FI97345B - Tallennusväliaine ja sitä käyttävä mustesuihkutallennusmenetelmä - Google Patents

Tallennusväliaine ja sitä käyttävä mustesuihkutallennusmenetelmä Download PDF

Info

Publication number
FI97345B
FI97345B FI891040A FI891040A FI97345B FI 97345 B FI97345 B FI 97345B FI 891040 A FI891040 A FI 891040A FI 891040 A FI891040 A FI 891040A FI 97345 B FI97345 B FI 97345B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
ink
recording medium
surface layer
att
layer
Prior art date
Application number
FI891040A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI97345C (fi
FI891040A (fi
FI891040A0 (fi
Inventor
Mamoru Sakaki
Masako Shimomura
Megumi Munakata
Hiroshi Sato
Tomomi Nakatsugawa
Original Assignee
Canon Kk
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from JP1014042A external-priority patent/JP2694771B2/ja
Priority claimed from JP1018004A external-priority patent/JPH02198889A/ja
Application filed by Canon Kk filed Critical Canon Kk
Publication of FI891040A0 publication Critical patent/FI891040A0/fi
Publication of FI891040A publication Critical patent/FI891040A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI97345B publication Critical patent/FI97345B/fi
Publication of FI97345C publication Critical patent/FI97345C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B41PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
    • B41MPRINTING, DUPLICATING, MARKING, OR COPYING PROCESSES; COLOUR PRINTING
    • B41M5/00Duplicating or marking methods; Sheet materials for use therein
    • B41M5/50Recording sheets characterised by the coating used to improve ink, dye or pigment receptivity, e.g. for ink-jet or thermal dye transfer recording
    • B41M5/502Recording sheets characterised by the coating used to improve ink, dye or pigment receptivity, e.g. for ink-jet or thermal dye transfer recording characterised by structural details, e.g. multilayer materials
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B41PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
    • B41MPRINTING, DUPLICATING, MARKING, OR COPYING PROCESSES; COLOUR PRINTING
    • B41M5/00Duplicating or marking methods; Sheet materials for use therein
    • B41M5/50Recording sheets characterised by the coating used to improve ink, dye or pigment receptivity, e.g. for ink-jet or thermal dye transfer recording
    • B41M5/52Macromolecular coatings
    • B41M5/5218Macromolecular coatings characterised by inorganic additives, e.g. pigments, clays

Landscapes

  • Ink Jet Recording Methods And Recording Media Thereof (AREA)
  • Ink Jet (AREA)
  • Particle Formation And Scattering Control In Inkjet Printers (AREA)
  • Non-Silver Salt Photosensitive Materials And Non-Silver Salt Photography (AREA)
  • Prostheses (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • External Artificial Organs (AREA)
  • Paper (AREA)

