FI78516B - Svavelfritt kemomekaniskt cellulosakokningsfoerfarande. - Google Patents

Svavelfritt kemomekaniskt cellulosakokningsfoerfarande. Download PDF

Info

Publication number
FI78516B
FI78516B FI844556A FI844556A FI78516B FI 78516 B FI78516 B FI 78516B FI 844556 A FI844556 A FI 844556A FI 844556 A FI844556 A FI 844556A FI 78516 B FI78516 B FI 78516B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cooking
chips
mean deviation
pulp
solution
Prior art date
Application number
FI844556A
Other languages
English (en)
Other versions
FI844556A0 (fi
FI78516C (fi
FI844556L (fi
Inventor
John Gordy
Original Assignee
New Fibers Int
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by New Fibers Int filed Critical New Fibers Int
Publication of FI844556A0 publication Critical patent/FI844556A0/fi
Publication of FI844556L publication Critical patent/FI844556L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI78516B publication Critical patent/FI78516B/fi
Publication of FI78516C publication Critical patent/FI78516C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C3/00Pulping cellulose-containing materials
    • D21C3/003Pulping cellulose-containing materials with organic compounds

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Processing Of Solid Wastes (AREA)

Description

7851 6
Rikitön kemomekaaninen selluloosan keittomenetelmä Tämä keksintö kohdistuu rikittömään kemomekaaniseen keitto-menetelmään (NSCMP) massan valmistamiseksi puuaineksesta. Keksinnön mukaisessa menetelmässä on havaittu, että lukuisia puuainesosia voidaan keittää alemman alkanoliamiinin laimeassa vesiliuoksessa, jota on katalysoitu ammoniakilla, hyvälaatuisen massan aikaansaamiseksi hyvin suurina saantoina.
Tämä keksintö kohdistuu myös parannettuun puun keittoproses-siin ligniiniainesosien poistamiseksi siitä ilman epäpuhtauksia, niin että keittoliuosta voidaan toistuvasti käyttää uudelleen, keittokemikaaleja tislata siitä ja jäännöstä käyttää polttoaineena. Jäännös voidaan polttaa tavanomaisessa laitteistossa eikä se aiheuta haitallisia tai myrkyllisiä kaasumaisia sivutuotteita, jotka tavallisesti liittyvät tavanomaisten keittotoimitusten sivutuotteisiin.
Aikaisemmin on esitetty erilaisia menetelmiä ja laitteistoja erilaatuisten puumassojen aikaansaamiseksi erilaisista puulajeista. Menetelmillä on saatu suurina saantoina massoja liuko-laatuisista säiliölaatuisiin tai välituotekuituaineita ja helposti uudelleen käytettäviä sivutuotteita. Kaikkein tärk-keintä on kuitenkin, että näillä prosesseilla voitiin keittää puuta käyttämättä myrkyllisiä lipeitä tai haitallisia kaasuja, jotka tavallisesti liittyvät tavanomaisiin keittoprosesseihin. Ligniiniainesosat poistettiin massasta puhtaina sivutuotteina, jotka soveltuvat kaupalliseen käyttöön.
On myös esitetty, että ligniiniä liuottavaa heikohkoa orgaanista emästä voidaan käyttää hyvälaatuisen aaltovälimas-san tuottamiseksi, ja että tällaista emästä voitaisiin käyttää uudestaan keittoliuoksena jälkeenpäin. Havaittiin erityisesti, että ligniiniä liuottava, lievästi orgaaninen emäs, kuten monoetanoliamiini höyrytaasikeitossa kykeni panemaan alulle ligniinin depolymerointireaktion puuhakkeessa, jolloin ligniiniainesosat voitiin uuttaa. Hake voitiin sen jälkeen raffinoi-da ja käyttää aaltovälimassan aikaansaamiseksi. Saatua 2 78516 sivutuoteliuosta, voitiin laimennettuna käyttää uudestaan monta kertaa keittoväliaineena·
Nyt on havaittu, että panosprosessissa, jatkuvassa panospro-sessissa tai jatkuvassa prosessissa saadaan erinomaisia tuloksia keittoliuoksella, joka sisältää ligniiniä liuottavan liuottimen, ammoniumhydroksidilla kiteytetyn alemman alkanoliamii-nin laimeaa vesiliuosta. Ammoniumhydroksidi voi panos- tai jatkuvassa panosprosessissa olla läsnä pääainesosana keitto-liuoksessa ja eräässä suositussa suoritusmuodossa ammoniumhydroksidi on läsnä painosuhteessa noin 3:1 alempaan alkanoli-amiiniin nähden.
Jatkuvassa sovellutuksessa, ligniiniä liuottavan liuottimen ja puuaineksien edullisen painosuhteen pysyessä muuttumattomana ja neste/hakesuhteen myös pysyessä olennaisesti muuttumattomana, saadaan parhaimmat tulokset alemmalla ammoniumhydroksidipitoi-suudella. Joskin ammoniumhydroksidi/amiinisuhteella 3:1, joka on edullinen panos- ja jatkuvassa panosprosessissa, antaa hyväksyttäviä lujuustuloksia jatkuvassa toiminnassa, saadaan parhaimmat tulokset jatkuvassa toiminnassa ammoniumhydroksidin ja amiinin painosuhteella n. 1:1 tai vähemmän.
Alkanoliamiini, monoetanoliamiini on esitetty keittokemikaa-lina US-patenttijulkaisussa 2 192 202. Tässä patentissa esitetyssä prosessissa edellytetään kuitenkin tavattoman pitkää keittoaikaa 4-20 tuntia keittonesteessä, joka sisältää 70-100 % alkanoliamiinia. Näin pitkä keittoaika ei selvästikään ole kaupallisesti toivottava ja siihen liittyvät kemikaalimäärät tekivät myös prosessista hyvin kalliin. Äskettäin on myös esitetty määrättyjen alkoholien ja amiinien käyttöä lisäaineina alkalisessa keitossa. Katso Green et al.:n artikkelia "Alkaline Pulping in Aqueous Alcohols and Amines" julkaisussa TAPPI,
Voi. 65, n:o 5, s. 133 (toukokuu 1982). Tässä artikkelissa on selostettu testejä monoetanoliamiinilla, etyleenidiamiinilla ja metanolilla liuotinjärjestelminä sooda(natriumhydroksidi)-keitossa. Artikkelissa on kuitenkin vedetty se johtopäätös, että massoilla ei saatu alhaisilla amiinipanoksilla riittäviä 7S516 puhkaisu- ja vetolujuuksia. Korkeilla amiinipitoisuuksilla päästiin alemmilla alkalipitoisuuksilla, mutta tämä johti selluloosan viskositeetin ja massan mekaanisten ominaisuuksien huononemiseen.
On kuitenkin havaittu, että alemmalla alkanoliamiinilla, kuten monoetanoliamiinilla, voidaan laimeissa vesiliuoksissa ammo-niumhydroksidilla keittää lukuisia erilaisia puulajeja hyvin suurilla 85-95 %:n saannoilla ja saada erinomaista lehtipuu-massaa, joka soveltuu aaltoväliaineeksi. Prosessia voidaan myös soveltaa muiden massojen tuottamiseen, kuten alan ammati-miehelle on ilmeistä. Tarvittava keittoaika on tavallisesti n. 15 min, mutta voidaan pidentää jooa tuntiin riippuen puulajeista ja tuotetusta massasta.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on näin ollen aikaansaada rikitön kemomekaaninen keittoprosessi, joka nopeasti ja tehokkaasti keittää lukuisia erilaisia puulajeja.
Keksinnön toisena tarkoituksena on aikaansaada rikitön menetelmä laadultaan erinomaisen aaltovälimassan aikaansaamisek si lehtipuista.
Keksinnön tarkoituksena on vielä aikaansaada keittoliuos, joka sisältää alkanoliamiinia ja ammoniumhydroksidia laimeassa vesi-liuoksessa, jota voidaan toistuvasti käyttää vihreän puuhakkeen keittämiseen ilman haitallisia tai myrkyllisiä kemiallisia sivutuotteita.
Keksinnön tarkoituksena on myös aikaansaada jatkuva puunkeitto-menetelmä laadultaan erinomaisen aaltoväliaineen aikaan saamiseksi lehtipuista, kuten haavasta, lepästä ja sentapaisesta uudelleenkäytettävässä alemman alkanoliamiinin, ammonium-hydroksidin ja veden keittoliuoksessa, jota käytettynä voidaan tehokkaasti ja helposti tislata kemiallisten ainesosien tal-teenottamiseksi siitä väkevän ligniinipitoisen liuoksen aikaansaamiseksi, joka soveltuu käytettäväksi esim. polttoaineeksi, ilman niitä ongelmia, joita tavallisesti liittyy kaupallisten keittoprosessien sivutuotteisiin.
4 78516
Keksinnön nämä ja muut kohteet ilmenevät alla olevasta selityksestä .
Eräs tämän keksinnön tärkeistä piirteistä on havainto, että ammoniumhydroksidilla katalysoidusta alemmasta alkanoliamii-nista koostuvalla keittoväliaineella saadaan laadultaan erinomaista massaa odottamattoman korkealla saannolla käytännöllisesti katsoen minkä tyyppisestä puuaineksesta tahansa. Joskin tämän keksinnön suositussa suoritusmuodossa käytetään mono-etanoliamiinia, kuuluvat tämän keksinnön ligniinin depolyme-rointiaineisiin myös dietanoliamiini, trietanoliamiini ja mono-isopropanoliamiini, kuten myös muut alemmat alkanoliamiinit.
Tehokasta keittoa varten ei myöskään tarvita mainittujen de-polymerointiaineiden suuria pitoisuuksia, kun keittoväliaine on niiden vesiliuos katalysoituna ammoniumhydroksidin läsnäololla. Keksinnön suositussa suoritusmuodossa voidaan aal-tovälimassaa valmistaa edullisesti minkä tyyppisestä lehtipuusta tahansa keittoliuoksessa, jota voidaan toistuvasti käyttää uudestaan, kunnes alempi alkanoliamiini käytännöllisesti katsoen on kokonaan reagoinut. Käytetty keittoliuos voidaan sen jälkeen väkevöidä tislaamalla kemiallisten ainesosien poistamiseksi uudelleenkäyttöä varten jos niin halutaan, jolloin jäljelle jää ligniinipitoinen tähde, jolla on hyvin korkea polttoarvo ja käytännöllisesti katsoen ilman mitään tavanomaisten keittoprosessien jäännöksiin liittyviä saasteongelmia. Ligniinipitoista jätettä voidaan itse asiassa käyttää esimerkiksi kattilan polttoaineena tavanomaisessa laitteistossa, koska se ei synnytä mitään niistä haitallisista kaasumaisista sivutuotteista, jotka liittyvät tavanomaisten keittoprosessien jäännöksien polttoon.
