FI93137B - Ovenkarmi - Google Patents

Ovenkarmi Download PDF

Info

Publication number
FI93137B
FI93137B FI912274A FI912274A FI93137B FI 93137 B FI93137 B FI 93137B FI 912274 A FI912274 A FI 912274A FI 912274 A FI912274 A FI 912274A FI 93137 B FI93137 B FI 93137B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
door frame
frame
opening
ventilation
door
Prior art date
Application number
FI912274A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI912274A0 (fi
FI93137C (fi
Inventor
Bengt Goeran Hansson
Original Assignee
Swedoor Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Swedoor Ab filed Critical Swedoor Ab
Publication of FI912274A0 publication Critical patent/FI912274A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI93137B publication Critical patent/FI93137B/fi
Publication of FI93137C publication Critical patent/FI93137C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E06DOORS, WINDOWS, SHUTTERS, OR ROLLER BLINDS IN GENERAL; LADDERS
    • E06BFIXED OR MOVABLE CLOSURES FOR OPENINGS IN BUILDINGS, VEHICLES, FENCES OR LIKE ENCLOSURES IN GENERAL, e.g. DOORS, WINDOWS, BLINDS, GATES
    • E06B7/00Special arrangements or measures in connection with doors or windows
    • E06B7/02Special arrangements or measures in connection with doors or windows for providing ventilation, e.g. through double windows; Arrangement of ventilation roses
    • E06B7/10Special arrangements or measures in connection with doors or windows for providing ventilation, e.g. through double windows; Arrangement of ventilation roses by special construction of the frame members

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Specific Sealing Or Ventilating Devices For Doors And Windows (AREA)
  • Wing Frames And Configurations (AREA)

