NL1027710C2 - Werkwijze voor het bereiden van foliegerijpte kaas en aldus verkregen kaas. - Google Patents

Werkwijze voor het bereiden van foliegerijpte kaas en aldus verkregen kaas. Download PDF

Info

Publication number
NL1027710C2
NL1027710C2 NL1027710A NL1027710A NL1027710C2 NL 1027710 C2 NL1027710 C2 NL 1027710C2 NL 1027710 A NL1027710 A NL 1027710A NL 1027710 A NL1027710 A NL 1027710A NL 1027710 C2 NL1027710 C2 NL 1027710C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
cheese
air
ripening
period
foil
Prior art date
Application number
NL1027710A
Other languages
English (en)
Inventor
Johannes Antonius Penders
Herman Frank Burghout
Original Assignee
Campina Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from NL1025011A external-priority patent/NL1025011C2/nl
Application filed by Campina Bv filed Critical Campina Bv
Priority to NL1027710A priority Critical patent/NL1027710C2/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1027710C2 publication Critical patent/NL1027710C2/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23CDAIRY PRODUCTS, e.g. MILK, BUTTER OR CHEESE; MILK OR CHEESE SUBSTITUTES; MAKING THEREOF
    • A23C19/00Cheese; Cheese preparations; Making thereof
    • A23C19/14Treating cheese after having reached its definite form, e.g. ripening, smoking
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23CDAIRY PRODUCTS, e.g. MILK, BUTTER OR CHEESE; MILK OR CHEESE SUBSTITUTES; MAKING THEREOF
    • A23C19/00Cheese; Cheese preparations; Making thereof
    • A23C19/14Treating cheese after having reached its definite form, e.g. ripening, smoking
    • A23C19/16Covering the cheese surface, e.g. with paraffin wax
    • A23C19/163Covering the cheese surface, e.g. with paraffin wax with a non-edible liquid or semi-liquid coating, e.g. wax, polymer dispersions
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23CDAIRY PRODUCTS, e.g. MILK, BUTTER OR CHEESE; MILK OR CHEESE SUBSTITUTES; MAKING THEREOF
    • A23C19/00Cheese; Cheese preparations; Making thereof
    • A23C19/14Treating cheese after having reached its definite form, e.g. ripening, smoking
    • A23C19/16Covering the cheese surface, e.g. with paraffin wax
    • A23C19/166Covering the cheese surface, e.g. with paraffin wax with non-edible preformed foils, films or bandages

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Dairy Products (AREA)

