NL2003824C2 - Laad/losinrichting voor een vrachtwagen. - Google Patents

Laad/losinrichting voor een vrachtwagen. Download PDF

Info

Publication number
NL2003824C2
NL2003824C2 NL2003824A NL2003824A NL2003824C2 NL 2003824 C2 NL2003824 C2 NL 2003824C2 NL 2003824 A NL2003824 A NL 2003824A NL 2003824 A NL2003824 A NL 2003824A NL 2003824 C2 NL2003824 C2 NL 2003824C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
carrier
loading
load
unloading device
loading space
Prior art date
Application number
NL2003824A
Other languages
English (en)
Inventor
Jos Teuling
Original Assignee
Ancra Systems B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from NL2003698A external-priority patent/NL2003698C2/nl
Application filed by Ancra Systems B V filed Critical Ancra Systems B V
Priority to NL2003824A priority Critical patent/NL2003824C2/nl
Priority to NL2005503A priority patent/NL2005503C2/nl
Priority to EP10187230A priority patent/EP2314531A1/en
Application granted granted Critical
Publication of NL2003824C2 publication Critical patent/NL2003824C2/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65GTRANSPORT OR STORAGE DEVICES, e.g. CONVEYORS FOR LOADING OR TIPPING, SHOP CONVEYOR SYSTEMS OR PNEUMATIC TUBE CONVEYORS
    • B65G67/00Loading or unloading vehicles
    • B65G67/02Loading or unloading land vehicles
    • B65G67/04Loading land vehicles
    • B65G67/20Loading covered vehicles

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Aviation & Aerospace Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Loading Or Unloading Of Vehicles (AREA)
  • Warehouses Or Storage Devices (AREA)

