FI73977C - Foerfarande foer framstaellning av s- (karboxi-metyl)-(r)-cystein och s-(karboximetyl)-(s)-cystein. - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av s- (karboxi-metyl)-(r)-cystein och s-(karboximetyl)-(s)-cystein. Download PDF

Info

Publication number
FI73977C
FI73977C FI830037A FI830037A FI73977C FI 73977 C FI73977 C FI 73977C FI 830037 A FI830037 A FI 830037A FI 830037 A FI830037 A FI 830037A FI 73977 C FI73977 C FI 73977C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cysteine
carboxymethyl
ammonium salt
solution
water
Prior art date
Application number
FI830037A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI73977B (fi
FI830037L (fi
FI830037A0 (fi
Inventor
Axel Kleemann
Juergen Martens
Horst Weigel
Original Assignee
Degussa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Degussa filed Critical Degussa
Publication of FI830037A0 publication Critical patent/FI830037A0/fi
Publication of FI830037L publication Critical patent/FI830037L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73977B publication Critical patent/FI73977B/fi
Publication of FI73977C publication Critical patent/FI73977C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07CACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
    • C07C319/00Preparation of thiols, sulfides, hydropolysulfides or polysulfides
    • C07C319/26Separation; Purification; Stabilisation; Use of additives
    • C07C319/28Separation; Purification
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07BGENERAL METHODS OF ORGANIC CHEMISTRY; APPARATUS THEREFOR
    • C07B2200/00Indexing scheme relating to specific properties of organic compounds
    • C07B2200/07Optical isomers
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07BGENERAL METHODS OF ORGANIC CHEMISTRY; APPARATUS THEREFOR
    • C07B2200/00Indexing scheme relating to specific properties of organic compounds
    • C07B2200/13Crystalline forms, e.g. polymorphs

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

1 73977
Menetelmä S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiinin ja S-(karbok-simetyyli)-(S)-kysteiinin valmistamiseksi
Keksinnön kohteena on menetelmä S-(karboksimetyyli)-5 (R)-kysteiinin ja S-(karboksimetyyli)-(S)-kysteiinin val mistamiseksi molempien enantiomeerien seoksesta.
S-(karboksimetyyli)-kysteiinillä, erityisesti (R)-enantiomeerillä, on merkitystä farmaseuttisena vaikutusai-neena ja sitä käytetään myös kosmeettisessa teollisuudessa, 10 esimerkiksi valmistettaessa hiusten kiinnitysaineita.
S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiiniä on valmistettu pitkän aikaa lähtemällä luonnon keratiinipitoisista raaka-aineista. Nämä raaka-aineet hydrolysoitiin ja käsiteltiin edelleen (R)-kysteiiniksi, jonka voitiin sen jälkeen antaa 15 reagoida artikkelista J. Org. Chem. 16 (1951), ss. 749 - 753 tunnetulla menetelmällä alkalisessa väliaineessa kloo-rietikkahapon kanssa S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiiniksi. Sopivia luonnon raaka-aineita on kuitenkin käytettävissä vain rajoitetusti.
20 Sitä vastoin synteettistä (R,S)-kysteiiniä on hel posti saatavissa esimerkiksi artikkelin Angew. Chem. 93 (1981), ss. 680 - 683 mukaisella menetelmällä 2,2-dimetyy-li-3-tiatsoliinin ja 2,2-dimetyylitiatsolidiini-4-karbonit-riilin kautta. Sen reagoidessa kloorietikkahapon kanssa 25 muodostuu sitten S-(karboksimetyyli)-(R,S)-kysteiiniä. Tämän rasemaatin erottaminen molemmiksi optisesti aktiivisiksi enantiomeereiksi vaatii tehokkaan erotusmenetelmän.
Keksinnön mukainen menetelmä on tunnettu siitä, että molempien enantiomeerien seos liuotetaan veteen niin 30 suuren ammoniakkimäärän läsnäollessa, että muodostuneen am-moniumsuolojen liuoksen pH-arvo on välillä 6-9, ammonium-suolojen liuos saatetaan ylikyllästystilaan, toisen enantio-meerin ammoniumsuola kiteytetään lisäämällä tämän enantio-meerin ammoniumsuola-ymppikiteitä - mikäli lähtöseos sisäl-35 tää ylimäärin toista näistä enantiomeereistä, käytetään tämän enantiomeerin ammoniumsuolaa - erottuneet kiteet eristetään, jäljelle jääneen enantiomeerin ammoniumsuola kiteytetään lisäämällä jäljellä olevaan emäliuokseen tämän enan- 2 73977 tiomeerin ammoniumsuola-ymppikiteitä, erottuneet kiteet eristetään ja lopuksi saadut S-(karboksimetyyli)-kysteii-ni-enantiomeerit vapautetaan ammoniumsuoloista.
