FI79351C - Foerfarande och anordning foer ytbelaeggning av material. - Google Patents

Foerfarande och anordning foer ytbelaeggning av material. Download PDF

Info

Publication number
FI79351C
FI79351C FI880203A FI880203A FI79351C FI 79351 C FI79351 C FI 79351C FI 880203 A FI880203 A FI 880203A FI 880203 A FI880203 A FI 880203A FI 79351 C FI79351 C FI 79351C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
magnetic field
capacitor
coating
coil
electrode
Prior art date
Application number
FI880203A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI79351B (fi
FI880203A0 (fi
Inventor
Asko Anttila
Jari Koskinen
Juha-Pekka Hirvonen
Original Assignee
Asko Anttila
Hirvonen Juha Pekka
Jari Koskinen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Asko Anttila, Hirvonen Juha Pekka, Jari Koskinen filed Critical Asko Anttila
Publication of FI880203A0 publication Critical patent/FI880203A0/fi
Priority to FI880203A priority Critical patent/FI79351C/fi
Priority to AU29331/89A priority patent/AU2933189A/en
Priority to AT89901560T priority patent/ATE139805T1/de
Priority to JP1501397A priority patent/JP2749679B2/ja
Priority to PCT/FI1989/000008 priority patent/WO1989006708A1/en
Priority to EP89901560A priority patent/EP0396603B1/en
Priority to US07/543,741 priority patent/US5078848A/en
Priority to DE68926742T priority patent/DE68926742T2/de
Publication of FI79351B publication Critical patent/FI79351B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI79351C publication Critical patent/FI79351C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J37/00Discharge tubes with provision for introducing objects or material to be exposed to the discharge, e.g. for the purpose of examination or processing thereof
    • H01J37/32Gas-filled discharge tubes
    • H01J37/32009Arrangements for generation of plasma specially adapted for examination or treatment of objects, e.g. plasma sources
    • H01J37/32055Arc discharge
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C23COATING METALLIC MATERIAL; COATING MATERIAL WITH METALLIC MATERIAL; CHEMICAL SURFACE TREATMENT; DIFFUSION TREATMENT OF METALLIC MATERIAL; COATING BY VACUUM EVAPORATION, BY SPUTTERING, BY ION IMPLANTATION OR BY CHEMICAL VAPOUR DEPOSITION, IN GENERAL; INHIBITING CORROSION OF METALLIC MATERIAL OR INCRUSTATION IN GENERAL
    • C23CCOATING METALLIC MATERIAL; COATING MATERIAL WITH METALLIC MATERIAL; SURFACE TREATMENT OF METALLIC MATERIAL BY DIFFUSION INTO THE SURFACE, BY CHEMICAL CONVERSION OR SUBSTITUTION; COATING BY VACUUM EVAPORATION, BY SPUTTERING, BY ION IMPLANTATION OR BY CHEMICAL VAPOUR DEPOSITION, IN GENERAL
    • C23C14/00Coating by vacuum evaporation, by sputtering or by ion implantation of the coating forming material
    • C23C14/22Coating by vacuum evaporation, by sputtering or by ion implantation of the coating forming material characterised by the process of coating
    • C23C14/221Ion beam deposition

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Plasma & Fusion (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Plasma Technology (AREA)
  • Nozzles (AREA)
  • Physical Vapour Deposition (AREA)
  • Coating By Spraying Or Casting (AREA)
  • Application Of Or Painting With Fluid Materials (AREA)
  • Diaphragms For Electromechanical Transducers (AREA)
  • Measuring Or Testing Involving Enzymes Or Micro-Organisms (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)

Description

79351
MENETELMÄ JA LAITTEISTO MATERIAALIN PINNOITTAMISEKSI - FÖR-FARANDE OCH ANORDNING FÖR YTBELÄGGNING AV MATERIAL
Tämän keksinnön kohteena on menetelmä ja laitteisto materiaalin pinnoittamiseksi.
Timantti- ja timantinkaltaisilla kalvoilla on ominaisuuksia, jotka muistuttavat vastaavien perinteisten timanttien ominaisuuksia. Ensimmäinen ominaisuus on kovuus. Toinen merkittävä mekaaninen ominaisuus on pieni kitkakerroin. Myös kulu-miskestävyys on erinomainen. Lisäksi tällainen pinnoite pysyy muuttumattomana kaikissa tunnetuissa emäksissä ja hapoissa. Timantinkaltaiset pinnoitteet ja kalvot soveltuvat siten erityisesti kulumiselle ja korroosiolle alttiiden kappaleiden, esimerkiksi voitelemattomien laakereiden, pinnoitukseen. Vielä voidaan mainita timantin suuri valon taitekerroin.
Mikroelektroniikassa voidaan käyttää hyväksi timantti- ja timantinkaltaisten kalvojen suurta lämpökapasiteettia ja lämmönjohtavuutta. Tavoiteltaessa entistä suurempia pakkaustiheyksiä ja nopeuksia on mikropiirien rakenteiden kokoa pienennettävä. Tällöin on sähkövirran synnyttämän lämmön hävittäminen vaikeampaa ja hyvä johtavuus entistä tärkeämpää.
Nykyään timantinkaltaisia kalvoja valmistetaan suoralla io-nisuihkutuksella, joka perustuu ionien energian lisäämiseen. Suorassa ionisuihkukasvatuksessa kalvo kasvatetaan materiaalin pintaan suoraan ionisuihkusta, josta epäpuhtaudet on poistettu erotusmagneetilla. Menetelmän suurimpana ongelmana on riittävän tehokkaan ionilähteen rakentaminen. Nykyään käytetään myös timanttikalvon kasvatusmenetelmää, joka perustuu plasma-avusteiselle kaasufaasipinnoitukselle (PAVCD). Siinä kiteinen timantti kasvaa metaanin ja vedyn seoksesta. Toisin kuin energeettisiin ionisuihkuihin perustuvassa kalvon kasvatuksessa, joka tapahtuu huoneen lämpötilassa, PAVCD
2 79351 vaatii korkean, noin 800°C lämpötilan. Tämä on suuri haitta ajateltaessa tavanomaisten konstruktio- tai työkalumateriaa-lien pinnoittamista.
Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edelläesitetyt epäkohdat. Keksinnön mukaiselle menetelmälle materiaalin pinnoittamiseksi on tunnusomaista se, että materiaalia pinnoitetaan plasmasuihkun avulla kiihdyttämällä ainakin yhdestä elektrodista lähtevää pulssimaista plasmasuihkua magneettikentän avulla sekä taivuttamalla varauksettomien hiukkasten erottamiseksi mainittua plasmasuihkua mainitun magneettikentän avulla, joiden kiihdyttämisen ja taivuttamisen jälkeen mainittu plasmasuihku iskeytyy pinnoitettavan materiaalin pintaan.
Menetelmän etuina ovat sen yksinkertaisuus ja se, että suuriakin pintoja voidaan haluttaessa pinnoittaa.
Keksinnön mukaisen menetelmän eräälle edulliselle sovel-lutusmuodolle on tunnusomaista se, että plasmasuihku muodostuu ainakin yhdestä elektrodista irtoavista hiukkasista.
Keksinnön mukaisen menetelmän vielä eräälle edulliselle so-vellutusmuodolle on tunnusomaista se, että pinnoittaminen tapahtuu tyhjössä.
Keksinnön mukaisen menetelmän vielä eräälle edulliselle so-vellutusmuodolle on tunnusomaista se, että pinnoittamisessa väliaineena käytetään kaasua, joka reagoi varautuneiden hiukkasten kanssa.
Keksinnön mukaisen menetelmän vielä eräälle edulliselle so-vellutusmuodolle on tunnusomaista se, että plasmasuihkua taivutetaan taivutetulla kelalla muodostettavan magneettikentän avulla.
Il 3 79351
Keksinnön mukaisen menetelmän soveltamiseen tarkoitetulle laitteistolle materiaalin pinnoittamiseksi on tunnusomaista se, että materiaalin pinnoittamiseksi laitteistossa on elektrodit, ainakin yksi jännitelähde ja ainakin yksi kondensaattori pulssimaisen plasmasuihkun muodostamiseksi sekä ainakin yksi taivutettu kela, johon muodostettavan magneettikentän avulla kiihdytetään ainakin yhdestä elektrodista lähtevää mainittua plasmasuihkua ja taivutetaan varauksettomien hiukkasten erottamiseksi mainittua plasmasuihkua.
Keksinnön mukaisen menetelmän soveltamiseen tarkoitetun laitteiston eräälle edulliselle sovellutusmuodolle on tunnusomaista se, että jännitteen värähtelyn estämiseksi kondensaattorin rinnalle on kytketty diodi.
Keksinnön mukaisen menetelmän soveltamiseen tarkoitetun laitteiston vielä eräälle edulliselle sovellutusmuodolle on tunnusomaista se, että laitteistossa on ainakin yksi syty-tinpiiri valokaaren synnyttämiseksi elektrodien välille.
Keksinnön mukaisen menetelmän soveltamiseen tarkoitetun laitteiston vielä eräälle edulliselle sovellutusmuodolle on tunnusomaista se, että ainakin yksi elektrodi on sy-linterimäinen.
Keksinnön mukaisen menetelmän soveltamiseen tarkoitetun laitteiston vielä eräälle edulliselle sovellutusmuodolle on tunnusomaista se, että ainakin yksi elektrodi on kokonaan tai osittain kelan sisällä.
Keksinnön mukaisen menetelmän soveltamiseen tarkoitetun laitteiston vielä eräälle edulliselle sovellutusmuodolle on tunnusomaista se, että ainakin yhdessä elektrodissa on ainakin yksi reikä, jonka läpi plasmasuihku ohjataan.
4 79351
Keksinnön mukaisen menetelmän soveltamiseen tarkoitetun laitteiston vielä eräälle edulliselle sovellutusmuodolle on tunnusomaista se, että sytytinpiirissä on kunkin sylinte-rimäisen elektrodin sisällä oleva metallisauva, toinen kondensaattori sekä jännitelähde, joilla muodostetaan sytyttävä valokaari mainitun elektrodin ja mainitun sauvan välille.
Keksinnön mukaisen menetelmän soveltamiseen tarkoitetun laitteiston vielä eräälle edulliselle sovellutusmuodolle on tunnusomaista se, että sytytinpiirissä on ainakin yksi ulkoinen kärkiväli tai kytkin.
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti esimerkin avulla viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa esitetty kuvio esittää plasmakiihdytintä sekä pinnoitettavaa kappaletta.
Plasmakiihdyttimellä muodostetaan materiaalin pinnoittamiseksi hiilestä plasmapilvi, ja tätä pilveä kiihdytetään kohti pinnoitettavaa kappaletta ja taivutetaan magneettikentällä, jonka jälkeen plasmasuihku iskeytyy käsiteltävän kappaleen pintaan. Sekä plasmakiihdytin että pinnoitettava kappale sijaitsevat tyhjössä. Plasmakiihdyttimessä on kiinteää hiiltä oleva sylinterinmuotoinen katodi 1, joka on yhdistetty ensimmäisen jännitelähteen 2 —napaan sekä ensimmäisen kondensaattorin ensimmäiseen napaan. Kiekkomainen anodi 3, jonka keskellä on reikä, on kytketty kuparijohtimesta valmistettuun sylinterimäiseen kelaan 4. Kela on taivutettu ja kytketty toisesta päästä ensimmäisen jännitelähteen 2 +-napaan ja ensimmäisen kondensaattorin toiseen napaan. Kondensaattorin napoihin on kytketty myös diodi D sekä säätövastus R. Katodi 1 on osittain ja anodi 3 kokonaan kelan 4 sisällä.
Katodin 1 sisällä on metallisauva 5. Katodi 1 ja sauva 5 muodostavat yhdessä toisen jännitelähteen 6 ja toisen kon-
II
5 79351 densaattorin C2 kanssa sytytinpiirin. Toinen jännitelähde 6 on säädettävä. Katodi 1 on kytketty toisen jännitelähteen 6 +-napaan ja toisen kondensaattorin C2 ensimmäiseen napaan. Metallisauva 5 taas on kytketty toisen jännitelähteen 6 —napaan ja toisen kondensaattorin C2 toiseen napaan.
Metallilevyn 7 pinnoitus plasmakiihdyttimellä tapahtuu seuraavasti. Ensimmäisellä jännitelähteellä 2 varataan sen rinnalle kytkettyä ensimmäistä kondensaattoria C^. Toisella jännitelähteellä 6 varataan sen rinnalle kytkettyä toista kondensaattoria C2, kunnes katodin 1 ja sauvan 5 muodostamassa ilmavälissä tapahtuu ylilyönti, jolloin mainittuun il-maväliin syntyy valokaari. Tämä valokaari purkaa toisen kondensaattorin C2 varauksen ja sytyttää vastaavasti katodin 1 ja anodin 3 välille valokaaren. Tällöin katodista 1 alkaa irrota hiiltä varautuneina ioneina sekä varauksettomina atomeina. Katodin 1 ja anodin 3 välisen valokaaren seurauksena purkautuu ensimmäisen kondensaattorin varaus ja valokaari sammuu kondensaattorin jännitteen pienentyessä pienemmäksi kuin valokaaren palamiseen tarvittava jännite. Näin hiiliatomeista ja -ioneista syntyy pulssimuotoinen plasmasuihku. Pulssin pituus määräytyy ensimmäisen kondensaattorin kapasitanssin perusteella.
Ensimmäisen kondensaattorin rinnalle on kytketty diodi D, jonka tehtävänä on poistaa ensimmäisen kondensaattorin ja käämin 4 muodostaman värähtelypiirin aiheuttama vastakkaismerkkinen jännite ensimmäisen kondensaattorin navoissa, ja säätövastus R, joka suojaa diodia D.
Plasmasuihkua kiihdytetään käämin 4 synnyttämässä magneettikentässä. Koska käämi 4 on taivutettu, kääntyvät anodissa 3 olevan reiän 8 läpi kulkeutuvat varautuneet ionit magneettikentän mukana. Sensijaan varautumattomat hiukkaset kulkevat suoraan kohtaamatta levyä 7 ja erottuvat näin varautuneista ioneista. Pinnoitettava levy 7 sijaitsee käämin 6 79351 4 ensimmäiseen jännitelähteeseen 2 ja ensimmäiseen kondensaattorin kytketyn pään lähellä. Koska käämin 4 synnyttämä magneettikenttä kääntää varautuneita ioneita, mutta ei varautumattomia hiukkasia, pinnoitettavaan levyyn iskeytyy ainoastaan magneettikentän kiihdyttämiä ioneita.
Kun levyn 7 pintaan iskeytyvällä ionilla on magneettikentän aikaansaama riittävän suuri energia, se pystyy tunkeutumaan pinnan sisään. Seuraavan 10”^ s aikana mikroskooppinen alue tunkeutuvan ionin läheisyydessä kokee suuria muutoksia. Merkittävä osa levyn pinnan atomeista on siirtynyt normaaleilta hilapaikoiltaan, ja vakanssien sekä välisija-atomien pitoisuus voi nousta useaan prosenttiin. Atomien liikkuvuus lisääntyy myös huomattavasti. Olosuhteet tällaisen ns. kaska-din sisällä vastaavat usean tuhannen Celsius-asteen lämpötilaa, vaikka ympäristön lämpötila pysyy muuttumattomana. Lisäksi paine kasvaa kaskadin reunoilla. Edelläesitetyn seurauksena syntyy timantinkaltainen kalvo levyn 7 pintaan.
Tyhjön sijasta voidaan käyttää väliaineena sopivaa kaasua, joka reagoi pinnoitettavan materiaalin pinnassa ionien kanssa muodostaen esimerkiksi boorinitridipinnan. Sytytin-piirissä katodin 1 ja metallisauvan 5 välinen valokaari sammuu itsestään toisen kondensaattorin C2 jännitteen laskiessa pienemmäksi kuin valokaaren palamiseen tarvittava jännite Sytytinpiirissä voi olla myös ulkoinen kärkiväli 9 tai kytkin, joka sammuttaa katodin 1 ja metallisauvan 5 välisen valokaaren halutulla hetkellä.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön eri sove-luutusmuodot eivät rajoitu yksinomaan edelläesitettyyn esimerkkiin, vaan ne voivat vaihdella jäljempänä esitettävien patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (9)

