NL7905049A - Werkwijze voor het verschaffen van gekleurde bescher- mende bekledingen. - Google Patents

Werkwijze voor het verschaffen van gekleurde bescher- mende bekledingen. Download PDF

Info

Publication number
NL7905049A
NL7905049A NL7905049A NL7905049A NL7905049A NL 7905049 A NL7905049 A NL 7905049A NL 7905049 A NL7905049 A NL 7905049A NL 7905049 A NL7905049 A NL 7905049A NL 7905049 A NL7905049 A NL 7905049A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
anodized
acid
aluminum
bath
colored
Prior art date
Application number
NL7905049A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Reynolds Metals Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from US05/972,928 external-priority patent/US4180443A/en
Priority claimed from US06/000,022 external-priority patent/US4179342A/en
Application filed by Reynolds Metals Co filed Critical Reynolds Metals Co
Publication of NL7905049A publication Critical patent/NL7905049A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25DPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PRODUCTION OF COATINGS; ELECTROFORMING; APPARATUS THEREFOR
    • C25D11/00Electrolytic coating by surface reaction, i.e. forming conversion layers
    • C25D11/02Anodisation
    • C25D11/04Anodisation of aluminium or alloys based thereon
    • C25D11/06Anodisation of aluminium or alloys based thereon characterised by the electrolytes used
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25DPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PRODUCTION OF COATINGS; ELECTROFORMING; APPARATUS THEREFOR
    • C25D11/00Electrolytic coating by surface reaction, i.e. forming conversion layers
    • C25D11/02Anodisation
    • C25D11/04Anodisation of aluminium or alloys based thereon
    • C25D11/18After-treatment, e.g. pore-sealing
    • C25D11/20Electrolytic after-treatment
    • C25D11/22Electrolytic after-treatment for colouring layers

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Electroplating And Plating Baths Therefor (AREA)
  • Other Surface Treatments For Metallic Materials (AREA)
  • Application Of Or Painting With Fluid Materials (AREA)

