NL7811812A - Televisieschakeling voor het afleiden van een raster- synchroniseersignaal uit een samengesteld synchroni- seersignaal. - Google Patents

Televisieschakeling voor het afleiden van een raster- synchroniseersignaal uit een samengesteld synchroni- seersignaal. Download PDF

Info

Publication number
NL7811812A
NL7811812A NL7811812A NL7811812A NL7811812A NL 7811812 A NL7811812 A NL 7811812A NL 7811812 A NL7811812 A NL 7811812A NL 7811812 A NL7811812 A NL 7811812A NL 7811812 A NL7811812 A NL 7811812A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
circuit
flip
signal
input
flop
Prior art date
Application number
NL7811812A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Priority to NL7811812A priority Critical patent/NL7811812A/nl
Priority to FR7924248A priority patent/FR2443777A1/fr
Priority to DE19792947881 priority patent/DE2947881A1/de
Priority to GB7941507A priority patent/GB2039440B/en
Priority to JP15499979A priority patent/JPS5579575A/ja
Publication of NL7811812A publication Critical patent/NL7811812A/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/04Synchronising
    • H04N5/08Separation of synchronising signals from picture signals
    • H04N5/10Separation of line synchronising signal from frame synchronising signal or vice versa

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Synchronizing For Television (AREA)
  • Television Signal Processing For Recording (AREA)

