NL1005380C2 - Datacommunicatiewerkwijze over radio met tijdverdeelde meervoudige toegang. - Google Patents

Datacommunicatiewerkwijze over radio met tijdverdeelde meervoudige toegang. Download PDF

Info

Publication number
NL1005380C2
NL1005380C2 NL1005380A NL1005380A NL1005380C2 NL 1005380 C2 NL1005380 C2 NL 1005380C2 NL 1005380 A NL1005380 A NL 1005380A NL 1005380 A NL1005380 A NL 1005380A NL 1005380 C2 NL1005380 C2 NL 1005380C2
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
data
devices
transmit
base station
station device
Prior art date
Application number
NL1005380A
Other languages
English (en)
Other versions
NL1005380A1 (nl
Inventor
Hideaki Shimada
Original Assignee
Nec Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nec Corp filed Critical Nec Corp
Publication of NL1005380A1 publication Critical patent/NL1005380A1/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL1005380C2 publication Critical patent/NL1005380C2/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W74/00Wireless channel access
    • H04W74/04Scheduled access
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04BTRANSMISSION
    • H04B7/00Radio transmission systems, i.e. using radiation field
    • H04B7/24Radio transmission systems, i.e. using radiation field for communication between two or more posts
    • H04B7/26Radio transmission systems, i.e. using radiation field for communication between two or more posts at least one of which is mobile
    • H04B7/2643Radio transmission systems, i.e. using radiation field for communication between two or more posts at least one of which is mobile using time-division multiple access [TDMA]

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Time-Division Multiplex Systems (AREA)

