NL1021695C2 - Thermisch stabiele mengsels van een in hoge mate paraffinische destillaatbrandstofcomponent en een gebruikelijke destillaatbrandstofcomponent. - Google Patents

Thermisch stabiele mengsels van een in hoge mate paraffinische destillaatbrandstofcomponent en een gebruikelijke destillaatbrandstofcomponent. Download PDF

Info

Publication number
NL1021695C2
NL1021695C2 NL1021695A NL1021695A NL1021695C2 NL 1021695 C2 NL1021695 C2 NL 1021695C2 NL 1021695 A NL1021695 A NL 1021695A NL 1021695 A NL1021695 A NL 1021695A NL 1021695 C2 NL1021695 C2 NL 1021695C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
distillate fuel
component
distillate
fuel mixture
mixing
Prior art date
Application number
NL1021695A
Other languages
English (en)
Other versions
NL1021695A1 (nl
Inventor
Dennis John O'rear
John D Bacha
Original Assignee
Chevron Usa Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=21692137&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=NL1021695(C2) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Chevron Usa Inc filed Critical Chevron Usa Inc
Publication of NL1021695A1 publication Critical patent/NL1021695A1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1021695C2 publication Critical patent/NL1021695C2/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C10PETROLEUM, GAS OR COKE INDUSTRIES; TECHNICAL GASES CONTAINING CARBON MONOXIDE; FUELS; LUBRICANTS; PEAT
    • C10LFUELS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NATURAL GAS; SYNTHETIC NATURAL GAS OBTAINED BY PROCESSES NOT COVERED BY SUBCLASSES C10G, C10K; LIQUEFIED PETROLEUM GAS; ADDING MATERIALS TO FUELS OR FIRES TO REDUCE SMOKE OR UNDESIRABLE DEPOSITS OR TO FACILITATE SOOT REMOVAL; FIRELIGHTERS
    • C10L1/00Liquid carbonaceous fuels
    • C10L1/04Liquid carbonaceous fuels essentially based on blends of hydrocarbons

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Liquid Carbonaceous Fuels (AREA)

Description

Thermisch stabiele mengsels van een in hoge mate paraffinische destillaatbrand-stofcomponent en een gebruikelijke destillaatbrandstofcomponent
Gebied van de uitvinding 5
[0001] De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een thermisch stabiel destil-laatbrandstofmengsel dat een in hoge mate paraffinische destillaatbrandstofcomponent, zoals een product dat wordt verkregen via het Fischer-Tropsch-proces, en een uit aardolie verkregen destillaatbrandstofcomponent met een hoog aromaatgehalte omvat en op 10 een werkwijze voor het bereiden van een stabiel mengsel als de componenten antagonistisch zijn met betrekking tot elkaar.
Achtergrond van de uitvinding 15 [0002] Destillaatbrandstoffen die bedoeld zijn voor toepassing in interne verbran dingsmotoren of straalturbines moeten aan bepaalde minimale standaards voldoen teneinde geschikt te zijn voor gebruik. Diesel- en jetbrandstof moet een goede oxidatie-stabiliteit hebben teneinde de vorming van onaanvaardbare hoeveelheden afzettingen die schadelijk zijn voor de motoren waarin ze toegepast dienen te worden te voorko-20 men. Destillaten met zeer hoge gehalten aan verzadigde verbindingen, zoals destillaten die worden gewonnen via het Fischer-Tropsch-proces, bleken uitstekende cetaangetal-len en lage zwavelgehalten te hebben. Als zodanig schijnen in hoge mate paraffinische destillaten geschikt te zijn voor mengen met destillaten van lagere kwaliteit, zoals die met een hoog aromaatgehalte, teneinde een destillaatmengsel te verkrijgen dat voldoet 25 aan de eisen voor de beoogde toepassing daarvan, ofwel als dieselbrandstof ofwel als jetbrandstof.
[0003] In het algemeen zijn twee klassen van oxidatie-stabiliteit van belang in deze beschrijving. De eerste is het resultaat van lage zwavelgehalten in het destillaat, zoals wordt gevonden in Fischer-Tropsch-destillaten en in brandstoffen die aan een hydrobe-30 handeling zijn onderworpen teneinde het zwavelgehalte te verlagen. Het is bekend dat dergelijke koolwaterstoffen peroxiden vormen die ongewenst zijn omdat deze de elastomeren van het brandstofsysteem, zoals wordt gevonden in O-ringen, slangen, enz., aanvallen. De tweede bron van zorg is de vorming van vaste afzettingen als een gevolg 1021695 2 van het mengen van de verschillende componenten. Er is bijvoorbeeld gevonden dat in hoge mate paraffmische destillaten, zoals Fischer-Tropsch-producten, als deze worden gemengd met in hoge mate aromatische, uit aardolie verkregen destillaten, zoals lichte FCC-cyclusolie, resulteren in een instabiel mengsel dat een onaanvaardbare hoeveel-5 heid vaste afzettingen vormt. Als een mengsel van ten minste twee destillaatbrandstof-componenten in enige mengverhouding resulteert in de vorming van onaanvaardbare hoeveelheden afzettingen zoals wordt gemeten volgens ASTM D6468, dan wordt gezegd dat de componenten “antagonistische eigenschappen” hebben.
[0004] In het geval van de peroxidevorming is gesuggereerd dat de vorming van 10 peroxiden in de mengsels kan worden geregeld door het verhogen van het zwavelgehal- te van het mengsel. Zie WO 00/11116 en WO 00/11117, waarin de toevoeging van ten minste 1 ppm zwavel aan het mengsel wordt beschreven teneinde de vorming van zwavel te voorkomen. Deze benadering heeft twee nadelen. De eerste is dat deze benadering zich niet bezighoudt met het probleem dat is geassocieerd met de antagonistische 15 eigenschappen van de mengcomponenten. Het tweede probleem is dat zwavel in brand stoffen als gevaar voor het milieu wordt beschouwd en het wordt gewenst om het zwa-velgehalte in brandstoffen te verlagen en niet om dit te verhogen.
[0005] De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het mengen van in hoge mate paraffmische destillaatbrandstofcomponenten en uit aardolie 20 verkregen destillaatbrandstofcomponenten met een hoog aromaatgehalte, waarbij de twee componenten bij bepaalde verhoudingen antagonistische eigenschappen hebben hetgeen resulteert in de vorming van onaanvaardbare hoeveelheden vaste afzettingen. De werkwijze volgens de uitvinding kan tevens worden gebruikt voor het verminderen van de vorming van peroxiden in het mengsel zonder de toevoeging van zwavel. De 25 uitvinding resulteert tevens in een uniek productmengsel dat geschikt is voor toepassing in interne verbrandingsmotoren.
Korte beschrijving van de uitvinding 30 [0006] De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een destillaatbrandstof- mengsel dat bruikbaar is als brandstof of als een mengcomponent van een brandstof die geschikt is voor toepassing in een interne verbrandingsmotor, waarbij het destillaat-brandstofmengsel ten minste een in hoge mate paraffmische destillaatbrandstofcompo- j u 2 i 0 9 fj 3 nent met een paraffinegehalte van niet minder dan 70 gewichtsprocent en ten minste een uit aardolie verkregen destillaatbrandstofcomponent met een aromaatgehalte van niet minder dan 30 gewichtsprocent omvat, waarbij het destillaatbrandstofmengsel een ASTM D6468-reflectiewaarde heeft van ten minste 65 procent indien gemeten bij 5 150°C na 90 minuten. In hoge mate paraffmische destillaatbrandstofcomponenten met paraffinegehalten van ten minste 80 gewichtsprocent hebben de voorkeur, waarbij paraffine gehalten van meer dan 90 gewichtsprocent bijzondere voorkeur hebben. In hoge mate paraffmische destillaatbrandstofcomponenten die geschikt zijn voor toepassing bij het uitvoeren van de onderhavige uitvinding kunnen worden verkregen uit de oligome-10 risatie en hydro genering van alkenen, het hydrokraken van paraffïnen of via het Fi-scher-Tropsch-proces. Destillaten die worden gewonnen via het Fischer-Tropsch-pro-ces hebben bijzondere voorkeur om te worden toegepast als de in hoge mate paraffini-sche mengcomponent. De uit aardolie verkregen destillaatbrandstofcomponent kan worden verkregen via raffinagebewerkingen zoals bijvoorbeeld katalytisch kraken met 15 een gefluïdiseerd bed (FCC en het verwante TCC-proces), kooksvorming, pyrolyse-bewerkingen. In het geval van de uit aardolie verkregen destillaatbrandstofcomponent hebben die, die ten minste 40 gewichtsprocent aromaten bevatten de voorkeur, waarbij aromaatgehalten van 50 gewichtsprocent of hoger meer voorkeur hebben en 70 gewichtsprocent of hoger nog meer voorkeur hebben.
20 [0007] De hierin beschreven destillaatbrandstofmengselsamenstelling is geschikt voor toepassing als brandstof in een interne verbrandingsmotor of deze kan worden gebruikt als een destillaatbrandstofmengselcomponent. Zoals gebruikt in deze beschrijving heeft de uitdrukking “destillaatbrandstof ’ betrekking op een brandstof die koolwaterstoffen bevat met kookpunten tussen ongeveer 60°F en 1100°F. “Destillaat” heeft 25 betrekking op brandstoffen, mengsels of componenten van mengsels die worden gevormd uit verdampte gefractioneerde topstromen. In het algemeen omvatten destillaat-brandstoffen nafta, jetbrandstof, dieselbrandstof, kerosine, luchtvaartbenzine, stookolie en mengsels daarvan. Een “destillaatbrandstofmengselcomponent” heeft betrekking op een samenstelling die met andere componenten toegepast kan worden voor het vormen 30 van een verkoopbare destillaatbrandstof die voldoet aan ten minste een van de specificaties voor nafta, jetbrandstof, dieselbrandstof, kerosine, luchtvaartbenzine, stookolie en mengsels daarvan, in het bijzonder verkoopbare dieselbrandstof of verkoopbare jetbrandstof en met de meeste voorkeur verkoopbare dieselbrandstof.
1021695 4
[0008] Zoals wordt gebruikt in deze beschrijving heeft de uitdrukking “verkoopbare dieselbrandstof’ betrekking op een materiaal dat geschikt is voor toepassing in dieselmotoren en dat voldoet aan de huidige versie van ten minste een van de volgende specificaties: 5 • ASTM D 975 - “Standard Specification for Diesel Fuel Oils” • Europese kwaliteit CEN 90 • Japanse brandstofstandaards JIS K 2204 • De richtlijnen van de United States National Conference on Weights and 10 Measures (NCWM) uit 1997 voor eerste-kwaliteit dieselbrandstof • De aanbevolen richtlijn van de United States Engine Manufacturers Association voor eerste-kwaliteit dieselbrandstof (FQP-1A)
[0009] De uitdrukking “verkoopbare jetbrandstof’ heeft betrekking op een mate-15 riaal dat geschikt is voor toepassing in turbinemotoren van vliegtuigen of andere toepassingen en dat voldoet aan de huidige versie van ten minste een van de volgende specificaties: • ASTM Dl655-99.
20 · DEF STAN 91-91 (DERD 2494), TURBINE FUEL, AVIATION, KEROSINE TYPE, JET A-l, NATO CODE: F-35.
• International Air Transportation Association (IATA) “Guidance Material for Aviation Turbine Fuels Specifications”, vierde druk, maart 2000.
• United States Military Jet fuel specifications MIL-DTL-5624 (voor JP-4 25 en JP-5) en MIL-DTL-83133 (voor JP-8).
[0010] De onderhavige uitvinding heeft tevens betrekking op een werkwijze voor het bereiden van een stabiel destillaatbrandstofmengsel dat ten minste twee componenten omvat met antagonistische eigenschappen ten opzichte van elkaar, waarbij het des- 30 tillaatbrandstofmengsel bruikbaar is als een brandstof of als een mengcomponent van een brandstof die geschikt is voor toepassing in een interne verbrandingsmotor, die de stappen omvat van (a) het mengen van ten minste een in hoge mate paraffinische des-tillaatbrandstofcomponent met een paraffinegehalte van niet minder dan 70 gewichts- : C 2 ! 6 9 5 5 procent met ten minste een in hoge mate aromatische, uit aardolie verkregen destillaat-brandstofcomponent; (b) het bepalen van de thermische stabiliteit van het mengsel van stap (a) onder toepassing van een geschikte standaard analysewerkwijze; (c) het modificeren van het mengen van stap (a) voor het bereiken van een vooraf gekozen stabili-5 teitswaarde zoals bepaald door de analytische werkwijze van stap (b); en (d) het winnen van het destillaatbrandstofmengsel dat wordt gekenmerkt doordat het een reflectiewaar-de van ten minste 65 procent heeft, zoals bepaald door ASTM D6468, indien gemeten bij 150°C na 90 minuten. Zoals hieronder meer gedetailleerd zal worden toegelicht kan de modificatie van mengstap (a) zoals beschreven in stap (c) op ten minste drie manie-10 ren tot stand worden gebracht. De verhouding van de in hoge mate paraffmische destil-laatbrandstofcomponent tot de uit aardolie verkregen destillaatbrandstofcomponent kan worden ingesteld; het kooktraject van de in hoge mate paraffmische destillaatbrandstofcomponent kan worden ingesteld; of de mate van isomerisatie van de in hoge mate pa-raffinische brandstofcomponent kan worden ingesteld.
15 [0011] ASTM D6468 beschrijft de test voor het meten van de thermische stabiliteit
van destillaatbrandstof. Het stelt geen aanvaardbare grenzen. Bij het stellen van grenzen is het belangrijk om de gehele weg van de producent tot de consument te beschouwen. De brandstof moet geen afzettingen vormen in de dieselmotor, in het tankstation, in de regionale opslagvaten of tijdens het transport. Als onderdeel van de onderhavige 20 uitvinding is ontdekt dat een minimaal aanvaardbare brandstof een reflectiewaarde heeft van 65 procent, zoals gemeten volgens ASTM D6468, als de test gedurende 90 minuten bij 150°C wordt uitgevoerd. Nog meer voorkeur heeft een reflectiewaarde van 80 procent of hoger. Eerste-kwaliteit brandstof heeft bij voorkeur een reflectiewaarde van 80 procent bij 150°C gedurende 180 minuten. Het zal duidelijk zijn dat brandstof-25 fen met een nog grotere stabiliteit zoals gemeten volgens de reflectiewaarde worden gewenst. Dus de brandstof die de meeste voorkeur heeft, heeft een reflectiewaarde van 90 procent of hoger als de test gedurende 180 minuten bij 150°C wordt uitgevoerd. Terwijl ASTM D6468 de test is die de voorkeur heeft voor het uitvoeren van de onderhavige uitvinding zal het voor de deskundige duidelijk zijn dat het mogelijk is om 30 alternatieve tests te ontwikkelen die rechtstreeks overeenkomen met de resultaten van ASTM D6468 als ze worden uitgevoerd volgens de onderhavige uitvinding. Derhalve is de werkwijze volgens de uitvinding niet slechts beperkt tot de toepassing van ASTM
1021R 95 6 D6468 in stap (c), maar omvat deze ook equivalente tests die dezelfde of sterk overeenkomende resultaten geven.
Gedetailleerde beschrijving van de uitvinding 5
[0012] De onderhavige uitvinding heeft betrekking op de bereiding van een uniek destillaatjetbrandstofmengsel dat ten minste twee destillaatcomponenten bevat met antagonistische eigenschappen ten opzichte van elkaar. Het destillaatbrandstofmengsel volgens de onderhavige uitvinding bevat ten minste een in hoge mate paraffinische des-10 tillaatbrandstofcomponent en een uit aardolie verkregen destillaatbrandstofcomponent met een hoog aromaatgehalte. In hoge mate paraffinische destillaatbrandstofcomponen-ten zoals gebruikt bij de bereiding van de samenstellingen volgens de onderhavige uitvinding kunnen worden verkregen uit de oligomerisatie en hydrogenering van alkenen of door het hydrokraken van paraffinen, maar zijn het meest algemeen verkrijgbaar als 15 het product van een Fischer-Tropsch-synthese. De in hoge mate paraffinische destillaatbrandstofcomponent die wordt gebruikt voor het bereiden van de destillaatbrandstof-mengsels volgens de onderhavige uitvinding heeft een paraffïnegehalte van niet minder dan 70 gewichtsprocent, bij voorkeur niet minder dan 80 gewichtsprocent en met de meeste voorkeur niet minder dan 90 gewichtsprocent.
20 [0013] De producten van Fischer-Tropsch-processen zijn vanwege de aanwezig heid van alkenen en oxygeneringsproducten gewoonlijk niet geschikt voor toepassing in destillaatbrandstoffen. Derhalve wordt gewoonlijk een verdere behandeling, zoals door middel van hydrobewerken, van de Fischer-Tropsch-producten gewenst om deze verontreinigingen te verwijderen voordat ze worden toegepast als de in hoge mate pa-25 raffinische destillaatbrandstofcomponent. Destillaatbrandstoffen en brandstofcompo-nenten die worden bereid via het Fischer-Tropsch-proces door middel van opwer-kingsprocessen waarbij hydrobewerking wordt gebruikt zijn vrijwel 100 procent verzadigd, d.w.z. ze zijn in wezen 100 procent paraffïnisch, en hebben uitstekende ce-taanwaarden van ongeveer 70. Ze bevatten gewoonlijk kleine hoeveelheden zwavel en 30 andere heteroatomen. Ongelukkigerwijs maken de kleine hoeveelheden heteroatomen, in het bijzonder zwavel, de Fischer-Tropsch-destillaatbrandstofcomponent gevoelig voor de vorming van peroxiden. Daarnaast maken de kleine hoeveelheden verzadigde verbindingen mengsels van de via Fischer-Tropsch verkregen brandstof met gebruike- 1 ü 2 1 6 9 5 7 lijke, uit aardolie verkregen destillaatcomponenten gevoelig voor de vorming van afzettingen. Omdat via Fischer-Tropsch verkregen brandstofcomponenten een uitstekend cetaangetal hebben en zeer kleine hoeveelheden heteroatomen bevatten worden deze vaak als een ideale component beschouwd voor mengen met gebruikelijke destillaat-5 brandstofcomponenten van lagere kwaliteit. Wat niet in het algemeen is herkend is dat mengsels van via Fischer-Tropsch verkregen brandstofcomponenten als deze worden gemengd met gebruikelijke componenten instabiel kunnen zijn en onaanvaardbare hoeveelheden afzettingen kunnen vormen. Tevens is ontdekt dat de neiging van destil-laatbrandstofmengsels die Fischer-Tropsch-componenten bevatten om afzettingen te 10 vormen significant kan worden verlaagd als additieven die het cetaangetal verhogen worden opgenomen in het mengsel.
[0014] Het destillaatbrandstofmengsel bevat tevens een in hoge mate aromatische, uit aardolie verkregen brandstofmengselcomponent die gewoonlijk ten minste 30 ge-wichtsprocent aromaten, bij voorkeur ten minste 40 gewichtsprocent aromaten, met 15 meer voorkeur 50 gewichtsprocent en met de meeste voorkeur ten minste 70 gewichtsprocent aromaten bevat. Het zal duidelijk zijn dat het bij de bereiding van de destillaat-brandstofmengsels volgens de onderhavige uitvinding gewoonlijk wenselijk is om de verschillende componenten in verschillende verhoudingen te mengen teneinde aan bepaalde vooraf gedefinieerde specificaties te voldoen. In het geval van diesel- en jet-20 brandstof omvatten deze specificaties niet alleen die voor stabiliteit, maar ook de specificaties die betrekking hebben op de verbrandingseigenschappen van de brandstof. Vanuit economisch oogpunt is het wenselijk om in zo groot mogelijke mate zo veel mogelijk van de raffinaderij stromen toe te passen. Derhalve is verkoopbare jet- en die-selbrandstof een mengsel van verschillende componenten met verschillende eigen-25 schappen die worden gemengd tot een gemiddelde specificatie die voldoet aan de desbetreffende eisen voor de brandstof. In hoge mate aromatische, uit aardolie verkregen destillaten zijn gewoonlijk niet geschikt voor toepassing als transportbrandstoffen als deze niet ofwel verder worden geraffineerd ofwel worden gemengd met andere componenten. Een bijzonder voordeel van de werkwijze volgens de onderhavige uitvinding is 30 dat het mogelijk is om een in zeer hoge mate aromatische, uit aardolie verkregen voe-dingsstroom als menggrondstof te gebruiken voor mengen met een in hoge mate paraf-finische destillaatcomponent voor het produceren van een brandstofmengsel volgens de specificatie. Dus terwijl het gewoonlijk gewenst zou zijn om uit aardolie verkregen 1021695 8 componenten met lage tot gemiddelde aromaatgehalten te gebruiken als menggrondstof met in hoge mate paraffinische destillaatgrondstof teneinde de vorming van afzettingen te verminderen maakt de onderhavige uitvinding het mogelijk om stabiele mengsels te bereiden onder toepassing van in hoge mate aromatische, uit aardolie verkregen grond-5 stoffen. Derhalve zal het duidelijk zijn dat het hogere aromaatgehalte van de uit aardolie verkregen component de voorkeur heeft, niet omdat het stabielere mengsels geeft, maar in plaats daarvan heeft deze de voorkeur omdat de onderhavige uitvinding het voor de eerste keer mogelijk maakt om deze in hoge mate aromatische componenten zonder verder raffineren samen met de in hoge mate paraffinische grondstoffen te ge-10 bruiken als een menggrondstof terwijl nog steeds wordt voldaan aan de stabiliteitseisen van de brandstof, Dit biedt een significant economisch voordeel.
[0015] De in hoge mate aromatische destillaatcomponent kan ook worden aangeduid als een niet-rechtstreeks destillaat teneinde dit te onderscheiden van een rechtstreeks destillaat, d.w.z. een destillaat dat door destillatie zonder enige significante ver- 15 andering van de molecuulstructuur uit ruwe olie wordt gewonnen. De in hoge mate aromatische destillaatcomponent die wordt gebruikt bij het bereiden van de mengsels volgens de onderhavige uitvinding wordt gewonnen via het raffineren van uit aardolie verkregen voedingen, zoals door katalytisch kraken met een gefluïdiseerd bed (FCC en het verwante TCC-proces), kooksvorming, pyrolyse en dergelijke. Derhalve is de mole-20 cuulstructuur van de in hoge mate aromatische, uit aardolie verkregen destillaatcomponent significant veranderd tijdens het verwerken en van bijzondere zorg met betrekking tot de onderhavige uitvinding, is het aromaatgehalte van de component gewoonlijk toegenomen. Het aromaatgehalte van niet-rechtstreekse destillaten kan worden verminderd via hydrobehandelen, hydrokraken, hydrofmishen en andere verwante hydrobewer-25 kingsoperaties. Lichte FCC-cyclusolie is een voorbeeld van een in hoge mate aromatische, uit aardolie verkregen destillaatbrandstofmengselcomponent die gebruikt kan worden bij het bereiden van de brandstofsamenstellingen die het onderwerp zijn van de onderhavige uitvinding.
[0016] De vorming van afzettingen schijnt verband te houden met drie factoren. 30 De factoren zijn de concentratie van species die gemakkelijk oxideerbaar zijn, het vermogen van het mengsel om geoxideerde producten opgelost te houden en de omstandigheden van de oxidatie, zoals temperatuur, tijd, vochtgehalte en de aanwezigheid van oxidatie-promoters of -remmers. Er is gevonden dat door het zorgvuldig regelen van de
I L; ,: ! R Q K
9 mengwerkwijze zoals bepaald door bepaalde zeer specifieke omstandigheden zoals toegelicht door ASM D6468, het mogelijk is om de vorming van afzettingen significant te verminderen.
[0017] Voor de deskundige zal het duidelijk zijn dat het destillaatbrandstofmengsel 5 volgens de onderhavige uitvinding meer dan slechts twee componenten kan omvatten. Verschillende destillaatmengsels die koolwaterstoffen bevatten die zijn verkregen uit aardolie, Fischer-Tropsch-processen, hydrokraken van paraffinen, de oligomerisatie en hydrogenering van alkenen, enz. kunnen worden toegepast voor het bereiden van het destillaatbrandstofmengsel volgens de onderhavige uitvinding. Daarnaast kan het des-10 tillaatbrandstofmengsel verschillende additieven bevatten om bepaalde eigenschappen van de samenstelling te verbeteren. Bijvoorbeeld kan de destillaatbrandstofsamenstel-ling een of meer extra additieven bevatten, welke antioxidantia, middelen die de ontsteking verbeteren, dispergeermiddelen, alkylcycloparaffinen, alkylaromaten en dergelijke omvatten, maar niet noodzakelijkerwijze hiertoe beperkt zijn.
15 [0018] Antioxidantia verminderen de neiging van brandstoffen om te verslechteren doordat ze oxidatie voorkomen. Een goed overzicht van het algemene gebied staat in Gasoline and Diesel Fuel Additives, Critical Reports on Applied Chemistry, deel 25, John Wiley and Sons Publishers, uitgegeven door K. Owen. De bladzijden die in het bijzonder relevant zijn zijn 4 tot en met 11. Voorbeelden van antioxidantia die bruik-20 baar zijn bij de onderhavige uitvinding omvatten, maar zijn niet beperkt tot, oxidatie-remmers van het fenol-type (fenolische oxidatieremmers), zoals 4,4’-methyleenbis(2,6-di-tert-butylfenol), 4,4’-bis(2,6-di-tert-butylfenol), 4,4’-bis(2-methyl-6-tert-butylfenol), 2,2’-methyleenbis(4-methyl-6-tert-butylfenol), 4,4’-butylideenbis(3-methyl-6-tert-bu-tylfenol), 4,4’-isopropylideenbis(2,6-di-tert-butylfenol), 2,2’-methyleenbis(4-methyl-6-25 nonylfenol), 2,2’-isobutylideenbis(4,6-dimethylfenol), 2,2’-methyleenbis(4-methyl-6-cyclohexylfenol), 2,6-di-tert-butyl-4-methylfenol, 2,6-di-tert-butyl-4-ethylfenol, 2,4-dimethyl-6-tert-butylfenol, 2,6-di-tert-I-dimethylamino-p-kresol, 2,6-di-tert-4-(N,N’-dimethylaminomethylfenol), 4,4’-thiobis(2-methyl-6-tert-butylfenol), 2,2’-thiobis(4-methyl-6-tert-butylfenol), bis(3-methyl-4-hydroxy-5-tert-butylbenzyl)sulfide en bis-30 (3,5-di-tert-butyl-4-hydroxybenzyl). Oxidatieremmers van het difenylamine-type omvatten, maar zijn niet beperkt tot, gealkyleerd difenylamine, fenyl-a-naftylamine en gealkyleerd α-naftylamine. Er kunnen ook mengsels van verbindingen worden toegepast. Antioxidantia worden toegevoegd in een hoeveelheid van minder dan 500 ppm,
1 o 2)R9S
10 gewoonlijk minder dan 200 ppm en met de meeste voorkeur in een hoeveelheid van 5 tot 100 ppm.
[0019] Zoals hierboven is vermeld kan de vorming van peroxiden in destillaat-brandstofmengsels worden geregeld door de toevoeging van 1 ppm of meer totaal zwa-5 vel. Zie WO 00/11116 en WO 00/11117, waarin de toepassing van kleine hoeveelheden zwavel voor het stabiliseren van mengsels die Fischer-Tropsch-destillaten bevatten wordt beschreven. Gewoonlijk bevat de in hoge mate aromatische, uit aardolie verkregen destillaatcomponent voldoende zwavel zodat wordt voldaan aan de minimale eisen met betrekking tot zwavel die noodzakelijk zijn voor het stabiliseren van het uiteinde-10 lijke mengsel. Echter in die gevallen dat de uit aardolie verkregen destillaatcomponent onvoldoende zwavel bevat voor het stabiliseren van het mengsel, zoals bijvoorbeeld in die gevallen waarbij de uit aardolie verkregen destillaatcomponent is onderworpen aan een hydrobehandeling, is het toevoegen van zwavel een mogelijkheid en kan dit wenselijk zijn.
15 [0020] Middelen voor het verbeteren van de ontsteking worden gebruikt voor het verbeteren van de verbranding in de dieselmotor. Tevens is gebleken dat middelen voor het verbeteren van de ontsteking de neiging om afzettingen te vormen vergroten als in hoge mate paraffmische componenten, zoals via Fischer-Tropsch verkregen componenten, aanwezig zijn in het mengsel. Als zowel Fischer-Tropsch-destillaatbrandstoffen als 20 middelen voor het verbeteren van de ontsteking worden opgenomen in het mengsel worden de beperkingen voor de andere componenten strenger of moet het middel voor het verbeteren van de ontsteking worden gekozen uit de groep die de vorming van afzettingen niet bevordert. Bijvoorbeeld omvatten in de handel verkrijgbare middelen voor het verbeteren van de ontsteking 2-ethylhexylnitraat (2EHN) en di-tert-butylper-25 oxide (DTBP). Gewoonlijk is in gebruikelijke uit aardolie verkregen brandstoffen 2EHN het middel voor het verbeteren van de ontsteking dat de voorkeur heeft. Echter met Fischer-Tropsch-destillaatbrandstoffen heeft DTBP de voorkeur ten opzichte van 2EHN omdat 2EHN de instabiliteit van de brandstof bleek te bevorderen terwijl DTBP dat niet doet. Hoewel het niet wordt gewenst om de onderhavige uitvinding tot een be-30 paald mechanisme te beperken wordt aangenomen dat de nitraat-functie verantwoordelijk is voor de instabiliteit. Dienovereenkomstig hebben geen nitraat bevattende middelen voor het verbeteren van de ontsteking de voorkeur bij de brandstofsamenstel-lingen volgens de onderhavige uitvinding.
1 0 2 i o b ί 11
[0021] Dispergeermiddelen zijn additieven die geoxideerde producten gesuspendeerd houden in de brandstof en aldus de vorming van afzettingen voorkomen. Een goed overzicht van het algemene gebied staat in Gasoline and Diesel Fuel Additives, Critical Reports on Applied Chemistry, deel 25, John Wiley and Sons Publishers, uit- 5 gegeven door K. Owen. De bladzijden die in het bijzonder relevant zijn zijn 23 tot en met 27. Gebruikelijk voor brandstof-toepassing kunnen detergentia worden gecategoriseerd als aminen. De algemene soorten aminen zijn gebruikelijke aminen zoals een amino-amide, en polymere aminen zoals polybuteensuccinimide, polybuteenamine en polyetheraminen. Sommige voorbeelden van specifieke detergentia en dispergeermid-10 delen worden beschreven in de volgende octrooischriften en referenties daarin: de Amerikaanse octrooischriften 6114542, 6033446, 5993497, 5954843, 5916825, 5865801, 5853436, 5851242, 5848048 en 5830244. Specifieke detergentia en dispergeermiddelen worden tevens beschreven in:
[0022] Derivaten van polyalkenylthiofosfonzuur, zoals de pentaerytritol-ester van 15 polyisobutenylthiofosfonzuur: het Amerikaanse octrooischrift 5621154
Polybuteensuccinimiden: het Amerikaanse octrooischrift 3219666 Polybuteenaminen: het Amerikaanse octrooischrift 3438757 Polyetheraminen: het Amerikaanse octrooischrift 4160648
[0023] Amine-dispergeermiddelen worden gewoonlijk toegevoegd in een hoeveel-20 heid van minder dan 500 ppm, gewoonlijk minder dan 200 ppm en met de meeste voorkeur in een hoeveelheid van 20 tot 100 ppm, gemeten als concentratie in de brandstof.
[0024] Het toevoegen van alkylcycloparaffïnen en alkylaromaten bleek de stabiliteit van brandstofmengsels volgens de onderhavige uitvinding te verbeteren. Alkyl- 25 cycloparaffinen zijn koolwaterstoffen die ten minste een cycloparaffinische ring (gewoonlijk een C6- of C5-ring) bevatten waaraan ten minste een alkylgroep is gebonden. Alkylcycloparaffïnen omvatten alkylcyclohexaan, alkylcyclopentanen, alkyldicyclo-paraffmen en alkylpolycycloparaffinen. Van deze hebben alkylcyclohexanen en alkylcyclopentanen de voorkeur, waarbij alkylcyclohexanen bijzondere voorkeur hebben. 30 Alkylaromaten zijn koolwaterstoffen die ten minste een aromatische ring bevatten waaraan ten minste een alkylgroep is gebonden. Alkylaromaten omvatten alkylbenze-nen, alkylnaftalenen, alkyltetralinen en alkylpolynucleaire aromaten. Van deze hebben alkylbenzenen bijzondere voorkeur. Het exacte mechanisme volgens welke deze addi-
1021 6 Q
12 tieven de stabiliteit verbeteren wordt niet begrepen, maar er wordt gespeculeerd dat ze de oplosbaarheid van de afzettingen in het brandstofmengsel bevorderen.
[0025] Als alkylcycloparaffinen aanwezig zijn in het brandstofmengsel is het wenselijk dat de alkylcycloparaffinen aanwezig zijn in een hoeveelheid van ten minste 5 5 gewichtsprocent, bij voorkeur meer dan 10 procent alkylcycloparaffinen. Omdat alkylcycloparaffinen de verbrandingseigenschappen van de brandstof (het cetaangetal) kunnen verminderen dient de hoeveelheid alkylcycloparaffinen die aanwezig is niet meer dan 50 procent te bedragen in het destillaatbrandstofmengsel. Bij voorkeur is de hoeveelheid alkylcycloparaffinen die aanwezig is niet hoger dan 30 procent. In het alge-10 meen is ongeveer 25 gewichtsprocent alkylcycloparaffinen de hoeveelheid die de voorkeur heeft in het brandstofmengsel. Daarnaast is bekend dat het aantal ringen in de alkylcycloparaffinen verband houdt met de vorming van polynucleaire alkylcycloparaffinen in het uitlaatgas van de motor. Dus het gehalte aan alkylcycloparaffinen dat meer dan een aromatische ring bevat moet zo laag mogelijk worden gehouden, bij voorkeur 15 lager dan 5 procent van de totaal aanwezige alkylcycloparaffinen.
[0026] Alkylaromaten, indien aanwezig in het destillaatmengsel, gedragen zich overeenkomstig aan de reeds besproken alkylcycloparaffinen. In het algemeen dienen alkylaromaten aanwezig te zijn in een hoeveelheid van ten minste 5 gewichtsprocent en met meer voorkeur in een hoeveelheid van ten minste 10 gewichtsprocent. In het alge- 20 meen heeft een hoeveelheid in het traject van ongeveer 20 tot ongeveer 25 gewichtsprocent de voorkeur. Grotere hoeveelheden alkylaromaten zijn ongewenst daar deze een negatief effect hebben op het cetaangetal van de brandstof. De hoeveelheid alkylaromaten die meer dan een aromatische ring bevatten dient zo laag mogelijk te worden gehouden teneinde de vorming van polynucleaire aromaten in het uitlaatgas van de 25 motor te voorkomen.
[0027] Destillaatbrandstofmengsels volgens de onderhavige uitvinding kunnen worden toegepast als mengcomponent van verkoopbare destillaatbrandstof die beoogd is voor toepassing in een interne verbrandingsmotor, zoals een dieselmotor of een interne verbrandingsmotor met vonkontsteking, of in een turbine, zoals een straalmotor.
30 Het destillaatbrandstofmengsel volgens de onderhavige uitvinding kan ook zonder verder mengen worden toegepast als een verkoopbare brandstof, als het voldoet aan de desbetreffende specificaties voor die toepassing. De brandstofsamenstellingen volgens de onderhavige uitvinding zijn vanwege de hoge cetaanwaarde van de in hoge mate Ιί /T-A (Τ'- i ü l i ; 13 paraffïnische destillaatbrandstofcomponent in het bijzonder bruikbaar bij het bereiden van brandstoffen voor toepassing in dieselmotoren.
[0028] Destillaatbrandstofmengselsamenstellingen volgens de onderhavige uitvinding worden bereid volgens een werkwijze die de stap omvat van het modificeren van 5 het mengen van de verschillende componenten voor het bereiken van een vooraf gekozen stabiliteitswaarde. Zoals hierboven is vermeld is de minimaal aanvaardbare stabili-teitswaarde voor een brandstofmengsel volgens de onderhavige uitvinding een reflec-tiewaarde van ten minste 65 procent, zoals bepaald volgens ASTM D6468 indien na 90 minuten bij 150°C gemeten. Bij voorkeur overschrijdt de stabiliteit van het destillaat-10 brandstofmengsel dit doel. Zoals hierboven reeds is vermeld is aangetoond dat bepaalde additieven de thermische stabiliteit van het brandstofmengsel zoals gemeten met de testwerkwijze die de voorkeur heeft, d.w.z. ASTM D6468, beïnvloeden. Naast de effecten van additieven is gebleken dat verscheidene werkwijzen toegepast kunnen worden voor het modificeren van de mengstap teneinde de beoogde stabiliteitswaarde te 15 bereiken. De mengverhouding van de in hoge mate paraffïnische destillaatbrandstofcomponent en de uit aardolie verkregen destillaatbrandstofcomponent kan worden aangepast; het kooktraject van de in hoge mate paraffïnische destillaatbrandstofcomponent kan worden aangepast; of de mate van isomerisatie van de in hoge mate paraffïnische destillaatbrandstofcomponent kan worden aangepast. Voor de deskundige zal het dui-20 delijk zijn dat elk van de voorgaande werkwijzen voor het modificeren van het mengsel van de verschillende componenten elkaar niet wederzijds uitsluiten. Afhankelijk van de omstandigheden kan het voordelig zijn om een combinatie van de drie werkwijzen toe te passen bij de bereiding van het destillaatbrandstofmengsel.
[0029] Het is essentieel te herkennen dat de testwerkwijze ASTM D6468 wordt 25 uitgevoerd bij een constante temperatuur van 150°C. Andere standaard stabiliteitstest- werkwijzen voor dieselbrandstof worden uitgevoerd bij andere temperaturen, zoals 43, 90 en 95°C. De toepassing van andere temperaturen bij ASTM D6468 bleek geen bevredigende resultaten op te leveren.
[0030] De stabiliteit van het brandstofmengsel is afhankelijk van de verhouding 30 van de in hoge mate paraffïnische destillaatbandstofcomponent en de in hoge mate aromatische, uit aardolie verkregen brandstofcomponent. Ongelukkigerwijs is het verband tussen de stabiliteit en de verhouding van de verschillende componenten complex. Deze is niet alleen afhankelijk van de verhouding tussen de twee of meer componenten, 1021695 14 maar tevens van de hoeveelheid paraffinen en aromaten die aanwezig zijn. Om een aanvaardbare mate van stabiliteit te verkrijgen is het derhalve belangrijk om de meng-verhoudingen te modificeren volgens de reflectiewaarden die zijn verkregen uit monsters die zijn genomen tijdens het mengproces. Enig testen is essentieel voor het berei-5 ken van de gewenste mate van stabiliteit, maar volgens de onderhavige uitvinding dient dit echter slechts routinematig testen te omvatten, hetgeen binnen het vermogen van de deskundige ligt. In het algemeen heeft het, bij het uitvoeren van de werkwijze volgens de uitvinding, de voorkeur dat het paraffïne-gehalte van ten minste een van de aanwezige, in hoge mate paraffinische destillaatbrandstofcomponenten hoger is dan 80 ge-10 wichtsprocent en dat het aromaatgehalte van ten minste een van de uit aardolie verkregen brandstofcomponenten hoger is dan 50 gewichtsprocent. Het effect van de meng-verhouding wordt beter begrepen met betrekking tot de onderstaande voorbeelden, in het bijzonder voorbeeld II.
[0031 ] De stabiliteit van het brandstofmengsel kan ook worden verbeterd door het 15 veranderen van het kooktraject van de in hoge mate paraffinische destillaatbrandstof-component of door het regelen van de mate van isomerisatie van de in hoge mate paraffinische destillaatbrandstofcomponent.
[0032] De stabiliteit van het destillaatbrandstofmengsel kan ook worden verbeterd door het verminderen van de hoeveelheid aromaten die aanwezig zijn in de uit aardolie 20 verkregen destillaatbrandstofcomponent. Dit kan gebeuren door het toevoegen van een andere stap voor de aanvankelijke mengstap. Dienovereenkomstig kan de hoeveelheid aromaten worden verminderd door hydrobehandelen, door oplosmiddel-extractie of door adsorptie. Bij deskundigen is bekend dat deze werkwijzen bruikbaar zijn bij het verlagen van de totale hoeveelheid aromaten die aanwezig is in het destillaat en hoeven 25 hier niet gedetailleerd te worden toegelicht. Het dient echter ook duidelijk te zijn dat deze werkwijzen voor het verminderen van de hoeveelheid aromaten die aanwezig is elkaar niet wederzijds uitsluiten en dat ze in verschillende combinaties toegepast kunnen worden voor het aanpassen van de hoeveelheid aromaten die aanwezig is in de uit aardolie verkregen destillaatbrandstofcomponent.
30 [0033] Het effect op de stabiliteit van het toevoegen van middelen voor het verbe teren van de ontsteking aan het mengsel wordt geïllustreerd in voorbeeld III.
[0034] De volgende voorbeelden zijn bedoeld voor het illustreren van specifieke uitvoeringsvormen van de onderhavige uitvinding en voor het toelichten van de uitvin- 1 0 2 1 r P- 15 ding, maar de voorbeelden dienen niet te worden opgevat als beperkingen voor de brede omvang van de uitvinding.
Voorbeelden 5
Voorbeeld I
[0035] Er werden drie verschillende destillaatbrandstofmengselcomponenten bereid teneinde de afzonderlijke stabiliteit van elk van de componenten te illustreren. Een 10 in hoge mate paraffinische destillaatbrandstoftnengselcomponent werd bereid door het laten reageren van synthesegas over een ijzer bevattende katalysator in een Fischer-Tropsch-proces. Het product werd gescheiden in een product dat kookt in het traject van destillaatbrandstof en een was. De destillaatbrandstofmengselcomponent werd onderworpen aan een hydrobehandeling teneinde de oxygeneringsproducten te verwijde-15 ren en de aanwezige alkenen te verzadigen. De was werd gehydrokraakt over een gezwavelde katalysator die bestaat uit amorf siliciumdioxide-aluminiumoxide, alumi-niumoxide, wolfraam en nikkel. Een tweede destillaatbrandstoftnengselcomponent werd gewonnen uit het effluens van de hydrokraker. De twee destillaatbrandstofmeng-selcomponenten werden gemengd in een gewichtsverhouding van 82% tweede en 18% 20 eerste teneinde de in hoge mate paraffinische destillaatmengselcomponent te vormen. De eigenschappen van de in hoge mate paraffinische destillaatbrandstofmengselcompo-nent worden getoond in tabel A, samen met de eigenschappen van een gemiddeld aromatische, gemiddeld paraffinische destillaatmengselcomponent (in de handel verkrijgbare dieselbrandstof met een laag aromaatgehalte) en een in hoge mate aromatische 25 destillaatbrandstofmengselcomponent (lichte FCC-cyclusolie). Tijdens het verkrijgen van de gegevens voor de tabel werd de aanwezigheid van peroxiden in de in hoge mate paraffinische destillaatbrandstofmengselcomponent gecontroleerd en het gehalte aan peroxiden bleek lager te zijn dan 1 ppm. Dus de vorming van peroxiden in de loop van dit onderzoek had geen invloed op de waarden die worden getoond in tabel A.
30 '-i ,'Λ —» C7 ) ; 'i ' 16
Tabel A
Mengsel ABC
Beschrijving In hoge mate Gemiddeld paraffmisch, In hoge mate paraffinisch gemiddeld aromatisch aromatisch
Soort groepen volgens Massa-spectrometrie, LV%
Paraffïnen 94,7 38,1 9,0
Cycloparaffinen 5,3 46,7 8,5
Aromatenen 0 15,2 82,5
soorten zwavel Stabiliteit, ASTM D6468 bij 150°C
@ 90 minuten 99^8 97^8 9M
@ 180 minuten 99/7 8Ö/7 8(M)
[0036] Er dient te worden opgemerkt dat alle drie de componenten een hoge mate van thermische stabiliteit vertonen. Bij 90 minuten is de reflectiewaarde voor elke com-5 ponent hoger dan 90%. Bij 180 minuten is de reflectiewaarde voor iedere component hoger dan 80 procent.
Voorbeeld II
10 [0037] Het effect op de stabiliteit door het mengen van de drie componenten in verschillende verhoudingen wordt geïllustreerd in de matrix die wordt getoond in tabel B. De testwaarden in de tabel vertegenwoordigen % reflectie zoals volgens ASTM D6468 bij 150°C bepaald.
1021695 17
Tabel B
Mengpercentages Resultaten van 90 min Resultaten van 180 min
Mengsel ABC le test 2etest Gem. le test 2etest Gem.
ï ÏÖÖ Ö Ö 993 99Ï8 993 99/7 99/7 99,7 2 Ö ÏÖÖ Ö 973 98ÏÏ 973 81ÏÖ 8Ö3 80,9 3 Ö Ö ÏÖÖ 9Ï/2 9Ï3 9ÏT 853 863 86,0 4 95 Ö~ 5 943 953 943 84^4 84^9 84,7 5 95 5 Ö 99/7 993 99/7 99^6 993 99,6 6 5 95 Ö 9873 983 983 82/7 833 83,3 7 Ö 95~ 5 983 983 9M 843 86ÏÖ 85,3 " 8 5 Ö 95 9M 9Ö/3 9Ö4 853 88^1 86,7 9 Ö 5 95 9M 9ÏA 9ÏÏ4 853 843 84,8 ÏÖ 9Ö Ö ÏÖ 9Ï]Ö 9ÖÏ4 9Ö/7 753 753 75,4 Π 9Ö ÏÖ Ö 993 99Ï4 993 983 983 98,8 Ï2 ÏÖ 9Ö Ö 9876 983 98/7 843 3^\ 83,8 13 13 90 ÏÖ 973 973 973 9Ö3 89^3 89,8 14 10 Ö 9Ö 9Ö3 893 9Ö]Ö 833 823 82,9 Ï5 Ö ÏÖ 9Ö 9Ö3 9Ü2 9U 8373 83 3 83,5 16 70 Ö 30 8375 843~ 843 653 663 66,3 17 7Ö 30 Ö 983 983 983 953 953 95,5 Ï8 30 70 Ö 983 983 983 893 883 89,0 19~ Ö 7Ö 3Ö 933 933 933 793 8Ö3 80,1 20 30 Ö 7Ö 873 873 873 723 7Ï/2 71,9 — q 3Ö 7Ö 9ÏT6 9T3 9Ï/7 783 77/7 78,3 22 50 Ö 50 843 853 853 643 663 65,6 23 5Ö 5Ö “Ö 983 98/7 983 923 933 93,3 25 Ö 5Ö 50 9T/7 913 9178 75/7 743 75,2
Het zal duidelijk zijn dat mengsels die bestaan uit de in hoge mate paraffinische destil-laatbrandstofcomponent (A) en de gemiddeld aromatische, gemiddeld paraffinische 5 destillaatbrandstofcomponent (B) een voorspelbaar, vrijwel lineair verband vertonen tussen de stabiliteit van de verkregen mengsels en de stabiliteit van de zuivere compo- 10 21 ρ p rr 18 nenten. Als de gemiddeld aromatische, gemiddeld paraffïnische destillaatbrandstofcom-ponent (B) en de in hoge mate aromatische destillaatbrandstofcomponent (C) worden gemengd blijken de verkregen gemiddelde samenstellingen een verminderde stabiliteit te hebben in vergelijking met de zuivere componenten. De afname van de stabiliteit van 5 de gemiddelde componenten is echter niet groot. Wanneer de in hoge mate paraffmï-sche destillaatbrandstofcomponent (A) en de in hoge mate aromatische destillaatbrandstofcomponent (C) worden gemengd is er echter een verrassende afname van de stabiliteit van de productmengsels die 30 tot 90 procent van het in hoge mate paraffïnische destillaatbrandstofmengsel bevatten.
10
Voorbeeld III
[0038] De mengsels van voorbeeld I werden verder gemengd met verschillende hoeveelheden van de middelen voor het verbeteren van de ontsteking 2-EHN en DTBP 15 en de stabiliteit van ieder mengsel werd met behulp van de ASTM D6468 test bij 150°C geëvalueerd. De resultaten worden getoond in tabel C.
/ 1 i;' b 19 _____
Mengsel Middel voor het Resultaten van 90 Resultaten van 180 verbeteren van minuten minuten de ontsteking ABC 2-EHN, DTBP, 90 min 90 min 180 min 180 min % ppm ppm gem. verande- gem. verande- waarde ring waarde ring 1ÖÖ Ö Ö Ö Ö 993 99/7 - “Ö ÏÖÖ Ö Ö Ö 90 - 833 - ~Ö Ö ÏÖÖ Ö Ö 916 - 9Ü8 ~7Ö Ö 3Ö Ö Ö 803 : 673 - ~5Ö Ö 5Ö Ö Ö 783 : 663 : ÏÖÖ Ö Ö 15ÖÖ Ö 993 3/7 993 Ö ~Ö ÏÖÖ Ö 15ÖÖ Ö 773 -2Ö3 463 373 ~Ö Ö ÏÖÖ Ï5ÖÖ Ö 863 -5,0 883 33 ÏÖÖ Ö Ö Ö Ï725 993 33 993 33 ~Ö ÏÖÖ 0 Ö Ï725 983 +Ö3 733 33 —Ö Ö ÏÖÖ Ö Ï725 953 +33 933 +Ï/2 ~7Ö Ö 3Ö 5ÖÖ Ö 553 -24,4 5Ï3 363 ~7Ö Ö 3Ö Ï5ÖÖ Ö 473 323 363 ~7Ö Ö 30 Ö 575 643 3 53 603 ^73 ^7Ö Ö 30 Ö 1725 723 ^7,7 7Ö3 ' 33 ~5Ö Ö 50 5ÖÖ Ö 563 -223 483 383 ~5Ö Ö 5Ö 15ÖÖ Ö 523 +253 413 353 ~5Ö Ö 50 Ö 575 6Ö3 373 533 333 ~~5Ö - __ - __ — _ _ _3?4 ___L_____
[0039] Deze resultaten laten zien dat het DTBP-middel voor het verbeteren van de ontsteking resulteert in een significant kleinere afname van de thermische stabiliteit 20 vergeleken met het nitraat bevattende middel voor het verbeteren van de ontsteking, 2-EHN.
10z!695

Claims (31)

1. Destillaatbrandstofmengsel dat bruikbaar is als brandstof of als een mengcom-ponent van een brandstof die geschikt is voor toepassing in een interne verbrandings- 5 motor, waarbij het destillaatbrandstofmengsel omvat: (a) ten minste een in hoge mate paraffinische destillaatbrandstofcomponent met een pa-raffinegehalte van niet minder dan 70 gewichtsprocent en (b) ten minste een uit aardolie verkregen destillaatbrandstofcomponent met een aro-maatgehalte van niet minder dan 30 gewichtsprocent, 10 waarbij het destillaatbrandstofmengsel een reflectiewaarde volgens ASTM D6468 van ten minste 65 procent heeft indien gemeten bij 150°C na 90 minuten.
2. Destillaatbrandstofmengsel volgens conclusie 1, waarbij het paraffinegehalte van de in hoge mate paraffinische destillaatbrandstofcomponent niet lager is dan 80 ge- 15 wichtsprocent.
3. Destillaatbrandstofmengsel volgens conclusie 2, waarbij het paraffinegehalte van de in hoge mate paraffinische destillaatbrandstofcomponent niet lager is dan 90 gewichtsprocent. 20
4. Destillaatbrandstofmengsel volgens conclusie 1, waarbij het aromaatgehalte van de uit aardolie verkregen destillaatbrandstofcomponent niet lager is dan 50 gewichtsprocent.
5. Destillaatbrandstofmengsel volgens conclusie 4, waarbij het aromaatgehalte van de uit aardolie verkregen destillaatbrandstofcomponent niet lager is dan 70 gewichtsprocent.
6. Destillaatbrandstofmengsel volgens conclusie 1, dat verder ten minste een ex-30 tra component omvat welke wordt gekozen uit de groep die bestaat uit een geen nitraat bevattend middel voor het verbeteren van de ontsteking, een alkylcycloparaffme bevattende mengcomponent, een alkylaromaat bevattende mengcomponent, een antioxi-dans, een dispergeermiddel en iedere combinatie daarvan. ^ 1 Rfls
7. Destillaatbrandstofmengsel volgens conclusie 1, waarbij de reflectiewaarde ten minste 80 procent bedraagt.
8. Destillaatbrandstofmengsel volgens conclusie 7, waarbij de reflectiewaarde ten minste 80 procent bedraagt indien gemeten bij 180 minuten.
9. Destillaatbrandstofmengsel volgens conclusie 8, waarbij de reflectiewaarde ten minste 90 procent bedraagt indien gemeten bij 180 minuten. 10
10. Destillaatbrandstofmengsel volgens conclusie 1, dat verder een peroxide-rem-mer omvat.
11. Destillaatbrandstofmengsel volgens conclusie 10, dat 1 ppm of meer zwavel 15 bevat.
12. Destillaatbrandstofmengsel volgens conclusie 1, waarbij de in hoge mate pa-raffmische destillaatbrandstofcomponent ten minste gedeeltelijk wordt verkregen via een Fischer-Tropsch-proces. 20
13. Werkwijze voor het bereiden van een stabiel destillaatbrandstofmengsel dat ten minste twee componenten met antagonistische eigenschappen met betrekking tot elkaar omvat, waarbij het destillaatbrandstofmengsel bruikbaar is als brandstof of als een mengcomponent van een brandstof welke geschikt is voor toepassing in een interne 25 verbrandingsmotor, die de stappen omvat van: (a) het mengen van ten minste een in hoge mate paraffïnische destillaatbrandstofcomponent met een paraffinegehalte van niet minder dan 70 gewichtsprocent met ten minste een in hoge mate aromatische, uit aardolie verkregen destillaatbrandstofcomponent; (b) het bepalen van de thermische stabiliteit van het mengsel van stap (a) onder toepas-30 sing van een geschikte standaard analytische werkwijze; (c) het modificeren van het mengen van stap (a) voor het bereiken van een vooraf gekozen stabiliteitswaarde zoals bepaald door de analytische werkwijze van stap (b); en j ·' (d) het winnen van een destillaatbrandstofmengsel dat wordt gekenmerkt doordat het een reflectiewaarde heeft van ten minste 65 procent, zoals bepaald door ASTM D6468 indien gemeten bij 150°C na 90 minuten.
14. Werkwijze volgens conclusie 13, waarbij het modificeren van het mengen van stap (c) tot stand wordt gebracht door het instellen van de mengverhouding van de in hoge mate paraffinische destillaatbrandstofcomponent en de in hoge mate aromatische, uit aardolie verkregen destillaatbrandstofcomponent.
15. Werkwijze volgens conclusie 13, waarbij het modificeren van het mengen van stap (c) tot stand wordt gebracht door het instellen van het kooktraject van de in hoge mate paraffinische destillaatbrandstofcomponent.
16. Werkwijze volgens conclusie 13, waarbij het modificeren van het mengen 15 van stap (c) tot stand wordt gebracht door het instellen van de mate van isomerisatie van de in hoge mate paraffinische destillaatbrandstofcomponent.
17. Werkwijze volgens conclusie 13, waarbij ten minste een verdere component aanwezig is in het mengsel, welke verdere component wordt gekozen uit de groep die 20 bestaat uit een geen nitraat bevattend middel voor het verbeteren van de ontsteking, een alkylcycloparaffine bevattende mengcomponent, een alkylaromaat bevattende meng-component, een antioxidans, een dispergeermiddel en iedere combinatie daarvan.
18. Werkwijze volgens conclusie 13, die een extra hydrobehandelingsstap omvat 25 voor het verminderen van de aromaten die aanwezig zijn in ten minste een in hoge mate aromatische, uit aardolie verkregen destillaatbrandstofcomponent vóór de mengstap (a).
19. Werkwijze volgens conclusie 13, die een extra oplosmiddel-extractiestap omvat voor het venninderen van de aromaten die aanwezig zijn in ten minste een in hoge 30 mate aromatische, uit aardolie verkregen destillaatbrandstofcomponent vóór de mengstap (a).
20. Werkwijze volgens conclusie 13, die een extra adsorptiestap omvat voor het verminderen van de aromaten die aanwezig zijn in ten minste een in hoge mate aromatische, uit aardolie verkregen destillaatbrandstofcomponent vóór de mengstap (a).
21. Werkwijze volgens conclusie 13, waarbij het destillaatbrandstofmengsel dat wordt gewonnen in stap (d) wordt gekenmerkt doordat dit een reflectiewaarde heeft van ten minste 80 procent zoals bepaald volgens ASTM D6468 indien gemeten bij 150°C na 90 minuten.
22. Werkwijze volgens conclusie 13, waarbij het destillaatbrandstofmengsel dat wordt gewonnen in stap (d) wordt gekenmerkt doordat dit een reflectiewaarde heeft van ten minste 80 procent zoals bepaald volgens ASTM D6468 indien gemeten bij 150°C na 180 minuten.
23. Werkwijze volgens conclusie 13, waarbij de in hoge mate paraffïnische des tillaatbrandstofcomponent ten minste gedeeltelijk wordt verkregen via de oligomerisa-tie en hydrogenering van alkenen.
24. Werkwijze volgens conclusie 13, waarbij de in hoge mate paraffïnische des- 20 tillaatbrandstofcomponent ten minste gedeeltelijk wordt verkregen via het hydrokraken van paraffinen.
25. Werkwijze volgens conclusie 13, waarbij de in hoge mate paraffïnische destillaatbrandstofcomponent ten minste gedeeltelijk wordt verkregen via het Fischer-
25 Tropsch-proces.
26. Werkwijze volgens conclusie 13, waarbij het paraffinegehalte van ten minste een in hoge mate paraffïnische destillaatbrandstofcomponent hoger is dan 80 gewichts-procent en het aromaatgehalte van ten minste een uit aardolie verkregen brandstofcom- 30 ponent hoger is dan 50 gewichtsprocent. 1021695
27. Werkwijze volgens conclusie 13, waarbij ten minste een van de in hoge mate aromatische, uit aardolie verkregen destillaatbrandstofcomponenten niet minder dan 30 gewichtsprocent aromaten bevat.
28. Werkwijze voor het bereiden van een stabiel destillaatbrandstofmengsel dat ten minste twee componenten met antagonistische eigenschappen met betrekking tot elkaar omvat, waarbij het destillaatbrandstofmengsel bruikbaar is als brandstof of als een mengcomponent van een brandstof zodat het mengsel aanvaarbare afzettingseigen-schappen heeft, welke werkwijze de stappen omvat van: 10 (a) het mengen van ten minste een in hoge mate paraffinische destillaatbrandstofcom- ponent met een paraffïnegehalte van niet minder dan 70 gewichtsprocent met ten minste een uit aardolie verkregen destillaatbrandstofcomponent met een aromaatgehalte van niet minder dan 30 gewichtsprocent; (b) het bepalen van de reflectiewaarde van het mengsel van stap (a) onder toepassing 15 van ASTM D6468 indien gemeten bij 150°C na 90 minuten; (c) het modificeren van het mengen van stap (a) voor het bereiken van een reflectiewaarde van ten minste 65 procent; en (d) het winnen van een destillaatbrandstofmengsel dat wordt gekenmerkt doordat dit een reflectiewaarde heeft van ten minste 65 procent zoals bepaald volgens ASM D6468 20 indien gemeten bij 150°C na 90 minuten.
29. Werkwijze volgens conclusie 28, waarbij de in hoge mate paraffinische destillaatbrandstofcomponent ten minste gedeeltelijk wordt verkregen via het Fischer-Tropsch-proces. - | o -r\ r
1. U J J
NL1021695A 2001-10-19 2002-10-18 Thermisch stabiele mengsels van een in hoge mate paraffinische destillaatbrandstofcomponent en een gebruikelijke destillaatbrandstofcomponent. NL1021695C2 (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US58501 2001-10-19
US10/000,585 US6776897B2 (en) 2001-10-19 2001-10-19 Thermally stable blends of highly paraffinic distillate fuel component and conventional distillate fuel component

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL1021695A1 NL1021695A1 (nl) 2003-04-23
NL1021695C2 true NL1021695C2 (nl) 2003-10-07

Family

ID=21692137

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1021695A NL1021695C2 (nl) 2001-10-19 2002-10-18 Thermisch stabiele mengsels van een in hoge mate paraffinische destillaatbrandstofcomponent en een gebruikelijke destillaatbrandstofcomponent.

Country Status (8)

Country Link
US (2) US6776897B2 (nl)
JP (1) JP4796277B2 (nl)
AU (1) AU2002301457B2 (nl)
BR (1) BR0213320A (nl)
GB (1) GB2384787B (nl)
NL (1) NL1021695C2 (nl)
WO (1) WO2003035806A1 (nl)
ZA (1) ZA200208303B (nl)

Families Citing this family (59)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP4009378B2 (ja) * 1997-12-26 2007-11-14 東燃ゼネラル石油株式会社 ディーゼルエンジン用燃料油組成物
US20070187291A1 (en) * 2001-10-19 2007-08-16 Miller Stephen J Highly paraffinic, moderately aromatic distillate fuel blend stocks prepared by low pressure hydroprocessing of fischer-tropsch products
US6890423B2 (en) * 2001-10-19 2005-05-10 Chevron U.S.A. Inc. Distillate fuel blends from Fischer Tropsch products with improved seal swell properties
AR043292A1 (es) * 2002-04-25 2005-07-27 Shell Int Research Uso de gasoil derivado de fischer-tropsch y una composicion combustible que lo contiene
JP4125920B2 (ja) * 2002-07-08 2008-07-30 Sriスポーツ株式会社 ゴルフクラブシャフト
EP1534803A1 (en) * 2002-07-19 2005-06-01 Shell Internationale Researchmaatschappij B.V. Use of a fischer-tropsch derived fuel in a condensing boiler
US6933323B2 (en) * 2003-01-31 2005-08-23 Chevron U.S.A. Inc. Production of stable olefinic fischer tropsch fuels with minimum hydrogen consumption
US7479168B2 (en) * 2003-01-31 2009-01-20 Chevron U.S.A. Inc. Stable low-sulfur diesel blend of an olefinic blend component, a low-sulfur blend component, and a sulfur-free antioxidant
NL1026215C2 (nl) * 2003-05-19 2005-07-08 Sasol Tech Pty Ltd Koolwaterstofsamenstelling voor gebruik in CI motoren.
JP4746826B2 (ja) * 2003-06-05 2011-08-10 出光興産株式会社 燃料油組成物
WO2005021689A1 (en) 2003-09-03 2005-03-10 Shell Internationale Research Maatschappij B.V. Fuel compositions
KR20060082080A (ko) * 2003-09-17 2006-07-14 쉘 인터내셔날 리써취 마트샤피지 비.브이. 석유- 및 핏셔-트롭쉬- 유래 케로센 혼합물
US20050155906A1 (en) * 2003-12-19 2005-07-21 Wellington Scott L. Systems and methods of producing a crude product
US7951287B2 (en) * 2004-12-23 2011-05-31 Chevron U.S.A. Inc. Production of low sulfur, moderately aromatic distillate fuels by hydrocracking of combined Fischer-Tropsch and petroleum streams
US7374657B2 (en) * 2004-12-23 2008-05-20 Chevron Usa Inc. Production of low sulfur, moderately aromatic distillate fuels by hydrocracking of combined Fischer-Tropsch and petroleum streams
US20060278565A1 (en) * 2005-06-10 2006-12-14 Chevron U.S.A. Inc. Low foaming distillate fuel blend
DE102005028896C5 (de) 2005-06-17 2015-06-03 Anton Paar Provetec Gmbh Vorrichtung und Verfahren für eine beschleunigte Oxidationsbestimmung von Kraftstoffen oder Mineralölprodukten sowie ein Computerprogramm zur Steuerung einer solchen Vorrichtung und ein entsprechendes computerlesbares Speichermedium
RU2297442C2 (ru) * 2005-07-18 2007-04-20 Общество с ограниченной ответственностью "Ойлтрейд" Топливо нефтяное тяжелое
RU2297443C2 (ru) * 2005-07-18 2007-04-20 Общество с ограниченной ответственностью "Ойлтрейд" Топливо нефтяное легкое
JP5456320B2 (ja) * 2005-12-22 2014-03-26 シエル・インターナシヨネイル・リサーチ・マーチヤツピイ・ベー・ウイ 燃料組成物
US8766022B2 (en) * 2006-06-28 2014-07-01 Shell Oil Company Method for synergistically increasing the cetane number of a fuel composition and a fuel composition comprising a synergistically increased cetane number
EP2046923B1 (en) * 2006-07-27 2016-12-28 Shell Internationale Research Maatschappij B.V. Use of fuel compositions
CN101755038B (zh) * 2007-06-29 2014-05-21 能源与环境研究中心基金会 来自独立生产的混合物料的航空级煤油
US8523959B2 (en) * 2007-07-26 2013-09-03 Chevron U.S.A. Inc. Paraffinic biologically-derived distillate fuels with bio-oxygenates for improved lubricity and methods of making same
US8671658B2 (en) 2007-10-23 2014-03-18 Ener-Core Power, Inc. Oxidizing fuel
US8393160B2 (en) 2007-10-23 2013-03-12 Flex Power Generation, Inc. Managing leaks in a gas turbine system
US8701413B2 (en) 2008-12-08 2014-04-22 Ener-Core Power, Inc. Oxidizing fuel in multiple operating modes
US8621869B2 (en) 2009-05-01 2014-01-07 Ener-Core Power, Inc. Heating a reaction chamber
US20100275611A1 (en) * 2009-05-01 2010-11-04 Edan Prabhu Distributing Fuel Flow in a Reaction Chamber
US8893468B2 (en) 2010-03-15 2014-11-25 Ener-Core Power, Inc. Processing fuel and water
CA2807766C (en) * 2010-08-16 2020-07-21 Chevron U.S.A. Inc. Jet fuels having superior thermal stability
US9057028B2 (en) 2011-05-25 2015-06-16 Ener-Core Power, Inc. Gasifier power plant and management of wastes
US9273606B2 (en) 2011-11-04 2016-03-01 Ener-Core Power, Inc. Controls for multi-combustor turbine
US9279364B2 (en) 2011-11-04 2016-03-08 Ener-Core Power, Inc. Multi-combustor turbine
US9267432B2 (en) 2012-03-09 2016-02-23 Ener-Core Power, Inc. Staged gradual oxidation
US9017618B2 (en) 2012-03-09 2015-04-28 Ener-Core Power, Inc. Gradual oxidation with heat exchange media
US9234660B2 (en) 2012-03-09 2016-01-12 Ener-Core Power, Inc. Gradual oxidation with heat transfer
US8844473B2 (en) 2012-03-09 2014-09-30 Ener-Core Power, Inc. Gradual oxidation with reciprocating engine
US9359947B2 (en) 2012-03-09 2016-06-07 Ener-Core Power, Inc. Gradual oxidation with heat control
US8980193B2 (en) 2012-03-09 2015-03-17 Ener-Core Power, Inc. Gradual oxidation and multiple flow paths
US9567903B2 (en) 2012-03-09 2017-02-14 Ener-Core Power, Inc. Gradual oxidation with heat transfer
US9726374B2 (en) 2012-03-09 2017-08-08 Ener-Core Power, Inc. Gradual oxidation with flue gas
US9347664B2 (en) 2012-03-09 2016-05-24 Ener-Core Power, Inc. Gradual oxidation with heat control
US9206980B2 (en) 2012-03-09 2015-12-08 Ener-Core Power, Inc. Gradual oxidation and autoignition temperature controls
US9328916B2 (en) 2012-03-09 2016-05-03 Ener-Core Power, Inc. Gradual oxidation with heat control
US9353946B2 (en) 2012-03-09 2016-05-31 Ener-Core Power, Inc. Gradual oxidation with heat transfer
US9273608B2 (en) 2012-03-09 2016-03-01 Ener-Core Power, Inc. Gradual oxidation and autoignition temperature controls
US9328660B2 (en) 2012-03-09 2016-05-03 Ener-Core Power, Inc. Gradual oxidation and multiple flow paths
US8671917B2 (en) 2012-03-09 2014-03-18 Ener-Core Power, Inc. Gradual oxidation with reciprocating engine
US8926917B2 (en) 2012-03-09 2015-01-06 Ener-Core Power, Inc. Gradual oxidation with adiabatic temperature above flameout temperature
US9359948B2 (en) 2012-03-09 2016-06-07 Ener-Core Power, Inc. Gradual oxidation with heat control
US8807989B2 (en) 2012-03-09 2014-08-19 Ener-Core Power, Inc. Staged gradual oxidation
US9371993B2 (en) 2012-03-09 2016-06-21 Ener-Core Power, Inc. Gradual oxidation below flameout temperature
US9534780B2 (en) 2012-03-09 2017-01-03 Ener-Core Power, Inc. Hybrid gradual oxidation
US9381484B2 (en) 2012-03-09 2016-07-05 Ener-Core Power, Inc. Gradual oxidation with adiabatic temperature above flameout temperature
US8980192B2 (en) 2012-03-09 2015-03-17 Ener-Core Power, Inc. Gradual oxidation below flameout temperature
WO2014104103A1 (ja) * 2012-12-28 2014-07-03 株式会社大島造船所 燃料組成物
EP3371281B1 (en) * 2015-11-04 2021-02-24 Purify Founders, LLC Fuel additive composition and related methods and compositions
US11248176B2 (en) 2019-08-28 2022-02-15 Saudi Arabian Oil Company Low-sulfur aromatic-rich fuel oil blending component

Family Cites Families (31)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2310812A (en) 1937-07-09 1943-02-09 Schick Friedrich Method of manufacturing oils of high stability
GB735134A (en) 1952-04-29 1955-08-17 Standard Oil Dev Co Improved fuels for internal combustion engines
GB762136A (en) 1953-06-12 1956-11-21 California Research Corp New and improved gasoline compositions
DE1248643B (de) 1959-03-30 1967-08-31 The Lubrizol Corporation, Cleveland, Ohio (V. St. A.) Verfahren zur Herstellung von öllöslichen aeylierten Aminen
US3574576A (en) 1965-08-23 1971-04-13 Chevron Res Distillate fuel compositions having a hydrocarbon substituted alkylene polyamine
US3883418A (en) * 1973-01-02 1975-05-13 Phillips Petroleum Co Lead free motor fuel production
US4330302A (en) 1973-11-21 1982-05-18 Exxon Research & Engineering Co. High thermal stability liquid hydrocarbons and methods for producing them
US4160648A (en) 1976-06-21 1979-07-10 Chevron Research Company Fuel compositions containing deposit control additives
JPS6055085A (ja) 1983-09-06 1985-03-29 Higashinaka Shoichi ガソリン機関燃料の製造法
AU576030B2 (en) 1984-12-31 1988-08-11 Mobil Oil Corporation Process for producing high boiling jet fuel
ATE69462T1 (de) 1985-08-28 1991-11-15 William C Orr Bleifreie brennstoffzusammensetzung.
US5055625A (en) 1990-02-06 1991-10-08 Fred Neidiffer Gasoline additive composition and method for using same
US5712481A (en) 1990-04-09 1998-01-27 Ashland Inc Process and apparatus for analysis of hydrocarbon species by near infrared spectroscopy
US5349188A (en) 1990-04-09 1994-09-20 Ashland Oil, Inc. Near infrared analysis of piano constituents and octane number of hydrocarbons
US5621154A (en) 1994-04-19 1997-04-15 Betzdearborn Inc. Methods for reducing fouling deposit formation in jet engines
US5669939A (en) 1996-05-14 1997-09-23 Chevron Chemical Company Polyalkylphenoxyaminoalkanes and fuel compositions containing the same
US5830244A (en) 1996-12-30 1998-11-03 Chevron Chemical Company Poly (oxyalkyene) benzyl amine ethers and fuel compositions containing the same
US5766274A (en) 1997-02-07 1998-06-16 Exxon Research And Engineering Company Synthetic jet fuel and process for its production
US5849048A (en) 1997-09-30 1998-12-15 Chevron Chemical Company Llc Substituted biphenyl poly (oxyalkylene) ethers and fuel compositions containing the same
US5853436A (en) 1997-12-22 1998-12-29 Chevron Chemical Company Llc Diesel fuel composition containing the salt of an alkyl hydroxyaromatic compound and an aliphatic amine
US5865861A (en) 1997-12-22 1999-02-02 Chevron Chemical Company Llc Fuel compositions containing polyamines of poly(oxyalkylene) aromatic
US6162956A (en) 1998-08-18 2000-12-19 Exxon Research And Engineering Co Stability Fischer-Tropsch diesel fuel and a process for its production
US6180842B1 (en) 1998-08-21 2001-01-30 Exxon Research And Engineering Company Stability fischer-tropsch diesel fuel and a process for its production
US5954843A (en) 1998-08-28 1999-09-21 Chevron Chemical Company Llc Aminocarbamates of polyalkyl or polyalkenyl N-hydroxyalkyl succinimides and fuel compositions containing the same
US5993497A (en) 1998-08-28 1999-11-30 Chevron Chemical Company Llc Esters of polyalkyl or polyalkenyl N-hydroxyalkyl succinimides and fuel compositions containing the same
US6114542A (en) 1998-08-28 2000-09-05 Chevron Chemical Company Llc Ethers of polyalkyl or polyalkenyl N-hydroxyalkyl succinimides and fuel compositions containing the same
US5916825A (en) 1998-08-28 1999-06-29 Chevron Chemical Company Llc Polyisobutanyl succinimides and fuel compositions containing the same
WO2000020535A1 (en) * 1998-10-05 2000-04-13 Sasol Technology (Pty) Ltd Process for producing middle distillates and middle distillates produced by that process
US6033446A (en) 1999-06-02 2000-03-07 Chevron Chemical Company Llc Polyalkylpyrrolidines and fuel compositions containing the same
JP2001247623A (ja) * 1999-12-27 2001-09-11 Idemitsu Kosan Co Ltd こはく酸イミド系化合物及びその用途
AU2001255281B2 (en) * 2000-05-02 2005-11-03 Exxonmobil Research And Engineering Company Low emissions f-t fuel/cracked stock blends

Also Published As

Publication number Publication date
NL1021695A1 (nl) 2003-04-23
JP4796277B2 (ja) 2011-10-19
BR0213320A (pt) 2005-01-25
US7033484B2 (en) 2006-04-25
GB0223208D0 (en) 2002-11-13
AU2002301457B2 (en) 2008-05-01
JP2005507025A (ja) 2005-03-10
GB2384787B (en) 2004-06-30
US20060049080A1 (en) 2006-03-09
US20030098261A1 (en) 2003-05-29
WO2003035806A1 (en) 2003-05-01
US6776897B2 (en) 2004-08-17
GB2384787A (en) 2003-08-06
ZA200208303B (en) 2003-05-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL1021695C2 (nl) Thermisch stabiele mengsels van een in hoge mate paraffinische destillaatbrandstofcomponent en een gebruikelijke destillaatbrandstofcomponent.
NL1021694C2 (nl) Thermisch stabiele jetbrandstof die is bereid uit een in hoge mate paraffinische destillaatbrandstofcomponent en een gebruikelijke destillaatbrandstofcomponent.
CA2337833C (en) A lubricant base oil having improved oxidative stability
NL1030773C2 (nl) Bereiding van destillaatbrandstoffen met een laag zwavelgehalte en een gematigd aromaatgehalte door hydrokraken van gecombineerde Fischer-Tropsch- en aardoliestromen.
CN100587043C (zh) 低硫柴油燃料和航空涡轮燃料
JP5053638B2 (ja) 石油誘導ケロシンとフィッシャー・トロプシュ誘導ケロシンとのブレンド
CA2277974C (en) Synthetic jet fuel and process for its production
US8766022B2 (en) Method for synergistically increasing the cetane number of a fuel composition and a fuel composition comprising a synergistically increased cetane number
NL1026462C2 (nl) In hoge mate paraffinische, gematigd aromatische destillaatbrandstofmengmaterialen die zijn bereid door hydroverwerking onder lage druk en Fischer-Tropsch-producten.
AU2010200184A1 (en) Stable, moderately unsaturated distillate fuel blend stocks prepared by low pressure hydroprocessing of Fischer-Tropsch products
NL1025378C2 (nl) Stabiele alkenische dieselbrandstoffen met een laag zwavelgehalte.
JP3998349B2 (ja) 低温流動性に優れた軽油組成物
JP2023009429A (ja) 軽油組成物

Legal Events

Date Code Title Description
AD1A A request for search or an international type search has been filed
RD2N Patents in respect of which a decision has been taken or a report has been made (novelty report)

Effective date: 20030605

PD2B A search report has been drawn up
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20110501

RD1H A request for restoration to the prior state has been filed

Effective date: 20120319

RD1N Patents in respect of which a request for novelty search has been filed

Effective date: 20021022

RD2H Request for restoration reasoned, patent maintained

Effective date: 20030605