NL1010236C2 - Selectiesysteem voor het manueel invoeren van een selectie. - Google Patents
Selectiesysteem voor het manueel invoeren van een selectie. Download PDFInfo
- Publication number
- NL1010236C2 NL1010236C2 NL1010236A NL1010236A NL1010236C2 NL 1010236 C2 NL1010236 C2 NL 1010236C2 NL 1010236 A NL1010236 A NL 1010236A NL 1010236 A NL1010236 A NL 1010236A NL 1010236 C2 NL1010236 C2 NL 1010236C2
- Authority
- NL
- Netherlands
- Prior art keywords
- selection
- names
- selector
- user
- announced
- Prior art date
Links
Classifications
-
- G—PHYSICS
- G06—COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
- G06F—ELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
- G06F3/00—Input arrangements for transferring data to be processed into a form capable of being handled by the computer; Output arrangements for transferring data from processing unit to output unit, e.g. interface arrangements
- G06F3/01—Input arrangements or combined input and output arrangements for interaction between user and computer
- G06F3/048—Interaction techniques based on graphical user interfaces [GUI]
- G06F3/0481—Interaction techniques based on graphical user interfaces [GUI] based on specific properties of the displayed interaction object or a metaphor-based environment, e.g. interaction with desktop elements like windows or icons, or assisted by a cursor's changing behaviour or appearance
- G06F3/0482—Interaction with lists of selectable items, e.g. menus
-
- G—PHYSICS
- G06—COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
- G06F—ELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
- G06F3/00—Input arrangements for transferring data to be processed into a form capable of being handled by the computer; Output arrangements for transferring data from processing unit to output unit, e.g. interface arrangements
- G06F3/01—Input arrangements or combined input and output arrangements for interaction between user and computer
- G06F3/03—Arrangements for converting the position or the displacement of a member into a coded form
- G06F3/033—Pointing devices displaced or positioned by the user, e.g. mice, trackballs, pens or joysticks; Accessories therefor
- G06F3/0362—Pointing devices displaced or positioned by the user, e.g. mice, trackballs, pens or joysticks; Accessories therefor with detection of 1D translations or rotations of an operating part of the device, e.g. scroll wheels, sliders, knobs, rollers or belts
-
- G—PHYSICS
- G06—COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
- G06F—ELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
- G06F3/00—Input arrangements for transferring data to be processed into a form capable of being handled by the computer; Output arrangements for transferring data from processing unit to output unit, e.g. interface arrangements
- G06F3/16—Sound input; Sound output
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Theoretical Computer Science (AREA)
- General Engineering & Computer Science (AREA)
- Human Computer Interaction (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- General Physics & Mathematics (AREA)
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Audiology, Speech & Language Pathology (AREA)
- General Health & Medical Sciences (AREA)
- Input From Keyboards Or The Like (AREA)
Description
Selectiesysteem voor het manueel invoeren van een selectie
ACHTERGROND VAN DE UITVINDING
De uitvinding heeft betrekking op een selectiesysteem 5 voor het manueel invoeren van een selectie. Een dergelijk selectiesysteem kan worden gebruikt bij het uitvoeren van zoekacties, het navigeren in een bestand of het instellen of wijzigen van systeemparameters en dergelijke.
10 Dergelijke selectiesystemen zijn van algemene bekendheid en kunnen een toetsenbord omvatten, een "touch screen", een "muis", een selectiehendel, een draai- of schuifknop, etcetera, etcetera.
In al deze selectiesystemen worden de systeemopties 15 waaruit kan worden geselecteerd en (eventueel) de systeemrespons, visueel gerepresenteerd. Een nadeel van die visuele representatie is in sommige gevallen dat een gebruiker, bijvoorbeeld een automobilist die zijn ogen op de weg moet houden, zijn aandacht niet op die visuele 20 representatie kan vestigen, hetgeen het selecteren bemoeilij kt.
SAMENVATTING VAN DE UITVINDING
De onderhavige uitvinding is enigszins verwant aan een klassiek selectiesysteem, namelijk het "afstemmen" van 25 een radiotoestel door middel van een "afstemknop".
Volgens de uitvinding omvat het selectiesysteem een door een gebruiker bedienbaar selectieorgaan, verbonden met een "voice message" (VM) generator. De VM generator geeft een VM signaal af aan een transductor zoals een 30 luidspreker of hoofdtelefoon, waardoor de gebruiker steeds hoort op welke keuze het selectieorgaan staat.
