FI70907B - Foerfarande foer framstaellning av vinylacetatpolymerers latexer - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av vinylacetatpolymerers latexer Download PDF

Info

Publication number
FI70907B
FI70907B FI822788A FI822788A FI70907B FI 70907 B FI70907 B FI 70907B FI 822788 A FI822788 A FI 822788A FI 822788 A FI822788 A FI 822788A FI 70907 B FI70907 B FI 70907B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
polymer
vinyl acetate
monomer
weight
water
Prior art date
Application number
FI822788A
Other languages
English (en)
Other versions
FI70907C (fi
FI822788L (fi
FI822788A0 (fi
Inventor
Jean-Luc Schuppiser
Jean-Claude Daniel
Original Assignee
Rhone Poulenc Spec Chim
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rhone Poulenc Spec Chim filed Critical Rhone Poulenc Spec Chim
Publication of FI822788A0 publication Critical patent/FI822788A0/fi
Publication of FI822788L publication Critical patent/FI822788L/fi
Publication of FI70907B publication Critical patent/FI70907B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI70907C publication Critical patent/FI70907C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F18/00Homopolymers and copolymers of compounds having one or more unsaturated aliphatic radicals, each having only one carbon-to-carbon double bond, and at least one being terminated by an acyloxy radical of a saturated carboxylic acid, of carbonic acid or of a haloformic acid
    • C08F18/02Esters of monocarboxylic acids
    • C08F18/04Vinyl esters
    • C08F18/08Vinyl acetate

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Polymerisation Methods In General (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
  • Adhesives Or Adhesive Processes (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Paints Or Removers (AREA)
  • Sealing Material Composition (AREA)
  • Manufacture Of Macromolecular Shaped Articles (AREA)
  • Graft Or Block Polymers (AREA)
  • Paper (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Cephalosporin Compounds (AREA)
  • Treatments For Attaching Organic Compounds To Fibrous Goods (AREA)

