FI81612B - Saett att framstaella alkalimetallklorat. - Google Patents

Saett att framstaella alkalimetallklorat. Download PDF

Info

Publication number
FI81612B
FI81612B FI870505A FI870505A FI81612B FI 81612 B FI81612 B FI 81612B FI 870505 A FI870505 A FI 870505A FI 870505 A FI870505 A FI 870505A FI 81612 B FI81612 B FI 81612B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
alkali metal
electrolyte
metal chloride
water
process according
Prior art date
Application number
FI870505A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI81612C (fi
FI870505A (fi
FI870505A0 (fi
Inventor
Bo Christer Welander
Tommy Carl Kenneth Oehlin
Ronald Peter Jarvis
Original Assignee
Eka Nobel Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Eka Nobel Ab filed Critical Eka Nobel Ab
Publication of FI870505A0 publication Critical patent/FI870505A0/fi
Publication of FI870505A publication Critical patent/FI870505A/fi
Publication of FI81612B publication Critical patent/FI81612B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI81612C publication Critical patent/FI81612C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01DCOMPOUNDS OF ALKALI METALS, i.e. LITHIUM, SODIUM, POTASSIUM, RUBIDIUM, CAESIUM, OR FRANCIUM
    • C01D3/00Halides of sodium, potassium or alkali metals in general
    • C01D3/14Purification
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P20/00Technologies relating to chemical industry
    • Y02P20/10Process efficiency
    • Y02P20/129Energy recovery, e.g. by cogeneration, H2recovery or pressure recovery turbines

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Electrolytic Production Of Non-Metals, Compounds, Apparatuses Therefor (AREA)

Description

81 61 2
Menetelmä alkalimetallikloraatin valmistamiseksi -Sätt att framställa alkalimetallklorat Tämä keksintö koskee menetelmää valmistettaessa alkalimetal-likloraattia elektrolyysillä elektrolyytistä, joka sisältää alkalimetallikloridia. Elektrolyytti valmistetaan liuottamalla alkalimetallikloridia veteen, minkä jälkeen saatu vesiliuos puhdistetaan ja konsentroidaan kuivapitoisuuteen, joka on 60-90 painoprosenttia. Näin saatua kidelietettä käytetään sen jälkeen alkalimetallikloridilähteenä elektrolyyttiä valmistettaessa.
Alkalimetallikloraatti, ja varsinkin natriumkloraatti, on hyvin tärkeä kemikaali selluloosateollisuudessa, jossa sitä käytetään raaka-aineena klooridioksidin valmistukseen. Kloo-ridioksidi on tärkeä selluloosakuitujen valkaisukemikaali.
valmistettaessa natriumkloraattia natriumkloridin elektrolyysillä on eräs tärkeimpiä tekijöitä systeemin vesitasapai-non kontrollointi. Elektrolyytin liian korkeat vesipitoisuudet huonontavat saantoa elektrolyysissä ja lisäävät kiteytys järjestelmän kuormitusta. Reaktio kuluttaa tosin vettä seuraavan summakaavan mukaisesti:
NaCl + 3H20 -> NaCl03 + 3H2, mutta tämä vedenkulutus on yleensä liian pieni tasapainottamaan vedensyöttöä. Paitsi että prosessiin tulee vettä lisä-kemikaalien ja erilaisten pesuvesien vaikutuksesta, tapahtuu suuri osa vedenlisäyksestä normaalisti natriumkloridin johdosta, jota lisätään prosessiin kyllästettynä natriumklori-diliuoksena. Tällöin voi syntyä epätasapaino vesimäärään, ja vettä on poistettava jollakin tavalla.
Vedenpoisto voi kokonaan tai osittain tapahtua prosessin ki-teyttämisjärjestelmässä. Liian paljon veden poistaminen tässä on kuitenkin haitallista. Ensinnäkin vaaditaan suurehko 81612 elektrolyyttivirtaus kiteyttimeen, mistä on seurauksena prosessin kasvanut kemikaalikulutus. Elektrolyyttivirtaus kiteyttimeen on nimittäin käsiteltävä joko muutetussa pHrssa, mikä aiheuttaa spesifisen lipeäkulutuksen, tai muulla kemikaalilla, joka reagoi läsnäolevan hypokloriitin kanssa, mikä aiheuttaa jonkin vetyperoksidin tyyppisen pelkistysaineen kulutuksen. Toisaalta tarvitaan suurempi kiteytin sen mukana tuomi-ne korkeine investointikustannuksineen. Myös kiteytinjärjes-telmän muut osat tulevat suuremmiksi, esim. kondensori, pumput, reaktiosäiliöt sekä putkijohdot. Siinä tapauksessa että jäähdytyksen on tapahduttava jäähdytyskoneella, vaaditaan myös merkittäviä lisäinvestointeja tähän laitteistoon. Myös muita ongelmia syntyy poistettaessa kiteyttimestä paljon vettä sitä seuraavine suurine virtauksineen. Se vaikuttaa mm. mahdollisuuteen vaihdella elektrolyytin pitoisuuksia.
Sen lisäksi vedenpoistossa syntyy suurien lämpömäärien tarve höyrynä tai kuumana vetenä, joita muuten voitaisiin käyttää muihin tarkoituksiin. Näitä lämpömääriä saadaan tosin höyrynä kiteyttimestä, mutta niin pienenä lämpötilatasona, että niitä tuskin voidaan hyödyntää.
Toinen tapa vesitasapainon säätämiseksi on lisätä natrium-kloridia elektrolyyttiin kiinteässä muodossa. Tällä tavalla vältytään tosin suureksi osaksi veden lisäämisestä, mutta koska kiinteä natriumkloridi sisältää liian paljon epäpuhtauksia prosessin ajamiseksi pitemmän päälle tarkoituksenmukaisella tavalla, ei tämä toimenpide ilman muuta ole mahdollinen. Prosessin eri osissa, esim. elektrodiväleissä, syntyy merkittäviä sakkaongelmia, jotka puolestaan merkitsisivät huomattavia lisäkustannuksia suurempana energiankulutuksena.
Näiden haittojen välttämiseksi on elektrolyytti sen tähden puhdistettava ennen sen tuomista elektrolysoijaan. Tämä puhdistus suoritetaan osittain seostamalla ja erottamalla siten, että suolaliuos käsitellään natriumkarbonaatilla, nat-riumhydroksidillä tai vastaavalla yhdisteillä epäpuhtauksien li 81 61 2 3 saostamiseksi kalsiumkarbonaattina, magnesiumhydroksidina ja vastaavina. Tämä saostusvaihe johtaa kuitenkin siihen, että suolaliuos voi sisältää kalsiumia ja magnesiumia konsentraa-tioina 3-20 mg/litra ja vastaavasti 0,5 - 5 mg/litra. Näiden määrien poistamiseksi käsitellään elektrolyytti tavallisesti myös kelatoivalla ioninvaihtohartsilla. Näin voidaan kalsiumin, magnesiumin ja bariumin konsentraatio elektrolyytissä pienentää 0,1 mg:aan/litra tai pienemmäksi. Kelatoivi-na ioninvaihtohartseina voidaan käyttää esimerkiksi natrium-tyyppisiä ioninvaihtohartseja. Sen jälkeen kun absorptiokä-sittely on suoritettu loppuun, käsitellään kelatoiva ionin-vaihtohartsi mineraalihapolla, kuten suolahapolla, hartsiin absorboituneiden metalli-ionien koko määrän desorboimiseksi. Sen jälkeen hartsi regeneroidaan käsittelemällä se natrium-hydroksidiliuoksella. Mainitunlaiset puhdistusmenetelmät ovat aikaisemmin tunnettuja, ja niitä on kuvattu esimerkiksi US-patentissa 4 405 418, joka siten otetaan tähän selitykseen viitteenä mukaan.