Description

Korte aanduiding: Datacommunicatiewerkwijze over radio met tijdverdeelde meervoudige toegang.
Achtergrond van de uitvinding 1. Gebied van de uitvinding
De uitvinding heeft betrekking op een datacommunicatiewerkwijze over radio met tijdverdeelde meervoudige 5 toegang, en meer in het bijzonder op een datacommunicatiewerkwijze over radio met tijdverdeelde meervoudige toegang waarin radiocommunicatiekanalen permanent toegewezen zijn voor het uitvoeren van datacommunicatie met meervoudige toegang.
10 2. Beschrijving van de betrokken techniek
In het algemeen wordt in een radiostelsel waarin communicatie met meervoudige toegang toegepast wordt een meervoudige communicatie met een 1:N tijdverdeling toe-15 gepast tussen een enkele basisstationinrichting en een -aantal op het basisstation gerichte uitgangsstationin-richtingen. Vooral wanneer het stelsel daarbij van de soort is waarin zowel telefooncommunicatie als datacommunicatie plaatsvindt wordt in de telefooncommunicatie 20 een kanaaltoewijzingsbesturing uitgevoerd door middel van een toewijzingsverzoekwerkwijze waarin, alleen wanneer in de basisstationinrichting of één van de uit-gangsstationinrichtingen een oproep gegenereerd wordt, een radiocommunicatiekanaal tussen de basisstationin-25 richting en de uitgangsstationinrichting toegewezen wordt. Anderzijds wordt in de datacommunicatie een kanaaltoewijzingsbesturing uitgevoerd door middel van een voortoewijzingswerkwijze, waarin vooraf permanent een radiocommunicatiekanaal, waarover datacommunicatie moet 30 plaatsvinden, toegewezen wordt tussen een data-eindpunt-inrichting die met de basisstationinrichting verbonden is en een andere data-eindpuntinrichting die verbonden is met elke uitgangsstationinrichting aan de kant van de basisstationinrichting.
2
Fig. 1 toont een bekende datacommunicatiewerkwijze over radio met tijdverdeelde, meervoudige toegang, en fig. IA toont een blokschema van een bekend datacommuni-catiestelsel over radio met tijdverdeelde, meervoudige 5 toegang en fig. 1B toont een tijdsdiagram van een toestand van radiotijdvensters van het bekende datacommuni-catiestelsel over radio met tijdverdeelde, meervoudige toegang.
De in fig. IA getoonde datacommunicatiewerkwijze 10 over radio met tijdverdeelde, meervoudige toegang omvat een basisstationinrichting 1, een aantal met de basis-stationinrichting 1 verbonden data-eindpuntinrichtingen la, lb en lc, een aantal over radio op de basisstationinrichting 1 gerichte uitgangsstationinrichtingen 10, 11 15 en 12, en met de uitgangsstationinrichtingen 10, 11 en 12 verbonden data-eindpuntinrichtingen 10a, 11a respec tievelijk 12a. Vanaf de basisstationinrichting naar de uitgangsstationinrichtingen wordt datacommunicatie uitgevoerd met de TDM werkwijze, en vanaf de uitgangsstati-20 oninrichtingen naar de basisstationinrichting wordt datacommunicatie door middel van de TDMA werkwijze uitgevoerd. Hierna zal de werking toegelicht worden voor wanneer de data-eindpuntinrichting la en de data-eind-puntinrichting 10a, de data-eindpuntinrichting lb en de 25 data-eindpuntinrichting 11a en de data-eindpuntinrichting lc en de data-eindpuntinrichting 12a datacommunicatie uitvoeren met respectievelijke op elkaar gerichte relaties.
Eerst worden voor de afzonderlijke op elkaar ge-30 richte data-eindpuntinrichtingen vooraf permanent radiotijdvensters toegewezen die als radiocommunicatiekanalen gebruikt moeten worden. Dat wil zeggen dat het radio-tijdvenster TS0 permanent aan de data-eindpuntinrichting la en de data-eindpuntinrichting 10a toegewezen wordt, 35 radiotijdvenster TS1 permanent aan de data-eindpuntinrichting lb en aan de data-eindpuntinrichting 11a toegewezen wordt, en het radiotijdvenster TS2 permanent 3 aan de data-eindpuntinrichting lc en de data-eindpuntin-richting 12a toegewezen wordt. Omdat de radiotijdven-sters TSO, TS1 en TS2 op verschillende, elkaar niet-overlappende tijdslocaties toegewezen zijn, zoals ge-5 toond in fig. 1B, interfereren via deze tijdvensters verzonden datasignalen niet roet elkaar. Wanneer in enige data-eindpuntinrichting in het stelsel een oproep gegenereerd wordt kan tussen de twee op elkaar gerichte data-eindpuntinrichtingen zonder falen datacommunicatie 10 uitgevoerd worden omdat aan de verschillende data-eindpuntinrichtingen verschillende tijdvensters toegewezen zijn.
Bij de neerwaartse datatransmissie worden door de data-eindpuntinrichting la, de data-eindpuntinrichting 15 lb en de data-eindpuntinrichting lc verzonden datasignalen aan de basisstationinrichting 1 geleverd die ze multipelt. Daarna worden de geroultipelde datasignalen met gebruik van de TDM werkwijze naar de uitgangssta-tioninrichting 10, de uitgangsstationinrichting 11 en de 20 uitgangsstationinrichting 12 verzonden. Dat wil zeggen dat het datasignaal vanaf de data-eindpuntinrichting la voor het radiotijdvenster TSO geroultipeld wordt, het datasignaal vanaf de data-eindpuntinrichting lb voor het radiotijdvenster TS1 gemultipeld wordt en het datasig-25 naai vanaf de data-eindpuntinrichting lc voor het radiotijdvenster TS2 gemultipeld wordt, en de aldus gemulti-pelde datasignalen naar de respectievelijke afzonderlijke uitgangsstationinrichtingen verzonden worden. Er moet opgemerkt worden dat de basisstationinrichting hetzelfde 30 datasignaal naar de afzonderlijke uitgangsstationinrichtingen zendt. In elk van de uitgangsstationinrichtingen wordt alleen een aan de uitgangsstationinrichting zelf gericht datasignaal selectief gedemultipeld en uitgenomen en wordt het datasignaal naar een met de uitgangs-35 stationinrichting verbonden data-eindpuntinrichting verzonden. Dat wil zeggen dat het voor het radiotijdvenster TSO gemultipelde datasignaal door de uitgangssta- v 4 tioninrichting 10 gedemultipeld wordt en naar de data-eindpuntinrichting 10a verzonden wordt, het voor radio-tijdvenster TS1 gemultipelde datasignaal door de uit-gangsstationinrichting 11 gedemultipeld wordt en naar de 5 data-eindpuntinrichting 11a verzonden wordt, en het voor het radiotijdvenster TS2 gemultipelde datasignaal door de uitgangsstationinrichting 12 gedemultipeld wordt en naar de data-eindpuntinrichting 12a verzonden wordt.
