FI91003C - Valkaisuaineen lisäaine - Google Patents
Valkaisuaineen lisäaine Download PDFInfo
- Publication number
- FI91003C FI91003C FI885428A FI885428A FI91003C FI 91003 C FI91003 C FI 91003C FI 885428 A FI885428 A FI 885428A FI 885428 A FI885428 A FI 885428A FI 91003 C FI91003 C FI 91003C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- bleaching
- ion exchanger
- bleaching agent
- water glass
- additive
- Prior art date
Links
Classifications
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21C—PRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
- D21C9/00—After-treatment of cellulose pulp, e.g. of wood pulp, or cotton linters ; Treatment of dilute or dewatered pulp or process improvement taking place after obtaining the raw cellulosic material and not provided for elsewhere
- D21C9/10—Bleaching ; Apparatus therefor
- D21C9/16—Bleaching ; Apparatus therefor with per compounds
- D21C9/163—Bleaching ; Apparatus therefor with per compounds with peroxides
Landscapes
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Wood Science & Technology (AREA)
- Paper (AREA)
- Detergent Compositions (AREA)
- Lubricants (AREA)
Description
i 91003
Valkaisuaineen lisaaine
Keksinnon kohteena on sellulle, inekaaniselle mas-salle, keråyspaperille ja/tai niiden seoksille tarkoite-5 tun emaksisen, peroksidipitoisen valkaisuaineen lisaaine seka sen kaytto sellaisessa valkaisuaineessa ja valkaisu-menetelma.
Valkaisemalla on tarkoitus luotettavasti saavuttaa suuret loppuvalkoisuudet mahdollisimman pienillå inves-10 tointikuluilla, muuttuvien kustannusten minimimåårållM ja mikali mahdollista ilman haitallisia sivuvaikutuksia.
Paaasiallisesti tulee vaalennettaessa puuhioketta, olipa se hiokkeen, painehiokkeen, hierteen, termomekaani-sen tai kemitermomekaanisen massan ja kerayspaperin muo-15 dossa, kysyxnykseen vain ligniinin sailyttåvå valkaisu painvastoin kuin sellun valkaisussa. Valkaisuaineena kay-tetaan tavallisesti vetyperoksidia (H202) . Sellun valmis-tuksessa kaytetaan myos ligniinia poistavaa happi- ja/tai vetyperoksidivalkaisua.
20 Mekaanisen massan ruskehtavan keltaisesta vårista vastaavat varsinaisesti ligniinit, ligniininkaltaiset fe-nolit ja uuteaineet sekS niiden hajoamistuotteet, jotka konjugoitujen kaksoissidosten ja auksokromiryhmien lasna-olosta johtuen muodostavat kromoforosia jarjestelmia.
25 Valkoisuuden lisåaminen ilman ligniinin poistamista vaa- tii kromoforijarjestelmSn erityista hajottamista, mikali mahdollista aineiden liukenematta, koska orgaanisten ai-neiden pitoisuus valkaisuaineessa nostaisi kemiallista hapen tarvetta (CSB).
30 Vaalenemiseen johtavat tapahtumat ligniinin sai- lyttavassa valkaisussa ja niiden mekanismit eivat ole viela yksityiskohdiltaan tarkasti tunnettuja.
Vetyperoksidi hajoaa kahden reaktiomekanismin mu-kaan. Homolyyttisesså hajoamisessa, joka voidan esittaa 35 yhtalolla 2 H202 --> 2 HO* -> H20 + 02 (1) tapahtuu ensin hydroksidiradikaalien muodostus, jotka ketjureaktiossa reagoivat hajoamistuotteiksi vedeksi ja 5 hapeksi. Tama sinansa eksoterminen reaktio estyy taval-lisesti H202:ssa olevan happi-happi-sidoksen erottamiseen tarvittavan suuren aktivointienergian johdosta. Sita voi-daan kuitenkin katalysoida erityisesti raskasmetalleilla ja niiden yhdisteillå, joita on yleisesti valkaisunes-10 teisså. Siten homolyyttinen hajoaminen voi tulla pååreak-tioksi. Tåmå ei kuitenkaan ole toivottavaa, koska reaktion kulku tuottaa hapettavia vaurioita ja valkaisee vain vahan toivotussa mielesså. Tåmån reaktion eståmiseksi pi-dettiin peroksidistabilisaattoreiden ja kompleksinmuodos-15 tajien lasnåoloa valkaisuprosessissa vålttåmåttomånå.
Toivottu vetyperoksidin reaktion on dissosiaatio vedessa yhtalon H20 + H2Q2H02' + H30+ (2) 20 mukaan. Taman reaktion tasapainovakio on huoneenlåmpo-tilassa 1,78 x 10"12. Merkityksellinen tasså on perhydrok-sidianioni (H02‘) , jota yleisesti pidetaan valkaisurea-genssina. Konsentraatiota voidaan nostaa nostamalla H202-25 konsentraatiota tai lisååmalla emasta ja poistamalla hap-poa. Yleensa suoritetaan jålkimmainen, ja puhutaan vetyperoksidin aktivoinnista.
Ligniinin poistavassa valkaisussa H202:lla emåksi-sesså ymparistossa voi vetyperoksidista muodostua stabi-30 lisaattoreita kayttåmatta paitsi perhydroksidianioneja niin myos HO'-radikaaleja, jotka olosuhteista riippuen voivat johtaa runsasenergiseen singlettihappeen. Tasså vaikuttavat erityisesti raskasmetalliepåpuhtaudet, joten on huolehdittava niiden poistamisesta.
35 Valkaisuteknologisesti edellytykset voidaan tii-
II
91003 3 viståå seuraavasti: 1. Valkaisun aktivointi emåksellå
Erittåin merkityksellinen on vetyperoksidin ja emåksen valinen oikea suhde tåmån suhteen ollessa låmpo-5 tilasta riippuvainen. Seka ligniinin såilyttåvåsså ettå ligniinin poistavassa valkaisussa on emaksen måara mååri-teltåvå lisåttåvån vetyperoksidin måårån mukaan. Tåstå riippuu myos prosessiveden kuormitus. Vesilasilla stabi-loidussa puuhiokkeen valkaisussa ja siistauksessa asete-10 taan låhto-pH-arvo tavallisesti vålille 10,5—11. Valkoi-suusastemaksimit siirretåån kasvavien vetyperoksidimåå-rien myotå korkeammille emåspanoksille (ensisijaisesti natriumhydroksidia). Tåhån saakka ollaan oltu sitå miel-tå, etta pienisså alkalihydroksidikonsentraatioissa 15 peroksidivalkaisu ei aktivoidu riittåvåsti.
2. Vetyperoksidin stabilointi
Hydroksidiradikaalien yhtålon (1) mukaisen muodos-tumisen eståmiseksi on jo kåytetty erilaisia stabiloin-tiaineita.
20 (a) Vesilasi
Vetyperoksidin stabiloinnin kemiaa kåytettåesså vesilasia emaksisesså liuoksessa ei ole tåhån mennesså vielå selvitetty. Syy tåhån on todennåkoisesti hyvin vai-keasti kåsiteltåvisså kolloidikemiallisissa tapahtumissa.
25 Todennåkoisesti vesilasi sitoo myos raskasmetalleja.
Edelleen on vesilasilla stabiloinnilla merkitystå mag-nesiumionien yhteydesså puuhiokkeen valkaisussa. Stabi-loivan vaikutuksensa lisåksi vesilasi vaikuttaa myos emåksen kuluttajana ja puskuriaineena sekå kostutus- ja 30 dispergointiaineena. Edelleen se on kåyttokelpoinen hin-naltaan edullisena.
Joidenkin haittojen vuoksi, joihin vielå jåljempå-nå låhemmin puututaan, ei olla sååstetty vaivoja vesila-sin korvaamiseksi tai tåydentåmiseksi toisella aineella.
4 (b) Kompleksinmuodostaia
Yritys vesilasin kåyton vahentåmiseksi on johtanut kompleksinmuodostajien kayttoon. Yleenså tahan tarkoituk-seen kåytetaån raskasmetallien kanssa kompleksin muodos-5 tavia yhdisteita. Merkityksellisia ovat epåorgaanisten kelaatinmuodostajien joukosta polyfosfaatit, paaasiassa natriumtripolyfosfaatti. Orgaanisten kompleksinmuodos-tajien joukosta tulevat kysymykseen paaasiassa poly-hydroksikarboksyylihapot (esim. glukonihappo), aminopoly-10 karboksyylihapot (esim. nitrilotrietikkahappo = NTA, etyleenidiamiinitetraetikkahappo = EDTA, dietyleenitri-aminopentaetikkahappo = DTPA) ja polyfosfonihapot (ATMP, EDMP, DTPMP).
Kompleksoidut raskasmetalli-ionit eivat påinvas-15 toin kuin vapaat raskasmetalli-ionit enaa pysty hajotta-maan vetyperoksidia katalyyttisesti yhtalon (1) mukaan.
Nykyaån valttamattomien valkaisuolosuhteitten hai-talliset vaikutukset valkaisuprosessiin ja paperinvalmis-tusprosessiin voidaan tiivistaå seuraavasti: 20 l. Emåksen vaikutus Tårkein kemikaali puuhiokkeen ja kerayspaperin valkaisussa seka painovarin hyvaa liukenemista ja sen mu-kana kuitujen mahdollisimman suurta vaalenemista vårten on natriumhydroksidi. Talle vaikutukselle vastakkainen on 25 kulloistenkin kasittelyolosuhteitten mukaan osaksi palau-tumaton emaksen aiheuttama kellastuminen.
Edelleen muodostuu olennaisesti lineaarinen CSB-arvon riippuvuusfunktio NaOH-konsentraatiosta so. NaOH-konsentraation lisaantyesså orgaanisten aineitten pitoi-30 suus valkaisuvaliaineessa kasvaa. Suuri CSB-kuormitus edellyttaa kasvanutta vetyperoksidin kulutusta ja pienen-taa kuituaineitten lujuusominaisuuksia. Edelleen suuri CSB-kuormitus vaikuttaa "hairitsevana aineena" siten, et-ta tapahtuu tahattomia vuorovaikutuksia kationisten apu-35 aineiden kanssa, joiden toiminta vaikeutuu. Edelleen voi 91003 5 esiintya tuotantohairioita lisaantyneitten saostumien johdosta.
2. Vesilasin vaikutukset
Koska vesilasi reagoi emaksisesti, syntyy periaat-5 teessa emaksille mainitut haitalliset vaikutukset. Lisak-si voi ilrneta tuotannon hairioita, jotka johtuvat esimer-kiksi maa-alkalisilikaattien saostumien aiheuttamien maa-alkali-ionien lasnaolosta. Edelleen vesilasin hydrolyyt-tiset reaktiot johtavat saostumien muodostumiseen putkis-10 toissa, kennoissa, imuvalsseissa, seuloissa, kalantereis-sa jne., ja lopulta retentio- ja hoytelointiaineitten teho karsii, mika johtaa huonompaan hyotysuhteeseen ja naitten kemikaalien kayton lisaåntymiseen.
3. Kovuuden muodostajien vaikutus 15 Koska kalsiumkarbonaattia kaytetaan paperiteol- lisuudessa suurissa maarissa tayteaineena ja paallystys-pigmenttina, esiintyy paperitehtaissa aina kieroprosessin mukaan karbonaattikovuuksia 100 ° dH ja sen yli. Proses-siveteen liuenneet Ca+2-ionit huonontavat vetyperoksidin 20 valkaisukykyå, koska ne kuluttavat sekå vesilasia ettå kompleksinmuodostajia niin, etta nama eivåt enaa voi muo-dostaa mitaan raskasmetalleja, mista aiheutuu haitallinen yhtålon (1) mukainen peroksidihajoaminen. Jos kompleksin-muodostajaa on moniarvoisiin metalli-ioneihin nahden alle 25 stokiometrisessa suhteessa, niin voi tapahtua karbonaat-tien ja kompleksinmuodostajien liukenemattomien suolojen saostumista veden kovuudenmuodostajien kanssa. Nama sakat voivat johtaa huomattaviin tuotannon hairioihin.
Keksinnon tehtavana on mikali mahdollista vahentaa 30 tai jopa valttaa emaksen, vesilasin ja/tai kompleksinmuodostaj ien kaytto sellun, mekaanisen massan, kerayspa-perin ja/tai niiden seosten valkaisussa ja siita huoli-matta saada tuotteita, joiden valkoisuudet ovat vertail-tavat tai jopa suuremmat.
35 Keksinnon kohteena on siten sellulle, mekaaniselle 6 massalle, keråyspaperille ja/tai niiden seoksille tarkoi-tetun, mahdollisesti myos vesilasia ja/tai kompleksin-muodostajaa sisaltåvan emåksisen, peroksidipitoisen val-kaisuaineen lisåaine, jolle on tunnusomaista, etta se on 5 alkalikarbonaatilla tai alkalivetykarbonaatilla modifioi-dun veteen liukenemattoman epåorgaanisen silikaattisen ioninvaihtimen muodossa.
Lisaåmalla inodifioitua silikaattista ioninvaihdin-ta voidaan vastoin tahånastisia tietoja saavuttaa vety-10 peroksidia sisaltava lisaaineeton tai vain vahaisia alka-lihydroksidilisåyksiå sisaltava valkaisuaine, se on siis neutraalista heikosti emaksisella pH-alueella, seka vety-peroksidia sisaltava lisaaineeton tai vain våhåisiå maå-ria vesilasia sisaltava, ja vetyperoksidia sisaltava li-15 saaineeton tai vain vahaisia maaria kompleksinmuodostajia sisaltava valkaisuaine, jossa saadut kuitutuotteet ovat valkoisuudeltaan hyvia. Edelleen lisaamalla modifioituja ioninvaihtimia saavutetaan vahaisemman vedenkierron kuor-mituksen (CSB-kuorma) ohella kierron kuormituksen våhene-20 minen, mika saavutetaan hairitsevien aineitten adsorption avulla. Myoskin kåyttamalla modifioituja silikaattisia ioninvaihtimia yhdessa emasten, vesilasin tai kompleksin-muodostajien kanssa, joita voidaan kayttaa entista vahai-sempia maaria, saavutetaan paremmat valkaisutulokset kuin 25 mainituilla tuotteilla.
Tahanastisten tutkimusten perusteella voidaan mo-difioitujen silikaattisten ioninvaihtimien ansioksi vety-peroksidivalkaisussa laskea seuraavat toiminnat: 1. Vetyperoksidin aktivoituminen myos neutraalilla 30 tai heikosti emaksisella pH-alueella, mika yhtalon (2) perusteella ei sinansa ollut ennakolta aavistettavissa.
2. Hajottavasti vaikuttavien raskasmetalli-ionien edullisempi ioninvaihto tai adsorptio, minka ansiosta kompleksinmuodostajien ja/tai vesilasin kaytto ei enaa 35 ole valttamaton, tai sita kaytetaan vain pienemmassa kon-
II
91003 7 sentraatiossa kuin aikaisemmin.
3. Valkaisutulokseen haitallisesti vaikuttavien orgaanisten "hairitsevien aineiden" absorptio.
Alkalihydroksidista, vesilasista tai kompleksin-5 muodostajista taydellisesti tai osittain luopumisesta syntyvat seuraavat edut: 1. Palautumattoman emåskellastumisen vålttåminen.
2. Suurten CSB-kuormien ja niiden seurausreaktioi-den, kuten vetyperoksidin kasvaneen kulutuksen, lujuus- 10 vahinkojen, kationisten kemiallisten apuaineiden vaiku-tuksen huononemisen, saostumisista johtuvien tuotannon hairioiden vålttaminen.
3. Vesilasista johtuvan retentio- ja hoytelointi-aineiden vaikutuksen huononemisen vålttaminen.
15 4. Vesilasista imuvalsseihin, seuloihin jne. ai- heutuvien piihapposaostumien eståminen.
5. Kovuuden muodostajien liukenemattomien suolojen saostumisen vålttåminen kompleksinmuodostajien kanssa.
Keksinnon mukaisessa valkaisuaineen lisåaineessa 20 on silikaattinen ioninvaihdin edullisesti modifioitu påållyståmållå 1—70 paino-%:lla, erityisesti 5—50 paino-%:lla kokonaislisåaineesta laskettuna, alkalikarbonaattia tai alkalivetykarbonaattia.
Edullisesti silikaattisen ioninvaihtimen (so. ei-25 karbonaatti tai -vetykarbonaattikomponentti) BET-pinta on våhintåån 30 m2/g ja kationinvaihtokyky våhintåån 30 mVal/100 g.
Silikaattinen ioninvaihdin on edullisesti smek-tiittisavimineraali, attapulgiitti tai luonnollinen tai 30 synteettinen zeoliitti (edullisesti keskihalkaisijaltaan 2—6 μπ\) . Kåytetty savimineraali on edullisesti montmoril-loniitti-beidelliittisarjan mineraali, erityisesti bento-niitti, hektoriitti, saponiitti, nontroniitti tai vastaa-va, hapolla aktivoitu mineraali. Erityisen edullisesti 35 kåytetåån happoaktivoitua bentoniittia.
δ
Happoaktivoinnin avulla saavutetaan ominaispinnan kasvu, jonka ansiosta silikaattisen ioninvaihtimen sorp-tiokyky paranee.
Keksinnon kohteena on myos edella måaritetyn val-5 kaisuaineen lisåaineen kaytto sellulle, mekaaniselle mas-salle, kerayspaperille ja/tai niiden seoksille tarkoite-tussa valkaisuaineessa, joka sisaltåa vetyperoksidia seka mahdollisesti vesilasia, alkalihydroksidia ja/tai kompleksinmuodostajaa.
10 Valkaisuaine sisaltaa edullisesti moolia vety peroksidia kohti 20—300, erityisesti 30—200 g lisaainet-ta.
Keksinnon kohteena on edelleen menetelma sellun, mekaanisen massan, kerayspaperin ja/tai niiden seosten 15 valkaisemiseksi, jossa valkaistava aine kasitellaan vetyperoksidia seka mahdollisesti alkalihydroksidia, vesi-lasia ja/tai kompleksinmuodostajaa sisaltavalla valkaisu-aineella, jolle menetelmålle on tunnusmerkillista se, et-ta kasittely suoritetaan edella maåritellyn kaltaisella 20 valkaisuaineella pH-arvossa 7,0—12,0, erityisesti 7,5-9,0.
Valkaisu voidaan myos suorittaa heikosti emaksi-sessa valiaineessa, jolloin suuren emas- tai vesilasi-lisSyksen johdosta esiintyvat vaikeudet vahenevat.
25 Keksintoa kuvataan seuraavilla esimerkeilla.
1. Yleiset koesuoritukset 1.1 Mekaanisen massan valkaisu 50 g:aan atrokuivaa puuhioketta lisattiin 25 pai-no-%:n kuitusulpun paksuudessa ilmasta eristettyna val-30 kaisukemikaalit. Kuitusulpun paksuuden 20 paino-%:iin asettamisen ja homogenoinnin jalkeen valkaistiin 2 tunnin ajan vesihauteella silloin talloin sekoittaen hauteen lampotilassa 70 °C. Valkaistu puuhioke laimennettiin noin 0,5—1 paino-%:iin tislatulla vedella, hajotettiin mekaa-35 nisesti, suodatettiin laboratorioimusuodattimella ja kui- ii 91003 9 vattiin arkkimuotissa. Muodostuneitten arkkien valkoisuu-den måaritys tapahtui Elrephomat(R)-laitteella (heijas-tuskyky R 457 nmrssa).
1.2 Kerayspaperin valkaisu/siistaus vaahdottamalla 5 KerSyspaperia (sanomalehtia tai sanoma-/aikakaus- lehtia 50:50) kypsytettiin lammosså 60 °C:ssa 144 tunnin ajan ja seuraavaksi vahintaan 24 tunnin ajan 23 °C:ssa ja ilmastoitiin 50 %:n suhteellisessa ilmankosteudessa. Val-kaisu- ja vaahdotuskexnikaalien lisaamisen jalkeen kerays-10 paperia hajotettin Ca(0H)2:lla tai CaCl2:lla maåråttyyn kovuuteen tuodussa vedessa 4 paino-%:n kuitusulpun pak-suudessa ja 40 °C:ssa 5 minuutin ajan roottorin kierros-luvulla 3000 min’1. 90 minuutin reaktiovaiheen jalkeen 40 °C:ssa hajotettiin uudelleen 3,5 paino-%:n kuitusulpun 15 paksuudessa 2 minuutin ajan. Seuraavaksi laimennettiin 0,8 paino-%:n kuitusulpun paksuuteen, siirryttiin labo-ratoriovaahdotuskennoon ja vaahdotettiin 15 minuutin ajan lisååmalla ilmaa 60 litraa/h ja kierrosnopeudella I200min'1, Kun paperimassan pH oli asetettu arvoon 5, muo-20 dostettiin posliini-imusuodattimella koearkkeja, jotka kuivattiin noin 90 °C:ssa ja ilmastoitiin. Valkoisuusmit-taus tapahtui kuten edellå Elrepho(R) tai Elrephomat(R>-laitteella.
1.3 Sellun valkaisu 25 Kayttoon esim. sanomalehti- ja muina painopaperei- na seka monissa pakkausaineissa riittaa, jos sulfiitti-sellu on noin 60—75:n valkoisuusasteessa puhtaudeltaan keskimaaraista. TMma paamaara saavutetaan yksivaiheisella peroksidivalkaisulla. Yksinkertaisen kasittelyn lisaksi 30 on peroksidivalkaisumenetelman etu nahtavissa siina, etta saanto pysyy erittain suurena.
50 g:aan atrokuivaa sellua lisattiin 12 paino-%:n kuitusulpun paksuudessa ilmasta eristettyna valkaisukemi-kaalit ja ioninvaihdin (SAB sisaltaen vaihtelevat maarat 35 natriumkarbonaattia; vrt taulukko 7). Homogenisoinnin 10 jålkeen valkaistiin 2 tunnin ajan vesihauteella silloin talloin sekoittaen hauteen låmpotilassa 70 °C. Valkaistu sellu laimennettiin tislatulla vedellå noin 0,5—1 paino-%:iin, hajotettiin, suodatettiin laboratorioimusuodat-5 timella ja kuivattiin arkkimuotissa. Muodostuneitten ark-kien valkoisuusmååritys tapahtui Elrephomat(R) (R 4 57) laitteella.
2. Tulokset 2.1 Mekaanisen massan valkaisu (Taulukko 1) 10 Esimerkit 1-32 esittavat mekaanisen massan valkai- sukokeitten tulokset ilmoitettuina R 457 -arvoina, jotka kuvaavat valkoisuuseroa valkaistun aineen ja låhtoaineen vålillå.
Ioninvaihtimena kaytettiin Zeolith A -tyyppia mo-15 difioituna 5 %:lla Na2C03:a.
2.1.1 Kokeet ilman DTPA:ta (Nro 1—11)
Koe 1 ilmoittaa emaksen aiheuttamasta kellas-tumisesta johtuvan valkoisuushåvion låhtoaineeseen ver-rattuna. Kokeet 2—8 esittåvåt tulokset lisåttaesså vesi-20 lasia, keksinnon mukaista modifioitua ioninvaihdinta ja naiden sekoituksia; erityisen edullisiksi osoittautuivat siis yhdistelmat, kuten kokeessa 7 tai ennen kaikkea ko-keessa 8. Kokeet 1—8 suoritettiin lisaamalla 0,5 %
NaOH:a, niin etta pH-arvo asettui aina vålille 10-12.
25 Pieni NaOH-lisays on yleisesti tarkoituksenmukainen, kun on kysymyksessa happamasti reagoiva mekaaninen massa.
Ilman NaOH-lisaysta (kokeet 9—11; pH-arvo 8—9) ovat keksinnon mukaisen modifioidun ioninvaihtimen edut erityisen selvat. Kokeitten 9—11 mukaisissa mekaanisen 30 massan naytteisså ei voitu todeta mitaan jalkeenpain ta-pahtuvaa emaksen aiheuttamaa kellastumista, kun taas kokeitten 1-8 mukaisissa naytteisså esiintyi emåksen aiheuttamaa kellastumista. Suodos nåytteistå 1-9 osoitti CSB-arvoiksi 800—1100 mg/litra, nåytteiden 9—11 suodos 35 CSB-arvoiksi vain 600—800 mg/litra.
91003 11 2.1.2 Kokeet DTPA:11a (Nro 12-32)
Kokeet 12—23 suoritettiin vahvasti emaksisella alueella. Jalleen parhaat tulokset tuotti seos, joka sisalsi våhan vesilasia ja keksinnon mukaista modifioitua 5 ioninvaihdinta (Nro 20—22). Heikosti emaksisella alueella - ilman NaOH-lisaysta - tuotti keksinnon mukainen modifi-oitu ioninvaihdin paremmat tulokset kuin vesilasi, jotka tulokset eivat olleet nostettavissa enåå vesilasiakaan mukaan sekoittamalla (kokeet 31, 32).
10 2.2 Keråyspaperin valkaisu (taulukot 2—6)
Taulukko 2 (kokeet 1—14) osoittaa vaahdotussiis-taustuloksen riippuvuuden veden kovuudesta ja vetyperok-sidistabilointiaineesta. Riippumatta kerayspaperimassasta - vain sanomalehtia (Z) tai sanoma-/aikakauslehtiå 1/1 15 (Z/I) - oli keksinnon mukaista modifioitua ioninvaihdinta (happoaktivoitu bentoniitti, modifioitu 25 %:lla Na2C03:a) kayttamalla saatu tulos aina parempi kuin vesilasia kayttamalla saatu tulos.
Taulukossa 3 esitetyissa kokeissa 15—22 annostel-20 tiin kerayspaperimassaan (sanoma-/aikakauslehtia 1/1) veden kovuudessa 100 0 dH raskasmetalli-ioneja (Cu2+, Fe3*,
Mn2+, Cd2+) . Jalleen keksinnon mukainen ioninvaihdin tuotti samoilla lisaysmaarilla paremmat tulokset kuin vesila-sin lisays.
25 Vaahdotusvåliaineen pH-arvo oli valiaa 9—12. Vaah- dotus suoritettiin kuten kohdassa 1.2 on kuvattu.
Taulukko 4 esittaå kokeitten 23—29 tulokset. Kokeet 23, 24 ja 29 suoritettiin kayttamalla sanomalehtia ja aikauslehtia suhteessa 1/1 vain vesilasin kanssa, vain 30 modifioidun, happoaktivoidun bentoniitin kanssa tai vain orgaanisen kompleksinmuodostajan DTPA:n kanssa. Kokeet 25-28 osoittavat ioninvaihdin/DTPA:n vaikutusten syner-gismin, niin etta edes korvattaessa 90 % DTPA:sta keksinnon mukaisella ioninvaihtimella (koe 25) ei esiintynyt 35 mitaan tehohaviota.
Taulukossa 5 esitetyissa kokeissa 30-34 vesilasi 12 korvattiin vaiheittain keksinnon mukaisella ioninvaihti-mella (happoaktivoitu bentoniitti = SAB), jolloin todet-tiin selviå valkoisuuden nousuja.
Kokeiden 35—40 tulokset osoittavat, etta 1,5 pai-5 no-%:n annostelu ioninvaihdinta ja 3 paino-%:n annos ve-silasia voidaan katsoa ekvivalenteiksi (kokeet 35, 38). Lisåparannuksen tuotti tassa NaOH-konsentraation alen-taminen (koe 39).
Taulukossa 6 esitetyisså kokeissa 41—56 vaihdel-10 tiin sanomalehtiå kåsittavassa kerayspaperipanoksessa (kokeet 42-48) veden kovuutta, NaOH-konsentraatiota ja kaytetyn ioninvaihtimen maaråa. Ioninvaihtimena kaytet-tiin SABria, joka oli modifioitu 25 %:lla Na2C03:a tai 25 %:lla NaHC03:a. 100 0 dH:ssa tuotti 2 % keksinnon mukais-15 ta ioninvaihdinta 1 %:n kanssa NaOH:a saman tuloksen kuin 3 % ioninvaihdinta ja 2 % NaOH. Molemmat kokeet (42 ja 43) olivat parempia kuin vesilasia kåyttava vertailukoe (41) .
Veden kovuutta pienentamallå parannettiin odotus-20 ten mukaisesti valkoisuutta (kokeet 44—48). Tåman sarjan paras tulos saavutettiin kayttamSlla keksinnon mukaista ioninvaihdinta modifioituna 25 %:lla NaHC03:a ja asetta-malla pH-arvo 7,5:ksi (koe 48).
Kokeissa 49—56 kaytettin kerayspaperia sanoma- ja 25 aikauslehtien 50/50-seoksena. Veden kovuus oli 20 ° dH. Vesilasin, ioninvaihtimen (tassa zeoliittiperustainen, NaHCOjilla modifioitu), DTPA:n ja NaOHrn annosta vaihdel-tiin.
Huomionarvoisesti voitiin normikokeen 50 (3 % ve-30 silasia, 0,3 % DTPA:ta, 2 % NaOH:a) tulos saavuttaa ko-keessa 52 (3 % ioninvaihdinta, ei lainkaan DTPA:ta, ei lainkaan NaOH:a).
2.3 Sellun valkaisu (taulukko 7)
Tutkimustuloksista ilmenee, etta vesilasin kor-35 vaaminen modifioidulla epaorgaanisella ioninvaihtimella parantaa valkoisuutta.
l· 91003 13
Taulukko 1
Puuhiokkeen valkaisu
Ioninvaihdin (keks) sis. Valkoi-
Koe H2°2 DTPA Vesilasi 5 % Na^CO^ NaOH suusero nro Paino-% Paino-% Paino-% Paino-% Paino-% 457 % I 1 0 0 o 0,5 -2,6 2101 0 0,5 5,3 3 1 0 2 0 0,5 7,3 4 1 00 3 0,5 1,9 5 1 0 0 5 0,5 5,2 6 1 0 0,5 3 0,5 6,5 7101 3 0,5 8,0 8 1 0 1 1,5 0,5 6,8 9 1 0 0 3 0 7,0 10 1 01 3 0 7,8 II 1 02 3 0 8,6 12 1 0,25 0 0 0,5 1,5 13 1 0,251 0 0,5 6,5 14 1 0,25 1,5 0 0,5 9,2 15 1 0,252 0 0,5 9,1 16 1 0,253 0 0,5 9,3 17 1 0,25 0 1 0,5 4,3 18 1 0,25 0 2 0,5 6,1 19 1 0,25 0 3 0,5 6,9 20 1 0,25 1 3 0,5 10,0 21 1 0,25 1 , 5 3 0,5 9,8 22 1 0,25 2 3 0,5 10,4 23 1 0,253 3 0,5 10,0 24 1 0,25 00 0 2,2 25 1 0,25 1 0 0 5,3 26 1 0,25 20 0 7,2 27 1 0,25 01 0 8,1 28 1 0,25 02 0 8,5 29 1 0,25 03 0 8,5 30 1 0,25 06 0 8,0 31 1 0,25 13 0 8,5 32 1 0,25 23 0 8,3 14 in
D
3 w r- r~cr>coc\i»-r*-in«— rn cm »- vo i— ro H ld ^^^kfclifcfc k fc » , » _y cocDLn'^icT'Cnr^Ln μ o Is n n
r_i (x τ^'Τ'Γ'^'Τ'ίΊ n ι/i ·<γ i/i i/ι 'T
3 rz +J > to 0 Ή w 3 3
3 D
> > 0 5 - λ; 9 c o o o o C (DO 'TOOO'TOOO oooooo 0 33 ^011/1--1-(0 1/11- η ιη<- n in r- 33 5 a; > to 3 ? p· -c 3 .c a ή a too0 •H ^ q oooo/^i/o/O/oooomroro •3 -H c
H C -H
0 TO
*» Hi Dj 03
i—I
r*H -H
Q) W dP
"I is .-3 g q 3 ιλ-h nronrooooomronooo
-P (D TO
2 Ο > a 3 2 r-H øø 3 5 1 ¢3 0
Ph > = C
^ O -H N (N (M IN N fM CM fM CM t- (N TN (N N
to 5 5
3 S
3 -3 m to 2 'd a •Η Οι Μ -H _
TO
c w
•H
S-l 0 li a S'1 to >1 :3
3 m 1-1 Μ W Μ M
0 s *5 I to NNNNNNNNNtONNlNtS)
Cu TO
* £
O ΓΊ <Ό T
0 q ^o-JOlTiOtO/'tO CTi t— ψ— *— τ- Ό l-l « 2 li 91003 15 w α 3 .2 γλγοοίτον mcor- ·* % - - - * -
^ CO (Τ' Γ" CO VD t CT\ O
«-Η Q£ ro >
CN CNJ ΓΜ (NJ <N] (NJCNCVJ ^ !<T3 OOOOOOOO
^ «.*·.».·· ·.»*
:(t3 Λ ;S OOOOOOOO
• H rH-U I + + + + ++ + +
mn'm ssorDCCOC
c S-Hj UCJddSSUS: aj •r“i 0 w
Η Φ §- OOOOOOOO
1 'D ^ O O O O O O O O
^ >^0
rH
3 3 +J c
Ή Q) -H
^ e ^ O W ^ w ro ro t>° λ; Λί >ι
3 M CO
.jj ,3 ·ή c ογόοριογίογό iS ^ 3 ro Ό M (¾ Λ ·- 3 r—t
r0 'v. -H
J> W <*»
^ " 10 I
M f-H o tn +j -h- O 3 <d tn ή d) ro rooroomoroo Λί +j x: > ^ 3 cn aj
iH *H t-H
3 -Η cn ø ro tn 3 · E-ι ro I 2
3 Λί O -H
T1^ 5 n NNNNCM NNtN
3 M <2 a,
Q) -H
O. < 3 ro
di I D
tn io d >i E 21 _ _ _ « O fl
>-l c W
0) 3 ϋί w 3 tf» tn i tn o _ _ __ _ _ 3 ^ *" rsj rø I S O4 cu
X
in co co σι o·— tvj o; o ^ csicmcni O u 54 c 16 τ-Η \ C-J τ-Η C\J O LT> ΟΝ Γ"·
On i—i o ro r-· ^
£ τ-Η t-H CN ΓΝ] fN CN fN
f0 03 in ro m in in t"- uo rd - £ ro cn o r- ον ·>3· CQ N (N η η >ί π » co O' U Λί r-
UO
i H Oh 00 ON NO 'S· ON O l£> o <#> Λί 03 in vd on on on o on i—13 •^^r^rT^^j.Ln^j· fd o > αι to rH ^
,_) < ΓΟ CD LTI CN
QJ ---- U) H o*> O O O O I—I CN Γ0
Λί Q
3 " +J 1-1
0 ^ C
rQ r—I I *H LO
jo CO r~ -¾1 lo r~ (q-i-i-h^O ----
(Q φ C -H c»P O ro CN CN t-H O O
> Ό O (0 x. m > 03 (1)
t^J* ø i—I
to tn i
O JJ 3 -H -H
λ; 03 <d tn 03
Λί ·Η ^ J) O (» ro O O O O O O
3 -rH t0 > '—f Ή 03 ·* c -η to c < tn E-l ·Η ^ C 3 iC ooooooo >_! i φ c t3 ooooooo
φ (0 TO ί> i—i t-H t—i t-H i—I t-H t-H
α E i) o o to o > Λί a c 03 to >i w a
:r0 '—' O
^ 10 # (N (N Μ IN IN (Μ (M
φ Z
Z
td 3
(Z
Qj c*° rH t-H rH rH r—H t-H t-H
H
rd
CO
CN
o
CN oN° t—I i—I t—) t-H rH t-Η t-H
CD O
O U m^LDVOr'-COO'.
KG CN CN CM CN CN (N CN
li 91003 17 Γ ΙΟ
X
υ> λ—i ρ vomvDinoo-'rcnooor'-nj \ ΙΛ ' t-η ·η if τιηιηΐβοοο·—iooocti ο ^τ·<3··*ί··*3,·*ι·ιηιηιηιηιη·'3· 4-> ^ Φ ro Ό > Λ Φ *Η ιη 3 (TO (Ν tN Ν (Ν (Ν (Ν λ; < ' ro a οοοοοσοοσοο ΰ · Η <# -Η Ω <
Ifl c m in m £ ι -η " * "· Ο ΕΌ ΟΓΗι-ΗΓΊΡΊΟηΓΜι-Ηι-Ιι-Η
C -Η -C
irt C -Η *> J? 0 ro cn m > <0 w i ω -ro -ro m (0 row ~ E (UtOdP mfNi^-irrooroooooo i > <—i di ro ·* C 3 Ξ
HJ tU3T3 O OOOOOOOOOO
^ Ό > O OOOOOOOOOO
^ ^ ^ O «—i ,—( *-H ( f—( i—I t—1 >—I f—( f-TO i—l Φ O 03 M * Αί β
β q § rvjiNtNirMr'irMiMfNirN^rorM
ro ό ros° ro -C z
Ero «J
«ti > ro
^3 .Q, i—l i—l '—l Η ι—I r—t i—i i—l t—l t—I ι—I
p S
ιβ -ro af> -P ro in w
H
cn ^ i—t ro »ro »—4 ro ro f—< ro r—i ro '—i
C O aP
•H
P ~
CD
α Π3 cu in >1 :π3
P
Φ oS Or-irNm'S'inior^æcrio ucc I rronnnrnnrrorromn^r 18
CO
r-j oo^rLnro*TLnrocov£>inoLnv£:^r<TNo^ 3 c*° ^p%. roiDLor^O’-no·—iæ^oc^cr\cr\coo^ *3,^«3,^J'LnLf,)LnLr),,3*^34Ln^*3'^,^**3' O ^ Λί rH CX (¾ > < CX, fNrvltNCN(N(NrM(NrO m EH C»0 “ -
Q OOOOOOOOOOOOOOOO
d<0 0P <tP OP OP OP OP OP op OP OP OP
m in m in in m oon-ooo φ ngnj cn(mcn(N vd in in in in in 0 <3 .p C mm mmmm mmmmmm
4-1 -H OO OOOO OOOOOO
C -P <d UU UUUU UUUUUU
• p Ό in N (N (N I « E 3C 33 33 S3 33
Td o id id id id id id ιβ aj a) ιΰ id (β 33 2 2 33 ZZZZ 22S222
•X
id -p
> ·ι—i QQQOffifflQQID
C Id <<<<<C<<<<NN]tS3N[S3tS3N
•p (4 I/lldWMWHWt/lI/l « §
^ M LO LO LO LO
^ c*° oror-Horor-HmrooocNmm^^r^r
3 I -H
jj -r-l -Η -P
13 η in moomoooommmoi—ι ο ο ο -P
,3 ai « c*° -P
e > ή -H
s §
m ? -P
^ u: C
O rn C 3 33 OOOOOOOOOOOOOOOO0) p< Λ Φ 3 Ό oooininminincNCNrsirMCN<N(N<N4!
Λί X T5 > ’—I 1—I ’—I
3 _2 Q) Ο O 3 > * x
O
E-< i—iooinoot—ιιηοι-ινθ(ΝΐηοσΝ(Ν>
—. 33 '“I τ—I O i—I τ—I O τ—I Γ~~- τ—I τ—I ON ON o ON [ ON 4 -P
Cil *""1 τ—I τ-Hi τ—I τ—l τ—I τ—1 i—I τ—I τ—I -p
u S -H
5 Ο -η K cu Ή r" 33 a, o 5 Ο (ΝΓν1^ΗΓν1(Ντ-Η04<ΝΓν1(ΝΟΟπΗΟΟΟΓ30)
J* Id # 33 N
6 s " " £ 3 · < a, cn n
0^ OP t—I t—I r—I τ—I t—I t—I τ—I τ—1 ip τ—I τ—Ι i—I τ—I τ—I τ—I τ—I
•H
id in
OP
O
oj C
Ο -P τ—I τ—I τ—I τΗ τΗ τ—1 1—I i—I r—1(—It—It—It—It—I τ—I τ—I
ΓΝ (d
53 CH
3 U)
lid I—II—II—II—II—II—II—II—I
O O
OP rHiNm^invon-cooNOi—inim^inix) :4 C ^rr^j-'^T^'^^^TTininininuninin ii 91003 19
Taulukko 7
Sellun valkaisu loninvaihdin (kek s) sis. Valkoi- K°e h202 DTPA Vesilasi 5 % Na2CC>3 NaOH suusero nro Faino-% Paino-% Paino-% Paino-% Paino-% dR 457 % 1.2 0,250 0 1,0 -2,2 2 2 0,25 1 0 -1,0 2,8 3 2 0,252 0 1,0 3,9 4 2 0,25 3 0 1,0 4,5 5 2 0,25 0 3 1,0 4,7 6 2 0,251 2 1,0 5,8 7 2 0,252 1 1,0 5,8 8 2 0,25 1 2 0 -2,3 9 2 0,251 2 0,5 5,8 102 0,251 2 1,0 6,8
Claims (9)
1. Sellulle, mekaaniselle massalle, kerayspaperil-le ja/tai niiden seoksille, tarkoitetun emaksisen, perok- 5 sidipitoisen valkaisuaineen, joka mahdollisesti sisaltaa myos vesilasia ja/tai kompleksinmuodostajaa, lisaaine, tunnettu siita, etta se on alkalikarbonaatilla tai alkalivetykarbonaatilla modifioidun veteen liukene-mattoman epaorgaanisen silikaattisen ioninvaihtimen muo- 10 dossa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen valkaisuaineen lisaaine, tunnettu siita, etta silikaattinen ioninvaihdin on modifioitu paallystamalla 1-70 paino-%:lla, edullisesti 5—50 paino-%:lla (laskettuna valkaisu- 15 aineen koko lisaaineesta) alkalikarbonaattia tai alkali- vetykarbonaattia.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen valkaisuaineen lisaaine, tunnettu siita, etta silikaattisen ioninvaihtimen BET-pinta on vahintaan 30 m2/g ja 20 kationinvaihtokyky vahintaan 30 mVal/100 g.
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1—3 mukainen valkaisuaineen lisaaine, tunnettu siita, etta silikaattinen ioninvaihdin on smektiittisavimineraali, at-tapulgiitti ja/tai luonnollinen tai synteettinen zeoliit- 25 ti.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen valkaisuaineen lisaaine, tunnettu siita, etta smektiittisavimineraali on mineraali montmorilloniitti-beidelliitti-sarjasta, erityisesti bentoniitti, hektoriitti, saponiit- 30 ti, nontroniitti tai vastaava hapolla aktivoitu mineraa li.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen valkaisuaineen lisaaine, tunnettu siita, etta smektiittisavimineraali on happoaktivoitu bentoniitti.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1—6 mukaisen valkai- li 91003 suaineen lisåaineen kåytto sellulle, mekaaniselle mas-salle, kerayspaperille ja/tai niiden seoksille tarkoite-tussa valkaisuaineessa, joka sisaltåa vetyperoksidia seka mahdollisesti vesilasia, alkalihydroksidia ja/tai komp-5 leksinmuodostajaa.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen kaytto, t u n -n e t t u siita, etta valkaisuaine sisaltaå moolia koh-den vetyperoksidia 20—300, edullisesti 30—200 g lisa-ainetta.
9. Menetelmå sellun, mekaanisen xnassan, kerayspa- perin ja/tai niiden seosten valkaisemiseksi, jossa val-kaistavat aineet kasitellaan vetyperoksidia seka mahdol-lisesti alkalihydroksidia, vesilasia ja/tai kompleksin-muodostajaa sisaltavalla valkaisuaineella, t u η n e t -15 t u siitå, ettå kåsittely suoritetaan patenttivaatimuk- sen 7 tai 8 mukaisella valkaisuaineella pH-arvossa 7,0—12,0, erityisesti 7,5-9,0.
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DE19873739655 DE3739655A1 (de) | 1987-11-23 | 1987-11-23 | Bleichmittelzusatz |
DE3739655 | 1987-11-23 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI885428A0 FI885428A0 (fi) | 1988-11-23 |
FI885428A FI885428A (fi) | 1989-05-24 |
FI91003B FI91003B (fi) | 1994-01-14 |
FI91003C true FI91003C (fi) | 1994-04-25 |
Family
ID=6341062
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI885428A FI91003C (fi) | 1987-11-23 | 1988-11-23 | Valkaisuaineen lisäaine |
Country Status (6)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US5039377A (fi) |
EP (1) | EP0317921B1 (fi) |
JP (1) | JPH01162887A (fi) |
AT (1) | ATE80677T1 (fi) |
DE (2) | DE3739655A1 (fi) |
FI (1) | FI91003C (fi) |
Families Citing this family (14)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE4118899C1 (fi) * | 1991-06-08 | 1992-10-22 | Degussa Ag, 6000 Frankfurt, De | |
CA2082557C (en) * | 1992-02-24 | 1997-03-11 | Charles W. Hankins | Integrated pulping process of waste paper yielding tissue-grade paper fibers |
CA2063351C (en) * | 1992-03-18 | 1996-08-13 | Stanley Alan Heimburger | Process for bleaching hardwood pulp |
US5958184A (en) * | 1992-06-10 | 1999-09-28 | Mitsubishi Gas Chemical Company Inc. | Process for producing thiourea dioxide |
CA2113642C (en) * | 1992-06-10 | 1999-11-09 | Toshiaki Kanada | A process for producing thiourea dioxide and a process for bleaching pulp for papermaking by the use of thiourea dioxide obtained by said production process |
US5447603A (en) * | 1993-07-09 | 1995-09-05 | The Dow Chemical Company | Process for removing metal ions from liquids |
ZA952081B (en) * | 1994-03-14 | 1996-12-12 | Procter & Gamble | Granular bleaching composition |
US5882476A (en) * | 1995-05-05 | 1999-03-16 | Solvay Minerals, Inc. | Deinking printed wastepaper using alkaline solution containing sodium sulfite and sodium carbonate |
US5998183A (en) * | 1997-07-07 | 1999-12-07 | Le Fevre; Gerard N. | Enzyme immobilization on a siliceous support with a polyaldehyde cross-linking agent |
US6059927A (en) | 1997-09-23 | 2000-05-09 | Queen's University At Kingston | Method of reducing brightness reversion and yellowness (B*) of bleached mechanical wood pulps |
DE19753271A1 (de) * | 1997-12-01 | 1999-06-02 | Sued Chemie Ag | Farbentwicklerpigment für Selbstdurchschreibepapiere |
FI121311B (fi) | 2005-05-03 | 2010-09-30 | M Real Oyj | Menetelmä paperin- ja kartonginvalmistukseen soveltuvan mekaanisen massan valmistamiseksi |
DE102007036376A1 (de) * | 2007-07-31 | 2009-02-05 | Voith Patent Gmbh | Gebleichter Faserstoff |
US8475584B1 (en) | 2009-10-12 | 2013-07-02 | Raymond Lee Nip | Zinc clays, zinc organoclays, methods for making the same, and compositions containing the same |
Family Cites Families (9)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3650887A (en) * | 1969-04-21 | 1972-03-21 | Kimberly Clark Co | Wood pulp bleaching process utilizing peroxide-silicate bleaching solution |
DE2535283A1 (de) * | 1974-10-09 | 1976-04-22 | Degussa | Bleichend bzw. oxydierend wirkende wasserunloesliche silikate mit kationenaustauschvermoegen |
US4235856A (en) * | 1978-12-20 | 1980-11-25 | J. M. Huber Corporation | Method of producing a zeolite of controlled particle size |
JPS5685488A (en) * | 1979-12-17 | 1981-07-11 | Mitsubishi Gas Chemical Co | Hydrogen peroxide refiner bleaching method of pulp |
JPS6141389A (ja) * | 1984-07-27 | 1986-02-27 | 日本化成株式会社 | パルプの過酸化物漂白法 |
US4623357A (en) * | 1985-04-02 | 1986-11-18 | Lever Brothers Company | Bleach compositions |
US4751023A (en) * | 1985-07-19 | 1988-06-14 | Ciba-Geigy Corporation | Aqueous alkaline, silicate-containing composition for bleaching cellulosic fibre materials in the presence of per compounds |
JPS6225796A (ja) * | 1985-07-26 | 1987-02-03 | 松下電器産業株式会社 | 音声認識装置 |
JPS6262198A (ja) * | 1985-09-12 | 1987-03-18 | 株式会社 光陽社 | 防弾防刃用防護具 |
-
1987
- 1987-11-23 DE DE19873739655 patent/DE3739655A1/de not_active Withdrawn
-
1988
- 1988-11-19 DE DE8888119265T patent/DE3874683D1/de not_active Expired - Lifetime
- 1988-11-19 AT AT88119265T patent/ATE80677T1/de active
- 1988-11-19 EP EP88119265A patent/EP0317921B1/de not_active Expired - Lifetime
- 1988-11-22 JP JP63293740A patent/JPH01162887A/ja active Pending
- 1988-11-23 FI FI885428A patent/FI91003C/fi not_active IP Right Cessation
-
1990
- 1990-05-23 US US07/527,532 patent/US5039377A/en not_active Expired - Fee Related
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
ATE80677T1 (de) | 1992-10-15 |
JPH01162887A (ja) | 1989-06-27 |
DE3739655A1 (de) | 1989-06-01 |
DE3874683D1 (de) | 1992-10-22 |
EP0317921B1 (de) | 1992-09-16 |
FI885428A (fi) | 1989-05-24 |
US5039377A (en) | 1991-08-13 |
FI91003B (fi) | 1994-01-14 |
EP0317921A1 (de) | 1989-05-31 |
FI885428A0 (fi) | 1988-11-23 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI91003C (fi) | Valkaisuaineen lisäaine | |
US7052578B2 (en) | Process employing magnesium hydroxide in peroxide bleaching of mechanical pulp | |
CA2070556A1 (en) | Process for bleaching wood pulp | |
SK122698A3 (en) | Activation of swelling clays and processes of using the activated clays | |
KR20160085281A (ko) | 펄프의 탈리그닌화 및 표백 방법 | |
US6699358B1 (en) | Method for brightening chemical pulp with hydrogen peroxide using a magnesium compound in silicate solution | |
EP0905317A1 (en) | A method for optically brightening paper | |
EP3004454B1 (en) | Method for bleaching pulps | |
KR102656393B1 (ko) | 화학 목재 펄프의 향상된 산소 탈리그닌화 방법 | |
CA2525210A1 (en) | Method for bleaching fibrous material | |
CA2767903C (en) | Method of producing sodium hydroxide from an effluent of fibre pulp production | |
WO2001044110A1 (en) | Flocculants | |
CA2377695A1 (en) | Method for eliminating detrimental substances in a process liquid | |
JP7013246B2 (ja) | 水性パルプを漂白するための方法及びこれらの方法において使用するための組成物 | |
EP1088130B1 (en) | Peroxide, oxygen, and peroxide/oxygen brightening of chemical and mixed waste pulps | |
JP2841052B2 (ja) | セルロースパルプ用漂白助剤および漂白方法 | |
EP2083117B1 (en) | Silica composition | |
KR100482289B1 (ko) | 과산화물 표백에 사용되는 안정제 조성물 및 과산화물 표백제의 안정화 방법 | |
CA2379691A1 (en) | Process employing magnesium hydroxide in peroxide bleaching of mechanical pulp | |
KR20060109596A (ko) | 알루미늄재를 이용한 소듐알루미네이트용액의 제조방법 | |
JPH09111682A (ja) | セルロースパルプ用漂白助剤および漂白方法 | |
Finnegan | Novel methods in peroxide bleaching | |
BR9815857B1 (pt) | combinação de aditivos para uso em um estágio de abrilhantamento de polpas, e, processo para abrilhantar uma polpa. |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Owner name: DEGUSSA AG |
|
BB | Publication of examined application | ||
PC | Transfer of assignment of patent |
Owner name: DEGUSSA AG |
|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: DEGUSSA AG |