NL7908498A - Samengestelde aluminiumfolie voor elektrolyt- condensatoren. - Google Patents

Samengestelde aluminiumfolie voor elektrolyt- condensatoren. Download PDF

Info

Publication number
NL7908498A
NL7908498A NL7908498A NL7908498A NL7908498A NL 7908498 A NL7908498 A NL 7908498A NL 7908498 A NL7908498 A NL 7908498A NL 7908498 A NL7908498 A NL 7908498A NL 7908498 A NL7908498 A NL 7908498A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
tan
core
thickness
alloy
foil
Prior art date
Application number
NL7908498A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Alusuisse
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Alusuisse filed Critical Alusuisse
Publication of NL7908498A publication Critical patent/NL7908498A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01GCAPACITORS; CAPACITORS, RECTIFIERS, DETECTORS, SWITCHING DEVICES, LIGHT-SENSITIVE OR TEMPERATURE-SENSITIVE DEVICES OF THE ELECTROLYTIC TYPE
    • H01G9/00Electrolytic capacitors, rectifiers, detectors, switching devices, light-sensitive or temperature-sensitive devices; Processes of their manufacture
    • H01G9/004Details
    • H01G9/04Electrodes or formation of dielectric layers thereon
    • H01G9/042Electrodes or formation of dielectric layers thereon characterised by the material
    • H01G9/045Electrodes or formation of dielectric layers thereon characterised by the material based on aluminium
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T428/00Stock material or miscellaneous articles
    • Y10T428/12All metal or with adjacent metals
    • Y10T428/12431Foil or filament smaller than 6 mils
    • Y10T428/12438Composite
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T428/00Stock material or miscellaneous articles
    • Y10T428/12All metal or with adjacent metals
    • Y10T428/12493Composite; i.e., plural, adjacent, spatially distinct metal components [e.g., layers, joint, etc.]
    • Y10T428/12736Al-base component
    • Y10T428/12764Next to Al-base component

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Microelectronics & Electronic Packaging (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)
  • Pressure Welding/Diffusion-Bonding (AREA)