Description

s ψ STEE/CS PHN 9295 N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken te Eindhoven.
"Televisieschakeling voor het afleiden van een rastersyn-chroniseersignaal uit een samengesteld synchroniseersignaal "
De uitvinding heeft betrekking op een televisieschakeling voor het afleiden van een rastersynchroni-seersignaal uit een samengesteld synchroniseersignaal, welke schakeling is uitgevoerd met een, met de ingang van de 5 schakeling verbonden mono-stabiele multivibratorschakeling voor het verleggen van de achterflanken van signaalpulsen optredend in het aan de ingang toegevoerde, samengestelde synchroniseersignaal en met tenminste een tussen de multivibratorschakeling en een het rastersynchroniseersignaal 10 voerende uitgang van de televisieschakeling aangebrachte flip-flopschakeling.
Een dergelijke schakeling is bekend uit het Amerikaanse octrooischrift 3 925 613* In plaats dat met behulp van een signaalintegratieschakeling een rastersyn-15 chroniseersignaal uit het samengestelde synchroniseersig naal wordt afgeleid, is aangegeven dit met binaire schakelingen te doen. Hierdoor kan een rastersynchroniseersignaal worden verkregen met pulsflanken die op nauwkeurig vastgelegde tijdstippen optreden.
20 Daartoe is in het genoemde octrooischrift voorgeschreven om met behulp van de multivibratorschakeling een enkele, minstens een rastersynchroniseerinterval durende puls af te leiden uit het samengestelde synchroniseersignaal dat op volgens een televisiestandaard voorge-25 schreven wijze een aantal pulsen in het rastersynchroniseer interval heeft. Ter opwekking van de enkele puls wordt aan de mono-stabiele multivibratorschakeling een klokpulssig-naal met een frekwentie van ongeveer dertien maal de lijn- 781 1812 * .: 2 PHN 9295 - ........ ..
frekwentie toegevoerd. Het klokpulssignaal wordt via een telschakeling en een stel-terugstelflip-flopschakeling aanwezig in de multivibratorschakeling, benut voor het over vier klokpulsperioden vertragen van de puls acht er flanken.
5 in het eraan toegevoerde samengestelde synchroniseersignaal.
Hierdoor worden de brede pulsen aanwezig in het rastersyn-chroniseerinterval, de zogeheten rasterinzaagpulsen, elk verbreed tot verder dan het begin van de volgende puls, zodat als resultaat de enkele puls\ optreedt met een duur 10 die ongeveer gelijk is aan het rastersynchroniseerinterval.
Vervolgens wordt deze puls als poortpuls toegevoerd aan een poQrtschakeling waaraan verder klokpulsen met de dubbele lijnfrekwentie worden toegevoerd. Op de poortschakeling volgt een met flip-flop schakelingen uitgevoerde telschakeling 15 aan terugstelingangen waarvan de afgeleide, enkele puls wordt toegevoerd. De telschakeling geeft na een aantal klokpulsen, geteld na het begin van de genoemde poortpuls, een enkele klokpuls af als de gewenste synchroniseerpuls.
Het blijkt dat voor de voorgestelde raster-20 synchroniseersignaalafleiding klokpulsen nodig zijn met on geveer dertienmaal en tweemaal de lijnfrekwentie. Hieruit volgt dat de voorgestelde schakeling niet gericht is op toepassing bij televisieweergeefinrichtingen daar hierin normaliter geen klokpulsen voorkomen met een frekwentie 25 die in de grootte orde van dertienmaal de lijnfrekwentie ligt. Bij televisie-opneeminrichtingen zou een signaal met een dergelijke frekwentie aanwezig kunnen zijn, maar nodig is dit niet.
De uitvinding beoogt de verwezenlijking van een 30 eenvoudige binaire schakeling voor het afleiden van een rastersynchroniseersignaal uit een samengesteld synchroni-seersignaal waarbij geen specifiek klokpulssignaal benodigd is. Een schakeling volgens de uitvinding vertoont daartoe het kenmerk, dat van de genoemde flip-flopschakeling die 35 is uitgevoerd met tenminste een voorwaarde ingang en een klokpulsingang, de voorwaarde ingang is verbonden met de het samengestelde synchroniseersignaal voerende ingang van 78118 12 3 PHN 9295 de schakeling en de klokpulsingang voor toevoer van klok- een pulsen is verbonden met/de signaalpulsen met de verlegde achterflanken voerende uitgang van de multivibratorschake-ling.