Keksinnön mukaisen menetelmän suorittamiseksi ero-5 tettava S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiinin ja S-(karboksi-metyyli)-(S)-kysteiinin seos joko liuotetaan ammoniakin vesiliuokseen tai suspendoidaan veteen ja liuotetaan johtamalla suspensioon ammoniakkia kaasun muodossa. Kummassakin tapauksessa ammoniakin määrä on mitoitettava sellaiseksi, 10 että muodostuneen ammoniakkisuolojen liuoksen pH-arvo on välillä 6-9, ensisijaisesti välillä 7 - 8,5. Jotta ammo-niumsuolojen liuos saataisiin alusta pitäen mahdollisimman konsentroiduksi, voi olla tarkoituksenmukaista, että liuottaminen suoritetaan normaalia korkeammassa, välillä 25 -75°C 15 olevassa lämpötilassa.
Tämän jälkeen ammoniumsuolojen liuos saatetaan yli-kyllästystilaan. Tämä voi tapahtua olosuhteista riippuen haihduttamalla tai jäähdyttämällä liuos, lisäämällä veden kanssa sekoittuvaa orgaanista liuotinta, erityisesti meta-20 nolia tai etanolia, tai useamman tällaisen toimenpiteen yhdistelmän avulla.
Sen jälkeen kiteytetään tämän enantiomeerin ammo-niumsuola lisäämällä tämän enantiomeerin ammoniumsuola-ymppikiteitä. Jos lähtöseos on aito rasemaatti, sisältäen 25 siis kumpaakin enantiomeeriä suhteessa 1:1, ymppäämiseen voidaan käyttää S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiinin tai S-(karboksimetyyli)-(S)-kysteiinin ammoniumsuolaa. Jos sitä vastoin lähtöseos jo sisältää ylimäärin toista enantiomeeriä, ymppäykseen on käytettävä ylimäärin läsnäolevan enan-30 tiomeerin ammoniumsuolaa.
Erottuneet kiteet eristetään tarkoituksenmukaisesti jonkin hetken seisottamisen jälkeen. Eristäminen voi tapahtua tavalliseen tapaan, esim. suodattamalla, sentrifu-goimalla tai dekantoimalla emäliuos. Raakakiteet voidaan 35 tämän jälkeen puhdistaa edelleen, esimerkiksi kiteyttämällä uudelleen vesipitoisesta metanolista, mahdollisesti lisäämällä kyseisen optisesti puhtaan ammoniumsuolan ymppikitei-tä.
3 73977
Ensimmäisen enantiomeerin ammoniumsuolan eristämisen jälkeen jäljelle jääneeseen emäliuokseen, joka sisältää ylimäärin toisen enantiomeerin ammoniumsuolaa, lisätään nyt tämän toisen enantiomeerin ammoniumsuola-ymppikiteitä, jol-5 loin tämän toisenkin enantiomeerin ammoniumsuola saadaan kiteytymään. Erottuneet kiteet eristetään jälleen ja puhdistetaan edelleen edellä selitetyllä tavalla.
Erittäin edullista on, jos ensimmäisen enantiomeerin ammoniumsuolan eristämisen jälkeen jäljelle jääneeseen emä-10 liuokseen lisätään ennen jatkokäsittelyä lisää raseemista S-(karboksimetyyli)-kysteiiniä, joko ammoniumsuolan muodossa tai lisäämällä saman aikaisesti ammoniakkia sellaisin määrin, että muodostuneen liuoksen pH-arvo on jälleen edellä mainituissa rajoissa.
