FI83132B - System foer tillfredsstaellande av energibehovet foer belysning och uppvaermning i en byggnad. - Google Patents

System foer tillfredsstaellande av energibehovet foer belysning och uppvaermning i en byggnad. Download PDF

Info

Publication number
FI83132B
FI83132B FI861689A FI861689A FI83132B FI 83132 B FI83132 B FI 83132B FI 861689 A FI861689 A FI 861689A FI 861689 A FI861689 A FI 861689A FI 83132 B FI83132 B FI 83132B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
lighting
heating
room
devices
power
Prior art date
Application number
FI861689A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI861689A (fi
FI861689A0 (fi
FI83132C (fi
Inventor
Bruno Keller
Peter Geilinger
Original Assignee
Geilinger Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Geilinger Ag filed Critical Geilinger Ag
Publication of FI861689A publication Critical patent/FI861689A/fi
Publication of FI861689A0 publication Critical patent/FI861689A0/fi
Publication of FI83132B publication Critical patent/FI83132B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI83132C publication Critical patent/FI83132C/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24DDOMESTIC- OR SPACE-HEATING SYSTEMS, e.g. CENTRAL HEATING SYSTEMS; DOMESTIC HOT-WATER SUPPLY SYSTEMS; ELEMENTS OR COMPONENTS THEREFOR
    • F24D13/00Electric heating systems

Description

1 83132 Järjestelmä rakennuksen valaistusta ja lämmitystä varten tarvitun energiantarpeen kattamiseksi
Keksinnön kohteena on järjestelmä rakennuksen va-5 laistusta ja lämmitystä varten tarvitun energiantarpeen kattamiseksi, jonka rakennuksen huoneet ovat sähköisten lämmityslaitteiden avulla lämmitettäviä ja sähkövalaistus-laitteiden keinovalolla sekä ikkunoiden kautta päivänvalolla valaistuja.
10 Rakennusten ulkoseinät muodostuvat yleensä osittain läpinäkyvistä rakenneosista, esim. ikkunoista, ja osittain läpinäkymättömistä seinänosista, esim. julkisivulevyistä tai muurauksesta tai sentapaisesta; molemmat mainitut osat osoittavat lämmöneristyskyvyssä huomattavia eroja: tavan-15 omaisten ikkunoiden osalta lämmön läpikulkuluvut (k-arvot) ovat jopa kuusi kertaa niin suuret (1,0 - 2,8 W/m2*K) kuin läpinäkymättömien seinänosien osalta (0,3 - 0,5 W/m2*K). Tämän johdosta lasiruuduilla on kylminä päivinä alhaisempi lämpötila kuin ulkoseinän muilla osilla. Tämä johtaa kyl-20 mäilmaputoukseen ikkunan edessä ja vedon esiintymiseen sekä yksipuoliseen säteilyvajaukseen huoneessa olijoiden kannalta. Toivotun mukavuuden takaamiseksi niille sovitetaan lämmityslaitteita, kuten radiaattoreita, konvektorei-ta, ylimääräisiä lattialämmityksiä jne., ikkunoiden alle 25 kylmän ikkunapinnan vaikutusten kompensoimiseksi näin aikaansaadulla lämminilmaverholla.
Näihin toimenpiteisiin ja laitteisiin liittyy erilaisia, painavia epäkohtia:
Laajat ja monimutkaiset asennukset ovat välttämät-;30 tömät lämmitysjohtojen yhteydessä, jotka täytyy vetää rakennuksen ulkokehälle saakka, sovittamalla lämmitysasennuksia haitataan huomattavasti ikkuna-alueen käyttöä, lämminilmaverhon johdosta kasvaa lämpötilaero ja 35 lämmön siirtyminen ikkunan vieressä, mikä johtaa lisäänty- 2 83132 neisiin energiahäviöihin ikkunalla.
Myös ikkunan muut tehtävät - päivänvalon saanti ja yhteys ulkomaailmaan - ovat tavanomaisissa rakennejärjestelmissä energiaopillisesti epäsuotuisat. Sen vuoksi on 5 nykyisin sellaisten rakennusten yhteydessä olemassa ainoastaan valinta suurpiirteisen ikkunoilla varustamisen, josta on seurauksena suurien lämmityslaitteistojen aiheuttama suuri energiankulutus, tai rakennuksen pohjois-, itä-ja länsisivulla voimakkaasti pienennetyn ikkunapinnan vä-10 Iillä, mikä vaikuttaa epäedullisesti arkkitehtonisen muotoilun vapauteen sekä rajoittaa huomattavasti päivänvalon saantia ja lisää keinovalaistuksen energiantarvetta.
Keksinnön tehtävänä on sen vuoksi saada aikaan johdannossa mainittua laatua oleva parannettu ja energiaopil-15 lisesti säästävä järjestelmä, joka alentaa huomattavasti energiantarvetta ja erityisesti kotitaloustekniikkaa varten välttämättömän tehohui-pun vaatimuksia, vähentää ja yksinkertaistaa kotitaloustekniikkaa ’ '20 varten tarvittavia asennuksia, takaa siitä huolimatta erinomaisen mukavuuden, mahdollistaa optimaalisen päivänvalon saannin ja sallii ikkuna-alueen arkkitehtonisesti vapaan muotoilun.
; 25 Tämä tehtävä ratkaistaan keksinnöllä siten, että ikkunan lämmönsiirtokertoimella ja rakennuksen ulkoseinien läpinäkymättömien seinäosien lämmönsiirtokertoimella on enintään sinänsä tunnettu arvo 1 W/m2*K ja että asennettujen lämmityslaitteiden maksimiteho ei ylitä asennettujen 30 valaistuslaitteiden maksimitehoa, ja että valaistus- ja lämmityslaitteiden toimintaan kytkentä on ohjattu siten, että molempien kulloinkin luovutettu kokonaisteho on rajoitettu asennetun valaistustehon arvoon.
Koko ikkunan lämmön läpikulkuluku, kokonais-k-arvo, 35 koostuu lasiruutujen ja puitteen molemmista yksittäis-k- li 3 83132 arvoista: kokonais-k-arvo voidaan tällöin määrätä joko kokonaisuudessaan kokeellisesti tai laskea aritmeettisena keskiarvona yksittäis-k-arvoista, jolloin nämä sisältyvät laskuun lasiruutujen ja puitteen pintaosuuksia vastaavina 5 osuuksina.