1. Menetelmä materiaalin pinnoittamiseksi pulssimaisen plasmas uihkun ja magneettikentän avulla, tunnettu siitä, että ainakin yhdestä elektrodista (1) lähtevää pulssi-maista plasmasuihkua kiihdytetään ja taivutetaan varauksettomien hiukkasten erottamiseksi magneettikentän avulla, joiden kiihdyttämisen ja taivuttamisen jälkeen plasmasuihku is-keytyy pinnoitettavan materiaalin (7) pintaan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pinnoittaminen tapahtuu tyhjössä tai käyttämällä väliaineena kaasua, joka reagoi varautuneiden hiukkasten kanssa.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että plasmasuihkua taivutetaan taivutetulla kelalla (4) muodostettavan magneettikentän avulla.
4. Patenttivaatimuksen 1 soveltamiseen tarkoitettu lait-. . teisto materiaalin pinnoittamiseksi, jossa on elektrodit (1, 3), ainakin yksi jännitelähde (2), ainakin yksi kondensaattori (C^) pulssimaisen plasmasuihkun muodostamiseksi sekä ainakin yksi kela magneettikentän muodostamiseksi, tunnettu siitä, että kela (4) on taivutettu, jolloin sillä muodostettavan magneettikentän avulla ainakin yhdestä elektrodista (1) lähtevää plasmasuihkua kiihdytetään ja taivutetaan varauksettomien hiukkasten erottamiseksi.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että jännitteen värähtelyn estämiseksi kondensaattorin (C1) rinnalle on kytketty diodi (D). β 79351
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että ainakin yksi elektrodi (1) on sylinterimäinen.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 4-6 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että ainakin yksi elektrodi (1,3) on kokonaan tai osittain kelan (4) sisällä.
7 79351
8. Jonkin patenttivaatimuksen 4-7 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että laitteistossa on sytytinpiiri, jossa on kunkin sylinterimaisen elektrodin (1) sisällä oleva metallisauva (5), toinen kondensaattori (C2) sekä jännitelähde (6), joilla muodostetaan sytyttävä valokaari mainitun elektrodin (1) ja mainitun sauvan (5) välille.
9. Jonkin patenttivaatimuksen 4-8 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että sytytinpiirissä on ainakin yksi ulkoinen kärkiväli (9) tai kytkin. Il 9 7935,1 lr
FI880203A 1988-01-18 1988-01-18 Foerfarande och anordning foer ytbelaeggning av material. FI79351C (fi)

Priority Applications (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI880203A FI79351C (fi) 1988-01-18 1988-01-18 Foerfarande och anordning foer ytbelaeggning av material.
PCT/FI1989/000008 WO1989006708A1 (en) 1988-01-18 1989-01-18 Procedure and apparatus for the coating of materials by means of a pulsating plasma beam
AT89901560T ATE139805T1 (de) 1988-01-18 1989-01-18 Vorrichtung und verfahren zur beschichtung von materialien durch einen pulsierenden plasmastrahl
JP1501397A JP2749679B2 (ja) 1988-01-18 1989-01-18 基板を被覆する方法及び装置
AU29331/89A AU2933189A (en) 1988-01-18 1989-01-18 Procedure and apparatus for the coating of materials by means of a pulsating plasma beam
EP89901560A EP0396603B1 (en) 1988-01-18 1989-01-18 Procedure and apparatus for the coating of materials by means of a pulsating plasma beam
US07/543,741 US5078848A (en) 1988-01-18 1989-01-18 Procedure and apparatus for the coating of materials by means of a pulsating plasma beam
DE68926742T DE68926742T2 (de) 1988-01-18 1989-01-18 Vorrichtung und verfahren zur beschichtung von materialien durch einen pulsierenden plasmastrahl

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI880203 1988-01-18
FI880203A FI79351C (fi) 1988-01-18 1988-01-18 Foerfarande och anordning foer ytbelaeggning av material.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI880203A0 FI880203A0 (fi) 1988-01-18
FI79351B FI79351B (fi) 1989-08-31
FI79351C true FI79351C (fi) 1989-12-11

Family

ID=8525737

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI880203A FI79351C (fi) 1988-01-18 1988-01-18 Foerfarande och anordning foer ytbelaeggning av material.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US5078848A (fi)
EP (1) EP0396603B1 (fi)
JP (1) JP2749679B2 (fi)
AT (1) ATE139805T1 (fi)
AU (1) AU2933189A (fi)
DE (1) DE68926742T2 (fi)
FI (1) FI79351C (fi)
WO (1) WO1989006708A1 (fi)

