FI93222B - Sideainekoostumus, koostumusta sisältävä ilmassa kuivuva lakka, ja koostumuksen käyttö ilmassa kuivuvassa lakassa - Google Patents

Sideainekoostumus, koostumusta sisältävä ilmassa kuivuva lakka, ja koostumuksen käyttö ilmassa kuivuvassa lakassa Download PDF

Info

Publication number
FI93222B
FI93222B FI896260A FI896260A FI93222B FI 93222 B FI93222 B FI 93222B FI 896260 A FI896260 A FI 896260A FI 896260 A FI896260 A FI 896260A FI 93222 B FI93222 B FI 93222B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
binder
binder composition
drying
paint
ester
Prior art date
Application number
FI896260A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI896260A0 (fi
FI93222C (fi
Inventor
Bo Fallstroem
Original Assignee
Bergvik Kemi Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=20368966&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI93222(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Bergvik Kemi Ab filed Critical Bergvik Kemi Ab
Publication of FI896260A0 publication Critical patent/FI896260A0/fi
Publication of FI93222B publication Critical patent/FI93222B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI93222C publication Critical patent/FI93222C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09DCOATING COMPOSITIONS, e.g. PAINTS, VARNISHES OR LACQUERS; FILLING PASTES; CHEMICAL PAINT OR INK REMOVERS; INKS; CORRECTING FLUIDS; WOODSTAINS; PASTES OR SOLIDS FOR COLOURING OR PRINTING; USE OF MATERIALS THEREFOR
    • C09D191/00Coating compositions based on oils, fats or waxes; Coating compositions based on derivatives thereof
    • C09D191/005Drying oils

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Paints Or Removers (AREA)
  • Drying Of Solid Materials (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Road Signs Or Road Markings (AREA)
  • Processing And Handling Of Plastics And Other Materials For Molding In General (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

