FI74479C - Foerfarande foer framstaellning av lagringsstabila vattenhaltiga bestrykningsmedelemulsioner av typen olja i vatten, vilka baserar sig pao en troegflytande cellulosahaltig blandning eller pasta. - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av lagringsstabila vattenhaltiga bestrykningsmedelemulsioner av typen olja i vatten, vilka baserar sig pao en troegflytande cellulosahaltig blandning eller pasta. Download PDF

Info

Publication number
FI74479C
FI74479C FI823383A FI823383A FI74479C FI 74479 C FI74479 C FI 74479C FI 823383 A FI823383 A FI 823383A FI 823383 A FI823383 A FI 823383A FI 74479 C FI74479 C FI 74479C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
weight
water
resins
acetate
emulsifiers
Prior art date
Application number
FI823383A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI823383L (fi
FI74479B (fi
FI823383A0 (fi
Inventor
Klaus Szablikowski
Erhard Luehmann
Lutz Hoppe
Friedrich-Karl Lampert
Original Assignee
Wolff Walsrode Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Wolff Walsrode Ag filed Critical Wolff Walsrode Ag
Publication of FI823383A0 publication Critical patent/FI823383A0/fi
Publication of FI823383L publication Critical patent/FI823383L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI74479B publication Critical patent/FI74479B/fi
Publication of FI74479C publication Critical patent/FI74479C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09DCOATING COMPOSITIONS, e.g. PAINTS, VARNISHES OR LACQUERS; FILLING PASTES; CHEMICAL PAINT OR INK REMOVERS; INKS; CORRECTING FLUIDS; WOODSTAINS; PASTES OR SOLIDS FOR COLOURING OR PRINTING; USE OF MATERIALS THEREFOR
    • C09D101/00Coating compositions based on cellulose, modified cellulose, or cellulose derivatives
    • C09D101/08Cellulose derivatives
    • C09D101/16Esters of inorganic acids
    • C09D101/18Cellulose nitrate

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Paints Or Removers (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Processes Of Treating Macromolecular Substances (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Medicinal Preparation (AREA)
  • Preparation Of Fruits And Vegetables (AREA)
  • Medicines Containing Plant Substances (AREA)
  • Colloid Chemistry (AREA)

Description

1 74479
Menetelmä valmistaa säilytystä kestäviä vesipitoisia öljy vedessä -tyyppisiä päällystysaine-emulsioita, jotka perustuvat jäykkäliikkeiseen selluloosapitoiseen seokseen tai tahnaan 5
Keksintö koskee menetelmää valmistaa säilytystä kestäviä vesipitoisia öljy vedessä -tyyppisiä päällystysaine-emulsioita, jotka perustuvat jäykkäliikkeiseen selluloosapitoiseen seokseen tai tahnaan, joka koostuu sello luloosa-aineesta, pehmittimistä sekä mahdollisesti hartseista, emulgaattoreista, vähintään yhdestä orgaanisesta liuottimesta ja vedestä.
On tunnettua valmistaa vesipitoisia, selluloosa-esteripohjaisia päällystysaineita.
15 Siten kuvataan DE-hakemusjulkaisussa 2 203 554 nitroselluloosalakkaemulsion, jonka kiintoainepitoisuus on 13-16,6 p-% ja liuottimen osuus 37,6-44,2 p-%, valmistusta .
Kiintoaineen ja liuottimen välinen pitoisuus-20 suhde on aina pienempi kuin yksi ja vastaa tavanomaisia pitoisuussuhteita (katso DE-hakemusjulkaisu 2 203 554, sivut 5, 1. luku, jossa viitataan teokseen A. Kraus, Handbuch der Nitrocelluloselacke, Verlag W. Pansegrau, Berlin-Wilmersdorf (1952)).
25 Liuottimen suurta osuutta pidetään välttämättömä nä, koska tavanomaisia mekaanisia emulgointimenetelmiä käytettäessä (katso DE-hakemusjulkaisu 2 203 554, sivu 5, 1. luku) katsotaan viskositeetiltaan alhainen orgaaninen faasi, joka sisältää lakkakomponentit, vält-30 tämättömäksi säilyvän emulsion aikaan saamiseksi. Oltiin sitä mieltä, ettei orgaaninen faasi ole emulgoi-tavissa välttämättömään pisaramuotoon, jos se on jäyk-käliikkeinen tai tahnamainen (A. Kraus, Zentralblatt (1940) 225).
35 Tämän haittapuolen välttämiseksi yritettiin liuottaa lakkakomponentteja ylimäärään orgaanisia liuot- 2 74479 timia, emulgoida sitten veteen ja sen jälkeen poistaa orgaaninen liuotin kokonaan tai osittain tislauksen avulla (DE-hakemusjulkaisu 2 703 075, DE-kuulutusjulkaisu 1 286 672) . Tämän menetelmän haittana on sen työläys ja 5 suuret kustannukset.
Yllättäen havaittiin, että koostumukseltaan keksinnön mukaisista, selluloosapitoisista tahnoista voidaan suoraan valmistaa liuotinpitoisuudeltaan pieniä ja kiintoainepitoisuudeltaan suuria vesipitoisia selluloo-10 salakkaemulsioita, kun suhde kiintoaine: liuotin on ennen veteen emulgointia suurempi tai yhtä suuri kuin 1.
Tällön on yllättävää, että saadaan aikaan orgaanisen faasin pysyvä emulgoituminen veteen suuria leik-kausvoimia käyttämättä ja alhaisissa lämpötiloissa (kor-15 keintaan 45°C:ssa).
Keksintö koskee siten menetelmää valmistaa säilytystä kestäviä vesipitoisia öljy vedessä -tyyppisiä päällystysaine-emulsioita, jotka perustuvat jäykkäliik-keiseen selluloosapitoiseen seokseen tai tahnaan, joka 20 koostuu selluloosa-aineesta, pehmittimistä sekä mahdollisesti hartseista, emulgaattoreista, vähintään yhdestä orgaanisesta liuottimesta ja vedestä. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että selluloosapitoiseen seokseen tai tahnaan, jonka koostumus on: 25 a) 5,0-60 p-% selluloosa-ainetta b) 0,0-55 p-% hartseja c) 0,5-55 p-% pehmittimiä d) 0,0-20 p-% emulgaattoreita e) 0,0-45 p-% vähintään yhtä orgaanista liuotinta 30 f) 0,0-30 p-% vettä, jolloin prosenttiosuuksien a)-f) summan tulee olla aina 100 p-%; 0,1-100 p-% pehmi-tinkomponentista muodostuu ainakin yhdestä etoksyloidus-ta pehmittimestä; ja kiintoaineen ja orgaanisen liuottimen välinen suhde on suurempi tai yhtä suuri kuin 1: 35 sekoitetaan sitä ohentamatta korkeintaan 45°C:n lämpötilassa tavanomainen määrä vettä.
3 74479 Lämpötila on edullisesti korkeintaan 40°C ja vesi lisätään edullisesti pisaroittain.
Selluloosa-aineeksi soveltuvat edullisesti sellu-loosaesterit, erityisesti kaikkia viskositeettiluokkia 5 olevat nitroselluloosat tai pehmitetyt nitroselluloosat tai niiden seokset.
Aivan erityisen soveltuvaa on nitroselluloosa, esimerkiksi tavanomaiset kollodiumvillalaadut, so. sel-luloosatyppihappoesterit, joiden typpipitoisuus on 10,2-10 12,4 p-%.
Pehmittiminä voidaan käyttää tavanomaisia pehmit-timiä, kuten esimerkiksi alifaattisten monokarboksyyli-happojen estereitä, kuten setyyliasetaattia, glykolidi-asetaattia, stearaatteja ja risinoliasetaattia, dikar-15 boksyylihappojen estereitä, kuten esimerkiksi dioktyyli-adipaattia, dimetyylisykloheksyylimetyyliadipaattia ja dibutyylisebasaattia; aromaattisten dikarboksyylihappojen estereitä, kuten esimerkiksi dibutyyliftalaattia, diok-tyyliftalaattia ja disykloheksyyliftalaattia; alifaat-20 tisten trikarboksyylihappojen estereitä, kuten esimer kiksi tributyylisitraattia? epäorgaanisten happojen estereitä, kuten esimerkiksi tributyylifosfaattia ja tri-fenyylifosfaattia; sekä sulfonamideja, öljyjä, kuten risiiniöljyä ja pellavaöljyä, ja mainittujen yhdistei-25 den alkoksylointituotteita, kuten esimerkiksi etoksy-loituja risiini- ja soijaöljyä, stearaatteja ja fosfo-rihappoestereitä.
Aivan erityisen hyvin soveltuvia ovat pehmitti-mien etoksylointituotteet, kuten esimerkiksi etoksyloi-30 tu risiini- ja soijaöljy.
Emulgaattoreina voidaan käyttää mahdollisesti anionisia emulgaattoreita, esimerkiksi pitkäketjuisia alkyyliaryylisulfonaatteja, kuten dodekyylibentseeni-tai butyylinaftaleenisulfonaattia, alkyylisulfaatteja, 35 kuten lauryyli- tai stearyylialkoholisulfaatteja, sul-fomeripihkahappoestereitä, kuten dioktyylidinatriumsuk- 4 74479 kinaattia, tai ei-ionisia emulgaattoreita, kuten oktyy- li- tai nonyylifenolioksietylaatteja, joiden oksiety-lointiaste on tarkoituksenmukaisesti 4-14. Edullisesti käytetään etoksyloituja yhdisteitä.
5 Orgaanisen faasin valmistamisessa tulevat myös kyseeseen kaikki tavalliset orgaaniset liuottimet.
Edullisesti käytetään asetaatteja, kuten etyyliasetaattia, isopropyyliasetaattia, butyyliasetaattia, 2-etyyliheksyyliasetaattia, metoksi-n-butyyliasetaattia 10 ja butyyliglykoliasetaattia, ketoneja, kuten metyyli- isobutyyliketonia, di-isobutyyliketonia, 2-sykloheksyy-liheksanonia ja isoforonia sekä pienimolekyylisiä alkoholeja, kuten butanolia.
Selluloosaliuokseen voidaan lisätä vielä muita 15 tavanomaisia hartseja, kuten esimerkiksi alkydi-, male-iinihappo-, fenoli-, formaldehydi-, ksyleeni-formalde-hydi-, ketoni-, sulfonamidi-, aldehydi-, amiini-, epok-si-, karbamidihappoesteri- ja kumariini-indeenihartse-ja, sakkaroosiestereitä, vinyyli- ja akrylaattihartseja 20 sekä niiden kopolymeraatiohartseja.
Päällystysaine-emulsio valmistetaan liuottamalla toisiinsa selluloosa-aine, pehmitin ja mahdollisesti yksi tai useampia emulgaattoreita ja muita hartseja, mahdollisesti orgaanista liuotinta tai liuotinseos-25 ta käyttäen, ja lisäämällä saatuun jäykkäliikkeiseen selluloosapitoiseen seokseen (tahnaan) lämpötilassa korkeintaan 45°C, edullisesti korkeintaan 40°C, vettä edullisesti pisaroittain.
Käyttötarkoituksesta riippuen (esimerkiksi puu-, 30 metalli-, muovi-, paperi-, nahka-, lasi- ja kalvolakat) voidaan emulsioon lisätä vielä muita tunnettuja orgaanisia liuottimia, jolloin ei tulisi ylittää liuotinainepitoisuutta 25 % lopullisesta lakkavalmisteesta laskettuna. Lisäksi voidaan emulsioon, edullisesti vesi-35 faasiin, lisätä myös sellaisia aineita, jotka parantavat työstettävyyttä tai käyttöteknisiä ominaisuuksia, 5 74479 kuten esimerkiksi liukuaineita, kiillonparantajia, vaahdonestäjiä, kiillotettavuuden parantajia, leviämistä edistäviä aineita, stabilisaattoreita, valonsuoja-aineita ja väriaineita.
5 Keksinnön mukaisesti valmistetuilla vesipitoi silla päällystysaine-emulsioilla on hyvä levittyvyys, hyvä kiilto ja hyvä säilyvyys. Käyttötarkoituksen mukaisesti formuloiduilla lakkakoostumuksilla voi olla esimerkiksi erinomainen alkoholien- ja vedenkesto tai 10 hankauksenkesto märkänä. Erittäin edulliset, ympäristöystävälliset, liuottimista vapaat emulsiot ovat käyttöteknisiltä ominaisuuksiltaan vertailukelpoisia pelkästään orgaanisista liuottimista valmistettujen tavanomaisten lakkojen kanssa.
15 Esimerkki 1
Liuokseen, joka sisältää 55,9 g butyyliglykoliasetaattia, 5,5 g etoksyloitua nonyylifenolia, jonka etoksylointi-aste (EO) on 12, 20 4,7 g etoksyloitua risiiniöljyä, jonka etoksylointias- te (EO) on 80 1,0 g dibutyyliftalaattia ja 50,0 g maapähkinäöljyrasvahappoalkydihartsia (öljypit. n. 41 %), lisättiin 25 55,0 g nitroselluloosa (NC), normi 24E (35,75 g kuivaa NC:a ja 19,25 g vettä) ja homogenointiin 30°C:ssa. Sekoittaen hitaasti 30°C:ssa lisättiin joukkoon pisaroittain 108,9 g vettä.
30 Saatiin 35-%:inen varastointia kestävä emulsio, jonka liuotinosuus oli 20 % (kiintoaine:liuotin = 1,75:1). Läpivirtausaika DIN-4-maljassa oli 12,1 s.
71,4 g 35-%:ista emulsiota ohennettiin vedellä (28,6 g). Saatiin 25-%:inen emulsio, jonka liuotinpitoisuus 35 oli 14,3 %.
6 74479 Tämä emulsio levitettiin ruiskulla puupinnalle 2 (3 ruiskutuskertaa ä 70 g/m emulsiota, kuivauslämpötila 23°C).
Koeolosuhteet ja saadut veden- ja alkoholinkes-5 totulokset on koottu taulukkoon 1.
Esimerkki 2 Tämän esimerkin tarkoituksena on osoittaa, että NC-pitoiset emulsiot ovat erikseen emulgoituihin lakka-raaka-aine-emulsioihin sekoittuvia, ja että niillä on 10 samanlaiset käyttötekniset ominaisuudet kuin emulsioilla, joissa kaikki lakkaraaka-aineet on emulgoitu yhdessä. Emulsio a;
Liuokseen, joka sisälsi 27,3 g butyyliglykoliasetaattia, 15 7,3 g etoksyloitua nonyylifenolia, jonka EO = 12, 3,7 g etoksyloitua risiiniöljyä, jonka EO = 80 ja 1.0 g dibutyyliftalaattia, sekoitettiin 55.0 g nitroselluloosaa, normi 24 E (35,75 g kuivaa NC:a 20 ja 19,25 g vettä) ja homogenoitiin.
Lisättiin sekoittaen 30°C:ssa pisaroittain 42.1 g vettä
Saatiin 35-%:inen säilyvä emulsio, jonka liuotin-pitoisuus oli 20 %.
25 (Kiintoaine:liuotin = 1,75:1).
Emulsio b:
Butyyliglykoliasetaattiin (28,6 g) liuotettiin 50,0 g maapähkinäöljyrasvahappoalkydihartsia (öljypit, n. 41 %) , 30 2,0 g etoksyloitua nonyylifenolia, jonka EO = 12 ja 1.0 g etoksyloitua risiiniöljyä, jonka EO = 80 ja sekoittaen lämpötilassa 30°C lisättiin pisaroittain 66,8 g vettä.
35 Saatiin säilyvä 35-%:inen dispersio, jonka liuotin- pitoisuus oli 20 %.
136,4 g emulsiota a sekoitettiin 7 74479 148/4 g:aan emulsiota b ja 193.2 g:aan vettä.
Saatiin 25-%:inen emulsio, jonka liuotinpitoisuus oli 14 % (kiintoaine:liuotin = 1,79:1). Ulosvirtausai- 5 ka DIN 4 -maljassa oli 11,8 s.
Sitten tämä emulsio levitettiin ruiskulla puu- 2 pinnalle (3 ruiskutuskertaa ä 70 g/m emulsiota, kui-vauslämpötila 23°C).
Koeolosuhteet ja saadut veden- ja alkoholinkes-10 totulokset on koottu taulukkoon 1.
Esimerkki 3
Liuokseen, joka sisälsi 6.0 g etoksyloitua risiiniöljyä, jonka EO = 33, 9.0 g etoksyloitua nonyylifenolia, jonka EO = 12, 15 4,5 g dibutyyliftalaattia, 4,5 g bentsyylibutyyliftalaattia, 40.0 g maapähkinäöljyrasvahappoalkyydihartsia (öljy- pit. n. 43 %), 8.0 g natriumhydroksidin 10-%:ista vesiliuosta, 20 32,5 g maleinaattihartsia, 34.0 g ureahartsia (60 % butanolissa) ja 89,2 g butyyliglykoliasetaattia sekoitettiin 97.0 g:aan nitroselluloosaa, normi 24 E (63 g kuivaa 25 NC:a ja 34 g vettä) ja homogenoitiin.
Sekoittaen 30°C:ssa lisättiin pisaroittain 189.3 g vettä.
Saatiin 35-%:inen säilyvä emulsio, jonka liuotinpitoisuus oli 20 %. (Kiintoaine:liuotin = 1,75:1).
30 Virtausaika DIN 4 -maljassa oli 15,2 s.
71.5 g esimerkin 1 mukaista emulsiota sekoitettiin 28.5 g:aan vettä
Saatiin 25-%:inen emulsio, jonka liuotinpitoisuus oli 14,3 %.
35 Tämä emulsio levitettiin sitten ruiskulla puu- 2 pinnalla (3 ruiskutuskertaa ä 70 g/m emulsiota, kux-vauslämpötila 23°C).
8 74479
Koeolosuhteet ja saadut veden- ja alkoholinkes-totulokset on koottu taulukkoon 1.
Esimerkki 4
Liuokseen, joka sisälsi 5 73,8 g etoksyloitua risiiniöljyä, jonka EO = 33, 66,2 g etoksyloitua nonyylifenolia, jonka EO = 12, 60.0 g dibutyyliftalaattia, 13,4 g risiiniöljyä ja 272,0 g butyyliglykoliasetaattia sekoitettiin 10 300,0 g nitroselluloosaa, normi 12 E (195 g kuivaa nit- roselluloosaa ja 105 g vettä) ja homogenoitiin 30°C:ssa. Sen jälkeen lisättiin hitaasti sekoittaen 30°C:ssa 10.0 g NaOH:n 10-%:ista vesiliuosta ja sen jälkeen 15 566,0 g vettä pisaroittain.
Saatiin 30-%:inen säilyvä emulsio, jonka liuotin-pitoisuus oli 20 %.
(Kiintoaine:liuotin = 1,5:1).
Virtausaika DIN 4 -maljassa li 14,8 s.
20 50 g 30-%:ista emulsiota ohennettiin 50 g:11a vettä.
Saatiin 15-%:inen emulsio, jonka liuotinpitoisuus oli 10 %.
Tämä emulsio ruiskutettiin sitten nahkapinnalle 2 25 (2 ruiskutuskertaa ä 50 g/m emulsiota, kuivauslämpötila 23°C).
Koeolosuhteet ja saadut hankauksenkestotulokset märkänä on koottu taulukkoon 2.
Esimerkki 5 30 Liuokseen, joka sisälsi 18.0 g di-isobutyyliketonia, 4.0 g dioktyyliftalaattia ja 4.0 g etoksyloitua risiiniöljyä, EO = 40, sekoitettiin 35 18,0 g nitroselluloosaa, normi 12 E (11,7 g kuivaa nit roselluloosaa ja 6,3 g isopropanolia) ja homo- 9 74479 genoitiin. Sen jälkeen lisättiin hitaasti sekoittaen 30°C:ssa 70.0 g vettä.
Saatiin säilyvä 20-%:inen emulsio, jonka liuotin-5 pitoisuus oli 20 % (kiintoaine-liuotin = 1:1), jonka läpivirtausaika DIN 4 -maljassa oli 15,0 s.
Tämä emulsio levitettiin sitten ruiskulla nah- 2 kapinnalle (2 ruiskutuskertaa ä 50 g/m emulsiota, kui-vauslämpötila 23°C).
10 Koeolosuhteet ja saadut hankauksenkestotulokset märkänä on koottu taulukkoon 2.
Esimerkki 6
Liuokseen, joka sisälsi 40.0 g etoksyloitua risiiniöljyä, EO = 33, 15 20,0 g dibutyyliftalaattia ja 80.0 g butyyliglykolaattia, sekoitettiin 215,4 g nitroselluloosaa, normi 24 E (140,0 g kuivaa NC:a ja 75,4 g vettä) ja homogenoitiin 35°C:ssa, hitaasti sekoitettaen lisättiin pisaroittain 20 30°C:ssa 1,5 g NaOHrn 10-%:ista vesiliuosta ja sen jälkeen 30°C:ssa pisaroittain 140,1 g vettä.
Saatiin 40-%:inen säilyvä emulsio, jonka liuotin-25 pitoisuus oli 16 %. Tämä emulgaattoreista vapaa NC-pi-toinen emulsio on formuloitavissa halutun käytön mukaisesti. (Kiintoaine:liuotin = 2,5:1).
Läpivirtausaika DIN 4 -maljassa oli 19,2 s.
Esimerkki 7 30 Toistettiin DE-hakemusjulkaisun 2 203 554 esimerk ki 1, mutta korvattiin annettu liuotinseos, 25 paino-osaa etyyliheksyyliasetaattia, 25 paino-osaa di-isobu-tyyliketonia ja 19 paino-osaa tolueenia, 18 paino-osalla di-isobutyyliketonia siten, että saatiin samanlaiset 35 pitoisuussuhteet kuin esimerkissä 5. Tämän kokeen tarkoituksena on osoittaa, että kun kiintoaineen ja liuot- 10 74479 timen välinen suhde muutetaan l:3:sta 1:1 reen, ei tavanomaisella tunnetulla emulgointimenetelmällä ole valmistettavissa pysyviä emulsioita.
18.0 g nitroselluloosaa, normi 12 E (11,7 g kuivaa nit- 5 roselluloosa ja 6,3 g isopropanolia), 5.0 g risiiniöljyä, 4.0 g dioktyyliftalaattia ja 4.0 g etoksyloitua risiiniöljyä (EO = 40) liuotettiin 18.0 g:aan di-isobutyyliketonia. Suurinopeuksisilla se- 10 koitusturbiinilla seokseen emulgoitiin 75.0 g vettä. Lämpötila kohosi emulgoinnin aikana 65°C:een.
Saatiin 20-%:inen emulsio, joka sisälsi 20 % liuotinta, ja joka hajosi heti irreversiibelisti.
15 Taulukko I
Esimerkki 123
Virtausaika 1 11,8 11,8 12,3 20 Vedenkesto 20 0 0
Alkoholin- kesto 3 0/1 0/1 0 25 Säilytyksen ei muutoksia ei muutoksia ei muutoksia . . 30 vrk:n 30 vrk:n 30 vrk:n kuluttua kuluttua kuluttua ^ mitatut DIN 4 -maljalla 2 1 o
Koe tehtiin viikon säilytyksen jälkeen (23 C). Kuormi- 30 tus veteen kastetulla huovalla, vaikutusaika 1 h.
3
Koejärjestely sama kuin 2:ssa; veden sijasta käytettiin 50-%:ista etanolin vesiliuosta.
11 74479
Taulukko 2
Esimerkki 4 5 Säilytyksen ei muutoksia ei muutoksia kesto 30 vrk:n ku- 30 vrk:n kuluttua luttua
Virtausaika 1 11,8 15,0
Hankauksen 1000 1000 kesto märkänä 2 *" mitattu DIN 4 -maljalla 2
Koe tehtiin, kun koekappaleita oli säilytetty 2 vrk 23°C:ssa. Vedellä kostutettua huopaa (läpimitta 2,5 cm) 15 pyöritettiin 1,00 kg:n kuormituksen alaisena päällysteellä. Laskettiin kierrosluku, jonka jälkeen päällysteestä oli irronnut lakkakerros.

Claims (8)

74479
1. Menetelmä valmistaa säilytystä kestäviä vesipitoisia öljy vedessä -tyyppisiä päällystysaine-emul- 5 sioita, jotka perustuvat jäykkäliikkeiseen selluloosa-pitoiseen seokseen tai tahnaan, joka koostuu selluloosa-aineesta, pehmittimistä, sekä mahdollisesti hartseista, emulgaattoreista, vähintään yhdestä orgaanisesta liuottimesta ja vedestä, tunnettu siitä, että 10 selluloosapitoiseen seokseen tai tahnaan, jonka koostumus on: a) 5,0-60 p-% selluloosa-ainetta b) 0,0-55 p-% hartseja c) 0,5-55 p-% pehmittimiä 15 d) 0,0-20 p-% emulgaattoreita e) 0,0-45 p-% vähintään yhtä orgaanista liuotinta f) 0,0-30 p-% vettä, jolloin prosenttiosuuksien a)-f) summan tulee olla aina 100 p-%; 0,1-100 p-% peh-mitinkomponentista muodostuu ainakin yhdestä etoksyloi- 20 dusta pehmittimestä; ja kiintoaineen ja orgaanisen liuottimen välinen suhde on suurempi tai yhtä suuri kuin 1; sekoitetaan sitä ohentamatta korkeintaan 45°C:n lämpötilassa tavanomainen määrä vettä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, 25 tunnettu siitä, että seoksen tai tahnan koostumus on: a) 15-45 p-% selluloosa-ainetta b) 0-35 p-% hartseja c) 1-30 p-% pehmitintä 30 d) 0-12,5 p-% emulgaattoreita e) 5-35 p-% vähintään yhtä orgaanista liuotinta f) 5-25 p-% vettä, jolloin prosenttiosuuksien a)-f) summan tulee olla 100 p-%:
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetel- 35 mä, tunnettu siitä, että pehmittimenä käytetään alifaattisen C2_1g-monokarboksyylihappojen, aromaattis- 13 74479 ten C4_^Q-dikarboksyylihappojen, alifaattisten Cg-tri-karboksyylihappojen,aromaattisten dikarboksyylihappojen sekä yksiarvoisten C2_^Q-alkoholien, kaksiarvoisten C2-6~ alkoholien ja kolmiarvoisten C -alkoholien muodostamia 5 estereitä tai epäorgaanisten happojen estereitä tai sulfonamide ja, risiiniöljyä, pellavaöljyä tai mainittujen yhdisteiden alkoksylointituotetta.
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pehmittimenä käyte- 10 tään etoksyloitua risiini- tai soijaöljyä.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hartseina, orgaanisina liuottimina ja emulgaattoreina käytetään nitro-lakoissa tavanomaisia yhdisteitä.
6. Jonkin patenttivaatimuksista 1-5 mukainen me netelmä, tunnettu siitä, että orgaanisina liuottimina käytetään etyyliasetaattia, isopropyyliasetaattia, butyyliasetaattia, 2-etyyliheksyyliasetaattia, metoksi-n-butyyliasetaattia, etyyliglykoliasetaattia, 20 butyyliglykoliasetaattia, asetonia, metyyli-isobutyy-liketonia, di-isobutyyliketonia, 2-sykloheksyyliheksa-nonia, metyyli-isoamyyliketonia, asetonia, butanolia tai isoforonia ja tavanomaisina hartseina alkydi-, male-iinihappo-, fenoli-, formaldehydi-, ksyleeni-formalde-25 hydi-, ketoni-, sulfonamidi-, aldehydi-, amiini-, epok-si-, karbamidihappoesteri- tai kumariini-indeenihartse-ja, sakkaroosiestereitä, vinyyli- tai akrylaatti- tai niiden kopolymeraatiohartseja.
7. Jonkin patenttivaatimuksista 1-6 mukainen me-30 netelmä, tunnettu siitä, että emulgaattoreina käytetään dodekyylibentseeni- tai butyylinaftaleeni-sulfonaattia, lauryyli- tai stearyylisulfaattia, diok-tyylidinatriumsukkinaattia tai oktyyli- tai nonyylife-nolioksietylaattia, jonka etoksylointiaste on 4-14.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vesi lisätään pisaroittaan. 74479
FI823383A 1981-10-07 1982-10-05 Foerfarande foer framstaellning av lagringsstabila vattenhaltiga bestrykningsmedelemulsioner av typen olja i vatten, vilka baserar sig pao en troegflytande cellulosahaltig blandning eller pasta. FI74479C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3139840 1981-10-07
DE19813139840 DE3139840A1 (de) 1981-10-07 1981-10-07 Zaehfluessiges cellulosehaltiges gemisch (paste) und verfahren zur herstellung von waessriger ueberzugsemulsion aus diesem

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI823383A0 FI823383A0 (fi) 1982-10-05
FI823383L FI823383L (fi) 1983-04-08
FI74479B FI74479B (fi) 1987-10-30
FI74479C true FI74479C (fi) 1988-02-08

Family

ID=6143585

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI823383A FI74479C (fi) 1981-10-07 1982-10-05 Foerfarande foer framstaellning av lagringsstabila vattenhaltiga bestrykningsmedelemulsioner av typen olja i vatten, vilka baserar sig pao en troegflytande cellulosahaltig blandning eller pasta.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4517324A (fi)
EP (1) EP0076443B1 (fi)
JP (1) JPS5883035A (fi)
AT (1) ATE24013T1 (fi)
DE (2) DE3139840A1 (fi)
ES (1) ES8401508A1 (fi)
FI (1) FI74479C (fi)

Families Citing this family (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4502888A (en) * 1982-12-13 1985-03-05 The Dow Chemical Company Aqueous dispersions of plasticized polymer particles
DE3444493A1 (de) * 1984-12-06 1986-06-12 Bayer Ag, 5090 Leverkusen Zaehfluessiges cellulosehaltiges gemisch (paste) und deren verwendung zur herstellung von waessrigen ueberzugsdispersionen
US4687594A (en) * 1985-05-10 1987-08-18 Stepan Company Emulsifiers useful in the manufacture of high solids emulsion polymers
DE3528266A1 (de) * 1985-08-07 1987-02-12 Wolff Walsrode Ag Fliesenkleber auf basis wasserverduennbaren, cellulosehaltigen pasten
DE3639431A1 (de) * 1986-11-18 1988-05-26 Basf Lacke & Farben Waessriges ueberzugsmittel auf der basis von nitrocellulose, verfahren zu seiner herstellung sowie seine verwendung, insbesondere zur beschichtung von holz, folien und papier
US5362313A (en) * 1990-08-24 1994-11-08 Wolff Walsrode Ag Coating composition and its use
DE4026701A1 (de) * 1990-08-24 1992-02-27 Wolff Walsrode Ag Ueberzugsmittel sowie dessen verwendung
US5284885A (en) * 1992-09-29 1994-02-08 Agri-Film, Inc. Aqueous nitrocellulose compositions
US6780903B2 (en) 1996-12-31 2004-08-24 Valtion Teknillinen Tutkimuskeskus Process for the preparation of polymer dispersions
FI105566B (fi) * 1996-12-31 2000-09-15 Valtion Teknillinen Menetelmä polymeeridispersioiden valmistamiseksi
US6218448B1 (en) 1998-04-01 2001-04-17 Akzo Nobel N.V. Mixtures or pastes based on cellulose and the use thereof in coatings
DE19936635A1 (de) * 1999-08-04 2001-02-15 Wolff Walsrode Ag Wäßrige Überzugsmittel und dessen Verwendung in Lacken
DE19936634A1 (de) * 1999-08-04 2001-02-15 Wolff Walsrode Ag Cellulose-Substanz-enthaltendes Überzugsmittel sowie dessen Verwendung in Lacken
DE10152396A1 (de) * 2001-10-24 2003-05-15 Bowas Ag Fuer Industrievertrie Herstellung wasserfreier Nitrocellulose und Eyplosivstoffe in sphäroider Form
EP2028204A1 (de) 2007-08-22 2009-02-25 Bayer MaterialScience AG NC-PU Dispersionen mit beschleunigter Trocknung
US20110319530A1 (en) 2010-06-29 2011-12-29 Eastman Chemical Company Processes for making cellulose estate/elastomer compositions
US9273195B2 (en) 2010-06-29 2016-03-01 Eastman Chemical Company Tires comprising cellulose ester/elastomer compositions
US20130150493A1 (en) 2011-12-07 2013-06-13 Eastman Chemical Company Process for dispersing cellulose esters into elastomeric compositions
KR101281865B1 (ko) 2012-02-16 2013-07-05 한국기술교육대학교 산학협력단 가죽용 코팅 조성물
US10077343B2 (en) 2016-01-21 2018-09-18 Eastman Chemical Company Process to produce elastomeric compositions comprising cellulose ester additives

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE540723C (de) * 1928-12-04 1931-12-24 I G Farbenindustrie Akt Ges Zusatzmittel fuer kompakte Kunststoffe
DE918286C (de) * 1942-04-29 1954-09-23 Wasagchemie Ag Verfahren zur Herstellung von Nitrocellulose-Emulsionen mit hohem Trockengehalt
US3216840A (en) * 1963-04-22 1965-11-09 Eastman Kodak Co Cellulose ester article having reduced blushing
US3522070A (en) * 1965-01-21 1970-07-28 Du Pont Aqueous coating compositions containing dispersed submicron cellulosic polymer particles and the process of preparing said coating compositions
NL6602026A (fi) * 1966-02-16 1967-08-17
US3421919A (en) * 1966-04-18 1969-01-14 Hercules Inc Nitrocellulose latices comprising both overplasticized and underplasticized nitrocellulose particles
US3556826A (en) * 1967-02-17 1971-01-19 Du Pont Nitrocellulose coated plastic film
DE1922411B2 (de) * 1969-05-02 1974-11-14 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Wäßrige Emulsionen von Collodiumwolle-Lösungen in organischen Lösungsmitteln
GB1426727A (en) * 1972-05-09 1976-03-03 Beecham Group Ltd Shampoo compositions
US4153592A (en) * 1974-11-04 1979-05-08 The Goodyear Tire & Rubber Company Method of preparing a coating composition
DE2542767A1 (de) * 1975-09-25 1977-04-07 Kepec Chem Fab Gmbh Mittel fuer die zurichtung von leder und lederaustauschstoffen
US4177172A (en) * 1977-01-26 1979-12-04 Bayer Aktiengesellschaft Aqueous nitrocellulose/alkyd resin dispersion

Also Published As

Publication number Publication date
ES516279A0 (es) 1983-12-16
US4517324A (en) 1985-05-14
JPH0534378B2 (fi) 1993-05-21
FI823383L (fi) 1983-04-08
ES8401508A1 (es) 1983-12-16
EP0076443A2 (de) 1983-04-13
DE3139840A1 (de) 1983-04-21
FI74479B (fi) 1987-10-30
EP0076443A3 (en) 1984-04-18
FI823383A0 (fi) 1982-10-05
JPS5883035A (ja) 1983-05-18
ATE24013T1 (de) 1986-12-15
DE3274555D1 (en) 1987-01-15
EP0076443B1 (de) 1986-12-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI74479C (fi) Foerfarande foer framstaellning av lagringsstabila vattenhaltiga bestrykningsmedelemulsioner av typen olja i vatten, vilka baserar sig pao en troegflytande cellulosahaltig blandning eller pasta.
KR100286599B1 (ko) 고가교도를가진페인트와프라이머스트리핑용수성조성물
JPS6211032B2 (fi)
WO2018064668A1 (en) Tung oil-based non-lapping water-compatible wood stain
JPS6254829B2 (fi)
US3617314A (en) Wood treatment
US4005051A (en) Water-compatible solvents for film-forming resins and resin solutions made therewith
US2565602A (en) Stain-filler emulsion and method of applying same
US6153573A (en) Aqueous composition for plasticizing paint prior to strip
EP0184127B1 (de) Zähflüssiges cellulosehaltiges Gemisch (Paste) und deren Verwendung zur Herstellung von wässrigen Überzugsdispersionen
DE565267C (de) Verfahren zur Herstellung von UEberzuegen
US2216233A (en) Cellulose derivative emulsions
SU444795A1 (ru) Состав дл отделки изделий из древесины
DE2011537A1 (de) Mit Wasser verdünnbares, säurehärtendes Anstrichmittel
US1953583A (en) Resinous composition and process of applying same
US2099570A (en) Coatings
US2506223A (en) Brushing lacquer
US2099501A (en) Nitrocellulose emulsions and method of producing
US2456670A (en) Cellulose compound wrinkle composition
DE623471C (fi)
US2567924A (en) Wood filler composition
US2852403A (en) Cellulose mixed ester coating composition
DE560703C (de) Verfahren zur Erhoehung der Elastizitaet organischer Werkstoffe
DE529494C (de) Grundiermittel
AT126111B (de) Lacke, Spachtelmassen u. dgl.

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired

Owner name: WOLFF WALSRODE AKTIENGESELLSCHAFT