FI91138B - Menetelmä ja laite kirjankansien tai vastaavien valmistamiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laite kirjankansien tai vastaavien valmistamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI91138B
FI91138B FI894109A FI894109A FI91138B FI 91138 B FI91138 B FI 91138B FI 894109 A FI894109 A FI 894109A FI 894109 A FI894109 A FI 894109A FI 91138 B FI91138 B FI 91138B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sheet
hot
melt adhesive
adhesive tape
bending edge
Prior art date
Application number
FI894109A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI894109A (fi
FI894109A0 (fi
FI91138C (fi
Inventor
Peter Lezer
Original Assignee
Peter Lezer
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Peter Lezer filed Critical Peter Lezer
Publication of FI894109A0 publication Critical patent/FI894109A0/fi
Publication of FI894109A publication Critical patent/FI894109A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI91138B publication Critical patent/FI91138B/fi
Publication of FI91138C publication Critical patent/FI91138C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B42BOOKBINDING; ALBUMS; FILES; SPECIAL PRINTED MATTER
    • B42CBOOKBINDING
    • B42C7/00Manufacturing bookbinding cases or covers of books or loose-leaf binders
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S412/00Bookbinding: process and apparatus
    • Y10S412/902Heating and pressing

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Folding Of Thin Sheet-Like Materials, Special Discharging Devices, And Others (AREA)
  • Making Paper Articles (AREA)
  • Basic Packing Technique (AREA)
  • Shaping Of Tube Ends By Bending Or Straightening (AREA)
  • Manufacture Or Reproduction Of Printing Formes (AREA)
  • Diaphragms For Electromechanical Transducers (AREA)
  • Vessels, Lead-In Wires, Accessory Apparatuses For Cathode-Ray Tubes (AREA)
  • Package Frames And Binding Bands (AREA)

Description

91138
Menetelmä ja laite kirjankansien tai vastaavien valmistamiseksi.
- Förfarande och anordning för framställande av bokpärmar eller liknande,
Keksintö koskee menetelmää kirjankansien tai vastaavien valmistamiseksi roateriaaliarkista ja sulateliimanauhasta, jolle menetelmälle on tunnusomaista: a) sulateliimanauha ojennetaan alustalle; b) materiaaliarkki asetetaan sulateliimanauhalle - oikaistuna sen suhteen; c) sulateliimanauhan liittämiseksi materiaaliarkkiin materiaa-liarkki painetaan sulateliimanauhaa vastaan; d) ainakin sulateliimanauhan toisen pituussuuntaisen reunan vieressä materiaaliarkkiin muotoillaan kulloinkin taivutusreu-naa vastaan puristamalla ainakin yksi taiteviiva.
Keksintö koskee lisäksi laitetta kirjankannen tai vastaavan valmistamiseksi, jolle laitteelle on tunnusomaista: a) laitteessa on alusta sulateliimanauhan ojennusvälinein; b) siinä on lisäksi oikaisulaite materiaaliarkin oikaisemiseksi alustan suhteen; c) ainakin yksi taivutusreuna on järjestetty taiteviivan muotoilemiseksi materiaaliarkkiin pitkin sulateliimanauhaa; d) alustaa kohti on järjestetty puristusmäntä materiaaliarkin painamiseksi alustan suuntaan.
Sellainen menetelmä ja laite tunnetaan patenttijulkaisusta DE 3010642. Tässä menetelmässä ennalta kelalta tai arkista leikatut sulateliimanauhat asetetaan alustalle, jota rajoittaa kaksi sopivalla etäisyydellä toisistaan kohollaan olevaa taivutusreu-naa. Taivutusreunat on muodostettu taivutuslistoiksi ja ne toimivat samalla sulateliimanauhan ojennusvälineinä. Sen jälkeen päälle asetetaan materiaaliarkki siten, että kirjankannen selän muodostamiseksi järjestetty alue asettuu sulateliimanauhan yläpuolelle. Materiaaliarkki painetaan sitten puris- 2 tusmännän tai puristustelan avulla taivutuslistoja ja sulate-liimanauhaa vastaan. Tällöin aikaansaadaan materiaaliarkin ja sulateliimanauhan välinen liitos ja lisäksi samalla taivutus-listojen avulla taitteet kirjankannen taivuttamista varten kirjankannen selän suhteen.
Tällä menetelmällä on merkittäviä haittapuolia. Sulateliimanauhan kiinnittämiseksi ja samanaikaista taiteviivojen muodostamiseksi tarvitaan suhteellisen suurta painetta, joka on tuotettava puristusmännän avulla. Koska yleensä samalla tapahtuu kuumennusvaikutus, pyrkii sulateliimanauha liimautumaan alustaan ja/tai taivutuslistoihin. Tämä vaikeuttaa materiaaliarkin poisnostamista puristamisen jälkeen. Ääritapauksessa sulateliimanauha jää roikkumaan laitteeseen. On myös olemassa suurena vaarana, että sulateliimanauha siirtyy materiaaliarkkia poistettaessa, koska se vielä on tahnamainen. Puristusmännän takia voidaan materiaaliarkki lisäksi poistaa ainoastaan vinosti, mikä edistää sulateliimanauhan siirtymistä.
