FI68906B - Laddbord - Google Patents

Laddbord Download PDF

Info

Publication number
FI68906B
FI68906B FI803829A FI803829A FI68906B FI 68906 B FI68906 B FI 68906B FI 803829 A FI803829 A FI 803829A FI 803829 A FI803829 A FI 803829A FI 68906 B FI68906 B FI 68906B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
pouring
chain
unit
segments
propulsion
Prior art date
Application number
FI803829A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI803829L (fi
FI68906C (fi
Inventor
Olle Gustavsson
Goeran Sundmar
Original Assignee
Bofors Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bofors Ab filed Critical Bofors Ab
Publication of FI803829L publication Critical patent/FI803829L/fi
Publication of FI68906B publication Critical patent/FI68906B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI68906C publication Critical patent/FI68906C/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41AFUNCTIONAL FEATURES OR DETAILS COMMON TO BOTH SMALLARMS AND ORDNANCE, e.g. CANNONS; MOUNTINGS FOR SMALLARMS OR ORDNANCE
    • F41A9/00Feeding or loading of ammunition; Magazines; Guiding means for the extracting of cartridges
    • F41A9/01Feeding of unbelted ammunition
    • F41A9/04Feeding of unbelted ammunition using endless-chain belts carrying a plurality of ammunition
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65GTRANSPORT OR STORAGE DEVICES, e.g. CONVEYORS FOR LOADING OR TIPPING, SHOP CONVEYOR SYSTEMS OR PNEUMATIC TUBE CONVEYORS
    • B65G17/00Conveyors having an endless traction element, e.g. a chain, transmitting movement to a continuous or substantially-continuous load-carrying surface or to a series of individual load-carriers; Endless-chain conveyors in which the chains form the load-carrying surface
    • B65G17/30Details; Auxiliary devices
    • B65G17/32Individual load-carriers
    • B65G17/36Individual load-carriers having concave surfaces, e.g. buckets
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65GTRANSPORT OR STORAGE DEVICES, e.g. CONVEYORS FOR LOADING OR TIPPING, SHOP CONVEYOR SYSTEMS OR PNEUMATIC TUBE CONVEYORS
    • B65G2201/00Indexing codes relating to handling devices, e.g. conveyors, characterised by the type of product or load being conveyed or handled
    • B65G2201/02Articles

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Warehouses Or Storage Devices (AREA)
  • Accommodation For Nursing Or Treatment Tables (AREA)
  • Chain Conveyers (AREA)
  • Drives For Endless Conveyors (AREA)
  • Liquid Crystal (AREA)
  • Electrical Discharge Machining, Electrochemical Machining, And Combined Machining (AREA)
  • Control Of Vehicles With Linear Motors And Vehicles That Are Magnetically Levitated (AREA)
  • Feeding Of Articles To Conveyors (AREA)

Description

68906
Latauspöytä
Esillä oleva keksintö koskee latauspöytää, johon kuuluu stabiili runko, jossa on olennaisesti tasainen sijoitus-taso rinnakkain sijaitsevia panosyksikköjä, esimerkiksi kranaatteja varten ja yksiköitä varten olevat syöttö-välineet, jotka aktivoinneista riippuvaisesti siirtävät yksiköitä poikittaissuuntaisesti tasossa ja poistavat ne tasolta yksi kerrallaan.
Uusi latauspöytä on tällöin tarkoitettu asennettavaksi eri laatuisiin tykistöaseisiin, joista esimerkkinä mainittakoon ajettava kenttähaupitsi.
Jo ennestään tunnetaan joukko tämänlaatuisia latauspöy-tiä ampuma-aseita varten ja tällöin voidaan mainita latauspöytä, jossa on sijoitustaso kranaatteja tai vastaavia varten ja jolla kranaatit voivat vieriä sijoi-tustasossa johtuen tason kaltevuudesta kohti poisto-asentoa ja eteenpäinsiirtomekanismin ohjaamina.
Latauspöydissä on myös tunnettua käyttää hyväksi eteenpäin syötettäviä pidinmaljoja, joihin kysymyksessä olevat panosyksiköt sijoitetaan ja joissa ne syötetään eteenpäin.