Tämän keksinnön menetelmässä voidaan käyttää alkuimpregnointi-vaihetta keittoliuoksella, jota seuraa höyrytaasikeittovaihe höyrykuvun alla. Keittoliuosta voidaan kuitenkin edullisesti käyttää yhdistetyssä impregnointi- ja keittovaiheessa, jota mahdollisesti edeltää tai seuraa höyrykäsittelyvaihe. Kuten alla on selostettu, vaihtelee käsittelyaika käytetyn puulajin 5 78516 ja tuotetun massan tyypin mukaan. Laadultaan erinomaista aal-tovälimassaa on kuitenkin valmistettu suurina saantoina n. 15 minuutin keitto-impregnointiajalla.
Tämän keksinnön prosessi sopii panoskeittolaitteistolle, jatkuvalle panoskeitolle monivaiheisissa keittimissä tai jatkuvaan keittoon tavanomaisissa laitteistoissa. Edullisesti käytetään kuitenkin esim. US-patenttijulkaisussa 4 259 151 selostettua keittolaitteistoa ja tällaisten keittimien moninkertoja määrätyillä kaupallisilla edellytyksillä jatkuvassa panosprosessissa. Alan ammattimiehelle on kuitenkin selvää, että keittolaitteis-ton tyyppiä voidaan vaihdella hyvin laajoissa rajoissa.
Esimerkkinä tämän keksinnön suositusta suoritusmuodosta aallo-tetun välimassan aikaansaamiseksi, käytetään tuoreita, vihreitä lehtipuulaatuja sellaisista puista kuin haapa, leppä ja sentapaiset. Keittoliuos valmistetaan ligniiniä liuottavan liuottimen, kuten alemman alkanoliamiinin ja ammoniumhydroksi-din laimeana vesiliuoksena.
Monoetanoliamiini, edullinen liuotin, sekoitetaan ammonium-hydroksidin kanssa suhteessa, joka on noin 38-45 1 monoetanoli-amiinia, jonka pitoisuus on 0,12 kg/1, 140-150 1 ammoniumhydrok-sidia kohti. Painosuhde on tämän jälkeen n. 45 kg monoetavoli-amiinia noin 136 kg kaupallista laatua olevaa ammoniumhydrok-sidia kohti. Seos laimennetaan sitten noin 3800 1:11a vettä.
Näin ollen n. 190 1 seosta laimennetaan n. 3800 1:11a vettä.
Sen jälkeen n. 2300 1 laimeaa seosta yhdistetään 900 kg:n kanssa vihreää lehtipuuhaketta keittimessä.
Edullista keitintä käytettäessä laadultaan erinomaista aal-tovälimassaa valmistuu tyypillisesti jopa n. 95 %:n saantoina keitettäessä haketta n. 3,5 ata:n paineessa ja lämpötilassa n. 140°C n. 15 min. Kuten alla tullaan selostamaan, voi keittotoimitus vaihdella tarpeen mukaan. Haketta impregnoidaan kuitenkin tavallisesti aluksi muutamia minuutteja samalla kun keitintä kuumennetaan sisäänsulkeutuneen ilman poistamiseksi. Sen jälkeen keittimen nestetasoa lasketaan hakemassan alapuolelle ja haketta keitetään yllä olevissa olosuhteissa höyryfaasissa.
6 78516
Keiton jälkeen keitinastiasta poistetaan tavallisesti kaasu lämmönvaihtimeen keitinkaasujen lämmön taiteenottamiseksi ja keittimestä tuleva neste johdetaan puhallussäiliöön, joka sisältää yhtä suuren tilavuuden, so. 2270 1 laimennusvettä Haketta pestään sen jälkeen toisessa tilavuudessa, so. 2270 l:ssa vettä ja pesuvesi ja laimea keittoliuos yhdistetään. Keittoliuos palautetaan lopuksi varastosäiliöihin uudelleenkäyttöä varten. Yllä olevat määrät riittävät vähintään n. neljään keittotoimi-tukseen lehtipuuhakkeella.
Keittoliuos otetaan edullisesti talteen tislaamalla uudelleenkäyttöä varten. Kondensaatin talteenotto palauttaa keittokemi-kaalit takaisin prosessiin, alentaa kemikaalikustannuksia ja prosessivesivaatimuksia. Tislauksesta saadulla sakealla neste-jäännöksellä on havaittu olevan korkea energiasisältö, jopa 5560 kcal per uunikuivaa kg. Tämä jäännös poltetaan helposti standardikattilassa käyttäen joko öljyä tai puuta ja sillä on todettu olevan hyvin alhainen pitoisuus epäorgaanisia aineita.
Se synnyttää sen vuoksi ainoastaan pitniä määriä tuhkaa eikä mitään sellaisia olennaisia kemikaalisia tähteitä kuin on todettu tavanomaisissa sulfaattiprosessijäännöksissä ja muiden kaupallisten prosessien jäännöksissä, mukaanluettuna neutraali-su 1 f i i tt ipro se s s i .
Massan erottamisen jälkeen keittoliuoksesta, saatetaan massa alttiiksi standardiseulonnalle ja massan pesuprosesseille pitoisuudeltaan alhaisen massaliuoksen muodostamiseksi. Matala-konsistenssimassa pumpataan sen jälkeen, esim. jatkuvatoimiseen massapuristimeen veden erottamiseksi ja massan sakeuden lisäämiseksi haluttuun sakeusarvoon. Tavallisesti saadaan 12-40 %:n massasakeus.
Sen jälkeen suursakeuksinen massa raffinoidaan. Raffinointia suoritetaan massan kuitukimppupitoisuuden alentamiseksi ja paperin haluttujen ominaisuuksien kehittämiseksi. Valmistettaessa aaltovälimasscja ja muita massoja on tarpeen, että 7 7851 6 että massalla on hyvä veto- ja märkälujuus, niin että eräällä massa-arkilla on riittävä lujuus repeytymisen ja sitä seuraa-van paperikoneen pysäyttämisen ehkäisemiseksi. Raffinoinnin tarkoituksena on myös erottaa yksittäiset kuidut paremmin, tehdä kuidut taipuisammiksi ja antaa kuiduille "fibrilloitu-nutM pinta lopullisessa paperissa olevien kuitujen välisen kosketuspinta-alan suurentamiseksi ja massan lujuuden kohottamiseksi .
Tämän keksinnön mukaisella menetelmällä saadaan aalto-välimassoja, joilla on halutut ominaisuudet, kuten korkea vetolujuus, korkea märkälujuus, korkeita concora-lukuja ja samantapaisia vaatimuksia. Muilla menetelmillä valmistetuilla aal-tovälimassoilla ei saada tarpeellisia veto- ja märkä-lujuusominaisuuksia. Sen vuoksi on muissa menetelmissä välttämätöntä lisätä kalliita kemiallisia massoja aaltovälimas-saan näiden ominaisuuksien kehittämiseksi. Eliminoimalla kalliiden kemiallisten massalisäaineiden tarve tämän keksinnön menetelmä alentaa siten olennaisesti tuotantokustannuksia.
Suursakeusraffinoinnin jälkeen aaltoväliainemassa pumpataan toiseen massapuristimeen ja massasta poistetaan vesi n. 30 %:n uunikuiva-ainepitoisuuteen. Massa on tässä kohtaa riittävän kuivaa käsiteltäväksi kiintoaineena ja on jyväisen massan (massahiutaleiden) muodossa. Hiutaleita voidaan varastoida kuiturummuissa tai muissa sopivissa säiliöissä riippuen markkinaolosuhteista, ja varastoida varastossa.
Tämän keksinnön mukaisen menetelmän eräässä toisessa suoritusmuodossa, jossa käytetään kahta keittoastiaa, kuten sellaisia joita on selostettu US-patenttijulkaisussa 4 259 151, on jatkuva panostoiminta myös mahdollinen.
Aluksi 900-1360 kg vihreää haketta, esim. 50 % tammea - 50 % haapaa panostetaan ensimmäiseen keittimeen yhdessä 2270 l:n kanssa tämän keksinnön keittoliuosta. Keitin kuumennetaan sen jälkeen n. 100°C:een höyryllä, jättäen ylivuotoventtiilit auki sisäänsulkeutuneen ilman poistamiseksi.
8 78516
Samalla kun ensimmäinen keitin kuumenee evakuoidaan toinen keitin. Toista keitintä jäähdytetään myös, esimerkiksi kierrättämällä jäähdytysvettä kuumennusvaipan tai -kierukoiden läpi. Tämä toimenpide sallii keittimen n:o 1 purkamisen keittimeen n:o 2 hyvin lyhyen ajan sisällä.
Kun keitin n:o 1 on saavuttanut 100°C:n lämpötilan suljetaan poistoaukot ja keitin kuumennetaan 5,25-7 atarssa noin 15,30 min hakkeen keittämiseksi. Eräässä suositussa prosessissa keitto tapahtuu höyryfaasissa keittoliuoksen höyrykuvun alla.
Tämän keksinnön mukaan hake voidaan kuitenkin aluksi impregnoida keittoliuoksella ja keittää höyryatmosfäärissä. Tämän keksinnön eräässä vaihtoehtoisessa suoritusmuodossa sen tarkoituksena on käsittää jatkuva keittoprosessi esim. ruuvityyp-pisellä tavanomaisella keittimellä jatkuvan keiton aikaansaamiseksi nestefaasissa. Kaikissa näissä suoritusmuodoissa keitto-liuos kuitenkin käsittää laimeaa ligniiniä liuottavaa amiini-liuotinta ammoniakkikatalyytiliä, jonka on havaittu antavan epätavallisen korkeita saantoja hyvin lyhyillä keittoajoilla. Joskin ensisijainen mielenkiinto tässä kohdistuu aaltoväli-massaan, on selvää, että muuntyyppisiä massoja voidaan valmistaa ja että tämän keksinnön prosessi soveltuu yhtä hyvin lehtipuuhakkeen, havupuuhakkeen ja lehti- ja havupuusekahak-keen keittämiseen.
Alkukeiton lopuksi keitin n:o 1 kaasutetaan keittimeeen n:o 2. Kuten yllä todettiin lyhenee kaasutusaika keitintä n:o 2 evakuoitaessa ja jäädhytettäessä ja sen tulee tapahtua noin 10-15 minuutissa. Kun paine keittimessä n:o 1 saavuttaa noin 0,7 ata:n, puhalletaan käytetty keittolipeä ja keitettyt lastut puhallussäiliöön. Keittimen n:o 1 alaspuhalluksen aikana keitin n:o 2 täytetään vihreällä hakkeella ja keittoliuoksella ja keitetään, kuten yllä on selostettu keittimen n:o 1 yhteydessä. Alaspuhalluksen jälkeen keitin n:o 1 tyhjennetään ja jäähdytetään kaasutusta varten keittimestä n:o 2.
Kahden keitinastian käyttö johtaa tehokkaaseen jatkuvaan pa-nostoimintaan käyttäen jäännöslämpöä keittimissä. Jäähdytysvesi palautetaan pesuveden varastosäiliöihin.
7851 6
Alaspuhalluksen jälkeen haketta ja keittoliuosta sekoitetaan puhallussäiliössä sekoittamilla alkukuidutuksen aikaansaamiseksi ja osoittain kuidutetun hakkeen keiton helpottamiseksi. Alkukuidutusvaiheen jälkeen kuidutettu hake ja keittoliuos pumpataan ensimmäiseen raffinööriin. Ensimmäisen raffinöörin tehtävänä on toimia edelleenkuiduttajana keitetyn hakkeen täydelliseksi kuiduttamiseksi. Kuidutettu massa ja keittoliuos pumpataan sen jälkeen seulasarjaan, jossa kuidutettu massa erotetaan keittoliuoksesta. Keittoliuos pumpataan varastoon ja käsitellään jätelipeähaihduttimessa kondensaatin ottamiseksi taoteen. Kondensaattia käytetään sen jälkeen uuden keitto-liuoksen valmistukseen.
