FI72332B - Stabila vattendispersioner av foerstaerkt kolofonium - Google Patents

Stabila vattendispersioner av foerstaerkt kolofonium Download PDF

Info

Publication number
FI72332B
FI72332B FI813429A FI813429A FI72332B FI 72332 B FI72332 B FI 72332B FI 813429 A FI813429 A FI 813429A FI 813429 A FI813429 A FI 813429A FI 72332 B FI72332 B FI 72332B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
rosin
reinforced
water
starch
resin
Prior art date
Application number
FI813429A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI72332C (fi
FI813429L (fi
Inventor
Paul Harwood Aldrich
Original Assignee
Hercules Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hercules Inc filed Critical Hercules Inc
Publication of FI813429L publication Critical patent/FI813429L/fi
Publication of FI72332B publication Critical patent/FI72332B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI72332C publication Critical patent/FI72332C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21HPULP COMPOSITIONS; PREPARATION THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASSES D21C OR D21D; IMPREGNATING OR COATING OF PAPER; TREATMENT OF FINISHED PAPER NOT COVERED BY CLASS B31 OR SUBCLASS D21G; PAPER NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D21H17/00Non-fibrous material added to the pulp, characterised by its constitution; Paper-impregnating material characterised by its constitution
    • D21H17/62Rosin; Derivatives thereof
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08LCOMPOSITIONS OF MACROMOLECULAR COMPOUNDS
    • C08L93/00Compositions of natural resins; Compositions of derivatives thereof
    • C08L93/04Rosin

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Confectionery (AREA)
  • Emulsifying, Dispersing, Foam-Producing Or Wetting Agents (AREA)
  • Color Printing (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Medicinal Preparation (AREA)
  • Processes Of Treating Macromolecular Substances (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Treatments For Attaching Organic Compounds To Fibrous Goods (AREA)
  • Curing Cements, Concrete, And Artificial Stone (AREA)

Description

72332
VAHVISTETUN PIHKAHARTSIN STABIILEJA VES IDISPERSIOITA - STA-BILA VATTENDISPERSIONER AV FÖRSTÄRKT KOLOFONIUM
Tämä keksintö koskee uusia vahvistetun pihkahartsin (eli kolofonin) vesidispersioita. Tarkemmin sanottuna tämä keksintö koskee vesidispersioita, jotka sisältävät ensisijassa hienojakoisia vahvistetun pihkahartsin hiukkasia, veteen liukenevaa tai veteen dispergoituvaa kationista tärkkelysdispergointiainetta hienojakoisia vahvistetun hartsin hiukkasia varten, anionista pinta-aktiivista ainetta ja vettä. Kationista tärkkelysdispergointiainetta kuvaillaan tarkemmin myöhemmin. Tämän keksinnön mukaisia uusia vahvistetun pihkahartsin dispersioita käytetään paperin liimauksessa.
U.S.A.:n patenttijulkaisussa no. 3 966 654 kuvataan vahvistetun pihkahartsin dispersioita, jotka sisältävät pääasiallisesti, painon mukaan laskettuna, (A) noin 5 - 50 % vahvistettua pihkaha rt s ia, (E) noin 0,5 - 10 % vesiliu koista kationista hartsindisoergcintiainetta ja (C) vettä 100 % asti. Dispergointiains 15} voi olla (i) vesiliukoinen aminopolyamidiepikloorihydriinihart si, (ii) vesiliukoinen a 1 ky 1 eenipo1yamiinieoikloorihydriinihartsi tai C i i i) vesiliukoinen poly(dia 11yy1ianiini)epikloorihydrii-nihartsi. Vahvistettu pihkahartsi on pihkahartsin ja ryhmän Zd C=C-C=0 sisältävän natoahan yhdisteen välinen 1 iitosreaktiotuote. Selostuksessa kuvataan myös dispersioiden valmistusmenetelmiä.
U.S.A.rn patenttijulkaisussa no. 3 966 654 kuvataan myös ennestään tunnettuja vahvistetun pihkahartsin vesidispersioita. Tämän patentin no. 3 966 654 selostus liitetään nyt käsillä olevaan selostukseen viitteeksi.
U.S.A.:n patenttijulkaisuissa no. 4 199 369 ja 4 203 776 kuvataan myös vahvistetun pihkahartsin vesidispersioita, jotka on valmistettu inversiomenetelmällä. Myös seloste- 2 72332 taan ennestään tunnettuja dispersioita ja niiden valmistusmenetelmiä. Patenttiselostukset no. 4 199 369 ja 4 203 776 sisällytetään nyt käsillä olevaan selostukseen viitteiksi.
U.S.A.in patenttijulkaisuissa no. 3 070 452 ja 3 130 118 selostetaan eräiden kationisten tärkkelysten käyttöä ke-- teenidimeeriemulsioiden valmistuksessa. Emulsioita käytetään paperin liimauksessa.
Markkinoilla olevia paperin liimaukseen tarkoitettuja vahvistetun pihkahartsin hiukkasten vesidispersioita ei voida varastoida pitkiä aikoja, koska vahvistetun pihka-hartsin hiukkaset pyrkivät laskeutumaan pitkään seisoessaan ja niillä on myös taipumus agglomeroitua sekoitus-ja hierto-olosuhteissa, joita esiintyy pumpattaessa dispersioita varastosta käyttöpaikalle.
Tämän keksinnön mukaisilla \> es id ispersioi 1 la on erinomainen säilyvyys varastoinnin aikana ja ne ovat myös vastustuskykyisempiä agglomeroitumiseile, joka aiheutuu esim. pumppauksen aikana esiintyvästä sekoittumisesta ja hierrosta.
Tämä keksintö tarjoaa vahvistetun pihkahartsin vesidis-persioita, joita voidaan käyttää paperin liimauksessa, ja jotka sisältävät pääasiallisesti, painon mukaan laskettuna, (A) noin 5-50 % vahvistettua pihkahartsia, (B) noin 0,5-10 % vähintään yhtä veteen liukenevaa tai veteen dispergoituvaa kationista tärkkelysdispergointi-ainetta, (C) noin 0,1-4 % vähintään yhtä anionista pinta-aktiivista ainetta ja (D) vettä 100 % asti, ja mainittu vahvistettu pihkahartsi (A) on pihkahartsin ja ryhmän iC=C-C=0 sisältävän happaman yhdisteen välinen liitosreaktiotuote.
Edullisessa toteutustavassa sisältävät edellä kuvatut
II
3 72332 seokset pääosin noin 10 - 40 % komponenttia (A), noin 1 - 8 % komponenttia (B), noin 0,2 -2% komponenttia (C) ja vettä (D) 100 % asti.
Tämän keksinnön mukaisesti käytettäviä kationisia tärkkelyksiä ovat sellaiset tärkkelykset, joihin on liitetty amiiniryhmiä saattamalla tärkkelys reagoimaan sellaisten yhdisteiden kanssa, jotka sisältävät sekä amiiniryhmiä että tärkkelyksen hydroksyyliryhmien kanssa reagoivia ryhmiä, ja reaktio käsittää kovalenttisten sidosten muodostumisen. Tällaisia modifioituja tärkkelyksiä on kuvattu seuraavissa kirjoissa: Starch Chemistry and Technology, Voi. II, Industrial Aspects, by Whistler and Paschall, Academic Press, N.V. and London (1967), pages 403-422, ja Starch and Its Derivatives, 3.A. Radley, Fourth edition, Chapman and Hull, Ltd., London (1969), page 385 ja ff.
Tyypillinen reaktio on sellainen, jossa natriumhydroksi-dilla käsitelty tärkkelys saatetaan reagoimaan seuraa-van kaavan mukaisen yhdisteen kanssa /R'
X - R - N
^R" jossa X on halogeeni, kuten kloori tai bromi, R on alky-leeni ja kukin ryhmistä R’ ja R" voi olla alkyyli, aryy-li tai aralkyyli.
Yllä mainitun tyyppisillä kationisilla tärkkelyksillä on seuraava kaava / □i \ f / \
tärkkelys - I 0 - R - N J
V Xr/ n 4 72332 jossa R, R’ ja R” ovat edellä määriteltyjä ja n on tärkke-lysmolekyy1 in substituo itunisaste. Tällaisella tärkkelyksellä voi olla esim. seuraava rakennekaava: tärkkelys-^DCH^CH^M(C2H^)n» jossa n on tärkke1vsrno1 e kyy -Iin su bs t i tu o i turn i sas t e .
Toisella keksinnön mukaisesti käytettäväksi sopivalla tärk ke 1ysmolekyy1i 1 la on seuraava rakennekaava : — + tärkkelys - foCHjCHCH^J ( CH3 ) 3C l"J n
OH
Tärkkelysmolekyylin substituoitumisaste, D.S. (n edellä olevissa kaavoissa) on se keskimääräinen hydroksyy1iryh-mien lukumäärä tärkkelysmolekyylin a nhydroglukoosiyk-siköissä, jotka ovat substituoituneet reaktiossa yhdisteen kanssa, joka sisältää sekä amiiniryhmiä että tärkkelyksen hydroksyy1iryhmien kanssa reagoivia ryhmiä.
Tämän keksinnön mukaisesti käytettävien kationisten tärkkelysten substituoitumisaste on noin G,C2 - D,05.
Vahv istettua pihkahartsia voidaan jatkaa tunnetuilla jatkoaineilla, kuten vahoilla (varsinkin paraffiini 1 la ja mikrokiteise 1la vahalla), hii1ivetyvahoi1 la, petro-lihiilivedyistä ja terpeeneistä johdetut mukaan lukien, tms. Jatkaminen suoritetaan su 1 asekoittama11 a tai liuos-sekoi11ama11 a vahvistettuun pihkahartsiin noin 10 - 100 paino-%, vahvistetun pihkahartsin perusteella laskettuna, vahvistetun hartsin jatkoainetta.
5 72332
Voidaan käyttää myös vahvistetun pihkahartsin ja pihka-’ hartsin seoksia ja vahvistetun pihkahartsin, pihkahart sin ja pihkahartsin jatkoaineen seoksia.
Vahvistetun pihkahartsin ja pihkahartsin seokset sisältävät n. 75 - 5 % pihkahartsia. Vahvistetun pihkahartsin, pihkahartsin ja pihkahartsin jatkoaineen seokset sisältävät noin 25 - 45 % vahvistettua pihkahartsia, noin 5 - 50 % pihkahartsia ja noin 5 - 50 % pihkahartsin jatkoainetta.
Tämän keksinnön mukaiset vahvistetun pihkahartsin vesi-dispersiot voidaan valmistaa homogenoimalla vahvistetun pihkahartsin liuos tai sula tai ns. inversiomenetelmällä.
Jos tämän keksinnön mukaisia vahvistetun pihkahartsin vesidispersioita valmistetaan liuosmenetelmällä, (jatko-aine tai pihkahartsi tai molemmat, jos jompaa kumpaa tai • molempia käytetään) liuotetaan ensin veteen sekoittumat-tomaan orgaaniseen liuottimeen, kuten bentseeniin, ksy-leeniin, metyleenikloridiin, kloroformiin tai 1,2-dikloori-propaaniin. Haluttaessa voidaan käyttää kahden tai useamman liuottimen seoksia. Käytetyn liuottimen pitää myös olla inertti muiden vesidispersion komponenttien suhteen.
Seuraavaksi valmistetaan emulsio, joka sisältää orgaanisen liuottimen ja vahvistetun pihkahartsin muodostaman liuoksen dispergoituneena faasina ja kationisen tärkke-lysdispergointlaineen ja anionisen pinta-aktiivisen aineen muodostaman vesiliuoksen jatkuvana faasina. Pääosin pysymättömään vesiemulsioon kohdistetaan sitten erittäin voimakas hierto niin, että syntyy pääosin pysyvä emulsio. Erittäin voimakas hierto saadaan käytännöllisesti aikaan homogenoijalla. Kun pysymätön emulsio lasketaan vähintään kerran homogenoijan läpi alueella noin 6895 - 55160 kPa paineessa, saadaan pääosin pysyvä emulsio. Sitten orgaaninen 1iuotinkomponentti poistetaan emulsiosta esim.
________ — Jl 6 72332 vakuumitislauksella ja saadaan vahvistettujen pihkahart-sihiukkasten pääosin pysyvä vesidispersio. Nämä prosessivaiheet on selostettu U.S.A.:n patenttijulkaisussa no.
3 565 755, joka liitetään viitteeksi nyt käsillä olevaan selostukseen.
3os tämän keksinnön mukaisia dispersioita valmistetaan sulamenetelmällä, vahvistettu pihkahartsi kuumennetaan, tarvittaessa paineessa, kationisen tärkkelysdispergoin-tiaineen ja anionisen pinta-aktiivisen aineen vesiliuoksen kanssa. Pysymätön vesidispersio kuumennetaan lämpötila-alueelle 80 - 195°C. On suositeltavaa sekoittaa seosta se aika, joka tarvitaan tarvittavan lämpötilan saavuttamiseen. Sitten kuumennettuun dispersioon kohdistetaan erittäin voimakas hierto niin, että saavutetaan pääosin pysyvä vesidispersio. Erittäin voimakas hierto saadaan käytännöllisesti aikaan homogenoijalla. Kun kuumennettu seos lasketaan vähintään kerran homogenoi-jan läpi paineessa, joka on' alueella 13790 - 551 60 kPa, saadaan pääosin pysyvä dispersio. Ammatti-ihminen osaa valita oikean paineen.
Tämän keksinnön mukainen vahvistetun pihkahartsin dispersio voidaan myös valmistaa inversiomenetelmällä. Vahvistettu pihkahartsi sekoitetaan sellaiseen määrään kationisen tärkkelysdispergointiaineen ja anionisen pinta-aktiivisen aineen vesiliuosta, että saadaan vesi-öljyssä-emulsio, joka sitten käännetään öljy-vedessä-emulsioksi lisäämällä nopeasti vettä samalla voimakkaasti sekoittaen.
Tässä keksinnössä käytettäväksi soveltuva vahvistettu pihkahartsi voi olla mitä tahansa markkinoilla olevaa pihkahartsityyppiä, kuten puupihkahartsia (wood rosin), kumipihkahartsia (gum rosin), mäntyöljypihkahartsia 7 72332 (tall oil rosin) tai näistä kahden tai useamman seosta, puhtaassa tai epäpuhtaassa muodossa. Osittain hydrattuja pihkahartseja ja polymeroituja hartseja tai kiteytymisen estämiseksi esim. lämmöllä tai formaldehydillä käsiteltyjä pihkahartseja voidaan käyttää.
Käytetty vahvistettu pihkahartsi on pihkahartsin ja ryhmän ^C = C-C = 0 sisältävän happaman yhdisteen välinen 1ii — tosreaktiotuote, joka saadaan saattamalla pihkahartsi ja hapan yhdiste reagoimaan keskenään korotetussa lämpötilassa, joka on alueella noin 150 - 210°C.
Hapanta yhdistettä käytetään sellainen määrä, että saadaan vahvistettua pihkahartsia, joka sisältää noin 1-12 paino-% liitettyä hapanta yhdistettä vahvistetun pihka-hartsin perusteella laskettuna. Vahvistetun pihkahartsin valmistusmenetelmä on kuvattu U.S.A.:n patenttijulkaisuissa no. 2 628 918 ja 2 684 300, jotka liitetään nyt käsillä olevaan selostukseen viitteiksi.
Happamia yhdisteitä, jotka sisältävät ryhmän iC=C-C=0, ja joita voidaan käyttää vahvistetun pihkahartsin valmistuksessa, ovat mm. alfa-beta-tyydyttämättömät orgaaniset hapot ja niiden saatavissa olevat anhydridit, kuten esim. fumaarihappo, maleiinihappo, akryylihappo, maleiinihapon anhydridi, itakoni happo, itakonihapon anhydridi, sitra-konihappo ja sitrakonihapon anhydridi. Haluttaessa voidaan vahvistetun pihkahartsin valmistuksessa käyttää happojen seoksia. Niinpä tämän keksinnön mukaisten uusien dispersioiden valmistuksessa voidaan käyttää pihkahartsin ja akryylihapon liitännäisen ja vastaavan fumaarihappo-liitännäisen seosta. Myös voidaan käyttää sellaista vahvistettua pihkahartsia, joka on käytännöllisesti katsoen kokonaan hydrattu liitännäisen muodostuksen jälkeen.
72332
Jos pihkahartsia (so. vahvistamatonta hartsia) käytetään yhdessä vahvistetun hartsin kanssa, se voi olla mitä tahansa kaupallisesti saatavissa olevaa pihkahartsityyppiä, kuten puupihkahartsia, kumipihkahartsia, mäntyöljypihka-hartsia tai näistä kahden tai useamman seosta, epäpuhtaassa tai puhtaassa muodossa. Osittain hydrattuja pih-kahartseja ja polymeroituja hartseja tai kiteytymisen estämiseksi lämmöllä tai formaldehydillä käsiteltyjä pihkahartseja voidaan käyttää.
Kuten edellä on mainittu, yksi tämän keksinnön sisältämien seosten pääkomponenteista on anioninen pinta-aktii-vinen aine. Alaan perehtyneet tuntevat anioniset pinta-aktiiviset aineet hyvin. Tämän keksinnön toteutuksessa on edullinen pinta-aktiivinen aine saippua, kuten natri-umsaippua, joka on muodostunut siitä pihkahartsipohjama-teriaalista, josta dispersio valmistetaan. Muita sopivia anionisia dispergointiaineita ovat aikyyliaryy1isu 1-fonihappojen suolat, kondenSoitujen nafta 1eenisulfoni-happojen suolat, sulfomeripihkahapon dialkyyliesterien suolat, rikkihapon alkyylipuoliesterien suolat ja rikkihapon alkyylifenoksi-(polyetyleenioksi)etanolin puoli-esterien suolat.
Pihkahartsisaippua voidaan valmistaa erikseen ja lisätä seokseen tai se voidaan muodostaa in situ lisäämällä emäs, kuten natriumhydroksidi, kaliumhydroksidi tai ammo-niumhydroksidi seoksen, joka sisältää vahvistetun pihka-hartsin. Vahvistetun pihkahartsin natriumsaippua on etusijalle asetettava anioninen pinta-aktiivinen aine ja on edullista muodostaa se in situ lisäämällä natriumhyd-roksidi. Tämä menettely on selostettu esimerkkien yhteydessä.
Jos käytetään alkyyliaryylisulfonaatteja, voi alkyyli-ryhmä olla lineaarinen tai haarautunut ja sisältää 10 - 18
II
72332 hiiliatomia. Näiden alkyyliaryylisulfonaattien eri seoksia voidaan käyttää. Fenyyliryhnä on edullinen akryyli-ryhmä. Natriumalkyylibentseenisulfonaatteja on markkinoilla saatavissa. Eräs markkinoilla oleva tuote on "Ultra-wet DS". "Ultrawet” on Arco Chemical Companyn tavaramerkki. kondensoidut naftaleenisulfonihapoosuolat ovat tuotteita, jotka on valmistettu kondensoima1 la formaldehydi naftylee-niilä ja sulfonoimella sen jälkeen rikkihapolla, ja niitä on markkinoilla saatavissa. Markkinoilla olevat tuotteet ovat "Tamol SN" ja "Stepantan A". "Tamol" on Rohm & Haas Companyn tavaramerkki ja "Stepantan" on Stepan Chemical Co:n tavaramerkki.
Jos kysessä ovat sulfomeripihkahapon dialkyyliesterien suolat, ovat sopivia alkyy1iryhmiä mm. sykloheksyyli, heksyyli, isobutyyli, oktyyli, pentyyli ja tridekyyli. j
Jos kyseessä ovat rikkihapon puolialkyyliesterien suolat, voivat a 1 kyy 1iryhmät sisältää 10 - 19 hiiliatomia. Jos kyseessä ovat rikkihapon a 1 kyy1ifenoksi(po1yety1eenioksi)-etanolin puoliesterien suolat, on edullinen alkyyliryhmä nonyyiiryhmä* joka on saatu propy 1 eenitrimeroin ni 1 la . Po-1 yoksiety1eenipitoisuu s voi olla keskimäärin 1 - 20 moolia per mooli, mutta edullinen määrä on keskimäärin 4 - 14.
Kationinen tärkkelys keitetään ennen käyttöä. Keitto voidaan suorittaa amma11i-ihmis ten hyvin tuntemilla tavoilla.
Tämän keksinnön mukaiset vahvistetun pihkahartsin dispersiot ovat erittäin pysyviä. Kun markkinoilla olevien, paljon vapaata vahvistettua pihkahartsia sisältävien dispersioiden annetaan sekoittamatta seisoa säiliössä, pyrkivät vahvistetun pihkahartsin hiukkaset agglomeroitumaan ja laskeutumaan pohjalle ja tämän jatkuessa saattaa muodostua kova vahvistetun pihkahartsihiukkasten kerros. Tämä ongelma on erittäin vakava, jos varas tointilämpöti1 a on melko korkea (35 - 45°C), kuten eräissä paperitehtaissa.
10 72332 Tämän keksinnön mukaisissa dispersioissa esiintyy hyvin vähän agglomeroitumista. Jos laskeutumista tapahtuu siitä syystä, että jotkut hiukkaset ovat liian suuria pysyäkseen suspendoituneina Brownin liikkeen ansiosta, saadaan hiukkaset helposti dispergoitumaan uudelleen hieman sekoittamalla.
Tämän keksinnön mukaiset dispersiot kestävät myös hyvin hiertoa. Kun markkinoilla olevia, paljon vapaata vahvistettua pihkahartsia sisältäviä dispersioita pumpataan seulojen läpi pinnan kuivumisen tai muun agglomeroitumi-sen synnyttämien hiukkasten poistamiseksi, on seuloilla taipumus tukkeutua ei niinkään näiden suurten hiukkasten vuoksi kun sen vuoksi, että vahvistetun hartsin hiukkaset kasaantuvat seulan lankojen aiheuttaman hierron vaikutuksesta. Tämä ongelma voi olla hyvin vakava 35 -40°C:ssa. Tämän keksinnön mukaiset dispersiot ovat resis-tiivisiä tällaiselle hierron aiheuttamalle erottumiselle.
Esimerkki 1 120 g kationista vahamaista maissitärkkelystä ja 1000 g tislattua vettä laitettiin kolviin. Seoksen pH säädettiin rikkihapolla arvoon 4, kuumennettiin sekoituksen alaisena 95 - 100°C:ssa noin 30 minuuttia ja sen jälkeen jäähdytettiin huoneen lämpötilaan (noin 23°C) ja lisättiin tislattua vettä niin, että kokonaispainoksi tuli 1200 g (kiinteän aineen kokonaispitoisuus 8,B %). Katio-nisena tärkkelyksenä käytettiin "Stalok 140"-kationista tärkkelystä, jota on saatavissa Stanley Manufacturing Company, Inc:sta, ja jossa on modifiointisubstituenttina -0CHoCHCHoN ( CH-,) _C1 sellainen määrä, että tuotteessa on Z f z Jo
OH
0,3 % typpeä.' Substituoitumisaste on 0,04.
570 g fumaarihapolla vahvistettua, formaldehydillä käsitel- 1 1 72332 tyä mäntyöljypihkahartsia, jonka happoluku oli 216 (noin 6,8 % kombinoitua fumaarihappoa), liuotettiin 380 g:aan metyleenikloridia samalla sekoittaen. 1145 g:aan edellä valmistettua tärkkelysliuosta sekoitettiin 38 g natrium-hydroksidin 4 % vesiliuosta ja näin saatu seos lisättiin vahvistetun pihkahartsin liuokseen ja saatua seosta sekoitettiin 1 minuutti ja sen jälkeen homogenoitiin 2 kertaa 20690 kPa paineessa nopeudella 60 litraa tunnissa (15 gallonaa tunnissa) Manton-Gau1 in-homogenoija 11 a.
Kun saadusta emulsiosta haihdutettiin vakuumissa metyleeni-kloridi, saatiin vesidispersio, joka sisälsi vahvistettua pihkahartsia, kationista tärkkelysdispergointiainetta ja anionista pinta-aktiivista ainetta (vahvistetun pihkahartsin natriumsaippua), joka oli muodostunut in situ. Haihdutuksen aikana saostui hyvin vähän ainetta. Saadun vesi-dispersion kiinteän aineen pitoisuus oli 37,6 %.
Esimerkki 2
Esimerkin 1 mukaisesti valmistettiin vielä neljä vesidis-persiota. Nämä dispersiot yhdistettiin esimerkin 1 dispersioon ja näin saadun dispersion kiinteän aineen pitoisuus säädettiin tislatulla vedellä arvoon 35 %. Tämän dispersion viskositeetti oli 352 senttipoisia. Disper-goituneista hiukkasista oli 80 %:lla hiukkaskoko alle 4 ^u.m Coulter Counter-hiukkaskoonmittarilla mitattuna.
Esimerkki 3
Esimerkissä 2 saatu dispersio laimennettiin tislatulla vedellä noin 3 % kiinteän aineen pitoisuuteen ja se käytettiin paperin liimaukseen. Liimausaine (0,44 % kiinteätä liima-ainetta kuivan massan perusteella laskettuna) lisättiin valkaistun lehtipuun ja valkaistun havupuun sulfaattimassaseokseen (50:50), joka sisälsi 2,5 % alu- 12 72332 naa. Juuri lisäyksen jälkeen oli pH 4,4-4,5. Liimausai-neen ja massan seoksesta valmistettiin Nobel and Wood-koearkkikoneella viisi koearkkia (1Θ kg/270 m ). Näiden viiden koearkin 1iimautuneisuusominaisuudet testattiin Hercules-liimautumiskoestuslaitteella käyttämällä koe-liuosta no. 2. Viiden erillisen kokeen keskimääräinen koetulos osoittaa hyvää liimautumista.
Hercules-1iimautumiskoe, sekuntia (5 erillisen kokeen Esimerkki keskiarvo)_ 2 130
Esimerkki 4
150 g kationista vahamaista maissitärkkelystä ja 1300 g tislattua vettä laitettiin kolviin. Seoksen pH säädettiin arvoon 4 rikkihapolla ja sen jälkeen sitä kuumennettiin sekoituksen alaisena 30 minuuttia 95 - 100°C:ssa, jäähdytettiin huoneen lämpötilaan (noin 23°C) ja sen jälkeen kokonaispaino säädettiin 1500 grammaan lisäämällä tislattua vettä (kiinteän aineen kokonaispitoisuus 8,8 %). Käytetty kationinen tärkkelys oli "ARD 2167”-kationista tärkkelystä, jota on saatavissa American Maize Products Company, Inc:lta, ja jossa modifiointisubstituenttina on £H~CH
X
-0-CH„CH„-N sellainen määrä, että tuotteessa \ CH2CH3 on 0,3 % typpeä. Substituoitumisaste on 0,04.
750 g fumaarihapo1la vahvistettua, formaldehydillä käsiteltyä mäntyöljypihkahartsia, jonka happoluku oli 217 (noin 7,1 % kombinoitua fumaarihappoa), liuotettiin 500 g:aan metyleenikloridia samalla sekoittaen. Edellä il 13 72332 valmistettuun tärkkelysliuokseen sekoitettiin 38 g natri-umhydroksidin 4 % vesiliuosta ja näin saatu liuos lisättiin vahvistetun pihkahartsin liuokseen ja saatua seosta sekoitettiin 1 minuutti ja sen jälkeen homogenoitiin 2 kertaa 20690 kPa paineessa nopeudella 60 litraa tunnissa (15 gallonaa tunnissa) Manto n-Gau1 in-homogenoija 11 a.
Kun saadusta emulsiosta haihdutettiin vakuumissa metylee-nikloridi, saatiin vesidispersio, j.oka sisälsi vahvistettua pihkahartsia, kationista tärkkelysdispergointiainetta ja anionista pin ta-aktiivista ainetta (vahvistetun pihka-hartsin natriumsaippua), joka oli muodostunut in situ. Haihdutuksen aikana saostui hyvin vähän ainetta.
Esimerkki 5
Esimerkin 4 mukaisesti valmistettiin vielä 9 vesidisper-siota. Kun nämä dispersiot yhdistettiin esimerkissä'4 valmistettuun dispersioon, saatiin dispersio, jonka kiinteän aineen kokonaispitoisuus oli 37,8 %. Tämän dispersion viskositeetti oli 98 senttipoisia. Dispergoitu-neista hiukkasista oli 60 %:lla hiukkaskoko alle 0,4 jxm Coulter Counter-hiukkaskoonmittari1la mitattuna.
Esimerkki 6
Esimerkissä 5 valmistettu dispersio laimennettiin noin 3 % kiinteän aineen pitoisuuteen tislatulla vedellä ja sillä liimattiin 18 kg/270 m paperiarkki, jonka valmistukseen käytettiin 50 % valkaistua lehtipuusulfaat-timassaa ja 50 % valkaistua havupuusulfaattimassaa, joka oli jauhettu arvoon 500 Canadian Standard Freeness, ja joka sisälsi 10 % savipigmenttiä (Huber SWS Clay). Liimaus suoritettiin käyttämällä 0,2 % kiinteätä 1ii — mausainetta (kuivan massan painon perusteella laskettuna) lautasen pH:ssa 4 käyttämällä 1,24 % alunaa ja 14 72332 0,025 % anionista retentioapuainetta (reten 421 anioninen hartsi; akryy1ihapon ja akryyliamidin sekapolymeeri). Valmis arkki testattiin liuoksella no. 2 Hercules-liimau-tumiskoestus1 aitteella. Koeaika oli 317 sekuntia, joka osoittaa hyvää liimautumista.
Esimerkki 7
227 g kationista perunatärkkelystä ja 3100 g tislattua vettä laitettiin kolviin. Seosta kuumennettiin sekoituksen alaisena 90 - 100°C:ssa noin 30 minuuttia ja sen jälkeen se jäähdytettiin huoneen lämpötilaan (noin 23°C) ja kokonaispaino säädettiin tislattua vettä lisäämällä 3400 g:ksi (kiinteän aineen kokonaispitoisuus 8,8 %). Käytetty kationinen tärkkelys oli "Stalok 400"-kationista tärkkelystä, jota on saatavissa Stanley Manufacturin Company, Inc:lta, ja jossa modifiointisubstituenttina on -OCk^CHCH^ft(CH^)^Cl sellainen määrä, että tuotteessa OH
on 0,3 % typpeä. Substituoitumisaste on 0,04.
400 g fumaarihapolla vahvistettua, formaldehydillä käsiteltyä mäntyöljypihkahartsia, jonka happoluku oli 211 noin 7,1 % kombinoitua fumaarihappoaj, liuotettiin 280 grammaan metyleenikloridia sekoituksen avulla. Tähän liuokseen listättiin 992 grammaa edellä valmistettua tärkkelysliuosta ja 27 grammaa natriumhydroksidin 4 % vesiliuosta ja saatua seosta sekoitettiin 1 minuutti ja sen jälkeen homogenoitiin 2 kertaa 20690 kPa paineessa nopeudella 60 litraa tunnissa (15 gallonaa tunnissa)
Manton-Gaulin-homogenoija 11a.
Kun saadusta emulsiosta haihdutettiin vakuumissa mety-' leenikloridi, saatiin vesidispersio, joka sisälsi vahvistettua pihkahartsia, kationista dispergointiainetta ja anionista pinta-aktiivista ainetta (vahvistetun pih-
II
1 5 72332 kahartsin natriumsaipouaa), joka oli nuodostunut in sitj. Saadun vesidispersion kiinteän aineen pitoisuus oli 27,2 -c. □ ispergoituneiden hiu>\kasten keskimääräinen hiukkaskoko Nano-Si zer-hiukkaskoc r.r-i ttari 1 la mitattuna oli 1,6 m.
Esimerkki 8 360 g kationista maiesitärkke1ystä ja 4G0 g tislattua vettä laitettiin kolviin, ja saatua seosta kuumennettiin 95 - 1Q0°C:ssa sekoituksen alaisena noin 30 minuuttia ja sen jälkeen se jäähdytettiin huoneen lämpötilaan (noin 23° C) ja kiinteän aineen pitoisuus säädettiin tislatulla vedellä arvoon 7,1 Ί. Saatu seos homogenoitiin kahdesti c 55160 kPa paineessa 70 C:ssa nopeudella 60 litraa tunnissa (15 gallonaa tunnissa) Manton-Gaulin-hcmogenoijalla. Saatu tuote oli hyvin pehmeä geeli verrattuna homogenoi-mattomaan tuotteeseen, joka oli suhteellisen tiivis gee li. Koska kuumaa liuosta homogenoitaessa (70°C) menetettiin vettä, nousi kiinteän aineen kokonaispitoisuus 7,5 prosenttiin. Käytetty kationinen tärkkelys oli "Stalok 300”-kationista maissitärkkelystä, jota on saatavissa Stanley Manufacturin Company, Incrlta, ja jossa mooifi- ointisubstituenttina on -O-CH^fHCH^NCCH^I^Cl sellainen
Gr määrä, että tuotteessa on 0,3 % typpeä. Substituoitumis-aste on 0,04.
400 g fumaarihapolla vahvistettua, formaldehydillä käsiteltyä mäntyöljypihkahartisa, jonka happoluku oli 211 (noin 7,4 % kombinoitua fumaarihappoa) liuotettiin 2SG grammaan metyleenikloridia sekoituksen avulla. Tähän liuokseen lisättiin 1997 g edellä valmistettua tärkke-lysliuosta ja 27 grammaa natriumhydroksid in 4 % vesi-liuosta ja saatua seosta sekoitettiin 1 minuutti ja sen jälkeen se homogenoitiin 2 kertaa 20690 kPa paineessa nopeudella 60 litraa tunnissa (15 gallonaa tunnissa) Man-ton-Gauli n-homogeno ija 1 la.
16 72332
Kun näin saadusta emulsiosta haihdutettiin mety 1 eeniklo-ridi pois vakuumissa, saatiin vahvistetun pihkahartsin vesidispersio, joka sisälsi kationista tärkkelysdisper-gointiainetta ja anionista pinta-aktiivista ainetta (vahvistetun pihkahartsin natriumsaippua), joka oli muodostunut in situ. Mäin saadun ves idispersio n kiinteän aineen pitoisuus oli 14,9 % ja viskositeetti 4100 sentti-poisia. Dispergoituneiden hiukkasten keskimääräinen hiukkaskoko oli 1,2 jxm Nano-Sizer-laitteella mitattuna.
Esimerkki 9 240 g kationista maissi tärkkelystä ja 200 g tislattua vettä laitettiin kolviin. Seoksen pH säädettiin rikkihapolla arvoon 4 ja sen jälkeen seosta kuumennettiin sekoituksen alaisena noin 30 minuuttia 95 - 100°C:ssa ja sen jälkeen jäähdytettiin huoneen lämpötilaan (noin 23°C), ja paino säädettiin tislattua vettä lisäämällä 2400 grammaan (kiinteän aineen kokonaispitoisuus 8,8 %). Käytetty kationinen tärkkelys oli samaa "Sta-lok 140"-kationista tärkkelystä kuin esimerkissä 1.
7 50 g fumaarihapo1 la vahvistettua, formaldehydillä käsiteltyä mäntyöljypihkahartsia, jonka happoluku oli 214 (noin 7,0 % kombinoitua fumaarihappoa] liuotettiin 500 grammaan metyleenikloridia sekoituksen avulla. 1500 grammaan edellä valmistettua tärkkelys liuosta sekoitettiin 7,8 grammaa "Alipal C0436-pinta-aktiivisen aineen 58 % vesiliuosta ja näin saatu liuos lisättiin vahvistetun pihkahartsin liuokseen, saatua seosta sekoitettiin 1 minuutti ja sen jälkeen se homogenoitiin 2 kertaa 27 580 kPa paineessa 60 litraa tunnissa (15 gallonaa tunnissa) Manto n-Gau1in-homogenoija 11 a . "Alipal C0436" on nonyylifenolin ja neljän etyleenioksidimoolin muodostaman liitännäisen sulfaattiesterin ammoniumsuola. "Alipa 1" on GAF Corporationin tavaramerkki.
17 72332
Kun saadusta emulsiosta haihdutettiin metyleenikloridi alipaineessa, saatiin vahvistetun pihkahartsin vesidis-persio, joka sisälsi kationista tärkkelysdispergointi-ainetta ja anionista pinta-aktiivista ainetta. Haihdutuksen aikana saostui hyvin vähän ainetta. Saadun vesi-dispersion kiinteän aineen pitoisuus oli 37,6 % ja viskositeetti 566 senttipoisia. Hiukkasista Θ7 prosentilla oli hiukkaskoko alle 0,4 jxm Coulter Counter-laitteella mitattuna.
Esimerkki 10
Esimerkki 9 toistettiin siten, että käytettiin 19,7 g "Siponate DS4"-anionisen pinta-aktiivisen aineen 23 % vesiliuosta "Alipal CO 436”-anionisen pinta-aktiivisen aineen tilalla ja "Stalock 140”-kationisen tärkkelyksen tilalla käytettiin samaa kationista tärkkelystä kuin esimerkissä 4. Saadun dispersion kiinteän aineen pitoisuus oli 39,1 % ja viskositeetti 1Θ0 senttipoisia. Dispergoituneista hiukkasista oli 66 prosentilla hiukkaskoko alle 0,4 jxm Coulter Counter-laitteella mitattuna. "Siponate DS4” on Alcolac, Inc.:n tavaramerkki.
Esimerkki 11
Esimerkki 10 toistettiin siten, että käytettiin 15,6 g "Duponol WAQE"-anionisen pinta-aktiivisen aineen 30 % vesiliuosta ’’Siponate DS4”-anionisen pinta-aktiivisen aineen tilalla. Saadun dispersion kiinteän aineen pitoisuus oli 39,1 % ja viskositeetti 80 senttipoisia. Duponol on natriumlauryylisulfaatti. Duponol on E.I. du Pont de Nemours & CO:n tavaramerkki.
Esimerkki 12
Esimerkii 10 toistettiin siten, että käytettiin 12-9 g ’’Aerosol A103’’-anionista pinta-aktiivisen aineen 30 % 18 72332 vesiliuosta "Alipal C0436"-anionisen pinta-aktiivisen aineen tilalla. Saadun dispersion kiinteän aineen pitoisuus oli 30,7 % ja viskositeetti 71 senttipoisia. "Aerosol A103" on nonyylifenolin ja etyleenioksidin muodostaman liitännäisen sulfomeripihkahappopuoliesterin dinat-riumsuola, "Aerosol” on American Cyanamid Companyn tavaramerkki.
Edellä olevalla selostuksella ja esimerkeillä halutaan valaista keksintöä, mutta ei rajoittaa sitä.
li.

Claims (6)

72332
1. Vahvistetun pihkahartsin vesidispersio, joka sisältää pääosin, painon mukaan laskettuna, (A) noin 5-50 % vahvistettua pihkahart-sia, (B) noin 0,5-10 % vähintään yhtä veteen liukenevaa tai veteen dispergoituvaa kationista dispergointiainetta, (C) noin 0,1-4 % vähintään yhtä anionista pinta-aktiivista ainetta ja (D) vettä 100 % asti, tunnettu siitä, että komponentti ( B ) on (I) kationinen tärkkelys, jonka kaava on l Λ v H jossa R on alkyleeni ja kukin ryhmistä R' ja R1' voi olla alkyy-li, aryyli tai aralkyyli ja substituoitumisaste ‘n on noin : 0,02-0,05, tai (II) tärkkelys - [oCH2CHCH2N ( CH3 ) 3C1^ OH jossa n on edellä määritelty, ja mainittu vahvistettu pihkahartsi (A) on pihkahartsin ja ryhmän ^.0 = 0-0 = 0 sisältävän happaman yhdisteen liitännäinen. 1 l
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen dispersio, tunnettu siitä, että dispersio sisältää pääosin, painon mukaan laskettuna, (A) noin 10-40 % vahvistettua p ihkahar t s i a, (B) noin 1-8 % vähintään yhtä veteen liukenevaa tai veteen dispergoituvaa kationista dispergointiainetta, (C) noin 0,2-2 % vähintään yhtä anionista pinta-aktiivista ainetta ja (D) vettä 100 % asti.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen dispersio, tunnettu 20 72332 siitä, että komponentti (B) on tärkkelys - (0CH2CH2N( ) 2] r .
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen dispersio, tunnettu siitä, että vahvistettua pihkahartsia on jatkettu vahvistetun pihkahartsin jatkoainee 11a, kuten vahoilla, joita on käytetty 10-100 % vahvistetun pihkahartsin painosta laskettuna.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen dispersio, tunnettu siitä, että vahvistettu pihkahartsi on sekoitettu vahvistamattoman pihkahartsin kanssa seokseksi, joka sisältää noin 25-95 % vahvistettua pihkahartsia ja noin 75-5 % vahvistamatonta pihkahartsia.
6. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen dispersio, tunnettu siitä, että vahvistettuun pihkahartsiin on sekoitettu vahvistamatonta pihkahartsia ja pihkahartsin jatkoainetta niin, että saadaan seos, joka sisältää noin 25-45 % vahvistettua pihkahartsia, noin 5-50 % vahvistamatonta pihkahartsia ja noin 5-50 % pihkahartsin jatkoainetta . * II 72332
FI813429A 1980-12-31 1981-11-02 Stabila vattendispersioner av foerstaerkt kolofonium. FI72332C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US22176080 1980-12-31
US06/221,760 US4374673A (en) 1980-12-31 1980-12-31 Stable dispersions of fortified rosin

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI813429L FI813429L (fi) 1982-07-01
FI72332B true FI72332B (fi) 1987-01-30
FI72332C FI72332C (fi) 1987-05-11

Family

ID=22829262

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI813429A FI72332C (fi) 1980-12-31 1981-11-02 Stabila vattendispersioner av foerstaerkt kolofonium.

Country Status (14)

Country Link
US (1) US4374673A (fi)
EP (1) EP0056876B1 (fi)
JP (1) JPS57135860A (fi)
AT (1) ATE18250T1 (fi)
AU (1) AU545369B2 (fi)
BR (1) BR8108216A (fi)
CA (1) CA1166402A (fi)
DE (1) DE3173942D1 (fi)
DK (1) DK582881A (fi)
FI (1) FI72332C (fi)
NO (1) NO156790C (fi)
NZ (1) NZ199384A (fi)
PH (1) PH16832A (fi)
ZA (1) ZA819024B (fi)

Families Citing this family (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3630268A1 (de) * 1986-09-05 1988-03-17 Schultz & Nauth Collodin Kleb Invertleim fuer die masseleimung und oberflaechenleimung von papier
US5216064A (en) * 1992-04-15 1993-06-01 Westvaco Corporation Rosin-based resin-fortified emulsion polymers
DE4306557C2 (de) * 1993-03-03 2000-08-10 Chem Fab Bruehl Oppermann Gmbh Verwendung einer Zusammensetzung zur Oberflächenleimung
DE4412136A1 (de) * 1994-04-08 1995-10-12 Pts Papiertechnik Beteiligungs Leimungsmittel für die Oberflächen- und Masseleimung von Papier
US5629142A (en) * 1995-12-19 1997-05-13 Eastman Kodak Company Dual coating radiographic elements containing tabular grain emulsions with improved photographic vehicles
US5620840A (en) * 1995-12-19 1997-04-15 Eastman Kodak Company High bromide tabular grain emulsions improved by peptizer selection
US6315824B1 (en) 1996-02-02 2001-11-13 Rodrigue V. Lauzon Coacervate stabilizer system
WO1997028311A1 (en) * 1996-02-02 1997-08-07 Hercules Incorporated Emulsifier system for rosin sizing agents
GB9610955D0 (en) * 1996-05-24 1996-07-31 Hercules Inc Sizing composition
GB9721188D0 (en) * 1997-10-08 1997-12-03 Raisio Chemicals Uk Limited Rosin emulsion
AT406492B (de) * 1998-01-26 2000-05-25 Krems Chemie Ag Wässrige papierleimungsmitteldispersionen und verfahren zu ihrer herstellung
WO2000023651A1 (de) * 1998-10-16 2000-04-27 Basf Aktiengesellschaft Wässrige, anionisch oder kationisch eingestellte leimungsmittel-dispersionen für die leimung von papier
US6123760A (en) * 1998-10-28 2000-09-26 Hercules Incorporated Compositions and methods for preparing dispersions and methods for using the dispersions
CN1237228C (zh) 2000-08-07 2006-01-18 阿克佐诺贝尔公司 施胶分散体
US6846384B2 (en) 2000-08-07 2005-01-25 Akzo Nobel N.V. Process for sizing paper
DE102006035659B4 (de) * 2006-07-31 2014-12-24 Fit Gmbh Beschichtungsmaterialien auf Stärkebasis mit kontrollierbarem Auflöseverhalten, sowie deren Verwendung
EP2039732A1 (en) * 2007-09-20 2009-03-25 Hexion Specialty Chemicals Research Belgium S.A. Waterbased dimerized rosins and the process to make them
FI127008B (fi) * 2013-12-13 2017-09-15 Honkarakenne Oyj Puunkäsittelymenetelmä, puutuote ja käyttö

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2628918A (en) * 1944-06-03 1953-02-17 Monsanto Chemicals Sizing agents
US2684300A (en) * 1948-05-13 1954-07-20 Monsanto Chemicals Sizing paper and product
NL246493A (fi) * 1958-12-24
US3096232A (en) * 1959-12-24 1963-07-02 Hercules Powder Co Ltd Aqueous emulsions of waxes and resins
US3070452A (en) * 1962-05-21 1962-12-25 Hercules Powder Co Ltd Emulsions of starch derivatives and use of same for sizing paper
US3582464A (en) * 1967-04-10 1971-06-01 Hercules Inc Aqueous dispersions of rosin anhydride and their use as sizing agents for paper
US3565755A (en) * 1969-03-27 1971-02-23 Hercules Inc Rosin size and paper containing said size
US3966654A (en) * 1973-08-06 1976-06-29 Hercules Incorporated Stable rosin dispersions
AU504229B2 (en) * 1975-11-17 1979-10-04 A.C. Hatrick Chemicals Pty. Ltd. Aqueous disperse of fortified rosin
US4203776A (en) * 1977-04-25 1980-05-20 Hercules Incorporated Aqueous fortified rosin dispersions
DE2845091A1 (de) * 1978-10-17 1980-05-08 Schultz & Nauth Collodin Kleb Invertierter papierleim und verfahren zu seiner herstellung
US4263182A (en) * 1979-09-06 1981-04-21 Hercules Incorporated Stable dispersions of fortified rosin

Also Published As

Publication number Publication date
NO814049L (no) 1982-07-01
ZA819024B (en) 1982-11-24
NZ199384A (en) 1985-02-28
JPH0142302B2 (fi) 1989-09-12
NO156790C (no) 1987-11-25
JPS57135860A (en) 1982-08-21
EP0056876A1 (en) 1982-08-04
CA1166402A (en) 1984-05-01
BR8108216A (pt) 1982-10-05
DK582881A (da) 1982-07-01
NO156790B (no) 1987-08-17
DE3173942D1 (en) 1986-04-03
ATE18250T1 (de) 1986-03-15
EP0056876B1 (en) 1986-02-26
AU545369B2 (en) 1985-07-11
PH16832A (en) 1984-03-06
AU7907581A (en) 1982-07-08
FI72332C (fi) 1987-05-11
FI813429L (fi) 1982-07-01
US4374673A (en) 1983-02-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI72332C (fi) Stabila vattendispersioner av foerstaerkt kolofonium.
EP0353212B1 (en) A sizing composition, a method for the preparation thereof and a method of use
US4956049A (en) Process for sizing paper with anionic hydrophobic sizing agents and cationic retention aids
FI72133B (fi) Vattendispersion av foerstaerkt kolofonium
US5438087A (en) Paper sizing composition
FI77884C (fi) Med aminoalkoholer foerestrade modifierade kolofoniumhartser, foerfarande foer deras framstaellning, deras anvaendning och dessa modifierade kolofoniumhartser innehaollande medel foer papperslimning.
CZ383598A3 (cs) Prostředky pro klížení
AU769423B2 (en) Wet strength agent and method for production thereof
JPH05132896A (ja) 製紙用ロジン系エマルジヨンサイズ剤、サイジング紙及びサイジング方法
JP2002512320A (ja) 紙のサイズ処理用分散物
US6852197B2 (en) Wet strong tissue paper
JP2002535512A (ja) 水性重合体エマルション組成物および紙のサイジングのためのそれらの使用
US6702923B1 (en) Wet strength agent and method for production thereof
JPS6170094A (ja) 疎水性陰イオンサイズ剤と陽イオン歩留り向上剤とでアルカリ性または中性条件下でサイジングされた紙または厚紙を製造する方法
US4735685A (en) Process for sizing paper or cardboard with anionic hydrophobic sizing agents and cationic retention aids
JP3304584B2 (ja) ロジン系エマルション組成物、その製造方法、サイズ剤、サイジング方法
JP3158585B2 (ja) 製紙用ロジン系エマルションサイズ剤及びサイジング方法
US4623428A (en) Process for sizing paper with anionic hydrophobic sizing agents and cationic retention aids
US7854800B2 (en) Alkanolamine-stabilized dispersed rosin sizing agents and their preparation
JPH09143895A (ja) 製紙用サイズ助剤、製紙用サイズ剤水性分散液、抄造紙及びサイジング方法
TW593839B (en) Sizing dispersion
US4380475A (en) Process for preparing aqueous dispersion of rosin-base materials
JPS6312794A (ja) ポリマ−類、高い湿潤強度を有する紙およびそれらを製造する方法
JPS6343520B2 (fi)
JPH09235408A (ja) 紙塗工用樹脂、紙塗工用樹脂含有液、紙塗工用組成物および塗工紙

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired

Owner name: HERCULES INCORPORATED