Families Citing this family (40)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4037388A1 (de) * 1990-11-22 1992-05-27 Scheibe Hans Joachim Dr Schaltungsanordnung zur stromversorgung fuer gepulst betriebene vakuumboegen
ATE168819T1 (de) * 1991-03-25 1998-08-15 Commw Scient Ind Res Org Makroteilchenfilter in lichtbogenquelle
DE4122452C2 (de) * 1991-07-06 1993-10-28 Schott Glaswerke Verfahren und Vorrichtung zum Zünden von CVD-Plasmen
FI89725C (fi) * 1992-01-10 1993-11-10 Asko Anttila Foerfarande och anordning foer anvaendning vid en ytbelaeggningsanordning
FR2688974A1 (fr) * 1992-03-18 1993-09-24 Centre Nat Rech Scient Reacteur a plasma et circuit electrique de commande approprie.
US5279723A (en) * 1992-07-30 1994-01-18 As Represented By The United States Department Of Energy Filtered cathodic arc source
US5643343A (en) * 1993-11-23 1997-07-01 Selifanov; Oleg Vladimirovich Abrasive material for precision surface treatment and a method for the manufacturing thereof
AUPM365594A0 (en) * 1994-02-02 1994-02-24 Australian National University, The Method and apparatus for coating a substrate
US5711773A (en) * 1994-11-17 1998-01-27 Plasmoteg Engineering Center Abrasive material for precision surface treatment and a method for the manufacturing thereof
FI945833A0 (fi) * 1994-12-12 1994-12-12 Sitra Foundation Belaeggningsanordningar
US5554853A (en) * 1995-03-10 1996-09-10 Krytek Corporation Producing ion beams suitable for ion implantation and improved ion implantation apparatus and techniques
US5518597A (en) * 1995-03-28 1996-05-21 Minnesota Mining And Manufacturing Company Cathodic arc coating apparatus and method
US5976636A (en) * 1998-03-19 1999-11-02 Industrial Technology Research Institute Magnetic apparatus for arc ion plating
FI981357A0 (fi) * 1998-06-12 1998-06-12 Valtion Teknillinen Kavitaatiota, eroosota ja eroosiokorroosiota kestävän NITI-pinnoitteenvalmistusmenetelmä ja tällä tavalla valmistettujen NITI-pinnoitteiden käyttö
JP3555844B2 (ja) 1999-04-09 2004-08-18 三宅 正二郎 摺動部材およびその製造方法
DE10042629C2 (de) * 2000-08-30 2003-08-28 Angaris Gmbh Zündvorrichtung für einen Lichtbogenverdampfer
US6821189B1 (en) 2000-10-13 2004-11-23 3M Innovative Properties Company Abrasive article comprising a structured diamond-like carbon coating and method of using same to mechanically treat a substrate
WO2002062113A1 (fr) * 2001-02-01 2002-08-08 Zakrytoe Aktsionernoe Obschestvo 'patinor Coatings Limited' Source d'impulsions du plasma de carbone
US6758949B2 (en) * 2002-09-10 2004-07-06 Applied Materials, Inc. Magnetically confined metal plasma sputter source with magnetic control of ion and neutral densities
JP2004138128A (ja) 2002-10-16 2004-05-13 Nissan Motor Co Ltd 自動車エンジン用摺動部材
US6969198B2 (en) * 2002-11-06 2005-11-29 Nissan Motor Co., Ltd. Low-friction sliding mechanism
JP3891433B2 (ja) * 2003-04-15 2007-03-14 日産自動車株式会社 燃料噴射弁
EP1479946B1 (en) * 2003-05-23 2012-12-19 Nissan Motor Co., Ltd. Piston for internal combustion engine
EP1482190B1 (en) * 2003-05-27 2012-12-05 Nissan Motor Company Limited Rolling element
JP2005008851A (ja) * 2003-05-29 2005-01-13 Nissan Motor Co Ltd 硬質炭素薄膜付き機械加工工具用切削油及び硬質炭素薄膜付き機械加工工具
JP2004360649A (ja) 2003-06-06 2004-12-24 Nissan Motor Co Ltd エンジン用ピストンピン
JP4863152B2 (ja) 2003-07-31 2012-01-25 日産自動車株式会社 歯車
US8206035B2 (en) 2003-08-06 2012-06-26 Nissan Motor Co., Ltd. Low-friction sliding mechanism, low-friction agent composition and method of friction reduction
JP2005054617A (ja) * 2003-08-08 2005-03-03 Nissan Motor Co Ltd 動弁機構
JP4973971B2 (ja) * 2003-08-08 2012-07-11 日産自動車株式会社 摺動部材
JP4117553B2 (ja) * 2003-08-13 2008-07-16 日産自動車株式会社 チェーン駆動装置
DE602004008547T2 (de) 2003-08-13 2008-05-21 Nissan Motor Co., Ltd., Yokohama Struktur zur Verbindung von einem Kolben mit einer Kurbelwelle
US7771821B2 (en) 2003-08-21 2010-08-10 Nissan Motor Co., Ltd. Low-friction sliding member and low-friction sliding mechanism using same
JP4539205B2 (ja) 2003-08-21 2010-09-08 日産自動車株式会社 冷媒圧縮機
EP1508611B1 (en) * 2003-08-22 2019-04-17 Nissan Motor Co., Ltd. Transmission comprising low-friction sliding members and transmission oil therefor
WO2005089272A2 (en) * 2004-03-15 2005-09-29 Terje Asbjorn Skotheim Pulsed cathodic arc plasma source
DE102010052971A1 (de) 2010-11-30 2012-05-31 Amg Coating Technologies Gmbh Werkstück mit Si-DLC Beschichtung und Verfahren zur Herstellung von Beschichtungen
DE102012007796A1 (de) 2012-04-20 2013-10-24 Amg Coating Technologies Gmbh Beschichtung enthaltend Si-DLC, DLC und Me-DLC und Verfahren zur Herstellung von Beschichtungen
DE102012007763A1 (de) 2012-04-20 2013-10-24 Ulrich Schmidt Modularer Rahmen für Steckdosen und Schalter
EP4367282A1 (en) 2021-07-07 2024-05-15 Lion Alternative Energy PLC Method and device for producing layered nanocarbon structures

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4452686A (en) * 1982-03-22 1984-06-05 Axenov Ivan I Arc plasma generator and a plasma arc apparatus for treating the surfaces of work-pieces, incorporating the same arc plasma generator
AT376460B (de) * 1982-09-17 1984-11-26 Kljuchko Gennady V Plasmalichtbogeneinrichtung zum auftragen von ueberzuegen
US4565618A (en) * 1983-05-17 1986-01-21 The United States Of America As Represented By The Administrator Of The National Aeronautics And Space Administration Apparatus for producing diamondlike carbon flakes
IL71530A (en) * 1984-04-12 1987-09-16 Univ Ramot Method and apparatus for surface-treating workpieces
US4490229A (en) * 1984-07-09 1984-12-25 The United States Of America As Represented By The Administrator Of The National Aeronautics And Space Administration Deposition of diamondlike carbon films
US4620913A (en) * 1985-11-15 1986-11-04 Multi-Arc Vacuum Systems, Inc. Electric arc vapor deposition method and apparatus
EP0334204B1 (de) * 1988-03-23 1995-04-19 Balzers Aktiengesellschaft Verfahren und Anlage zur Beschichtung von Werkstücken

Also Published As

Publication number Publication date
FI79351B (fi) 1989-08-31
FI880203A0 (fi) 1988-01-18
JP2749679B2 (ja) 1998-05-13
ATE139805T1 (de) 1996-07-15
JPH03502344A (ja) 1991-05-30
AU2933189A (en) 1989-08-11
EP0396603B1 (en) 1996-06-26
DE68926742D1 (de) 1996-08-01
US5078848A (en) 1992-01-07
WO1989006708A1 (en) 1989-07-27
EP0396603A1 (en) 1990-11-14
DE68926742T2 (de) 1996-12-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI79351C (fi) Foerfarande och anordning foer ytbelaeggning av material.
EP1867221B1 (en) Apparatus and process for generating, accelerating and propagating beams of electrons and plasma
US5580429A (en) Method for the deposition and modification of thin films using a combination of vacuum arcs and plasma immersion ion implantation
US4452686A (en) Arc plasma generator and a plasma arc apparatus for treating the surfaces of work-pieces, incorporating the same arc plasma generator
KR960008925B1 (ko) 고주파-이온소오스
EP0280315A2 (en) Method of forming a diamond film
US4980610A (en) Plasma generators
EP1328001A1 (en) Field emitter device comprising carbon nanotube having protective membrane
Wong et al. Vacuum spark as a reproducible x‐ray source
EP0537123A1 (en) Ion generator with ionization chamber constructed from or coated with material with a high coefficient of secondary emission
EP0099725A2 (en) High pressure, non-local thermal equilibrium arc plasma generating apparatus for deposition of coatings upon substrates
CA1221468A (en) Plasma cathode electron beam generating system
JPH0657435A (ja) プラズマcvd装置
Novák et al. Generation of supersonic plasma flow by means of unipolar RF discharges
Benford et al. Lowered plasma velocity with cesium iodide/carbon fiber cathodes at high electric fields
RU2159478C2 (ru) Способ изготовления катода с автоэлектронной эмиссией, катод с автоэлектронной эмиссией и устройство автоэлектронной эмиссии
JP2893992B2 (ja) 硬質炭素膜の合成方法および合成装置
Okuda et al. Graphite-Nanofiber Field Emitter for Relativistic-Electron-Beam Sources for Pumping KrF Lasers
Guo et al. Characteristics of large-area cold atmospheric discharges from radio-frequency microdischarge arrays
RU1706329C (ru) Способ формирования электронных пучков с помощью взрывоэмиссионной электронной пушки
SU692430A1 (ru) Электронна газоразр дна пушка
Cross et al. Fast cathode processes in conditioning of vacuum electrodes
Maskrey et al. Performance of a glow discharge microbeam electron gun
Hoshi et al. Estimation of electron temperature in transient glow discharge using ionization wave
JP2004146579A (ja) ガスレーザ装置及びその主放電電極の製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: SUOMEN ITSENÄISYYDEN JUHLARAHASTO SITRA

MM Patent lapsed

Owner name: SUOMEN ITSENAEISYYDEN JUHLARAHASTO SITRA