NL1029613C2 - Mobiel teeltsysteem, productdrager en machine daarvoor. - Google Patents

Mobiel teeltsysteem, productdrager en machine daarvoor. Download PDF

Info

Publication number
NL1029613C2
NL1029613C2 NL1029613A NL1029613A NL1029613C2 NL 1029613 C2 NL1029613 C2 NL 1029613C2 NL 1029613 A NL1029613 A NL 1029613A NL 1029613 A NL1029613 A NL 1029613A NL 1029613 C2 NL1029613 C2 NL 1029613C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
crop
holder
machine
track
crops
Prior art date
Application number
NL1029613A
Other languages
English (en)
Other versions
NL1029613A1 (nl
Inventor
Piet Kloosterhuis
Willem Kemmers
Original Assignee
Logiqs Agro B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Logiqs Agro B V filed Critical Logiqs Agro B V
Priority to NL1029613A priority Critical patent/NL1029613C2/nl
Publication of NL1029613A1 publication Critical patent/NL1029613A1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1029613C2 publication Critical patent/NL1029613C2/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G9/00Cultivation in receptacles, forcing-frames or greenhouses; Edging for beds, lawn or the like
    • A01G9/14Greenhouses
    • A01G9/143Equipment for handling produce in greenhouses
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G31/00Soilless cultivation, e.g. hydroponics
    • A01G31/02Special apparatus therefor
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G9/00Cultivation in receptacles, forcing-frames or greenhouses; Edging for beds, lawn or the like
    • A01G9/04Flower-pot saucers
    • A01G9/047Channels or gutters, e.g. for hydroponics
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A40/00Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production
    • Y02A40/10Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production in agriculture
    • Y02A40/25Greenhouse technology, e.g. cooling systems therefor
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P60/00Technologies relating to agriculture, livestock or agroalimentary industries
    • Y02P60/20Reduction of greenhouse gas [GHG] emissions in agriculture, e.g. CO2
    • Y02P60/21Dinitrogen oxide [N2O], e.g. using aquaponics, hydroponics or efficiency measures

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Greenhouses (AREA)
  • Cultivation Receptacles Or Flower-Pots, Or Pots For Seedlings (AREA)

Description

MOBIEL TEELTSYSTEEM, PRODUCTDRAGER EN MACHINE DAARVOOR
5 De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een gewashouder voor gebruik in de mobiele kasteelt, zoals weergegeven in het kenmerkend deel van de navolgende conclusie 1.
Dergelijke productdragers zijn algemeen bekend, ook wel onder de aanduiding rolcontainers. Dergelijke containers worden sinds jaar en dag toegepast voor 10 allerhande portplanten. Een hedendaagse ontwikkeling, uit het oogpunt van voortschrijdende efficiëntie, is het mobiel maken van traditioneel vaste, dat wil zeggen in de grond in de kas opgenomen teelten zoals van rozen en chrysanten. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken zijn door Aanvraagster allerhande oplossingen bedacht welke zich er door kenmerken dat dergelijke oplossingen uiterst beperkte 15 financiële investeringen met zich mogen meebrengen. Dit betekent in de praktijk dat gebruik gemaakt dient te worden van bestaande mobiele, ofwel roulerende systemen zoals voor potplanten, waarbij slechts geringe aanpassingen worden uitgevoerd.
Een probleem dat zich in bovengenoemd opzicht bij chrysanten voordoet is dat deze traditioneel met een zich over de grond voortbewegende snijmachines worden 20 geoogst. Dergelijke machines kunnen met enige aanpassing in breedte en in wielophanging eenvoudig geschikt gemaakt worden om portaalsgewijs over een op wielen, dan wel op een rails aanwezige gewascontainer heen te bewegen. Een specifiek probleem dat zich echter althans bij chrysanten voordoet is dat dit gewas gesteund dient te worden met een gaaswerk dat ter hoogte van het bladerdek van de 25 plant wordt opgehouden. In het geval van een gewashouder dienen de steunpilaren hiervoor binnen de afmetingen van de gewashouder opgenomen te zijn. Dit betekent dat de op zich bekende portaalconstructie niet toegepast kan worden.
De vraag die zich voor te ondersteunen gewassen zoals chrysanten derhalve voordoet is op welke wijze alsnog verdergaande doch relatief beperkte aanpassingen 30 het bekende systeem, althans de bekende technologie op eenvoudige wijze geschikt gemaakt kan worden voor dergelijke ondersteuning behoevende gewassen.
Volgens de uitvinding wordt een dergelijke eenvoudige aanpassing gerealiseerd met behulp van een systeem waarin een bewerkingsmachine voor het gewas wordt aangepast om over een spoor te bewegen, en waarbij de gewashouder wordt 35 aangepast met een containerwand welke is voorzien van een aan de binnenzijde van de rand van de gewashouder, bij voorkeur ter hoogte van de bovenzijde van het in de houder op te nemen substraat opgenomen spoor. Met een dergelijke, op zichzelf in technisch opzicht eenvoudige, doch voor de ontwikkeling van de mobiele gewasteelt wezenlijke oplossing, wordt het mogelijk dat een althans in wielbasis en mogelijk in 1029613? 2 breedte aangepaste oogstmachine zich over een container beweegt alsof deze over de grond beweegt. Voor de rolcontainer betekent dit dat een rand daarvan dient te worden voorzien van een spoorbaan, bijvoorbeeld in de vorm van een hoek- of een H-profiel. Hierbij kan de oogstmachine hetzij in de goot van het profiel, hetzij over de 5 daarmee gecreëerde, naar binnen verzette rand bewegen. In het systeem volgens de uitvinding kan een veelvoud aan typen bewerkingsmachines worden toegepast, bijvoorbeeld afrolmachines, spuitmachines en oogstmachines. Oe uitvinding zal worden geïllustreerd aan de hand van een oogstmachine.
Oe vorengenoemde uitvinding zal thans bij wijze van voorbeeld nader worden 10 toegelicht aan de hand van een tekening met figuren 1 tot 6. In de figuren zijn overeenkomstige constructieve delen met gelijke verwijzingstekens aangeduid.
Figuur 1 geeft op schematische wijze een dwarsdoorsnede weer van een gewashouder 1 volgens de uitvinding. Deze is voorzien van een bodemdeel 2 waarop potten of goten kunnen worden geplaatst, dan wel waarop grond kan worden 15 opgenomen. Het bodemdeel is voorzien van op zichzelf bekende draaibare steunmiddelen 5, 6 om over de grond, dan wel over een railsysteem te bewegen. Het bodemdeel kan zowel uit plaatmateriaal als uit balkmateriaal, dat wil zeggen als open ondersteuning zijn gevormd.
De houder 1 is voorzien van ten minste twee zijranden 3 waartegen een rail 4 is 20 aangebracht, dan wel welke daarmee is geïntegreerd. De rail 4 kan zijn gevormd door een omzetting van de rand 3, doch kan bijvoorbeeld ook met behulp van een I dan wel H-profiel zijn gecreëerd. Het loopvlak van de rail 4 wordt hetzij door een bodemvlak van de rail, hetzij door een rand daarvan gevormd. Nabij de zijranden 3 van de gewashouder zijn poten 7 voor een gewassteun 8 aangebracht. Deze poten zijn 25 binnen de door de zijrand 3 gevormde omtrek van de gewashouder met de gewashouder verbonden. De gewassteun wordt doorgaans gevormd door een gaasstructuur met ruime mazen voor het daardoorheen kunnen groeien van het gewas.
Figuur 2 toont de gewashouder vanuit een zij-aanzicht, en toont de algemeen 30 bekende, vrij draaibare steunmiddelen via welke de gewashouder in een kas over een railsysteem kan worden voortbewogen.
Figuur 3 toont eveneens vanuit zij-aanzicht een toestand waarin de gewashouder door de gewassteun 8 gesteund gewas bevat. De bloemdelen en de bovenste stengeldelen van het gewas steken hierbij door mazen van de gewassteun 8 35 heen.
Figuur 4 figuur illustreert dat de constructie volgens de uitvinding mogeiijk is zonder verlies van teelt ruimte in de gewashouder. De uitvinding maakt hierbij slim gebruik van de omstandigheid dat de bladinzet nabij de onderzijde van de stam van nature geringer is dan bovenaan de stengel van de plant. De rail 4 is dan ook in de 1029613- 3 onmiddellijke nabijheid van de zijrand 3 van de houder is opgenomen, en strekt zich in horizontale richting slechts tot in de vrijwel onmiddelijke nabijheid daarvan naar het midden van de wagen uit. Deze uitstrekking is minder dan de helft van de geldige plantafstand voor de volgens het onderhavige teeltsysteem toepasbare gewassen.
5 Figuur 5 illustreert de toestand van het gewas en de oogstmachine bij het afsnijden van de stengels. Hierbij beweegt een oogstmachine 9 via daartoe zonodig passend geprofileerde wielen 10 over de rails 4, binnen de omtreksruimte van de gewashouder 1. Bij de constructie volgens de uitvinding wordt voorts gunstig gebruik gemaakt van het inzicht dat de geldige plantafstand voor de volgens dit systeem 10 teelbare gewassen, toelaat dat een snijrand 11 van de oogstmachine zich niet over de volle breedte van een gewashouder hoeft uit te strekken. Dit wordt er in de onderhavige figuur door geïllustreerd dat het snijvlak 11 op afstand van een zijrand 3 eindigt, doch niettemin voorbij de stengel van de eerste nabij een rand 3 opgenomen rand strekt. De snijrand 11 van een voor het nieuwe teeltsysteem bedoelde 15 oogstmachine strekt zich in breedte richting dan ook niet voorbij de zijranden 3 van de gewashouder uit, in het bijzonder niet voorbij de geleiderails 4 daarvan.
In het systeem volgens de uitvinding wordt deze omstandigheid verzekerd doordat de rails 4 een rechtgeleiding voor de oogstmachine vormt. Bij voorkeur is de oogstmachine dan ook voorzien van vier loopwielen, hetgeen binnen het nieuwe 20 systeem voor een optimale positievastheid van de machine zorgt.
De laatstgenoemde eigenschap van positievastheid wordt geïllustreerd in het zijaanzicht van figuur 6. Tevens illustreert deze figuur dat de volgroeide planten bij het oogsten althans in enige mate in opwaartse richting door de mazen van het gewassteun kunnen bewegen.
25 Met de maatregelen volgens de uitvinding is een mobiel teeltsysteem verkregen voor tot noch toe vast in een kas opgenomen gewassen, onder gebruikmaking van beschikbare technologie voor mobiele teelt, en met behoud van de ruimtelijke vrijheid die in de bekende roulatiesystemen door de zijranden van de bekende gewashouders is bepaald.
30 De uitvinding heeft behalve op het in het voorgaande beschrevene eveneens betrekking op alle details in de figuren, althans voor zover deze onmiddellijk en eenduidig voor een vakman herleidbaar zijn, en op al hetgeen is beschreven in het navolgende stel conclusies.
1029613-

Claims (7)

1. Systeem voor de mobiele teelt van op bladniveau ondersteunde gewassen, in het bijzonder voor de substraatteelt in kassen, omvattende een op zichzelf bekende 5 gewashouder (1) geschikt voor langs een spoor beweegbare opname in een kas, bijvoorbeeld over een vast rails systeem daarin, welke gewashouder (1) op eveneens op zich bekende wijze nabij de randen (3) is voorzien van pilaren (7) voor het ophouden van een gewassteun (8) zoals een ter hoogte van het bladerdek opgenomen gaasdek, welk systeem is mogelijk gemaakt door de opname van een 10 spoor (4) voor het geleiden van een daartoe aangepaste, doch op zichzelf voor het overige bekende gewasbewerkingsmachine zoals een oogstmachine (9), voor welk spoor (4) nabij twee randen (3) van de gewashouder (1) aan de binnenzijde van de genoemde pilaren (7) een spoorelement (4) is voorzien.
2. Systeem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het spoor (4) is 15 opgenomen ter hoogte van de bovenzijde van het in de houder (1) althans doorgaans te verwachten substraat.
3. Systeem volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de spoorelementen (4) doorlopend, althans zo zijn gevormd dat een gewasbewerkingsmachine (9) in een rij van gewashouders (1) van de ene op de andere gewashouder kan overgaan.
4. Systeem volgens een of meer der voorgaande conclusies, met het kenmerk dat de rail (4) in de onmiddellijke nabijheid van de zijrand (3) van de houder (1) is opgenomen, en zich in horizontale richting slechts tot in de vrijwel onmiddelijke nabijheid daarvan naar het midden van de houder (1) uitstrekt, in het bijzonder tot minder dan de helft van de plantafstand van de volgens het onderhavige teeltsysteem 25 toepasbare gewassen.
5. Systeem volgens een of meer der voorgaande conclusies, met het kenmerk dat de bewerkingsbreedte van een voor de gewashouder (1) bestemde machine (9), in het bijzonder de snijrand (11) van een oogstmachine (9), in breedte geringer is dan de afstand tussen twee rails (4) van de gewashouder ten behoeve van de machine (9).
6. Machine (9), in het bijzonder oogstmachine, aangepast ten behoeve van een systeem volgens een of meer der voorgaande conclusies.
7. Gewashouder (1), ingericht ten behoeve van een systeem volgens een of meer der voorgaande conclusies. 1029813*5
NL1029613A 2005-07-26 2005-07-26 Mobiel teeltsysteem, productdrager en machine daarvoor. NL1029613C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1029613A NL1029613C2 (nl) 2005-07-26 2005-07-26 Mobiel teeltsysteem, productdrager en machine daarvoor.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1029613 2005-07-26
NL1029613A NL1029613C2 (nl) 2005-07-26 2005-07-26 Mobiel teeltsysteem, productdrager en machine daarvoor.

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL1029613A1 NL1029613A1 (nl) 2006-02-20
NL1029613C2 true NL1029613C2 (nl) 2006-04-11

Family

ID=36121560

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1029613A NL1029613C2 (nl) 2005-07-26 2005-07-26 Mobiel teeltsysteem, productdrager en machine daarvoor.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1029613C2 (nl)

Also Published As

Publication number Publication date
NL1029613A1 (nl) 2006-02-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2178355B1 (en) Pot assembly
RU2654324C2 (ru) Резервуар и способ для коммерческого выращивания, хранения, транспортировки и/или продажи грибов
CN105208851A (zh) 用于移植植物的嵌件和装置
CN106069569B (zh) 一种方便采摘运输的葡萄种植方法
CN108243845A (zh) 一种双孢菇自动采摘装置
KR20090101554A (ko) 회전식 농산물 재배 장치
NL1029613C2 (nl) Mobiel teeltsysteem, productdrager en machine daarvoor.
CN112243787A (zh) 一种提高大规格乔木反季节栽植成活率方法
KR20220026982A (ko) 수직형 수경재배장치
JPH0797937B2 (ja) 花卉苗の生産方法
KR101360222B1 (ko) 수경재배용 연결포트 및 이를 이용한 육묘방법
CN214126194U (zh) 一种园林用花卉培育箱
CN208490801U (zh) 一种双孢菇菇柄自动切割装置
CN209768345U (zh) 一种新型蔬果种植用幼苗培育装置
CN108651141A (zh) 一种可调式葡萄种植架
CN216906101U (zh) 一种农业种植用便于调节的育苗架
NL1030247C2 (nl) Inrichting en werkwijze voor het kweken van een gewas.
CN215736001U (zh) 一种红花油茶苗的育苗装置
CN109906907A (zh) 一种园林改造中的灌木丛移栽装置
CN212993638U (zh) 高度可调节型实验水培器
CN208769344U (zh) 栽培架
CN108633612A (zh) 便于搬运的折叠式种植支撑装置
CN213343528U (zh) 多用育苗装置
CN211657092U (zh) 一种园林用花卉栽培装置
NL2002001C2 (nl) Werkwijze voor het opkweken van een gewas.

Legal Events

Date Code Title Description
AD1B A search report has been drawn up
PD2B A search report has been drawn up
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20110201