5 Met de gegeven, zeer eenvoudige opbouw van de schakeling wordt een raster synchr oni s e er signaal afgeleid dat een rasterfrekwente puls bevat waarvan de duur ongeveer 2,5 lijnperiode is, waarbij de voor- en achterflank in de tijd vastgelegd worden door de multivibratorschake-10 ling. Hierdoor wordt de nauwkeurigheid en stabiliteit van de voor- en achterflankvastlegging bepaald door die van de terugklaptijd van de mono-stabiele multivibratorschakeling. Bij toepassing van een mono-stabiele multivibratorschakeling met een vaste, niet-verlopende terugklaptijd treden 15 geen problemen op, maar indien dit niet het geval is ver schuiven de voor- en achterflank in de tijd. Ter vermijding van een dergelijke verschuiving vertoont een verdere uitvoering van de schakeling volgens de uitvinding het kenmerk, dat de schakeling is voorzien van een tweede, ten-20 minste een voorwaarde ingang en een klokpulsingang hebben de flip-flopschakeling, waarvan de voorwaarde ingang is verbonden met een uitgang van de eerstgenoemde flip-flop-schakeling en de klokpulsingang is verbonden met de het samengestelde synchroniseersignaal voerende ingang van de 25 schakeling.
Een eenvoudige uitvoering vertoont verder het kenmerk, dat de eerste en tweede flip-flopschakeling van het D-type zijn.
In deze verdere uitvoering van de schakeling 30 is bereikt dat de voor- en achterflank van de afgeschei den rastersynchroniseerpuls worden vastgelegd door puls-flariken optredend in het samengestelde synchroniseersignaal. Hierbij wordt een rastersynchroniseerpuls verkregen met een duur van ongeveer 2,5 lijnperiode.
35 Voor het opwekken van een rastersynchroniseer puls met nauwkeurig vastgelegde voor- en achterflanken, welke puls daarbij een gewenste pulsduur van ongeveer 0,5 7811812 <> - b PHN.9295 ..................
lijnperiode moet hebben, vertoont een verdere uitvoering van de schakeling volgens ‘de uitvinding het kenmerk, dat de schakeling is voorzien van een derde en een vierde flipflops chakeling die zijn uitgevoerd met een klokpulsingang 5 en een terugstelingang, waarbij de klokpulsingang van de derde respektievelijk vierde flip-flopschakeling is verbonden met een uitgang van de tweede respektievelijk derde flip-flopschakeling en de terugstelingang van de derde respektievelijk vierde flip-flopschakeling is verbonden 10 met een uitgang van de multivibratorschakeling respektieve- lijk de het samengestelde synchroniseersignaal voerende ingang van de schakeling.
Een eenvoudige uitvoering vertoont verder het kenmerk, dat de derde en vierde flip-flopschakeling van 15 het JK-type zijn.
Daar in de schakeling volgens de uitvinding het samengestelde synchroniseersignaal onder andere als klokpuls- en terugstelsignaal bij f lip-f 1 op schakelingen wordt benut zonder dat verdere klokpulssignalen behoeven te wor-20 den toegepast is bereikt dat de schakeling volgens de uit vinding bruikbaar is in zowel televisie-opneeminrichtingen als televisieweergeefinrichtingen.
De uitvinding zal aan de hand van bijgaande figuren als voorbeeld nader worden toegelicht, waarbij: 25 fig. 1 een schakeling volgens de uitvinding geeft, fig. 2 enige in de schakeling volgens fig. 1 optredende signalen als funktie van de tijd geeft, en fig. 3A en 3® enige verder mogelijke signalen 30 geven.
In fig. 1 is met I een ingang van de tele-visieschakeling volgens de uitvinding aangeduid waaraan bijvoorbeeld een in fig. 2 als funktie van de tijd t getekend signaal CS wordt toegevoerd. Het in fig. 2 getekende 35 signaal CS is een in een televisiestandaard vastgelegd, samengesteld synchroniseersignaal dat lijnsynchroniseer-gulsen HP, voor- en na-egalisatiepulsen EP en rastèrinzaag- 781 1 8 1 2 * « 5 PHN 9295 .......