93222
Sideainekoostumus, koostumusta sisältävä ilmassa kuivuva lakka, ja koostumuksen käyttö ilmassa kuivuvassa lakassa - Bind-medelkompositiön, ett lufttorkande lack innehällande komposi-tionen och användning av kompositionen i ett lufttorkande 5 lack Tämä keksintö koskee sideainekoostumusta ilmassa kuivuvan lakan valmistamiseksi, ja ilmassa kuivuvaa lakkaa, joka sisäl-10 tää mainittua sideainekoostumusta, sikkatiivia ja valinnaisesti pigmenttejä ja muita tavanomaisia lisäaineita. Keksinnön mukaiset maalit soveltuvat hyvin puukalusteiden, ovien ja ikkunoiden sisämaalaukseen ja ne antavat naarmuuntumista kestävän, hyvin kiiltävän pinnan.
15
Puukalusteiden sisämaalaukseen käytetään nykyisin öljymodi-fioituihin alkydeihin perustuvia maaleja, jotka tuottavat hyvin kiiltävän pinnan, joka on hyvin kestävä tahriintumista, pesua ja kulutusta kohtaan. Mainitut maalit ovat helpostisi-20 veltäviä, mutta ne sisältävät suuria liuotinmääriä, tavallisesti mineraalitärpättiä, joka on ilmassa suurissa konsent-raatioissa käyttäjän terveydelle haitallinen.
Tarkoituksena vähentää liuottimen määrä maalissa alkydiin on 25 lisätty alhaisen viskositeetin omaavia, ilmassa kuivuvia kasviöljyjä tai mäntyöljyestereitä haihtumattomina laimennusai-neina. Näin on ollut mahdollista vähentää liuotinpitoisuus noin 15 - 20 %:iin maalista. Jos öljymäärää on lisätty, on kuivumisen aikana syntynyt ongelmia, jotka johtuvat maalin 30 pintakuivumisesta, joka johtaa ryppyiseen pintaan. Näiden kuivumisongelmien voittamiseksi on tunnettua käyttää organo-alumiiniyhdisteitä, jotka reagoivat sideaineen vapaiden kar-boksyylien ja vapaiden hydroksyylien kanssa. Läpikuivuminen parantuu näin, mutta samalla syntyy varastointiongelmia joh-35 tuen suhteellisen suuresta polymeerialkydistä, joka reagoi purkissa aiheuttaen suuren viskositeetinkasvun.
US-patenttijulkaisussa 4090886 on kuvattu varastointistabii- E 93222 lit kuivuvat koostumukset, jotka sisältävät kuivuvan öljyn tai alkydin ja alumiinia1koksidijohdannaisen, jotka koostumukset mainitaan käyttökelpoisiksi valmistamaan maalia, jonka k i intoai nep i to isuus on jopa 80 %.
5
Alkydin ja okso-alumiinikomp1eksin käsittävät ilmassa kuivuvat koostumukset on kuvattu myös EP-patenttiju1 kaisussa 00187B0.
10 Maaleissa, jotka perustuvat yksinomaan kasvisöljyihin tai mäntyöljyestereihin, joihin on lisätty tavanomaisia sikkatii-vejä, on ollut mahdollista vähentää 1iuotinpitoisuus 5-10 tiliin, mutta mainittujen maalien läpikuivuminen on ollut liian huono jotta ne olisivat käyttökelpoisia. On myös tun-15 nettua, että maali voi perustua lateksidispersiohin tai alky-diemulsioihin orgaanisten liuottimien välttämiseksi. Mainitut E sideainetyyppiä antavat kuitenkin maaleja, jotka ovat liian vaikeita käytettäviksi. Lisäksi 1ateksimaalit ovat termoplastisia, ja melko herkkiä vedelle, naarmuttumiselle, ja vaikei-E0 ta pitää puhtaina, ja lisäksi mainituilla maaleilla ei ole mahdollista saada hyvin kiiltävää pintaa.
Nyt on yllättäen keksitty, että sideainekoostumusta, jossa on sideaineena tyydyttymättömän, yksiemäksisen, a 1ifaa11isen, 16 Ξ5 — E4 hiiliatomia sisältävän karboksyy1ihapon tai näiden seoksen, valinnaisesti muiden happojen kanssa, ja 6 - B hydrok-syyliryhmää sisältävän polyhydrisen alkoholin esterireaktio-tuotteen yhdistelmänä kuivaajana olevan organoa1umiiniyhdis-teen kanssa, voidaan käyttää valmistamaan ilmassa kuivuvaa 30 lakkaa, joka on täysin ilman liuottimia.
Tässä yhteydessä käsite lakka tarkoittaa pintakäsittelymate-riaalia, joka sisältää sideainetta, ja joka on joko ilman pigmenttiä, t.s. vernissa, tai sisältää pigmentin, t.s. 1a-35 site (enamel).
Keksinnön mukaisella lakalla on erinomainen siveltävyys, se on ylivoimainen lateksi- ja a 1kydiemu 1 siomaa 1 eihin nähden, 3 93222 määrätyissä suhteessa jopa parempi kuin a1kydimaa1it, ja sillä on aika hyvä kuivumisaika. Keksinnön mukaisilla lakoilla on hyvä tasoittuminen, ja ne antavat kiiltävän pinnana, ja soveltuvat sen vuoksi hyvin puukalusteiden, kuten huonekalu-5 jen, kaappien, ovien ja ikkunoiden maalaukseen. Yksi etu, joka johtuu liuottimien puuttumisesta, on myös, ettei lisätty lakkakalvo kutistu kuivumisen aikana, vaan säilyttää alkuperäisen paksuutensa, mikä tarkoittanee, että peittämisteho on parempi, ja että tarvitaan harvempia sive1ykerroksia.
10
Sideainekoostumuksessa käytettävää organoa1umiiniyhdistettä on läsnä määrä, joka antaa pitoisuuden 0,1-5 paino-’/. AI sideaineen painosta. Edullisesti 1-3 paino-’/..
15 Keksinnön mukainen sideainekoostumuksen esterireaktiotuote saadaan esteröimällä tyydyttymätön, yksiemäksinen, alifaat-tinen, 16 - 2^ hiiliatomia sisältävä karboksyy1ihappo, tai 1 tai useamman mainitun hapon ja muiden happojen seos. Tyydyt-tymätön yksiemäksinen karboksyy1ihappo on edullisesti poly-SO tyydyttymätön. Esimerkkeinä sopivista hapoista voitaisiin mainita o 1 eiinihappo, risineenihappo, linolihappo ja linolee-nihappo. Edullisesti käytetään rasvahappoja tai rasvahappo-seoksia, jotka saadaan pilkkomalla kasvi- tai eläinöljyjä, kuten soijapapuö1jyrasvahappo, pel 1avaö1jyrasvahappo, puuvil-25 lansiemenöljyrasvahappo, safloriöljyrasvahappo, auringonkuk-kaö1jyrasvahappo, peri11aö1jyrasvahappo, tungö1jyrasvahappo, dehydratoitu risiiniö1jyrasvahappo ja kaiaö1jyrasvahappo.
Kasvirasvahappojen koostuessa pääosin tyydyttymättömistä 16 -18 hiiliatomia sisältävistä rasvahapoista, koostuvat kalaöl-30 jyrasvahapot pääosin 20 - 3k hiiliatomia sisältävistä tyydyttymättömistä rasvahapoista. Kaupallisista syistä johtuen käytetään sopivasti 1 tai useamman tyydyttymättömän Ci,-rasvaha-pon seosta, esimerkiksi mäntyöljyrasvahappoa.
35 6 - 8 hydroksyyliryhmää sisältävä polyhydrinen alkoholi, jota käytetään edellä esitettyjen happojen esteröintiin, voi olla alifaattinen tai alisyklinen alkoholi. Esimerkkeinä käyttökelpoisista polyoleista voidaan mainita di- ja tripentaeryt- 93222
A
ritoli, kuten myös pelkistävät monosakkaridit, kuten sorbitoli. Käyttämällä 6 - Θ hydroksyy1iryhmää sisältävää alifaat-tista alkoholia saadaan sideainekoostumus, jolla on parantuneet kuivumisominaisuudet.
5
Sideaineena käytettävä esterireaktiotuote saadaan kuumentamalla reagoivat aineet esteröitymis1ämpöti1 aan 150 - 160 °C:sta jopa Ξ30 - Ξ35 °C:een. Sitten kuumennusta on jatkettava tässä lämpötilassa kunnes pääosa happoryhmistä on rea-10 goinut, ja happoluku on laskenut arvoon 5 - 25 mg KOH/g. Tämä vie yleensä 7 - 12 h. On tärkeää, ettei lämpötila ole liian korkea, jolloin esteri po1ymerisoituu. Jotta esterireaktio-tuote toimisi sideaineena liuotinta lisäämättä, on viskositeetin oltava riittävän alhainen, ja tästä johtuen esteri-15 tuotteen on oltava pääosin monomeeristä.
