FI71115B - Basiskt aluminiumsulfat dess framstaellning och anvaendning - Google Patents

Basiskt aluminiumsulfat dess framstaellning och anvaendning Download PDF

Info

Publication number
FI71115B
FI71115B FI822360A FI822360A FI71115B FI 71115 B FI71115 B FI 71115B FI 822360 A FI822360 A FI 822360A FI 822360 A FI822360 A FI 822360A FI 71115 B FI71115 B FI 71115B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
aluminum
sulphate
aluminum sulphate
water
sulfate
Prior art date
Application number
FI822360A
Other languages
English (en)
Other versions
FI822360A0 (fi
FI822360L (fi
Inventor
Knut Lennart Gunnarsson
Rolf Olof Nilsson
Original Assignee
Boliden Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=20344195&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI71115(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Boliden Ab filed Critical Boliden Ab
Publication of FI822360A0 publication Critical patent/FI822360A0/fi
Publication of FI822360L publication Critical patent/FI822360L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI71115B publication Critical patent/FI71115B/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01FCOMPOUNDS OF THE METALS BERYLLIUM, MAGNESIUM, ALUMINIUM, CALCIUM, STRONTIUM, BARIUM, RADIUM, THORIUM, OR OF THE RARE-EARTH METALS
    • C01F7/00Compounds of aluminium
    • C01F7/68Aluminium compounds containing sulfur
    • C01F7/74Sulfates
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F1/00Treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F1/52Treatment of water, waste water, or sewage by flocculation or precipitation of suspended impurities
    • C02F1/5236Treatment of water, waste water, or sewage by flocculation or precipitation of suspended impurities using inorganic agents
    • C02F1/5245Treatment of water, waste water, or sewage by flocculation or precipitation of suspended impurities using inorganic agents using basic salts, e.g. of aluminium and iron
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21HPULP COMPOSITIONS; PREPARATION THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASSES D21C OR D21D; IMPREGNATING OR COATING OF PAPER; TREATMENT OF FINISHED PAPER NOT COVERED BY CLASS B31 OR SUBCLASS D21G; PAPER NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D21H17/00Non-fibrous material added to the pulp, characterised by its constitution; Paper-impregnating material characterised by its constitution
    • D21H17/63Inorganic compounds
    • D21H17/66Salts, e.g. alums

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Compounds Of Alkaline-Earth Elements, Aluminum Or Rare-Earth Metals (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Bending Of Plates, Rods, And Pipes (AREA)
  • Coating With Molten Metal (AREA)
  • Chemical Treatment Of Metals (AREA)
  • Cookers (AREA)
  • Curing Cements, Concrete, And Artificial Stone (AREA)
  • Powder Metallurgy (AREA)
  • Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)
  • Catalysts (AREA)
  • Separation Of Suspended Particles By Flocculating Agents (AREA)