Esimerkiksi kenttähaupitsissa on kuitenkin olemassa tarve tilavaatimukseltaan pienestä, mutta käytön suhteen kuitenkin hyvin toimivasta ja teknisesti yksinkertaisesta latauspöydästä, joka lisäksi sallii panosyk-siköiden tehokkaan sijoittamisen latauskasetin tai vastaavan avulla. Siten on useita panosyksiköitä voitava sijoittaa samanaikaisesti siitä riippuen, miten eteenpäin syöttäminen latauspöydältä jatkuu. Ennalta- 2 68906 määrätty lukumäärä panosyksiköitä on voitava nostaa samanaikaisesti latauspöydälle, mikä lukumäärä esillä olevassa tapauksessa on valittu maksimaalisesti kolmeksi. Tällöin voi vastaanotto kuitenkin tapahtua myös vain yksi panosyksikkö tai kaksi panosyksikköä kerrallaan. Samanlaatuisia yksikköjä vastaanotetaan tällöin kullakin nosto- tai sijoituskerralla, mutta voi esiintyä myös erilaatuisia yksikköjä samassa nostossa. Tämän laatuisille latauspöydille on olemassa myös vaatimus, että panosyksikköjen sijoitetussa asemassaan tulee olla tehokkaasti lukittuja rekyylijärjestelmän vaikutuksia vastaan laukaisun yhteydessä.
Ennestään tunnetuilla latauspöydillä on vaikea täyttää edellä annettuja vaatimuksia ja sen vuoksi on esillä olevan keksinnön päätarkoituksena korvata tunnetut latauspöydät kysymyksessä olevalla käyttöalueella. Esimerkiksi rullausperiaatetta ei voida käyttää esimerkiksi panosyksikön yhteydessä, jossa on etupuoliset ohjauspaksunnokset etupuolisen ohjauksen sijasta, mikä aiheuttaa pulmia rullaussuunnan säilyttämisessä pöydältä.
Ominaisuutena, jota voidaan pitää pääasiallisesti tunnusomaisena keksinnön mukaiselle latauspöydälle on se, että sen syöttöelimiin kuuluu joukko pidinmaljaelement-tejä, jotka on järjestetty päättömäksi ketjuksi kahteen kerrokseen, jolloin ylempi kerros on sijoitettu liittyen mainittuun sijoätustasoon, että pidinmaljasegmen-tit ovat pareittain yhdistettävissä mainitussa tasossa, niin että asianomainen pari muodostaa pidinmaljan yhtä yksikköä varten, että pidinmaljasegmentit on kiinnitetty ainakin yhteen, syöttöelimeen samoin kuuluvaan käyttöketjuun, johon voidaan vaikuttaa askelkäyttöme-kanismilla, joka kuuluu käyttövälineisiin ja joka voidaan saattaa mainitun vaikutuksen alaiseksi, jolloin 3 68906 kukin aktivointi siirtää pidinmaljasegmenttejä eteenpäin matkan, joka vastaa kahden pidinmaijan väliä, että mainitussa syöttöasennossa kaikki mainitun ylemmän kerroksen muodostavat pidinmaljasegmentit sijaitsevat mainitussa sijoitustasossa, että pidinmaljasegmentit on siten järjestetty, että mainitut muodostetut pidinmaljat pystyvät vastaanottamaan uudet panosyksiköt suoraan ylhäältäpäin yhdensuuntaisella siirrolla olennaisesti kohtisuoraan vastaanottotasöa vastaan ja tällöin vastaanottaessaan kaksi tai useampia yksiköitä vastaanottamaan ne samanaikaisesti ja silloin kun ne ovat järjestettyinä keskenään yhdensuuntaisiksi.
Keksinnöllisen ajatuksen kehitysmuotojen mukaan ehdotetaan lähempiä yksityiskohtia latauspöydän pidinmalja-segmenttien rakenteesta ja eteenpäinsiirtoketjujen ja näihin liittyvien ketjupyörien rakenteesta.
Kuitenkin se, mikä katsotaan tunnusomaiseksi keksinnön mukaisella latauspöydälle, käy ilmi jäljempänä esitetyn patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosasta.
Ehdotetulla tavalla saadaan aikaan tehokkaasti toimiva latauspöytä, jolle voidaan sijoittaa, jolla voidaan siirtää ja jolta voidaan poistaa eri pituisia ja muotoisia kranaatteja. Latauspöytä sallii myös sen, että kranaattien sijoittaminen voi tapahtua kasetin tai vastaavan avulla. Kranaattien kiinnitys pidinpöytään ampuma-aseen rekyyliliikkeen aikana on myös tehokas eikä estä latauspöydän normaaleja toimintoja. Pöytä voi vastaanottaa eri laatuisia panoksia, joissa vaihtelevat sekä pituudet että perätason ja johtorenkaan välinen etäisyys. Uusi pöytä voi myös vastaanottaa ja hyväksyä kranaatteja, joissa on etupuoliset ohjauspaksunnokset etupuolisen ohjauksen sijasta.
68906 4 Tällä hetkellä ehdotettu latauspöydän suoritusmuoto, jolla on keksinnölle merkittävät tunnusmerkit, selitetään seuraavassa viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa : kuvio 1 esittää uutta latauspöytää ylhäältä katsottuna, kuvio 2 esittää sivukuvaa kuvion 1 mukaisesta latauspöy-dästä, kuvio 3 esittää kuvioiden 1 ja 2 mukaista latauspöytää toisesta päästä katsottuna, kuvio 4 esittää kuvioiden 1-3 mukaiseen latauspöytään sisältyviä syöttöelimiä kranaatteja tai vastaavia panos-yksiköitä varten, kuvio 5 on leikkaus A-A kuviossa 2 ja esittää lataus-pöytään sisältyvän lukituspuomin laakerointia, kuvio 6 esittää leikkausta B-B kuviossa 2 ja kovaa syöt-töelimiin sisältyvän ketjupyörän laakerointijärjeste-lyä, kuvio 7 on leikkaus C-C kuviossa 2 ja kuvaa syöttömeka-nismiin sisältyvän akselin laakerointijärjestelyä, kuvio 8 esittää leikkausta D-D kuviossa 2 ja kuvaa syöttömekanismin ensimmäistä yksityiskohtaa, kuvio 9 on leikkaus E-E kuviossa 1 ja kuvaa syöttömekanismin muita yksityiskohtia, kuvio 10 esittää leikkausta F-F kuviossa 2 ja kuvaa mainittuihin syöttöelimiin kuuluviin käyttöketjuihin sisältyvien lenkkien 1iukuohjäimiä, kuvio 10a on osittainen leikkaus I-I kuviossa 10 ja kuvaa liukuohjainta yksityiskohtaisesti, kuvio 11 on kuvioon 2 nähden suurennettu leikkaus ja kuvaa syöttömekanismissa käytetyn käsikammen laakerointia , kuvio 12 on leikkaus J-J kuviossa 2 ja kuvaa kuvion 11 yhteydessä esitetyn käsikammen lukitusta.
5 68906
Kuvioiden 1-3 mukaisesti kuuluu uuteen latauspöytään stabiili runko, jossa on joukko pystysuoraan sijoitettuja palkkeja la-lf ja joukko vaakasuoraan sijoitettuja palkkeja 2a-2g. Runko sisältää kaksi sen alaosista suoraan eteenpäin työntyvää ja vinosti ylöspäin suunnattua palkkia 3a, 3b, joista toinen palkki 3a on kiinnitetty alemman vaakapalkin 2c keskiosiin ja toinen palkki 3b on kiinnitetty palkkien 2c ja lf muodostamaan alempaan etunurkkaan. Palkkien 3a ja 3b vapaat päät sijaitsevat rungon yläosien korkeudella.
Rungon takaosassa on kahteen alempaan vaakapalkkiin 2g ja 2f kääntyvästi laakeroitu ensimmäinen yksikkö, joka kantaa yksiköllä latauspöydän päälle alaslasket-tavaa ja latauspöydästä poissiirrettävää, vaakasuorasti järjestettyä lukituspuomia 4. Ensimaiseen yksikköön kuuluu ensimmäinen kehysosa palkkeineen 5a, 5b ja mainittuun ensimmäiseen kehysosaan nähden kulmaan sijoitettu toinen kehysosa, jossa on palkit 6a-6d, jolloin lu-kituspuomi 4 on liitetty palkkien 6a, 6b ja 6c vapaisiin päihin. Asemointielementit 7a ja 7b kiinnittävät ensimmäisen ja toisen kehysosan toisiinsa. Kiertyvää laakerointia ensimmäistä yksikköä varten on osoitettu vii-temerkeillä 8a ja 8b ja tänä laakerointina on periaatteessa akselitappilaakerointi.
Samoihin kiertolaakereihin 8a ja 8b, mutta yksilöllisesti aseteltavana suhteessa mainittuun ensimmäiseen yksikköön, on kiertyvästi laakeroitu myös toinen yksikkö. Toiseen yksikköön kuuluu palkit 9a ja 9b osaa 9c varten, jolla on tasaieen pinnan 9c' omaavan levyn muoto. Palkkeja 9a ja 9b ohjataan ohjauselementeillä 10a, 10b, joihin on järjestetty myös erityisesti esittämättä jätetyt lukituselimet toisen yksikön lukitsemiseksi erilaisiin haluttuihin kulma-asentoihin.
6 68906
Mainittuun ensimmäiseen yksikköön siihen kuuluvine lu-kituspuomeineen 4 voidaan vaikuttaa ohjaustangolla 11, jossa on kädensija 11a. Tanko on laakeroitu pystypalk-kien la ja Ib yläpäihin siten, että sitä voidaan siirrä pituussuunnassaan. Tangon vapaassa päässä on kier-tolaakerointi 11b, jonka kautta lukituspuomi on liitetty tarkoituksella mahdollistaa ensimmäisen yksikön aktivointiliikkeet.