Kloraattitehtaassa käsitellään hyvin suuria elektrolyytti-määriä, koska alkalimetallikloridiliuos kierrätetään elekt-rolysoijien kautta ja tuodaan kulutetun keittosuolan täydentämisen jälkeen jälleen elektrolysoijaan. Elektrolyysin kuluessa muodostunut natriumkloraatti otetaan laitteistosta siten, että osavirtaus, tavallisesti noin 10 % elektrolysoi-jasta tulevasta elektrolyytistä, viedään kiteyttimeen. Ki-teyttimessä otetaan natriumkloraatti talteen jäähdyttämällä ja haihduttamalla nestemäärästä. Emäliuos palautetaan elektrolyyttiin. Tämän elektrolyyttikierrätyksen johdosta, joka sisältää suhteellisen suuria natriumkloraattimääriä, sisältää systeemi suuren määrän vettä. Tästä johtuu, että edellä kuvattu menetelmä juuri tuodun natriumkloridin käsittelemiseksi on mitoitettava laitteiston läpivirtauksen mukaan. Lisäksi on puhdistusvaihe sovitettava elektrolyytissä olevien kemikaalien mukaan. Erityinen ongelma syntyy ioninvaihto-hartsin puhdistamisessa, jossa esiintyy vaara klooridioksi- 4 81612 din muodostumisesta. Tämä johtuu siitä, että elektrolyytin kloraatti kiinnittyy ioninvaihtohartsiin ja reagoi suolahapon kanssa, jota käytetään regeneroinnissa, klooridioksidik-si.
Nyt käsillä olevassa keksinnössä vältytään näiltä ongelmilta siten, että elektrolyytti valmistetaan oheisissa patenttivaatimuksissa määritellyllä tavalla.
Liuottamalla alkalimetallikloridi veteen ja puhdistamalla vesiliuos tunnetulla tavalla, esimerkiksi siten kuin edellä viitatussa patentissa on kuvattu, tarvitaan puhdistusoloja varten ainoastaan rajoitettu vesimäärä. Toinen etu on, että tämän vesiliuoksen vesifaasi sisältää vähemmän kemikaaleja, mistä syystä prosessi tulee yksinkertaisemmaksi ja halvemmaksi. Erityisesti vältytään ioninvaihtohartsia regeneroitaessa klooridioksidin muodostumisen vaaralta.
Keksinnön mukaista menetelmää suoritettaessa liuotetaan ensin kiinteä alkalimetallikloridi täydellisesti veteen, minkä jälkeen suolaliuos puhdistetaan tunnetulla tavalla lisäämällä saostuskemikaaleja ja suositeltavasti myös käsittelemällä ioninvaihtohartsilla. Tällöin tämä suolaliuos puhdistuu olennaisimmista epäpuhtauksista. Seuraavassa vaiheessa tuodaan näin puhdistettu suolaliuos suolanhaihduttimeen, jossa poistetaan vesi, suositeltavasti vakuumissa, ja suhteellisen korkeassa lämpötilassa. Korotettu lämpötila aikaansaadaan sopivasti hukkalämmön avulla prosessin kuumavedestä tai lämpimän elektrolyytin avulla. Vesiliuos konsentroidaan kuiva-pitoisuuteen välille 60 - 95 painoprosenttia, ja suositeltavasti välille 70 - 90 painoprosenttia. Konsentrointi suoritetaan sopivasti haihduttamalla noin 70 %:n kuivapitoisuu-teen, minkä jälkeen jäljellä oleva vesi poistetaan mekaanisesti, esimerkiksi sedimentoimalla tai ruuvierottamalla. Mitä tahansa tunnettua tekniikkaa veden mekaaniseksi erottamiseksi kidelietteestä voidaan käyttää. Jäljellejääneet epä-
II
5 81612 puhtaudet, suositeltavasti sulfaatteina, rikastuvat suola-konsentroinnista emäliuokseen, ja voidaan tällöin poistaa siten, että suolakonsentroinnista otetaan emäliuoksen sivu-virtaus sulfaatin poistamiseksi jatkuvasti ulkoisessa järjestelmässä. Emäliuoksen ollessa sulfaatin rikastama voidaan se poistaa yksinkertaisesti seostamalla barium- tai kalsium-sulfaattina. Suodoksen mahdollinen barium- tai kalsiumyli-määrä voidaan viedä takaisin alkalimetallikloridin liuotus-vaiheeseen poistettavaksi myöhemmin seuraavassa puhdistus-vaiheessa.
Tällöin vältytään myös bariumionien lisäämiseltä elektrolyyttiin sulfaattitasapainon säätämiseksi. Tämä on välttämätöntä tunnetuissa menetelmissä, joissa alkalimetallikloridi liuotetaan suoraan elektrolyyttiin. Tämän johdosta vältytään siitä, että mahdollisesti saostunut bariumsulfaatti voisi tukkia aktiiviset elektrodikeskukset kloraattielektrolysoi-jassa.
Saatu kideliete lisätään sitten siihen alkalimetallikloridi-köyhään reaktioliuokseen, joka otetaan elektrolysoijasta joko ennen sitä, kun alkalimetallikloraatti on poistettu liuoksesta, tai sen jälkeen.
Suositellun suoritusmuodon mukaisesti lisätään kideliete suoraan elektrolysoijasta tulevaan ja mahdollisesti jäähdytettyyn reaktioliuokseen ennen sen viemistä alkalimetalli-kloraatin kiteyttimeen. Tämä voi tapahtua joko siten, että kideliete lisätään koko reaktioliuokseen, tai että se lisätään reaktioliuoksen siihen osaan jota ei viedä kiteyttimeen. Tällä liuoksella on alin alkalimetallikloridikonsent-raatio, mistä syystä saavutetaan erittäin hyvä alkalimetal-likiteiden liukeneminen reaktioliuokseen. Tällä tavalla saatu liuos voidaan viedä suoraan elektrolysoijaan ilman että tarvittaisiin lisäpuhdistusta.
♦ 6 81612 Tämän keksinnön mukaisesti valmistettua elektrolyyttiä voidaan käyttää kaikissa tunnetuissa alkalimetallikloraatin valmistusmenetelmissä. Alkalimetalleista on etusijalla natrium, mutta tällä menetelmällä voidaan valmistaa myös ka-liumkloraattia. Esimerkkinä sopivasta menetelmästä voidaan mainita menetelmä, jossa elektrolysoija on varustettu metal-lianodilla, joka toimii virrantiheydellä 10 - 75 ampeeria/ litra kiertävää elektrolyyttiä, suositeltavasti 18 - 35 am-peeria/litra kiertävää elektrolyyttiä, kussakin jänniteta-pauksessa. Metallianodina voidaan käyttää elektrodia, joka muodostuu titaanirungosta, ja sille muodostetusta päällysteestä, johon kuuluu ainakin yksi platinaryhmän metalleista tai niiden oksidi. Katodina voidaan käyttää elektrodia, joka on valmistettu raudasta, ruostumattomasta teräksestä tai titaanista, tai joka sisältää tällaista metallia ja platina-ryhmän metallia. Tyypiltään elektrolysoija voi olla joko unipolaarinen tai bipolaarinen kenno.
Elektrolyytin koostumus voi olla 30 - 700 grammaa/litra nat-riumkloraattia ja 50 - 300 grammaa/litra natriumkloridia. Elektrolyytin pH on välillä 5-8, mutta suositeltavasti sen arvo on 5,8 - 6,5. Elektrolyytin lämpötilan tulee olla välillä 60 - 90°C ja virrantiheys voi olla 10 - 50 ampeeria/ neliösenttimetri. Esimerkkinä sopivasta keksinnön mukaisesti käytettävästä elektrolysoijasta voidaan mainita laite, jota kuvataan US-patentissa 4 326 941.
Keksintöä kuvataan seuraavaksi viittaamalla kuvaan 1, joka on kaaviomainen esitys laitteistosta keksinnön mukaisen menetelmän suorittamiseksi.
Kuvassa on viitenumerolla 8 merkitty joukkoa rinnankytkettyjä elektrolysoijia, joista kuhunkin kuuluu bipolaarinen elektrodipaketti, jossa anodi muodostuu titaanisydämestä, joka on päällystetty platinaryhmän metallioksideilla, ja jossa katodi muodostuu rautalevyistä. Kukin elektrolyysiken-
II
7 81612 no toimii virrantiheydellä n. 25 ampeeria/litra kiertävää elektrolyyttiä, ja elektrolyytin lämpötila on n. 70°C. Reak-tioliuos, joka sisältää natriumkloraattia ja on natriumklo-ridin suhteen köyhää, poistetaan kohdassa (13) ja johdetaan suolanliuotuslaitteeseen (6). Osavirtaus elektrolyytistä, noin 10 %, erotetaan kohdassa (9) ja tuodaan kiteyttimeen (10). Tässä reaktioliuos konsentroidaan haihduttamalla, jolloin kiteytyy natriumkloraattia ja se poistetaan suodattimen kautta. Emäliuos, joka on natriumkloraatin suhteen kyllästetty ja sisältää suuria natriumkloridipitoisuuksia, poistetaan kohdassa (11) ja johdetaan jälleen elektrolysoijiin kohdassa (7). Natriumkloridiköyhä reaktioliuos johdetaan suolanliuotuslaitteeseen (6). Tätä syötetään kohdassa (5) kidelietteellä, jonka kuivapitoisuus on noin 80 painoprosenttia, sellaisen elektrolyytin valmistamiseksi, joka sisältää 120 grammaa/litra natriumkloridia ja 550 grammaa/litra natriumkloraattia, jolloin on otettu huomioon myös pitoisuudet kiteyttimen emäliuoksessa, joka johdetaan yhdessä liuoksen kohdasta (6) kanssa elektrolysoijiin kohdan (7) kautta. Kokonaisvirtaus elektrolysoijiin kohdassa (7) on 500 mVh tuotantomäärällä 4 tonnia natriumkloraattia/tunti.
Natriumkloridilietteen valmistamiseksi tuodaan liuotussäi-liöön (1) teknillistä keittosuolaa ja vettä, ja lähes kyllästetty keittosuolaliuos johdetaan puhdistusvaiheeseen (2), jossa suolaliuos käsitellään natriumhydroksidilla ja natriumkarbonaatilla maa-alkalimetallien, raudan- ja alumiinin hydroksidien ja karbonaattien saostamiseksi. Sakan sedimentoitumisen jälkeen johdetaan suolaliuos ioninvaihtovaihee-seen ja käsitellään kelaatti-ioninvaihtajalla. Suolaliuoksen epäpuhtauspitoisuus maa-alkalimetallien suhteen on nyt alle 0,1 ppm, ja se johdetaan haihduttimeen (3). Haihduttamalla kiteiden kuivapitoisuus kasvaa noin 50 painoprosenttiin, ja suolaliete johdetaan sitten mekaaniseen vedenerottimeen (4), joka käsittää suodattimeen johtavan ruuvin. Tämä siirtää lietteen kohdassa (5) suolanliuotuslaitteeseen (6). Suodat- 8 81612 timen jälkeen on kuivapitoisuus noin 80 painoprosenttia, ja suolanhaihduttimen ja ruuvin emäliuosfaasit johdetaan puh-distusvaiheeseen (13). Emäliuos on sulfaatin rikastama, ja se saostetaan tässä lisäämällä kalsiumia tai bariumia kal-siumkloridina tai bariumkloridina tai muuna helppoliukoisena kalsium- tai bariumsuolana, jolloin sulfaatit saostuvat. Nestefaasi johdetaan kohdassa (14) jälleen liuotuslaittee-seen (1).
Sen johdosta, että natriumkloridi lisätään elektrolyyttiin lietemuodossa, voidaan elektrolyyttisysteemin vesipitoisuus tällöin pitää alhaisena, mikä ennen muuta pienentää kiteyt-timen kuormitusta, josta olisi muuten poistettava suuria vesimääriä järjestelmästä. Lisäksi saavutetaan se etu, että natriumkloridin puhdistusvaihe suoritetaan ennen natriumklo-ridin tuomista elektrolyytin yhteyteen. Tällöin saavutetaan se, että puhdistusvaihe voidaan suorittaa huomattavasti pienemmällä nestemäärällä, sekä että tämä nestemäärä sisältää ainoastaan ne epäpuhtaudet, jotka keittosuolassa ovat. Aikaisemmin tunnetuissa menetelmissä tämä puhdistus suoritetaan koko elektrolyytille, jolloin on osaksi ollut otettava huomioon suurempi virtaus ja osaksi myös elektrolyytin muut kemikaalit, ennen muuta natriumkloraatti, jolloin puhdistus-mahdollisuudet ovat olleet rajoitetut. Lisäetuna nyt käsillä olevalla menetelmällä on se, että sulfaatti voidaan poistaa yksinkertaisesti systeemistä natriumkloridiliuosta konsentroitaessa .
il