"Verrattavilla tehoilla" ymmärretään tällöin sitä, että asennettu lämmitysteho on välillä 50 ja 150 % asennetusta valaistustehosta, toisin sanoen valaistuslaitteiden vastaanottamasta tehosta.
10 Ikkunan alhaiset k-arvot voidaan saavuttaa esimer kiksi kaksinkertaisten lasiruutujen asemesta moninkertaisilla lasiruuduilla tai toimenpiteillä, joita on selitetty julkaisussa EP-A-117 885; edelleen eräänä mahdollisuutena on käyttää hyvin lämpöä eristäviä ja samanaikaisesti erit-15 täin läpinäkyviä aineita, kuten esimerkiksi aerogeelejä.
Seinäosien osalta k-arvojen noudattaminen tapahtuu tunnettujen lämmöneristystoimenpiteiden ja/tai -materiaalien avulla.
Termisessä suhteessa ulkoseinän erityisen muotoilun • 20 vuoksi ikkunan edessä ja alla olevat kylrnäilmaputouksen vangitsemiseksi tarkoitetut lämmitysasennukset voivat jäädä pois; edelleen aikaansaavat ikkunan ja seinäosan lähellä toisiaan olevat k-arvot koko ulkoseinäpinnalle likimain saman pintalämpötilan, niin että vältytään vedon esiinty-25 miseltä. Tämän lisäksi voidaan huoneen keskimääräistä lämpötilaa alentaa mukavuuden kärsimättä. Lämmitykseen tarvittu energiaosuus on, erityisesti ihmisten ollessa huoneessa, vähäisten lämpöhäviöiden vuoksi niin alhainen, että se voidaan peittää keinovalaistuksella tai - mikäli ;30 keinovaloa ei tarvita - suunnilleen saman tehon omaavilla sähkölämmityslaitteilla. Edullisesti voivat valaistus- ja lämmityslaitteet olla sen vuoksi sovitetut yhdessä yhdistetyillä pidikkeillä varustettuihin heijastimiin, edullisesti kattoon.
35 Mikäli erityistapauksissa lämmöneristystoimenpiteet 4 83132 olisivat tarpeellisia katossa, lattiassa tai sisäseinissä, niin näiden elementtien k-arvot on luonnollisesti mukautettu ulkoseinien arvoihin.
Koska sähkölaitokset useasti rajoittavat kulutta-5 jän verkosta ottamaa maksimitehoa, niin että se ei riitä esimerkiksi tavanomaiseen sähkölämmitykseen, on esillä olevan keksinnön edelleen kehitetyssä muodossa edullista, jos asennettujen lämmityslaitteiden maksimiteho ei ylitä asennettujen valaistuslaitteiden maksimitehoa; lisäksi 10 voidaan tällöin suorittaa vielä toimenpiteet, että valaistus- ja lämmityslaitteiden toimintaan kytkentä on ohjattu siten, että molempien kulloinkin luovutettu kokonaisteho on rajoitettu asennetun valaistustehon arvoon.
Keksintöä selitetään seuraavassa lähemmin suoritus-15 esimerkkien avulla piirustuksen yhteydessä.
Kuvio 1 esittää kaavamaisesti kolmiulotteisena kaaviokuvana rakennuksessa olevaa keksinnön mukaisesti tehtyä huonetta; kuvio 2 on tämän huoneen pohjakaavio kattoa kohti 20 katsottuna, kuvio 3 esittää leikkausta III-III kuviosta 2, kun taas kuvio 4 toistaa samanlaisena esityksenä kuin kuvio 1 huoneen, jossa lämmityslaitteiden sovitusta on muunnettu • 25 ensimmäiseen suoritusmuotoon verrattuna.
Kuvio 1 esittää leikkauksena suuremmasta rakennuksesta 1 huoneen 2, joka on kolmelta sivulta samanlaisten tilojen ympäröimä, joita ei ole esitetty lähemmin. Yhdeltä sivulta, joka kuviossa 1 on sovitettu oikealle ja kuvioisko sa 2 ja 3 vasemmalle, huone 2 on ulkoseinän 3 sulkema, johon on sovitettu ikkuna 4.
Huoneen 2 katossa sijaitsevat välien päähän toisistaan sovitetut säteilyheijastimet 6, joihin kuhunkin on .. asennettu yksi luminoiva putki valaistuslaitteeksi 7 ja -35 markkinoilla saatavilla oleva, esimerkiksi keraaminen kuu- l! 5 83132 mennussauva lämmityslaitteeksi 8. Jokainen heijastin 6 ja vast, jokainen säteilykappale 7 ja vast. 8 on sinänsä itsessään, yksittäin ja erillisesti, käsin kytkettävissä ja katkaistavissa.
5 Valaistuslaitteet 7 ja lämmityslaitteet 8 on valit tu siten, että niiden vastaanottama teho on sama. Se on esimerkiksi 25 W/m2 huoneen pinta-alaa. Yksittäisissä heijastimissa 6 tehonotto voi tällöin olla sama, mutta se voi olla myös erilainen.
10 Yhden heijastimen 6 valaistus- ja lämmityslaitteet 7 ja 8 on edelleen - yksinkertaisimmassa tapauksessa käsin käytettävän vaihtokytkimen välityksellä - kytketty sähkö-piirissään keskenään siten, että yhdessä heijastimessa 6 voi valinnaisesti olla käytössä ainoastaan toinen tai toi-15 nen molemmista energiaa luovuttavista säteilijöistä 7 tai vast. 8.
Laskuesimerkki
Huone 2, jonka korkeus on 3 m, on 5 x 4 m2; sen koko leveyden yli ulottuvan, 2 m korkean ikkunan 4 pinta-ala on . 20 8 m2. Se on varustettu kaksinkertaisella ikkunaruudulla, ja sen k-arvo on alennettu asettamalla läpinäkyvät, päällystetyt muovikalvot ikkunalasien väliin suunnilleen arvoon 0,7 W/m2*K, kun taas läpinäkymättömien ulkoseinäosien 3 vastaava arvo on 0,5 W/m2 · K.
25 Tästä saadaan huoneen 2 tilavuudeksi V 60 m3 ja ul- koseinäpinnaksi 12 m3, josta, kuten on mainittu, ikkunapin-taa on 8 m2 ja läpinäkymätöntä muuripintaa 4 m2.
Olettaen, että ilmanvaihto on 0,3 h*1, saadaan tästä tulokseksi ilmanvaihdon osalta energiahäviöitä 6 W/K sekä 30 lämmön läpikulun osalta ulospäin ikkunan läpi 5,6 W/K ja muurin läpi 2 W/K, mikä antaa energian kokonaishäviöksi 13,6 W/K.
Tämän energiantarpeen kattamiseksi tarvittu teho on . . ulkolämpötilan ollessa -10°C (tavanomainen laskentalämpö- •35 tila) ja vaaditun huoneen lämpötilan ollessa 20°C 408 W.
6 83132
Asennettu valaistus- ja vast, lämmityslaite, joka on 500 W, on siis riittävä, vieläpä kun mitään lisälämmönluovu-tusta ei tapahdu huoneessaolijoiden toimesta, mikä merkitsee lisälämmitystä 80 W henkilöä kohti.
5 Huoneen 2 riittäväksi lämmittämiseksi on siten ole massa seuraavat mahdollisuudet:
Huoneessa oleskeltaessa kytketään, ottaen huomioon huoneessaolijoiden luovuttama lämpö päivänvalovalaistuksen mukaisesti, toimintaan ainoastaan osa valaistus- ja/tai 10 lämmityslaitteista 7 ja vast. 8, toisin sanoen ainoastaan yksi tai yksittäisiä heijastimia 6.
Lyhytaikaisten huoneesta poisolojen aikana, toimistorakennuksissa esimerkiksi öisin tai viikonloppuina, tavallisesti käytettyjen rakennusmassojen yhteydessä raken-15 nuksen 1 jäähtyminen on keksinnön mukaisten toimenpiteiden avulla niin vähäinen (1-2°C lämpötilanlasku), että lämmityksestä voidaan luopua mainittuina aikoina, kun huoneissa ei oleskella. Mikäli on tarpeen, voidaan lämmityslaitteet 8 tai osa niistä kytkeä toimintaan.
: : 20 Pitempien oleskelukatkojen aikana tapahtuu ajoit tain huoneen 2 jäähtymisen mukaisesti lämmitystä lämmitys-laitteilla 8; tätä tarkoitusta varten kytketään lämmitys-laitteet 8 - esimerkiksi kytkentäkellolla jaksottaisesti tai huonetermostaateilla lämpötilanlaskusta riippuvaisesti ;'25 huonetermostaatin ohjaamina - toimintaan ajallisin välein.
Kuvion 4 mukainen suoritusesimerkki eroaa kuvioiden 1-3 mukaisesta esimerkistä ainoastaan siten, että heijastimet 6 sisältävät ainoastaan valaistuslaitteet 7, kun taas lämmityslaitteiksi on huoneen 2 sisäseinämälle 9 so-: 30 vitettu samoin sähköllä kuumennettuja pintasäteilijöitä 11.
Nämä voivat puolestaan olla kytketyt valaistuslaitteiden 7 kanssa kytkentäpiiriin siten, että valinnaisesti ainoastaan valaistuslaite 7 tai siihen kuuluva pintasätei-: 35 lijä 11 voi olla käytössä. Luonnollisesti on kuitenkin 11 7 83132 myös mahdollista käyttää lämmityslaitteita tai pintasätei-lijöitä 11, joiden kuumennusteho voi olla jatkuvasti tai asteittain muutettavissa, täysin tai ainoastaan niiden alatehoasteilla keino- tai päivänvalon lisäksi energian-5 lähteenä.
Keksintöä ei ole rajoitettu käsiteltyihin suoritus-esimerkkeihin, erityisesti esimerkiksi lämmityslaitteet voivat olla tehdyt suoraan huoneeseen säteilevien lämmön-lähteiden asemesta myös huoneeseen syötettävää ilmaa esi-10 lämmittäviksi lämmönvaihtimiksi.

