FI73344B - Ljusupptagaranordning. - Google Patents

Ljusupptagaranordning. Download PDF

Info

Publication number
FI73344B
FI73344B FI821616A FI821616A FI73344B FI 73344 B FI73344 B FI 73344B FI 821616 A FI821616 A FI 821616A FI 821616 A FI821616 A FI 821616A FI 73344 B FI73344 B FI 73344B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
light
receiving device
light receiving
scanning
hollow body
Prior art date
Application number
FI821616A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI821616A0 (fi
FI73344C (fi
FI821616L (fi
Inventor
Heinrich Juergensen
Original Assignee
Hell Rudolf Dr Ing Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hell Rudolf Dr Ing Gmbh filed Critical Hell Rudolf Dr Ing Gmbh
Publication of FI821616A0 publication Critical patent/FI821616A0/fi
Publication of FI821616L publication Critical patent/FI821616L/fi
Publication of FI73344B publication Critical patent/FI73344B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73344C publication Critical patent/FI73344C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N1/00Scanning, transmission or reproduction of documents or the like, e.g. facsimile transmission; Details thereof
    • H04N1/024Details of scanning heads ; Means for illuminating the original
    • H04N1/028Details of scanning heads ; Means for illuminating the original for picture information pick-up
    • H04N1/0281Details of scanning heads ; Means for illuminating the original for picture information pick-up with means for collecting light from a line or an area of the original and for guiding it to only one or a relatively low number of picture element detectors
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N1/00Scanning, transmission or reproduction of documents or the like, e.g. facsimile transmission; Details thereof
    • H04N1/46Colour picture communication systems
    • H04N1/48Picture signal generators
    • H04N1/486Picture signal generators with separate detectors, each detector being used for one specific colour component
    • H04N1/488Picture signal generators with separate detectors, each detector being used for one specific colour component using beam-splitters

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Facsimile Scanning Arrangements (AREA)
  • Facsimile Heads (AREA)
  • Mechanical Optical Scanning Systems (AREA)
  • Geophysics And Detection Of Objects (AREA)
  • Electrophonic Musical Instruments (AREA)
  • Oscillators With Electromechanical Resonators (AREA)
  • Devices For Indicating Variable Information By Combining Individual Elements (AREA)
  • Vehicle Body Suspensions (AREA)
  • Optical Head (AREA)

