FI84541C - Foerfarande foer oeverfoering av data. - Google Patents

Foerfarande foer oeverfoering av data. Download PDF

Info

Publication number
FI84541C
FI84541C FI851973A FI851973A FI84541C FI 84541 C FI84541 C FI 84541C FI 851973 A FI851973 A FI 851973A FI 851973 A FI851973 A FI 851973A FI 84541 C FI84541 C FI 84541C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
data
demodulator
transmission
microprocessor
generated
Prior art date
Application number
FI851973A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI851973A0 (fi
FI84541B (fi
FI851973L (fi
Inventor
Peter Schunk
Stefan Bock
Original Assignee
Kommunikations Elektronik
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kommunikations Elektronik filed Critical Kommunikations Elektronik
Publication of FI851973A0 publication Critical patent/FI851973A0/fi
Publication of FI851973L publication Critical patent/FI851973L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI84541B publication Critical patent/FI84541B/fi
Publication of FI84541C publication Critical patent/FI84541C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L1/00Arrangements for detecting or preventing errors in the information received
    • H04L1/24Testing correct operation
    • H04L1/242Testing correct operation by comparing a transmitted test signal with a locally generated replica
    • H04L1/243Testing correct operation by comparing a transmitted test signal with a locally generated replica at the transmitter, using a loop-back

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Digital Transmission Methods That Use Modulated Carrier Waves (AREA)
  • Dc Digital Transmission (AREA)

Description

1 84541
Menetelmä tietojen siirtämiseksi
Keksintö kohdistuu menetelmään tietojen siirtämiseksi siirtoyhteyden yli laitteen avulla, johon on sovi-5 tettu modulaattorista ja demodulaattorista koostuva modeemi, jossa menetelmässä ennen varsinaista käyttövaihetta tuotetaan ensin digitaalisia, määrätyn bittimallin omaavia lähetystietoja ja muutetaan ne modulaattorissa analogisiksi tiedoiksi sekä syötetään laitteessa olevat analogiset 10 tiedot demodulaattoriin ja verrataan demodulaattorista tulevia digitaalisia vastaanottotietoja lähetystietoihin.
Yleisesti keksintö kohdistuu tiedonsiirtoon analogisen siirtomenetelmän avulla. Erikoisesti se koskee tie-donsiirtoaluetta. Tällöin on merkityksetöntä siirretäänkö 15 tiedot langattomasti tai metallijohtimien kautta tai valo-aalto johtimien kautta. Tunnetussa tekniikassa käytetään lisäksi tiedonsiirtolaitteita, jotka muuttavat tulevan digitaalisen tietovirran analogiseksi tietovirraksi, joka siirtoyhteyden jälkeen uudelleen muutetaan digitaaliseksi 20 tietovirraksi.
Tietovirtojen muuttamiseen käytetään niin kutsuttuja modulaattorista ja demodulaattorista muodostuvia "modeemeja". Tällöin on kysymyksessä rakenneosat, jotka muuttavat esimerkiksi vaihtotaajuusmodulaatiolla (FSk) tai 25 vaiheavainnuksella (PSk) digitaaliset signaalit analogi siksi signaaleiksi ja päinvastoin. Tällaisia modeemeja käytetään esimerkiksi puhelinliikenteessä ja kuvaruutu-tekstilaitteissa. Ne ovat yleensä kytketyt mikroprosessoreihin. Tietojen moitteetonta siirtoa varten ja erikoises-30 ti digitaalisten tietojen talteen saamiseksi täytyy modee min sijoitetun demodulaattorin voida moitteettomasti ilmaista tuleva analoginen signaali, jota varten sille annetaan rajat. Jos siirtoon käytetään binääristä koodia, täytyy demodulaattorin voida moitteettomasti ilmaista esimer-35 kiksi kaksi tilaa. Nämä ovat vaihtotaajuusmodulaation ta- 2 84541 pauksessa esimerkiksi molemmat taajuudet, jotka ovat demo-dulaattorille ennalta annetun rajataajuuden ylä- tai alapuolella.
Jotta demodulaattori voi täyttää tämän tehtävän ja 5 siten tiedonsiirtolaitteen moitteeton käyttö on mahdollista, täytyy se neutraaliasennon saavuttamiseksi virittää. Ajalliset ja henkilökustannukset tätä varten ovat nykyisin tunnetulla menettelytavalla suuret, koska virityksen suorittamiseksi täytyy ohjata tasaajaelementtiä, 10 lukea mittari ja juottaa ainakin yksi vastus. Onnistuneen virityksen jälkeen on demodulaattorin neutraaliasento lyöty ikuisesti kiinni ja sitä käytetään tällä asettelulla koko sen kestoiän ajan. Vanhenemisprosesseja ja muita vaikutuksia ei enää oteta huomioon.
15 US-patenttijulkaisusta 4 034 340 tunnetaan kytkentä vastaanottimeen saapuvien digitaalisten tietojen laadun määrittämiseksi. Tiedot syötetään demodulaattorin ja ali-päästösuodattimen kautta päätösverkostoon. Tätä verkostoa säädetään tietojen siirron aikana siten, että koko ajan 20 tapahtuu tunnistus optimaalisin aikavälein.
DE-patenttijulkaisun 21 41 198 mukainen menetelmä koskee silmukkamittausta kaksijohdinkäyttöön tarkoitetuissa modeemeissa. Tässä julkaisussa on mainittu, että voidaan tutkia erikseen yhtä modeemia siten, että modeemin 25 jälkeen lähetyslaitteen ulostulo yhdistetään vastaanotto- laitteen sisääntuloon.
Esillä olevan keksinnön tehtävänä on saada aikaan menetelmä, jolla voidaan saavuttaa demodulaattorin neutraaliasennon viritys itsetoimisesti.
30 Tämä tehtävä ratkaistaan johdannossa esitetyllä menetelmällä, jolle on keksinnön mukaisesti tunnusomaista, että lähetystietojen ja vastaanottotietojen bittimallien välisen poikkeaman perusteella mikroprosessori tuottaa virityssignaalin, että demodulaattoria säädetään mikro-35 prosessorin tuottamalla virityssignaalilla tasapainon 3 84541 suuntaan demodulaattorin neutraaliasennon virittämiseksi ja että virityssignaali tallennetaan mikroprosessorin muistiin ja sitä käytetään siirtoyhteyden myöhemmässä käyttövaiheessa.
5 Tämä menetelmä tarjoaa sen edun, että tiedonsiirto- laitteeseen sijoitettuja demodulaattoreita ei tarvitse enää virittää käsin. Virittämiseen tähän asti tarvitut ajalliset ja henkilökustannukset jäävät pois. Demodulaat-torien viritys tapahtuu nyt lyhyessä ajassa, n. 0,5-1,0 s 10 tapahtuvalla koestusvaiheella tiedonsiirtoyhteyden syöttö- jännitteen päälle kytkemisen jälkeen, kuitenkin ennen varsinaista käyttövaihetta. "Käyttövaiheella" on kiinteäjoh-totapauksessa ymmärrettävä itse tiedonsiirtoa, kun se taas ilman kiinteää johtoa merkitsee siirtotien muodostusvai-15 hetta jäljessä seuraavine tiedonsiirtoineen.
Erikoisen edullista on, että viritysvaihe voidaan suorittaa joka kerran, kun syöttöjännite kytketään päälle, niin että demodulaattorien neutraaliasennon viritys suoritetaan aina uudelleen. Vanhenemisen vaikutukset ja muut 20 vaikutukset tulevat täten jatkuvasti huomioon otetuiksi.
Keksinnön mukainen menetelmä selostetaan toteutus-esimerkkien avulla viitaten piirustuksessa esitettyyn kytkentäkaavioon .
Pistekatkoviivalla on kaavamaisesti osoitettu tie-2 5 donsiirtolaite (DtiE) 1. Dt)E käsittää mikroprosessorin 2, modulaattorin 3 ja demodulaattorin 4. Sitä syötetään nuolella 5 merkitystä virtalähteestä. Modulaattori 3 ja demo-dulaattori 4 voivat olle yhdistetyt katkoviivalla ympäröidyksi modeemiksi 13. Mikroprosessorin 2 ja demodulaat-30 torin 4 välille on lisäksi kytketty yksinkertaisesti toteutettu integraattori 6, jonka muodostaa esimerkiksi RC-elin.
Keksinnön mukainen menetelmä toimii esimerkiksi seuraavasti: 35 Syöttöjännitteen kytkemisen jälkeen erotetaan ensin 4 84541
DtJE 1 tiedonsiirtoyhteydestä mikroprosessorin 2 signaalilla. Lisäksi ohjataan vaihtokytkintä 7, joka saatetaan katkoviivoin esitettyyn asentoonsa, jossa se kytkee modulaattorin 3 demodulaattoriin 4. Tämä kytkentä voi tapahtua 5 esitetyllä tavalla suoraan tai myös vaimennuselimen kautta. Tiedonsiirtoyhteys on merkitty lähetyssiirtotiellä 8 ja vastaanottosiirtotiellä 9, jotka viritysvaiheen aikana eivät ole kytkettyinä DtJE:een. Molemmat siirtotiet voivat olla toteutetut langattomasti tai ne voivat muodostua me-10 tallijohtimista tai valoaaltojohtimista.
Kun vaihtokytkin 7 on saatettu sen katkoviivoilla esitettyyn asentoon, lähettää mikroprosessori 2 sen tuot- j tamat lähetystiedot ennakkoon annetulla bittimallilla Iin- j jaa 10 pitkin modulaattoriin 3, joka muuttaa digitaaliset 15 tiedot analogisiksi tiedoiksi. Analogiset tiedot saapuvat demodulaattoriin 4 ja tämä palauttaa ne talteenotettuina, digitaalisina vastaanottotietoina linjaa 11 pitkin takaisin mikroprosessoriin 2. Mikroprosessori 2 vertaa nyt lähetys- ja vastaanottotietojen bittimalleja. Poikkeaman 20 esiintyessä lähetetään linjaa 12 pitkin demodulaattoriin 4 virityssignaali, joka integraattorissa 6 muutetaan esimerkiksi tasajännitteeksi. Näin jatkuva viritysvaihe kestää noin 0,5-1,0 s. Onnistuneen virityksen jälkeen saatetaan vaihtokytkin 7 jälleen sen piirustuksessa esitettyyn asen-25 toon, jossa siirtotiet 8 ja 9 ovat kytketyt DIJE l:een. DtJE l:n varsinainen käyttövaihe voi nyt alkaa.
Viritysvaihetta varten tuottaa mikroprosessori 2 lähetystietoja varten mieluummin bittimallin, jonka merk-kivälisuhde on 1:1 vastaavalla siirtoyhteydellä. Viritys-30 signaalina mikroprosessorin 2 ja demodulaattorin 4 välillä voidaan edullisesti käyttää pulssileveysmoduloitua signaalia, joka yksinkertaisessa integraattorissa 6 tapahtuvan integroinnin jälkeen säätää tasajännitettä demodulaatto-rilla 4. Tällä säädöllä saavutetaan, että lähetystietojen 35 ja vastaanottotietojen bittimallit ovat samat. Demodulaat- 5 84541 tori 4 on täten viritetty. Demodulaattorin 4 virittämiseen käytetty pulssisuhde on mikroprosessorin 2 tiedossa. Se tallennetaan parametrina mikroprosessorin 2 muistiin ja sitä käytetään tiedonsiirtoyhteyden jatkokäytössä.
5 Periaatteessa sama tapahtuma käynnistyy, kun lähe- j tystiedot tuotetaan tiedonsiirtoyhteyden toisessa päässä.
Silloin vain on tarpeellista, että näiden lähetystietojen bittimalli on vertaavan mikroprosessorin 2 tiedossa.
Täydellisyyden vuoksi viitattakoon siihen, että 10 keksinnön mukainen viritystapahtuma voidaan periaatteessa toteuttaa aina syöttöjännitteen päälle kytkemisen jälkeen.
Syöttöjännitteen pois- ja päällekytkentöjen välisten aikojen ollessa lyhyitä ei viritys ole joka kerralla tarpeen.
Jos syöttöjännite on hyvin kauan päällä, voidaan viritys 15 lisäksi suorittaa silloin tällöin, esimerkiksi siirto-taukojen aikana.

Claims (5)

6 84541
1. Menetelmä tietojen siirtämiseksi siirtoyhteyden yli laitteen (1) avulla, johon on sovitettu modulaattoris-5 ta (3) ja demodulaattorista (4) koostuva modeemi, jossa menetelmässä ennen varsinaista käyttövaihetta tuotetaan ensin digitaalisia, määrätyn bittimallin omaavia lähetys-tietoja ja muutetaan ne modulaattorissa (3) analogisiksi tiedoiksi sekä syötetään laitteessa (1) olevat analogiset 10 tiedot demodulaattoriin (4) ja verrataan demodulaattorista (4) tulevia digitaalisia vastaanottotietoja lähetystie-toihin, tunnettu siitä, että lähetystietojen ja vastaanottotietojen bittimallien välisen poikkeaman perusteella mikroprosessori (2) tuottaa virityssignaalin, että 15 demodulaattoria (4) säädetään mikroprosessorin (2) tuottamalla virityssignaalilla tasapainon suuntaan demodulaatto-rin neutraaliasennon virittämiseksi ja että virityssig-naali tallennetaan mikroprosessorin (2) muistiin ja sitä käytetään siirtoyhteyden myöhemmässä käyttövaiheessa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tun nettu siitä, että digitaaliset lähetystiedot tuottaa mikroprosessori (2).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mikroprosessori (2) tuottaa 25 lähetystiedoiksi bittimallin merkkivälisuhteella 1:1 ja vastaavalla tiedonsiirtonopeudella.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että virityssignaali tuotetaan pulssileveysmoduloituna signaalina, jonka avulla in- 30 tegroinnin jälkeen säädetään demodulaattorissa (4) olevaa tasajännitettä.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että virityssignaali integroidaan RC-elimellä (6) ja syötetään demodulaattoriin 35 (4). 7 84541
FI851973A 1984-05-19 1985-05-17 Foerfarande foer oeverfoering av data. FI84541C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19843418702 DE3418702A1 (de) 1984-05-19 1984-05-19 Verfahren und schaltungsanordnung zum abgleichen der neutralstellung eines demodulators
DE3418702 1984-05-19

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI851973A0 FI851973A0 (fi) 1985-05-17
FI851973L FI851973L (fi) 1985-11-20
FI84541B FI84541B (fi) 1991-08-30
FI84541C true FI84541C (fi) 1991-12-10

Family

ID=6236333

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI851973A FI84541C (fi) 1984-05-19 1985-05-17 Foerfarande foer oeverfoering av data.

Country Status (6)

Country Link
AT (1) AT392178B (fi)
CH (1) CH666774A5 (fi)
DE (1) DE3418702A1 (fi)
FI (1) FI84541C (fi)
FR (1) FR2564669A1 (fi)
NL (1) NL8501437A (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4201439A1 (de) * 1992-01-21 1993-07-22 Daimler Benz Ag Verfahren und anordnung zur uebertragung hoher datenraten fuer den digitalen rundfunk

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2141198C3 (de) * 1971-08-17 1978-03-30 Siemens Ag, 1000 Berlin Und 8000 Muenchen Verfahren zur Schleifenmessung bei Modem für Zweidrahtbetrieb
US4039751A (en) * 1972-04-24 1977-08-02 General Datacomm Industries, Inc. Method and apparatus for closed loop testing of first and second modulators and demodulators
US3962637A (en) * 1974-11-11 1976-06-08 Hycom Incorporated Ultrafast adaptive digital modem
IT1041378B (it) * 1975-06-10 1980-01-10 Cselt Centro Studi Lab Telecom Dispositivo per il rilevamento della qualita di trasmissione nei ricevitori di segnali numerici
US4326169A (en) * 1980-03-07 1982-04-20 Bell Telephone Laboratories, Incorporated Adaptive decision level circuit

Also Published As

Publication number Publication date
DE3418702C2 (fi) 1989-08-03
DE3418702A1 (de) 1985-11-21
FR2564669A1 (fr) 1985-11-22
NL8501437A (nl) 1985-12-16
FI851973A0 (fi) 1985-05-17
CH666774A5 (de) 1988-08-15
FI84541B (fi) 1991-08-30
AT392178B (de) 1991-02-11
ATA147085A (de) 1990-07-15
FI851973L (fi) 1985-11-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR100288169B1 (ko) 직접변환수신기
AU655934B2 (en) Dual mode automatic frequency control
GB0012258D0 (en) Transmission rate changes in communications networks
EP1217861A4 (en) NETWORK TERMINAL, BASE STATION DEVICE, AND RADIO COMMUNICATION METHOD
AU544712B2 (en) Remote control receiver
US6078578A (en) Communication apparatus
GB9403826D0 (en) Improvements in or relating to radio communications
FI84541C (fi) Foerfarande foer oeverfoering av data.
FI98673C (fi) Automaattinen radiolähettimen viritys
JPH01196946A (ja) 周波数制御装置
CA2287642A1 (en) A process and device to measure the signal quality of a digital information transmission system
PL187931B1 (pl) posób nadawania i odbioru sygnału radiowego z modulacją częstotliwości w modemie danych radiowych imodem danych radiowych
GB2285354A (en) AFC for PSK demodulators
EP0599409B1 (en) A direct conversion receiver
AU7864691A (en) Radio test loop for a radio transceiver
AU7863791A (en) Radio test loop for a radio transceiver
RU97118684A (ru) Радиосистема, обеспечивающая абонентский радиоинтерфейс и абонентский пункт
CA1196407A (en) Data transmission systems for full duplex communication
DE60032667D1 (de) Mobiltelefon mit einer Demodulationsschaltung mit einem verbesserten Überlagerungsoszillator
JP2538895B2 (ja) 無線送受信装置
DE3129912A1 (de) Hochfrequenz-funksender fuer pseudozufaellig phasenmodulierte signale
JP2000022576A (ja) 周波数ずれ監視回路
JPS5690649A (en) Synchronous converting communication system
JPS60153660A (ja) 周波数ずれ補正方式
ATE260521T1 (de) Wellenformgenerator zur verwendung in quadraturmodulation (i/q)

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: KE KOMMUNIKATIONS-ELEKTRONIK GMBH & CO