Description

Korte aanduiding: Werkwijze voor het bereiden van foliegerijpte kaas en aldus verkregen kaas.
De uitvinding heeft in de eerste plaats betrekking op een werkwijze voor het bereiden van kaas waarin uit kaasmelk, onder toepassing van zuursel en stremsel, op gebruikelijke wijze kaas wordt gevormd die men, na in een gewenste vorm brengen en pekelen, laat rijpen gedu-5 rende een vooraf bepaalde periode waarbij tijdens het rijpen de kaas door folie is omgeven
Een dergelijke werkwijze is bekend uit EP 1 287 744. In bedoelde publicatie wordt beschreven dat voor halfharde of harde kaassoorten, zoals bijvoorbeeld Gouda kaas, gebruikelijk een rij-10 pingsstap wordt toegepast waarin de jonge kaas na het pekelen aan de lucht wordt gerijpt bij 12 tot 14°C gedurende een periode van minimaal 4 weken. Tijdens dat rijpen is de buitenzijde van de kaas voorzien van een gebruikelijke kaasafdekkingslaag om de korst te beschermen.
15 In het bijzonder wordt folierijping beschreven waarbij na het pekelen de jonge kaas in folie wordt verpakt waarna bij een lagere temperatuur, 4 tot 7°C, wordt gerijpt. Op deze wijze gerijpte kaas verliest tijdens het rijpen geen of zeer weinig vocht terwijl, mede door de vorm van de kaas, snijverliezen bij het bereiden van 20 voorverpakte consumptiegerede kaasporties tot een minimum kan worden beperkt.
Een dergelijke folierijping heeft volgens de bedoelde publicatie het nadeel dat er een afwijkende smaak kan voorkomen die als "bitter" wordt beschreven terwijl voorts de aldus in folie gerijpte 25 kaas een consistentiegebrek kan bezitten. De publicatie beschrijft dat voor bedoeld probleem een oplossing is gevonden door toepassen van een aanvullende zuursel dat een hoger proteolitisch en/of pepti-dolitisch vermogen bezit waarbij de temperatuur van rijpen de gebruikelijke temperatuur is voor harde of halfharde kaas van het Gouda 30 type, te weten 12 tot 14°C.
Een dergelijke werkwijze heeft het nadeel dat een aanvullend zuurselmateriaal benodigd is waarmee verdere voorbereidings- en doseringswerkzaamheden samenhangen.
1027710- - 2 -
Aanvraagster heeft zich met het probleem van consistentie en smaak bij folierijping beziggehouden waarbij het uitgangspunt was dat de voordeken van folierijping dienden te worden gecombineerd met de gunstige consistentie en smaak van rijping aan de lucht (ook wel 5 natuurrijping genoemd) waarbij receptuuraanpassingen vermeden dienden te worden.
Verrassenderwijs heeft aanvraagster gevonden dat een dergelijk doel bereikt kan worden met behulp van de werkwijze volgens de aanhef die wordt gekenmerkt doordat de folie tijdens een deel van de 10 periode van rijpen aanwezig is terwijl gedurende de rest van de periode aan de lucht wordt gerijpt waarbij tenminste tijdens het rijpen aan de lucht een gebruikelijke kunststof kaascoating aanwezig is.
Een doelmatige kunststof kaascoating is bij voorkeur een flexibele film die lucht- en/of waterdoorlatend is, bij voorkeur 15 zowel lucht als waterdoorlatend. Een dergelijke kunststof kaascoating reguleert de indroging van de kaas en staat een overigens natuurlijke rijping niet in de weg.
Een doelmatige kunststof kaascoating voor toepassing in de methode van de onderhavige uitvinding kan, bij voorkeur, op basis van 20 polyvinylacetaat zijn, bij voorkeur in combinatie met copolymeren die in staat zijn een flexibele, amorfe film te verkrijgen. Doelmatig in dit verband zijn polyvinylacetaat-dibutylmaleinaat copolymeren (PVA-DBM). Een dergelijk polymeer wordt bij voorkeur toegepast in een dispersie in een geschikt oplosmiddel zoals, en bij voorkeur, water. 25 De polymerisatie van de monomeren vindt plaats in emulsie. De ontstane emulsie vormt de basis van de onderhavige kunststof kaascoating. De geschiktheid van een dergelijke kunststof kaascoating wordt bepaald door de stabiliteit van de dispersie en de deeltjesgrootte. Beide parameters kunnen worden gereguleerd door 30 toevoeging van surfactants en/of wateroplosbare polymeer zoals polyvinylalcohol (PVOH).
Voordelige eigenschappen van een kunststof kaascoating zijn ondermeer gelegen in een beperkt monomeergehalte, aangezien monomeer de afbraak van natamycine bevordert en smaakeffect op de kaas kan 35 hebben. Voordeligerwijs is het gehalte aan monomeer laag, zoals gevonden wordt in conventionele food-grade polymeren. De kunststof kaascoating kan voorts voorzien zijn van natamycine (bv. 500 ppm) om schimmelgroei te voorkomen en/of kleurstoffen zoals annato.
1027710-
» I
- 3 -