Description

1 73344
Valonvastaanottolaite
Keksinnön kohteena on optoelektronisen osituselimen valonvastaanottolaite valoaläpäiseviä ja -heijastavia alkuperäiskappaleita eli originaaleja varten käytettäväksi tasoalustalla tai rumpualusta11a varustettujen osituslait-teistojen yhteydessä.
Taso- tai rumpualustalla varustettuja osituslaitteistoja käytetään esim. faksimile-siirtotekniikassa. Valonsäde osittaa jäljennettävän originaalin pisteittään ja riveittäin .
Originaalista saapuva ositusvalo lankeaa optoelektroni-seen osituselimeen ja muunnetaan siinä kuvaussignaaliksi. Kuvaussignaali välitetään siirtokanavan kautta faksimile-piirturilaitteeseen, joka piirtää originaalin jäljennöksen.
Jäljennettävät originaalit ovat kirjoitusoriginaaleja, rasteroituja tai rasteroimattomia kuvaoriginaaleja tai kirjoituksista ja kuvista koottuja ns. liimausmontaaseja.
Tasoalustaosituslaitteistossa on optoelektroninen ositus-elin muodoltaan sellainen, että sen valonvastaanottopinta ulottuu vähintään rivinpituudelle, niin että kääntyvän valonsäteen jokaisessa asennossa likimain samat vastaan-ottoedellytykset vallitsevat originaalista saapuvan osi-tusvalon suhteen.
Optoelektroninen osituselin voi koostua fotodiodinauhan muotoisesta fotodiodisarjasta, joka on sijoitettu valon-vastaanottopintaan. Osituselimenä voi olla myös suuresta määrästä valoajohtavia kuituja koottu optinen poikkipinta-muuntaja ja erillinen optoelektroninen muuntaja, esim. fotomonistin, optisen poikkipintamuuntajän muodostaessa 2 73344 suuremman osan valonvastaanottopinnasta ja erillisen opto-elektronisen muuntajan ollessa kytkettynä pinnan pienempään osaan.
Originaalissa esiintyvien naarmujen ja liimausmontaaseissa esiintyvien ns. varjoreunojen vuoksi ositusvalo heijastuu originaalista diffuusisti intensiteettijakaantuman ollessa epäsymmetrinen, ja seurauksena ovat ositusvirheet.
US- patentista 4 080 634 on aikaisemmin tullut tunnetuksi tasoalustaosituslaitteisto, jossa on osituselin valoa-heijastavia originaaleja varten. Tämä osituselin käsittää valonvastaanottolaitteen, joka yllämainittujen ositusvir-heiden vähentämiseksi kerää originaalista heijastuvan ositusvalon johtaen sen fotodiodinauhalle.
Tässä tunnetussa valonvastaanottolaitteessa, joka ulottuu rivinpituudelle, on sekä originaalia vastapäätä olevalla että sen puoleisella sivulla rivinsuuntainen valoaukko kääntyvää valonsädettä tai vastaavasti heijastunutta osi-tusvaloa varten. Valonvastaanottolaitteen sisäpinta on peilitetty, ja sillä on rivinsuuntaa vastaan kohtisuora elliptinen poikkileikkaus. Valonvastaanottolaite on sijoitettu siten, että ellipsin yksi polttopiste yhtyy valonsäteen saapumiskohtaan originaalilla. Originaalista lähtevä ositusvalon peilitetty sisäpinta heijastaa ellipsin toiseen polttopisteeseen, jossa fotodiodinauhan valon-vastaanottopinta sijaitsee.
Tällä tunnetulla valonvastaanottolaitteella on se epäkohta, että tällainen fotodiodinauha on suhteellisen epäherkkä ja hidas, joten voidaan saavuttaa vain pieni ositusnopeus. Suurempi ositusnopeus voitaisiin saavuttaa käyttämällä esimerkiksi nopeampia fotomonistimia. Useiden fotomonisti-mien käyttö fotodiodinauhan sijasta olisi tunnetussa valonvastaanottolaitteessa kallista ja tilantarpeen vuoksi 73344 tuskin mahdollista. Myös optisen poikkipintamuuntajän käyttö fotodiodinauhan sijasta aiheuttaisi tunnetussa valonvas-taanottolaitteessa huomattavia haittoja. Koska se kulma, jossa optisen poikkipintamuuntajän valoajohtava kuitu voi vastaanottaa valoa, on olennaisesti pienempi kuin se kulma, jossa fotodiodinauha voi vastaanottaa valoa, tulisi tunnetussa valonvastaanottolaitteessa vain pieni osa heijastavasta sisäpinnasta vaikuttamaan, joten herkkyys ja osituksen yhdenmukaisuus huononevat.
Haitallista on lisäksi, että tunnettu valonvastaanottolaite soveltuu ainoastaan valoaheijastavien originaalien ositukseen tasoalustaosituslaitteistojen yhteydessä, mutta ei valoaläpäisevien originaalien ositukseen eikä käytettäväksi rumpualustalla varustettujen osituslaitteistojen yhteydessä.
Niinpä tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada sellainen valonvastaanottolaite valoaläpäisevien ja/tai -heijastavien originaalien ositusta varten, jolla saavutetaan suuri ositusnopeus ja samalla suuri herkkyys ja hyvä osituksen yhdenmukaisuus, ja joka soveltuu käytettäväksi sekä rumpu-alustalla että tasoalustalla varustettujen osituslaitteisto jen yhteydessä.
Tämä tavoite saavutetaan patenttivaatimuksissa 1 ja 2 esitettyjen tunnusomaisten rakennepiirteiden avulla.
Keksinnön edelleenkehitettyjä edullisia muotoja on esitetty alivaatimuksissa.
Keksintöä selitetään tarkemmin seuraavassa viitaten kuvioihin 1-7, joista esittää kuvio 1 sovellutusesimerkkiä valonvastaanottolaitteesta valoahei jastavia originaaleja varten tasoalustalla varustetun osituslaitteiston yhteydessä, kuvio 2 poikkileikkausta valonvastaanottolaitteesta valoa-heijastavia originaaleja varten, _ - 4 73344 kuvio 3 toista sovellutusesimerkkiä valonvastaanottolait-teesta valoaläpäiseviä originaaleja varten tasoalustalla varustetun osituslaitteiston yhteydessä, kuvio 4 poikkileikkausta valonvastaanottolaitteesta valoaläpäiseviä originaaleja varten, kuvio 5 sovellutusesimerkkiä valonvastaanottolaitteesta valoaheijastavia originaaleja varten rumpualusta11a varustetun osituslaitteiston yhteydessä, kuvio 6 väriosituslaitteistoja varten tarkoitettujen valon- vastaanottolaitteiden muotoa, kuvio 7 edelleen erästä sovellutusmuotoa.
Kuviossa 1 on esitetty sovellutusesimerkki valonvastaanottolaitteesta valoaheijastavia originaaleja varten taso-alustalla varustetun osituslaitteiston yhteydessä.
Siirrettävällä tasoalustalla 1 sijaitsee jäljennettävä valoahei jastava originaali 2. Valonlähde 3, esim. laser-valogeneraattori, lähettää valonsäteen 4, joka lankeaa monitahkoiseen kiertopeiliin 5. Kiertopeilin 5 kierto-akseli 6 on suunnattu kohtisuoraan valonsäteen 4 optista akselia vastaan. Moottori 7 pyörittää kiertopeiliä 5 va-kiokulmanopeudella nuolen 8 suuntaan. Kiertopeilin 5 pyöriessä valonlähteestä 3 lähtevä valonsäde 4 heijastuu eri peilitahkoista objektiivin 9 kautta kääntyen jatkuvasti ositusrivin suuntaan 10 (ositussuuntaan) pitkin originaalia 2. Samanaikaisesti tasoalusta 1 suorittaa jaksottaista tai jatkuvaa syöttöliikettä kohtisuoraan ositusrivin suuntaan 10 vastaan, joten originaali 2 tulee ositetuksi pis-teittäin pitkin vierekkäisiä rivejä.
Siirtyvän tasoalustan 1 yläpuolelle on sijoitettu kiinteä valonvastaanottolaite 11, joka ulottuu ositusrivin suuntaan 10 vähintään tasoalustan 1 koko pituudelle. Valonvastaanotto laite 11 on muodoltaan ontto kappale, jonka sisäpinta on heijastava. Likimain kohtisuoraan monitahkopei- 5 73344 lista 5 heijastuneen valonsäteen 4' kääntötasoa vastaan vastaanottolaitteessa on ositusrivin 10 suuntainen raon-muotoinen valoaukko, joka sovellutusesimerkissä on täytetty optisen poikkipintamuuntajän 12 sillä pinnalla, jolla on suurin ulottuvuus, ja joka muodostaa valonvstaanotto-laitteen 11 valonvastaanottopinnan 13. Optinen poikkipinta-muuntaja 12 koostuu suuresta määrästä valoajohtavia kuituja. Optisen poikkipintamuuntajän 12 pinta 14, jolla on pienempi ulottuvuus, on kytketty esim. fotomonistimeen. Va-lonvastaanottolaite 11 käsittää lisäksi originaalia 2 vastapäätä olevalla sivulla ositusrivin suuntaisen raonmuotoi-sen valontuloaukon 16 sekä originaalin 2 puoleisella sivulla toisen raonmuotoisen valonläpikulkuaukon 17, jonka kautta osittava valonsäde 4' päätyy originaalille 2. Valoaheijastavan originaalin 2 kuvaussisällön mukaan moduloitu ositusvalo lankeaa valonläpikulkuaukon 17 kautta valonvastaanottolaitteen 11 sisään, heijastuu sen sisäpinnasta valonvastaanottopintaan 13, siirtyen optisen poikkipintamuuntajän 12 välityksellä optoelektroniseen muuntajaan 15 ja muunnetaan siinä kuvaussignaaliksi johtoon 18. Säteen kulku, joka kuviossa 1 on osoitettu kaa-viomaisesti vain nuolella, esitetään kuviossa 2 yksityiskohtaisemmin .
Kuviossa 2 on esitetty valonvastaanottolaitteen 11 poikkileikkaus kohtisuoraan ositusrivin suuntaa 10 vastaan pitkin kuviossa 1 katkoviivoilla merkittyä viivaa 19.
Poikkileikkauskuvassa ovat valontuloaukko 16, valonläpi-kulkuaukko 17 sekä optisen poikkipintamuuntajän 12 valoa-johtava kuitu 12' ja sen vaippaputki 12" näkyvissä. Valonvastaanottopinnan 13 muodostaa kuidun 12' päätepinta, joi-la on optinen akseli 12 ja avauskulma β , vain avauskul-massa β päätepintaan saapuvan valon johtuessa edelleen valoajohtavan kuidun kautta.
L
73344
Valonvastaanottopintaa 13 vastapäätä sijaitsevalla puolella on valonvastaanottolaitteen 11 sisäpinta ainakin sillä alueella, jota kuidun 12' avauskulma β rajoittaa, muodostettu diffuusisti heijastavaksi heijastimeksi 20, kun sensijaan sisäpinnan muu osa käsittää peiliheijasti-met (peilit) 21 ja 21'. Vaihtoehtoisesti voisi myös koko sisäpinta olla diffuusisti heijastava.
Heijastimen 20 muoto ja etäisyys on valittu siten, että mahdollisimman suuri osa diffuusisti heijastuneesta valosta lankeaa valonvastaanottopinnan 13 avauskulman β sisäpuolelle. Heijastimesta 20 saapuva diffuusi valo, joka ei osu välittömästi valonvastaanottopintaan 13, heijastuu peileistä 21 ja 21' melkein häviöttömästi takaisin heijastimeen 20 heijastuen siitä uudelleen diffuusisti.
Valonvastaanottopinta 13 ja valonläpikulkuaukko 17 sijaitsevat toistensa suhteen siten,ettei mikään originaalista 2 saapuva valonsäde pääse suoraan valonvastaanottopintaan 13, vaan tulee ainakin kerran heijastimesta 20 diffuusisti heijastetuksi.
Tarkoituksenmukaista on valita valontuloaukko 16 niin suureksi, että kiiltävästä originaalinpinnasta heijastuva moduloimaton ositusvalo poistuu suoraan valontuloaukosta 16 jääden siten vaikuttamatta.
Valonläpikulkuaukon 17 etäisyys originaalista 2 ja valon-läpikulkuaukon 17 koko valitaan sopivimmin seuraavasti.
Kuvaoriginaalien ollessa kyseessä mainittu etäisyys on pieni, jolloin mahdollisimman paljon ositusvaloa kaikista originaalin 2 heijastussunnista pääsee valonvastaanottolaitteen 11 sisälle. Valonläpikulkuaukon 17 koko on samoin pieni, jotta originaalin 2, joka valonläpikulkuaukon 17 alueella osallistuu itse valonvastaanottolaitteen 11 sisällä tapahtuviin heijastuksiin, häiritsevä vaikutus jää pieneksi.
73344
Piirto- ja liimausmontaasioriginaalien ollessa kyseessä etäisyys valitaan sensijaan suuremmaksi, jotta erikoisesti paksutkin liimausmontaasit voivat esteettä kulkea valon-vastaanottolaitteen 11 ja originaalin 2 välisen kapean raon läpi. Valonläpikulkuaukon 17 koko valitaan vastaavasti suuremmaksi, jotta suuremmaltakin etäisyydeltä mahdollisimman paljon ositusvaloa kaikista originaalin 2 heijastus-suunnista voi päästä valonvastaanottolaitteen 11 sisälle.
Keksinnön edelleen selittämiseksi on kuviossa 2 esitetty eräitä tyypillisiä säteilynkulkuja.
Osittava valonsäde 4' lankeaa valontuloaukon 16 ja valonläpikulkuaukon 17 kautta tasoalustalle 1 asetetulle valoa-heijastavalle originaalille 2. Valonsäde 4' moduloituu originaalin 2 pinnassa kohdalla olevan osituspisteen 22 kuvaussisällön mukaan heijastuen siitä diffuusisti avaus-kulman omaavana laajenevana ositusvalokimppuna 23 valonläpikulkuaukon 17 kautta takaisin valonvastaanottolait-teeseen 11. Ositusvalokimpun 23 reunasäde 24 osuu suoraan heijastimeen 20 hajoten hajavaloksi 25, jolla on kuviossa esitetty intensiteettijakaantuma (intensiteetti = nuolen pituus) , ja josta kulman a sisältämä hajavalokimppu 26 osuu valonvastaanottopintaan 13. Ositusvalokimpun 23 reunasäde 27 ei lankea valonvastaanottopintaan 13, vaan johtuu peilistä 21 heijastimeen 20, jossa se samoin hajoaa hajavaloksi 28, valokimpun 29 heijastuessa suoraan valonvastaanottopintaan 13.
Se ositusvalokimpun 23 osa, joka johtuu originaalilla 2 tapahtuvasta peiliheijastuksesta, heijastuu pienemmässä avauskuimassa γpoistuu valonvastaanottolaitteesta 11 valontuloaukon 16 kautta ja jää siten vaikuttamatta.
Jos valonvastaanottopintaan 13 saapuvat hajavalokimput osuvat kulloinkin yhteen hajavalon pääsuuntien (suurimman intensiteetin omaavan hajavalon) kanssa, valonvas- 8 73344 taanottolaitteella 13 on suurin mahdollinen hyötysuhde.
Näin on laita, kun heijastin 20 ja peili 21' ovat sellaisen ympyrän osia, jonka keskipisteenä on valonvastaanottopin-nan 13 normaalin 12 (optisen akselin) kantapiste, ja kun peili 21 on toisen sellaisen yhtäsuuren ympyrän osana, jonka keskipiste on optisen akselin 12 ja heijastimen 20 leikkauspisteessä. Sovellutusesimerkissä on yksinkertaisuuden vuoksi lähdetty yhdestä ympyränmuotoisesta poikkileikkauksesta .
Keksinnönmukaisella valonvastaanottolaitteella on seuraa-vat edut. Heijastimen 20 ja peilien 21 ja 21' edelläselos-tetun sijoittelun ansiosta suuri osa originaalista 2 heijastuneesta ositusvalosta päätyy valonvastaanottopintaan 13 ja poikkipintamuuntajän 12 välityksellä optoelektroni-seen muuntajaan 15. Niinpä valonvastaanottolaitteella 11 on suuri hyötysuhde, niin että valonsäteen 4 aikaansaavalla valonlähteellä 3 voi olla pieni teho.
Ositusvalon sen suuren osuuden vuoksi, joka päätyy opto-elektroniseen muuntajaan, ja heijastimessa 20 tapahtuvan diffuusin heijastuksen vuoksi tulee valoajohtavan kuidun 12' koko avauskulmag käytetyksi hyödyksi sekä originaalissa esiintyvien naarmujen ja varjoreunojen häiritsevä vaikutus ehkäistyksi, joten saavutetaan hyvä jäljennösten laatu.
Koska heijastimesta 20 lähtevä hajavalo leviää myös valonvas taanottopinnan 13 pituussuunnassa, tulee optoelekt-roniseen muuntajaan tapahtuvaan valonsiirtoon osallistumaan useita valoajohtavia kuituja, joten yksityisten kuitujen valonsiirto-ominaisuuksien erilaisuus tulee edullisesti eliminoiduksi, ja saavutetaan osituksen hyvä yhdenmukaisuus .
Il 9 73344
Kuviossa 3 on esitetty toinen sovellutusesimerkki valonvas-taanottolaitteen käytöstä tasoalustalla varustetun ositus-laitteiston yhteydessä valoaläpäiseviä originaaleja varten.
Siirrettävän ja valoaläpäisevän tasoalustan 1' päällä sijaitsee valoaläpäisevä originaali 2*. Tasoalustan 1' alapuolelle on sijoitettu kiinteä ja kuviossa 1 esitetyn sovellu tusmuodon suhteen muunnettu valonvastaanottolaite 11a, joka samoin ulottuu ositusrivin suuntaan 10 vähintään tasoalustan 1' koko pituudelle. Muunnetussa valonvastaan-ottolaitteessa 11a on ainoastaan yksi originaalin 2' puoleisella sivulla sijaitseva valontuloaukko 16a. Monitahko-kiertopeili 5 kääntää valonsäteen 4' pisteittäin ja riveittäin originaalin 2' ylle, ja ositusvalo lankeaa valoaläpäisevän tasoalustan 1' ja valontuloaukon 16a kautta valonvastaanottolaitteeseen 11a. Samoin kuin edellä ositusvalo heijastuu valonvastaanottolaitteen 11a sisäpinnasta valonvastaanottopintaan 13, siirtyy optisen poikkipinta-muuntajan 12 kautta optoelektroniseen muuntajaan 15, jossa se muunnetaan kuvaussignaaliksi.
Osituslaitteistoissa, jotka on tarkoitettu valinnaisesti joko valoaheijastavien tai valoaläpäisevien originaalien ositusta varten, voi valonvastaanottolaite olla sopivim-min järjestetty siirrettäväksi kohtisuoraan tasoalustaa vastaan siten, että valonvastaanottolaite tulee sijaitsemaan originaalilajista riippuen kuvioiden 1 tai 3 mukaisesti joko tasoalustan yläpuolella tai sen alapuolella, jolloin valoaläpäisevän originaalin ositustapauksessa kuvion 1 mukainen valonläpikulkuaukko 17 on sovitettu sopivalla välineellä suljettavaksi.
Vaihtoehtoisesti voivat tällaiset osituslaitteistot olla varustetut sekä valonvastaanottolaitteella heijastusosi-tusta varten että laitteella läpäisyositusta varten, jotka laitteet otetaan käyttöön originaalilajin mukaan. Kahden Γ 10 7 3 3 4 4 valonvastaanottolaitteen käytettävissäololla on läpäisy-osituksessa erikoisesti se etu, että nämä valonvastaan-ottolaitteet pölyhiukkasista, naarmuista ym. johtuvien kuvaussignaalinhäiriöiden eliminoimiseksi voidaan kytkeä joko optisesti ei sähköisesti rinnan, optisen rinnankyt-kennän tapauksessa optisten poikkipintamuuntajien valon-vastaanottopintojen ollessa kytkettynä optoelektroniseen muuntajaan, kun taas sähköisen rinnankytkennän tapauksessa optoelektronisten muuntajien ulostulot on yhdistetty toisiinsa .
Kuviossa 4 on esitetty poikkileikkaus muunnetusta valon-vastaanottolaitteesta 11a läpäisyositusta varten.
Muunnettu valonvastaanottolaite 11a käsittää valonvastaan-ottolaitteeseen 11 verrattuna osan 20' verran suurennetun diffuusisti heijastavan heijastimen 20.
Osittava valonsäde 4’ lankeaa valoaläpäisevälle originaalille 2', moduloituu siinä osituspisteen 22 kuvaussisällön mukaan ja saapuu valontuloaukon 16a kautta avauskulmaan hajonneena ositusvalokimppuna 34 valonvastaanottolaitteen 11a sisälle. Ositusvalokimpun 34 reunasäde 35 hajoaa heijastimessa 20 hajavaloksi 36, josta kulman a sisältämä kimppu 37 osuu suoraan valonvastaanottopintaan 13. Esim. hajavalon 36 säde 38 lankeaa heijastimelle 20 hajoten jälleen hajavaloksi 39, josta kimppu 40 saapuu suoraan valonvastaanottopintaan 13. Sensijaan hajavalon 36 säde 41 heijastuu peilin 21 kautta diffundoivalle heijastimelle 20.
Sopivimmin valontuloaukkoon 16a sijoitetaan lasilevy, ha-jotuskiekko tai linssi valonvastaanottolaitteen 11a sisätilan suojaamiseksi pölyn laskeutumiselta. Hajottavan välineen käytöllä saavutetaan se lisäetu, että ositusvalo-kimpun 34 avauskulma suurenee avauskulmaksi · Siten tulee suurempi osa sisäpinnasta osallistumaan heijastumisiin sekä valonvastaanottolaittten sisätila vähemmän alttiiksi pölyhiukkasten vaikutukselle.
11 73344
Keksinnön puitteisiin sisältyy tietystikin myös se, että optisen poikkipintamuuntajän käytön sijasta itse valon-vastaanottopintaan sijoitetaan useita fotodiodeja, foto-monistimia tai muita optoelektronisia muuntajia.
Valonvastaanottolaitteen edellä selostetut sovellutusmuo-dot, joilla on kuvioiden 2 ja 3 mukaiset poikkileikkaukset, on tarkoitettu tasoalustalla varustettuja osituslaitteisto-ja varten ja ovat muodoltaan sellaisia, että ne ulottuvat vähintään tasoalustan koko pituudelle, kuten ilmenee kuvioista 1 ja 3.
Valonvastaanottolaitetta voidaan kuitenkin käyttää edullisella tavalla myös rumpualustalla varustettujen ositus-laitteistojen yhteydessä. Tässä tapauksessa valonvastaan-ottolaite on tehty sellaisen onton pallon muotoiseksi, jonka poikkileikkaus on joko kuvion 2 tai kuvion 4 mukainen. Valonvastaanottopinta 13 ei ole enää raonmuotoinen, kuten kuvioissa 1 ja 3 on esitetty, vaan pyöreä tai neliömäinen. Poikkipintamuuntaja 12 jää pois, ja optoelektro-ninen muuntaja 15 sijoitetaan suoraan valonvastaanotto-pintaan 13 tai liitetään siihen ainakin yhden valoajohta-van kuidun välityksellä.
Sovellutusesimerkki valonvastaanottolaitteesta valoahei-jastavia originaaleja varten rumpualusta11a varustetun osituslaitteiston yhteydessä on esitetty kuviossa 5.
Jäljennettävä originaali 2 on asetettu ohitusrummulle 43, jota moottori 44 pyörittää. Valonlähde 45 ja pallonmuotoinen valonvastaanottolaite 11b siirtyvät samassa tahdissa nuolen 46 suuntaan ositusrummun 43 ohi. Valonlähteestä 45 lähtevä valonsäde 4' lankeaa valonvastaanottolaitteen 11b valontuloaukon 16 ja valonläpikulkuaukon 17 kautta originaalille 2. Originaalista heijastunut ositusvalo kulkee valonläpikulkuaukon 17 kautta takaisin valonvastaanotto- 12 _ _ 73344 laitteeseen lib ja tämän sisäpinnasta heijastuen edelleen valonvastaanottopintaan, optoelektronisen muuntajan 15 muuntaessa sen kuvaussignaaliksi.
Valoaläpäiseviä originaaleja varten tarkoitettuja rumpu-alustalla varustettuja osituslaitteistoja käytettäessä voidaan kuvion 4 mukaisen läpileikkauksen omaava pallonmuotoinen valonvastaanottolaite sijoittaa ositusrummun sisään.
Valinnaisesti joko valoaheijastavien tai valoaläpäisevien originaalien ositusta varten pätevät tasoalustaosituslait-teistojen yhteydessä suoritetut toimenpiteet.
Kuvion 5 mukaista pallonmuotoista valonvastaanottolaitetta voidaan edullisesti käyttää myös tasoalustaosituslaitteis-tojen yhteydessä, kun tasoalusta on kiinteä ja valonlähde seka valonvastaanottolaite siirtyvät pisteittään ja riveittäin tapahtuvaa ositusta varten tasoalustan ylitse.
Keksinnönmukaisen valonvastaanottolaitteen edullinen muoto käytettäväksi osituslaitteistojen yhteydessä värillisiä originaaleja varten on esitetty kuviossa 6.
Kuvio 6 esittää osaa valonvastaanottolaitteen kuvion 2 tai kuvion 4 mukaisesta poikkileikkauksesta. Kuviossa näkyy vastaanottopinta 13 ja osa peilistä 21. Leikkausta-sossa sijaitsee päällekkäin vähintään kolme valoajohtavaa kuitua 47, 48 ja 49, joiden valonsisääntulopinnat muodostavat valonvastaanottolaitteen valonvastaanottopinnan 13. Putkenmuotoisen valonvastaanottolaitteen tasoalustaosi-tusta varten ollessa kyseessä, kuidut 47, 48 ja 49 ovat esim. poikkipintamuuntajän osana, kun sensijaan pallonmuotoisessa valonvastaanottolaitteessa rumpuositusta varten on vähintään kolme erillistä valoajohtavaa kuitua tai kuitukimppua. Kuitujen 47, 48 ja 49 valonpoistumispinnat on ositusvalon värierotusta varten kytketty kolmen dikroot- 13 73344 tisen suodattimen 50, 51 ja 52 kautta kolmeen optoelektro-niseen muuntajaan 53, 54 ja 55, jotka aikaansaavat kolme värinmittausarvosignaalia johtoihin 56, 57 ja 58.
Kuviossa 7 on esitetty poikkileikkauksen vielä eräs keksin-nönmukaisen valonvastaanottolaitteen sovellutusmuoto valoa-heijastavien tai -läpäisevien originaalien ositusta varten.
Avauskulman 6 omaava valonvastaanottopinta 13 sijaitsee vastapäätä toista valonvastaanottopintaa 13 , jolla voi olla sama avauskulma S . Kumpaakin avauskulmaa S vastapäätä sijaitsevat sisäpinnan alueet on muodostettu heijastimiksi 20 ja sisäpinnan muut osat peileiksi 21. Tällaista valon-vastaanottolaitetta voidaan jälleen edullisesti käyttää pölyhiukkasista, varjoreunoista tai naarmuista johtuvien kuvaussignaalinhäiriöiden eliminoimiseksi.
Valitussa sovellutusesimerkissä on kumpaankin valoajohta-vaan kuituun 12 ja 12 kytketty optoelektroninen muuntaja 15 ja vastaavasti 15 . Tässä tapauksessa muuntajat 15 ja 15 kytketään sähköisesti rinnan kuvaussignaalinhäiriöiden eliminoimiseksi. Vaihtoehtoisesti voidaan myös kytkeä kuidut 12 ja 12 optisesti rinnan ja yhdistää yhteiseen muuntajaan.

Claims (14)

14 733 4 4
1. Valonvastaanottolaite pisteittäin valaistujen alkupe- räiskuvioiden pisteittäin ja riveittäin tapahtuvaa optis-sähköistä pyyhkäisytunnistusta varten, laitteen käsittäessä sisäpinnastaan heijastavan onton kappaleen, jossa on alkupe-räiskuvioiden puoleisella sivulla valontuloaukko alkuperäis-kuvioiden kuvasisällön mukaan moduloitua pyykäisyvaloa varten, jolloin vastaanotettu pyykäisyvalo heijastuu onton kappaleen sisäpinnasta valonvastaanottimen valonkeräyspinnalle, tunnettu siitä, että a) ontossa kappaleessa (11, 11a) on ainakin yksi valon-vastaanottimelle valonkeräyspmnan (13) muodostava aukko, b) valonkeräyspintaa (13) vastapäätä sijaitseva onton kappaleen (11) sisäpinta vähintään valonkeräyspmnan (13) avauskulmaa (6) vastaavalta alueelta on muodostettu diffuu-sisti heijastavaksi ensimmäiseksi heijastimeksi (20), joka muodostaa osan ensimmäistä ympyräkehää, jonka keskipiste muodostaa peruspisteen valonkeräyspintaa (13) vastaan kohtisuo- ★ ralle viivalle (12 ), jolloin suuri osuus alkuperäiskuviosta tulevasta ja ensimmäisessä heijastimessa (20) hajavaloksi muutetusta pyyhkäisyvalosta tulee valonkeräyspinnalle (13), c) valonkeräyspmtaan (13) rajoittuva onton kappaleen (11) sisäpinta on muodostettu toiseksi heijastimeksi (21), joka osa muodostaa yhtä suuren ympyränkehän, jonka keskipiste muodostaa ensimmäisen heijastimen (20) pintaa vastaan kohti- * suorien viivojen (12 ) leikkauspisteen, jolloin valonkeräyspinnalle (13) ei-saapuva osuus hajavalosta sekä suoraan toiseen heijastimeen (21) osuva pyyhkäisyvalo heijastuu toisesta heijastimesta (21) ensimmäiseen heijastimeen (20) ja muuttuu siellä jälleen hajavaloksi ja d) valontuloaukon (16a; 17) ollessa muodoltaan sellainen ja suunnattu valonkeräyspmnan (13) suhteen siten, ettei pyyh-käisyvalo pääse lankeamaan suoraan valonkeräyspmtaan (13), vaan heijastuu ainakin kerran diffuusisti ensimmäisestä heijastimesta (20 ) . is 73344
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen valonvastaanottolaite, tunnettu siitä, että ontossa kappaleessa (11) sen alkupe-räiskuviosta poispäin olevalla sivulla on lisä-valontuloaukko (16) läpinäkymättömien alkuperäiskuvioiden pyyhkäisytunnis-tuksen pyyhkäisyvaloa varten.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen valonvastaanottolaite, tunnettu siitä, että toinen heijastin (21) on muodostettu peiliksi.
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen valonvastaanottolaite, tunnettu siitä, että lisävalontuloaukko (16) valitaan niin suureksi, että alkuperäiskuviosta suoralla peiliheijastuksel-la syntynyt pyyhkäisyvalo poistuu jälleen ontosta kappaleesta (11) lisävalontuloaukon (16) kautta.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen valonvastaanottolaite, tunnettu siitä, että ontto kappale (11, 11a) ulottuu tasoalustalla siaitsevien alkuperäiskuvioiden (taso-alus tapyyhkäisy) pyyhkäisytunnistusta varten vähintään rivinpituudelle, aukkojen (16, 16a, 17) ja valonvastaanottopinnan (13) ulottuessa samoin vähintään rivinpituudelle.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen valonvastaanottolaite, tunnettu siitä, että ontto kappale (11, 11a) on tasomaisten alkuperäiskuvioiden pyyhkäisytunnistusta varten sylinterinmuotoinen.
7. Patenttivaatimuksen 5 mukainen valonvastaanottolaite, tunnettu siitä, että onttona kappaleena (11, 11a) on raolla varustettu putki.
8. Jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukainen valonvastaanottolaite, tunnettu siitä, että ontto kappale (11, 11a) rumpualustalla sijaitsevien alkuperäiskuvioiden (rumpualusta- 16 73344 pyyhkäisy) pyyhkäisytunnistusta varten on muodoltaan symmetrinen pyyhkäisevän valonsäteen optisen akselin suhteen.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen valonvastaanottolaite, tunnettu siitä, että ontto kappale (11, 11a) on onton pallon muotoinen.
10. Jonkin patenttivaatimuksista 1-9 mukainen valonvas-taanottolaite, tunnettu siitä, että valonvastaanotin on optinen poikkipmtamuuntaja (12), jonka toinen päätepinta muodostaa valonkeräyspinnan (13) ja jonka toinen päätepinta (14) on kytketty optoelektroniseen muuttajaan (15).
11. Patenttivaatimuksen 1 mukainen valonvastaanottolaite, tunnettu siitä, että valontuloaukko (16; 17) on suljettu lasilevyllä.
12. Patenttivaatimuksen 1 mukainen valonvastaanottolaite, tunnettu siitä, että valontuloaukko (16; 17) on suljettu sirontaa aiheuttavalla väliaineella (42).
13. Patenttivaatimuksen 2 mukainen valonvastaanottolaite, tunnettu siitä, että valonläpikulkuaukko (17) on valotii-viisti suljettavissa valoaläpäisevien alkuperäiskuvioiden pyyhkäisytunnistusta varten.
14. Jonkin patenttivaatimuksista 1-13 mukainen valonvastaanottolaite, tunnettu siitä, että valonkeräyspinnan (13) vastaanottama valo johdetaan vähintään kolmeen dikroottiseen suodattuneen. 17 7334 4
FI821616A 1981-05-09 1982-05-07 Ljusupptagaranordning. FI73344C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3118459 1981-05-09
DE3118459A DE3118459C2 (de) 1981-05-09 1981-05-09 Lichtaufnahme-Vorrichtung

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI821616A0 FI821616A0 (fi) 1982-05-07
FI821616L FI821616L (fi) 1982-11-10
FI73344B true FI73344B (fi) 1987-05-29
FI73344C FI73344C (fi) 1987-09-10

Family

ID=6131898

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI821616A FI73344C (fi) 1981-05-09 1982-05-07 Ljusupptagaranordning.

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4453180A (fi)
EP (1) EP0064736B1 (fi)
JP (1) JPS57194667A (fi)
AT (1) ATE10563T1 (fi)
AU (1) AU552606B2 (fi)
CA (1) CA1167310A (fi)
DE (1) DE3118459C2 (fi)
DK (1) DK151436B (fi)
FI (1) FI73344C (fi)
SU (1) SU1508975A3 (fi)

Families Citing this family (27)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3266654D1 (en) * 1982-06-03 1985-11-07 Hell Rudolf Dr Ing Gmbh Scanning method and arrangement
JPS6087565A (ja) * 1983-10-19 1985-05-17 Fuji Photo Film Co Ltd 画像走査読取方法
JPS60194404A (ja) * 1984-03-15 1985-10-02 Fuji Photo Film Co Ltd 放射線画像情報読取用集光体
JPS60194403A (ja) * 1984-03-15 1985-10-02 Fuji Photo Film Co Ltd 放射線画像情報読取用集光体
US4710624A (en) * 1984-05-10 1987-12-01 Digirad Corporation Apparatus and method for measuring light transmittance or reflectance
DE3524811A1 (de) * 1984-07-14 1986-01-23 Canon K.K., Tokio/Tokyo Bildabtastvorrichtung
IT1200694B (it) * 1985-07-29 1989-01-27 Minnesota Mining & Mfg Dispositivo di lettura per pannello di fosforo stimolabile
DE3533590A1 (de) * 1985-09-20 1987-04-02 Hell Rudolf Dr Ing Gmbh Abtasteinrichtung fuer halbton-durchsichtsvorlagen
JPS62117464A (ja) * 1985-11-15 1987-05-28 Konishiroku Photo Ind Co Ltd フイルム画像読取り装置
US4743759A (en) * 1986-10-14 1988-05-10 Eastman Kodak Company Light collector for photo-stimulable phosphor imaging system
US4742225A (en) * 1986-10-16 1988-05-03 Eastman Kodak Company Elliptical cylinder light collector for photosimulable phosphor imaging apparatus
US4725893A (en) * 1987-06-25 1988-02-16 Eastman Kodak Company Scanners
DE3818815A1 (de) * 1988-06-03 1989-12-14 Zeiss Carl Fa Remissionsmessgeraet
FR2635590B1 (fr) * 1988-08-18 1991-12-20 Kis Photo Ind Dispositif pour separer un faisceau de lumiere blanche en une pluralite de faisceaux elementaires de couleur determinee
US4868383A (en) * 1988-09-08 1989-09-19 Eastman Kodak Company Linear integrating cavity light source used for generating an intense beam of light
JP2798937B2 (ja) * 1988-09-30 1998-09-17 シャープ株式会社 ファクシミリ装置
US5039854A (en) * 1990-05-07 1991-08-13 Eastman Kodak Company Fluorescent radiation collector for image scanner
US5184013A (en) * 1991-07-22 1993-02-02 Eastman Kodak Company Diffuse light collector which minimizes streak artifacts
DE4220280A1 (de) * 1992-06-20 1993-12-23 Hell Ag Linotype Verfahren und Einrichtung zum zeilenweisen Ablenken einer optischen Strahlung
US5515182A (en) * 1992-08-31 1996-05-07 Howtek, Inc. Rotary scanner
US5896237A (en) 1994-07-22 1999-04-20 Mcdonnell Douglas Corporation Sensor assembly with dual reflectors to offset sensor
DE19723170A1 (de) * 1997-06-03 1998-12-10 Heidelberger Druckmasch Ag Verfahren und Vorrichtung zur Beseitigung von Licht
US6229137B1 (en) * 1998-09-14 2001-05-08 Hewlett-Packard Company Scan line illumination system utilizing hollow reflector
US6885021B2 (en) * 2001-12-31 2005-04-26 Ovonyx, Inc. Adhesion layer for a polymer memory device and method therefor
US7596072B2 (en) * 2004-12-22 2009-09-29 Seagate Technology Llc Optical recording using a waveguide structure and a phase change medium
US7211785B1 (en) 2006-02-16 2007-05-01 Eastman Kodak Company Scanning apparatus
EP3830553B1 (en) * 2018-07-30 2023-09-06 Thermo Electron Scientific Instruments LLC Diffuse reflectance apparatus

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE482842C (de) * 1928-02-08 1929-09-21 Telefunken Gmbh Vorrichtung zur lichtelektrischen Reflexionsabtastung fuer Kopier- und Bildtelegraphie
US1970312A (en) * 1932-04-12 1934-08-14 Bell Telephone Labor Inc Electrooptical system
DE1070216B (de) * 1955-02-04 1959-12-03 International Standard Electric Corporation, New York, N. Y. (V.St.A.) Faksimile-Sender
US3603730A (en) * 1969-06-06 1971-09-07 Xerox Corp Photoreceptor assembly
GB1308047A (en) * 1969-09-15 1973-02-21 Rank Organisation Ltd Optical scanning
US3781464A (en) * 1972-01-17 1973-12-25 Ampex Light scanning apparatus and method for converting display information into storable video data
DE2605156A1 (de) * 1975-02-15 1976-08-26 Plessey Handel Investment Ag Abtastanordnung
GB1549714A (en) * 1975-05-12 1979-08-08 Ecrm Making halftone reproductions
GB1526760A (en) * 1975-12-30 1978-09-27 Xerox Corp Radiation detectors
US4038554A (en) * 1976-03-09 1977-07-26 Columbia Research Corporation Detection of flaws in a moving web of transparent material
JPS5482644U (fi) * 1977-11-22 1979-06-12
US4346295A (en) * 1978-12-26 1982-08-24 Fuji Photo Film Co., Ltd. Radiation image read out device
US4314283A (en) * 1980-09-02 1982-02-02 Xerox Corporation Diffraction based light collector
US4321630A (en) * 1980-09-02 1982-03-23 Xerox Corporation Linear integrating cavity light collector
US4371897A (en) * 1980-09-02 1983-02-01 Xerox Corporation Fluorescent activated, spatially quantitative light detector
US4360268A (en) * 1980-11-10 1982-11-23 Gte Automatic Electric Labs Inc. Method and apparatus for measuring the insertion loss of a splice in an optical fiber

Also Published As

Publication number Publication date
CA1167310A (en) 1984-05-15
DK151436B (da) 1987-11-30
US4453180A (en) 1984-06-05
DE3118459C2 (de) 1984-01-26
AU8351782A (en) 1982-11-18
SU1508975A3 (ru) 1989-09-15
ATE10563T1 (de) 1984-12-15
FI821616A0 (fi) 1982-05-07
JPS57194667A (en) 1982-11-30
DE3118459A1 (de) 1982-11-25
JPS6311828B2 (fi) 1988-03-16
AU552606B2 (en) 1986-06-12
FI73344C (fi) 1987-09-10
FI821616L (fi) 1982-11-10
DK200782A (da) 1982-11-10
EP0064736A1 (de) 1982-11-17
EP0064736B1 (de) 1984-11-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI73344C (fi) Ljusupptagaranordning.
US5335158A (en) High efficiency linear light source
US4816670A (en) Optical measuring head
US4467195A (en) Information detecting apparatus
JPH0157546B2 (fi)
US5804818A (en) Coated internally reflecting optical element
US4818861A (en) Film image reading out device
FR2516864A1 (fr) Imprimante optique
US4327287A (en) Laser scanning apparatus
US4560866A (en) Image pick-up apparatus with folding optics
US5162645A (en) Photographic scanner with reduced susceptibility to scattering
JP4946603B2 (ja) 導光体および線状光源装置
US4736099A (en) Scan device with light mixer and diffusing means for half-tone transparency originals
US5594828A (en) Invention using fiber optics for light path from close proximity to an image to an area array image sensor
US5179413A (en) System for illuminating a linear zone which reduces the effect of light retroflected from outside the zone on the illumination
GB2025083A (en) Scanning apparatus for determining faults in strip material
JPH0737888B2 (ja) 走行する糸の断面積又は容積の測定装置
JPH06273232A (ja) 測色計の受光光学系
US4687283A (en) Scanning optical system
CN113358656A (zh) 接触式图像传感器
JPS63173940A (ja) 光学式欠陥検出装置
CN215768260U (zh) 接触式图像传感器
JPS58725A (ja) 光検出装置
JPH0961745A (ja) 光学式読取装置
KR100303823B1 (ko) 광검출광학시스템

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: DR.-ING. RUDOLF HELL GMBH