Description

97345
Tallennusväliaine ja sitä käyttävä mustesuihkutallennusme-netelmä 5 Esillä olevan keksinnön kohteena on tallennusvällalne, jota voidaan sopivalla tavalla käyttää mustesuihkutallennusmene-telmää varten, ja erityisesti tallennusvällalne, jolla on vesipitoisen musteen erinomainen absorptiokyky ja värinmuo-dostusominaisuus ja joka antaa tulokseksi terävyydeltään 10 erittäin hyvän tallennuskuvan.
Esillä olevan keksinnön kohteena on lisäksi tallennusväliai-ne, joka kykenee antamaan tulokseksi tallennuskuvan, jossa esiintyy vain vähäistä värihaalistumista sisätiloissa ja 15 joka voidaan erittäin hyvin varastoida, sekä menetelmä, joka kykenee antamaan tulokseksi edellä mainitun tallennus-kuvan .
Esillä olevan keksinnön kohteena on myös tallennusvällalne, 20 jolla on erinomainen vedenkestävyys ja joka antaa tallennus-kuvalle erittäin hyvän valonkestävyyden sisältäen samalla edellä mainitut erilaiset ominaisuudet.
I I
Aikaisemmin tunnettuina tapoina tallennusväliaineen käytössä '.'.V 25 mustesuihkutallennusta varten ovat olleet: (1) menetelmä, jonka yhteydessä paperi tehdään yleensä pääasiassa kuitumassasta liimausasteeltaan alhaiseksi arkiksi, kuten suodatin- tai imupaperiksi; 30 (2) menetelmä, jossa käytetään mustetta imevää kerrosta asettamalle huokoista epäorgaanista väripigmenttiä muste- -;*·*: absorptiokyvyltään alhaiselle peruspaperille, kuten japani- .·.*. laisessa avoimessa patenttijulkaisussa No. 56-148585 jne.
35 selostetulle tavalliselle hienolaatuiselle paperille jne.
·...· Toisaalta mustesuihkutallennusjärjestelmässä, jota varten l vaaditaan erityisesti laadultaan ja erotuskyvyltään korkean • · 2 97345 värikuvan muodostamista, on käytettävällä tallennusvällaineella oltava seuraavat ominaisuudet: (1) tallennusväliaineeseen asetetun musteen erinomaiset 5 värinmuodostusominaisuudet; (2) mustepisteen hyvä todellinen pallomaisuus; (3) hyvä musteen absorptlokyky, niin että muste el juokse 10 pois silloinkaan, kun useita mustepisarolta voidaan tiputtaa samaan kohtaan; (4) musteen hyvä kiinnlttyvyys, niin että tiputetut mustepi-sarat eivät tahriinnu, vaikka niitä hangattaisiin välittö- 15 rnästl tiputuksen jälkeen; (5) muodostetun kuvan hyvä varastoitavuus, kuten veden- ja valonkestävyys jne.
20 Vielä ei kuitenkaan tunneta yhtään tallennusvällainetta, joka täyttäisi kaikki edellä mainitut ehdot.
• · ·
Erityisesti nykyisin päällystetylle paperille tallennetun '•*'t kuvan värien haalistuminen sisätiloissa on tullut tarkan 25 tutkimuksen alaiseksi.
Aikaisemmin ongelmana ollut valonkestävyys on aiheutunut kuvan haallstumlsesta esimerkiksi UV- tai näkyvän valon aiheuttaman säteilyn johdosta, ja tämä ongelma on esiintynyt 30 mihin tahansa papereihin painettujen kaikenlaisten kuvien yhteydessä, paperivalikoiman ulottuessa yleensä PPC- eli hienolaatuisista papereista mustesuihkukäsittelyä varten päällystettyihin papereihin asti. Edellä mainittua värien sisätiloissa haalistumiseen liittyvää ongelmaa on kuitenkin 35 tarkastettava erillään valonkestävyydestä, tämän ongelman esiintyessä myös kuvien yhteydessä, jotka on varastoitu esimerkiksi paikkaan, johon suoranainen auringonvalo ei .·· pääse, mutta ei päällystämättömälle paperille, kuten PPC- 4 · 97345 3 paperille jne. painettujen kuvien yhteydessä.
Esimerkiksi japanilaisessa avoimessa patenttijulkaisussa No. 60-49990 selostettu menetelmä on tarkoitettu parantamaan 5 valonkestävyyttä, eikä mitään vaikutusta voida sen yhteydessä havaita sisätiloissa tapahtuvan värien haalistumisen suhteen. Siten sisätiloissa tapahtuva värien haalistuminen on päällystettyihin papereihin liittyvä sisäinen ongelma, jonka päällystekerroksen muodostaman väripigmentin voidaan katsoa 10 aiheuttavan. Esimerkiksi japanilaisessa avoimessa patenttijulkaisussa No. 56-135690 selostettu päällystetty paperi, jossa käytetään erittäin aktiivista piidioksidia, voi antaa tulokseksi suurella optisella tiheydellä varustetun kuvan, johon liittyy kuitenkin sisätiloissa tapahtuvan värien 15 haalistumisen muodostama huomattava ongelma. Toisaalta, jos täyteaineita käytetään matalalla ominaisalueella varustetun paperin yhteydessä, kuten kalsiumia, kaoliinia, talkkia, piidioksidia jne., niin vaikka sisätiloissa tapahtuva värien haalistuminen voitaisiinkin poistaa, esiintyy tällöin kuiten-20 kin kuvatlheyden alentumisen aiheuttama ongelma.
Siten sisätiloissa tapahtuvan värien haalistumisen ja kuva- • · '...· tiheyden muodostamat ongelmat ovat keskenään vastakkaisia, <f<"' eikä niitä ole kyetty ratkaisemaan aikaisemmin tunnetun 25 tekniikan avulla.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on siten tarjota käyttöön tallennusvällalne, joka kykenee antamaan laadultaan ja erotuskyvyltään sekä tiheydeltään korkean kuvan ja jolla 30 on kuitenkin erittäin hyvä musteen absorptiokyky sekä väriaineen erinomaiset värinmuodostusominaisuudet.
• · · * Esillä olevan keksinnön eräänä toisena tarkoituksena on saada aikaan tallennusvällalne, joka kykenee antamaan hyvin 35 varastoitavan tallennuskuvan, erityisesti sellaisen tallen-'··, nuskuvan, jonka värit haalistuvat vain vähän sisätiloissa, sekä tallennusmenetelmä tällaisen kuvan muodostamista varten.
4 97345
Esillä olevan keksinnön eräänä lisätarkoituksena on tarjota käyttöön tallennusväliaine, joka antaa tallennetulle kuvalle erinomaisen veden- ja valonkestävyyden sisältäen samalla 5 edellä mainitut erilaiset ominaisuudet.
Keksinnön mukaiselle tallennusväliaineelle on tunnusomaista se, että se käsittää pintakerroksen, joka muodostuu pääasiassa aluminiumoksidihiukkasista, sekä aluskerroksen, 10 joka kykenee absorboimaan mustetta, että aluminiumoksidi-hiukkasten BET-pinta-ala on 60-170 m2/g ja keskimääräinen hiukkaskoko on 5 μχα tai pienempi ja että pintakerroksen päällystemäärä on 0,3-7 g/m2 ilmaistuna pigmentin kokonaismääränä .
15
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan edellä olevan mukainen tallennusväliaine käsittää pääasiassa aluminiumoksidihiukkasista tehdyn pintakerroksen ja mustetta absorboivan aluskerroksen, tämän tallennusväliaineen sisältäessä JIS-P-20 8122 mukaisen Stöckigt-liimausasteen 0-15 sekuntia.
Keksinnön erään toisen sovellutusmuodon mukaan tallennusväliaineen pintakerros muodostuu pääasiassa polyaluminium- ,,, hydroksidia ja/tai polyaluminiumkloridia sisältävistä alu- • · *·;1 25 miniumoksidihiukkasista.
« · · • · · · • · ·
Keksinnön mukaan tallennusväliaineen pääasiassa aluminium- oksidihiukkasista muodostuva pintakerros, jonka hiukkaskoko : : : on suuruudeltaan 5 /un tai sen alle, voi olla asetettuna :V: 30 aluskerroksena toimivan nestettä absorboivan peruspaperin • · päälle.
1 1 • · ·
Keksinnön mukaiselle mustesuihkutallennusmenetelmälle, joka suorittaa tallennuksen saattamalla vesipitoisen musteen 35 pieniä pisaroita edellä määriteltyyn keksinnön mukaiseen tailennusvällaineeseen, on tunnusomaista se, että vesipi-: toinen muste sisältää happo- ja/tai suoraväriainetta.
I « · « 1 97345 5
Esillä olevan keksinnön tekijät ovat tutkineet musteen vastaanottokerrokseksi tulevan päällyskerroksen muodostavan väripigmentin ja sisätiloissa tapahtuvan värien haalistumisen välistä suhdetta havaittuaan, että sisätiloissa tapahtuva 5 värien haalistuminen on ilmiö, jota ei tapahdu päällystämättömän paperin yhteydessä, vaan ainoastaan päällystettyä paperia käytettäessä, jolloin he saivat selville, että sisätiloissa tapahtuvan värien haalistumisen aiheuttama ongelma voi vain vaivoin esiintyä silloin, kun erityistä 10 väripigmenttiä käytetään musteen vastaanottokerroksen muodostavana pigmenttinä, erityisesti väriaineen vangitsevassa tailennuspinnassa.
Esillä olevaa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisemmin 15 seurasvassa sen suositeltaviin sovellutusmuotoihin viitaten.
Esillä olevan keksinnön mukaisen tallennusväliaineen ensimmäisenä ominaispiirteenä on se, että tallennuspintana toimiva pintakerros on tehty pääasiassa aluminiumoksidihiukkasista.
20 Tässä yhteydessä mainitut aluminiumoksidihiukkaset muodostetaan yleensä Bayer-menetelmäksi kutsutun menetelmän avulla luonnonmalmina tunnetun hauksiitin emäksisen kuumasooda-käsittelyn avulla saatua kalsinoitua aluminiumhydroksidia 25 käyttäen. On myös mahdollista käyttää menetelmää, jossa metalliset alumiinipallot asetetaan valokaaripurkauksen alaisiksi vedessä, minkä jälkeen tulokseksi saatu aluminium-hydroksidi kalsinoidaan, tai menetelmää, jonka yhteydessä • « § aluminiumkloridi kaasuunnutetaan korkeassa lämpötilassa ja 30 hapetetaan kaasufaasina, tai menetelmää, jossa epäorgaaninen alumiinisuola (aluna jne.) hajotetaan.
t « I
v ‘ Aluminiumoksidihiukkasten kiderakenteiden tiedetään muuttuvan giftsite- tai boehmite-tyyppisen aluminiumhydroksidin lämpö-35 käsittelylämpötilasta riippuen Π-, <3-, n-, Θ- tai «-tyyppiseksi aluminiumoksidiksi. Esillä olevan keksinnön yhteydessä . . voidaan tietenkin käyttää mitä tahansa näistä valmistusmene- :,· ; telmistä ja kiderakenteista.
6 97340
Aluminiumoksidihiukkasten puhtaus voi olla erilainen riippuen käytetystä valmistusmenetelmästä ja puhtausasteesta, mutta esillä olevan keksinnön yhteydessä käytettävän alu-miniumoksidimateriaalin puhtaus ei ole kuitenkaan rajoittu-5 nut 99,99 % aluminiumoksidia (A1203) käsittävään materiaaliin, jota kutsutaan yleensä erittäin puhtaaksi aluminium-oksidiksi, vaan 80-90 % tai enemmän aluminiumoksidia sisältävät materiaalit voivat olla riittävän käyttökelpoisia.
10 Esillä olevan keksinnön yhteydessä käytettävien aluminiumoksidihiukkasten BET-ominaispinta-alan on oltava suuruusluokkaa 60-170 m2/g, mieluimmin 90-170 m2/g. Jos aluminiumoksidihiukkasten BET-ominaispinta-ala ylittää arvon 170 g2/m, tulee tallennetun kuvan sisätiloissa tapahtuva värien 15 haalistuminen haitallisen suureksi.
Esillä olevan keksinnön tekijöiden tietämyksen mukaisesti tallennetun kuvan sisätiloissa tapahtuva värien haalistuminen johtuu väriaineen hapetushajoamisesta, ja kun väriaine 20 vangitaan tallennusväliaineen pintakerrokseen, se on vastaavalla tavalla alttiina hapettumiselle joutuessaan kosketukseen ilman kanssa. Erityisesti silloin, kun vangitun väriaineen pigmentillä on suuri ominaispinta-ala, kosketus-alue ilman kanssa tulee maksimaaliseksi, jolloin tapahtuu 25 erittäin huomattavaa värien haalistumista sisätiloissa.
• · · · ···
Aikaisemmin tunnetun tekniikan yhteydessä, kun ominaispin-·:1·: ta-alaltaan 170 m2/g olevaa piidioksidin tai kalsiumkar- bonaatin kaltaista pigmenttiä käytetään mustesuihkutallen-30 nuspaperin musteen vastaanottavaa kerrosta varten, niin • · tämän pigmentin huonon absorboituvuuden johdosta väriaineeseen musteessa oleva väriaine tunkeutuu syvälle paperiker- ♦ ♦ · *!1 rokseen yhdessä musteen sisältämän liuottimen kanssa, jol- , loin väriaineen värinmuodostusominaisuudet ja kuvatiheys · 35 ovat riittämättömiä, vaikka sisätiloissa tapahtuvan värien : : haalistumisen muodostama ongelma voidaankin ratkaista.