Description

1 70907
Menetelmä, jonka avulla voidaan valmistaa vinyyliasetaatti-polymeerien lateksia
Keksinnön kohteena on menetelmä, jonka avulla voidaan valmistaa vinyyliasetaattipolymeerien lateksia samaten kuin mainitun menetelmän avulla saatujen polymeerien lateksit.
Vinyyliasetaattipolymeerien latekseja käytetään tavallisesti sideaineina liimojen, maalien, tekstiilien, papereiden ym. valmistuksessa. Niitä valmistetaan emulsiopolymeroimalla vi-nyyliasetaattia yksinään tai jonkin kopolymeroituvan mono-meerin kanssa sekoitettuna, ja tällöin on mukana selluloosa-eettereitä, polyvinyylialkoholeja tai polyvinyylipyrrolidonia suojäävinä kolloideina. Nämä suojaavat kolloidit antavat latekseille hyvän stabiilisuuden varastoinnin ja käsittelyn aikana sekä niiden käyttötarkoitukseen tarvittavan viskositeetin, mutta samalla ne tekevät polymeerikä Ivot herkiksi vedelle, mikä on haitallista niiden suunnitellulle käytölle.
Onkin ehdotettu vinyyliestereiden emulsiopolymerointia siten, että mukana on akryyliamidin, alkyyliakryyliamidin ja mahdollisesti akryylihapon kopolymeerejä kolloidisina aineina. Polymeroinnin aikana kuitenkin voi tapahtua koaguloitumista ja sen lisäksi latekseilla ei ole kaikkia niiden käyttämisessä tarvittavia ominaisuuksia.
Keksinnön kohteena olevan menetelmän avulla voidaan saada vinyyliasetaattipolymeerejä, joilla on hyvä stabiilisuus varastoitaessa ja niitä käytettäessä ja niiden levityksessä tarvittava viskositeetti ja joiden polymeerikalvot kestävät hyvin vettä.
Keksinnön mukainen menetelmä käsittää sen, että polymeroidaan vesiemulsiossa vinyyliasetaattia joko yksinään tai ainakin yhden kopolymeroituvan monomeerin kanssa sekoitettuna siten, 70907 että mukana on reaktiota alulle panevaa ainetta, emulsoivaa ainetta ja suojaavaa kolloidia, ja menetelmälle on tunnusomaista, että suojakolloidi muodostuu a) vesiliukoisesta akryyli- tai metakryylihappoamidin polymeeristä, joka on mahdollisesti verkkoutettu sen N,N'-alkyleeni-bis-johdannaisella, edullisesti akryyliamidin polymeeri, joka on mahdollisesti verkkoutettu sen N,N'-metyleeni-bis-johdannaisella ja b) etyleeniglykolipolymeeristä, jonka molekyyli-paino on 1000-50 000, joka on vesiliukoinen.
Vesiliukoista amidipolymeeriä voidaan valmistaa esimerkiksi polymeroimalla vesiliuoksessa ainakin yhtä amidia, jonka konsentraatio on 0,1-7 paino-%, siten että mukana on vesiliukoista, reaktiota voimakkaasti alulle panevaa ainetta ja/tai ultraviolettisäteilytystä lämpötilavälillä 0-90°C.
Käytettävä reaktiota alulle paneva aine on vesiliukoinen, klassinen radikaali-initiaattori, jota käytetään liuos-polymeroinnissa, kuten vetyperoksidi, alkalipersulfaatit, vesiliukoiset diatsojohdannaiset tai hapetus/pelkistys-systeemit, jotka perustuvat hapettaviin aineisiin kuten vetyperoksidi, orgaaniset peroksidit tai hydroperoksidit ja pelkistäviin aineisiin kuten alkalisulfiitit ja -bisulfiitit, amiinit, hydratsiini, metalliformaldehydisulfoksylaatit jne.
3 70907
Kaikkia näitä reaktioita alulle panevia aineita käytetään joko yksinään tai seoksena määrältään 0,1-10 % amidin tai amidien painosta.
Vesiliukoista amidipolymeeriä voidaan verkkouttaa vesiliukoisilla verkkoutumista edistävillä aineilla, joiden määrä voi nousta jopa 50 %:iin amidin tai amidien painosta, ja joita edustavat Ν,Ν'-alkylideeni, jossa on 1-4 hiiliatomia bis-(tyydyttämättömän, 3-5 hiiliatomia sisältävän hapon amidi), kuten N,N'-metyleeni-bis(akryyliamidi), Ν,Ν'-metyleeni-bis-(metakryyliamidi); diallyylieetteri; diallyylisulfosukkinaat-tij polyallyylioksietaani.
Etyleeniglykolin polymeeri, suojakolloidin toinen aineosa, liukenee veteen ja sen molekyylipaino on välillä 1000-50000 ja etupäässä välillä 3000-35000. Niitä ovat etyleeniglykolin homopolymeerit ja ainakin kahden molekyylipainoltaan erilaisen homopolymeerin seokset. Nämä polymeerit ovat jo ennestään tunnettuja ja kaupallisesti saatavissa.
Uudessa polymerointimenetelmässä muodostuu suojakoiloidi 15-70 paino-%:sta amidipolymeeriä ja 30-85 paino-%:sta etyleeniglykoli-polymeeriä. Kolloidia käytetään 0,1-5 % ja etupäässä 0,5-3 % polymeroitavan monomeerin tai monomeerien painosta.
Suojakolloidin molemmat aineosat käytetään vesiliuosten muodossa.
Amidipolymeerin liuosta voidaan käyttää minä hetkenä tahansa valmistuksensa jälkeen, mutta keksinnön parhaana pidetyn muodon mukaisesti sitä käytetään välittömästi valmistuksensa jälkeen.
Näitä molempia liuoksia voidaan lisätä erikseen emulsiopolyme-rointiväliaineeseen tai etyleeniglykolipolymeeri voidaan liuottaa amidipolymeerin liuokseen tai vielä, keksinnön parhaana 4 70907 pidetyn muodon mukaisesti, voidaan etyleeniglykolipolymeeri lisätä amidin tai amidien liuokseen ennen sen polymeroimis-ta. Nämä lisäykset suoritetaan joko yhdellä kertaa ennen polymerointia tai polymeroinnin aikana peräkkäisinä fraktioina tai jatkuvana.
Käytettävässä vesiliuoksessa tai vesiliuoksissa edustavat amidipolymeeri plus etyleeniglykolipolymeeri 0,1-15 % veden painosta.
Luden menetelmän mukaan polymeroitäviä monomeerejä ovat vinyy-liasetaatti yksinään tai vinyyliasetaatti ja ainakin yksi muu kopolymeroituva monomeeri, kuten tyydytetty, haarautuneiden tai ei-haarautuneiden, 1-12 hiiliatomia käsittävien monokarbok-syylihappojen vinyyliesteri, kuten propionaatti, "Versatate" (tavaramerkki, joka on annettu haarautuneiden Cg-C^ happojen estereiden seokselle),pivalaatti, vinyylilauraatti ja/tai tyydyttämättömien monokarboksyylihappojen, joissa on 3-6 hiiliatomia, alkyyliesteri, joiden alkyyliryhmässä on 1-10 hiiliatomia, kuten metyyli-, etyyli-, butyyli-, etyyliheksyyli-akrylaatit, -metakrylaatit.
Komonomeerejä käytetään sellaisia määriä, että saadun polymeerin lasimaiseksi muuttumislämpötila on välillä -20° - 50°C ja etupäässä välillä -10° - 35°C.
Keksinnön mukaisesti lisätään monomeeri tai monomeerit polyme-rointiväliaineeseen joko kokonaan ennen polymerointia tai polymeroinnin aikana peräkkäisinä fraktioina tai jatkuvana, tai yksi osa ennen polymerointia ja toinen osa polymeroinnin aikana peräkkäisinä fraktioina tai jatkuvana.
Valmistettavasta polymeeristä riippuen on mahdollista lisätä monomeeriin tai monomeerien seokseen verkkoutumista edistävää monomeeriä ja/tai ainetta, joka rajoittaa ketjun pituutta.
Verkkoutumista edistävä monomeeri, jota käytetään 0-10 % ja etupäässä 0-3 % monomeerin tai monomeerien painosta, on eri- 5 70907 tyisesti jokin vinyyliakrylaatti tai -metakrylaatti, divinyyli-eetteri, mono- tai polyalkyleeni-(Cj-C^)glykolin akrylaatit ja metakrylaatit, allyyliftalaatti, triallyylisyanuraatti, tetra-allyylioksietaani, alkaliset diallyylisulfosukkinaatit, tyydyttämättömien (C-j-C^)-karboksyylihappojen ja polyolien kon-densaatit, kuten esimerkiksi trimetylolipropaanin akrylaatti ja metakrylaatti.
Ketjun pituutta rajoittava aine, jota käytetään 0-10 % ja etupäässä 0-3 % monomeerin tai monomeerien painosta, on esimerkiksi jokin halogenoitu hiilivety, kuten metyleenikloridi, kloroformi, hiilitetrakloridi, bromoformi, hiilitetrabromidi, dikloorietaani, trikloorietaani; alifaattiset alkoholit, joissa on 1-4 hiiliatomia kuten metanoli, allyylialkoholi ja etupäässä merkaptaanit kuten lauryylimerkaptaani, dodekyyli-merkaptaani, aminofenyylimerkaptaani.
Verkkoutumista edistävä monomeeri ja/tai ketjun pituutta rajoittava aine lisätään yksikseen tai seoksena, millä tunnetulla tavalla tahansa ennen polymerointia tai polymeroinnin aikana esimerkiksi samanaikaisesti kuin monomeeri tai monomeerit, joko simultaanisesti tai erityisesti monomeerin tai monomeerien seoksen liuoksessa.
Monomeerin tai monomeerien konsentraatio polymerointiväliai-neessa on edullisesti välillä 10-70 paino-%.
Reaktiota alulle panevana aineena käytetään klassista vesiliukoista emulsiopolymerointia alulle panevaa ainetta ja erikoisesti vetyperoksidia, alkalipersulfaatteja, vesiliukoisia diat-sojohdannaisia tai hapetus/pelkistyssysteemejä, jotka perustuvat hapettaviin aineisiin kuten vetyperoksidi, orgaaniset pe-roksidit tai hydroperoksidit ja pelkistäviin aineisiin kuten alkaliset sulfiitit ja bisulfiitit, amiinit, hydratsiini, metalliformaldehydisulfoksylaatit. Reaktiota alulle panevaa ainetta käytetään suunnilleen 0,05-4,5 % ja etupäässä 0,1-2 % monomeerin tai monomeerien painosta. Se lisätään polymerointi-väliaineeseen kokonaisuudessaan ennen polymerointia tai poly- 6 70907 meroinnin aikana peräkkäisinä fraktioina tai jatkuvana, tai osaksi ennen polymerointia ja loput polymeroinnin aikana, peräkkäisinä fraktioina tai jatkuvana, erikoisesti silloin kun reaktiota alulle panevan aineen kestävyys on heikko poly-merointilämpötilassa.
Reaktioväliaineen ja saatavan lateksin stabiilisuuden varmistamiseksi voi reaktiovällaineessa olla mukana yhtä tai useampaa emulsion muodostumista edistävää ainetta. Emulsion muodostumista edistävät aineet voivat olla anionisia ja/tai ei-ionisia ja ne ovat klassisia emulsiopolymeroinnissa käytettäviä tuotteita.
Anionisista emulsion muodostumista edistävistä aineista voidaan mainita rasvahappojen suolat? alkyylisulfaatit, alkyyli-sulfonaatit, alkyyliaryylisulfonaatit, alkyylisulfosukkinaatit, alkaliset alkyylifosfaatit? alkyylin sulfosukkinaatit? alkyylifenoli-polyglykolieettereiden sulfonaatit? alkyyli-sulfopolykarboksyylihappoestereiden suolat? rasvahappojen ja oksi- ja aminoalkaanisulfonihappojen kondensaatiotuotteet? polyglykolieettereiden sulfaattiryhmiä sisältävät johdannaiset? rasvahappojen ja polyglykoleiden sulfaattiryhmiä sisältävät esterit? sulfaattiryhmiä sisältävien rasvahappojen alkanoli-amidit.
Ei-ionisista, emulsoitumista edistävistä aineista voidaan mainita polyalkoholien rasvaesterit, rasvahappojen alkanoli-amidit? etyleenin ja propyleenin kopolyoksidit, oksietyleeni-alkoholit ja -alkyylifenolit, sulfaattiryhmiä sisältävät oksi-etyleenialkoholit ja -alkyylifenolit.
Käytettävät emulsoitumista edistävän aineen tai aineiden määrät ovat suunnilleen 0,1-3 % monomeerin tai monomeerien painosta ja niiden lisääminen reaktioväliaineeseen voidaan suorittaa joko kokonaisuudessaan ennen polymerointia, tai osa ennen polymerointia ja loput lisätään reaktioväliaineeseen polymeroinnin aikana peräkkäisinä fraktioina tai jatkuvana, tai 7 70907 vielä kokonaisuudessaan polymeroinnin aikana peräkkäisinä fraktioina tai jatkuvana, riippuen saatavan lateksin hiukkasten keskimääräisestä läpimitasta. Erään keksinnön erikoisen toteutusmuodon mukaan lisätään emulsiota edistävä aine amidi-polymeerin, suojakolloidin ensimmäisen aineosan, valmistus-liuokseen.
Käytettävän monomeerin tai monomeerien laadusta riippuen ja jotta vältettäisiin polymeerin hydrolyysi, voi olla edullista pitää polymerointiväliaineen pH arvossa 3-7. Tämä saadaan aikaan lisäämällä väliaineeseen pH:ta säätelevää ainetta, joita ovat erityisesti emäkset, kuten natriumhydroksidi tai ammoniakki ja/tai jokin puskuriaine kuten natriumasetaatti tai natriumbikarbonaatti, tai vielä booraksi. Säätelevä aine lisätään väliaineeseen joko yksinään tai seoksessa, kokonaisuudessaan tai osaksi ennen polymerointia, ja loput polymeroinnin aikana peräkkäisinä fraktioina tai jatkuvana, tai vielä kokonaisuudessaan polymeroinnin aikana peräkkäisinä fraktioina tai jatkuvana ja erikoisesti amidipolymeerin, suojakolloidin ensimmäisen aineosan, valmistusliuokseen.
Polymerointilämpötila, joka on käytettävästä reaktiota alulle panevasta aineesta ja saatavasta polymeeristä riippuvainen, . on tavallisesti välillä 0-95°C ja etupäässä välillä 20-90°C.
Erään variantin mukaisesti suoritetaan menetelmä sellaisena kuin edellä on selostettu siten, että mukana on ymppäyspoly-meeriä, mikä varmistaa saatavan lateksin hiukkasten koon paremman kontrollin. Tämä ymppäyspolymeeri voi olla samanlaista tai erilaista kuin saatava polymeeri. Se on valmistettu poly-meroimalla vesiemulsiossa vinyyliasetaattia ja/tai ainakin yhtä edellä mainituista komonomeereistä. Saatu ymppäyspoly-meerin lateksi lisätään polymerointiväliaineeseen samanaikaisesti kuin suojakolloidin toinen aineosa tai samanaikaisesti kuin näiden molempien aineosien seos, tai se valmistetaan siten, että mukana on yhtä suojakolloidin aineosaa tai molemmat.
s 70907
Lateksin käyttötarkoituksen mukaisesti voidaan lisätä ennen polymerointia, sen aikana tai sen jälkeen pehmentävää ainetta, jonka määrä on välillä 0-20 % ja etupäässä välillä 0-10 % polymeerin painosta. Tämä pehmentävä aine, jota käytetään yksinään tai seoksena, valitaan pehmentävistä aineista ja klassisista yhteenkasvamista edistävistä aineista,joita käytetään polyvinyyliasetaatille, kuten alkyyli-(C^-Cg)-ftalaatit, joko halogenoidut tai ei-halogenoidut, esimerkiksi dibutyyli-, dietyyli-, butyylibentsyyli-, trikloorietyyliftalaatti; etylee-niglykolin ftalaatti, -adipaatti ja -dibentsoaatti, butyyli-karbitolin asetaatti, butyyliglykolaatti, glyserolin triasetii-ni, dipropyyli- tai di-isobutyylisukkinaatit, -glutaraatit ja -adipaatit, trikresyyli- ja trifenyylifosfaatit.
Saatujen polymeerien lateksien konsentraatio on 10-70 % ja etupäässä 35-65 % polymeerien hiukkasia, joiden lasimaiseksi muuttumislämpötila on välillä -20° - 50°C, ja hiukkaskoon jakautuma voi olla kapea tai laaja, ja on välillä 0,05-1 ^um. Latekseilla on laaja viskositeettialue, joistakin mPa:sta-80 000 inPa:han, edullisesti 50 mPa:sta 30 000 mPa:han, ja niistä saadaan kalvoja, joilla on erittäin hyvä veden kestävyys.
Latekseja käytetään sideaineina valmistettaessa maaleja, liimoja, papereita, tekstiilejä, erikoisesti ei-kudottuja, lattian päällysteitä, laastin lisäaineita.
Seuraavassa on valaisevia esimerkkejä keksinnön toteutustavoista, ja niissä ovat: - prosentit painoprosentteja? - lateksin viskositeetti mitataan 20°C:ssa Brookfield RVT viskosimetrillä, nopeus 50 kierr./min; - hiukkasten läpimitta määrätään elektronimikroskoopilla; - polymeerin lasimaiseksi muuttumislämpötila Tg mitataan differentiaali-kalorimetrisen analyysin avulla; - veden kestokyky määrätään panemalla pisara demineralisoitua vettä 300 ^um polymeerikalvolle, joka on saatu levittämällä lateksia läpinäkyvälle lasilevylle, jota seuraa kuivaus 2 h 9 70907 ajan 50°C:ssa, sen jälkeen 24 h ajan ympäristön lämpötilassa. Veden kestokyky ilmoitetaan aikana, joka on tarpeen, että kalvo tulee läpinäkymättömäksi vesipisaran kohdalla.
Esimerkki 1
Suojakolloldin valmistaminen
Reaktoriin, joka on varustettu typen tulojohdolla ja sekoittajalla, panostetaan: - 1500 g deionoitua vettä; - 13,5 g akryyliamidia; - 5,5 g natriumasetaattia; - 68,5 g vesiliuosta, jossa on 26 % natriumtetradekyylisulfo-naattia; - 18 g polyetyleeniglykolia, jonka molekyylipa!no on lOOOO.
Ilma poistetaan typpivirran avulla, jota pidetään jatkuvana, ja seosta sekoitetaan. Liukenemisen jälkeen liuosta kuumennetaan 60°C:een.
Heti kun liuos on lämpötilassa 60OC, lisätään 0,71 g ammonium- 3 persulfaattia, joka on liuotettuna 50 cm :iin vettä ja liuos pidetään 60°C:ssa 1 h ajan. Tällöin lopetetaan typpivirta.
Polymerointi
Saadun kolloidin liuokseen lisätään 2 g ammoniumpersulfaattia 3 liuotettuna 50 cm :iin vettä. Sen jälkeen lisätään jatkuvana 1800 g vinyyliasetaattia vakiosuuruisella virtausnopeudella 3 h ajan.
15 min kuluttua lisäyksen alusta kuumennetaan reaktioseos 80°C:een, sen jälkeen pidetään tässä lämpötilassa ja lisätään 2 g ammoniumpersulfaattia 200 g:ssa vettä jatkuvana vakio-suuruisella virtausnopeudella 2 t 45 min ajan.
Kun on kulunut 2 h lisäysten loppumisesta, jäähdytetään reaktioseos .
10 70907
On saatu polyvinyyliasetaattilateksia, jolla on seuraavat tyypilliset fysikaaliset ominaisuudet: - pH 4,2 - viskositeetti 300 mPa - konsentraatio 50,1 % - hiukkasten läpimitta 0,2-0,5 ^um
- polymeerin Tg 34°C
- veden kestokyky 10 min
Polyvinyyliasetaatilla, joka on valmistettu emulsiopolymeroi-malla siten, että mukana on polyvinyylialkoholia sama määrä kuin esimerkin 1 suojakolloidia, läpikuultamattomaksi muuttuminen tapahtuu välittömästi.
Vertauksen vuoksi toistetaan esimerkki 1 korvaten 13,5 g akryy-liamidia 6,5 g:11a akryyliamidia, 6 g:11a metakryyliamidia ja 1 g:11a akryylihappoa. Heti vinyyliasetaatin polymeroitumisen alkamisesta lähtien muodostuu reaktioväliaineessa jyväsiä, ja lisäysten loputtua se on täysin koaguloitunut. Saatu tuote on käyttökelvotonta.
Mikäli tässä kokeessa polyetyleeniglykoli lisätään väliaineeseen ennen vinyyliasetaatin polymeroitumista sen sijaan että se lisätään kolloidin valmistusliuokseen, muodostuu polymeroin-tireaktörin seinämille ja sekoittajan päälle kuorta. Saadussa lateksissa on jyväsiä ja sen viskositeetti on alhainen; tämän vuoksi ovat pintojen ominaisuudet hyvin paljon huonommat kuin esimerkin 1 lateksia käytettäessä saadut.
Esimerkki 2
Työskennellään kuten esimerkissä 1, mutta käytetään seuraavat aineosat:
Suojakolloidin valmistukseen - 1450 g deionoitua vettä; - 13,5 g akryyliamidia; - 5,5 g natriumasetaattia; - 71 g vesiliuosta, jossa on 25 % natrium-tetradekyylisulibnaattia; - 18 g polyetyleeniglykolia, jonka molekyylipairo on 10000.
70907
Polymerointiin
Seosta, jossa on 1350 g vinyyliasetaattia ja 450 g "Versatate VEOVA 10" (suojattu tavaramerkki) 1800 g:n asemesta vinyyliasetaattia.
"Versatate VEOVA 10" on haarautuneiden Cq-C11-monokarboksyyli-happojen vinyyliestereiden seos.
Saadaan vinyyliasetaatti/"Versatate" kopolymeerin 75/25 lateksia, jolla on seuraavat tyypilliset fysikaaliset ominaisuudet: - pH 4,3 - viskositeetti 760 mPa - konsentraatio 51,2 % - hiukkasten läpimitta 0,15-0,45 ,um O '
- terpolymeerin Tg 24 C
- veden kestokyky 12 mn
Vinyyliasetaatti/"Versatate" 75/25 kopolymeerillä, joka on valmistettu siten, että mukana on polyvinyylipyrrolidonia sama määrä kuin esimerkin 2 suojakolloidia, on veden kestokyky 30 sek.
Esimerkki 3
Esimerkki 2 toistetaan käyttäen seuraavia aineosia: - 12,5 g akryyliamidia ja 1 g N,N'-metyleeni-bis(akryyli-amidia, 13, 5 g:n asemesta akryyliamidia ja - 61 g vesiliuosta, jossa on 29 % natriumtetradekyylisulfo-naattia.
Saadaan vinyyliasetaatti/"Versatate" kopolymeerin 75/25 lateksia, jolla on seuraavat tyypilliset fysikaaliset ominaisuudet: 70907 12 - pH 4,5 - viskositeetti 370 mPa - konsentraatio 50,7 % - hiukkasten diametri 0,3-0,6 .um O '
- terpolymeerin Tg 24 C
Esimerkki 4
Suojakolloidin aineosan a) valmistus
Reaktoriin, joka on varustettu jäähdyttäjällä, typen tuloput-kella ja sekoittajalla, panostetaan: - 1700 g deionoitua vettä; - 15,5 g akryyliamidia.
Ilma poistetaan typpivirran avulla, jota pidetään yllä koko ajan ja seosta sekoitetaan. Liukenemisen tapahduttua liuos kuumennetaan 60°C:een.
O
Heti kun liuos on 60 C:ssa, lisätään 0,8 g ammoniumpersulfaat-tia liuotettuna 50 cm3:iin vettä ja liuosta pidetään 60°C:ssa 1 h ajan. Tällöin keskeytetään typen virtaus.
Polymerointi
Saatuun liuokseen lisätään peräkkäin: - 18 g polyetyleeniglykolia, jonka molekyylipaino on 10000; - 5,5 g natriumasetaattia; - 90 g vesiliuosta, jossa on 20 % natriumtetradekyylisulfo-naattia; 3 - 2 g ammoniumpersulfaattia liuotettuna 50 cm :iin vettä.
Sitten lisätään vakiosuuruisella virtausnopeudella, 3 h kuluessa seos, jossa on - 1350 g vinyyliasetaattia ja - 450 g "Versatate VEOVA 10".
Kun lisäysten alusta on kulunut 15 min, reaktioseos kuumennetaan 80°C:een, sen jälkeen ylläpidetään tätä lämpötilaa ja lisätään 2 g ammoniumpersulfaattia 200 g:ssa vettä jatkuvana virrannopeuden ollessa vakio 2 h 45 min ajan.
13 70907
Kahden tunnin kuluttua lisäysten loppumisesta reaktioseos jäähdytetään.
On saatu vinyyliasetaatti/"Versatate VEOVA 10" kopolymeerin 75/25 lateksia, jolla on seuraavat tyypilliset fysikaaliset ominaisuudet: - pH 4,3 - viskositeetti 392 mPa - konsentraatio 51 % - hiukkasten läpimitta 0,15-0,45 ^um
- kopolymeerin Tg 24°C
Esimerkki 5
SuojakoIloidin valmistaminen
Reaktoriin, joka on varustettu jäähdyttäjällä, typen tuloput-kella ja sekoittajalla, panostetaan: - 5890 g deionoitua vettä; - 107 g akryyliamidia; - 43 g natriumasetaattia; - 488 g liuosta, jossa on 29,5 % natriumtetradekyylisulfo-naattia; - 144 g polyetyleeniglykolia, jonka molekyylipaino on lOOOO.
Ilma poistetaan typpivirran avulla, jota pidetään yllä kolloidin valmistuksen ajan. Seosta sekoitetaan.
Liukenemisen tapahduttua liuos kuumennetaan 60°C:een, ja pidetään yllä tätä lämpötilaa.
Heti kun liuos on 60°C:ssa, lisätään 6 g ammoniumpersulfaat-tia 20 cm3:ssä vettä.
Kun reaktio on jatkunut 1 h ajan, pysäytetään typen virtaus. Oksaspolymeerin valmistus
Kolloidin liuokseen lisätään 3,5 g ammoniumpersulfaattia ja 144 g vinyyliasetaattia.
i4 70907 20 min kuluttua reaktioväliaine kuumennetaan 80°C:een ja pidetään tässä lämpötilassa 1 h ajan, ja jäähdytetään sitten ympäristön lämpötilaan.
Polymerointi
Reaktoriin panostetaan peräkkäin: - 800 g edellä saatua oksaskopolymeeriä; - 800 g deionoitua vettä.
Seosta sekoitetaan 80°C:ssa, mitä lämpötilaa pidetään yllä koko reaktion ajan.
Heti kun seos on lämpötilassa 80°C siihen lisätään 2 g ammo- 3 niumpersulfaattia liuotettuna 10 cm :iin vettä. Sitten lisätään simultaanisesti vakiosuuruisella virtausnopeudella 3 h kuluessa yhtäältä seosta, joka sisältää: - 1332 g vinyyliasetaattia ja - 450 g "Versatate VEOVA 10" ja toisaalta liuosta, joka sisältää: - lOO g deionoitua vettä ja - 2 g ammoniumpersulfaattia.
Kahden tunnin kuluttua lisäysten loppumisesta reaktioseos jäähdytetään.
On saatu vinyyliasetaatti/"Versatate" 75/25 kopolymeerin lateksia, jolla on seuraavat tyypilliset fysikaaliset ominaisuudet: - pH 3,5 - viskositeetti 900 mPa - konsentraatio 50,8 % - hiukkasten läpimitta 0,35-0,65 ^um - kopolymeerin Tg 24°C.
70907 15
Esimerkki 6
Suojakolloidin valmistaminen
Reaktoriin, joka on varustettu jäähdyttäjällä, typen tuloput-kella ja sekoittajalla, panostetaan: - 1500 g deionoitua vettä; - 14 g akryyliamidia; - 5,5 g natriumasetaattia; - 68,5 g vesiliuosta, jossa on 25 % natriumtetradekyylisulfo-naattia; - 9 g polyetyleeniglykolia, jonka molekyylipaino on 10000 - 9 g polyetyleeniglykolia, jonka molekyylipaino on 6000.
Ilma poistetaan typpivirran avulla jota pidetään yllä ja seosta sekoitetaan. Liuottua kuumennetaan saatu liuos 60°C:een.
Heti kun liuos on lämpötilassa 60°C, lisätään 0,7 g ammonium-persulfaattia 50 emissä vettä ja liuos pidetään 60°C:ssa 1 h ajan. Sen jälkeen pysäytetään typpivirtaus.
Polymerointi
Saadun suojakolloidin liuokseen lisätään 2 g ammoniumpersulfaat-tia liuotettuna 50 cm^:iin vettä. Sen jälkeen lisätään jatkuvana vakiosuuruisella virrannopeudella 3 h aikana seos, jossa on 1530 g vinyyliasetaattia ja 270 g butyyliakrylaattia.
15 min kuluttua lisäyksen alkamisesta reaktioseos kuumennetaan 80°C:een, sen jälkeen tätä lämpötilaa ylläpidetään ja lisä- 3 tään 2 g ammoniumpersulfaattia 200 cm :ssä vettä jatkuvana virrannopeudella, joka on vakio, 2 h 45 min ajan.
Kahden tunnin kuluttua lisäysten loppumisesta reaktioseos j äähdyte tään.
On saatu vinyyliasetaatti/butyyliakrylaatti kopolymeerin 85/15 lateksia, jolla on seuraavat tyypilliset fysikaaliset omi naisuudet: 16 70907 - PH 4,2 - viskositeetti 370 mPa - konsentraatio 50,3 % - hiukkasten läpimitta 0,2-0,5 ^um
- polymeerin Tg 22°C
- veden kestokyky 15 mn
Vinyyliasetaatti/butyyliakrylaatti-kopolymeerillä 85/15, joka on valmistettu siten, että mukana on hydroksietyyliselluloo-saa sama määrä kuin suojakolloidia esimerkissä 6, on veden kestokyky 1 min.

Claims (2)

1. Förfarande för framställning av vinylacetatpolymer-latex genom polymerisation i vattenemulsion av vinylacetat ! antingen ensamt eller i blandning med ätminstone en kopoly- meriserbar monomer i närvaro av initiator, emulgator och skyddskolloid, kännetecknat av att skyddskolloi-den best&r av a) en vattenlöslig akryl- eller metakrylsyra-amidpolymer, som eventuellt är tvärbunden med sitt N,N'-alkylen-bis-derivat, företrädesvis akrylamidpolymer, som eventuellt är tvärbunden med sitt Ν,Ν'-metylen-bis-derivat, och b) en etylenglykolpolymer med molekylvikten 1000-50 000, som är vattenlöslig.
1. Menetelmä, jonka avulla voidaan valmistaa vinyyli-asetaattipolymeerien lateksia, siten että polymeroidaan vesiemulsiossa vinyyliasetaattia joko yksinään tai sekoitettuna ainakin yhden kopolymeroituvan monomeerin kanssa siten, että mukana on initiaattoria, emulsoitumista edistävää ainetta ja suojakolloidia, tunnettu siitä, että suojakolloidi muodostuu a) vesiliukoisesta akryyli- tai metakryylihappoamidin polymeeristä, joka on mahdollisesti verkkoutettu sen Ν,Ν’-alkyleeni-bis-johdannaisella, edullisesti akryyliamidin polymeeri, joka on mahdollisesti verkkoutettu sen N,N'-metyleeni-bis-johdannaisella ja b) etylee-niglykolipolymeeristä, jonka molekyylipaino on 1000-50 000, joka on vesiliukoinen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että amidipolymeeri on akryyliamidin homopoly-meeri, joka on mahdollisesti verkkoutettu sen N,N'-metyleeni-bis- johdannaisella.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että amidipolymeeriä saadaan polymeroi-malla vesiliuoksessa ainakin yhtä amidia, jonka konsentraa-tio on 0,1-7 painoprosenttia, ja mukana on vesiliukoista, radikaali-initiaattoria ja/tai ultraviolettisäteilytystä lämpötilassa 0-90°C.
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että suojakolloidissa muodostaa amidipolymeeri 15-70 painoprosenttia ja etyleeniglykoli-polymeeri 30-85 painoprosenttia.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että suojakolloidia käytetään 0,5-5 painoprosenttia laskettuna polymeroitävasta monomeeristä tai monomeereistä. 70907
6. Patenttivaatimusten 1-5 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että vinyyliasetaatin kanssa kopolymeroitava mo-nomeeri on tyydytetty -C^2“monokarboksyylihappojen vinyyli-esteri tai tyydyttämättömien (C^-Cg)-monokarboksyylihappojen (C.j-C^ g) -alkyyliesteri ja sitä käytetään sellainen määrä, että saadun kopolymeerin lasimainen muuttumislämpötila on -20° - 50°C.
7. Jonkin patenttivaatimuksista 1-6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että monomeeri tai monomeerit poly-meroidaan siten, että mukana on 0,1-3 % monomeerin tai mono-meerien painosta anionista ja/tai ei-ionista emulsoitumis-ta edistävää ainetta.
8. Jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että polymerointiväliaineessa on mukana oksastuspolymeeriä, joka on samanlaista tai erilaista kuin saatava polymeeri.
1 7 70907
2. Förfarande enligt patentkravet 1, kännetecknat av att amidpolymeren är en akrylamidhomopolymer, som möjligen är tvärbunden med sitt Ν,Ν'-metylen-bis-derivat.
FI822788A 1981-08-10 1982-08-10 Foerfarande foer framstaellning av vinylacetatpolymerers latexer FI70907C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR8115436A FR2511008B1 (fr) 1981-08-10 1981-08-10 Procede de preparation de latex de polymeres d'acetate de vinyle
FR8115436 1981-08-10

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI822788A0 FI822788A0 (fi) 1982-08-10
FI822788L FI822788L (fi) 1983-02-11
FI70907B true FI70907B (fi) 1986-07-18
FI70907C FI70907C (fi) 1986-10-27

Family

ID=9261320

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI822788A FI70907C (fi) 1981-08-10 1982-08-10 Foerfarande foer framstaellning av vinylacetatpolymerers latexer

Country Status (14)

Country Link
US (1) US4440896A (fi)
EP (1) EP0073702B1 (fi)
JP (1) JPS5837013A (fi)
AT (1) ATE14017T1 (fi)
BR (1) BR8204665A (fi)
CA (1) CA1186837A (fi)
DE (1) DE3264421D1 (fi)
DK (1) DK355982A (fi)
ES (1) ES514838A0 (fi)
FI (1) FI70907C (fi)
FR (1) FR2511008B1 (fi)
GR (1) GR78000B (fi)
MA (1) MA19567A1 (fi)
NO (1) NO822266L (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN1092430A (zh) * 1989-10-25 1994-09-21 陶氏化学公司 纸张涂料组合物用的胶乳共聚物
CN1072689A (zh) * 1991-11-27 1993-06-02 罗姆和哈斯公司 降低胶乳膨胀性的方法
DE4324474A1 (de) * 1993-07-21 1995-01-26 Henkel Kgaa Verwendung ausgewählter Polyvinylacetat-Dispersionen für die Oberflächenverfestigung von Sand und/oder Erdreich
CA2128296A1 (en) * 1993-12-22 1995-06-23 Peter John Degen Polyvinylidene fluoride membrane
WO1997025470A1 (en) * 1996-01-05 1997-07-17 Reichhold Chemicals, Inc. Textile latex
DK1325044T3 (da) * 2000-09-29 2004-10-04 Basf Ag Vandig dispersion af vinylacetatpolymer

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2998400A (en) * 1958-05-15 1961-08-29 Wyandotte Chemicals Corp Floc-free polyvinyl acetate emulsions employing polyvinylmethyl ether copolymer as prtective colloid and process of preparation
NL292308A (fi) * 1962-05-05
DE1301064B (de) * 1965-05-13 1969-08-14 Basf Ag Verfahren zur Herstellung waessriger Dispersionen von Vinylesterpolymerisaten
FR1479750A (fr) * 1965-05-13 1967-05-05 Basf Ag Procédé de préparation de dispersions aqueuses de polymères d'esters vinyliques
JPS57138059A (en) * 1981-02-20 1982-08-26 Matsushita Electric Ind Co Ltd Manufacture for magnetic recording medium

Also Published As

Publication number Publication date
ATE14017T1 (de) 1985-07-15
FI70907C (fi) 1986-10-27
FR2511008B1 (fr) 1985-10-04
EP0073702A1 (fr) 1983-03-09
FI822788L (fi) 1983-02-11
NO822266L (no) 1983-02-11
FR2511008A1 (fr) 1983-02-11
BR8204665A (pt) 1983-08-02
ES8401991A1 (es) 1984-01-01
GR78000B (fi) 1984-09-26
MA19567A1 (fr) 1983-04-01
FI822788A0 (fi) 1982-08-10
ES514838A0 (es) 1984-01-01
JPS5837013A (ja) 1983-03-04
US4440896A (en) 1984-04-03
JPS6244002B2 (fi) 1987-09-17
DK355982A (da) 1983-02-11
CA1186837A (fr) 1985-05-07
EP0073702B1 (fr) 1985-06-26
DE3264421D1 (en) 1985-08-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI70910B (fi) Vinylacetat-olefinkopolymerers latexer och deras framstaellningsfoerfarande
FI70909B (fi) Vinylacetatpolymerers latexer och deras framstaellningsfoerfarande
FI70908B (fi) Foerfarande foer framstaellning av vinylacetatolefinkopolymerers latexer
FI70907C (fi) Foerfarande foer framstaellning av vinylacetatpolymerers latexer
US3112282A (en) Process for polymerizing vinyl ester in aqueous emulsion containing watersoluble colloidal emulsifying agent and water-immiscible non-ionic surface active agents
EP0928798A2 (en) High solids ethylene vinyl acetate emulsions
US3236798A (en) Film-forming acrylonitrile polyer latex and method for preparing same
JP2003171423A (ja) ポリビニルアルコール系樹脂およびその用途
US4746705A (en) Vinyl chloride polymer composition containing (meth)acrylate-alpha methyl styrene copolymer
US2971948A (en) Process for preparing copolymers of vinyl chloride
US2991277A (en) Copolymers of trifluoroethyl vinyl ether and alkyl esters of acrylic of methacrylic acid, and method for preparing same
US2851449A (en) Copolymers of trifluoroethyl vinyl ether and vinyl esters
JP4615133B2 (ja) ビニルエステル系樹脂エマルジョンの製法
US3812215A (en) Method for manufacturing vinyl chloride graft polymers
DE4239146A1 (de) Verfahren zur Herstellung von hochmolekularen Propylen-Copolymerisaten
JPH01113413A (ja) 塩化ビニル系重合体の製造法

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: RHONE-POULENC SPECIALITES CHIMIQUES