Description

93137
OVENKARMI
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa määritelty ovenkarmi.
5 Keksintö koskee ovenkarmia, joka on järjestet ty kahta vierekkäistä huonetta yhdistävään seinäaukkoon ja joka on suunniteltu siten, että se mahdollistaa huoneiden välisen ilmanvaihdon.
Ilmanvaihto kahden, ovella varustetulla sei-10 nällä toisistaan erotetun huoneen välillä on saavutettu perinteisesti ovenkarmin yläkarmin syvennyksellä, jolloin muodostuu pituussuuntainen rako saranoidun ovile-vyn ja mainitun ovenkarmin yläkarmin väliin oven ollessa suljetussa asennossa. Tällöin ilmaa voi virrata vain 15 pienen pinnan kautta kahden huoneen välillä, lisäksi syvennetty ilmanvaihtorako on selvästi nähtävissä seinän molemmilta puolilta. Ilmanvaihtoraon voidaan siten katsoa rikkovan ovenkarmin muutoin esteettisesti ehjän ulkonäön.
20 Saksalaisessa patenttijulkaisussa DE 1 143 623 on esitetty toisenlainen ilmanvaihtoratkaisumalli, jossa ovenkarmin yläkarmin yläpuolelle on muodostettu pituussuuntainen suorakulmainen aukko. Aukko on peitetty luukulla, joka voidaan avata ja sulkea tarvittaessa 25 vetotangolla, joka puolestaan on yhteydessä ovenkarmin yhteen pystykarmiin sijoitetun ohjaustangon kanssa. Tällä ratkaisulla ylimääräisine luukkuineen ja vetotan-koineen on ovenkarmin ulkonäköä pilaava vaikutus. Sillä aikaansaadaan kuitenkin suurempi ilmanvaihtopinta ver-30 rattuna syvennettyyn rakoon. Ilmanvaihto on saavutettu myös ovenkarmiin upotettujen puhaltimien avulla, mikä on kuvattu ranskalaisessa patenttijulkaisussa 1 312 749, joka kuvien mukaan liittyy ikkunakarmiin ja jossa karmien pituussuuntaisiin aukkoihin on järjestetty 35 puhaltimia peitettynä ristikkoverkolla. Tällainen rakenne tuottaa todellakin hyvän ilmanvaihdon, mutta se ei käytännöllisesti katsoen tule kysymykseen massa- 2 93137 tuotannollisessa mielessä, jolloin vaaditaan suuresti yhdenmukaista standardituotteiden käyttöä. Myös tässä tapauksessa ilmanvaihtoaukot voidaan helposti havaita silmällä seinän molemmilta puolilta.
5 Parempi ja teollisuuteen sopivampi ratkaisu on kuvattu ruotsalaisessa patenttijulkaisussa 6700190-9.
Tämä ratkaisu voidaan sovittaa ovenkarmien vallitseviin standardimittoihin, ja ovenkarmi on varustettu irrotettavilla profiloiduilla vuorilistoilla. Ovenkarmin ylä-10 karmissa on syvennysaukkoja, jotka ovat suuntautuneena seinäaukon reunapintaa kohden, jolloin ovenkarmin ja vastakkaisen seinän reunapinnan väliin jää tyhjää tilaa. Profiloitujen vuorilistojen etupintoihin ja sivupintoihin on saatettu kapeita perforaatioita ilmavirran 15 kulkeutumisen mahdollistamiseksi ovenkarmissa olevien aukkojen kautta. Ilmanvaihtoaukot ovat jälleen selvästi nähtävissä oviaukon yläosassa, tällä kertaa vuorilis-toissa. Ovenkarmi voi kuitenkin olla standardiinitoitet-tu, jolloin vältytään suurilta toimenpiteiltä, kuten 20 olemassa olevan oviaukon suurentamiselta, mikä tulee kysymykseen edellä mainitun ovenkarmin yläkarmin yläpuolella sijaitsevan ilmanvaihtoaukon tapauksessa.
Kuten edellä on mainittu, aukot muodostavat seinäaukon reunapintaa kohti kohdistuvan tyhjän tilan, joka on 25 todellisessa tilanteessa suurentunut, sillä ovenkarmin ja seinäaukon välissä on usein rako. Rako, johon ei lasketa kuvatun mallin syvennyksiä, vaihtelee muutamasta millimetristä n. 30 millimetriin. Ovenkarmia asennettaessa se voidaan sovittaa seinäaukkoon kiilaa-30 maila ovenkarmin ja seinäaukon reunapintojen välissä olevien säätökiilojen avulla. Patenttijulkaisun SE 6700190-9 mukaisessa ovenkarmissa, jossa on syvennyksiä suuntautuneena seinäaukon reunapintoja kohti, säätökii-lat voidaan kiilata ainoastaan ovenkarmin jäljelle 35 jääneisiin osiin, joilla on jäljellä täysi paksuus. Toinen tapa ovenkarmin kiinnittämiseksi seinäaukkoon on täyttää mainittu rako polymeerivaahdolla, jonka anne- 3 93137 taan sitten kovettua. Tätä menetelmää käytettiin laajasti 1970-luvulla ja se mahdollisti nopean ja tarkan ovenkarmin kiinnityksen. Alunperin tähän tarkoitukseen käytettiin polyuretaanivaahtoa, joka todettiin myöhem-5 min ympäristölle haitallisena huonosti sopivaksi, ja näin ollen menetelmän käyttö lakkasi käytännöllisesti katsoen kokonaan. Nyt on kuitenkin kehitetty uusia, ympäristöystävällisiä vaahtomateriaaleja, joten menetelmästä on jälleen tullut hyvin mielenkiintoinen oven-10 karmien asennuksessa. Vaahtokiinnitystä ei voida toteuttaa mainitun patenttijulkaisun SE 6700190-9 mukaisen ovenkarmin tapauksessa, koska vaahto täyttäisi tällöin myös seinäaukon reunapintaan päin kohdistuneet syvennykset ja tiivistäisi ne täydellisesti, jolloin 15 tuloksena olisi nollailmanvaihto. Tällaisen suunnittelun edelleen eräänä epäkohtana on, että syvennyksien ansiosta, niiden muotoilutavasta johtuen, ovenkarmin rakenteellinen kestävyys väistämättä heikkenee oleellisesti .
20 Yhteinen tekijä aikaisemmin tunnetuille ilman- vaihtoratkaisuille on edellä lyhyesti mainitun mukaisesti, että pääilmanvaihtoaukot sijaitsevat kohtisuoraan seinäpinnan tasoon nähden ja siten oviaukon sisääntulon suuntaisesti. Sen lisäksi, että tämä pilaa 25 ulkonäköä esteettiseltä kannalta katsottuna, myös äänieristys kahden huoneen välillä on vähemmän tehokas.
Keksinnön kohteena on poistaa edellä mainitut epäkohdat ja edelleen tuoda esiin ilmanvaihdon aikaansaava, vuorilistoilla varustettu ovenkarmi, jossa on 30 säilytetty rakenteellinen kestävyys, mahdollisuus käyttää olemassa olevia kiinnitysmenetelmiä ovenkarmin asentamiseksi sekä esteettinen ulkonäkö ja joka mahdollistaa maksimiäänieristyksen.
Edellä esitetyn saavuttamiseksi esillä oleva 35 keksintö tuo esiin seinäaukkoon sijoitettavan ovenkarmin ilmanvaihdon aikaansaamiseksi kahden vierekkäisen huoneen välillä, johon ovenkarmiin kuuluu pystykarmit 4 93137 ja vaakasuoran suuntainen yläkarmi, joihin on järjestetty kanava ilman läpivirtausta varten, sekä vuorilis-tat, jotka on varustettu ainakin yhdellä aukolla, joka on yhteydessä mainittuun kanavaan.
5 Keksinnön mukaisesti seinäaukon reunapintojen suuntaan kanavaa rajoittaa karmikappaleisiin liittyvä takalevy, joka on kiinnitetty muihin karmikappaleisiin ainakin kanavan toisen pään kohdalta.
Eräässä edullisessa sovellutuksessa vuorilis-10 tat on asennettu ovenkarmin karmikappaleisiin. Jokainen vuorilistan aukko on sijoitettu vuorilistan karmista poispäin olevaan reunaosaan, jossa se sijaitsee reunaosan ulkonevan osan alapuolella. Lisäksi vuorilistojen aukot ovat rakomaisia. Koska vuorilistojen aukot si-15 jaitsevat mainitun kohdan ulkonevan osan alapuolella, saadaan ns. ääniloukku, joka mahdollistaa tehokkaan äänieristyksen.
Edelleen eräässä edullisessa sovellutuksessa mainittu kanavan muodostaa rakomainen aukko ovenkarmis-20 sa, ja se avautuu ovenkarmin molemmille puolille. Edelleen ovenkarmiin kuuluu useita kanavia kussakin karmi-kappaleessa, jolloin saadaan lisääntynyt ilmanvaihto-pinta .
Keksintöä selostetaan seuraavassa esimerkkien 25 avulla viitaten keksinnön mukaiseen sovellutukseen ja kuviin, joissa kuva 1 esittää keksinnön mukaista erästä ovenkarmia, joka sijaitsee seinäaukossa, kuva 2 esittää poikkileikkausta II-II kuvasta 1 vuori-30 listoilla varustetusta pystykarmista, kuva 3 esittää katkaistua perspektiivikuvaa keksinnön mukaisesta vuorilistasta.
Kuvan 1 mukaisesti ovenkarmi 1 asennetaan aukolla 3 varustettuun seinään 2. Ovenkarmiin 1 kuuluu 35 kaksi pystykarmia 4, jotka ovat yhteydessä seinäaukon 3 pystysuorien reunapintojen 5 kanssa, sekä vaakasuora yläkarmi 6, joka on yhteydessä seinäaukon vaakasuoran 5 93137 reunapinnan 7 kanssa. Seinäaukon 3 molemmin puolin on asennettu vuorilistat 8 niille tarkoitettuihin uriin 9. Selvyyden vuoksi vuorilistat 8 on piirretty kuvassa 1 katkoviivoin. Pystykarmit 4 ja yläkarmi 6 on kuvan 2 5 mukaisesti koottu komposiittielementeistä sisäkerrosten 10 ollessa puukuitumateriaalia ja osaksi päällyskerrok-sen 11 ympäröimiä. Kuvassa 2 seinä 2 on kuvattu kaa-viomaisesti katkoviivalla, jolloin seinäaukon reunapin-ta 5 ja sivupinnat 12 ja 13 ovat selvästi nähtävissä.