· • · I t · • · 7 97345 Tämä on ensimmäisenä syynä siihen, miksi BET-pinta-alaltaan 170 m2/g tai sen alle olevaa pigmenttiä ei ole aikaisemmin käytetty päällystettyä paperia varten edellä selostetulla tavalla.
5
Sen sijaan esillä olevan keksinnön tekijöiden tietämyksen mukaan BET-ominaispinta-alaltaan 170 m2/g tai pienempi pigmentti voi antaa riittävän värien haalistumista sisätiloissa estävän vaikutuksen sekä myös erinomaisen kuvatiheyden 10 aluminiumoksidihiukkasia käytettäessä.
Syytä siihen, miksi aluminiumoksidihiukkaset useiden erilaisten epäorgaanisten pigmenttien joukosta voivat antaa tulokseksi kuvatunlaisen erinomaisella optisella tiheydellä 15 varustetun kuvan, ei ole selvitetty, mutta esillä olevan keksinnön tekijöiden mielestä syynä voi olla se, että alu-miniumoksidihiukkasilla on positiiviset pintavaraukset ja että ne myös kykenevät helposti absorboimaan sähköisesti happo- ja/tai suoraväriaineita, jolloin tällaisten alu-20 miniumoksidihiukkasten yhteydessä käytetty paperi pystyy vangitsemaan enemmän väriaineita pintansa läheisyyteen, nimittäin musteen vastaanottavan kerroksen pintaan, ja lisäksi myös se, että väriaineet ja aluminiumoksidihiukkaset ovat sähköisesti sidottuja toisiinsa, jolloin lähellä pin-···* 25 takerrosta olevat väriaineet stabiloituvat ja hajoavat vai- keammin jne.
I·· • · • · • · · ·:*·: Toisaalta aluminiumoksidihiukkasia käytettäessä, joiden BET- ominaispinta-ala ei ole 60 m2/g tai suurempi, kuvan tiheys • 30 tulee riittämättömäksi, minkä johdosta keksinnössä käyte- • · tään hiukkasia, joiden BET-ominaispinta-ala on 60 m2/g tai ,·, suurempi.
• · · ··· • · · • · · « · ·
Esillä olevan keksinnön tekijöiden tietämyksen mukaisesti, :.· · 35 kun piidioksidia käytetään tallennuspinnan (pintakerroksen) «Il muodostavana pigmenttinä, koska yhteydet piidioksidin omi-_·, : naispinta-alan ja kuvatiheyden sekä tämän ominaispinta-alan i ·· ! *. ja sisätiloissa tapahtuvan värien haalistumisen välillä 8 97345 ovat voimakkaita, eivät sisätiloissa tapahtuvan värien haa-listumisen estämiseen ja kuvatiheyden parantamiseen tähtäävät pyrkimykset ole keskenään yhteensopivia, jolloin on vaikeaa parantaa niitä molempia samanaikaisesti.
5
Siten näiden molempien ominaisuuksien vastakkaisuuspyrkimys toistensa suhteen voi myös olla samanlainen aluminiumoksidi kuin piidioksidihiukkasten yhteydessä, mutta aluminiumoksi-dihiukkasia käytettäessä kuvatiheyden nostava pyrkimys pig-10 mentin ominaispinta-alan suhteen on huomattavampi kuin piidioksidin yhteydessä, jolloin etuna on se, että haluttu kuvatiheys voidaan saavuttaa hiukkasten avulla, joilla on alhaisempi ominaispinta-ala (170 m2/g tai pienempi) kuin piidioksidihiukkasilla. Tämä on syynä siihen, miksi sekä 15 sisätiloissa tapahtuvan värien haalistumisen estämistä että kuvatiheyttä voidaan parantaa esillä olevan keksinnön avulla.
Esillä olevan keksinnön yhteydessä käytettävien aluminium-20 oksidihiukkasten keskimääräinen hiukkaskoko on 5 μπι tai pienempi, erityisesti 3 μπι tai sen alle, ja edullisimmin 1 μιη tai pienempi.
Siten käyttämällä kuvatunlaisen ominaispinta-alan sisältä- t · *··* 25 viä aluminiumoksidihiukkasia voidaan kuvatiheyttä ja kuvan ...: varastoitavuutta sisätiloissa huomattavasti parantaa, joi- • · · loin kuvatiheys ja kuvan sisätiloissa varastoitavuus säi- *:*" lyttävät kuitenkin myyntiä varten tarvittavan suhteensa.
• · · • · * • · · 30 Esillä olevan keksinnön tekijöiden tietämyksen mukaisesti • · on toisin sanoen erinomaisen sisätiloissa varastoitavuuden .·. ja suuren kuvatiheyden säilyttämiseksi käytettävä edellä • · · ΙΓ. mainittuja aluminiumoksidihiukkasia, joiden keskimääräinen hiukkaskoko on 5 μιη tai pienempi, erityisesti 3 μπι tai sen : 35 alle, ja edullisimmin 1 μπι tai pienempi.
; Yli 5 μπι oleva keskimääräinen hiukkaskoko on riittämätön 97345 9 sisätiloissa tapahtuvan värien haalistumisen estämiseksi. Tällainen hiukkaskoko merkitsee hiukkaskokoa tilassa, jossa musteen vastaanottava kerros muodostetaan. Yleensä ottaen, koska alumlnlumoksldlhiukkasen primaarinen hiukkaskoko on 5 noin 1 nm - 1 μιη, ovat sekundaarisia hiukkasia muodostamat-tomat hiukkaset suositeltavia esillä olevan keksinnön yhteydessä. Lisäksi, ottaen huomioon musteen absorptlokyvyn, olisi alumlniumoksidihiukkasten keskimääräisen primaarisen hiukkaskoon oltava sopivimmln 0,5 pm tai pienempi. Kooltaan 10 yli 0,5 pm olevilla hiukkasilla on riittämätön musteen absorptiokyky.
Esillä olevan keksinnön tekijöiden tietämyksen mukaisesti, vaikka aluminlumoksidihiukkasten koon ja kuvatiheyden välinen 15 korrelaatio onkin alhainen, myös sisätiloissa varastoitavuus paranee hiukkaskoon ollessa pienempi.
Tätä voidaan pitää syynä siihen, että tallennuspinnan näkyvä pinta-ala on suurempi hiukkaskooltaan suurempia pigmenttejä 20 käytettäessä tallennuspinnan muodostamisen aikana verrattuna siihen tapaukseen, jolloin hiukkaskooltaan pienempiä pigmenttejä laminoidaan, jolloin adsorboitu väriaine on altis • « ·...* hapettumiselle.
• · · < * · · 25 Aikaisemmin tunnetussa tallennusvälialneessa muodostetaan sekundaarisia hiukkasia musteen absorptlokyvyn parantamiseksi, jolloin käytössä on tällaisella suurella hiukkaskoolla ,V. varustettu pigmentti. Esillä olevan keksinnön yhteydessä • · « musteen absorptiokyky ei aiheuta mitään ongelmia silloinkaan, 30 kun kooltaan submikronin luokkaa olevia hiukkasia sisältävä • pintakerros muodosLeluun limun sekundaarisia hiukkasia, musteen vastaanottavan kerroksen seuraavassa selostettavan • · · ‘ · · · *·’ ’ erityisen kokoonpanon ansiosta.
• • · · • ♦ c t t 35 Esillä olevan keksinnön toisena erikoispiirteenä on se, että sen mukainen tallennusväliaine käsittää edellä mainituista aluminiumoksidihiukkaslsta tehdyn pintakerroksen ja « i « M : mustetta absorboivan aluskerroksen. Tässä yhteydessä mainittu t · · • · I · i 10 97345 pintakerros käsittää tallennuspinnan eikä kykene itse absorboimaan ja pidättämään kaikkea käytettyä mustetta, absorboiden kuitenkin pääasiassa musteen sisältämän väliaineen ja ottaen vastaan suurimman osan musteen sisältämästä 5 liuottimesta siirtäen sen mustetta absorboivaan aluskerrok-seen.
Tästä syystä esillä olevan keksinnön mukainen tallennusvä-liaine sisältää sovellutusmuodon käsittäen tallennuspinnan, 10 jossa pintakerroksen muodostava pigmentti ja peruspaperin kuitumateriaali muodostavat seoksen ja/tai sovellutusmuodon, jossa tallennuspinta on peitetty pintakerroksella, jonka maksimipaksuus on 20 μπι, sopivimmin 15 μπι tai sen alle.
15 Keksinnön mukaan edellä mainittua pintapäällystyskerrosta on 0,3-0,7 g/m2 pigmentin kokonaismääränä. Kun päällystemää-rä on alle 0,3 g/m2, sillä ei ole mitään vaikutusta verrattuna tilanteeseen, jolloin mitään pintakerrosta ei käytetä. Jos taas päällystemäärä on enemmän kuin 7 g/m2 tai pintaker-20 roksen maksimipaksuus ylittää arvon 20 μπι, kuten edellä mainitun tallennusväliaineen (2) yhteydessä, on seurauksena erilaisia ongelmia, kuten musteabsorboituvuuden huomattava aleneminen, sisätiloissa tapahtuvan värien haalistumisen huononeminen tai paperijauheen muodostuminen silloinkin, 25 kun edellä mainittuja aluminiumoksidihiukkasia käytetään.
• · · :...* Esillä olevan keksinnön yhteydessä suositeltavampana pinta- * kerroksen päällystepigmenttimääränä on 1-7 g/m2, sopivimmin 2-7 g/m2.
sV: 30 • ·
Edellä mainitun pintakerroksen maksimipaksuus merkitsee . maksimiarvoa pintakerroksen syvyyssuunnassa tallennusväli- • · · aineen poikkileikkauksessa, päällystepigmentin määrän merkitessä taas pintakerroksena päällystetyn pigmentin määrää.
: 35 Pintakerrokseen päällystetyn pigmentin määrä määritetään JIS-P-8128-menetelmän mukaisesti ja se voidaan saada koko .·. ] tallennusväliaineen sisältämän tuhkan määrällisenä arvona, ; josta on poistettu peruspaperin sisältämä tuhka.
• · * 97345 11
Esillä olevan keksinnön yhteydessä pintakerros on muodostettu pääasiassa edellä mainituista aluminiumoksidihiukkasista, mutta alalla tunnettuja epäorgaanisia pigmenttejä voidaan myös käyttää, kuten piidioksidia, aluminiumsilikaattia, 5 magnesiumsilikaattia, kalsiumsilikaattia, kalsiumkarbonaat-tia, savea, kaoliinia, talkkia, pllmaata jne., tai orgaanisia pigmenttejä, kuten karbamidia jne. seosmääränä, joka ei ylitä 20 painoprosenttia.
10 Pintakerroksen edellä selostetulla tavalla muodostavan pigmentin olisi suotavimmin sisällettävä 80 painoprosenttia tai enemmän aluminiumoksidihlukkasia, sillä jos aluminium-oksidihiukkasten määrä alittaa 80 painoprosenttia, kuvatiheys alenee ja myös sisätiloissa varastoitavuuteen liittyvä 15 ongelma voi esiintyä yhdistelmäkäytössä olevan pigmentin laadusta riippuen.
Kuten edellä on selostettu, kykenee esillä olevan keksinnön mukainen tallennusväliaine tyydyttämään vastaavat suoritus-20 kykyvaatimukset suhteellisen vähäisen pintakerrosmäärän avulla, koska tätä pintakerrosta käytetään yhdessä mustetta absorboivan aluskerroksen kanssa seuraavassa selostettavalla tavalla.
25 Esillä oleva keksintö poikkeaa sisällöltään esimerkiksi japanilaisen avoimen patenttijulkaisun No. 58-110287 esimerkissä 2 selostetusta aikaisemmin tunnetusta sovellutusmuo-.·.· dosta, joka käsittää määrältään jopa 15 g/m^ olevan musteen vastaanottokerroksen ja jonka yhteydessä käytetään hlukkas-30 kooltaan 30 μιη olevia alumiinihiukkasia polyetyleeniteref-talaattikalvon kalvon päällä, tai sovellutusesimerkistä, jonka yhteydessä alumiinlhiukkaset on asetettu paperimassa- • · « v ' kuitujen sisälle arkin valmistuksen aikana japanilaisen avoimen patenttijulkaisun No. 58-110288 selostamalla tavalla. 35
Erityisinä esimerkkeinä esillä olevan keksinnön mukaisesta mustetta absorboivan aluskerroksen sisältävästä tallennus-väliaineesta voidaan mainita: 12 97345 (1) sovellutusmuoto, jossa pintakerros on asetettu nestettä absorboivalle peruspaperille, tämän peruspaperin toimiessa myös mustetta absorboivana aluskerroksena; ja 5 (2) sovellutusmuoto, jossa erinomaisella musteabsorboituvuu- della varustettu pigmenttikerros on asetettu peruspaperille, jonka päälle muodostetaan pintakerros jne.
Seuraavassa näitä sovellutusmuotoja selostetaan yksityiskoh-10 taisemmin.
Sovellutusmuoto (1) on esillä olevan keksinnön suositeltavin sovellutusmuoto ottaen huomioon sisätiloissa tapahtuva värien haalistuminen, paper 1 jauheen muodostuminen jne. sekä 15 tuotantomenetelmien tai -kustannusten vakauttaminen.