Description

K/O/Ak/25 ,
Reynolds Metals Company, te Richmond, Virginia, V.S. v.M.
Werkwijze voor het verschaffen van gekleurde beschermende bekledingen.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het verschaffen van gekleurde beschermende bekledingen op voorwerpen van aluminium of aluminium legeringen, die vooraf op een zeer speciale wijze zijn geanodiseerd ter 5 verschaffing van produkten, die bijzonder geschikt zijn voor architectonische toepassingen.
Er is veel tijd en aandacht besteed aan het verschaffen van aluminium voorwerpen ten einde ze decoratief of bestand tegen slijtage door atmosferische invloeden te maken.Tot · 1G de bekende werkwijzen wordt het kleuren van aluminium voorwerpen gerekend, die vooraf zijn geanodiseerd door het behandelen met kleurstoffen, zoals aniline-kleurstoffen.
Het is bekend dat de zo verkregen voorwerpen bestand zijn tegen atmosferische invloeden. Een andere werkwijze bestaat 15 uit een anodische oxidatie van aluminium voorwerpen, gevolgd door onderdompeling in chemicaliën, die in de poriën van de oxidelaag doordringen, zodat, indien zo*n voorwerp in waterige oplossingen van zouten, die ook. in de poriën doordringen, wordt gedompeld een reactie met de aanwezige 20 chemicaliën kan optreden. Zulke werkwijzen blijken om uiteenlopende redenen niet praktisch te zijn.
Bekend is ook het gelijktijdig anodiseren en inkleuren van aluminium voorwerpen. Zulke werkwijzen zijn echter alleen voor een beperkt aantal kleuren geschikt en zijn 25 bovendien kostbaar en moeilijk uit te voeren terwijl aan de bewerking en warmtebehandeling van de aluminium voorwerpen zeer strenge eisen worden gesteld, daar de metaal-structuur daarvan uiterst belangrijk is voor het bereikte resultaat. Voomoemde werkwijzen verlangen ook veel stroom 30 en hoge spanningen, dus ook een aanzienlijke koeling, en zijn dus betrekkelijk kostbaar.
-2- 790 50 49 V Λ - .
-2“..
De Amerikaanse Octrooi-schriften 3,669,856; 3,769,180 en 3,849,263 vertegenwoordigen de recente ontwikkelingen op het gebied van kleuren van aluminium of aluminium legeringen. Over het algemeen beogen ze het kleuren van geano-5 diseerd aluminium door. dompelen in een bad met een zout van een bepaald metaal onder het doorvoeren van een wisselstroom tussen het vooraf geanodiseerde voorwerp en een tegen-elektrode .
Hoewel de werkwijze van voornoemde octrooischriften een 10 . aanzienlijke verbetering op het gebied van het kleuren van : aluminium betekent zijn er geen bijzonderheden gegeven van de wijze van de vorming van de vooraf aangebrachte anodische bekleding op het aluminium, terwijl ten minste de indruk wordt gewekt, dat daarbij bekende anodisatietechnieken wor-. 15 den gehanteerd. ;
Bij het anodiseren van aluminium in aanwezigheid van zwavelzuur is bekend, dat daarmee twee soorten oxidelagen kunnen worden verkregen, met name een harde of een niet-harde laag. De bekende anodisatietechnieken verschaffen gewoonlijk 20. een niet-harde bekleding. Er zijn wel bekende werkwijzen voor het anodisch verschaffen van harde, .dichte bekledingen bekend, doch het daaropvolgende inkleuren van de harde, dichte bekledingen geschiedt niet elektrolitisch doch door impregneren met een geschikte kleurstof. De reden daarvoor 25. is wel, dat de werkwijzen voor het verschaffen van harde anodische bekledingen tot de anodische 'vorming van lagen leiden, die betrekkélijk gekleurd zijn, en dus alleen tot donkere vuile kleuren kunnen worden geverfd bij gebruik van · organische of anorganische kleurstoffen. Daarbij is gebleken, 30 dat hoe dikker', hoe donkerder de anodische laag is, terwijl voornoemde werkwijzen over' het algemeen dikke lagen voort— ‘ brengen, die niet geschikt zijn voor de werkwijze van de uitvinding.
Zoals vermeld zijn er werkwijzen bekend voor het 35 verschaffen van harde geanodiseerde lagen.
-3- 790 5 0 49 * Λ -3-' ι
Over het algemeen worden de werkwijzen bij lage, middelmatige of kamertemperatuur (respectievelijk ca. 0, ca. 7 en ca. 21°C) uitgevoerd. De bij lage en middelmatige temperatuur verkregen harde bekledingen zijn om verschillende 5 redenen niet geschikt voor de werkwijze van de uitvinding.
Ten eerste zijn beide werkwijzen kostbaar en verlangen ze veel energie. Bovendien leiden de werkwijzen tot de vorming van betrekkelijk dikke niet-poreuze barrière lagen, waardoor ze moeilijk elektrolitisch zijn in te kleuren. Ten 10 slotte verschaffen de werkwijzen geanodiseerde lagen, die betrekkelijk dik zijn (gewoonlijk 38 ^im of meer) ter verschaffing van de vereiste warme bestandheid. Bovendien zijn de verkregen lagen donker en vuil van kleur, waardoor ze n : niet geschikt zijn voor lichte en schone kleuren.
15 Het Amerikaanse Octrooischrift 3,524,799 betreft een werkwijze bij kamertemperatuur voor het anodiseren van aluminium ter verschaffing van harde, dichte anodische bekledingen. De werkwijze van de uitvinding is geënt op voornoemde werkwijze.
20 Volgens voomoemd Amerikaans Octrooischrift worden harde, dichte anodische bekledingen op aluminium of aluminium legeringen verkregen door het aluminium te anodiseren in een waterig elektroliet met een mineraalzuur, zoals zwavelzuur, een meerwaardige alcohol met 3-5 koolstofatomen, een 25 organisch carbonzuur met tenminste êën reaetieve groep op de alpha-plaats ten opzichte van de carbonzuregroep, zoals melkzuur of glycine; en een alkalimetaalzout van een titaan-zuurcomplex van een aliphatisch hydroxycarbonzuur met 2-8 koolstofatomen, zolas het ammoniumzout van titaandilactaat.
30 Gebleken is nu, dat met voornoemde werkwijze, doch zonder een alkalimetaalzout van een titaanzuurcomplex uiterst dichte en harde anodische bekledingen worden verkregen, die optimaal geschikt zijn voor architectonische toepassingen en dat zulke geanodiseerde lagen bij inkleuren volgens de 790 50 49 -4- . .·♦ _ -4-
Amerikaanse Octrooischriften 3,669,856 en 3,849,263 oppervlakken verschaffen, die zeer gelijkmatig en aangenaam en architectonisch zuiver van kleur zijn. Bovendien verschaft de combinatie van de werkwijzen een uitzonderlijke' goed 5 inkleuringsvermogen. Met inkleuringsvermogen wordt het vermogen van een verf-bad en werkwijze bedoeld om een gelijkmatige kleur te verschaffen aan alle oppervlakken van een in te kleuren werkstuk.Een werkwijze en een bad met een groot inkleuringsvermogen verschaffen dezelfde· kleur in 10 scheurtjes, barstjes, hoekjes, enz, als op grotere oppervlakken van het in te kleuren werkstuk. Bij een groot in-' kleuringsvermogen kunnen ook werkstukken van verschillende samenstelling en van verschillende vorm met een enkel verf-bad ingekleurd worden teneinde ze dezelfde kleur te geven.
15 Bij de bekende inkleuringswerkwij zen is het dikwijls moeilijk, zo niet onmogelijk, werkstukken van verschillende legeringen of vormen in ëën keer met eenzelfde verfbad dezelfde gelijkmatige kleur te verschaffen. Ook is bekend, dat de afstand tussen de verschillende werkstukken in het 20 verfbad een kritische factor is voor het met succes gelijk- i matig inkleuren van door extruderen verkregen aluminium i voorwerpen, vooraf voor architectonische doeleinden. Bet op; een afstand houden van de werkstukken leidt ertoe, dat een i aanzienlijk deel van het verf-vat leeg blijft, zodat de 25 inhoud van het vat dus niet voldoende wordt benut. Door het . uitzonderlijke inkleuringsvermogen van de werkwijze van de uitvinding kunnen de afstanden tussen de werkstukken in het verfbad tot een minimum beperkt worden. Bovendien bespaart dit het verbruik van chemicaliën en energie bij het elek- ; 30 trolitisch inkleuren.
De uitvinding verschaft dan ook een werkwijze voor het verschaffen van gekleurde bekledingen op artikelen van aluminium of aluminium legeringen, vooraf voor architectonische toepassingen, welke werkwijze bestaat uit het eerst 35 vormen van een harde, dichte anodische bekleding op aluminium of een aluminium legering door het aluminium in een _____elek-__________________________________________________________________________________ -5- 790 5 0 49 * -5- troliet met zwavelzuur, een meerwaardige alcohol met 3-6 koolstofatomen en een organisch carbonzuur met tenminste 1 reactieve groep op de alpha-plaats te anodiseren ter verschaffing van een laag ter dikte van 5-28 jim, waarna het 5 geanodiseerde aluminium elektrolytisch wordt ingekleurd door tussen het geanodiseerde aluminium en een tegen-elek-trode in een waterig bad met zuur en een metaalzout een wisselstroom te voeren.
Ter verschaffing van architectonisch aanvaardbare en 10 gewenste hard anodische bekledingen van zuivere en schone kleur is het van het grootste belang, dat de anodische laag circa 15-28 jam dik is, in tegenstelling tot hetgeen in het Amerikaanse Octrooischrift 3,524,799 (derde kolom regel 26} vermeld staat, met name 25-125 jim.
15 Zoals eerder uiteengezet dient het elektroliet voor het anodiseren van het aluminium hetzelfde te zijn als dat van het Amerikaanse Octrooischrift 3,524,799, doch zonder een alkalimetaalzout van een titaanzuurcomplex .
Zoals in dit Amerikaanse Octrooischrift beschreven, zal 20 &e combinatie van een meerwaardige alcohol met 3-è koolstof-atomen en een organisch carbonzuur met een reactieve groep op de alpha-plaats en opzichte van de carbonzuregroep met de warme reactieprodukten reageren, die worden gevormd bij het anodiseren aan of bij het oppervlak van de poriëndrager, 25 waardoor de aantasting of het oplossen van de gevormde oxi-delaag door voornoemde produkten wordt vermeden.
Het minerale zuur in het elektroliet bestaat uit zwa- \ velzuur, gewoonlijk in een concentratie van circa 12-20 gewichts %, bij voorkeur van circa 15%.
30 Voorbeelden van meerwaardige alcoholen van 3-6 kool stof atomen, die alleen of als mengsel gebruikt kunnen worden, zijn glycerol, butaan-diol-1,4, pentaandiol-1,5, mannitol en sorbitol. De alcohol wordt gebruikt in een hoeveelheid van circa 1-4 volume % van het elektroliet. Bij voorkeur -6- 790 5 0 49 -6-.. ,\ wordt glycerol in een hoeveelheid van circa 1-2% gebruikt.