Vaikka lopullisen esterituotteen happo/a1 koho 1i-suhteen olisi oltava ekvimolaarinen, on osoittautunut edulliseksi suorittaa esteröiminen a 1 koho 1ιy1imaarässä. Määrä, joka on ekvimolaari-20 sesta määrästä jopa alkoholin 25-7. ekvimolaar iseen ylimäärään, edullisesti 5 - 10-'/., toimii hyvin. Pientä ylimäärää käytettäessä reaktioaika on pitkä, mikä lisää polymerisoitu-misen vaaraa. Suuri ylimäärä lisää kuitenkin sameuden vaaraa.
25 Jos lopullisen esterituotteen happoluku olisi liian korkea, t.s. paljon yli 10 mg KOH/g, voitaisiin lisätä alhaisen mole-kyylipainon omaavaa di— tai trialkoholia alentamaan vapaiden karboksyy1iryhmien lukumäärää jotta saataisiin ihanteellinen happoluku, esimerkiksi 5 - 10. Glyseroli on osoittautunut so-30 pivaksi alkoholiksi jäännöskarboksyyliryhmien esteröimiseksi.
Keksinnönmukaisessa sideainekoostumuksessa käytettävä organo-alumiiniyhdiste on a1umiinia1koksidin tai oksialumiiniasylaa-tin johdannainen. Voidaan mainita esimerkiksi tuotteet, joita 35 toimittaa Manchem Ltd, Manchester, Englanti kauppanimellä
Alusec, kuten Alusec 5BB <alumiinitri-isobutoksidi/alumiini-trietyy1iasetoasetaatti-komp1eksi), Alusec 591 <alumiinietyy- 1iasetoasetaa11i-diisopropy1 aa11i), Alusec B01 <alumiinimono- a 93222 etyyliasetoasetaatti-isopropyy1 ia 1 koho 1i-kompleksi), ja kauppanimellä Manalox, kuten Manalox 36 (alumi inidi-isopropoksi-di-monoetyy1iasetoasetaatti). Toinen esimerkki organoalumiini yhd i s tees tä on myös oksoa1umiini-etyyliasetoasetaatti-iso-5 butoksidi, jota Manchem Ltd toimittaa nimellä EP 9095.
Mainittuja organoalumiiniyhdisteitä saadaan valmistajalta liuottimeen liuotettuna sellaisissa konsentraatioissa, että kun siitä valmistetaan lakka, käsittää liuotin 1-3 paino-'/. 10 lakkakoostumuksesta.
Keksinnön mukainen sideainekoostumus valmistetaan sekoittamalla esterireaktiotuote, joka on saatu esteröimällä tyydyt-tymätön, yksiemäksinen karboksyylihappo polyhydrisen alkoho-15 Iin kanssa, organoalumiiniyhdisteen kanssa ympäristön lämpötilassa. Pyrittäessä täysin liuottimista vapaaseen lakkaan, on soveliasta haihduttaa organoalumiiniyhdisteestä peräisin oleva liuotin sideainekoostumuksesta kuumentamalla. Näin saadun sideainekoostumuksen varastoitavuus on erinomainen.
SO
Sideainekoostumus voi valinnaisesti olla tiksotrooppinen, mikä voitaisiin saada millä hyvänsä tavanomaisella tavalla lisäämällä tiksotrooppista ainetta. Edullinen tiksotrooppinen aine on polyamidi, joka muodostuu dimeerihappojen ja di— tai E5 triamiinien välisessä po1ykondensoiturnisreaktiossa, ja jota General Mills Inc. markkinoi kauppanimellä "Versamide". Tik-sotropian saavuttamiseksi sideaine käsitellään polyamidilla korotetussa lämpötilassa.
30 Keksinnön mukainen ilmassa kuivuva lakka käsittää paitsi sideaineen ja organoa1umiiniyhdisteen, ja valinnaisesti tikso-trooppisen aineen, joka on esitetty sideainekoostumus, lisäksi sikkatiivin ja valinnaisesti pigmenttejä ja muita tavanomaisia lisäaineita.
Sikkatiivia käytetään katalysaattorina nopeuttamaan hapetta-vasti kuivuvien sideaineiden kuivumista. Edullisesti käytetään koboltti- tai zirkoniumsuo1o ja, kuten naftenaattia ja 35 6 93222 oktoaattia, mutta myös lyijyn, sinkin, kalsiumin ja mangaanin suoloja. Sopiva sikkatiivi on esimerkiksi Cozirk"69 (Manchem Ltd), koboltin ja zirkoniumin kompleksi, joka sisältää 6 */. kobolttia ja 9 */. zirkoniumia.
5
Pigmentit, joita voidaan käyttää keksinnön mukaisessa lakassa, voivat olla orgaanisia tai epä-orgaanisia pigmenttejä. Esimerkkeinä voidaan mainita titaanidioksidi, punainen rautaoksidi, hiilimusta, ftalosyani inisininen ja rautasininen, ja 10 orgaaniset keltaiset ja punaiset pigmentit.
Esimerkkeinä tavanomaisista lakkaan käytettävistä isäaineista voidaan mainitu pinnankuivumisen estoaineet ja rakenteenpa-rannusaineet.
15
Keksinnön mukainen lakka valmistetaan tavanomaiseen tapaan sekoittamalla sideainekoostumus pigmentin kanssa sen disper— goimiseksi, esimerkiksi kartiomyllyssä tai suurimomy11yssä haluttuun jauhatusasteeseen.
E0
Keksintö kuvataan yksityiskohtaisemmin seuraavissa esimerkeissä, jotka kuvaavat keksinnön mukaisten sideainekoostumus-tem ja lakkojen valmistusta. Vertaavat esimerkit esitetään eri valmistusaineiden vaikutuksen kuvaamiseksi.
55
Sideaineen viskositeetti sideaineesta mitattiin Emila-rotaa-tioviskometri1lä ja maalin viskositeetti SIS 18^119:n (toim. no. S 1973) mukaisesti Rotovisco-rotaatioviskometri11ä.
30 Lakan ominaisuuksien testaamiseksi sitä lisättiin peililasi-levylle ka1vopaksuus, joka määritellään SIS 18415B:n mukaan, 30 μιτι tai 50 pm. Kuivuminen määritettiin 30~nm kalvosta ICI Drying Recorder-laiteella, jossa oli piirtoneula. Naarmuun-tumisenkestävyys testattiin 50-><m kalvolla. Lisäksi mitattiin 35 kiilto SIS 18^18^:η mukaan (60 °C).
ESIMERKIT
7 93222
Esimerkki 1
Valmistettiin esteri lisäämällä 4-1 reaktoriin EB77 g mänty-ö1jyrasvahappoa, jonka happoluku (AV) oli 195 mg KOH/g ja 45B g dipentaerytrito 1ia. Reaktori varustettiin sekoi11ime 11 a, 5 lämpömittarilla ja järjestelmällä veden poistamiseksi reaktiosta. Oli myös mahdollista puhaltaa inerttiä kaasua reaktion aikana. Reaktori lämmitettiin sähköhauteel1 a ja lämpötilaa kontrolloitiin ohjelmoitavaan mikroprosessoriin perustuvalla 1ämpöti1akontro11i11 a.
10
Sekoitin ja typpipuha11us käynnistettiin, ja sitten lämpötila nostettiin nopeudella Ξ5 °C/h Ξ35 °C:een, ja pidettiin tässä lämpötilassa AV-arvoon 11,0 ja Emila-viskositeettiin 350 mPa·s EO °C:ssa.
15
Gardnei—väriarvo oli 4-5.
Mainitusta esteristä valmistettiin maali, jossa oli 67,5 g edellä olevaa esteriä ja E5 g rutii1ityyppistä TiOe:ta. Maali EO jauhettiin kar t iomyl 1 yssä kokoon 5 fim ja si kka t i vo i t i i n 0,06 Co:lla ja 0,09 '/. Zr:lla laskettuna metallina sideainepitoi-suudesta ( esteripitoisuudesta), ja lisättiin 0,1 V. metyyli-etyyli ketoksi imia pintakuivumisen estämiseksi. Testtattava maali lisättiin pei1ilasilevylle (paneeli) applikaattorilla, Ξ5 joka tuotti 50-pm kuivan kalvon.
Kuivumisaika (ICI Drying Recorder-1 aitteen neulan mukaan) oli 4 1/4 h. Maalilla ilmeni kuivan kalvon paksuudella 50 μπι taipumusta rypistymiskuivumiseen, t.s. pintakuivumiseen ilman 30 läpikotaista kuivumista. Maalatut paneelit, joita säilytettiin pimeässä 4 kuukautta, olivat selvästi kellastuneet ja edelleen hyvin naarmuuntumisherkkiä.
Edellä esitetyn reseptin mukaisesti valmistettiin uusi maali, 35 mutta nyt se sikkativoitiin Co:n ja Zr:n lisäksi myös okso-alumiinietyy1iasetoasetaatti-isobutoksidi1 la (Ep 9095; Manchem) määrällä, joka vastasi 10 */. sideaineesta. Tämä antoi 1 */. AI sideaineesta laskettuna. Kuivumisaika ICI-neulalla oli 8 93222 6 1/2 h. Maali ei osoittanut taipumusta rypistymiskuivumiseen ja oli jo 1 viikon kuluttua hyvin kestävä kynnellä raaputtamista kohtaan. 4 kuukauden kuivumisen jälkeen pimeässä maali oli kellastunut tuskin havaittavasti. 1 kuukauden kuluttua 5 maalien kuivuminen testattiin jälleen, ja se oli tällöin alumiinia lisättäessä 4 3/4 h.
Ilman Al:ää olevan maalin viskositeetti oli 390 mPa-s 10 päivän kuluttua ja 60 päivän kuluttua viskositeetti oli 4-20 10 mPa·s.
Maalilla, jossa oli Al:ia, oli viskositeetti 570 mPa-s 10 päivän kuluttua ja 60 päivän kuluttua 760 mPa-s.
15 Esimerkki 2 800 g esimerkin 1 mukaista dipentaerytrito 1iin ja mäntyöljy-rasvahappoon perustuvaa esteriä lisättiin 1-1 lasireaktoriin. Esteri kuumennettiin 240 °C:een ja sitten lisättiin 24 g polyamidia (Versamid 935; Schering). Panos pidettiin 240 °C:ssa 20 2 1/2 h ja tyhjennettiin sitten.
Saatu tuote oli esteri, jolla oli pehmeä geelimäinen rakenne. Tästä esteristä valmistettiin maali esimerkin 1 reseptin ja menetelmän mukaisesti, mutta lisäämällä 0,9 g Bentone SDI:tä. 25 Maali sikkativoitiin esimerkin 1 tavalla Co:11 a, 2r:llä ja AI:1 la.
Viskositeetti oli 10 päivän kuluttua 280 mPa-s nopeudella 10000 s-1 20 °C:ssa ja 80 päivän kuluttua 215 mPa-s. Kuivu-30 misaika oli valmistett-essa 6 h ja 28-päivän varastoinnin jälkeen 6 3/4 h. Maalilla, joka oli lisätty 1 asipaneeli11 e, oli 3—5 päivän kuluttua suuri kestävyys naarmuuntumista vastaan ja oli 4 kuukauden pimeässä säilytyksen jälkeen tuskin havaittavasti kellastunut.
35 Viskositeetti oli 1 vuoden varastoinnin jälkeen 730 mPa-s nopeudella 10000 s'1 20 °C:ssa.
Maali testimaalattiin alustetulle levylle 1akkasive11ime 11ä 9 93222 nain 30-pm kuivan kalvon paksuuteen. Märkään maa 1ipintaan vedettiin sik-sak-1inja siveltimen varrella, minkä jälkeen paneeli nostettiin välittömästi pystysuoraan asentoon kuivumaan. Kuivumisen jälkeen ei havaittu merkkejä valumisesta.
5
Maalin avoimen ajan ja asettumisajän määrittämiseksi maalia lisättiin alustetulle levylle. Vielä 1 h kuluttua lisäyksen jälkeen oli mahdollista sivellä kalvo rikki siveltimellä ilman, että siveltimestä jäi pysyviä viivoja.
10
Esimerkki 3
Esimerkin 1 mukaisesta mäntyö1jyrasvahappo/dipentaesteristä, joka oli sikkativoitu 0,08 */. Co: 11a ja 0,09 */. Zn, valmistettiin suurempi maalierä. Sitten maali jaettiin 100-g osiin, 15 joihin lisättiin erilaisia alumiiniyhdisteitä määrät, jotka antoivat pitoisuuden 1 paino-*/. Allia sideaineen painosta. Maalit saivat erilaiset 1iuotinpitoisuudet johtuen siitä, että eri alumiiniyhdisteet sisälsivät eri tyyppisiä ja erilaisia määriä liuottimia.
20
Maalien tiedot ja ominaisuudet on kerätty taulukkoon.
•H I Γ) Ρ '
P-H4J O Q X 9 9 9 C H H Ρ B
C C CO H S *J L· L· L· 3 H H H 33 •H C <0 *H Ρ O 0) CU C P (0 Ο Η ε PO :(0 :(0 »0 CO CO CO 3 C 0
Η Ο Η 3 CO - -λ; <0 Η “H Ρ 3 E
> -Ρ H C Η P Ji P Jtf P H E -PE CO 3 .C
P CO 3 E 3 Ρ O 3 P O 3 P O -H3 33 (06(0
(0 (0 *0 4-> 3 C 0) H C O H C O H <D -P CP H Ρ P
PC0(ÖC0P3.CH 3 .C H 3 .C H .* C 3 C H(0 ccococococpo p o -p<d 3 p 3 o 10 c 0>:<OWH3COCCO CO CM CO C CO C 3 CO 3 J*C C (0 COOH3(Ö(OH (0(0-H (0(0-H (0 E (0 e ε h c ε ο) ο) ε h ρ ε h ρ ε η ρ ε ρρ ηρ ·η :m φ .
>0HC.XPHP3 Η Ρ 3 Η Ρ 3 Ρ(0 Η (0 Ρ J* Η •ΡΌΛΟ (0 OOP OOP OOP <1)10 (1)(0 V) X £
Η 3 3 Η (0 .* > C .* > C .X > C >C J«i C (OP
Ρ <0 C .C P C 3 3 3 <0 0)
.*.*<0 CO C C 3 C C 3 C C 3 C :(0 C « J* -C O
03(0(0 «οϊο ίο h ε to h ε co h ε -h x o j<: j*: h •n3X(0 >X EXP εχ Ρ Εϋ Ρ XX ex <0 C Η jojiHto Η^ί octo octo o c <o cp op ε-no 3 a0 3 OP -H O (0 H O (0 H O <0 OO HO H > (0 mco-i-vo to o x; ··-) c £ ·<-> c xi-oc -r-ix: & & ο >1 h £ > £ ε c
o O
O <0 c
VO · X O > >1 O
0 Q«J Ä Ο νί in O O O O
P (0 h co O' σν σ> σ' σ' co H O H :(0
H O' H -r-j •H
j* c 1 o ρ mc o x o C-ΪΡθΗΜΐ in in id in o Ό > :<0 O' O' O' O' O' O' O' pawn (0 H «3 o H H -1-)
H
3
U JSC
o o in > co m O' N in O'
CU Η Η Η it VO CO
•hvovo vo in -vi in P o P o 0 OH ·
Ρ I H
H CO 3
CO X
0 O CO H H Γ' O' O H
ji O · · oo in O' in ^ o in co o (0 > m u· co co co in in h o cu a > η ε on > £ £ £ £ D) a £ £ C Ιί "Φ (N £ H P (O 10 'ΐ M \ \ \ ^
>1 O 3 \ \ H CO 00 H O
Ρ Ό ' -P CO H H
q h (0 P O' vo in vo a
O H 3 CO CO
HO 3 H I
U O O 3 I Η ΙΟΙ I
HQJC.* OH >i CO H H II H
I (0 O (0 H H H CO Η -H +-> I oi hc * \ >ι ο λ: επ-ρ
1 ·Η CO (0 H (0 H >)£ H (0 «3 I
OlOCO HUH dP P dP C Q< O dP C dP <0 CU I
3 C P 3 dp OO Hi 3 K) 11 OX (S O N Ρ Ρ I
H H H 3 dp P C 'X3 O ' O P H *0 ' O :(0 i—- -ip aio o ho< h -p m h a o hhi cnc-p -p H CO 10 c
I 4-> I H I I I O JC I O
I C IH-P'—IHIlO'-'iP-PI^OlCOO'-'HIH CU
•HO I H H (0 VO HOHOXlCO >i(0O H CO H X H H CO Ό 3
CO HCfltPiOCO PH p -P >< CO -PiOP O' O-PIHCOO H-PIH I O
H -PH 1(0 Ό ji >h Ρ -p cd -P O h in O P CU m E O H (0 JC co h O h co ^ O ^
H CO a H-P H o -Ρ O X H JC H M ·Ρ H OOH HCO-PHO E CO P J* in X
ε h a h-p caocoo c o c hpjc ccoco-po co-phho 3 co p o av h ~ 3Ό >i O H O O (0 H H -P H H (0 O H (OH -PO H H (0 >i tt O HH(0-PO C H Cd H .C >1 CC H P C O (0 H 3 H H (0 O H O I (0 CO H H (0 >ι ε CO (0H(03O' (0 P En to >i -p (oh εαο-pc ε .a e >1 p 3 e p h « 3 ε >1 p cu o 3 ο>ιρλ <op
ε (0 3060(0 3 O 3 >ι O H 3 O Ό H H 3 >iO OJCH CO >1 o O CU P (0 P
-H H JO H CO H CO Σ H CO H P CO O HC0H>i< HPC0PH< JC P (0 10 U H(0O
H H CO (0ΗΌ tO ^ (0 H (0 O (0 ^ ID DP (0O(0CUHw O O (0 H '—· P H N
(0 · >1 (0 O · · · · · · · E-· g C eo in vo f' CO'—- 11 93222
Esimerkki 4 2-1 lasireaktorissa valmistettiin mäntyöljyrasvahapon tripen-taesteri samalla tavalla kuin esimerkissä 1. Käytettiin 1415,6 g mäntyö 1 jyrasvahappoa , jonka AV oli 195, ja 284 , 4 g 5 tripentaerytrito 1ia. Esteri ajettiin AV-arvoon 10,1 ja se sai jonkin verran tiksotrooppisen koostumuksen.
Valmistettiin maali esimerkin 1 mukaisesti ja sikkativoitiin 0,06 */. Co: 11a, 0,09 Ά Zr:llä ja 1 */. Alilla kiinteän s idea i-10 neen pohjalta. Alumiiniyhdiste oli sama kuin esimerkissä 1.
Maalin kuivumisaika oli 4 1/2 h 3 päivän kuluttua ja viskositeetti nopeudella 10000 s-1 20 °C:ssa 10 päivän kuluttua oli 290 mPa-s. 30 päivän jälkeen kuivumisaika oli 4 1/4 h ja 60 15 päivän jälkeen viskositeetti oli 620 mPa-s.
4 kuukauden pimeässä säilytyksen jälkeen maalikalvo oli jonkin verran kellastunut ja hyvin kestävä raaputusta kohtaan.
20 Esimerkki 5
Valmistettiin esteri samalla tavalla kuin esimerkissä 1, mutta käytettiin 1460,6 g dehydratoitua risiiniö1jyrasvahappoa, jonka AV oli 193, ja 231,4 g dipentaerytrito 1ia. Esterin hap-poluku ajettiin 10,0:aan, ja viskositeetti Emila-viskometris-25 sä 20 °C:ssa oli 490 mPa-s ja Gardner-väriarvo 3-4.
Valmistettiin maali ja sikkativoitiin kuten edellä osaksi lisäämättä alumiinia ja osaksi alumiinia lisäten. Maali, jossa ei ollut alumiinia, kuivui 2 1/2 h:ssa, ja maalin viskosi-30 teetti nopeudella 10000 s-1 oli 257 mPa-s. 30 päivän varastoinnin jälkeen kuivumisaika oli 2 1/2 h ja viskositeetti 70 päivän kuluttua oli 650 mPa-s. Maalikalvo oli 4 kuukauden varastoinnin jälkeen pimeässä ilmastoidussa huoneessa voimakkaasti kellastunut ja hyvin herkkä naarmuuntumiselle.
Alumiinia sisältävä maali kuivui 3 1/4 h:ssa 3 päivää valmistuksen jälkeen, ja sen viskositeetti oli 279 mPa-s 10 päivän kuluttua. 30 päivän kuluttua sen kuivumisaika oli 4 1/2 h ja 35 1B 93222 viskositeetti 70 päivän jälkeen oli Θ90 mPa-s. Säilytetty kalvo oli hieman kellastunut ja vain hieman herkkä naarmuun-tumiselle.
5 Esimerkki 6 B00 g esimerkin 1 mukaista dipentaerytrito 1iin ja mäntyö i jy-rasvahappoon perustuvaa esteriä lisättiin 1 asireaktoriin. Esteri kuumennettiin E*+0 °C:een ja sitten lisättiin 2.U g polyamidia (Versamid 935; Schering). Panosta pidettiin E h E^O 10 °C:ssa ja jäähdytettiin sitten BO °C:een. Sitten lisättiin 8E,A g EP 9095:tä, joka antoi 1 paino-’/. Al-metallia tikso-trooppisen esterin pohjalta. Nyt panosta pidettiin 1 h BO °C:ssa ja laskettiin sitten ulos. Saatu tuote oli pehmeä-kes-kikova geelimäinen esteri.
15 Tästä esteristä valmistettiin maali seuraavan reseptin mukaisesti :
TiOe E5,0 paino-*/.
E0 Bentone SDI 0,7 edellä oleva sideaine 71,9 sikkatiivi* 2,E -"- metyylietyyliketoksi imi 0,3 Ξ5 * vastaten 0,05 ’/.: a Co, 0,3 ’/,: a Ba ja 0,1 */.: a Zn metallina sideaineesta
Maalin 1 iuotinpi toisuus oli E,3 ’/. ja viskositeetti oli ^65 mPa-s nopeudella 10000 s-1 EO °C:ssa ja 3 kuukauden jälkeen 30 510 mPa-s. Kuivumisaika oli 3 1/3 h.
Kalvo, jota oli säilytetty U kuukautta pimeässä, oli hyvin kestävä naarmuuntumise1 le ja tuskin havaittavasti kellastunut .
Esimerkki 7 B00 g esimerkin 1 mukaista dipentaerytrito 1iin ja mäntyöljy-rasvahappoon perustuvaa esteriä lisättiin 1-1 1 asireaktoriin.
tl 35 13 93222
Esteri kuumennettiin 240 °C:een, ja sitten lisättiin 16 g polyamidia (Versamid 935). Panos pidettiin 2 h 240 °C:ssa ja jäähdytettiin sitten BO °C:een. Lisättiin 163,2 g EP 9095:ä vastaten 2 */. Al-metallia t i ksotroopp isen esterin pohjalta.
5 Panosta pidettiin 1 h 80 °C:ssa ja laskettiin sitten ulos. Saatu tuote oli pehmeä geelimäinen esteri.
Tästä esteristä valmistettiin maali esimerkin 6 reseptin mu-kaisest i.
10
Maalin 1 iuot i np i to i suus oli 4,2 */. ja viskositeetti oli 420 mPa-s nopeudella 10000 s-1 ja 20 °C:ssa, ja 3 kuukauden jälkeen 430 mPa-s. Kuivumisaika oli 4 h. Kalvo, jota oli säilytetty 4 kuukautta pimeässä, oli hyvin kestävä naarmuuntumista 15 vastaan eikä osoittanut merkkejä hauraudesta ja oli tuskin havaittavasti kellastunut.
Esimerkki B
1549,5 g ka 1aö1jyrasvahappoa, jonka happoluku oli 19B mg 20 KOH/g, ja 250,5 g dipentaerytrito1ia lisättiin 2-1 lasireak-toriin, joka oli varustettu kuten esimerkissä 1. Sekoitin ja typpipuhallus käynnistettiin, ja lämpötila nostettiin nopeasti 160 °C:een. Sitten lämpötila nostettiin 25 °C/h aina 235 °C:een ja pidettiin tässä lämpötilassa kunnes AV oli 10,0, 25 t.s. 7 h alusta lukien eli 4 1/4 h 235 °C:ssa. Lopullisen esterin AV oli 10,0, Sardner-väriarvo B,5 ja viskositeetti 320 mPa-s Emile-viskometrissä 20 °C:ssa.
Valmistettiin maali esimerkin 1 reseptin ja menetelmän mukai-30 sesti. Maali sikkati voitiin 0,05 V, :11a Co ja 0,09 V, :11a Zr metallina esterin pohjalta. Lisäksi lisättiin EP 9095 määrä, joka vastasi 10 V, esterin pohjalta, vastaten 1 % Al-metallia esterin pohjalta.
35 Viskositeetti oli 455 mPa-s nopeudella 10000 s"1 ja 20 °C:ssa. 2 kuukauden säilytyksen jälkeen viskositeetti oli 505 mPa-s. Kuivumisaika oli 4 1/4 h, mutta kalvo oli tahmea vielä 2 päivää lisäyksen jälkeen ja 5 kuukauden säilytyksen jälkeen 93222 ilmastoidussa huoneessa ja pimeässä kalvo oli pehmeä ja hyvin herkkä naarmuunturnise11e, mutta tuskin havaittavasti kellastunut .
5 Esimerkki 9 2—1 1 asireaktoriin, joka oli varustettu esimerkin 1 tavalla, lisättiin 1567,2 g pel 1avansiemenö1jyrasvahappoa, jonka AV oli 199 mg KOH/g, ja 232,8 g dipentaerytrito 1ia. Panos kuumennettiin sekoittaen ja typpipuhalluksella 160 °C:een. Sit-10 ten lämpötila nostettiin nopeudella 25 °C/h aina 235 °C:een. Panosta pidettiin tässä lämpötilassa AV-arvoon 10,7, mikä kesti 12 h 235 °C:ssa. Viskositeetti oli 260 mPa-s Emila-vis-kcmetrissä 20 °C:ssa. Gardnei—väriarvo oli 6-7.
15 Valmistettiin maali esimerkin 1 reseptin ja menetelmän mukaisesti. Maali s i k kat i vo i t i i n 0,05 '/.:11a Co, 0,3 */.:lla Ba, 0,1 '/.:11a Zn ja 1 */.: 1 1 a AI metallina esterin pohjalta.
Kuivumisaika oli lyhyt, 2 1/2 h, mutta havaittiin voimakasta 20 pintakuivumista. Kalvo oli jo 1 päivän jälkeen jonkin verran kellastunut, ja 1 kuukauden kuluttua pimeässä selvästi kellastunut, mutta kiiltävä ja naarmuuntumista kestävä. Maalin viskositeetti oli 270 mPa-s nopeudella 10000 s"* ja 20 °C:ssa.
25
Esimerkki 10 1-1 lasireaktoriin, joka oli varustettu vesijäähdyttimellä ja nesteenkerääjäilä, lisättiin 597 g esimerkin 1 mukaista esteriä ja 203 g a lumiinimonoetyy1iasetoasetaattiisopropy1 a 1koho-30 likompleksia (Alusec 801; Manchem Ltd.). Alumiiniyhdiste sisälsi 5,9 V. AI ja liuottimena 17 ’/. ksy 1 eeni / i sopr opano 1 i a .
Panos kuumennettiin kiivaasti sekoittaen 65 °C:een. Sitten lisättiin 20-mbar tyhjiö, ja pidettiin, kunnes oli kerätty ^3 35 ml liuotinta. Panos jäähdytettiin ja laskettiin ulos.
Tuote oli esteri, joka sisälsi 1,6 */♦ Al-metallia ja 0,7 V, liuotinta. Viskositeetti oli 370 mPa-s Emi 1a-viskometrissä 20 ia 93222 °C:ssa.
Esteristä valmistettiin maali, joka sisälsi 72 g esteriä, 25 g TiDe:ta, 0,6 */. Bentone SDl:tä ja 0,1 */. metyylietyyliketok-5 siimia. Maali sikkati voitiin Ο,ΟΒ ’/. :11a Co, 0,3 ’/.tila Ba ja 0,1 V.tlla Zn metallina sideaineen pohjalta. Maalin kuivumis-aika oli 2 3/4 h kaivopaksuudel la 50 μηι kuivaa kalvoa. Viskositeetti nopeudella 10000 s-1 ja 20 °C:ssa oli 440 mPa-s.
24 h kuluttua maalikalvo oli kuivunut kovaksi kalvoksi, jonka 10 pinta oli kiiltävä. Maalin 1 iuot i np i to i suus oli 0,5 ’/..
VERTAAVAT ESIMERKIT Vertaava esimerkki 1
Valmistettiin esteri samalla tavalla ja 1 aitteisto 11 a kuin 15 esimerkissä 1, mutta käyttäen 2877 g mäntyö1jyrasvahappoa, jonka AV oli 195, ja 374 g monopentaerytrito 1ia.
Saadun esterin AV oli 10,2 ja viskositeetti 200 mPa-s 20 °C:ssa Emila-viskometrissä. Gardnei—väriarvo oli 4-5.
20
Mainitusta esteristä valmistettiin maali (kuten esimerkissä 1), joka koostui 67,5 g:sta edellä kuvattua esteriä ja 25 g:sta rutii1ityyppistä TiOE:ta. Maali jauhettiin kartiomyl-lyllä j auhatusasteeseen 5 Hm ja si kkat i vo i t i i n 0,06 V.zlla Co 25 ja 0,09 y.:lla Zr metallina sidea i nep i to i suuden <esteripitoi-suuden) pohjalta, ja lisättiin 0,1 */. metyyl ietyyl i ketoksi imia pintakuivumisen estämiseksi. Testattava maali lisättiin peili 1 as i 1 evy 1 1 e (paneeli) applikaattorilla, joka tuotti 50-μΓη kuivan kalvon.
30
Kuivumisaika oli 7 h mitattuna 23 ± 1 °C:ssa ja suhteellisessa kosteudessa 50 ± 5 */. IC1 Drying Recorder-lai tteel la, jossa oli piirtoneula. Kalvon paksuus kuivumismäärityksessä oli 30 ± 2 nm. Maalissa ei ollut liuotinta.
Edellä olevan reseptin mukaisesti valmistettiin uusi maali, mutta sikkativoiden Co:n ja Zr:n lisäksi myös oksoalumiini-etyy1iasetoasetaatti-isobutoksidi11 a (EP 9095; Manchem) mää- 35 93222 16 rällä, joka vastasi 10 V. sideaineesta. Tämä antoi 1 —V, AI—pitoisuuden sideaineen pohjalta. Kuivumisaika oli > 10 h. Maali sisälsi nyt 2,3 liuotinta, m i neraa 1 i tärpä 11 i ä , alumiiniyh-disteestä. Maalit kuivuivat kuitenkin noin viikossa kiiltä-5 viksi kalvoiksi, joilla oli hyvä valkoisuus.
Maalilla ilman alumiinia oli viskositeetti 270 mPa-s nopeudella 10000 s'1 Ro to v i sco-ro taa t i o v i skomet r i 1 1 ä 20 °C:ssa 10 päivän kuluttua ja 275 mPa-s 60 päivän kuluttua.
10
Alumiinia sisältävällä maalilla oli viskositeetti 250 mPa-s 10 päivää valmistuksen jälkeen ja 60 päivän jälkeen ympäristön lämpötilassa 3^0 mPa-s.
15 Vertaava esimerkki 2
Valmistettiin esteri esimerkin 1 mukaan, mutta 1528,9 g:sta mäntyö1jyrasvahappoa ja 171,1 g:sta glyserolia. Yhdistelmä tuottaa 5-'/. ylimäärän 0H-ryhmiä, ja esteri ajettiin AV-arvoon 10,2. Viskositeetti oli 110 mPa-s 20 °C:ssa Emi 1a-viskomet-20 rissä.
Valmistettiin maali esimerkin 1 mukaisesti ja sikkativoitiin 0,06 ’/.:11a Co, 0,09 */.:lla Zr ja 1 V.:lla AI esterin pohjalta.
25 Maalin viskositeetti valmistettaessa oli 69 mPas nopeudella 10000 s"1 ja kuivumisaika oli yli 10 h.
Maalia lisättiin lasipaneeli1 le, jota pidettiin pimeässä ilmastoidussa huoneessa, ja 1 kuukauden säilytyksen jälkeen 30 kalvo oli edelleen pehmeä ja herkkä naarmuuntumisei 1e.
Tiivis maalilla täytetty lasiastia asetettiin uuniin ^0 °C:een. 100 päivän kuluttua tässä lämpötilassa viskositeetti mitattiin jälleen, ja se oli tällöin 167 mPa-s.
Vertaava esimerkki 3
Valmistettiin esteri esimerkin 1 mukaisesti, mutta 14^0 g:sta dehydratoitua risiiniöljyrasvahappoa ja 160 g:sta glyserolia.
35 17 93222
Yhdistelmä antoi 5-*/. ylimäärän OH-ryhmiä, ja esteri ajettiin AV-arvoon 11. Viskositeetti Emila-viskometrissä 20 °C:ssa oli 170 mPa-s.
5 Maalilla, joka valmistettiin esimerkin 1 mukaisesti ja sikka-tivoitiin Co:lla, Zr:llä ja Alilla vertaavan esimerkin 2 mukaisesti, oli viskositeetti 147 mPa-s ja kuivumisaika 5 1/2 h. Maali varastointitestattiin 40 °C:ssa 100 päivän ajan vertaavan esimerkin 2 mukaisesti, ja viskositeetti tämän testin 10 jälkeen oli 354 mPa-s.
Maalia lisättiin 1 asipaneeli11 e, jota säilytettiin pimeässä ilmastoidussa huoneessa, ja 1 kuukauden varastoinnin jälkeen kalvo edelleen pehmeä ja herkkä naarmuuntumisei 1e.
15
Vertaava esimerkki 4
Valmistettiin maali vertaavassa esimerkissä 1 esitetyn kuvauksen mukaisesti, mutta sideaineena käytettiin mäntyöljy-rasvahappoa, joka oli modifioitu isoftaalihappoalkydi1lä, jo-20 ka oli esteröity monopentaerytrito 1ii1 a, ja jonka rasvahappo-pitoisuus oli B4 %. Maali si kkat i voi t i in 0,06 */i:lla Co ja 0,09 */.:lla Zr , ja 1 ’/. AI lisättiin a 1 umi i ni yhd i steenä . Maali laimennettiin 80 paino-*/, k i i ntoa i nep i to i suuteen m i ner aa 1 i tärpätillä, ja sen viskositeetti oli 310 mPa-s 10 päivän kulut-25 tua, mutta se oli geeliytynyt 60 päivän kuluttua.
Vertaava esimerkki 5
Valmistettiin maali esimerkin 1 mukaisesti kaupal1isesta keitetystä pel 1avansiemenö1jystä, ja sikkativoitiin alumiinin 30 kanssa ja ilman. Maalilla, joka oli ilman Allia, oli kuivu-misaika 2 3/4 h valmistettaessa ja 37 päivän jälkeen kuivu-misaika oli pidentynyt 9 1/2 h:iin. Viskositeetti oli 300 mPas 10 päivän kuluttua ja BIO mPa-s 60 päivän kuluttua.
Maali laimennettiin mineraal i tärpäti 1 lä 94-*/. kiintoainepitoi-35 suuteen. 4 kuukauden säilytyksen jälkeen pimeässä maalikalvo oli voimakkaasti kellastunut ja hyvin herkkä naarmuuntumise1-le. Maalilla, joka sisälsi alumiinia, oli kuivumisaika 1 h valmistettaessa, mutta maali oli geeliytynyt, kun kuivuminen 93222 18 oli määrä määrittää 88 päivän kuluttua, 4 kuukautta vanha maalikalvo oli selvästi kellastunut, mutta suhteellinen kestävä kynnellä naarmutukse1 le.
5 Oertaava esimerkki 6 4—1 1 asireaktoriin lisättiin 3184,8 g mäntyö 1jyrasvahappoa ja 475,8 g dipentaerytrito 1ia. Panos kuumennettiin sekoittaen ja typpipuhalluksen kanssa 180 °C:een. Sitten lämpötila nostettiin nopeudella 800 °C/h 860 °C:een. Panosta pidettiin tässä 10 lämpötilassa kunnes oli tapahtunut hieman po1ymerisoiturnista (standöljy) ja sakean öljyn viskositeetti oli 610 mPa-s 80 °C:ssa Emi 1a-viskometrissä. Tarvittiin 80,5 h 860 °C:ssa. Happoluku oli 6,9 ja Gardner-väriarvo 7-8.
15 800 g tätä po1ymerisoitunutta esteriä lisättiin 1-1 lasireak-toriin ja kuumennettiin S40 °C:een. Sitten lisättiin 16 g polyamidia (Versaraid 935) , ja panosta pidettiin 8 h 840 °C:ssa ja jäähdytettiin sitten 80 °C:een. Sitten lisättiin 81,8 g EP 9095:tä, ja panosta pidettiin 1 h BO °C:ssa ja laskettiin SO sitten ulos. Keskikovan tiksotrooppisen, alumiinia sisältävän esterin viskositeetti oli 690 mPa-s nopeudella 10000 s"1 ja SO °C:ssa.
Tuotteesta valmistettiin maali seuraavan reseptin mukaisesti: 85
TiOe 88,0 paino—%
Bentone SDI 0,7 edellä kuvattu sideaine 65,9 mineraalitärpätti 5,8 30 sikkatiivi* 2,0 metyylietyyliketoksiimi 0,2 100,0 * vastaten 0,05 */. Co, 0,3 */. Ba ja 0,1 V. Zn metallina sideaineen pohjalta 35 19 93222
Maalin 1iuotinpitoisuus oli 8, '/. ja viskositeetti 3^0 mPa - s nopeudella 10000 s'1 ja Ξ0 °C:ssa. 8 kuukauden kuluttua viskositeetti oli 510 mPa-s. Kuivumisaika oli 3 3/h h.
5 Edellä olevat vertaavat esimerkit (CE) osoittavat, että män-työljyrasvahaposta ja monopentaerytrito 1ista <h hydroksyyli-ryhmää) < CE 1) kuten myös glyserolista (3 hydroksyy1iryhmää) (CE E) valmistetun esterin kuivumisaika on liian pitkä ollakseen käytännön kannalta merkittävä. Mikäli tyydyttymättömyys-10 astetta lisätään kuivumisominaisuuksien parantamiseksi, saadaan kuitenkin riittävä kovuus (CE 3).
Jos mäntyö1jyrasvahaposta ja monopentaerytritoiista valmistetaan alkydi, on välttämätöntä lisätä liuottimia sideaineen 15 tekemiseksi käyttökelpoiseksi. Lisäksi varastointistabii1i-suus on riittämätön (CE h),
Po 1ymerisoitu pellavaöljy ei vaadi liuottimia, mutta geeliy-tyy ja kellastuu (CE 5).
Mäntyö1jyrasvahapon ja dipentaerytrito 1in osittain polymeri-SO soitu esteri vaatii myös lisättäviä liuottimia ollakseen käyttökelpoinen (CE 6).

