NL2012798B1 - Magazijnsysteem voor het opkweken van gewas. - Google Patents

Magazijnsysteem voor het opkweken van gewas. Download PDF

Info

Publication number
NL2012798B1
NL2012798B1 NL2012798A NL2012798A NL2012798B1 NL 2012798 B1 NL2012798 B1 NL 2012798B1 NL 2012798 A NL2012798 A NL 2012798A NL 2012798 A NL2012798 A NL 2012798A NL 2012798 B1 NL2012798 B1 NL 2012798B1
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
warehouse system
profile
tray
trays
longitudinal
Prior art date
Application number
NL2012798A
Other languages
English (en)
Other versions
NL2012798A (nl
Inventor
Van Asseldonk Johannes
Original Assignee
Gege Machb B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gege Machb B V filed Critical Gege Machb B V
Priority to NL2012798A priority Critical patent/NL2012798B1/nl
Publication of NL2012798A publication Critical patent/NL2012798A/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL2012798B1 publication Critical patent/NL2012798B1/nl

Links

Classifications

    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A40/00Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production
    • Y02A40/10Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production in agriculture
    • Y02A40/25Greenhouse technology, e.g. cooling systems therefor

Landscapes

  • Cultivation Receptacles Or Flower-Pots, Or Pots For Seedlings (AREA)

Abstract

De uitvinding heeft betrekking op een magazijnsysteem voor het opkweken van gewas, het magazijnsysteem omvattende een of meer langgerekte banen voor het dragen van een aantal evenwijdige rijen trays die zijn uitgevoerd voor het daarin houden van gewas of een voorloper daarvan, waarbij elke baan omvat: - een aan een eerste langszijde van de baan gepositioneerde eerste langsligger; - een aan een tegenoverliggende tweede langszijde van de baan gepositioneerde tweede langsliggers; - steundelen voor het op in hoofdzaak constante afstand ten opzichte van de ondergrond ondersteunen van de eerste en tweede langsligger; - een aantal aan de eerste en tweede langsliggers bevestigde dwarsliggers; - een aantal aan de dwarsliggers bevestigde en zich evenwijdig aan de langsliggers uitstrekkende profielen; waarbij de profielen ingericht zijn voor het dragen van de trays.

