FI77911B - Foerfarande foer stoetvis transport av vaetska. - Google Patents
Foerfarande foer stoetvis transport av vaetska. Download PDFInfo
- Publication number
- FI77911B FI77911B FI813882A FI813882A FI77911B FI 77911 B FI77911 B FI 77911B FI 813882 A FI813882 A FI 813882A FI 813882 A FI813882 A FI 813882A FI 77911 B FI77911 B FI 77911B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- liquid
- tank
- riser
- air
- inlet
- Prior art date
Links
Classifications
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E03—WATER SUPPLY; SEWERAGE
- E03F—SEWERS; CESSPOOLS
- E03F1/00—Methods, systems, or installations for draining-off sewage or storm water
- E03F1/006—Pneumatic sewage disposal systems; accessories specially adapted therefore
Landscapes
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Hydrology & Water Resources (AREA)
- Public Health (AREA)
- Water Supply & Treatment (AREA)
- Jet Pumps And Other Pumps (AREA)
- Sewage (AREA)
- Insulated Conductors (AREA)
- Continuous Casting (AREA)
- Media Introduction/Drainage Providing Device (AREA)
- Pipeline Systems (AREA)
- Sanitary Device For Flush Toilet (AREA)
Description
1 77911
Menetelmä nesteen kuljettamiseksi sysäyksittään
Keksintö koskee menetelmää nesteen kuljettamiseksi sysäyksittään pitkin linjaa, joka käsittää, järjestyksessä, 5 nesteen sisääntuloaukon, joka on aina tai oleellisesti aina upotettu nesteeseen, nousuputken ja keräilysäiliön, ja jossa on ilman sisääntuloaukko, jonka läpi ilma voi virrata linjaan, sekä pumpun, joka alentaa painetta linjassa.
Tavanomainen alipaineviemärijärjestelmä käsittää 10 jäteveden tuloaukon ja tyhjöpumpun, jotka on yhdistetty johdolla, johon kuuluu johtoon sulkuläpän muodostava venttiili. Paine-ero venttiilin yli on usein noin 0,5 atm (0,5 bar). Venttiilin avaaminen aiheuttaa imuaukkoon imun, jolloin jätteeseen kohdistuu paine-erosta aiheutuva mel-15 koinen kiihtyvyys. Imuvaiheen aikana tämä jäte toimii ammuksen tavoin ja voi tehdä järjestelmästä erittäin äänekkään.
Toinen puute em. järjestelmässä on se, että jätteiden on ohitettava mekaaninen venttiili. Lisäksi koska 20 venttiilillä yleisesti käytetään aikaviiveen avulla ohjattuna, ilmaa saattaa joutua järjestelmään tarpeettomasti sen jälkeen, kun jäte on imeytynyt imuaukosta ja ennenkuin venttiili sulkeutuu.
Tavanomaisten käymäläaltaiden huuhtelu, puhdistus 25 ja täyttäminen joko alipainehuuhtelulla tai ilman, vaatii kohtalaisen suuren vesimäärän käyttöä. Tavanomaisten altaiden muotoilu on sellainen, että ne useimmiten on tehty posliinista ja muotoiltu parhaan mahdollisen huuhteluveden virtauksen aikaansaamiseksi. Niissä tarvitaan myös haju-30 lukko, yleensä U-matkan muodossa. Nämä sunnittelun ominaispiirteet yhdessä muodostavat suuren joukon sisäisiä ja ulkoisia pintoja, joihin on vaikea ulottua puhdistettaessa.
Voi olla tilanteita, jolloin on toivottavaa liittää alipainehuuhtelu- tai alipaineviemärijärjestelmä, esimer-35 kiksi PCT-julkaisussa W0 81/00102 esitetyn tyyppiseen, tavanomaiseen normaali-ilmanpaineessa toimivaan viemärijär- 2 77911 jestelmään tai päinvastoin. Esimerkiksi talojen lisääminen saattaa olla haluttua alueella, jossa maaperän olosuhteet ja topografia rakentamattomilla tonteilla puoltavat yhden tai useamman alipainehuuhtelujärjestelmän käyttöönottoa, 5 mutta jossa tavanomaista järjestelmää on aiemmin käytetty. Tämä saattaa tuoda tullessaan vastakkaisia ongelmia kuljetettaessa nesteitä alipaineisesta ympäristöstä normaali-paineiseen ympäristöön tai päin vastoin. Edelleen kuljetettaessa jätteitä tai muuta nestettä putkessa normaali-10 ilmanpaineessa putken joutuessa kulkemaan epäedullisessa maaperässä voi olla toivottavaa käyttää alipainejärjestelmää nesteen kuljettamiseksi putkiston osasta toiseen läpi maaperän.
PCT-julkaisussa WO 81/00102 käsitellään laitetta, 15 johon kuuluu säiliö, jossa on sisääntuloaukko ja ulosme-noaukko; laite paineen pienentämiseksi säiliöstä; ja ilman tuloaukko säiliöön. Em. julkaisun kuviossa 5 esitetään kyseisen laitteen erästä suoritusmuotoa, jossa ensimmäinen säiliö (kuten määritelty) on yhdistetty nousuputkella toi-20 siosäiliöön. Toisiosäiliö on yhdistetty alipainepumppuun ja siinä on ulostuloaukko, jonka kautta nestettä voidaan poistaa. Kun nestetaso ensiösäiliössä saavuttaa nousuput-ken suuaukon, imeytyy ilman ja ensiösäiliön nesteen sekoitus nousuputkeen pienentyneen paineen vaikutuksesta.