Tämän sovellutusmuodon mukaisen pintakerroksen muodostaa edellä mainittuja aluminiumoksidihiukkasia ja sideainetta sisältävä pigmentti. Esimerkkeinä esillä olevan keksinnön 20 mukaisista sideaineista voidaan mainita vesiliukoiset polymeerit, kuten polyvinyylialkoholi, tärkkelys, hapetettu tärkkelys, kationoitu tärkkelys, kaseiini, karboksimetyyli-selluloosa, gelatiini, hydroksietyyliselluloosa, akryyli-hartsi jne., sekä alalla tunnetut vesipitoiset dispersio-25 tyyppiset polymeerit, kuten SBR-lateksi, polyvinyyliasetaat-·:··’ tiemulsio jne., joita voidaan käyttää joko yksittäin tai kahden tai useamman polymeerilaadun seoksena.
Tässä sovellutusmuodossa kaikkien pigmenttien ja sideaineen 30 välisen suositeltavana käyttösuhteena (painosuhteena) voi olla 1/4-20/1, sopivimmin 1/2-4/1. Jos sideaineen määrä ylittää arvon 1/4 päällystekerroksen musteabsorboituvuus • · · *·* ' alenee, jos se taas on alle 20/1, edellä mainitun pigmentin « « ·.·.· jauhemaisessa muodossa tapahtuva variseminen päällysteker- 35 roksesta tulee haitallisen suureksi.
Peruspaperin, jolle edellä mainittu pintakerros asetetaan, on oltava mustetta absorboiva, jolloin sen suositeltavan 97345 13
Stöckigt-liimausasteen on oltava 0-15 s, sopivimmin 0-10 s ja edullisimmin 0-8 s. Kun käytetään Stöckigt-liimausas-teeltaan yli 15 s olevaa peruspaperia, koko tallennusväli-aineen musteabsorboituvuus on haitallisen puutteellinen.
5
Tallennusväliaineen, joka käsittää peruspaperin päälle muodostetun edellä mainitun päällystekerroksen, Stöckigt-lii-mausasteen olisi sopivimmin oltava 0-15 s, erityisesti 0-10 s, ja edullisimmin 0-5 s. Jos llimausaste ylittää arvon 15 10 s, suurin osa musteabsorboituvuudesta on riippuvainen edellä mainitulla arvoalueella olevasta päällystekerroksesta, jolloin musteabsorboituvuudesta tulee puutteellinen.
Esillä olevan keksinnön yhteydessä peruspaperin muodostava 15 kuitumassa ei ole luonteeltaan erityisen rajoittava, mutta se voi käsittää pääasiassa alalla tunnettua BKP- tai NPKP-puukultumassaa, johon voidaan kuitenkin sekoittaa haluttaessa myös teko- tai lasikuituja.
20 Erityisinä esimerkkeinä esillä olevan keksinnön mukaisen peruspaperin yhteydessä yleensä käytetyistä täyteaineista voidaan mainita savi, talkki, kaoliniitti, titaanioksidi, kalsiumkarbonaatti jne., jolloin erityisesti esillä olevan ..1I' keksinnön yhteydessä näiden täyteaineiden käyttömäärä on 1- 25 20 g/m2, sopivimmin 2-10 g/m2, tuhkapitoisuudesta laskettuna.
Esillä olevan keksinnön tekijöiden tietämyksen mukaan tyy-piItään tällaisen peruspaperin tuhkapitoisuus vaikuttaa suuresti erityisesti tallennusväliaineeseen asetettujen 30 mustepisaroiden epätarkkuuteen ja pistemäisiin muotoihin, ja tuhkapitoisuuden ollessa alle 1 g/m?, kyseiset mustepi-sarat tulevat huomattavan epätarkoiksi peruspaperin pinnan I « 1 *·1 ’ kuitujen suunnassa, jolloin niiden pistemuodot ovat huonoja • ja myös niiden epätarkkuus tulee myös liian suureksi. Toi-35 saalta, jos tuhkapitoisuus ylittää arvon 20 g/m2, itse tal-lennusvällaine kadottaa lujuutensa ja lisäksi tapahtuu ''· haitallista jauheen varisemista peruspaperista.
4 « ·
4 4 I
4 4« t · I « · « « I « · 14 97345
Edellä mainittujen täyteaineiden joukosta kalsiumkarbonaatti on erityisen suositeltava, koska sitä käytettäessä pistemuoto ja värinmuodostusominaisuudet tulevat hyviksi.
5 Edellä mainitun sovellutusmuodon (1) mukaisen peruspaperin tuhkapitoisuus voidaan määrittää esimerkiksi poistamalla musteen vastaanottava kerros tallennusväliaineesta käyttämällä tehokasta sldeainelluotinta ja määrittämällä ainoastaan peruspaperin tuhkapitoisuus JIS-P-8128 mukaisen menetelmän 10 avulla tuhkapitoisuuden määränä paperin yksikköaluetta kohti kyseisenä ajankohtana. Esimerkiksi tavanomaisessa mustesuihkumenetelmässä käytetyssä paperissa sideaineena toimii polyvinyylialkoholi, ja tällöin päällystekerros poistetaan upottamalla tallennusväliaine seisovaan kuumaan 15 veteen, minkä jälkeen peruspaperin tuhkapitoisuus voidaan määrittää.
Edellä mainitun sovellutusmuodon (1) mukainen peruspaperi voidaan valmistaa käyttämällä edellä mainittuja materiaaleja 20 mahdollisesti yhdessä arkin valmistukseen käytettyjen alalla tunnettujen lisäaineiden, liistausaineiden, tuottoa lisäävien aineiden, vahvistusaineiden jne. kanssa.
• · · 4 • · • aa a
Covellutusmuodossa (1) käytettävän peruspaperin sopivana • 1 1 Λ :ll(·· 25 peruspainona voi myös olla 60-120 g/mz. Siten, koska sovel- Ί'1' lutusmuodon (1) mukainen tallennusväliaine absorboi mustetta peruspaperin läpi, niin jos peruspaperin peruspaino on alle 60 g/m^, voi syntyä ongelmia, kuten läpilyöntien tai rypis-tymien jne. esiintymistä suurtiheyksistä painantaa suoritet-30 taessa. Jos.peruspaperin paino taas ylittää arvon 120 g/m2, paperista tulee liian luja, jolloin syntyy ongelmia sen ,,, siirrettävyyden suhteen tallennuslaitteen sisällä.
i i · • · | • · *«'.· Sovellutuksen (2) mukainen tallennusväliaine absorboi mus- « ··· 35 tetta vain pigmenttikerroksen välityksellä, ja siten sillä • « ( « on erinomainen musteabsorboituvuus ja pistemuoto, joten se · « on sopiva suurella erotuskyvyllä varustettujen korkealaa- i · 1 :·· · tuisten kuvien valmistamista varten.
• · · • « · « 97345 15
Sovellutusmuodon (2) mukaisen tallennusväliaineen erikoispiirteenä on se, että musteen vastaanottava kerros käsittää kahden tai useamman kerroksen yhdistelmän sisältäen musteenpitokerroksen, joka on muodostettu pääasiassa hiukkaskooltaan 5 suuremmasta pigmentistä kuin edellä mainitut aluminiumoksi-dihiukkaset.
Tämä musteenpltokerros muodostetaan sopivimmin pääasiassa (keskimääräiseltä) hiukkaskooltaan 5-30 μηι olevasta pigmen-10 tlstä, kuten piitä, ja edullisimmin synteettistä piidioksidia sisältävästä pigmenttityypistä, ja se asetetaan edellä selostetun tallennuspinnan muodostavaa aluminiumoksidihiuk-kasia sisältävää kerrosta alemmaksi.
15 Edellä mainitussa sovellutusmuodossa (2) voidaan hiukkaskooltaan suurempaa pigmenttiä musteenpitokerroksena käyttämällä ja upottamalla tämän kerroksen pienet pintaepätasaisuudet tallennuspinnan käsittävän kerroksen hiukkaskooltaan pienempään pigmenttiin saada tulokseksi edelleen parantuneella 20 pistemuodolla varustetut ilman karkeutta olevat kuvat jauheen varisematta, käyttäen samalla hyväksi hiukkaskooltaan suuremman pigmentin käytän yhteydessä tarjoutuvia etuja.
• ·
I < I
.,11' Musteenpitokerroksen muodostavan pigmentin omi nai spin ta- 25 alan olisi oltava sopivimmin suurempi kuin pintakerroksen ··' pääasiassa muodostavalla pigmentillä, edullisesti 200 mVg tai suurempi, myös musteabsorboituvuuden kannalta katsoen. Ottamalla myäs huomioon värinmuodostusominaisuudet musteabsorboituvuuden lisäksi on suositeltavaa käyttää yhdistelmää, 30 jossa pintakerroksen musteabsorptionopeutta hidastetaan siihen määrään asti, että mustepisarat voidaan muodostaa sopiviin kokoihin, musteenpitokerroksen musteabsorboituvuuden V * ollessa suuri. Tätä tarkoitusta varten pigmentin ja sideai- « · *.·.· neen välinen käyttösuhde tallennuspinnan muodostavassa * · ,j. 35 pintakerroksessa voi sopivimmin olla 1/3 - 5/1, edullisesti ,···. 1/2 - 3/1 ja kaikkein edullisimmin 1/1 - 10/1 koko musteen * 4 *!*. vastaanottavana kerroksena. Mitä tahansa alalla tunnettua : sideainetta voidaan myäs käyttää musteenpitokerroksen vai-
« I
• · • · 1S 97345 1 o niistämistä varten. Päällystetyn mustetta vastaanottavan kerroksen kokonaismäärä voi sopivimman olla 2-50 g/rr? , edullisesti S-30 g/rr£ musteenpitokerroksen päällystemäärän ollessa sopivimmin pintakerroksen määrä suuremman.
5
Lisäksi sovellutusmuodon (2) mukaisen tallennusväliaineen musteabsorboituvuuden parantamiseksi sopivimmin musteenpitokerroksen muodostavana pigmenttinä voidaan käyttää pallomaisia huokoisia piidioksidihiukkasia japanilaisen avoimen 10 patenttijulkaisun No. 62-183382 mukaisella tavalla. Erityisesti keskimääräiseltä hiukkaskooltaan 5-30 μκι olevia edellä mainittuja piidioksidipalloja käyttämällä musteenpitoker-rosta varten voidaan muodostaa tyhjötilavuudeltaan aikaisemmin käytettyyn amorfiseen pigmenttiin verrattuna suurempi 15 musteen vastaanottava kerros, jolloin tulokseksi voidaan saada erinomaisella musteabsorboituvuudella varustettu tallennusvälialne.
Esillä olevan keksinnön mukaista tallennusväliainetta val-20 mistettaessa edellä selostettujen sovellutusmuotojen mukaisella tavalla kuvatunlaiset komponentit sisältävä päällys-teliuos päällystetään alustaplnnalle jonkin alalla tunnetun menetelmän, kuten telapäällystys-, teräpäällystys-, ilmate-;i’ räpäällystys-, sulkutelapäällystys- tai pintaliimauspäällys- 25 tysmenetelmän jne. mukaisesti. Sen jälkeen kun pigmenttiä ♦ ♦ » ja sideainetta sisältävä vesipitoinen päällysteliuos on päällystetty aluskerrokselle, tämä päällyste voidaan kuivata jonkin alalla tunnetun menetelmän avulla käyttämällä esimerkiksi kuumailmakuivausuunia, kuumarumpua jne. esillä olevan 30 keksinnön mukaisen tallennusväliaineen muodostamiseksi.
Myös superkalanteria voidaan käyttää vaiheittain musteen * « · v ·' vastaanottavan kerroksen tasoittamiseksi tai sen plntalu- • · : :: juuden parantamiseksi.
!:! 35 *::: Esillä olevan keksinnön mukainen edellä selostettu tallen- ·;*. nusväliaine sisältää suuren kuvatiheyden, erinomaisen mus- • · I teabsorboituvuuden ja tästä huolimatta korkealaatuiset • * · 97345 17 ominaisuudet ilman sisätiloissa tapahtuvaa värien haalistumista .
Tallennetun tuvan veden- ja valonkestävyyden parantamiseksi 5 edelleen säilyttäen samalla edellä mainitut erilaiset tal-lennusominaisuudet, on välttämätöntä käyttää polyaluminium-hydroksidia ja/tai polyaluminiumkloridia aluminiumoksidihiuk-kasia sisältävässä pigmenttikerroksessa.
10 Edellä mainittu polyaluminiumhydroksidl on molekyylirakenteeltaan [Al(0H)g_al olevaa kahta tai useampaa yhdistettä sisältävä seos, mukaanlukien seokset, joita edustaa esimerkiksi kaava: [Al(OH)3 lnAlCLj (n > 2), 15 edellä mainittujen seosten ollessa kaupallisesti saatavissa kauppanimellä paho#2S, valmistajana Asada Kagaku Kogyo.
PolyaluminiumklorIdi on seos, joka käsittää molekyylirakenteeltaan [A1C13_|j ] olevaa kahta tai useampaa yhdistettä, 20 mukaanlukien seokset, joita edustaa esimerkiksi kaava: [Al2 (OH) 1Cl6_1]m (m > 1), näiden seosten ollessa kaupallisesti saatavissa kauppani-mellä PAC, valmistajana Taki Kagaku Kogyo.
• · · • < « · 25 Esillä olevan keksinnön mukaisen tallennusvällaineen olisi ·;·! sopivlmmin sisällettävä näitä seoksia 0,01 - 5 g/m2 . Jos seosmäärä on alle 0,01 g/m2, on vedenkestävyys riittämätön, ja jos taas seosmäärä on yli 5 g/m2, esiintyy musteabsor-boituvuuden ja kuvatiheyden huononemisen johdosta aiheutuvia 30 ongelmia.
