FI82353B - Konstgjort korvskal. - Google Patents

Konstgjort korvskal. Download PDF

Info

Publication number
FI82353B
FI82353B FI860840A FI860840A FI82353B FI 82353 B FI82353 B FI 82353B FI 860840 A FI860840 A FI 860840A FI 860840 A FI860840 A FI 860840A FI 82353 B FI82353 B FI 82353B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
coating layer
sausage casing
casein
sausage
hose
Prior art date
Application number
FI860840A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI860840A (fi
FI860840A0 (fi
FI82353C (fi
Inventor
Klaus-Dieter Hammer
Manfred Siebrecht
Hermann Winter
Original Assignee
Hoechst Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hoechst Ag filed Critical Hoechst Ag
Publication of FI860840A0 publication Critical patent/FI860840A0/fi
Publication of FI860840A publication Critical patent/FI860840A/fi
Publication of FI82353B publication Critical patent/FI82353B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI82353C publication Critical patent/FI82353C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22CPROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH
    • A22C13/00Sausage casings
    • A22C13/0013Chemical composition of synthetic sausage casings
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22CPROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH
    • A22C13/00Sausage casings
    • A22C2013/0096Sausage casings cellulosic
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T428/00Stock material or miscellaneous articles
    • Y10T428/13Hollow or container type article [e.g., tube, vase, etc.]
    • Y10T428/1324Flexible food casing [e.g., sausage type, etc.]

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)
  • Processing Of Meat And Fish (AREA)

Description

1 82353
Keinotekoinen makkarankuori
Keksintö koskee keinotekoista makkarankuorta, joka käsittää selluloosapohjaisen kantajaletkun, jonka ulkopin-5 nalla on pinnoitekerros.
On tunnettua, että kuumentamatta kypsytetty makkara kuten kestomakkara, kuivamakkara tai salami savustetaan ja kuivataan ilmassa, jotta niistä saataisiin säilyviä. Luonnollisessa kypsytysmenetelmässä (Naturreife-Verfahren) 10 makkarankuoren ulkopinnalle ympätään jalohomesieniä ja makkaroita kuivataan useita viikkoja tai kuukausia ilmassa säilyvyyden parantamiseksi. Pitkiin varastointiaikoihin liittyy kuitenkin ongelmia. Esimerkiksi jalohomesienistä erittyy ajan mittaan sellulolyyttisiä entsyymeitä, varsin-15 kin sellulaaseja, jotka vähitellen hajottavat makkarankuo ren selluloosa-ainesta. Tämän vuoksi kuori tulee hauraaksi ja murtuilevaksi eikä sitä voida enää vetää yhtenäisenä irti makkaramassasta.
On tunnettua, että selluloosakuoren kestävyyttä 20 tätä sellulolyyttisten entsyymien vaikutuksesta tapahtuvaa haitallista hajoamista vastaan parannetaan päällystämällä selluloosapohjainen kantajaletku tekoainepinnoitteella (DE-hakemusjulkaisu 3 227 920). Nämä makkarankuoret eivät kuitenkaan ole ennen niiden jatkokäyttöä riittävästi suo-25 jattuja haitallisia homeita vastaan.
Usein esiintyy nimittäin lisäksi ongelma, että haitallisia homesieniä ja muita mikro-organismeja alkaa kasvaa keinotekoisella makkarankuorella tämän varastoinnin aikana ennen kuin se täytetään makkaramassalla. Näiden 30 homesienten kasvu nopeutuu erityisesti, jos keinotekoista makkarankuorta säilytetään ennen sen edelleenkäyttöä siten, että sen kosteus on suuri.
Tämän vaikutuksen estämiseksi on tunnettua saattaa kantajaletkun ulkopinnalle sieniä tuhoavaksi aineeksi gly-35 serolimonolauraattia (DE-hakemusjulkaisu 3 328 947). Tun- 2 82353 nettu sieniä tuhoava aine on myös esim. kaliumsorbaatti, joka on liitetty selluloosakuoren ulkopinnalla olevaan, polymeerisen kationisen hartsin (DE-hakemusjulkaisu 3 240 847) tai verkkoutetun gelatiinin (US-patenttijul-5 kaisu 3 617 312) muodostamaan pintakerrokseen. Näillä tunnetuilla selluloosapohjaisilla makkarankuorilla ei kuitenkaan uloimpien pintakerrostensa ansiosta ole riittävää kestävyyttä sellulolyyttisten entsyymien aiheuttamaa selluloosan hajoamista vastaan.
10 Keksinnön tehtävänä on siten aikaansaada selluloo- sapohjaisen, kuitulujitteisen kantajaletkun muodostama makkarankuori, jota voidaan ennen sen käyttöä ja käytön jälkeen varastoida kosteana ilman, että sillä alkaisi kasvaa haitallisia homesieniä, ja joka samanaikaisesti on 15 kestävä sellulolyyttisten entsyymien aiheuttamaa hajoamista vastaan.
Tämä tehtävä ratkeaa patenttivaatimuksessa 1 määritellyn makkarankuoren avulla. Epäitsenäisissä vaatimuksissa on esitetty tämän makkarankuoren erityisiä sovellutus-20 muotoja.
Kaseiini on pinnoitekerroksen pääaineosa. Se muodostaa ensi sijassa suojakerroksen, joka on muodoltaan aukoton kalvo ja joka estää sellulolyyttisten entsyymien tunkeutumisen kantajaletkuun. Verkkouttaminen glyoksaalin 25 kanssa liittää sen kiinteästi selluloosakerrokseen. Puhtaan kaseiinin muodostama pinnoite toimii tosin samoin suojakerroksena sellulolyyttisten entsyymien vaikutusta vastaan, mutta tällainen kerros ei kestä keittämistä riittävän hyvin. Ulkopinnan pinnoitekerroksen vaikutusta voi-30 daan voimistaa lisäämällä vielä muita sieniä tuhoavia ai neita, varsinkin glyserolimonolauraattia. Käytetty kaseii-nimäärä voidaan määrittää raaputtamalla pinnoitekerros pois mekaanisesti ja määrittämällä typpi Kjeldahlin mukaan. Sorbiinihappopitoisuus määritetään hydrolysoimalla 35 natriumhydroksidin vesiliuoksella ja mittaamalla UV-spek- li 3 82353 trofotometrisesti (mittauskohta 260 nm). Glyserolimonolau-raatin määrä määritetään gravimetrisesti sen jälkeen kun on liuotettu metyleenikloridilla.
Makkarankuoren valmistamiseksi lähdetään tunnetusta 5 viskoosimenetelmästä. Viskoosi sisältää mahdollisesti valkoisen tai värillisen makkarankuoren muodostamiseen tarvittavia pigmenttejä, esim. titaanidioksidipartikkeleja. Viskoosi levitetään letkuksi muotoillulle, edullisesti paperia olevalle kuiturakenteelle edullisesti sen kummal-10 lekin pinnalle, jolloin kuituletkun eri pinnoille sisäpuolisen ja vastaavasti ulkopuolisen selluloosakerroksen muodostamiseksi levitettävät viskoosimäärät voivat olla suuruudeltaan erilaiset, niin että muodostuvat regeneroitua selluloosaa olevat kerrokset ovat paksuudeltaan erilaiset. 15 Yleensä voi ulkopinnan viskoosikerroksen painosuhde sisäpinnan viskoosikerrokseen olla alueella 6:4 - 2:8.
Kuitu- tai paperiletkua, jolle on levitetty viskoosi, käsitellään sitten tunnetulla tavalla koagulointi- ja regenerointinesteellä. Saadun kuitulujitteista selluloosa-20 hydraattigeeliä olevan letkun ulkopinta päällystetään kaseiinin, glyoksaalin ja kaliumsorbaatin heikosti happamel-la vesiliuoksella. Heikosti happamella liuoksella tarkoitetaan liuosta, jonka pH on 4 - 6,7 ja edullisesti 5 -6,5. Kaseiinimäärä on 0,5-8 paino-%, edullisesti 1-5 25 paino-% liuoksen määrästä. Glyoksaalin määrä on 0,5 - 7 paino-%, edullisesti 1-3 paino-% kaseiinin määrästä. Kaliumsorbaatin optimimäärä on 10 - 40 paino-%, edullisesti 20 - 35 paino-% kaseiinin määrästä. Mahdollisesti liuos sisältää vielä 1-3 paino-% glyserolimonolauraattia.