25 Esillä olevalle keksinnölle on tunnusomaista, että (i) jätetään ilman sisääntuloaukko avoimeksi ilmakehään, niin että nestepatsas nousuputkessa ylläpidetään sisään-tuloaukossa olevan nesteen tason yläpuolella, patsaan korkeuden ollessa määritetty alennetulla paineella, joka on 30 laskettu pumpulla, joka toimii ilman sisäänvirtauksen aiheuttamaa paineen aleneman pienentymistä vastaan, ja (ii) saatetaan sysäyksittäin neste kulkemaan ylös nousuputkessa ja keräilysäiliöön sulkemalla ajoittaisesti ilman sisääntuloaukko.
35 Esillä oleva keksintö tuo ilmi menetelmän, jota voi daan käyttää yleensä siellä, missä alipaineviemärijärjes- 3 7791 1 telmä on käytössä. Menetelmä on erityisesti tarkoitettu käytettäväksi nesteiden kuljettamiseen käymälästä.
Kun nestepatsas on nousuputkessa, käyttössä olevan, keksinnön mukaisen menetelmän voidaan sanoa olevan "va-5 kaassa tilassa". Nestepatsaan korkeuden määrää "vakaassa tilassa" paineenalennuslaitteen (yksinkertaisuuden vuoksi tämän jälkeen käytetään sanaa pumppu) aikaansaama alipaine, joka pyrkii estämään vuotoa synnyttävän ilman pääsyn ilman tuloaukosta verkostoon. Ilman tuloaukon sulkeminen 10 aiheuttaa edelleen paineen alenemisen verkostossa ja nesteen kulkeutumisen tuloaukosta ylös nousuputkea "vakaan tilan" korkeuden yläpuolelle.
On suositeltavaa, että nousuputki olisi riittävän korkea, jotta nestepatsas voisi pysyä siinä "vakaassa 15 tilassa". Esimerkiksi vesipatsas voisi olla noin 1 m:n korkeammalla kuin nestepinta tuloaukossa. Jos kuljetusta johtoa pitkin halutaan, nousuputki ei saisi olla niin korkea, että neste ei kulkisi ilman tuloaukon ollessa kiinni.
20 Haluttaessa ilman tuloputki voisi olla käsin sul jettava, vaikkakin voisi olla edullista asentaa venttiili, joka sulkee ilma-aukon mekaanisesti, kun nestettä halutaan kuljetta verkostossa. Sopiva venttiili voi käsittää esimerkiksi jousikuormitteisen sulkuelimen, jolla ilma-aukko 25 on auki muulloin paitsi silloin, kun elimellä suljetaan ilma-aukko jousen voimaa vastaan. Ilma-aukon sulkeminen voidaan suorittaa myös aikaviivejaksotuksella. Automaattinen jaksotus olisi sopiva käytettäessä virtsakouruja.
Mitä tahansa laitetta voidaan käyttää korvaamaan 30 kuljetettu neste, positiivisesti tai muulla tavalla. Täyt-tämislaite voi käsittää esimerkiksi astian tai putken, jossa voi olla pysyvästi tai jatkuvasti virraten pääosa nesteestä niin, että tuloaukko kuljetusputkeen voi olla nesteen sisällä. Paikallaan pysyvä neste saattaa itsekin 35 tarvita täydennystä, kun huomattava osa nesteestä on kuljetettu pois keksinnön mukaisella menetelmällä. Vaihtoeh- 4 77911 toisesti täydennyslaite saattaa olla suunniteltu tuomaan nestettä kuljetetun tilalle vain tarvittaessa. Esimerkiksi täydennyssäiliö tai sarja säiliöitä voi olla valmiina toimittamaan ennaltamäärätyn määrän nestettä tuloaukkoon heti 5 tai pian sen jälkeen kun ilma-aukko on sulkeutunut.
Keräilysäiliössä voi olla ulostuloaukko, jonka kautta neste voidaan poistaa haluttaessa ja tarvittaessa ja joka on yhdistetty pumppuun. Edelleen on edullista järjestää ilma-aukko keräilysäiliöön. Ilma-aukko voi toimia 10 kahta tarkoitusta ajetellen: tuuletusta ja aiheuttamaan mekaanista hankausta säiliössä olevien kiinteiden aineiden välillä ja toimimaan kuljetuksen aiheuttajana, kun se suljetaan. Tällaiset keräilysäiliöt ovat PCT-julkaisussa WO 81/00102 kuvattua tyyppiä. Nestepatsas voi tuoda esille 15 ehdotetun imuventtiilin, joka on kuviossa esitetty viitenumerolla 3 edellä mainitussa julkaisussa. Jotta saataisiin maksimaalinen hankautuminen ja pyörteileminen, ilma-aukko voidaan varustaa ympäröivällä kauluksella.
Täydennyssäiliö, joka purkautuu suoraan nesteen tu-20 loaukkoon voi olla yhdistetty nesteen varastosäiliöön esimerkiksi hydraulisella putkistolla, joka on yhteydessä pumppuun. "Vakaassa tilassa", jos hydraulisen putkiston putket ovat riittävän pitkät, erilliset nestepatsaat pysyvät putkiston jokaisessa putkessa. Suhteellisten korkeuk-25 sien ja/tai putkien poikkileikkausten säädöllä ilma-aukon sulkeminen ja uudelleen avaaminen voi aiheuttaa nesteen kohoamisen täydennyssäiliön yhteydessä olevaan putkeen. Tätä vaikutusta voidaan käyttää täydennettäessä nestettä sisääntuloaukkoon, yksinkertaisesti antaen nestepinnan 30 täydennyssäiliössä nousta laitteen nesteen sisääntuloaukkoon yhdistettyyn ylivuotokanavaan. Esimerkin vuoksi mainittakoon, että huuhtelusäiliö voi sijaita putkistossa ja se voi olla yhdistetty pumppuun. Nesteen sisääntuloaukko huuhtelusäiliöön voi olla suhteellisen suuri putkiliitän-35 tä varastosäiliöstä päin ja huuhtelusäiliön nesteen ulos-menoaukko suhteellisen pieni putkiliitäntä täydennyssäi- 5 77911 liöön päin. Ensin mainittu liitäntä voi olla korkeammalla kuin nestepatsas, jota siinä säilytetään "vakaassa tilassa", mutta matalammalla kuin nestepatsaan korkeus ilma-aukon ollessa suljettuna.
5 Yllä kuvattu huuhtelu/täydennyssäiliö-järjestelmä edellyttää, että täydennyssäiliön yläpuolella olevan putken korkeus olisi sellainen, että nestepatsas voi pysyä siinä "vakaassa tilassa". Jos halutaan, että huuhtelusäi-liö, joka tavallisesti on putkiston huipulla, on pienem-10 mällä korkeudella täydennyssäiliön yläpuolella, niin tämä voidaan saada aikaan johtamalla ilma-aukko huuhtelusäi-liöön ja sitten kuvatun tyyppiseen keräilysäiliöön. Huuhtelu- ja täydennyssäiliöiden välinen paine-ero on siten pienempi kuin vastaava ero keräilysäiliön ja sisääntulo-15 aukon (joka määrittää patsaan korkeuden nousuputkessa) välillä määrällä, jonka määrittää ilma-aukon syvyys keräily-säiliön nestepinnan alla.
Huuhtelu-/täydennyssäiliöjärjestelyn korkeus voi olla sellainen, että WC-allas voidaan tyydyttävän hyvin 20 huuhdella laskemalla siihen vettä painovoiman perusteella. Altaan puhdistuminen voidaan saada aikaan säätelemällä ilma-aukkoa siten, että nesteen pinta saadaan värähtele-mään.
Erilliset varastosäiliöt voidaan täyttää vedellä 25 vesijohtoverkosta. Jokaisen säiliön täyttäminen on sopivasti järjestetty tavanomaisesti kuulauimurihanalla. Saattaa myös olla haluttua laskea täydennyssäiliöön johtavan hydrauliputken neste kuvatun tyyppiseen huuhtelusäiliöön ja tätä voidaan säädellä halutulla tavalla.
30 Enemmistö nesteen tuloaukoista voidaan kytkeä kukin asiaankuuluvan nousuputken kautta yhteen ainoaan tyhjö-pumppuun. Esimerkiksi käytettäessä keräilysäiliötä ilma-aukon sulkeutuessa kustakin nousuputkesta poistuva neste voidaan laskea yhteen sellaiseen säiliöön. On edullista, 35 että pelkästään yksi ko. toiminta aiheuttaa kaikkien pumppuun yhdistettyjen nousuputkien tyhjenemisen nesteestä.
6 77911 Tämä saattaa olla toivottavaa silloin, kun esimerkiksi nesteen tuloaukot ovat suuri joukko virtsakouruja, mutta vähemmän toivottavaa silloin, kun esimerkiksi jokainen tuloaukko on WC-allas.
5 Lisäksi keksinnössä neste voi kuljettaa mukanaan kiinteitä aineita esimerkiksi silloin, kun sisääntulo on WC-allas. Saattaa olla haluttua varmistaa, että kaikki kiinteät aineet hajoavat ennenkuin niitä kuljetetaan pitkiä matkoja laitteen putkissa, jotta kaikkien järjestelmän 10 putkien ei tarvitse olla poikkileikkaukseltaan niin suuria, että kiinteät jätteet mahtuisivat läpi.
Siellä, missä halutaan säädellä nesteen kuljetusta yhteiseen keräilysäiliöön useista sisääntuloaukoista ja/ tai missä halutaan hajottaa kiinteät osat ennen nesteen 15 kuljetusta keräilysäiliöön, saattaa olla sopivaa muodostaa jokaisesta nousuputkesta välisäiliö tai yhdistää jokaiseen nousuputkeen välisäiliö. Jälkimmäisessä tapauksessa väli-säiliö voidaan yhdistää keräilysäiliöön toisionousuputkel-la, jossa nestepatsas voidaan pitää vakaassa tilassa. Kiin-20 teiden osasten hankautuminen välisäiliössä voidaan saada aikaan ilma-aukon avulla. Väli- ja keräilysäiöiden ilma-aukkojen välinen paine-ero voidaan aiheuttaa kuristamalla välisäiliöön johtavaa putkea pisteestä, jossa ilmanpaine . . on pumpun säätämä.
25 Kuristettua johtoa voidaan myös käyttää aiheutta maan paine-ero, joka on tarpeen ylläpitämään nestepatsaat, kun kuljetusjohtoon kuuluu kaksi nousuputkea. Nestepatsaan korkeus nousuputkessa yhden nesteen tuloaukon ja sen väli-säiliön välillä on siten määrätty, "vakaassa tilassa", pum-30 pun aikaansaamalla paineenalennuksella ottaen huomioon ilma-aukon aiheuttama paineen nousu ja ilmajohdon kuristuksen aiheuttama paineen lasku. Riittävä paine-ero voidaan saada aikaan sulkemalla ilma-aukko, jolloin neste siirtyy ensimmäisestä nousuputkesta välisäiliöön.
35 Keksinnössä käytettävässä laitteessa, johon kuuluu useita nesteen tuloaukkoja, nousuputkia ja välisäiliöyksi- 7 77911 köitä, voi olla haluttua käyttää vakioalipaineventtiiliä, niin, että käyttöylipaine on muuttumaton sulkemalla ilma-vuoto johonkin välisäiliöön. Jos halutaan, pumpun ylipainetta voidaan käyttää tuulettamaan jätteitä, jotka on 5 poistettu järjestelmästä esimerkiksi tippusuodattimessa.
Vaihtoehtona yllä kuvatun tyyppiselle keräilysäi-liölle nesteenkuljetusverkostossa voi olla vuotoaukko ke-räilysäiliön nestepinnan alla. Pumpun ansiosta nestepat-sas pysyy verkostossa vuotoputken nestepinnan yläpuolella. 10 Nesteen kuljetusta tulo- ja menoaukkojen välillä voidaan säädellä haluttaessa vaihtelemalla verkoston putkien poikkileikkauspinta-aloja ja/tai järjestämällä useampia ilma-aukkoja pumpun ja ulosmenoaukkojen välille ja/tai järjestämällä useampia alipainepumppuja.
15 Keksintöä kuvataan nyt laitteen käytön suhteen kul jetettaessa nestettä paikallaan olevasta tai jatkuvasti virtaavasta nesteen pääosasta riippuen pääosan nestepinnan tasosta. Tämä voidaan saada aikaan järjestämällä sisääntu-loaukko kuljetusverkostoon nesteen pääosan pinnan alle ja 20 ilma-aukko yhteyteen aukon kanssa, joka on hieman korkeammalla kuin verkoston sisääntuloaukon taso. Kun nesteen pääosan pinta on aukon alapuolella, ilma-aukko on avoin ja kuljetusta ei tapahdu. Kun nesteen pääosan pinta nousee aukon yläpuolelle, neste tai neste/ilmaseos imeytyy auk-25 koon, jolloin ilma-aukko tehokkaasti sulkeutuu, paine verkostossa alenee ja nesteen kuljetus läpi verkoston voi alkaa. Tällä tavalla esimerkiksi keksintöä voi käyttää kuljettamaan nestettä ilmanpaineisesta alipainejärjestelmään, toisin sanoen jätteitä tavanomaisesta viemärijärjestelmäs-30 tä alipaineviemärijärjestelmään. Tätä tarkoitusta varten laitteeseen voi kuulua ensiövirtausputki; ensiöputkeen ulottuva nousuputki; tason tarkkailuputki, joka on yhdensuuntainen tyhjennysputken kanssa, ja molempien sekä tyhjennys- että nousutputkien ollessa yhdistetyt alipaine-3 5 pumppuun.
Nousu- ja tarkkailuputket voivat kumpikin johtaa 8 77911 samaan keräilysäiliöön. Ensimmäinen vakiopaineventtiili voidaan järjestää tarkkailuputkijohtoon, joka aiheuttaa käytettävän paineen alenemisen, kun tuloaukkoa tarkkailu-putkeen ei ole peitetty. Toinen vakiopaineventtiili voi-5 daan järjestää sallimaan suurempi alipaineen käyttö pumpun ja nousuputken välillä, kun tarkkailuputken sisääntuloauk-ko on suljettu. Mahdollisuus, että suuria määriä ilmaa imeytyisi nousuputken läpi, voidaan minimoida järjestämällä ontelo alaseinämään ensiöputkessa, johon tyhjennysputki 10 ulottuu.
Keksintöä kuvataan nyt suhteessa menetelmän käyttöön tarkoituksella kuljettaa nestettä alipainejärjestelmästä ilmnapaineiseen järjestelmään. Keksinnön mukaista menetelmää voidaan esimerkiksi käyttää siirtämään jätteitä 15 tai muuta nestettä alipaineisesta järjestelmästä tavanomaiseen viemärijärjestelmään.
Valaisevana esimerkkinä voidaan oletta, että käytännössä jätettä tai muuta nestettä kuljetetaan pitkin en-siövirtausputkea ilmanpaineolosuhteissa. Nousuputki kohoaa 20 ylöspäin virtausputkesta ja on ydhistetty alipainejärjestelmään ts. laitteen ulostuloaukko on kuvattu PCT julkaisussa 81/00102 kuviossa 1. Nousuputkella, joka toimii alipaine järjestelmän siirtoputkena, pitäisi olla riittävän suuri sisähalkaisija, jotta kiinteän materiaalin jatkuva 25 kiinteytyminen olisi mahdollista. Vakaassa tilassa neste- patsas pysyy nousuputkessa samalla, kun nestepinta virtaus-putkessa on nousuputken suuaukon yläpuolella. Toisaalta, jotta varmistettaisiin se, että nestepinta virtausputkessa pysyisi nousuputken ulosmenoaukon yläpuolella, on usein 30 edullista järjestää ontelo virtausputken siihen seinämään, johon nousuputki yltää.
Ilma-aukko on järjestetty nousuputkeen virtausputken nesteen normaalitason yläpuolelle, jotta ilma voi virrata nousuputkeen tuulettamaan siellä olevia jätteitä.
35 Tällä tavoin jätteiden mätäneminen estetään.
Keksinnön mukaisella menetelmällä voidaan samalla, 9 77911 kun sitä voidaan käyttää kaikentyyppisten nesteitten kul-ketukseen, välttää yllä kuvatut haitat, kun sisääntuloauk-ko on jäteaukko kuten kotikäymälä. Paine-eron, jota tarvitaan pitämään nestepatsas nousuputkessa, ei tarvitse olla 5 yhtä suuri kuin tavanomaisesti käytetty alipainehuuhdel-luissa viemärijärjestelmissä. Paine-ero voi esimerkiksi olla noin 0,1 atm (0,1 bar). Keksinnön mukaisella menetelmällä voidaan kuitenkin saada aikaan suhteellisen täydellinen ja äänetön jätteiden poisto sisääntuloaukosta, kun 10 patsaan päällä olevaa alipainetta lisätään.
Kuljetus voidaan liittää materiaalien kuten desinfioivien aineiden, deodoranttien ja väriaineiden syöttämiseen, ja keksintö käsittää käyttökelpoisen edellämainittujen kaltaisten materiaalien annostelujärjestelmän. Mene-15 telmää voidaan käyttää kaasujen poistamiseen ja mahdollistaa epätoivottavien kaasujen keskusvaroituksen.
Verrattaessa tavanomaisiin alipainekuljetusjärjestelmiin, joissa venttiilin avaaminen aiheuttaa materiaali-erän kuljetuksen ja välittämän kuljetusvoiman pienenemisen, 20 esillä olevalla keksinnöllä saadaan suurempi kuljetusvoima tarvittaessa. Tämä huolimatta ballistiseen järjestelmään liittyvästä melun pienenemisestä.
Keksinnön mukaista menetelmää voidaan käyttää huomattavasti yksinkertaisempien käymälöiden yhteydessä, kuin 25 mitä tavanomaiset kotikäymälät ovat. Ensiksi järjestelmä muodostaa hajulukon ja tavanomaiselle "U-putkelle" ei ole tarvetta. Toiseksi käymälää ei ole pakko suunnitella huuhteluveden kuljetusta ajatellen. Toisin sanoen WC-altaan muoto voi olla esimerkiksi suppilon muoto, jossa on edul-30 lisesti pystysuorat tai lähes pystysuorat sivuseinämät.
WC-allas voidaan sunnitella minimoiden likaantumiselle altis pinta ja muoto voi olla sellainen, että pieni vesimäärä huuhtoo tätä pintaa. Suppilo voidaan muotoilla valmiiksi aiheuttamaan haluttaessa huuhdeltaessa virtauksen pyörtei-35 lyä.
Keksinnön mukaisella menetelmällä voi olla laaja 10 7791 1 käyttöalue ja kuitenkin tarvitaan vähän liikkuvia osia. Alipainepumppu voi olla ainoa liikkuva osa ja se voi olla fyysisesti erillään kaikista nesteen tuloaukoista. Erityisesti, mikään täydennyssäiliö ei tarvitse liikkuvia osia.
5 Järjestelmä ei ainoastaan kuljeta vettä, vaan myös poistaa ilman, joten ei tarvita mitään erityistä tuuletinta, kuten on ollut aikaisemmin käytäntö tavanomaisissa käymälöissä. Nesteen ja jätteiden ei tarvitse mennä mekaanisten venttiilien läpi. Samalla kun erityisiä sovellutusmuotoja on 10 kuvattu jätteiden kuljetukseen viitaten, keksinnön mukaista menetelmää voidaan myös käyttää kuljettamaan juomavettä.
Kohta, jossa ilma otetaan verkostoon voi olla jatkuvasti (t.s. nousuputkessa) satunnaisesti tai ei koskaan kosketuksissa nesteen kanssa; joko kuljetuksen aikana tai 15 muulloin. Varsinaisen sisääntuloaukon ei tarvitse olla muotoiltu siten, että se laskisi ilman yhteen suuntaan, mutta ei nestettä toiseen suuntaan. Se ei saisi päästää ilmaa siinä määrin, että nestepatsas ei enää pysyisi nousu-putkessa.
20 Keksintöä kuvataan nyt esimerkin valossa viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa kuviot 1-7 ovat kaavamaisia esityksiä erilaisista keksinnössä käytettävistä laitteista.
Kuviossa 1 esitetään laitteisto, johon kuuluu nes-25 teen sisääntuloaukko 1 (joka voi olla käymälän allas), joka on yhdistetty nousuputkella 2 siirtosäiliöön 3. Alipaine voidaan säilyttää säiliössä 3 sen liitännän avulla, joka on yhdistetty putkella 4 alipainepumppuun (ei esitetty). Säiliössä 3 on myös nesteen ulosmenoaukko 5. Ilma-aukko 6 30 ja turvasäiliö 7 on yhdistetty laitteeseen putkella 8.
Käytössä, vakaassa tilassa, nestepatsas on nousuputkessa 2 korkeudella h sisääntuloaukon nestepinnan yläpuolella.
: Neste sisääntuloaukossa ja nousuputkessa muodostaa tii visteen sisääntuloaukon ja alipainepumpun väliin. Neste-35 patsaan poisto voidaan suorittaa sulkemalla ilma-aukko 6. Säiliöstä (ei esitetty) tulee nestettä korvaamaan pois- n 77911 tettu niin, että tiivistys ei petä.
Kuvio 2 esittää laitteen, johon kuuluu useita nesteen sisääntuloaukkoja 10, 11, jotka on yhdistetty asiaankuuluvilla nousuputkilla siirtosäiliöön 14. Alipaine voi-5 daan saada aikaan säiliöön 14 alipainepumppuun (ei esitetty) johtavan johdon 15 liitännän avulla. Säiliössä 14 on myös nesteen poistoaukko 16. Ilmaputki, jossa on aukko 17, johtaa säiliöön 14 ja sen ulostulopää muodostaa tuulettimen.
10 Kuviossa 2 esitetään myös laite, jolla sisääntulo- aukosta 10 poistettu neste voidaan korvata. Täydennyssäi-liö 20 on yhdistetty nesteen varastosäiliöön 21 hydrauli-putkistolla, johon kuuluu suhteellisen suurihalkaisijäinen putki 22, suhteellisen pienihalkaisijäinen putki 23 ja 15 putkien välinen huuhtelusäiliö 24. Huuhtelusäiliö 24 on yhdistetty ilmajohdolla 25 tyhjennyssäiliöön 14. Täyden-nyssäiliössä 20 on ylivuotoaukko 26.
Kuviossa 2 kuvatun laitteen käytössä nestettä on sisääntuloaukoissa 10, 11 ja vähintään säiliössä 20, 21 ja 20 24 samalla, kun nestepatsaat, joiden korkeus on sama kuin nousuputkien 12, 13 nestepatsaiden korkeus, ovat putkissa 22, 23. Suljettaessa ilma-aukko 17 neste siirretään nousu-putkien 12, 13 kautta tyhjennyssäiliöön 14 ja putkea 22 pitkin huuhtelusäiliöön 24. Samaan aikaan nesteen pinta 25 putkessa 23 kohoaa. Kun neste jossakin nousuputkessa on kokonaan tai osittain siirretty tyhjennyssäiliöön 14, ilman annetaan tulla järjestelmään kohottamaan painetta nestepintojen yläpuolelle säiliöissä 14 ja 24. Putkella 22 huuhtelusäiliöön 24 siirretty neste siirretään edelleen 30 putkella 23 täydennyssäiliöön 20 ja poistetaan sisääntulo-aukkoon 10 ylivuotoaukosta 26. Ilma-aukon uudelleen avaaminen saa aikaan ennen ilma-aukon sulkemista vallinneen "vakaan tilan" uudelleen muodostumisen.
Kuviossa 3 esitetään laitteisto, jossa on samat 35 komponentit kuin kuviossa 2 paitsi, että toista sisääntulo/ nousuputkijärjestelmää ei ole esitetty. Tärkeä ero on joh- i2 7791 1 don 15 liitännässä huuhtelusäiliöön 24. Esitetty laite toimii samoin kuin kuvion 2 laite paitsi, että "vakaassa tilassa" matalampi nestepatsas on putkessa 23.
Kuviossa 4 esitetään laitteisto, johon kuuluu nes-5 teen sisääntuloaukko 30 yhdistettynä nousuputkella 31 väli-säiliöön 32. Välisäiliö 32 on yhdistetty toisionousuput-kella 33 tyhjennyssäiliöön 34. Tyhjennyssäiliössä 34 on nesteen poistoaukko 35, putki 36 yhdistettynä alipaine-pumppuun ja tuuletin 37. Välisäiliö 32 ja tyhjennyssäiliö 10 34 ja tyhjennyssäiliö 34 on yhdistetty ilmajohdolla 38, jossa on kuristus 39. Välisäiliö 32 on yhdistetty ilman tuloaukkoon 40, joka toimii tuulettimena 41.
Käytössä alipainepumpun toimiessa ja nesteen ollessa sisääntuloaukossa 30 nestettä on nousuputkissa 31, 33 15 eri korkeuksilla johtuen välisäiliöön 32 ja tyhjennyssäiliöön 34 vaikuttavista erisuuruisista alipaineista. Eri-suuruus on saatu aikaan kuristuksella 39. Sisääntuloaukon 40 sulkeminen aiheuttaa nestepatsaan poistumisen nousuput-kesta 31 välisäiliöön 32 ja täydennysneste tulee sisääntu-20 loaukkoon 30 lähteestä (ei esitetty). Tämä toiminta ei vaikuta muihin jätteen sisääntuloaukko/nousuputki/väli-säiliöjärjestelmiin, joita voi olla liitettynä samalla tavalla tyhjennyssäiliöön 34. Vastaavasti jokaista yksikköä voidaan käyttää itsenäisesti.
25 Esitetty nousuputki 31 voidaan korvata johdolla, joka johtaa suoraan välisäiliöön 32 mille korkeudelle tahansa. Välisäiliö voi toimia kiinteiden aineiden rikkomis-paikkana tuuletuksen aikana tapahtuvan hankauksen vuoksi. Putki 33 voi siten olla halkaisijaltaan suurempi kuin put-30 ki 31.
Kuviossa 5 esitetään ensiövuotoputki 50, nousuputki 51 yhdistettynä alipaineviemärijärjestelmään (ei esitetty) yläpäästään ja ilman vuotoliitäntä 52. Nousuputki 51 ulottuu alapäästään virtausputken 50 onteloon 53. Käytössä, 35 alipaineviemärijärjestelmän ja tavanomaisen viemärijärjes telmän yhdistävässä laitteessa tapahtuu jätteiden jatkuvaa 13 7791 1 virtausta ensiövirtausputkessa 50 samalla, kun jäteneste-patsas on nousuputkessa 51 ja poistetaan sen kautta tarpeen tullen. Nousuputkessa oleva jätepatsas tuuletetaan ilma-aukon 52 kautta.
5 Kuvioissa 6 ja 7 taas esitetään ensiövirtausputki 50, nousuputki 51 ja (kuvio 7) ontelo 53. Kuviossa 6 myös esitetään, että nousuputken 51 yläpää sijaitsee tyh-jennyssäiliössä 54, johon alipainepumppu (ei esitetty) on kytketty, ja tarkkailuputki 55 yhdensuuntaisena nousuput-10 ken 51 kautta. Kuljetus tyhjennyssäiliöön 54 suoritetaan, käytössä, kun aukko tarkkailuputkeen 55 (joka on korkeammalla kuin nousuputken 51 suuaukko) sulkeutuu virtausput-ken 50 nesteen vaikutuksesta, mutta ei silloin, kun tark-kailuputken läpi voi virrata ilmaa.
15 Kuviossa 7 esitetään vakiopaineventtiilit 56 ja 57.
Nämä venttiilit muodostavat alennetun ja normaalin alipaineen vastaavasti, kun aukko tarkkailuputkeen 55 on auki ja suljettu, vastaavasti.
Claims (3)
1. Menetelmä nesteen kuljettamiseksi sysäyksittäin pitkin linjaa, joka käsittää, järjestyksessä, nesteen si- 5 sääntuloaukon (1), joka on aina tai oleellisesti aina upotettu nesteeseen, nousuputken (2) ja keräilysäiliön (3), ja jossa on ilman sisääntuloaukko (6), jonka läpi ilma voi virrata linjaan, sekä pumpun, joka alentaa painetta linjassa, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää 10 vaiheet: (i) jätetään ilman sisääntuloaukko (6) avoimeksi ilmakehään, niin että nestepatsas nousuputkessa ylläpidetään sisääntuloaukossa (1) olevan nesteen tason yläpuolella, patsaan korkeuden (h) ollessa määritelty alennetulla 15 paineella, joka on laskettu pumpulla, joka toimii ilman sisäänvirtauksen aiheuttaman paineen aleneman pienentymistä vastaan, (ii) saatetaan sysäyksittäin neste kulkemaan ylös nousuputkessa (2) ja keräilysäiliöön (3) sulkemalla ajoit- 20 taisesti ilman sisääntuloaukko (6).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että nestettä, joka kulkee ylös nousu-putkea (2) kuljetuksen aikana, täydennetään nesteen sisääntuloaukossa (1) seurauksena muutoksista linjan pai- 25 neessa, jotka seuraavat ilman sisääntuloaukon (6) sulkemista.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että nesteen sisääntuloaukko on altaan muodossa, joka on täytetty täydennysvedellä.
Applications Claiming Priority (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
GB8039194 | 1980-12-06 | ||
GB8039194 | 1980-12-06 | ||
GB8128297 | 1981-09-18 | ||
GB8128297 | 1981-09-18 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI813882L FI813882L (fi) | 1982-06-07 |
FI77911B true FI77911B (fi) | 1989-01-31 |
FI77911C FI77911C (fi) | 1989-05-10 |
Family
ID=26277754
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI813882A FI77911C (fi) | 1980-12-06 | 1981-12-03 | Foerfarande foer stoetvis transport av vaetska. |
Country Status (9)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP0053932B1 (fi) |
AU (1) | AU556679B2 (fi) |
CA (1) | CA1177359A (fi) |
DE (1) | DE3174997D1 (fi) |
DK (1) | DK161158C (fi) |
ES (1) | ES507753A0 (fi) |
FI (1) | FI77911C (fi) |
IN (1) | IN156184B (fi) |
NO (1) | NO157226C (fi) |
Families Citing this family (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE3602971A1 (de) * | 1985-12-31 | 1987-11-05 | Schluff Reinhold | Absperrorgan |
DE3546392A1 (de) * | 1985-12-31 | 1987-09-24 | Schluff Reinhold | Absperrorgan |
DE3629484C2 (de) * | 1986-08-29 | 1995-07-27 | Waertsilae Oy Ab | Verfahren zum Abführen von Abwasser und Steuervorrichtung zur Durchführung des Verfahrens |
JPH03101875A (ja) * | 1989-09-13 | 1991-04-26 | Kanto Auto Works Ltd | 樹脂成形体の静電塗装方法 |
CN102758482A (zh) * | 2011-04-26 | 2012-10-31 | 曾德邻 | 具有受便通道自断与余便清消自助结构的封闭贮便体 |
Family Cites Families (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FR847250A (fr) * | 1937-12-15 | 1939-10-05 | Système d'assainissement urbain | |
US3049489A (en) * | 1954-10-07 | 1962-08-14 | Yeomans Brothers Co | Method and apparatus for handling waste material |
SE389882B (sv) * | 1975-04-23 | 1976-11-22 | Ifoe Ab | Anordning vid vakuumklosett med uppsamlingsbehallare |
SE421769B (sv) * | 1978-01-23 | 1982-02-01 | Evak Sanitaer Ab | Vakuumtoalettanordning for mobila enheter |
IT1128841B (it) * | 1979-07-02 | 1986-06-04 | Small Stuart H | Dispositivo per lo smaltimento dei rifiuti |
DE3001150A1 (de) * | 1980-01-15 | 1981-07-16 | Electrolux Gmbh, 2000 Hamburg | Entwaesserungsanlage mit beluefteter druckleitung |
-
1981
- 1981-12-03 AU AU78244/81A patent/AU556679B2/en not_active Ceased
- 1981-12-03 FI FI813882A patent/FI77911C/fi not_active IP Right Cessation
- 1981-12-04 NO NO814150A patent/NO157226C/no unknown
- 1981-12-04 CA CA000391542A patent/CA1177359A/en not_active Expired
- 1981-12-04 DE DE8181305747T patent/DE3174997D1/de not_active Expired
- 1981-12-04 DK DK537781A patent/DK161158C/da not_active IP Right Cessation
- 1981-12-04 ES ES507753A patent/ES507753A0/es active Granted
- 1981-12-04 EP EP81305747A patent/EP0053932B1/en not_active Expired
-
1982
- 1982-05-27 IN IN611/CAL/82A patent/IN156184B/en unknown
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI77911C (fi) | 1989-05-10 |
DK161158C (da) | 1991-11-25 |
FI813882L (fi) | 1982-06-07 |
NO814150L (no) | 1981-06-07 |
EP0053932B1 (en) | 1986-07-23 |
NO157226B (no) | 1987-11-02 |
CA1177359A (en) | 1984-11-06 |
EP0053932A1 (en) | 1982-06-16 |
ES8304630A1 (es) | 1983-03-01 |
DK161158B (da) | 1991-06-03 |
AU556679B2 (en) | 1986-11-13 |
AU7824481A (en) | 1982-06-17 |
DK537781A (da) | 1982-06-07 |
DE3174997D1 (en) | 1986-08-28 |
ES507753A0 (es) | 1983-03-01 |
NO157226C (no) | 1988-02-10 |
IN156184B (fi) | 1985-06-01 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US1303358A (en) | Earle t | |
FI70960C (fi) | Foerfarande att transportera avloppsvatten med hjaelp av vakuum | |
EP2231936B9 (en) | Plumbing sealing arrangement | |
CA2049419C (en) | Valve device for automatic circulation in waste water pump station | |
JPS6234578B2 (fi) | ||
US20070033719A1 (en) | Sewer pipe gas exhaust filter apparatus | |
US20190226192A1 (en) | Storm drainage detention assembly and system | |
FI110444B (fi) | Alipaineviemärijärjestelmä | |
JP3102891B2 (ja) | 真空下水搬送システム用水だめ通気制御機構 | |
FI77911B (fi) | Foerfarande foer stoetvis transport av vaetska. | |
KR20090029689A (ko) | 폐수 펌핑장치 | |
IL190648A (en) | Apparatus, method and kit for unclogging an obstruction in a pipe and a junction having a plurality of pipe stubs therefor | |
FI110538B (fi) | Alipaineviemärijärjestelmä | |
KR20000011409A (ko) | 하수시스템 | |
JP4455742B2 (ja) | 悪臭防止型排水設備 | |
DK161844B (da) | Automatisk virkende spuleanlaeg for afloebsledninger | |
JPH1018394A (ja) | 真空式下水道の水路橋及び注水方法 | |
US3078809A (en) | Diffused air sewage lift | |
JPH07509292A (ja) | 水洗システム | |
US6283140B1 (en) | Waste fluid discharge column | |
CH642417A5 (it) | Cassetta di scarico dell'acqua di lavaggio dei vasi w.c. negli impianti sanitari. | |
US555006A (en) | Treatment of sewag-e and ventilation of drains | |
JPH075931A (ja) | 定水位自動調節装置 | |
GB2027470A (en) | Drainage flow control unit | |
KR870000953B1 (ko) | 하수처리 시스템의 액체이송장치 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: SMALL, STUART HOPTON |