NL2002001C2 - Werkwijze voor het opkweken van een gewas. - Google Patents

Werkwijze voor het opkweken van een gewas. Download PDF

Info

Publication number
NL2002001C2
NL2002001C2 NL2002001A NL2002001A NL2002001C2 NL 2002001 C2 NL2002001 C2 NL 2002001C2 NL 2002001 A NL2002001 A NL 2002001A NL 2002001 A NL2002001 A NL 2002001A NL 2002001 C2 NL2002001 C2 NL 2002001C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
pot
inner pot
wall
outer pot
crop
Prior art date
Application number
NL2002001A
Other languages
English (en)
Other versions
NL2002001A1 (nl
Inventor
Johannes Pieter Jan Smaal
Original Assignee
So Generation B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by So Generation B V filed Critical So Generation B V
Priority to NL2002001A priority Critical patent/NL2002001C2/nl
Publication of NL2002001A1 publication Critical patent/NL2002001A1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL2002001C2 publication Critical patent/NL2002001C2/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G9/00Cultivation in receptacles, forcing-frames or greenhouses; Edging for beds, lawn or the like
    • A01G9/08Devices for filling-up flower-pots or pots for seedlings; Devices for setting plants or seeds in pots
    • A01G9/086Devices for repotting
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G9/00Cultivation in receptacles, forcing-frames or greenhouses; Edging for beds, lawn or the like
    • A01G9/08Devices for filling-up flower-pots or pots for seedlings; Devices for setting plants or seeds in pots
    • A01G9/088Handling or transferring pots

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Cultivation Receptacles Or Flower-Pots, Or Pots For Seedlings (AREA)

Description

Werkwijze voor het opkweken van een gewas
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het opkweken van een gewas omvattende het in een binnenpot plaatsen van een gewas met substraat.
5 Bij het kweken van allerlei soorten gewassen en meer in het bijzonder gewassen met tijdens de groei ontstaande delen die uit de pot groeien ontstaan problemen tijdens de kweekfase. Een voorbeeld van dergelijke gewassen zijn Phalaenopsis en andere orchideeën waarbij luchtwortels ontstaan. Indien de binnenpotten in bijvoorbeeld een rolcontainer of op andere kweekbodem geplaatst worden zullen aangrenzende 10 gewassen groeien naar aangrenzende potten zodat een verstrengeling van gewassen en potten plaatsvindt. Wegnemen van de luchtwortels of andere overgroeiende gewasdelen leidt tot schade aan het gewas. Daardoor is het een gecompliceerde handeling om dergeiijke gewassen later in het hierboven beschreven potsamenstel te plaatsen.
Uit US 4 223 480 A is een werkwijze bekend waarbij voor het bijeenhouden 15 van de wortelkluit een uit twee samenvouwbare delen bestaande opsluiting gerealiseerd wordt die slechts tijdelijk toegepast wordt.
Uit DE 10 2005 011187 Al is een constructie bekend waarbij een binnenpot in een buitenpot geplaatst wordt. Daarbij wordt de buitenpot met water gevuld en wordt de binnenpot met de onderzijde daarvan op een hoger niveau aangebracht 20 waardoor de buitenpot als wateropslag fungeert.
Het is het doel van de onderhavige uitvinding de hierboven beschreven werkwijze te verbeteren.
Dit doel wordt verwezenlijkt doordat het eerder, tijdens of direct daarna plaatsen van die binnenpot in een buitenpot, welke buitenpot zich in de opneempositie in 25 hoogterichting 5-20 cm (h) voorbij die binnenpot uitstrekt, opkweken van dat gewas en het direct voor het uitleveren van dat gewas verwijderen van die binnenpot van die buitenpot.
Bij orchideeën kan een dergelijk opkweken ten minste een halfjaar duren. Hantering van het binnenpot/buitenpotsamenstel in kweekruimtes zoals een kas vindt 30 bij voorkeur plaats door het aanbrengen daarvan op een als zodanig bekende schotel. Een dergelijke schotel kan eveneens van identificatie voorzien zijn en een dergelijke schotel heeft een zodanig gewicht dat stabiliteit verkregen wordt waardoor omvallen van de pot schotel vermeden wordt. Door de aanwezigheid van de buitenpot bestaat ook niet langer het risico dat aangrenzende gewassen tijdens transport zich in elkaar 2002001 2 verstrengelen. Begrepen dient te worden dat de uitvinding bij elk soort gewas toegepast kan worden. Bijvoorbeeld worden anthuriums genoemd.
Als voorbeeld voor de hierboven beschreven buitenpot wordt een hoogte van ongeveer 20 cm genoemd, een uitwendige diameter aan de bovenzijde daarvan van 5 ongeveer 13 cm en aan de onderzijde van ongeveer 8 cm. De binnenpot is aan deze afmetingen aangepast.
Volgens de werkwijze volgens de onderhavige uitvinding zijn binnenpot en buitenpot direct vanaf het in de binnenpot plaatsen van het gewas een geheel. Dat wil zeggen zowel tijdens de eerste opgroeifase in de kas als tijdens de koelperiode en het 10 afkweken zijn deze een samenstel. Bovendien is gebleken dat met het potsamenstel volgens de uitvinding direct van het begin af de bladeren van bepaalde gewassen gedwongen worden in hoogterichting te groeien. Daardoor vindt een meer gelijkmatige inval van licht over elk blad plaats. Bovendien zal bij besproeiing ook het water regelmatiger verdeeld worden waarbij een betere groeiontwikkeling plaatsvindt. 15 Bovendien wordt de ontwikkeling van de takken waaraan bijvoorbeeld orchideebloemen zich ontwikkelen eveneens bevorderd, de richting van de zich ontwikkelende takken beïnvloed en is de opbrengst van het aantal takken en zo de opbrengst van het gewas hoger. De uiteindelijke vorm van het gewas na het verwijderen van de buitenpot zal ten minste gedeeltelijk gehandhaafd blijven. Daardoor 20 staan de bladeren meer schuin omhoog hetgeen het kooplust opwekkend vermogen bevordert.
Met de onderhavige uitvinding is het mogelijk het hanteren en opkweken van gewassen verder te automatiseren.
De onderhavige uitvinding heeft eveneens betrekking op een potsamenstel 25 omvattende een binnenpot en een de binnenpot opnemende buitenpot, waarbij die buitenpot zich in de opneempositie in hoogterichting voorbij die binnenpot uitstrekt.
Een dergelijk potsamenstel is in de stand der techniek algemeen bekend en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het afkweken van gewassen die de neiging hebben zich in breedterichting te ontwikkelen. Door het plaatsen van de binnenpot in een buitenpot 30 kunnen de bladeren van dergelijke gewassen zich niet onbeperkt zijdelings uitbreiden en worden gedwongen eveneens in de hoogte te groeien. Daarbij is het gebruikelijk dat de binnenpot op eenvoudige wijze met veel ruimte in de buitenpot te plaatsen is.
3
Het is het verdere doel van de onderhavige uitvinding dit nadeel te vermijden en in een verbeterde potsamenstel te voorzien. Bovendien is het doel van de onderhavige uitvinding in een potsamenstel te voorzien dat verdergaande automatisering mogelijk maakt en/of de groei van het gewas op positieve wijze beïnvloedt.
5 Dit verdere doel wordt bij een hierboven beschreven potsamenstel verwezenlijkt doordat de boveneindbegrenzing van die binnenpot aan de buitenzijde daarvan in hoofdzaak zonder vrije ruimte aansluit op de binnenwand van die buitenpot in die opnamepositie.
Volgens de onderhavige uitvinding is in tegenstelling tot de stand der techniek, 10 de ruimte tussen de boveneindrand van de binnenpot en het daartegenover liggende deel van de binnenwand van de buitenpot klein en bij voorkeur is geen vrije ruimte aanwezig. In ieder geval dient een eventuele vrije ruimte zodanig bemeten te zijn dat het niet meer mogelijk is dat gewasdelen zich tijdens de groei in een dergelijke vrije ruimte uit gaan strekken. Dat wil zeggen in tegenstelling tot de stand der techniek is het 15 bijvoorbeeld bij Phalaenopsis niet mogelijk dat luchtwortels zich uitstrekken in de ruimte tussen binnen- en buitenpot tijdens de ontwikkeling daarvan.
Daardoor is het volgens de uitvinding mogelijk om direct bij het in de binnenpot plaatsen van de stek de buitenpot om de binnenpot aan te brengen en gedurende de gehele kweek de buitenpot en binnenpot als samenstel te handhaven. Daardoor zal het 20 gewas inclusief luchtwortels en andere zich in de breedterichting uitstrekkende delen in eerste instantie binnen de binnenpot opgesloten worden en bij verdere groei boven de eindrand van de binnenpot zich binnen de begrenzing van de buitenpot ontwikkelen. Daardoor krijgen wortels en andere delen niet de kans om over de buitenbegrenzing van de binnenpot naar aangrenzende binnenpotten van andere gewassen te groeien. De 25 hoogte van de buitenpot boven de binnenpot wordt zodanig gekozen dat dergelijke gewasdelen zich in het algemeen niet voorbij de bovenrand van de buitenpot kunnen uitstrekken en/of indien deze zich daar boven uitstrekken door de buitenwand een zodanige geleiding krijgen dat de uitbreiding in bovenaanzicht gezien in hoofdzaak binnen het bereik van de grootste afmeting van de buitenpot blijft. Onder buitenpot 30 wordt hier elke constructie verstaan die geschikt is de binnenpot op de hierboven beschreven wijze te omgeven en te steunen. Deze kan uit verschillende delen samengevoegd zijn.
4
Met de onderhavige uitvinding is het mogelijk de gewassen bij het plaatsen in binnenpot/buitenpot op te kweken door het tegen elkaar plaatsen van een groot aantal buitenpotten. Hoewel door de aanwezigheid van de buitenpot een geringe vermindering van het aantal planten per vierkante meter optreedt door de afmetingen daarvan, valt dit 5 nadeel in het niet bij de winst die bereikt wordt doordat het niet langer nodig is verstrengelde gewassen te scheiden. Bovendien ontstaat niet langer schade aan de gewassen. Een verder voordeel bij bepaalde gewassen is dat door de groei meer te concentreren in opwaartse richting een hogere opbrengst aan gewassen ontstaat. Eveneens kan door de aanwezigheid van de buitenpot sturing van bijvoorbeeld de groei 10 van bladen en dergelijke plaatsvinden hetgeen in een verbeterd aanzien van de uiteindelijke plant resulteert nadat de buitenpot van de binnenpot gescheiden is.
Als voorbeeld voor de maximale ruimte tussen de bovenrand van de binnenpot en het overeenkomstige deel van de buitenpot wordt een spleetbreedte van minder dan 5 mm genoemd. De bovenpot strekt zich bij voorkeur over een aanzienlijke hoogte 15 voorbij de binnenpot uit en deze hoogte is vanzelfsprekend afhankelijk van het betreffende gewas en kan variëren van 5 cm tot 20 cm als voorbeeld.
Volgens een van voordeel zijnde uitvoering van de uitvinding strekt de bodem van de binnenpot zich verder naar het hart van het potsamenstel uit dan de bodem van de buitenpot. Daardoor is het mogelijk van buiten af, d.w.z. bij in de buitenpot geplaatste 20 binnenpot, de binnenpot vanaf de bodemzijde te benaderen. Dit kan van belang zijn voor hetzij het in elkaar plaatsen van binnenpot en buitenpot direct na het inbrengen van de stek in de binnenpot en/of het van elkaar verwijderen van de binnen- en buitenpot bij het eind van de kweekfase. In dit laatste geval kunnen door het opbrengen van een drukkracht op het betreffende bodemdeel van de binnenpot en het vasthouden 25 van de buitenpot deze delen van elkaar gescheiden worden.
Optimalisatie voor het van elkaar scheiden van de binnenpot en buitenpot kan verkregen worden door de binnenpot van een centrale uitdrukopname te voorzien.
Volgens een verdere bijzondere uitvoering van de uitvinding is de buitenpot ter hoogte van de buitenwand van de binnenpot voorzien van een venster. Daardoor is het 30 mogelijk de binnenpot waar te nemen. Bovendien kan daardoor bij gebruik van een doorzichtige binnenpot onbelemmerd licht de binnenpot bereiken. De betreffende informatie die waargenomen kan worden kan gegevens omvatten omtrent het betreffende gewas en de verschillende daaraan uitgevoerde handelingen. Het is ook 5 mogelijk de buitenpot van informatie te voorzien. Omdat volgens een bijzondere uitvoering van de uitvinding na de kweek binnenpot en buitenpot gescheiden worden, en buitenpot hergebruikt wordt, is het mogelijk verhoudingsgewijs hoogwaardige informatiedragers op de buitenpot aan te brengen zoals een hoogfrequente 5 identificatiechip (RFID). Daardoor kan nauwkeurig het kweekproces van het betreffende gewas gevolgd worden.
De hierboven beschreven geringe ruimte tussen boveneindbegrenzing van de binnenpot en het betreffende deel van de buitenpot kan op verschillende wijze verkregen worden. Indien de boveneindbegrenzing van de binnenpot klemmend 10 aangrijpt op de binnenwand van de buitenpot kan spelingsvrije opname verwezenlijkt worden. Een andere mogelijkheid die met het bovenstaande en hiema volgende gecombineerd kan worden is 'het zodanig uitvoeren van de binnenpot en buitenpot dat in de opnamepositie de bodems van deze potten tegen elkaar aanliggen. Verder is het mogelijk de binnenwand van de buitenpot en de buitenwand van de binnenpot te 15 voorzien van aangrijpmiddelen. Een voorbeeld daarvan is het aanbrengen van een omtreksrand aan de binnenzijde van de buitenpot en een uitstekend deel van de bovenzijde van de wand van de binnenpot die op een dergelijke omtreksrand rust. Echter zijn ook constructies mogelijk waarbij de buitenpot van nokken voorzien is waarop de omtreksrand van de binnenpot rust. Dergelijke nokken en andere delen 20 kunnen eveneens als ontnestnokken dienen voor het in elkaar stapelen van de betreffende buitenpotten.
Zowel de binnenpot als buitenpot kunnen uit lichtdoorlatend materiaal bestaan zoals PP-materiaal.
Hoewel het mogelijk is dat het deel van de buitenpot dat zich boven de binnenpot 25 uitstrekt voorzien is van openingen is gebleken dat deze openingen niet nodig zijn en in bepaalde gevallen het nadelig is dat dergelijke openingen aanwezig zijn.
De onderhavige uitvinding kan gebruikt worden voor het (verder) automatiseren van de hantering van gewassen maar begrepen dient te worden dat ook bij niet of slechts gedeeltelijk geautomatiseerde systemen deze toegepast kan worden.
30 De uitvinding zal hieronder nader aan de hand van een in de tekening afgebeeld uitvoeringsvoorbeeld verduidelijkt worden. Daarbij toont:
Fig. 1 in detail binnenpot en buitenpot in perspectivisch aanzicht; 6
Fig. 2a-g verschillende stadia van het opkweken van een gewas in het potsamenstel getoond in fig. 1.
In fig. 1 is met 1 het potsamenstel volgens de onderhavige uitvinding afgebeeld. Dit bestaat uit een buitenpot 2 en een binnenpot 3. Zoals blijkt uit fig. 2 kan binnenpot 5 3 in buitenpot 2 geplaatst worden. Buitenpot 2 bestaat uit een wand 4 en bodem 6.
Bodem 6 strekt zich over een beperkt deel van het benedenvlak uit, d.w.z. omvat in hoofdzaak een omtreksdeel dat aansluit op wand 4. Aan de bovenzijde is wand 4 van een rand 7 voorzien. In wand 4 kan zich een identificatiechip 8 bevinden. Bovendien zijn in wand 4 vensters 5 aangebracht. Deze kunnen symmetrisch of asymmetrisch 10 langs de omtrek van de wand 4 verdeeld zijn.
De binnenpot 3 is voorzien van een wand 10 waarop informatie 11 zoals een sticker aanwezig is. Op deze sticker, chip of op andere wijze kan een barcode of dergelijke aangebracht worden/zijn. De wand 10 gaat over in een omtreksrand 14. Aan de onderzijde is een bodem 12 aanwezig en het centrale deel van bodem 12 is 15 uitgevoerd als holte 13. Uit de tekening blijkt dat de binnenpothoogte h kleiner is dan de buitenpot.
In fig. 2 wordt het kweken van een gewas 16 in het potsamenstel 1 volgens de onderhavige uitvinding verduidelijkt. In fig. 2a is de binnenpot 3 getoond. In enigerlei stekmachine wordt zoals getoond is in fig. 2b het gewas 16 geplaatst in substraat 17. 20 Daarbij het mogelijk eerst substraat 17 aan te brengen en daar in een holte te drukken voor het plaatsen van het gewas 16 maar is het ook mogelijk het gewas tezamen met het substraat aan te brengen. Verdere varianten vallen eveneens binnen de uitvinding. Uiteindelijk is slechts hetgeen getoond is in fig. 2b van belang. Direct daarna, d.w.z. bij voorkeur aan het einde van de stekinbrenginrichting wordt binnenpot 3 in buitenpot 2 25 geplaatst. Deze zijn coaxiaal ten opzichte van elkaar hetgeen met behulp van hartlijn 9 aangegeven wordt. Uit fig. 2c blijkt eveneens het hoogteverschil h.
Binnenpot en buitenpot zijn zodanige gedimensioneerd dat de vrije eindbegrenzing van binnenpot 14 op een afstand r ligt van het tegenoverliggende deel van de wand 4 van de buitenpot 2. Deze afstand r is bij voorkeur kleiner dan 5 mm en 30 ligt meer in het bijzonder in de ordegrootte van 1 mm of minder. In ieder geval is deze afstand zodanig dat het niet mogelijk is dat gewasdelen die zich ontwikkelen aan gewas 16 kunnen groeien in de ruimte r tussen de bovenbegrenzing van de binnenpot en het daartegenover liggende deel van de wand van de buitenpot.
7
In fig. 2d is de daaropvolgende ontwikkeling van het gewas tijdens de eerste groeifase getoond. Potsamenstellen 1 kunnen tegen elkaar geplaatst worden zonder het gevaar dat zich ontwikkelende gewasdelen in een aangrenzend potsamenstel komen.
In fig. 2e is getoond dat zich bladeren ontwikkelen. Door de geleiding van de 5 buitenpot worden deze naar boven gedreven waardoor deze zich weliswaar boven de buitenpot kunnen gaan ontwikkelen maar niet in horizontale richting waardoor verstrengeling zou ontstaan. Met 18 zijn luchtwortels aangegeven die altijd binnen de begrenzing van de buitenpot 2 blijven.
Opkweken kan op enige in de stand der techniek bekende wijze plaatsvinden in 10 bijvoorbeeld een kas waar een eb/vloed-systeem toegepast kan worden.
Daarbij het mogelijk het gewas aan een temperatuurschok te onderwerpen bijvoorbeeld na ongeveer een half jaar waardoor zich takken ontwikkelen waaraan bloemen staan. Daarna kan een afkweekfase bij verhoogde temperatuur plaatsvinden. Al deze fasen worden door het samenstel binnenpot/buitenpot ondergaan.
15 Bij transport van het potsamenstel kan aan de hand van de informatiedrager 8 de exacte positie van het betreffende gewas waargenomen worden. Bovendien kunnen met vision-technieken de ontwikkeling van het gewas gerelateerd worden aan het betreffende potsamenstel. Eventueel kunnen gegevens van het gewas uitgelezen worden door het waarnemen van etiket 11 door de vensters 5. Immers etiket 11 is bij 20 voorkeur op zodanige hoogte geplaatst dat bij het in elkaar plaatsen van binnenpot en buitenpot etiket 11 zich richt voor een van de vensters 5 bevindt. Bij voorkeur zijn zowel binnenpot als buitenpot van lichtdoorlatend materiaal vervaardigd.
Bij het eind van de kweekfase dienen binnenpot en buitenpot gescheiden te worden. Dit is in fig. 2f, g getoond. Met behulp van een eenvoudige robotarm wordt de 25 buitenpot 2 vastgehouden. Deze robotarm is met 22 aangegeven. De binnenpot wordt vervolgens met een uitdrukker 20 die aangrijpt in holte 13 naar boven gedreven. Zodra de binnenpot zich boven de buitenpot bevindt kan deze van boven aangegrepen worden met robotarm 23 zoals in fig. 2g getoond is. Daarna kan op eenvoudige wijze de binnenpot verwijderd worden en in het distributiekanaal naar de consument gebracht 30 worden terwijl de buitenpot voor hergebruik beschikbaar is.
De hierboven beschreven methode voor het verwijderen van binnenpot en buitenpot kan ook gebruikt worden voor het in elkaar plaatsen van binnen- en buitenpot. In een dergelijk geval wordt de binnenpot boven de buitenpot gebracht en « 8 vervolgens ondersteund door de hierboven beschreven uitdrukker 20. Door deze uitdrukker 20 vervolgens met de binnenpot te laten zaken in de buitenpot kunjien deze in elkaar opgenomen worden. Begrepen dient te worden dat de binnenpot ook op andere wijze in de buitenpot gebracht kan worden bijvoorbeeld met behulp van een 5 kantelende beweging. Hetzelfde geldt voor het verwijderen van de binnenpot uit de buitenpot.
Met de onderhavige uitvinding kan het wijder zetten van gewassen volledig uitgesloten worden of aanzienlijk beperkt worden. Omdat een en ander op gewaarborgde wijze gemechaniseerd uitgevoerd kan worden worden de kosten daarvan 10 eveneens aanzienlijk beperkt. Bovendien wordt zoals hierboven beschreven een hogere opbrengst verkregen.
Na het lezen van bovenstaande zullen bij degene bekwaam in de stand der techniek dadelijk varianten opkomen die liggen binnen het bereik van de onderhavige conclusies omdat deze voor de hand liggend zijn.
15 2002001

Claims (15)

1. Werkwijze voor het opkweken van een gewas (16) met luchtwortels (18), omvattende het in een binnenpot (3) plaatsen van een gewas (16) met substraat 5 (17), het eerder, tijdens of direct daarna plaatsen van die binnenpot in een buitenpot (2), welke buitenpot zich in de opneempositie in hoogterichting 5-20 cm (h) voorbij die binnenpot uitstrekt, het opkweken van dat gewas en het direct voor het uitleveren van dat gewas verwijderen van die binnenpot van die buitenpot. 10
2. Werkwijze volgens conclusie 1, waarbij die buitenpot hergebruikt wordt.
3. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij dat opkweken ten minste een halfjaar duurt. 15
4. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, waarbij die binnenpot en buitenpot gezamenlijk van de inbrengplaats van het gewas naar de opkweekruimte getransporteerd worden.
5. Werkwijze volgens conclusie 4, waarbij die buitenpot tijdens dat transport op een schotel rust.
6. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies met gebruik van een potsamenstel (1) omvattende een binnenpot (3) en een de binnenpot opnemende 25 buitenpot (2), waarbij die buitenpot (2) zich in de opneempositie in hoogterichting voorbij die binnenpot uitstrekt (h), waarbij de boveneindbegrenzing (14) van die binnenpot (3) aan de buitenzijde daarvan in hoofdzaak zonder vrije ruimte (r) aansluit op de binnenwand van die buitenpot in die opnamepositie. 30
7. Werkwijze volgens conclusie 6, waarbij die binnen- en buitenpot een bodem (12, 6) omvatten, waarbij in gebruikspositie in bovenaanzicht de bodem (12) van die ? M ? no t binnenpot zich over een groter oppervlak naar het hart (9) van dat potsamenstel uitstrekt dan die buitenpot.
8. Werkwijze volgens conclusie 7, waarbij de bodem (12) van die binnenpot 5 voorzien is van een uitdrukopname (13).
9. Werkwijze volgens een van de conclusies 6-8, waarbij de wand van die buitenpot ter hoogte waar die binnenpot is aangebracht, voorzien is van een venster (5).
10. Werkwijze volgens conclusie 9, waarbij die binnenpot ter hoogte van dat venster (5) voorzien is van informatie (11).
11. Werkwijze volgens een van de conclusies 6-10, waarbij de boveneindbegrenzing 15 (14) van die binnenpot (3) klemmend aangrijpt op de binnenwand van die buitenpot (2).
12. Werkwijze volgens een van de conclusies 6-11, waarbij die binnenpot en buitenpot een bodem (12, 6) omvatten, waarbij die bodems in de opnamepositie 20 tegen elkaar liggen.
13. Werkwijze volgens een van de conclusies 6-12, waarbij de binnenwand van de buitenpot en de buitenwand van die binnenpot voorzien zijn van aangrijpmiddelen. 25
14. Werkwijze volgens een van de conclusies 6-13, waarbij die pot uit lichtdoorlatend materiaal bestaat.
15. Potsamenstel volgens een van de conclusies 7-15, waarbij het zich in de 30 opnamepositie boven de binnenpot uitstrekkende deel (h) van de buitenpot in hoofdzaak dicht is. 2002001
NL2002001A 2008-09-19 2008-09-19 Werkwijze voor het opkweken van een gewas. NL2002001C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2002001A NL2002001C2 (nl) 2008-09-19 2008-09-19 Werkwijze voor het opkweken van een gewas.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2002001A NL2002001C2 (nl) 2008-09-19 2008-09-19 Werkwijze voor het opkweken van een gewas.
NL2002001 2008-09-19

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL2002001A1 NL2002001A1 (nl) 2009-02-02
NL2002001C2 true NL2002001C2 (nl) 2009-09-10

Family

ID=40473746

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL2002001A NL2002001C2 (nl) 2008-09-19 2008-09-19 Werkwijze voor het opkweken van een gewas.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL2002001C2 (nl)

Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4223480A (en) * 1978-11-01 1980-09-23 Welty Gary A Potted plant transplant liner
DE102005011187A1 (de) * 2005-03-09 2006-09-14 Takasho Europe Gmbh Gefäß

Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4223480A (en) * 1978-11-01 1980-09-23 Welty Gary A Potted plant transplant liner
DE102005011187A1 (de) * 2005-03-09 2006-09-14 Takasho Europe Gmbh Gefäß

Also Published As

Publication number Publication date
NL2002001A1 (nl) 2009-02-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2178355B1 (en) Pot assembly
BE1023219B1 (nl) Teelsysteem
NL2011886C2 (nl) Houder voor planten.
JP6458246B2 (ja) 蔓性植物栽培装置および蔓性植物栽培方法
NL2001946C (nl) Verpakking, combinatie van verpakkingen en werkwijze voor het opkweken van bollen.
US6357180B1 (en) Push-pull root air-prunting tray and container systems
NL2017543B1 (nl) Werkwijze en systeem voor het kweken van plantmateriaal
US11304382B2 (en) Method for cultivating plants
US20170208760A1 (en) Farming systems
BE1023221B1 (nl) Teelsysteem
NL2002001C2 (nl) Werkwijze voor het opkweken van een gewas.
NL2000432C2 (nl) Plantpot voorzien van een label, werkwijze voor het aanbrengen van een dergelijk label alsmede werkwijze voor het telen van gewas.
NL7811357A (nl) Inrichting voor het kweken en overplanten van planten.
KR102076710B1 (ko) 고설재배장치에 부설하는 제자리육묘를 위한 육묘포트 안착장치
NL1034422C1 (nl) Systeem en werkwijze voor het kweken van planten.
NL1034423C1 (nl) Werkwijze voor het kweken van planten.
JP2019170386A (ja) 園芸作物の温室栽培方法およびその栽培装置
NL2008814C2 (nl) Systeem, werkwijze en houder voor het kweken van een plant.
NL1021845C2 (nl) Meegroeiende plantpot.
JP5833739B2 (ja) 植物用icタグ、及び植物用icタグの製造方法
NL1021180C2 (nl) Kweken van snijbloemen.
NL1029613C2 (nl) Mobiel teeltsysteem, productdrager en machine daarvoor.
NL2001053C2 (nl) Veelheid plantpotten voor gebruik bij het telen van een gewas, samenstel omvattende een dergelijke veelheid plantpotten, alsmede werkwijze voor het telen van een gewas.
NL1025889C2 (nl) Werkwijze voor het telen van planten.
NL1019560C2 (nl) Kweken van snijbloemen.

Legal Events

Date Code Title Description
AD1A A request for search or an international type search has been filed
RD2N Patents in respect of which a decision has been taken or a report has been made (novelty report)

Effective date: 20090709

PD2B A search report has been drawn up
MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20230801