30 Lisäksi on tarkoituksenmukaista lisätä vesiliuok seen sopivaa pehmennintä, varsinkin glyserolia, tavanomaisena konsentraationa, niin että muodostuu tyypillinen peh-menninkylpy. Vesipitoinen liuos tunkeutuu osaksi sisään kantajaletkun selluloosa-ainekseen.
35 Vesiliuos saatetaan letkulle sinänsä tunnetulla tavalla, esim. kastamalla tai valssien pyyhkäisyterillä 4 82353 tai suihkusuuttimien avulla päällystämällä. Tämän jälkeen letku kuumennetaan noin 60 - 110 °C:seen, jolloin tapahtuu verkkoutumisreaktio. Tällöin kaseiini kiinnittyy, niin että se kestää keittämistä sorbiinihapon ollessa jo hei-5 kosti happamessa liuoksessa liittyneenä suolamaisesti kaseiinin amino- ja iminoryhmiin.
Kaseiini-sorbiinihapposuola kestää pienen disso-sioitumisvakion vuoksi keittoprosessin melkein kvantitatiivisesti ja sorbiinihappoa vapautuu sitten kuorella hyd-10 rolyyttisesti määränä, joka vastaa tasapainoa. Täten saavutetaan kestovaikutus. Kun homesienet kuluttavat vapaata sorbiinihappoa, joka yksin on fungisidisesti tehokas, vapautuu kaseiini-sorbiinisuolasta uutta sorbiinihappoa.
Letku kuivatetaan, minä aikana tapahtuu kaseiinin 15 verkkoutuminen ja sen jälkeen letkun sisäpinta päällystetään vesiliukoisen keinohartsin tavanomaisella dispersiolla päällystekerroksen valmistamiseksi letkun sisäpinnalle, mikäli tällainen halutaan. Kun dispersioaine poistetaan ja letkua kuumennetaan, muodostuu keinohartsia oleva pinnoite 20 sisäpinnalle. Sen jälkeen makkarankuori kostutetaan tavanomaiseen kosteuteen ja työstetään erillisiksi, toisesta päästä sidotuiksi makkarankuoriksi tai rypytetään toukiksi .
Tämä teknisesti yksinkertaisesti valmistettavissa 25 oleva pinnoitekerros, jossa käytetään hinnaltaan huokeita, elintarvikkeissa käytettäviksi hyväksyttäviä aineita, parantaa selluloosapohjäisten makkarankuorien sellulaasi- ja homekestävyyttä. Sivuvaikutuksena pinta muuttuu siten, että se on silkinhimmeä ja miellyttävä koskettaa, mikä vai-30 kuttaa positiivisesti makkarankuoren jatkokäsittelyyn ja täyttämiseen.
Keksintöä valaistaan lähemmin seuraavilla esimerkeillä:
Esimerkki 1 35 Molemmilta pinnoiltaan viskoosilla päällystetty ja sen jälkeen regenerointinesteellä käsitelty, kuitulujit- 5 82353 teinen selluloosageeliä oleva letku, jonka halkaisija on 60 nun, viedään ennen sen johtamista kuivauslaitteeseen vesipitoisen liuoksen (pH 5,5) läpi, jolla on seuraava koostumus: 5 20 g/1 kaseiinia 40 ml/1 glyserolia 1,7 ml/1 40-%:ista glyoksaalia 30 ml/1 15-%:ista kaliumsorbaattiliuosta 670 ml/1 3-%:ista glyserolimonolauraattiemulsiota 10 Pinnalle levitetty määrä: kaseiinia 80 mg/m2 glyserolimonolauraattia 140 mg/m2 Tämän ulkopinnan päällystämisen kanssa samanaikaisesti päällystetään letkun sisäpinta täyttämällä letkun sisus tavanomaisella, lämmössä kovettuvaan kationiseen 15 hartsiin perustuvalla kiinniteliuoksella. Letku kuivataan sitten täyteen puhallettuna, jolloin ulko-ja sisäpinnan päällystekerros verkkoutuu ja vastaavasti kovettuu, päällystetään sisäpinnaltaan VDC-kopolymeeridispersiolla ja kuumennetaan sen jälkeen uudelleen, jolloin muodostuu au-20 koton kaasutiivis sisäpinnan päällystekerros.
Toisesta päästään sidotut makkarankuoret täytetään maksamakkaramassalla ja avoin pää suljetaan. Makkarat keitetään tavanomaiseen tapaan. Jäähdyttämisen jälkeen tutkitaan fungisidinen teho ymppäämällä kuoret homesienillä ja 25 suljetaan PE-pussiin.Mielivaltaisen pituisen varastointi- ajan jälkeen ei näissä makkaroissa ole todettavissa home-kasvustoa .
Esimerkki 2
Molemmilta pinnoiltaan viskoosilla päällystetty 30 kuitulujitteinen selluloosahydraattiletku, jonka halkaisi ja on 58 mm, viedään geelitilassa, so. viskoosin koagu-loinnin ja regeneroinnin jälkeen ja ennen kuivatuslaittee-seen viemistä, vesipitoisen liuoksen (pH 5,2) läpi, jolla on seuraava koostumus: 6 82353 30 g/1 kaseiinia 40 ml/1 glyserolia 1,5 ml/1 40-prosenttista glyoksaalia 100 ml/1 15-prosenttista K-sorbaattiliuosta.
5 Pinnalle levitetty määrä: 120 mg/m2.
Samanaikaisesti tämän ulkopinnan päällystämisen kanssa päällystetään letkun sisäpinta sen sisään viedyllä tavanomaisella tartuntaimeytysliuoksella, joka perustuu epikloorihydriini-polyamidipolyamiini-hartsiin. Sen jäl-10 keen letku kuivataan tavanomaiseen tapaan täyteen puhallettuna, kostutetaan 10 paino-%:n kosteuteen ja työstetään toisesta päästään sidotuiksi makkarankuorijaksoiksi. Nämä kuoret täytetään kestomakkaramassalla. Kun vielä avoin pää on sidottu umpeen, makkarat ympätään kuoren ulkopinnalta 15 jalohomesienillä (Penicillium nalgiovense) ja varastoidaan tavanomaisissa kypsytysolosuhteissa. Kolmen kuukauden varastointia jän jälkeen näissä makkaroissa ei ole todettavissa selluloosan hajoamista, kuoret voidaan irroittaa niiden katkeilematta tai repeilemättä.
20 Ainoassa kuviossa on esitetty makkarankuori 1 leik kauksena, jossa kuorenseinämän poikkileikkaus on suurennettuna. Kuorenseinämän muodostaa kuitulujitteinen kanta-jaletku 2, ulompi aukoton päällystekerros 3, jonka muodostaa verkkoutettu kaseiini-sorbiinihapposuola, ja sisäpin-25 nan päällystekerros 4.
li