Aikaisemmin tunnettuina menetelminä, joiden yhteydessä *·* ' käytetään vär inki innitysainetta mustesuihkumentelmää varten ·.·.· tarkoitetussa tallennusvällaineessa, voidaan mainita japa- 35 nilaisissa avoimissa patenttijulkaisuissa N:ot 56-84992, 59-20696, 59-33176, 60-11339, 61-58788, 61-252189 jne. selos-'·'· tetut menetelmät, jotka kaikki pohjautuvat amiinien käyttöön, : mutta jotka eivät kykene parannettuinakaan tyydyttämään is 97345 sekä veden- että valonkestävyyteen liittyviä vaatimuksia.
Esillä olevan keksinnön mukainen tallennusväliaine, jossa käytetään alumiinityyppistä seosta värinkiinnitysaineena 5 aikaisemmin käytetyn amlinityyppisen seoksen sijasta, parantaa väriaineen vedenkestävyyttä vaikuttamatta kuitenkaan haitallisesti sen valonkestävyyteen.
Lisäksi, vaikka polyaluminiumseosta voidaan käyttää sekoitet-10 tuna edellä selostettuun amiinityyppiseen värinkiinnitysal-neeseen, olisi amiinityyppistä vedenkestävää ainetta tässä tapauksessa käytettävä 70 painoprosenttia tai vähemmän, ja sopivimmin 25 painoprosenttia tai sen alle, polyaluminium-seoksesta. Jos tätä amiinityyppistä vedenkestävää ainetta 15 käytetään yli 70 painoprosenttia, se aiheuttaa valonkestä-vyyden haitallisen alenemisen.
Esillä olevan keksinnön yhteydessä musteen vastaanottava kerros voi tarpeen vaatiessa sisältää myös valoa hohtavia 20 kirkastusaineita, pinta-aktiivisia aineita, vaahdonestoai-neita, pH-arvoa valvovia aineita, sienenestoaineita, UV-säteilyä absorboivia aineita, hapettumisen estoaineita jne.
..]·* Mustesuihkutallennusjärjestelmää käytettäessä esillä olevan 25 keksinnön mukaista tallennusväliainetta varten, jonka koos-·;··· tumus on edellä selostetun mukainen, esimerkiksi esillä olevan keksinnön mukaisen tallennusmenetelmän yhteydessä, joka suorittaa tallennuksen monivärisen vesipitoisen musteen, kuten keltaisen (Y), sinipunaisen (M), slnivihreän (C), 30 mustan (Bk) jne. musteen avulla, ei mitään värien haalistumista sisätiloissa tapahdu tulokseksi saadussa kuvassa, mikä antaa tallennuskuvalle erinomaisen varastoltavuuden.
« « « * · · « · · • ·.·.· Esillä olevan keksinnön mukaisen menetelmän yhteydessä 35 käytetään esillä olevan keksinnön mukaista edellä selostettua tallennusväliainetta, jolloin itse mustesuihkutallennusme-netelmän avulla kuvatunlaiseen tallennusväliaineeseen syötetty muste voi myös olla sinänsä tunnettu. Musteen tallen- 19 57345 nusaineena voivat toimia esimerkiksi vesiliukoiset väriaineet, kuten suora-, happo- tai emäsvärlaineet, reaktiiviset väriaineet tai elintarvikkeita varten tarkoitetut väriaineet jne. Sopivina esimerkkeinä mustesuihkujärjestelmässä käy-5 tettävää mustetta varten erityisen soveliaista väriaineista, jotka kykenevät antamaan tulokseksi kuvia, jotka täyttävät asetetut laatuvaatimukset yhdessä edellä mainitun tallennus-väliaineen kanssa esimerkiksi värinmuodostusominaisuuden, terävyyden, vakavuuden, valonkestävyyden jne. suhteen, 10 voidaan mainita seuraavat väriaineet:
Suoravärlaineet, kuten C.I. Suoramusta 17, 19, 32, 51, 71, 108, 146, C.I. Suorasininen 6, 22, 25, 71, 86, 90, 106, 199, 15 C.I. Suorapunainen 1, 4, 17, 28, 83, C.I. Suorakeltainen 12, 24, 26, 86, 98, 142, C.I. Suoraoranssi 34, 39, 44, 46, 60, C.I. Suoravioletti 47, 48, C.I. Suoraruskea 109, 20 C.I. Suoravihreä 59, jne.;
Happovärlaineet, kuten C.I. Happomusta 2, 7, 24, 26, 31, 52, 63, 112, 118, C.I. Happosininen 9, 22, 40, 59, 93, 102, 104, 113, 117, 120, 167, 229, 234, 25 C.I. Happopunainen 1, 6, 32, 37, 51, 52, 80, 85, 87, 92, 94, 115, 180, 256, 317, 315, . C.I. Happokeltainen 11, 17, 23, 25, 29, 42, 61, 71, C.I. Happo-oranssi 7, 19 I < C.I. Happovloletti 49, jne.; 30 ja myäs multa, kuten C.I. Emäsmusta 2, C.I. Emässlnlnen 1, 3, 5, 7, 9, 24, 25, 26, 28, 29, ·.' C.I. Emäspunainen 1, 2, 9, 12, 13, 14, 37, * ' C.I. Emäsvioletti 7, 14, 27, 35 C.I. Elintarvikemusta 1, 2, jne. voidaan käyttää.
97345 20
Edellä esimerkin tavoin mainitut väriaineet ovat erityisen suositeltavia esillä olevan keksinnön mukaisen tallennusmenetelmän yhteydessä käytettävää mustetta varten, eivätkä nämä esillä olevan keksinnön yhteydessä käytettävää mustetta 5 varten tarkoitetut väriaineet ole rajoitettuja edellä mainittuihin väriaineisiin.
Tällaisia vesiliukoisia väriaineita käytetään yleensä aikaisemmin tunnetuissa musteissa noin 0,1 - 20 painoprosentin 10 suuruisena määränä musteen painosta, ja samaa painosuhdetta voidaan käyttää myös esillä olevan keksinnön yhteydessä.
Esillä olevan keksinnön mukaista vesipitoista mustetta varten käytettävänä liuottimena on vesi tai erityisen edul-15 lisesti veden ja jonkin vesiliukoisen orgaanisen liuottimen muodostama liuotinyhdistelmä. Vesiliukoisena orgaanisena liuottimena on sopivinta käyttää moniarvoista alkoholia, jolla on musteen kuivumista estävä vaikutus. Vettä käytettäessä on parasta valita käyttöön deionoitu vesi yleensä 20 useita erilaisia ioneja sisältävän veden sijasta.
Musteen sisältämän veteen liukenevan orgaanisen liuottimen pitoisuus voi yleensä olla 0-95 painoprosenttia, sopivimmin 2- 80 painoprosenttia ja edullisimmin 5-50 painoprosenttia. 25
Suositeltava vesipitoisuus voi olla 20 - 98 %, sopivimmin 50 - 90 % musteen kokonaispainosta.
• · • « · • · ·
Esillä olevan keksinnön yhteydessä käytettävä muste voi 30 haluttaessa sisältää myös pinta-aktiivlsia aineita sekä viskoosiutta ja pintajännitystä valvovia aineita jne. edellä mainittujen komponenttien lisäksi.
« · ·
III
III
Menetelmänä tallennuksen suorittamiseksi asettamalla edellä 35 mainittu muste sanottuun tallennusalneeseen voi keksinnön mukaisesti olla mikä tahansa tallennusmenetelmä, sopivimmin kuitenkin mustesuihkutallennusmenetelmä, ja sanottu menetelmä i.i : voi käsittää minkä tahansa järjestelmän, edellyttäen että Δ J.
97345 se kykenee poistamaan musteen tehokkaasti suuttimesta ja syöttämään sen ruiskutuksen kohteena olevaan tallennusväli-aineeseen.
5 Erityisen tehokkaasti voidaan käyttää mustesuihkumenetelmää, joka syöttää musteen suuttimen kautta lämpöenergian vaikutuksesta äkillisen tilavuudenmuutoksen kohteeksi joutuvan musteen aiheuttaman käyttövoiman avulla japanilaisessa avoimessa patenttijulkaisussa No 54-59936 selostetun mene-10 telmän mukaisesti.
Esillä olevan keksinnön mukainen edellä selostettu tallen-nusväliaine sopii käytettäväksi tallennusväliaineena muste-suihkutallennusta varten, erityisesti vesipitoista mustetta 15 käytettäessä, ja sillä on seuraavat vaikutukset: (1) Koska se absorboi erittäin tehokkaasti vesipitoista mustetta, se pysyy pääasiassa kuivassa tilassa välittömästi musteen ruiskutuksen jälkeen, jolloin tämän tallennusväliai- 20 neen kanssa kosketukseen joutuvat tallennuslaitteen osat ja sen käyttäjän kädet tai sormet eivät tahriinnu, eikä myöskään tallennettu kuva.
• · • · · (2) Kun sanottua väliainetta käytetään mustesuihkutallennuk-25 seen, on mustepisteellä edellä mainitun vaikutuksen (1) « t * ·;·' lisäksi korkea tiheys ja suunnilleen todellinen pallomainen muoto, jolloin piste ei ole liian epätarkka eikä siinä esiinny haituvla, niin että suurella erotuskyvyllä varustettu terävä kuva voidaan muodostaa.
30 (3) Koska sanotulla tallennusvällaineella on erinomaiset väriominaisuudet, se sopii hyvin väripainatukseen.
a * • aa a a a a a a (4) Päällystettyjen paperien yhteydessä esiintyvä kuvan a a 35 varastoitavuuden muodostama ongelma tulee minimoiduksi ja esillä olevan keksinnön mukaista tallennusvällainetta ja moniväristä mustetta käyttävän mustesuihkumenetelmän yhteydessä el esiinny sisätiloissa tapahtuvan värien haalIstumisen 97345 22 aiheuttamaa ongelmaa, joka on ollut ilmeinen, kun tulokseksi saatua kuvaa on pidetty seinällä, tai pöytälaatikossa, johon suoranainen auringonvalo ei ole päässyt vaikuttamaan useidenkaan kuukausien aikana.
5 (5) Esillä olevan keksinnön mukainen tallennusväliaine antaa edellä mainittujen ominaisuuksien 1-4 lisäksi myös erinomaisen veden- ja valonkestävyyden tallennetulle kuvalle.
10
Esillä olevaa keksintöä selostetaan seuraavassa yksityiskohtaisemmin oheisiin esimerkkeihin ja vertailueslmerkkelhin viitaten, joissa osapitoisuudet ja prosentit perustuvat painoon, ellei toisin ole ilmoitettu.
15
Esimerkit 1-4 Käyttämällä aluskerrosta, jonka Stöckigt-liimausaste oli 5 s ja peruspaino 66 g/m2 ja joka käsitti 9,0 % (5,9 g/m2) 2q kalsiumkarbonaattia tuhkapainosta JIS-P-8128 mukaisesti laskettuna päällystettiin koostumukseltaan seuraavassa selostettu päällysteliuos tankopäällystysmenetelmän mukai- . sesti kuivapäällystemääränä 5 g/m2 ja kuivattiin lämpötilassa • j. 110°C kolmen minuutin ajan esillä olevan keksinnön tallen- • · « < .··. 25 nusväliaineen muodostamiseksi.
Päällysteliuoksen koostumus:
Pigmenttiä 24 osaa
Polyvinyylialkoholia (PVA-117, valmistaja 30 Kuraray) 8 osaa
Polyvinyylialkoholia (PVA-117, valmistaja
Kuraray) 8 osaa *·* ' Vettä 200 osaa « · *·*·* Käytetyt pigmentit on esitetty seuraavassa taulukossa 1.
·:· 35 « «« « .*·, Vertailuesimerkki 1
Tallennusväliaine valmistettiin samoin kuin esimerkissä 1, 23 9 7 3 4 5 käyttämällä kuitenkin PPC:tä varten tarkoitettua paperia, jonka Stockigt-1iimausaste oli 24 s ja peruspaino 66 g/m2 (Canon NP dry -paperi) peruspaperina.
5 Esimerkit 5-8 ja vertailuesimerkit 2 ja 3 Käyttämällä peruspaperina paperia, jonka Stöckigt-liimausaste oli 0 s sekä peruspaino 65 g/m2 ja joka sisälsi kalslumkar-bonaattia 2,4 % (1,6 g/m2) tuhkapitoisuuden mukaisesti 10 laskettuna, koostumukseltaan esimerkin 1 kaltainen päällys-teliuos päällystettiin tankopäällystysmenetelmän avulla kuivapäällystemääränä 7 g/m2 ja kuivattiin lämpötilassa 110 °C esillä olevan keksinnön mukaisten tallennusväliaineiden muodostamiseksi.
15
Verta iluesimerkk i
Taulukon 2 mukaisia aluminiumoksidin ja muiden pigmenttien välisiä seoksia käytettiin pigmentteinä.
20 * « • · a a * • · · i a a a i 25
• « I
a t
I I I I I I
t I t i i • t | a « a • • · • « 9 • I « · « « · • * « · a i · • | • a a a a • a t a a a a a · i a a a a a a a a a « · a a a 24 97345
Taulukko 1 i_n_m iv v vi
Aluminium-
Esimerkki 1 oksidi 5 AKP-G 0,05 0,05 136 3,6 5 (Sumimoto
Kagaku)
Aerosil 10 Esimerkki 2 aluminium- 0,02 0,02 100 3.4 5 oksidi-C (Degussa)
Aluminium- 15 oksidi
Esimerkki 3 UA-5605 1,8 0,05 64 3,5 5 (Showa Denko) 20 Aluminium- oks id i I « '...· Esimerkki 4 CAH-G 4,1 0,1 115 3,5 5 (Sumimoto
Kagaku) —: 25
• I
,Aluminium-Vertaileva oksidi esimerkki 1 AKP-G 0,05 0,05 136 3,4 24 30 t · · « · * 4 « · · • · · • ·
• I
35 .t 11 ii l i i £1 25 9 7 3 4 5
Huomautuksia I .... Hiukkasten laatu (valmistaja) TI .... Keskimääräinen hiukkaskoko (pm) III ... Keskimääräinen primaarinen hiukkaskoko (pm) 5 IV .... BET-ominaispinta-ala (m^/g) V .... Päällystepigmentin määrä (g/m2) VI .... Tallennusvällaineen liimausaste (s) 10 26 97345
Taulukko 2
I_II_HI_IV
Esimerkki 5 24 osaa 0 osaa 4,8 (g/m2) 1 (s)