Bij opwaartse datatransmissie worden datasignalen 10 vanaf de met de uitgangsstationinrichtingen verbonden data-eindpuntinrichtingen gemultipeld voor de radiotijd-vensters die door de uitgangsstationinrichting individueel daaraan toegewezen zijn en worden met gebruik van de TDMA werkwijze als salvosignalen naar de basissta-15 tioninrichting verzonden. Dat wil zeggen dat het datasignaal vanaf de data-eindpuntinrichting 10a aan de uitgangsstationinrichting 10 geleverd wordt en voor het radiotijdvenster TS0 gemultipeld wordt en als salvosig-naal naar de basisstationinrichting 1 verzonden wordt. 20 Op dezelfde wijze wordt het datasignaal vanaf de data-eindpuntinrichting 11a aan de uitgangsstationinrichting 11 geleverd en voor het radiotijdvenster TS1 gemultipeld, terwijl het datasignaal vanaf de data-eindpuntinrichting 12a aan de uitgangsstationinrichting 12 gele-25 verd wordt en voor het radiotijdvenster TS2 gemultipeld wordt, en de respectievelijke signalen als salvosignalen naar de basisstationinrichting 1 verzonden worden. In de basisstationinrichting worden de datasignalen vanaf de afzonderlijke uitgangsstationinrichtingen individueel 30 gedemultipeld en uitgenomen en de datasignalen worden naar de daarmee verbonden individueel corresponderende data-eindpuntinrichtingen verzonden. Dat wil zeggen dat het voor radiotijdvenster TS0 gemultipelde datasignaal naar data-eindpuntinrichting la verzonden wordt, het 35 voor radiotijdvenster TS1 gemultipelde datasignaal naar data-eindpuntinrichting lb verzonden wordt, en het voor 5 radiotijdvenster TS2 gemultipelde datasignaal naar data-eindpuntinrichting lc verzonden wordt.
De hiervoor toegelichte werking wordt uitgevoerd wanneer door de data-eindpuntinrichtingen datasignalen 5 verzonden worden, ongeacht of zij vergezeld gaan van stuursignalen, zoals een zendverzoeksignaal of een zend-toelatingssignaal.
Er moet opgemerkt worden dat, voor het gemak van de toelichting, in fig. la het aantal uitgangsstationin-10 richtingen drie is en het aantal met elke uitgangssta-tioninrichting verbonden data-eindpuntinrichtingen één is, en elementen zoals ketens en signaallijnen die niet van bijzondere betekenis zijn weggelaten zijn.
15 Bij de hiervoor toegelichte bekende datacommunica- tiewerkwijze over radio met tijdverdeelde, meervoudige toegang worden als radiocommunicatiekanalen te gebruiken radiotijdvensters permanent vooraf toegewezen en tussen individueel naar elkaar gerichte data-eindpuntinrichtin-20 gen gebruikt. De bekende datacommunicatiewerkwijze over radio met tijdverdeelde, meervoudige toegang heeft daarom als probleem dat wanneer een radiocommunicatiestelsel meerdere data-eindpuntinrichtingen heeft een aantal radiotijdvensters bezet wordt, zelfs wanneer met deze 25 data-eindpuntinrichtingen actueel geen datacommunicatie uitgevoerd wordt, en vooral wanneer de datacommunicatie-graad laag is of de datatransmissiegraad klein is of anders alleen periodiek of intermitterend datacommunicatie uitgevoerd wordt, de benuttingsgraad van de radio-30 tijdvensters laag is.
Verder heeft de bekende datacommunicatiewerkwijze over radio met tijdverdeelde, meervoudige toegang als ander probleem dat wanneer de basisstationinrichting een aantal data-eindpuntinrichtingen vereist, het aantal 35 koppeleenheden daarom gelijk is aan het aantal met de afzonderlijke uitgangsstationinrichting verbonden data- 6 eindpuntinrichtingen en de structuur van het stelsel groot wordt.
Samenvatting van de uitvinding 5 Het voorgaande in overweging nemende heeft de uit vinding als doel een datacommunicatiewerkwijze over radio met tijdverdeelde, meervoudige toegang te verschaffen waarbij een radiotijdvenster doelmatig gebruikt kan worden.
10 Een datacommunicatiewerkwijze over radio met tijd verdeelde meervoudige toegang volgens de uitvinding is een datacommunicatiewerkwijze over radio met tijdverdeelde meervoudige toegang waarin, in een radiodatacom-municatiestelsel met tijdverdeelde meervoudige toegang 15 dat een enkele basisstationinrichting, een aantal uit-gangsstationinrichtingen en een met de basisstationin-richting en de uitgangsstationinrichtingen verbonden data-eindpuntinrichtingen omvat en waarin datacommunicatie met meervoudige toegang mogelijk is, datasignalen 20 vanuit de met de uitgangsstationinrichtingen verbonden data-eindpuntinrichtingen naar de met de basisstationin-richting verbonden data-eindpuntinrichting verzonden worden.
In de met tijdverdeling meervoudig toegankelijke 25 radiodatacommunicatiewerkwijze is permanent een gemeenschappelijk radiotijdvenster toegewezen voor het uitvoeren van datacommunicatie tussen de met de basisstation-inrichting verbonden data-eindpuntinrichting en een aantal voorafbepaalde data-eindpuntinrichtingen die 30 verbonden zijn met die uitgangsstationinrichtingen die op de basisstationinrichting gericht zijn, en in een volgende communicatiesequentie datacommunicatie uitgevoerd wordt vanuit het aantal met de uitgangsstationinrichtingen verbonden voorafbepaalde data-eindpuntinrich-35 tingen naar de met de basisstationinrichting verbonden data-eindpuntinrichting.
7
Dat wil zeggen dat het aantal voorafbepaalde data-eindpuntinrichtingen op elkaar niet-overlappende tijden zendverzoeksignalen uitzenden, en de uitgangsstationinrichtingen, die de door de 5 data-eindpuntinrichting uitgezonden zendverzoeksignalen ontvangen, wanneer gereed voor het uitzenden van datasignalen naar de basisstationinrichting met gebruik van het daaraan toegewezen gemeenschappelijke radiotijdven-ster, naar de data-eindpuntinrichtingen die de zendver-10 zoeksignalen uitgezonden hebben zendtoelatingssignalen terugzenden, waarna de data-eindpunt inrichtingen die de door de uitgangsstationinrichtingen teruggezonden zendtoelatingssignalen ontvangen, datasignalen naar de uitgangssta-15 tioninrichtingen zenden, en alleen de uitgangsstationinrichtingen die de door de data-eindpuntinrichting verzonden zendtoelatingssignalen ontvangen, de door de data-eindpuntinrichting verzonden datasignalen met gebruik van het daaraan toegewe-20 zen gemeenschappelijke radiotijdvenster naar de basisstationinrichting zenden.