Claims (4)

7 82353
1. Keinotekoinen makkarankuori, joka käsittää kui-tulujitteisen seiluloosapohjäisen kantajaletkun ja kanta- 5 jaletkun ulkopinnalla olevan päällystekerroksen, tunnettu siitä, että ulkopinnalla oleva päällystekerros koostuu glyoksaalin kanssa verkkoutetusta kaseiinista, jossa on suolamaisesti liittyneitä sorbiinihapporyhmiä, joilla on kaava 10 h3 c-ch=ch-ch=ch-coo- ja sen pintapaino on 80 - 200, edullisesti 130 - 180 mg/m2 .
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen keinotekoinen makkarankuori, tunnettu siitä, että kantajaletkun 15 sisäpinnalla on sinänsä tunnettu päällystekerros kuorit-tavuuden ja/tai makkaramassan ja makkarankuoren välisen tartunnan parantamiseksi.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen keinotekoinen makkarankuori, tunnettu siitä, että kantajaletkun 20 sisäpinnalla on sinänsä tunnettu, aukoton kaasutiivis pintakerros .
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 3 mukainen keinotekoinen makkarankuori, tunnettu siitä, että ulkopinnalla oleva päällystekerros sisältää lisäksi muuta sieniä 25 tuhoavaa ainetta, varsinkin glyserolimonolauraattia. 8 82353
FI860840A 1985-03-01 1986-02-27 Konstgjort korvskal. FI82353C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE8505880 1985-03-01
DE8505880 1985-03-01

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI860840A0 FI860840A0 (fi) 1986-02-27
FI860840A FI860840A (fi) 1986-09-02
FI82353B true FI82353B (fi) 1990-11-30
FI82353C FI82353C (fi) 1991-03-11

Family

ID=6778041

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI860840A FI82353C (fi) 1985-03-01 1986-02-27 Konstgjort korvskal.

Country Status (3)

Country Link
US (1) US4666750A (fi)
FI (1) FI82353C (fi)
FR (1) FR2578152B1 (fi)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3620165A1 (de) * 1986-06-14 1987-12-17 Wolff Walsrode Ag Innenausruestung von schlauchfoermigen nahrungsmittelhuellen
US4967798A (en) * 1987-04-24 1990-11-06 Hoechst Aktiengesellschaft Packaging casing based on cellulose having improved processing characteristics
DE3807070A1 (de) * 1988-03-04 1989-09-14 Hoechst Ag Schlauchfoermige nahrungsmittelhuelle aus cellulosehydrat, insbesondere kuenstliche wursthuelle
DE3900343A1 (de) * 1989-01-07 1990-07-12 Hoechst Ag Schlauchfoermige nahrungsmittelhuelle aus cellulosehydrat, insbesondere kuenstliche wursthuelle
US5108804A (en) * 1989-10-13 1992-04-28 Viskase Corporation Buffered acid-treated food casing
US5256458A (en) * 1990-09-18 1993-10-26 Viskase Corporation Shirred thermoplastic casing having external non-oil based lubricating coating
DE4107239A1 (de) * 1991-03-07 1992-09-10 Hoechst Ag Schlauchfoermige nahrungsmittelhuelle mit verbesserter abschaelbarkeit
DE4309528C2 (de) * 1993-03-24 1998-05-20 Doxa Gmbh Folie oder Folienschlauch aus Casein, Verfahren zu deren Herstellung und deren Verwendung
CA2144838C (en) * 1994-03-18 2006-11-28 Dinesh M. Bhat Prewettable high softness paper product having temporary wet strength
US6059928A (en) * 1995-09-18 2000-05-09 Fort James Corporation Prewettable high softness paper product having temporary wet strength
FI964850A0 (fi) * 1996-12-04 1996-12-04 Raision Tehtaat Oy Ab Foerfarande foer tillverkning av en bakprodukt
US6667082B2 (en) * 1997-01-21 2003-12-23 Cryovac, Inc. Additive transfer film suitable for cook-in end use
US6083581A (en) * 1997-11-12 2000-07-04 Viskase Corporation Cellulase resistant cellulose casing and process
DE10054882A1 (de) * 2000-11-06 2002-05-08 World Pac Int Ag Verpackungshülle für Fleischprodukte
US20040219264A1 (en) * 2000-12-27 2004-11-04 World-Pac International Ag Packaging wrap

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR863377A (fr) * 1940-02-12 1941-03-31 Boyau artificiel et son procédé de fabrication
FR932126A (fr) * 1947-10-29 1948-03-12 Perfectionnements aux procédés de fabrication de boyaux artificiels pour des produits de charcuterie
GB831146A (en) * 1956-04-30 1960-03-23 Kalle & Co Ag Manufacture of artificial sausage casings
US3539361A (en) * 1968-01-15 1970-11-10 Tee Pak Inc Method of improving crocking fastness of dyed cellulose sausage casing
US3617312A (en) * 1968-07-18 1971-11-02 Tee Pak Inc Antimycotic overcoating treatment of cellulose sausage casing
US4142013A (en) * 1974-10-07 1979-02-27 Hoechst Aktiengesellschaft Shaped article of cellulose hydrate with a coating of plastic material of chemically modified protein and process for the production thereof
US4524634A (en) * 1983-02-09 1985-06-25 Allis-Chalmers Corp. Transmission shifting mechanism

Also Published As

Publication number Publication date
FR2578152B1 (fr) 1988-01-08
FI860840A (fi) 1986-09-02
FR2578152A1 (fr) 1986-09-05
US4666750A (en) 1987-05-19
FI860840A0 (fi) 1986-02-27
FI82353C (fi) 1991-03-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI82353B (fi) Konstgjort korvskal.
FI57341C (fi) Foerbaettrat foedoaemneshoelje och saett att framstaella detsamma
US3360383A (en) Casing for preparation of dry sausages
FI57340B (fi) Veckat slangformigt foedoaemneshoelje med ett oeverdrag
JP7307094B2 (ja) 抗真菌性を有する食品ケーシング及びその製造方法
FI71463B (fi) Med aedelmoegel belaeggningsbart gas- vattenaonga- och roekgenomslaeppligt livsmedelhoelje speciellt korvskal
US20100227164A1 (en) Fibre-Reinforced Film, Process for Producing the Same, and Use for Food Packaging
US3645760A (en) Dry sausage casing
US4662403A (en) Casing material resistant to mold fungus
US4940615A (en) Tubular foodstuff casing made of cellulose hydrate, in particular synthetic sausage casing
FI78379C (fi) Konstgjort korvskinn foer kallroekta korvar.
US5262211A (en) Tubular foodstuff casing made of cellulose hydrate, in particular synthetic sausage casing
US9694385B2 (en) Method of manufacturing food casings with modified adhesion and release properties
CA2251210C (en) Cellulase resistant cellulose casing and process
CA2076263A1 (en) Tubular foodstuffs casing having improved properties of adhesion to the filling
FI57523B (fi) Fiberfoerstaerkt korvskinn av regenererad cellulosa foer raokorv
DE3240847A1 (de) Nahrungsmittelhuelle aus cellulosehydrat mit einer als langzeitfungicid wirkenden beschichtung
US20080233246A1 (en) Impregnated or Coated Tubular Cellulose-Based Food Casing
US3367786A (en) Casing for dry sausages
FI72856B (fi) Moegelresistenta reglerat foerfuktade, stora slangformiga livsmedelshoeljen.
DE3606195C2 (fi)
EP2944199A1 (en) Food casing with fungicidal characteristics
DE8505880U1 (de) Künstliche Wursthülle

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: HOECHST AKTIENGESELLSCHAFT