Keittoliuoksen erottamisen jälkeen massa pestään ja on matala-sakeuksisen massaliuoksen muodossa. Vesi poistetaan sen jälkeen matalasakeuksisesta massaliuoksesta suursakeuksisen massan aikaansaamiseksi, joka sen jälkeen saatetaan alttiiksi kuidutusvaiheelle.
Alla olevissa taulukoissa havainnollistetaan testiarvoja erilaisista keittoajoista. Keitetty hake oli 100 %:sta haapaa tai 50 % hapaa ja 50 % tammea. Saannot olivat, kuten on esitetty yleensä 85-95 %. Kaikkein tärkeintä on, että aikaansaatiin tarpeelliset massaominaisuudet korkealaatuiselle aalto-välimassalle.
10 7851 6
Taulukko 1 100 % haapaa Näyte LDC-0803 - 100 % haapaa Keittoaika = 15 min Keittoliuos - 1 osa MEA. 3 NH.OH Keittosaanto = 93,11 %
Jauhatusaika, min_30_40_47_65
Jauhautusmiste C.S., cm^ 489 382 290 101 uunikuiva arkki, paino 2,62 2,67 2,54 2,62 g/m2 131,11 133,54 126,97 131,12
Mitta keskimäärin SS, mm 0,357 0,331 0,267 0,251 keskipoikkeama 0,012 0,004 0,008 0,003 Näennäistiheys g/cm2 0,367 0,403 0,476 0,522
Irtotiheys, cm /g 2,72 2,48 2,10 1,92
Puhkaisulujuus keskimäärin, kPa 145,45 189,13 230,68 312,67
Standardipoikkeama 6,28 8,93 25,11 22,73
Puhkaisuluku mNm/g 1,11 1,42 1,82 2,38
Vetolujuus keskimäärin, kg/m 231,98 320,77 350,63 557,94 keskipoikkeama 30,42 29,36 21,78 95,90
Katkeamispituus, km 1,77 2,40 2,76 4,26
Vetoluku, kN*m/kg 17,35 23,56 27,08 41,73
Venymä, keskimäärin, % 0,80 0,84 0,96 1,14 keskipoikkeama 0,00 0,94 0,05 1,25
Repäisy, keskimäärin, 16 kerrosta mN 602,73 646,68 612,14 502,27 keskipoikkeama 26,26 105,53 139,51 105,68
Repäisyluku mH m /g 4,60 4,84 4,82 3,83
Kaksoistaitto keskim. 1,0 kg ΝΑ ΝΑ ΝΑ NA
keskipoikkeama ΝΑ ΝΑ ΝΑ NA
Gurley-ilmavasius s/100 cm^ 0,57 kg:n sylinteri 9,2 23,53 53,47 409,70
Kirkkaus, Elrepho 26,47 27,50 27,00 25,87
Concora-väliainetesti, N 159,39 243,16 286,15 143,61 keskipoikkeama 29,56 14,53 4,27 1,38
Rengasmurskaus, kN/m 1,21 1,66 1,71 1,80 keskipoikkeama 0,04 0,07 0,10 0,11
II
11 7851 6
Taulukko 2 100 % haapaa Näyte LDC-0804 - 100 7, haapaa Keittoaika = 30 min
Keittoliuos - 1 osa MEA, 3 osaa NH.QH Keittosaanto = 93,11 %
Jauhatusaika, min_40_48_57_80
Jauhautumisaste C.S., cm^ 495 412 312 112
Uunikuiva arkki, paino 2,06 2,05 2,07 2,06 g/m 103,25 102,38 103,37 102,95
Mitta keskimäärin SS, mm 0,299 0,28 0,294 0,234 keskipoikkeama 0,14 0,031 0,007 0,006 Näennäistiheys g/cm 0,345 0,366 0,352 0,44
Irtotiheys, cm3/g 2,90 2,273 2,84 2,27
Puhkaisulujuus keskimäärin, kPa 190,44 253,00 275,32 349,05
Keskipoikkeama 9,46 10,26 11,71 36,25
Puhkaisuluku mN m /g 1,84 2,47 2,66 3,39
Vetolujuus keskim. kg/m 387,96 511,95 579,94 738,59
Keskipoikkeama 28,83 15,20 10,54 58,38
Katkeamispituus, km 3,76 5,00 5,61 7,17
Vetoluku, kN*m/kg 36,85 49,04 55,02 70,36
Venymä, keskim. % 0,90 1,18 0,94 1,20
Keskipoikkeama 0,00 0,11 0,09 0,14
Repäisy, keskim. 16 kerrosta mN 627,84 1067,33 774,34 549,36
Keskipoikkeama 36,25 456,00 9,06 104,12
Repäisyluku mH m /g 6,08 10,42 7,49 5,34
Kaksoistaitto keskim. 1,0 kg ΝΑ ΝΑ ΝΑ NA
Keskipoikkeama ΝΑ ΝΑ ΝΑ NA
Gurley-ilmavastus s/100 cm 0,57 kg;n sylinteri 16,6 30,67 57,23 1220,67
Kirkkaus, Elrepho 21,17 20,87 21,80 21,13
Concora-väliainetesti, N 198,68 244,64 273,55 398,10
Keskipoikkeama 20,02 5,63 9,09 7,92
Rengasmurskaus, kN/m 1,40 1»41 1,80 1,83
Keskipoikkeama 0,21 0,30 0,19 0,15
Keittoaika = 45 min
Keittoliuos = 1 osa MEA, 3 osaa NH^OH
Keittosaanto = 94,7 % 12 7851 6
Taulukko 3 100 % haapaa
Jauhatusaika, min_35_40_48_63_
Jauhautumisaste C.S., cm^ 483 398 316 105
Uunikuiva arkki, paino 2,56 2,66 2,64 2,65 g/m2 127,96 133,23 132,06 132,35
Mitta keskimäärin, SS, mm 0,304 0,291 0,259 0,247 keskipoikkeama 0,014 0,009 0,007 0,015 Näennäistiheys g/cm^ 0,421 0,458 0,51 0,536
Irtotiheys, cm /g 2,38 2,18 1,96 1,87
Puhkaisulujuus keskimäärin. kPa 213,18 267,19 332,51 400,65 keskipoikkeama» 11,92 9,98 30,40 19,05
Puhkaisuluku mN m /g 1,67 2,01 2,52 3,03
Vetolujuus keskim. kg/m 409,29 482,62 644,10 875,91 keskipoikkeama 36,92 21,91 146,69 59,73
Katkeamispituus, km 3,20 3,62 4,88 6,62
Vetoluku, kN*m/kg 31,37 35,52 47,83 64,90
Venymä, keskim., % 0,96 1,02 1,08 1,12
Keskipoikkeama 0,05 0,04 0,17 0,11
Repäisy, keskim. 16 kerrosta mN 740,85 706,32 815,41 651,38
Keskipoikkeama 25,79 29,36 110,85 164,37
Repäisyluku mH m /g 5,79 5,30 6,17 4,92
Kaksoistaitto keskim. 1,0 kg ΝΑ ΝΑ ΝΑ NA
Keskipoikkeama ΝΑ ΝΑ ΝΑ NA
Gurley-ilmavastus s/100 cm 0,57 kg:n sylinteri 17,90 29,50 73,43 669,70
Kirkkaus, Elrepho 19,13 19,13 19,07 18,47
Concora-väliainetesti, N 229,07 264,66 318,7 446,28
Keskipoikkeama 27,81 9,22 2,25 3,67
II
Rengasmurskaus, kN/m 1,59 1,72 1*97 1*77
Keskipoikkeama 0,13 0,08 0,10 0,05
Keittoaika = 15 min
Keittoliuos = 1 osa MEA, 3 osaa ΝΗ,ΟΗ
Keittosaanto = 85,46 % 7851 6
Taulukko 4 50 % haapaa, 50 % tammea
Jauhatusaika, min 50 62 72 91 3
Jauhautumisaste C.S., cm 504 408 308 117
Uunikuiva arkki, paino 2,54 2,58 2,67 2,76 g/in 126,83 129,19 133,28 137,98
Mitta keskimäärin, SS, mm 0,408 0,417 0,354 0,376
Keskipoikkeama 0,024 0,021 0,013 0,007 Näennäistiheys g/cm"^ 0,311 0,31 0,377 0,367
Irtotiheys, cin /g 3,22 3,23 2,65 2,72
Puhkaisulujuus keskim., kPa 102,52 117,75 169,49 197,74
Keskipoikkeama» 12,42 8,00 12,99 14,21
Puhkaisuluku mN m /g 0,81 0,91 1*27 1,43
Vetolujuus keskim., kg/m 262,64 292,64 363,96 396,07
Keskipoikkeama 15,88 16,40 42,51 59,56
Katkeamispituus, km 2,07 2,27 2,73 2,87
Vetoluku, kN*m/kg 20,31 22,21 26,78 28,15
Venymä, keskim., % 0,72 0,78 0,80 0,93
Keskipoikkeama 0,04 0,13 0,10 0,05
Repäisy, keskim. 16 kerrosta mN 464,60 447,34 517,97 423,79
Keskipoikkeama 26,26 11,10 66,59 22,53
Repäisyluku mH m /g 3,66 3,46 3,89 3,07
Kaksoistaitto keskim. 1,0 kg ΝΑ ΝΑ ΝΑ NA
Keskipoikkeama ΝΑ ΝΑ ΝΑ NA
Gurley-ilmavastus s/100 cm^ 0,57 kg:n sylinteri 3,57 6,07 19,27 51,23
Kirkkaus, Elrepho 19,10 18,77 18,90 20,07
Concora-väliainetesti, N 53,38 94,52 221,66 355,84
Keskipoikkeama 8,90 37,98 4*71 5,35
Rengasmurskaus, kN/m 0,90 1*11 1,50 1,81
Keskipoikkeama 0,04 0,05 0,08 0,11
Keittoaika = 30 min
Keittoliuos = 1 osa MEA, 3 osaa NH.OH
Keittosaanto = 87,29 % 14 7851 6
Taulukko 5 50 % haapaa, 50 % tammea
Jauhatusaika, min_50_60_68_90
Jauhautumisaste C.S., cm^ 494 389 301 108
Uunikuiva arkki, paino 2,50 2,78 2,71 2,65 g/tn 124,89 138,93 135,50 132,56
Mitta keskimäärin, SS, mm 0,385 0,42 0,369 0,321
Keskipoikkeama 0,022 0,018 0,02 0,018 Näennäistiheys g/cm^ 0,324 0,331 0,367 0,413
Irtotiheys, cm /g 3,09 3,02 2,72 2,42
Puhkaisulujuus keskim. kPa 116,30 150,48 237,29 247,35
Keskipoikkeama2 9,79 6,76 10,44 14,27
Puhkaisuluku mNm/g 0,93 1,08 1>75 1,87
Vetolujuus, keskim. kg/m 267,97 344,63 483,95 523,95
Keskipoikkeama 7,67 58,66 17,54 47,88
Katkeamispituus, km 2,15 2,48 3,57 ' 3,95
Vetoluku, kN*m/kg 21,04 24,33 35,03 38,76
Venymä, keskim., % 0,74 0,92 1,06 1,06
Keskipoikkeama 0,05 0,08 0,09 0,05
Repäisy, keskim. 16 kerrosta mN 530,52 740,85 684,35 483,44
Keskipoikkeama 35,79 257,29 56,16 28,08
Repäisyluku mH m /g 4,25 5,33 5,05 3,65
Kaksoistaitto keskim. 1,0 kg ΝΑ ΝΑ ΝΑ NA
Keskipoikkeama ΝΑ ΝΑ ΝΑ NA
Gurley-ilmavastus s/100 cm 0,57 kg:n sylinteri 4,00 6,77 18,13 80,70
Kirkkaus, Elrepho 16,27 16,60 15,80 17,43
Concora-väliainetesti, N 100,82 163,69 286,90 362,51
Keskipoikkeama 5,14 18,98 1,64 3,62
Rengasmurskaus, kN/m 0,97 1,49 1,60 1,81
Keskipoikkeama 0,04 0,23 0,17 0,11 15 7851 6
Eräässä toisessa esimerkissä tämän keksinnön suositusta suoritusmuodosta aaltovälimassan aikaansaamiseksi, käytettiin tuoretta haapahaketta. Hake luokitettiin 2,54 cm:n seulalla ja 0,64 cm:n seulalla, niin että ainoastaan edellisen seulan läpi kulkenutta ainetta käytettiin. Keittoliuoksen koostumuksen optimoimiseksi, käytettiin aluksi kolme laboratoriokeittoa. Hake esihöyrytettiin aluksi 10 min 100°C:ssa. Keittoliuos esikuumen-nettiin 160°C:een pystykeittimessä ja hake esikuumennettiin 142°C:een. Kolmessa keitossa ylläpidettiin suhdetta 4:1 nesteen ja puun välillä, joskin hieman vettä lisättiin hakkeeseen palamisen ehkäisemiseksi esikuumennusprosessissa. Kussakin keitossa haketta pidettiin 15 min 165°C:ssa ja vakiopaineessa.
Keiton jälkeen hake poistettiin keittimestä ja kuidutettiin kuumana kuiduttimessa. Kuidutettu massa pestiin sen jälkeen 66°C:lla vedellä ja vesi poistettiin käyttäen puristinta. Tässä kohtaa saatiin kokonaissaanto.
Taulukossa 7 on esitetty tämän keksinnön prosessin kolmessa erillisessä testissä käytettyjä olosuhteita ja taulukoissa 8-10 on mainittujen testien fysikaaliset arvot. Testi, jossa käytettiin yhtä suuria määriä monoetanoliamiinia ja ammoniumhydrok-sidia antoi selvästi parhaimmat tulokset. Laboratoriotestit suoritettiin McConnell'in vaakasuorassa pyörivässä ruostumattomasta teräksestä valmistetussa keittimessä. Raffinointi suoritettiin Sprout Waldron mallia 105 olevassa 10 hevosvoimaisessa kiekkojauhimessa varustettuna naulahammaslevyillä numeroilla 17780R ja 17779S.
Keitto-olosuhteet olivat samat kaikissa kolmessa taulukossa esitetyssä laboratoriokeitossa. Keitot esihöyrytettiin 10 min 100°C:ssa. NSCMP-lipeä esikuumennettiin 160°C:een ja haapahake esikuumennettiin 142°C:een. Näiisä testeissä käytettiin 4:1 suhdetta nesteen ja puun välillä, joskin hieman vettä lisättiin hakkeeseen palamisen estämiseksi esikuumennusprosessissa. Keittoja pidettiin 15 min 165°C:ssa, sen jälkeen kun NSCMP-lipeä oli siirretty hakkeeseen.
i6 7 8 51 6
Keiton jälkeen hake poistettiin keittimestä ja kuidutettiin kuumana raffinäöörissä. Kuidutettu massa pestiin sen jälkeen 66°C:lla vedellä ja vesi poistettiin käyttäen puristinta. Tällä kohtaa saatiin kokonaissaanto määrittämällä massan uunikuiva paino sakeusmäärityksestä ja jakamalla massan paino alkupanoksen uunikuivalla painolla.
7851 6
Taulukko 6
Laboratoriokeittoarvot
Keitto n:o_300_301_302
Identifikaatio NSCMP NSCMP NSCMP
CTMP CTMP CTMP
Haketyyppi_Haapa_Haapa_Haapa
Olosuhteet
Hakekiintoaineet, % 53,54 53,63 54,35
Hakepanos, uunikuiva, grammoja 1500 1500 1500
Esihöyrytysaika, min 10 10 10
Esihöyrytyslämpötila, °C 100 100 100
Vettä höyrystä, ml 427 453 424 "Prex"-aika, min - - "Prex"-paino, tonneja - -
Neste:puusuhde 4:1 4:1 4:1
Kokonaisneste, ml 6000 6000 6000
Nesteen esikuumennuslämpöt. C 160 160 160
Nesten esikuumennuspuristus, ik. 7,8 6,7 5,8
Hakkeen esikuumennuslämpötila, °C 142 142 142
Hakkeen esikuumennuspaine, ik. 3,8 3,5 3,2
Keittimen alkulämpötila p/lisätty neste, °C 151 151 151
Keittimen alkupaine p/lisätty neste, ik. 5,7 4,5 4,3
Ylöskeittoaika, min 10 10 12
Keittoaika p/neste, min 15 15 15
Keittolämpötila, °C 165 165 165
Keittopaine, keskimääräinen ik. 7,9 7,2 6,6 Höyryfaasin kestoaika, min - Höyryfaasin kestolämpötila, °C - - Höyryfaasin kestopaine, ik.
Kemikaalit
Kemikaali K-l, ml (amiini) 125 125 125
Kemikaali K-2, ml (ammoniumhydroksidi) 375 125 62,5
Vesilisäys, ml 3762 4000 4097 Höyrykondensaatti, pH 7,8 7,8 7,8
Alkulipeä, pH 11,43 11,20 11,13 Jäännöslipeä, pH 9,35 8,65 8,58
Massatulokset
Kokonaissaanto, % 84,66 88,84 89,75 18 7851 6
Taulukko 7
Fysikaaliset testiarvot keitolle 300
Jauhatusaika, min_12_25_32_
Jauhautumisaste C.S., cm^ 482 380 306
Uunikuiva arkki, paino 2,57 2,52 2,55 g/m , uunikuiva 128,63 126,13 127,47
Mitta keskimäärin, SS, mm 0,232 0,213 0,203
Keskipoikkeama 0,006 0,005 0,004 Näennäistiheys, g/cm^ 0,554 0,592 0,628
Irtotiheys, cm^/g 1,81 1,69 1,59
Puhkaisulujuus keskim. kPa 253,55 361,79 400,24
Keskipoikkeama 14,96 16,05 20,30
Vaihtelukoeffisientti 5,90 4,44 5,07
Puhkaisuluku kPa*m /g 1,97 2,87 3,14
Vetolujuus keskim. kN/m 296,45 400,21 455,14
Keskipoikkeama 27,05 3,27 21,00
Vaihtelukoeffisientti 9,12 0,82 4,61
Katkeamispituus, km 3,52 4,85 5,46
Vetoluku, kN*m/kg 34,56 47,58 53,54
Venymä, keskim., % 1,76 2,24 2,76
Keskipoikkeama 0,36 0,33 0,26
Vaihtelukoeffisientti 20,33 14,67 9,45
Repäisy, keskim. 16 kerrosta mN 659,23 648,36 627,84
Keskipoikkeama 89,48 79,30 55,49
Vaihtelukoeffisientti 13,57 12,23 8,84
Repäisyluku mN*m /g 5,13 5,14 4,93
Gurley-ilmavastus s/100 cm^ 0,57 kg:n sylinteri 33,45 108,40 248,95
Kirkkaus, Elrepho 19,80 19,40 19,20
Concora-väliainestesti, N 231,30 299,80 350,06
Keskipoikkeama 8,65 4,30 2,21
Vaihtelukoeffisientti 3,74 1,43 0,63
Rengasmurskaus, kN/m 1,26 1,65 1,65
Keskipoikkeama 0,14 0,07 0,12
Vaihtelukoeffisientti 10,85 4,43 7,19 19 7851 6
Taulukko 8
Fysikaaliset testiarvot keitolle 301 Jauhatusaika, min 37 5 62 3
Jauhautumisaste C.S., cm 507 418 303
Uunikuiva arkki, paino 2,55 2,48 2,61 g/m , uunikuiva 127,59 123,80 130,66
Mitta keskimäärin. SS, mm 0,236 0,207 0,202
Keskipoikkeama 0,005 0,005 0,005 Näennäistiheys g/cm^ 0,541 0,598 0,647
Irtotiheys, cm /g 1,85 1,67 1,55
Puhkaisulujuus keskim., kPa 278,36 345,95 439,31
Keskipoikkeama 15,26 23,60 30,68
Vaihtelukoeffisientti 5,48 6,82 6,98
Puhkaisuluku kPa*m /g 2,18 2,79 3,36
Vetolujuus keskim. kN/m 345,28 413,29 490,89
Keskipoikkeama 16,71 3,27 22,53
Vaihtelukoeffisientti 4,84 0,79 4,59
Katkeamispituus, km 4,14 5,10 5,74
Vetoluku, kN*m/kg 40,58 50,06 56,33
Venymä, keskim., % 1,82 2,26 2,94
Keskipoikkeama 0,22 0,23 0,17
Vaihtelukoeffisientti 11,91 10,19 5,69
Repäisy, keskim. 16 kerrosta mN 871,13 761,26 855,43
Keskipoikkeama 42,99 21,49 32,83
Vaihtelukoeffisientti 4,93 2,82 3,84
Repäisyluku mN*m /g 6,83 6,15 6,55
Gurley-ilmavastus s/100 ctn 0,57 kg:n sylinteri 43,10 149,35 368,20
Kirkkaus, Elrepho 20,80 20,60 20,30
Concora-väliainetesti, N 239,75 308,69 378,97
Keskipoikkeama 10,78 25,35 4,13
Vaihtelukoeffisientti 4,50 8,21 1,09
Rengasmurskaus, kN/m 1.41 1,68 1,69
Keskipoikkeama 0,19 0,12 0,11
Vaihtelukoeffisientti 13,62 7,12 6,43 2Ö 7851 6
Taulukko 9
Fysikaaliset testiarvot keitolle 302
Jauhatusaika, min___178_198
Jauhautumisaste C.S., cm 407 307
Uunikuiva arkki, paino 2,58 2,56 g/m , uunikuiva 128,92 128,11
Mitta keskimäärin, SS, mm 0,224 0,205
Keskipoikkeama 0,005 0,005 3 Näennäistiheys g/cm 0,576 0,625
Irtotiheys, cm /g 1,74 1,60
Puhkaisulujuus keskim., kPa 272,84 367,37
Keskipoikkeama 17,35 32,10
Vaihtelukoeffisientti 6,36 8,74
Puhkaisuluku kPa*m /g 2,12 2,87
Vetolujuus keskim. kN/m 367,51 455,55
Keskipoikkeama 16,28 22,74
Vaihtelukoeffisientti 4,43 5,10
Katkeamispituus, km 4,36 5,32
Vetoluku, kN*m/kg 42,74 52,15
Venymä, keskim., % 2,16 2,36
Keskipoikkeama 0,17 0,22
Vaihtelukoeffisientti 7,75 9,28
Repäisy, keskim. 16 kerrosta mN 722,02 690,62
Keskipoikkeama 102,33 65,66
Vaihtelukoeffisientti 14,17 9,51
Repäisylyku mN*n7/g 5,60 5,39
Gurley-ilmavastus s/100 cnr 0,57 kg:n sylinteri 57,70 241,10
Kirkkaus, Elrepho 21,80 21,40
Concora-väliainetesti, N 251,76 328,71
Keskipoikkeama 10,31 8,76
Vaihtelukoeffisientti 4,10 2,66
Rengasmurskaus, kN/m 1,53 1,68
Keskipoikkeama 0,10 0,14
Vaihtelukoeffisientti 6,43 8,41 li 21 7 851 6
Keitto-olosuhteet perustuivat vakiolämpötilalle paineen sijasta. Havaittiin, että NSCMP-lipeän tuloksena saatiin liian korkea höyrynpaine. Ammoniumhydroksidin prosentuaalisen määrän kohotessa höyrynpaine kohosi ja saanto putosi järjestelmällisesti, mikä viittaa suurempaan keittoasteeseen.
Keiton 301 olosuhteet ja kemikaalipitoisuudet osoittautuivat parhaimmiksi johtuen fysikaalisista lujuuksista ja saannosta. Concorra, rengasmurkaus ja prosentuaalinen venymä kohosivat hieman keitossa 201.
Kolmea keittoa verrattaessa ei ilmennyt mitään merkittävää trendiä tai merkittävää lisäystä fysikaalisessa lujuudessa.
Lisätestejä parhaimman tuloksen aikaansaamiseksi suoritettiin koelaitostasolla käyttäen Sunds'in kuiduttajaa, joka on jatkuva kuiduttaja. Havaittiin kuitenkin, että höyrytasapaino saatiin ylläpidetyksi tehokkaammin panoskeittimessä, joka sen vuoksi voi olla kemiallisesti taloudellisempi.
Suoritettiin kaiken kaikkiaan kuusi keittokoetta keitto-olosuhteiden monistamiseksi ja optimoimiseksi. Monoetanoliamiinin suhdetta ammoniakkin vaihdeltiin välillä 1:1 ja 1:3,5 mahdollisimman hyvän keittokinetiikan aikaansaamiseksi. Lisäksi kokeiltiin useita raffinöörilevyvälyksiä.
Keitto- ja raffinointiolosuhteet on esitetty taulukossa 11 ja fysikaaliset testit on esitetty taulukoissa 12-16.
22 7 8 5 1 6
Taulukko 10 NSCMP-kemotermomekaanisen massan aikaansaamiseen käytetyt olosuhteet
Ajo n:o 2299_1_2_3_4_4A_5_
Hakkeen kosteus, % 47,64 47,64 47,64 47,64 47,64 47,64
Syöttösuppilon nopeus, kierr/rain 13,0 13,5 13,5 15,0 15,0 15,0
Esihöyrytysaika, min 10 10 10 10 10 10
Esihöyrytyspaine, ata 6,3 6,3 6,3 6,7 6,9 6,9 Lämpötila, °C 166 166 166 163 163 163
Viiveaika, min 12,5 12,0 12,0 12,5 12,5 12,0
Haketaso esilämmittimessä, % täydestä 90 80 80 80 80 80
Raffinööripaine, ata 90 90 90 95 98 98
Levyvälys, mm 0,6 0,6 0,5 0,8 1,0 1,0
Poistokierukka, kierr/min 10 10 10 10 10 10
Raffinöörin laimennusvesi, 1/min 0,6 0,6 0,6 0,4 0,4 0,4
Haketulppapaine, ata 3,2 3,2 3,2 3,2 3,2 3,2
Poistosakeus, % 19,5 17,1 - 16,63 3
Massan jauhautumisaste, C.S. cm - 746 748 - 742 766
Tuotantonopeus, uunikuivia . . tonneja/päivä _ _ _ - - -
Energian käyttö (netto) Kwh/tonni - -
Saanto, % ------
Neste keittimeen, 1/min 1,70 1,70 2,20 2,16 2,16 2,16 K-l:K-2-suhde, kuten esitetty 1:1 1:1,37 1:1,35 1:1,35 1:1,35 1;1,35
Neste-puusuhde, suurin piirtein 4:1 4:1 4:1 4:1 4:1 4:1 Käytetty raffinööri Raffinööri koemittakaavayksikkö 300, 200 hV:n moottori (3565 kierr/min) Käytetyt kiekot (a) Raffinöörikiekko n:o RW 3801 AGSE staattorilla (b) Raffinöörikiekko n:o RW 3809 AGSE roottorilla
Kiekkohalkaisija 30,5 cm
II
23 7 8 5 1 6
Taulukko 11-A
NSCMP-kemotermomekaanisen massan aikaansaamiseen käytetyt olosuhteet
Ajo n:o 2299_6*_ Tuotanto_-_
Hakkeen kosteus, % 48,13 48,13 48,13 48,13 48,13 48,13
Syöttösuppilon nopeus, kierr/min 16,0 16,0 16,0 16,0 16,0 16,0
Esihöyrytysaika, min 10 10 10 10 10 10
Esihöyrytyspaine, ata 7,0 7,6 7,1 7,1 7,3 7,0 Lämpötila, °C 162 166 163 167 166 162
Viiveaika, min 12,0 12,0 12,0 12,0 12,0 12,0
Haketaso esiläimnittimessä, % täydestä 80 80 80 80 80 80
Raffinööripaine, ata 7,0 7,6 7,1 7,1 7,3 7,0
Levyvälys, mm 0,8 1,0 1,0 1,0 1,0 1,0
Poistokierukka, kierr/min 10 10 10 10 10 10
Raffinöörin laimennusvesi, 1/min 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4 0,4
Haketulppapaine, ata 3,3 3,3 3,3 3,3 3,3 3,3
Poistosakeus, % 19,95 19,95 19,95 19,95 19,95 19,95 3
Massan jauhautumisaste, C.S. cm 747 747 747 747 747 747
Tuotantonopeus, uunikuivia tonneja/päivä 1,06 1,06 1,06 1,06 1,06 1,06
Energian käyttö (netto) Kwh/tonni 90,9 90,9 90,9 90,9 90,9 90,9
Saanto, % 91,59 91,59 91,59 91,59 91,59 91,59
Neste keittimeen, 1/min 2,33 2,33 2,30 2,30 2,12 2,12 K-l:K-2-suhde, kuten esitetty 1:1,35 1:1,35 1:1,35 1:1,35 1:1,35 1:1,35
Neste-puusuhde, suurin piirtein 4:1 4:1 4:1 4:1 4:1 4:1 *Ajo n:o 6 käsittää kaikki tuontatoajot Käytetty raffinööri Raffinööri koemittakaavayksikkö 300, 200 hV:n moottori (3565 kierr/min) Käytetyt kiekot (a) Raffinöörikiekko n:o RW 3801 AGSE staattorilla (b) Raffinöörikiekko n:o RW 3809 AGSE roottorilla
Kiekkohalkaisija 30,5 cm 24 7851 6
Taulukko 11-B
NSCMP-kemotermomekaanisen massan aikaansaamiseen käytetyt olosuhteet
Ajo n:o 2299 _-_Tuotanto_-_7_8
Hakkeen kosteus, % 48,13 48,13 48,13 48,13 48,13
Syöttösuppilon nopeus, kierr/min 16,0 16,0 16,0 16,0 16,0
Esihöyrytysaika, min 10 10 10 10 10
Esihöyrytyspaine, ata 7,7 7,6 7,0 7,1 7,1 Lämpötila, °C 1800 167 1820 1817 166
Viiveaika. min 12,0 12,0 12,0 24,0 24,0
Haketaso esilämmittimessä.
% täydestä 80 80 80 80 80
Raffinööripaine, ata 7,7 7,6 7,0 7,1
Levyvälys, mm 1,0 1,0 1,0 1,0
Poistokierukka, kierr/min 10 10 10 10
Raffinöörin laimennusvesi, 1/min 0,4 0,4 0,4 0,4
Haketulppapaine, ata 3,3 3,4 3,4 3,4 3,4
Poistosakeus, % 19,95 19,95 19,95 3
Massan jauhautumisaste, C.S.,cm 747 747 747 745 773
Tuotantonopeus, uunikuivia tonneja/päivä 1,06 1,06 1,06
Energian käyttö (netto) Kwh/tonni 90,9 90,9 90,9
Saanto, % 91,59 91,59 91,59
Neste keittimeen, 1/min 2,12 2,24 2,24 2,24 2,24 K-l:K-2-suhde, kuten esitetty 1:1,35 1:1,35 1:1,35 1:1,35 1:1,35
Neste-puusuhde, suurin piirtein 4:1 4:1 4:1 4:1 4:1 Käytetty raffinööri Raffinööri koemittakaavayksikkö 300, 200 hV:n moottori (3565 kierr/min) Käytetyt kiekot (a) Raffinöörikiekko n:o RW 3801 AGSE staattorilla (b) Raffinöörikiekko n:o RW 3809 AGSE roottorilla
Kiekkohalkaisija 30,5 cm 25 7 8 51 6
Taulukko 12
Raffinöörikeiton 2 fysikaaliset testiarvot
Jauhatusaika, min_74_92_105
Jauhautumisaste C.S., cm^ 496 390 293
Uunikuivan arkin paino, 2,55 2,58 2,55 g/m , uunikuiva 127,41 129,11 127,41
Keskimääräinen mitta, SS, mm 0,266 0,26 0,213
Standardipoikkeama 0,005 0,004 0,005 Näennäistiheys g/cm^ 0,479 0,497 0,598
Irtotiheys, cm /g 2,09 2,01 1,67
Keskimääräinen puhkaisu, kPa 110,79 155,30 216,55
Keskipoikkeama 9,73 5,89 14,20
Vaihtelukoeffisientti 8,79 3,79 6,56
Puhkaisuluku kPa*m /g 0,87 1,20 1,70
Vetolujuus keskim. kN/m 196,18 247,62 307,79
Keskipoikkeama 9,75 20,31 15,90
Vaihtelukoeffisientti 4,97 8,20 3,17
Katkeamispituus, km 2,35 2,93 3,69
Vetoluku, kN*m/kg 23,09 28,76 36,22
Venymä keskim., % 1,28 1,44 1,60 8;W 28:88 1M8
Repäisy, keskim. 16 kerrosta mN 251,14 261,60 266,83
Keksipoikkeama 35,10 45,31 42,99
Vaihtelukoeffisientti 13,98 17,32 16,11
Repäisyluku mN*m /g 1,97 2,03 2,09
Gurley-ilmavastus s/100 cin 0,57 kg:n sylinteri 12,27 28,27 91,60
Kirkkaus, Elrepho 30,60 31,20 29,90
Concora-väliainetesti, N 157,01 221,96 283,78
Keskipoikkeama 7,28 9,01 2,70
Vaihtelukoeffisientti 4,64 4,06 0,95
Rengasmurskaus, kN/m 0,98 1,18 1,64
Keskipoikkeama 0,05 0,02 0,14
Vaihtelukoeffisientti 5,10 2,09 8,70 26 7851 6
Taulukko 13
Raffinöörikeiton 3 fysikaaliset testiarvot Jauhatusaika, min__73_90__100_ 3
Jauhautumisaste C.S., cm 494 408 311
Uunikuivan arkin paino, 2,52 2,60 2,57 g/m , uunikuiva 125,99 130,03 128,32
Keskimääräinen mitta, SS, mm 0,255 0,243 0,202
Standardipoikkeama 0,007 0,005 0,002 Näennäistiheys g/ctn^ 0,494 0,535 0,635
Irtotiheys, cm^/g 2,02 1,87 1,57
Keskimääräinen puhkaisu, kPa 118,03 185,69 230,75
Keskipoikkeama 9,03 6,04 10,66
Vaihtelukoeffisientti 7,65 3,25 4,62
Puhkaisuluku kPa*m^/g 0,94 1>43 1,80
Vetolujuus keskim. kN/m 212,75 287,73 335,25
Keskipoikkeama 22,10 17,97 16,63
Vaihtelukoeffisientti 10,39 6,25 4,96
Katkeamispituus, km 2,58 3,38 3,99
Vetoluku, kN*m/kg 25,32 33,18 39,17
Venymä, keskim., % 1,28 1,68 1,92
Keskipoikkeama 0,23 0,23 0,23
Vaihtelukoeffisientti 17,82 13,57 11,88
Repäisy, 16 kerrosta mN 266,83 313,92 345,31
Keskipoikkeama 42,99 55,49 42,99
Vaihtelukoeffisientti 16,11 17,68 12,45
Repäisyluku mN*m /g 2,12 2,41 2,69
Gurley-ilmavas tus s/100 cm 0,57 kg:n sylinteri 12,43 40,97 137,30
Kirkkaus, Elrepho 30,00 30,20 29,00
Concora-väliainetesti, N 159,68 254,87 310,47
Keskipoikkeama 6,10 9,39 1,40
Vaihtelukoeffisientti 3,82 3,68 0,45
Rengasmurskaus, kN/m 1,00 1,42 1,56
Keskipoikkeama 0,07 0,07 0,17
Vaihtelukoeffisientti 6,60 5,17 10,63 27 7 8 5 1 6
Taulukko 14
Raffinöörikeiton 4A fysikaaliset testiarvot
Jauhatusaika, min__52_65_76
Jauhautumisaste C.S., cm^ 479 402 303
Uunikuivan arkin paino 2,52 2,51 2,56 g/m , uunikuiva 126,19 125,56 127,81
Keskimääräinen mitta, SS, mm 0,23 0,215 0,201
Standardipoikkeama 0,003 0,003 0,003 Näennäistiheys_g/cm^ 0,549 0,584 0,636
Irtotiheys, cm /g 1,82 1»71 1,57
Keskimääräinen puhkaisu, kPa 208,56 258,44 349,32
Keskipoikkeama 9,83 11,09 6,01
Vaihtelukoeffisientti 4,71 4,29 1*72
Puhkaisuluku kPa*m /g 1,65 2,06 2,73
Vetolujuus keskim. kN/m 266,81 314,32 384,08
Keskipoikkeama 25,68 3,27 32,42
Vaihtelukoeffisientti 9,63 1,04 8,44
Katkeamispituus, km 3,23 3,83 4,59
Vetoluku, kN*m/kg 31,70 37,54 45,06
Venymä, keskim., % 1,92 2,16 2,56
Keskipoikkeama 0,30 0,46 0,33
Vaihtelukoeffisientti 15,80 21,11 12,84
Repäisy, 16 kerrosta mN 517,97 549,36 565,06
Keskipoikkeama 70,19 0,00 35,10
Vaihtelukoeffisientti 13,55 0,00 6,21
Repäisyluku mN*m /g 4,10 4,38 4,42
Gurley-ilmavastus s/100 cnr 0,57 kg:n sylinteri 17,47 48,97 158,63
Kirkkaus, Elrepho 27,40 27,50 27,00
Concora-väliainetesti, N 243,75 292,01 346,28
Keskipoikkeama 14,94 17,73 5,42
Vaihtelukoeffisientti 6,13 6,07 1,56
Rengasmurskaus, kN/m 1*11 1*42 1,56
Keskipoikkeama 0,20 0,11 0,13
Vaihtelukoeffisientti 17,90 7,70 8,61 28 7 851 6
Taulukko 15
Raffinöörikeiton 5 fysikaaliset testiarvot
Jauhatusaika, min_59_74_87
Jauhatusaste C.S., cm^ 505 393 282
Uunikuivan arkin paino 2,53 2,55 2,54 g/m , uunikuiva 126,74 127,46 126,92
Keskimääräinen mitta, SS, mm 0,235 0,212 0,191
Keskipoikkeama 0,002 0,005 0,006 Näennäis tiheys g/cm^ 0,539 0,601 0,665
Irtotiheys, cm /g 1,86 1,66 1,50
Keskimääräinen puhkaisu, kPa 204,22 246,46 329,20
Keskipoikkeama 9,59 20,05 17,94
Vaihtelukoeffisientti 4,70 8,14 5,45
Puhkaisuluku kPa*m /g 1,61 1,93 2,59
Vetolujuus keskim. kN/m 269,42 325,22 379,72
Keskipoikkeama 17,61 3,27 10,04
Vaihtelukoeffisientti 6,54 1,01 2,64
Katkeamispituus, km 3,25 3,90 4,57
Vetoluku, kN*m/kg 31,88 38,26 44,86
Venymä, keskim., % 2,00 2,16 2,28
Keskipoikkeama 0,14 0,09 0,36
Vaihtelukoeffisientti 7,07 4,14 15,94
Repäisy, 16 kerrosta mN 502,27 565,06 568,98
Keskipoikkeama 70,19 65,66 39,24
Vaihtelukoeffisientti 13,98 11,62 6,90
Repäisyluku mN*m /g 3,96 4,43 4,48
Gurley-ilmavastus s/100 cm 0,57 kg:n sylinteri 18,63 44,73 273,43
Kirkkaus, Elrepho 29,80 28,90 28,60
Concora-väliainetesti, N 218,84 269,10 344,28
Keskipoikkeama 7,79 9,44 2,76
Vaihtelukoeffisientti 3,56 3,51 0,80
Rengasmurskaus, kN/m 1,02 1,20 1,51
Keskipoikkeama 0,11 0,12 0,10
Vaihtelukoeffisientti 10,33 10,35 6,45 29 7 8 51 6
Taulukko 16
Fysikaaliset testiarvot tuotenäyterummun n:o 1 kuiduttajalle
Jauhatusaika, min_45_57_64_
Jauhatusaste C.S., cm^ 492 391 302
Uunikuivan arkin paino 2,58 2,56 2,57 g/m , uunikuiva 128,93 127,85 128,57
Keskimääräinen mitta, SS, mm 0,206 0,193 0,18
Keskipoikkeama 0,003 0,004 0,006 Näennäistiheys g/cm^ 0,626 0,662 0,714
Irtotiheys, cm^/g 1,60 1.51 1,40
Keskimääräinen puhkaisu, kPa 248,25 300,13 362,14
Keskipoikkeama 20,42 16,06 21,98
Vaihtelukoeffisientti . 8,22 5,35 6,07
Puhkaisuluku kPa*in /g 1,93 2,35 2,82
Vetolujuus keskim. kN/m 304,30 350,51 400,21
Keskipoikkeama 32,83 3,27 21,93
Vaihtelukoeffisientti 10,79 0,93 5,48
Katkeamispituus, km 3,61 4,19 4,76
Vetoluku, kN*m/kg 35,39 41,11 46,67
Venymä, keskim., % 1,92 2,24 2,64
Keskipoikkeama 0,46 0,26 0,38
Vaihtelukoeffisientti 23,98 11,64 14,57
Repäisy, 16 kerrosta mN 580,75 565,06 580,75
Keskipoikkeama 42,99 35,10 42,99
Vaihtelukoeffisientti 7,40 6,21 7,40
Repäisyluku mN*in /g 4,50 4,42 4,52
Gurley-ilmavastus s/100 cm 0,57 kg:n sylinteri 51,83 121,93 310,10
Kirkkaus, Elrepho 26,60 26,40 26,10
Concora-väliainetesti, N 295,79 323,81 350,50
Keskipoikkeama 11,00 11,73 3,58
Vaihtelukoeffisientti 3,72 3,62 1,02
Rengasmurskaus, kN/m 1,36 1,40 1,40
Keskipoikkeama 0,19 0,16 0,13
Vaihtelukoeffisientti 14,33 11,12 8,58 30 7 8 5 1 6
Ajot n:o 2299-7 ja 2299-8 suoritettiin sen määrittämiseksi olivatko Sunds'in jauhinkiekot ihanteellisia repäisyn säilyttämiseen ja mikäli pidennettiin keittoaikaa parantaisi merkittävästi paperin fysikaalisia ominaisuuksia.
Viiveaikaa pidennettiin 12-24 minuuttiin kummassakin keitossa. Ajoa n:o 2299-7 käsiteltiin identtisesti tuotantoajan kanssa viiveaikaa lukuunottamatta. Ajoa n:o 2299-8 pidettiin 24 min keittimessä ja sen jälkeen hake poistettiin ja kuidutettiin Sprout Waldron-raffinöörissä. Kummallekin näytteelle suoritettiin sekundäärinen jauhatus poimujauhimessa identtisen käsittelyn varmistamiseksi. Fysikaaliset testiarvot on esitetty taulukoissa 18 ja 19. Kuten nähdään paranevat fysikaaliset ominaisuudet, käytettäessä eri raffinointiolosuhteita.
Sen jälkeen massa syötettiin Sprout Waldron 36-2-kiekkojauhi-meen, jota käytettiin nelinopeuksisella 300 hv:n moottorilla kierrosluvulla 1800 kierr/min, jossa kuitukimput hajosivat. Kuitukimppujen hajoamisarvot on esitetty taulukossa 20.
Kuitukimputonta massaa pestiin käsittelemällä sitä Fourdrinier-paperikoneen 0,9 metrin märkäpään yli. Pestyä massaa jauhettiin kolmivaiheisessa toimituksessa 3,1 %:n sakeudessa C.S. (Canadian Standard) jauhatusasteeseen 365. Jauhatus täydennettiin keittämällä yhdestä laatikosta raffinöörin läpi toiseen laatikkoon. Raffinointiarvot on esitetty taulukossa 21.
Leikkausjätteet dispergoitiin hydrauliseen pulpperiin ja johdettiin kaksoisvirtausraffinöörin läpi suurella levyvälyksel-lä kaikkien kuitukimppujen dispergoimiseksi. Jahatusaste oli ennen kaksoisvirtausta 541 C.S.F. ja kaksoivirtauksen jälkeen 435 C.S.F.
Saatiin kaksi paperia. Toinen paperi koostui 85 %:sta NSCMP haapaa ja 15 %:sta leikkausjätteitä ja toinen 100 %:sta NSCMP haapaa. Kumpikin paperi kulki hyvin ja kummastakin valmistettiin suuri rulla. Kumpikin resepti pumpattiin konelaatikosta 31 7851 6
Foxboro-virtaussäätimen läpi siipipumpun imupuolelle. Tätä massaa laimennettiin viiran kiertovedellä vaadittuun paperin-valmistussakeuteen siipipumpussa. Kuituliete pumpattiin siipi-pumpusta 5-putkisen jakolaatikon läpi perälaatikkoon. Tuotettu paperi rullattiin 7,6 cm:n kuituhylsyille.
Paperinvalmistuksen testiarvot on esitetty taulukossa 22. Kuivapään paperitestiarvot on esitetty taulukossa 23.
32 7 8 5 1 6
Taulukko 17
Fysikaaliset testiarvot massanäytteelle, joka kulkee raffinöörin läpi (keittimen viiveaika: 24 min)
Jauhatusajat, min_41_51_60
Jauhatusaste C.S., cm^ 494 389 315
Uunikuivan arkin paino 2,55 2,57 2,54 g/m^, uunikuiva 127,63 128,27 126,90
Keskimääräinen mitta, SS, mm 0,224 0,216 0,199
Keskipoikkeama 0,005 0,006 0,004 Näennäistiheys g/cm^ 0,57 0,594 0,638
Irtotiheys, cm^/g 1,75 1,68 1,57
Keskimääräinen puhkaisu, kPa 236,05 281,53 356,76
Keskipoikkeama 15,23 10,68 11,30
Vaihtelukoeffisientti 6,45 3,79 3,17
Puhkaisuluku kPa*m^/g 1,85 2,19 2,81
Vetolujuus keskim. kN/m 5,17 5,36 6,33
Keskipoikkeama ‘ 0,18 0,18 0,53
Vaihtelukoeffisientti 3,58 3,36 8,37
Katkeamispituus, km 4,13 4,26 5,08
Vetoluku, kN*m/kg 40,46 41,79 49,84
Venymä, keskim., % 2,20 1,80 3,15
Keskipoikkeama 0,14 0,28 0,21
Vaihtelukoeffisientti 6,43 15,71 6,73
Repäisy, 16 kerrosta mN 674,93 627,84 612,14
Keskipoikkeama 32,83 27,75 35,10
Vaihtelukoeffisientti 4,86 4,42 5,73
Repäisyluku mN*m^/g 5,29 4,89 4,82
Gurley-ilmavastus 21,40 46,93 137,33 s/100 cm^ 0,57 kg:n sylinteri
Kirkkaus, Elrepho 24,80 24,73 24,63
Concora-väliainetesti, N 264,21 310,47 370,52
Keskipoikkeama 11,13 11,25 3,62
Vaihtelukoeffisientti 4,21 3,62 0,98
Rengasmurskaus, kN/m 1,39 1,45 1,61
Keskipoikkeama 0,13 0,11 0,07
Vaihtelukoeffisientti 9,11 7,62 4,23 33 7851 6
Taulukko 18
Keittimestä poistetun ja laboratorioraffinöörissä kuidutetun hakkeen fysikaaliset testiarvot (30 emin kiekko), (keittimen viiveaika: 25 min)
Jauhatusajät, min____36_47_62
Jauhatusaste C.S., cm^ 502 404 305
Uunikuivan arkin paino 2,56 2,56 2,57 g/m , uunikuiva 127,89 127,80 128,43
Keksimääräinen mitta, SS, mm 0,23 0,227 0,2
Keskipoikkeama 0,003 0,006 0,003 3 Näennäistiheys g/cm 0,556 0,563 0,642
Irtotiheys, cm^/g 1,80 1,78 1,56
Keskimääräinen puhkaisu, kPa 233,09 280,97 381,02
Keskipoikkeama 22,22 11,42 18,93
Vaihtelukoeffisientti 9,53 4,06 4,97
Puhkaisuluku kPa*m /g 1,82 2,20 2,97
Vetolujuus keskim. kN/m 5,02 5,92 7,36
Keskipoikkeama 0,39 0,14 0,09
Vaihtelukoeffisientti 7,77 2,36 1,22
Katkeamispituus, km 4,00 4,72 5,84
Vetoluku, kN*m/kg 39,23 46,29 57,26
Venymä, keskim., % 1,85 2,10 2,55
Keskipoikkeama 0,35 0,14 0,21
Vaihtelukoeffisientti 19,11 6,73 8,32
Repäisy, 16 kerrosta mN 753,41 729,86 706,32
Keskipoikkeama 32,83 35,10 27,75
Vaihtelukoeffisientti 4,36 4,81 3,93
Repäisyluku mN*m^/g 5,89 5,71 5,50
Gurley-ilmavastus s/100 cin 0,57 kg:n sylinteri 31,07 66,40 176,90
Kirkkaus, Elrepho 26,17 26,73 25,97
Concora-väliainetesti, N 237,97 283,78 335,38
Keskipoikkeama 8,45 10,85 2,01
Vaihtelukoeffisientti 3,55 3,83 0,60
Rengasmurskaus, kN/m 1,34 1,53 1,62
Keskipoikkeama 0,13 0,08 0,08
Vaihtelukoeffisientti 9,67 5,18 4,81 34 78 51 6
Taulukko 19
Kuitukimppujen hajotusarvot, 36-2 kiekkoraffinööri Ajo n:o 2299-1
Kiekkokuvio, roottori D14A002 staattori D14A002
Rengaskuvio 17709
Raffinöörinopeus, kierr/min 1800
Syöttötyvppi Nauhakuljetin
Massatyyppi NSClfP haapa
Jauhatussakeus, X 25
Uunikuivia tonneja/päivätuotanto 6,12 hv päiviä/uunikuiva tonni, brutto 11>4 netto 5,8
Jauhatusaste raffinööriin, 3 g, C.S. 750 raffinööristä, 3 g, C.S. 654
Kiekkovälys, tuhannesosa mm +200
Rengasvälys, tuhannesosa mm poissa
Taulukko 20 30 cmisen kaksoisvirtaraffinöörin arvot A j o n: o___1_2_3
Kiekkokuvio, staattorin moottoripää -------D5A007------- roottorin moottoripää D5A007------- roottorin cylinteripää D5A008------- staattorin sylinteripää D5A008-------
Raff inöör in nopeus, kierr/min 1800--------
Kokonaisampeeriluku 90 90 80
Joutokäyntiampeeriluku 70 70 70
Raffinointiampeeriluku 20 20 10
Raffinointisakeus, % 3,10 3,10 3,10
Virtausnopeus, g/m 120 120 140
Uunikuivia tonneja/päivätuotanto 22,3 22,3 26,1
Hevosvoimapäivää/uunikuiva tuotanto, brutto 3,6 3,6 2,7 netto 0,79 0,79 0,34
Jauhatusaste raffinööriin, 3 g, C.S. 636 536 426 raffinööristä, 3 g, C.S. 536 426 365
II
7851 6
Taulukko 21 Paperikonearvot
Ajo n:o_2299-1 2299-2
Resepti, % NSCMP haapaa 85 100
Leikkuujätteitä 15
Laatikon jauhatusaste, C.S., ml 410 386
Sakeus, % 2,29 2,63 pH 8,2 8,3
Perälaatikon jauhatusaste, C.S., ml 356 369
Sakeus, % 0,63 0,60 pH 8,1 8,1
Homogenointitela, kierr/min huippu 150 150
Ravistus, iskuja/min 190 190
Konenopeus, m/min 23 23
Tyjö elohopeapatsaana, 1. laatikko 4,0 4,0 2. laatikko 4,5 4,5 3. laatikko 4,5 4,5 4. laatikko 4,0 4,0
Huopautus 7,0 6,0
Puristus PLI, 1. puristin 180 180 2, puristin 160 160
Puristus PLI, kalenteri, 1. nippi 50 50
Kuivainpuristus, ata 2 1,4 1. vyöhyke, kuivaimen n:o 1 2 1,4 n:o 2 2 1,4 n:o 3 ja n:o 4 2 1,4 n:o 5, n:o 6 & n:o 7 2. vyöhyke, kuivain n:o n:o 8, n:o 10 & n:o 12 2 1,4 n:o 9 & n:o 11 2 1,4 2 Päämäärä, g/m 118 118
Ajopaivämäärä, heinäkuu 1983 29 29
Taulukko 22
Kuivapään paperin testiarvot 2
Ajo n:o Neliömetripaino g/m Mitta, 1000/mm_ Kosteuspitoisuus 2299 Edusta Tausta Edusta Keskiosa Tausta % uunikuiva % kostea Lähtö 1 119,8 119,8 220 221 224 95,0 5,0
Loppu 123,0 123,0 226 226 226 94,4 5,6 Lähtö 2 117,5 117,5 213 216 208 94,9 5,1
Loppu 118,5 118,5 210 216 213 94,0 6,0 36 7851 6
Taulukko 23
Fysikaaliset testiärvot näytteille ajoista 1 ja 2
Ajo 1 Ajo 1 Ajo 2 Ajo 2 Näytteen identifikaatio_MD_CD_MD_CD_ g/m2 _ 132,00 128,30 vakioitu neliömetripaino 121,50 117,82 g/m , uunikuiva
Mitta keskim. SS, mm 0,225 0,214
Keskipoikkeama 0,004 0,007 3 Näennäistiheys g/cm 0,587 0,6
Puikki, cm /g 1,70 1,67
Puhkaisu keskimäärin, kPa 232,81 193,13
Keskipoikkeama 11,94 27,79
Vaihtelukoeffisientti 5,13 14,39
Puhkaisuluku mN*m /g 1,76 1,51
Veto keskim. kN/m 6,45 3,95 6,02 2,81
Keskipoikkeama 0,57 0,10 0,41 0,04
Vaihtelukoeffisientti 8,87 2,44 6,89 1,36
Murtovenymä, km 4,99 3,05 4,79 2,23
Vetoluku, kN*m/kg 48,88 29,91 46,96 21,89
Vetolujuus MD/CO suhde 1,63 2,15
Venymä keskim., % 1,66 2,69 1,34 2,43
Keskipoikkeama 0,11 0,18 0,13 0,15
Vaihtelukoeffisientti 6,67 6,69 9,89 6,26
Repäisy keskim. 16 kerrosta mN 903,15 1017,10 432,58 725,16
Keskipoikkeama 91,16 128,19 77,45 23,28
Vaihtelukoeffisientti 10,09 12,60 17,^0 3,21
Repäisyluku mN*in /g 6,84 7,71 3,37 5,65 Märän rainan murtumispituus, m 44,90 23,00 o / 0 0 0 Märän rainan venymä, % * ’
Gur1ey-ilmavas tu s s/1-0 cni 0,5 kg:n sylinteri ’ '
Kirkkaus, Elrepho 21,10 21,83
Concora Med. Test. N 255,76 269,10
Keskipoikkeama 24,29 6,26
Vaihtelukoeffisientti 9,5 6,26
Rengasmurskaus, kN/m 1,22 1,02
Keskipoikkeama 0,07 0,15
Vaihtelukoeffisientti 6,00 14,75
II
37 7851 6
Yhteenvetona voidaan todeta, että on havaittu, että erinomaista säiliöväliainemassaa voidaan valmistaa lehtipuusta tämän keksinnön mukaisella menetelmällä jatkuvatoimiseksi, jolloin keittolipeä on alemman alkanoliamiinin ja ammoniumhydroksidin laimea vesiliuos, jossa painosuhde on yksi osa amiinia noin 1-3 osaa ammoniumhydroksidia kohti. Eräässä suositussa suoritusmuodossa läsnä on olennaisesti yhtä suuria pitoisuuksia amiinia ja ammoniumhydroksidia. Eräässä toisessa suositussa suoritusmuodossa suhde on 1:3. Menestyksellisiä kokeita on suoritettu muillakin suhteilla. Joskin lujuusominaisuudet pysyvät suurin piirtein yhtä suurina suuremmilla ammoniakkipitoi-suuksilla valmistettujen massojen välillä, aikaansaadaan jatkuvassa prosessissa erinomaisia massoja, kun ammoniakin pitoisuus pysyy suurin piirtein yhtä suurena amiinin kanssa. Eräässä suositussa suoritusmuodossa nesteen painosuhde hakkeeseen pidetään n. 4:1. Joskin amiinin suhde hakkeeseen pysyy muuttumattomana, saadaan jatkuvassa toiminnassa suurempi saanto alentamalla ammoniakin pitoisuutta.

Claims (12)

  1. 7851 6
  2. 1. Menetelmä aaltovälimassan valmistamiseksi lehtipuuhak-keestä, tunnettu siitä, että valmistetaan keittoliuos, joka sisältää alemman alkanoliamii-nin ja ammoniumhydroksidin laimeaa vesieeosta; käytetään kuumennettua astiaa; syötetään ennakolta määrätty määrä haketta astiaan; kuumennetaan liuosta; sen jälkeen haketta kuumennetaan astiassa sellaisissa lämpötila- ja paineolosuhteissa, että hakkeessa saadaan ligniinin depolymerointireaktio aikaan ennakolta määrätyn ajan; jauhetaan hake massan aikaansaamiseksi; ja erotetaan käytetty liuos massasta kemiallisten reagenesien talteenottamiseksi.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että alempi alkanoliamiini on monoetanoliamiini, joka on läsnä sellaisessa suhteessa ammoniumhydroksidiin, joka on noin 1-3 paino-osaa.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään keittoliuosta, joka sisältää noin 38-45 1 monoetanoliamiinia ja 140-150 1 ammoniumhydroksidia noin 3800 1 vettä kohti.
  5. 4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liuosta ja haketta on läsnä suhteessa noin 2300 1 900-1360 kg haketta kohti.
  6. 5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että keittovaiheessa lisäksi alennetaan liuoksen pinta astiassa hakkeen alapuolelle, höyrystetään liuos ainakin osittain ja kierrätetään liuoshöyryä hakkeen alapuolelle, yläpuolelle ja kaikilla sivuilla höyrykuvun alla. Il 39 78516
  7. 6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että laimeassa veeiseoksessa on 1 osa alempaa alkano-liamiinia ja alle 3 osaa ammoniumhydroksidia.
  8. 7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että alempi alkanoliamiini on monoetanoliamiini.
  9. 8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ammoniumhydroksidia on läsnä alempaan alkanoli-amiiniin painosuhteessa ainakin noin 1:1.
  10. 9. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hakkeen keittovaiheessa lisäksi pidetään keitto-liuoksen painosuhde hakkeeseen nähden keittovaiheen aikana noin 4:1:ssä.
  11. 10. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että haketta pidetään keittoastiassa noin 15 min.
  12. 1. Förfarande för framställning av wellpapp-massa frän lovträdsf 1 is, kännetecknat av att man framställer en koklut innehällande en utspädd vattenbland-ning av lägre alkanolamin och ammoniumhydroxid; använder ett upphettat kärl; matar en pä förhand bestämd mängd f lie i kärlet; upphettar luten; därefter upphettas flisen i kärlet under s&dana temperatur-och tryckförhä1landen att en depolymeringsreaktion av ligni-net i flisen ästadkomms under en pä förhand bestämd tid; nialer flisen för ästadkommande av en massa; och eeparerar den använda luten frän massan för ätervinning av de kemiska reagenserna. 1 · Förfarande enligt patentkravet 1, kännetecknat av att den lägre alkanolaminen är monoetanolamin, som är närva-rande i ett sädant förhällande til ammoniumhydroxiden som är cirka 1-3 viktdelar.
FI844556A 1983-11-25 1984-11-20 Svavelfritt kemomekaniskt cellulosakokningsfoerfarande. FI78516C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US55490983 1983-11-25
US06/554,909 US4548675A (en) 1983-05-16 1983-11-25 Nonsulfur chemimechanical pulping process

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI844556A0 FI844556A0 (fi) 1984-11-20
FI844556L FI844556L (fi) 1985-05-26
FI78516B true FI78516B (fi) 1989-04-28
FI78516C FI78516C (fi) 1989-08-10

Family

ID=24215211

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI844556A FI78516C (fi) 1983-11-25 1984-11-20 Svavelfritt kemomekaniskt cellulosakokningsfoerfarande.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4548675A (fi)
EP (1) EP0149753B1 (fi)
DE (2) DE3472986D1 (fi)
DK (1) DK161108C (fi)
FI (1) FI78516C (fi)
NO (1) NO165731C (fi)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6364999B1 (en) 1995-12-27 2002-04-02 Weyerhaeuser Company Process for producing a wood pulp having reduced pitch content and process and reduced VOC-emissions
US20020062935A1 (en) * 1995-12-27 2002-05-30 Weyerhaeuser Company Paper and absorbent products with reduced pitch content
US5698667A (en) * 1995-12-27 1997-12-16 Weyerhaeuser Company Pretreatment of wood particulates for removal of wood extractives
US5665798A (en) * 1995-12-27 1997-09-09 North Pacific Paper Corporation Composite wood products from solvent extracted wood raw materials
AT403703B (de) * 1996-06-25 1998-05-25 Ildiko Dipl Ing Dr Tanczos Verfahren zur herstellung von zellstoff/cellulose
DE19916347C1 (de) * 1999-04-12 2000-11-09 Rhodia Acetow Ag Verfahren zum Auftrennen lignocellulosehaltiger Biomasse
FI111401B (fi) * 2000-01-28 2003-07-15 M Real Oyj Menetelmä kalanteroidun paperiradan valmistamiseksi sekä kalanteroitu paperituote
WO2002019451A2 (en) * 2000-08-18 2002-03-07 Franklin Jerrold E Integrated and modular bsp/mea/manifold plates and compliant contacts for fuel cells
US20020022170A1 (en) * 2000-08-18 2002-02-21 Franklin Jerrold E. Integrated and modular BSP/MEA/manifold plates for fuel cells
DE10049340C1 (de) * 2000-10-05 2002-04-25 Rhodia Acetow Gmbh Verfahren zur Herstellung von Holocellulose durch Delignifizieren von lignocellulosehaltiger Biomasse
US6811879B2 (en) * 2002-08-30 2004-11-02 Weyerhaeuser Company Flowable and meterable densified fiber flake
US6837452B2 (en) 2002-08-30 2005-01-04 Weyerhaeuser Company Flowable and meterable densified fiber flake
US7670707B2 (en) * 2003-07-30 2010-03-02 Altergy Systems, Inc. Electrical contacts for fuel cells
FI20051145A0 (fi) * 2005-11-11 2005-11-11 Kemira Oyj Uusi massa ja menetelmä massan valmistamiseksi
US7771565B2 (en) * 2006-02-21 2010-08-10 Packaging Corporation Of America Method of pre-treating woodchips prior to mechanical pulping
CA2687581C (en) * 2007-05-23 2015-04-21 Alberta Research Council Inc. Method to remove hemicellulose from cellulosic fibres using a solution of ammonia and hydrogen peroxide
DE102009017051A1 (de) 2009-04-09 2010-10-21 Zylum Beteiligungsgesellschaft Mbh & Co. Patente Ii Kg Verfahren zur Gewinnung von Zellstoff aus Lignocellulose-haltiger Biomasse

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2192202A (en) * 1936-10-23 1940-03-05 Floyd C Peterson Pulping process
FR817852A (fr) * 1937-02-15 1937-09-13 Procédé pour fabriquer la cellulose alpha
US4397712A (en) * 1975-02-12 1983-08-09 New Fibers International Semi-chemical pulping process
CA1095663A (en) * 1975-02-12 1981-02-17 John Gordy Pulping process

Also Published As

Publication number Publication date
NO844631L (no) 1985-05-28
EP0149753A1 (en) 1985-07-31
DE3472986D1 (en) 1988-09-01
FI844556A0 (fi) 1984-11-20
NO165731C (no) 1991-03-27
DE149753T1 (de) 1985-12-19
FI78516C (fi) 1989-08-10
DK555384D0 (da) 1984-11-22
DK555384A (da) 1985-05-26
EP0149753B1 (en) 1988-07-27
US4548675A (en) 1985-10-22
DK161108B (da) 1991-05-27
FI844556L (fi) 1985-05-26
NO165731B (no) 1990-12-17
DK161108C (da) 1991-11-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI78516B (fi) Svavelfritt kemomekaniskt cellulosakokningsfoerfarande.
FI110876B (fi) Menetelmä delignifioidun paperikuidun valmistamiseksi uudelleen kierrätetystä, suuren ligniinipitoisuuden omaavasta keräyspaperista ja menetelmällä saatu tuote
EP3126567B1 (en) A continuous process for production of cellulose pulp from grass-like plant feedstock
CN1697901A (zh) 制备玉米杆浆及由玉米杆浆制备纸产品的方法
KR20100098676A (ko) 화본과 목초류 본색 제지품 및 그 제조방법
AU653587B2 (en) Recycling waste cellulosic material
WO2002000995A1 (en) Method for preparing pulp from cornstalk
US2686120A (en) Alkaline pulping of lignocellulose in the presence of oxygen to produce pulp, vanillin, and other oxidation products of lignin substance
EP0637351B1 (en) Wood-free pulp and white paper product
US4397712A (en) Semi-chemical pulping process
EP0782642B1 (en) Method and apparatus for the continuous production of cellulosic pulp
US4190490A (en) Impregnation and digestion of wood chips
US20190211508A1 (en) Paper Processing Composition and Process of Production
CA1042159A (en) High yield pulping process
EP0030778A1 (en) Process for the formation of refiner pulp
CA1218808A (en) Nonsulphur chemimechanical pulping process
FI57454C (fi) Framstaellning av foerbaettrad hoegutbytesmassa
JPH0114357B2 (fi)
FI60040C (fi) Foerfarande foer impregnering av flis
Surface et al. Suitability of longleaf pine for paper pulp
PINE for pilot scale pulping and paper making tests. Approximately 41.5 tons of chir pine wood in
Laundrie Pulping of mesquite, manzanita, and snowbrush
NZ522644A (en) Method for preparing pulp from cornstalk

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: NEW FIBERS INTERNATIONAL