10 Lisäksi on esitetty avattava ovilevy 14 katkaistuna ja katkoviivoitettuna suljetussa asennossa, jolloin se on yhteydessä pystykarmin 4 välikehysosan 15 kanssa. Ilmanvaihdon aikaansaamiseksi ilma voi virrata pystykar-mien 4 ja yläkarmin 6 lävitse vierekkäisten huoneiden 15 välillä kanavan 17 kautta. Kanavaa rajoittaa seinäaukon 3 reunapintoihin 5 kohdistuvassa suunnassa takalevy 18, joka kuuluu ovenkarmiin 1. Takalevy 18 on edullisesti puukuitumateriaalia ja se on yhdistetty muuhun pysty-karmiin 4 kanavan 17 molemmilla sivuilla sijaitsevien 20 välikekappaleiden 19 välityksellä. Ovenkarmin 1 pysty-karmit 4 ja yläkarmi 6 on varustettu useilla tällaisilla kanavilla 17. Kanavat 17 koostuvat kuvien 1 ja 2 selkeän esityksen mukaisesti pystykarmeissa 4 ja ylä-karmissa 6 olevista rakomaisista aukoista, jotka avau-25 tuvat ovenkarmin kummallekin puolelle. Koska kanavat 17 • on saatettu edellä esitetyn mukaisesti pystykarmeihin 4 ja yläkarmiin 6, aikaansaadaan huomattavasti lisääntynyt ilmanvaihtopinta verrattuna aikaisemmin tunnettuihin ratkaisuihin, joissa ilmanvaihto tapahtuu pääasias-30 sa oviaukon yläosassa, ovenkarmin yläkarmissa.
Vuorilistat 8, jotka on asennettu ovenkarmin 1 uriin 9, koostuvat ohuista muoviprofiileista ja ne on varustettu aukoilla 20, jotka ovat yhteydessä kanavien 17 kanssa ilmavirran kulkeutumisen kautta. Aukot 20 35 avautuvat seinän 2 reunapintojen 12, 13 suunnan kanssa yhdensuuntaisesti ja ne sijaitsevat kohdan 22 ulkonevan osan 21 alapuolella, joka kohta on sijoittuneena oven- 6 93137 karmista 1 poispäin, seinäaukon reunapintaan 5 kohdis-tuvasti. Kuvatussa sovellutuksessa aukot 20 ovat suorakulmaisia ja ne on järjestetty vuorilistojen 8 koko pituudelle, jolloin erillisiä aukkoja erottaa toisistaan 5 olakkeet 23. Aukkojen 20 erityssijoittamisen sekä ulkonevan osan 21 sisäpuolelle järjestetyn tilan 24 ansiosta muodostuu siten ns. ääniloukku, jossa huoneesta huoneeseen kulkeutuvat ääniaallot vaimenevat huomattavissa määrin. Tätä vaikutusta ei esiintyisi, mikäli 10 kaikki aukot muodostettaisiin vuorilistojen 8 etusivui-hin 25. Aukkojen 20, jotka ovat itse asiassa piilotettuna ulkonevan osan 21 alle, ansiosta vuorilistojen 8 etupinnoissa 25 ei tarvita vuorilistojen muutoin ehjää ja esteettistä ulkonäköä pilaavia ilmanvaihtoaukkoja.
15 Asennettaessa ovenkarmia 1 seinäaukkoon 3 seinäaukon 3 reunapinnan 5 ja ovenkarmin 1 takalevyn 18 välissä on rako 27. Ovenkarmin 1 kiinnittäminen ennalta määrättyyn asentoon aikaansaadaan joko kiilaamalla mainitussa raossa 27 olevien säätökiilojen avulla (ei esi-20 tetty kuvassa) tai täyttämällä rako 27 vaahdolla, joka sitten kovettuu (ei esitetty kuvassa).
Edellä kuvatun keksinnön mukaisen sovellutuksen mukaisen ovenkarmin 1 pystykarmien 4 ja yläkarmin 6 rakenteellinen kestävyys heikentyy minimaalisesti ver-25 rattuna vastaavaan ovenkarmiin, jossa ei ole ilmanvaih-tomahdollisuutta. Tällainen ratkaisu säilyttää myös mahdollisuuden käyttää ovenkarmin 1 asennuksessa olemassa olevia kiinnitysmenetelmiä seinäaukkoon 3 asentamiseksi ilman negatiivista vaikutusta ilmanvaihtote-30 hoon. Edelleen tuodaan esiin esteettisesti silmää miellyttävät vuorilistat 8, joissa on ulkoapäin katsottuna ehjät pinnat ilman, että ilmanvaihtoon tarkoitettuihin perforaatioihin olisi vaikutettu haitallisesti.
Esillä olevaa keksintöä ei rajoiteta edellä 35 kuvattuun sovellutusesimerkkiin ja se voi vaihdella patenttivaatimusten suojapiirin puitteissa. Ovenkarmis-sa 1 oleva kanava 17 voidaan siten aikaansaada esim.
7 93137 jyrsimällä tai vaihtoehtoisesti usealla reiällä. Tämä tulee kysymykseen myös vuorilistojen 8 aukkojen 20 tapauksessa, jotka voidaan luonnollisesti myös jyrsiä tai ne voivat olla pyöreän muotoisia. Kuvissa esitetyt 5 suorakulmaiset aukot eivät siten ole ainoa vaihtoehto.