Tämän laitteen toisena haittana on se, että taivutuslistat samalla muodostavat alustan sivuttaisrajoituksen sulatelii-manauhalle. Tällä tavalla taiteviivat muodostetaan välittömästi sulateliimanauhan viereen. Tätä ei kuitenkaan useimmiten toivota.
Aluksi mainitusta menetelmästä ja laitteesta lähtien keksinnön tehtävänä on kirjankansien valmistusmenetelmän aikaansaaminen, joka toimii häiriöittä ja takaa siten kirjankannen paremman laadun ja lisäksi sallii suuremman vapauden taiteviivojen järjestelyssä. Toisena tehtävänä on aikaansaada laite menetelmän toteuttamiseksi.
Tämä tehtävä ratkaistaan keksinnön mukaisesti menetelmällä, jolla on seuraavat tunnusmerkit: e) taiteviiva(t) muotoillaan vasta sen jälkeen, kun sulateliimanauha on liitetty materiaaliarkkiin, jolloin aa) taivutusreuna tai taivutusreunat työnnetään ensimmäisen 3 91138 puristusvaiheen jälkeen niin pitkälle materiaaliarkin alle, että ne kulloinkin ovat aiotun taiteviivan alapuolella olevassa kohdassa; bb) materiaaliarkki tällöin nostetaan niin korkealle, että sulateliimanauha nousee alustalta; cc) materiaaliarkki sitten toisessa puristusvaiheessa puristetaan taivutusreunaa (-reunoja) vastaan.
Keksinnön mukaisesti tässä menetelmässä siis toisaalta tuotetaan sulateliimanauhan ja materiaaliarkin välineen liitos ja toisaalta muodostetaan taiteviiva kahdessa peräkkäisessä puristus-vaiheessa, jolloin materiaaliarkki yhdessä sulateliimanauhan kanssa nostetaan ennen toista puristusvaihetta, ja erityisesti ensiksi puristusalueen ulkopuolella olevilla taivutusreunoilla, jotka puristusvaiheiden välillä saatetaan taiteviivojen muodostamiseksi järjestettyyn asemaan (järjestettyihin asemiin) ja jotka samalla nostavat materiaaliarkkia. Vaikka tämä menetelmä aiemmasta tunnetusta menetelmästä poiketen muodostuu kahdesta vaiheesta, sillä on kuitenkin merkittävät edut, jotka enemmän kuin kompensoivat kaksivaiheisuuden haitat. Siten materiaaliarkin nostaminen taivutusreunaa (-reunoja) sen alle työntämällä on oleellisesti tasaisempaa ja toistettavampaa kuin käsin tehden. Vastaavasti sulateliimanauhan irrottaminen onnistuu oleellisesti paremmin. Toisena etuna on se, että taivutusreu-na(t) materiaaliarkin alle työnnettäessä voidaan asemoida mielivaltaisesti, ts. taiteviivojen järjestäminen on lähes vapaata. Ne voidaan järjestää siihen kohtaan, jossa ne kirjankannen taivuttamista varten sijaitsevat erityisen edullisesti.
Keksinnön mukainen menetelmä suo sen lisäksi mahdollisuuden kummankin puristusvaiheen puristuspaineen sovittamiseen kul-loisiakin vaatimuksia vastaavaksi. Sulateliimanauhan ja materiaaliarkin liittämiseksi vaaditaan nimittäin vain pienempi paine. Sellaista painetta käyttäen vähennetään vielä enemmän taipumusta tarttumiseen, niin että materiaaliarkin nostaminen taivutusreunan (-reunojen) avulla tapahtuu täysin ongelmitta. Taiteviivojen muodostamiseksi toisen puristusvaiheen avulla 4 voidaan järjestää vastaavasti suurempi paine, joka takaa taiteviivojen optimaalisen muodostumisen. Koska taivutusreuna tai -reunat vedetään pois toisen puristusvaiheen jälkeen, sulateliimanauhaa ei enää ympäröidä sillä tai niillä ja materiaaliarkki voidaan sen takia poistaa ongelmitta ja ilman sulateliimanauhan siirtymisen vaaraa. Saadaan kirjankansi, jolla on korkea laatu, jolloin tämän laadun toistettavuus on taattu.
Keksinnön toisessa suoritusmuodossa on järjestetty niin, että taivutusreuna(t) ensin tukee (tukevat) materiaaliarkkia puris-tusalueen ulkopuolella, kunnes se (ne) siirretään taiteviivan (-viivojen) muodostamista varten järjestettyyn asemaan (asemiin). Tällä tavalla taivutusreunan (-reunojen) siirtäminen taiteviivan (-viivojen) muodostamista varten järjestettyyn asemaan ei tuota ongelmia.
Laitteelle kir jankannen valmistamiseksi on keksinnön mukaisesti tunnusomaista seuraavat tunnusmerkit: e) taivutusreuna(t) on (ovat) sulateliimanauhan ja materiaa-liarkin liittämistä varten siirrettävissä pois puristusmännän vaikutusalueelta; f) taivutusreuna(t) on (ovat) taiteviivan (-viivojen) muodostamiseksi siirrettävissä puristusmännän vaikutusalueen ulkopuolella kulloinkin olevasta asemasta aiotun taiteviivan alapuolella olevaan asemaan; g) taivutusreuna(t) on (ovat) niin paljon koholla, että materiaaliarkki yhdessä sulateliimanauhan kanssa taivutusreunaa (-reunoja) siirrettäessä nostetaan männän vaikutusalueelle.
Tällä laitteella voidaan toteuttaa keksinnön mukainen menetelmä ja saavutetaan edellä mainitut edut. Tällöin on erityisen edullista, kun laitteeseen on järjestetty paineen ohjauslaite puristuspaineen pienentämistä varten sulateliimanauhan liittämiseksi materiaaliarkkiin ja puristuspaineen nostamiseksi taiteviivan (-viivojen) muodostamiseksi.
5 91138
Keksinnön suoritusmuodossa on ehdotettu, että ensimmäinen puristusmäntä on järjestetty sulateliimanauhan ja materiaa-liarkin välistä liitosta varten ja toinen puristusmäntä taite-viivojen muodostamista varten, joita mäntiä vuorotellen voidaan siirtää asemaan alustan päälle, jolloin toisessa puristusmän-nässä on urat taiteviivoja varten. Keksinnöllä saadaan siis mahdollisuus kulloisiinkin vaatimuksiin optimaalisesti sovitettujen eri puristusmäntien järjestämiseksi toisaalta sulateliimanauhan kiinnittämiseksi ja toisaalta taiteviivojen muodostamiseksi. Siten pelkästään ensimmäinen puristusmäntä voidaan varustaa kuumennuslaitteella ja toisella puristusmännällä voi olla kova, muotoiltu puristuspinta.
Keksinnön toisen ominaisuuden mukaan ehdotetaan, että taivutus-reuna(t) muodostaa (muodostavat) alustan materiaaliarkkia varten myös puristusmännän vaikutusalueen ulkopuolella. Tämä merkitsee sitä, että taivutusreuna(t) ei(vät) siirry niin pitkälle poispäin, että se (ne) ääriasennossaan sijaitsisi (sijaitsisivat) materiasiiarkin ulkopuolella.
Taivutusreunan (-reunojen) liike voidaan niiden aseman muutoksessa valita suhteellisen vapaasti. Edullisena pidetään kuitenkin taivutusreunan (-reunojen) järjestämistä kulloinkin siir-toelimelie, jota voidaan siirtää kohtisuoraan taivutusreunan (-reunojen) pituussuuntaa vastaan. Tällä tavalla liike on suoraviivainen ja sivusuuntainen, niin että siirtämiseen voidaan käyttää esimerkiksi kaksitoimisia teleskooppisylintereitä.
Sulateliimanauhan ojennusvälineet ovat tarkoituksenmukaisesti kaksi niiden pituussuuntaisia sivuja vastaan kohdistamista varten järjestettyä ohjausseinämää, joista ainakin toinen on siirrettävissä toisen suhteen niiden välisen etäisyyden muuttamista varten. Tällä tavalla ojennusvälineet voidaan nopeasti sovittaa sulateliimanauhan kulloiseenkin leveyteen. Tällöin on edullista, että siirrettävä ohjausseinämä on osana siirrettä-västi ohjattua ohjauslaitetta, jolle materiaaliarkin oi-kaisulaite on järjestetty. Tästä seuraa, että sulateliimanauhan 6 leveyttä muutettaessa samalla myös oikaisulaite automaattisesti sovitetaan silloin käytettyyn materiaaliarkkiin. Tällä laitteella on lisäksi tarkoituksenmukaista, että ohjauslaitteen kulloinenkin taivutusreuna - mahdollisesti yhdessä teleskoop-pisylinterin kanssa - on laakeroitu siirrettävästi. Muutettaessa sulateliimanauhan leveyttä tapahtuu näin ollen myös automaattinen sovitus taiteviivojen osalta, ts. sulateliimanauhan sivuseinämän ja taivutusreunan välinen etäisyys pysyy saunana, tarvitsematta ryhtyä erityisiin säätötoimiin tätä varten.
Ohjausseinämän siirtämiseksi voidaan myös järjestää kaksitoi-minen teleskooppisylinteri. Käytössä sen tulisi olla siten esijännitetty, että liikkuvaa ohjausseinämää painetaan kohti vastakkaista ohjausseinämää ja että se nojaa vasteeseen. Liikkuvan ohjausseinämän erityinen kiinnitys voidaan tällöin jättää pois. Vasteena tulee kysymykseen esimerkiksi sulateliimanauhan alustan muodostava lista.
Keksinnön erään toisen tunnusmerkin mukaisesti on järjestetty, että materiaaliarkin pitämiseksi laitteella, ainakin yhteen tukipintaan on järjestetty imureiät, jotka on liitetty ali-painelähteeseen. Vastaavan alipaineen vaikutuksesta voidaan materiaaliarkki kiinnittää puristusvaiheiden aikana ja mahdollisesti myös taivutusreunan (-reunojen) siirtämisen aikana.
Lopuksi keksinnöllä aikaansaadaan se, että laite ilman puris-tusmäntää on siirrettävästi laakeroitu alarunkoon, ja että on järjestetty puristusmännän rinnalle laitteen siirtymisalueelle imunostolaite materiaaliarkin nostamiseksi toisen puristusvaiheen jälkeen. Työntämällä laitteen tämä osa puristusmännän alle, voidaan materiaaliarkki saattaa asemaan imunostolaitteen alle, joka sitten nostaa materiaaliarkin. Nostamisen jälkeen mainittu laitteen osa voidaan jälleen siirtää takaisin. Imunostolait-teelta poistetaan sitten voima, niin että materiaaliarkki voi pudota alaspäin esimerkiksi vastaanottokoriin, johon materiaa-liarkit peräkkäin pinotaan.
7 91138
Piirustuksessa on keksintöä havainnollistettu lähemmin suori-tusesimerkin avulla. Piirustuksessa on kulloinkin kaaviollises-ti:
Kuvio 1 perspektiivinäkymä laitteesta kirjankannen valmistamiseksi;
Kuvio 2 pystyleikkaus kuvion 1 mukaisesta laitteesta, johon asetettu materiaaliarkki ennen ensimmäistä puristus-vaihetta , kuitenkin ilman ohjaustappeja;
Kuvio 3 kuvion 2 mukainen pystyleikkaus ensimmäisessä puristusvaiheessa;
Kuvio 4 kuvioiden 2 ja 3 mukainen pystyleikkaus materiaa-liarkkia nostettaessa; ja
Kuvio 5 kuvioiden 2-4 mukainen pystyleikkaus toisessa puristusvaiheessa.
Kuviossa 1 kaaviollisesti esitetyssä laitteessa 1 on alustalevy 2, joka on varustettu portaalla 3, jonka takia muodostuu kaksi toisistaan erotettua ja eri korkeudella olevaa yläpuolta 4, 5.
Alempana olevalle yläpuolelle 5 on ohjauslevy 6 laakeroitu kaksoisnuolen A suuntaan siirrettävästä. Siirtämistä varten on järjestetty kaksitoiminen teleskooppisylinteri 7 - jota ei ole lähemmin esitetty joka on kytketty ohjauslevyn 6 takapuolelle. Ohjauslevyn 6 paksuus vastaa yläpuolien 4, 5 välistä korkeuseroa.
Porras 3 ja ohjauslevyn 6 vastakkainen päätysivu muodostavat ohjausseinämät 8, 9 ja rajoittavat alempana olevan yläpuolen 5 osuuden, jonka leveys määräytyy ohjauslevyn 6 kulloisestakin asennosta. Ohjausseinämät 8, 9 ja osuus 10 muodostavat ylöspäin avoimen uran 11.
8
Ohjauslevylle 6 on urasta 11 etäisyydellä olevalle alueelle asennettu kulmaprofiili 12. Kiinnitys tapahtuu kahdella ruuvilla 13, 14/ jotka sijaitsevat pitkissä rei'issä 15, 16, jotka kulloinkin ulottuvat ohjauslevyn 6 siirtymissuunnassa. Tällä tavalla ohjauslevyn 6 suhteen voidaan säätää kulmaprofiilia 12/ eli etäisyyttä uraan 11 lisätä tai vähentää.
Työntöprofiili 17 on laakeroitu alustalevyn 2 yläpuolelle 4 siirrettävästä, erityisesti uraa 11 kohti tai poispäin siitä. Toisella sivulla työntöprofiilissa 17 on alaspäin oleva haara 18, joka on kytketty kaksitoimiseen teleskooppisylinteriin 19. Tämä teleskooppisylinteri 19 on kiinnitetty alustalevyyn 2, ja se voi siirtää työntöprofiilia 17 edestakaisin mainituissa suunnissa.
Vastaavasti muotoiltu työntöprofiili 20 on laakeroitu ohjaus-levylle 6, ja sitä voi myös siirtää kohti uraa 11 tai siitä poispäin. Työntöprofiililla 20 on myös alaspäin osoittava haara 21, joka on kytketty toiseen kaksitoimiseen teleskooppisylinteriin 22. Tämä teleskooppisylinteri 20 - jota tässä ei näy lähemmin - on kiinnitetty ohjauslevyyn 6, niin että se liikkuu ohjauslevyn 6 mukana kun sitä siirretään.
Työntöprofiilien 17, 20 yläpuolille on järjestetty niiden leveyden yli ulottuvat, kohollaan olevat taivutusaskelmat 23, 24, ja erityisesti etäisyydelle työntöprofiilien 17, 20 vastakkaisista reunoista.
Uran 11 yläpuolelle on järjestetty alustalevyn 2 leveyden ulottuva puristusmäntä 25. Se on ripustettu samoin kaksitoimiseen teleskooppisylinteriin 26, jonka avulla sitä voidaan siirtää pystysuunnassa ylös- ja alaspäin.
Alustalevy 2 on laakeroitu telojen 27, 28, 29 päällä kaksois-nuolen B suunnassa siirrettävääti ohjausrataan 30. Kiinteänä pysyy ainoastaan puristusmäntä 25 ja teleskooppisylinteri 26. Tässä lähemmin esittämättä olevan käyttölaitteen avulla voidaan 91138 9 alustalevyä 2 siirtää nostolaitetta 31 kohti niin pitkälle, että sen pneumaattinen imulautanen 32 esitetyssä asennossa riippuu likimain osuuden 10 yläpuolella. Sitten voidaan imuvartta 33 kääntämällä imulautanen 32 laskea valmiin materiaaliarkin päälle, nostaa materiaaliarkki ja jättää se keräyskoriin sen jälkeen, kun alustalevy 2 on siirretty takaisin. Tällä tavalla on materiaaliarkin poistaminen laitteesta 1 automatisoitu.
Tämän laitteen 1 toiminta kirjankannen valmistamiseksi selviää kuvioiden 2-5 avulla.
Ensin asetetaan sulateliimanauha 34 uraa 11, siis ohjausseinämi-en 8, 9 väliin. Uran 11 syvyys, eli ohjausseinämien 8, 9 korkeus on mitoitettu sellaiseksi, että sulateliimanauha 34 ulkonee hieman urasta 11 ja siten alustalevyn 2 yläpuolen 4 ja ohjauslevyn 6 yläpuolen muodostaman tason yläpuolelle. Työntö-profiilit 17, 20 ovat kauimpana toisistaan olevassa asemassa, jossa niiden etäisyys urasta 11 on suurimmillaan. Työntöprofii-lien 17, 20 päälle asetetaan sopiva materiaaliarkki 35. Sen tässä nähtynä oikean puoleinen reuna on kulmaprofiilia 12 vastaan. Kulmaprofiilin 12 paikka on säädetty siten, että kirjankannen selkää varten järjestetty materiaaliarkin 35 alue asettuu tarkalleen sulateliimanauhan 34 yläpuolelle, kun materiaaliarkki 35 on kulmaprofiilia 12 vasten. Siten on aikaansaatu kuviossa 2 esitetty tilanne.
Kuten kuviosta 3 nähdään, lasketaan nyt puristusmäntää 25 alaspäin, jonka takia materiaaliarkin 35 keskimmäinen alue painuu alaspäin sulateliimanauhaa 34 vastaan. Koska puristus-mäntä 25 on kuumennettu, sulateliimanauhasta 34 tulee kuumennuksella materiaaliarkkia 35 vastaan olevalla alueella liimaus-kykyinen, niin että sulateliimanauha 34 kiinnittyy materiaaliarkkiin 35. Käytettävä paine on tässä ensimmäisessä puristusvaiheessa suhteellisen pieni.
Sen jälkeen puristusmäntä 25 nostetaan. Samanaikaisesti tai välittömästi sen jälkeen siirretään työntöprofiileja 17, 20 10 synkronisesti kohti uraa 11, ja erityisesti vastaavaa teleskoop-pisylinteriä 19, 22 käyttämällä. Tämän johdosta materiaaliarkkia 35 nostetaan myös puristusmännän 25 vaikutusalueella ja siten sulateliimanauha 34 nostetaan osuudesta 10. Työntöprofiilien 17, 20 siirtäminen tapahtuu niin pitkälle, kunnes niistä kohoavat taivutusaskelmat 23, 24 sijaitsevat asemassa materi-aaliarkkiin 35 muodostettavien taiteviivojen alapuolella. Tämä asema voidaan ennalta määrätä esimerkiksi alustalevyllä 2 tai ohjauslevyllä 6 olevilla vasteilla, jolloin on tarkoituksenmukaista, että nämä vasteet ovat säädettävissä työntöprofiilien 17, 20 liikesuunnassa, jotta taiteviivojen etäisyys sulatelii-manauhasta 34 voidaan valita vapaasti kulloisiakin vaatimuksia vastaavasti.
Sen jälkeen kun työntöprofiilit 17, 20 ovat saavuttaneet loppuasemansa, lasketaan puristusmäntää 25 uudelleen alas toisen puristusvaiheen suorittamista varten, kuten kuvio 5 osoittaa. Vaikuttava paine on nyt merkittävän paljon suurempi kuin ensimmäisessä puristusvaiheessa, niin että taivutusaskeImien 23, 24 yläpuolelle muodostuu taiteviivat materiaaliarkkiin 35. Sen jälkeen puristusmäntä 25 jälleen nostetaan ja työntöprofiilit 17, 20 palaavat jälleen takaisin kuviossa 2 esitettyihin lähtöasemiin. Tällöin materiaaliarkki 35 on valmistettu kirjankannen muodostamiseksi. Sen jälkeen materiaaliarkki 35 voidaan ongelmitta poistaa laitteesta 1, jolloin tämä edullisesti ei tapahdu käsin, vaan automaattisesti kuviossa 1 esitetyn nostolaitteen 31 avulla, sen jälkeen kun alustalevy 2 on siirretty tämän nostolaitteen 31 suuntaan. Sen jälkeen kun materiaaliarkki 35 on poistettu, alustalevy 2 siirretään jälleen takaisin lähtöasemaan.
Kaikkien vaiheiden aikana ohjauslevyä 6 pidetään teleskoop-pisylinterin 7 vastaavan paineen alaisesti esijännitettynä ohjausseinämän 8 suuntaan. Uraan 11 osuudelle 10 asetetun listan 36 muodossa oleva vaste estää sitten oh jaus seinämien 8,9 enempää yhteentyöntymistä, eli pitää ohjauslevyn 6 etäisyydellä ohjaus-seinämästä 8. Listan 36 leveys vastaa oleellisesti sulatelii- 91138 11 manauhan 34 kulloinkin käytettyä leveyttä ja voidaan sovittaa siihen.
Käytettäessä toisen levyistä sulateliimanauhaa 34, esimerkiksi leveämpää sulateliimanauhaa, vedetään ohjauslevyä 6 taaksepäin uran 11 leventämiseksi, ja vastaavasti sovitettu lista 36 asetetaan uraan 11 vasteeksi ohjauslevylle 6. Muutoin ei ole välttämätöntä suorittaa muutoksia, ellei taiteviivojen etäi-syyttä sulateliimanauhan 34 sivuseinämiin ole muutettava. Ohjauslevyä 6 taaksepäin vedettäessä nimittäin myös työntöpro-fiilin 20 ja kulmaprofiilin 12 suhteellinen asema Sennalla muuttuu, koska molemmat on liitetty ohjauslevyyn 6. Laite voidaan siis erittäin yksinkertaisesti ja nopeasti sovittaa eri levyisiin sulateliimanauhoihin 34 ja vastaavasti sovitettuihin materiaaliarkin 35 kokoihin.

Claims (18)

1. Menetelmä kir jankansien tai vastaavien valmis tautiseksi materiaaliarkista ja sulateliimanauhasta, jolle menetelmälle on tunnusomaista: a) sulateliimanauha ojennetaan alustalle; b) materiaaliarkki asetetaan sulateliimanauhalle - oikaistuna sen suhteen; c) sulateliimanauhan liittämiseksi materiaaliarkkiin materiaaliarkki painetaan sulateliimanauhaa vastaan; d) ainakin sulateliimanauhan toisen pituussuuntaisen reunan vieressä materiaaliarkkiin muotoillaan kulloinkin taivutusreu-naa vastaan puristamalla ainakin yksi taiteviiva, tunnettu siitä, että e) taiteviiva(t) muotoillaan vasta sen jälkeen, kun sulateliimanauha (34) on liitetty materiaaliarkkiin (35), jolloin aa) taivutusreuna tai taivutusreunat (23, 24) työnnetään ensimmäisen puristusvaiheen lopettamisen jälkeen niin pitkälle materiaaliarkin (35) alle, että ne kulloinkin ovat aiotun taiteviivan alapuolella olevassa kohdassa; bb) materiaaliarkki (35) tällöin nostetaan niin korkealle, että sulateliimanauha (34) nousee alustalta (10); cc) materiaaliarkki (35) sitten toisessa puristusvaiheessa puristetaan taivutusreunaa (-reunoja) (23, 24) vastaan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että taivutusreuna(t) (23, 24) ensin tukee (tukevat) materiaa-liarkkia (35) puristusalueen ulkopuolella, kunnes se (ne) siirretään taiteviivan (-viivojen) muodostamista varten järjestettyyn asemaan (asemiin).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että puristaminen sulateliimanauhan (34) ja materiaaliarkin (35) liittämiseksi tapahtuu pienemmällä paineella kuin puristettaessa taivutusreunoihin (23, 24).
4. Laite kirjankannen tai vastaavan valmistamiseksi, jolle laitteelle on tunnusomaista: li 91138 a) laitteessa on alusta sulateliixnanauhan ojennusvälinein; b) siinä on lisäksi oikaisulaite materiaaliarkin oikaisemiseksi alustan suhteen; c) ainakin yksi taivutusreuna on järjestetty taiteviivan muotoilemiseksi materiaaliarkkiin pitkin sulateliimanauhaa; d) alustaa kohti on järjestetty ainakin yksi puristusmäntä materiaaliarkin painamiseksi alustan suuntaan; tunnettu siitä, että e) taivutusreuna(t) (23, 24) on (ovat) sulateliixnanauhan (34) ja materiaaliarkin (35) liittämistä varten siirrettävissä pois puristusmännän (25) vaikutusalueelta; f) taivutusreuna(t) (23, 24) on (ovat) taiteviivan (-viivojen) muodostamiseksi siirrettävissä puristusmännän (25) vaikutusalueen ulkopuolella kulloinkin olevasta asemasta aiotun taiteviivan alapuolella olevaan asemaan; g) taivutusreuna(t) (23, 24) on (ovat) niin paljon koholla, että materiaaliarkki (35) yhdessä sulateliixnanauhan (34) kanssa taivutusreunaa (-reunoja) (23, 24) siirrettäessä nostetaan männän vaikutusalueelle.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen laite, tunnettu siitä, että siihen on järjestetty paineen ohjauslaite puristuspaineen pienentämistä varten sulateliixnanauhan (34) liittämiseksi materiaaliarkkiin (35) ja puristuspaineen nostamiseksi taiteviivan (-viivojen) muodostamiseksi.
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen laite, tunnettu siitä, että ensimmäinen puristusmäntä on järjestetty sulatelii-manauhan (34) ja materiaaliarkin (35) välistä liitosta varten ja toinen puristusmäntä taiteviivojen muodostamista varten, joita mäntiä vuorotellen voidaan siirtää asemaan alustan (10) päälle, jolloin toisessa puristusmännässä on urat taiteviivoja varten.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 4-6 mukainen laite, tunnettu siitä, että puristusmännässä (25) tai vain ensimmäisessä puristusmännässä on kuumennuslaite.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 4-7 mukainen laite, tunnettu siitä, että taivutusreuna(t) (23, 24) muodostaa (muodostavat) alustan materiaaliarkkia (35) varten myös puristusmännän (25) vaikutusalueen ulkopuolella olevassa asemassa.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 4-8 mukainen laite, tunnettu siitä, että taivutusreuna(t) (23, 24) kulloinkin on järjestetty siirtoelimelle (17, 20), jota voidaan siirtää kohtisuoraan taivutusreunan (-reunojen) (23, 24) pituussuuntaa vastaan.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 4-9 mukainen laite, tunnettu siitä, että taivutusreuna(t) (23, 24) on (ovat) kaksitoimisen teleskooppisylinterin (19, 22) käyttämä (käyttämiä).
11. Jonkin patenttivaatimuksen 4-10 mukainen laite, tunnettu siitä, että sulateliimanauhan (34) ojennusvälineet ovat kaksi niiden pituussuuntaisia sivuja vastaan kohdistamista varten järjestettyä ohjausseinämää (8, 9), joista ainakin toinen on siirrettävissä toisen suhteen niiden välisen etäisyyden muuttamista varten.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen laite, tunnettu siitä, että siirrettävä ohjausseinämä (9) on osana siirrettävästi ohjattua ohjauslaitetta (6), jolle materiaaliarkin (35) oikaisulaite (12) on järjestetty.
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen laite, tunnettu siitä, että ohjauslaitteen (6) kulloinenkin taivutusreuna (24) - mahdollisesti yhdessä teleskooppisylinterin (22) kanssa - on laakeroitu siirrettävästi.
14. Jonkin patenttivaatimuksen 9-13 mukainen laite, tunnettu siitä, että ohjausseinämän (9) siirtämiseksi on järjestetty teleskooppisylinteri (7).
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen laite, tunnettu siitä, että teleskooppisylinteri (7) on käytön aikana siten esijännitetty, 91138 että liikkuvaa ohjausseinämää (9) painetaan kohti vastakkaista ohjausseinämää (8) ja että se nojaa vasteeseen (36).
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen laite, tunnettu siitä, että vaste on sulateliimanauhan alustan muodostava lista.
17. Jonkin patenttivaatimuksen 4-16 mukainen laite, tunnettu siitä, että materiaaliarkin (35) pitämiseksi laitteella, ainakin yhteen tukipintaan on järjestetty imureiät, jotka on liitetty alipainelähteeseen.
18. Jonkin patenttivaatimuksen 4-17 mukainen laite, tunnettu siitä, että laite (1) ilman puristusmäntää (25) on siirrettävästä laakeroitu alarunkoon, ja että on järjestetty puristus-männän (25) rinnalle laitteen (1) siirtymisalueelle imunosto-laite materiaaliarkin (35) nostamiseksi toisen puristusvaiheen jälkeen.
FI894109A 1988-09-03 1989-09-01 Menetelmä ja laite kirjankansien tai vastaavien valmistamiseksi FI91138C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3829977 1988-09-03
DE3829977A DE3829977A1 (de) 1988-09-03 1988-09-03 Verfahren und vorrichtung zur herstellung von einbaenden oder dergleichen

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI894109A0 FI894109A0 (fi) 1989-09-01
FI894109A FI894109A (fi) 1990-03-04
FI91138B true FI91138B (fi) 1994-02-15
FI91138C FI91138C (fi) 1994-05-25

Family

ID=6362225

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI894109A FI91138C (fi) 1988-09-03 1989-09-01 Menetelmä ja laite kirjankansien tai vastaavien valmistamiseksi

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4968203A (fi)
EP (1) EP0358019B1 (fi)
JP (1) JPH02107493A (fi)
AT (1) ATE85554T1 (fi)
CA (1) CA1331827C (fi)
DE (2) DE3829977A1 (fi)
DK (1) DK167108B1 (fi)
ES (1) ES2038808T3 (fi)
FI (1) FI91138C (fi)
NO (1) NO893519L (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4403887C2 (de) * 1994-02-08 1996-10-02 Peter Lazar Verfahren und Vorrichtung zum Aufbringen von Schmelzkleber auf einen Einbandbogen
US7874780B2 (en) * 2007-09-27 2011-01-25 Kelly Willauer Machine and method for making lay-flat photo books

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1665003A (en) * 1926-08-14 1928-04-03 Jesse Satenstein Case-forming attachment
US3068501A (en) * 1961-06-19 1962-12-18 Smyth Mfg Co Apparatus for assembling components of cases for books
US3137874A (en) * 1963-04-02 1964-06-23 Brock And Rankin Book backbone, method and machine
DE1536499C3 (de) * 1966-04-26 1973-12-13 Planatolwerk Willy Hesselmann Chemische Und Maschinenfabrik Fuer Klebetechnik, 8200 Rosenheim Vorrichtung zum Klebebinden von Blattstapeln
US3532363A (en) * 1968-05-20 1970-10-06 Abildgaard Lab Plastic bookbinding apparatus and method
US3707418A (en) * 1970-10-16 1972-12-26 Xerox Corp Method of binding
US4129914A (en) * 1976-12-09 1978-12-19 Gerhard Jahn Automatic loading tray
SE413647B (sv) * 1979-03-30 1980-06-16 Semotex Ab Forfarande och anordning for framstellning av en perm, ett hefte eller liknande
DE3010642C3 (de) * 1979-03-30 1995-11-09 Bind O Matic Ab Verfahren zur Herstellung eines Einbandes, Heftes od.dgl., sowie Verwendung einer Vorrichtung hierzu
US4289330A (en) * 1979-10-10 1981-09-15 General Binding Corporation Bookbinding system
CA1324779C (en) * 1984-12-13 1993-11-30 John V. Cross Bulk crop transportation
US4606689A (en) * 1985-07-05 1986-08-19 Bind-O-Matic Ab Method and apparatus for producing book covers, folders, booklets and the like
SE452287B (sv) * 1986-03-14 1987-11-23 Bolin Goeran Mapp eller liknande med bindemedel samt forfarande och apparat for framstellning av densamma
DE3716112C1 (de) * 1987-05-14 1988-08-25 Peter Lazar Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung eines Einbandes oder dergleichen

Also Published As

Publication number Publication date
JPH02107493A (ja) 1990-04-19
DK423889A (da) 1990-03-04
EP0358019B1 (de) 1993-02-10
NO893519L (no) 1990-03-05
DE3829977A1 (de) 1990-03-15
EP0358019A3 (en) 1990-09-05
FI894109A (fi) 1990-03-04
ES2038808T3 (es) 1993-08-01
CA1331827C (en) 1994-09-06
FI894109A0 (fi) 1989-09-01
DE58903513D1 (de) 1993-03-25
EP0358019A2 (de) 1990-03-14
US4968203A (en) 1990-11-06
FI91138C (fi) 1994-05-25
NO893519D0 (no) 1989-09-01
ATE85554T1 (de) 1993-02-15
DK423889D0 (da) 1989-08-29
DE3829977C2 (fi) 1990-11-29
DK167108B1 (da) 1993-08-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20060254710A1 (en) Gluing Press for Lamella-Shaped Pieces of Wood and Method for Pressing such Pieces of Wood
JP3179199U (ja) 自動ページめくり装置及びそれを応用した自動ページめくりスキャン装置
JPH04228438A (ja) ガラスシート切断用方法および装置
US4756863A (en) Method for hot-forming a laminated sheet of synthetic resin and a device for working this method
DE2731691C2 (de) Vorrichtung zum Herstellen einer räumlich geformten Verkleidungsplatte
FI91138B (fi) Menetelmä ja laite kirjankansien tai vastaavien valmistamiseksi
JPH072206A (ja) パッケージング機械
US5156583A (en) Apparatus for making a foldable one-piece double-laminated sidewall box
CN205929968U (zh) 自动绷画机器人
US4997514A (en) Device for manufacturing of a laminated wood panel
AU2005211967B2 (en) Machine and method for forming a plate by applying a mandrel
CN215203696U (zh) 一种瓦楞纸包装箱自动成型装置
CN211868749U (zh) 盒子不打角成型盒坯的组合机构
NL9101834A (nl) Werkwijze en inrichting voor het in een bakvorm brengen van een plak deeg.
CN111959035A (zh) 一种纸箱弯折成型设备及其工作方法
JPS6216424Y2 (fi)
CN220826115U (zh) 一种木制茶几生产用的拼板机
DK146958B (da) Fremgangsmaade og apparat til formning af en aeske, en bakke eller et laag ud fra et fladt emne
CN218906452U (zh) 一种盒体外包装压合成型机构
CN218852078U (zh) 运动鞋里衬自动翻转装置及自动成型装置
CN220681748U (zh) 一种纸箱加工打孔装置
DE10110319A1 (de) Verfahren und Vorrichtung zum Einhängen von Büchern
CN220840684U (zh) 一种建筑板材成型机
KR100270771B1 (ko) 종이컵 성형장치의 측판지 후퇴 방지장치
EP0360141A2 (en) Device for applying tapes of coating sheet material inside grooves

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: LáZáR, PETER