Description

MAGAZIJNSYSTEEM VOOR HET OPKWEKEN VAN GEWAS
De uitvinding heeft betrekking op een magazijnsysteem voor gewas of een voorloper daarvan.
Aardbeienplanten worden over het algemeen geteeld in een zogenaamde “trayveld”. Een trayveld is een veld waarop trays zijn geplaats waarin het gewas of de voorloper daarvan is aangebracht. De bodem van het veld is bedekt met een waterdichte folie om geen water door te laten en een gronddoek (bijvoorbeeld worteldoek) om het gewas tegen onkruid te beschermen. Op de bodem zijn parallelle, betonnen rijpaden aangebracht waarlangs apparatuur verreden kan worden waarmee het gewas behandeld kan worden, zoals sproeiapparatuur en apparatuur voor het plaatsen en oppakken van de trays.
Aan de bekende trayvelden kleeft echter een aantal bezwaren. De trays op de huidige trayvelden staan in rijen waarbij tussen de rijen een kleine onderlinge afstand wordt vrijgehouden, kenmerkend tussen 15 cm en 20 cm, welke onderlinge afstand wordt vrijgehouden om ruimte te hebben om langs te lopen en het gewas te bewerken. Dit heeft tot gevolg dat er per gegeven oppervlak van het trayveld er relatief weinig planten zijn. Verder hebben de tussenafstanden tot gevolg dat bij het besproeien van het veld, een deel van het sproeisel in de ruimte tussen de trays terecht komt en derhalve verloren gaat. Er is dus relatief veel sproeisel en daarmee een relatief groter hoeveelheid bestrij dings- en besmettingsmiddelen nodig. Dit is kostbaar en slecht voor de omgeving.
Een verder bezwaar van de bekende trayvelden is dat het aanbrengen van de betonnen paden kostbaar is. Nog een bezwaar van de bekende trayvelden is dat de bodem afgeschermd moet worden. Dit brengt kosten met zich mee. Bovendien treden er, ondanks de afscherming van de bodem, bij de bekende trayvelden toch nog vaak ziektes op, bijvoorbeeld als gevolg van opspattend water vanaf de bodem op de platen en/of als gevolg van het feit dat ziektekiemen zich kunnen nestelen in of op de folie en het worteldoek.
Een verder bezwaar van de bekende trayvelden is dat de invloed van de ondergrond (bodem) op de temperatuurhuishouding groot is. Dit kan resulteren in grote temperatuurschommelingen, hetgeen nadelig voor de groei van het gewas kan zijn.
Omdat het gewas veelvuldig beregend moeten worden zijn de huidige trayvelden bedekt met waterdichte folie om te voorkomen dat het veld een modderboel wordt. Het regenwater en het water van de beregening kan dus niet de grond in trekken en loopt uiteindelijk de sloot in. Hierdoor krijg je vaak een puntlozing van het water. Omdat dit water ook meststoffen en bestrijdingsmiddelen bevat, is het in veel landen verplicht dit vervuilde water op te vangen om het vervolgens te reinigen en te hergebruiken. De hoeveelheden water zijn echter zeer groot en het is moeilijk om alle ziektekiemen uit het water te halen voordat dit kan worden hergebruikt.
Het is een doel van de uitvinding om ten minste één van de bovengenoemde bezwaren te ondervangen of op zijn minst te verminderen.
Het is een verder doel van de uitvinding om een simpele, lichte, duurzame en goedkope constructie voor het opkweken van gewas te verschaffen en/of een constructie te verschaffen die mechanisering en/of automatisering van een aantal behandelingsstappen van het gewas vereenvoudigt.
Volgens een aspect van de uitvinding wordt ten minste één van deze doelen bereikt door een magazijnsysteem omvattende een of meer langgerekte banen voor het dragen van een aantal evenwijdige rijen trays die zijn uitgevoerd voor het daarin houden van gewas of een voorloper daarvan (waaronder inbegrepen planten, bloemen, bomen, struiken en dergelijke). Hierbij kan elke baan omvatten: - een aan een eerste langszijde van de baan gepositioneerde eerste langsligger; - een aan een tegenoverliggende tweede langszijde van de baan gepositioneerde tweede langsligger s; - steundelen voor het op in hoofdzaak constante afstand ten opzichte van de ondergrond ondersteunen van de eerste en tweede langsligger; - een aantal aan de eerste en tweede langsliggers bevestigde dwarsliggers; - een aantal aan de dwarsliggers bevestigde en zich evenwijdig aan de langsliggers uitstrekkende profielen; waarbij de profielen ingericht zijn voor het dragen van de trays.
Door de trays in rijen in een dergelijk magazijnsysteem te plaatsen, kan een groot aantal voordelen behaald worden. Het magazijnsysteem heeft een aantal belangrijke voordelen t.o.v. de huidige trayvelden. Een voordeel is dat het magazijnsysteem het mogelijk maakt meer planten per oppervlakte-eenheid te plaatsen aangezien de tussenafstand tussen de rijen trays in het magazijnsysteem minimaal kunnen zijn, kenmerkend 2 cm of minder, aangezien er geen ruimte behoeft te worden vrijgehouden voor een persoon om langs de trays te kunnen lopen. Er zijn minder bestrij dings- en bemestingsmiddelen nodig voor hetzelfde aantal planten doordat de trays dichter bij elkaar kunnen staan en er dus minder middelen verloren behoeven te gaan.
