FI88525C - Foerfarande foer ljushetsstabiliserande av blekt lignininnehaollande cellulosamassa - Google Patents

Foerfarande foer ljushetsstabiliserande av blekt lignininnehaollande cellulosamassa Download PDF

Info

Publication number
FI88525C
FI88525C FI880880A FI880880A FI88525C FI 88525 C FI88525 C FI 88525C FI 880880 A FI880880 A FI 880880A FI 880880 A FI880880 A FI 880880A FI 88525 C FI88525 C FI 88525C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
pulp
chemical
treated
process according
lignin
Prior art date
Application number
FI880880A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI880880A (fi
FI88525B (fi
FI880880A0 (fi
Inventor
Arne Roland Agnemo
Eva Birgitta Lunden-Lundgren
Original Assignee
Mo Och Domsjoe Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mo Och Domsjoe Ab filed Critical Mo Och Domsjoe Ab
Publication of FI880880A0 publication Critical patent/FI880880A0/fi
Publication of FI880880A publication Critical patent/FI880880A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI88525B publication Critical patent/FI88525B/fi
Publication of FI88525C publication Critical patent/FI88525C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C9/00After-treatment of cellulose pulp, e.g. of wood pulp, or cotton linters ; Treatment of dilute or dewatered pulp or process improvement taking place after obtaining the raw cellulosic material and not provided for elsewhere
    • D21C9/10Bleaching ; Apparatus therefor
    • D21C9/1026Other features in bleaching processes
    • D21C9/1047Conserving the bleached pulp
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21HPULP COMPOSITIONS; PREPARATION THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASSES D21C OR D21D; IMPREGNATING OR COATING OF PAPER; TREATMENT OF FINISHED PAPER NOT COVERED BY CLASS B31 OR SUBCLASS D21G; PAPER NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D21H21/00Non-fibrous material added to the pulp, characterised by its function, form or properties; Paper-impregnating or coating material, characterised by its function, form or properties
    • D21H21/14Non-fibrous material added to the pulp, characterised by its function, form or properties; Paper-impregnating or coating material, characterised by its function, form or properties characterised by function or properties in or on the paper
    • D21H21/30Luminescent or fluorescent substances, e.g. for optical bleaching
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21HPULP COMPOSITIONS; PREPARATION THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASSES D21C OR D21D; IMPREGNATING OR COATING OF PAPER; TREATMENT OF FINISHED PAPER NOT COVERED BY CLASS B31 OR SUBCLASS D21G; PAPER NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D21H11/00Pulp or paper, comprising cellulose or lignocellulose fibres of natural origin only
    • D21H11/16Pulp or paper, comprising cellulose or lignocellulose fibres of natural origin only modified by a particular after-treatment
    • D21H11/20Chemically or biochemically modified fibres

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Luminescent Compositions (AREA)
  • Pens And Brushes (AREA)
  • Inks, Pencil-Leads, Or Crayons (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Compounds Of Unknown Constitution (AREA)
  • Artificial Filaments (AREA)
  • Chemical Or Physical Treatment Of Fibers (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)

Description

1 88525
Menetelmä valkaistun, ligniinipitoisen seilumassan vaaleuden stabiloimiseksi Käsiteltävänä oleva keksintö koskee menetelmää val-5 kaistun, ligniinipitoisen sellumassan vaaleuden stabiloimi seksi, Ligniinipitoisuus voi vaihdella erittäin pienestä suureen. Sellumassa voidaan valmistaa millä tahansa tunnetulla massanvalmistusmenetelmällä, joita ovat esim. kemiallinen, kemimekaaninen ja mekaaninen menetelmä. Keksintö so-10 veltuu erityisen hyvin runsaasti ligniiniä sisältäville massoille, jollaisia ovat esim. hioke (mukaanlukien paine-hioke) , hierre, kuumahierre ja kemikuumahierre. Tällaiset massat voidaan valmistaa sekä lehtipuusta että havupuusta. Lähtöaineksena voi myös olla muut lignoselluloosa-ainekset 15 kuten bagassi.
Erilaisten paperilaatujen valmistuksessa on jo pitkään käytetty esim. pitkälle valkaistujen mekaanisten massojen mukaansekoittamista. Nykyään pyritään lisäämään valkaistujen mekaanisten ja kemimekaanisten massojen käyttöä 20 paperivalmistuksessa. Näiden massojen suurena varjopuolena ja niiden käytön jarruttajana esim. paperinvalmistuksessa *·*. on vaaleuden huono stabiilisuus. Niinpä näiden massojen . vaaleus huononee liian nopeasti ajan funktiona eli massat X jälkikellastuvat.
25 Useita kymmeniä vuosia on pyritty löytämään menet- :** telyjä, joilla voitaisiin hidastaa massojen jälkikellastu- mistaipumusta. Yhtenä yrityksenä tämän ongelman ratkaisemi-"·' seksi teollisessa mitassa on valmistetun paperin päällys täminen jollakin kemikaalilla, esim. pigmentillä kuten 30 titaanidioksidilla, kun paperi valmistetaan valkaistusta, : runsaasti ligniiniä sisältävästä massasta. Titaanidioksi- ’. di vaikeuttaa valon tunkeutumista paperiarkkiin ja estää I vastaavasti jälkikellastumisen. Tämä tapa yrittää ratkais ta ongelma ei kuitenkaan ole kovinkaan tehokas ja voidaan -· 35 väittää, että ko. ongelmaa ei ole tähän saakka pystytty f: ratkaisemaan toivotulla tavalla.
2 88525
Kuten yllä sanotusta käy ilmi, tähän saakka ei ole pystytty ratkaisemaan ongelmaa, joka liittyy valkaistujen, runsaasti ligniiniä sisältävien sellumassojen voimakkaaseen jälkikellastumiseen, ja joka ongelma on mm. estänyt 5 tällaisten massojen käytön esim. paperivalmistuksessa.
Käsiteltävänä oleva keksintö ratkaisee tämän ongelman ja koskee menetelmää valkaistun, ligniinipitoisen sel-lumassan käsittelemiseksi, tunnettu siitä, että valkaisun jälkeen sellumassaa 10 a) aina käsitellään vähintään yhdellä kemikaalilla, joka pelkistää ligniinin sisältämät C(~ ja Y-karbonyyliryh-mät, ja vähintään yhdessä lisävaiheessa b) käsitellään vähintään yhdellä kemikaalilla, joka estää ligniinin fenoliset hydroksyyliryhmät ja/tai 15 c) sellumassaan lisätään vähintään yksi kemikaali, joka muuttaa lyhytaaltoiset valokvantit pitkäaaltoisiksi.
Keksinnön edullisen toteuttamismuodon mukaisesti sellumassaa käsitellään aina yllä olevan sekä kohdan a) että b) mukaan ja sitten sellumassa pestään ennen kohdan 20 c) mukaisen kemikaalin lisäämistä siihen.
Keksinnön toteuttamismuodoissa, joissa massaa käsitellään sekä vaiheen a) että b) mukaan, vaiheiden järjestys ei ole ehdottoman tärkeä eli vaiheet voivat olla päinvastaisessa järjestyksessä. Tärkeää on, että sellumassaa 25 käsitellään sekä pelkistävässä että estovaiheessa. Vaihe-sarjat a) + b) ja b) + a) ovat siten täysin vaihtokelpoisia. Jos valitaan vaihesarja b) + a), sellumassa on pestävä vaiheen a) jälkeen ja samalla on mahdollista pestä sellumassa myös aloituskäsittelyvaiheen b) jälkeen.
50 jos sellumassaa käsitellään kohdan a) ja c) mukaan, on sellumassa pestävä ensimmäisen käsittelyvaiheen jälkeen. Jos sellumassaa käsitellään kohtien a), b) ja c) mukaan, sellumassa voidaan pestä ensimmäisen käsittelyvaiheen jälkeen, mutta tämä ei ole tarpeellista eikä edullistakaan.
35 Sen sijaan on eduksi, että sellumassasta, joka on käsitelty pelkistimellä, edullisesti pienen konsentraation omaa- 3 88525 vasta massasta, poistetaan vesi esim. suodattamalla, jonka jälkeen neste poistetaan tarkemmin sellumassasta esim. puristimessa.
Natriumboorihydridi on edullinen pelkistin. Yllät-5 täen on voitu todeta, että kompleksinmuodostajan lisääminen voi suuresti vähentää boorihydridin normaalia hajoamista. Jotta tämä onnistuisi, on eräiden muidenkin parametrien oltava oikeita, esim. boorihydridin ja kompleksinmuodostajan pH-arvon on oltava yli 11 ja edullisesti n. 11,5 -10 12,0 ja lämpötila ei saa olla yli 40 °C.
Edulliset kemikaalit, jotka estävät ligniinin feno-liset hydroksyyliryhmät, ovat etyleenioksidi ja propylee-nioksidi tai muut epoksiyhdisteet.
Massankäsittelyn viime vaiheessa, ottamatta huomioon 15 keksinnön toteuttamismuoto, jossa käsittely tapahtuu pelkästään vaiheena a) tai vaiheena b), lisätään fluoresoiva kemikaali. Lisäys eli käsittely voi tapahtua joko massa-tehtaalla tai paperitehtaalla paperinvalmistuksen yhteydessä. Ko. kemikaalilla on edullisesti kyky muuttaa lyhytaal-20 toinen valo valoksi, jonka aallonpituus on yli 400 nanomet-riä.
Voidaan käyttää sekä orgaanisia että epäorgaanisia fluoresoivia kemikaaleja. Epäorgaaniset kemikaalit ovat l kuitenkin ehdottomasti edullisia.
2 5 Keksinnönmukainen menetelmä mahdollistaa massan "·;* jälkikellastumisen pienentämisen vain murto-osaan kellas tumisesta, joka nykyään on tavanomainen.
On mahdollista parantaa tuotteiden, esim. erilaisten paperien laatua, jotka sisältävät käsiteltyä massaa.
·.: 30 Tämä etu voidaan myös hyödyntää siten, että paperivalmis-tuksessa käytetään sulppuun lisätään enemmän suhteellisen . halpaa ligniinipitoista massaa, esim. suursaantomassaa.
Esimerkkejä papereista, joiden laatua voidaan parantaa ja/tai jotka voidaan valmistaa halvemmalla, ovat kir-35 joituspaperi, sanomalehtipaperi, joka voi olla tavanomais-*:·*: ta laatua tai ns. LWC-paperia (Light Weight Coated) , ja 4 88525 pehmopaperi, ns. tissue. Sama koskee erilaisia kartonkeja ja ns. märkälevyä. Mainittakoon lopuksi, että sellaisenkin sellumassan, jota käytetään imutarkoituksiin kuivaha-jotetun massan (ns. massarevinnäisen) muodossa, laatua 5 voidaan parantaa käsittelemällä sitä keksinnönmukaisesti.
Keksinnönmukaista menetelmää kuvataan seuraavassa tarkemmin ja kuvausta seuraa joukko toteutusesimerkkejä.
Yllä olevasta onkin jo käynyt ilmi, että keksinnönmukaista menetelmää on pidettävä valkaistun, ligniinipitoi-10 sen sellumassan jälkikäsittelynä.
Keksinnön edullisen toteuttamismuodon mukaisesti käsittely alkaa pelkistimen sekoittamisella massasuspensioon, jonka sakeus on edulliset! pieni, esim. 3 %. Pelkistimenä voi olla natriumboorihydridin 1-prosenttinen liuos, pH 15 esim. 11,5. Liuos sisältää myös jonkin verran kompleksinmuodostajaa, esim. 0,2 % (massan kuivapainosta laskettuna) dietyleenitriamiinipentaetikkahappoa (DTPA). Massasuspen-sion lämpötila on sopivasti 30 °C. Melko pian näiden kemikaalien mukaansekoittamisen jälkeen massasuspensiosta 20 poistetaan niin paljon natriumboorihydridi- ja kompleksin-muodostajapitoista nestettä, että massan konsentraatio kasvaa alueelle 20 - 50 %. Mitä suurempi massan konsentraatio on, sitä parempi on lopputulos. Poistettu neste kierrätetään ja mainituilla kemikaaleilla tuoreistamisen jälkeen 25 liuos sekoitetaan uuteen massapanokseen.
Massan, jonka konsentraatio on 20 - 50 %, annetaan reagoida pelkistimen kanssa esim. 2 tuntia 30 °C:ssa. Sitten jäljellä olevat kemikaalit poistetaan massasta ja muodostunut poistoneste palautetaan ja panostetaan lisättyyn 30 massaan. Koska natriumboorihydridi on suhteellisen kallis kemikaali, pyritään sen mahdollisimman pieneen kulutukseen. On voitu ilahduttavasti todeta, että tulos on hyvä sellaisillakin liuoksilla, joissa natriumboorihydridin konsentraatio on alle 1 %. Konsentraatio saa laskea jopa 0,1 35 %:iin.
5 83525
Suoritetaan jälleen vedenpoisto mahdollisimman suuren massakonsentraation saavuttamiseksi, esim. massakon-sentraatio 50 %. Massa saa tämän jälkeen reagoida esim. etyleenioksidin tai propyleenioksidin kanssa kaasufaasis-5 sa esim. 2 tuntia lämpötila-alueella 60 - 90 °C. Massan pH
voi olla 10,5 - 11,0.
Massa pestään tämän jälkeen olennaisesti neutraali-pH-arvoon.
Tässä vaiheessa keksinnön edullisen toteuttamismuo-10 don käsittelyketjussa on vielä yksi vaihe eli fluoresoivan aineen lisääminen. Kuten aikaisemmin mainittiin, tämä aine voidaan lisätä massaan jo massatehtaalla. Keksinnön tällainen toteuttamismuoto on edullinen valmistettaessa esim. sellaisia massoja, joita kuivahajotuksen jälkeen käytetään 15 imukykyisissä tuotteissa tyyppiä vaipat ja terveyssiteet. Fluoresoiva aine lisätään tällaisessa tapauksessa edullisesti vaiheessa, jossa sellumassa on suhteellisen pienen sakeuden omaavan suspension muodossa. Fluoresoiva aine lisätään joko jauheena tai dispersiona.
20 Keksinnön kahden muun toteuttamismuodon mukaisesti fluoresoiva aine voidaan lisätä massaan paperin valmistuk-···, sen yhteydessä paperikoneessa.
Keksinnön erään toteuttamismuodon mukaisesti ko.
; aine lisätään sulppuun joko ennen sulpun syöttämistä pape- 25 rikoneen märkäpään läpi tai syötön yhteydessä.
'···' Keksinnön erään edullisen toteuttamismuodon mukai- sesti fluoresoiva aine lisätään paperiin tämän valmistut-tua, esim. paperin pintaliimauksessa käytetyn tärkkelyksen mukana. Tämä edullinen tapa fluoresoivan aineen lisäämi-30 seksi on taloudellisesti hyvin edullinen, koska kulutus pinnan käsittelyn yhteydessä on paljon pienempi kuin kä-.·. siteltäessä koko massavirtaa fluoresoivalla aineella.
• | Kuten yllä mainittiin, on epäorgaaninen fluoresoiva kemikaali selvästi edullisempi kuin orgaaninen. Syynä on, 35 että epäorgaaniset aineet ovat paljon pysyvämpiä, kestä-·;··;' vämpiä ja pitkäikäisempiä kuin orgaaniset aineet. Voidaan 6 88525 edullisesti käyttää esim. aineita, jotka on levitetty loisteputkien sisäpinnalle. Tällaisten aineiden esimerkkejä ovat willemiitti, skapoliitti, scheeliitti, volframiitti, kal-siitti ja apatiitti tai kahden tai useamman tällaisen ai-5 neen seokset. Optimituloksen saavuttamiseksi jälkikellastu- mista ajatellen on yllä mainittujen aineiden hiukkaskoko tärkeä tekijä. Sopivien kemikaalien lisäesimerkkinä on titaanidioksidi TiC^·
Natriumboorihydridin vaihtoehtoisina pelkistiminä 10 mainittakoon sulfiitti, ditioniitti ja tioureadioksidi. Voidaan myös käyttää katalyyttistä hydrausta.
Edellä mainittujen etyleenioksidin ja propyleeni-oksidin lisäksi voidaan estokemikaaleina käyttää myös etik-kahappoanhydridia, bentsoyylikloridia, butyleenioksidia, 15 kloorietikkahappoa, keteeniä, dimetyylisulfaattia ja diat-sometaania.
Esimerkki 1
Suoritettiin laboratoriokokeita tehdasvalmisteisella peroksidivalkaistulla hiokkeella.
20 Massa sulputettiin liuokseen, jossa oli 1 % natrium- boorihydridiä ja 0,2 % dietyleenitriamiinipentaetikkahap-poa (DTPA) täysin kuivasta massasta laskettuna, siten, että syntyi massasuspensio, jonka sakeus oli 3 %. Massasus-penion pH oli 11,5.
25 Massasuspensiosta poistettiin nestettä siten, että massan sakeudeksi tuli 20 %. Massa sai tämän jälkeen reagoida natriumboorihydridin kanssa 2 tuntia lämpötilassa 30 °C. Sitten massasta poistettiin mainitut kemikaalit pesemällä ja todettiin, että natriumboorihydridiä oli ku-30 lunut 4 kg täysin kuivan massan tonnia kohti.
Massasta poistettiin vesi uudelleen siten, että massan sakeudeksi tuli 50 %. Massaan lisättiin propylee-nioksidia nestemuodossa määränä, joka oli 1 % täysin kuivan massan painosta laskettuna. Sitten lämpötila kohotet-• 35 tiin 60 °C:seen, jolloin propyleenioksidi kasuuntui ja massaa käsiteltiin näin 2 tuntia. Sitten massa pestiin ja 7 88525 todettiin, että propyleenioksidia oli kulunut 3 kg täysin kuivan massan tonnia kohti.
Massasta muodostettiin biichnersuppilossa suuri joukko paperiarkkeja.
5 Lähtömassasta valmistettiin samalla tavoin muutama vertailuarkki.
Lisäksi massasta valmistettiin muutama paperiarkki pelkän antriumboorihydridikäsittelyn jälkeen. Lisäksi valmistettiin muutama paperiarkki massasta, jota oli käsitel-10 ty pelkästään propyleenioksidilla yllä mainittujen parametrien olosuhteissa. Mitään näistä kolmesta massasta ei ole käsitelty keksinnönmukaisesti, vaan niitä on pidettävä vertailumassoina.
Lisäksi valmistettiin paperiarkkeja massasta, jota 15 oli käsitelty sekä natriumboorihydridillä että propyleenioksidilla. Keksinnönmukaisesti on mahdollista rajoittaa käsittely näihin kahteen vaiheeseen eli pääpatenttivaati-muksessa mainittuihin vaiheisiin a) + b) tai käänteisessä järjestyksessä b) + a).
20 Keksinnön toisen toteuttamismuodon mukaisesti on pelkistimellä (esim. natrijmboorihydridillä) käsiteltyyn massaan lisättävä fluoresoivaa kemikaalia vaiheen c) mu-kaisesti. Niinpä natriumboorihydridillä käsitellystä mas-; ; sasta valmistettu paperiarkki kastettiin dispersioon, jos- 25 sa oli 5 % magnesiumvolframaattityyppistä kemikaalia.
Keksinnön ehdottomasti edullisen toteuttamismuodon mukaisesti massaa on käsiteltävä kaikkien yllä mainittujen vaiheiden eli a) + b) + c) mukaisesti. Niinpä paperiarkki, jota oli käsitelty vaiheiden a) + b) mukaisesti, kastet-30 tiin kahteen erilaiseen dispersioon, joiden viisi eri kon-sentraatiota ilmenevät alla olevasta taulukosta 1 .
.· . Paperiarkit kastettiin nopeasti mainittuihin kemi- '* kaalidispersioihin, kuivattiin ja ilmastoitiin.
Kaikista yllä mainituista paperiarkeista mitattiin 35 alkuvaaleus ja vaaleus vanhennuksen jälkeen menetelmän ....f SCAN-C11:75 mukaan ja vaaleusarvot ilmaistiin % ISO. Vanhen- tamiskokeet suoritettiin kseno-testauslaitteessa, merkki Landau.
8 88525
Saadut tulokset ilmenevät alla olevasta taulukosta. Taulukko 1
Alku- Vanh. Erotus 5 vaaleus vaaleus
% ISO % ISO
Vertailupaperiarkit Käsittelemätön massa 77,1 71,1 6
Natriumboorihydridikäsitelty massa (= vaihe a)) 81,2 76,7 4,5 10 Propyleenioksidikäsitelty massa ( = vaihe b)) 73,3 69,1 4,2
Keksinnönmukaisesti valmistetut paperiarkit
Natriumboorihydridi- ja propyleenioksidikäsitelty massa (= vaihe a) + vaihe b)) 81,3 78,3 3,0 1 5
Yllä mainittu massa käsiteltynä alla mainitulla kemikaalilla (vaihe a) + vaihe b) + vaihe c))
Kalsiumhalogeenifosfaattityyppi-nen fluoresoiva kemikaali (apa-tiitti) 20 1-prosenttinen dispersio 81,1 75,5 5,6 2- prosenttinen " 82,3 77,9 4,4 3- prosenttinen " 82,8 78,9 3,9 4- prosenttinen " 84,2 80,5 3,7 5- prosenttinen " 84,6 80,7 3,9
Magnesiumvolframaattityyppinen fluoresoiva kemikaali 25 (volframiitti) 1- prosenttinen dispersio 78,9 74,2 4,7 2- prosenttinen " 79,9 75,8 4,1 3- prosenttinen " 81,1 77,7 3,4 4- prosenttinen " 82,3 79,9 2,4 5- prosenttinen " 85,4 84,1 1,3 30 Natriumhydridikäsitelty massa, johon on lisätty magnesiumvolfra-maattityypin 5-prosenttista dispersiota (vaihe a) + vaihe c)) 85,0 82,3 2,7
Yllä esitetyt tulokset osoittavat, että keksinnön- 35 mukaisissa kokeissa jälkikellastuminen on vähäisempää kuin vertailukokeissa ja vieläpä siten, että alkuvaaleus on parantunut, mikä on sinänsä yllättävää.
9 88525
Vertailtaessa propyleenioksidikäsitellystä massasta valmistettua paperiarkkia ja käsittelemättömästä massasta valmistettua paperiarkkia, voidaan tosin havaita jälkikel-lastumisen vähentyneen, mutta vaaleustaso on samalla las-5 kenut katastrofaalisella tavalla.
Natriumboorihydridikäsitellystä massasta valmistetun paperiarkin kohdalla voidaan havaita alkuvaaleuden kasvaneen selvästi samalla kun parannus jälkikellastumisen osalta ei ole yhtä selvä kuin propyleenioksidikäsitellystä 10 massasta valmistetulla paperiarkilla.
Keksinnönmukaisten vaiheiden a) + b) mukaan valmistetussa paperiarkissa oli sekä hyvä alkuvaaleus että huomattavasti pienentynyt jälkikellastuminen verrattuna ver-tailupaperiarkkiin.
15 Paperiarkissa, joka oli valmistettu käsiteltävänä olevan keksinnön ehdottomasti edullisen toteuttamismuodon eli vaiheiden a) + b) + c) mukaisesti, voitiin havaita alkuvaaleuden dramaattinen kasvu ja samalla jälkikellastumisen pienentyminen yllättävän vähäiseksi eli joissakin 20 tapauksissa ISO-arvoon n. 1 %. Näistä kokeista päätellen jälkikellastuminen pienenee suunnilleen samassa suhteessa kuin fluoresoivan kemikaalin lisäysmäärä kasvaa.
Tulokset eivät olleet aivan yhtä hyviä paperiarkil-! la, jota oli käsitelty keksinnönmukaisten vaiheiden a) ja 25 c) mukaisesti. Saatu tulos on kuitenkin selvästi parempi kuin vertailupaperiarkilla.
Esimerkki 2 V. Aikaisemmin oli vaikea estää erinomaisen pelkisti- men natriumboorihydridin hajoaminen ja/tai hydrolyysi boo-30 rihapoksi. Tämäkemikaali on suhteellisenkallis ja jotta sitä voitaisiin käyttää taloudellisesti keksinnönmukaises-sa menetelmässä on edellytyksenä se, että hajoaminen pys-’ ; tytään minimoimaan.
Tämä johtikin kokeisiin liuenneen natriumboorihyd-: ·.. 35 ridin stabiloimiseksi. Tämä onnistuikin lisäämällä komp- ·;·*: leksinmuodostajaa ja säätämällä pH ja lämpötila määrättyi hin arvoihin.
10 88525
Valmistettiin liuos, joka sisälsi 1 % NaBH^:ää ja 1 % DTPA:ta. Valmistettiin myös liuos, joka sisälsi pelkästään 1 % NaBH.:ää 4
Saadut tulokset ilmenevät alla olevasta taulukosta 2. 5
Taulukko 2 DTPA pH Lämpötila °C NaBH^:n hajoaminen % 10 0 10,5 50 48 + 10,5 50 41 0 11,5 50 24 + 11,5 50 14 0 11,5 70 88 15 + 11,5 30 0
Kuten taulukosta käy ilmi, on mahdollista saada täysin stabiili natriumboorihydridiliuos lisäämällä kompleksinmuodostajaa ja käyttämällä suhteellisen korkeaa pH-ar-20 voa = 11,5 ja matalaa lämpötilaa = 30 °C.
Esimerkki 3
Suoritettiin laboratoriokokeita tehdasvalmisteisella peroksidivalkaistulla kemikuumahierteellä.
Massa sulputettiin liuokseen, jossa oli 1 % natrium-25 boorihydridiä ja 0,2 % dietyleenitriamiinipentaetikkahap-poa (DTPA) täysin kuivasta massasta laskettuna, siten, että syntyi massasuspensio, jonka sakeus oli 3 %. Massasus-pension pH oli 11,5.
Massasuspensiosta poistettiin nestettä siten, että 30 massan sakeudeksi tuli 20 %. Massa sai tämän jälkeen reagoida natriumboorihydridin kanssa 2 tuntia lämpötilassa 30 °C. Sitten massasta poistettiin mainitut kemikaalit pesemällä ja todettiin, että natriumboorihydridiä oli kulunut 3,8 kg täysin kuivan massan tonnia kohti.
35 Massasta poistettiin vettä siten, että massan sa keudeksi tuli 50 %. Massaan lisättiin propyleenioksidia 11 88525 nestemuodossa määränä, joka oli 1 % täysin kuivan massan painosta laskettuna. Sitten lämpötila kohotettiin 60 °C:seen, jolloin propyleenioksidi kaasuuntui ja massaa käsiteltiin näin 2 tuntia. Sitten massa pestiin vedellä ja 5 todettiin, että propyleenioksidia oli kulunut 3,5 kg täysin kuivan massan tonnia kohti. Massasta muodostettiin paperiarkkeja biichnersuppilossa.
Näihin paperiarkkeihin lisättiin kahta erilaista fluoresoivaa kemikaalia siten, että paperiarkit kastettiin 10 nopeasti dispersioon, jossa konsentraatio oli 5 %. Nämä kemikaalit olivat kalsiumhalogeenifosfaattityyppiä ja magnesiumvolframaattityyppiä. Kun paperiarkit oli kuivattu ja ilmastoitu, niistä määritettiin alkuvaaleus ja vaaleus vanhentamisen jälkeen menetelmän SCAN-C11:75 mukaan 15 ja vaaleusarvot ilmaistiin % ISO.
Biichnersuppilolla muodostettiin myös paperiarkki lähtömassasta. Lisäksi muodostettiin paperiarkki natrium-boorihydridikäsitellystä massasta. Nämä kaksi paperiark-kai toimivat vertailupaperiarkkeina.
20 Yllä kuvattujen ja keksinnönmukaisesti valmistettu jen paperiarkkien lisäksi valmistettiin paperiarkki nat-riumboorihydridi- ja propyleenioksidikäsitellystä massas-• ta eli keksinnönmukaisten vaiheiden a) + b) mukaisesti.
] Lisäksi kastett-in natriumboorihydridikäsitellystä mas- 25 sasta valmistettu paperiarkki magnesiumvolframaatin 5-pro- senttiseen liuokseen eli keksinnönmukaisten vaiheiden a) '·'· + c) mukaisesti.
Saadut tulokset ilmenevät alla olevasta taulukosta 3.
12 88525
Taulukko 3
Alku- Vanh. Erotus
vaaleus vaaleus % ISO % ISO
5
Vertailupaperiarklt Käsittelemätön massa 72,3 67,2 5,1
Natriumboorihydridikäsitelty massa (= vaihe a)) 78,0 72,4 5,6 10 Keksinnönmukaisesti valmistetut paperiarkit
Natriumboorihydridi- ja pro-pyleenioksidikäsitelty massa ( = vaihe a) + vaihe b)) 77,8 73,6 4,2
Natriumboorihydridi- ja 15 propyleenioksidikäsitelty massa, johon lisätty alla mainittu kemikaali (vaihe a) + vaihe b) + vaihe c))
Kalsiumhalogeenifosfaatti-tyyppinen fluoresoiva kemikaali (apatiitti) 80,6 76,5 4,1 20 Magnesiumvolframaattityyp- pinen fluoresoiva kemikaali (volframiitti) 81,6 79,7 1,9
Natriumboorihydridikäsitelty massa, johon on lisätty magnesiumvolframaattityy-pin 5-prosenttista dis- 25 persiota (vaihe a) + vaihe c)) 81,8 78,9 2,9
Yllä esitetyt tulokset osoittavat, että esimerkin 1 tulokset toistuvat, kun keksintöä sovelletaan kemikuuma-hierteeseen.
30 Paras tulos saavutettiin keksinnön ehdottomasti edullisella toteuttamismuodolla eli täydellisellä käsittelyllä vaiheiden a) + b) + c) mukaisesti.
Toiseksi paras tulos saavutettiin keksinnönmukai-sella toteuttamismuodolla, jossa lähtömassaa käsiteltiin 35 vain vaiheiden a) + c) avulla.
13 88525
Esimerkki 4
Suoritettiin laboratoriokokeita laboratoriovalmis-teisella peroksidivalkaistulla kuumahierteellä (TMP).
Kokeet olivat samat kuin esimerkissä 3 kuvatut lu-5 kuunottamatta sitä, että pelkällä natriumboorihydridillä käsitellystä massasta ei valmistettu paperiarkkia.
Saadut tulokset ilmenevät alla olevasta taulukosta 4.
Taulukko 4 10
Alku- Vanh. Erotus
vaaleus vaaleus % ISO % ISO
Vertailupaperiarkit 15 Käsittelemätön massa 75,2 69,1 6,1
Keksinnönmukaisesti valmistetut paperiarkit
Natriumboorihydridi- ja pro-pyleenioksidikäsitelty massa 2Q (vaihe a) + vaihe b)) 78,5 75,2 3,3
Yllä kuvattu massa plus fluoresoiva kemikaali kalsiumhalogeenifosfaatti-tyypin 5-prosenttinen dis- pertio (apatiitti) 81,7 78,7 3,0 -·. 25 magnesiumvolframaattityypin 5-prosenttinen dispersio (volframiitti) 82,9 80,2 2,7
Natriumboorihydridikäsitely massa, johon on lisätty 30 magnesiumfolframaattityypin 5-prosenttista dispersiota : (vaihe a) + vaihe c) ) 83,0 80,0 3,0 ____; Yllä esitetyt tulokset osoittavat, että sovellettaessa keksintöä kuumahierteeseen saatiin suunnilleen sa-: '·· 35 mat tulokset kuin mekaanisella massalla (hiokkeella) ja kemikuumahierteellä.

Claims (11)

14 88525
1. Menetelmä valkaistun sellumassan käsittelemiseksi, tunnettu siitä, että valkaisun jälkeen sellu-5 massaa a) aina käsitellään vähintään yhdellä kemikaalilla, joka pelkistää ligniinin sisältämät a- ja r-karbonyyliryh-mät, ja vähintään yhdessä lisävaiheessa b) mahdollisesti käsitellään vähintään yhdellä ke-10 mikaalilla, joka estää ligniinin fenoliset hydroksyyliryh- mät ja c) seilumessaan lisätään aina vähintään yksi kemikaali, joka muuttaa lyhytaaltoiset valokvantit pitkäaal-toisiksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sellumassaa käsitellään kohtien a), b) ja c) mukaan sekä pestään kahden ensimmäisen käsittelyvaiheen jälkeen.
3. Patenttivaatimusten 1-2 mukainen menetelmä, 20 tunnettu siitä, että ligniini a- ja γ-karbonyyli- ryhmät pelkistävänä kemikaalina on natriumboorihydridi.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sellumassaan lisätään myös kompleksinmuodostajaa. .25 5. Patenttivaatimusten 3 ja 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että natriumboorihydridi ja kompleksinmuodostaja lisätään sellumassaan liuoksen muodossa, jonka pH on yli 11, ja että käsittely tapahtuu lämpötilassa alle 40 °C.
6. Patenttivaatimusten 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että estokemikaalinan on etyleeni-oksidi tai propyleenioksidi.
7. Patenttivaatimusten 1-6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kemikaali, joka muuttaa ly-35 hytaaltoiset valokvantit pitkäaaltoisiksi, on fluoresoiva aine. 15 88525
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että aine muuttaa lyhytaaltoisen valon valoksi, jonka aallonpituus on yli 400 nanometriä.
9. Patenttivaatimusten 7-8 mukainen menetelmä, 5 tunnettu siitä, että aine on epäorgaaninen.
10. Patenttivaatimusten 7-9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että aine lisätään sellumassaan massatehtaalla.
11. Patenttivaatimusten 7-9 mukainen menetelmä, 10 tunnettu siitä, että aine lisätään paperiin paperitehtaalla. » « · • 4 16 88525
FI880880A 1987-02-27 1988-02-25 Foerfarande foer ljushetsstabiliserande av blekt lignininnehaollande cellulosamassa FI88525C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8700843 1987-02-27
SE8700843A SE456168C (sv) 1987-02-27 1987-02-27 Foerfarande foer ljushetsstabilisering av blekt lignininnehaallande cellulosamassa

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI880880A0 FI880880A0 (fi) 1988-02-25
FI880880A FI880880A (fi) 1988-08-28
FI88525B FI88525B (fi) 1993-02-15
FI88525C true FI88525C (fi) 1993-05-25

Family

ID=20367701

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI880880A FI88525C (fi) 1987-02-27 1988-02-25 Foerfarande foer ljushetsstabiliserande av blekt lignininnehaollande cellulosamassa

Country Status (14)

Country Link
US (1) US5035772A (fi)
EP (1) EP0280332B1 (fi)
JP (1) JPH07111034B2 (fi)
AT (1) ATE69075T1 (fi)
AU (1) AU592488B2 (fi)
BR (1) BR8800825A (fi)
CA (1) CA1289306C (fi)
DE (1) DE3865857D1 (fi)
ES (1) ES2025717T3 (fi)
FI (1) FI88525C (fi)
NO (1) NO167160C (fi)
NZ (1) NZ223568A (fi)
PT (1) PT86853B (fi)
SE (1) SE456168C (fi)

Families Citing this family (27)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5080754A (en) * 1990-07-20 1992-01-14 The Research Foundation Of State University Of Ny Method for reducing brightness reversion in lignin-containing pulps and article of manufacture thereof
US5360515A (en) * 1993-08-25 1994-11-01 The Research Foundation Of The State University Of New York Method for reducing thermal and light-induced brightness reversion in lignin-containing pulps
EP0899373A1 (en) * 1997-08-28 1999-03-03 Ciba SC Holding AG Method of whitening lignin-containing pulp during manufacture
US6059927A (en) 1997-09-23 2000-05-09 Queen's University At Kingston Method of reducing brightness reversion and yellowness (B*) of bleached mechanical wood pulps
US6423183B1 (en) 1997-12-24 2002-07-23 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Paper products and a method for applying a dye to cellulosic fibers
DE19945580C5 (de) * 1999-09-23 2007-03-15 Stora Enso Publication Paper Gmbh & Co. Kg Gestrichenes, optisch aufgehelltes Druckpapier und Verfahren zu dessen Herstellung
US6379498B1 (en) * 2000-02-28 2002-04-30 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Method for adding an adsorbable chemical additive to pulp during the pulp processing and products made by said method
WO2001079605A2 (en) * 2000-04-19 2001-10-25 Pulp And Paper Research Institute Of Canada Inhibition of yellowing in papers
US6749721B2 (en) * 2000-12-22 2004-06-15 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Process for incorporating poorly substantive paper modifying agents into a paper sheet via wet end addition
JP4613338B2 (ja) * 2001-02-06 2011-01-19 独立行政法人産業技術総合研究所 セルロース誘導体の漂白法
US7749356B2 (en) * 2001-03-07 2010-07-06 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Method for using water insoluble chemical additives with pulp and products made by said method
US6582560B2 (en) 2001-03-07 2003-06-24 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Method for using water insoluble chemical additives with pulp and products made by said method
US6716310B2 (en) 2001-12-31 2004-04-06 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Process for manufacturing a cellulosic paper product exhibiting reduced malodor
US6893473B2 (en) * 2002-05-07 2005-05-17 Weyerhaeuser.Company Whitened fluff pulp
US20040000012A1 (en) * 2002-06-26 2004-01-01 Borregaard Chemcell Treatment of a mixture containing cellulose
US6916402B2 (en) * 2002-12-23 2005-07-12 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Process for bonding chemical additives on to substrates containing cellulosic materials and products thereof
FI122175B (fi) * 2003-12-23 2011-09-30 Teknologian Tutkimuskeskus Vtt Menetelmä kuitutuotteen valmistamiseksi
FI121892B (fi) * 2003-12-23 2011-05-31 Teknologian Tutkimuskeskus Vtt Menetelmä kuituyhdistelmätuotteiden valmistamiseksi
FI20031904A (fi) * 2003-12-23 2005-06-24 Kemira Oyj Menetelmä lignoselluloosatuotteen muokkaamiseksi
US7670459B2 (en) 2004-12-29 2010-03-02 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Soft and durable tissue products containing a softening agent
AU2006235427B2 (en) * 2005-04-08 2011-02-03 Nalco Company Improved composition and processes for paper production
US8246780B2 (en) * 2005-09-19 2012-08-21 Nalco Company Methods for enhancing brightness and resistance to thermal yellowing of bleached kraft pulp and paper
US7967948B2 (en) * 2006-06-02 2011-06-28 International Paper Company Process for non-chlorine oxidative bleaching of mechanical pulp in the presence of optical brightening agents
US8728274B2 (en) * 2006-09-22 2014-05-20 Akzo Nobel N.V. Treatment of pulp
FI20085347A0 (fi) * 2008-04-22 2008-04-22 Kemira Oyj Esikäsittelymenetelmä valon aikaansaaman ligniinipitoisen materiaalin kellertymisen vähentämiseksi
FI20085345L (fi) * 2008-04-22 2009-10-23 Kemira Oyj Menetelmä valon aikaansaaman ligniinipitoisen materiaalin kellertymisen vähentämiseksi
US9932709B2 (en) 2013-03-15 2018-04-03 Ecolab Usa Inc. Processes and compositions for brightness improvement in paper production

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE164828C1 (fi) *
SE177179C1 (fi) * 1961-01-01
US3017316A (en) * 1958-06-25 1962-01-16 Hooker Chemical Corp Method of bleaching wood pulp with chlorine dioxide and sodium borohydride
US3068141A (en) * 1959-09-10 1962-12-11 Eastman Kodak Co Method of refining kraft wood pulp
DE1121798B (de) * 1959-10-24 1962-01-11 Norddeutsche Seekabelwerke Ag Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung von Beuteln aus einem Schlauch aus thermoplastischem Kunststoff
US3393122A (en) * 1964-06-03 1968-07-16 Georgia Pacific Corp Pretreatment of green wood with reducing agent prior to storage
GB1495154A (en) * 1973-12-10 1977-12-14 Commw Scient Ind Res Org Manufacture of paperboard
SU536271A1 (ru) * 1975-04-01 1976-11-25 Пермский Филиал Всесоюзного Научно-Производственного Объединения Целлюлозно-Бумажной Промышленности Способ отбелки волокнистой массы
US4339238A (en) * 1980-01-14 1982-07-13 Ciba-Geigy Corporation Stable aqueous formulations of stilbene fluorescent whitening agents
US4401810A (en) * 1981-09-08 1983-08-30 United States Of America As Represented By The Librarian Of Congress Method of stabilizing felted cellulosic sheet material with an alkali metal borohydride
CA1249402A (en) * 1984-12-21 1989-01-31 Pulp And Paper Research Institute Of Canada Multistage brightening of high yield and ultra high- yield wood pulps

Also Published As

Publication number Publication date
JPH07111034B2 (ja) 1995-11-29
NO880853D0 (no) 1988-02-26
SE8700843D0 (sv) 1987-02-27
NZ223568A (en) 1989-06-28
FI880880A (fi) 1988-08-28
JPS63227882A (ja) 1988-09-22
AU592488B2 (en) 1990-01-11
BR8800825A (pt) 1988-10-04
PT86853A (pt) 1988-03-01
NO167160C (no) 1991-10-09
EP0280332B1 (en) 1991-10-30
AU1219588A (en) 1988-09-01
NO880853L (no) 1988-08-29
CA1289306C (en) 1991-09-24
EP0280332A1 (en) 1988-08-31
DE3865857D1 (de) 1991-12-05
ES2025717T3 (es) 1992-04-01
FI88525B (fi) 1993-02-15
US5035772A (en) 1991-07-30
ATE69075T1 (de) 1991-11-15
SE456168C (sv) 1991-08-12
PT86853B (pt) 1992-05-29
SE456168B (sv) 1988-09-12
FI880880A0 (fi) 1988-02-25
NO167160B (no) 1991-07-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI88525C (fi) Foerfarande foer ljushetsstabiliserande av blekt lignininnehaollande cellulosamassa
US5368689A (en) Paper and a method of paper manufacture
FI104502B (fi) Menetelmä paperirainan valmistamiseksi
CA1152266A (en) Lumen-loaded paper pulp, its production and use
US6340408B1 (en) Method of preparation of a fluffed pulp to be used in absorbent products
KR100214895B1 (ko) 양이온 케텐 이량체를 사용한 충진제의 예비처리법
FI101091B (fi) Paperin pinnoittaminen
EP2971350B1 (en) Processes and compositions for brightness improvement in paper production
FI115225B (fi) Täyteainetta sisältävän paperin valkaisu
US3620913A (en) A process of making paper and paper made therefrom using starch anthranilate
US5360515A (en) Method for reducing thermal and light-induced brightness reversion in lignin-containing pulps
US20240026606A1 (en) Method for separating cellulosic particulates out of fiber suspensions and/or filtrates
US5294301A (en) Process for manufacture of paper
EP1246965B1 (en) Method for eliminating detrimental substances in a process liquid
Smook Overview of the pulp and paper industry from a chemical industry perspective
US3006807A (en) Slimicide
Klungness et al. Lightweight, High Opacity Paper: Process Costs and Energy Use Reduction
CS268912B1 (cs) Způeob výroby papírenských buničin

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
FG Patent granted

Owner name: MO OCH DOMSJOE AKTIEBOLAG