Omdat het gemeenschappelijke radiotijdvenster toegewezen is en gebruikt wordt voor het uitvoeren van datacommunicatie tussen die data-eindpuntinrichtingen 25 waarvan de datacommunicatiegraad laag is of die data-eindpuntinrichtingen waarvan de datatransmissiegraad laag is, of anders die data-eindpuntinrichtingen waarmee alleen periodiek of intermitterend datacommunicatie uitgevoerd wordt, kan het radiotijdvenster doelmatig 30 gebruikt worden. Verder kunnen daarom de met de basisstationinrichting verbonden data-eindpuntinrichtingen en een koppeleenheid met geringe afmetingen gerealiseerd worden.
De bovenstaande doelstellingen, eigenschappen en 35 voordelen van de uitvinding zullen duidelijk worden uit de hiernavolgende toelichting met verwijzing naar de 8 bijgevoegde tekeningen, waarin voorbeelden van voor-keursuitvoeringsvormen van de uitvinding getoond zijn.
Korte toelichting van de tekeningen 5 Fig. 1 toont een schema van een bekende datacommu- nicatiewerkwijze over radio met tijdverdeelde, meervoudige toegang, waarin fig. IA een blokschema is van een datacommunicatiestelsel over radio met tijdverdeelde, meervoudige toegang, en fig. 1B een tijdsdiagram toont 10 van een toestand van radiotijdvensters van het bekende datacommunicatiestelsel over radio met tijdverdeelde, meervoudige toegang; fig. 2 een uitvoeringsvorm toont van een datacommu-nicatiewerkwijze over radio met tijdverdeelde, meervou-15 dige toegang volgens de uitvinding, waarin fig. 2A een blokschema is van een datacommunicatiestelsel over radio met tijdverdeelde, meervoudige toegang waarvoor de werkwijze volgens de uitvinding toegepast is, en fig. 2B een tijdsdiagram toont van een radiotijdvenster dat gemeen-20 schappelijk toegewezen is aan datacommunicatie tussen een aantal data-eindpuntinrichtingen; en fig. 3 een communicatiesequentiediagram voor de uitvoeringsvorm van fig. 2 toont.
25 Gedetailleerde toelichting van de voorkeursuitvoeringsvormen
Hierna zullen met verwijzing naar de tekeningen uitvoeringsvormen van de uitvinding toegelicht worden.
Fig. 2 toont een uitvoeringsvorm van een datacommu-30 nicatiewerkwijze over radio met tijdverdeelde, meervoudige toegang volgens de uitvinding, waarin fig. 2A een blokschema toont van een datacommunicatiestelsel over radio met tijdverdeelde, meervoudige toegang waarvoor de werkwijze volgens de uitvinding toegepast is, en fig. 2B 35 een tijdsdiagram toont van een toestand van een radiotijdvenster dat gemeenschappelijk toegewezen is aan datacommunicatie tussen een aantal data-eindpuntinrich- 9 t ingen. Fig. 3 toont een communicatiesequentiediagram voor de uitvoeringsvorm van fig. 2.
Het in fig. 2A getoonde communicatiestelsel volgens de onderhavige uitvoeringsvorm omvat een basisstationin-5 richting 1, een met de basisstationinrichting 1 verbonden data-eindpuntinrichting la, een aantal uitgangssta-tioninrichtingen 10, 11 en 12 die via radio naar de basisstationinrichting 1 gericht zijn, en met de uit-gangsstationinrichtingen 10, 11 en 12 verbonden data- 10 eindpuntinrichtingen 10a, 11a respectievelijk 12a. Net als in het voorbeeld van het bekende stelsel wordt datacommunicatie neergaand van de basisstationinrichting naar de uitgangsstationinrichtingen uitgevoerd met de TDM werkwijze en opwaarts vanuit de uitgangsstationin-15 richtingen naar de basisstationinrichting wordt de datacommunicatie uitgevoerd met de TDMA werkwijze. Voor de onderhavige uitvoeringsvorm wordt de werking toegelicht voor wanneer de data-eindpuntinrichting la en de data-eindpunt inrichting 10a, de data-eindpuntinrichting 11a 20 en de data-eindpuntinrichting 12a met elkaar datacommunicatie uitvoeren.
Ten eerste, wanneer van een aantal data-eindpuntin-richtingen die verbonden zijn met de uitgangsstationinrichtingen die met de met de basisstationinrichting ver-2 5 bonden data-eindpuntinrichting datacommunicatie uitvoeren, een aantal data-eindpuntinrichtingen onregelmatig of met een kleine datatransmissiegraad of slechts periodiek of intermitterend datacommunicatie uitvoeren, wordt vooraf permanent een gemeenschappelijk radiotijd-30 venster toegewezen voor gemeenschappelijk gebruik voor datacommunicatie tussen de met de basisstationinrichting verbonden data-eindpuntinrichting en het aantal met de uitgangsstationinrichting verbonden data-eindpuntinrich-tingen. Er wordt aangenomen dat in de onderhavige uit-35 voeringsvorm de met de basisstationinrichting verbonden data-eindpuntinrichting data-eindpuntinrichting la is en het aantal met de uitgangsstationinrichtingen verbonden 10 data-eindpuntinrichtingen de data-eindpuntinrichtingen 10a, 11a en 12a zijn. Dat wil zeggen dat voor datacommunicatie tussen de data-eindpuntinrichting la en de data-eindpuntinrichting 10a, de data-eindpuntinrichting 11a 5 en de data-eindpuntinrichting 12a, vooraf permanent één radiotijdvenster TSO toegewezen wordt. Zoals getoond in fig. 2B wordt vervolgens datacommunicatie uitgevoerd tussen de data-eindpuntinrichting la en de data-eindpuntinrichting 10a, tussen de data-eindpuntinrichting la 10 en de data-eindpuntinrichting 11a en tussen de data-eindpuntinrichting la en de data-eindpuntinrichting 12a met gebruik van alleen het radiotijdvenster TSO.
Bij de neergaande datatransmissie wordt een door de data-eindpuntinrichting verzonden datasignaal aan de 15 basisstationinrichting 1 geleverd die het multipelt. Vervolgens wordt het gemultipelde datasignaal met gebruik van de TDM werkwijze naar de uitgangsstationin-richting 10, de uitgangsstationinrichting 11 en de uit-gangsstationinrichting 12 verzonden. Dat wil zeggen dat 20 het datasignaal vanaf de data-eindpuntinrichting la gemultipeld wordt voor radiotijdvenster TSO en naar de afzonderlijke uitgangsstationinrichtingen verzonden wordt. Er moet opgemerkt worden dat naar alle uitgangsstationinrichtingen hetzelfde datasignaal verzonden 25 wordt. De uitgangsstations 10, 11 en 12 demultipelen en nemen selectief alleen de voor radiotijdvenster TSO gemultipelde datasignalen uit en verzenden de datasignalen naar de daarmee verbonden data-eindpuntinrichtingen 10a, 11a respectievelijk 12a. Hierdoor verkrijgen de 30 data-eindpuntinrichtingen 10a, 11a en 12a afzonderlijk de data.
De voor de neerwaartse datatransmissie toegelichte werking wordt uitgevoerd wanneer door een data-eindpuntinrichting la een datasignaal verzonden wordt, ongeacht 35 of het vergezeld gaat van stuursignalen, zoals een zend-verzoeksignaal of een zendtoelatingssignaal.
11
Vervolgens zal met verwijzing naar fig. 3 de opgaande datatransmissie toegelicht worden. Wanneer de met de uitgangsstationinrichtingen verbonden data-eindpunt-inrichtingen datasignalen verzenden, verzenden zij zend-5 verzoeksignalen op elkaar niet-overlappende tijdstippen. Dat wil zeggen dat de data-eindpuntinrichtingen 10a, 11a en 12a zendverzoeksignalen aO, al en a2 op verschillende tijdstippen uitzenden. Wanneer de uitgangsstationinrichtingen 10, 11 en 12, die de zendverzoeksignalen aO, al 10 respectievelijk a2 ontvangen, gereed zijn voor het verzenden van datasignalen naar de basisstationinrichting 1 met gebruik van het daaraan toegewezen radiotijdvenster TSO, zenden ze zendtoelatingssignalen bO, bl en b2 naar de data-eindpuntinrichtingen 10a, 11a respectievelijk 15 12a terug. De data-eindpuntinrichtingen 10a, 11a en 12a verzenden de datasignalen na ontvangst van de zendtoelatingssignalen bO, bl, b2. Omdat de data-eindpuntinrichtingen 10a, 11a en 12a zendverzoeksignalen aO, al en a2 op verschillende tijdstippen uitzenden worden ook de 20 datasignalen op verschillende tijdstippen verzonden. Slechts één van het aantal uitgangsstationinrichtingen die een door een corresponderende data-eindpuntinrich-ting uitgezonden zendverzoeksignaal ontvangt multipelt een door de data-eindpuntinrichting verzonden datasig-25 naai in een vooraf ingesteld radiotijdvenster TSO en verzendt het datasignaal als een salvosignaal naar de basisstationinrichting met gebruik van de TDMA werkwijze. Dat wil zeggen dat nadat de data-eindpuntinrichting 10a het zendverzoeksignaal aO naar de uitgangsstationin-30 richting 10 verzonden heeft en de uitgangsstationinrich-ting 10 het zendtoelatingssignaal bO naar de data-eindpuntinrichting 10a teruggezonden is, door de data-eindpuntinrichting 10a een datasignaal verzonden wordt.
De uitgangsstationinrichting 10 multipelt het data-35 signaal voor het radiotijdvenster TSO en zendt het naar de basisstationinrichting. Op dezelfde wijze wordt na verzending van het zendverzoeksignaal al door de data- 12 eindpuntinrichting 11a naar de uitgangsstationinrichting 11 en na terugzending van het zendtoelatingssignaal bl door de uitgangsstationinrichting 11 naar de data-eind-puntinrichting 11a door de data-eindpuntinrichting 11a 5 een datasignaal verzonden. Verder wordt na verzending van het zendsignaal a2 door de data-eindpuntinrichting 12a naar de uitgangsstationinrichting 12 en na terugzending van het zendtoelatingssignaal b2 door de uitgangsstationinrichting 12 naar de data-eindpuntinrichting 12a 10 een datasignaal door de data-eindpuntinrichting 12a verzonden. Elk van de datasignalen wordt door de uitgangsstationinrichting 11 of 12 met het radiotijdvenster TSO gemultipeld en naar de basisstationinrichting verzonden. Omdat de datasignalen vanaf de afzonderlijke 15 data-eindpuntinrichtingen op verschillende tijdstippen verzonden worden interfereren de datasignalen over de radiotijdvensters TSO in het geheel niet met elkaar. De basisstationinrichting 1 demultipelt en neemt de datasignalen afkomstig van elke uitgangsstationinrichting 20 uit en zendt een corresponderend datasignaal naar de daarmee verbonden data-eindpuntinrichting. Dat wil zeggen dat een voor het radioti jdvenster TSO gemultipeld datasignaal door de basisstationinrichting 1 gedemulti-peld wordt en naar de data-eindpuntinrichting la verzon-2 5 den wordt.
Om in de onderhavige uitvoeringsvorm overlapping tegen te gaan van de tijden waarop de data-eindpuntinrichtingen 10a, 11a en 12a, die met gebruik van het gemeenschappelijke radiotijdvenster een datacommunicatie 30 uitvoeren, zendverzoeksignalen verzenden, worden de tijden waarop de data-eindpuntinrichtingen 10a, 11a en 12a de zendverzoeksignalen uitzenden vooraf zo ingesteld dat zij elkaar niet kunnen overlappen.
Hierna wordt een andere uitvoeringsvorm van de 35 uitvinding toegelicht. In de onderhavige uitvoeringsvorm verzendt een met de basisstationinrichting 1 verbonden data-eindpuntinrichting la een stuursignaal om een wil- 13 lekeurige data-eindpuntinrichting 10a, 11a, 12a te dwingen een zendverzoeksignaal te verzenden. Daarna, nadat door een data-eindpuntinrichting een zendverzoeksignaal verzonden is, verzendt de data-eindpuntinrichting la een 5 ander stuursignaal om een andere data-eindpuntinrichting 10a, 11a, 12a te dwingen een zendverzoeksignaal te verzenden. Deze communicatiesequentie wordt herhaald zodat de tijden waarop de data-eindpuntinrichtingen met gebruik van het gemeenschappelijke radiotijdvenster data-10 communicatie uitvoeren zendverzoeksignalen uitzenden die elkaar niet kunnen overlappen. Voor het overige is de werking gelijk aan de voorgaande uitvoeringsvorm.
In de toelichting hiervoor .is voor het gemak van de toelichting aangenomen, dat in fig. 2A, het aantal uit-' 15 gangsstationinrichtingen drie is en het aantal met de afzonderlijke uitgangsstationinrichtingen verbonden data-eindpuntinrichtingen één is, en niet bijzonder significante ketens, signaallijnen enzovoorts weggelaten zijn.

Claims (4)

1. Datacommunicatiewerkwijze over radio met tijd-verdeelde meervoudige toegang waarin: in een radiodata- communicatiestelsel met tijdverdeelde meervoudige toegang dat een enkele basisstationinrichting (1), een 5 aantal uitgangsstationinrichtingen (10, 11, 12) en een met de basisstationinrichting (1) en de uitgangsstationinrichtingen (10, 11, 12) verbonden data-eindpuntinrich-tingen (la, 10a, 11a, 12a) omvat en waarin datacommunicatie met meervoudige toegang mogelijk is, datasignalen 10 vanuit de met de uitgangsstationinrichtingen (10, 11, 12. verbonden data-eindpuntinrichtingen (10a, 11a, 12a) naar de met de basisstationinrichting (1) verbonden data-eindpuntinrichting (la) verzonden worden, met het kenmerk, dat 15 permanent een gemeenschappelijk radiotijdvenster (TSO) toegewezen is voor het uitvoeren van datacommunicatie tussen de met de basisstationinrichting (1) verbonden data-eindpuntinrichting (la) en een aantal voorafbepaalde data-eindpuntinrichtingen (10a, 11a, 12a) die 20 verbonden zijn met die uitgangsstationinrichtingen (10, 11, 12) die op de basisstationinrichting (1) gericht zijn, het aantal voorafbepaalde data-eindpuntinrichtingen (10a, 11a, 12a) op elkaar niet-overlappende tijden zend-25 verzoeksignalen (a0, al, a2) uitzenden, de uitgangsstationinrichtingen (10, 11, 12), die de door de data-eindpuntinrichtingen (10a, 11a, 12a) uitgezonden zendverzoeksignalen (aO, al, a2) ontvangen, wanneer gereed voor het uitzenden van datasignalen naar de 30 basisstationinrichting (1) met gebruik van het daaraan toegewezen gemeenschappelijke radiotijdvenster (TSO), naar de data-eindpuntinrichtingen (10a, 11a, 12a) die de zendverzoeksignalen (aO, al, a2) uitgezonden hebben zendtoelatingssignalen (bO, bl, b2) terugzenden, de data-eindpuntinrichtingen (10a, 11a, 12a), die de door de uitgangsstationinrichting (10, 11, 12) teruggezonden zendtoelatingssignalen (bo, bl, b2) ontvangen, datasignalen naar de uitgangsstationinrichtingen (10, 5 11, 12) zenden, en alleen de uitgangsstationinrichtingen (10, 11, 12) die de door de data-eindpuntinrichtingen (10a, 11a, 12a) verzonden zendtoelatingssignalen (aO, al, a2) ontvangen, de door de data-eindpuntinrichtingen (10a, 11a, 12a) 10 verzonden datasignalen met gebruik van het daaraan toegewezen gemeenschappelijke radiotijdvenster (TS0) naar de basisstationinrichting (1) zenden.
2. Datacommunicatiewerkwijze volgens conclusie 1, waarin voor het tegengaan van het overlappen van tijden 15 waarop het aantal voorafbepaalde data-eindpuntinrichtingen zendverzoeksignalen uitzenden, de tijden waarop de data-eindpuntinrichtingen de zendverzoeksignalen uitzenden vooraf zo ingesteld worden dat zij elkaar niet overlappen.
3. Datacommunicatiewerkwijze volgens conclusie 1, waarin voor het tegengaan van het overlappen van de tijden waarop het aantal voorafbepaalde data-eindpuntinrichtingen de zendverzoeksignalen uitzenden, de met de basisstationinrichting verbonden data-eindpuntinrichting 25 een stuursignaal uitzendt om een willekeurige inrichting van het aantal voor af bepaalde data-eindpuntinrichtingen te dwingen een zendverzoeksignaal uit te zenden, en nadat door de ene data-eindpuntinrichting een zendverzoeksignaal uitgezonden is de met de basisstationinrich-30 ting verbonden data-eindpuntinrichting een ander stuursignaal uitzendt om de ene inrichting van het aantal voorafbepaalde data-eindpuntinrichtingen te dwingen een zendverzoeksignaal uit te zenden, en deze communicatie-sequentie herhaald wordt.
4. Datacommunicatiewerkwijze volgens conclusie 1, waarin het permanent toegewezen gemeenschappelijke ra-diotijdvenster toegewezen is aan datacommunicatie tussen een aantal van de met de basisstationinrichting verbonden data-eindpuntinrichtingen en de data-eindpuntinrich-tingen die verbonden zijn met die uitgangsstationinrich-tingen die op de basisstationinrichting gericht zijn die 5 lage benuttingsgraden van radiotijdvensters met de met de basisstationinrichting verbonden data-eindpuntinrichtingen en de met de basisstationinrichting verbonden data-eindpuntinrichtingen vertonen.
NL1005380A 1996-02-26 1997-02-26 Datacommunicatiewerkwijze over radio met tijdverdeelde meervoudige toegang. NL1005380C2 (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP3816096 1996-02-26
JP8038160A JP3052828B2 (ja) 1996-02-26 1996-02-26 多方向時分割多重無線データ通信方法

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL1005380A1 NL1005380A1 (nl) 1997-08-27
NL1005380C2 true NL1005380C2 (nl) 2001-11-27

Family

ID=12517663

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL1005380A NL1005380C2 (nl) 1996-02-26 1997-02-26 Datacommunicatiewerkwijze over radio met tijdverdeelde meervoudige toegang.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US5982765A (nl)
JP (1) JP3052828B2 (nl)
AU (1) AU721379B2 (nl)
FR (1) FR2745450B1 (nl)
NL (1) NL1005380C2 (nl)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP4048588B2 (ja) * 1998-02-27 2008-02-20 ソニー株式会社 ポーリング制御方法及び伝送制御装置
JP4192328B2 (ja) * 1999-03-24 2008-12-10 ソニー株式会社 無線伝送方法及び無線伝送装置
WO2002076134A1 (en) 2001-03-17 2002-09-26 Koninklijke Philips Electronics N.V. Network with common transmission channels
US20020172186A1 (en) * 2001-04-09 2002-11-21 Peter Larsson Instantaneous joint transmit power control and link adaptation for RTS/CTS based channel access
JP4767805B2 (ja) * 2006-09-22 2011-09-07 富士通株式会社 無線通信装置、その負荷分散方法、その負荷分散プログラム及び無線通信システム

