FI77502C - Foerfarande foer taetning eller foer taetning i efterhand av isynnerhet byggnadsvaeggar mot fukt samt stoedelement foer tillaempning av foerfarandet. - Google Patents
Foerfarande foer taetning eller foer taetning i efterhand av isynnerhet byggnadsvaeggar mot fukt samt stoedelement foer tillaempning av foerfarandet. Download PDFInfo
- Publication number
- FI77502C FI77502C FI850824A FI850824A FI77502C FI 77502 C FI77502 C FI 77502C FI 850824 A FI850824 A FI 850824A FI 850824 A FI850824 A FI 850824A FI 77502 C FI77502 C FI 77502C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- wall
- foer
- insulation
- insulating
- taetning
- Prior art date
Links
Classifications
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E04—BUILDING
- E04B—GENERAL BUILDING CONSTRUCTIONS; WALLS, e.g. PARTITIONS; ROOFS; FLOORS; CEILINGS; INSULATION OR OTHER PROTECTION OF BUILDINGS
- E04B1/00—Constructions in general; Structures which are not restricted either to walls, e.g. partitions, or floors or ceilings or roofs
- E04B1/62—Insulation or other protection; Elements or use of specified material therefor
- E04B1/64—Insulation or other protection; Elements or use of specified material therefor for making damp-proof; Protection against corrosion
- E04B1/644—Damp-proof courses
- E04B1/646—Damp-proof courses obtained by removal and replacement of a horizontal layer of an existing wall
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Architecture (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- Electromagnetism (AREA)
- Civil Engineering (AREA)
- Structural Engineering (AREA)
- Building Environments (AREA)
- Superconductors And Manufacturing Methods Therefor (AREA)
- Feeding And Guiding Record Carriers (AREA)
- Diaphragms For Electromechanical Transducers (AREA)
- Electrochromic Elements, Electrophoresis, Or Variable Reflection Or Absorption Elements (AREA)
- Working Measures On Existing Buildindgs (AREA)
- On-Site Construction Work That Accompanies The Preparation And Application Of Concrete (AREA)
- Connection Or Junction Boxes (AREA)
- Buildings Adapted To Withstand Abnormal External Influences (AREA)
- Electric Clocks (AREA)
- Coupling Device And Connection With Printed Circuit (AREA)
- Control Of Vending Devices And Auxiliary Devices For Vending Devices (AREA)
- Specific Sealing Or Ventilating Devices For Doors And Windows (AREA)
- Outer Garments And Coats (AREA)
- Packaging Of Annular Or Rod-Shaped Articles, Wearing Apparel, Cassettes, Or The Like (AREA)
Description
1 77502
Menetelmä erityisesti rakennusten seinien eristämiseksi tai jälkeenpäin eristämiseksi kosteutta vastaan sekä tu-kielementti menetelmän toteuttamiseksi 5 Keksintö liittyy erityisesti rakennusten seinien eristämistä tai jälkieristämistä tarkoittavaan menetelmään sekä menetelmän toteuttamisen edellyttämään tukiele-menttiin.
Tekninen alue 10 Kuten on hyvin tunnettua, käytetään rakennusteolli suudessa maaperän kosteuden imeytymisen estämiseksi yksi-tai kaksikerroksista seinäeristystä. Rakennuksen pystytyksen kuluessa suoritetaan yksinkertainen seinäeristys siten, että eristettävälle seinäpinnalle asetetaan esimerkiksi ter-15 vapahvia kuivana ja jatkopaikat liitetään käyttämällä kuumaa bitumia, pikeä tai bitumi- tai pikipitoista maalia. Kaksikerroksisissa seinäeristyksissä liimataan eristyslevyt seinäpintoihin ja toisiinsa kuumalla bitumilla. Itse asiassa eristetään rakennusten rakenteelliset osat (esimerkiksi sokkelit, 20 käytävät, katonverhoukset) samalla tavoin kosteutta vastaan. Tunnettujen eristysteknologioiden yhteinen puute perustuu siihen, että ne edellyttävät suunnatonta ihmistyövoiman käyttöä rakennuspaikalla, ne heikkenevät ajan mukana, jolloin on suoritettava suuria kustannuksia ja vaikeuksia vaativa uusi 25 vesieristys.
Jälkeenpäin suoritettavan vesieristyksen tarvetta ei esiinny pelkästään vanhoissa, esimerkiksi taidemuistomerk-kien luonteisissa, rakennuksissa, vaan myös rakennuksissa, joissa on tiili- tai saviseinät ja jopa lisääntyvässä mää-30 rin rakennuksissa, joissa on betoniseinät. Nykyään suoritetaan tiiliseinäisten rakennusten uudisvesitiivistys siten, että noin neljä tai viisi tiilikerrosta puretaan metrin pituudelta ja sen jälkeen kun eristyspahvi on sijoitettu, asetetaan purettu rakennusmateriaali paikalleen, mikäli mah-35 dollista. Purkamiseen liittyvät suuret dynaamiset kuormitukset (talttaus, irrottaminen) rasittavat merkittävästi perusrakennetta, mikä tällä tavoin usein vahingoittaa rakennusta.
2 77502
Sen vuoksi on ammattihenkilön suoritettava tämä erityistä ammattitaitoa edellyttävä työ tapaturmille alttiissa olosuhteissa, koska valmiiksi rakennetuissa onkaloissa on seinä käsiteltävä käsin, jolloin senkaltaisten seinien sideaine 5 on yleensä melko haurasta ja jopa itse tiilen lujuus on usein vähäisempi..
Seinien jälkeenpäin tapahtuvaa eristämistä varten on esitetty myös nykyaikaisempi ratkaisu, jossa seinä puhkaistaan, esimerkiksi käyttämällä apuna ketjusahaa, ja siten 10 muodostuneeseen rakoon sijoitetaan kerrosrakenteinen eristys-aine, rako kiilataan kantavilla kiiloilla, minkä jälkeen jäljellä oleva rako täytetään laastilla.
Yllä esitetyn ratkaisun puutteellisuus ilmenee siinä, että toisaalta toteutus on melko riippuvainen olosuhteista 15 ja toisaalta on mahdollista, että sideainetta ei voida syöttää riittävän homogeenisena. Lisäksi voidaan kiilaamalla saavuttaa vain seinän paikallinen pistemäinen tuenta, niin että näissä kohdin voi seinässä syntyä jännityskeskuksia sekä myös halkeamia.
20 Kokeilun luontoisesti käytetään myös erästä sähköistä seinän tiivistystä, jonka aikana seinärakenteen sisältämä imeytynyt kosteus kuivataan tavattoman suurella energiankäytöllä ja teknisillä kustannuksilla.
Näiden lisäksi tunnetaan myös luonteeltaan kemialli-25 siä seinäntiivistysmenetelmiä, joissa seinään ruiskutetaan kaupassa nimillä "VANDEX" ja "PENETRAT” tai "WALLCO" tai "SILIKOFOB-ANHYDRID" tunnettuja kemikaaleja, jolloin itse seinärakenne kyllästyy ja tulee vesitiiviiksi tai vettä hylkiväksi. Tällä tavoin poistetaan seinän kapillaarinen pyrki-30 mys imeä kosteutta.
Tämän menetelmän toteuttaminen on kuitenkin vaikeaa siksi, että kussakin yksittäistapauksessa on suoritettava perusteellinen määrityksellinen esitutkimus. Ammatti-ihmiset voivat vain senkaltaisen esitutkimuksen perusteella määrätä 35 yksittäisen teknologian, toisin sanoen seinään tehtävien reikien sijainnin ja lukumäärän, käytettäväksi tulevien 3 77502 kemikaalien koostumuksen, määrän jne., jolloin näillä on perustavaa laatua oleva merkitys eristyksen laatuun. Tämän lisäksi tulee vielä se tosiasia, että kemikaalit ovat enimmäkseen melko kalliita ja jos mittausta ei suoriteta pohja-5 vesiolosuhteiden (esimerkiksi pohjaveden korkeuden) ja vuodenaikojen suhteen kriittisenä ajanjaksona, on eristyksen laatu alusta pitäen kyseenalainen. Tällöin on tällainen jälkenpäin tehty tiivistäminen olosuhteista melko riippuvainen ja aikaaviepä^ 10 Lopuksi tunnetaan ammattijulkaisusta "Baugewerbe" (BRD, 1981, numero 11, s. 38-40) seinien jälkeenpäin tapahtuva eristysmenetelmä, jonka ensimmäisessä vaiheessa puhkaistaan staatikon valitsemia ei-vierekkäisiä seinäosia, jolloin muodostuneisiin rakoihin sijoitetaan synteettisestä kelmus-15 ta tehtyjä levyjä, minkä jälkeen jäljelle jäävä rako täytetään vesitiiviillä laastilla. Laasti sitoutuu yleensä 24 tunnin kuluessa ja sitä voidaan kuormittaa. Nyt voi seurata toinen vaihe, jossa ensimmäisen vaiheen aikana ehjiksi jätetyt seinänosat puhkaistaan ja tiivistetään edellä selitetyllä 20 tavalla. Muovikelmut kiinnitetään liitoskohdissa saumoja tiivistävillä nauhoilla. Myös leikattujen rakojen vapaaksi jäävät sivut suljetaan nauhoilla.
Kuten käytännössä saavutetut kokemukset ovat osoittaneet, ei myöskään tämä teknologia ollut omiaan poistamaan 25 mainittuja varjopuolia. Eräänä lisävarjopuolena mainittakoon, että käytettäessä synteettistä kelmulevyä ei leikatun raon ylä- ja alaseinäpintaa voida liittää laastiin.
Keksinnön esitys
Keksinnön päämääräksi asetettiin edellä mainittujen 30 puutteellisuuksien eliminoiminen.
Keksinnön tehtävänä on kehittää vesitiivistykseen ratkaisu, jonka myös koulutettu työvoima voi toteuttaa olennaisesti lyhyemmässä ajassa yksinkertaisella tavalla ja jonka lisäetu perustuu siihen, että rakenteiden vahingoittumi-35 nen jälkeenpäin suoritetun eristyksen aikana voidaan välttää, 4 77502 laatu on parempi ja käyttöikä pitempi kuin tähän saakka tunnetuissa ratkaisuissa.
Asetettu tehtävä ratkaistaan kehittämällä edelleen menetelmää erityisesti rakennusten seinien eristämiseksi 5 kosteutta vastaan, jonka menetelmän mukaan eristettäville pinnoille asetetaan eristyskerros. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että rakennuksen noustua sopivaan korkeuteen eristettävälle pinnalle sijoitetaan ennalta valmistettuja ristikkomaisia tukielementtejä, että tukiele-10 menttien aukot täytetään eristävällä ja mahdollisesti sitovalla materiaalilla, ja että lopuksi rakentamista jatketaan tukielementtien päälle.
Jälkeenpäin tehdyssä eristämisessä kosteutta vastaan voidaan lähteä eräästä tunnetusta menetelmästä, jonka mene-15 telmän mukaan rakennuksen seinän läpi leikataan pituussuunnassa, esimerkiksi sahalla, halutun eristyksen kohdalle paikka paikoin aukkoja, minkä jälkeen muodostuneisiin leikattuihin rakoihin sijoitetaan kantavia elementtejä sekä eristyskerros.
Tätä menetelmää parannettiin keksinnön mukaisesti si-20 ten, että sille on tunnusomaista, että kantavina elementteinä käytetään edullisesti muovista ennalta valmistettuja ristikkomaisia tukielementtejä, ja että eristyskerros muodostetaan siten, että tukielementillä varustettuihin leikattuihin rakoihin ruiskutetaan eristävää ja sitovaa materiaalia.
25 Eristys- ja sideaineena käytetään tarkoituksenmukai sesti jälkeenpäin kovettuvaa materiaalia, edullisesti synteettistä laastia, jossa sideaineena on polyesterihartsi.
Keksinnön mukaiselle tukielementille on tunnusomaista, että se on ennalta, edullisesti muovista, valmistettu ris-30 tikkomainen elementti, jossa on verkkomainen kannatusristikko ja siihen paikoitellen kiinnitetyt kantavat yksiköt, joiden ylä- ja alapää ulottuvat kannatusristikon ylä-ja alapuolelle.
Keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti voivat kantavat yksiköt olla kuulia, jotka on laakeroitu 35 pyörivästi kannatusristikkoon. Muutoin voidaan kuulat valmistaa muovista esimerkiksi ruiskupuristamalla monoliittiseksi yksiköksi kannatusristikon kanssa.
5 77502
Keksinnön mukaisen tukielementin toisen edullisen suoritusmuodon mukaan on elementit varustettu niiden otsapinnoilla olevilla ulkonemilla ja näihin sopivilla syvennyksillä, joiden tarkoituksena on elementin ollessa kiinnitetyssä asemas-5 sa toimia irrotettavana liitoksena viereiseen tukielement-tiin.
Vielä eräässä keksinnön edullisessa suoritusmuodossa ympäröi tukielementtiä kehys, jonka korkeus on vähän pienempi kuin kantavan yksikön korkeus,, mieluummin 0,9 kertaa tämä, mutta 10 samanaikaisesti suurempi kuin kannatusristikon korkeus, jolloin kehys on varustettu ainakin yhdellä sisäänruiskutus-reiällä.
Piirustusten lyhyt selitys
Keksintöä selitetään lähemmin oheisten piirustusten 15 avulla viitaten joihinkin keksinnön mukaisen ratkaisun edullisiin suoritusmuotoihin.
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen jälkeenpäin tehdyn seinäeristyksen pystyleikkausta.
Kuvio 2 esittää osaa kuvion 1 mukaisesta ratkaisusta 20 suhteellisesti suuremmassa mittakaavassa.
Kuvio 3 esittää päällyskuvana keksinnön mukaisen si-säkkeen ensimmäisen suoritusesimerkin yksityiskohtaa.
Kuvio 4 esittää kuvion 3 leikkausta pitkin viivaa IV-IV.
25 Kuvio 5 esittää keksinnön mukaisen sisäkkeen erästä muuta muotoa perspektiivikuvana.
Kuvio 6 esittää lattian yläreunan alapuolella olevan keksinnön mukaisen seinäeristyksen pystyleikkausta.
Kuvio 7 esittää keksinnön mukaisen eristyksen erään 30 muun muodon pystyleikkausta.
Kuvio 8 esittää keksinnön mukaisen, kosteassa tilassa olevan, eristyksen pystyleikkausta.
Suosittuja suoritusesimerkkejä
Kuviossa 1 voidaan nähdä kantavan tiiliseinän 1 eris-35 tys, joka on yläpuolella lattian 2 yläreunaa ja joka tehtiin 6 77502 keksinnön mukaista menetelmää käyttämällä seinään, jonka vesitii.vi.ys ei ollut tyydyttävä.
Ensin leikataan seinä 1 eristyskorkeudelta sinänsä tunnetulla tavalla (esimerkiksi ketjusahalla), täysin vaaka-5 suorana poikkileikkauksena 60-110 cm:n, esitetyssä tapauksessa 100 cm:n, pituiselta matkalta, jolloin muodostuu korkeudeltaan H yhdenmukainen leikkuurako 3. Esitetyssä tapauksessa valittiin korkeudeksi H 10,5 mm. Leikkaamisen helpottamiseksi tehtiin leikkuurako 3 seinässä 1 olevaan laasti-10 kerrokseen. Näytti tarkoituksenmukaiselta muodostaa jälkeenpäin tehty eristys aikaisemman eristyksen paikalle. Jos sellaista ei ole käytettävissä, ehdotetaan, että leikkuurako 3 tehdään vähintään 10-15 cm ulkopuolisen kävelytason yläpuolelle. Leikkuuraon 3 kulloisenkin pituuden valinta riippuu 15 seinän laadusta ja materiaalista.
Sen jälkeen sijoitetaan tällä tavoin valmisteltuun leikkuurakoon ainakin yksi keksinnön mukaisesti ennalta valmistettu ritilämäinen tukielementti 4. Tällöin vastaa tu-kielementti 4 seinän 1 leveyttä. (On selvää, että leveämmäs-20 sä seinässä voidaan myös leveyssuunnassa sijoittaa useita tukielementtejä 4 rinnakkain).
Kuviossa 2 esitetään paikalleen sijoitettu tukielementti 4 suuremmassa mittakaavassa, niin että leikkuuraon 3 ylä- ja alapintoja merkitään viitenumeroilla 3A ja 3B.
25 Kuvioissa 3 ja 4 esitetään tukielementin 4 rakenne yksityiskohtaisemmin. Tässä muodossa käsittää tukielementti 4 kestomuovista ruiskupuristamalla valmistetun kannatus-ristikon 5, jonka liittymäkohdissa on kuormaa kannattavat yksiköt 6. Esillä olevassa tapauksessa ovat kuormaa kannat-30 tavat yksiköt 6 itsenäisiä kuulia, jotka voidaan valmistaa puristuslujuudeltaan riittävästä muovista (esimerkiksi "DANAMID"-muovista tai teräksestä. 10,5 mm korkeaa leikkuu-rakoa varten olemme valinneet kuulanhalkaisijän D = 10 mm, jotta kuulilla varustettu tukielementti 4 voitaisiin hel-35 posti sijoittaa leikkuurakoon 3.
7 77502
Kuormaa kannattavien yksiköiden 6 tehtävänä on jakaa seinän 1 pystykuorma yhdenmukaisesti, sen jälkeen kun tuki-elementit 4 on sijoitettu leikkuurakoon 3 sekä estää siten mahdollinen vahingoittuminen jälkeenpäin tehdyn eristämisen 5 aikana tai sen jälkeen.
Tukielementin 4 kannatusristikon 5 liitoskohdat ovat tässä suoritusesimerkissä pesäkkeitä 7, joihin kuormaa kannattavat yksiköt 6 laakeroidaan kiertyvästi (kuvio 4). Esitetyssä tapauksessa valittiin pesäkkeiden 7 väliseksi etäi-10 syydeksi L=30 mm (kuvio 3).
On hyvin tunnettua, että metrin korkuisen tiiliseinän 2 massa on luokkaa 0,11 - 0,2 kg/cm . Niinpä kannattaa yllä mainitun tukielementin 4 tapauksessa kukin yksittäinen kuu- 2 la pinta-alaltaan noin 9 cm :n kokoista pystyseinää, mikä 15 tarkoittaa sitä, että 1 metrin korkuinen seinä kuormittaa kuulaa 1-2 kg:n massalla. Jos nyt tarkastellaan 20 metrin korkuista rakennusta, kuormittaa kutakin yksittäistä kuulaa enintään 40 kg:n suuruinen massa. Samanaikaisesti on tunnettua, että kestomuovien kylmämuovattavuuslujuus on 800 -2 20 1 000 N/cm . Johtuen siitä, että kuulat upotetaan pesään 7, helpottuu tukielementin 4 työntäminen leikkuurakoon, koska sen aikana voivat kuulat pyöriä vapaasti. Jos kuulat esimerkiksi kastellaan etukäteen vedessä, voidaan vierimisvastusta edelleen vähentää.
25 Kantavien yksiköiden 6 korkeus D valitaan keksinnön mukaisesti siten, että nämä ulottuvat ylhäällä ja alhaalla kannatusristikon yli. Kannatusristikon 5 korkeus H1 valittiin esitetyssä tapauksessa 0,7-kertaiseksi kuulien halkaisijaan nähden, siis 7 mm:ksi (kuvio 4).
30 Kuvioiden 3 ja 4 mukaisessa suoritusmuodossa ympäröi tukielementin 4 kannatusristikkoa 5 kehys 8, jonka korkeus valittiin 0,9-kertaiseksi kuulien halkaisijaan D nähden, siis 9 mm:ksi. Keksinnön mukaan on kehys 8 varustettu ainakin yhdellä sisäänruiskutusreiällä 9, niin että tämä on tu-35 kielementin 4 paikalleen asettamisen jälkeen seinän 1 ulkopinnalla (kuvio 1).
s 77502
Sen jälkeen kun tukielementti 4 on työnnetty leikattuun rakoon 3, voi seurata keksinnön mukaisen menetelmän seuraava työvaihe, jonka aikana sisäänpuristusreiän 9 kautta ruiskutetaan suhteellisen alhaisen paineen alaisena esimer-5 kiksi jälkeenpäin kovettuvaa eristävää ja sitovaa materiaalia leikatun raon 3 tukielementillä 4 varustettuun osaan.
Tällä tavoin täytetään leikattu rako 3 kokonaan ja tukielementti 4 kiinnittyy seinään. Sen jälkeen kun sisätila on jo kokonaan täytetty ja ruiskutettu materiaali valuu 10 sivurakojen kautta yli, voidaan ruiskutus lopettaa.
Eristys- ja sideaine voi olla mitä tahansa tunnettua yhdistettä, jota ylimalkaan käytetään vesitiivistyksessä, esimerkiksi vedenpitävää sementtilaastia (kaupallisesti saatavana olevine lisäaineineen, esimerkiksi "TRICOSAL" tai 15 "REZONIT" tai synteettistä laastia, jossa sideaineena on edullisesti polyesterihartsia (esimerkiksi kaupallisesti nimellä "POLISOL" saatavana olevaa synteettistä laastia). Viimeksi mainitun suurena etuna on, että se sitoutuu erittäin nopeasti (noin 60-90 minuutissa), minkä vuoksi ajantarve 20 eristystöissä huomattavasti pienenee.
Synteettisen laastin, jossa sideaineena käytetään po- 2 lyesterihartsia, puristuslujuus on 3 000 - 6 000 N/m , mikä suuresti ylittää reunakivien puristuslujuuden (joka on 2 2 2 000 N/m ), jolloin tartuntalujuus on 300-400 N/cm .
25 Ruiskutetun eristys- ja sideaineen tyypistä sekä ym päristön lämpötilasta riippuvan odotusajan (käytännön kokemuksen mukaan tarvitaan noin 2-3 tuntia) jälkeen eristys- ja sideaine sitoutuu, niin että myös se alkaa kantaa. On itsestään selvää, että myös keksinnön mukainen tukielementti 30 4 osallistuu kantavien yksiköittensä 6 välityksellä kuormi tuksen kantamiseen.
Sen jälkeen muodostetaan viereiselle alueelle ketju-sahalla seuraava leikattu rako 3, ja edellä selitety työvaiheet toistetaan syklisesti, kunnes jälkeenpäin tehty seinän 35 eristys on saatettu päätökseen.
9 77502
Kuulan käyttämistä kantavana yksikkönä 6 ei katsota olevan tarkoituksenmukaista pelkästään helpomman sisään-työnnettävyyden vuoksi, vaan myös siksi, että tällä tavoin tehdään mahdolliseksi pistemäinen kosketus leikatun raon 3 5 pintojen kanssa. Sillä tavoin sisään ruiskutettu materiaali pääsee kosketukseen mahdollisimman suureen osaan seinään 1 leikatuista pinnoista ja tartuntaliitoksesta tulee paras mahdollinen .
Järjestyksen vuoksi mainittakoon, että kuvioiden 3 ja 10 4 mukaisessa rakenteessa on tuki elementin 4 kannatusristik- ko 5 ja kehys 8 valmistettu ruiskupuristamalla yhdestä ainoasta työkappaleesta.
Kuviossa 5 esitetään keksinnön mukaisen tukielemen-tin 4 eräs toinen versio, jossa samalla tavoin käytetään 15 kantavina yksikköinä 6 kuulia, mutta jossa niitä ei ole laakeroitu kannatusristikkoon 5 pyörivästi, vaan on ruiskupu-ristettu sen kanssa yhdeksi ainoaksi monoliittiseksi yksiköksi. Tässä tapauksessa voidaan kuulien sijasta luonnollisesti käyttää kantavina yksikköinä 6 esimerkiksi kartion 20 tai pyramidin muotoisia tulppia. (Kuviossa 5 merkitään jo ruiskutettua eristys- ja sideainetta viitenumerolla 10.)
Kuviossa 5 esitetään lattian yläreunan alapuolelle jälkeenpäin tehty vesieristys. Myös tässä on seinä tehty tiilestä (kävelytasoa seinän ulkopuolella merkitään viite-25 numerolla 11). Kuviossa 1 esitettyyn ratkaisuun verrattuna on ero pelkästään siinä, että leikattu rako 3 ulottuu ensin seinän koko poikkileikkauksen läpi ja jatkuu sitten seinän 2 vieressä olevan alusbetonin 12 paksunnettuun osaan. Myös tukielementin 4 leveys valittiin vastaavasti. Kun eristys-30 ja sideaine 10 puristetaan sisään, saadaan tässä rakenteessa leveämpi vesieristys, ja tällä tavoin voidaan estää seinän 1 ja alusbetonin 12 liittymäkohdassa olevaa kosteutta tihkumasta ylöspäin. (Alusbetonin yläpinta varustetuun sinänsä tunnetulla tavalla esimerkiksi bitumipitoisella eristysker-35 roksella.) 10 77502
Kuvion 6 mukaista ratkaisua voidaan jälkeenpäin tapahtuvan vesieristyksen lisäksi käyttää myös uudiseristyk-seen. Tässä tapauksessa sijoitetaan tukielementit 4 eris-tyskorkeuteen rakennetulle seinälle ja myöhemmin syvennettä-5 vä, alusbetoniin 12 ulottuva osa voidaan peittää esimerkiksi U:n muotoisella peltivaipalla 13, joka kuviossa esitetään katkoviivalla. Sen jälkeen kun tukielementit 4 on täytetty esimerkiksi jälkeenpäin kovettuvalla eristys- ja sideaineella 10, ladotaan tukielementtien päälle uusi tiilikerros. On 10 itsestään selvää, että myös tässä voidaan eristys- ja sideaine ruiskuttaa sisäänpuristusreiän 9 kautta, mutta tätä tarkoitusta varten tulee tukielementtien 4 päälle laskea ainakin yksi tiilikerros. Kun vesieristys on valmis, lasketaan täytteelle 14 tuleva alusbetoni 12.
15 Kuviossa 7 esitetään kellarin vesieristys, joka voi daan keksinnön mukaisella menetelmällä suorittaa jälkikäteen tai rakennusvaiheessa. Tässä versiossa muodostetaan vesieristys kellarin lattian 17 yläpuolelle kellarin seinään 16, joka kannattaa kellarin katon 15 päällä olevaa seinää 1. 20 Jotta kellarin seinään 16 päästäisiin käsin ulkopuolelta, on huolehdittava työskentelykaivannon tekemisestä. Ensiksi mainitussa tapauksessa on jo käytetty sekä uiko- että sisäpuolelle peltivaippaa 13 tukielementin 4 ulkonevien päiden peittämiseksi, muussa tapauksessa suoritetaan vesieristys 25 kuvion 6 mukaan. (Kellarin lattia 17 varustetaan myöhemmin sinänsä tunnetulla tavalla eristyskerroksella, jota ei esitetä. )
Kuvion 7 mukaisessa versiossa varustetaan kellarin seinä 16 ja osa seinästä 1 myös ulkopuolelta keksinnön mu-30 kaisella pystysuoralla vesieristyksellä. Tätä tarkoitusta varten käytettiin tuki elementtejä 4 nimenomaan siten, että päällekkäin ja vierekkäin asetetut tukielementit 4 kiinnitettiin seinään esimerkiksi ruuveilla tai nauloilla. Tukielementtien 4 ulkopinta suljetaan tiheällä synteettisellä 35 sihtikankaalla 19, jotta eristysaineen pääsy ulos voitaisiin estää, kuitenkin niin, että höyryt pääsevät poistumaan.
11 77502
Tukielementtien 4 alle voidaan mahdollisesti levittää muo-vikelmu.
Lopuksi voidaan kuviossa 8 nähdä keksinnön eräs muu suoritusesimerkki, jota voidaan menestyksellä käyttää kos-5 teiden tilojen eristyksessä. Myös tässä voidaan eristys suorittaa jälkikäteen tai rakennusvaiheen yhteydessä. Ensiksi asetetaan tukielementit 4 alusbetonille 12, minkä jälkeen ne täytetään "POLlSOL"-eristysaineella. Sen jälkeen kun eristysaine on kovettunut, suoritettiin seinän 1 sisäpinnan 10 eristys kuvion 7 yhteydessä selitetyllä tavalla, toisin sanoen käyttämällä synteettistä sihtikangasta 19. Sen jälkeen kun eristysaine on kovettunut, peitettiin vaaka- ja pystysuorat sisäpinnat sinänsä tunnetulla tavalla liimalla 20 liimatuilla lattialaatoilla 21.
15 Kuten edellä olevasta käy yksiselitteisesti ilmi, ei keksintö millään tapaa rajoitu seinien eristämiseen, vaan sitä voidaan edullisesti käyttää mihin tahansa vesieristys-tarkoituksiin.
Keksinnön mukaisen ratkaisun tärkeimmät edut ovat 20 seuraavat:
Tukielementti 4 voidaan valmistaa halvalla, esimerkiksi muovijätteestä, ruiskupuristusmenetelmällä teollisissa mitoissa. Ottaen huomioon, että tukielementin rakenne on kantavasti taipuisa, voi tukielementillä valmistettu 25 keksinnön mukainen eristys hyvin seurata seinän mahdollisia laajenemisliikkeitä, samalla kun se täyttää alkuperäisen tehtävänsä.
Ehdotettu vesieristys on täysin vesitiivis verrattuna tunnettuihin ratkaisuihin, sen käyttöikä on paljon pitempi 30 ja lujuus suurempi kuin tunnettujen seinäelementtien.
Verrattuna tunnettuihin ratkaisuihin voidaan työ suorittaa paljon nopeammin ja yksinkertaisemmin, ilman että se muodostaisi ongelmaa koulutetuille työläisille.
Keksinnön mukainen tukielementti jakaa kuormituksen 35 yhdenmukaisesti, niin että rakenteen vahingoittumisen todennäköisyys pienenee minimiin. Tämän suojaavan piirteen ,2 77502 ansiosta voidaan keksintöä käyttää täysin turvallisesti taideteosten jne. jälkeenpäin tapahtuvaan eristämiseen.
Verrattuna tunnettuihin menetelmiin ovat toimeenpa-nokustannukset paljon alhaisemmat.
5 Keksinnön mukainen eristys ei tule lämmön vaikutuk sesta plastiseksi.
Keksinnön mukainen ratkaisu tyydyttää eristysteknii-kan ja lujuuden suhteen ankarimmatkin vaatimukset.
Mainittakoon lopuksi, että tukielementti 4 voidaan 10 muovin lisäksi valmistaa mistä tahansa tarkoituksenmukaisesta materiaalista. Kun esimerkiksi kuvion 6 mukaiseen, jälkeenpäin tehtyyn, seinäeristykseen käytetään kuvion 5 mukaista tukielementtiä, voidaan tukielementin kehys 8 jättää pois. Koska tässä tapauksessa vain leikatun raon 3 ul-15 kosivu on suljettava, riittää kun levitetään yksi kerros synteettistä laastia. Jos laasti sitoutuu, muodostuu sisään-puristusreikä, jonka kautta ruiskutus voidaan suorittaa. Jotta tukielementit voitaisiin liittää viereisiin tukiele-mentteihin irrotettavasti, on ne reunoilla varustettu ulko-20 nemilla tai syvennyksillä, joihin ulkonemat sopivat (ei esitetty kuviossa). Kuvion 5 mukainen tukielementti voidaan myös valmistaa muovista rullalle, minkä jälkeen leikkaus ja paloittelu mittojen mukaan tapahtuu rakennuspaikalla yksinkertaisesti. Käytetyn eristys- ja sideaineen ei välttämättä 25 ole oltava jälkeenpäin kovettuvaa materiaalia, koska itse kantavuuden kannalta on keksinnön mukainen tukielementti ratkaiseva.
Claims (10)
1. Menetelmä erityisesti rakennusten seinien eristämiseksi kosteutta vastaan, jonka menetelmän mukaan eris- 5 tettäville pinnoille asetetaan eristyskerros, tunnet-t u siitä, että rakennuksen noustua sopivaan korkeuteen eristettävälle pinnalle sijoitetaan ennalta valmistettuja ristikkomaisia tukielementtejä (4), että tukielementtien (4) aukot täytetään eristävällä ja mahdollisesti sitovalla 10 materiaalilla, ja että lopuksi rakentamista jatketaan tukielementtien (4) päälle.
2. Menetelmä erityisesti rakennusten seinien eristämiseksi jälkeenpäin kosteutta vastaan, jonka menetelmän mukaan rakennuksen seinän (1) läpi leikataan pituusuunnas- 15 sa, esimerkiksi sahaamalla, halutun eristyksen kohdalle paikka paikoin aukkoja, minkä jälkeen muodostuneisiin leikattuihin rakoihin (3) sijoitetaan kantavia elementtejä (4) sekä eristyskerros, tunnettu siitä, että kantavana elementtinä käytetään edullisesti muovista ennalta 20 valmistettuja ristikkomaisia tukielementtejä (4), ja että eristyskerros muodostetaan siten, että tukielementeillä (4) varustettuihin leikattuihin rakoihin (3) ruiskutetaan eristävää ja sitovaa materiaalia.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, 25 tunnettu siitä, että eristys- ja sidemateriaalina käytetään jälkeenpäin kovettuvaa materiaalia, edullisesti synteettistä laastia, jossa sideaineena on polyesterihart-si.
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen menetelmä, 30 tunnettu siitä, että leikatut raot (3) tehdään pitkin muodostettavan eristyksen pitkittäisviivaa, toisiaan seuraavina 60-110 cm:n pituisina pätkinä.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tukielementtien (4) alle si- 35 joitetaan päällystämällä liitetty lisäeristyskerros, edullisesti synteettinen kelmu. 14 77502
6. Tukielementti patenttivaatimusten 1-5 mukaisen menetelmän toteuttamista varten, tunnettu siitä, että se on ennalta, edullisesti muovista, valmistettu ristik-komainen elementti (4), jossa on verkkomainen kannatusris-5 tikko (5) ja siihen paikoitellen kiinnitetyt kantavat yksiköt (6), joiden ylä- ja alapää ulottuvat kannatusristi-kon (5) ylä- ja alapuolelle.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen tukielementti, tunnettu siitä, että kantavat yksiköt (6) ovat kan- 10 natusristikon (5) solmukohtiin sijoitettuja kuulia, jotka on mieluummin ruiskupuristamalla muodostettu kannatusristi-kon (5) kanssa monoliittiseksi yksiköksi.
8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen tukielementti, tunnettu siitä, että kantavat yksiköt (6) on muo- 15 dostettu itsenäisiksi kuuliksi, samalla kun kannatusristi-kon (5) solmukohdat on varustettu kuulat pyörivästi laakeroivilla pesillä (7).
9. Jonkin patenttivaatimuksen 6-8 mukainen tukielementti, tunnettu siitä, että se on varustettu ym- 20 päröivällä kehyksellä (8), jonka korkeus (H2) on vähän pienempi kuin kantavan yksikön (6) korkeus (D), edullisesti 0,9 kertaa tämä ja kuitenkin samanaikaisesti suurempi kuin kannatusristikon (5) korkeus (H^) ja että kehys (8) on varustettu ainakin yhdellä sisäänruiskutusreiällä. 25
10. Jonkin patenttivaatimuksen 6-9 mukainen tuki elementti, tunnettu siitä, että irrotettavaa liittämistä varten viereisiin tukielementteihin (4) on niiden kehyksen (8) otsapinnat mieluummin varustettu ulkonemilla tai syvennyksillä, joihin nämä ulkonemat sopivat. 15 77502
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
PCT/HU1983/000035 WO1985000395A1 (en) | 1983-07-01 | 1983-07-01 | Isolation or post isolation method, particularly for building walls and insertion element for implementing such method |
HU8300035 | 1983-07-01 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI850824L FI850824L (fi) | 1985-02-28 |
FI850824A0 FI850824A0 (fi) | 1985-02-28 |
FI77502B FI77502B (fi) | 1988-11-30 |
FI77502C true FI77502C (fi) | 1989-03-10 |
Family
ID=10980531
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI850824A FI77502C (fi) | 1983-07-01 | 1985-02-28 | Foerfarande foer taetning eller foer taetning i efterhand av isynnerhet byggnadsvaeggar mot fukt samt stoedelement foer tillaempning av foerfarandet. |
Country Status (10)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4686810A (fi) |
EP (1) | EP0148173B1 (fi) |
JP (1) | JPS60501766A (fi) |
AT (1) | ATE30348T1 (fi) |
BR (1) | BR8307739A (fi) |
DE (1) | DE3374142D1 (fi) |
DK (1) | DK154157C (fi) |
FI (1) | FI77502C (fi) |
NO (1) | NO850745L (fi) |
WO (1) | WO1985000395A1 (fi) |
Families Citing this family (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
YU47546B (sh) * | 1988-08-31 | 1995-10-03 | Klaneček, Ivan | Postupak sanacije horizontalne hidroizolacije zidova i spomenika |
US5550358A (en) * | 1991-01-31 | 1996-08-27 | Tait; Robert A. R. | Non-contacting transaction system |
YU49324B (sh) * | 1998-07-01 | 2005-06-10 | Stevan Oberknežev | Postupak zaštite od kapilarne vlage u građevinskim objektima sa masivnim zidovima korišćenjem vodonepropusne barijere koja preuzima na sebe opterećenje objekta, bez pojave sleganja ili pukotina |
DE19915962A1 (de) * | 1999-04-09 | 2000-10-26 | Calenberg Ingenieure Planmaesi | Schwingungsdämpfungselement sowie Verfahren zum Bilden von Schwingungsdämpfungen an Bauwerksteilen |
SI20880A (sl) | 2001-02-13 | 2002-10-31 | Ivan Klane�Ek | Stabilizacija in hidroizolacija temelja zidu |
US20060070336A1 (en) * | 2004-09-23 | 2006-04-06 | Roberts Ernest A | Spacers for use in masonry wall |
Family Cites Families (9)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2187324A (en) * | 1937-09-15 | 1940-01-16 | Benjamin J Many | Method of and means for repairing masonry structures |
AT228987B (de) * | 1961-06-19 | 1963-08-12 | Karl Satra | Verfahren zum nachträglichen Isolieren von Mauern gegen aufsteigende Feuchtigkeit und Vorrichtung zur Durchführung desselben |
US3895472A (en) * | 1973-11-15 | 1975-07-22 | Ernst Wilhelm Steinhauer | Method for completely filling a cavity in a concrete structure |
AT335689B (de) * | 1975-08-21 | 1977-03-25 | Haboeck Herwig | Verfahren zum trockenlegen feuchter mauern |
AT338479B (de) * | 1976-01-15 | 1977-08-25 | Ernst Dipl Ing Muhr | Verfahren zum nachtraglichen einbau von sperrschichten in mauerwerk gegen aufsteigende feuchtigkeit und platte zur durchfuhrung des verfahrens |
US4136498A (en) * | 1977-12-05 | 1979-01-30 | Cecil Kanigan | Block or brick laying guide reinforcing module |
US4334397A (en) * | 1980-04-25 | 1982-06-15 | Hitz George R | Masonry structure and apparatus and process for spacing block in the structure |
FR2483985A1 (fr) * | 1980-06-06 | 1981-12-11 | Alcaraz Christian | Dispositifs pour fabrication de materiaux alveolaires |
GB2079415A (en) * | 1980-07-02 | 1982-01-20 | Wilson Michael J Bolton Ltd | Thermal insulation |
-
1983
- 1983-07-01 DE DE8383902116T patent/DE3374142D1/de not_active Expired
- 1983-07-01 BR BR8307739A patent/BR8307739A/pt not_active IP Right Cessation
- 1983-07-01 US US06/723,966 patent/US4686810A/en not_active Expired - Fee Related
- 1983-07-01 EP EP83902116A patent/EP0148173B1/de not_active Expired
- 1983-07-01 AT AT83902116T patent/ATE30348T1/de not_active IP Right Cessation
- 1983-07-01 WO PCT/HU1983/000035 patent/WO1985000395A1/de active IP Right Grant
- 1983-07-01 JP JP83502247A patent/JPS60501766A/ja active Pending
-
1985
- 1985-02-25 NO NO850745A patent/NO850745L/no unknown
- 1985-02-28 DK DK092085A patent/DK154157C/da not_active IP Right Cessation
- 1985-02-28 FI FI850824A patent/FI77502C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI77502B (fi) | 1988-11-30 |
NO850745L (no) | 1985-02-25 |
DK92085D0 (da) | 1985-02-28 |
WO1985000395A1 (en) | 1985-01-31 |
US4686810A (en) | 1987-08-18 |
FI850824L (fi) | 1985-02-28 |
EP0148173B1 (de) | 1987-10-21 |
DE3374142D1 (en) | 1987-11-26 |
BR8307739A (pt) | 1985-06-04 |
DK154157B (da) | 1988-10-17 |
ATE30348T1 (de) | 1987-11-15 |
FI850824A0 (fi) | 1985-02-28 |
EP0148173A1 (de) | 1985-07-17 |
DK154157C (da) | 1989-02-27 |
DK92085A (da) | 1985-02-28 |
JPS60501766A (ja) | 1985-10-17 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
RU2382143C2 (ru) | Блок опалубки для ограничения участка стены в грунте, элемент блока опалубки и способ возведения стены в грунте | |
US3673750A (en) | Bottom for buildings without basement, and a method of making such bottom | |
US4566238A (en) | Energy conserving concrete masonry unit, wall construction and method | |
FI77502C (fi) | Foerfarande foer taetning eller foer taetning i efterhand av isynnerhet byggnadsvaeggar mot fukt samt stoedelement foer tillaempning av foerfarandet. | |
US4459063A (en) | Building construction | |
FI73488C (fi) | Syllkonstruktion. | |
WO2024038296A1 (en) | Methods for erecting building structures in non-detachable formwork and systems for their implementation | |
GB2303862A (en) | A ceiling and a method of constructing the same | |
HU187715B (en) | Method particularly for insulating respectively after insulating building wallings as well as insert member for carrying out the method | |
KR100436284B1 (ko) | 지하구조물의 외단열방법 및 배수용 단열패널을 갖는지하구조물 | |
CN117344845A (zh) | 一种架空式地下室外墙防水保护层施工工艺 | |
KR200275380Y1 (ko) | 배수용 단열패널을 갖는 지하구조물 | |
RU2138597C1 (ru) | Способ возведения подземного сооружения | |
GB2058898A (en) | Damp Proof Course | |
GB2029487A (en) | Permanent formwork units | |
US4324075A (en) | Self supporting damp-proof course | |
JP2004107890A (ja) | コンクリートの打ち継ぎ面の止水施工方法 | |
SU1377351A1 (ru) | Гипсокартонный лист дл оштукатуривани поверхностей зданий | |
JPH0892987A (ja) | 地下外壁の防水構造およびその施工方法 | |
JPS627792Y2 (fi) | ||
KR870000649B1 (ko) | 방수와 단열효과가 우수하고 습기배출 및 환기유도가 가능하게 한 콘크리트 바닥 시공방법 | |
SU1379426A1 (ru) | Способ возведени железобетонного монолитного ребристого свода на пневмоопалубке | |
WO2023242624A1 (en) | Wall component formworks and a method thereof | |
CN117926859A (zh) | 一种地下室防水保护结构与施工方法 | |
SU1330243A1 (ru) | Способ замоноличивани стыков сборных железобетонных элементов в гидротехнических сооружени х |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: JANCSOVICS, ISTVAN |