Claims (2)

8 83132
1. Järjestelmä rakennuksen (1) valaistusta ja lämmitystä varten tarvitun energiantarpeen kattamiseksi, jon- 5 ka rakennuksen huoneet (2) ovat sähköisten lämmityslait-teiden (8, 11) avulla lämmitettäviä ja sähkövalaistuslait-teiden (7) keinovalolla sekä ikkunoiden (4) kautta päivänvalolla valaistuja, tunnettu siitä, että ikkunan (4) lämmönsiirtokertoimella (kF) ja rakennuksen (1) ulko-10 seinien (3) läpinäkymättömien seinäosien lämmönsiirtokertoimella (kw) on enintään sinänsä tunnettu arvo 1 W/m2«K ja että asennettujen lämmityslaitteiden (8, 11) maksimiteho ei ylitä asennettujen valaistuslaitteiden (7) maksimitehoa, ja että valaistus- ja lämmityslaitteiden (7 vast. 8, 15 11) toimintaan kytkentä on ohjattu siten, että molempien kulloinkin luovutettu kokonaisteho on rajoitettu asennetun valaistustehon arvoon.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että valaistus- ja lämmityslait- 20 teet (7 ja vast. 8) on sovitettu yhdessä yhdistetyillä pidikkeillä varustettuihin heijastimiin (6), edullisesti huoneen (2) kattoon (5). n 9 83132
FI861689A 1984-10-08 1986-04-22 System foer tillfredsstaellande av energibehovet foer belysning och uppvaermning i en byggnad. FI83132C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EP84810485A EP0177656B1 (de) 1984-10-08 1984-10-08 System zur Deckung des für Beleuchtung und Heizung benötigten Energiebedarfes eines Gebäudes
EP84810485 1984-10-08
CH8500142 1985-10-01
PCT/CH1985/000142 WO1986002144A1 (en) 1984-10-08 1985-10-01 System for meeting the energy requirements for lighting and heating a building

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI861689A FI861689A (fi) 1986-04-22
FI861689A0 FI861689A0 (fi) 1986-04-22
FI83132B true FI83132B (fi) 1991-02-15
FI83132C FI83132C (fi) 1991-05-27

Family

ID=8193045

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI861689A FI83132C (fi) 1984-10-08 1986-04-22 System foer tillfredsstaellande av energibehovet foer belysning och uppvaermning i en byggnad.

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4914718A (fi)
EP (1) EP0177656B1 (fi)
JP (1) JPS62500536A (fi)
AT (1) ATE34453T1 (fi)
CA (1) CA1259590A (fi)
DE (1) DE3471361D1 (fi)
DK (1) DK165605C (fi)
FI (1) FI83132C (fi)
NO (1) NO862273L (fi)
WO (1) WO1986002144A1 (fi)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH06248092A (ja) * 1993-03-01 1994-09-06 Konica Corp 帯電防止されたプラスチックフィルム材料
US7499633B2 (en) * 2006-07-20 2009-03-03 Hsin-Lien Liang Infrared heater
US20100006556A1 (en) * 2008-07-11 2010-01-14 William Home Atmospheric heater
DE102008064582A1 (de) * 2008-12-23 2010-07-01 Guido Haus Energiesparzentralheizung