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4887266A (en) * 1985-04-29 1989-12-12 Process Automation & Computer Systems Ltd. Communication system
WO1991007044A1 (en) * 1989-10-31 1991-05-16 Intelligence Technology Corporation Data and voice transmission over a cellular telephone system
US5142534A (en) * 1990-10-17 1992-08-25 O'neill Communications, Inc. Wireless integrated voice-data communication system
US5444698A (en) * 1993-07-21 1995-08-22 Nec Corporation Mobile radio communication system capable of preventing interference between time slots when propagation delay exists

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS60217742A (ja) * 1984-04-13 1985-10-31 Nippon Telegr & Teleph Corp <Ntt> Ss−tdma衛星回線割当て方式
JPS6424641A (en) * 1987-07-21 1989-01-26 Mitsubishi Electric Corp Satellite communication system
JP2662424B2 (ja) * 1988-08-16 1997-10-15 富士通株式会社 2線式半二重通信におけるキャリア制御方法
JP2570477B2 (ja) * 1990-07-31 1997-01-08 日本電気株式会社 多方向多重通信システムのバースト信号中継方式
JPH04372235A (ja) * 1991-06-21 1992-12-25 Eisei Tsushin Syst Gijutsu Kenkyusho:Kk 衛星tdma同報回線割当方式
JP2993291B2 (ja) * 1992-08-31 1999-12-20 日本電気株式会社 多方向多重通信システムのバースト信号中継方式
GB9218864D0 (en) * 1992-09-05 1992-10-21 Philips Electronics Uk Ltd A method of,and system for,transmitting data over a communications channel

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4887266A (en) * 1985-04-29 1989-12-12 Process Automation & Computer Systems Ltd. Communication system
WO1991007044A1 (en) * 1989-10-31 1991-05-16 Intelligence Technology Corporation Data and voice transmission over a cellular telephone system
US5142534A (en) * 1990-10-17 1992-08-25 O'neill Communications, Inc. Wireless integrated voice-data communication system
US5444698A (en) * 1993-07-21 1995-08-22 Nec Corporation Mobile radio communication system capable of preventing interference between time slots when propagation delay exists

Also Published As

Publication number Publication date
JP3052828B2 (ja) 2000-06-19
AU1484597A (en) 1997-09-04
NL1005380A1 (nl) 1997-08-27
US5982765A (en) 1999-11-09
FR2745450A1 (fr) 1997-08-29
JPH09233042A (ja) 1997-09-05
AU721379B2 (en) 2000-06-29
FR2745450B1 (fr) 2003-01-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0893012B1 (en) Systems and methods for random access in time division multiple access satellite radiotelephone communications
AU677784B2 (en) Access system
US5295140A (en) Method for multi-purpose utilization of resources in a communication system
US4507778A (en) Digital transmission system
DE3789474T2 (de) Schnelle lokale Netze hoher Leistungsfähigkeit mit schnurlosem Zugriff.
US5239545A (en) Channel access control in a communication system
DE3788587T2 (de) System zum Zeitsteuerungsabgleich der Signalübertragung zur Vermeidung von Kollisionen.
EP0872144B1 (en) Method and arrangement in a radio communication system
EP1111835B1 (de) Synchrones TDD-System
NL1005380C2 (nl) Datacommunicatiewerkwijze over radio met tijdverdeelde meervoudige toegang.
EP0299749B1 (en) Multi-slot access system
US4285064A (en) TDMA Satellite communication system
EP0590412B1 (de) Bussystem für Kommunikation und Steuerung in einer Mobilfunk-Feststation
JPS62147822A (ja) 時分割多元接続通信装置
EP0833457A2 (en) CDMA packet communication
WO1989010668A1 (en) Multiple access communications system
US6208635B1 (en) Network for transferring data packets and method for operating the network
US5159695A (en) Communication system to communication system communication system
US5511065A (en) Multiplexing device capable of quickly transmitting a monitoring information
JP2974297B2 (ja) セルラシステム
US5432788A (en) Scheduling method for a slotted communication medium with multiple but limited number of carriers and independent receiver/transmitter pairs
JP2794420B2 (ja) フレームフォーマット変換方法
FR2760920B1 (fr) Procede de transmission de donnees entre des moyens de traitement de donnees et un reseau de radiocommunication et module et terminal mobile pour la mise en oeuvre du procede
JPH04354221A (ja) 衛星パケット通信方式
JPS6326139A (ja) 複合ネツトワ−ク装置

Legal Events

Date Code Title Description
AD1A A request for search or an international type search has been filed
RD2N Patents in respect of which a decision has been taken or a report has been made (novelty report)

Effective date: 20010926

PD2B A search report has been drawn up
VD1 Lapsed due to non-payment of the annual fee

Effective date: 20070901