FI71625B - Foerfarande foer keramisering av radioaktivt avfall - Google Patents
Foerfarande foer keramisering av radioaktivt avfall Download PDFInfo
- Publication number
- FI71625B FI71625B FI821536A FI821536A FI71625B FI 71625 B FI71625 B FI 71625B FI 821536 A FI821536 A FI 821536A FI 821536 A FI821536 A FI 821536A FI 71625 B FI71625 B FI 71625B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- bricks
- process according
- brick
- waste
- temperature
- Prior art date
Links
Classifications
-
- G—PHYSICS
- G21—NUCLEAR PHYSICS; NUCLEAR ENGINEERING
- G21F—PROTECTION AGAINST X-RADIATION, GAMMA RADIATION, CORPUSCULAR RADIATION OR PARTICLE BOMBARDMENT; TREATING RADIOACTIVELY CONTAMINATED MATERIAL; DECONTAMINATION ARRANGEMENTS THEREFOR
- G21F9/00—Treating radioactively contaminated material; Decontamination arrangements therefor
- G21F9/28—Treating solids
- G21F9/30—Processing
- G21F9/301—Processing by fixation in stable solid media
- G21F9/302—Processing by fixation in stable solid media in an inorganic matrix
-
- G—PHYSICS
- G21—NUCLEAR PHYSICS; NUCLEAR ENGINEERING
- G21F—PROTECTION AGAINST X-RADIATION, GAMMA RADIATION, CORPUSCULAR RADIATION OR PARTICLE BOMBARDMENT; TREATING RADIOACTIVELY CONTAMINATED MATERIAL; DECONTAMINATION ARRANGEMENTS THEREFOR
- G21F9/00—Treating radioactively contaminated material; Decontamination arrangements therefor
- G21F9/04—Treating liquids
- G21F9/06—Processing
- G21F9/12—Processing by absorption; by adsorption; by ion-exchange
Landscapes
- Physics & Mathematics (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- General Engineering & Computer Science (AREA)
- High Energy & Nuclear Physics (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Inorganic Chemistry (AREA)
- Processing Of Solid Wastes (AREA)
- Compositions Of Oxide Ceramics (AREA)
Description
71625 1 Menetelmä radioaktiivisten jätteiden kerumisoimiseksi Förfarande för keramisering av radioaktivt avfall 5
Keksinnön kohteena on menetelmä radioaktiivisten jätteiden keramisoimisek-si, jossa menetelmässä radioaktiivisesta jäteliuoksesta jätteet sidotaan epäorgaaniseen ioninvaihtimeen, sekoitetaan jätteillä ladatut epäorgaaniset ioninvaihtimet keramisoivaan aineeseen ja keramisoivaan aineeseen sekoi-10 tetut jätteet poltetaan loppusijoitustuotteeksi.
Ydinvoimatuotannossa syntyvien radioaktiivisten jäteliuosten käsittelyllä pyritään saattamaan jäte turvalliseen loppusijoitusmuotoon. Turvallisuus merkitsee loppusijoitustuotteen niukkaliukoisuutta, mekaanista 15 sekä lämmön- ja säteilynkestävyyttä.
Keski- ja matala-aktiivisten ydinvoimalajätteiden kiinteyttämisessä yleisimmät menetelmät ovat niiden betonoiminen ja bitumoiminen. Halvan ja yksinkertaisen betonoimisen suurin haittapuoli on radionuklidien suuri 20 eluutionopeus kiinteytystuotteesta Bitumointituotteet ovat niukkaliukoi- sempia, mutta prosessi on huomattavasti vaikeampi mm. syttymisvaaran vuoksi. Käytetyn polttoaineen jälleenkäsittelystä syntyvän korkea-aktiivisen jätteen kiinteyttämisessä ainoa laajalti käytössä oleva menetelmä on jätteen lasittaminen erityisesti borosilikaattilaseihin. Kuitenkin kokeet 25 keraamisilla loppusijoitustuotteilla, kuten titanaatti-, zirkonaatti- ja niobaattipohjaisilla keramisoimistuotteilla, ovat osoittaneet näiden olevan pidemmälle kehiteltyjä lasitustuotteita huomattavasti kestävämpiä ja ne valtaavat alaa tutkimuksessa.