Kuten käy ilmi mm. kuviosta 4, on latauspöytä varustettu joukolla päättömään ketjuun sijoitettuja pidinmalja-segmenttejä 12. Ketju on järjestetty kahteen kerrokseen, joista ylempi liittyy suoraan sijoitustasoon 13 joukkoa esim. kranaattien 14 muodossa olevia panosyksikköjä varten. Suoritusesimerkissä on latauspöytä järjestetty pystyväksi vastaanottamaan samanaikaisesti kaikkiaan kolme kranaattia. Luonteenomaista latauspöydälle on tällöin se, että se toimii pidinmaljojen 15 avulla kranaatteja varten, jolloin kukin pidinmalja on tarkoitettu vastaanottamaan yhden panosyksikön.
Mainitut pidinmaljat muodostuvat mainittuun ylempään kerrokseen siten, että pidinmaljaelementit yhtyvät pareittain siten, että kukin pari muodostaa yhden pidin-maljan. Pidinmaljaelementit kussakin parissa ovat tällöin keskenään poikkileikkauksessa epäsymmetriset kuvion 4 mukaisesti. Kussakin parissa muodostavat pidinmal jasegmentit poikkileikkauksessa olennaisesti puoliympyrän. Syöttösuunnassa M etumaisena olevalla segmentillä on tällöin suurempi kaariulottuvuus kuin taaemmalla segmentillä. Kranaattien 14 mainitun suoran vas-taanottotason 13 voidaan katsoa sisäpuolisesti sivuavan kaikkia mainitussa ylemmässä kerroksessa muodostuneita pidinmaljoja.
Pidinmaljasegmentit on alhaalla kiinnitetty lenkkeihin 16, 7 68906 jotka on keskenään yhdistetty päättömäksi syöttöketjuksi kuvion 4 mukaisesti. Latauspöytään on sijoitettu kaksi sellaista syöttöketjua, joista vain toinen käy ilmi piirustuksista. Pidinmaljasegmenteillä on pituus a ja käyttöketjut on sijoitettu asianomaisten pidinmal jasegmenttien päihin. Molempiin käyttöketjuihin kuuluu kaksi ketjupyörää 17, 18 asianomaista käyttöketjua varten. Kummankin ketjupään ketjupyörät on laakeroitu samalle akselille kuvion 6 mukaisesti, joka esittää etumaista ketjupyöräparia 17, 17', jotka muodostavat käyttöketjupyörät käyttöketjuille. Ketjupyörä ja akseli on kääntyvästi laakeroitu runkoon kuulalaakereilla 20, 21, katso myös kuviota 3, joka esittää saman käyttöket jun kuulalaakereiden 20 ja 20' kiinnityksen. Akselin 19 toiseen päähän voidaan sijoittaa jäljempänä kuvattu käyttöpyörä 22, joka sisältyy käyttöketjujen askelkäyttömekanismiin.
Ketjupyörät 17, 18 ovat yhteistoiminnassa asianomaisen käyttöketjun lenkkien 16 kanssa suorien käyttöpintojen 17a vast. 18a kautta. Kullakin ketjupyörällä on siten kuviossa 4 kuvatussa poikkileikkauksessaan monikulmio-muoto. Suoritusmuodossa, jossa on kolme pidinmaljaa suorassa vastaanottotasossa ja askelsyöttöliikkeessä jakoväli b pidinmaljojen välillä jokaista aktivointia kohden, on ketjupyörille annettu seitsenkulmion muoto. Tämä suoritusmuoto on erityisen edullinen johtuen sen epäsymmetrisestä tartunnasta asianomaisen käyttöketjun lenkkeihin. Mainittu epäsymmetrinen tartunta aiheuttaa sen, että ketjujännitys voidaan pitää olennaisesti vakiona asianomaisessa käyttöketjussa eteenpäin askeltamisen aikana. Kun nimittäin tarkastellaan käyttöpyö-rän 17 nurkkaa 17a, tulee tämä vastapäivään pyöritettäessä menemään tartuntaan kysymyksessä olevan lenkin 16' kanssa ja ylimmässä asennossaan pyrkii jännittä- 3 68906 mään käyttöketjua. Kuitenkin poistuu nurkka 17c samanaikaisesti alimmasta pisteestään, mikä aiheuttaa sen, että syntyy vastaava höltymistoiminta, jne. Lenkit 16 asianomaisessa käyttöketjussa liukuvat ketjun käytön aikana vaakasuoralla liukukiskolla 23 (kuvio 4), joka lisäksi kuvioiden 10 ja 10a mukaisesti on varustettu kulmaantaivutetulla sivutukikiskolla 24, joka tukee ketjun lenkkejä ulkosivuilla. Mainittua sivutukikis-koa vastaava liukukisko 25 on sijoitettu myös ketjun eiakertaan.
Pidinmaljasegmenttejä ajetaan eteenpäin asianomaisen ketjupyörän ja syöttöketjun kautta manuaalisesti syöt-tömekanismilla, johon kuuluu mm. kuviossa 1 esitetty käsikampi 26, jolloin syöttömekanismi on järjestetty siten, että kämmen yksi kierros vastaa yhden osavälin b (kuvio 4) syöttömatkaa. Kuten käy ilmi kuviosta 2, on kampi 26 varustettu pysäytysnastalla 26a, joka määrittää lähtöasennon. Käsikammen laakerointi runkopalk-kien 3a ja 3b vapaissa päissä esitetään kuvioissa 2 ja 12. Käsikampi on yhteydessä käyttöpyörään, katso myös kuviota 11, joka suurennettuna ja poikkileikkauksena esittää käsikammen ja mainitun pyörän 27 akselilaake-roinnin. Hihnan tai ketjun 28 kautta on pyörä 27 yhteydessä pitkänomaiseen pyörintäakseliin 29, joka on laakeroitu kannattimiin 30 ja 31 palkissa 3b vastaavasti ulosrakennettuun osaan 32 mainitussa palkissa 3a. Mainittu ulosrakennettu osa 32 on myös tuettu runkoon kuuluvalla poikittaiselementillä 33, joka ulottuu pysty-palkin la keskiosista palkin 3b keskiosiin. Tangon 29 sisäpää on varustettu ketjupyörällä 34, joka ketjun 35 kautta käyttää edellä mainittua käyttöpyörää 22, joka vaikuttaa akseliin 19 ja siten ketjukäyttöpyöriin 17, 17' käytön aikaansaamiseksi. Laakerin 20 laakeri-pesä on esitetty kuviossa 8.
9 68906
Syöttömekanismin ei-luvallisen liikkeen estämiseksi on pyörivä akseli 29 yhteistoiminnassa kuvion 9 mukaisen lukitusmekanismin kanssa. Mainittuun mekanismiin kuuluu sinänsä tunnettu sähkömagneetti 36, jota sähköisesti ohjataan tuliaseen kysymyksessä olevilla toiminnoilla (esim. rekyylijärjestelmällä), esimerkiksi kenttähaupitsissa, jossa latauspöytää on tarkoitus käyttää. Sähkömagneetti vaikuttaa lukitustappiin 37, joka magneetin aktivoimattomassa asennossa menee tartuntaan akselin 29 sakaran kanssa ja siten estää akselia pyörimästä lisää. Magneetin aktivoidussa asennossa on lukitus vapautettu kysymyksessä olevasta akselista ja mahdollistaa tämän pyörinnän. Mitä tulee pidinmaljasegmenttipa-rien muodostamien pidinmaljojen muotoon, ovat nämä takareunassa 12c vedetyt yli keskipisteen. Mainittu takareuna on tarkoitettu yhteistoimintaan kysymyksessä olevan kranaatin tai vastaavan johtorenkaan 14a kanssa. Kuhunkin pidinmaljasegmenttiin on tehty sivuloveukset 12d, jotka ulottuvat keskipisteen (koskee poikkileikkausta) alapuolelle sekä ovat keski- ja etuosissaan vedetyt keskipisteeseen osilla 12e vast. 12f. Sivuloveuk-silla muodostavat pidinmaljat ylhäältä katsottuna yhdistettyjä loveuksia. Suoraan ylhäältäpäin siten avoimet pidinmaljat sallivat tällöin sen, että kranaatit voidaan sijoittaa pidinmaljoihin suoraan ylhäältäpäin, so. kysymyksessä olevien kranaattien yhdensuuntaissiir-rolla kohti vastaanottotasoa 13 (kts. nuoli P kuviossa 4). Mainitut yhdistetyt sivuloveukset sallivat tällöin sen, että kranaattien sijoittaminen pöydälle voi tapahtua kasetin avulla, jolloin mainitut yhdistetyt sivuloveukset tekevät mahdolliseksi, että kasetissa olevat tartuntaelimet voivat mennä alas pidinmaljojen väliin ja ne voidaan vapauttaa, kun asianomainen kranaatti on saavuttanut asemansa kysymyksessä olevassa pidinmaljassa. Mainituilla kaseteilla voidaan useampia 10 68906 kuin yksi kranaatti samanaikaisesti sijoittaa pöydälle, jolloin kasetti paitsi kranaattien yhdensuuntaissiir-toa myös pitää nämä siten suunnattuina avaruudessa, että ne ovat makaavia ja keskenään yhdensuuntaisia. Kasetti on tällöin järjestetty siten, että se samoin kuin latauspöytä pystyy kantamaan kolme panosyksikköä. Sijoitettaessa yksi tai kaksi kranaattia pöydälle kasetista, voidaan tämä tehdä, jos kasetissa on yhtä monta kranaattia kuin on tyhjiä pidinmaljoja. Tyhjien pidin-iualjojen tulee silloin olla etäimpänä latauspöydällä, siis palkin 2e ja tangon 11 vieressä, mikä tekee mahdolliseksi viedä kasetin tyhjä osasto palkin 2e ja tangon 11 päälle.
Latauspöytä on kiinnitetty tai kiinnitettävissä kysymyksessä olevaan tykistöaseeseen, esimerkiksi kenttähaupitsiin, pystypalkkien la, lb, lf ja lg kautta.
Edellä kuvattu latauspöytä toimii seuraavasti. Jotta mahdollistettaisiin kranaattien sijoittaminen, käännetään lukituspuomi 4 taaksepäin tangon 11 manuaalisella siirrolla taaksepäin, jolloin mainitut ensimmäinen ja toinen yksikkö palkkeineen 5a, 5b ja 6a-6d kääntyvät taaksepäin ja täten myös lukituspuomi 4. Kysymyksessä oleva lukumäärä kranaatteja lasketaan alas makaavina ja keskenään samansuuntaisina kasetin tai senkaltaisen avulla suorakulmaisesta sijoitustasoon 13 nähden.
Kun kranaatit ovat ottaneet paikkansa pidinmaljoissa estävät maljojen takareunat 12c yhteistoiminnassa kranaattien johtorenkäiden 14a etureunojen kanssa kranaattien siirtymisen eteenpäin ampuma-aseen rekyyli-liikkeiden yhteydessä. Kranaatin taaksepäin suunnatut liikkeet estää levy 9c, jonka pinta 9c' sijaitsee kranaatin takapintaan 14b liittyen. Sen johdosta että levyn 9c ripustus on aseteltavissa suhteessa lukituspuo- 11 68906 min ripustukseen, voidaan levy asetella eri etäisyyksien mukaisesti kranaatin johtorenkaan ja perätason välillä, so. latauspöytä tulee käyttökelpoiseksi eri tyyppisille kranaateille. Levyn ripustuspalkit 9a ja 9b on edellä esitetyn mukaisesti lukittavasti sijoitettu ohjauselementeille 10a ja 10b levyn lukitsemiseksi asentoon, missä sen pinta sijaitsee juuri kranaatin perätason takana. Lukituselimenä voi tällöin olla jokin sinänsä tunnettua tyyppiä oleva puristuslukituslaite.
Kun kranaatit on sijoitettu ja kasetti on poistettu, käännetään lukituspuomi 4 takaisin tangon 11 avulla. Etäisyys lukituspuomin alasivun ja kranaattien yläosien välillä on valittu suhteellisen pienivälyksiseksi, minkä johdosta kranaatit tulevat kiinnitetyiksi myös ylöspäin suunnattuja liikkeitä vastaan ampuma-aseen rekyyliliikkeiden yhteydessä. Mainittu välys on kuitenkin valittu siten, että kranaattien sivuliikkeitä rekyyliliikkeiden välissä ei estetä. Yhden kranaatin kerrallaan luovuttamiseksi latauspöydältä esimerkiksi esittämättä jätetylle latausssillalle tai vastaavalle on käsikampea käytettävä yhden kierroksen verran. Käsikam-pi vedetään ulospäin lukituksen 26a vapauttamiseksi ja sen jälkeen sitä voidaan kääntää yhden kierroksen verran edellyttäen, että lukitusmagneetti 36 on saanut selvä-signaalin sen edessä olevasta latausjärjestelmästä ja vetänyt pois salpansa 37. Käsikammen liikkeet siirretään pyörän 27, ketjun 28, kääntöakselin 29, pyörän 34, ketjun 35 ja käyttöpyörän 22 kautta akseliin 19 ja siten ketjukäyttöpyoriin 17 ja 17' kumpaakin käyttöketjua varten. Ketjut askeltavat jaon b verran aiheuttaen sen, että pidinmaljasegmentit, jotka muodostavat pöydän etumaisen pidinmaljän, peräkkäisesti tulevat kaadetuiksi alas ketjun etupäässä. Etumaisen pidinmal jasegment in pidennetyn kaarimuodon ansiosta tapah- I2 68906 tuu kysymyksessä olevan kranaatin luovutusliike pitkälti tuetusti. Vasta kun mainittu pidinmaljasegmentti on kaadettu alas ketjun keskiviivalle 38 (kuvio 4), tapahtuu kranaatin varsinainen luovutus alas esittämättä jätetylle sillalle tai vastaavalle. Seuraava taaempi pidinmaljasegmentti tulee tällöin kun myös tämä kaadetaan alas ketjujen etureunojen ylitse, antamaan sysäyksen kranaattiin tai vastaavaan varmistaakseen sen että kranaatti tulee paikalleen lataussillalla.
Kun kampea on kierretty yksi kierros ja mainitut eteenpäin askeltaminen ja luovutus on toteutettu, estää magneetti 36 kämmen vaikutuksen vielä yhden kierroksen kunnes on saatu selväsignaali siitä, että latausjärjes-telmä latauspöydän edessä on valmis vastaanottamaan seuraavan kranaatin. Selväsignaali vaikuttaa magneettiin 36 ja kampeen voidaan sen jälkeen vaikuttaa uuden kranaatin luovuttamiseksi, jne.
Sijoitettaessa uusia kranaatteja latauspöydälle käännetään lukituspuomi 4 pois ja kasetti voidaan laskea alas pöydän päälle yhdessä kysymyksessä olevien kranaattien kanssa.
Keksintö ei ole rajoitettu edellä esimerkkinä esitettyyn suoritusmuotoon vaan tässä voidaan suorittaa modifikaatioita seuraavien patenttivaatimusten ja keksinnöllisen ajatuksen puitteissa. Niinpä voidaan esimerkiksi muutella pöytään sisältyvien eri osien konstruktiota ja/tai pöytä voidaan tietyssä määrin automatisoida. Syöttömekanismi voidaan tällöin tehdä automaattiseksi manuaalisen sijasta jne.
Uuteen latauspöytään sisältyvät osat muodostuvat teknisesti yksinkertaisista komponenteista, jotka ovat 13 68906 helppoja valmistaa ja koota rationaalisessa tuotannossa. Latauspöytä voidaan valmistuksessa integroida kysymyksessä olevaan aseeseen, mutta voidaan myös helposti sijoittaa jo kentällä oleviin aseisiin.

Claims (10)

68906 14
1. Latauspöytä, johon kuuluu stabiili runko, jossa on olennaisesti tasainen ja mahdollisesti kalteva sijoi-tustaso (13) vierekkäin sijaitsevia panosyksiköitä, esim. kranaatteja (14) varten ja panosyksiköitä varten syöttöelimet, jotka ohjauksista riippuen sivuttais-siirtävät panosyksiköitä tasossa ja luovuttavat ne yhden kerrallaan, tunnettu siitä, että syöttöeli-miin kuuluu joukko pidinmaljasegmenttejä (12), jotka on sijoitettu kahdessa kerroksessa olevaan päättömään ketjuun, joista ylempi kerros on sijoitettu liittymään mainittuun sijoitustasoon, että pidinmaljasegmentit ovat pareittain yhdistettävissä mainitussa tasossa, niin että kukin asianomainen pari muodostaa pidinmaljän (15) yhtä panosyksikköä varten, että pidinmaljasegmentit on kiinnitetty ainakin yhteen, syöttöelimeen samoin sisältyvään käyttöketjuun, johon voidaan vaikuttaa yhdellä mainituista ohjausvaikutuksista vaikutettavalla ja syöttöelimiin kuuluvalla syöttömekanismil-la, joka jokaisella vaikuttamisella askeltaa pidinmalja-segmenttejä (15) matkan, joka vastaa yhtä jakoväliä (b) kahden pidinmaljan välissä, että asianomaisessa syöttöasennossa kaikki pidinmaljasegmenttien mainitussa ylemmässä kerroksessa muodostamat pidinmaljat sijaitsevat mainitussa sijoitustasossa (vastaanottotasossa), että pidinmaljasegmentit on järjestetty siten, että mainitut muodostetut pidinmaljat voivat suoraan ylhäältäpäin yhdensuuntaissiirrolla olennaisesti kohtisuoraan uusien panosyksikköjen vastaanottotasoa vastaan vastaanottaa näitä yksiköitä määrän, joka vastaa tasolta poistettujen yksiköiden määrää, vastaanottaa nämä samanaikaisesti ja kun ne ovat keskenään yhdensuuntaisesti järjestettyjä. 15 6 8 9 0 6
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen latauspöytä, jolloin käytetään kahta syöttöketjua, tunnettu siitä, että pidinmaljasegmentit ulkoreunoistaan ovat yhteen-kytketyt mainittuihin syöttöketjuihin kuuluvilla lenkeillä (16), että lenkit asianomaisissa syöttöketjuissa ovat järjestetyt liukumaan pidinmaljojen syöttösuun-nan (M) suuntaisella ensimmäisellä liukukiskolla (23) sekä että ne ulkosivuillaan ovat tuetut toisella liukukiskolla (24), joka on järjestetty suoraan kulmaan ensimmäiseen liukukiskoon nähden.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen latauspöytä, tunnettu siitä, että asianomaista syöttöketjua voidaan käyttää ketjupyörän (17, 18) kautta, jossa on suorat yhteistoimintapinnat (17a, 18a) ketjun lenkkejä (16) varten ja että ketjupyörät ovat yhteistoiminta-pintoineen siten järjestetyt, että minimaalista vaihtelua ketjujännityksessä syntyy asianomaisen ketjun eteenpäin syöttämisen aikana ketjupyörien avulla.