pulsen RP bevat. In fig. 2 is tussen een logische 1- en 0- waarde getekend dat vijf vooregalisatiepulsen EP worden gevolgd door vijf rasterinzaagpulsen RP waarop weer vijf na-egalisatiepulsen EP volgen, welke pulsen steeds in 2.5 üjn-5 periode TH optreden wat aldus de duur is van respektievelijk een vooregalisatie-, rastersynchroniseer- en na- egalisatie-interval. Het in fig. 2 getekende signaal CS is voorgeschreven in meerdere televisie standaarden, bijvoorbeeld in de B-standaard (CCIR-norm), terwijl volgens andere stan-10 daarden niet vijf, maar zes pulsen dienen te worden gebruikt, hetgeen irrelevant is voor de werking van de schakeling. Verder is het signaal CS getekend aan het einde van een raster dat met een halve lijn eindigt, welk raster met een, met een hele lijn eindigend raster, bij een geïnterlinieerd 15 televisiebeeld behoort.
De ingang I van de schakeling volgens fig. 1 is verbonden met een klokpulsingang CP van een mono-stabiele multivibratorschakeling M die is uitgevoerd met twee uitgangen Q en Q. Met een cirkel is bij de klokpulsingang 20 CP aangegeven dat de multivibratorschakeling M reageert op neergaande pulsflanken. De uitgangen Q en Q voeren signalen * in tegenfase, welke signalen als QM en QM in fig. 2 zijn uitgezet. De pulsduur van de neergaande respektievelijk opgaande pulsen in het signaal QM respektievelijk QM is een 25 weinig langer dan de duur van de lijnsynchroniseerpulsen HP. Als voorbeeld geldt dat bij een in de B- standaard vastgelegde duur voor de lijnsynchroniseerpulsen HP gelijk aan 4,7^us, de pulsen in de signalen QM en QM ongeveer 6 ^us kunnen zijn. Verder geldt dat de lijnperiode TH 64 yus 30 duurt, de egalisatiepulsen EP een tijdsduur van 2,35 yus hebben, terwijl de rasterinzaagpulsen RP een tijdsduur hebben gelijk aan een halve lijnperiode minus een lijnsyn-chroni s eerpulsduur.
Voor de neergaande respektievelijk opgaande 35 pulsen in het signaal QM respektievelijk QM is het essen tieel dat de duur langer is dan die van de neergaande lijn-synchroniseerpulsen HP maar korter is dan die van de neer- 7811812 6 PHN 9295 gaande rasterinzaagpulsen RP.
De Q-uitgang van de multivibratorschakeling M is verbonden met de klokpulsingang CP van een flip-flop-schakeling F1 die van het D-type is en waarvan de D-voor-5 waarde ingang is verbonden met de I-ingang van de schake ling. De Q-uitgang van de flip-flopschakeling FI ligt aan een mogelijke uitgang 01 van de schakeling volgens fig. 1 maar is daarin verder verbonden met een D-voorwaarde ingang van een tweede flip-flopschakeling F2 van het D-type.
10 Van de flip-flopschakeling F2 ligt de klokpulsingang CP
aan de I-ingang van de schakeling, waarbij de Q-uitgang enerzijds is verbonden met een mogelijk tweede uitgang 02 van de schakeling en anderzijds in de schakeling is gelegd aan de klokpulsingang CP van een derde flip-flopschakeling 15 F3 die van het JK-type is. De J- en K-voorwaarde ingangen van de flip-flopschakeling F3 liggen vrij en voeren door interne koppelingen in de flip-flopschakeling F3 beide een logische 1. Van de flip-flopschakeling F3 is een terug-stelingang R verbonden met de Q-uitgang van de multivibrator-20 schakeling M en de Q-uitgang is verbonden met de klokpuls- ingang CP van een vierde flip-flopschakeling F4 die van het JK-type is. Van de flip-flopschakeling F4 is de terug-stelingang R verbonden met de I-ingang van de schakeling en de Q-uitgang is verbonden met een derde uitgang 03 van 25 de schakeling. In fig. 2 zijn de benutte uitgangssignalen van de flip-flopschakelingen F1, F2, F3 respektievelijk F4 uitgezet als signalen QF1, QF2, 'QF3 respektievelijk QF4, waarbij de signalen QF1, QF2 en QF4 van de respektieve uitgangen 01, 02 en 03 kunnen worden betrokken.
30 Voor een keuze en een verklaring omtrent de wer king van de flip-flopschakelingen F1, F2, F3 en F4 wordt verwezen naar de data handboeken, waarbij als voorbeelden voor "Philips'· schakelingen worden genoemd: F1 en F2 uitgevoerd als HEF 4013B en F3 en F4 uitgevoerd als HEF 4027B, 35 terwijl voor de multivibratorschakeling M een HEF 4528B kan worden toegepast. Voor de verklaring van de signalen gegeven in fig. 2 wordt het volgende opgemerkt. De flip-flopschake- 7811812 7 PHN 9295 lingen F1, F2, F3 en F4 kunnen omklappen onder invloed van opgaande pulsflanken optredend aan de klokpulsingangen CP. Voor de D-flip-flopschakelingen F1 en F2 geldt hierbij dat de Q-uitgang de logische waarde 0 of 1 aanwezig op de D-5 voorwaarde ingang verkrijgt indien deze niet reeds aan wezig is, hierbij heeft de Q-uitgang de logische 1 of 0. Voor de JK-flip-flopschakeling F3 en F4 geldt dat een logische 1 aanwezig op de terugstelingang R op dominerende wijze een logische 0 op de Q-uitgang en een logische 1 op 10 de Q-uitgang geeft onafhankelijk van de toevoer van klok- pulsen aan de klokpulsingang CP. Bij een logische 0 op de terugstelingang R zijn de flip-flopschakelingen F3 en F4 vrijgegeven en volgt, door de logische 1 op de J- en K-ingang, een omklappen bij elke opgaande pulsflank optredend 15 bij de klokpulsingang CP.
In fig. 2 is een tijdstip t1 aangeduid waarop na een voorafgaande lijnsynchroniseerpuls HP de multivibra-torschakeling M een opgaande pulsflank in het signaal QM heeft. Hierbij komt in het signaal CS de logische 1 voor 20 waarbij door de toevoer als voorwaardesignaal aan de D- voorwaarde ingang van de flip-flopschakeling F1 de logische ^ 1 in het signaal QF1 moet voorkomen en door de toevoer' aan de terugstelingang R van de flip-flopschakeling Fk de logische 0 op dominerende wijze in het signaal QF4 moet op-25 treden. Voor de stabiele toestand van de flip-flopschake ling F2 volgt dat bij de logische 1 aan de D-voorwaarde ingang, in het uitgangssignaal QF2 de logische 0 moet voorkomen. Voor de stabiele toestand van de flip-flopschakeling F3 volgt dat onder invloed van het signaal QM bij de terug-30 stelingang R in het uitgangssignaal QF3 de logische 1 moet voorkomen. Het blijkt dat de uitgangssignalen QF1, QF2, QF3 en QF4 op het tijdstip tl behoren bij een stabiele toestand van de flip-flopschakelingen F1, F2, F3 en Fk.
Op een tijdstip t2 begint het vooregalisatie-35 interval met de duur van 2,5 lijnperiode TH, waarin geen ver andering in de beschreven stabiele toestand optreedt.
______ _______ Op een tijdstip t3 begint het rastersynchro- 78118 1 2 „1 8 * PHN 9295 . . .......
ni seerinterval. Op een tijdstip tb, dat in het gegeven voorbeeld 6 ^us ligt na het tijdstip t3, treedt in het signaal QM een opgaande pulsflank op waarbij in het signaal CS de logische O aanwezig is, zodat de flip-flopschakeling F1 om-5 klapt en in het uitgangssignaal QF1 de logische 0 geeft.
In fig. 2 zijn een trekkerwerking uitoefenende, opgaande pulsflanken van een pijlpunt voorzien, waarbij de logische 0 of 1 waarde van een hierbij van belang zijnd signaal met een punt is aangeduid.
10 Vervolgens komt op een tijdstip t5 een op gaande pulsflank voor in het signaal CS. Hierbij is in het signaal QF1 op de D-voorwaarde ingang van de flip-flop-schakeling F2 de logische 0 aanwezig, zodat onder invloed van de opgaande pulsflank bij de klokpulsingang CP de flip-15 flopschakeling F2 omklapt en een opgaande pulsflank in het signaal QF2 geeft. Deze doet door de toevoer aan de klok-pulsingang CP van de flip-flopschakeling F3 die door de
logische 0 in het signaal QM aan de terugstelingang R
waardo o r is vrijgegeven, de flip-flopschakeling F3 omklappen,/in het 20 signaal QF3 de logische 0 optreedt.
Op een tijdstip t6 treedt in het signaal QM een opgaande pulsflank op waarbij de logische 1 waarde de flip-flopschakeling F3 terugstelt, zodat een opgaande pulsflank in het signaal QF3 optreedt. Hierbij is in het 25 signaal CS op de terugstelingang R van de flip-flopschake ling F4 de .logische 0 aanwezig zodat de dan vrijgegeven flip-flopschakeling Fb kan en moet omklappen. Aldus komt op het tijdstip t6 een opgaande pulsflank in het signaal QF4 voor. De pulsflank op het tijdstip t6 in het signaal 30 QF4 wordt veroorzaakt door die voorkomend in het signaal QM, welke weer direkt wordt veroorzaakt door de pulsflank . in het signaal CS,-zodat de pulsflanken in de signalen QF4 en CS nauw zijn gekoppeld.
Op een tijdstip t7 treedt een volgende op-35 gaande pulsflank op in het signaal CS waardoor de logische 1 aanwezig op de terugstelingang R van de flip-flopschakeling F4 deze doet omklappen, waardoor in het signaal QF4 de 78118 12 9 PHN 9295 logische 0 optreedt. Het blijkt dat de pulsflank in het signaal QF4 op het tijdstip tj direkt wordt bepaald door het signaal CS.
Tot een tijdstip t8 aan het einde van het 5 rastersynchroniseerinterval verkeert de schakeling in een bij dit interval behorende stabiele toestand.
Op een tijdstip t9 treedt een opgaande pulsflank op in het signaal QM waarbij de logische 1 voorkomt in het signaal CS aan de D-voorwaarde ingang van de flip-10 flopschakeling F1, zodat deze omklapt en de logische 1 voor komt in het signaal QF1.
De opgaande pulsflank op een tijdstip t10 in het signaal CS dat aanwezig is aan de klokpulsingang CP van de flip-flopschakeling F2 geeft bij de aanwezigheid van de 15 logische 1 op de D-voorwaarde ingang (signaal QF1), dat de flip-flopschakeling F2 omklapt en de logische 0 optreedt in het signaal QF2. Na het tijdstip t10 verkeert de schakeling volgens fig. 1 in de toestand zoals bij het tijdstip t1 is beschreven; de stabiele toestand is bereikt die 20 voorkomt buiten het rastersynchroniseerinterval.
Het signaal QF4 op de uitgang 03 heeft een rastersynchroniseerpuls met een duur gelijk aan een halve lijnperiode TH minus de duur van een lxjnsynchroniseerpuls, in het gegeven voorbeeld volgt een pulsduur van 32-4,7=27,3^us' 25 Zoals beschreven wordt de pulsachterflank op het tijdstip tj in het signaal QF4 direkt bepaald door de pulsflank optredend in het signaal CS, waarbij het pulsvoorflanktijd-stip t6 wordt vastgelegd via de multivibratorschakeling M en de flip-flopschakeling F3 welk tijdstip ten opzichte 30 van de neergaande flank in het signaal CS slechts een ver traging heeft gelijk aan de som van de omklaptijden van de mono-stabiele multivibratorschakeling M en de flip-flop-schakeling F4. Deze gezamenlijke omkLaptijd kan worden verwaarloosd.
35 Indien het gewenst is een langer durende ras ter synchr oni seerpuls van de schakeling volgens fig. 1 te betrekken, waarbij voor- en achterflank eveneens nauwkeurig 7811812 10 PHN 9295 worden bepaald door pulsflanken in het signaal CS, kan de uitgang 02 worden benut. In het signaal QF2 op de uitgang 02 treedt een rastersynchroniseerpuls op met een duur van ongeveer 2,5 lijnperiode TH.
5 Indien een mono-stabiele multivibratorschake- ling M wordt toegepast waarvan de niet-stabiele toestand voldoende nauwkeurig en stabiel in de tijd is, kan de uitgang 01 worden benut voor het betrekken van het signaal QF1 met een pulsduur van ongeveer 2,5 lijnperiode TH.
10 In fig. JA en 3® is een samengesteld synchro- niseersignaal CS getekend dat niet volgens een standaard met vijf of zes voor- en na-egalisatie pulsen (EP) en raster inzaagpul sen (RP) is opgebouwd. Het signaal CS is in fig. 3A respektievelijk 3B getekend aan het einde van een 15 raster dat eindigt met een hele respektievelijk halve lijn, waarbij een enkele puls in een rastersynchroniseerinterval optreedt. De schakeling volgens fig. 1 kan bij een dergelijke synchroniseersignaalopbouw worden toegepast, waarbij van de uitgang 01 het afgeleide rastersynchroniseersignaal 20 QF1 kan worden betrokken. Daar de werking van de schakeling volgens fig. 1 aan de hand van fig. 2 is verklaard, is in fig. JA en 3® volstaan met het aangeven van eenzelfde tijdstip tk en van accenten voorziene tijdstippen t91 en t9" die een tijdsverschuiving hebben ondergaan. Het blijkt dat 25 de voorflank van de rastersynchroniseerpuls in het signaal QF1 voor beide rasters op periodiek hetzelfde tijdstip t4 optreedt, terwijl de pulsachterflank voor het ene raster een halve lijnperiode is verschoven ten opzichte van die voor het andere raster. Dit effekt treedt niet op bij de toe-30 voer van het signaal CS van fig. 2 en het betrekken van het signaal QF1 van de uitgang 01, daar het signaal CS voor beide rasters identiek is in het rastersynchroniseerinterval en het na-egalisatie-interval.
De schakeling volgens fig. 1 kan zowel in te-35 levisie-opneeminrichtingen als weergeefinrichtingen worden toegepast voor het afleiden van een rastersynchroniseersignaal (QF4, _QF2 en/of QF1) uit een samengesteld synchro- 7811812