De organische carbonzuren met een reactieve groep op de alpha-plaats ten opzichte van de carbonzuregroep zijn zuren met als reactieve groep een hydroxide-,aminor>keto-5 0f carboxyl groep. Voorbeelden daarvan zijn glycolzuur (hydroxyazijnzuur), melkzuur (hydroxupropionzuur), appelzuur (hydroxysuccinezuur),oxaalzuur, pyruvinezuur en alpha-amino-zuren, met voorkeur voor niet-cyclische carbonzuren, zoals melkzuur, appelzuur en glycine. De meest voorkeur geniet 3-0 glycolzuur in combinatie met glycerol. Een mengsel van 2 of meer van deze zuren kan in combinatie met de anorganische zuren en meerbasischealcoholen gebruikt worden. Het carbon-' , zuur wordt bij voorkeur in het elektroliet gebruikt in een hoeveelheid van circa 1-4 volume % van het bad. Bij gebruik *5 van glycolzuur in combinatie met glycerol, bedraagt de concentratie bij voorkeur 1-2 gewichts %. !
Ter verschaffing van voornoemde resulataten dient het anodiseren bij 18-30°C te geschieden, met voorkeur voor • kampertemperatuur, met name 20-24^C.
20 Ter verschaffing van uitzonderlijk harde en gemakkelijk in te kleuren anodische bekledingen dient de stroomdichtheid 2 voor het anodiseren 2,6-3,9 A/dm te bedragen.
* t
De tijd, nodig voor het verschaffen van een laag ter dikte van circa 5-28 ^im, varieert met andere parameters,zo-25 ; als temperatuur, stroomdichtheid, chemische samenstelling van het bad enz., doch bedraagt gewoonlijk circa 8-30 minu-S ten ter verschaffing van aanvaardbare resultaten.
Na de anodische behandeling wordt het aluminium voorwerp elektfolytisch ingekleurd door tussen het voorwerp en : 30 een tegen-elektrode in een waterigezure oplossing met een in • water oplosbaar metaalzout een wisselstroom door te voeren.
De werkwijze voor het elektrolytisch inkleuren is uit de technische en Octrooi-literatuur bekend, zoals de Amerikaan-.: se Octrooischriften 3,669,856; 3,849,263 en 3,869,180; 35 welke hierbij mede worden betrokken. Als metaalzout gaat --de voorkeur uit naar een zout van tin, hoewel 790 5 0 49 a -7- zouten van nikkel, kobalt, koper en siliciummolybdeenzuur en siliciumwolfraamzuur of een mengsel daarvan gebruikt kunnen worden. De zouten van voomoemde metalen kunnen verkregen worden door het metaal in een zwavelzuurbad op 5 te lossen,doch bij voorkeur wordt een sulfaat van het metaal in het bad gebracht ten einde de hoeveelheid metaal in het elektroliet beter te kunnen regelen.
Zoals bekend , kunnen ter verschaffing van de gewenste kleur de metaalzouten in en concentratie van 0,5-20 gewichts %, 10 bij voorkeur circa 2 gewichts %, van het elektroliet gebruikt worden. De zouten veranderen de pH van het elektroliet, die daarnacirca 3,5-5 kan bedragen. Bij gebruik van tinsulfaat echter kan de pH laag zijn, met name 1, bij voor- ' keur 1,5. Het gebruik van tinzouten geniet de voorkeur van-15 wege het verkregen hoge inkleuringsvermogen van het bad en vanwege het verschaffen van betere kleuren bij zulke lage pH waarden.
De wisselstroom kan een frequentie van 10-500H, bij voorkeur van 5OH, bezitten bij een spanning van 2-50 Volt 2 20 en een stroomdichtheid van 0,2-1,0 A/dm oppervlak van het | aluminium voorwerp. De tegen-elektrode kan uit het metaal van het in het elektroliet gebruikte zout bestaan. Bij ge- t bruik van een tinzout voor het verschaffen van een brons-kleur bijvoorbeeld bestaan de tegen-elektroden bij voorkeur 25 uit tin. Zulks is echter geen noodzaak en tegen-elektroden van andere materialen, zoals grafiet, roestvrijstaal of .
s titaan kunnen worden gebruikt.
Gebleken is, dat het op voorstaande wijze anodiseren van aluminium, gevolgd door het elektrolytisch inkleuren 30 volgens het Amerikaanse Octrooischrift 3,669,856 belangrijke voordelen biedt boven de bekende werkwijzen. Ten eerste heeft het verkregen voorwerp een harde bekleding, die bijzonder geschikt is voor architectonische toepassingen. Bovendien kunnen met de werkwijze van de uitvinding voor-35 werpen van verschillende afmetingen en vormen tegelijk in-— gekleurd worden 7905049
* V
... ' -8- ' ; ' ' : " ;·
Zulks is moeilijk,zo niet onmogelijk, met de bekende werk-wijze te bereiken vanwege de verkregen ongelijkmatige kleur. Een ander voordeel van de werkwijze van de uitvinding, berust hierop, dat het in te kleuren voorwerp slechts aan êên zijde 5 in elektrisch contact hoeft te staan. Zulks leidt tot een belangrijke besparing van mankracht. Nog een ander voordeel van de werkwijze van de uitvinding berust hierop, dat een neiging tot een te donkere kleur elektrolytisch kan worden gekorrigeerd, hetgeen tot nu toe niet mogelijk'is bij werk-10 wijzen, waarbij kleurstoffen worden gebruikt of waarbij tegelijkertijd wordt geanodiseerd en.ingekleurd. Volgens f de werkwijze van de uitvinding wordt,' indien de kleur te sterk is, de polariteit van het kleuringsysteem omgekeerd, · zodat een deel van de kleur van de geanodiseerde laag kan 15 worden afgehaald