Claims (10)

93222
1. Sideainekoostumus ilmassa kuivuvan lakan valmistamiseksi, joka sideainekoostumus sisältää sideaineen ja organoalumiini-yhdisteen kuivausaineena, tunnettu siitä, että tämä 5 sideaine on tyydyttymättämän, yksiemäksisen, alifaattinen 16 - 24 hiiliatomia sisältävän karboksyylihapon tai niiden seoksen, valinnaisesti muiden happojen kanssa, ja polyhydri-sen, 6-8 hiiliatomia sisältävän alkoholin esterireaktio-tuote. 10
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen sideainekoostumus, tunnettu siitä, että organoalumiiniyhdistettä on läsnä määrä, joka antaa 0,1 - 5 paino-% AI sideaineen painosta.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen sideainekoostumus, tunnettu siitä, että sideaine on saatu esteröimällä l tai useamman tyydyttymättömän C18-rasvahapon seos alifaatti-sen, 6-8 hiiliatomia sisältävän alkoholin kanssa.
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen sideainekoostumus, tunnettu siitä, että sideaine on mäntyöljy-rasvahapon ja dipentaerytritolin monomeerinen esteri.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen sideainekoos-25 tumus, tunnettu siitä, että sideaine on saatu este- röimällä karboksyylihappo alkoholin jopa 25-%:isen ekvimolaa-risen ylimäärän kanssa.
6. Jonkin patenttivaatimuksista 1-5 mukainen sideainekoos-30 tumus, tunnettu siitä, että organoalumiiniyhdiste on alumiinialkoksidin tai oksialumiiniasylaatin johdannainen.
7. Jonkin patenttivaatimuksista 1-6 mukainen sideainekoostumus, tunnettu siitä, että se sisältää lisäksi tik- 35 sotrooppista ainetta.
8. Ilmassa kuivuva lakka, joka sisältää sideainetta, sikka-tiivia ja organoalumiiniyhdistettä kuivausaineena, ja valinnaisesti pigmenttejä ja muita tavanomaisia lisäaineita, 93222 tunnettu siitä, että se sisältää jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukaista sideainekoostumusta.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen ilmassa kuivuva lakka, 5 tunnettu siitä, että se ei sisällä liuotinta sideainetta varten.
10. Jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukaisen sideainekoos-tumuksen käyttö valmistamaan ilmassa kuivuvaa lakkaa, 10 tunnettu siitä, että lakan valmistusaineet voidaan dispergoida tai liuottaa sideainekoostumukseen liuotinta lisäämättä .
FI896260A 1987-06-24 1989-12-22 Sideainekoostumus, koostumusta sisältävä ilmassa kuivuva lakka, ja koostumuksen käyttö ilmassa kuivuvassa lakassa FI93222C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8702621A SE460608B (sv) 1987-06-24 1987-06-24 Bindemedelskomposition foer framstaellning av en lufttorkande lack samt lufttorkande lack
SE8702621 1987-06-24
SE8800348 1988-02-03
PCT/SE1988/000348 WO1988010287A1 (en) 1987-06-24 1988-06-22 Binder composition, an air drying lacquer comprising the composition and use of the composition in an air drying lacquer

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI896260A0 FI896260A0 (fi) 1989-12-22
FI93222B true FI93222B (fi) 1994-11-30
FI93222C FI93222C (fi) 1995-03-10

Family

ID=20368966

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI896260A FI93222C (fi) 1987-06-24 1989-12-22 Sideainekoostumus, koostumusta sisältävä ilmassa kuivuva lakka, ja koostumuksen käyttö ilmassa kuivuvassa lakassa

Country Status (9)

Country Link
US (1) US5032179A (fi)
EP (1) EP0366706B1 (fi)
AT (1) ATE80641T1 (fi)
DE (1) DE3874742T2 (fi)
DK (1) DK174148B1 (fi)
FI (1) FI93222C (fi)
NO (1) NO177390C (fi)
SE (1) SE460608B (fi)
WO (1) WO1988010287A1 (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI20085952L (fi) * 2008-10-09 2010-04-10 Tikkurila Oy Kyllästys
CN104736573B (zh) * 2012-11-13 2017-02-22 日本曹达株式会社 (甲基)丙烯酸改性聚丁二烯的制造方法

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2459581A (en) * 1944-12-20 1949-01-18 Hercules Powder Co Ltd Resinous mixed esters containing a pentaerythritol
US3333978A (en) * 1961-12-15 1967-08-01 Textron Inc Water-dispersible coating compositions and phenolic wood bases coated therewith
AU467946B2 (en) * 1972-05-09 1975-12-18 Dulux Australia Ltd Novel unsaturated esters
US4090886A (en) 1974-01-18 1978-05-23 Manchem Limited Aluminum based air drying compositions
US4056495A (en) * 1974-07-10 1977-11-01 Kansai Paint Co., Ltd. High solid alkyd resin coating composition curable at ambient temperature
US4264370A (en) * 1976-03-01 1981-04-28 Manchem Limited Method for preparing aluminum-based air drying compositions
EP0018780B1 (en) 1979-04-30 1983-08-03 Manchem Limited An aluminium complex, method for its preparation and air-drying compositions containing it
GB8334268D0 (en) * 1983-12-22 1984-02-01 Turner New Technology Ltd John Surface coating compositions
GB8334267D0 (en) * 1983-12-22 1984-02-01 Turner New Technology Ltd John Surface coating compositions
DE3636929A1 (de) * 1986-10-30 1988-05-05 Basf Lacke & Farben Lufttrocknende alkydharzbindemittel, verfahren zu ihrer herstellung, ueberzugsmittel auf der basis der alkydharzbindemittel sowie deren verwendung als bautenanstrichmittel
DE3639471A1 (de) * 1986-11-18 1988-05-19 Basf Lacke & Farben Lufttrocknende modifizierte alkydharzbindemittel, verfahren zu ihrer herstellung, ueberzugsmittel auf der basis der modifizierten alkydharzbindemittel sowie deren verwendung als bautenanstrichmittel

Also Published As

Publication number Publication date
DE3874742T2 (de) 1993-03-18
NO895227L (no) 1989-12-22
DK174148B1 (da) 2002-07-22
EP0366706A1 (en) 1990-05-09
ATE80641T1 (de) 1992-10-15
EP0366706B1 (en) 1992-09-16
NO177390C (no) 1995-09-06
SE8702621D0 (sv) 1987-06-24
FI896260A0 (fi) 1989-12-22
US5032179A (en) 1991-07-16
FI93222C (fi) 1995-03-10
DE3874742D1 (de) 1992-10-22
NO177390B (no) 1995-05-29
DK664689D0 (da) 1989-12-22
WO1988010287A1 (en) 1988-12-29
DK664689A (da) 1989-12-22
SE8702621L (sv) 1988-12-25
SE460608B (sv) 1989-10-30
NO895227D0 (no) 1989-12-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9382446B2 (en) Aqueous emulsion coating composition comprising an autoxidisable fatty acid modified polyester
EP1470200B1 (en) Reactive diluents and coatings comprising them
JPH0586435B2 (fi)
US20120157617A1 (en) Air drying resin and composition
CA1168211A (en) Water-borne surface-coating compositions containing complexed cobalt driers
US3440193A (en) Oil-modified alkyd emulsion coatings
US3332793A (en) Salts of acid polyesters of polyalcohols with organic bases, and process of making and using same
FI93222B (fi) Sideainekoostumus, koostumusta sisältävä ilmassa kuivuva lakka, ja koostumuksen käyttö ilmassa kuivuvassa lakassa
US3438795A (en) Water dispersible composition containing a reaction product of a modified drying oil component and an alkoxy polyalkylene glycol
FR2507610A1 (fr) Emulsions aqueuses de resines alkydes pour peintures et vernis sechant a l&#39;air
HU198742B (en) Process for producing oxidative drying alkyde resin emulsions
DE60305440T2 (de) Lufttrocknende anstrichmittel auf basis von aus kohlenhydrat bestehenden polyestern
JP2539590B2 (ja) エマルション組成物
JPS6027701B2 (ja) 固形ペイント組成物
FI66636B (fi) Faerg- och lacemulsion
SU1728132A1 (ru) Водоразбавл емый нитроцеллюлозный лак дл древесины
US3491065A (en) Air drying polyester resins
AU2003218640A1 (en) Reactive diluents and coatings comprising them
DE1520251C (de) Verfahren zur Herstellung von fluor haltigen, harzartigen, in Kohlenwasserstof fen loslichen Polyestern, Polyepoxyden oder Polyurethanen
JPS5943022A (ja) リン酸基含有ポリエステル樹脂の製造法およびその塗料のバインダ−としての使用
DE1960794A1 (de) Wasserloesliche Kunstharz-UEberzuege
JPH06104770B2 (ja) エマルシヨン組成物
AU2003205693A1 (en) Air-drying paint compositions comprising carbohydrate-based polyesters
JPS61252227A (ja) 常温乾燥性アルキド樹脂組成物

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
FG Patent granted

Owner name: BERGVIK KEMI AB