Claims (6)

9 81612
1. Menetelmä valmistettaessa alkalimetallikloraattia alkali-metallikloridia sisältävän elektrolyytin elektrolyysillä elektrolysoijassa, tunnettu siitä, että elektrolyytti valmistetaan liuottamalla kiinteää alkalimetallikloridia veteen, minkä jälkeen vesiliuos puhdistetaan tunnetulla tavalla ja konsentroidaan haihduttamalla ja sitä seuraavalla mekaanisella vedenerotuksella kuivapitoisuuteen, joka on välillä 60 - 95 painoprosenttia, että konsentroinnin emäliuos-faasi poistetaan ja puhdistetaan sulfaatista ja lisätään jälleen alkalimetallikloridin liuotusvaiheeseen, sekä että kon-sentroinnissa saatu kideliete lisätään siihen alkalimetal-likloridiköyhään reaktioliuokseen, joka poistetaan elektro-lysoijasta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että alkalimetallikloridin vesiliuos konsentroidaan kuivapitoisuuteen, joka on välillä 70-90 painoprosenttia.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että haihdutus tapahtuu prosessin kuumaveden hukka-lämmön avulla, tai kuuman elektrolyytin avulla.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kideliete lisätään alkalimetallikloridiköyhään reaktioliuokseen, josta on poistettu osavirtaus alkalimetal-likloraatin kiteyttämiseksi.
5. Jonkin edellisistä patenttivaatimuksista mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että valmistetun elektrolyytin alkalimetallikloridipitoisuus on välillä 100 g/1 - 320 g/1.
6. Jonkin edellisistä patenttivaatimuksista mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että alkalimetallikloridi on natriumkloridi. 10 81 612
FI870505A 1986-02-10 1987-02-06 Saett att framstaella alkalimetallklorat. FI81612C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8600555A SE451854B (sv) 1986-02-10 1986-02-10 Sett vid framstellning av alkalimetallklorat
SE8600555 1986-12-08

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI870505A0 FI870505A0 (fi) 1987-02-06
FI870505A FI870505A (fi) 1987-08-11
FI81612B true FI81612B (fi) 1990-07-31
FI81612C FI81612C (fi) 1990-11-12

Family

ID=20363397

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI870505A FI81612C (fi) 1986-02-10 1987-02-06 Saett att framstaella alkalimetallklorat.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4888099A (fi)
BR (1) BR8700567A (fi)
CA (1) CA1313161C (fi)
ES (1) ES2003784A6 (fi)
FI (1) FI81612C (fi)
FR (1) FR2594107B1 (fi)
SE (1) SE451854B (fi)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2643357B1 (fr) * 1989-02-22 1991-05-10 Atochem Procede de destruction des hypochlorites dans une solution de perchlorate
FR2643356B1 (fr) * 1989-02-22 1991-05-10 Atochem Procede de destruction des hypochlorites dans une solution de chlorate
US5104500A (en) * 1990-04-30 1992-04-14 Occidental Chemical Corporation Ion exchange removal of impurities from chlorate process liquors
CN1042842C (zh) * 1993-05-31 1999-04-07 谭秉彝 电解食盐生产氯酸钠的方法
KR101854116B1 (ko) * 2016-02-19 2018-05-03 한국과학기술연구원 알칼리 이온을 함유하는 무기물로부터 고순도 탄산칼슘을 제조하는 방법
EP3400322B1 (en) * 2016-03-01 2022-06-08 Siemens Aktiengesellschaft A technique for activating sulfur-based electrode for an electrolyser
JP7027900B2 (ja) * 2018-01-17 2022-03-02 トヨタ自動車株式会社 レセプタクル用のキャップ、および、車両

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1352034A (fr) * 1962-03-28 1964-02-07 Olin Mathieson Procédé de réglage de la fourniture d'une saumure de chlorure de sodium à des cellules d'électrolyse
US3201333A (en) * 1962-03-28 1965-08-17 Olin Mathieson Brine preparation
US3407128A (en) * 1967-03-13 1968-10-22 Ciba Ltd Process for the manufacture of chlorine, sodium hydroxide and hydrogen by the electrolysis of sodium chloride in mercury cells
US3835001A (en) * 1973-04-30 1974-09-10 Penn Olin Chem Co Ion exchange removal of dichromates from electrolytically produced alkali metal chlorate-chloride solutions
SE416963B (sv) * 1979-06-27 1981-02-16 Kema Nord Ab Elektrolysor for kloratframstellning
FI71354C (fi) * 1980-03-03 1986-12-19 Asahi Chemical Ind Foerfarande foer framstaellning av natriumklorat
US4636376A (en) * 1985-09-30 1987-01-13 Ppg Industries, Inc. Sulfate removal from alkali metal chlorate solutions

Also Published As

Publication number Publication date
SE8600555L (sv) 1987-08-11
FI81612C (fi) 1990-11-12
SE8600555D0 (sv) 1986-02-10
SE451854B (sv) 1987-11-02
US4888099A (en) 1989-12-19
FI870505A (fi) 1987-08-11
CA1313161C (en) 1993-01-26
BR8700567A (pt) 1987-12-08
ES2003784A6 (es) 1988-11-16
FR2594107B1 (fr) 1991-01-18
FR2594107A1 (fr) 1987-08-14
FI870505A0 (fi) 1987-02-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP7083875B2 (ja) 鹹水からの水酸化リチウム一水和物の製造方法
KR100385465B1 (ko) 농축염 수용액의 나노여과
EP0498484B1 (en) Process for electrolytic production of alkali metal chlorate and auxiliary chemicals
CA1040582A (en) Ion exchange removal of dichromates in electrolysis
EA013633B1 (ru) Способ получения кристаллов карбоната натрия
FI114717B (fi) Menetelmä ja laite rikkihapon ja alkalimetallihydroksidin valmistamiseksi
SE500107C2 (sv) Förfarande för framställning av klordioxid
CA1287596C (en) Production of sodium chlorate
JPS6327429B2 (fi)
US4747917A (en) Scale-free process for purifying concentrated alkali metal halide brines containing sulfate ions as an impurity
US5958208A (en) Process for the combined electrochemical production of sodium peroxide disulphate and soda lye
JP4579682B2 (ja) 金属酸洗い浴をリサイクルするための方法および装置
JP4131991B2 (ja) 浸出方法
FI81612B (fi) Saett att framstaella alkalimetallklorat.
CA1318880C (en) Process of producing alkali hydroxide, chlorine and hydrogen by the electrolysis of an aqueous alkali chloride solution in a membrane cell
CN108529562A (zh) 一种氯酸钠母液膜法冷冻脱硝工艺
FI107810B (fi) Menetelmä sulfaatin poistamiseksi alkalimetallikloraattiliuoksista ja menetelmä tällaisten alkalimetallikloraattien valmistamiseksi
US3406108A (en) Regeneration of spent ammonium persulfate etching solutions
CN114409157B (zh) 一种废盐水电解制氯碱资源化方法
PT98318B (pt) Processo para a separacao de sulfato de um componente cromio contaminante
FI86562B (fi) Foerfarande foer framstaellning av alkalimetallklorat.
US7250144B2 (en) Perchlorate removal from sodium chlorate process
US3407128A (en) Process for the manufacture of chlorine, sodium hydroxide and hydrogen by the electrolysis of sodium chloride in mercury cells
FI87582C (fi) Foerfarande foer framstaellning av alkalimetallklorat
JPH0397880A (ja) 水酸化ナトリウムの高濃度水溶液の製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: EKA NOBEL AB

MA Patent expired