Description

71115
Emäksinen alumiinisulfaatti, sen valmistus ja käyttö Tämä keksintö koskee emäksistä alumiinisulfaattia, joka vesiliuoksessa muodostaa positiivisesti varautuneita poly-nukleaattikomplekseja, joilla on varauksia neutraloivia ominaisuuksia systeemeissä, jotka sisältävät suspendoitu-neita tai kolloidisia, negatiivisesti varautuneita hiukkasia; tällaisen emäksisen alumiinisulfaatin valmistusta ja sen käyttöä.
Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan emäksinen alumiinisulfaatti, jolla on suuri alumiinisisältö ja suuri polynukleaattiluku ja joka voidaan liuottaa kiinteässä muodossa veteen vesiliuoksen muodostamiseksi, jolla on varauksia neutraloivia ominaisuuksia.
Tunnetaan lukuisia alumiinituotteita, jotka sisältävät polynukleaattialumiini-ioneja liuoksessa. Nämä tuotteet on kehitetty seurauksena tehokkaampien kemikaalien vaatimuksesta esim. vedenpuhdistus-, paperinliimaus- ja kasvien vedenpoistoprosesseihin. Johtuen metalli-ionien suuresta varauksesta polynukleaattituotteiden osoittamat ominaisuudet ovat paljon paremmat edellä mainituilla teknillisillä aloilla käytettäessä kuin aikaisemmin käytetyillä mononuk-leaattiyhdisteillä. Alumiinituotteet, jotka on kehitetty pyrkimyksenä parantaa hyötysuhdetta edellä mainituilla käyttöaloilla, ovat periaatteessa kahta eri lajia, nimittäin kloridipohjäisiä emäksisiä Al-yhdisteitä ja sulfaatti-pohjäisiä emäksisiä Al-yhdisteitä. Ensinmainitusta ryhmästä kehitettiin ensimmäisenä polyalumiinikloridi (PAC), jolla on yleinen kaava [A1C1X . <OH)3-x] n jossa x on < 3 ja normaalisti 1-2.
2 71115 Näitä yhdisteitä ja niiden valmistusta kuvataan esimerkiksi patenttijulkaisuissa SE, B, 7201333-7, SE, B, 7405237-4, SE, B, 7412965-1, SE, B, 7503641-8 ja DE, A, 2630768.
Yleinen piirre näillä PAC-tyyppisillä alumiinikloridia sisältävillä valmisteilla, jotka perustuvat polynukleaatti-komplekseihin, on että menetelmät, joita vaaditaan liuosten valmistukseen, jotka ovat tehokkaita mm. vedenpuhdistukses-sa, ovat erittäin monimutkaisia ja tästä johtuen liuosten kustannukset ovat suhteellisen korkeat verrattuna saatuun vaikutukseen.
Toisella alumiinikloridiliuosten tyypillä, PALC, joka perustuu myös samoihin polynukleaattikomplekseihin, on yleiset summakaavat, jotka voidaan kirjoittaa
Jaic3 · x aohJ n jossa A on aikaiimetalli ja [aici3 · | B(OH)2] n jossa B on maa-alkalimetalli, n on positiivinen kokonaisluku ja x on kokonaisluku välillä 1-2,7.
PALC-tyypin polynukleaatti-alumiinikloridiliuoksia kuvataan patenttijulkaisussa FR, AI, 7512975, jonka mukaan liuokset valmistetaan alkalisoimalla alumiinikloridiliuoksia alkali-hydroksidiliuoksilla. Tämän kirjallisuusviitteen mukaisesti ei ole kuitenkaan mahdollista valmistaa liukkaita, stabiileja liuoksia muuten kuin valmistettaessa erittäin laimeita liuoksia. "Stabiililla liuoksella" tarkoitetaan tässä ja seuraavassa liuosta, jonka koostumus ja ominaisuudet eivät muutu, kun liuosta säilytetään pitkän aikaa. Edellä mainitussa kirjallisuusviitteessä väitetään esimerkiksi, että erikoisolosuhteissa voidaan saada liuos, jossa on jopa 0,4 moolia Al/1. Tämä liuos, jolla on erittäin rajoitettu stabiilisuus, on ruiskutettava suoraan puhdistettavaan veteen. Kirjallisuusviitteestä ja erityisesti siinä olevista 3 71115 esimerkeistä käy ilmi, että liuosten, joissa alumiiniväke-vyys on suurempi kuin n. 0,1 moolia/1, ei voida odottaa olevan tehokkaita ja stabiileja kirjallisuusviitteessä kuvatuilla tunnetuilla PALC-liuoksilla.
Ensinmainittu alumiinituotteen tyyppi (PAC) on erityisen kallis valmistaa johtuen vaadituista monimutkaisista valmistusmenetelmistä- Toinen alumiinituotteen tyyppi (PALC) voidaan valmistaa halvemmalla, mutta se on tehottomampi.
Sulfaattipohjäisiä emäksisiä Al-yhdisteitä kuvataan patenttijulkaisuissa EP, A 79850039-4, EP, A, 80850033-4 ja SE, A, 8101830-1.
Nämä tuotteet sisältävät suuremmassa tai pienemmässä määrin polynukleaattimetalli-ioneja liuoksissa ja ovat näin ollen tehokas vedenpuhdistusaine. Sulfaattipohjäisiä tuotteita voidaan käyttää myös muihin tarkoituksiin kuin vedenpuh-distukseen, sillä polynukleaattimetalli-ionien läsnäolo tekee mahdolliseksi haluttujen vaikutusten saavuttamisen.
Tällaisia sovellutuksia ovat esimerkiksi paperin liimaus paperinvalmistusprosesseissa, joissa alumiinisulfaattia ja hartsiliimaa lisätään paperimassaan ja liima kiinnitetään kuituihin myöhemmässä valmistusvaiheessa alumiinisulfaatin avulla. Tässä suhteessa on havaittu, että polynukleaatti-sulfaattiin perustuvat Al-yhdisteet ovat parempia kuin mononukleaatti Al-sulfaatti. Polynukleaattisulfaattiin perustuvat Al-yhdisteet ovat myös erinomaisia pidätysaineita, ts. aineita, jotka lisäävät paperirainaan jäävän kiinteän aineen, ts. sellaisten materiaalien kuin täyteaineiden ja kuitujen määrää. Tietyissä tapauksissa on kuitenkin toivottavaa, ja myös välttämätöntä, rajoittaa sulfaatti-ionien syöttöä mahdollisimman paljon edellä mainituilla käyttöaloilla olevissa sovellutuksissa ja erityisesti juomavettä puhdistettaessa. Tällä on erityistä merkitystä systeemeissä, 4 71115 joita käytetään ja puhdistetaan toistuvia kertoja sulfaatin kerääntymisvaaran poistamiseksi ruumiin kudoksiin ja betonin syöpymisen kannalta, veteen. Tämä pätee esimerkiksi tiettyihin vedenpuhdistussysteemeihin, joissa vesi on niukka kulutushyödyke, mikä tekee välttämättömäksi käyttää vettä mahdollisimman pitkään välipuhdistusoperaatioiden välillä. Kun tällainen vesi on puhdistettu 10 kertaa tavanomaisella Al-sulfaatilla tai valmisteilla, joissa on vastaavat sulfaattipitoisuudet (FALS), veden sulfaattipitoisuus on niin suuri, että vesi syövyttää vesiputkistoa aiheuttaen ongelmallisia vuotoja. Sulfaatti-ionien rikastumisesta aiheutuvat ongelmat ovat nykyään vallitsevia myös paperin valmistuksessa, jossa vedenkuljetussysteemi on ympäristö-syistä suureksi osaksi suljettu. Valmistusprosesseille aiheutuu vakavia vaikutuksia, kun paperiraaka-aineeseen sisältyvien suolojen määrä on liian suuri.
PAC-tyyppisillä tai PALC-tyyppisillä kloridipohjäisillä Al-valmisteilla on lukuisia haittoja sulfaattipohjäisiin valmisteisiin verrattuna, joista vakavimpia ovat liian korkeat vedenpuhdistuskustannukset PAC-valmisteiden käytön suhteen ja liian korkeat kloridipitoisuudet (kaksi kertaa PAC:n) käytettäessä PALC-valmisteita, joita tulee välttää ympäristösyistä. Johtuen asiaan liittyvistä korroosiovaa-roista kloridipohjäiset alumiiniyhdisteet eivät sovi käytettäväksi paperinvalmistusprosesseissa.
US-patentissa n:o 4 238 347 kuvataan tuotteita, joilla on pienempi sulfaattipitoisuus kuin yllä mainitulla PALC:lla. Nämä tuotteet voisivat edustaa houkuttelevaa vaihtoehtoa yllä kuvatuille sulfaattipohjäisille Al-yhdisteille, kun sulfaattipitoisuus muodostaa ongelman käsittelyn jälkeen edellyttäen, että liuokset sisältävät riittävästi poly-nukleaatteja vertailukelpoisen tuloksen aikaansaamiseksi. Tuotteilla on kuitenkin OH/Al-suhde korkeintaan vain 1,5, joka on rajoitettu käytännössä arvoon 1,3. Tämä tarkoittaa, että tuotteessa on paljon vähemmän polynukleaatteja kuin 5 71115 esimerkiksi sulfaattipohjäisellä tuotteella, jota kuvattiin yllä mainitussa patenttijulkaisussa SE, A, 8101830-1, ja on tämän vuoksi tehottomampi kuin sanottu tuote, mikä tarkoittaa, että on lisättävä suurempia määriä ja että sanotun tuotteen käyttö on kalliimpi eikä pienennä sulfaattipi-toisuutta samassa määrin.
Nyt on yllättäen havaittu mahdolliseksi valmistaa sulfaattipoh jäinen, vähäsulfaattinen tuote, jonka polynukleoitumis-aste on yli 1,5.
Keksinnön mukaiselle uudelle tuotteelle on luonteenomaista, että se sisältää yhdistettä, jolla on kaava [AK0H)x(S04)y · (H20)z] n jossa x on 1,6 — 1,8; y on 0,6 - 1,7 x + 2y = 3 ; z on 2,0 - 2,5 kun tuote on kiinteässä muodossa.
Kun tuote on kiinteässä muodossa, z on 2,0-2,5 kun taas kun tuote on vesiliukoisena, z on > 4, kun taas x- ja y-alueet pysyvät muuttumattomina.
Yhdiste esiintyy polynukleaattikompleksin muodossa vesi-liuoksessa ja sen tulee olla myös samassa muodossa kiinteässä tuotteessa.
Keksinnön mukainen yhdiste voidaan valmistaa seuraavasti:
Emäksinen alumiinisulfaattiliuos valmistetaan saostamalla sulfaatti alumiinisulfaattiliuoksesta lisäämällä kalsium- 71115 hydroksidia/ minkä jälkeen saatu sakka CaSO^ x 2H20:n, kipsin muodossa suodatetaan pois.
Sulfaatti-ionit voidaan saostaa minkä tahansa happoliukoi-sen Ca-yhdisteen avulla, joka erottuu samalla, kun se muodostaa OH-ioneja, ja myös jonkin vastaavan barium- ja strontiumyhdisteen avulla. Niinpä CaO:a, CaC0^:a ja Ca(0H)2:a tai vastaavia barium- tai strontiumyhdisteitä voidaan käyttää, vaikka CaO ja Ca(0H)2 ovat erityisen edullisia erikoisesti kun valmistetaan väkeviä liuoksia, jotka väkevät liuokset ovat edullisia sellaisenaan.
On tarpeen lisätä vain pieniä määriä vettä sisään meneviin reagensseihin prosessin aikana liuosten muodostamiseksi, joissa on suuri alumiiniväkevyys. Niinpä vedessä sisään menevä kalkki lietetään helposti käsiteltävään konsistens-siin, joilla tarkoitetaan suhteita 1:1 CaO :n ja H20:n välillä. Pienehkö määrä sisääntulevaa alumiinisulfaattia lietetään veteen reaktioastiassa samalla, kun sitä sekoitetaan voimakkaasti lietteen muodostamiseksi, minkä jälkeen kalkkiliete ja kiinteä alumiinisulfaatti lisätään lietteeseen vähitellen ja panoksittain tai jatkuvasti ja samanaikaisesti. Lisättäessä kalkkilietettä ja kiinteää alumiinisulfaattia liuoksen pH on pidettävä mahdollisimman alhaisena, pH-arvossa < 4, jotta eliminoitaisiin alumiinihydroksidin, Ai(OH)2 saostumisen vaara. Reaktio alumiini-sulfaatin ja kalkin välillä vapauttaa yhtyneen veden seu-raavien reaktiokaavojen mukaisesti, jotka ovat esimerkkinä puolen sulfaattimäärän saostamisesta: 2A12(S04)3 · 14H20 + 3Ca(OH)2 + xH20 -»
Al4(S04)3(0H)6+ 3CaS04 * 2H20 + 22H20 + xH20 jossa xH20 osoittaa valinnaista veden lisäystä.
Näin ollen esimerkissä jokaista Ca:a kohti vapautuu 22/3 H20, joka on läsnä liuottimena lopullisessa tuotteessa, 7 71115 mistä seuraa, että kalkkia lietettäessä käytetyn veden määrä tulee olla mahdollisimman pieni. Prosessi on myös eksoterminen neutraloitumislämmön vuoksi ja voidaan tämän vuoksi suorittaa syöttämättä lämpöä ulkopuolisista lähteistä. Johtuen kuitenkin mm. ympäristöolosuhteista, on edullista syöttää lämpöä.
Lämpötilavälillä 70-90°C CaSO^-sakka on vähemmän tilaa vievä ja sillä on paremmat suodatusominaisuudet. Tämä selittää omalta osaltaan syyn lämmön syöttämiseen prosessiin, koska lämpötilaa on edullista pitää n. 80°C:ssa. Huoneenlämpötilassa liuoksella on suuri viskositeetti ja sen vuoksi se suodatetaan edullisesti 80°C:n lämpötilassa. Suodatusprosessi on sopivasti painesuodatusprosessi, koska tyhjösuodatus johtaa epämieluisaan liuoksen kiehumiseen, josta seurauksena on hallitsematon väkevyys.
Edellä olevassa kuvataan kokeellista valmistusmenetelmää. Tuote voidaan kuitenkin valmistaa myös annostelemalla kuivaa kalkkia lietteeseen, joka sisältää kokonaismäärän vettä ja alumiinisulfaattia. Saatu kipsisakka on raemainen, koska kipsi saostuu kalkkiyt iirille.
Toisessa valmistusmenetelmässä edellä kuvattu alumiinisul-faatin liete valmistetaan sekoittamalla lopullinen tuote-liuos kiinteän alumiinisulfaatin kanssa. Tässä tapauksessa vesi lisätään kalkkilietteeseen, josta tämän seurauksena tulee ohuempi ja helpompi käsitellä, vaikka johtuen saadusta suuremmasta tilavuudesta enemmän energiaa vaaditaan suodatusprosessin suorittamiseen.
Edellä mainittujen menetelmien yhdistelmiä voidaan myös käyttää.
Esimerkki 1
Valmistettiin emäksinen alumiinisulfaattiliuos yllä kuvatun edullisen prosessin mukaisesti, jossa lähtöraaka-aine sisälsi 8 71115
Alumiinisulfaattia 50,3 % (9 % AI)
Kalsiumhydroksidia 12,4 %
Vettä 37,3 % Näiden aineosien reagoinnin jälkeen 78°C:ssa saatiin lopullinen tuote, jolla oli seuraavat arvot: AI : 6,3 %
Emäksisyys : OH/A1 =2,0 (= 66,6 %) joka sisälsi ennen suodatusta
Emäksistä alumiiniliuosta 71,2 %
Kalsiumsulfaattidihydraattia 28,8 %
CaSO^ · 21^0 suodatettiin pois, jolloin saatiin puhdas emäksinen alumiinisulfaattiliuos, jonka tiheys oli 1,285 g/cm .
Säilytettäessä liuos osoittautui epästabiiliksi ja siihen sisältyvä alumiiniyhdiste hajaantui muodostaen liukenemattomia alumiinisuoloja. On kuitenkin mahdollista stabiloida liuos lisäämällä 1,0 - 2,0 % natriumheptonaattia (2, 3, 4, 5, 6, 7-heksahydroksiheptaanihapon natriumsuola).
Muita sopivia stabilointiaineita ovat sitruunahappo, viini-happo, natriumsitraatti, natriumasetaatti, natriumtart-raatti, natriumkarbonaatti tai näiden yhdistelmät. Muita sitraatti-, asetaatti-, tartraatti- ja karbonaattisuoloja voidaan myös käyttää.
Käytettäessä kompleksia muodostavaa stabilisaattoria, kuten sitruunahappoa, sitraattia, viinihappoa, tartraattia, stabilisaattoria voidaan lisätä määrä, joka vastaa korkeintaan 1/6 alumiinin moolimäärästä, kun käytetään sitruuna-happoa ja korkeintaan 1/4 alumiinin moolimäärästä, kun käytetään viinihappoa. Muita u-hydroksikarboksyy1ihappotyypin stabilisaattoreita ovat maitohappo, omenahappo ja glykoli- 9 71115 happo. Käyttäen maito- ja glykolihappoa jopa 1/2 alumiinin moolimäärästä voidaan käyttää ja käytettäessä omenahappoa, jopa 1/4 alumiinin moolimäärästä voidaan käyttää. Hyvä stabilointi saadaan kuitenkin myös käyttäen puolta näistä määristä, esim. 1/12 moolia sitruunahappoa moolia kohti alumiinia.
Yllä oleva 6 %:nen liuos voidaan laimentaa aina 2 %:n väkevyyteen Al:na laskettuna; alempaa väkevyyttä tulee välttää johtuen liikaa pienentyneestä stabiilisuudesta silloinkin, kun lisätään stabilointiainetta.
Kuten edellä mainittiin 6 %:nen liuos on epästabiili johtuen vallitsevista tasapaino-olsouhteista, mikä johtaa liukenemattomien alumiiniyhdisteiden muodostumiseen, kun liuosta säilytetään, kuten edellä mainittiin. Nopeus, jolla hajaantuminen tapahtuu varastoinnin aikana, riippuu lämpötilasta ja kasvaa lämpötilan kasvaessa.
Tästä huolimatta on kuitenkin mahdollista haihduttaa liuos stabiiliksi, kiinteäksi kuivaksi tuotteeksi, joka on vesiliukoinen ja jolla aikaansaadaan liuoksia, jotka kykenevät säilyttämään ominaisuutensa alkuperäiseen liuokseen verrattuna. Vaikka stabiilisuus saattaa huonontua liuotettaessa kiinteä tuote uudelleen, se on yhä täysin riittävä käytännön teknilliseen käyttöön, esimerkiksi paperikoneella.
Haihdutuslämpötila ei saisi ylittää 70°C ja lisäksi ajan, joka kuluu haihdutusprosessin suorittamiseen, on oltava mahdollisimman lyhyt valitsemalla sopiva haihdutuslaite, kuten ohutkerroshaihdutin, jossa on hyvä ilmatuuletus. Tällaisella haihduttimella aikaansaadaan hauras kakku, joka murenee palasiksi muodostaen röntgensädetutkimuksen mukaan amorfisen tuotteen.
Haihdutettaessa esimerkin mukaista tuotetta saadaan myös 10 71115 eri lopputuotteita kuivassa muodossa alla olevan taulukon mukaisesti.
Taulukko
Tuote 12 3 4
Pitoisuus_ AI % 16,9 15,2 16,5 17,3 S04 % 40,7 40,9 44,9 47,5 H20 % 24,8 30,3 22,6 18,3 OH/A1 1,65 1,52 1,46 1,44
Emäksisyys % 55,0 50,7 48,7 48,0 1. Liuos ohutkerroshaihdutettu 65°C:ssa 2. Liuos tyhjöhaihdutettu 22°C:ssa 3. Liuos ohutkerroshaihdutettu 65°C:ssa 4. Liuos ohutkerroshaihdutettu 85°C:ssa
Tuotteella 4 on huono liukoisuus johtuen liian korkeasta haihdutuslämpötilasta.
Tuotteilta 1-3 meni 5-10 minuuttia täydelliseen liukenemiseen veteen, kun taas tuotteelta 4 meni 1 tunti.
Esimerkki 2
Esimerkin 1 mukaisesti valmistettiin liuos, jolla oli seu-raavat arvot: AI : 3 %
Emäksisyys : 0H/A1 = 1,0 (= 33,3 %) ja se sisälsi ennen suodatusta:
Emäksistä alumiinisulfaattiliuosta 86,3 %
Kalsiumsulfaattidihydraattia 13,7 %
Keksinnön mukaisesti valmistetuilla tuotteilla oli hyvät ominaisuudet mitä tulee varauksen neutralointiin kolloidisissa systeemeissä, mikä edistää hyvää koaguloitumista ja 11 71115 nopeaa höytälöitymistä puhdistettaessa vettä ja hyvää pidätystä paperia valmistettaessa. Koska tuote sisältää vain vähän sulfaattia, sitä voidaan käyttää hyödyksi pape-rinvalmistusteollisuudessa, jossa käytetään suljettuja massa-vesisysteemejä, sulfaatti-ionien epämieluisan kerääntymisen estämiseksi. Liialliset määrät sulfaatti-ioneja estävät toivotut pintakemialliset reaktiot.
Keksinnön mukaista alumiinisulfaattia voidaan käyttää veden-puhdistusaineena juomaveden valmistukseen raakavedessä tai jäteveden puhdistukseen ennen sanotun veden laskemista esi-astiaan, jolloin sanottua alumiinisulfaattia käytetään määrä 15-2000 g/m3 vettä.
Alumiinisulfaattia voidaan myös käyttää pidätysaineena paperinvalmistusprosesseissa käytetyn alumiinisulfaatin määrän ollessa 0,5-25 kg/tonni paperia.
Alumiinisulfaattia voidaan myös käyttää välineenä veden poistamiseen kasvismateriaalista, kuten juurikasmassan vedenpoistoon, jolloin alumiinisulfaattia käytetään määrä 200-500 g/tonni sisäänmenevää märkää raakatuotetta.

Claims (2)

71115
1. Ett basiskt aluminiumsulfat som i en vattenlösning ästadkommer laddade polynukleatkomplex med laddningsneut-raliserande egenskaper i system innehällande suspenderade eller kolloida negativt laddade partiklar, k ä n n e -tecknat av att det innehäller en komplexförening med formeIn /Äl(OH) (SO.) · (Ho0) 7 £- x 4 y 2 z- n i vilken x är 1,6 - 1,8 y är 0,6 - 1,7 x + 2y är 3,0, varvid z är 2,0 - 2,5 dä sulfatet är i fast form och z är >>4, dä sulfatet är i form av en vattenlösning.
1. Emäksinen alumiinisulfaatti, joka aikaansaa vesiliuoksessa varautuneita polynukleaattikomplekseja, joilla on varauksia neutraloivia ominaisuuksia systeemeissä, jotka sisältävät suspendoituneita tai kolloidisia negatiivisesti varautuneita hiukkasia, tunnettu siitä, että se sisältää kompleksiyhdisteen, jolla on kaava ZäK0H)x(S04)y · (H2o>2_7 n jossa x on 1,6 - 1,8 y on 0,6 - 1,7 x + 2y on 3,0, jolloin z on 2,0 - 2,5 kun sulfaatti on kiinteässä muodossa ja z on >>4, kun sulfaatti on vesiliuoksen muodossa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen alumiinisulfaatti, tunnettu siitä, että n. 60-80 % alumiinisisällöstä on polynukleaattikompleksin muodossa.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen alumiinisulfaatti, tunnettu siitä, että alumiinipitoisuus vesiliuoksessa on 2-7 %.
4. Patenttivaatimusten 1-3 mukainen alumiinisulfaatti, tunnettu siitä, että alumiinisulfaatti on stabiloitu yhdellä tai useammalla yhdisteellä ryhmästä, johon kuuluvat sitruunahappo, viinihappo, maitohappo, omenahappo, glykolihappo ja niiden suolat, asetaatit, kuten natrium-asetaatti, karbonaatit kuten natriumkarbonaatti ja hepto-naatit, kuten natriumheptonaatti.
5. Yhden tai useamman patenttivaatimuksen 1-4 mukaisen alumiinisulfaatin käyttö vedenpuhdistusaineena.
6. Yhden tai useamman patenttivaatimuksen 1-4 mukaisen alumiinisulfaatin käyttö pidätysaineena paperinvalmistus-prosesseissa . 13 71115
7. Yhden tai useamman patenttivaatimuksen 1-4 mukaisen alumiinisulfaatin käyttö kasvismateriaalin vedenpoistoai-neena.
8. Patenttivaatimusten 1-4 mukainen menetelmä emäksisen alumiinisulfaatin valmistamiseksi, tunnettu siitä, että annetaan alumiinisulfaatin reagoida CaO:n, CafCO-j^in tai Ca(OH)2:n kanssa vesiliuoksessa pH-arvolla alle 4; minkä jälkeen saatu CaSO^-sakka erotetaan ja liuos niin haluttaessa haihdutetaan kiinteän tuotteen saamiseksi.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että reaktio suoritetaan 70-90°C:n lämpötilassa.
10. Patenttivaatimusten 8-9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kalkkki-vesilietettä ja kiinteää alumiinisulfaattia lisätään osaan alumiinisulfaattia, joka on vesilietteen muodossa.
2. Aluminiumsulfat enligt krav 1,kännctecknat av att ca 60-80 % av aluminiuminnehället är i form av ett polynukleatkomplex.
FI822360A 1981-07-03 1982-07-02 Basiskt aluminiumsulfat dess framstaellning och anvaendning FI71115B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8104148 1981-07-03
SE8104148 1981-07-03

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI822360A0 FI822360A0 (fi) 1982-07-02
FI822360L FI822360L (fi) 1983-01-04
FI71115B true FI71115B (fi) 1986-08-14

Family

ID=20344195

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI822360A FI71115B (fi) 1981-07-03 1982-07-02 Basiskt aluminiumsulfat dess framstaellning och anvaendning

Country Status (8)

Country Link
EP (1) EP0069718B1 (fi)
JP (1) JPS5832018A (fi)
AT (1) ATE33815T1 (fi)
CA (1) CA1203664A (fi)
DE (1) DE3278397D1 (fi)
DK (1) DK156822B (fi)
FI (1) FI71115B (fi)
NO (1) NO160844C (fi)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE436276B (sv) * 1983-04-28 1984-11-26 Boliden Ab Stabil losning av basiskt aluminiumsulfat
SE8405260L (sv) * 1984-10-22 1986-04-23 Eka Ab Hydrofoberingsmedel for organiska fibrer, serskilt cellulosafibrer, sett att framstella detta medel samt anvendningen av medlet for meldhydrofobering
SE455943B (sv) * 1986-05-27 1988-08-22 Boliden Ab Flerkernigt basiskt me?723?72+-hydroxisulfatkomplex i fast form samt forfarande for dess framstellning
US4981675A (en) * 1988-11-03 1991-01-01 Handy Chemicals Ltd. Polymeric basic aluminum silicate-sulphate
US5039427A (en) * 1990-06-19 1991-08-13 General Chemical Corporation Method of treating lake water with aluminum hydroxide sulfate
US5296213A (en) * 1992-08-13 1994-03-22 Handy Chemicals Limited Polymeric aluminum silicate-sulphate and process for producing same
US5938970A (en) 1997-06-11 1999-08-17 General Chemical Corporation Polynucleate metal hydroxide compounds and method for their preparation
EP3636623A1 (de) * 2013-12-20 2020-04-15 Sika Technology Ag Verfahren zur herstellung eines spritzbetonbeschleunigers mit neuen rohstoffen
EP2902544B1 (en) * 2014-01-30 2017-05-10 Archroma France SAS Aqueous composition comprising a polyvalent metal complexed by carbonate and carboxylic acid ligands, and use thereof

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2627466A1 (de) * 1976-06-18 1977-12-29 English Clays Lovering Pochin Verfahren zur behandlung von tonmineralien zur verbesserung der rheologischen eigenschaften des tons
DE2628988A1 (de) * 1976-06-28 1978-01-12 Basf Ag Verfahren zur herstellung von basischen aluminiumverbindungen
SE428467B (sv) * 1978-05-03 1983-07-04 Boliden Ab Forfarande vid behandling med vattenhaltiga system med aluminiumsulfat
US4238347A (en) * 1979-08-09 1980-12-09 Allied Chemical Corporation Amorphous polyaluminum sulfate compositions
SE437016B (sv) * 1981-03-23 1985-02-04 Boliden Ab Aluminiumsulfatkomposition for vattenrening, papperslimning och vextavvattning, samt forfarande for dess framstellning
DK289682A (da) * 1981-07-03 1983-01-04 Boliden Ab Fremgangsmaade til fremstilling af et basisk aluminiumsulfat

Also Published As

Publication number Publication date
DE3278397D1 (en) 1988-06-01
EP0069718B1 (en) 1988-04-27
DK289582A (da) 1983-01-04
FI822360A0 (fi) 1982-07-02
ATE33815T1 (de) 1988-05-15
JPS5832018A (ja) 1983-02-24
EP0069718A1 (en) 1983-01-12
FI822360L (fi) 1983-01-04
CA1203664A (en) 1986-04-29
DK156822B (da) 1989-10-09
NO160844C (no) 1989-06-07
NO822291L (no) 1983-01-04
NO160844B (no) 1989-02-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI73402B (fi) Foerfarande foer framstaellning av basiskt aluminium(iii)sulfat.
US5069893A (en) Polymeric basic aluminum silicate-sulphate
US4981675A (en) Polymeric basic aluminum silicate-sulphate
US3929666A (en) Process for preparing basic aluminum salt solution
FI71115B (fi) Basiskt aluminiumsulfat dess framstaellning och anvaendning
US4877597A (en) Method for producing aqueous solutions of basic poly aluminum sulphate
US4536384A (en) Stable solutions of basic aluminium sulphate containing polynucleate aluminium hydroxide sulphate complexes
US4404169A (en) Process for producing cupric hydroxide
US4814106A (en) Manufacture of a basic metal hydroxysulfate complex in solid form
FI71292B (fi) Foerfarande foer framstaellning av basiskt aluminiumsulfat
EP0916622B1 (en) Process for preventing scale formation in a paper-making process
US20050178519A1 (en) Aluminium sulphate compositions containing polynuclear complexes and a method of producing the same and the use thereof
NO833974L (no) Fremgangsmaate ved fremstilling av basisk aluminiumsulfat
CA1272010A (en) Basic metal hydroxysulfate complex in solid form and a method for its manufacture
GB2088844A (en) Making zirconium phosphate
CS236291B1 (cs) Způsob výroby bezvodého hydrogenfosforečnanu vápenatého

Legal Events

Date Code Title Description
FA Application withdrawn

Owner name: BOLIDEN AKTIEBOLAG