FI75875B - Eldretarderande komponentfibrer och foerfarande foer deras framstaellning. - Google Patents

Eldretarderande komponentfibrer och foerfarande foer deras framstaellning. Download PDF

Info

Publication number
FI75875B
FI75875B FI830779A FI830779A FI75875B FI 75875 B FI75875 B FI 75875B FI 830779 A FI830779 A FI 830779A FI 830779 A FI830779 A FI 830779A FI 75875 B FI75875 B FI 75875B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
component
fibers
melting
fire retardant
components
Prior art date
Application number
FI830779A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI830779A0 (fi
FI75875C (fi
FI830779L (fi
Inventor
Shigeru Goi
Taizo Sugihara
Original Assignee
Chisso Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Chisso Corp filed Critical Chisso Corp
Publication of FI830779A0 publication Critical patent/FI830779A0/fi
Publication of FI830779L publication Critical patent/FI830779L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI75875B publication Critical patent/FI75875B/fi
Publication of FI75875C publication Critical patent/FI75875C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D01NATURAL OR MAN-MADE THREADS OR FIBRES; SPINNING
    • D01FCHEMICAL FEATURES IN THE MANUFACTURE OF ARTIFICIAL FILAMENTS, THREADS, FIBRES, BRISTLES OR RIBBONS; APPARATUS SPECIALLY ADAPTED FOR THE MANUFACTURE OF CARBON FILAMENTS
    • D01F8/00Conjugated, i.e. bi- or multicomponent, artificial filaments or the like; Manufacture thereof
    • D01F8/04Conjugated, i.e. bi- or multicomponent, artificial filaments or the like; Manufacture thereof from synthetic polymers
    • D01F8/06Conjugated, i.e. bi- or multicomponent, artificial filaments or the like; Manufacture thereof from synthetic polymers with at least one polyolefin as constituent
    • DTEXTILES; PAPER
    • D01NATURAL OR MAN-MADE THREADS OR FIBRES; SPINNING
    • D01FCHEMICAL FEATURES IN THE MANUFACTURE OF ARTIFICIAL FILAMENTS, THREADS, FIBRES, BRISTLES OR RIBBONS; APPARATUS SPECIALLY ADAPTED FOR THE MANUFACTURE OF CARBON FILAMENTS
    • D01F1/00General methods for the manufacture of artificial filaments or the like
    • D01F1/02Addition of substances to the spinning solution or to the melt
    • D01F1/07Addition of substances to the spinning solution or to the melt for making fire- or flame-proof filaments

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Multicomponent Fibers (AREA)
  • Nonwoven Fabrics (AREA)