Als in voorstaande vermeld bestaat het ëlektroly.tisch inkleuren uit het doorvoeren van een wisselstroom tussen het op voorstaande wijze geanodiseerde voorwerp van aluminium of aluminium legering en een tegen-elektrode, ondergedompeld 20 in een zuur waterig bad met metaalzouten met kleurende ionen, waarbijdtint van de kleur van de bekleding op eenvoudige ' wijze kan worden geregeld met de vorm van de curve van de aangelegde wisselspanning, waarbij bij het inkleuren de wisselspanning een zodanige verhouding tussen de twee stroom-25 richtingen verschaft,dat een gunstig transport van materiaal en verloop van de reactie met betrekking tot het geanodiseerde aluminium voorwerp worden bewerkstelligdi-, De amplitude en/of de frequentie van de wisselspanning worden/wordt zodanig gemoduleerd, dat ze asymetrisch worden onder het 30 regelen van de tint van de kleur van het aluminium voorwerp. Als bekend mag worden verondersteld kan het moduleren van de wisselspanning op verschillende wijze geschieden, zoals het gelijktijdig aanleggen van twee of meer verschillende wisselspanningen of een tegelijk toegevoerde gelijkspanning 35 of door het opwekken van een wisselspanning met de gewenste .frequentie en vorm van de curve.
-9- .....
790 5 0 49 *- * -9-
De tegen-elektrode kan uit roestvrijstaal, titaan, koper, nikkel, bestaan, bij voorkeur uit nikkel, vanwege het geringe verbruik van energie.
Volgens de uitvinding bedraagt de wisselspanning bij 5 het moduleren van de amplitude en/of frequentie 5-50 Volt, afhankelijk van de samenstelling van het elektroliet en de eigenschappen van de voorafgevormde oxidelaag. Bij voor- 2 keur bedraagt de stroomdichtheid 0,1-0,5 A/dm , afhankelijk van het gebruikte elektroliet, gedurende 1-1Q minuten.
10 Als bekend mag worden verondersteld kunnen verschillende oplosbare metaalzouten gebruikt worden. De voorkeur genieten zouten van tin,hoewel ook zouten van nikkel, kobalt, koper, siliciummolybdeenzuur en siliciumwolfraamzuur ook gebruikt kunnen worden.Het bad voor hetelektrolYtisch inkleuren kan 15 een sterk zuur bevatten, bij voorkeur zwavelzuur of zoutzuur.
Ter verschaffing van de gewenste kleur kunnen de metaalzouten, bijvoorbeeld sulfaten,chloriden,acetaten enz, gebruikt worden in een concentratie van 0,5-20 gewichts %, bij voorkeur circa 2 gewichts % van het elektroliet. De pH 20 van het elektroliet kan aanzienlijk uiteen lópen, doch een pH van circa 1,5 wordt geschikt bevonden.
Bij een gewenste uitvoeringsvorm van de uitvinding bevat het elektroliet een bepaalde hoeveelheid aluminium.
Daarbij kan het aluminium verschaft worden door het toe— 25 voegen van een geschikte aluminium verbinding, zoals aluminiumsulfaat, doch ook kan een bepaald deel van een eerder gebruikt elektroliet-bad gebruikt worden. Het aluminium kan in het elektroliet aanwezig zijn in een hoeveelheid van 0-12 gram/liter, met voorkeur voor 4-8 gram/liter.
30 Als in voorstaande vermeld kan de werkwijze van de uitvinding toegepast worden voor het inkleuren van voorwerpen van aluminium en ook van alle soorten aluminium legeringen.
Bij voorkeur wordt een synütrische wisselstroom toe-35 gevoerd, gevolgd door een asydütrische.
Bovendien vindt het inkleuren sneller en doelmatiger .....-10- ..... " ----------- - 790 50 49 V - - . · - · · .-10τ.
plaats, indien de wisselspanning betrekkelijk langzaam wordt opgevoerd, met name in enkele seconden van 0 naar de gewenste spanning. Zulks geldt voor het opstarten van het inkleuren en voor het daarop volgende aanleggen van een andere wissel-5 spanning,
Een verdere verbetering van het inkleuringsvermogen van de oplossing van de uitvinding kan verkregen worden door de verwerking van een complexvormings of cheleringsmiddel voor het kleurende metaalion.Hoewel het mechanisme van voorstaande 10 niet geheel duidelijk isfcis gebleken,dat de toevoeging van -5 -3 kleine hoeveelheden, met name 5.10 - 5.10 gram/liter ! van bijvoorbeeld een mengsel van B-naphthol en gelatine in een verhouding van circa 2:1 of 4,4-di (dimethyl-amino) diphenyl-methaanaan het verfbad zelfs betere verfbaden ver-schaft.
De uitvinding zal worden verduidelijkt aan de hand van de volgende · voorbeelden.
VOORBEELD 1
Een aluminium voorwerp wordt circa 24 minuten bij 18°C geanodiseerd en wel in een bad van pH 1,5 met 15 gewichts % 20 zwavelzuur, 1 volume % glycol-zuur en i volume % glycerol, waarbij met een constante stroomdichtheid van circa 2,6 A/ 2 r dm wordt gewerkt en met een wisselspanning, die tot circa 20 Volt wordt opgevoerd, ter verschaffing van een anodische bekleding van circa 20 jim. Het geanodiseerde voorwerp wordt 25 in een waterig elektroliet met 2 gewichts % stano-sulfaat en circa 50 ml geconcentreerd zwavelzuur per liter tegenover een tegen-elektrode geplaatst, waarna op voorwerp en elektrode 5-15 minuten bij kamertemperatuur een wisselspanning van 5-8 Volt wordt aangelegd met een stroomdichtheid van o 30 0,2-0,8 A/dm . Op de aluminium voorwerpen worden, afhankelijk van de duur van de behandeling .,zeer aantrekkelijke bronstinten of zwart verkregen.
VOORBEELD 2
De werkwijze van voorbeeld 1 wordt gevolgd, behalve _______ ___________........ . -11- _____..... ................................
79050 49 -11- * dat, afhankelijk van de duur van de behandeling, een dieprode tot zwarte kleur wordt verkregen? en koper- in plaats van tinsulfaat en een tegen-elektrode van grafiet wordt gebruikt, terwijl de pH 4,0 bedraagt.