De profielen strekken zich bij voorkeur op een relatief grote afstand van de ondergrond uit, bijvoorbeeld meer dan 0,3 m (en minder dan 1,0 m), zodat het gewas minder last heeft van vanaf de ondergrond opspattend water waarin in potentie ziektekiemen zitten. Verder zijn de folie en het worteldoek niet meer nodig, zodat er ook geen sprake meer is van last van de eventueel daarin genestelde ziektekiemen. Doordat het gewas vrij staat, is de invloed van de ondergrond op het gewas minder waardoor pieken in hoge en lage temperaturen worden verminderd.
Bij voorkeur worden de steundelen ondersteund op losse funderingselementen, zoals funderingstegels. Aangezien verder geen folie en worteldoek nodig is, worden er geen speciale eisen meer aan de ondergrond gesteld en kan deze bijvoorbeeld uit gras bestaan.
De positionering van rijen trays in één of meer banen met langsliggers aan weerszijden maakt het eenvoudiger om de behandeling van het gewas (bijv. besproeien, knippen, en dergelijke) of van de trays (oppakken of plaatsen) te mechaniseren en/of te automatiseren. Hierdoor kunnen de arbeidskosten gereduceerd worden.
Volgens een uitvoeringsvorm van de uitvinding is de vorm van een profiel is uitgevoerd zodat op het bovenste uiteinde daarvan een tray op stabiele wijze geplaatst kan worden. De tray kan bijvoorbeeld zijn uitgevoerd als een plateau omvattende ten minste een tweetal rijen evenwijdige rijen gewashouders, waarbij tussen de onderste uiteinden van naburige rijen gewashouders een opvangruimte gevormd is. Deze opvangruimte kan zijn uitgevoerd om daarin de bovenzijde van een profiel te ontvangen zodat de tray stabiel op slechts een enkel profiel kan rusten. In bepaalde uitvoeringen is hierbij een profiel uitgevoerd om de tray met zijn onderzijde daaraan vast te klemmen (bijvoorbeeld als gevolg van de vorm en/of buigzaamheid van het materiaal van het profiel en de tray), of is in ieder geval het bovenste uiteinde van het profiel uitgevoerd opdat de opvangruimte in hoofdzaak passend over het bovenste uiteinde van het profiel plaatsbaar is. In andere uitvoeringen is er echter geen sprake van directe klemming van de tray aan het profiel. Een voorbeeld van een geschikt profiel is die waarin de dwarsdoorsnede in hoofdzaak (omgekeerd) U-vormig of V-vormig is. De bovenzijde van de U of V wordt dan in de opvangruimte geplaatste en zorg ervoor dat de tray op het profiel kan rusten zonder daarbij te kantelen.
In een uitvoeringsvorm is een profiel uitgevoerd om de tray over de gehele lengte daarvan te ondersteunen, zodat deze niet kan doorhangen. Wanneer de trays gaan doorhangen zullen de planten in het midden van de tray meer water krijgen dan de buitenste, hetgeen nadelig is voor de kwaliteit van de planten.
In een uitvoeringsvorm is een profiel en/of tray uitgevoerd om een tray in het midden door het profiel te laten ondersteunen. Doordat de draagconstructie in het midden onder de trays zit kan deze nooit in de weg zitten, bijvoorbeeld bij het automatisch knippen van de planten tussen de trays.
In een uitvoeringsvorm zijn de profielen vervaardigd van gewalst profielmateriaal, in het bijzonder van gewalst bandstaal. Het laten ondersteunen van de trays door gewalst profielmateriaal heeft een aantal voordelen. De profielen kunnen bijvoorbeeld in situ worden gevormd, bijvoorbeeld met behulp van een mobiele profielwals, uit plat bandmateriaal. Bandstaal kan bijvoorbeeld op rol beschikbaar zijn. Dit verlaagt de transportkosten aangezien het bandmateriaal veel gemakkelijker te transporteren is. Verder kunnen dergelijke profielen uit één stuk worden gevormd, afhankelijk van de lengte van het bandmateriaal. Verder kan door het profileren van het dunne bandmateriaal een sterke, lichte en dus goedkope steunconstructie verkregen worden.
In uitvoeringen waarin een profiel uit één stuk vervaardigd is of in uitvoeringen waarin de overgang tussen in eikaars verlengde aangebrachte profielen glad is uitgevoerd, kunnen de trays gemakkelijk over de profielen geleid worden. De profielen zijn bij voorkeur aan het bovenste uiteinde glad uitgevoerd om verplaatsing van de tray in langsrichting mogelijk te maken. Op deze manier kunnen de trays al dan niet op automatische wijze worden verschoven, bijvoorbeeld om het magazijn vanaf één zijde te vullen of leeg te halen. Elk profiel heeft verder een zodanige lengte, dat een rij trays gedragen kan worden. Kenmerkend kunnen 100 of meer trays op een enkel profiel gedragen worden.
In uitvoeringsvormen van de uitvinding wordt voorzien in een gewasbehandelingswagen. De wagen omvat wielen die zijn uitgevoerd om over de langsliggers te rijden om verplaatsing in langsrichting over de baan mogelijk te maken. De wagen kan met de hand worden aangedreven. In bepaalde uitvoeringen is echter voorzien in een aandrijfmotoreenheid voor het langs de baan verplaatsen van de gewasbehandelingswagen en een besturingseenheid voor het besturen van de aandrijfmotoreenheid. De eerder genoemde betonpaden zijn bijvoorbeeld niet meer nodig. Doordat de bewerkingen en verzorging plaats kan vinden met behulp van over de langsliggers (meer in het bijzonder een aantal rails daarvan) verrijdbare wagen, kunnen de kosten en grondoppervlak van paden uitgespaard worden.