Als de gebruiker aan de hand van de gehoorde VM de gewenste keuze heeft gevonden, kan die keuze worden geactiveerd door bijvoorbeeld het indrukken van een 1010236 2 activator, bijvoorbeeld in de vorm van een activatietoets (te vergelijken met een linker of rechter muisknop).
Bij gebruik van het selectieorgaan hoeft de VM niet 5 steeds volledig uitgeluisterd te worden: een ervaren gebruiker herkent al snel of het gezochte gevonden is of niet.
Praktische toepassing (1)
Een zakenman bevindt zich achter het stuur op een drukke 10 snelweg en wil een nieuwe zakenrelatie bellen waarvan hij de naam en het telefoonnummer zo gauw niet meer voor de geest kan halen. Hij weet wel dat deze relatie in zijn adressenlijst staat. Hij beschikt over een ’ computersysteem met een draaiknop, waarmee de meeste 15 functies zijn te bedienen. Met deze knop kan onder J andere in een adressenbestand en agenda gezocht worden.
Hij heeft de functie "adresbestand" geactiveerd via een menufunktie en draait aan de knop. Het systeem reageert op de draaibeweging met het uitspreken van de namen uit ^ 20 de adressenlijst. Afhankelijk van de draaisnelheid wordt elke naam geheel of gedeeltelijk uitgesproken. Als hij snel wil zoeken - hij weet bijvoorbeeld dat de naam van de relatie met de letter "p" begint - hoort hij alleen de beginklanken (bijvoorbeeld de eerste letters via het 25 alfabet) tot in de buurt van de "p". Hij draait langzaam verder tot hij in de buurt komt van de gewenste naam. Zijn draaisnelheid neemt verder af - vergelijkbaar met de fijnere afstemming op de radio-ontvanger - zodat het systeem voldoende tijd heeft om de namen vollediger uit 30 te spreken. Hij hoort op een gegeven moment de gewenste naam vrijwel volledig uitgesproken. Op dat moment of eerder als zekerheid bestaat over de juistheid van de naam drukt hij op een activatieknop en de verbinding met het toestel van de relatie wordt opgebouwd. De 1010236 3 activatiefunctie kan ook worden gebruikt om in een bestand in te zoomen; bijvoorbeeld eerst zoeken op alfabet, daarna op eerste deel van de naam en vervolgens zoeken met de volledige naam uitgesproken. Belangrijke 5 eigenschap van het systeem volgens de uitvinding is dat de gebruiker tijdens gebruik niet zijn blik van de weg hoeft af te houden. Het systeem berust dus op mechanische handeling van de gebruiker en feedback in spraak. Elke actie aan de activatieknop roept vanuit het 10 systeem een reactie in gesproken taal op. Opgemerkt wordt dat de gebruiker in feite niet a priori de lijst hoeft te kennen; de lijst kan bijvoorbeeld door een andere gebruiker van te voren ingesproken of op andere wijze ingevoerd zijn. Met een "text-to-speech" 15 applicatie kan een bestand ook als een tekst-bestand ingevoerd worden.
Het systeem bewaart de meest gebelde namen voor in de lijst (de "favorites"), zodat voor de meest voorkomende gevallen de zoekactie snel uitgevoerd kan worden.
20 Op een zelfde wijze zoekt hij daarna een bepaalde functie op in een menustructuur. Hij wil bijvoorbeeld zijn agenda raadplegen. Elk menu-item wordt door het systeem uitgesproken en met elke "push" op de knop komt de gebruiker dieper in de menustructuur. Ook hier hangt 25 het van de zoeksnelheid af hoeveel wordt uitgesproken. Twee korte "pushes" brengt de gebruiker hoger in de menustructuur. Als hij tenslotte zijn agenda heeft geactiveerd worden zijn afspraken van die dag opgelezen. Een geoefend gebruiker kan met de knop net zo omgaan als 30 een geoefend gebruiker van "WINDOWS" toetsenbordcommando's gebruikt in plaats van de muis. Voordelen van het systeem volgens de uitvinding: • Gebruik van spraaktechnologie zonder de drempel om via spraak te communiceren met het systeem. Als met 1010236 4 spraak gezocht moet worden dan moet de gebruiker uit het hoofd alle commando"s paraat hebben die het systeem begrijpt. Hij moet bijvoorbeeld alle namen of verwijzingen daarnaar van zijn adressenbestand uit het 5 hoofd kennen. Dit gaat ten koste van de concentratie voor andere activiteiten, zoals een voertuig besturen. Het zoeken in een systeem als men niet precies de naam of item weet, wordt lastig of zelfs onmogelijk. Spraaksynthese en "text-to-speech" technologie is 10 eenvoudig, goedkoop te implementeren en trefzeker te hanteren voor een ongeoefend gebruiker als een handeling wordt verricht die een ieder kent.
• Kan met veel achtergrond geluid gebruikt worden. Spraakherkenning bevindt zich nog in de kinderschoenen 15 en is in een onrustige omgeving met veel achtergrondgeluid slecht te gebruiken. Het systeem is niet alleen door een enkel persoon te gebruiken (het systeem hoeft niet ingeleerd te worden op de stem en taalgebruik van de gebruiker), maar is geschikt voor 20 iedereen. Het kan dus toegepast worden in een beroepsomgeving waar verschillende mensen het systeem moeten gebruiken (bijvoorbeeld in het goederenvervoer waar met veel motorlawaai in de cabine gewerkt moet worden). De terugkoppeling in spraak kan eenvoudig 25 achtergrondlawaai overstemmen door het volume harder te zetten.
• Intuïtief zoeken. Het gebruik vereist geen volledige kennis omtrent de exacte omschrijving van het gezochte, zoals in het geval bij gebruik van de 30 spraakinterface. Al weet de gebruiker niets over het te zoeken item, dan nog is hij in staat zinvol en systematisch te zoeken. Vergelijk het bladeren in een woordenboek, telefoongids, krant of "surfen" op het web.
101023R
5
De functionaliteit blijft optimaal beschikbaar ongeacht de vaardigheden van de gebruiker. Ouderen (een groeiende gebruikersgroep) kunnen er mee omgaan, terwijl geoefende gebruikers de knop steeds sneller en efficiënter weten 5 te hanteren. Het gebruik van de draai- en drukknop is een ervaring van generaties door de eeuwen heen; het begint al heel jong als baby aan de activity center.
• De knop kan los en op afstand van het systeem gebruikt worden en binnen comfortabel handbereik 10 geplaatst worden. De verbinding tussen systeem en knop kan via infrarood of de radioweg.
UITVOERING SVOORBEE L DEN
Figuur 1 toont een apparaat 1 waarin een selectiesysteem volgens de uitvinding is geïncorporeerd. Dat systeem 15 omvat een selectieorgaan die een selectieknop 2 omvat, voorzien van een activatieknop 3. Bijvoorbeeld is het apparaat 1 een selectieapparaat voor het kiezen van telefoonnummers. Een gebruiker draait aan de selectieknop 2 teneinde een telefoonnummer op te zoeken. 20 Al draaiende worden de namen van telefoonabonnees via een luidspreker 4 "uitgesproken". Als de gezochte naam wordt uitgesproken wordt de selectieknop niet verder doorgedraaid en kan de activator 3 worden ingedrukt om het telefoonnummer te kiezen.
25 Figuur 2 toont schematisch de opbouw van de in figuur 1 getoonde telefoonkiezer 1. Een selectieorgaan 5, voorzien van de selectieknop 2 en de activatieknop 3, is verbonden met een processor 6, welke op zijn beurt weer verbonden is met een database 7 en, via een 30 tekst/spraak-converter 8, de luidspreker 4. Met de processor 6 is voorts een nummerkiezer 9 verbonden.
Het selectieorgaan 5 zendt naar de processor een selectiesignaal waarvan de waarde afhangt van de stand van de selectorknop 2. Bijvoorbeeld heeft het 1010236 6 selectiesignaal bij het in een bepaalde richting doordraaien van de kmop 2 achtereenvolgens de waarden 1, 2, 3, 4, 5, etc. Aan de hand van die signaalwaarden wordt van de database 7 de inhoud uitgelezen van 5 achtereenvolgens in die database opgeslagen records 1, 2, 3, 4, 5, etc., die in verschillende velden namen en bijhorende telefoonnummers bevatten. In afhankelijkheid van de waarde van het selectiesignaal worden achtereenvolgens de in de records 1, 2, 3, 4, 5, etc.
10 opgeslagen namen, in tekstformaat, naar de tekst/spraak-converter 8 gezonden, die de namen achtereenvolgens uitvoert ("uitspreekt") via de luidspreker 4.
De technische uitvoering van een en ander hangt ondermeer af van de wijze waarop de inhoud van database 15 7 door converter 8 in spraak worden omgezet. De gebruiker mag niet geremd worden door merkbare tijdvertraging in de spraakresponsie. De meest eenvoudige methode is real-time spraaksynthese van in de database 7 opgeslagen data. Afhankelijk van de waarde 20 van het selectiesignaal wordt van het overeenkomende record in deatabase 7 het veld uitgelezen dat via de converter 8 en de luidspreker 4 moet worden weergegeven. Bijvoorbeeld omvat een record een veld met de naam "Hans Schmidt" en een veld met het telefoonnummer 25 "0703325214". Als de selectieknop via het selectiesignaal dat record "aanwijst", wordt de naam "Hans Schmidt" door de converter 8 geconverteerd en via de luidspreker weergeven. Als echter de selectieknop wat sneller wordt verdraaid waardoor het genoemde record 30 slechts even wordt aangewezen, wordt alleen gedurende die tijd dat het record wordt aangewezen, de inhoud van het veld weergegeven, waardoor de luidspreker 4 slechts weergeeft: "Hans S", waarna de volgende naam, opgeslagen in het volgende record, alweer aan de beurt is. Wanneer 1010236 7 de selectieknop nog sneller wordt rondgedraaid kan het zijn dat de naam in het geheel niet meer hoorbaar is.
Een en ander overigens geheel in analogie met het conventioneel afstemmen van een radiotoestel. Als de 5 gebruiker denkt in de buurt te zijn van de gezochte naam, wordt de selectieknop langzamer rondgedraaid en worden de namen vollediger uitgesproken. Als tenslotte de juiste naam gevonden is, wordt de activatieknop 3 ingedrukt, waardoor het bij die naam behorende 10 telefoonnummer wordt aangekozen door de nummerkiezer 9, onder besturing van de processor 6.
Voor het zoeken van namen e.d. in database 7 zijn ook andere opties.
De informatie (i.c. namen) wordt bewaard in een 15 aantal zoekbestanden met fragmenten met oplopende lengte: korte fragmenten voor hoge zoeksnelheid, langere voor lagere draaisnelheid van de selectieknop. De draaipositie van de selectieknop 2 correspondeert door middel van de waarde van het selectiesignaal met de 20 positie ("pointer") in het bestand. Elk zoekbestand kan benaderd worden binnen een gegeven snelheidstraject. Bij overschrijden van het snelheidsgebied, gedetecteerd door processor 6, wordt door processor 6 overgeschakeld naar een ander zoekbestand.
25 · Het bestand dat benaderd kan worden met de hoogste draaisnelheid van selectieknop 2 kan bestaan uit de letters van het alfabet. Wanneer de gewenste letter is gevonden, wordt het volgende bestand met meer informatie benaderd door op de activatieknop 3 te drukken. (Twee 30 keer kort drukken brengt de gebruiker weer terug in het vorige bestand.) De pointer wordt nu aan het begin gezet van het bestand. Zo kan steeds dieper in de informatie gezocht worden.
1010236 8
Op soortgelijke wijze kan het selectiesysteem volgens de uitvinding dienen als gebruikersinterface voor systemen als een electronische routeplanner, een electronische agenda, een tekstverwerker of andere electronische 5 systemen of modules waarbij een selectie kan worden gemaakt uit een aantal vooraf in het systeem ingebrachte items. Hieronder worden dergelijke mogelijkheden in het kort beschreven.
• Routeplanner: Invoer van vertrek- en aankomstlocatie. 10 Invoer van grof naar fijn: gebied (provincie), plaats, straatnaam, huisnummer, postcode. De route wordt berekend en opgeslagen. Gekoppeld aan een GPS systeem, kan de route gevolgd worden en op afroep of automatisch wordt de positie opgelezen (wegcode of 15 straatnaam). Ook kan de route en rijrichting opgelezen worden aan de hand van de actuele positie, gemeten door het GPS systeem. Door aan de selectieknop te draaien wordt de door de routeplanner berekende route opgelezen van start tot eindpunt. De 20 actuele positie wordt van een woordlabel voorzien, zodat de gebruiker snel de actuele positie kan terugvinden. - Electronische agenda: Leest afspraken op. Bladeren door de agenda identiek aan adressenlijst (zie voorgaande).
25 · Integratie van adressenbestand, agenda en routeplanner. Met de knop afspraken afgaan, adres opzoeken en route naar afspraak laten berekenen.
• PC applicatie, zoals een tekstverwerker, browser, mailer, spreadsheet of database waarbij menu items 30 (bijvoorbeeld "View" - "Fonts", zie figuren 3 en 4) die worden aangewezen door de "screen cursor", bestuurd door een "computer pointing device" ("muis", "track ball" etc.), worden opgelezen door het systeem volgens de uitvinding. Bij langer stilstaan op de 1010236 9 menu item wordt de functie van die menu item door middel van een Help tekst in spraak nader toegelicht. Een en ander is in de figuren 3 en 4 schematisch geïllustreerd. Figuur 3 toont een "screen dump" van 5 een "browser", waar, zie bovenste deel van de figuur, via de menu-items "View" en "Fonts" de grootte van de weergegeven karakters kan worden ingesteld. Als een toelichting daarop gewenst is, kan, via het selecteren van het menu-item "Help" een helptekst worden 10 opgeroepen (zie onderste deel van de figuur). Figuur 4 toont een PC 10 met het zelfde selectiescherm als het bovenste deel van figuur 3. De PC omvat, in hardware of in software, evenals in het systeem van figuur 2 een tekst/spraakconverter en besturings-15 software, bijvoorbeeld in de vorm van een "plug-in" voor de genoemde "browser", waardoor de door de cursor aangewezen selecties "View", "Fonts" via een in de PC aanwezige geluidskaart en een op de PC aangesloten luidspreker 11 worden "uitgesproken". De 20 software voorziet er daarbij tevens in dat als de cursor gedurende een zekere tijd op de laatste keuze ("Fonts") blijft staan, een daarbij horende Helptekst wordt "uitgesproken", hetgeen in figuur 4 wordt geïllustreerd. In dit uitvoeringsvoorbeeld wordt het 25 bij de bespreking van figuur 2 genoemde selectie-orgaan (2) gevormd door de PC muis 12 en de cursor 13. De bij de bespreking van figuur 2 genoemde database (7), processor (6) en tekst/spraak-converter (8), die tezamen de daar genoemde spraakbericht-30 generator vormen, worden achtereenvolgens gevormd door de applicatie (i.c. "browser") die de menu- en helpteksten genereert, de "plug-in"-software, tezamen met de PC-besturingssoftware (WIN95, NT), en de geluidskaart met bijhorende software.
1010236
Claims (5)
1. Selectiesysteem, omvattende een selectieorgaan voor manuele selectie, door een gebruiker, van alternatieve opties, met het kenmerk 5 dat het selectieorgaan (5,12,13) verbonden is met een spraakberichtgenerator (6,7,8), die in afhankelijkheid van de status van het selectieorgaan een spraakberichtsignaal afgeeft aan een transductor (4,11).
2. Selectiesysteem volgens conclusie 1, geken merkt door een activator (3,12) voor het activeren van een applicatie in overeenstemming met de status van het selectieorgaan.
3. Selectieorgaan volgens conclusie 1, met het 15 kenmerk dat het selectieorgaan een draaiknop (2) omvat.
4. Selectieorgaan volgens conclusie 1, met het kenmerk dat het selectieorgaan gevormd wordt door een "computer pointing device" zoals 20 "muis" (12), "track ball" etc., tezamen met een scherm cursor (13) .