Description

---. V
i vo 8702
Samengestelde aluminiumfolie voor electrolyteondensatoren.
De uitvinding heeft "betrekking op een in het "bijzonder voor elektrolytcondensatoren geschikte samengestelde aluminiumfolie met een dikte van 2,5 - 250 micrometer.
3ij de vervaardiging van elektroiytcondensato-5 ren worden meestal aluminiumfolies .toegepast, om zovel het gevicht als de uitwendige maten van de condensatoren te verkleinen. Een aluminiumfolie "bezit op een relatief kleine ruimte in de conden-satorhouder een groot oppervlak. Dit oppervlak van de aluminiumfolie wordt gevoonlijk groter gemaakt door de folie chemisch of 10 elektrochemisch te etsen, vaarbij een netwerk van poriën met doorsneden kleiner dan een micrometer ontstaat. Het door dit etsen vergrote oppervlak is tezamen met de elektrische isolering, die na het etsen door een op het oppervlak van de folie gevormde ano-dische film wordt verkregen, verantwoordelijk voor de hoge speci-15 fieke capaciteit van de folie.
In het algemeen wordt als foliemateriaal voor dergelijke condensatoren uitsluitend zeer zuiver aluminium toegepast. Het etsgedrag'van dergelijke folies hangt af van de eisen die door de condensatorproducenten worden gesteld» en dit wordt 20 zowel door de samenstelling van de legering van de folie alsook door de werkwijze ter vervaardiging daarvan bepaald. Voor laag-spanningscondensatoren (onder 100 Volt), waarbij een lekstroom van de condensatoren niet van zodanig beslissende betekenis is als bij de hoogspanningscondensatoren, wordt in het algemeen min-25 der zuiver en minder duur aluminium, zoals b.v. AA 1188 of 1193 toegepast. De door het kcudwalsen bereikte H19-toestand krijgt bij toepassing van de folies in dit speciale spanningsgebied de voorkeur boven de 0-toestand. Deze voorkeur berust op het fijnere poriën-netwerk, dat op het oppervlak van de koud-vervormde fo-30 lies wordt gevormd. Een belangrijk voordeel van het geëtste po-riehnetwerk wordt bij laagspanningscondensatoren verkregen door het feit, dat de bij de vervaardiging van condensatorfolies ge- < 790 84 98 'Hr * ..
2 vormde anodische film het poriënnet werk in het algemeen niet volledig afsluit.
Bij de industriële vervaardiging van condensatoren ontstaan hij zonder hoge kosten terwijl er veel concurren-5 tie is. Metaalleveranciers die aluminiumfolies kunnen leveren», die hij' lage metaalkosten voor de vervaardiging van de folie hoge specifieke capaciteiten geven, hehhen ten opzichte van hun concurrenten een aanmerkelijk verkoopsargument. Een bepaalde werkwijze voor het bereiken van een dergelijke verhoogde specifieke 10 capaciteit bij een. tamelijk lage zuiverheid van de aluminium- foliën betreft het toevoegen van bepaalde elementen, die een ver—. hoging van. de specifieke capaciteit van een derglijk type legering tot stand brengen. In het Amerikaanse octrooischrift 3*^98.765 wordt b.v. een in vergelijking met zeer zuiver aluminium 78$?s 15 verbetering van de specifieke capaciteit beschreven, doordat 70 dpm (delen per miljoen) cadmium aan het aluminium worden toegevoegd.
Ih dit octrooischrift is verder een ten opzichte van zeer zuiver aluminium 10$’s verbetering van de' specifieke capaciteit bij toevoeging van 6θ dpm indium aan de basisstructuur van het alumi— 20 nium vermeld. Het Amerikaanse octrooischrift 3.578-570 beschrijft een vergroterde etsporiëndichtheid en een daardoor verhoogde specifieke capaciteit bij gegloeide aluminiumfolies, die een of meer van de elementen antimoon, barium of zink in hoeveelheden van 5 - 200 dpm, lood en bismuth tot 0,5 dpm alsmede kalium en 25 chroom tot 2 dpm bevatten. Een doelbewust toevoegen van elementen onder vorming van legeringen leidt echter tot een stijging van de kosten van het eindprodukt.
Aan de uitvinding ligt derhalve de opgave ten grondslag te voorzien in een voor elektrolytcondensatoren ge-30 schikte samengestelde folie uit aluminiumbasislegeringen, die in koud-vervormde toestand een hoge specifieke capaciteit bezit, waarbij geen bijzondere legeringstoevoegingen nodig zijn en de prijs gunstig is.
Volgens de uitvinding wordt deze opgave daardoor 790 84 98 3 % • t opgeiost doordat een kern uit een aluminiumbas islegering met een lage zuiverheidsgraad, met een gehalte aan ijzer en silicium van elk ten minste ongeveer 0,03% aan twee kanten met een bekledings-laag uit een aiuminiumb as is legering met hogere zuiverheidsgraad 5 met een gehalte aan ijzer en silicium van elk ten hoogste ongeveer 0,02# is voorzien, waarbij de dikte van de bekledingslaag aan elke zijde ten hoogste 20%, bij voorkeur ten hoogste 10# van de dikte van dé samengestelde folie bedraagt.
Sen belangrijke vooruitgang bij de vervaardi-10 ging van elektrolytcondensatoren betekent het etsen van.de aluminiumfolie ter vergroting van het oppervlak daarvan. Ha dit etsen worden de ancdefoliën anodisch of met andere voorden ter vorming van een als elektrische isolator verkende oxydefilm, behandeld.
Voor hoogspanningscondensatortoepassingen vordt het als belang— 15 rijk beschouwd ter verhindering van een lekstroom uit de condensator een metaal met verhoogde zuiverheid toe te passen. Ce gecombineerde folie volgens de uitvinding is ter vermindering van de lekstrocm in de hogere spanningsgebieden voorzien van een bekledingsmateriaal van verhoogde zuiverheid. Als kernmateriaal 20 wordt een materiaal met lagere zuiverheid toegepast, dat als een etsstopper werkt en daardoor de folie bij langere etstijden "tezamen houdt”.
Sen belangrijk voordeel bij de gecombineerde folie volgens de uitvinding ten opzichte van een gebruikelijke 25 folie is, dat deze, met betrekking tot de voor'de· vervaardiging van het produkt met gelijke capaciteits- en lekstroomeigenschap-pen noodzakelijke hoeveelheid zeer zuiver metaal, een aanmerkelijke kostenbesparing mogelijk maakt.
In overeenstemming met' de uitvinding kan b.v.
30 een kernmateriaal met lagere zuiverheidsgraad met een zeer zuivere folie zijn bekleed. Daardoor wordt de vervaardiging van een in verhouding goedkope gecombineerde folie mogelijk, die de capaci-teitswinst en de lekstrocmeigenschappen van het dure bekledingsmateriaal vertoont.
< 790 84 98 'k " « 1+
Het valt verder binnen het kader van de uitvinding de bekleding uit te voeren met een zeer zuiver metaal, dat - . gecontroleerdê toevoegingen van elementen ter verhoging van het aantal etsplaatsen bevat., waardoor de totale capaciteit swans t 5 nog verder wordt vergroot..
De bekledingslaag kan in verhouding dun zijn. Deze vertoont b.v. aan beide zijden van de kern een dikte van 1 -5% van de dikte van de samengestelde folie, zodat deze gedurende de etsbehandeling volledig wordt verwijderd, waarbij echter toch 1Q het aantal etsplaatsen op het daaronder liggende kernmateriaal wordt beïnvloed.· Door een legeringstoevoeging van 0,001 - 0,05% indium aan het zeer zuivere aluminium, wordt b.v. een materiaal verkregen, dat bij het etsen een groot aantal kleine poriën oplevert. Een legeringstoevoeging van 0,001 - 0,05% tin leidt tot 15 grote, diepe poriën. Daaruit volgt, dat bij een-samengestelde folie volgens de uitvinding met een bekledingslaag uit een dergelijke indiumhoudende aluminiumlegering en een kern uit dergelijke tinhoudende aluminiumlegering de vorming van etsporiën in de kern door de de bekledingslaag doordringende poriën wordt be— * *» 20 vorderd, hetgeen tot een gecombineerd materiaal met een hoge dichtheid aan diepe etsporiën leidt.
De folie volgens de uitvinding kan ook een kern met een lagere zuiverheidsgraad bezitten, die gecontroleerde toevoegingen en elementen ter verhoging of vermindering van zijn 25 activiteit in het etsbad met betrekking tot de bekledingslaag vertoont. Zo maken b.v. toevoegingen van 0,01 - 0,5% mangaan en/of koper een legering meer kathodisch dan zuiver aluminium. In tegenstelling daarmede maken toevoegingen van gallium (0,001 - 0,05%), kwikzilver (0,002 - 0,01%), indium en/of tin (beide 0,001 - 0,05%) 30 een legering meer anodisch dan aluminium. Aldus is een bekledingslaag gewenst, die één of meerdere toevoegsels uit de groep, bestaande uit mangaan en koper in de boven aangegeven hoeveelheden bevat.
Omgekeerd kunnen de toevoegsels gallium, kwik- 790 84 98 5 zilver, tin. en/of indium aan de kern en de toevoegsels mangaan en/ of koper aan de oekledingslaag worden toegevoegd- Dit is bijzonder geschikt voor hoogspanningscondensatorfolies in de 0-toe-stand, aangezien de diepere poriën een toenemende diameter krij-5 gen, zodat ze niet volledig worden afgesloten en "bijdragen tot een capaciteitswinst bij anodiseringsomstandigheden met hogere spanningen en bij hoogspanningscondensatoren.
Door gecontroleerde toevoegingen van elementen kart de kern met betrekking tot het bekledingsmateriaal naar wens 10 anodisch of kathodisch worden gemaakt.
Als boven vermeld bestaat de kern uit een alu— Tm*rtTTiTTibawT si frgf*ring met een lagere zuiverheidsgraad met een gehalte aan ijzer en silicium van elk ten minste ongeveer 0,3$ en een bij voorkeur totaal-gehalte aan ijzer en silicium van niet 15 meer dap 1$. Typerende kernmaterialen, die voor de uitvinding in aanmerking komen, zijn h.v. de aluminiumlegering AA 1100 (tot 1$ ijzer +· silicium, maar niet minder dan 0,03$ afzonderlijk, 0,05 - 0,20$ koper, tot 0,05$ mangaan, alsmede tot 0,10$ zink), de a/hnn-Tnirrmle>gfvr~?rsg AA 1193 (0,03 — 0,0^·$ silicium en 0,03 — 0,0U$ 20 ijzer) en de alnm-inTumlegeWng AA 1188 (0,03 — 0,06$ silicium en 0,03 - 0,06$ ijzer).
De bekledingslaag bestaat uit een materiaal met een verhoogde zuiverheidsgraad en deze bevat steeds ten hoogste ongeveer 0,02$ van elk ijzer en silicium. Tevens kan de laag een 25 of meerdere van de volgende toevoegsels bevatten: gallium 0,001 — 0,015$s !HRngafl.n en magnesium tot elk 0,05$, chroom, nikkel en zink elk tot 0,01$, titaan 0,005 - 0,03$, borium 0,001 - 0,006$. Geschikte bekledingsmateriaien zijn b.v. een zeer zuivere alu-miniumbasislegering met een toevoeging van 0,001 — 0,01$ gal-30 lium, een zeer zuivere aluminiumbasislegering met een toevoeging van 0,005 - 0,05$ titaan en naar keuze 0,001 - 0,006$ borium, de zeer zuivere aluminiumlegering AA 1193 (0,001 — 0,02$ van elk ijzer en silicium), de zeer zuivere aluminiumlegering AA 1196 (0,001 - 0,008$ van eik ijzer en silicium) en de aluminiumlege- 790 8 4 98
Ie 6 > ring AA 1199 (0,001 - 0,.00^ van elk ijzer en silicium).
Foliën die in het kader van de uitvinding de voorkeur hebben zijn 1.) de zeer zuivere aluminiumlegering AA 1196, be-5 kleed op een aluminiumlegering AA 1100; 2) de zeer zuivere aluminiumlegering AA 1193 of 1196, bekleed op een minder zuivere aluminiumlegering AA 1193.
. Ter vervaardiging'van de folie volgens de uit vinding kan elk geschikte methode -worden toegepast, zoals b.v.
10 de vervaardiging van een gecombineerd blik of gecombineerde plaat gevolgd door vals en tot de gevenste einddikte.
Bij· voorkeur worden de componenten van de combinatie afzonderlijk vervaardigd, door warm walsen op warmwalsdik-te gewalst en eventueel verder koud gewalst tot een tussendikte.
15 De op de varmwalsdikte resp. tussendikte gewalste componenten worden aansluitend koud, bij voorkeur met een minimale verminde-s ring van de dikte van QQ%, tot een gecombineerde folie tezamen gewalst.
De afzonderlijke in de uitvinding toegepaste 20 staven kunnen volgens elke geschikte methode worden gegoten. Er moet echter op worden gelet, dat voor zeer zuiver bekledings-materiaal geen ongewenste elementen, zoals verontreinigingen, in het systeem kunnen binnendringen. Tevens moet erop. gelet worden, dat de legering gedurende de' totale gietmethode schoon blijft. 25 De gietstaven moeten ter verwijdering van alle zichtbare sporen zorgvuldig worden gereinigd (gefreesd), in het bijzonder het bekledingsmateriaal. De gefreesde staven kunnen dan in een temperatuurgebied van i*55 - 635°C gedurende ten minste 30 minuten worden gehomogeniseerd. Bij voorkeur worden de 30 staven gedurende ongeveer 10 uur bij 595 + 5°C gehomogeniseerd.
De staven kunnen daarna tussen 230 en 595°C warm worden gewalst, gevolgd door een waterkoeling met een minimale koelsnelheid van 28°C/uur voor het koudwalsen. Bij voorkeur worden de staven tussen 510 en 595°C warm gewalst. De 'voomoemde afkoelsnelheid be- 790 8 4 98 τ tekent een minimale waarde. Bij voorkeur worden de legeringen onmiddellijk afgeschrikt of ten minste met 500°C/uur afgekoeld.
De legeringen worden aansluitend ter vorming van de gecombineerde folie volgens de uitvinding door koudwalsen te— • 5 zaoen gewalst» waarbij een minimale dikteafname van 80% noodzakelijk is. Bij voorkeur worden legeringen met een minimale dik-teafname van 99% koud samengewalst. De na het koud uitwalsen bereikte einddikte moet tussen 2,5 en 250 micrometer liggen. De einddikte, die de voorkeur heeft, bedraagt 25 - 250 micrometer.
70 De toestand van de folie hangt af van. de spanning in de condensator, waarin de folie wordt geplaatst. Laagspannings-condensatoren vereisen in het algemeen foliën in harde toestand» terwijl daarentegen hoogspanningscondensatoren in het algemeen foliën vereisen die zacht gegloeid zijn. De folie volgens de uit-15 vinding kan naar gelang van de gewenste toepassing in verschillende toestanden worden gevormd.
Terdere voordelen van de folie volgens de uitvinding worden in het volgende voorbeeld aangegeven.
Voorbeeld 20 Als kernmaterialen werden de'aluminiumlegering M 1100 (maximaal 1,0% ijzer + silicium, maar ten minste van elk 0,03%, 0,05 - 0,2% koper, tot 0,05% mangaan, tot 0,1% zink met als rest aluminium) en de minder zuivere aluminiumlegering AA 1193 (elk 0,03 - 0,k% ijzer en. silicium, maximaal 0,006% koper, maxi-25 maal elk Qm01$ mangaan en magnesium, maximaal 0,03$ zink, maximaal 0,01$ titaan met als rest aluminium) met een lagere specifieke capaciteit toegepast. Als hekledingsmaterialen werden de zeer zuivere aluminiumlegeringen AA 1199 (elk 0,001 - 0,006$ ijzer en silicium] en AA 1193 (elk 0,01 - 0,02$ ijzer en silicium) met 30 een hoge specifieke capaciteit toegepast. Deze materialen werden tot samengestelde materialen verwerkt, zoals uit tabellen A en B blijkt,. De materialen werden daarna tot een dikte van 80 micrometer uitgewalst en waren voor de capaciteitsmetingen in geharde toestand (H 19) beschikbaar. Steeds ëén stuk van elk van de com- » 790 84 98 8 ponenten werd voor vergelijkingsproeven direct tot foliën gewalst.
De verkregen capaciteitswaarden aangegeven in tabel B tonen aan, dat in de H-19-toestand de op de legering ΑΔ 1193 beklede legering AA 1199 deselfde specifieke capaciteit ver-5 toont als bet kernmateriaal met lagere specifieke capaciteit. De op de legering AA 1100 beklede legering AA 1193 leidde tot een specifieke capaciteit, zoals deze normaal voor bet bekledingsma-teriaal met een hogere specifieke capaciteit wordt waargenomen. De specifieke capaciteit van de op de legering AA 1100 beklede lege-10 ring AA 1199 was ongeveer 1,1 micro F/cm hoger dan die van de bekledingslegering AA 1199 alleen. Dit resultaat is bijzonder verrassend wanneer men in bet oog houdt, dat de legering. AA 1100' bij bet etsen is ontleed. De op de legering AA 1100 beklede legeringen AA 1199 en 1193 zijn in staat bet ontleden van de kernlege— 15 ring actief te verhinderen en de capaciteit swaarden kernen over-. een met diegene, die bij de overeenkomende bekledingsmaterialea werden waargenomen.
Voor de metingen van de specifieke capaciteit werden, gebruikelijke meetmethoden toegepast.
20
TABEL A
Componenten van de gecombineerde folie Combinatie I
Kernmateriaal: 6tk x 10,2 x 12,7 mm Legering AA 1100 gegloeid ^ Bekleding: 0,5 x 10,2 x 30,5 mm
Legering AA 1199 kcud gewalst Combinatie II
Kernmateriaal: 6tk x 10,2 x 12,7 mm Legering 1100 gegloeid 30 Bekleding: 0,5 x 10,2 x 30,5 mm
Legering AA. 1193 koud gewalst ("hoge capaciteit")
Combinatie III
Kernmateriaal: 6,k x 10,2 x 12,7 - - Legering AA 1193 ("lage capaciteit") 790 84 98 9
Bekleding: 0,5 x 10,2 x 30,5 mm Legering AA 1199 koud gewalst 'gcmbinatie IV
Kernmateriaal: 6,½ x 10,2 x 12,7 am 5 Legering AA 1193 ("lage capaciteit")
Bekleding: 0,5 x 10,2 x 30,5 am
Legering AA 1193 koud gevalst ("hoge capaciteit")
TABEL B
Verwerking tot gecombineerde folies 10 (1) voorzien van de componenten (2) ontvetten (3) schoonmaken (k) spoelen en drogen (5) afhorstelen van heide componenten met een draadhorstel 15 (6) het combineren van de componenten in één doorgang met 30% diktevermindering hij kamertemperatuur (7) koud walsen van de combinatie tot een einddikte van 80 micrometer
Tabel C
20 Resultaten van de capaciteitsmetingen Combinatie_ 2
Ho._Bekleding_Kern_ H19-toestand (/uF/cm ) Γ AA 1199 AA 1100 16,3 II AA 1193 AA 1100 17,5 25 III AA 1199 AA 1193 10,9 IV AA 1193 AA 1193 10,6
Componenten alleen AA 1100 Kern hij het etsen ontleed AA 1193 Kern 10,9 30 AA 1199 3ekleding 15,2 AA 1193 Bekleding 17,7 790 84 98 • 4

Claims (6)

1. Samengestelde folie uit aluminium met een dikte ran. 2,5 - 250 micrometer, in. het bijzonder voor elektrolytcon-densatoren, met het kenmerk, dat een kern Tan een aluminiumbasis-legering met een lagere zuiTerheidsgraad met een gehalte aan 5 ijzer en silicium.Tan elk tenminste ongereer 0,03# aan twee zijden met een b ekledingslaag Tan een aluminiumbas islegering met hogere zuiTerheidsgraad met een gehalte aan ijzer en silicium Tan elk. ten hoogste ongeTeer 0,02# is Toorzien, waarbij de dikte Tan de bekledingslaag aan elke zijde ten hoogste 20# Tan de dikte Tan 10 de· samengestelde folie bedraagt.
2. Folie Tolgens conclusie 1met het kenmerk* dat de dikte Tan de bekledingslaag aan beide zijden ten hoogste 10# Tan de dikte Tan de samengestelde folie bedraagt.
3. Folie Tolgens conclusie 2, met het kenmerk, dat • 15 de dikte Tan de bekledingslaag aan elke zijde 1 - 5# Tan- de dikte Tan de samengestelde folie bedraagt. it. Folie Tolgens conclusies 1 - 3, met het. kenmerk, · dat de folie, is geëtst, waarbij de etsing niet in de kern doordringt . 20 5« Folie Tolgens conclusies 1 - 3» met het kenmerk,, dat de folie is geëtst, waarbij de etsing in de kern doordringt.
6. Folie Tolgens conclusies 1 - 5, met het kenmerk, dat de kern 0,001 - 0,05# tin en de bekledingslaag 0,001 - 0,05# indium berat. 25 7· Folie Tolgens conclusies 1-5, met het kenmerk, dat een Tan de beide legeringen Tan de kern resp. de bekledingslaag ëën of meerdere Tan de elementen Tan de groep bestaande uit 0,001 - 0,5# gallium, 0,002 - 0,01# kwikzilTer, 0,01 - 0,05# indium en 0,001 - 0,05# tin beTat en de andere Tan de beide lege-30 ringen Tan de kern resp. de bekledingslaag een of meerdere elementen Tan de groep bestaande uit 0,001 - 0,5# mangaan en 0,001 - 790 8 4 98 * 0,5% koper bevat.
8. Folie volgens conclusies 1 - 5» met het kenmerk, dat de kernlegering uit de aluminiumlegering AA 1100 en de be-kleöingslaag uit de zeer zuivere aluminiumlegering AA 1196 be- 5 staat.
9. Folie volgens conclusies 1 - 8, met het kenmerk, dat het kern- en het galvaniseermateriaal met een dikteverminde-ring van ten minste 80^, bij voorkeur ten minste 99%, tezamen is gewalst. . 10 10. Slektrolytcondensatorfolie, verkregen uit een samengestelde folie volgens een der conclusies 1-9· < 790 84 98
NL7908498A 1978-12-01 1979-11-21 Samengestelde aluminiumfolie voor elektrolyt- condensatoren. NL7908498A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/965,592 US4214041A (en) 1978-12-01 1978-12-01 Composite aluminum capacitor foil
US96559278 1978-12-01