Esimerkki 6 20 4 4,8 1 ^ Vertailu- 0 24 4,5 1 esimerkki 2 Huomautuksia I .... Aluminiumoksidi (AKP-G, Sumimoto Kagaku) II .... Sinkkioksidi (aktiivinen sinkkivalkoinen AZO, 10 valmistaja Seido Kagaku, hiukkaskoko 0,8 μπι, ominaispinta-ala 64 m^/g) III ... Päällystepigmentin määrä (g/m2) IV .... Tallennusväliaineen liimausaste (s)
15 _I_II_LII_IV
Esimerkki 7 24 osaa 0 osaa 4,6 (g/m2) 2 (s)
Esimerkki 8 20 4 4,6 2
Vertailu- 0 24 4,8 1 esimerkki 3 20
Huomautuksia I .... Aerosil aluminiumoksidi-C (Degussa) ’···’ II .... Finesil X-37 (Tokuyama Soda, hiukkaskoko 2,7 ' μπι, ominaispinta-ala 260 m2/g) 25 Hl ··· Päällystepigmentin määrä (g/m3) IV .... Tallennusväliaineen liimausaste (s) 30 1 97345 27
Edellä mainitun tallennusväliaineen sopivuus mustesuihkutal-lennusta varten arvioitiin suorittamalla mustesuihkutallennus musteen avulla, jonka koostumus selostetaan seuraavassa, käyttäen mustesuihkukirjoitinta, jonka mustesuihkupäät oli 5 varustettu 128 suuttimella, suutinvälein 1 mm/16 suutinta, neljää väriä Y, M, C ja Bk vastaavalla tavalla.
Musteen koostumus: Väriaine 5 osaa 10 Dietyleeniglykoli 20 osaa
Vesi 78 osaa Värlaine: Y: C.I. Suorakeltainen 86 15 M: C.I. Kappopunainen 35 C: C.I. Suorasininen 199 Bk: C.I. Elintarvikemusta 2
Arviointi suoritettiin seuraavassa selostettavien tekijöiden 20 suhteen. Tulokset on esitetty taulukossa 3.
.. (1) Musteabsorboituvuus arvioitiin edellä selostetun muste- « « suihkukirjoittimen avulla. Terävä painettu kuva ilman värien sekoittumista painatuksen raja-alueella väreillä Y, M, C ja 25 Bk painettujen kirjainten välissä arvioitiin kirjaimella O, ja päinvastainen tapaus kirjaimella X.
(2) Kuvatiheyttä varten saman mustesuihkukirjoittimen avulla yhtenäisesti painetun painokuvan (BK) kuvatiheys arvioitiin 30 käyttämällä Macbeth-heijastusdensitometriä D-918.
... (3) Varastoitavuus sisätiloissa mitattiin kiinnittämällä
I I
kohdassa (2) käytetty painokuva (BK) toimiston seinään kuuden kuukauden ajaksi. Ero delta E*ab välittömästi kuvan ·; 35 painatuksen jälkeen olevan kuvan väriarvon (ennen sen kiin- nitystä seinään) ja kuvan kuuden kuukauden seinässäolon jälkeisen väriarvon välillä määritettiin kuvan sisätiloissa varastoitavuuden arvioimiseksi.
28 9 7 3 4 5 (4) Paperijauhetta varten, kun musteen vastaanottokerroksen pintaa raaputetaan kovuudeltaan H olevalla lyijykynällä, merkitään päällystekerroksen raaputuksen tai leikkauksen yhteydessä paljon paperijauhetta muodostavaa paperia kirjai-5 me 11a X ja päinvastaista tapausta kirjaimella 0.
10 • « < t · t < « « • · 29 9 7 3 4 5
Taulukko 3
Muste- Kuva- Sisätiloissa Paperi- absorboi tuvuus tiheys varastoitavuus jauhe 5 (delta E*ab)
Esimerkki 1 O 1,65 4,5 0
Esimerkki 2 0 1,48 2,5 0
Esimerkki 3 0 1,36 9,4 0
Esimerkki 4 O 1,56 11/9 O
10 Vertailu- X 1,30 5,6 O
esimerkki 1
Esimerkki5 O 1,58 5,2 O
Esimerkki 6 O 1,48 4,6 O
Vertailu- X 1,16 2,1 O
15 esimerkki 2
Esimerkki 7 O 1,42 3,2 O
Esimerkki 8 O 1/47 6,8 O
Vertailu- O 1,57 25,4 O
esimerkki 3 20 25
I I I
30 9 7 3 4 5
Esimerkit 9-11 ja vertailuesimerkit 4 ja 5
Tavallisen hienolaatuisen paperin (kauppanimi GInkan, valmistaja Sanyo Kokusaku Pulp) muodostama aluskerros päällys-5 tettiin seuraavassa selostettavalla päällysteliuoksella kuivapäällystemääränä 20 g/m2 tankopäällystysmenetelmän avulla ja kuivattiin lämpötilassa 110°C viiden minuutin ajan musteenpitokerroksen muodostamiseksi/ minkä jälkeen tälle musteenpitokerrokselle päällystettiin seuraavassa 10 selostettava päällysteliuos II kuivapäällystemääränä 7 g/m^ tankopäällystysmenetelmän avulla ja kuivattiin lämpötilassa 110°C kolmen minuutin ajan pintakerroksen muodostamiseksi esillä olevan keksinnön ja vertailuesimerkin mukaisten tallennusväliaineiden valmistamiseksi.
15 Fäällysteliuoksen I koostumus:
Synteettinen piidioksidi (pallomainen piidioksidi, BET-ominaispinta-ala 700 mVg, keskimääräinen hiukkaskoko 20 μτη, valmistaja Asahi Glass) 18 osaa 20 Polyvinyylialkoholi (PVA-117/R-1130, valmistaja Kuraray) 6 osaa
Vesi 76 osaa · Päällysteliuoksen II koostumus: 25 Huokoinen aluminiumoksidi (RG-40, valmistaja Twatani Kagaku 2
Kogyo, ominaispinta-ala 48 m /g) 13 osaa
Polyvinyylialkoholi (PVA-110, valmistaja Kuraray) 10 osaa « < «
Vesi 7 osaa 30
Esimerkki 10 ... Hienojakoinen hiukkasmainen aluminiumoksidi (Aerosil, alumi- ' niumoksidi-C, valmistaja Nihon Aerosil, BET-ominaispinta- ala 100 m2/g) 13 osaa 35 Polyvinyylialkoholi (PVA-110, valmistaja Kuraray) 10 osaa
Vesi 77 osaa 97345 31
Esimerkki 11
Erittäin puhdas aluminiumoksidi (AKP-G, valmistaja Sumimoto Kagaku, BET-ominaispinta-ala 130 m2/g) 13 osaa
Polyvinyyvialkoholi (PVA-110, valmistaja Kuraray) 5 77 osaa
Vertai luesimerkki 4
Hienojauheinen piidioksidi (Syloid 74, valmistaja Fujidevi-son, BET-ominaispinta-ala 300 m2/g) 13 osaa 10 Polyvinyylialkoholi (PVA-110, valmistaja Kuraray) 10 osaa
Vesi 77 osaa
Vertai luesimerkki 5 15 Sinkkioksidi (aktiivinen sinkkivalkoinen AZO, valmistaja Seido Kagaku, BET-ominaispinta-ala 64 m2/g) 13 osaa
Polyvinyylialkoholi (PVA-110, valmistaja Kuraray) 10 osaa
Vesi 77 osaa 20
Esimerkki 12
Esimerkin 9 mukaiselle paperille päällystettiin seuraavassa ...· selostettava päällysteliuos III tankopäällystysmenetelmän avulla kuivapäällystepainolla 20 g/m2 ja kuivatettiin 110oc 25 lämpötilassa viiden minuutin ajan musteenpltokerroksen ·;·: muodostamiseksi, minkä jälkeen tämän musteenpltokerroksen päälle päällystettiin seuraavassa selostettava päällysteliuos IV kuivapäällystepainolla 7 g/m2 ja kuivattiin 110<>C lämpötilassa kolmen minuutin ajan pintakerroksen muodostamiseksi 30 esillä olevan keksinnön mukaisen tallennusväliaineen valmistamista varten.
« < « i * « • · « • · · 1 32 9 7 3 4 5 Päällysteliuoksen III koostumus:
Synteettinen piidioksidi (Syloid 620, BET-ominaispinta-ala 300 m2/g, keskimääräinen hiukkaskoko 12 μπ\, valmistaja Fujidevison) 20 osaa 5 Polyvinyylialkoholi (PVA-117, valmistaja Kuraray) 5 osaa
Vesi 75 osaa Päällysteliuoksen IV koostumus: 10 γ-aluminiumoksidi (UA-5605, valmistaja Showa Denko, BET-ominaispinta-ala 64 m1 2/g) 12 osaa
Polyvinyylialkoholi (PVA-110, valmistaja Kuraray) 11 osaa
Vesi 77 osaa 15
Vertailuesimerkki 6
Esimerkin 10 mukaiselle peruspaperille päällystettiin seu-raavassa selostettava päällysteliuos päällystemääränä 15 g/m2 ja kuivatettiin lämpötilassa 140oC viiden minuutin 20 ajan matalalla musteabsorboituvuudella varustetun alusker-roksen muodostamiseksi. Tämän aluskerroksen päälle päällystettiin esimerkin 10 mukainen päällysteliuos esimerkin 10 i i mukaisella tavalla ja kuivatettiin tallennusvällaineen 6 valmistamiseksi vertailua varten.
I I
25 Päällysteliuoksen koostumus:
Polyvinyylipyrrolidoni (PVP K-90, valmistaja GAF) 9 osaa Isobutyleeni/Maleiinihapon anhydridikopolymeeri (Isovan 10, valmistaja Kuraray Isoprene Chemical) 3 osaa 30 Dimetyyliformamidi 88 osaa • « t • · · • I I « t · I · · I « « • · .Ϊ 35 t 1111 I « « ( 2 97345 33
Siellä olevien esimerkkien 9-12 ja vertailuesimerkkien 4-6 aukaiset vastaavat tallennusväliaineet arvioitiin seuraavien tekijöiden suhteen. Tulokset on esitetty seuraavassa taulukossa 4.
5 (1) Musteabsorboituvuus arvioitiin edellä mainittua muste-suihkukirjoit intä käyttämällä. Tallennettua kuvaa, jossa esiintyi suurempi viivapaksuus kahden värin seosväriosassa yhteen ainoaan väriosaan verrattuna sekä musteen ulosvir-tausta, on arvioitu kirjaimella X, ilman viivapaksuutta olevaa tallennettua kuvaa kirjaimella 0 ja hieman viivapak-suutta sisältävää kuvaa tunnuksella delta. Lisäksi kuvaa, 3ossa ei esiinny viivapaksuutta edes kolmen värin limittäi- sessä osassa, on merkitty tunnuksella .
15 (2) Varastoitavuus sisätiloissa määritettiin painamalla yhtenäinen kuva värillä Bk edellä mainittua kirjoitinta käyttäen ja kiinnittämällä tämä painotuote kuudeksi kuukaudeksi toimiston seinälle. Kuvan alkuperäisen väriarvon ja 20 välittömästi painamisen jälkeisen väriarvon välinen suhde (delta E*ab) määritettiin värien sisätiloissa haalistumisen arvioimiseksi.
' ' I « • « • « · (3) Vär i omi nai suuksi en arvioimiseksi edellä mainitun kirjoit-25 timen avulla suoritetun yhtenäisen painatuksen (Y, H, C) • i i välityksellä saatujen painotuotteiden väriarvot määritettiin käyttämällä pikavärianalysointilaitetta (valmistaja Murakami Shikisai Kagaku).
30 (4) Kuvatiheyden arvioimiseksi edellä mainitun kirjoittimen avulla yhtenäisen painatuksen (Bk) välityksellä valmistetun painotuotteen optinen tiheys mitattiin Macbeth-densito- ·.· · metriä RD-914 käyttämällä.
• · « · · « · · • · • t 1 « • i · · t i « • · • t · I f % · I 4 tl* » « i * I < « « t m 97345
Taulukko 4
I II III IV
_X_ϋ_c_
Esimerkki9 7,3 77,8 67,9 50,0 1,26
Esimerkki 10 13,3 83,3 71,9 53,2 1,55 5 Esimerkki 11 14,5 82,4 72,2 54,1 1,66
Esimerkki 12 O 8,6 78,1 69,2 50,8 1,37
Vertailu- esimerkki 4 34,8 82,3 72,0 52,1 1,63
Vertailu- 10 esimerkki 5 5,4 61,9 53,7 46,3 1,18
Vertailu- esimerkki 6 X 9,4 83,4 72,1 53,5 1,42
Huom: I: Musteabsorboituvuus 15 II: Sisätiloissa varastoitavuus (delta E*ab) III: Värlominaisuudet IV: Kuvatiheys (Ek)
Esimerkit 13-16 ja vertailuesimerklt 7-9 20 Tallennusväliaine valmistettiin esimerkin I mukaisella tavalla allaolevassa taulukossa 5 esitettyjä päällystekoos- • · ···’ tumuksia lukuunottamatta.
'...· Paallysteseoksen koostumus: 25 Pigmentti 20 osaa
Polyvinyylialkoholi (PVA-110, valmistaja Kuraray) 10 osaa
Vedenkestavä aine 3,6 osaa
Vesi 266 osaa 30 • « · 1 35 9 7 3 4 5
Taulukko 5
ElSlientti_Väriaineen kilnnltvsalne
Esimerkki 13 Aluminiumoksidi Polyaluminiumhydroksidi (AKPOG) (paho}}2/ valmistaja Asada 5 Kagaku Kogyo)
14 Aluminiumoksidi Polyaluminiumkloridi (PAC
(Aerosil alumi- 250A, valmistaja Taki Ka-miniumoksidi-C) gaku Kogyo) 10 15 Aluminiumoksidi Polyaluminiumhydroksidi (AKP-G) (paho82S) 2,7 osaa
Polyamidiepikloorihydri ini (Polyfix 601, valmistaja 15 Showa Kobunshi) 0,9 osaa
16 Aluminiumoksidi Polyaluminiumkloridi (PAC
(Aerosil alumi- 250A) 2,7 osaa niumoksidi-C) Polyallyyliamini (PAA-10S, 20 valmistaja Nittobo) 0,9 osaa
Viite- Aluminiumoksidi Ei mitään, vesimäärä esimerkki 1 (AKP-G) 270 osaa 25
Vertailu- Ultrahienot Polyaluminiumhydroksidi esimerkki 7 piidioksidi- (paho#2S) hiukkaset (Finesil X-37) 30 8 Aluminiumoksidi Polyamidiepikloorihydriini- (AKP-G) hartsi (Polyfix 601) .·.· 9 Aluminiumoksidi Polyallyyliamini ·. 35 (AKP-G) (PAA-10S) 36 97345
Taulukko 6
Musteabsor- Kuva- Vedenkes- Valonkes- Sisäti- boituvuus tiheys tävyys tävyys loissa varas- 5 toituvuus (delta E*ab)
Esimerkki 13 O 1,60 95% 83% 3,4 14 O 1,48 94% 78% 2,3 10 15 O 1,59 98% 80% 3,2 16 O 1,48 99% 74% 2,1
Viite- esimerkki 1 O 1,62 72% 88% 4,4
Vertailu- 15 esimerkki 7 O 1,63 80% 76% 26,3 8 O 1,59 102% 43% 3,1 9 O 1,48 99% 38% 1,9 20 25 I |