Claims (5)

8 93137 PATE NTTIVAATIMUKSET
1. Seinäaukkoon (3) sijoitettava ovenkarmi (1) kahden vierekkäisen huoneen välistä ilmanvaihtoa 5 varten, johon ovenkarmiin kuuluu pystykarmit ja yläkar-mi (4,6), jotka on varustettu kanavalla (17) ilmavirtausta varten, sekä vuorilistat (8), joihin on järjestetty ainakin yksi aukko (20), joka on yhteydessä kanavan (17) kanssa, tunnettu siitä, että seinäau-10 kon (3) reunapintojen (5,7) suuntaan kanavaa (17) rajoittaa karmikappaleisiin (4,6) liittyvä takalevy (18), joka on kiinnitetty muihin karmikappaleisiin ainakin kanavan (17) toisen pään kohdalta (19).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ovenkarmi 15 (1), tunnettu siitä, että jokainen vuorilistan (8) aukko (20) on sijoitettu vuorilistan karmista poispäin olevaan reunaosaan (22), jossa se sijaitsee reunaosan (22) ulkonevan osan (21) alapuolella.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen ovenkarmi 20 (1), tunnettu siitä, että vuorilistojen (8) aukot (20) ovat rakomaisia.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ovenkarmi (1), tunnettu siitä, että kanavan (17) muodostaa karmikappaleisiin (4,6) järjestetty rakomainen 25 aukko, joka avautuu ovenkarmin (1) molemmille puolille.
5. Patenttivaatimuksen 1 ja 4 mukainen ovenkarmi (1), tunnettu siitä, että ovenkarmin (1) kaikkiin karmikappaleisiin (4,6) on järjestetty useita kanavia (17). 9 93137
FI912274A 1988-11-10 1991-05-10 Ovenkarmi FI93137C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8804062A SE464424B (sv) 1988-11-10 1988-11-10 Karmkonstruktion
SE8804062 1988-11-10
SE8900627 1989-11-03
PCT/SE1989/000627 WO1990005232A1 (en) 1988-11-10 1989-11-03 Door-jamb

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI912274A0 FI912274A0 (fi) 1991-05-10
FI93137B true FI93137B (fi) 1994-11-15
FI93137C FI93137C (fi) 1995-02-27

Family

ID=20373902

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI912274A FI93137C (fi) 1988-11-10 1991-05-10 Ovenkarmi

Country Status (8)