Description

, 75875
Tulta pidättävät yhdyskuidut ja menetelmä niiden valmistamikseksi
Eldretarderande kcmponentfibrer och förfarande för deras framställning
Keksinnön kohteena ovat tulta pidättävät yhdyskuidut ja menetelmä niiden valmistamiseksi. Erikoisesti keksinnön kohteena ovat polyolefiinia olevat yhdyskuidut, jotka sisältävät kahta erityyppistä polyolefiinipo-5 lymeraattia, joilla on eri sulamispisteet, ja joissa on samat tai erilaiset tulta pidättävät aineet erikseen näissä molemmissa korkeammalla ja alhaammalla sulavissa komponenteissa.
Polyolefiinia olevilla yhdyskuiduilla on hyvät 10 lämpöliimautumisominaisuudet samoin kuin fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet, ja lisäksi ne ovat kevyitä ja halpoja. Tästä syystä niitä on käytetty kuitukankaiden kuitumateriaalina erilaisia käyttöaloja varten. Niinpä ne soveltuvat ohuiden tuotteiden, kuten peruskankaan, hygieenisten tuot-T5 teiden, lautasliinojen, paperikapaloiden materiaalina, samoin kuin paksujen tuotteiden, kuten täytettyjen tuotteiden, erilaisten huopien, suodattimien, kuitumaisten tuotteiden materiaaleina, julkisten töiden materiaaleina, jne. Sisällä käytettäviltä kuitumateriaaleilta vaaditaan kuitenkin yleen-20 sä tulta pidättäviä ominaisuuksia. Menetelmistä polyolefiini-kuitujen tekemiseksi tulta pidättäviksi mainittakoon ensin menetelmä, jonka mukaan tulta pidättävää ainetta lisätään raakamateriaalina käytettyihin polymeraatteihin, minkä jälkeen nämä kehrätään. Tulta pidättävien aineiden lisääminen 25 suurin määrin aiheuttaa kuitenkin erilaisia ongelmia, kuten tuottavuuden ja tuotteen laadun huononemista, jne. ja edelleen kehruuaikaan ja venytykseen liittyviä ongelmia, esim. kuitujen katkeamista, niiden heikkenemistä, kuidun karkean pinnan muodostumista, lämpöliimautumisominaisuuksien piene-30 nemistä, jne. Nämä ongelmat ovat huomattavia kokoa 6 d/f (d/f = denieriä/filamentti) tai tätä ohuempien kuitujen tapauksessa, ja varsinkin yhdyskuitujen yhteydessä, jolloin nämä ongelmat varsinkin esiintyvät alhaammalla sulavan pienemmän viskositeetin omaavan komponentin puolella. Edellä 2 75875 mainitun menetelmän lisäksi tunnetaan menetelmiä kuitujen pinnoittamiseksi tulta pidättävällä aineella tai tulta pidättävän aineen sekoittamista näihin kuituihin. Näiden menetelmien yhteydessä todettakoon, että koska jo kerran 5 muotoiltuja kuituja käsitellään jälkikäsittelyn avulla, ovat käsittelyvaiheet monimutkaiset, laadunvaihtelu on suuri ja kustannukset ovat suuret, joten nämä menetelmät eivät sovellu käytännössä sovellettaviksi.
Tämän hakemuksen keksijät ovat laajalti tutkineet 10 näitä ongelmia ja todenneet, että yhdysrakenteisten kuitujen korkeammalla sulavien ja alhaammalla sulavien komponenttien sisältäessä tulta pidättävää ainetta, jonka hajoamis-lämpötila on vähintään 100°C korkeampi kuin vastaavien komponenttien sulamispisteet, ja jonka hiukkaskoko lisäksi on 15 62 yUm tai tätä pienempi, on mahdollista valmistaa pienen denieriluvun omaavia yhdyskuituja, joilla on hyvät tulta pidättävät ominaisuudet ja lämpöliimattavuus, joiden kuitujen alhaalla sulavaan komponenttiinkin on sekoitettu suhteellisen suuri määrä tulta pidättävää ainetta, minkä 20 lisäksi näiden kuitujen kehrättävyys on hyvä. Keksijät ovat tämän perusteella päätyneet nyt esitettävään keksintään.
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada polyolefiini-yhdyskuituja, joilla on entistä paremmat tulta pidättävät omineisuudet, samoin kuin menetelmä näiden kuitujen valmis-25 tamiseksi.
Keksinnön erään tunnusmerkin mukaan saadaan tulta pidättävät yhdyskuidut, jotka korkeammalla sulavana komponenttina sisältävät kuiduiksi muotoiltavaksi soveltuvaa polyolefiin-polymeraattia, ja alhaalla sulavana komponent-30 tina polyolefiin-polymeraattia, jonka sulamispiste on vähintään 10 °C alhaisempi kuin korkeammalla sulavan komponentin sulamispiste, joiden kuitujen vastaavat komponentit sisältävät tulta pidättävää ainetta, jotka yhdyskuidut tunnetaan siitä, että vastaavat komponentit sisältävät tul-35 ta pidättävää ainette, jonka hajoamislämpötila on vähintään 100 °C korkeampi kuin vastaavien komponenttien sulamispisteet, ja jonka hiukkaskoko on 62 ^um tai tätä pie- 75875 3 nempi, ja tätä ainetta on vastaavissa komponenteissa 3.. .15 paino-%, ja yhdyskuitujen koko sisältämä määrä tulta pidättävää ainetta on 5···ΊΟ paino-%.
Keksinnön erään toisen näkökohdan mukaan saadaan 5 menetelmä tulta pidättävien yhdyskuitujen valmistamiseksi käyttämällä kuiduiksi muotoiltavaksi soveltuvaa polyole-fiini-polymeraattia korkeammalla sulavana komponenttina, ja polyolefiini-polymeraattia, jonka sulamispiste on vähintään 10°C alhaisempi kuin korkeammalla sulavan kompo-10 nentin sulamispiste, alhaisempana sulavana komponenttina, sekoittamalla tulta pidättävää ainetta vastaaviin komponentteihin ja kohdistamalla saatuihin komponentteihin su-late-yhdyskehruu ja tämän jälkeen venytys, jolloin tämä menetelmä tunnetaan siitä, että vastaaviin komponentteihin 15 sekoitetaan tulta pidättävää ainetta, jonka hajoamislämpö-tila on vähintään 100°C vastaavien komponenttien sulamispisteiden yläpuolella, ja jonka hiukkaskoko on 62 ^um tai tätä pienenmpi, niin että tulta pidättävää ainetta saadaan 3.. .15 paino-%, ja myös siten, että yhdyskuituihin koko-20 naisuudessaan sisältyy yhteensä 5...10 paino-% tulta pidättävää ainetta, minkä jälkeen täten saadut komponentit sulatetaan lämpötilassa, joka on alempi kuin vastaaviin komponentteihin sisältyvien tulta pidättävien aineiden vastaavat hajoamislämpötilat, minkä jälkeen nämä komponentit kehrä- 25 tään yhdessä.
Keksintö selitetään seuraavassa yksityiskohtaisesti, ^hdyskuiduista kyseenollen voidaan niiden kutistuvuuteen ja liimautumisominaisuuksiin liittää erilaisia erikoisominaisuuksia, riippuen yhdyskomponenttien yhteenliittämista-30 vasta, ja on myös mahdollista käyttää kuituja sovellutus- aloilla, joilla näitä ominaisuuksia tarvitaan. Keksinnön mukaisilla yhdyskuiduilla on myös erilaisia käyttöaloja. On erikoisen edullista käyttää joko "sivuttaistyyppiä" tai "vaippa- ja sydäntyyppiä", niin että alhaammalla sulavan 35 komponentin poikkileikkauksen ympärys voi olla 50 % tai tätä suurempi, niin että yhdyskuidut saavat lämpöliimautumis-ominaisuutensa alhaammalla sulavan komponentin vaikutuksesta. Tässä tapauksessa yhdyssuhde (korkeammalla sulava 75875 komponentti/ alhaammalla sulava komponentti) on edullisesti rajoissa 5=5....3=7» kun otetaan huomioon alhaammalla sulavan komponentin paksuus kuidun poikkileikkauksessa.
Korkeammalla sulavana komponenttina on edullisesti 5 polypropyleeni tai pääasiallisesti propyleenia sisältävät sekapolymeraatit, joista voidaan muotoilla kuituja. Alhaammalla sulavana komponenttina on edullisesti polyetylee-ni, etyleenin ja vinyyliasetaatin sekapolymeraatit, joiden vinyyliasetaattipitoisuus on esim. 1...10 paino-%, ja jois-10 ta seuraavassa usein tullaan käyttämään lyhennettä EVA, edelleen näiden saippuoituneet tuotteet, ja polyetyleenin j8 EVA:n tai saippuoituneen EVA:n seokset.
Yhdyskuitujen korkealla sisältävän komponentin ja alhaalla sisältävän komponentin tulta pidättävän aineen vas-15 taavat pitoisuudet ovat edullisesti rajoissa 3...15 paino-%, ja yhdyskuitujen kokonaisuudessaan sisältämä määrä tulta pidättävää ainetta on edullisesti 5···10 paino-%. Jos tulta pidättävän aineen pitoisuudet ovat edellä mainittujen rajojen alapuolella, on tulta pidättävä vaikutus pieni, ja jos 20 pitoisuudet ylittävät edellä mainitut rajat, vaikeutuu kuitujen kehrättävyys siten, että niiden valmistus tulee vaikeaksi ja niiden laatu huonoksi.
Keksinnön mukaisina tulta pidättävinä aineina voidaan käyttää ennestään tunnettuja tällaisia aineita. Niiden jou-25 kosta käytetään edullisesti orgaanisia halogeeniyhdisteitä, joiden konkreettisina edullisina esimerkkeinä mainittakoon dekabromidifenyylioksidi (hajoamislämpötila 350°C, seuraa-vissa suluissa esitetyt lämpötilat ovat hajoamislämpötiloja), perklooripentasyklododekaani (650 °C), etyleenidiamiini-3° dihydrobromidi (355°C), heksabromibentseeni (34-0°C), 2,2-bis- /^-(2,3- dibromipropoksi)- 3,5-<3ibromif enyyli ^-propaani (270°C), tris- (2,3-dibromipropyyli)-fosfaatti (260°C), bis- £ 3»5-dit>romi-^-dibromipropyylioksifenyyli7 -sulfoni (280°C), jne.
35 Näitä tulta pidättäviä aineite käytetään myös edul lisesti seoksena Sb^O^m kanssa, suhteessa tulta pidättävä aine : Sb^O^ = 5:1...3=1.
Keksinnön mukaan käytettävien tulta pidättävien aineiden hiukkaskoko on 62 yum tai tätä pienempi, edullises- 5 75875 ti 53 ^um tai tätä pienempi. Jos tulta pidättävät aineet sisältävät 62 ^um suurempia hiukkasia, aiheuttaa tämä tuottavuuden tai laadun huononemista, mikä johtuu esim. kehruusuuttimen tukkeutumisesta, kuitujen katkeamisesta ve-5 nytyksen aikana, kuitujen karkean pinnan muodostumisesta, mikä alentaa niiden lämpöliimautumisominaisuuksia.
Tulta pidättäviä aineita, joiden hiukkaskoko on 62 ^um tai tätä pienempi, voidaan saada lajittelemalla kaupan saatevia tulta pidättäviä aineita jonkin tunnetun me-10 netelmän avulla käyttämällä esim. saostamismenetelmää, syk-lonimenetelmää, jne., tai yksinkertaisemman menetelmän avulla siten, että ne lajitellaan JIS ZeeOI-normin mukaisten seulojen läpi (nimellishalkaisija 62 tai 53 ^um).
Keksinnön mukaisia tulta pidättäviä yhdyskuituja voi-15 daan valmistaa soveltamalla tunnettua sulate-yhdyskehruume-netelmää, je kehruulaitteena voidaan myös käyttää ennestään tunnettua laitetta. Esimerkkinä mainittakoon, että jauhemainen polymeraatti-raakamateriaali, johon on sekoitettu tulta pidättävää ainetta, sulatetaan ja ruiskupuristetaan 20 sulate-ruiskupuristimen läpi, ja täten saatu sulate saatetaan menemään lämpötilaltaan säädetyn lämmitysvyöhykkeen läpi sulatteen lämmittämiseksi määrättyyn lämpötilaan (josta usein käytetään nimitystä "kehruulämpötila"). Polymeraatin sulatus ja lämpötilan säätö tehdään erikseen eri kanavissa 25 jokaista yhdyskomponenttia varten, ja vastaavat yhdyskompo-nentit, joilla kummallakin on määrätty lämpötilansa, syötetään yhdyssuhteessa kehruusuuttimiin näiden reikien läpi, jolloin ne kehräytyvät yhdessä. Keksinnön mukaan käytetään vastaavia yhdyskomponentteja varten tulta pidättävää ainet-30 ta, jonka hajoamislämpötila on vähintään 100°C yli komponenttien sulamispisteen ja edullisesti vähintään 4-0°C korkeampi kuin kehruulämpötila, niin että estetään tulta pidättävän aineen hajoaminen ja loppuunkuluminen kehruun aikana. Yhdyskehruun tuloksena saadut venymättömät filemen-35 tit venytetään käyttöaloista riippuvassa valinnaisessa suhteessa. Venytys tehdään usein käyttämällä venytyssuhdetta 4 tai tätä suurempaa. Venytyslämpötilana voidaan käyttää lämpötiloja, jotka ovat rajoissa alhaammalla sulavan kompo- 6 75875 nentin pehmenemispisteestä lämpötilaan, Joka on 10°C alempi kuin sulamispiste, mutta venytyslämpötilan vaikutus tulta pidättäviin ominaisuuksiin on pieni.
Keksinnön mukaisen menetelmän avulla on mahdollista 5 valmistaa yhdyskuituja, Jotka sisältävät suuren määrän tulta pidättävää ainetta, Ja Joiden denieri on pieni, Jolloin kuitujen ketkeamistaajuus kehruusuuttimien tukkeutumisen Ja kehruusuulakkeen vaihdon takia on pieni, Ja valmistus tapahtuu stabiilisti Ja erittäin pitkänä yhtenäisenä Jaksona.
10 Keksinnön mukaisilla tulta pidättävillä yhdyskuiduilla on tulta pidättävien ominaisuuksien lisäksi myös huolimatta niiden sisältämästä suuresta määrästä tulta pidättävää ainetta sileä pinta Ja ylivoimaiset lämpöliimautumisominai-suudet.
15 Keksintö havainnollistetaan seuraavassa vielä esi merkkien Ja vertailuesimerkkien avulla. Näissä esimerkeissä käytetään seuraavia määritelmiä Ja koemenetelmiä:
Tulta pidättävän aineen hiukkaskoko: Tämä viittaa lajittelussa käytettyjen standardiseulojen (JIS Z8801) ni- 20 melliseen silmukkakokoon Ja tarkoittaa tulta pidättävän aineen suurinta hiukkaskokoa.
Kehrättävyys: Tämä luokitellaan kuitujen tunnissa tapahtuvien katkeamisten lukumääränä, o : kerran tai vähemmän, 25 Δ : kahdesti, x : kolme kertaa tai enemmän
Kehruusuuttimen kestoikä: Tämä luokitellaan kehruu-suuttimen vaihtovälin pituutena.
o : 40 tuntia tai kauemmin, A : 20...39 tuntia, x : alle 20 tuntia 30 Liimautumislujuus: Kuitukangasnäytteen Ja sen ai hion välisen liimasidoksen suhteellinen arvo (aihio on kui-tukangaskappale, Joka on valmistettu samalla tavalla kuin näyte, paitsi että se ei sisällä mitään tulta pidättävää ainetta).
35 o : yli 90 %, Δ : 70...90 %, x : alle 70 %
Karkea pinta: Tutkitaan mikroskoopissa 100 filament-tia Ja lasketaan karkeapintaisten filamenttien lukumäärä.
o : 2 filamenttia tai vähemmän, A : 3··»9 filament- 75875 7 tia, x : 10 filamenttia tai enemmän.
Tulta pidättävän aineen pitoisuus: Sb^O^a pidetään muuna lisäaineena kuin tulta pidättävät aineet.
Tulta pidättävät aineet: 5 numero nimi ha.loamislämpötila Φ 2,2-bi s-/4-(2,3-dibromipropoksi)
-3,5-dibromifenyyli/-propaani 270°C
© bis-(3 >3-dibromi-4-dibromipropyyli-
oksifenyyli)-sulfoni 280°C
10 © tris-(2,3-dibromipropyyli )-fosfaatti 260°C
<$> dekabromidifenyylioksidi 350°C
© perklooripentasyklododekaani 650°C
© etyleenidiamiini-dihydrobromidi 355°C
© 1,2-dibromi-3-klooripropaani 210°C
15 (8) pentadibromimonokloorisykloheksaani 230°C
Palamiskoe (JlS-menetelmä) : JIS L1091-normin mukainen menetelmä, AI (45°mikropoltin)
Palamiskoe (tulitikkumenetelmä):
Kuitukangasraina leikataan koekappaleeksi, jonka 20 pituus on 3 cm ja leveys kuitujen suunnassa on 20 cm. Täten saatu kappale kiinnitetään siten, että se muodostaa 30° kulman pystytasoon nähden, ja saatetaan kosketukseen sen alapäässä olevan tulitikun liekin kanssa, kunnes näytekappale syttyy ja kunnes tulitikku on palanut loppuun, jol-25 loin näytekappaleen alapää palaa ja liekki nousee ja siirtyy ylöspäin alapäästään. juuri sen jälkeen kun koekappale on syttynyt, poistetaan tulitikku ja mitataan liekin jäljellä oleva palamisaika. Rainan, jonka palamisaika on 5 sekuntia tai lyhyempi, katsotaan läpäisseen kokeen, kun taas 30 pitempää aikaa pidetään pettämisenä kokeessa.
Esimerkit 1...5 .ia vertailuesimerkit 1...4 m Alhaammalla sulavana komponenttina käytettiin poly-etyleeniä (PE), jonka sulamis- ja juoksevuusindeksien suhde (MFR) oli 20 (JIS K7210-normin mukaan, ehto 4), ja sula-55 mispiste 130°C, ja korkeammalla sulavana komponenttina käytettiin polypropyleemiä (PP), jonka MFR = 4 (JIS K7210-nor-min mukaan, ehto 14), ja sulamispiste 160°C. Lisättiin erikseen molempiin PE- ja PP-komponentteihin tulta pidättävää e 75875 ainetta (dekabromidifenyylioksidia), joka oli läpäissyt seuraavassa taulukossa merkityn seulan määrin, jotka taulukossa on merkitty komponenttien PE je FF yhteydessä, ja lisäksi puolet tulta pidättävän aineen vastaavista 5 määristä. Tämän jälkeen suoritettiin yhdyskehruu yhdyssuh-teessa 1:1, jolloin kehruulämpötila PE:n puolella oli 230°C ja PP:n puolella 300°C siten, että saatiin venymättömiä "sivuttaisia" yhdysfilamentteja, joissa PE-komponen-tin poikkileikkauksen ympärys oli 70...85 %· Nämä fila-10 mentit venytettiin niiden nelinkertaiseen alkuperäiseen pituuteen ja leikattiin katkokuiduiksi 18 d/f (denieriä fila-menttia kohden) x 64 mm. Nämä filamentit karstattiin sit-ten siten, että saatiin raina, jonka paino oli 250 g/m .
Tätä rainaa lämpökäsiteltiin 140°C:ssa 5 minuuttia 15 siten, että saatiin 15 mm paksu kuitukangasraina, joka oli osittain liimautunut PE-puolella. Tämän rainan annettiin jäähtyä kuivauskaapissa 3·*4 tuntia, minkä jälkeen palamis-koe suoritettiin edellä selitetyn JIS-menetelmän mukaan liekin palamisajan mittaamiseksi (sekunteina) ja hiilty-20 neen alueen mittaamiseksi (neliösentimetreinä). Lisäksi samalla kuitukangasrainalla suoritettiin edellä mainittu tu-litikkumenetelmän mukainen palamiskoe. Taulukossa on esitetty tulokset, jotka saatiin sekoittamalla tulta pidättäviä aineita, sekä kehruukokeen ja palamiskokeiden tulokset. 25 Verrattaessa esimerkkejä 1 ja 2 vertailuesimerkkei- hin 1 ja 2, ja esimerkkiä 3 vertailuesimerkkeihin 3 ja 4, todetaan, että vaikkakin kuitujen kokonaisuudessaan sisältämät määrät tulta pidättävää ainetta ovat samat, mutta jos tulta pidättävää ainetta on vähemmän kuin 3 % toisessa 5° yhdyskomponentissa, on tulta pidättävä vaikutus ala-arvoi-nen, ja tämä on huomattavissa varsinkin tulitikkumenetel-män mukaan arvosteltaessa. Jos edelleen jommankumman yh-dyskomponentin sisältämä määrä tulta pidättävää ainetta on yli 15 %, lyhenee kehruusuuttimen kestoikä, minkä li-35 säksi kuitujen katkeamistaajuus suurenee, joten tällainenkin määrä on haitaksi.
75875 9
Esimerkit 4 ,1a 5 .ia vertailuesimerkit 9..«7 Käytettiin alhaammalla sulavana komponenttina ety-leenin ja vinyyliasetaatin sekapolymeraattia (EVA), jonka sulamispiste oli 110°C, vinyyliasetaattikomponentin 5 pitoisuus oli 5 % ja MFR = 25 (normin JIS K7210 mukaan, ehto 2), ja korkeammalla sulavana komponenttina käytettiin polypropyleeniä (PP), jonka MFR = 4. PP-komponenttiin lisättiin seos, jossa tulta pidättävänä aineena oli perkloo-ripentasyklododekaania ja ^2^3! 8 suhteessa 2 : 1, ja EVA-10 komponenttiin lisättiin seos, jossa oli bis-(3»5-dibromi- 4-dibromipropyylioksifenyyli)-sulfonia ja 8^2^3:a suhteessa 1,5:1 taulukossa osoitetuin määrin. Tämän jälkeen yhdyskeh*-ruu suoritettiin yhdyssuhteella 1:1, jolloin alhaammalla sulavan komponentin lämpötila oli 200°C ja korkeammalla su-15 lavan komponentin lämpötila oli 280°C. Täten saatiin venymättömiä filamentteja, jotka sitten venytettiin niiden nelinkertaiseen alkupituuteen ja leikattiin vaippa- ja sy-däntyyppisiksi katko-yhdyskuiduiksi (6 d/f x 64 mm), joissa elheammalla sulavan komponentin poikkileikkauksen kehän 20 pituus oli 100 %. Näistä katkokuiduista valmistettiin kuitukangas, johon kohdistettiin palamiskoe esimerkeissä 1 ja 2 selitetyllä tavalla kankaan tulta pidättävien ominaisuuksien arvostelemiseksi. Tulokset on esitetty taulukossa.
Verrattaessa esimerkkejä 4 ja 5 vertailuesimerkkei-25 hin 5 ja 6 nähdään, että jos tulta pidättävän aineen hiuk-kaskoko on yli 62 ^um huononevat kehrrättävyys ja kuitujen laatu, ja jos kehruulämpötila on sama kuin tulta pidättävän aineen hajoamislämpötila, huononevat myös kehrättävyys ja kuitujen laatu kehittyvän kaasun takia. Vertailuesimerkista 30 7 nähdään edelleen, että vaikkakin tulta pidättävän aineen määrät kuiduissa kokonaisuudessaan ovat samat, mutta jos toisen komponentin sisältämä määrä tulta pidättävää ainetta on pienempi kuin 3 %, huononee tulta pidättävä vaikutus. Esimerkit 6 ja 7 ja vertailuesimerkit 8...11 35 Käytettiin alhaammalla sulavana komponenttina poly- etyleeniä (PE), jonka MFR = 10, ja korkeammalle sulavana komponenttina käytettiin polypropyleeniä (PP), jonka MFR= 8. Tulta pidättävänä aineena lisättiin PE-komponenttiin 10 7 5 8 7 5 seos, jossa oli tris-(2,3-dibromipropyyli)-fosfaattia, 1,2-dibromi-3-klooripropaania tai pentadibromimonikloo-risykloheksaania, ja Sb^O^a sellaisin määrin, että tulta pidättävän aineen ja SbpO^11 suhde oli 3:1, kun taas 5 PP-komponenttiin lisättiin seos, jossa oli etyleenidiamii-ni-dihydrobromidia ja Sb^O^ia suhteessa 2:1 taulukossa osoitetuin määrin. Tämän jälkeen suoritettiin yhdyskehruu yhdyssuhteessa 1:1, jolloin lämpötila oli alhaammalla sulavan komponentin puolella 210°C ja korkeammalla sulavan 10 komponentin puolella 300°C. Täten saatiin venymättömiä fi-lamentteja, jotka tämän jälkeen venytettiin niiden nelinkertaiseen alkupituuteen ja leikattiin katkokuiduiksi, jotka olivat "sivuittaisia" yhdyskuituja (3 d/f x 64 mm), joissa alhaammalla sulavan komponentin poikkileikkauksen 15 prosenttimääräinen ympärys oli 49...50 %.Näistä katkokui-duista valmistettiin kuitukangasraian esimerkeissä 1 ja 2 selitetyllä tavalla tulta pidättävien ominaisuuksien arvostelemiseksi. Tulokset on esitetty taulukossa.
Kuten näistä tuloksista nähdään, on tapauksessa, 20 jossa kuitujen denier-luku on pieni, tulta pidättävän aineen hiukkaskoolla suuri vaikutus kehrättävyyteen (kts vertailuesimerkkejä 8 ja 9)· Jos tulta pidättävää ainetta on vastaavissa yhdyskomponenteissa 12 %, siis vähemmän kuin 15 %, (jolloin tulta pidättävän aineen pitoisuus koko 25 kuitumääräsä on 12 %) ovat sekä kehrättävyys että kuitujen laatu molemmat ale-arvoiset (kts. vertailuesimerkkiä 11). Jos käytetään tulta pidättävää ainetta, jonka hajoamisläm-pötila on sama kuin kehruulämpötila, on kehruu aivan mahdotonta (kts. vertailuesimerkkiä 10).
75875 1 1
I 1 1 I I 1' I
o V * 0
KH
I Τι b n n n n n n n n in m m m m in h· m in cn p § m vo vo m vo vo vovovovo ooinvor» vovovo
j X3 'H H
! n /")----------- ------ -------- - - ------ -^o 1 o'"·· a. w- A σν σν η- σν on r~ r^oovo vo m m m m ro vo m 8 3 rH rH Ή
O
* Q___________________ •i-l
S
c a E q@@0@@ ' @©(0®@®®®©0©0 E Q H C > a -* > ο. et >> > >> a 4-J f-H _______ _____ eMM. ___ Π3 ci . o 1-5 cc ^ r-v t—| *· -~^o i—I CO ^ Ct 3
§ in ro n- t'- <n o n· o o n· n· cn ro in ro n* <n ^S-hH -H rH^IH «H
3 <u o ° n 4« ti « o o a —> O -*· i -h -r=r-------------- ~ Q. jj r3 jj < Cc
E-. 0) <D
C C
λ I g_ (©©)©©© (© 1 ©©©©©©©©©©© :§ * g :¾ £ - -p a _______________________________
r—I
:n3 3 o m 3 « * r—I ·" Π3 .-t co
jr cg 3 ro m r- h <o n* oooooaooror-mrooocN
3§^iH rH iH H H rH rH
E-1 3 -H
(0 O -C -P
rH Ή «ro r\ 1
cn ro tt σν o rH
in VO OO rH rH
r— » i i , p ε ε ε
CN 00 H ^ rl LO -H VO r** -H
CO n CO CO
•H 0) -H a) -H 0) H <D
-¾ 3 - - - S H · · ^ H S H ^ rH _ _ ε
C -H C H C -H C -H
<y=scfl Φ (0 OJ ID 0)=10 S o S -u E -P E o m l· -H e -H e Ή e w a) coDcoiucoa) ω > ω >· ω > ω > 12 75875 4-4 1 OT \ 00 VO 00 O 2 ^ -C c____ tl IN rOaOVOr'VOO'CMtnvOinr'VOOOOOrHH 00
c 6................I
>1 ϋιΠ'τιηιηιηνονοίΛΐηιηιηνοιηιηνοΓ' in -P w I—I <υ :3 H 3 2 H H <—I -C cd <υ -—--------------—---- s ή
® S'p V
s dS-aJoooooooooooooooo I o
cA
•HUH'' a) o H tt 51 0 ——-------------------- H ^ g s co a h m c « oooooooooooooooo ι o m ^:d^cip ooo<xi<noooooooor--oooo m o
Cd φ ’q^ ^ t—\r—I rH »HrHrHfH iHrH rH
^ C :π) O
cd γη ___________________ y I " ' ^ 2 co 3 -h 5 ä vocrinooi-imr-txyfMio^riDt^tHo vo 3 -P V s cö^................ι j* ^^^^tnmnjro^r^TPTrnrnroooTpronrrvo ro 4_> ^ -H Cd •H'—" 03 ^ I O, rö -l-3 --------“----' - O Π3 v: ^ OOO<<OOO<OXXOO<OI<
* iS C
^ Cfl -H
J .VO.
_ ^ ·Η « 3
•H -H 3 rH g CO
a 5 (0 OOO<<OOO<O<<OOOOIX
p 3 c -P :3 (O -H j) rl S S-Tl________ _ cO C 3* c <D r- P “S -H * $ dj rOOOOOr-<^OOOOOOOOCTi(TlO ι o h x a; k oor^oooot^r-r^ooooom^^in m •7^ S 3 f-4r-4>—li—4i—ι en <d -P a
X ·Η CO£D
S O X 3 -h 3 Oi p m C· | I '
N H -H
ai -p o
^ o C to 000<<000<0X x O O < < x X
3 cd a) :;0 m e X X
:cO
-P ..
-P
‘2 CO 000<<000<0X χοοχοχχ * s >> .3'5* *- a en a en vr ^^^oc'^C'Coayor-t
_j e ä r^* · fH
5 3 3 .§ 3 ε | e t 8 8 g- £ « ·£ s
Φ S S . B S Γ S.fctUBOB^BBB
•h ς_ co e .2 h -h y lal 1 1^1 1 1 rUUlil H \k\

Claims (4)

15 75875 1.Tulta pidättävät yhdyskuidut, jotka korkeammalla sulavana komponenttina sisältävät kuiduiksi muotoiltavaksi soveltuvaa polyolefiiii-polymeraettia, ja alhaalla sulavana komponenttina polyolefiini-polymeraattia, 5 jonka sulamispiste on vähintään 10°C alhaisempi kuin korkeammalla sulavan komponentin sulamispiste, joiden kuitujen vastaavat komponentit sisältävät tulta pidättävää ainetta, tunnetut siitä, että vastaavat komponentit sisältävät tulta pidättävää ainetta, jonka hajoamis-10 lämpötila on vähintään 100°C korkeampi kuin vastaavien komponenttien sulamispisteet, ja jonka hiukkaskoko on 62 ^um tai tätä pienempi, ja tätä ainetta on vastaavissa komponenteissa 3...Ί5 peino-%, ja yhdyskuitujen koko sisältämä määrä tulta pidättävää ainetta on 5··»10 peino-%.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukaiset tulta pidättävät yhdyskuidut, tunnetut siitä, että mainittuna korkeammalla sulavana komponenttina on polypropyleeni tai sekapolymeraatti, joka pääasiallisesti sisältää propylee-niä, ja että mainittuna alhaammalla sulavana komponentti-20 na on polyetyleeni tai sekapolymeraatti, joka pääasiallisesti sisältää etyleeniä, ja näihin komponentteihin on lisätty yhtä tai useampaa tulta pidättävää ainetta, jonka tai joiden hajoamislämpötila on 2?0°C tai korkeampi.
3. Menetelmä tulta pidättävien yhdyskuitujen val-25 mistamiseksi käyttämällä kuiduiksi muotoiltavaksi soveltuvaa polyolefiiii-polymera8ttia korkeammalla sulavana komponenttina, ja polyolefiini-polymeraattia, jonka sulamispiste on vähintään 10°C alhaisempi kuin korkeammalla sulavan komponentin sulamispiste, alhaisemapana sulavana kom-30 ponenttina, sekoittamalla tulta pidättävää ainetta vastaaviin komponentteihin ja kohdistamalla saatuihin komponentteihin sulate-yhdyskehruu ja tämän jälkeen venytys, tunnettu siitä, että vastaaviin komponentteihin sekoitetaan tulta pidättävää einettä, jonka hajoamislämpöti-35 la on vähintään 100°C vastaavien komponenttien sulamispisteiden yläpuolella, ja jonka hiukkaskoko on 62 ^um tai tä- 75875 ta pienempi, niin että tulta pidättävää ainetta saadaan 3...15 paino-%, ja myös siten, että yhdyskuituihin kokonaisuudessaan sisältyy yhteensä 5. ..10 paino-% tulta pidättävää ainetta, minkä jälkeen täten saadut komponentit 5 sulatetaan lämpötilassa, joka on alempi kuin vastaaviin komponentteihin sisätyvien tulta pidättävien aineiden vastaavat hajoamislämpötilta, minkä jälkeen nämä komponentit kehrätään yhdessä.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä tulta 10 pidättävien yhdyskuitujen valmistamiseksi, tunnettu siitä, että mainittuun korkeammalla sulavaan komponenttiin ja mainittuun alhaammalla sulavaan komponenttiin lisätyt tulta pidättävät aineet ovat tulta pidättäviä orgaanisia halogeeniyhdisteitä, 1 (5 joiden hajoamislämpötila on vähintään 40°C korkeampi kuin vastaavien yhdyskomponenttien kehruulämpötilat. 75875
FI830779A 1982-03-12 1983-03-09 Eldretarderande komponentfibrer och foerfarande foer deras framstaellning. FI75875C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP3916782 1982-03-12
JP57039167A JPS58156019A (ja) 1982-03-12 1982-03-12 難燃性の複合繊維及びその製造方法

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI830779A0 FI830779A0 (fi) 1983-03-09
FI830779L FI830779L (fi) 1983-09-13
FI75875B true FI75875B (fi) 1988-04-29
FI75875C FI75875C (fi) 1988-08-08

Family

ID=12545555

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI830779A FI75875C (fi) 1982-03-12 1983-03-09 Eldretarderande komponentfibrer och foerfarande foer deras framstaellning.

Country Status (7)

Country Link
EP (1) EP0089113B1 (fi)
JP (1) JPS58156019A (fi)
KR (1) KR880000376B1 (fi)
AU (1) AU555246B2 (fi)
DE (1) DE3371545D1 (fi)
DK (1) DK155803C (fi)
FI (1) FI75875C (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2268069B (en) * 1992-06-03 1996-03-06 Cindy Michelle Beli Waterfield Fire retardant disposable nappy
JP3289503B2 (ja) 1994-07-08 2002-06-10 チッソ株式会社 難燃性繊維及び不織布
US6878650B2 (en) 1999-12-21 2005-04-12 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Fine denier multicomponent fibers
WO2003004737A1 (en) * 2001-07-03 2003-01-16 Honeywell International Inc. High-strength thin sheath fibers
MX2010006456A (es) 2007-12-14 2010-09-28 Schlumberger Technology Bv Materiales de consolidacion y usos de los mismos.
CN101903166B (zh) 2007-12-14 2013-07-24 3M创新有限公司 纤维聚集体
CN101903615B (zh) 2007-12-14 2014-04-02 普拉德研究及开发股份有限公司 使用可改变的添加剂处理地下井的方法
DE102013014920A1 (de) * 2013-07-15 2015-01-15 Ewald Dörken Ag Bikomponentenfaser zur Herstellung von Spinnvliesen

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3658634A (en) * 1970-08-20 1972-04-25 Toray Industries Fire-retardant sheath and core type conjugate fiber

Also Published As

Publication number Publication date
FI830779A0 (fi) 1983-03-09
DK155803B (da) 1989-05-16
EP0089113B1 (en) 1987-05-13
DE3371545D1 (en) 1987-06-19
KR880000376B1 (ko) 1988-03-20
AU555246B2 (en) 1986-09-18
FI75875C (fi) 1988-08-08
DK89583D0 (da) 1983-02-25
JPS58156019A (ja) 1983-09-16
EP0089113A3 (en) 1985-06-05
EP0089113A2 (en) 1983-09-21
KR840004191A (ko) 1984-10-10
DK89583A (da) 1983-09-13
AU1242483A (en) 1983-09-15
DK155803C (da) 1989-10-09
FI830779L (fi) 1983-09-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TWI769909B (zh) 聚醯胺奈米纖維非織物
EP2220272B1 (en) Multicomponent fiber with polyarylene sulfide component
FI75875B (fi) Eldretarderande komponentfibrer och foerfarande foer deras framstaellning.
US20030138626A1 (en) Flame retarding polypropylene fiber and production method thereof and flame retarding polypropylene film
WO2021111706A1 (ja) ポリフェニレンエーテル溶融紡糸繊維及びその製造方法、並びに、紙及び布帛
CN102517684A (zh) 阻燃涤纶短纤维的生产工艺
JP7437624B2 (ja) 耐炎化ポリフェニレンエーテル成形体、及び、耐炎化ポリフェニレンエーテル成形体の製造方法
US11965275B2 (en) Method for forming nanofiber nonwoven products
CN113906176B (zh) 熔喷非织造布、过滤器及熔喷非织造布的制造方法
JP2023171380A (ja) ポリフェニレンエーテル溶融押出成形体、及び、ポリフェニレンエーテル溶融押出成形体の製造方法
JPH08246314A (ja) 溶融吹込みポリアリーレンサルファイド微細繊維およびその製造法
JP2003027330A (ja) 難燃性ポリプロピレン繊維及びその製造方法
JPH10219519A (ja) 耐炎性に優れたポリエステル繊維
JPS607722B2 (ja) 難燃性の複合繊維及びその製造方法
KR20130035503A (ko) 높은 벌키성을 갖는 멜트블로운 부직포 및 그의 제조방법
JPH03249250A (ja) 耐熱性不織布
JP5504984B2 (ja) 難燃性湿式不織布とその製造方法
WO2023136141A1 (ja) 耐炎化ポリフェニレンエーテル繊維及び補強繊維を含む耐炎化不織布、耐炎化ポリフェニレンエーテル及び補強繊維を含む耐炎化成型体、並びにそれらの製造方法
JP6652494B2 (ja) ポリエーテルイミド系繊維とその製造方法および該繊維を含む繊維構造物
JP2004131869A (ja) 難燃性を有するポリプロピレン系熱接着性複合繊維及びその製造方法
WO2023136139A1 (ja) ポリフェニレンエーテル繊維及び補強繊維を含む不織布、ポリフェニレンエーテル及び補強繊維を含む成型体、並びにそれらの製造方法
JPS6144967B2 (fi)
KR20210064938A (ko) 폴리페닐렌 설파이드 혼섬 스펀본드 부직포 및 그 제조 방법
FI59804C (fi) Av organiska polymerfibrer bestaoende komposition innehaollande en brandhaemmande bestaondsdel
JPS6120265B2 (fi)

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: CHISSO CORPORATION