VOORBEELD 3 5 De werkwijze van voorbeeld 2 wordt gevolgd,doch met kobaltsulfaat als het zout ter verschaffing van een bronstinten tot zwart VOORBEELD 4
De werkwijze van voorbeeld 2 wordt gevolgd doch met nikkelsulfaat als het zout en een tegen-elektrode van nikkel xg ter verschaffing van een brons- tinten.
VOORBEELD 5
Een aluminium voorwerp wordt volgens een bekende werk- 2 wijze geanodiseerd met een stroomdichtheid van 2,6 A/dm in een elektrolyse bad met 20 gewichts % zwavelzuur en 8 gram oxaalzuur/liter en wel bij 18-21°C ter verschaffing 15 van een voorwerp met een geanodiseerde laag van 25 urn Het verkregen product blijkt niet geschikt om ingekleurd te worden vanwege de dónkere kleur.
Zulks vloeit voort uit het feit, dat de elektrolyse-oplossing een andere is dan die van de uitvinding.
VOORBEELD 6 20 Een aluminium voorwerp wordt bij circa 19,5 °C geano diseerd met een oplossing met 18 gewichts % zwavelzuur, 1% glycolzuur en 1% glycerol en een stroomdichtheid van 3,9 A/ dm N.a 13 minuten wordt een geanodiseerde laag van circa 21 verkregen.
25 Het geanodiseerde aluminium voorwerp wordt dan elektro- litisch ingekleurd en wel in een bad,dat per liter 25 gram zwavelzuur, 22 gram sulfonzuur, 25 gram tinsulfaat, 5 gram aluminiumsulfaat, 0,2 gram B- naphthol en 0,4 gram gelatine bevat. Het elektroljjtisch inkleuren geschiedt met een 30 wisselspanning van 8 Volt gedurende 3 minuten, en dan met 79050 49 *·* —12— ; een half-golvige wisselspanning gedurende 2 minuten ter verschaffing van een aluminium voorwerp met een zwart-achtige kleur.
• VOORBEELD 7
Een aluminium voorwerp wordt bij 20°C met de 5 elektrolietoplossing van voorbeeld 2 geanodiseerd en wel bij 2 een stroomdichtheid van -4,3 A/dm . .
Het geanodiseerde voorwerp wordt dan volgens het Amerikaanse Octrooischrift 3,669,856 elektrolitisch ingekleurd ter verschaffing van een Voorwerp met een slechte • 10 kleur.
VOORBEELD 8
Een aluminium voorwerp wordt bij 20®C met een stroom- 2 dichtheid van 5,2 A/dm geanodiseerd ter verschaffing van een geanodiseerde laag ter dikte van circa 42 ^ïm.Het verkregen materiaal wordt dan volgens de werkwijze van de uit-15 vinding elektrolytisch ingekleurd, hetgeen tot het vergruizen van de geanodiseerde laag leidt.
Daaruit volgt, dat de geanodiseerde laag* te dik is om volgens de werkwijze van de uitvinding ingekleurd te kunnen worden. ‘ VOORBEELD' 9 20 Een aluminium voorwerp wordt met dezelfde elektroliet
oplossing als die van voorbeeld 2 bij 21°C geanodiseerd ter verschaffing van een geanodiseerde laag ter dikte van circa 20 ;im. I
Het materiaal wordt dan volgens het Amerikaanse Octrobi-25 schrift 3,669,856 met de oplossing van voorbeeld 2 elektrolytisch ingekleurd en wel gedurende 1,5 minuten en met een wisselspanning en dan gedurende 0,5 minuut met een half-gol-vige wisselspanning. Er wordt een goed ingekleurd materiaal verkregen, dat geschikt is om als architectonisch materiaal 30 gebruikt te worden.
VOORBEELD 10
Een aluminium voorwerp wordt 6 minuten met de elektro-lyse-oplossing van voorbeeld 2 bij 20® C geanodiseerd ter verschaffing van een geanodiseerde laag ter dikte van circa -13- 790 5 0 49 -13- 10 pm. Het materiaal wordt dan elektrolitisch met de oplossing van voorbeeld 2 ingekleurd en wel gedurende 2 minuten met een normale wisselspanning en dan gedurende 1 minuut met een minus half-golvige wisselspanning.
5 Er wordt een zeer aanvaardbare zwartekleur verkregen.
Opgemerkt wordt, dat met de bekende werkwijze geen kleur in zulk een dunne geanodiseerde laag verkregen zou kunnen worden.
VOORBEELD 11
Een aluminium voorwerp wordt met de oplossing van π ~ 2’ 10 voorbeeld 2 bij 20°C en een stroomdichtheid van 3,9 A/dm geanodiseerd ter verschaffing van een laag ter dikte van 28 jam. Het materiaal wordt dan met de tin-oplossing van voorbeeld 2 en volgens het Amerikaanse Octrooischrift 3,669, 856 anodisch ingekleurd en wel gedurende 1,5 minuut met een 15 normale wisselstroom en 1 minuut met een half-golvige wisselstroom. Er wordt een goed ingekleurd voorwerp verkregen.
VOORBEELD 12
De werkwijze van voorbeeld 5 wordt gevolgd, waarbij het voorwerp, nadat het een brons-kleur heeft verkregen; in een oxiderend zuur, bij voorkeur 20-30 Volume % saL^peter-20 zuur, van kamertemperatuur wordt gedompeld ter verschaffing van een gelijkmatige champagne-kleur. Zo'n kleur is met de bekende werkwijze niet regelmatig te krijgen.
De gewenste hardheid van de volgens de werkwijze van de uitvinding verkregen bekledingen komt tot uiting in "de 25 grote dichtheid. Bijvoorbeeld worden bij verwerking van 4 monsters van de legering 6063 volgens de werkwijze van van voorbeeld 5, doch gedurende verschillende tijden, de volgende resultaten verkregen: wissel- h golvige bekledings- gewicht monster kleur spanning spanning dikte v/d bekleding 2
Minuut minuut jam cm A licht 2 0 21 10,5 brons -w- 790 5 0 49 •t - -14·* B middel- 3 O 19 10,9 brons C donker- 3 1½ 21 14,0 brons D zwart 3 4 22 21,4
Opgemerkt wordt, dat voornoemde uitvoeringsvormen vatbaar zijn voor verbeteringen en wijzigingen die binnen het kader van de uitvinding vallen.
• i l |
»· * I
i i i ï . t . f i 790 5 0 49

Claims (15)

1. Werkwijze voor het verschaffen van gekleurde beschermende bekledingen op voorwerpen van aluminium of aluminium legeringen, waarbij het voorwerp eerst wordt geanodiseerdr waarna tussen het geanodiseerde voorwerp en een tegen-elek-trode,gedompeld in een waterig zuur bad met zouten van metalen, die de geanodiseerde laag een kleur kunnen geven, een stroom wordt gevoerd, met het kenmerk; dat het voorwerp wordt geanodiseerd in een elektroliet met 12-24 ge-wichts % zwavelzuur, 1-4 volume % meerwaardige alcohol met 3-6 koolstofatomen en 1-4 volume % van een carbonzuur met tenminste één reactieve groep op de alpha-plaats en wel bij 0 2 18-30 C en met een stroomdichtheid van 2,6-3,9 A/dm ter verschaffing van een geanodiseerde laag ter dikte van 5-28 jam.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk,dat het anodiseren geschiedt bij 20-24 ^C.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2,met het kenmerk,dat het carbonzuur uit glycolzuur of melkzuur bestaat.
4. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, . dat de meerwaardige alcohol uit glycerol bestaat.
5. Werkwijze volgens conclusie 3 of 4, met het kenmerk, dat het bad 1-2 volume % glycerol en 1-2 volume S glycolzuur bevat.
6. Werkwijze volgens conclusies 1-5, met het kenmerk, dat < het kleurende metaalzout bestaat uit een zout van tin, nikkel, koper of kobalt.
7. Werkwijze volgens conclusie 6,met het kenmerk, dat het metaalzout uit een sulfaat bestaat.
8. Werkwijze volgens conclusies 1-7, met het kenmerk, dat de wisselstroom is verkregen uit een spanning met een geregelde asymetrie. 790 5 0 49 . ' 4
9. Werkwijze volgens conclusie 8, met het kenmerk, dat eerst met een symmetrische en dan met een asymmetrische wisselspanning elektrolytisch wordt ingekleurd.
10. Werkwijze volgens conclusie 8 of 9, met het kenmerk, dat de kleur van een reeds gekleurde bekleding wordt gecorrigeerd door de polariteit van het kleurihgsbad om te keren*
11. Werkwijze volgens conclusie 8,9, of 10,met het kenmerk, dat het waterig zure kleuringsbad ook een cheleringsmiddel voor de metaalzouten bevat.
12. Werkwijze volgens conclusie 11, met het kenmerk,dat het cheleringsmiddel bestaat uit een mengsel van B-napthol en gelatine of 4,4,-bis (dimethylamino) diphenylmethaan.
13. Werkwijze volgens conlusie 11 of 12, met het kenmerk, ' dat het cheleringsmiddel in het bad aanwezig is in een con- -5 —3 centratie van 5.10 -5.10 gram/liter.
14. Geanodiseerde lagen, verkregen met de werkwijze van conclusies 1-13.
15. Voorwerpen, voorzien van de geanodiseerde laag van conclusie 14. 7905049
NL7905049A 1978-06-28 1979-06-28 Werkwijze voor het verschaffen van gekleurde bescher- mende bekledingen. NL7905049A (nl)

Applications Claiming Priority (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US92005378A 1978-06-28 1978-06-28
US92005778A 1978-06-28 1978-06-28
US92005378 1978-06-28
US92005778 1978-06-28
US05/972,928 US4180443A (en) 1978-06-28 1978-12-26 Method for coloring aluminum
US97292878 1978-12-26
US2279 1979-01-02
US06/000,022 US4179342A (en) 1978-06-28 1979-01-02 Coating system method for coloring aluminum

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL7905049A true NL7905049A (nl) 1980-01-03

Family

ID=27484965

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL7905049A NL7905049A (nl) 1978-06-28 1979-06-28 Werkwijze voor het verschaffen van gekleurde bescher- mende bekledingen.

Country Status (10)

Country Link
EP (1) EP0015279B1 (nl)
JP (1) JPS55500501A (nl)
AR (1) AR222177A1 (nl)
BE (1) BE877340A (nl)
DE (1) DE2965186D1 (nl)
DK (1) DK81680A (nl)
ES (1) ES482021A1 (nl)
IT (1) IT1125392B (nl)
NL (1) NL7905049A (nl)
WO (1) WO1980000158A1 (nl)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4451335A (en) * 1980-11-24 1984-05-29 Woods Jack L Method for producing full color images on aluminum
ES2037578B1 (es) * 1991-04-10 1994-02-01 Novamax Technologies Holding I Metodo para la obtencion, por via electronica, sobre aluminio anodizado, de una gama de colores grises.
JP4660760B2 (ja) * 2005-06-02 2011-03-30 国立大学法人広島大学 アルミニウム又は/及びアルミニウム合金の陽極酸化皮膜の形成方法およびその方法により形成される陽極酸化皮膜
DE202012012923U1 (de) * 2011-01-17 2014-04-07 Hydro Aluminium Rolled Products Gmbh Außenfassadenblech mit hoher Oberflächenrauigkeit
CN111876812B (zh) * 2020-08-01 2021-11-05 东莞市慧泽凌化工科技有限公司 一种无镍电解着色增黑添加剂及其使用方法

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1902983C3 (de) * 1968-06-21 1978-06-22 Keller, Eberhard, 7121 Freudental Verfahren zum elektrolytischen Färben von anodischen Oxidschichten auf Aluminium oder Aluminiumlegierungen
US3524799A (en) * 1969-06-13 1970-08-18 Reynolds Metals Co Anodizing aluminum
NO120248B (nl) * 1969-06-25 1970-09-21 O Gedde
US3769180A (en) * 1971-12-29 1973-10-30 O Gedde Process for electrolytically coloring previously anodized aluminum using alternating current
JPS5249408B2 (nl) * 1972-11-21 1977-12-17

Also Published As

Publication number Publication date
EP0015279A4 (en) 1980-10-16
WO1980000158A1 (en) 1980-02-07
EP0015279A1 (en) 1980-09-17
IT7923954A0 (it) 1979-06-28
BE877340A (fr) 1979-10-15
ES482021A1 (es) 1980-02-16
DK81680A (da) 1980-02-26
IT1125392B (it) 1986-05-14
JPS55500501A (nl) 1980-08-07
AR222177A1 (es) 1981-04-30
EP0015279B1 (en) 1983-04-13
DE2965186D1 (en) 1983-05-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1106795A (en) Coloured pattern on anodized aluminium article with shade differences
US4022671A (en) Electrolytic coloring of anodized aluminum
IE42375B1 (en) The electrolytic colouring of anodized aluminium by means of optical interference effects
US5674371A (en) Process for electrolytically treating aluminum and compositions therefor
US4188270A (en) Process for electrolytically forming glossy film on articles of aluminum or alloy thereof
Sheasby et al. The electrolytic colouring of anodized aluminium
NL7905049A (nl) Werkwijze voor het verschaffen van gekleurde bescher- mende bekledingen.
US4177299A (en) Aluminum or aluminum alloy article and process
US4180443A (en) Method for coloring aluminum
CA1157264A (en) Method for forming decorative colored streak patterns on the surface of an aluminum shaped article
CA1048963A (en) Process for electrolytically coloring aluminum and aluminum alloys
CA1061280A (en) Method for producing green-colored anodic oxide film on aluminum or aluminum base alloy articles
US4179342A (en) Coating system method for coloring aluminum
CA1130236A (en) Process for electrolytically forming glossy film on articles of aluminum or alloy thereof
JPS5945722B2 (ja) アルミニウム材表面に着色保護皮膜を形成する方法
EP0121361A1 (en) Colouring process for anodized aluminium products
JPS5839237B2 (ja) 陽極酸化されたアルミニウムの電解着色法
JP2004018901A (ja) マグネシウム材料製品の表面処理方法
CA1148110A (en) Colouring aluminium after anodization in electrolyte of sulfuric acid, polyhydric alcohol, and carboxylic acid
JPS58147592A (ja) アルミニウム又はアルミニウム合金の着色方法
JPS62263996A (ja) アルミニウム及びアルミニウム合金の染色皮膜
US3425918A (en) Electrolyte for the production of selfcolored anodic oxide layers on aluminum and aluminum alloys
JPS5948879B2 (ja) アルミニウムの電解着色法
CA1045576A (en) Coloring methods for aluminum and aluminum alloys
JPS5847475B2 (ja) アルミニウム又はアルミニウム合金の着色方法

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BV The patent application has lapsed