Country Link
EP (1) EP0442932A1 (fi)
JP (1) JPH04501589A (fi)
DK (1) DK85991D0 (fi)
ES (1) ES2017213A6 (fi)
FI (1) FI93137C (fi)
NO (1) NO176411C (fi)
SE (1) SE464424B (fi)
WO (1) WO1990005232A1 (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DK94193D0 (da) * 1993-08-17 1993-08-17 Deko Loft & Vaeg As Doerkarm eller emne til en saadan, navnlig til brug med lette vaegge
DE10111572B4 (de) 2000-03-23 2009-11-12 Merck Patent Gmbh Flüssigkristallines Medium und seine Verwendung
DE10214239B4 (de) * 2002-03-27 2008-02-07 Tittel, Karsten, Dipl.-Ing. Vorrichtung zur Belüftung von Räumen
CZ21019U1 (cs) * 2010-04-01 2010-06-21 Cag, S.R.O. Otvor dverí mezi místnostmi
ES2382852B1 (es) * 2010-04-20 2013-04-26 Carpintería De Obras Y Decoración, S.A. Sistema de premarco de puerta y revestimiento del mismo con aireación
DE102014006018A1 (de) * 2014-04-23 2015-10-29 Rudolf Fischer Lüftungssystem
DE102014112100A1 (de) 2014-08-25 2016-02-25 Athmer Ohg Türzarge mit integriertem Lüftungssystem
BE1024156B1 (nl) * 2016-04-26 2017-11-24 Ad Invest, Naamloze Vennootschap Ventilatiedoorvoer en luchtkoker daarbij toegepast en gebruik van dergelijke luchtkoker als ventilatiedoorvoer.

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE370447B (fi) * 1967-01-04 1974-10-14 Kaehr G Ab
FR2448618A1 (fr) * 1979-02-08 1980-09-05 Prefabrication Et Fenetre isolante

Also Published As

Publication number Publication date
FI912274A0 (fi) 1991-05-10
FI93137C (fi) 1995-02-27
SE8804062L (sv) 1990-05-11
WO1990005232A1 (en) 1990-05-17
SE8804062D0 (sv) 1988-11-10
DK85991A (da) 1991-05-08
DK85991D0 (da) 1991-05-08
NO911637D0 (no) 1991-04-24
EP0442932A1 (en) 1991-08-28
NO176411C (no) 1995-03-29
ES2017213A6 (es) 1991-01-01
SE464424B (sv) 1991-04-22
NO911637L (no) 1991-04-24
NO176411B (no) 1994-12-19
JPH04501589A (ja) 1992-03-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3950894A (en) Reinforced polyester door
US4965030A (en) Method of forming a compression molded door assembly
EP1186740B1 (en) Adjustable door frame assembly
US4860512A (en) Compression molded door assembly
FI93137B (fi) Ovenkarmi
US10113355B2 (en) Soundproof door for use in reduction of sound transmitted from one side of the door to the other side
CA2928129C (en) Corner pad and entryway having the same
JP6585936B2 (ja) 玄関ドア
KR102348265B1 (ko) 터닝 도어
KR101772001B1 (ko) 화장실용 칸막이패널
KR200412515Y1 (ko) 방음문 설치구조
KR200394727Y1 (ko) 폐 합성수지 폼을 이용한 방화문
JP2754428B2 (ja) 防火枠材
JPH1088702A (ja) 開口部を備えたパネル
KR100870240B1 (ko) 덧판을 가진 문틀 및 창틀 구조
KR102079049B1 (ko) 자동문용 도어 프레임
KR101914709B1 (ko) 합성수지를 구비한 폴딩도어 프레임
FI69499C (fi) Foenster eller doerr
KR20220077915A (ko) 환기 덕트를 갖는 윈도우
FI67911B (fi) Doerr foersedd med karm
JPS6313359Y2 (fi)
KR100592722B1 (ko) 건축물의 외벽창호 소음차단구조
JP3485855B2 (ja) リフォーム用内部建具枠及び内部建具枠のリフォーム方法
KR20230131700A (ko) 출입문 도어장치
JP2021017749A (ja) 見切材、それを備えた開口部構造及びその施工方法

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed