FI88791B - Foerfarande och anordning foer styrning av hisskorg - Google Patents

Foerfarande och anordning foer styrning av hisskorg Download PDF

Info

Publication number
FI88791B
FI88791B FI912306A FI912306A FI88791B FI 88791 B FI88791 B FI 88791B FI 912306 A FI912306 A FI 912306A FI 912306 A FI912306 A FI 912306A FI 88791 B FI88791 B FI 88791B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
elevator
shaft
elevator car
car
information
Prior art date
Application number
FI912306A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI912306A0 (fi
FI912306A (fi
FI88791C (fi
Inventor
Mikko Sissala
Original Assignee
Kone Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Oy filed Critical Kone Oy
Priority to FI912306A priority Critical patent/FI88791C/fi
Publication of FI912306A0 publication Critical patent/FI912306A0/fi
Publication of FI912306A publication Critical patent/FI912306A/fi
Publication of FI88791B publication Critical patent/FI88791B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI88791C publication Critical patent/FI88791C/fi

Links

Landscapes

  • Cage And Drive Apparatuses For Elevators (AREA)
  • Length Measuring Devices By Optical Means (AREA)

Description

88791
MENETELMÄ JA LAITTEISTO HISSIKORIN OHJAAMISEKSI
Keksintö kohdistuu patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukaiseen menetelmään hissikorin ohjaamiseksi hissijohteissa ja patenttivaatimuksen 5 johdanto-osan mukaiseen laitteistoon 5 ohjauksen toteuttamiseksi.
Nopeissa ja korkean laatutason hisseissä ajomukavuus on tullut yhä tärkeämmäksi tavoitteeksi. Sivuttaisheilahtelu eli hissin matkustamon vaakasuuntaiset liikkeet ovat tärkeä ajomukavuus-parametri. Sivuttaisheilahtelun syistä eräs merkittävimmistä 10 on johdelinjan epätasaisuudesta johteita pitkin ajettaessa aiheutuvat suhteellisen nopeat siirtymät. Johdelinjan epätasaisuus voi johtua johdekiskojen tai niiden asennuksen riittämättömästä laadusta, näin varsinkin vanhoissa rakennuksissa, joissa hissit modernisoidaan nopeammiksi, mutta vanhat johteet 15 jätetään uusimatta. Samoin rakennusten eläminen ja varsinkin uusien rakennusten lievä kutistuminen ensimmäisinä vuosina aiheuttaa siirtymiä johdelinjaan. Sivuttaisheilahduksia voi aiheutua myös muutoin kuin johteen epätasaisuudesta. Esimerkiksi ilman pyörteily nopeasti liikkuvan korin ympärillä ja 20 matkustajien liikkeet korin sisällä voivat jonkin verran heiluttaa hissikoria.
Tavanomaisesti hissikorin sivuttaisheilunnan epätoivottuja vaikutuksia matkustusmukavuuteen on pyritty vähentämään rakentamalla hissikorin rullaohjaimiin jousitus- ja/tai vaimennus-25 järjestelmä, joka on koostunut passiivisista jousi- ja/tai häviöelementeistä (iskunvaimentimista). Ongelmana näissä on se, että toimiakseen kunnolla matalilla taajuuksilla ne edellyttävät suhteellisen pitkän iskunpituuden sekä jousiin että vaimentimiin. Koska hissin hyötykuorma ei yleensä ole jakautu-30 nut keskeisesti korissa, vaan kuorman toisin sanoen matkustajien sijoittuminen saattaa vaihdella paljonkin ajon aikana ja erityisesti matkustajien tullessa hissiin tai poistuessa hissistä, aiheutuu tällöin kuorman epäkeskisestä sijoittumisesta oma ja merkittävä osuutensa rullaohjaimiin vaikuttaviin 35 tukivoimiin. Nämä tukivoimat aikaansaavat valmennusjärjestelmän tasapainoaseman siirtymisen pois suunnitellusta tasapainoasemasta. Koska tietyt hissitekniset toimi- ja turvallisuus- 2 88791 laitteet kuten automaattiovet ja tarraajat omaavat varsin pienet kulkuvälykset, vain joitakin millimetrejä, on passiiviset jousitus-/vaimennusjärjestelmät varustettu liikkeenrajoit-timin, jotka estävät 2-3 mm suuremman siirtymän vaakasuuntaan.
5 Tällainen liikkeenrajoittaja toimii myös kytkimenä mahdollisille ohjaimen kautta hissikoriin tuleville häiriöille alentaen matkustusmukavuutta. Suhteellinen vaikutus korostuu nosto-korkeuden, nopeuden ja hissikorin koon ollessa suuria.
Hissikorin sivuttaisliikkeen hallitsemiseksi on esitetty myös 10 aktiivisesti vaikuttavia ratkaisuja. Esimerkiksi hakijan suomalaisessa patenttijulkaisussa FI C 72947 selostetaan järjestely, jossa hissikorin ohjainten asemaa ohjataan tietokoneen muistiin talletetun "johdekartan" perusteella.
US-patenttijulkaisussa 4,754,849 selostetaan aktiivista oh-15 jausjärjestelmää, jossa kuiluun sijoitetun referenssivaijerin tai vastaavan paikkaa korin suhteen detektoidaan ja havaittaessa poikkeama halutusta arvosta ohjataan magneettisia ohjaimia, jotka kosketuksettomasti vastaavat johteisiin magneettikentän välittämän voimavaikutuksen avulla. Tällainen refe-20 renssivaijeri voi kuitenkin tietyissä tapauksissa - esimerkiksi nopeissa hisseissä, kun hissikorin liike aikaansaa kuilussa olevaan ilmamassaan melko voimakasta pyörteilyä - alkaa värähdellä, jolloin sen käyttökelpoisuus referenssilinjana huononee. Julkaisun mukaisen referenssisysteemin ominaisuudet, 25 kuten ominaistaajuus ja värähtelyn laajuus, riippuvat paljon myös linjan pituudesta.
Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada menetelmä ja laitteisto hissikorin ohjaamiseksi hissijohteissa, jotka menetelmä ja laitteisto parantavat hissikorin matkustusmuka-30 vuutta. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, mitä patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa on esitetty. Keksinnön mukaiselle laitteistolle on tunnusomaista, mitä patenttivaatimuksen 5 tunnusmerkkiosassa on esitetty. Keksinnön muille edullisille suoritusmuodoille on tunnusomaista, 35 mitä muissa patenttivaatimuksissa on esitetty.
^ 88791
Keksinnöllä saavutetaan nun. seuraavat edut: - Hissikorin kulkua ohjaamaan saadaan suora ja vakaa johteista riippumaton referenssilinja.
- Referenssilinjan monitorointi on helppo järjestää.
5 - Keksintö soveltuu hyvin vanhojen hissien modernisointiin.
- Keksintö soveltuu täydentämään muita ohjausjärjestelmiä. Säännöllisten, johteiden pysyvästä epätasaisuudesta johtuvien liikepoikkeamien aiheuttamat heilahtelut voidaan korjata esimerkiksi suomalaisessa patenttijulkaisussa FI C
10 72947 esitetyllä menetelmällä, joka perustuu johdekartan käyttöön ja muut liikepoikkeamat korjataan keksinnön mukaisilla toimenpiteillä.
Seuraavassa selostetaan keksintöä esimerkinomaisesti sen erään edullisen suoritusmuodon avulla viittaamalla oheisiin piirus-15 tuksiin, joissa - kuvio 1 esittää hissiä, jossa keksintöä sovelletaan ja - kuvio 2 esittää keksinnön mukaista ohjausjärjestelyä.
Kuviossa 1 on kaaviomaisesti esitettynä hissikuilussa 1 kulkeva hissikori 2. Kuilun pohjalle on sijoitettu laservalolähde 20 3, josta saatava valonsäde on suunnattu hissikuilun suuntai seksi. Hissikori on varustettu lasersäteen asemaa havainnoivin detektorein 9 ja 10, jotka on kiinteästi asennettu hissikorin tai korikehyksen ylä- ja vastaavasti alaosaan. Hissikuiluun on kiinteästi sijoitettu detektori 12, jonka avulla tarkkaillaan 25 säteen ja kuilun keskinäistä asemaa, jolloin saadaan tarkka tieto, siitä kuinka paljon kuilu poikkeaa pystysuorasta suunnasta ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta. Säteenjakajan 5 ja peilin 6 avulla osa säteestä johdetaan rinnakkaiseksi refe-renssilinjaksi 7 hissikorin toiselle puolelle. Detektorilla 30 11, joka on asennettu olennaisesti toiselle puolelle hissiko- ria 2 kuin detektorit 9 ja 10 havainnoidaan rinnakkaisen referenssilinjan asemaa korin suhteen, jolloin saadaan lisäinformaatiota korin asemasta. Rinnakkainen referenssilinja voidaan tietysti aikaansaada myös omalla valolähteellä. Kun 35 detektorit 9, 10 ja 11 on kiinteästi asennettu hissikoriin tai korikehykseen, niiden avulla saadaan tarkka tieto korinosan 4 88791 tai korikehyksen osan horisontaalisesta sijainnista hissikuilussa. Yhdistämällä eri detektoreilta saatavaa säteen asema-tietoa, saadaan selville korin kallistuminen pystysuunnan suhteen, siirtymät vaakasuuntaan ja mahdollinen kiertymä pystyak-5 selin suhteen. Korinohjaimia ja niihin vaikuttavia toimielimiä ei ole esitetty, mutta ne voidaan toteuttaa tunnetulla tekniikalla, esimerkiksi hakijan suomalaisessa patenttijulkaisussa FI C 72947 esitetyllä tavalla.
Detektorit 9, 10, 11, 12 ovat varustetut valoherkällä raste-10 rilla, esimerkiksi yksinkertainen videokamera soveltuu tarkoitukseen, jolloin lasersäteen sijainti rasterissa kertoo poikkeaman normaalista. Referenssilinjan kulku detektorin läpi voidaan järjestää siten, että säde jaetaan detektorissa sä-teenjakajalla ja osa valosta johdetaan anturina toimivalle 15 valoherkälle rasterille lopun jatkaessa matkaansa. Näin esimerkiksi detektoreiden 9 ja 10 avulla saatavista poikkeamista voidaan johtaa sekä hissikorin 2 siirtymä sivusuunnassa että sen kallistuma. Kiertymän toteamiseksi tarvitaan detektorilta 11 saatava poikkeama ja vähintään toinen detektorien 9, 10 20 poikkeama-arvoista. Detektori 12 "kiinnittää” referenssilinjan yläpään. Näin referenssilinjan paikka kuilun suhteen on systeemin tiedossa. Yläpään valvominen on tärkeä erityisesti korkeissa taloissa, jotka saattavat heilua tuulessa melko suurella laajuudella. Kun talon heilumisominaisuudet tunne-25 taan, voidaan tarvittavat korjaukset havaittuihin asema-arvoihin tehdä helposti ohjausyksikössä, joka muodostaa ohjeet korinohjaimiin liitetyille toimilaitteille.
Kuviossa 2 on esitetty kaaviomaisesti eri signaalien kulku keksinnön mukaisessa ohjausjärjestelmässä. Ohjausyksikköön 8 30 tuodaan säteen poikkeamaan tasapainoasemasta verrannolliset signaalit DETl, DET2 ja DET3 detektoreilta 9, 10 ja 11. Oh jausyksikössä määritetään näiden perusteella ja tarvittaessa käyttäen detektorilta 12 saatavaa kuilun ja säteen keskinäistä asemaa kuvaavaa signaalia DETbeam ja hissiohjauksesta tulevaa 35 tietoa CTRL hissikorin sijainti hissikuilun pystysuunnassa. Jos ohjausta varten on tallennettu "kartta" johdelinjan poikkeamista, niin sen sisältämä informaatio voi sisältyä hissioh- I i 5 βε 79-j jauksesta tulevaan tietoon CTRL tai se voi olla talletettuna ohjausyksikköön 8 tai sen yhteyteen. Ohjausyksikkö muodostaa edellisten perusteella ohjaussignaalit sl,s2,s3,s4 hissikorin ohjainten yhteydessä oleville toimilaitteille. Näin korin 5 asento tulee takaisinkytketyllä säädöllä ohjatuksi. Tarvittaessa korin asennon säätöön voidaan tehdä asetuksia tavanomaisin säätötekniikan menetelmin.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön eri sovellutus-muodot eivät rajoitu ainoastaan yllä esitettyihin esimerkkei-10 hin, vaan voivat vaihdella jäljempänä esitettävien patenttivaatimusten puitteissa. Esimerkiksi ohjausperiaatteen kannalta on samantekevää kulkeeko valosäde alhaalta ylöspäin vai ylhäältä alaspäin. Samoin valonsäde voi olla muu kuin lasersäde, kunhan se on muodoltaan riittävän hyvin määritelty. Säde voi 15 olla myös muokattu, esimerkiksi levittämällä sitä yhteen suuntaan, jolloin kiertymän havaitsemiseen ei tarvita toista referenssilinjaa, vaan detektoidaan kiertymä suoraan samasta linjasta kuin siirtymä ja kallistuma. Detektoreina voidaan kuvamatriisiantureiden sijaan käyttää myös niin sanottuja 20 piirakka-antureita, jolloin poikkeama keskeisestä ilmenee piirakka-anturin jostakin tai joistakin sektorista saatavan signaalin korostumisena muihin sektoreihin verrattuna. Esimerkin mukaisten ohjaimiin vaikuttavien toimielinten sijaan voidaan soveltaa myös hissikorin matkustamon ja korikehyksen 25 välissä vaikuttavia toimielimiä.

Claims (8)

1. Menetelmä hissikorin ohjaamiseksi hissikuilussa, jossa menetelmässä hissikorin (2) tai ainakin hissikorin yhden osan asemaa hissikuilussa (1) tarkkaillaan hissikuiluun (1) muodos- 5 tetun referenssilinjan suhteen ja tarkkailun perusteella hissikorin (2) tai ainakin yhden hissikorin osan asemasta saadun tiedon (DET1,DET2/DET3) avulla muodostetaan ainakin yksi ohjaustieto (sl,s2,s3,s4), jota hyväksi käyttäen ohjataan ainakin yhtä hissikoria (2) sivuttaissuunnassa liikuttavaa 10 toimielintä, tunnettu siitä, että referenssilinjan aikaansaamiseksi hissikuiluun (1) muodostetaan vähintään yksi oleellisesti hissikuilun (1) pituussuuntainen optinen linja (4,7),
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä tunnettu siitä, että optinen linja (4,7) muodostetaan valonsäteen avulla, 15 edullisimmin lasersäteenä.
3. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä tunnettu siitä, että kuilun (1) ja kuiluun muodostetun optisen linjan (4,7) keskinäistä asemaa tarkkaillaan, ja että linjan ja kuilun keskinäisen aseman perusteella korjataan 20 ainakin yhtä toimielinten ohjaukseen käytettävistä ohjaustiedoista (sl,s2,s3,s4).
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä tunnettu siitä, että ainakin yhden toimielimen ohjaustiedon muodostamiseen käytetään hyväksi erikseen tallennettua tietoa 25 johdelinjan poikkeamista.
5. Laitteisto hissikorin ohjaamiseksi hissikuilussa (1), johon on muodostettu hissikuilun (1) suuntainen referenssilinja, johon laitteistoon kuuluu ainakin yksi toimielin, joka on järjestetty liikuttamaan hissikoria (2) sivuttaissuunnassa ja 30 jota ohjataan referenssilinjan ja hissikorin (2) tai ainakin yhden hissikorin (2) osan keskinäisestä asemasta saadun tiedon perusteella tunnettu siitä, että laitteistoon kuuluu välineet (3,5,6) ainakin yhden oleellisesti hissikuilun (1) pituussuuntaisen optisen referenssilinjan (4,7) muodostamiseksi i 7 88791 hissikuiluun (1) ja vähintään yksi detektori (9,10,11), josta saadaan hissikorin (2) tai vähintään hissikorin (2) jonkin osan ja ainakin yhden hissikuiluun (1) muodostetun optisen referenssilinjan (4,7) keskinäiseen asemaan verrannollinen 5 tieto (DET1,DET2,DET3), sekä ohjausyksikkö (8), joka muodostaa ainakin yhden ohjaussignaalin (sl,s2,s3,s4) asemaan verrannollista tietoa hyväksikäyttäen ja ohjaa toimielintä.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laitteisto tunnettu siitä, että optinen linja on valonsäde, edullisimmin lasersäde.
6 88791
7. Jonkin patenttivaatimuksen 5-6 mukainen laitteisto tunnet tu siitä, että kuilun (1) ja kuiluun (1) muodostetun optisen linjan keskinäisen aseman tarkkailemiseksi kuiluun (1) on sijoitettu detektori (12).
8. Jonkin patenttivaatimuksen 5-7 mukainen laitteisto tunnet-15 tu siitä, että ohjausyksikköön (8) tai sen käytettäväksi on tallennettu tietoa johdelinjan poikkeamista. 8 88791
FI912306A 1991-05-10 1991-05-10 Foerfarande och anordning foer styrning av hisskorg FI88791C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI912306A FI88791C (fi) 1991-05-10 1991-05-10 Foerfarande och anordning foer styrning av hisskorg

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI912306 1991-05-10
FI912306A FI88791C (fi) 1991-05-10 1991-05-10 Foerfarande och anordning foer styrning av hisskorg

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI912306A0 FI912306A0 (fi) 1991-05-10
FI912306A FI912306A (fi) 1992-11-11
FI88791B true FI88791B (fi) 1993-03-31
FI88791C FI88791C (fi) 1993-07-12

Family

ID=8532505

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI912306A FI88791C (fi) 1991-05-10 1991-05-10 Foerfarande och anordning foer styrning av hisskorg

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI88791C (fi)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN110255337A (zh) * 2014-06-09 2019-09-20 三菱电机株式会社 井道的计测方法及干扰判定系统

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN110255337A (zh) * 2014-06-09 2019-09-20 三菱电机株式会社 井道的计测方法及干扰判定系统
CN110255337B (zh) * 2014-06-09 2020-12-15 三菱电机株式会社 井道的计测方法及干扰判定系统

Also Published As

Publication number Publication date
FI912306A0 (fi) 1991-05-10
FI912306A (fi) 1992-11-11
FI88791C (fi) 1993-07-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR100314143B1 (ko) 크레인의 로드와 로딩부 제어 장치 및 제어 방법
EP2287101B1 (en) System and method to minimize rope sway in elevators
JP4266744B2 (ja) エレベータの案内装置
JP5791645B2 (ja) エレベータ装置及びそのロープ揺れ抑制方法
KR102585044B1 (ko) 엘리베이터 시스템에 사용되는 동적 보상 제어
JP3703883B2 (ja) エレベータシステム
JPS6274897A (ja) リフトカーの横振動の連続補償方法
US5866861A (en) Elevator active guidance system having a model-based multi-input multi-output controller
JP4252330B2 (ja) エレベータロープの制振装置
US20100065381A1 (en) Sway mitigation in an elevator system
US5308938A (en) Elevator active suspension system
KR100935566B1 (ko) 승강기 차량의 진동 감쇠 장치
JPH05186162A (ja) エレベーター装置及びその制御方法
JP2756208B2 (ja) 垂直走行中のエレベータかごの水平偏差修正装置
JPH09301657A (ja) エレベータカー用の磁気ガイド装置
US5151562A (en) System for adjusting horizontal deviations of an elevator car during vertical travel
ITMI982201A1 (it) Sistema per la misurazione di rotaie, in particolare rotaie di scorrimento per gru, scaffalatori, blocchi di ruote portanti.
JP2002173284A (ja) エレベータのローラガイド制御装置
FI88791B (fi) Foerfarande och anordning foer styrning av hisskorg
EP3757049B1 (en) Building drift determination based on elevator roping position
JP2001171950A (ja) エレベータかご室床の加速度制御システム
JP2016175765A (ja) エレベータ用のかご横揺れ抑制装置及びかご横揺れ抑制方法
JP6569970B2 (ja) エレベータ用のかご横揺れ抑制装置
JP2010106617A (ja) 昇降移動物を備えた塔状構造物の制振方法及び装置
JPH03115076A (ja) 昇降機の制御装置

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed