FI86148C - Skidbindning. - Google Patents

Skidbindning. Download PDF

Info

Publication number
FI86148C
FI86148C FI865188A FI865188A FI86148C FI 86148 C FI86148 C FI 86148C FI 865188 A FI865188 A FI 865188A FI 865188 A FI865188 A FI 865188A FI 86148 C FI86148 C FI 86148C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
ski
ski boot
stop
sole
boot
Prior art date
Application number
FI865188A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI86148B (fi
FI865188A (fi
FI865188A0 (fi
Inventor
Vladimir Stepanovich Makarenko
Original Assignee
Le Polt I Im M I Kalinina
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Le Polt I Im M I Kalinina filed Critical Le Polt I Im M I Kalinina
Publication of FI865188A publication Critical patent/FI865188A/fi
Publication of FI865188A0 publication Critical patent/FI865188A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI86148B publication Critical patent/FI86148B/fi
Publication of FI86148C publication Critical patent/FI86148C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63CSKATES; SKIS; ROLLER SKATES; DESIGN OR LAYOUT OF COURTS, RINKS OR THE LIKE
    • A63C9/00Ski bindings
    • A63C9/20Non-self-releasing bindings with special sole edge holders instead of toe-straps

Landscapes

  • Footwear And Its Accessory, Manufacturing Method And Apparatuses (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Polyesters Or Polycarbonates (AREA)
  • Tents Or Canopies (AREA)
  • Die Bonding (AREA)
  • Magnetic Heads (AREA)
  • Nitrogen And Oxygen Or Sulfur-Condensed Heterocyclic Ring Systems (AREA)
  • Processes Of Treating Macromolecular Substances (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)
  • Photovoltaic Devices (AREA)
  • Crystals, And After-Treatments Of Crystals (AREA)
  • Regulating Braking Force (AREA)

Description

1 86148
Suksiside
Keksinnön kohteena on suksiside, joka käsittää tu-kitapit ja vastaavat reiät sukseen ja hiihtokenkään jär-5 jestettyinä murtomaasuksia varten.
Tänään me voimme todeta, että yleisesti käytetystä "Racing Norm 38" -tyyppisestä hiihtokengästä ollaan siirtymässä "Racing Norm 50" -tyyppiseen hiihtokenkään. Kun hiihtäjä käyttää perinteistä hiihtotyyliä hyvin valmiste-10 tulla ladulla, suositetaan kahdesta edellä mainitusta hiihtokenkätyypistä ensimmäistä, koska hiihtokengän pohjan kapeamman kärkiosan ansiosta hiihtäjä saa tehokkaamman työnnön. Hiihtokengän pohjan kapeammasta kärkiosasta johtuen tarvitaan huomattavasti pienempi voima eliminoimaan 15 hiihtokengän pohjan muodostama vastus pohjan taipuessa suksen kärjen suuntaan. Luistelutyylin käyttäminen aset-taakin jo paljon suurempia vaatimuksia pohjan vääntövas-tukseen nähden. Näin ollen aikaisemmalla "Rotafelia"-tyyppisellä suksisiteellä saadaan suurempi jäykkyys, toisin 20 sanoen suksen parempi hallinta. Tämäntyyppinen suksiside ei kuitenkaan täytä kaikkia tarvittavia vaatimuksia pohjan taipuessa esimerkiksi luistelutyylin ollessa kyseessä.
Tunnettu asia on, että hiihtokengän muovipohjan poikkileikkauspinta-ala kasvaa pohjan kärjestä sen kanta-25 pään suuntaan. Kengän suurin poikkileikkauspinta-ala on tällöin hiihtäjän jalkaterän kohdalla.
Toisaalta, kun hiihtokenkä lukitaan sukseen hiih-: : täjän jalkaterän kohdalta, pohjan vääntövastus kasvaa jyr- : kästi, millä on luistelutyyliä käytettäessä huomattava 30 merkitys, koska siteeseen vaikuttavat murtomomentit tulevat heikommiksi. Hiihtokengän lukitseminen mainitulla alu-. . eella on kuitenkin hankalaa, koska on melko vaikeaa suun- nitella sellainen lukko, joka takaa hiihtokengän lukittu-misen mainitulla alueella ja täyttää samalla kaikki edel-*:’·*: 35 lytetyt toimintavaatimukset.
2 86148
Toisaalta, kun hiihtokenkä lukitaan jalkaterän kohdalta, pohjan taivutusvastus pystytasossa suksen kärkeä päin kasvaa ja vähentää hiihtäjän työntötehoa perinteistä hiihtotyy1iä käytettäessä.
5 Kun tämä pidetään mielessä, voidaan todeta, että käytetystä hiihtotyylistä (perinteinen tai luistelu) ja ladun kunnosta (lumi, jääpinta) johtuen on tarkoituksenmukaista, että valitaan hiihtokengän pohjan optimaalinen vääntövastussuhde, joka määrää puolestaan hiihtokengän 10 pohjan taipumisvastuksen edellä mainitussa pystytasossa. Jälkimmäiseen tulokseen voidaan päästä muuttamalla pohjan lukitusaluetta hiihtokengän akselilla. Pohjan lukitusalu-een muuttaminen hiihtokengän akselilla on samassa hiih-tokengässä kuitenkin hyvin monimutkainen tehtävä, koska 15 tällainen ratkaisu ei sovi aikaisempiin sidemalleihin.
Eräässä aikaisemmassa suksisiteessä on tukitapit, joissa on kaksi osaa, ja lukko, joka rajoittaa hiihtokengän pystysuoran liikkeen (vertaa DE-patenttihakemusta n:o 3240750, IPC A 630). Jokaisen tapin toinen osa on kiinni-20 tetty suoraan suksen (hiihtokengän) runkoon, ja toinen osa menee hiihtokengän pohjassa (suksessa) olevaan vastaavaan reikään. Jos tapin alaosa on kiinnitetty suksen runkoon, hiihtokenkä on sen lukitsemiseksi paikalleen sijoitettava niin, että tappien yläosat menevät hiihtokengän pohjan 25 kärkiosassa oleviin vastaaviin reikiin. Hiihtokengän pys- • · tyliikkeen rajoittamiseen käytetään erilaisia lukkoja.
“'**· Mainitun siteen etuina voidaan mainita sen suhteellisen : hyvä soveltuvuus valmistukseen ja yksinkertainen rakenne, : sen nopea kiinnittäminen ja irrottaminen ja erilaisten • · » .*.·. 30 lukkotyyppien käyttömahdollisuus. Siteen epäkohtana on • * mainittava sen suhteellisen huonot toimintaominaisuudet . . hiihtokenkää lukittaessa ja irrotettaessa, koska tämä voi- daan suorittaa vain käsin.
Toinen aikaisempi suksiside (vertaa DE-patenttia : ' : 35 n:o G 8425984.1, IPC A 63C) käsittää samoin sukseen kiin- 3 86148 nitetyt tukitapit, jotka menevät hiihtokengän pohjan kärkiosassa oleviin vastaaviin reikiin, ja lukon, joka on tehty telinetyyppisenä levyjousena, joka haarautuu hiihtokengän pohjan kärkiosan päältä ja jonka toinen pää on 5 kiinnitetty sukseen. Tämän siteen etuina voidaan mainita sen suhteellisen hyvä soveltuvuus valmistukseen, alhaiset tuotantokustannukset, pieni koko, ja paino sekä hiihto-kengän automaattinen lukittuminen sukseen (käsiä ei tarvitse käyttää). Tätä sidettä voidaan kuitenkin käyttää 10 vain sellaisessa hiihtokengässä, jossa pohjan kärkiosa on tehty ulokkeena tai reunana. Kun hiihtäjä suorittaa työnnön, syntyy vaakasuora voimakomponentti kohtisuoraan suksen pitkittäisakseliin nähden, ja huomattava vääntömoment-ti, kun hiihtäjän työntövyöhyke ei ole samalla kohdalla 15 hiihtokengän lukkovyöhykkeen kanssa. Tästä johtuen hiihto-kengän pohja vääntyy. Tämä epäkohta on tunnusomainen kaikille niille sidetyypeille, jotka on suunniteltu uloke-rakenteena muodostetun kärkiosan käsittäviä hiihtokenkiä varten.
20 Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada suksiside, jolla tukitappiin ja hiihtokengän pohjaan vaikuttavat voimat pystytään jakamaan tasaisemmin.
Tämä tavoite on ratkaistu keksinnön mukaisella suk-sisiteellä, jolle on tunnusomaista, että ainakin yhden tu-' ·,· 25 kitapin ulkopinta muodostaa yhdessä vastaavan reiän pinnan : : kanssa kitkaparin, joka varmistaa hiihtokengän lukittu- ·:*·: misen tukitappiin suksisidettä käytettäessä. Keksinnön : mukaisen suksisiteen edulliset suoritusmuodot on esitetty . .·. oheistetuissa patenttivaatimuksissa 2-8.
• ·. 30 Ehdotettu suksiside takaa luotettavamman toiminnan, koska kitkapari varmistaa hiihtokengän lukittumisen tuki-tappeihin niiden ollessa tiiviisti kiinni vastaavassa pin-nassa.
' Hiihtokengän lukitseminen sukseen kitkaparin avul- 35 la estää tukitapin liikkumisen vastaavaa reikää vasten 4 86148 hiihtäjän suorittaessa työnnön, mikä vähentää puolestaan tuntuvasti siteen kulumista. Näiden pintojen liikkeen aiheuttamaa kulumista tapahtuukin vain silloin, kun hiihto-kenkä lukitaan tappiin tai irrotetaan siitä. Mahdollisuus 5 välyksen ja näin ollen dynaamisen kuormituksen syntymiseen vähenee tuntuvasti. Kaikki tämä lisää siteen luotettavuutta. Ehdotettua suksisidettä voidaan käyttää sekä hiihto-kengän pohjan yli tulevan kärkiulokkeen käsittävissä että ilman sitä valmistetuissa hiihtokengissä.
10 On erittäin edullista, että useat hiihtokengän tai suksen pitkittäisakselille sijoitetut vastaavat reikäpa-rit vastaavat aina yhtä suksessa tai hiihtokengässä olevaa tappiparia. Tällaisen rakenteen ansiosta voidaan samaa hiihtokenkäparia käyttää sekä luistelutyylissä että 15 tavanomaisessa perinteisessä hiihtotyylissä. Luistelutyylin tiedetään asettavan hiihtokengän pohjalle suurempia vaatimuksia sen vääntymiseen nähden. Vääntymisen vähentämiseksi suositetaan, että hiihtokengän lukitusvyöhyke siirretään hiihtäjän varpaiden kohdalle, toisin sanoen 20 hiihtokengän lukitusvyöhyke järjestetään samalle kohdalle hiihtäjän työntövyöhykkeen kanssa. Tässä vyöhykkeessä pohja on kuitenkin leveämpi kuin hiihtokengän kärkiosassa. Toisaalta tämä on luistelutyylin kannalta edullista, koska se vähentää pohjan vääntymistä. Tähän liittyy kuiten-25 kin toisaalta myös negatiivisia vaikutuksia, jotka johtu-vat pohjan lisääntyvästä taivutusvastuksesta pystytasossa yhdensuuntaisesti suksen pitkittäisakselin kanssa, mikä : : : aiheuttaa hiihtäjän työntötehon alenemisen. Vaatimukset : ovat näin ollen vastakkaisia. Tämän vuoksi onkin erittäin 30 edullista, että hiihtokenkä lukitaan luistelutyyliä käytettäessä tukitappeihin, jotka sijoitetaan vastaaviin · työntövyöhykkeeseen järjestettyihin reikiin, kun taas pe- rinteisessä hiihtotyylissä olisi käytettävä pohjan kapeam- • « · paan etuosaan (kärkeen) järjestettyjä reikiä. Kilpahiih-35 dossa tämä on erittäin tärkeää, koska nykyään noin puolet · 5 86148 ladusta on tehty nimenomaan perinteistä hiihtotyyliä varten ja toinen puoli on tehty luistelutyyliä varten. Tällaisessa tapauksessa suositetaan siis käytettäväksi ehdotettua siderakennetta, jolla hiihtokengän lukitusvyöhyke 5 pystytään muuttamaan nopeasti kulloinkin esiintyvien olosuhteiden mukaan, niin että siteeseen ja hiihtokenkään vaikuttavia voimia voidaan ohjata yhtenäisestä. On huomattava, ettei hiihtokengän lukitusvyöhykkeen vaihtamistarve määräydy yksinomaan hiihtäjän käyttämän hiihtotyylin, vaan 10 myös sääolosuhteiden mukaan. Jäinen pinta, lumijää ja märkä lumi lisäävät hiihtokengän pohjan vääntymistä. Tällaisissa olosuhteissa on myös edullista, että hiihtokengän lukitusvyöhyke siirretään kauemmaksi pohjan kärkiosasta hiihtokengän siirtämiseksi suksen kärkeä päin, jolloin 15 suksi voidaan hallita paremmin. Vastaava tilanne syntyy esimerkiksi silloin, kun maasto on epätasaista tai latu on tehty huonosti.
On tärkeää, että jokainen kitkapari käsittää ainakin osan tukitapin ulkopinnasta ja osan vastaavan reiän 20 siihen koskettavasta pinnasta. Mainittujen osien pituutta ja muotoa muuttamalla voidaan muuttaa hiihtokengän luki-tusvarmuuden määräävää kitkavoimien suuruutta. Esimerkiksi osien pituuden kasvaessa myös voimat kasvavat muiden tekijöiden pysyessä samoina. Vastaava tilanne syntyy, kun osi-25 en muotoa muutetaan esimerkiksi lieriömäisestä kartiomai-seksi. Sama tilanne voidaan todeta myös silloin, kun ta-pinosien halkaisija kasvaa reiän vastavien osien halkaisi-. . jän pysyessä samana.
· Keksinnön suositettavassa rakenteessa kitkaparin 30 muodostaa Morsen kartio, joka takaa hiihtokengän kiinnit-tymisen varmasti sukseen.
Keksinnön erään rakenteen mukaan ainakin yksi tap-:/·· pia vastaava reikä käsittää joustavaa materiaalia olevan : : vaipan kitkaparin muodostuessa tällöin vastaavan tukita- 35 pin ulkopinnasta ja siihen koskettavasta vaippapinnasta.
6 66148
On myös mahdollista, ettei vaippa kiinnitetä reikään, vaan tukitappeihin, jotka on tehty esimerkiksi metallista. Mainitun, joustavasta materiaalista valmistetun vaipan sijoittaminen tukitapin ja vastaavan reiän pintaosien väliin 5 saa aikaan kuormituksen jakautumisen tasaisemmin tukitap-piin nähden, koska vaipan elastinen materiaali pyrkii siirtymään suurpainevyöhykkeeltä alipainevyöhykkeelle, mikä tasoittaa paineen tapin pinta-alayksikköä kohden. Sitäpaitsi, kun vaipat tehdään irrotettaviksi, voidaan 10 vaipan ja tapin vastaavan osan tai koko pinnan välisiä kitkavoimia muuttaa, ja hiihtäjä voi säästä tai muista kulloinkin esiintyvistä olosuhteista riippuen käyttää erilaisia vaippoja.
On edullista, että tapin ulkopinnassa on leikkauk-15 siä. Kun tappiin tehdään leikkauksia, pystytään lisäämään koheesiovoimaa tapin ja vastaavan reiän kosketuspintaosien tai tapin ja vaipan välillä. Keksinnön eräässä rakennemuo-dossa tapin ulkopinnassa on renkaan muotoisia uria hiihto-kengän lukitsemiseksi varmemmin sukseen.
20 Keksinnön toisen rakenteen mukaan vaippa voidaan varustaa osilla, jotka ohjaavat sitä voimaa, jolla se puristuu tukitappia vasten. Tämä tekee mahdolliseksi hiihto-kengän sijoittamisen tukitappeihin niin, että vaippa puristuu minimaalisesti tukitappiin, toisin sanoen mahdolli- : : 25 simman pienellä voimalla. Kun hiihtokenkä on sijoitettu tukitappeihin, on edullista, että lisätään sitä voimaa, -···· jolla vaippa puristuu tukitappiin, jolloin hiihtokenkä lukittuu varmemmin eikä pääse liikkumaan pystytasossa, toisin sanoen vahingossa tapahtuvan irtoamisen todennäköi-30 syysaste laskee.
* ' Käsiteltävän keksinnön muita tavoitteita ja etuja käy ilmi seuraavasta selostuksesta, joka koskee sen eri-*. *: koisrakcnteita ja jolloin viitataan oheisiin piirustuk- ♦ siin, joissa :·.·. 35 kuvio 1 esittää hiihtokengän lukitsemista suksisi- • · teeseen keksinnön mukaan (pituusleikkaus), kuvio 2 esittää samaa toimintoa käytettäessä vaip paa, 7 86148 kuvio 3 esittää pohjaan kuuluvalla ulokerakentei-5 sella kärkiosalla varustetun hiihtokengän kiinnittämistä suksisiteeseen keksinnön mukaisesti (pituusleikkaus), kuvio 4 vastaa muuten edellistä, mutta hiihtokengän pohjassa ei ole ulokerakenteista kärkiosaa (pituus-leikkaus ), 10 kuvio 5 esittää hiihtokengän pohjaa (alhaaltapäin katsottuna), ja kuviot 6 ja 7 esittävät suksisiteen rakenteita (pituusleikkaus) ennen suksessa olevien tappien sijoittamista hiihtokengän vastaaviin reikiin.
15 Suksiside käsittää tukitapit 1 (kuviot 1-7) suk seen 2 sijoitettuina ja vastaavat reiät 3 hiihtokengän 5 pohjassa 4. Ainakin osa jokaisen tapin ulkopinnasta ja ainakin osa siihen koskettavasta vastaavan reiän 3 pinnasta muodostavat yhdessä kitkaparin. Kitkapari voidaan muodos-20 taa Morsen kartiona tai itsepitokartiona. Useat reikäpa-rit 3, jotka on järjestetty suksen 2 ja hiihtokengän 5 pitkittäisakselille, voivat vastata yhtä tappiparia 1 (kuvio 5).
Suksiside toimii seuraavasti: 25 Hiihtäjä kääntää hiihtokengän 5 pohjan 4 sellaiseen asentoon, jossa tuki tappien 1 ja vastaavien reikien 3 akselit tulevat samalle kohdalle. Sitten hän siirtää voimaa . . käyttämällä hiihtokengän 5 pohjaa tukitappeja 1 pitkin, kunnes pohjan alapinta tukeutuu suksen 2 pintaan. Tämän 30 jälkeen hiihtäjä käyttää niin paljon voimaa, että tapit 1 ·.·.* menevät tiukasti reikiin 3 hiihtokengän 5 lukitsemiseksi.
Mainitun rakenteen etuina voidaan mainita, että : tällöin on eliminoitu käytännöllisesti katsoen kokonaan huomattavan nivelkulumisen aiheuttava välys, suksi 2 voi-35 daan hallita hyvin, siteen rakenne on yksinkertainen, se 8 86148 soveltuu hyvin valmistukseen ja on kevyt (ei lukkoa).
Toimintaominaisuuksien parantamiseksi suksisitee-seen voidaan lisätä vaippa 6 (kuvio), joka pannaan jokaiseen reikään 3 ja on valmistettu joustavasta materiaalis-5 ta, esimerkiksi kumista. Tässä tapauksessa kitkapari muodostuu vastaavan tapin 1 ulkopinnasta ja siihen koskettavasta vaipan 6 pinnasta.
Kuviossa 2 esitetty suksiside toimii seuraavasti. Hiihtokengän 5 lukitsemiseksi hiihtäjän on painettava jal-10 katerällään hiihtokengän 5 pohjaa 4 pystysuoraan alaspäin tapin 1 akselia pitkin. Tappi 1 menee reikään 3 ja levittää vaippaa 6 (puristaa sen reiän 3 seinämään). Kun tuki-tappi 1 on tullut reikään 3, se pysyy hiihtokengän 5 pohjassa 4 kitkavoimalla, joka kasvaa työnnön (pohjan taipu-15 misen) tapahtuessa ja varmistaa näin hiihtokengän 5 varman lukittumisen.
Mainitun suksisiderakenteen mukaan hiihtokengän 5 lukittuminen tapahtuu niillä kimmovoimilla, jotka puristavat vaipan 6 ja tukitapin 1 pinnat yhteen.
20 Jokaisessa reiässä 3 voi olla vahvistusholkki 7 (kuviot 1-7), esimerkiksi metallia.
Jotta voitaisiin ohjata vaipan 6 pinnan puristuminen tukitappiin 1, side voidaan varustaa tähän sopivalla laitteella.
' · : 25 Mainittuna laitteena, jolla ohjataan vaipan 6 pu- Y: ristuminen tukitappiin 1, voi olla esimerkiksi kierrelii- :Y täntä, joka käsittää onton ruuvin 8 (kuvio 3), joka on : sijoitettu hiihtokengän 5 pohjan 4 ulokekärkeen kiinnite- . .·. tyn vahvistusholkin 7 kierreosaan 9. Vaippa 6 on sijoitet- Y\ 30 tu ruuviin 8. Kun ruuvi 8 on kierretty hoikkiin 7, vaippa 6 vääntyy ja lisää tällöin hoikin 7 reikään 3 sijoitetun tapin 1 ja vaipan 6 välistä kitkavoimaa. Vastaavasti, kun ** ruuvi 8 kierretään irti hoikista 7, mainittu kitkavoima *.· : pienenee.
35 Kuviossa 3 esitetty suksiside toimii seuraavasti.
► · • · · 9 86148
Ennen hiihtokengän 5 lukitsemista on edullista poistaa vaipan 6 kuormitus, jolloin saadaan parhaat edellytykset tapin 1 sovittamiseksi pohjan 4 reikään 3. Tämän jälkeen vaippaan 6 vaikuttavaa kuormitusta lisätään kier-5 tämällä ruuvi 8 hoikkiin 7. Kuormituksen lisääntyminen saa aikaan vaipan 6 joustomateriaalin koheesiovoiman lisääntymisen ja tehostaa näin ollen hiihtokengän 5 kiinnittymistä tappiin 1 ja sukseen 2. Tällä tavoin pystytään parantamaan tapin 1 toimintaolosuhteita sen luotettavuuden ja 10 kestävyyden parantamiseksi. Kun vaippa 6 on kulunut, se voidaan vaihtaa nopeasti.
Kuviot 4 ja 5 esittävät sellaista ehdotettua suksi-siderakennetta, jota käytetään hiihtokengässä 5, jossa ei ole ulokerakenteista pohjan 4 kärkiosaa tai reunaa.
15 Keksinnön tämän rakenteen mukaan vahvistusholkki 7 pannaan pohjaan 4 hiihtäjän varvasalueen kohdalle ja ruuvin 8 kierreosa sijoitetaan hoikin 7 alaosaan. Ruuvin 8 kiertämistä varten siinä on lovi 10 ruuvitalttaa varten.
Ennen hiihtokengän 5 lukitsemista vaipalle 6 tar-20 vittava puristusaste saadaan aikaan kiertämällä ruuvia 8 ja tappi 1 pannaan sen jälkeen hiihtokengän 5 pohjassa 4 olevaan reikään 3. Se voima, joka hidastaa hiihtokengän 5 liikkumista pystytasossa suksessa 2, rajataan vaippaan 6 kohdistuvalla puristuksella. Tapin 1 ja vaipan 6 välisen 25 koheesiovoiman lisäämiseksi tapin 1 ulkopinnassa voi olla leikkauksia tai renkaan muotoisia uria 11.
: Kuvio 6 esittää sellaista suksisiderakennetta, jos- sa tukitappipari 1 on kiinnitetty sukseen 2 ja levyyn 12 kiinteästi liittyvä vahvistusholkkipari 7 on pantu hiih-. .·. 30 tokengän 5 pohjaan 4. Hoikkien 7 välissä pohjassa 4 on aukko säätöruuvin 13 sijoittamiseksi siihen ja mainitun ruuvin kiertämiseksi levyssä 12 olevaan kierrereikään 14.
. . Levy 12 pannaan pohjassa 4 olevaan syvennykseen 15, niin '· "· että se pystyy taipumaan mainitussa syvennyksessä 15, kun ’·1 ‘ 35 ruuvi 13 pyörii, jolloin vahvistusholkeissa 7 olevien ak- # 1 φ • · ίο 86148 selien välinen kulma muuttuu.
Tappien 1 akselit eivät ole alkuasennossaan, toisin sanoen ennen tappien 1 työntämistä reikiin 3, samalla kohdalla vastaavien reikien 3 akselien kanssa.
5 Kuviossa 6 esitetty suksiside toimii seuraavasti.
Ennen toiminnon aloittamista säädetään ruuvia 13 kääntämällä reikien 3 akselien välinen tarvittava kulma, joka varmistaa tappien 1 ja reikien 3 kosketuspintojen välisen, etukäteen määrätyn kitkavoiman.
10 Tämän jälkeen tappien 1 yläpäät siirretään reikien 3 kohdalle ja hlihtokengän 5 pohjaa 4 puristetaan tappien 1 sijoittamiseksi hoikkien 7 reikiin 3. Tämä aiheuttaa levyn 12 taipumisen ja synnyttää siinä kimmokuormituksia, jotka pakottavat holkit 7 alkuasentoonsa. Tämä lisää puo-15 lestaan hoikkien 7 ja tappien 1 kosketuspintojen välisiä kitkavoimia, jotka edistävät hiihtokengän 5 lukittumista sukseen 2.
Kuvio 7 esittää vielä erästä ehdotetun suksisiteen rakennemuotoa.
20 Sukseen 2 on kiinnitetty yksi tai useampia tappi- pareja. Yksi tai useampia vahvistusholkkeja 7 kiinnitetään hiihtokengän 5 pohjaan 4. Hoikkien välissä on lieriö 16, jonka syvennykseen on sijoitettu joustava vaippa 17. Jokaisessa hoikissa 7 on tanko, jonka vapaa pää on pantu 25 lieriöön 16 ja tukeutuu vaippaan 17 laipan 19 avulla.
Alkuasennossa reikien 3 akselien välinen etäisyys on vähän suurempi kuin tappien 1 akselien välinen etäi-.· syys, mutta kohdistettaessa tapit 1 reikiin 3 jokaisen ta- : .*. pin 1 yläpään tulisi olla samalla kohdalla vastaavan reiän ] V 30 3 kanssa.
Kun tapit 1 pannaan hoikkien 7 reikiin 3, holkit 7 " ' siirtyvät toisiaan päin, ja myös tangot 18 siirtyvät ja puristuvat vaippaan 17. Vaipassa 17 syntyvät voimat lisäävät tappien 1 ja hoikkien 7 kosketuspintojen välistä kit-’ 35 kavoimaa.
li 86148
Hiihtokengän 5 irrottamiseksi suksesta 2 (kuviot 1-7) suksi 2 on pidettävä paikallaan ja hiihtokenkään kohdistetaan tietty voima, joka suuntautuu ylöspäin tappien 1 pitkittäisakselia pitkin.
5 Tapit 1 ja vastaavat reiät 3 voidaan sijoittaa jo ko sukseen 2 tai pohjaan 4 ja päinvastoin. Ehdotetun suk-sisiteen koekäytössä todettiin, että tällaiset liitännät toimivat hyvin luotettavasti. Tapin 1 ulkopinnan ja reikään 3 sijoitetun vahvistusholkin 7 pinnan välinen kohee-10 siovoima määräytyy kartionkulman ja tapin 1 yläosan ja hoikin 7 materiaalin sekä kosketuspintojen rakenteen perusteella (pintaviimeistely, ominaiskaarevuus, karkeus-aste ja niin edellen).
Keksintöä voidaan soveltaa edullisimmin sekä kil-15 pailuissa käytettävissä murtomaasuksissa että turistien murtomaasuksissa kovalla ladulla ja myös hiihtäjän käyttäessä luistelutyyliä.

Claims (8)

1. Suksiside, joka käsittää tukitapit (1) ja vastaavat reiät (3) sukseen (2) ja hiihtokenkään (5) järjestet- 5 tyinä, tunnettu siitä, että ainakin yhden tukitapin (1) ulkopinta muodostaa yhdessä vastaavan reiän (3) pinnan kanssa kitkaparin, joka varmistaa hiihtokengän (5) lukittu-misen tukitappiin (1) suksisidettä käytettäessä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suksiside, t u n-10 n e t t u siitä, että useat hiihtokengän (5) ja suksen (2) pitkittäisakselille järjestetyt vastaavat reikäparit (3) vastaavat yhtä tappiparia (1).
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suksiside, tunnettu siitä, että jokaisen kitkaparin muodostavat ai- 15 nakin tukitapin (1) ulkopinnan yksi osa ja siihen koskettava vastaavan reiän (3) pinnan osa.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suksiside, tunnettu siitä, että kitkapari on Morsen kartio.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suksiside, t u n-20 n e t t u siitä, että ainakin yksi vastaava reikä (3) käsittää joustavaa materiaalia olevan vaipan (6), vastaavan tukitapin (1) ulkopinnan ja vaipan (6) siihen koskettavan pinnan muodostaessa kitkaparin.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suksiside, t u n-25 n e t t u siitä, että tapin (1) ulkopinnassa on leikkauk- ·1:1: siä. •Y:
7. Patenttivaatimusten 1-5 mukainen suksiside, —: tunnettu siitä, että tapin (1) ulkopinta on varus- : .·. tettu renkaan muotoisilla urilla (11). • 30
8. Patenttivaatimuksen 5 mukainen suksiside, t u n- I" n e t t u siitä, että vaipassa (6) on laite, joka ohjaa ' sitä määrää, jolla se puristuu tukitappia (1) vasten. • · • · « · · » » i3 861 48
FI865188A 1985-04-26 1986-12-18 Skidbindning. FI86148C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SU3879999 1985-04-26
SU3879999 1985-04-26
SU8600033 1986-04-18
PCT/SU1986/000033 WO1986006290A1 (en) 1985-04-26 1986-04-18 Ski binding

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI865188A FI865188A (fi) 1986-12-18
FI865188A0 FI865188A0 (fi) 1986-12-18
FI86148B FI86148B (fi) 1992-04-15
FI86148C true FI86148C (fi) 1992-07-27

Family

ID=21171595

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI865188A FI86148C (fi) 1985-04-26 1986-12-18 Skidbindning.

Country Status (13)

Country Link
US (2) US4842294A (fi)
EP (1) EP0222922B1 (fi)
JP (2) JPS63501128A (fi)
AT (1) ATE74785T1 (fi)
CA (1) CA1285968C (fi)
DE (2) DE3684877D1 (fi)
FI (1) FI86148C (fi)
FR (1) FR2580941B3 (fi)
HU (1) HU195739B (fi)
IT (1) IT207190Z2 (fi)
NO (1) NO160115C (fi)
WO (1) WO1986006290A1 (fi)
YU (1) YU68486A (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2645760B1 (fr) * 1989-04-12 1991-06-14 Salomon Sa Dispositif de fixation d'une chaussure a un ski de fond
US6145868A (en) * 1997-05-16 2000-11-14 The Burton Corporation Binding system for an article used to glide on snow
US6322095B1 (en) * 1998-06-15 2001-11-27 Bryce Wheeler Release binding for telemark and cross-country skis
US6623027B1 (en) * 1998-06-15 2003-09-23 Bryce Wheeler Release binding and brake for telemark and cross-country skis
US6644683B1 (en) 1998-07-22 2003-11-11 Rottefella As Ski binding, especially for cross-country skis
US20030137128A1 (en) * 2002-01-18 2003-07-24 Raffo Scott W. Multipurpose traction device

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2974330A (en) * 1959-07-21 1961-03-14 Anthony M Kluge Binding for water skis
DE2659586A1 (de) * 1976-12-30 1978-07-06 Adolf Dassler Anordnung zur sicherung des absatzes eines langlauf-skischuhes gegen seitliches abrutschen vom ski
FR2447209A1 (fr) * 1979-01-26 1980-08-22 Salomon & Fils F Ensemble de fixation d'une chaussure a un ski
US4487427A (en) * 1979-08-03 1984-12-11 S.A. Etablissements Francois Salomon & Fils System for binding a boot to a ski
FR2466259A1 (fr) * 1979-10-04 1981-04-10 Stamos Pierre Fixation de ski de securite
NO150745C (no) * 1980-04-21 1984-12-12 Salomon & Fils F Anordning til festing av et fottoey til en ski.
FR2497595B1 (fi) * 1981-01-06 1985-05-17 Salomon & Fils F
EP0096094B1 (en) * 1982-06-11 1987-01-21 Nike International Ltd. Sole for cross-country ski shoe
DE3240750A1 (de) * 1982-11-04 1984-05-10 Leningradskij politechničeskij institut imeni M.I. Kalinina, Leningrad Skibindung
US4673479A (en) * 1983-03-07 1987-06-16 The Dow Chemical Company Fabricated electrochemical cell

Also Published As

Publication number Publication date
NO160115B (no) 1988-12-05
IT207190Z2 (it) 1987-12-14
HU195739B (en) 1988-07-28
NO864863D0 (no) 1986-12-03
YU68486A (en) 1988-06-30
JPH0349727Y2 (fi) 1991-10-23
NO160115C (no) 1989-03-15
ATE74785T1 (de) 1992-05-15
JPS63501128A (ja) 1988-04-28
EP0222922A1 (de) 1987-05-27
EP0222922A4 (de) 1988-06-08
JPS61200085U (fi) 1986-12-15
WO1986006290A1 (en) 1986-11-06
FI86148B (fi) 1992-04-15
FI865188A (fi) 1986-12-18
EP0222922B1 (de) 1992-04-15
CA1285968C (en) 1991-07-09
FR2580941A3 (fr) 1986-10-31
DE8611318U1 (de) 1986-08-14
DE3684877D1 (de) 1992-05-21
NO864863L (no) 1986-12-03
HUT43268A (en) 1987-10-28
US4932678A (en) 1990-06-12
US4842294A (en) 1989-06-27
FI865188A0 (fi) 1986-12-18
FR2580941B3 (fr) 1987-05-29
IT8621661V0 (it) 1986-04-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5944337A (en) Automatic binding device
FI67486C (fi) Skidbindning
DE3370437D1 (en) Sports shoe, especially a ski boot
US7828303B2 (en) Gliding board assembly and a device for retaining an article of footwear on the board
FI82809B (fi) Kombination som utgoers av en terraengskida och en bindning.
US4261595A (en) Ski boot heel lock
US6065769A (en) Footwear with a releasable pin for use in gliding sports
US4905385A (en) Alpine ski boot
FI86148C (fi) Skidbindning.
US20010015024A1 (en) Sole for a sport boot
JP2761639B2 (ja) スキーの安全固定装置
FR2718048B1 (fr) Elément et ensemble de retenue d'une chaussure sur une planche de glisse.
EP0236417A1 (en) Ski binding for alpine cross-country skiing with physiological articulation
JP2003526487A (ja) スポーツ器具をブーツに接続するための装置
ITMI942674A1 (it) Attacco di sicurezza per snowboard
EP0878218A3 (de) Schuhabroll- und -stützelement als Teil einer Skibindung
FI86147B (fi) Skidbindning.
FI85336C (fi) Skidbindning.
JPH046779Y2 (fi)
FR2668686B1 (fr) Chaussure de sport notamment pour la marche et le ski de fond pourvue d'un collier amovible formant une tige haute.
US20030178813A1 (en) Ski binding
EP1923104A1 (en) Binding for a piece of footwear and a piece of sports equipment
US9050521B2 (en) Cross-country ski system provided with a direct bearing lateral surface
SU1694172A1 (ru) Принадлежность лыжного креплени
US20020130490A1 (en) Raising device for fitting onto a board for gliding

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: LENINGRADSKY POLITEKHNICHESKY INSTITUT