Gebleken is namelijk dat door op deze wijze te werken de tijdsperiode van rijping aan de lucht in staat is om zowel consistentie als smaak op een niveau van volledig natuurgerijpt kaas te brengen. Met andere woorden: van een volle periode van folierijping kan 5 worden afgezien ten behoeve van consistentie en smaak waarbij tegelijkertijd de voordelen van folierijping in hoge mate behouden blijven.
In het bijzonder bedraagt het deel van de periode van rijpen waarin aan de lucht wordt gerijpt 10 tot 75% van de totale rij-10 pingsperiode en doelmatig vindt het rijpen aan de lucht gedurende 10 tot 30% van de totale rijpingsperiode plaats. Laatstgenoemd gebied wordt met name gebruikt wanneer men de kaas een bij natuurrijping behorend uiterlijk wil verschaffen; wanneer zowel uiterlijk als smaak optimaal dienen te zijn wordt verdient een gebied van 50-75 % de 15 voorkeur.
De temperatuur tijdens de periode van folierijping ligt algemeen tussen 4 en 18 °C; tijdens de periode van natuurrijping ligt de temperatuur veelal in het gebied van 12 tot 18 °C.
In een eerste voordelige uitvoeringsvorm van de werkwijze 20 volgens de uitvinding gaat het deel van de periode van rijpen waarin aan de lucht wordt gerijpt vooraf aan het deel van de periode waarin de folie aanwezig is. In de eerste fase waarin aan de lucht wordt gerijpt, waarbij de gebruikelijke kunststof kaascoating aanwezig is, kan dan de gebruikelijke smaakontwikkeling plaatsvinden. In de tweede 25 fase, waarin de folie aanwezig is, in aanvulling op de gebruikelijke kunststof kaascoating, kan de vochtverdeling in de kaas weer gelijkmatig hersteld worden waardoor de tijdens het natuurrijpen gevormde harde indroogrand soepeler wordt. Ten behoeve van consumententoepassing wordt foliegerijpte kaas vaak in rechthoekige 30 vorm gebracht voorafgaande aan pekelen en rijpen. In de onderhavige uitvinding zal de rechthoekige vorm, die tijdens het natuurrijpen voor een deel verloren is gegaan, weer hersteld worden.
Kaas die korstloos voorverpakt verkocht zal worden kan direct uit de folie worden verwerkt na verwijdering van de dunne indroogrand en 35 kunststof kaascoating.
In het onderhavige geval, waarin rijpen aan de lucht voorafgaat aan een periode van folierijping, wordt doelmatig de folierijping uitgevoerd bij een temperatuur die enigszins hoger is dan de temperatuur tijdens het rijpen aan de lucht. De rijping aan de lucht 1027710- - 4 - kan bijvoorbeeld bij 12-14 °C worden uitgevoerd terwijl dè folierijping bij 16-18 °C wordt uitgevoerd. Een dergelijke temperatuurskeuze komt de smaakontwikkeling ten goede.
Anderszins kan kaas, die men met korst voorverpakt wenst té 5 verkopen, desgewenst aan een rijping in de volgende fasen worden onderworpen: een periode van rijpen aan de lucht een periode van rijpen in folie een (korte) periode van rijpen aan de lucht.
10
In de laatste hiervoor beschreven stap wordt bijvoorbeeld nog enige dagen zonder folie gerijpt zodat de korst door drogen weer enigszins wordt gevormd en het natuurlijk uiterlijk wordt hersteld.
In een andere voordelige uitvoeringsvorm van de werkwijze 15 volgens de uitvinding kan het deel van de periode van rijpen waarin aan de lucht wordt gerijpt volgen op het deel van de periode waarin folie aanwezig is.
Deze uitvoeringsvorm is van voordeel wanneer men kaas wenst die vers verkocht wordt. De eerste periode van rijping vindt plaats 20 in folie waarbij de vorm in hoofdzaak onveranderd blijft. Voorafgaande aan afzet van de kaas kan een korte periode (bijvoorbeeld twee weken) aan de lucht worden gerijpt waartoe een gebruikelijke kunststof kaascoating aangebracht wordt en een natuurlijk uiterlijk in de vorm van een korst wordt verkregen.
25 In de hiervoor beschreven uitvoeringsvormen kan bijvoor beeld gedacht worden aan een folierijpingsperiode van acht weken en een natuurrijpingsperiode van twee weken; in dit geval is de periode waarin aan de lucht wordt gerijpt 20% van de totale rijpingsperiode.
De hiervoor beschreven werkwijze heeft met name voordelen 30 wanneer deze wordt toegepast bij kaas met een verlaagd vetgehalte. Een dergelijke kaas heeft een verhoogd eitwit- en vochtgehalte waardoor bij volledige natuurrijping, door betrekkelijk grote vochtverliezen, een omvangrijke indroogrand ontstaat waarbij het hoge eiwitgehalte een zeer taaie structuur tot gevolg heeft. Proeven uitgevoerd 35 met 48, 30 en 10+ kazen zijn positief uitgevallen.
De werkwijze volgens de uitvinding resulteert in een kaas die qua smaak volledig te vergelijken is met kaas die volledig natuurgerijpt is; de indroogrand. is, als gevolg van de toegepaste folierijpings-periode beduidend dunner dan de indroogrand van een 1027710- * - 5 - identieke, volledig natuurgerijpte, kaas. Een dikke indroogrand is ongewenst vanwege een taaie en droge structuur, die het snijden van de kaas bemoeilijkt.
Doelmatig wordt in de werkwijze volgens de uitvinding een dikte van 5 de indroogrand kleiner dan ongeveer 5mm verkregen.
. Bepaling van de dikte van de indroogrand kan op eenvoudige wijze plaatsvinden door van een plak van de kaas, met een dikte tussen 1 en 10 mm, op een fotokopieerapparaat een beeld te maken. Het maken van het beeld dient bij afwezigheid van omtreksreflectie te worden 10 uitgevoerd (dwz. dat de gebruikelijk aanwezige reflectieplaat van het apparaat tijdens het maken van de kopie geopend dient te zijn); de indroogrand tekent zich dan zeer duidelijk af als een rand die donkerder is dan het centrale deel van het, door fotokopiëren verkregen, beeld van de plak. De dikte van de indroogrand kan in het 15 beeld eenvoudig worden gemeten.
De uitvinding betreft ook een kaas verkrijgbaar met behulp van de werkwijze volgens de hiervoor beschreven uitvinding onder toepassen van een gebruikelijke receptuur die wat betreft vorm en vochtgehalte het karakter van foliegerijpte kaas bezit en wat betreft de 20 consistentie en de smaak het karakter van aan de lucht gerijpte kaas bezit.
De uitvinding zal nu worden beschreven met behulp van een aantal voorbeelden die als niet-beperkend dienen te worden opgevat.
25
Tijdens de folierijpingsperiode toegepaste folies.
Er werden foliezakken gebruikt die de volgende specificaties hadden.
—I Permeabiliteit cm3 f tof, 24h, bij
Folie Dikte
Firma >«23 ¢- en· 0%fpr>v .
type (van) - ,-* ........
zuurstof Kooldioxide ____!__ . ._
Cryovac BB4 59 60 150
Cryovac BK1L 59 175 750
Vervo PA/PE 12Ö 30 : Ï2Ö 30 1027710- _______ ______-|i * » - 6 -
Inclr oogrand.
De indroogrand ontstaat als gevolg van vochtverlies uit de kaas. Een kaas ontwikkelt tijdens folierijping geen indroogrand en tijdens i natuurrijping wel.
5 Wanneer de rijpingsmethode volgens de onderhavige uitvinding wordt .toegepast zal een indroogrand worden verkregen die dunner is dan de indroogrand die wordt verkregen wanneer volledig natuurgerijpt wordt. Voor het meten van verschillen in indroogranddikte kan zeer goed de eerder beschreven optische methode worden toegepast. Ook kan 10 over de dwarsdoorsnede van de kaas met behulp van IR spectroscopische technieken de vochtgradiënt bepaald worden; de indroogrand is dan het gebied met een ten opzichte van het centrum van de kaas sterk verlaagd vochtgehalte. Laatstgenoemde werkwijze is nauwkeurig doch bewerkelijk; de optische methode verdient door zijn snelheid en 15 eenvoud de voorkeur.
Voorbeelden.
30+ rechthoekige kaas.
20 Op productieschaal werd op algemeen bekende wijze 30+ kaas met afmetingen 30x50 cm en een gewicht van ± 15,5 kg geproduceerd. Hiervoor werd uitgegaan van gepasteuriseerde melk met een vet/eiwit verhouding van 0,51 waaraan 0,4% van een BD zuursel (type BOS), 0,01% van geconcentreerde lactobacill,encultuur (type LHB-01 of CMC-1),
25 kaaskleursel (annatto), en CaCl2 werd toegevoegd. Door toevoeging van kalverstremsel (type Katalase 150 IMCü) werd de melk bij circa 30°C in circa 20 minuten gestremd tot wrongel die na snijden en wassen onder toevoegen van NaN03 werd gedraineerd en afgevuld in rechthoekige kaasvaten. Na circa 70 minuten persen werden de 30 wrongelblokken gepekeld in pekel met een sterkte van 18° Be en een temperatuur van ± 12 °C
Na 48 uur pekelen werden de kazen gedroogd en onder het regelmatig aanbrengen van kaascoating (Plasticoat, AGD 625 van DMS Delft) gerijpt bij 13°C. Vanaf een leeftijd van 10 weken tot een leeftijd 35 van 24 weken werden de kazen gerijpt bij 18°C.
Tijdens de omschreven rijpingsperiode werd op 3 verschillende momenten een proefserie ingezet, waarbij kazen uit de partij werden genomen en als proefkazen vacuüm werden verpakt in folie (type BB4, 1027710-
, I
- 7 - firma Cryovac) en op hun zijkant geplaatst. Hierdoor kan de vorm van de kaas zich hèrstellen.
De proefkazen werden bij dezelfde temperatuur gerijpt als de referentiekazen (volledige natuurrijping). Onderstaande tabel vat de . 5 proeven samen.
Folie verpakken van kantal Rijpen in % natuur proefkaas weken folie rijping
Serie op leeftijd in weken in folie tot leeftijd in weken _ _ _ _ _ 2 : ÏÖ 6 Ï6 63 ~ 3 16 : 8 24 67
Op de eindleeftijd van iedere proefserie werd zowel van proefkaas als van de referentiekaas van dezelfde leeftijd op industriële wijze 10 plakjes gesneden en verwerkt tot kleinverpakkingsproducten. Hiervoor werden de kazen eerst volledig teruggekoeld tot een temperatuur lager dan 7°C en werd de korst van de kaas machinaal verwijderd. Het totale schaaf-, snij- en inweegverlies van de proefkaas bleek circa 20% lager dan van de volledig natuurgerijpte referentiekaas. De vorm van 15 de plakjes van de proefkaas was beter dan van de referentiekaas. Tevens werd vastgesteld dat de indroogrand (gedefinieerd als de donker verkleurde rand als gevolg van uitdroging uitgedrukt in mm) bij proefkaas minder dik. was dan bij de volledig natuurgerijpte referentiekaas.
20
In onderstaande tabel is een aantal waarden gegeven.
RÓOpmgs Serie 1 Serie 2 Serie 3
Variant Proef Raf Proef Ref Proef Ref « < * ____________ ~ % natuurrijping 60 100 63 100 67 100
Gewichtsverlies % 4.73 8.19 8.19 11.05 11.05 12.32
Indroogrand in mm 364748
Smedigheid kaas 3.8 3.6 3.7 3.4 3.1 2.7 (schaal 1-6)
Smaak (schaal 1-6) O 4.5 477 O 570 O
1027710- I » - 8 -
De beoordeling van smedigheid vond plaats met een panel van ervaren keurmeesters bestaande uit ca. 10 personen. De smedigheid is een door een vakman bekende term die de weerstand van de kaas tegen permanente deformatie aangeeft. Bij een cijfer 1 is de kaas hard en 5 stug en 6 zeer zacht. Bij de smaakomschrijving komen elementen als romigheid/zuurheid/zoetheid/zoutheid/pittigheid aan de orde resulterend in een totaal oordeel, waarbij 1 zeer slecht en 6 zeer goed is.
10 10+ Kaas.
720 liter melk met een vet/eiwit verhouding van 0,18 werd onder toevoeging van 0,5% van een bekend mesofiel zuursel van het type O, 600 gram CaCl2, 88 ml kalverstremsel en 36 gram NaN03 op de voor Goudse kaas bekende wijze verwerkt tot 6 vierkante kazen (35 x x35 15 cm) en een gewicht van ± 12 kg. Na 48 uur pekelen hadden de kazen een vetgehalte berekend op de droge stof van 13,4% en een vochtgehalte van 58%. De kazen werden vacuümverpakt in BB4 folie en gerijpt bij 10 - 12 °C . Vanaf een leeftijd van 4 weken werden 2 kazen uit de foliezak gehaald en gedurende 2 weken doorgerijpt aan de 20 lucht, waarbij de kaas bekleed was met Plasticoat AGD 625 van DSM Delft.
Op een leeftijd van 6 weken werden zowel de volledig foliegerijpte als gedeeltelijk natuurgerijpte kazen beoordeeld op uiterlijk, doorsnede en smaak.
25
Rijpingsvariant Volledig Folie / natuur % natuurrijping 0 33
Uiterlijk Korstloze Natuurgerijpte kaas kaas
Doorsnede Egale lichte Zeer geringe kleur indroog rand * Smaak" ..'.gsjij Vlak, iets Iets zuur, licht zuur aromatisch * - - » - - » - ___ 10+ Kaas.
Op vergelijkbare wijze als hierboven werd vierkante 10+ kaas met een vetgehalte ( basis droge stof) bereid van ± 13,5%. De temperatuur van 1027710- « * - 9 - het wrongelwaswater werd iets lager gekozen, waardoor het vochtgehalte uitkwam op 61%. De kazen werden na 40 uur pekelen natuurgerijpjt onder het regelmatig aanbrengen van Plasticoat, AGD 625 van DSM Delft bij een temperatuur van ± 13 °C.
5 Vanaf een leeftijd van 4 weken werden 2 kazen vacuüm verpakt in BB4 folie en verder gerijpt. Op een leeftijd van 6 weken werden beide varianten beoordeeld op uiterlijk, doorsnede en smaak.
1Ö!jpingsV- - ΓVolledig?^txror';" Λ.·*-] MiSur / folie ' 'v > . '~v ' ·' variant % 100 67 - natuurrijp , * ·**—£ ing t ** s< _
Uiterlijk Natuurgerijpte kaas Natuurgerijpte kaas I
Doorsnede Flinke indroogrand Geringe indroogrand * % - V ‘ ;[ (± 7 mm) (± 3 mm) λ r *r <?» * | -^««T-yniiyiuv i fli'imnji i — '
Smaak, ·' I Droog, vlak Iets vlak _ · ____ 10 Goudse foliekaas.
Fabrieksmatig geproduceerde Goudse kaas werd in folie gerijpt tot een leeftijd van 8 weken. Vervolgens werd een aantal proefkazen uit de folie gehaald en verder gedurende 2 weken verder aan de lucht gerijpt waarbij een gebruikelijke kunststof kaascoating werd aangebracht. Op 15 een leeftijd van 10 weken had de proefkaas een uiterlijk verkregen die niet van volledig natuurgerijpte kaas afwijkt. De indroogrand van de proefkaas (20% natuurrijping) was aanzienlijk dunner dan bij een overeenkomstige volledig natuurgerijpte kaas.
De met behulp van de werkwijze volgens de uitvinding bereide kazen 20 bezitten, naast een smaakprofiel en consistentie van natuurgerijpte kaas, een indroogrand die aanzienlijk dunner is dan de indroogrand van een identieke volledig natuurgerijpte kaas terwijl voorts een kunststof kaascoating aanwezig is die samenhangt met het natuurrijpingsdeel van de totale rijping.
25 I 1027710-

Claims (8)

1. Werkwijze voor bet bereiden van kaas waarin uit kaasmelk onder toepassing van zuursel en stremsel op gebruikelijke wijze kaas wordt gevormd die men, na in een gewenste vorm brengen en pekelen, laat rijpen gedurende een vooraf bepaalde periode waarbij tijdens het 5 rijpen de kaas door folie is omgeven met het kenmerk, dat de folie tijdens een deel van de periode van rijpen aanwezig is terwijl gedurende de rest van de periode aan de lucht wordt gerijpt waarbij tenminste tijdens het rijpen aan de lucht een gebruikelijke kunststof kaascoating aanwezig is.
2. Werkwijze volgens conclusie 1 met het kenmerk, dat het deel van de periode van rijpen waarin aan de lucht wordt gerijpt 10 - 75% bedraagt van de totale rijpingsperiode.
3. Werkwijze volgens conclusie 2 met het kenmerk, dat het deel van de periode van rijpen waarin aan de lucht wordt gerijpt 10 - 30% bedraagt van de totale rijpingsperiode.
4. Werkwijze volgens conclusie 2 met het kenmerk, dat het deel 20 van de periode van rijpen waarin aan de lucht wordt gerijpt 50-75% bedraagt van de totale rijpingsperiode.
5. Werkwijze volgens één of meer van de conclusies 1-4 met het kenmerk, dat het deel van de periode van rijpen waarin aan de 25 lucht wordt gerijpt voorafgaat aan het deel van de periode waarin folie aanwezig is.
6. Werkwijze volgens één of meer van de conclusies 1-4 met het kenmerk, dat het deel van de periode van rijpen waarin aan de 30 lucht wordt gerijpt volgt op het deel van de periode waarin folie aanwezig is.
7. Kaas verkrijgbaar met behulp van de werkwijze volgens één of meer van de conclusies 1-6 onder toepassen van een gebruikelijke 35 receptuur die wat betreft vorm en vochtgehalte het karakter van fo- 1027710= - 11 - liegerijpte kaas bezit en wat betreft de consistentie en de smaak I het karakter van aan de lucht gerijpte kaas bezit. I H
8. Kaas volgens conclusie 7 met het kenmerk, dat de kaas een I 5 indroogrand met een dikte kleiner dan 5 mm bezit. I I 1027710-
NL1027710A 2003-12-12 2004-12-10 Werkwijze voor het bereiden van foliegerijpte kaas en aldus verkregen kaas. NL1027710C2 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1027710A NL1027710C2 (nl) 2003-12-12 2004-12-10 Werkwijze voor het bereiden van foliegerijpte kaas en aldus verkregen kaas.

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1025011 2003-12-12
NL1025011A NL1025011C2 (nl) 2003-12-12 2003-12-12 Werkwijze voor het bereiden van foliegerijpte kaas en aldus verkregen kaas.
NL1027710 2004-12-10
NL1027710A NL1027710C2 (nl) 2003-12-12 2004-12-10 Werkwijze voor het bereiden van foliegerijpte kaas en aldus verkregen kaas.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL1027710C2 true NL1027710C2 (nl) 2005-06-16

Family

ID=34810246

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1027710A NL1027710C2 (nl) 2003-12-12 2004-12-10 Werkwijze voor het bereiden van foliegerijpte kaas en aldus verkregen kaas.

Country Status (1)

Country Link
NL (1) NL1027710C2 (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2301365A1 (en) 2006-12-22 2011-03-30 Campina Nederland Holding B.V. Low-fat cheese with improved texture and its preparation

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2301365A1 (en) 2006-12-22 2011-03-30 Campina Nederland Holding B.V. Low-fat cheese with improved texture and its preparation

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EA020188B1 (ru) Способ изготовления созревающего в упаковке сыра, упаковка для созревания сыра и сыр
Nedomová et al. Effect of ripening time on colour and texture properties in cheese
NL1027710C2 (nl) Werkwijze voor het bereiden van foliegerijpte kaas en aldus verkregen kaas.
NL1025011C2 (nl) Werkwijze voor het bereiden van foliegerijpte kaas en aldus verkregen kaas.
EP1022953B1 (fr) Produit alimentaire composite a base de fromage et de biscuit et procede de fabrication
Düsterhöft et al. Dutch‐Type Cheeses
EP1345497B1 (fr) Procede de fabrication de fromages
Chandan et al. Principles of cheese technology
JPH08256685A (ja) ナチュラルチーズおよびその製造方法
CA2058962A1 (fr) Fromages hyposodes et leur procede d&#39;obtention
JP3921184B2 (ja) スモークナチュラルチーズ
FR2710820A1 (fr) Procédé de fabrication de produits par prise en masse ou gélification d&#39;une matière protéique.
FR2911044A1 (fr) Procede de retexturation de fromage
TR2022008760A2 (tr) Kizartmalik yöresel peyni̇r i̇çi̇n endüstri̇ye uyarlanan bi̇r üreti̇m yöntemi̇
JP6309201B2 (ja) チーズ包装体
EP1277445B1 (fr) Conditionnement de fromage tranché dans un emballage de type sachet ou barquette operculée
WO2002096209A1 (fr) Procede de fabrication de fromages et fromages ainsi obtenu
Scott et al. Cheesemaking operations
NL2010464C2 (nl) Werkwijze voor het maken van kaas en de kaas verkrijgbaar met de werkwijze.
EP2015641A1 (en) Method for making cheese
EP1549152B1 (fr) Procede de fabrication d&#39;une pate fromagere pressee, non cuite, et pate ainsi obtenue
Ziarno et al. Traditional polish curd cheeses
WO2020099427A1 (fr) Nouvelles souches de penicillium camemberti
WO2023242245A1 (en) Improved cheese ripening
FR3078475A1 (fr) Procede de fabrication visant a introduire des fleurs en surface d&#39;un fromage lactique dit a pate fraiche elabore avec du lait de chevre

Legal Events

Date Code Title Description
PD2A A request for search or an international type search has been filed