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR717620A (fr) * 1931-05-26 1932-01-12 Cfcmug Contrôleur interrupteur pour installation électrique de chauffage comportant aussi des appareils d'éclairage
US2700095A (en) * 1951-02-07 1955-01-18 Continental Radiant Glass Heat Heating and lighting fixture
US3025379A (en) * 1958-07-14 1962-03-13 Emerson Pryne Company Combined electric heater and light fixture
US3141086A (en) * 1961-09-27 1964-07-14 Infrared Corp Of America Infrared heating and illuminating fixture
US3567353A (en) * 1965-05-26 1971-03-02 Paul Eisler Thermal conditioning system
US3546427A (en) * 1968-10-11 1970-12-08 Cory Corp Combination foodwarmer and light
US3958100A (en) * 1974-01-11 1976-05-18 Ventrola Manufacturing Company Means for preventing heat build-up in a wall-mounted room ventilator
US3909589A (en) * 1974-01-11 1975-09-30 Ventrola Mfg Co Modular heating, lighting and ventilating unit
DE2548775A1 (de) * 1975-10-31 1977-05-05 Harry Kraus Leuchtroehrenheizung
DE2940830C2 (de) * 1979-10-09 1984-08-02 Prof. Dr.-Ing. Friedrich 3000 Hannover Haferland Gebäude mit durchlüftbaren Kanälen in Wänden und Decken
JPS5720968U (fi) * 1980-07-11 1982-02-03
JPS5969632A (ja) * 1982-08-27 1984-04-19 Takenaka Komuten Co Ltd 太陽熱利用暖房方法および装置
CH665255A5 (de) * 1983-02-09 1988-04-29 Sulzer Ag Waermeisolationsfenster.

Also Published As

Publication number Publication date
DE3471361D1 (en) 1988-06-23
DK165605C (da) 1993-05-10
FI861689A (fi) 1986-04-22
NO862273L (no) 1986-07-08
WO1986002144A1 (en) 1986-04-10
EP0177656B1 (de) 1988-05-18
DK226586D0 (da) 1986-05-15
US4914718A (en) 1990-04-03
NO862273D0 (no) 1986-06-06
EP0177656A1 (de) 1986-04-16
DK165605B (da) 1992-12-21
ATE34453T1 (de) 1988-06-15
FI861689A0 (fi) 1986-04-22
DK226586A (da) 1986-05-15
CA1259590A (en) 1989-09-19
FI83132C (fi) 1991-05-27
JPS62500536A (ja) 1987-03-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI91318B (fi) Järjestelmä huoneen energiantarpeen kattamiseksi
KR20110073077A (ko) 자연채광이 가능한 건물의 이중외피
US3243117A (en) Building structures
FI83132B (fi) System foer tillfredsstaellande av energibehovet foer belysning och uppvaermning i en byggnad.
US4314544A (en) Solar collector for a window frame
HU217496B (hu) Eljárás és berendezés épületek fűtésére és hűtésére, valamint hőszigetelő falburkolat
JP2013537270A (ja) Pcmを収容する建材、及び耐候性外装材
JP2879791B2 (ja) 省エネルギパネルシステム
EP0971419A2 (en) Dynamical thermophotovoltaic system
EP1680625A1 (en) Method and apparatus for controlling an internal environment
US4081933A (en) Outer wall element
JPH08320153A (ja) ウォータウィンドシステム
EP3384123B1 (en) Facade system
JP2909839B2 (ja) 換気空調システム
Badura et al. Managing climate-change-induced overheating in non-residential buildings
Carbonari Retrofit of massive buildings in different Mediterranean climates: Interactions between mass, additional insulations and solar control strategies
JPH07189352A (ja) 家 屋
RU2137990C1 (ru) Устройство для утилизации солнечной энергии
Lai et al. Energy saving design of a training center in Dongguan
Hall Historic Buildings
Großeschmid The Tempered Building: Renovated Architecture–Comfortable Rooms–A “Giant Display Case”
Krainer Reconstruction for Slovene ethnographic museum
Architects et al. School of Information Technology and Engineering
BG62294B1 (bg) панел
Maitreya Environmental parameters in building design

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: GEILINGER AG