NL7901193A - Gewapende wegdeklaag, bijvoorbeeld asfaltlaag. - Google Patents

Gewapende wegdeklaag, bijvoorbeeld asfaltlaag. Download PDF

Info

Publication number
NL7901193A
NL7901193A NL7901193A NL7901193A NL7901193A NL 7901193 A NL7901193 A NL 7901193A NL 7901193 A NL7901193 A NL 7901193A NL 7901193 A NL7901193 A NL 7901193A NL 7901193 A NL7901193 A NL 7901193A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
reinforcement
elements
road surface
reinforced
cross
Prior art date
Application number
NL7901193A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Bruil Arnhem Wegenbouw
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bruil Arnhem Wegenbouw filed Critical Bruil Arnhem Wegenbouw
Priority to NL7901193A priority Critical patent/NL7901193A/nl
Priority to US06/117,548 priority patent/US4309124A/en
Priority to AT80200116T priority patent/ATE10294T1/de
Priority to EP80200116A priority patent/EP0015027B1/en
Priority to DE8080200116T priority patent/DE3069617D1/de
Priority to JP1844780A priority patent/JPS55159004A/ja
Priority to CA000345742A priority patent/CA1136466A/en
Publication of NL7901193A publication Critical patent/NL7901193A/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04CSTRUCTURAL ELEMENTS; BUILDING MATERIALS
    • E04C5/00Reinforcing elements, e.g. for concrete; Auxiliary elements therefor
    • E04C5/01Reinforcing elements of metal, e.g. with non-structural coatings
    • E04C5/02Reinforcing elements of metal, e.g. with non-structural coatings of low bending resistance
    • E04C5/04Mats
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01CCONSTRUCTION OF, OR SURFACES FOR, ROADS, SPORTS GROUNDS, OR THE LIKE; MACHINES OR AUXILIARY TOOLS FOR CONSTRUCTION OR REPAIR
    • E01C11/00Details of pavings
    • E01C11/16Reinforcements

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Road Paving Structures (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)