5. Selectieorgaan volgens conclusie 1, met het kenmerk dat de spraakberichtgenerator een tekst-geöriënteerde database (7) omvat en een 25 tekst/spraak-converter (8) . 1010236
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL1010236A NL1010236C2 (nl) | 1998-10-02 | 1998-10-02 | Selectiesysteem voor het manueel invoeren van een selectie. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NL1010236A NL1010236C2 (nl) | 1998-10-02 | 1998-10-02 | Selectiesysteem voor het manueel invoeren van een selectie. |
NL1010236 | 1998-10-02 |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
NL1010236C2 true NL1010236C2 (nl) | 2000-04-04 |
Family
ID=19767915
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
NL1010236A NL1010236C2 (nl) | 1998-10-02 | 1998-10-02 | Selectiesysteem voor het manueel invoeren van een selectie. |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
NL (1) | NL1010236C2 (nl) |
Citations (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US5186629A (en) * | 1991-08-22 | 1993-02-16 | International Business Machines Corporation | Virtual graphics display capable of presenting icons and windows to the blind computer user and method |
EP0529729A1 (en) * | 1991-08-29 | 1993-03-03 | Koninklijke Philips Electronics N.V. | Device having functional means supported by ancillary message reproduction means |
US5270689A (en) * | 1988-10-27 | 1993-12-14 | Baverische Motoren Werke Ag | Multi-function operating device |
EP0650114A2 (en) * | 1993-10-25 | 1995-04-26 | Microsoft Corporation | Quick info windows and audio information cursors |
EP0654734A1 (en) * | 1993-11-24 | 1995-05-24 | Canon Information Systems, Inc. | System for speaking hypertext documents such as computerized help files |
-
1998
- 1998-10-02 NL NL1010236A patent/NL1010236C2/nl not_active IP Right Cessation
Patent Citations (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US5270689A (en) * | 1988-10-27 | 1993-12-14 | Baverische Motoren Werke Ag | Multi-function operating device |
US5186629A (en) * | 1991-08-22 | 1993-02-16 | International Business Machines Corporation | Virtual graphics display capable of presenting icons and windows to the blind computer user and method |
EP0529729A1 (en) * | 1991-08-29 | 1993-03-03 | Koninklijke Philips Electronics N.V. | Device having functional means supported by ancillary message reproduction means |
EP0650114A2 (en) * | 1993-10-25 | 1995-04-26 | Microsoft Corporation | Quick info windows and audio information cursors |
EP0654734A1 (en) * | 1993-11-24 | 1995-05-24 | Canon Information Systems, Inc. | System for speaking hypertext documents such as computerized help files |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US7421655B2 (en) | Presenting information indicating input modalities | |
US7698652B2 (en) | Rapid retrieval user interface designed around small displays and few buttons for searching long lists | |
CN107393357A (zh) | 手指环中的学习装置 | |
JP5048174B2 (ja) | ユーザの発話を認識するための方法及び装置 | |
US6404856B1 (en) | System for recording, annotating and indexing audio data | |
CN110364148A (zh) | 自然助理交互 | |
JPH10320169A (ja) | 情報電子装置 | |
JP4416852B2 (ja) | カラオケ演奏装置に接続して用いる選曲予約装置 | |
CN108701013A (zh) | 多任务环境中的智能数字助理 | |
US7039629B1 (en) | Method for inputting data into a system | |
KR20170088442A (ko) | 전자 텍스트 조작 및 디스플레이 | |
JPH0785243A (ja) | データ処理方法 | |
KR20040063172A (ko) | 데이터 입력 시스템들의 조합을 이용한 데이터 입력 | |
WO1995025326A1 (en) | Voice/pointer operated system | |
CN1855223B (zh) | 音频字体输出设备、字体数据库和语言输入前端处理器 | |
US20040076933A1 (en) | Chinese spelling input system and method with multimedia Chinese spelling learning function | |
NL1010236C2 (nl) | Selectiesysteem voor het manueel invoeren van een selectie. | |
NL1010235C1 (nl) | Selectiesysteem voor het manueel invoeren van een selectie. | |
JP3973948B2 (ja) | 携帯電話機用のカラオケ支援プログラム | |
CN102541911A (zh) | 手持设备上的信息检索方法 | |
US20160045051A1 (en) | System and method for communicating biblical information | |
JP4494119B2 (ja) | 利用者曲目帳を記憶管理するカラオケ装置 | |
JPH0553705A (ja) | 情報処理装置の操作方法 | |
JP2000268039A (ja) | 検索装置及び記録媒体 | |
JP3595292B2 (ja) | 利用者曲目帳を記憶管理するカラオケ装置 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PD2B | A search report has been drawn up | ||
VD1 | Lapsed due to non-payment of the annual fee |
Effective date: 20030501 |