15 Lopuksi kyseinen S-(karboksimetyyli)-kysteiini va pautetaan erikseen molemmista erotetuista ja mahdollisesti edelleen puhdistetuista ammoniumsuoloista. Tämä voi tapahtua esimerkiksi siten, että ammoniumsuola liuotetaan veteen ja pH-arvo säädetään epäorgaanisella hapolla, esim. suola-20 hapolla, lähelle S-(karboksimetyyli)-kysteiinin isoelektris-tä pistettä, siis pH-arvoon noin 2-3. Tällöin erilleen saostuva S-(karboksimetyyli)-kysteiini eristetään ja kuivataan. Vaihtoehtoisesti ammoniumsuola voidaan muuttaa io-ninvaihtaja avulla vapaaksi S-(karboksimetyyli)-kysteiinik-25 si.
Erityisen edulliseksi keksinnön mukainen menetelmä muodostuu jos se suoritetaan lukuisissa seuraavan reaktio-kaavion mukaisissa vaiheissa. Tässä kaaviossa (RSJ-SCC.NH^ merkitsee raseemisen S-(karboksimetyyli)-kysteiinin ammo-30 niumsuolaa, (R)-SCC.NH-j S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiinin ammoniumsuolaa ja (SJ-SCC.NH^ S-(karboksimetyyli)-(S)-kysteiinin ammoniumsuolaa.
4 73977
Reaktiokaavio (rs)-scc.nh3 5 (r)-scc.nh3 (s)-scc.nh31 emäliuos «A«
(rs)-scc.nhJ
m— + (RS)-SCC.NH3 10 emäliuos ({rsJ+scc.nh^ ^-+ (RS)-SCC.NH3 ( R) -see .UhT^ T< S) -see. NH3 3 + J Y emäliuos"C" (RS)-SCC.NH-
u I
20 [ + jne.
25 Paremman kokonaiskuvan saamiseksi tässä kaaviossa ei ole huomioitu mahdollisesti tarpeellista kyseisen eristetyn ammoniumsuolan uusintakiteytystä. Jos uusintakiteytys suoritetaan, tarkoituksenmukaisuussyistä tällöin saatava emäliuos lisätään erotusvaiheen sopivaan emäliuokseen, siis 30 esim. (R)-SCC.NH3:n uusintakiteytyksen emäliuos "B":n emä-liuokseen jne. ja (S)-SCC,NH3:n uusintakiteytyksen emäliuos emäliuokseen "A", "C" jne.. Mikäli ammoniumsuolojen liuoksen ylikyllästystila aiheutetaan lisäämällä orgaanista liuotinta ja/tai kulloinkin erotetun ammoniumsuolan uusin- 35 takiteytyksessä käytetään mukana sellaista orgaanista liuotinta, suositeltavaa on, että saadut orgaaniset liuottimet erotetaan tislaamalla ennen mahdollisesti yhdistettyjen emä-liuosten jatkokäsittelyä.
5 73977
Kuvatun monivaiheisen menetelmätavan yhteydessä molempien enantiomeerien ammoniumsuolat erottuvat toisistaan lopuksi täydellisesti, minkä seurauksena molempien optisesti aktiivisten S-(karboksimetyyli)-kysteiinien saannot ovat 5 vastaavasti suuret.
Keksinnön mukaista menetelmää voidaan käyttää myös puhdistettaessa raakaa, optiselta puhtaudeltaan vielä epätyydyttävää S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiiniä tai S-(karboksimetyyli) -(S)-kysteiiniä, joissa toista enantiomeereis-10 tä on jo ylimäärin. Tällä lisäpuhdistuksella on erityinen merkitys puhtaan S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiinin saamiseksi, joka on valmistettu (R,R)-kystiinistä tai (R)-kys-teiinistä. Sillä hydrolysoitaessa luonnon keratiinipitoisia raaka-aineita tapahtuu huomattavassa määrin luonnon kystii-15 nin tai kysteiinin rasemisoitumista.
Toisaalta keksinnön mukaisella menetelmällä saadulle ja aikaisemmin vielä vähemmän kysytylle S-(karboksimetyyli) - (S) -kysteiinille voidaan luonnollisesti suorittaa raseraisointikäsittely ja sen jälkeen sitä voidaan käyttää 20 lähtöaineena edelleen S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiinin saamiseksi. Rasemisoituminen voidaan aiheuttaa esimerkiksi keittämällä suolahapon vesiliuoksessa salisyylialdehydin läsnäollessa.
Keksintöä selvennetään lähemmin seuraavin esimer-25 kein. Prosentit tarkoittavat painoprosentteja, ellei toisin ole mainittu.
Esimerkeissä käytettyä S-(karboksimetyyli)-(R,S)-kysteiiniä valmistettiin seuraavasti: 140 g (1 mooli) synteettistä (R,S)-kysteiini-hydro-30 kloridia ja 160 g ( 4 moolia) natriumhydroksidia liuotettiin 1000 mlraan vettä. Liuokseen lisättiin ensin 3 g nat-riumvetysulfiittia ja sitten 45 minuutin aikana 95 g (1 moo li) monokloorietikkahappoa. Reaktioseoksen lämpötila pidettiin tänä aikana 20°C:ssa ja sen jälkeen vielä 3 tuntia 35 25 - 30°C:ssa. Lopuksi säädettiin pH arvoon 3,0 lisäämällä väkevää kloorivetyhapon vesiliuosta, minkä jälkeen erottui S-(karboksimetyyli)-(R,S)-kysteiiniä. Se suodatettiin erilleen 10°C:ssa, pestiin vedellä niin kauan, että suodoksessa 6 73977 ei ollut enää kloridi-ioneja ja kuivattiin vakuumissa 150°C:ssa. Saanto oli 173 g, vastaten 97 %:a teoreettisesta määrästä, sulamispiste oli 188 - 192°C (hajosi). Alkuaineanalyysi: 5 Laskettu: C 33,51 H 5,06 N 7,82 S 17,89
Todettu: C 33,70 H 5,07 N 7,91 S 17,79
Esimerkeissä saatujen optisesti aktiivisten enan-tiomeerien osalta tutkittiin niiden spesifinen kiertoarvo ast. cm3/dm.g.
10 Esimerkki 1 40 g S-(karboksimetyyli)-(R,S)-kysteiiniä sekoitettiin 40 ml:n kanssa vettä ja lämmittämällä 60°C:ssa lisättiin 24-%:ista ammoniakin vesiliuosta kunnes pH:ssa 8,5 syntyi kirkas liuos. 70 ml:n metyylialkoholia lisäämisen 15 jälkeen jäähdytettiin 20°C:seen ja liuokseen ympättiin 220 mg S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiinin ammoniumsuolaa. Suodatettiin 70 minuutin kuluttua. Jäännös kiteytettiin uudelleen 70~%:isesta metyylialkoholin vesiliuoksesta, jolloin saatiin 3,1 g S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiinin ammonium-20 suolaa, jonka kiertoarvo - -29,8° (c = 5, vesi).
Suola liuotettiin 20 ml:aan vettä ja pH säädettiin suolahapolla arvoon 2,5. Suodattamisen, 100 ml:11a vettä suoritetun pesun ja kuivaamisen jälkeen jäljelle jäi 2,6 g S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiiniä, jonka kiertoarvo - 25 -34,4° (c = 5, vesi, natriumlipeää pH-arvoon 6).
S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiinin ammoniumsuolan erottamisen jälkeen jäljelle jääneeseen suodokseen liuotettiin 35°C:ssa lämmittäen 8 g S-(karboksimetyyli)-(R,S)-kysteiinin ammoniumsuolaa. Kirkas jäännös jäähdytettiin 30 20°C:seen ja siihen ympättiin muutamia S-(karboksimetyyli)-(S)-kysteiinin ammoniumsuolan kiteitä. 35 minuutin kuluttua saatiin suodattamalla 7,8 g S-(karboksimetyyli)-(S)-kysteiinin ammoniumsuolaa, jonka kiertoarvo (QlJp° = +20,7° (c = 5, vesi).
35 Suola kiteytettiin uudelleen vesipitoisesta metyy lialkoholista, sen jälkeen se liuotettiin 20 ml:aan vettä. Liuos tehtiin happameksi pH-arvoon 2,5 suolahapolla. Suodatettiin, pestiin vedellä (200 ml) ja kuivattiin, jolloin 7 73977 saatiin 4,8 g S-(karboksimetyyli)-(S)-kysteiiniä, jonka kiertoarvo (jXJ^ = +34,0° (c = 5, vesi, natriumlipeää pH-arvoon 6).
Esimerkki 2 5 Seos, jossa oli 75 g S-(karboksimetyyli)-(R,S)- kysteiiniä ja 5 g S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiiniä, liuotettiin lämmittäen 60°C:ssa 70 ml:aan vettä ja 42 ml:aan 24-%:ista ammoniakin vesiliuosta. Kirkkaaseen liuokseen, jonka pH oli 8,0 lisättiin 140 ml metyylialkoholia ja jääh-10 dytettiin 25°C:seen. Sekoittamalla hitaasti ylikyllästettyä kirkasta liuosta siihen ympättiin 200 mg S-(karboksimetyyli) -(R)-kysteiinin ammoniumsuolaa. 25 minuutin kuluttua karkeat värittömät kiteet suodatettiin erilleen ja kuivattiin vakuumissa 50°C:ssa. Saatiin 19,1 g S-(karboksimetyyli)-(R)-15 kysteiinin ammoniumsuolaa, jonka kiertoarvo = -25,6° (c = 5, vesi).
Kiteyttämällä uudelleen 80~%:isesta metyylialkoholin vesiliuoksesta kiertoarvo kohosi arvoon = -30,6°.
Suola liuotettiin 50 ml:aan vettä ja liuos tehtiin 20 happameksi pH-arvoon 2,5 suolahapolla. Erottuneet kiteet suodatettiin erilleen, pestiin vedellä ja kuivattiin. Saatiin 13,9 g S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiiniä, jonka kiertoarvo ~ “35,1° (c = 5, vesi, natriumlipeää pH- arvoon 6).
25 S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiinin ammoniumsuolan erottamisen jälkeen jäljelle jääneeseen suodokseen ympättiin 100 mg S-(karboksimetyyli)-(S)-kysteiinin ammoniumsuolaa ja seoksen annettiin seistä paikoillaan 20 minuuttia. Suodattamalla ja kuivaamalla saatiin 8,6 g S-(karboksimetyy-30 li) - (S)-kysteiinin ammoniumsuolaa, jonka kiertoarvo (&_ = +24,9° (c = 5, vesi).
Kiteyttämällä uudelleen 80-%:isesta metyylialkoholin vesiliuoksesta kiertoarvo kohosi arvoon = +30,6°.
Suola liuotettiin 40 ml:aan vettä ja liuos tehtiin 35 happameksi pH-arvoon 2,5 suolahapolla. Erottuneet kiteet suodatettiin erilleen, pestiin vedellä ja kuivattiin. Saatiin 6,1 g S-(karboksimetyyli)-(S)-kysteiiniä, jonka kierto-arvo - +35,0° (c = 5, vesi, natriumlipeää pH-arvoon 6) .
β 73977
Esimerkki 3
Seosta, jossa oli 74 g S-(karboksimetyyli)-(R,S)-kysteiiniä ja 6 g S-(karboksimetyyli)-(S)-kysteiiniä, sekoitettiin 50°C:ssa lämmittäen 70 ml:an kanssa vettä ja 5 lisättiin 24-%:ista ammoniakin vesiliuosta, kunnes pH-ar-vossa 7,8 syntyi kirkas liuos. Lisättiin 140 ml metyylialkoholia, liuos jäähdytettiin 23°C:seen, siihen ympättiin 60 mg S-(karboksimetyyli)-(S)-kysteiinin ammoniumsuolaa ja annettiin seistä paikoillaan sekoittamatta 20 minuuttia.
10 Tämän jälkeen suodatettiin ja kuivattiin, jolloin saatiin 20,4 g S-(karboksimetyyli)-(S)-kysteiinin ammoniumsuolaa, jonka kiertoarvo ~ +23,8° (c = 5, vesi).
Kiteyttämällä uudelleen 80-%:isesta metyylialkoholin vesiliuoksesta kiertoarvo kohosi arvoon = +30,8°.
15 Alkuaineanalyysi:
Laskettu: C 30,60 H 6,16 N 14,28 S 16,34
Todettu: C 30,48 H 6,21 N 14,10 S 16,30
Suola liuotettiin 50 ml:aan vettä ja liuos tehtiin happameksi pH-arvoon 2,5 suolahapolla. Suodatettiin, pes-20 tiin vedellä (90 ml) ja kuivattiin, jolloin saatiin 12,9 g S-(karboksimetyyli) - (S)-kysteiiniä, jonka kiertoarvo = +34,8° (c = 5, vesi, natriumlipeää pH-arvoon 6).
S-(karboksimetyyli)-(S)-kysteiinin ammoniumsuolan erottamisen jälkeen jäljelle jääneeseen suodokseen lisät-25 tiin 20 g S-(karboksimetyyli)-(R,S)-kysteiiniä, lämmitettiin 45°C:seen ja muutettiin kirkkaaksi liuokseksi johtamalla seokseen ammoniakkikaasua, kunnes pH-arvo oli 7,8. Jäähdytettiin 28°C:seen ja ylikyllästettyyn liuokseen lisättiin 50 mg S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiinin ammoniumsuolaa.
30 25 minuutin kuluessa kiteytyi 19,6 g S-(karboksimetyyli)- (R)-kysteiinin ammoniumsuolaa, jonka kiertoarvo = -21,6° (c = 5, vesi).
Kiteyttämällä uudelleen 80-%:isesta metyylialkoholin vesiliuoksesta kiertoarvo kohosi arvoon (pt)^ =-30,1°. 35 Suola liuotettiin 50 ml:aan vettä ja liuos tehtiin happameksi pH-arvoon 2,5 suolahapolla. Suodatettiin, pestiin vedellä (40 ml) ja kuivattiin, jolloin saatiin 13,3 g S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiiniä, jonka kiertoarvo 9 73977 = -35,1° (c = 5, vesi, natriumlipeää pH-arvoon 6).
Alkuaineanalyysi:
Laskettu: C 33,51 H 5,06 N 7,82 S 17,89
Todettu: C 33,65 H 5,12 N 7,94 S 17,82 5 Esimerkki 4
Seokseen, jossa oli 91 g S-(karboksimetyyli)-(R,S)-kysteiiniä ja 9 g S-(karboksimetyyli)-(S)-kysteiiniä, lisättiin 50°C:n vesihauteen lämpötilassa 40 ml vettä ja sekoitettiin ammoniakin väkevän vesiliuoksen kanssa, kunnes 10 pH-arvossa 7,6 syntyi kirkas liuos. Tämä liuos jäähdytettiin 25°C:seen ja siihen ympättiin 100 mg S-(karboksimetyyli) -(S)-kysteiinin ammoniumsuolaa. 45 minuutin kuluttua ki-deliete suodatettiin erilleen, jolloin saatiin 23,3 g S-(karboksimetyyli) -(S)-kysteiinin ammoniumsuolaa, jonka kier-15 toarvo = +24,2° (c = 5, vesi) ja emäliuosta "A".
Suola kiteytettiin uudelleen 80-%:isesta metyyli-alkoholin vesiliuoksesta, liuotettiin 50 ml:aan vettä ja liuos tehtiin happameksi pH-arvoon 2,5 suolahapolla. Suodatettiin, pestiin vedellä (75 ml) ja kuivattiin, jolloin 20 saatiin 16,0 g S-(karboksimetyyli)-(S)-kysteiiniä, jonka kiertoarvo = +34,8° (c = 5, vesi, natriumlipeää pH- arvoon 6).
Emäliuos "A" lämmitettiin 50°C:seen, lisättiin 20 g S-(karboksimetyyli)-(R,S)-kysteiiniä ja pH säädettiin 25 arvoon 7,6 väkevällä ammoniakin vesiliuoksella. Jäähdytettiin 25°C:seen, jonka jälkeen seokseen ympättiin 100 mg S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiinin ammoniumsuolaa.
45 minuutin kuluttua suodatettiin uudelleen, jolloin saatiin 20,5 g S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiinin am-30 moniumsuolaa, jonka kiertoarvo ~ “23,9° (c = 5, ve si) ja emäliuosta "B".
Suola kiteytettiin uudelleen 80-%:isesta metyyli-alkoholin vesiliuoksesta, liuotettiin 50 ml:aan vettä ja liuos tehtiin happameksi pH-arvoon 2,5 suolahapolla. Suo-35 datettiin, pestiin vedellä (50 ml) ja kuivattiin, jolloin saatiin 14,2 g S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiiniä, jonka kiertoarvo - -35,0° (c = 5, vesi, natriumlipeää pH- arvoon 6).
10 73977
Emäliuos "B" lämmitettiin uudelleen 50°C:seen, lisättiin 20 g S-(karboksimetyyli)-(R,S)-kysteiiniä ja pH säädettiin arvoon 7,6 väkevällä ammoniakin vesiliuoksella. Jäähdytettiin 25°C:seen ja ympättiin 100 mg S-(karboksi-5 metyyli)-(S)-kysteiinin ammoniumsuolaa seokseen. 45 minuutin kuluttua suodatettiin uudelleen, jolloin saatiin 22,6 g S-(karboksimetyyli)-(S)-kysteiinin ammoniumsuolaa, jonka kiertoarvo ~ +23,0° (c = 5, vesi) ja emäliuos- ta "C".
10 Kiteytettiin uudelleen 80-%:isesta metyylialkoho lin vesiliuoksesta, liuotettiin 50 ml:aan vettä ja tehtiin liuos happameksi pH-arvoon 2,5 suolahapolla. Suodatettiin, pestiin vedellä (150 ml) ja kuivattiin, jolloin saatiin 15,5 g S-(karboksimetyyli)-(S)-kysteiiniä, jonka kiertoar-15 vo (et)= +35,1° (c = 5, vesi, natriumlipeää pH-arvoon 6).
Emäliuos "C" käsiteltiin samalla tavalla kuin emä-liuos "A", jolloin saatiin vielä 14,5 g S-(karboksimetyyli) -(R)-kysteiiniä.

Claims (7)

11 73977
1. Menetelmä S-(karboksimetyyli)-(R)-kysteiinin ja S-(karboksimetyyli)-(S)-kysteiinin valmistamiseksi molem-5 pien enantiomeerien seoksesta, tunnettu siitä, että seos liuotetaan veteen niin suuren ammoniakkimäärän läsnäollessa, että muodostuneen ammoniumsuolojen liuoksen pH-arvo on välillä 6-9, ammoniumsuolojen liuos saatetaan ylikyllästystilaan, toisen enantiomeerin ammoniumsuolo la kiteytetään lisäämällä tämän enantiomeerin ammoniumsuo-la-ymppikiteitä - mikäli lähtöseos sisältää ylimäärin toista näistä enantiomeereistä, käytetään tämän enantiomeerin ammoniumsuolaa - erottuneet kiteet eristetään, jäljelle jääneen enantiomeerin ammoniumsuola kiteytetään li-15 säämällä jäljellä olevaan emäliuokseen tämän enantiomeerin ammoniumsuola-ymppikiteitä, erottuneet kiteet eristetään ja lopuksi saadut S-(karboksimetyyli)-kysteiini-enantiomeerit vapautetaan ammoniumsuoloista.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, 20 tunnettu siitä, että ammoniakki lisätään vesiliuoksen muodossa.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ammoniakki lisätään ammoniak-kikaasuna.
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen me netelmä, tunnettu siitä, että ammoniumsuolojen liuoksen ylikyllästystila aiheutetaan konsentroimalla liuos.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ammoniumsuolojen 30 liuoksen ylikyllästystila aiheutetaan jäähdyttämällä liuos.
6. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ammoniumsuolojen liuoksen ylikyllästystila aiheutetaan lisäämällä liuokseen veden kanssa sekoittuvaa orgaanista liuotinta.
7. Jonkin patenttivaatimuksista 1-6 mukainen me netelmä, tunnettu siitä, että ensimmäisen enantiomeerin ammoniumsuolan eristämisen jälkeen jäljelle jääneeseen emäliuokseen lisätään ennen jatkokäsittelyä raseemis-ta S-(karboksimetyyli)-kysteiiniä ja ammoniakkia tai rasee-40 misen S-(karboksimetyyli)kysteiinin ammoniumsuolaa. 12 73977
FI830037A 1982-03-26 1983-01-06 Foerfarande foer framstaellning av s- (karboxi-metyl)-(r)-cystein och s-(karboximetyl)-(s)-cystein. FI73977C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3211127A DE3211127C1 (de) 1982-03-26 1982-03-26 Verfahren zur Gewinnung von S-(Carboxymethyl)-(R)-cystein und S-(Carboxymethyl)-(S)-cystein
DE3211127 1982-03-26

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI830037A0 FI830037A0 (fi) 1983-01-06
FI830037L FI830037L (fi) 1983-09-27
FI73977B FI73977B (fi) 1987-08-31
FI73977C true FI73977C (fi) 1987-12-10

Family

ID=6159343

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI830037A FI73977C (fi) 1982-03-26 1983-01-06 Foerfarande foer framstaellning av s- (karboxi-metyl)-(r)-cystein och s-(karboximetyl)-(s)-cystein.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4551548A (fi)
EP (1) EP0090087B1 (fi)
JP (1) JPS58172365A (fi)
DE (2) DE3211127C1 (fi)
FI (1) FI73977C (fi)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5338871A (en) * 1991-12-20 1994-08-16 Torcan Chemical Ltd. Preparation of form 1 ranitidine hydrochloride
US8283152B2 (en) 2009-08-28 2012-10-09 Cj Cheiljedang Corporation Microorganism producing O-acetyl-homoserine and the method of producing O-acetyl-homoserine using the microorganism
WO2014005543A1 (zh) * 2012-07-06 2014-01-09 广州白云山制药股份有限公司广州白云山制药总厂 一种s-(羧甲基)-半胱氨酸药物化合物及其制备方法和用途
CN108191725A (zh) * 2018-01-05 2018-06-22 广州白云山医药集团股份有限公司白云山制药总厂 一种s-(羧甲基)-l-半胱氨酸铵无水晶型、制备方法及其用途

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1288907A (fr) * 1961-02-15 1962-03-30 Rech S Et Propagande Scient Dérivés de cystéine et leur préparation
GB953830A (en) * 1961-11-08 1964-04-02 Ajinomoto Kk A process for the resolution of racemic homocysteic acids
FR1456627A (fr) * 1964-07-24 1966-07-08 Asahi Chemical Ind Perfectionnements aux procédés pour la résolution de l'acide glutamique racémique et de ses sels

Also Published As

Publication number Publication date
DE3211127C1 (de) 1983-08-11
DE3263571D1 (en) 1985-06-20
EP0090087B1 (de) 1985-05-15
JPS58172365A (ja) 1983-10-11
EP0090087A1 (de) 1983-10-05
FI73977B (fi) 1987-08-31
FI830037L (fi) 1983-09-27
FI830037A0 (fi) 1983-01-06
US4551548A (en) 1985-11-05
JPS6113706B2 (fi) 1986-04-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP2619280B2 (ja) ラセミ酸の光学的分割方法
US4736060A (en) Method for optical resolution of DL-cysteine and (R,S)-1-(1-naphthyl) ethylamine
FI73977C (fi) Foerfarande foer framstaellning av s- (karboxi-metyl)-(r)-cystein och s-(karboximetyl)-(s)-cystein.
JP3694921B2 (ja) バリンの精製法
JPH10237030A (ja) 分岐鎖アミノ酸の精製法
FR2529545A1 (fr) Nouveaux sels de carnitine ainsi que leur procede de preparation
JP4257573B2 (ja) R(+)α−リポ酸の製造方法
Yamada et al. Preparation of d-p-Hydroxyphenylglycine: Optical Resolution of dl-p-Hydroxyphenylglycine by Preferential Crystallization Procedure
US4390722A (en) Resolution of amino acids
US6054594A (en) Process for the production of enantiomerically enriched N-acylazetidine-2-carboxylic acids
US5210288A (en) Process for the preparation of d-(-)-4-hydroxyphenylglycine and l-(+)-4-hydroxyphenylglycine, starting from d.l.-4-hydroxyphenylglycine
US4610827A (en) Amino acid complex and a method for optical resolution of a DL-amino acid
US4642205A (en) Diastereomer salts of phenylalanine and N-acyl derivatives thereof and process for the separation of optically active phenylalanine and N-acyl derivatives thereof
US4879411A (en) Method for racemization of optically active serine
US6008403A (en) Method for producing optically active amino acid of derivative thereof having high optical purity
US2921959A (en) Process of resolving dl-serine
JP6234030B2 (ja) L−カルニチンの製造方法
JPS61501704A (ja) 光学的活性フェニルアラニンおよびそれらのn−アシル誘導体並びにそれらの化合物の新規なジアステレオマ−塩の製造方法
JPH0649003A (ja) アミノ酸複合体
JPS59231065A (ja) プロピオン酸誘導体の光学分割方法
JPS591702B2 (ja) 光学活性トリプトフアン・p−フエノ−ルスルホン酸塩の製法
JPS6341386B2 (fi)
JPS61134344A (ja) (±)−2−フエニルプロピオン酸および/または(±)−2−フエネチルアミンの光学分割法
JPS6146A (ja) ジヒドロキシフエニルグリシン塩及びその製法
SpA Milan, Italy

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: DEGUSSA AKTIENGESELLSCHAFT