Claims (11)

97345 37
1. Tallennusväliaine, tunnettu siitä, että se käsittää pintakerroksen, joka muodostuu pääasiassa alumiinioksidi-hiukkasista, sekä aluskerroksen, joka kykenee absorboimaan 5 mustetta, että alumiinioksidihiukkasten BET-pinta-ala on 60-170 m2/g ja keskimääräinen hiukkaskoko on 5 μιη tai pienempi ja että pintakerroksen päällystemäärä on 0,3-7 g/m2 ilmaistuna pigmentin kokonaismääränä.
2. Utskrif tmaterial enligt patentkrav l, kännetecknat av att aluminiumoxidpartiklarna uppvisar en medelpartikelstor- !·' : 35 lek 1 /im eller mindre. 4 4 4
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tallennusväliaine, tun nettu siitä, että alumiinioksidihiukkasten keskimääräinen hiukkaskoko on 1 μιη tai pienempi.
3. Utskrif tmaterial enligt patentkrav 1 eller 2, kanne- .·.: tecknat av att aluminiumoxidpartiklarna innefattar 80 vikt- 97345 39 procent eller mera av den totala pigmentmängden i ytskik-tet.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen tallennusväliaine, 15 tunnettu siitä, että alumiinioksidihiukkaset muodostavat ainakin 80 painoprosenttia kaikista pintakerroksessa olevista pigmenteistä.
4. Utskriftmaterial enligt nägot av de föregäende patent- 5 kraven, kännetecknat av att det undre skiktet är ett papper med limningsgrad enligt Stöckigt JIS-P-8122 mellan 0 och 15 sek.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen tallen-20 nusväliaine, tunnettu siitä, että aluskerroksena käytetään paperia, jonka Stöckigt-liimausaste JIS-P-8122 mukaisesti on 0-15 s.
5. Utskriftmaterial enligt nägot av de föregäende patent-10 kraven, kännetecknat av att det undre skiktet är ett bas- papper med fibröst material, och att aluminiumoxidpartik-larna i ytskiktet ingär som blandning i det fibrösa mate-rialet av baspapperet.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen tallen- *···* 25 nusväliaine, tunnettu siitä, että aluskerroksena on kuitu- • · · ...: materiaalia sisältävä pohjapaperi ja että pintakerroksen • · · alumiinioksidihiukkaset ovat sekoittuneina pohjapaperin ’·*” kuitumateriaaliin. «·· • · · • · ·
6. Utskriftmaterial enligt nägot av de föregäende patent- kraven, kännetecknat av att limningsgraden enligt Stöckigt JIS-P-8122 är mellan 0 och 15 sek.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen tallen- • · nusväliaine, tunnettu siitä, että sen Stöckigt-liimausaste . .·. JIS-P-8122 mukaisesti on 0-15 s. • · · • · · • · · • « ·
7. Utskriftmaterial enligt nägot av de föregäende patent-20 kraven, kännetecknat av att det bläckupptagande skiktet innefattar ett bläck-kvarhällande skikt, tili övervägande del av ett pigment, vilket anordnats mellan baspapperet och ytskiktet i form av huvudsakligen aluminiumoxidpartiklar. ’···* 25 8. Utskrif tmaterial enligt nägot av de föregäende patent- kraven, kännetecknat av att ytskiktet av huvudsakligen alu- t · « miniumoxidpartiklar innef attar polyaluminiumhydroxid och/- ·ϊ**ί eller polyaluminiumklorid. • · · • · · • · ·
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen tallen- : 35 nusväliaine, tunnettu siitä, että musteen vastaanottava J,..: kerros käsittää mustetta pidättävän kerroksen, joka muodos- .·. : tuu pääasiassa pigmentistä, joka sijaitsee pohjapaperin ja • ♦ « « « • · · 97345 38 mainitun pääasiassa alumiinioksidihiukkasista muodostuvan pintakerroksen välissä.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen tallen- 5 nusväliaine, tunnettu siitä, että pintakerros, joka muodostuu pääasiassa alumiinioksidihiukkasista, sisältää polyalu-miniumhydroksidia ja/tai -kloridia.
9. Utskrif tmaterial enligt patentkrav 8, kännetecknat av • · att polyaluminiumhydroxiden och/eller polyaluminiumkloriden , .·. ingär i en mängd inom intervallet mellan 0,01 och 5 g/m2. « · « ··« • · · * ·
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen tallennusväliaine, tun-10 nettu siitä, että polyaluminiumhydroksidin ja/tai -kloridin määrä on 0,01-5 g/m2.
10. Bläcksträlutskrivningsförfarande, i vilket utskrift I · : 35 genomföres genom att smä droppar av vattenhaltigt bläck överföres tili ett utskrif tmaterial enligt nägot av de fö-,·. : regäende patentkraven, kännetecknat av att det vattenhalti- • · · 40 57345 ga bläcket innehäller ett surt färgämne och/eller direkt färgämne.
10. Mustesuihkutallennusmenetelmä, jossa tallennus suoritetaan saattamalla pieniä vesipitoisen musteen muodostamia 15 pisaroita jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukaiseen tallennusväliaineeseen, tunnettu siitä, että vesipitoinen muste sisältää happo- ja/tai suoraväriainetta.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen mustesuihkutallennus-20 menetelmä, tunnettu siitä, että pienet mustepisarat muodostetaan antamalla lämpöenergian vaikuttaa musteeseen. ...^ l. Utskriftmaterial, kannetecknat av att det innefattar · ·” 25 ett ytskikt tili övervägande del uppbyggt av aluminiumoxid- • · · partiklar och ett undre skikt med bläckabsorptionsförmäga, • · ’···1 att aluminiumoxidpartiklarna uppvisar en specifik BET-yta 1' inom intervallet 60-170 m2/g jämte en medelpartikelstorlek • · · V : 5 /im eller mindre, och att beläggningsmängden för ytskiktet 30 ligger inom intervallet 0,3-7 g/m2 räknat som totalmängden pigment. • · · » · « «·«
11. Bläcksträlutskrivningsförfarande enligt patentkrav 10, 5 kännetecknat av att de smä bläckdropparna bildas därigenom att värmeenergi fär inverka pä bläcket. • I · • · • · « I ( «M • · « · ·«· • · • « • · · • · • · · « · · • · · • · • · · • · · • · • · · « · · • · · »«· • * · « · « < · I I I ' t · I 4 i ! *. I I I l 4 I
FI891040A 1988-03-04 1989-03-03 Tallennusväliaine ja sitä käyttävä mustesuihkutallennusmenetelmä FI97345C (fi)

Applications Claiming Priority (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP4967688 1988-03-04
JP4967688 1988-03-04
JP11060588 1988-05-09
JP11060588 1988-05-09
JP1404289 1989-01-25
JP1014042A JP2694771B2 (ja) 1988-03-04 1989-01-25 被記録材及びそれを用いた記録方法
JP1018004A JPH02198889A (ja) 1989-01-27 1989-01-27 被記録材及びこれを用いたインクジェット記録方法
JP1800489 1989-01-27

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI891040A0 FI891040A0 (fi) 1989-03-03
FI891040A FI891040A (fi) 1989-09-05
FI97345B true FI97345B (fi) 1996-08-30
FI97345C FI97345C (fi) 1996-12-10

Family

ID=27456129

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI891040A FI97345C (fi) 1988-03-04 1989-03-03 Tallennusväliaine ja sitä käyttävä mustesuihkutallennusmenetelmä

Country Status (9)

Country Link
EP (1) EP0331125B1 (fi)
AT (1) ATE111818T1 (fi)
AU (1) AU626290B2 (fi)
CA (1) CA1337388C (fi)
DE (1) DE68918307T2 (fi)
DK (1) DK172062B1 (fi)
ES (1) ES2059591T3 (fi)
FI (1) FI97345C (fi)
NO (1) NO301410B1 (fi)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2670454B2 (ja) * 1989-04-03 1997-10-29 キヤノン株式会社 被記録材及びこれを用いた記録方法
JP2686670B2 (ja) * 1990-04-02 1997-12-08 キヤノン株式会社 インクジェット用被記録材
JP2877740B2 (ja) * 1994-10-27 1999-03-31 キヤノン株式会社 被記録媒体及びこれを用いた画像形成方法、印字物
US6000794A (en) * 1994-10-27 1999-12-14 Canon Kabushiki Kaisha Image forming method
DE19618607C2 (de) * 1996-05-09 1999-07-08 Schoeller Felix Jun Foto Aufzeichnungsmaterial für Tintenstrahl-Druckverfahren
US6159581A (en) * 1997-09-24 2000-12-12 Kuraray Co., Ltd. Leather-like sheet
FR2795366B1 (fr) * 1999-06-22 2001-08-10 Rhodia Chimie Sa Support d'enregistrement par jet d'encre
AU1006001A (en) * 2000-01-06 2001-07-12 Westvaco Corporation Glossy inkjet coated paper
US6696118B2 (en) * 2000-09-27 2004-02-24 Canon Kabushiki Kaisha Recording medium and image forming method utilizing the same
CN1238202C (zh) 2000-10-24 2006-01-25 三菱制纸株式会社 喷墨用记录材料
FR2876384B1 (fr) * 2004-10-13 2008-01-04 Honnorat Rech S & Services Sar Composition liquide de traitement de supports

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS60232990A (ja) * 1984-05-02 1985-11-19 Mitsubishi Paper Mills Ltd インクジエツト記録媒体
JPS61280983A (ja) * 1985-06-07 1986-12-11 Teijin Ltd 記録シ−ト
US5041328A (en) * 1986-12-29 1991-08-20 Canon Kabushiki Kaisha Recording medium and ink jet recording method by use thereof

Also Published As

Publication number Publication date
EP0331125A2 (en) 1989-09-06
AU3098789A (en) 1989-09-07
CA1337388C (en) 1995-10-24
EP0331125A3 (en) 1990-09-05
ATE111818T1 (de) 1994-10-15
DK172062B1 (da) 1997-10-06
EP0331125B1 (en) 1994-09-21
ES2059591T3 (es) 1994-11-16
NO301410B1 (no) 1997-10-27
NO890925D0 (no) 1989-03-03
DE68918307D1 (de) 1994-10-27
AU626290B2 (en) 1992-07-30
DK103789D0 (da) 1989-03-03
FI97345C (fi) 1996-12-10
DK103789A (da) 1989-09-05
FI891040A (fi) 1989-09-05
FI891040A0 (fi) 1989-03-03
DE68918307T2 (de) 1995-05-18
NO890925L (no) 1989-09-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5266383A (en) Recording medium and ink jet recording method by use thereof
EP1038691B1 (en) A process for producing an ink jet recording material
US6548149B1 (en) Ink jet recording material and process for producing same
EP1174279B1 (en) Ink-jet recording material containing ultraviolet ray-absorber
EP0803374A2 (en) Ink jet recording material and process for producing same
EP1122084B2 (en) Ink-jet recording material suitable for pigment ink
KR20060042134A (ko) 잉크제트 기록용 시트
KR19990077984A (ko) 잉크제트프린터용기록시트
US20050238827A1 (en) Ink-jet recording sheet, method for making the same, and image-forming method
FI97345B (fi) Tallennusväliaine ja sitä käyttävä mustesuihkutallennusmenetelmä
US6977100B2 (en) Ink-jet recording material suitable for pigment ink
EP1138514A2 (en) Recording material for ink-jet recording
JPS6157380A (ja) インクジエツト記録媒体
US20030044583A1 (en) Ink jet recording element
JPS63280681A (ja) インクジェット記録媒体
JPH08108617A (ja) インクジェット記録用紙
EP1288011B1 (en) Ink jet recording element and printing method
CA1337321C (en) Recording medium and ink jet recording method
JPS5935980A (ja) 被記録材
JP2002137537A (ja) インクジェット記録用シート
JPH01229683A (ja) 被記録材及びそれを用いた記録方法
JPH06143793A (ja) インクジェット記録シート及びその記録方法
JPH04211984A (ja) インクジェット記録方法
JPH0367685A (ja) インクジェット記録媒体

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
FG Patent granted

Owner name: CANON KABUSHIKI KAISHA