Claims (7)

1. Televisieschakeling voor het afleiden van een rastersynchroniseersignaal uit een samengesteld synchroni- . 10 seersignaal, welke schakeling is uitgevoerd met een, met de ingang van de schakeling verbonden mono-stabiele multivibratorschakeling voor het verleggen van de achterflanken van signaalpulsen optredend in het aan de ingang toegevoerde, samengestelde synchroniseersignaal en met tenminste een .het 15 tussen de multivibratorschakeling en een/rastersynchroniseer signaal voerende uitgang van de televisieschakeling aangebrachte flip-flopschakeling, met het kenmerk, dat van de genoemde flip-flopschakeling die is uitgevoerd met tenminste een voorwaarde ingang en een klokpulsingang, de 20 voorwaarde ingang is verbonden met de het samengestelde syn chroniseersignaal voerende ingang van de schakeling en de klokpulsingang voor toevoer van klokpulsen is verbonden met een de signaalpulsen met de verlegde achterflanken voerende uitgang van de multivibratorschakeling.
2. Televisieschakeling volgens konklusie 1, met het kenmerk, dat de schakeling is voorzien van een tweede, tenminste een voorwaarde ingang en een klokpulsingang hebbende flip-flopschakeling, waarvan de voorwaarde ingang is verbonden met een uitgang van de eerst-genoemde flip-flop-30 schakeling en de klokpulsingang is verbonden met de het samengestelde synchroniseersignaal voerende ingang van de schakeling.
3. Televisieschakeling volgens konklusie 2, met het kenmerk, dat de eerste en tweede flip-flopschakeling 35 van het D-type zijn.
4. Televisieschakeling volgens konklusie 2, met het kenmerk, dat de schakeling is voorzien van een derde 7811812 PHN 9295 en een vierde flip-f1opschakeling die zijn uitgevoerd met een klokpulsingang en een terugstelingang, waarbij de klok-pulsingang van de derde respektievelijk vierde flip-flop-schakeling is verbonden met een uitgang van de tweede res-5 pektievelijk derde flip-flopschakeling en de terugstelingang van de derde respektievelijk vierde flip-flopschakeling is verbonden met een uitgang van de multivibratorschakeling respektievelijk de het samengestelde synchroniseersignaal voerende ingang van de schakeling. 10
5· Televisieschakeling volgens konklusie h, met het kenmerk, dat de derde en vierde flip-flopschakeling van het JK-type zijn.
6. Televisie-opneeminrichting voorzien van een televisieschakeling volgens een der konklusies 1, 2, 3, k 15 of 5-
7· Televisieweergeefinrichting voorzien van een televisieschakeling volgens een der konklusies 1, 2, 3>. k of 5. 7811812
NL7811812A 1978-12-04 1978-12-04 Televisieschakeling voor het afleiden van een raster- synchroniseersignaal uit een samengesteld synchroni- seersignaal. NL7811812A (nl)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL7811812A NL7811812A (nl) 1978-12-04 1978-12-04 Televisieschakeling voor het afleiden van een raster- synchroniseersignaal uit een samengesteld synchroni- seersignaal.
FR7924248A FR2443777A1 (fr) 1978-12-04 1979-09-28 Circuit de television servant a deriver un signal de synchronisation de trame a partir d'un signal de synchronisation compose
DE19792947881 DE2947881A1 (de) 1978-12-04 1979-11-28 Fernsehschaltung zum ableiten eines vertikal-synchronsignals aus einem zusammengesetzten synchronsignal
GB7941507A GB2039440B (en) 1978-12-04 1979-11-30 Extracting a television field synchronizing signal
JP15499979A JPS5579575A (en) 1978-12-04 1979-12-01 Vertical synchronizing signal separating circuit for television

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL7811812A NL7811812A (nl) 1978-12-04 1978-12-04 Televisieschakeling voor het afleiden van een raster- synchroniseersignaal uit een samengesteld synchroni- seersignaal.
NL7811812 1978-12-04

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL7811812A true NL7811812A (nl) 1980-06-06

Family

ID=19831990

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL7811812A NL7811812A (nl) 1978-12-04 1978-12-04 Televisieschakeling voor het afleiden van een raster- synchroniseersignaal uit een samengesteld synchroni- seersignaal.

Country Status (5)

Country Link
JP (1) JPS5579575A (nl)
DE (1) DE2947881A1 (nl)
FR (1) FR2443777A1 (nl)
GB (1) GB2039440B (nl)
NL (1) NL7811812A (nl)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5714564U (nl) * 1980-06-26 1982-01-25
DE3037987C2 (de) * 1980-10-08 1985-07-25 Philips Patentverwaltung Gmbh, 2000 Hamburg Schaltungsanordnung zum Ermitteln eines Impulses bestimmter Mindestlänge in einem Impulsgemisch
JPS5833364A (ja) * 1981-08-21 1983-02-26 Matsushita Electric Ind Co Ltd 垂直同期信号分離回路
JPS59119668U (ja) * 1983-02-01 1984-08-13 パイオニア株式会社 フレ−ムパルス発生回路
US4524387A (en) * 1983-03-30 1985-06-18 Rca Corporation Synchronization input for television receiver on-screen alphanumeric display
JPS6012870A (ja) * 1983-07-04 1985-01-23 Hitachi Ltd 垂直同期分離装置
JPS60206269A (ja) * 1984-03-30 1985-10-17 Pioneer Electronic Corp 垂直同期信号分離回路
JPS61113365A (ja) * 1984-11-07 1986-05-31 Rohm Co Ltd 垂直同期信号分離回路
FR2575626B1 (fr) * 1984-12-27 1987-01-30 Loire Electronique Circuit de decodage du top trame dans un signal videocomposite
JPS61171281A (ja) * 1985-01-25 1986-08-01 Hitachi Ltd 同期分離回路
JPH0411410Y2 (nl) * 1985-05-20 1992-03-23

Also Published As

Publication number Publication date
FR2443777A1 (fr) 1980-07-04
GB2039440A (en) 1980-08-06
GB2039440B (en) 1983-01-26
JPS5579575A (en) 1980-06-16
DE2947881A1 (de) 1980-06-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4134131A (en) Digital video synchronizer
NL7811812A (nl) Televisieschakeling voor het afleiden van een raster- synchroniseersignaal uit een samengesteld synchroni- seersignaal.
US4169659A (en) Multiple standard television sync generator
JPS5923517B2 (ja) テレビジヨン信号同期装置
JPS5914948B2 (ja) カラ−テレビジヨン信号処理方式
US4268852A (en) Sync generator for a color television system
US4024572A (en) PAL alternate line color phase detector
US4594516A (en) Sampling pulse generator
US4695873A (en) Horizontal line data position and burst phase encoding apparatus and method
US4198659A (en) Vertical synchronizing signal detector for television video signal reception
US5021872A (en) Phase locked subcarrier regenerator
JPH05103347A (ja) 標準映像信号のための同期信号再発生回路
JPH0728787Y2 (ja) ビデオデイスク再生装置のタイムベース補正回路
KR0182002B1 (ko) 디지탈 방식의 팔/메세캄 판별회로
JPS6310623B2 (nl)
US3586777A (en) Method and arrangement for generating a gating pulse
KR890007495Y1 (ko) 등화펄스 검출회로
KR950009239B1 (ko) 버스트 게이트 펄스 발생회로
JPH021976Y2 (nl)
JP2721691B2 (ja) 水平期間識別装置
JPS61195465A (ja) 相関器
KR19980016570A (ko) 수평동기 분리기
JP2661401B2 (ja) キャプションデコーダ回路
JPH01136441A (ja) 同期回路
JPH0311394A (ja) パーソナルコンピュータの同期合わせ回路

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed