FI89568B - Tryckkaensligt uppteckningsmaterial - Google Patents

Tryckkaensligt uppteckningsmaterial Download PDF

Info

Publication number
FI89568B
FI89568B FI870961A FI870961A FI89568B FI 89568 B FI89568 B FI 89568B FI 870961 A FI870961 A FI 870961A FI 870961 A FI870961 A FI 870961A FI 89568 B FI89568 B FI 89568B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sensitive recording
pressure
recording material
color
support layer
Prior art date
Application number
FI870961A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI89568C (fi
FI870961A0 (fi
FI870961A (fi
Inventor
Robert E Miller
Robert W Brown
Original Assignee
Appleton Paper Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Appleton Paper Inc filed Critical Appleton Paper Inc
Publication of FI870961A0 publication Critical patent/FI870961A0/fi
Publication of FI870961A publication Critical patent/FI870961A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI89568B publication Critical patent/FI89568B/fi
Publication of FI89568C publication Critical patent/FI89568C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B41PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
    • B41MPRINTING, DUPLICATING, MARKING, OR COPYING PROCESSES; COLOUR PRINTING
    • B41M5/00Duplicating or marking methods; Sheet materials for use therein
    • B41M5/124Duplicating or marking methods; Sheet materials for use therein using pressure to make a masked colour visible, e.g. to make a coloured support visible, to create an opaque or transparent pattern, or to form colour by uniting colour-forming components
    • B41M5/165Duplicating or marking methods; Sheet materials for use therein using pressure to make a masked colour visible, e.g. to make a coloured support visible, to create an opaque or transparent pattern, or to form colour by uniting colour-forming components characterised by the use of microcapsules; Special solvents for incorporating the ingredients
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B41PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
    • B41MPRINTING, DUPLICATING, MARKING, OR COPYING PROCESSES; COLOUR PRINTING
    • B41M5/00Duplicating or marking methods; Sheet materials for use therein
    • B41M5/124Duplicating or marking methods; Sheet materials for use therein using pressure to make a masked colour visible, e.g. to make a coloured support visible, to create an opaque or transparent pattern, or to form colour by uniting colour-forming components

Landscapes

  • Color Printing (AREA)
  • Adhesive Tapes (AREA)
  • Investigating Or Analysing Materials By Optical Means (AREA)
  • Measurement And Recording Of Electrical Phenomena And Electrical Characteristics Of The Living Body (AREA)
  • Adhesives Or Adhesive Processes (AREA)

Description

8 9 5 c 8
Paineherkkä tallennusmateriaali Tryckkäns1igt uppteckningsmaterial Tämä keksintö koskee sen tyyppistä paineherkkää tallennus-materiaalia, jossa keskenään reagoivat olennaisesti värittömät, mutta värillisiä merkkejä muodostavat komponentit pidetään erillään värittymisen estämiseksi ennen komponenttien tuomista yhteen seurauksena kuviointipaineesta. Tämä kuvi-ointipaine aikaansaa eristetyn liuottimen hyvin pienien pisaroiden selektiivisen vapautumisen, jolloin ne liuottavat ainakin yhden sanotuista komponenteista ja saattavat siten sanotut komponentit merkin muodostavaan reaktiiviseen kosketukseen.
Aikaisemmin on ehdotettu paineherkkiä tallennusmateriaali-järjestelmiä, jotka sisältävät erilaisia järjestelyjä merkin muodostaville komponenteille ja eristetyn liuottimen tai merkin muodostavan komponentin liuoksen pienille pisaroille, jotka paineen vaikutuksesta vapautuessaan saattavat merkin muodostavat komponentit reaktiiviseen kosketukseen. US-patentissa 3 672 935 on kuvattu useita tällaisia järjestelyjä. Kaupallisesti eniten käytetty järjestely on esitetty sanotun patentin kuvan 2 osassa III. Tällaisessa järjestelyssä kaksiarkkisen järjestelmän yläarkin alapuoli (coated back- eli CB-arkki) päällystetään mikrokapselikerroksella, jonka mikrokapselit sisältävät kromogeenisen aineen liuosta, jota tavallisesti kutsutaan värinmuodostajaksi. Pohja-arkin yläpinta (coated front- eli CF-arkki) päällystetään kerroksella, joka sisältää kehiteainetta. CF-arkin päällystämättömälle pinnalle voidaan myös levittää värinmuodostajien liuosta sisältäviä mikrokapseleita. Tällöin saadaan paineherkkä arkki, joka on päällystetty sekä ylä- että alapinnaltaan (coated front and back- eli CFB-arkki). Kun arkkikerrokset asetetaan päällekkäin siten, että yhden arkkikerroksen mikrokapselit ovat toisen arkkikerroksen värikehitteiden välittömässä läheisyydessä, riittävän paineen kohdistaminen 2 8 9 5 w 8 esimerkiksi kirjoituskoneella mikrokapselien rikkomiseksi vapauttaa värinmuodostajän liuoksen ja siirtää värinmuodos-tajaliuosta CF-arkille, mikä aikaansaa kuvion muodostumisen johtuen värinmuodostajaliuoksen reaktiosta värikehitteen kanssa.
Paineherkän lomakkeen arkkikerroksia valmistettaessa on tavallisesti edullista tai toivottavaa levittää toinen keskenään reagoivista merkin muodostavista komponenteista lomakkeen selektiivisiin kohtiin paikallisella painatuksella.
Tämä tehdään pääasiassa kahdessa tarkoituksessa. Ensinnäkin voidaan valmistaa lomakkeita, jotka ovat paineherkkiä ainoastaan kohdissa joihin kuvioita halutaan, jolloin muut alueet eivät ole paineherkkiä. Toiseksi materiaalikustannuksissa voidaan saavuttaa olennaisia säästöjä erityisesti silloin kun värinmuodostajaa (joka on kalliimpi komponentti) voidaan lisätä vain tarvittaviin kohtiin.
Kun US-patentin 3 672 935 kuvan 2 osassa III esitetyn kaltainen järjestely valmistetaan ainakin osaksi paikallispai-natusmenetelmällä, on periaatteessa suositeltavaa paikallis-painaa värinmuodostajaliuosta sisältävät mikrokapselit, koska ne ovat ilman muuta kalliimpi komponentti. Käytännössä tällä kuitenkin on useita haittoja. On havaittu, että tällaisessa järjestelyssä mikrokapselit on levitettävä noin 3,4 - 4,4 g/m2:n päällystepainoon, jos halutaan saada tyydyttävät kuviointiominaisuudet. Kun mikrokapselit levitetään ei-heatsetoffsetmenetelmällä (yleisemmin käytetty painomenetelmä), tarvitaan väliainetta määrä, joka on ekvi-valenttinen noin 7,4 - 8,8 g/m2:n kanssa. Tämä väliainemäärä voi tehdä arkin läpikuultavaksi ja aiheuttaa setoff-ilmiön sekä tarttumista. Setoffilia tarkoitetaan ei-haluttua painovärin siirtymistä painetusta arkista sitä vasten olevan arkin taakse. Tarttuminen on ei-haluttua painettujen arkkien liimaantumista toisiinsa. Jos näitä ongemia yritetään välttää käyttämällä mikrokapselien pienempää päällystepai-noa, saadaan tulokseksi huonontuneet kuviointiominaisuudet.
3 3 9 5 r 8
Nyt on yllättäen havaittu, että juuri kuvatut ongelmat voidaan välttää tai ainakin niitä voidaan vähentää, jos liuotinta, mutta ei värinmuodostajaa tai värikehitettä, sisältävät mikrokapselit (joita tämän jälkeen nimitetään "liuotinta sisältäväksi mikrokapseleiksi") sisällytetään kiinteän väri-kehitteen käsittävään päällysteeseen, ja tätä käytetään yhdessä kiinteän värinmuodostajan käsittävän erillisen päällysteen kanssa.
Paineherkät tallennusmateriaalijärjestelyt, joissa käytetään liuotinta sisältäviä mikrokapseleita ja/tai kiinteitä vä-rinmuodostajapäällysteitä, eivät sinänsä ole uusia. Esimerkiksi edellä esitetyssä US-patentissa 3 672 935 on myös esitetty järjestely, jossa värikehite on kapseloitu liuoksena ja muodostaa CB-päällysteen, ja värinmuodostaja on läsnä kiinteänä kapseloituna muotona CF-päällysteenä (kuvan 2 osa II), sekä järjestelyt, joissa liuotinta sisältävät mikrokapselit muodostavat CB-päällysteen ja värinmuodostaja ja värikehite sisältyvät viereiseen arkkikerrokseen joko pintapäällysteenä tai arkin täyteaineena (kuvan 2 osat I ja vastaavasti Ia). Kun tällaiset mikrokapselit rikotaan ku-viointipaineella, vapautuu liuotin ja liuottaa sekä värinmuodostajan että värikehitteen. US-patentissa 3 672 935 on myös kuvattu liotinta sisältävien mikrokapseleiden käyttöä järjestelmissä, joissa värinmuodostaja, värikehite ja liuotin kaikki sisältyvät yhteen arkkikerrokseen (vrt. kuvan 2 osat Vb-Vd). US-patentissa 3 672 935 ei kuitenkaan esitetä liuotinta sisältävien mikrokapselien käyttöä kiinteän väri-kehitteen käsittävässä päällysteessä, jota käytetään yhdessä kiinteän värinmuodostajan käsittävän erillisen päällysteen kanssa.
Liuotinta sisältävien mikrokapselien käyttöä kaksinkertaisessa paineherkässä tallennusmateriaalissa on kuvattu myös US-patenteissa 4 298 651 ja 4 335 013. Liuotinta sisältävät mikrokapselit on päällystetty tallennusmateriaalin toisen 4 39 5 rt 8 arkkikerroksen pinnalle, ja tallennusmateriaalin toisen ark-kikerroksen sitä vasten oleva pinta on päällystetty kerroksella, joka sisältää värinmuodostajän hiukkasia ja värikehi-teaineen hiukkasia.
Keksinnön mukaisesti on aikaansaatu paineherkkä tallennus-materiaali, joka sisältää kiinteää värinmuodostaja-ainetta, kiinteää värinkehiteainetta ja mikrokapseleja, jotka sisältävät nestemäistä liuotinta värinmuodostaja-aineelle, jolloin ne kaikki sisältyvät päällysteisiin, jotka on sidottu ensimmäisen ja toisen kannatinarkin pintoihin, ja jolloin sanotut päällysteet on tarkoitettu käytössä olemaan kasvokkain ja välittömässä yhteydessä toistensa kanssa, sille ollessa tunnusomaista, että kiinteä värinmuodostaja-aine on päällystetty ensimmäiselle kannatinarkille, ja että kiinteä värikehiteaine ja mikrokapselit on päällystetty toiselle kannatinarkille.
Kiinteä värinmuodostaja-aine voi muodostua yksinomaan värin-muodostajan kiinteistä hiukkasista tai kiinteistä hiukkasista, jotka sisältävät hartsi- tai sideainekoostumukseen dis-pergoitua tai liuotettua värinmuodostajaa.
Nyt käsillä olevassa paineherkässä tallennusmateriaalissa riittävän paineen kohdistaminen esim. kirjoituskoneella mik-rokapselien rikkomiseksi vapauttaa liuottimen, joka liuottaa ensimmäiselle kannatinarkille päällystetyn värinmuodostajän ja saa sen reaktiiviseen kosketukseen toiselle kannatinarkille päällystetyn värikehitteen kanssa siten muodostaen toisen kannatinarkin pinnalle kuvion, joka on kohdistetun painekuvion mukainen. Yllättävä piirre tässä keksinnössä on, että kuvio muodostuu ainoastaan toisen kannatinarkin pinnalle silloinkin kun käytetään liuotinnesteeseen liukoista vä-rikehiteainetta. Lisäksi tällä paineherkällä tallennusmate-riaalilla voidaan aikaansaada värinmuodostajan tehokkaampi hyödyntäminen kuin mitä aikaisemmilla järjestelyillä, joissa 5 39568 käytetään samanlaisia komponentteja mutta erilaisena tuote-rakenteena , a ikaansaadaan.
Ensimmäisen kannatinarkin värinmuodostajapäällyste voidaan lisätä dispersiona veden tai orgaanisen nesteen kanssa kaikilla tavanomaisilla tavoilla, painatuksen mukaanlukien. Erityisen sopiva on offsetpainomenetelmä. Värinmuodostajapäällyste voidaan lisätä kannatinarkin koko pinnalle tai se voidaan lisätä vain haluttuihin kohtiin paikallispaina-tuksena. Tällainen järjestely mahdollistaa kaikkein kalleimman komponentin, värinmuodostajan, käytön ainoastaan alueilla, joilla sitä tarvitaan. Koska tarvittavat värinmuodostajan päällystepainot ovat erittäin paljon pienemmät (verrattuna päällystepainoihin, joita vaaditaan värinmuodostajaliu-oksen sisältäville mikrokapseleille), myös läpinäkyvyys-, setoff- ja tarttumisongelmilta vältytään tai ne ainakin vähenevät huomattavasti johtuen vastaavasta tarvittavan väliaineen määrän erittäin suuresta pienenemisestä, tai jopa sen kokonaan poisjättämisestä.
Tässä keksinnössä käytettäväksi sopivia värinmuodostajia ovat, näihin kuitenkaan rajoittumatta, kristalliviolettilak-toni [3,3—bis(4—dimetyyliaminofenyyli) 6-dimetyyliaminofta-lidi (vrt. esim. US-patentti Re. 23 024)]; fenyyli-, indoli-, pyrroli- ja karbatsoli-substatioidut ftalidit (vrt. esim. US-patentit 3 491 111, 3 491 112, 3 491 116 ja 3 509 174); nitro-, amino-, amido-;, sulfonamido-, aminobent-sylideeni-, halo- ja anilinosubstituoidut fluoraanit (vrt. esim. US-patentit 3 624 107, 3 627 787, 3 641 011, 3 642 828 ja 3 681 390); spirodipyraanit (vrt. esim US-patentti 3 971 808); ja pyridiini ja pyratsiiniyhdisteet (vrt. US-patentit 3 775 424 ja 3 853 869). Eräitä erityisiä esimerkkejä sopivista värinmuodostajista, keksintöä millään tavalla rajoittamatta, ovat 3-dietyyliamino-6-metyyli-7-anilinofluoraani (vrt. US-patentti 3 681 390) ; 3-dietyyli-amino-6-metyyli-7-(2',4'-dimetyylianilino)-fluoraani; 7- 6 895^8 (l-etyyli-2-metyyliindol-3-yyli)-7-(4-dietyyliamino-2-etok-sifenyyli)-5,7-di-hydrofuro[3,4-b]pyridin-5-oni (vrt. US-patentti 4 246 318); 3-dietyyliamino-7-(2-kloorianilino) fluoraani (vrt. US-patentti 3 920 510); 3-(N-raetyyli-syklo-heksyyliamino)-6-metyyli-7-anilinofluoraani (vrt. US-patentti 3 959 571); 7-(l-oktyyli-2-metyyliindol-3-yyli)-7-(4-die-tyyliamino-2-etoksifenyyli)-5,7-dihydrofuro[3,4-b]-pyridin- 5-oni; 3-dietyyliamino-7,8-bentsofluoraani; 3,3-bis(1-etyy-li-2-metyylindol-3-yyli)ftalidi; 3,3-bis(l-oktyyli-2-me-tyyliindol-3-yyli)ftalidi; 3-dietyyliamino-7-anilinofluoraani; 3-dietyyliamino-7-bentsyyliaminofluoraani; 3'-fenyyli-7-dibentsyyliamino-2-2'-spiro-di[2H-l-bentsopyraani]; ja minkä tahansa kahden tai useamman edellisistä seoksista.
Toisen kannatinarkin päällyste voi ulottua koko kannatin-arkin alueen yli, ja se voidaan lisätä tavanomaisilla tavoilla, erityisesti sellaisilla, joita tavallisesti käytetään mikrokapselipäällysteisten CB-tuotteiden valmistamiseen paineherkkää tallennusmateriaalia varten, koska toisen kannatinarkin päällysteellä on useita samoja piirteitä tavanomaisen CB-arkin päällysteen kanssa. Toisen kannatinarkin päällyste sisältää lisäksi suositeltavasta suojaavaa tukiainetta kuten keittämättömiä tärkkelyshiukkasia, kuten UK-patentissa 1 252 858 on kuvattu.
Kun tämän tallennusmateriaalin ensimmäisen kannatinarkin päällysteessä käytetty värinmuodostaja on emäksinen kromo-geeninen aine, voidaan siinä tapauksessa toisen kannatinarkin päällysteessä käyttää hapanta kehiteainetta, kuten esimerkiksi savia, käsiteltyjä savia (vrt. esim. US-patentit 3 622 364 ja 3 753 761), aromaattisia karboksyylihappoja kuten salisyylihappoa, aromaattisten karboksyylihappojen johdannaisia ja niiden metallisuoloja (vrt. esim. US-patentti 4 022 936), fenolisia kehitteitä (vrt. esim US-patentit 3 244 550 ja 4 573 063), hapanta polymeeriainetta kuten fe-noliformaldehydipolymeereja, jne. (vrt. esim. US-patentit 7 8 9 5'8 3 455 721 ja 3 672 935), ja metallimodifioituja fenolihart-seja (vrt. esim. US-patentit 3 732 120, 3 737 410, 4 165 102, 4 165 103, 4 166 644 ja 4 188 456).
Toisen kannatinarkin päällysteessä käytettävät mikrokap-selit voidaan valmistaa alalla hyvin tunnetuilla menetelmillä esim. gelatiinista kuten esimerkiksi US-patenteissa 2 800 457 ja 3 041 289 on esitetty, tai suositeltavammin urea-formaldehydihartisista kuten esimerkiksi US-patenteissa 4 001 140, 4 081 376, 4 089 802, 4 100 103, 4 105 823, 4 444 699 tai 4 552 811 on esitetty.
Toisen kannatinarkin mikrokapseleissa käytetty liuotinneste voi olla mitä tahansa ainetta, joka on riittävän liukoinen värinmuodostaja-aineelle, joka on nestemäistä lämpötila-alueella, jolla hiiletöntä jäijennöspaperia normaalisti käytetään, ja joka ei estä värinmuodostusreaktiota tai muuten vaikuta siihen haitallisesti. Esimerkkejä sopivista liuotinnesteistä ovat, niihin rajoittumatta, sellaiset joita tavanomaisesti käytetään hiilettömässä jäijennöspaperissa, esim. etyylidifenyylimetaani (vrt. esim. US-patentti 3 996 405), bentsyyliksyleenit (vrt. esim. US-patentti 4 130 299), alkyylibifenyylit kuten propyylibifenyyli (vrt. esim. US-patentti 3 627 581) ja butyylibifenyyli (vrt. esim. US-patentti 4 287 074), dialkyyliftalaatit, joiden alkyyliryhmissä on 4-13 hiiliatomia, esim. dibutyylilifta-laatti, dioktyyliftalaatti, dinonyyliftalaatit, ditridekyy-liftalaatti, 2,2,4-trimetyyli-l,3-pentaanidiolidiisobuty-raatti (vrt. esim. US-patentti 4 027 065)
Cio“ci4—alkyylibentseenit kuten dodekyylibentseeni, alkyyli-tai aralkyylibentsoaatit kuten bentsyylibentsoaatti, alky-loidut naftaleenit kuten dipropyylinaftaleeni (vrt. esim. US-patentti 3 806 463), osittain hydratut terpenyylit, korkealla kiehuvat suora- tai haarantunutketjuiset hiilivedyt, ja edellisten seokset. Liuotinnesteeseen voidaan sekoittaa laimentimia tai jatkeaineita, joilla itsellään on rajoittu- 8 ·3 9 5'8 nut kyky liuottaa värinmuodostaja-ainetta, alan tavanomaiseen tapaan.
Seuraavaksi keksintöä kuvataan oheisilla esimerkeillä, joissa kaikki prosenttiosuudet ja osat ovat painon mukaan, ellei muuta ole mainittu:
Esimerkit 1-6
Valmistettiin kaksi dispersiota kiinteästä värinmuodostaja-aineesta jauhamalla ainetta kummassakin tapauksessa sideaineen vesiliuoksessa kunnes saatiin noin viiden mikronin tai pienempi hiukkaskoko. Jauhatus suoritettiin pienessä väliainemyllyssä. Dispersioihin käytettiin seuraavia komponentteja ja suhteellisia määriä:
Dispersio 1
Komponentti Osia, kuivana
Kristalliviolettilaktoni (CVL) 84,4
Polyvinyylialkoholi 14,4
Di-tertiaariasetyleeniglykoli 1,0
Sulfonoitu risiiniöljy 0,2 9 8 9 58
Dispersio 2
Komponentti Osia, kuivana 3,3-bis(l-oktyyli-2-metyyliindol-3-yyli)ftalidi (tunnetaan myös "oktyyliindolyylipunaisena") 92,5
Polyvinyylialkoholi 6,7
Di-tertiaariasetyleeniglykoli 0,6
Sulfonoitu risiiniöljy 0,2
Dispersiot valmistettiin veteen. Kokonaiskiintoainepitoisuus oli 28,7 % dispersiolle 1 ja 28,5 % dispersiolle 2. Kumpikin dispersio levitettiin 72 g/m2:n paperille käyttäen A.B. Dick arkkioffsetmonistuskonetta, jolloin konessa käytettiin vesi-kostutusjärjestelmää (kaukaloa). Dispersio 1 lisättiin kolmena erillisenä päällystepainona ja dispersio 2 ainoastaan yhtenä päällystyspainona, kuten seuraavassa esitetään: Värinmuodostajan kuiva-
Esimerkki no. Dispersio päällvstepaino (q/m2) IA 1 0,081 IB 1 0,143 1C 1 0,151 2 2 0,120
Sek-butyylibifenyylistä muodostuva liuotinneste mikrokapse-loitiin US-patentin 4 100 103 mukaisella menettelyllä, joi- 10 0 9 5 r 8 loin saatiin kapselierä 1, jota nimeä tämän jälkeen käytetään.
Kapselierä 1 sekoitettiin maissitärkkelyssideaineeseen, keittämättömiin vehnätärkkelyshiukasiin ja veteen. Seoksen pH:ksi säädettiin 7-7,5 ammoniakin vesiliuoksella, minkä jälkeen lisättiin happokäsiteltyä montmorilloniittisavea ja styreeni-butadieenilateksisideainetta. Seoksen komponentit olivat läsnä seuraavina määrinä:
Esimerkki 3
Komponentti Osia, märkänä
Kapselierä 1 (50 % kiintoainetta) 40,0
Vehnätärkkelys 5,0
Maissitärkkelyssideaine (10 % kiintosideainetta) 20,0
Vesi 70,0
Savi 18,0
Lateksisideaine (50 % kiintoainetta) 13,5
Samalla tavalla kuin esimerkki 3 valmistettiin vielä kolme esimerkkiä, paitsi että käytettiin sinkkimodifioitua para-oktyylifenoli-formaldehydihartsidispersiota, kuten US-patentissa 4 165 103 on kuvattu, esimerkin 3 saven lisäksi tai asemasta. Kunkin hartsia sisältävän seoksen ainesosat on lueteltu seuraavassa: X1 895C8
Osia, märkänä
Komponentti Esimerkki 4 Esimerkki 5 Esimerkki 6
Kapselierä 1 (50 % kiintoain.) 40,0 40,4 36,0
Vehnätärkkelys 5,0 5,0 5,0
Maissitärkkelyssideaine (10 % kiintoain.) 20,0 20,0 20,0
Vesi 70,0 70,0 69,0
Savi 18,0 18,0
Hartsidispersio (54 % kiintoain.) 5,0 10,0 10,0
Lateksi (50 %kiintoain.) 13,5 13,5 5,0
Kukin esimerkkien 3, 4 , 5 ja 6 päällystysseoksista levitettiin 51 g/m2:n paperisubstraatille No. 12:n lankakierretyllä päällystyssauvalla, ja päällyste kuivattiin kuumalla ilmalla.
Seuraavaa käsittelyä varten esimerkkien 1 ja 2 päällystetyt arkit nimitetään CB-arkeiksi ja esimerkkien 3,4, 5 ja 6 päällystetyt arkit nimitetään CF-arkeiksi. Kun CB-arkit asetettiin päällystetty pinta-päällystettyyn pintaan kosketukseen CF-arkkien kanssa ja CB-arkkien päällystämättömään pintaan kohdistettiin paine, syntyi CF-arkkiin hyvin selvä kuvio, eikä CB-arkin päällystettyyn pintaan syntynyt olennaisesti mitään kuviota.
12 8 9 5'8 Näiden päällysteiden etujen edelleen demonstroimiseksi valmistettiin erilaisia CB- ja CF-arkkien yhdistelmiä, ja saadut parit kuvioitiin konekirjoitusintensiteettitestissä (typewriter intensity, TI-testi).
TI-testissä kirjoitetaan koneella standardikuvio CB-CF-paperille. Kirjoitetun alueen reflektanssi on mittana CF-arkin värinkehittymiselle, ja se ilmoitetaan CF-arkin kirjoitetun pinnan reflektanssin (I) ja taustareflektanssin (IQ) välisenä suhteena (I/IQ) prosentteina ilmaistuna.
Suuri arvo ilmaisee vähäistä värinkehittymistä ja pieni arvo ilmaisee hyvää värinkehittymistä.
CB- ja CF-paperille saadut TI-arvot, mitattuina 20 minuttia kirjoittamisen jälkeen, on esittty seuraavissa taulukoissa 1 ja 2:
Taulukko I
20 minuuutin TI
CB CF: Esimerkki 3 Esimerkki 4 Esimerkki 5
Esimerkki IA 69 59 45
Esimerki 1C 65 50 46
Esimerkki 2 66 69 63 13 3 9 5 w 8
Taulukko 2
20 minuutin TI
CB CF: Esimerkki 3 Esimerkki 6
Esimerkki IA 69 55
Esimerkit 7-11
Mikrokapseloitiin liuotinnestettä, joka muodostui sek-butyy-libifenyylistä, US-patentin 4 552 811 mukaisella menettelyllä, jolloin saatiin kapselierä, jota tämän jälkeen kutsutaan kapselierä 2:ksi.
Kapselierä 2 sekoitettiin happokäsiteltyyn montmorilloniitti-saveen, keittämättömiin vehnätärkkelyshiukkasiin, maissi-tärkkelyssideaineeseen, styreenibutadieenilateksiin ja veteen. Seoksen komponentit olivat läsnä seuraavina määrinä: 14 8 9 5 c 8
Esimerkki 7
Komponentti Osia, märkänä
Kapselierä 2 (54 % kiintoainetta) 55,6
Savi 29,2
Vehnätärkkelys 6,6
Lateksisideaine (50 % kiintoainetta) 12,0
Maissitärkkelyssideaine (30 % kiintoainetta) 5,0
Vesi 111,6
Esimerkin 7 päällystysseos levitettiin 51 g/m2:n paperisubs-traatille kuivapainona 8,7 g/m2 käyttäen pilot plant-päällystintä, jossa oli ilraakaavinpäällystysasema.
Dispersiot 1 ja 2 (kuten esimerkeissä 1-6 on kuvattu) levitettiin kukin paperille ja esimerkin 7 paperin päällystämättömälle puolelle käyttäen Schriber 500 rainaoffsetkonetta, jossa oli Dahlgren-kostutusjärjestelmä. Saadut paperit ja värinmuodostajan päällystepainot (g/m2) on esitetty taulukossa 3:
Taulukko 3 is 8 9 5 £ 8 Värinmuodost.
Esimerkki Substraatti Dispersio Värinmuodost. pääll.paino
Esimerkki 8 50 g/m2 paperi 1 CVL 0,414
Esimerkki 9 päällystämätön puoli esim. 7:n paperista 1 CVL 0,414
Esimerkki 10 50 g/m2 paperi 2 oktyyliindol- yylipunainen 0,236
Esimerkki 11 päällystämätön puoli esim. 7:n papereista 2 oktyyliindol- yylipunainen 0,296
Aikaisemmin edellä kuvatun terminologian mukaisesti esimerkkejä 8 ja 10 kuvattaisiin CB-arkeiksi, esimerkkejä 9 ja 11 kuvattaisiin CFB-arkeiksi ja esimerkkiä 7 kuvattaisiin CF-arkiksi.
TI-arvot eri CB-arkeille testattuna esimerkin 7 arkeilla on esitetty seuraavassa taulukossa 4: 16 39568
Taulukko 4
CB-pjpta 20 minuutin TI
Esimerkki 8 60
Esimerkki 9 56
Esimerkki 10 60
Esimerkki 11 65
Esimerkit 12-14 (vertailevia)
Vertailutarkoituksessa valmistettiin lisäksi kaksi näytettä, jotka eivät kuulu tämän keksinnön piiriin. Valmistettiin päällystysseos käyttäen seuraavassa lueteltuja komponentteja ja suhteellisia määriä: I? 89 558
Esimerkki 12
Komponentti Osia, kuivana
Kapselierä 2* (54 % kiintoain.) 55,6
Vehnätärkkelys 6,6
Maissitärkkelyssideaine (30 % kiintoain.) 4,0
Styreenibutadieenilateksisideaine (50 % kiintoain.) 6,0
Vesi 71,4 * kuten esimerkeissä 7-11 on kuvattu
Esimerkin 12 päällystysseos lisättiin 50 g/m2:n paperi-substraatille kuivapäällystepainoa 5,0 g/m2 käyttäen pilot plant-päällystintä, jossa oli ilmakaavinpäällystysasema.
Dispersiot 1 ja 2 (kuten esimerkeissä 1-6 on kuvattu) lisättiin kumpikin esimerkin 12 paperin päällystetylle puolelle käytäen Schriber 500 rainaoffsetkonetta, jossa oli Dahlgren-kostutusjärjestelmä.
Saadut paperit ja värinmuodostajan päällystepainot (g/m2) on esitetty taulukossa 5:
Taulukko 5 is 39 558 Värinmuod.
Esimerkki Substraatti Dispersio Värinmuod. pääll.paino
Esimerkki 13 esim. 12:n paperin päällystetty puoli 1 CVL 0,4124
Esimerkki 14 esim. 12:n paperin pääl- oktyyliindol- lystetty puoli 2 yylipunainen 0,251
Saadut esimerkkien 13 ja 14 paperit yhdistettiin kumpikin CF-arkin kanssa, joka sisälsi sinkkimodifioitua fenolihart-sia, kuten US-patenteissa 3 732 120 ja 3 737 410 on kuvattu. Esimerkit 13 ja 14 ovat CB-arkkeja tavanomaisemmassa mielessä, jolloin mikrokapselit ovat yläarkin alapinnalla. Paineen kohdistaminen yläarkkiin rikkoo kapselit kohdistetun paineen kohdassa ja aikaansaa liuotinnesteen siirtymisen alla-olevalle CF-arkille. TI-arvot CB-esimerkkien 13 ja 14 paperille kuvatun CF-arkin kanssa on esitetty taulukossa 6:
Taulukko 6
CB-pinta 20 minuutin TI
Esimerkki 13 71
Esimerkki 14 80 Nähdään, että esimerkin 13 paperin ja CF-arkin, joilla on edellä esitetty koostumus, komponentit ovat samat kuin esimerkin IA ja esimerkin 6 papereissa, vaikkakin nämä komponentit ovat erilaisena järjestelynä. Vaikka tämän keksinnön 19 895^-8 yhdistelmässä (esimerkki IA ja 6) värinmuodostajan määrä on pienentynyt erittäin paljon verrattuna kontrolliyhdistelmään 0,414 g/m2:n sijasta (0,081 g/m2), se muodostaa olennaisesti suuremman kuviointensiteetin (20 minuutin TI on 71:n asemasta 55.
Esimerkki 15 Tämä kuvaa orgaanisen nesteen käyttöä dispersioväliaineena kiinteälle värinmuodostajalle dispersioissa 1 ja 2 käytetyn veden sijasta.
Valmistettiin 25 paino%:n CVL-dispersio mineraaliöljyssä kuulajauhamalla noin 10 mikronin tai pienempään hiukkasko-koon. Tämä dispersio levitettiin paperisubstraatille käyttäen INSTITUUT voor GRAFISCHE TECHNIEK (IGT) Model A2-painettavuustestauslaitetta simuloidussa painatuksessa. Saatu painettu paperi nimitettiin esimerkin 15 paperiksi.
Kun esimerkin 15 paperi asetettiin esimerkin 3 paperin välittömään yhteyteen, ts. päällystetty puoli-päällystettyyn puoleen -kontaktiin, ja kuviointipaine kohdistettiin esimerkin 15 paperin päällystämättömälle pinnalle, saatiin esimerkin 3 pinnalle selvästi erottuva kuvio, eikä esimerkin 15 päällystetylle pinnalle muodostunut olennaisesti mitään kuviota.

Claims (8)

20 89568
1. Paineherkkä tallennusmateriaali, joka sisältää kiinteää värinmuodostaja-ainetta, kiinteää värinkehitinainetta ja mikrokapseleita, jotka sisältävät nestemäistä liuotinta värinmuodostaja-aineelle, jolloin nämä kaikki sisältyvät päällysteisiin, jotka on sidottu ensimmäisen ja toisen kan-natinarkin pintoihin, ja jolloin sanotut päällysteet on tarkoitettu käytössä olemaan kasvokkain ja välittömässä yhteydessä toistensa kanssa, tunnettu siitä, että kiinteä värinmuodostaja-aine on päällystetty ensimmäiselle kannatinarkille, ja että kiinteä värikehiteaine ja mikrokap-selit on päällystetty toiselle kannatinarkille.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen paineherkkä tallennusmateriaali, tunnettu siitä, että värinmuodostaja-aine on emäksistä kromogeenista ainetta.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen paineherkkä tallennusmateriaali, tunnettu siitä, että värinmuodostaja-aine sisältää kristalliviolettilaktonia, 3-dietyyliamino-6-metyyli-7-anilinofluoraania; 3-dietyyliamino-6-metyyli-7- (2',4'-dimetyylianilino)-fluoraania; 7-(l-etyyli-2-metyyliindol-3-yyli)-7-(4-dietyyliamino-2-etoksifenyyli)- 5.7- dihydrofuro[3,4-b]pyridin-5-onia; 7-(l-oktyyli-2-me-tyyliindol-3-yyli)-7-(4-dietyyliamino-2-etoksifenyyli)- 5.7- dihydrofuro[3,4-b]pyridin-5-onia; tai 3,3-bis(l-oktyyli- 2-metyyliindol-3-yyli)ftalidia.
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen paineherkkä tallennusmateriaali, tunnettu siitä, että värikehiteaine sisältää käsiteltyä savea, aromaattisen karboksyylihapon johdannaista tai sen metallisuolaa, fenoliformaldehydipoly-meeria tai metallimodifioitua fenoliformaldehydipolymeeria, tai muuta fenolista ainetta. 21 3 9 56 8
5. Jonkin edellisistä patenttivaatimuksista mukainen paine-herkkä tallennusmateriaali, tunnettu siitä, että värinmuodostajan nestemäinen liuotin sisältää etyylidifenyy-limetaania, bentsyyliksyleeniä tai alkyylibifenyyliä.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen paineherkkä tallennusmateriaali, tunnettu siitä, että värinmuodostajan nestemäinen liuotin on propyylibifenyyli tai butyylibifenyyli.
7. Jonkin edellisistä patenttivaatimuksista mukainen paineherkkä tallennusmateriaali, tunnettu siitä, että toisen kannatinarkin päällyste sisältäää hiukkasmaista vehnätärkkelystä tai muuta hiukkasmaista tärkkelysainetta.
8. Jonkin edellisistä patenttivaatimuksista mukainen paine-herkkä tallennusmateriaali, tunnettu siitä, että ensimmäinen kannatinarkki ja toinen kannatinarkki ovat paperia.
FI870961A 1986-03-07 1987-03-04 Tryckkaensligt uppteckningsmaterial FI89568C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US83710986 1986-03-07
US06/837,109 US4675706A (en) 1986-03-07 1986-03-07 Pressure-sensitive record material

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI870961A0 FI870961A0 (fi) 1987-03-04
FI870961A FI870961A (fi) 1987-09-08
FI89568B true FI89568B (fi) 1993-07-15
FI89568C FI89568C (fi) 1993-10-25

Family

ID=25273536

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI870961A FI89568C (fi) 1986-03-07 1987-03-04 Tryckkaensligt uppteckningsmaterial

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4675706A (fi)
EP (1) EP0237226B1 (fi)
JP (1) JPH0741736B2 (fi)
AT (1) ATE57338T1 (fi)
AU (1) AU582951B2 (fi)
CA (1) CA1258583A (fi)
DE (1) DE3765437D1 (fi)
ES (1) ES2018261B3 (fi)
FI (1) FI89568C (fi)
ZA (1) ZA871176B (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4956309A (en) * 1988-12-06 1990-09-11 The Mead Corporation Microroughened developer sheet for forming high density images
US6124377A (en) * 1998-07-01 2000-09-26 Binney & Smith Inc. Marking system
US6217643B1 (en) * 1999-02-16 2001-04-17 Esco Company Color former composition and microcapsules containing the composition
US7815723B2 (en) * 2006-04-19 2010-10-19 Crayola Llc Water-based ink system
US7727319B2 (en) * 2006-04-19 2010-06-01 Crayola Llc Water-based ink system
GB2586188B (en) 2013-11-25 2021-06-23 Crayola Llc Marking system

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1053935A (fi) * 1964-08-27 1900-01-01
US3617334A (en) * 1968-11-08 1971-11-02 Ncr Co Pressure-sensitive sheet material
AU513026B2 (en) * 1977-08-02 1980-11-06 Vinca Limited Colour developer compositions and systems involving use thereof
JPS555845A (en) * 1978-06-28 1980-01-17 Naigai Ink Seizo Kk Pressure sensitive copy paper
US4335013A (en) * 1979-08-24 1982-06-15 Monsanto Company Solvents useful in pressure-sensitive mark-recording systems
DE3030478A1 (de) * 1980-08-12 1982-03-25 Schneider, Walter, Dr., 8160 Miesbach Farbreaktiospapier
US4397483A (en) * 1980-10-17 1983-08-09 Mitsubishi Paper Mills, Ltd. Pressure sensitive recording paper
JPS5769088A (en) * 1980-10-17 1982-04-27 Mitsubishi Paper Mills Ltd Pressure sensitive recording paper
JPS5859896A (ja) * 1981-10-06 1983-04-09 Hosokawa Katsupanshiyo:Kk 感圧複写紙

Also Published As

Publication number Publication date
US4675706A (en) 1987-06-23
EP0237226B1 (en) 1990-10-10
EP0237226A2 (en) 1987-09-16
AU582951B2 (en) 1989-04-13
CA1258583A (en) 1989-08-22
JPS62221596A (ja) 1987-09-29
ATE57338T1 (de) 1990-10-15
ES2018261B3 (es) 1991-04-01
EP0237226A3 (en) 1988-07-20
ZA871176B (en) 1987-08-31
AU6925987A (en) 1987-09-10
DE3765437D1 (de) 1990-11-15
FI89568C (fi) 1993-10-25
FI870961A0 (fi) 1987-03-04
JPH0741736B2 (ja) 1995-05-10
FI870961A (fi) 1987-09-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1122006A (en) Self-contained pressure-sensitive record material and process of preparation
FI86046C (fi) Tryckkaensligt uppteckningsark.
US4352855A (en) Transfer-onto-plain paper type pressure-sensitive copying paper
US4087284A (en) Color-developer coating for use in copy systems
EP1136277B1 (en) Pressure-sensitive recording material
US4219220A (en) Recording material for use in a pressure sensitive copying system
FI89568C (fi) Tryckkaensligt uppteckningsmaterial
US5330566A (en) Capsule coating
US4540998A (en) Record member
US4347283A (en) Transfer-onto-plain paper type pressure-sensitive copying paper
US4474898A (en) Pressure-sensitive copying paper of "transfer to plain paper" type
CA1221535A (en) Record member
US6660687B2 (en) CF sheets
US4610727A (en) Record member
JP3032924B2 (ja) 感圧記録シート
JPH04232774A (ja) 改ざん防止用感圧記録シート
JPS6259078A (ja) 減感剤組成物
JPH09327970A (ja) インクジェット記録方法およびインクジェット記録シート
JPH04118281A (ja) 単一層型自己発色性感圧記録シート
JPH02187385A (ja) 多色感圧複写紙
JPH04163088A (ja) 自己発色性感圧複写紙
JPH03253386A (ja) 単一層型自己発色性感圧記録シート
JPH05208549A (ja) 自己発色性感圧記録シート
JPH04290785A (ja) ノーカーボン感圧複写紙用発色剤シート
JPS59140095A (ja) 感圧複写紙

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
FG Patent granted

Owner name: APPLETON PAPERS, INC

MA Patent expired