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL7908498A true NL7908498A (nl) 1980-06-03

Family

ID=25510192

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL7908498A NL7908498A (nl) 1978-12-01 1979-11-21 Samengestelde aluminiumfolie voor elektrolyt- condensatoren.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4214041A (nl)
JP (1) JPS5577986A (nl)
DE (1) DE2905124A1 (nl)
FR (1) FR2510807A1 (nl)
IT (1) IT1193866B (nl)
NL (1) NL7908498A (nl)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3177051D1 (en) * 1980-09-30 1989-06-15 Showa Aluminum Corp Aluminium alloy foil for cathode of electrolytic capacitors
JPS57194516A (en) * 1981-05-26 1982-11-30 Toyo Aluminium Kk Aluminum foil for electrolytic condenser
US4510207A (en) * 1982-10-05 1985-04-09 Toyo Aluminium Kabushiki Kaisha Composite aluminum foil for use as electrode in electrolytic capacitor
JP2907718B2 (ja) * 1993-12-29 1999-06-21 昭和アルミニウム株式会社 電解コンデンサ電極用アルミニウム箔のエッチング方法
JP4428902B2 (ja) * 1999-12-08 2010-03-10 東洋アルミニウム株式会社 電解コンデンサ中高圧陽極用アルミニウム合金クラッド箔
WO2013161726A1 (ja) * 2012-04-24 2013-10-31 古河スカイ株式会社 電極集電体用アルミニウム合金箔、その製造方法及びリチウムイオン二次電池
CN109295361B (zh) * 2018-10-23 2021-07-30 宁波龙安包装科技有限公司 复合型抗拉药用铝箔及其加工方法