Description

C/Ca/eh/3 >
Bruil-Arnhem Wegenbouw B.V. te Arnhem "gewapende wegdeklaag, bijvoorbeeld asfaltlaag" uitvinder: Ir. A.W.M. Bertels te Arnhem
De uitvinding heeft betrekking op een gewapende wegdeklaag, bijvoorbeeld een asfaltlaag bestaande uit een asfalt-vormend mengsel van bitumen met minerale korrels, waarin een wapeningsnetwerk is ingebed, dat bestaat uit langwerpige wa-5 peningselementen.
Bij toepassing van een bijvoorbeeld als asfaltlaag uitgevoerde wegdeklaag treden veelal na enige tijd vervormingen van het wegdek op. Zo kunnenbijvoorbeeld als -gevolg van de hoge verkeerslast spoorvorming, ribbelvorming en eventueel 10 scheurvorming in een asfaltlaag of andere wegdeklaag optre den. Tot nog toe uitgevoerde proeven met inbedding van een wapening snetwerk met langwerpige wapening selementen, die bijvoorbeeld de vorm van kunststofdraden of -strengen hebben, zijn niet succesvol gebleken.
15 De uitvinding stelt zich ten doel, hierin verbetering te brengen, en een gewapende wegdeklaag, bijvoorbeeld een asfaltlaag te verschaffen, welke voldoende weerstand biedt tegen de hiervoor genoemde vervormingen.
Daartoe verschaft de uitvinding een gewapende wegdek-20 laag, bijvoorbeeld een asfaltlaag bestaande uit een asfalt-vormend mengsel van bitumen met minerale korrels, waarin een wapeningsnetwerk is ingebed, dat bestaat uit langwerpige wapening selementen die, daar waar zij elkaar kruisen,.een het kruisverband ten minste enigszins fixerende hechting aan el-25 kaar vertonen, een zodanige uitvoering, bijvoorbeeld vorm, hebben, dat zij een goede hechting in het omringende materiaal van de laag vertonen, en ten minste plaatselijk een dwarsdoorsnede hebben, waarvan de maximale lineaire afmeting in de orde van de korrelgrootte ligt.
30 Daarbij wordt onder het begrip "korrelgrootte" het ge- 7901193 Λ -2 _ « lijknamige, in wezen statische begrip verstaan, dat bij bepaling van de toegepaste korrelgrootten (door zeving) de gekozen mengverhouding daarvan karakteriseert»
Zoals uit de hiervoor gegeven beschrijving van een gewa-5 pende wegdeklaag volgens de uitvinding blijkt, dienen de langwerpige wapeningselementen in hun kruisingen zodanig aan elkaar gehecht te zijn, dat zij het kruisverband van het bewapening snetwerk enigszins fixeren. Dit wil zeggen, dat een dergelijk wapening selement eventuele langskrachten op de 10 kruisende elementen overdraagt en over deze verdeelt en op zijn beurt door deze kruisende elementen in zijn verzet tegen verplaatsingen in dwarsrichting binnen de wegdeklaag wordt gesterkt. Deze eigenschap, evenals die van een goede hechting in het materiaal van de laag, bijvoorbeeld asfalt, verleent 15 aan het wapeningsnetwerk een werking, die enerzijds aan die van een membraan doet denken en anderzijds een meest gunstige hydrostatische toestand van het asfalt of ander materiaal, zoals beton, teweeg brengt. Daarbij dient het vereiste, dat de langselementen ten minste plaatselijk een dwarsdoorsnede 20 hebben, waarvan de maximale lineaire afmeting in de orde van de karakteristieke korrelgrootte ligt, om zeker te stellen, dat het door de wapeningselementen gevormde netwerkmembraan ook inderdaad op het toegepaste materiaal aangrijpt en dat de gewenste overdracht van krachten tussen bijvoorbeeld de mine-25 rale korrels van het asfaltmengsel enerzijds en de wapenings elementen anderzijds wordt verkregen. Indien zulks niet het geval zou zijn, dan zouden de wapeningselementen zich betrekkelijk gemakkelijk ten opzichte van de korrels kunnen verplaatsen, waardoor het door het wapeningsnet uitgeoefende 30 membraaneffect en hydrostatische effect verloren zouden gaan.
Teneinde niet alleen een goede aangrijping van het wape-ningsnetwerk op het asfalt te verkrijgen, doch bovendien zeker te stellen, dat ook de door het netwerkmembraan op de te wapenen laag uitgeoefende "schuifkrachten" maximaal zijn, 35 zodat bijvoorbeeld een zijdelings wegvloeien van een asfalt- laag wordt tegengegaan, verdient het volgens de uitvinding aanbeveling, dat de richting van de maximale lineaire-afme- -~«4.
7901193 3
Jh ting van de dwarsdoorsnede van een wapeningselement bij verplaatsing van die dwarsdoorsnede in de langsrichting van het element een verandering ondergaat, bij voorkeur zodanig, dat die verandering ten minste 90° bedraagt. Het gevolg van 5 deze maatregel is, dat tegengegaan wordt, dat de wapeningse- lementen in geval van belasting van de gewapende laag volgens het membraanvlak door de laag heen zouden snijden? verhinderd wordt, dat bijvoorbeeld een asfaltlaag in horizontale "plakken" wordt gesneden. Door deze maatregel wordt namelijk bo-10 vendien bewerkstelligd, dat een aan belasting onderworpen wapeningselement in zijn opeenvolgende langssecties de optredende krachten in steeds verschillende richtingen op de minerale korrels van de laag overdraagt, waardoor het krachtver-delende effect wordt versterkt.
15 Als practische uitvoeringsvorm van een dergelijk langse- lement, waarvan de maximale.lineaire dwarsdoorsnedeafmeting in de langsrichting van het element verandert, stelt de uitvinding voor, dat ten minste een van de wapeningselementen de vorm van prikkeldraad heeft. Het zal duidelijk zijn, dat een 20 dergelijk langselement een in zijn langsrichting steeds wisselende dwarsdoorsnede vertoont, zodat volledig aan de hiervoor genoemde vereisten wordt voldaan en het gewenste effect wordt verkregen.
Een andere mogelijkheid is volgens de uitvinding, dat 25 ten minste een van de wapeningselementen de vorm van een ten minste plaatselijk getordeerde band of strook van metaal,, bijvoorbeeld tegen roest behandeld of roestbestendig staal heeft. De breedte van een dergelijke band of strook kan in overeenstemming met de korrelgrootte van de toegepaste mine-30 rale korrels worden gekozen, terwijl het steeds van richting wisselende dwarsprofiel niet alleen-een goede hechting in het omringende materiaal, dóch bovendien een steeds van richting wisselende krachtoverdracht op de minerale korrels garandeert. De hechting met de kruisende wapening selementen leidt 35 dan o.a. tot het genoemde membraaneffect. Een dergelijk wapening selement, dat als een speciaal voortbrengsel van de uitvinding is te beschouwen, vertoont plaatselijk voldoende 7901193 t -4 builzaaiaheid bij het opnemen van belastingskrachten en draagt ondervonden krachten zodanig op bijvoorbeeld de minerale korrels van asfalt over, dat dit laatstgenoemde mede onder de inwerking van overige dergelijke'wapeningselementen niet in 5 staat is om zich ten opzichte van de wapeningselementen te verplaatsen, en derhalve geen kruip zal vertonen.
Wat betreft de vervaardiging van een wapeningsnetwerk uit de langwerpige elementen verdient het volgens de uitvinding ter verkrijging van een eenvoudige constructie en vet-10 vaardigingswijze aanbeveling, dat de onderlinge hechting van twee elkaar kruisende wapeningselementen wordt tot stand gebracht door een mechanische bewerking, zoals ponsen, aanbrenging van een uitwendig hechtorgaan, zoals een klem, een knoop en een nagel, of door lassen of lijmen. De toe te pas-15 sen hechting dient van geval tot geval bepaald te worden.
Daarbij wordt volgens de uitvinding het verkrijgen van een goede hechting tussen de elementen vergemakkelijkt, wanneer van twee elkaar kruisende wapeningselementen de ter plaatse van hun kruising naar elkaar toegekeerde buitenvlak-20 ken althans tenminste nagenoeg samenvallen. In geval van toepassing van de hiervoor genoemde, getorteerde metalen stroken als wapeningselementen-, verdient het volgens de uitvinding daartoe aanbeveling, dat van twee elkaar kruisende wapeningselementen de ene linksdraaiend en de andere rechtsdraaiend 25 getordeerd is. -
Ter verkrijging van een maximale effectiviteit van het wapeningsnetwerk binnen de asfaltlaag stelt de uitvinding voor, dat de langwerpige wapeningselementen zich met hun langsrichting althans ten minste bij benadering onder gelijke 30 hoeken ten opzichte van de verplaatsingsrichting van de weg-deklaagbelasting, bijvoorbeeld ten opzichte van de langsas van een wegdek, uitstrekken. Daarmede wordt zekergesteld, dat de wapening een goede symmetrie ten opzichte van de genoemde verplaatsingsrichting of langsas vertoont.
35 In vele gevallen verdient het volgens de uitvinding aan beveling, dat ten minste twee in horizontale richting ten opzichte van elkaar verschoven wapeningsnetwerken boven el- 7901193 5 kaar in de wegdeklaag zijn ingebed, bij voorkeur zodanig, dat twee wapeningsnetwerken in de hoofdrichtingen over althans tenminste bij benadering een halve maasafstand ten opzich'te van elkaar verschoven boven elkaar in de wegdeklaag zijn in-5 gebed. Daardoor wordt het effect verkregen, dat de normale belastingskrachten van de laag, daar waar zij tussen twee wapeningselementen van het ene netwerk aangrijpen, een langs-element van het andere netwerk treffen, zodat niet alleen verdeling van de normaal gerichte belastingskrachten over 1CL meerdere wapening snetwerken met ieder een eigen membraanef-fect wordt verkregen, doch bovendien in sterkere mate dan door de aanwezigheid op enige afstand van twee wapeningselementen van een zelfde netwerk verhinderd wordt, dat de minerale korrels zich binnen de laag verplaatsen. Dergelijke tus-15 sen twee wapeningselementen van een zelfde netwerk gelegen korrels dragen namelijk veelal een opgenomen kracht over op een wapeningselement van het andere netwerk, dat dan op zijn beurt als membraan gaat werken. Van de aanwezigheid van'twee wapeningsnetwerken boven elkaar ondervinden de daardoor als 2CL het ware "opgesloten” korrels een alzijdige belasting. Dit doet denken aan een hydrostatische toestand, waarbij de resulterende kracht op elke korrel nagenoeg nul is, zodat de. korrels minimale verplaatsingskrachten ondervinden en geen kruip van het materiaal optreedt.
25 De uitvinding zal worden verduidelijkt in de volgende beschrijving aan de hand van de bijbehorende tekening. Daarin tonen: figuur 1, schematisch, een verticale doorsnede volgens de rijrichting door een als gewapende asfaltlaag volgens de 30. uitvinding uitgevoerd, door een autoband belast wegdekgedeel-te, figuur 2, schematisch en in perspectief, een gedeeltelijk opengebroken weggedeelte als in figuur 1, figuur 3 een bovenaanzicht op een tweetal verschoven ten 35 opzichte van elkaar aangebrachte wapeningsnetwerken voor inbedding in een asfaltlaag volgens de uitvinding, figuur 4, schematisch en op aanzienlijk kleinere schaal, een bovenaanzicht op een door een auto belast wegdekgedeelte, 4 7901193 ί „6 .
"waarin een gedeelte van een’wapening volgens' 'de uitvinding is ingetekend, figuur 5, 6 en 7 bovenaanzichten op een drietal verschillende uitvoeringsvormen van voor toepassing bij een ge- 5. wapende asfaltlaag volgens de uitvinding.in aanmerking komende wapening selementen, en figuur 8, op soortgelijke wijze als in de figuren 5, 6 en 7, een tweetal elkaar kruisende wapeningselementen volgens nog een andere uitvoeringsvorm van de uitvinding.
IQ Het in figuur 1 schematisch weergegeven wegdekgedeelte wordt gevormd door een gewapende asfaltlaag 1, die bestaat uit een asfaltvormend mengsel 2 van bitumen en niet afzonderlijk in de tekening weergegeven, minerale korrels. Bij de in figuur 1 weergegeven uitvoeringsvorm van een gewapende as-15 faltlaag zijn in het mengsel twee netwerken en 3^ ingebed, waarvan de langwerpige wapeningselementen 4 slechts schematisch op nog nader te verduidelijken wijze in figuur 1 zijn weergegeven. Op de asfaltlaag 1 rust een gedeeltelijk weergegeven autoband 5, waarvan de belastingsdrukverdeling, 20 dat wil zeggen de verdeling in de in figuur 1 horizontaal veronderstelde rijrichting van de via de autoband 5 op de asfaltlaag 1 uitgeoefende drukken, door middel van met volle lijnen getekende pijlen P schematisch is weergegeven. Duidelijk is te zien, dat de autoband 5 tijdens de belasting wordt 25 vervormd, dat wil zeggen aan zijn onderzijde wordt geplet.
Op soortgelijke wijze als boven in figuur 1 de belasting sdrukverdeling door middel van de pijlen P is weergegeven, is onderin in figuur 1 door middel van de met gebroken lijnen getekende pijlen P1 schematisch de drukverdeling weer-30 gegeven, welke bij de belasting door de asfaltlaag van de ondergrond 6 zou optreden, indien geen wapeningsnetwerken 3 zouden worden toegepast. Zoals reeds is opgëmerkt, kunnen in een dergelijk geval bij hoge verkeerslast na enige tijd vervormingen van de ongewapende asfaltlaag optreden; algemeen 35 bekend zijn bijvoorbeeld spoorvorming, ribbelvorming en scheurvorming in een asfaltlaag. Tot nog toe uitgevoerde proeven mét inbedding van een wapeningsnetwerk met lang-wèrpige wapeningselementen, zoals bijvoorbeeld kunststof- 4 -- 7901193 - 7- draden of -strengen, om hierin verbetering te brengen zijn niet succesvol gebleken.
De figuren 2, 3 en 4 verduidelijken nu de wijze, waarop door middel van wapeningsnetwerken 3 met langwerpige wape-5 ningselementen 4 volgens de uitvinding wel een goed resultaat wordt verkregen.
De uitvinding schrijft namelijk voor, dat de wapenings-elementen ten minste plaatselijk een dwarsdoorsnede hebben, waarvan de maximale lineaire afmeting in de orde van de kor-10 relgrootte ligt, en zodanige uitvoering, bijvoorbeeld vorm, hebben, dat zij een goede hechting in het asfalt vertonen,‘en daar waar zij elkaar kruisen, een het kruisverband ten minste enigszins fixerende hechting aan elkaar vertonen. Deze aspecten zullen nu in volgorde worden besproken.
15 In de eerste plaats wordt opgemerkt, dat onder het be grip "korrelgrootte" het gelijknamige, in wezen statistische begrip wordt verstaan, dat bij bepaling van de toegepaste korrelgrootten, in de praktijk door zeving, de gekozen meng-verhouding daarvan karakteriseert. Daar dit statistische be-20 grip voor de deskundige een vertrouwd begrip is, wordt hierop niet nader ingegaan. Volstaan wordt met op te merken, dat uit dit begrip voor de hier beschreven uitvoeringsvorm in de praktijk bijvoorbeeld 15-20 millimeter als maximale lineaire afmeting van de dwarsdoorsnede van een wapeningselement 4 kan 25 resulteren. Gedacht kan bijvoorbeeld worden aan een platte strook van roestbestendig of tegen roest behandeld staal met dwarsdoorsnedeafmetingen van bijvoorbeeld respectievelijk 20 millimeter en 1 millimeter.
Om te voldoen aan het vereiste, dat de wapeningselemen-30 ten een goede hechting in het asfalt vertonen, kan op ver schillende wijzen te werk gegaan worden. De figuren 5,6,7 en 8 tonen een aantal uitvoeringsvormen van een wapenings-element, waarmede het beoogde resultaat kan worden verkregen. In het algemeen kan worden gesteld, dat ter verkrijging van 35 een hechting, die bij uiteenlopend gerichte belastingen van een wapeningselement onder alle omstandigheden behouden 7901193 8 .. -i blijft, wapeningselementen moeten worden gebruikt, waarbij de · richting van de maximale lineaire afmeting van hun. dwarsdoorsnede bij verplaatsing in de langsrichting van het element 5 een verandering ondergaat, bij voorkeur een verandering van ten minste 90°. Aan een dergelijk voorschrift betreffende de uitvoering van een wapeningselement zal in het algemeen door de keuze van een speciale dwarsdoorsnedevorm en van het verloop van deze vorm in de langsrichting van het element 10 kunnen worden voldaan.
Figuur 5 toont een gedeelte van een wapeningselement 4', dat de vorm van prikkeldraad 7 heeft. Het zal duidelijk zijn, dat een dergelijk wapeningselement op verschillende plaatsen in zijn langsrichting zich Volgens steeds andere hechtplakken 15 in het in figuur 5 niet getekende asfaltmengsel hecht.
Figuur 6 toont een uitvoeringsvorm 4*1 van een wapeningselement volgens de uitvinding. Dit wapeningselement 4,! bestaat uit een strook 8 van roestbestendig staal met een ,2 dwarsdoorsnede van bijvoorbeeld 20 x 1 millimeter , welke 20 'op regelmatig verdeelde punten langs zijn langsas over een O e hoek·van 90 is getordeerd. Figuur 7 toont een wapeningselement 411^ bestaande uit een soortgelijke strook 9, die op regelmatig verdeelde plaatsen langs zijn lang sas over een hoek van 180° is getordeerd. Ook toepassing van andere tor-25 siehoeken dan 90° en 180° is mogelijk;.van belang is wel de regelmaat, zoals nog zal worden .verduidelijkt.
Figuur 8 toont een tweetal elkaar kruisende wapeningse-lementen 4, die beiden bestaan uit een strook 10, respectievelijk 10* , die beiden in hun langsrichting continu zijn ge-30 tordeerd. Als gevolg van het feit, dat de in figuur 8 horizontale strook 10 rechtsdraaiend getordeerd is, terwijl de in figuur 8 verticale strook 10' linksdraaiend getordeerd is, vallen de ter plaatse van hun kruising naar elkaar toegekeerde buitenvlakken ten minste nagenoeg samen, hetgeen het ver-35 krijgen van een goede hechting tussen beide wapeningselemen-ten 4 ter plaatse van hun kruising vergemakkelijkt. Het zal overigens duidelijk zijn, dat bij de beide wapeningselementen f 7901193 9 - '% volgens figuur 4 het hechtvlak zich in' de langsrichting van het element continu wijzigt, zodat een uit wapeningselementen 4 volgens figuur 8 bestaand wapeningsnetwerk 3 (zie de figuren 1, 2 en 3) zich optimaal leent voor lastopname en -over-5 dracht in alle richtingen. Het zal echter duidelijk zijn, dat ook geheel anders dan volgens de figuren 5-8 uitgevoerde wapening selementen in sommige gevallen voor toepassing in aanmerking komen. Van belang is slechts een zodanige dwarsdoor-snedevorm, dat een aan belasting onderworpen wapeningselement 10 in zijn opeenvolgende langssecties de optredende krachten in steeds verschillende richtingen op de minerale korrels van het asfalt overdraagt. Daardoor wordt het krachtverdelende effect van de wapeningselementen versterkt.
Betreffende het vereiste, dat de wapeningselementen 15 daar, waar zij elkaar kruisen, een het kruisverband fixerende hechting aan elkaar vertonen, wordt het volgende opgemerkt. Volgens de uitvinding is het raogelijk, dat de onderlinge hechting van twee elkaar kruisende wapeningselementen tot stand gebracht wordt door een mechanische bewerking, zoals 20 ponsen, aanbrenging van een uitwendig hechtorgaan, zoals een klem, een knoop en een nagel, of door lassen of lijmen. De verschillende in aanmerking komende hechtmethoden, waarvan de toepasselijkheid van geval tot geval meestal met de dwars-doorsnedevorm van de wapeningselementen zal variëren, zijn op '25 zichzelf algemeen bekend. Op de verdienste en de uitvoering van de verschillende hechtingsmethoden wordt hier derhalve niet verder ingegaan. Bij de in de figuren 2 en 3 getoonde uitvoeringsvormen van wapeningsnetwerken 3 met wapeningselementen 4 volgens figuur 8 zijn twee elkaar kruisende wape-30 ningselementen 4 steeds door middel van puntlassen aan elkaar vastgehecht. Daarbij is vooral het reeds aan de hand van figuur 8 beschreven samenvallen van de naar elkaar toegekeerde buitenvlakken van twee elkaar kruisende wapeningselementen 4 ter plaatse van hun kruising van belang. Zoals daarbij reeds 35 is opgemerkt, wordt dit effect bij het wapeningselement 4 volgens figuur 8 (zie ook de figuren 2 en 3) verkregen door 7901193 r - ίο t toepassing van een rechtsdraaiend getordeerde strook 10 en een linksdraaiend getordeerde strook 10'. In dit verband is bovendien de reeds bij de wapeningselementen 41' en 4"' volgens respectievelijk de figuren 6 en 7 genoemde regelmaat van 5 dwarsprofielverandering van belang. Het zal echter duidelijk zijn, dat het ontbreken van een dergelijke regelmaat van dwarsprofielverandering voor sommige hechtingsmethoden van geen enkel belang is.
In het voorgaande zijn verschillende details van wape-10 ningselementen volgens de uitvinding, resulterende in een in verschillende richtingen belastbare hechting aan het asfalt en in onderlinge hechting ter plaatse van de kruising van twee elementen van een zelfde netwerk, beschreven. In het hierna volgende zal op de verdeling van de wapeningselementen 15 over een wapeningsnetwerk en op het effect daarvan worden ingegaan. Daartoe wordt weer verwezen naar de figuren 1-4 van de tekening.'
In figuur 1 is van de verschillende wapeningselementen 4 van de beide netwerken 3a en 3^ steeds een gebroken, cir-20 keivormige contourlijn weergegeven, waarbinnen zonder onder scheid steeds een driet-al verschillende doorsneden door een strook 10 of 10' (zie figuur .8) met volle lijnen is getekend. Een dergelijke symbolische en in wezen niet geheel correcte weergave is gekozen teneinde te voorkomen, dat figuur 1 door 25 te grote gedetailleerdheid moeilijk interpreteerbaar wordt.
In werkelijkheid zal een dergelijke contourlijn, die de verzameling van alle buitenste punten van een wapeningseleraent 4 vormt, slechts in een zich loodrecht ten opzichte van de langsas van een wapeningselement 4 uitstrekkend vlak kunnen 30 worden herkend. In figuur 1 strekken de lang sassen van de wapeningselementen 4 zich echter niet loodrecht ten opzichte van het vlak van tekening uit. De werkelijke situatie komt vooral uit de figuren 2 en 4 naar voren. In deze beide figuren is de bij het beschouwde wegdek behorende rijrichting met 35 een pijl F aangeduid.
Zoals uit de figuren 2 en 4 blijkt, strekken de wape- 79 0 1 1 93 ~ a * 11 « ningselementen 4 zich met hun langsrichting onder gelijke hoeken van bijvoorbeeld respectievelijk +45° en -45° ten opzichte van de rijrichting F uit. Het zal duidelijk zijn, dat uit een dergelijke oriëntatie van de wapeningselementen 5 voor een wapeningsnetwerk twee hoofdwapeningsrichtingen resulteren, namelijk een volgens de rijrichting F en een loodrecht ten opzichte van de rijrichting F.
Opgemerkt wordt, dat figuur 2 bovenaan, dat wil zeggen ter plaatse van de dubbelpijl F, een zich in het horizontale IQ. vlak uitstrekkend, gereed wegdekgedeelte 1 toont, daaronder een zich ongeveer verticaal uitstrekkende afgraafwand 11 met het mengsel 2 van bitumen met minerale korrels,-daaronder een zich weer in het horizontale vlak uitstrekkend, driehoekig gedeelte van een bovenste wapeningsnetwerk 3& en vervolgens 15 daaronder een langs twee zijden van de driehoek aansluitende afgraafwand 12 van het genoemde mengsel 2, waaruit ter weerszijden delen van wapeningselementen 4 (in figuur 2 verder gedeeltelijk met een gebroken lijn weergegeven) van een onderste wapening snetwerk 3^ uitsteken. Het zich in figuur 2 2Q onder de afgraafwand 11 uitstrekkende wegdek wordt geacht te zijn weggelaten.
In de figuren 1, 2 en 3 is steeds een bovenste wapening snetwerk 3& en een onderste netwerk 3^ herkenbaar.
Zoals uit deze figuren naar voren komt, zijn de beide wape-25 ningsnetwerken 3fl en 3^ in horizontale richting ten opzichte van elkaar verschoven in de asfaltlaag 1 ingebed, en wel zodanig, dat de beide wapeningsnetwerken steeds in hun hoofdrichtingen over een halve maasafstand ten opzichte van elkaar verschoven boven elkaar in de asfaltlaag zijn ingebed.
3Q Het wapeningseffeet van een dergelijke asfaltlaag volgens de uitvinding is in figuur 1 door middel van een door de pijlen P' heenlopende, volle slingerlijn weergegeven. Deze slinger-lijn vertoont een kleinere (verticale) amplitude dan de pijlen P' en strekt zich over een grotere afstand in de rij-35 richting (en in de dwarsrichting) dan de pijlen P’ uit. Het effect heeft het karakter van een drukverdeling over een 7901193 12 i * groter deel van de ondergrond 6.
Omtrent de werking van een gewapende asfaltlaag volgens de uitvinding, meer in het bijzonder van de wapeningsnet-werken en wapeningselementen daarvan, is in het voorgaande 5 reeds een uiteenzetting gegeven. Daarbij wordt verondersteld, dat de wapeningselementen 4 eventuele langskrachten op kruisende elementen 4 overdragen en over deze verdelen, terwijl zij op hun beurt door deze kruisende elementen 4 in hun verzet tegen verplaatsing in dwarsrichting binnen het asfaltbed 10 worden gesterkt. Deze eigenschap, evenals die van een goede hechting in het asfalt, verleent aan het wapeningsnetwerk een werking, die enerzijds aan die van een membraan doet denken en anderzijds een hydrostatische toestand in het asfalt teweeg brengt. Het in het voorgaande eveneens besproken ver-15 eiste, dat de wapening selementen 4 ten minste plaatselijk een dwarsdoorsnede hebben, waarvan de maximale lineaire afmeting in de orde van de karakteristieke korrelgrootte ligt, om zeker te stellen, dat het door de wapeningselementen gevormde netwerkmembraan ook inderdaad op het asfalt aangrijpt en de 20 gewenste overdracht van krachten tussen de minerale korrels van het asfaltmengsel enerzijds en de wapeningselementen zelf anderzijds wordt verkregen. In verband met het laatstgenoemde aspect speelt vooral de richtingswisseling van de maximale lineaire afmeting van de dwarsdoorsnede van een wapenings-25 element een grote rol. Deze voorkomt, dat de wapeningsele-menten ingeval van belasting van de asfaltlaag volgens het membraanvlak, dat wil zeggen het netwerkvlak door de asfaltlaag snijden; verhinderd wordt, dat deze laatstgenoemde in horizontale "plakken" wordt gesneden. Bovendien bevordert 30 deze maatregel de overdracht van krachten in steeds verschillende richtingen, hetgeen waarschijnlijk een belangrijk effect vormt.
Opgemerkt wordt, dat de zojuist gegeven verklaring van de werking van een gewapende asfaltlaag volgens de uitvinding 35 is Gebaseerd op veronderstellingen en niet als een beperking van de uitvinding mag worden geïnterpreteerd.
790 1 1 9 3

Claims (12)

1. Gewapende wegdeklaag, bijvoorbeeld asfaltlaag bestaande uit een asfaltvormend mengsel van bitumen met minerale korrels, waarin een wapeningsnetwerk is ingebed, dat bestaat uit langwerpige wapeningselementen die, 5 daar waar zij elkaar kruisen, èen het kruisverband ten minste enigszins fixerende hechting aan elkaar vertonen, een zodanige uitvoering, bijvoorbeeld vorm, hebben, dat zij een goede hechting in het omringende materiaal van de laag vertonen, en 10 ten minste plaatselijk een dwarsdoorsnede hebben, waar van de maximale lineaire afmeting in de orde van de korre1-grootte ligt.
2. Gewapende wegdeklaag volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de richting van de maximale lineaire afmeting 15 van de dwarsdoorsnede van een wapeningselement bij verplaatsing van die dwarsdoorsnede in de langsrichting van het element een verandering ondergaat.
3. Gewapende wegdeklaag volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat die verandering ten minste 90° bedraagt. 20
4, Gewapende wegdeklaag volgens conclusie 2 of 3, met het kenmerk, dat ten minste een van de wapeningselementen de vorm van prikkeldraad heeft.
5. Gewapende wegdeklaag volgens conclusie 2 of 3, met het kenmerk, dat ten minste een van de wapeningselementen de 25 vorm van een ten minste plaatselijk getordeerde band of strook van metaal, bijvoorbeeld tegen roest behandeld of roestbestendig staal, heeft.
6. Wapeningselement, als omschreven in conclusie 5.
7. Gewapende wegdeklaag volgens een of meer der conclu- 30 sies 1-5, met het kenmerk,dat de onderlinge hechting van twee elkaar kruisende wapeningselementen is tot stand gebracht door een mechanische bewerking, zoals ponsen, aanbrenging van een uitwendig hechtorgaan, zoals een klem, een knoop en een nagel, of door lassen of lijmen. 7901193 .14 *r, .
8. Gewapende wegdeklaag volgens de'conclusies 5 en 7, met het kenmerk/ dat van twee elkaar kruisende wapeningsele-menten de ter plaatse van hun kruising naar elkaar toegekeerde buitenvlakken althans tenminste nagenoeg samenvallen.
9. Gewapende wegdeklaag volgens conclusie 8, met het kenmerk/ dat van twee elkaar kruisende wapeningselementen de ene linksdraaiend .en de andere rechtsdraaiend getordeerd is.
10. Gewapende wegdeklaag volgens een of meer der conclusies 1-5 en 7-9/ met het, kenmerk/ dat de langwerpige wape- 10. ningselementen zich met hun langsrichting althans ten minste bij benadering onder gelijke hoeken ten opzichte van de verplaatsing srichting van de wegdeklaagbelasting, bijvoorbeeld * ten opzichte van de lang sas van een wegdek, uitstrekken.
11. Gewapende wegdeklaag volgens een of meer der conclu- 15 sies 1-5 en 7-10, met het kenmerk, dat. ten minste twee in horizontale richting ten opzichte van elkaar verschoven wapening snetwerken- boven elkaar in de wegdeklaag zijn ingebed.
12. Gewapende wegdeklaag volgens conclusie 11, met het kenmerk, dat twee wapeningsnetwerken in de hoofdrichtingen 20 over althans tenminste bij benadering een halve maasafmeting ten opzichte van'elkaar verschoven.-boven elkaar in de weg- · deklaag zijn ingebed. 7901193
NL7901193A 1979-02-15 1979-02-15 Gewapende wegdeklaag, bijvoorbeeld asfaltlaag. NL7901193A (nl)

Priority Applications (7)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL7901193A NL7901193A (nl) 1979-02-15 1979-02-15 Gewapende wegdeklaag, bijvoorbeeld asfaltlaag.
US06/117,548 US4309124A (en) 1979-02-15 1980-02-01 Reinforced asphalt layer
AT80200116T ATE10294T1 (de) 1979-02-15 1980-02-11 Bewehrte asphaltschicht.
EP80200116A EP0015027B1 (en) 1979-02-15 1980-02-11 Reinforced asphalt layer
DE8080200116T DE3069617D1 (en) 1979-02-15 1980-02-11 Reinforced asphalt layer
JP1844780A JPS55159004A (en) 1979-02-15 1980-02-15 Reinforced asphalt layer
CA000345742A CA1136466A (en) 1979-02-15 1980-02-15 Reinforced asphalt layer

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL7901193 1979-02-15
NL7901193A NL7901193A (nl) 1979-02-15 1979-02-15 Gewapende wegdeklaag, bijvoorbeeld asfaltlaag.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL7901193A true NL7901193A (nl) 1980-08-19

Family

ID=19832637

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL7901193A NL7901193A (nl) 1979-02-15 1979-02-15 Gewapende wegdeklaag, bijvoorbeeld asfaltlaag.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4309124A (nl)
EP (1) EP0015027B1 (nl)
JP (1) JPS55159004A (nl)
AT (1) ATE10294T1 (nl)
CA (1) CA1136466A (nl)
DE (1) DE3069617D1 (nl)
NL (1) NL7901193A (nl)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5097646A (en) * 1991-01-16 1992-03-24 Stewart Lamle Compound building member
US5464303A (en) * 1993-12-30 1995-11-07 D.W.T. Innovative Recycling Corp. Method for repairing pavement
BE1010910A3 (nl) * 1997-02-07 1999-03-02 Bekaert Sa Nv Wapeningsmat voor het versterken van asfalt.
GB2363806B (en) * 2000-06-23 2003-05-14 Michael Barrie Kemp Improved building/flooring panel
DE102009048228A1 (de) * 2009-10-05 2011-04-21 Heiden Labor für Baustoff- und Umweltprüfung GmbH Verfahren und Vorrichtung zur Armierung einer Fahrbahnbefestigung
WO2014145677A1 (en) * 2013-03-15 2014-09-18 Traffix Devices, Inc. Modular travel warning strip system and methods
CA2936323C (en) * 2014-01-09 2022-06-14 Ingios Geotechnics, Inc. Three-dimensional aggregate reinforcement systems and methods
EP3209833B1 (en) * 2014-10-23 2022-05-04 NV Bekaert SA A structure for the reinforcement of pavements, a method of manufacturing such a structure, a pavement reinforced with such a structure and a method of breaking up such a reinforced pavement
US9783941B1 (en) 2015-01-28 2017-10-10 Traffix Devices, Inc. Modular travel warning strip system and methods
CN104963261B (zh) * 2015-07-15 2017-05-17 重庆市智翔铺道技术工程有限公司 用于路面浇注式沥青铺装的金属网卷自动展平机
DK3775385T3 (da) 2018-03-30 2023-09-18 Traffix Devices Inc Modulopbygget kørselsadvarselsstribesystem
US11535993B2 (en) 2018-03-30 2022-12-27 Traffix Devices, Inc. Modular travel warning strip system and methods
CN112391900B (zh) * 2020-11-25 2022-03-15 海港路桥股份有限公司 一个耐高温沥青混合铺装路面

Family Cites Families (26)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US693966A (en) * 1901-05-14 1902-02-25 Franz Habrich System of construction with beton strengthened by metal.
FR331848A (fr) * 1903-04-27 1903-10-03 Otto Dietrichkeit Carcasse métallique pour plafonds et toitures en béton
FR351116A (fr) * 1905-01-30 1905-07-04 James Copper Bayles Système de pavage ou dallage, à l'aide de matière plastiques, des routes, rues, etc.
US1110295A (en) * 1912-10-24 1914-09-08 Victor L Phillips Pavement.
GB128390A (en) * 1918-06-18 1919-06-18 Robert Eston Landells Improvements in and relating to Reinforcements for Reinforced Concrete.
US1613063A (en) * 1923-06-15 1927-01-04 Stark John Jacob Surface for highways, floors, and the like
US1641523A (en) * 1925-07-06 1927-09-06 Alvin L Bell Grille frame
GB316420A (en) * 1928-07-13 1929-08-01 British Reinforced Concrete Eng Co Ltd Improvements in metal reinforcing fabrics for concrete roadway foundations and the like
US1707939A (en) * 1928-08-06 1929-04-02 Leon R Mackenzie Wear course for pavements
US2078485A (en) * 1934-02-15 1937-04-27 Ansel W Dunham Composite highway beam construction
GB450001A (en) * 1935-10-21 1936-07-08 Kurt Klopstock Improvements in or relating to reinforcing means for the surfaces of roads, floors and the like
US2139816A (en) * 1936-06-24 1938-12-13 John R Fordyce Highway
US2115667A (en) * 1937-01-09 1938-04-26 Ellis Lab Inc Glass fabric road
FR849322A (fr) * 1938-10-18 1939-11-21 Grille métallique plus particulièrement destinée à la construction des routes
CH224384A (de) * 1942-06-18 1942-11-30 Vogt & Cie Bewehrungsdraht.
FR921473A (fr) * 1945-11-16 1947-05-08 Revêtement étanche pour toits, planchers, routes et toutes aires de stationnement ainsi que pour réservoirs, bassins, digues, etc.
DE1184482B (de) * 1954-10-16 1964-12-31 Moossche Eisenwerke Ag Bewehrungsmatte
GB885115A (en) * 1957-04-17 1961-12-20 Andrew Marsden Improvements relating to reinforcement for mortar bitumen and the like
FR1252951A (fr) * 1960-03-22 1961-02-03 A V I Alpenlandische Veredelun Revêtement de route à couche d'asphalte coulé
DE1135941B (de) * 1960-07-26 1962-09-06 Dyckerhoff & Widmann Ag Fugenlos ausgebildete, bewehrte Fahrbahndecke aus Beton oder anderen abbindefaehigenMassen
DE1459734A1 (de) * 1964-08-10 1969-02-06 Licentia Gmbh Fahrbahnbelag,insbesondere fuer transportable Unterlagen,wie Bruecken
GB1183215A (en) * 1967-08-29 1970-03-04 Bekaert Pvba Leon Improvements in Reinforced Articles and Reinforcing Elements therefor
NL155609B (nl) * 1968-05-15 1978-01-16 Ir Jan Lievense Werkwijze voor het vervaardigen van een met een wijdmazig weefsel versterkte bitumenlaag.
DE1940423A1 (de) * 1969-06-12 1970-12-17 Aldo Spirito Draht bzw. Drahtseil zur Herstellung von vorgespanntem,armiertem Beton
US3608444A (en) * 1969-07-14 1971-09-28 Phillips Petroleum Co Pavement laying or patching with aggregate,fabric,and adhesive
US4168924A (en) * 1977-07-28 1979-09-25 Phillips Petroleum Company Plastic reinforcement of concrete

Also Published As

Publication number Publication date
US4309124A (en) 1982-01-05
ATE10294T1 (de) 1984-11-15
EP0015027A1 (en) 1980-09-03
DE3069617D1 (en) 1984-12-20
EP0015027B1 (en) 1984-11-14
JPS55159004A (en) 1980-12-10
CA1136466A (en) 1982-11-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL7901193A (nl) Gewapende wegdeklaag, bijvoorbeeld asfaltlaag.
US7131788B2 (en) High-flow void-maintaining membrane laminates, grids and methods
Dhakal et al. Mitigation strategies for reflection cracking in rehabilitated pavements–A synthesis
US5851089A (en) Composite reinforced structure including an integrated multi-layer geogrid and method of constructing the same
US5651635A (en) Concrete barrier with reinforcement
US4594021A (en) Marker block for divisions on trafficways in form of an oblong beam-like body and having reflective means
US4662946A (en) Strengthening a matrix
CN101109168A (zh) 高等级公路沥青路面面层层间处理方法
CA1217617A (en) Strengthening a matrix
BE1010910A3 (nl) Wapeningsmat voor het versterken van asfalt.
RU2652411C1 (ru) Георешетка для армирования дорожной одежды
US3430406A (en) Reinforcing mat for use in constructing continuously reinforced concrete slabs
NL1028441C2 (nl) Wegbermbekleding.
Al-Qadi et al. Field installation and design considerations of steel reinforcing netting to reduce reflection of cracks
WO1995017553A1 (en) A method of reinforcing pavements of plastic masses and reinforcing netting for use with the method
DE202010005542U1 (de) Pflaster- oder Plattenbelag
JP2024102509A (ja) 舗装構造および舗装方法
CN1493745A (zh) 路面中防止产生裂缝的方法和产品
DE535966C (de) Quaderfoermige Pflastereinlage aus einem Metallgeruest mit mineralischer Fuellmasse
SK500492020U1 (sk) Výstužová sieť na úpravy terénu a cestné práce a spôsob jej výroby
AT17204U1 (de) Asphaltfahrbahn-Verstärkung
US1280964A (en) Road or highway construction.
DE3332651A1 (de) Schubbewehrungselement
JPH0376903A (ja) 斜路の防水床
Moghadasnejad et al. FE Study of critical cracking condition in Asphalt overlay

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
A85 Still pending on 85-01-01
BV The patent application has lapsed