Omdat de trays in het magazijnsysteem een vaste positie hebben en omdat het magazijn volledig vlak geconstrueerd kan worden, is het goed mogelijk om de verwerking van de trays en het verzorgen van het gewas te automatiseren. Met behulp van de bovengenoemde wagen kunnen onder andere een aantal bewerkingen worden geautomatiseerd.
Het systeem kan bijvoorbeeld een op de wagen gemonteerde trayverwerkingseenheid voor het wegzetten en/of ophalen van trays op respectievelijk van de profielen omvatten. In een andere uitvoering omvat het systeem een op de wagen gemonteerde gewasbehandelingseenheid voor het behandelen van het gewas in de gewashouders van de in de baan geplaatste trays. Dit vergemakkelijkt de handmatige arbeid aan de planten (planten in de trays plaatsen, onkruid wieden, e.d.), het afknippen (ranken) van de planten, het opzuigen van de afgeknipte delen, het automatisch bespuiten van de planten, en/of het automatisch afdekken van de planten met een doek of een folie.
Verdere voordelen, kenmerken en details van de uitvinding zullen worden verduidelijkt aan de hand van de navolgende beschrijving van enige uitvoeringsvormen daarvan. In de beschrijving wordt verwezen naar de bijgevoegde figuren, waarin tonen:
Fig 1: Vooraanzicht of doorsnede over één baan met weerszijden een railprofiel. De rechter helft is alleen de constructie, de linker helft is met trays.
Fig 2: Zijaanzicht van de railconstructie met poten en funderingstegels
Fig 3: Zijaanzicht van de gewalste profielen op de ondersteunende constructie. De rechter helft is alleen de constructie, de linker helft is met trays.
Fig 4: Bovenaanzicht van één baan met weerszijden een langsligger (voorzien van rails). De rechter helft is alleen de constructie, de linker helft is met trays.
Figuren 5 en 6: Doorsnede van twee voorbeelden van een profiel met een tray.
Figuren 7 en 8: Aanzichten van twee voorbeelden van een tray zonder planten.
Figuren 9 en 10: Aanzichten van twee voorbeelden van een tray met platen..
In het weergegeven voorbeeld omvat het magazijnsysteem 1 minimaal één baan 2 met een bepaalde lengte. Het aantal banen kan in de breedte onbeperkt worden uitgebreid. De gangbare breedte van de banen kan liggen tussen bijv. 5 en 20 meter.De lengte van de banen kan afhankelijk van het perceel variëren van bijv. 50 tot 500 meter. De hoogte (h, figuur 1) van het systeem is variabel maar een gangbare hoogte is bijv. 0,5 meter. Het systeem 1 kan ook worden toegepast op de bestaande trayvelden met behoud van de betonpaden. In dat geval wordt de constructie tussen de paden gebouwd. De paden kunnen dan ook nog worden gebruikt voor het uitvoeren van bewerkingen en verzorging.
Het systeem 1 omvat per baan 2 uit twee langsprofielen 3,3’ aan beide langszijden over de gehele lengte van de baan. De langsprofielen 3,3’worden ondersteund door steundelen 4, in het specifieke voorbeelden poten 5 op een bepaalde hartmaat. De poten 5 staan op een (betonnen) funderingstegel 6 voor het verspreiden van de belasting op de ondergrond. De afmetingen van de langsliggers, poten en tegels zijn afhankelijk van de belasting en draagvermogen van de ondergrond van de betreffende toepassing. Indien er meerdere banen langs elkaar komen kunnen de poten van beide langsliggers worden gekoppeld op één tegel. Tussen de banen is er ruimte voor bijvoorbeeld een beregeningsleiding.
Dwars tussen de langsliggers 3,3’ worden dwarsliggers 8 geplaatst, wederom op een bepaalde hartmaat. Afhankelijk van de belasting en de breedte van de baan 2 kunnen deze dwarsliggers 8 nog worden ondersteund met één of meerdere poten. De poten kunnen worden voorzien van een tegel of grote voetplaat voor het verspreiden van de belasting op de ondergrond.
Over de dwarsliggers 8 en in de lengterichting van de baan 2 worden de profielen 9 of 10 (figuren 5 en 6) geplaatst. Deze profielen dienen als draagconstructie voor de trays 20,20’. De profielen 9,10 hebben voldoende draagvermogen voor de overspanning tussen de dwarsliggers 8.
De tray 20,20’omvat een plateau 15,15’ (figuren 7 en 8) voorzien van een aantal (1, 2, 3, etc,) rijen houders 16,16’ voor het houden van gewas of een voorloper daarvan. Tussen de beide rijen is een opvangruimte 18,18’ voorzien. In deze opvangruimte 18,18’ kan het bovenste uiteinde 17,17’ van het profiel worden opgevangen en wel zodanig, dat de tray 20,20’ daardoor stabiel door het profiel ondersteund wordt.
De figuren 9 en 10 geven de tray 20,20’ weer met met de planten 21,21”.
De onderhavige uitvinding is niet beperkt tot de hierin beschreven uitvoeringsvormen daarvan. De gevraagde rechten worden veeleer bepaald door de navolgende conclusies, binnen de strekking waarvan velerlei modificaties denkbaar zijn.

Claims (19)

1. Magazijnsysteem voor het opkweken van gewas, het magazijnsysteem omvattende een of meer langgerekte banen voor het dragen van een aantal evenwijdige rijen trays die zijn uitgevoerd voor het daarin houden van gewas of een voorloper daarvan, waarbij elke baan omvat: - een aan een eerste langszijde van de baan gepositioneerde eerste langsligger; - een aan een tegenoverliggende tweede langszijde van de baan gepositioneerde tweede langsligger; - steundelen voor het op in hoofdzaak constante afstand ten opzichte van de ondergrond ondersteunen van de eerste en tweede langsligger; - een aantal aan de eerste en tweede langsliggers bevestigde dwarsliggers; - een aantal aan de dwarsliggers bevestigde en zich evenwijdig aan de langsliggers uitstrekkende profielen; waarbij de profielen ingericht zijn voor het dragen van de trays; waarbij de vorm van een profiel is uitgevoerd om op het bovenste uiteinde daarvan een tray stabiel te plaatsen.
2. Magazijnsysteem volgens conclusie 1, waarbij een profiel is uitgevoerd om de tray met zijn onderzijde daaraan vast te klemmen.
3. Magazijnsysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij een profiel in dwarsdoorsnede in hoofdzaak U-vormig of V-vormig is.
4. Magazijnsysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij wanneer een tray een plateau met een tweetal rijen evenwijdige rijen gewashouders omvat en tussen de onderste uiteinden van naburige rijen gewashouders een opvangruimte gevormd is, het bovenste uiteinde van het profiel is uitgevoerd opdat de opvangruimte in hoofdzaak passend over het bovenste uiteinde van het profiel plaatsbaar is.
5. Magazijnsysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij een profiel is uitgevoerd om de tray over de gehele lengte daarvan te ondersteunen.
6. Magazijnsysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij een profiel en/of tray is uitgevoerd om een tray in het midden door het profiel te laten ondersteunen.
7. Magazijnsysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij de profielen zijn vervaardigd van gewalst profielmateriaal, in het bijzonder van gewalst bandstaal.
8. Magazijnsysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij de profielen in situ vervaardigd zijn.
9. Magazijnsysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarin de profielen zijn vervaardigd van in situ te profileren bandstaal.
10. Magazijnsysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij de lengte van een profiel voldoende is voor het dragen van een aantal trays en waarbij het profiel uit één stuk vervaardigd is.
11. Magazijnsysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij de profielen aan het bovenste uiteinde glad zijn uitgevoerd om verplaatsing van de tray in langsrichting mogelijk te maken.
12. Magazijnsysteem volgens een van de voorgaande conclusies, omvattende een gewasbehandelingswagen voorzien van wielen die zijn uitgevoerd om over de langsliggers te rijden voor het in langsrichting over de baan verplaatsen van de gewasbehandelingswagen.
13. Magazijnsysteem volgens conclusie 12, omvattende: - een aandrijfmotoreenheid voor het langs de baan verplaatsen van de gewasbehandelingswagen; - een besturingseenheid voor het besturen van de aandrijfmotoreenheid.
14. Magazijnsysteem volgens conclusie 13, omvattende een op de wagen gemonteerde tray verwerkingseenheid voor het wegzetten en/of ophalen van trays op respectievelijk van de profielen.
15. Magazijnsysteem volgens conclusie 13 of 14, omvattende een op de wagen gemonteerde gewasbehandelingseenheid voor het behandelen van het gewas in de gewashouders van de in de baan geplaatste trays.
16. Magazijnsysteem volgens een van de voorgaande conclusies, ingericht om de trays vrij van de ondergrond te dragen, bij voorkeur op een constante hoogte, met nog meer voorkeur op een constante hoogte in het bereik van 0,3 tot 1,0 m.
17. Magazijnsysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarin de steundelen gevormd worden door op onderlinge afstand van elkaar voorziene poten, bij voorkeur ondersteund op individuele funderingstegels.
18. Magazijnsysteem volgens een van de voorgaande conclusies, waarin het systeem is ingericht voor het opkweken van aardbeienplanten.
19. Combinatie van een magazijnsysteem volgens een van de voorgaande conclusies en één of meer trays.
NL2012798A 2014-05-12 2014-05-12 Magazijnsysteem voor het opkweken van gewas. NL2012798B1 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2012798A NL2012798B1 (nl) 2014-05-12 2014-05-12 Magazijnsysteem voor het opkweken van gewas.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2012798A NL2012798B1 (nl) 2014-05-12 2014-05-12 Magazijnsysteem voor het opkweken van gewas.

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL2012798A NL2012798A (nl) 2016-03-03
NL2012798B1 true NL2012798B1 (nl) 2016-07-18

Family

ID=56939426

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2012798A NL2012798B1 (nl) 2014-05-12 2014-05-12 Magazijnsysteem voor het opkweken van gewas.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL2012798B1 (nl)

Also Published As

Publication number Publication date
NL2012798A (nl) 2016-03-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL1029956C2 (nl) Teeltstelsel en werkwijze voor het telen van gewassen.
NL1034638C2 (nl) Tuinbouwkas met teeltgoot.
EP1733614B1 (en) Cultivation trough and nursery provided with a multiple rail system and method for growing a crop in a cultivation trough
EP3171689B1 (en) Farming systems
NL2012798B1 (nl) Magazijnsysteem voor het opkweken van gewas.
NL1024621C2 (nl) Kasconstructie met railstelsel.
US20230124078A1 (en) Cultivation Tray
EP3167705B1 (en) Support system for cultivating crops
NL2025288B1 (en) Construction element for a warehouse
NL1020882C2 (nl) Stelsel met over rails verplaatsbare plantdragers.
NL1025358C2 (nl) Werkwijze en stelsel voor het kweken van gewassen.
NL1027862C2 (nl) Land- en/of tuinbouwkas voor het kweken van een gewas.
JPS6255023A (ja) 高密度型栽培装置
NL1016960C2 (nl) Systeem voor het kweken van planten.
NL2008813C2 (nl) Warenhuis.
JP2021010317A (ja) ハンギング式高設栽培システム
NL2025815B1 (nl) Teelinrichting, teelsysteem en teelwerkwijze voor het telen van aardappelen en/of groente
NL2012671B1 (nl) Draadrek.
NL1014378C2 (nl) Rolgoot.
NL1035692C2 (nl) Oogstsysteem voor het afvoeren van geoogste agrarische producten uit een kas, in het bijzonder vruchtgroenten.
NL1030318C2 (nl) Kasinrichting en gewashouder voor mobiele teelt van gewassen.
NL1031693C2 (nl) Gewasondersteuningsinrichting voor gewassen.
RU2660665C2 (ru) Автоматическая система для культивации растений
NL1001995C2 (nl) Werkwijze en inrichting voor het telen van planten.
NL2006137C2 (nl) Warenhuis.