30 Titanaatit, erityisesti natriumtitanaatti, ovat tärkeimpiä keraamisten loppusijoitustuotteiden lähtöaineita. Radioaktiiviset jätteet sidotaan niihin materiaalin synteesissä, ioninvaihdolla tai sekoittamalla mekaanisesti kalsinaattina. Tämän jälkeen tuote voidaan keramisoida korkeassa paineessa ja lämpötilassa. Lupaavin keraaminen loppusijoitus-35 tuote on SYNROC (A.E. Ringwood et.ai., Immobilization of High Level Nuclear Reactor Wastes in Synroc: A Current Appraisal, Research School of Earth Sciences, Australian National University, Publication 2 71625 1 no. 1975, 198]). Se koostuu kolmesta inineran1Jsta, joiden pääkomponentit ovat TiO^ (60 %) ja ZrO^ (10 %). Nämä mineraalit ovat analogeja luonnossa oleville mineraaleille ja niiden on todettu olevan erittäin niukkaliukoisia ja kestävän erittäin hyvin säteilyä.
5
Tutkittujen keramisoimismenetelmien haittapuolena on niiden monimutkaisuus ja kalleus. Niissä käytetään kalliita, hankalasti esikäsitel-täviä lähtöaineita ja puristuslaitteita.
10 Keksinnön päämääränä on aikaansaada parannus nykyisin tunnettuihin menetelmiin. Keksinnön yksityiskohtaisempana päämääränä on aikaansaada prosessitekniikaltaan yksinkertainen, taloudellinen menetelmä, jossa käytetään halpoja ja helposti saatavia lähtöaineita, mm. keramiikka ja tiiliteollisuuden tavanomaisia raaka-aineita. Keksintö soveltuu sekä 15 matala- että korkea-aktiivisille jätteille. Keksinnön muut tavoitteet ja sillä saavutettavat edut käyvät ilmi keksinnön selityksestä.
Keksinnön päämäärät saavutetaan menetelmällä, jolle on pääasiallisesti tunnusomaista se, että poltetaan normaalipaineessa ja sellaisessa lämpö-20 tilassa, jossa keramisoituminen tapahtuu.
Keksinnön mukaisen menetelmän muut tunnuspiirteet on esitetty patenttivaatimuksissa 2-9.
25 Keksinnön mukaisella menetelmällä saavutetaan lukuisia merkittäviä etuja. Keksintö tarjoaa halpoihin ja helposti saataviin lähtöaineisiin, keramiikka- ja tiiliteollisuuden tavanomaisiin raaka-aineisiin sekä yksinkertaiseen prosessitekniikkaan perustuvan epäorgaanisten ioninvaihtimien keramisoimismenetelmän, joka soveltuu sekä matala- että korkea-aktiivi-30 sille jätteille. Tiilien raaka-aineet, tiilisavet ovat halpoja sekä helposti ja jatkuvasti saatavissa olevia. Tiilien valmistustekniikka on yksinkertainen ja tiilien polttolämpötila on suhteellisen alhainen, mikä estää eräiden radioaktiivisten aineiden haihtumisen polton aikana. Tiiliin voidaan lisätä synteettisiä tai luonnon lisäaineita, kuten 35 vermikuliittia tai apatiittia, jotka parantavat eräiden aineiden pysyvyyttä tiilissä. Tiilien poltossa ei tarvita monimutkaisia puristus-laitteita, mikä laskee kustannuksia suuresti ja yksinkertaistaa pro- 3 71625 1 sessia. Titanaattia sisältävä savitiili lasittuu poltettaessa tullen erittäin niukkaliukoiseksi. Se voidaan päällystää inaktiivisella pintakerroksella. Näin ollen ainakaan keskiaktiivisilla jätteillä ladatuille tiilille ei tarvita metallikuorta. Bitumointi- ja sementointi-5 tuotteisiin verrattuna keksinnön mukaisella menetelmällä saavutetaan huomattava tilavuuden säästö ja lopullinen tilavuuden pieneneminen on samaa suuruusluokkaa kuin lasitustuotteilla.
Keksinnön käyttömahdollisuuksia kuvataan yksityiskohtaisesti oheisissa jO piirroksissa. Niissä on esitetty keksinnön tärkeimmät sovellutustavat, joihin keksintöä ei kuitenkaan ole tarkoitus yksinomaan rajoittaa.
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen menetelmän prosessikaaviona, kun käytetään erätasapainoitusta.
15
Kuvio 2 esittää keksinnön mukaisen menetelmän prosessikaaviona, kun jäte sidotaan ioninvaihtokolonniin.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä liuosmuodossa olevat radioaktiiviset 20 jätteet sidotaan epäorgaaniseen ioninvaihtimeen, kuten titanaattiin, niobaattiin, zirkonaattiin tai zirkoniumdioksidiin. Eräiden radionukli-dien, kuten Cs:n, sitomiseksi paremmin tiiliin voidaan lisätä synteettisiä tai luonnon lisäaineita, kuten vermikuliittia, laumontiittia tai apatiittia. Kun käytetään erätasapainoituksia, ei ioninvaihdinta tar-25 vitse kuivata ja jauhaa, ja tiilisavi voidaan lisätä tasapainoituksen jälkeen suoraan jäte-ioninvaihdinseokseen siten, että seoksen vesipitoisuudeksi tulee noin 23-27 X. Ioninvaihtimien ja tiilisavien massa-suhde on 1/9-2/8.
30 Keramisoivina aineina käytetään mm. punasavea, kaoliinia, montmorillo-niittia, maasälpää, illiittiä ja kvartsia.
Tiilisaven sekoittamisen jälkeen seosta sekoitetaan huolellisesti niin, että siitä saadaan leivottavaa. Tämän jälkeen siitä muovaillaan muo-35 tissa tiiliä. Tiilien huokoisuuden pienentämiseksi niitä voidaan puristaa. Tiilien annetaan kuivua yli yön. Sitten niitä kuivataan noin 150°C:ssä vähintään A tuntia ja annetaan jäähtyä yli yön.
4 71625 1 Tiilien poltto tapahtuu seuraavasti: Uunia lämmitetään nopeudella noin 100°C/h lämpötilaan 1020-1060°C. Tiiliä pidetään huippulämpö-tilassa 4-10 tuntia. Polton jälkeen annetaan tiilien jäähtyä uunissa.
5 Tiiliuuni voidaan vuorata ohuilla inaktiivisilla tiilillä mahdollisten haihtuvien aineiden sitomiseksi. Nämä vuoraustiilet vaihdetaan aika ajoin ja hävitetään jätetiilien mukana. Tiilien poltto voidaan tehdä myös jatkuvatoimiseksi tiili- ja keramiikkateollisuuden kokemusten mukaisesti.
10
Tiilien laadun tärkein tekijä loppusijoituksen kannalta on jätenuklidien liukoisuus niistä. Sr:n, Cs:n ja Co:n liukoisuus haihdutinjätteellä ladatuista natriumtitanaatti- tai ZrO„-punasavitiilistä on 10 -10 ^ 2 1 g/cm x d em. laskevassa järjestyksessä. Korkea-aktiivisella jätteellä 15 ladatusta natriumtitanaatti-punasavitiilistä on Sr:n liukoisuus kertaluokkaa suurempi. Vermikuliitin lisääminen tiiliin (2 %) pienentää liukoisuutta jonkin verran. Eluutionopeudet ovat siten parhaiden boro-silikaattilasien luokkaa.
20 Tiilien liukoisuusominaisuuksia voidaan parantaa joko lasittamalla pinta tai paistamalla ko. tiilisavesta inaktiivinen kerros tiilen pinnalle. Jo titanaatin lisääminen tiilisaviin lasittaa tiiliä, ja titanaatti-punasavitiili on huomattavasti vähemmän huokoinen kuin pelkkä punasavitiili. Ihanteellinen tiili olisi silloin, kun sen liu-25 koisuusominaisuudet sallisivat sen loppusäilytyksen ilman lisäkuoria. Tätä voidaan ajatella ainakin keskiaktiivisilla jätteillä ladatuille tiilille.
Tiilet ovat mekaanisesti erittäin kestäviä, mikä on tärkeää niiden 30 käsittelyn ja kuljetuksen kannalta. Tillien taivutusvetolujuudet ovat 2 2 luokkkaa 20-30 MN/m (meganewton/m ).
Kun ioninvaihtimien määrä tillissä on enintään 15 %, on metallien haihtuminen niistä vähäistä, enintään pari prosenttia polttolämpö-35 tilan ollessa 1020°C. Ioninvaihdinmäärän ja lämpötilan kasvaessa em. arvoista kasvaa myös haihtuminen. Optimiarvot mahdollisimman pienen haihtumisen aikaansaamiseksi ovat: 15 %:n ioninvaihdinlataus tiilessä, 5 71625 1 polttolämpötila 1020°C ja polttoaika 4 h.
Keksinnön mukaista menetelmää voidaan käyttää ainakin tärkeimpien jätteiden, kuten haihdutinjätekonsentraattien, käytetyistä reaktorihart-5 seista eluoitujen jätenuklidien ja korkea-aktiivisen jälleenkäsittely-jätteen keramisoimiseen.
Ohessa seuraa patenttivaatimukset, joiden määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa keksinnön eri yksityiskohdat voivat vaihdella.
10 15 20 25 30 35
Claims (9)
1. Menetelmä radioaktiivisten jätteiden keramisoimiseksi, jossa menetelmässä radioaktiivisesta jäteliuoksesta jätteet sidotaan epäorgaani- 5 seen ioninvaihtimeen, sekoitetaan jätteillä ladatut epäorgaaniset ioninvaihtimet keramisoivaan aineeseen ja keramisoivaan aineeseen sekoitetut jätteet poltetaan loppusijoitustuotteeksi, tunnettu siitä, että poltetaan normaalipaineessa ja sellaisessa lämpötilassa, jossa kera-misoituminen tapahtuu. 10
1 Patenttivaatimukset
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että keramisoivana aineena käytetään punasavea, kaoliinia, montmorilloniittia, maasälpää, illiittiä tai kvartsia tai näiden seosta.
3. Patenttivaatimuksien 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lisätään lisäaineita, kuten vermikuliittia, laumontiittia tai apatiittia radionuklidien tiiliin sitomisen parantamiseksi.
4. Jonkin patenttivaatimuksien 1-3 mukainen menetelmä, tunnet-20 t u siitä, että lisätään vettä siten, että saadaan muovailtava seos ja muotoillaan massasta tiiliä.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että annetaan tiilien kuivua yli yön. 25
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuivataan tiiliä lämpötilassa n. 150°C ainakin neljä tuntia.
7. Jonkin patenttivaatimuksien 1-6 mukainen menetelmä, tunnettu 30 siitä, että poltetaan tiiliä uunissa lämpötilassa n. 1020°-1060°C n. 4-10 tunnin ajan.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että uunin lämpötilaa nostetaan nopeudella n. 100°C/tunti. 35
9. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että annetaan poltettavan massan jäähtyä uunissa uunin jäähtymisnopeudella . 71625
Priority Applications (7)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI821536A FI71625C (fi) | 1982-04-30 | 1982-04-30 | Foerfarande foer keramisering av radioaktivt avfall. |
JP58501597A JPS59500685A (ja) | 1982-04-30 | 1983-04-26 | 放射性廃棄物のセラミツクス化 |
EP83901348A EP0108759B1 (en) | 1982-04-30 | 1983-04-26 | Procedure for ceramizing radioactive wastes |
US06/574,152 US4632778A (en) | 1982-04-30 | 1983-04-26 | Procedure for ceramizing radioactive wastes |
DE8383901348T DE3372241D1 (en) | 1982-04-30 | 1983-04-26 | Procedure for ceramizing radioactive wastes |
PCT/FI1983/000037 WO1983003919A1 (en) | 1982-04-30 | 1983-04-26 | Procedure for ceramizing radioactive wastes |
SU833681798A SU1279541A1 (ru) | 1982-04-30 | 1983-12-27 | "cпocoб kepamизaции paдиoaktиbhыx otxoдob" |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI821536 | 1982-04-30 | ||
FI821536A FI71625C (fi) | 1982-04-30 | 1982-04-30 | Foerfarande foer keramisering av radioaktivt avfall. |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI821536A0 FI821536A0 (fi) | 1982-04-30 |
FI821536L FI821536L (fi) | 1983-10-31 |
FI71625B true FI71625B (fi) | 1986-10-10 |
FI71625C FI71625C (fi) | 1987-01-19 |
Family
ID=8515449
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI821536A FI71625C (fi) | 1982-04-30 | 1982-04-30 | Foerfarande foer keramisering av radioaktivt avfall. |
Country Status (7)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4632778A (fi) |
EP (1) | EP0108759B1 (fi) |
JP (1) | JPS59500685A (fi) |
DE (1) | DE3372241D1 (fi) |
FI (1) | FI71625C (fi) |
SU (1) | SU1279541A1 (fi) |
WO (1) | WO1983003919A1 (fi) |
Families Citing this family (15)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
CA1282950C (en) * | 1985-11-29 | 1991-04-16 | Eric John Ramm | Vibratory processing arrangements |
US4780239A (en) * | 1986-05-22 | 1988-10-25 | Westinghouse Electric Corp. | Ion exchange resin for immobilizing radioactive waste |
JP3002525B2 (ja) * | 1990-11-28 | 2000-01-24 | 株式会社日立製作所 | 放射性廃棄物の固化体及び放射性廃棄物の処理方法 |
US5733066A (en) * | 1992-09-14 | 1998-03-31 | Myers; Lawrence S. | Apparatus and method for disposal of nuclear and other hazardous wastes |
US5302565A (en) * | 1992-09-18 | 1994-04-12 | Crowe General D | Ceramic container |
DE19707982A1 (de) * | 1997-02-27 | 1998-09-03 | Siemens Ag | Produkt zur Endlagerung radioaktiv kontaminierter Ionenaustauscherharze |
US5960368A (en) * | 1997-05-22 | 1999-09-28 | Westinghouse Savannah River Company | Method for acid oxidation of radioactive, hazardous, and mixed organic waste materials |
US6329563B1 (en) | 1999-07-16 | 2001-12-11 | Westinghouse Savannah River Company | Vitrification of ion exchange resins |
IL136685A0 (en) | 2000-06-12 | 2001-06-14 | Gribbitz Arthur | Process for treatment of radioactive waste |
DE60133392D1 (de) * | 2000-06-12 | 2008-05-08 | Geomatrix Solutions Inc | Verfahren zur immobilisierung radioaktiver und schädlicher abfälle |
JP4690347B2 (ja) * | 2004-02-23 | 2011-06-01 | ジオマトリクス ソリューションズ,インコーポレイテッド | 放射性および有害廃棄物のホウケイ酸ガラス固定化の方法および組成物 |
US7550645B2 (en) * | 2004-02-23 | 2009-06-23 | Geomatrix Solutions, Inc. | Process and composition for the immobilization of radioactive and hazardous wastes in borosilicate glass |
CN101448752B (zh) * | 2006-03-20 | 2012-05-30 | 地理矩阵解决方案公司 | 在硅酸盐基玻璃中固定高碱性的放射性和有害废料的方法和组合物 |
CZ20079A3 (cs) * | 2007-01-02 | 2008-12-29 | Ústav struktury a mechaniky hornin AV CR, v. v. i. | Zpusob solidifikace a stabilizace radioaktivních odpadu |
JP6067497B2 (ja) * | 2013-07-05 | 2017-01-25 | 株式会社東芝 | 放射性廃棄物の固化体の製造方法 |
Family Cites Families (11)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE559820C (de) * | 1930-07-27 | 1932-09-24 | Franco Bandini | Verfahren zur Herstellung von keramischen Formkoerpern |
US2616847A (en) * | 1951-04-27 | 1952-11-04 | William S Ginell | Disposal of radioactive cations |
US3093593A (en) * | 1958-07-14 | 1963-06-11 | Coors Porcelain Co | Method for disposing of radioactive waste and resultant product |
US3249551A (en) * | 1963-06-03 | 1966-05-03 | David L Neil | Method and product for the disposal of radioactive wastes |
JPS51146700A (en) * | 1975-06-10 | 1976-12-16 | Mitsui Eng & Shipbuild Co Ltd | Processing method of na contained radioactive waste liquid |
FR2369659A1 (fr) * | 1976-11-02 | 1978-05-26 | Asea Ab | Pr |
SE410669B (sv) * | 1977-04-20 | 1979-10-22 | Asea Ab | Sett vid inneslutning av radioaktivt material |
FR2394155B1 (fr) * | 1977-06-10 | 1985-12-27 | Kernforschungsz Karlsruhe | Procede pour la solidification de dechets aqueux radioactifs |
DE2726087C2 (de) * | 1977-06-10 | 1978-12-21 | Kernforschungszentrum Karlsruhe Gmbh, 7500 Karlsruhe | Verfahren zur endlagerreifen, umweltfreundlichen Verfestigung von" und mittelradioaktiven und/oder Actiniden enthaltenden, wäßrigen Abfallkonzentraten oder von in Wasser aufgeschlämmten, feinkörnigen festen Abfällen |
DE2819085C3 (de) * | 1978-04-29 | 1981-04-23 | Kernforschungszentrum Karlsruhe Gmbh, 7500 Karlsruhe | Verfahren zur endlagerreifen, umweltfreundlichen Verfestigung von hoch- und mittelradioaktiven und/oder Actiniden enthaltenden, wäßrigen Abfallkonzentraten oder von in Wasser aufgeschlämmten, feinkörnigen festen Abfällen |
JPS56100637A (en) * | 1980-01-16 | 1981-08-12 | Natl Inst For Res In Inorg Mater | Ion exchange material of cesium in aqueous solution and fixing method for cesium |
-
1982
- 1982-04-30 FI FI821536A patent/FI71625C/fi not_active IP Right Cessation
-
1983
- 1983-04-26 EP EP83901348A patent/EP0108759B1/en not_active Expired
- 1983-04-26 WO PCT/FI1983/000037 patent/WO1983003919A1/en active IP Right Grant
- 1983-04-26 JP JP58501597A patent/JPS59500685A/ja active Granted
- 1983-04-26 DE DE8383901348T patent/DE3372241D1/de not_active Expired
- 1983-04-26 US US06/574,152 patent/US4632778A/en not_active Expired - Fee Related
- 1983-12-27 SU SU833681798A patent/SU1279541A1/ru active
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
WO1983003919A1 (en) | 1983-11-10 |
SU1279541A3 (ru) | 1986-12-23 |
JPH0452917B2 (fi) | 1992-08-25 |
EP0108759B1 (en) | 1987-06-24 |
EP0108759A1 (en) | 1984-05-23 |
JPS59500685A (ja) | 1984-04-19 |
SU1279541A1 (ru) | 1986-12-23 |
FI71625C (fi) | 1987-01-19 |
DE3372241D1 (en) | 1987-07-30 |
FI821536L (fi) | 1983-10-31 |
US4632778A (en) | 1986-12-30 |
FI821536A0 (fi) | 1982-04-30 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI71625B (fi) | Foerfarande foer keramisering av radioaktivt avfall | |
US5911941A (en) | Process for the preparation of thick-walled ceramic products | |
BG47797A3 (en) | Method and device for manufacture of glased ceramic plates | |
DK0619010T3 (da) | Roterovn med en polygonal beklædning | |
JPS62212260A (ja) | 廃棄物のセラミツク化方法 | |
SU1147704A1 (ru) | Керамическа масса дл изготовлени облицовочных плиток | |
KR0153376B1 (ko) | 제지슬러지 소각재를 이용한 내화단열벽돌의 제조방법 | |
WO2011071218A1 (ko) | 석면폐기물을 이용한 경량 건축자재의 제조 방법 | |
RU2265780C2 (ru) | Способ ремонта футеровки тепловых агрегатов жаростойким бетоном | |
EP0178154A3 (en) | Refractory materials, their production and use | |
RU2009556C1 (ru) | Способ отверждения жидких радиоактивных отходов | |
RU2128377C1 (ru) | Способ керамизации концентрата редкоземельных элементов | |
SU833769A1 (ru) | Способ изготовлени пористыхКРупНОРАзМЕРНыХ СТРОиТЕльНыХ издЕлий | |
CORBETT | BRICK KILN DEVELOPMENT CUTS FUEL COSTS- AND BOOSTS OUTPUT | |
EP0419212A2 (en) | Method for surface-treating the inner wall of a furnace, which is lined with ceramic fibers | |
RU2075711C1 (ru) | Способ нанесения обмазки на футеровку вращающейся печи | |
SU1039916A1 (ru) | Огнеупорный раствор | |
Metselaar | NEW INSIGHT INTO THE SINTERING PROCESS | |
Cheng et al. | DEVELOPMENT AND APPLICATIONS OF BASIC BRICK USED IN LARGE KILNS | |
KUENNECKE et al. | ON THE USE OF PRESENT BASIC GRADES FOR THE LINING OF ROTARY CEMENT KILNS. | |
ACS et al. | ELECTROCAST REFRACTORIES FOR HEAT EXCHANGER UNITS OF INDUSTRIAL KILNS | |
SU1244117A1 (ru) | Композици дл получени основного сло декоративно-облицовочного материала | |
Mitra et al. | Development and study of zirco-mullite ceramics | |
Heumuller | ENERGY-SAVING REFRACTORY SYSTEM FOR LIGHTWEIGHT TUNNEL KILN CARS | |
Schmidt | REACTIONS DURING FIRING OF CLAY RAW MATERIALS, RESULTS OBTAINED IN THE THERMAL TESTING LABORATORY |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: IMATRAN VOIMA OY |