Description

Laad/losinrichting voor een vrachtwagen BESCHRIJVING: 5
Gebied van de uitvinding
De uitvinding heeft betrekking op een laad/losinrichting voor een vrachtwagen voorzien van een boven een langgerekte laadvloer aanwezige laadruimte 10 die aan de langszijden is begrensd door wanden en/of door een zeil dat zich tussen met de laadvloer verbonden staanders uitstrekt.
Stand van de techniek 15 Om een vrachtwagen met een langgerekte laadruimte via de achterzijde mechanisch te laden, wordt de vrachtwagen meestal uitgerust met een laadsysteem dat op of in de laadvloer wordt aangebracht.
Samenvatting van de uitvinding 20
Een doel van de uitvinding is het verschaffen van een laad/losinrichting voor het laden van een vrachtwagen die niet is voorzien van een laadsysteem. Hiertoe is de laad/losinrichting volgens de uitvinding gekenmerkt, doordat de laad/losinrichting een langgerekte verrijdbare drager omvat, die met een voorzijde via een open 25 achterzijde in de laadruimte gereden kan worden, alsmede transportmiddelen voor het in lengterichting van de drager over de drager transporteren van een op de drager aanwezige lading, en verplaatsingsmiddelen voor het in lengterichting verplaatsen van de drager over de laadvloer. Met de laad/losinrichting volgens de uitvinding kunnen vrachtwagens geladen worden die niet voorzien zijn van een laadsysteem. De 30 laad/losinrichting kan aangebracht worden op de vloer van een bestaand magazijn zonder dat hiervoor veel extra voorzieningen hoeven te worden aangebracht. Voorts kan er gebruik gemaakt worden van een eventueel reeds aanwezige dockleveler.
De drager wordt bij voorkeur in een magazijn beladen waarbij een vrachtwagen in het verlengde van de drager met de achterzijde naar de drager toe voor 2 de drager gepositioneerd dient te worden. De vrachtwagen kan in de praktijk echter nooit exact in het verlengde van de drager gereden worden. Bij het in de laadruimte rijden van de drager wordt de drager langs de zijwanden of staanders geleid indien de vrachtwagen niet exact in het verlengde van of parallel aan de drager aanwezig is. In het 5 ergste geval stoot de drager tegen een achterste uiteinde van één van de wanden of tegen een staander. Om het laden te vergemakkelijken, is een uitvoeringsvorm van de laad/losinrichting volgens de uitvinding gekenmerkt, doordat de drager aan elke langszijde is voorzien van een geleidingsprofïel dat zich vanaf de voorzijde van de drager naar achteren uitstrekt, waarbij de afstand tussen de beide geleidingsprofielen 10 aan de voorzijde kleiner is dan op afstand van de voorzijde, en waarbij deze afstand vloeiend toeneemt vanaf de voorzijde. Indien een vrachtwagen niet correct gepositioneerd is ten opzichte van de drager, zal de drager met de geleidingsprofielen tegen de wanden of staanders aanlopen en daarbij de drager in de juiste richting dwingen. Dit is mogelijk doordat de drager enige elasticiteit bezit. De 15 geleidingsprofielen strekken zich bij voorkeur over de hele lengte van de drager uit.
Een verdere uitvoeringsvorm van de laad/losinrichting volgens de uitvinding is gekenmerkt, doordat de transportmiddelen ten minste één geleiding omvatten die zich in lengterichting van de drager uitstrekt, alsmede een eindloos transportelement dat aan de uiteinden wordt omgeleid door omleidelementen en met het 20 zich tussen de omleidelementen uitstrekkende bovenste deel in de geleiding aanwezig is en met de bovenzijde boven de geleiding uitsteekt.
Bij voorkeur loopt de geleiding vanaf een plaatst op afstand van de voorzijde van de drager naar de voorzijde toe naar beneden toe af. Hierdoor kan de lading geleidelijk op de laadvloer geplaatst worden.
25 De uitvinding heeft tevens betrekking op een werkwijze voor het beladen van een vrachtwagen voorzien van een boven een langgerekte laadvloer aanwezige laadruimte die aan de langszijden is begrensd door wanden en/of door een zeil dat zich tussen met de laadvloer verbonden staanders uitstrekt. Voor wat betreft de werkwijze is de uitvinding gekenmerkt, doordat eerst een langgerekte verrijdbare drager wordt 30 beladen, daarna in de laadruimte wordt gereden en vervolgens onder de lading door terug wordt verplaatst uit de laadruimte.
Een uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding is gekenmerkt, doordat een voorste deel van de drager niet wordt beladen, en na het beladen van de drager, deze in de laadruimte wordt gereden tot aan de voorzijde van de 3 laadruimte, waarbij de drager tussen de wanden of de dragers zijn weg zoekt, waarna de lading over de drager naar voren wordt getransporteerd tot aan de voorzijde van de laadruimte, en vervolgens de drager onder de lading door terug wordt verplaatst uit de laadruimte. Doordat het voorste gedeelte van de drager niet is beladen tijdens het in de 5 laadruimte rijden, kan dit gedeelte zich gemakkelijker in zijwaartse richting verplaatsen bij correctie van de richting. Bij voorkeur wordt een laad/losinrichting gebruikt volgens de uitvinding die voorzien is van geleidingsprofïelen waarbij de zijwaartse correctie in dat geval gestuurd wordt door de geleidingsprofïelen.
Het terug verplaatsen van de drager kan door de verplaatsingsmiddelen 10 geschieden. Hiertoe dienen de verplaatsingsmiddelen wel de mogelijkheid te bezitten om de drager naast in voorwaartse ook in achterwaartse richting te verplaatsen. Een verdere uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding is gekenmerkt, doordat het terug verplaatsen van de drager gebeurt door de lading ten opzichte van de drager verder naar voren te transporteren nadat de lading tegen een aan de voorzijde van 15 de laadruimte aanwezig schot is getransporteerd, waarbij de drager zichzelf terug duwt. Voor deze wijze van onder de lading uit verplaatsen van de drager, hoeven de verplaatsingsmiddelen niet voorzien te zijn van de mogelijkheid om de drager in achterwaartse richting te verplaatsen waardoor deze eenvoudiger en goedkoper uitgevoerd kunnen worden.
20
Beknopte omschrijving van de tekeningen
Hieronder zal de uitvinding nader worden toegelicht aan de hand van een in de tekeningen weergegeven uitvoeringsvoorbeeld van de laad/losinrichting volgens 25 de uitvinding. Hierbij toont:
Figuur 1 de laad/losinrichting met daarop een lading in zijaanzicht;
Figuur 2 de laad/losinrichting in bovenaanzicht zonder lading;
Figuur 3 een detail van de voorzijde van de in figuur 2 weergegeven laad/losinrichting; 30 Figuur 4 een deel van de laad/losinrichting in vooraanzicht;
Figuur 5 op schematische wijze het rijden van de drager in een laadruim;
Figuur 6 het transporteren van de lading over de drager naar voren; en
Figuur 7 het onder de lading door terugduwen van de drager.
4
Gedetailleerde omschrijving van de tekeningen
In de figuren 1 en 2 is een uitvoeringsvorm van de laad/losinrichting volgens de uitvinding weergegeven in zijaanzicht respectievelijk bovenaanzicht. De 5 laad/losinrichting 1 heeft een langgerekte verrijdbare drager 3, alsmede transportmiddelen 5 voor het in lengterichting van de drager over de drager transporteren van een op de drager aanwezige lading 7, en verplaatsingsmiddelen 9 voor het in lengterichting verplaatsen van de drager over een laadvloer 11.
De drager 3 is gevormd door langgerekte profielen 13 die zich in 10 lengterichting van de drager uitstrekken en waarin zich een groot aantal wielen 15 bevinden. Deze wielen zijn over het hele oppervlak van de drager verdeeld aanwezig. De assen 17 van naast elkaar aanwezige wielen, zie figuren 3 en 4, zijn via dwarsverbindingen 19 met elkaar verbonden. De transportmiddelen 5 zijn gevormd door een elektromotor 21 (zie figuur 2) die eindloze transportelementen in de vorm van 15 transportkettingen 23 aandrijven. De transportkettingen worden aan de uiteinden omgeleid door omleidelementen in de vorm van omleidwielen. Deze transportkettingen strekken zich met een bovenste deel 23 A uit in geleidingen 13A, die deel uitmaken van de profielen 13 en aan de bovenzijde van de profielen aanwezig zijn.
In figuur 4 zijn pallets 25 op deze transportkettingen 23 getoond. De 20 verplaatsingsmiddelen 9 zijn eveneens gevormd door een elektromotor 27 (zie figuur 2) die verdere kettingen 29 aandrijven. Deze verdere kettingen bevinden zich aan de onderzijde van (of naast) de drager.
De drager 3 is nabij de voorzijde 31 aan elke langszijde 33 voorzien van een geleidingsprofïel 35 dat zich vanaf de voorzijde van de drager naar achteren 25 uitstrekt. De afstand di tussen de beide geleidingsprofielen is aan de voorzijde kleiner dan de afstand d2 op afstand van de voorzijde, zie figuur 3, en neemt geleidelijk toe vanaf de voorzijde. Hierdoor kan de drager 3 eenvoudiger tussen de zijwanden of staanders van de vrachtwagen gereden worden en kan de drager zich gemakkelijker in zijdelingse richting corrigeren.
30 Vanaf een plaatst op afstand van het uiteinde 31 naar het uiteinde toe lopen de geleidingen en dus ook de transportkettingen 23 naar beneden toe af om de lading 7 geleidelijk op de laadvloer 11 te kunnen zetten. In de figuren 5, 6 en 7 is op schematische wijze getoond hoe de lading en de drager verplaatst worden bij het laden van een voertuig. De profielen zijn hierbij voor de duidelijkheid weggelaten zodat het 5 verloop van de transportkettingen 23 goed zichtbaar is. Hierbij is in figuur 5 de situatie weergegeven tijdens het rijden van de drager 3 in het voertuig. Nadat de drager 3 met de voorzijde 31 tot tegen een schot 37, dat de laadruimte aan de voorzijde begrenst, is gereden, wordt de lading 7 over de drager 3 naar voren getransporteerd tot tegen het 5 schot 37, zie figuur 6. Bij het verder transporteren van de lading 7 wordt de drager 3 onder de lading door terug geduwd, zoals in figuur 7 is te zien.
Hoewel in het voorgaande de uitvinding is toegelicht aan de hand van de tekeningen, dient te worden vastgesteld dat de uitvinding geenszins tot de in de tekeningen getoonde uitvoeringsvorm is beperkt. De uitvinding strekt zich mede uit tot 10 alle van de in de tekeningen getoonde uitvoeringsvorm afwijkende uitvoeringsvormen binnen het door de conclusies gedefinieerde kader. De laad/losinrichting kan naast het laden van een vrachtwagen, zoals hierboven beschreven, ook gebruikt worden voor het lossen van een vrachtwagen die met pallets is beladen. In dat geval zijn de transportkettingen aan de voorzijde iets lager zodat zij onder een pallet kunnen komen. 15 De transportketting loopt vervolgens geleidelijk naar het hierboven weergegeven niveau en kan daardoor een pallet op de transportketting trekken en daarbij zichzelf onder de pallet door duwen. Na het op deze wijze op de drager brengen van de lading kan de drager uit de vrachtwagen gereden worden.

Claims (7)

1. Laad/losinrichting voor een vrachtwagen voorzien van een boven een langgerekte laadvloer aanwezige laadruimte die aan de langszij den is begrensd door wanden en/of door een zeil dat zich tussen met de laadvloer verbonden staanders 5 uitstrekt, met het kenmerk, dat de laad/losinrichting een langgerekte verrijdbare drager omvat, die met een voorzijde via een open achterzijde in de laadruimte gereden kan worden, alsmede transportmiddelen voor het in lengterichting van de drager over de drager transporteren van een op de drager aanwezige lading, en verplaatsingsmiddelen voor het in lengterichting verplaatsen van de drager over de laadvloer.
2. Laad/losinrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de drager aan elke langszijde is voorzien van een geleidingsprofïel dat zich vanaf de voorzijde van de drager naar achteren uitstrekt, waarbij de afstand tussen de beide geleidingsprofïelen aan de voorzijde kleiner is dan op afstand van de voorzijde, en waarbij deze afstand vloeiend toeneemt vanaf de voorzijde.
3. Laad/losinrichting volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de transportmiddelen ten minste één geleiding omvatten die zich in lengterichting van de drager uitstrekt, alsmede een eindloos transportelement dat aan de uiteinden wordt omgeleid door omleidelementen en met het zich tussen de omleidelementen uitstrekkende bovenste deel in de geleiding aanwezig is en met de bovenzijde boven de 20 geleiding uitsteekt.
4. Laad/losinrichting volgens conclusie 3, met het kenmerk, dat de geleiding vanaf een plaatst op afstand van de voorzijde van de drager naar de voorzijde toe naar beneden toe afloopt.
5. Werkwijze voor het beladen van een vrachtwagen voorzien van een 25 boven een langgerekte laadvloer aanwezige laadruimte die aan de langszij den is begrensd door wanden en/of door een zeil dat zich tussen met de laadvloer verbonden staanders uitstrekt, met het kenmerk, dat een langgerekte verrijdbare drager wordt beladen en daarna in de laadruimte wordt gereden en vervolgens onder de lading door terug wordt verplaatst uit de laadruimte.
6. Werkwijze volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat een voorste deel van de drager niet wordt beladen, en na het beladen van de drager, deze in de laadruimte wordt gereden tot aan de voorzijde van de laadruimte, waarbij de drager tussen de wanden of de dragers zijn weg zoekt, waarna de lading over de drager naar voren wordt getransporteerd tot aan de voorzijde van de laadruimte, en vervolgens de drager onder de lading door terug wordt verplaatst uit de laadruimte.
7. Werkwijze volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat het terug verplaatsen van de drager gebeurt door de lading ten opzichte van de drager verder naar 5 voren te transporteren nadat de lading tegen een aan de voorzijde van de laadruimte aanwezig schot is getransporteerd, waarbij de drager zichzelf terug duwt.
NL2003824A 2009-10-23 2009-11-18 Laad/losinrichting voor een vrachtwagen. NL2003824C2 (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2003824A NL2003824C2 (nl) 2009-10-23 2009-11-18 Laad/losinrichting voor een vrachtwagen.
NL2005503A NL2005503C2 (nl) 2009-10-23 2010-10-12 Laad/losinrichting voor een vrachtwagen.
EP10187230A EP2314531A1 (en) 2009-10-23 2010-10-12 Device and method for loading and/or unloading trucks

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2003698 2009-10-23
NL2003698A NL2003698C2 (nl) 2009-10-23 2009-10-23 Laad/losinrichting voor een vrachtwagen.
NL2003824 2009-11-18
NL2003824A NL2003824C2 (nl) 2009-10-23 2009-11-18 Laad/losinrichting voor een vrachtwagen.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL2003824C2 true NL2003824C2 (nl) 2011-04-27

Family

ID=43571261

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2003824A NL2003824C2 (nl) 2009-10-23 2009-11-18 Laad/losinrichting voor een vrachtwagen.
NL2005503A NL2005503C2 (nl) 2009-10-23 2010-10-12 Laad/losinrichting voor een vrachtwagen.

Family Applications After (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2005503A NL2005503C2 (nl) 2009-10-23 2010-10-12 Laad/losinrichting voor een vrachtwagen.

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP2314531A1 (nl)
NL (2) NL2003824C2 (nl)

Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0062342A1 (fr) * 1981-04-06 1982-10-13 Societe Francaise Des Ascenseurs Kone Dispositif de chargement rapide pour véhicules de transport, notamment pour camions
DE9317365U1 (de) * 1993-11-12 1994-01-27 Stelzer, Berthold, Dipl.-Ing., 32758 Detmold Automatisch arbeitende Lkw Be- und Entladeeinrichtung für Güter, die auf Europaletten palettiert sind
DE29922540U1 (de) * 1999-12-22 2001-05-03 Autefa Automation Gmbh Beladevorrichtung für Transportfahrzeuge
US20030196873A1 (en) * 2002-04-23 2003-10-23 Kelly Dennis L. Extensible conveyor and frame for vehicle load transfer
US20040156702A1 (en) * 2000-07-24 2004-08-12 Esa Sulameri Method and apparatus for loading and/or unloading a container
US20070036639A1 (en) * 2001-04-26 2007-02-15 Bsh Bosch Und Siemens Hausgerate Gmbh Apparatus and method for loading and/or unloading a transport compartment

Patent Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0062342A1 (fr) * 1981-04-06 1982-10-13 Societe Francaise Des Ascenseurs Kone Dispositif de chargement rapide pour véhicules de transport, notamment pour camions
DE9317365U1 (de) * 1993-11-12 1994-01-27 Stelzer, Berthold, Dipl.-Ing., 32758 Detmold Automatisch arbeitende Lkw Be- und Entladeeinrichtung für Güter, die auf Europaletten palettiert sind
DE29922540U1 (de) * 1999-12-22 2001-05-03 Autefa Automation Gmbh Beladevorrichtung für Transportfahrzeuge
US20040156702A1 (en) * 2000-07-24 2004-08-12 Esa Sulameri Method and apparatus for loading and/or unloading a container
US20070036639A1 (en) * 2001-04-26 2007-02-15 Bsh Bosch Und Siemens Hausgerate Gmbh Apparatus and method for loading and/or unloading a transport compartment
US20030196873A1 (en) * 2002-04-23 2003-10-23 Kelly Dennis L. Extensible conveyor and frame for vehicle load transfer

Also Published As

Publication number Publication date
NL2005503A (nl) 2011-05-25
NL2005503C2 (nl) 2011-06-09
EP2314531A1 (en) 2011-04-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
ES2924800T3 (es) Instalación de transporte de artículos
KR101987163B1 (ko) 승강 반송 장치
CN114040864B (zh) 具有自动化提升组件的系统以及从递送车辆装载和卸载货物的方法
CN104724516A (zh) 一种适用于厢式货车的自动装车装置
CN204384498U (zh) 一种适用于厢式货车的自动装车装置
NL8103294A (nl) Inrichting voor het tegenhouden van vracht.
NL2003824C2 (nl) Laad/losinrichting voor een vrachtwagen.
AU2054899A (en) Loading and unloading system for cargo trucks, their trailers, transport containers and the like
JP5122376B2 (ja) 荷の移載装置及び自動倉庫
NL2003698C2 (nl) Laad/losinrichting voor een vrachtwagen.
CN110683380B (zh) 自动装车系统及其装车方法
CN211003656U (zh) 自动装车系统
NL2000440C1 (nl) Voertuig voorzien van een laadruimte.
CN111439606A (zh) 装车机、系统及方法
CN111483831A (zh) 一种自动装车系统及其使用方法
EP2353932B1 (en) Transport vehicle having a movable loading platform
CN116986345A (zh) 车载装卸系统、堆垛机以及货物的交付方法
WO2012074376A1 (en) Loading and/or unloading apparatus for a commercial motor vehicle
NL2012402B1 (nl) Inrichting voor het verplaatsen van productdragers, zoals pallets.
KR200365952Y1 (ko) 파렛트 적재용 푸쉬-백 랙
FI61450B (fi) Genomgaongshyllageranlaeggning
CN117550302B (zh) 一种受力均衡的嵌入式集装箱自动装卸车装置、控制方法
CN213386540U (zh) 物流自动出货系统
NL1027518C2 (nl) Container alsmede werkwijze voor het vervoer van goederen onder gebruikmaking van een dergelijke container.
NL1022349C2 (nl) Laad- en lossysteem.

Legal Events

Date Code Title Description
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20130601