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB230456A (nl) * 1924-03-04 1926-06-03 Carl Muller
US2151302A (en) * 1936-06-26 1939-03-21 Reynolds Metals Co Tin alloy
US3168381A (en) * 1960-09-01 1965-02-02 Kaiser Aluminium Chem Corp Aluminum alloy and article
NL289812A (nl) * 1963-03-05 1900-01-01
US3492545A (en) * 1968-03-18 1970-01-27 Westinghouse Electric Corp Electrically and thermally conductive malleable layer embodying lead foil
NO120955B (nl) * 1968-09-27 1970-12-28 Ver Leichtmetallwerke Gmbh

Also Published As

Publication number Publication date
FR2510807A1 (fr) 1983-02-04
DE2905124A1 (de) 1980-06-12
US4214041A (en) 1980-07-22
IT7927770A0 (it) 1979-11-30
IT1193866B (it) 1988-08-31
JPS5577986A (en) 1980-06-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2294648A (en) Method of rolling magnesium-base alloys
JP4970742B2 (ja) 電解コンデンサ電極用アルミニウム材、電解コンデンサ用アルミニウム材の製造方法、アルミニウム電解コンデンサ用陽極材及びアルミニウム電解コンデンサ
KR102213570B1 (ko) 양극산화된-품질 알루미늄 합금 및 관련된 제품 및 방법
KR102333168B1 (ko) 산화물층을 구비하는 용융도금 제품, 그 제조방법 및 그 응용
KR880012775A (ko) 알루미늄 오프셋 인쇄용기재 및 그의 제조공정
NL7908498A (nl) Samengestelde aluminiumfolie voor elektrolyt- condensatoren.
JP5026778B2 (ja) 電解コンデンサ電極用アルミニウム箔とその製造方法、電解コンデンサ用電極材の製造方法、アルミニウム電解コンデンサ用電極材およびアルミニウム電解コンデンサ
US2937435A (en) Clad metal body and method of making the same
JP2020033605A (ja) Al−Mg―Si系合金板
US3720508A (en) Aluminum alloy
US5116428A (en) Rolled thin sheets of aluminum alloy
US4715901A (en) Architectural product
US3498765A (en) Capacitor foil composed of alloys of aluminum and cadmium or indium
JP2606469B2 (ja) 自然発色用アルミニウム合金及びその製造方法
JP2858068B2 (ja) 陽極酸化処理後の色調が安定な淡色の建材用厚肉アルミニウム合金圧延板およびその製造方法
JP2004076059A (ja) 電解コンデンサ陰極用アルミニウム合金箔及びその製造方法
JP2012062576A (ja) 電解コンデンサ電極用アルミニウム材、電解コンデンサ用アルミニウム材の製造方法、アルミニウム電解コンデンサ用陽極材及びアルミニウム電解コンデンサ
JPS5918469B2 (ja) 光輝アルマイト性及び強度に優れたアルミニウム合金板の製造方法
JP3293241B2 (ja) 表面積拡大効果のすぐれた電解コンデンサの電極用アルミニウム箔材
JP2944191B2 (ja) アルミニウム合金材の着色方法
JP4539912B2 (ja) 電解コンデンサ陽極用アルミニウム箔およびその製造方法
KR850001299A (ko) 내고온 산화성과 고온강도에 뛰어난 용융 알루미늄 도금강판 및 그 제조법
JP2010013714A (ja) 電解コンデンサ電極用アルミニウム箔
JPH038501A (ja) 表面光沢の優れたアルミニウム板の製造方法
JP3180956B2 (ja) 電解コンデンサ陰極用アルミニウム合金箔の製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
BV The patent application has lapsed