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen latauspöytä, tunnettu siitä, että asianomainen ketjupyörä on seitsenkulmainen, so. yhteistoimintapintojen (17a, 18a) lukumäärä on seitsemän, jolloin saadaan sellainen epäsymmetrinen rakenne ketjupyörän poikkileikkaukselle, että ylemmän kulman (17b) lähestymistä korkeinta pistettä vastaa se, että alempi kulma (17c) samanaikaisesti jättää alimman pisteensä, mistä aiheutuu, että ylemmän kulman aiheuttamaa pyrkimystä vastaan ketjun venyttämiseksi vaikuttaa ketjun löyhtyminen alemman nurkan kohdalla.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen latauspöytä, tunnettu siitä, että pidinmaljasegmentit ovat keskenään epäsymmetriset, jolloin segment- 16 68906 tiparissa, joka muodostaa yhden pidinmaljan (15), pi-dinmaljan syöttösuunnassa (M) etumaisella pidinmalja-segmentillä poikkileikkauksessa on kaariulottuvuus, joka ylittää taaemman pidinmaljasegmentin kaariulottu-vuuden ja että mainittu etumainen pidinmaljasegmentti on järjestetty kysymyksessä olevaa panosyksikköä pois-siirrettäessä tasolta (13) aikaansaamaan luovutuslii-ke, jossa etumainen pidinmaljasegmentti tukee panosyksikköä sen alasputoamisliikkeessä tasolta, niin että yksikkö liikkeellään ja painollaan suorittaa putoamis-liikkeen, minkä ohella taaempi pidinmaljasegmentti on järjestetty auttamaan panosyksikön oikeaa sijoitusta pöydän sivuun aiheuttamalla sysäysvaikiitiiksen panosyk-sikköön, jos tämä putoaa vinosti luovutuksen yhteydessä pöydän sivulle.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen la-tauspöytä, tunnettu siitä, että kysymyksessä olevaan pidinmaljasegmenttiparista koottuun pidinmal jaan (15) on muodostettu yli keskustan vedetty takareuna (12c), joka kysymyksessä olevan panosyksikön sijoittamisen jälkeen pidinmaljaan on tarkoitettu yhteistoimintaan panosyksikössä olevan osan (esim. johto-renkaan) etureunan kanssa ja siten aiheuttamaan panos-yksikön kiinnittämisen eteenpäin suunnattuja liikkeitä vastaan.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen latauspöytä, tunnettu siitä, että siihen kuuluu käännettävästi laakeroitu lukituspuomi (4), joka ensimmäisessä pääteasennossaan on käännetty pidinmaljo-jen päälle estääkseen näihin mahdollisesti sijoitettuja panosyksiköitä liikkumasta ylöspäin ja joka toisessa pääteasennossaan vapauttaa pidinmaljat mahdollisesti vastaanottamaan uusia panosyksiköitä. 17 68906
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen la-tauspöytä, tunnettu siitä, että siihen kuuluu kääntyvästi laakeroitu vastepinta (9c'), joka on järjestetty olemaan vastapäätä ja sijaitsemaan lähellä pidinmaljoihin mahdollisesti sijoitettujen panosyksi-köiden takapintoja estääkseen panosyksiköitä liukumasta taaksepäin pidinmaljoissa.
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen la-tauspöytä, tunnettu siitä, että asianomainen muodostettu pidinmalja on järjestetty työntymään ylös kysymyksessä olevan panosyksikön ympärille siinä olevan etupuolisen ohjauksen tai ohjauspak-sunnoksen kohdalla ja että asianomaiset pidinmaljat on alasvedetty panosyksikön keskiviivan alapuolelle pitkin pitkiä sivujaan sivuloveuksien (12d) muodostamiseksi, jotka sallivat panosyksiköiden vastaanottamisen pidinmaljoihin kasetilla tai senkaltaisella sekä luovuttamisen pöydän sivulla sijaitsevalle lataussillal-le, joka on varustettu ulostyöntyvillä huulilla, jotka on järjestetty ulottumaan sivuloveuksiin kranaatin vastaanottamiseksi.
10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen la-tauspöytä, tunnettu siitä, että syöttömekanis-miin kuuluu käsikäyttöinen kampi (26) ja että syöttö-mekanismi on järjestetty aikaansaamaan yksi syöttö-askel (b) kämmen yhdellä kierroksella. 18 68906 ’’A'TKHTK'RAV
FI803829A 1979-12-18 1980-12-10 Laddbord FI68906C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7910436 1979-12-18
SE7910436A SE430820B (sv) 1979-12-18 1979-12-18 Laddbord

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI803829L FI803829L (fi) 1981-06-19
FI68906B true FI68906B (fi) 1985-07-31
FI68906C FI68906C (fi) 1985-11-11

Family

ID=20339581

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI803829A FI68906C (fi) 1979-12-18 1980-12-10 Laddbord

Country Status (15)

Country Link
US (1) US4393747A (fi)
JP (1) JPS5694198A (fi)
CA (1) CA1158470A (fi)
CH (1) CH652202A5 (fi)
DE (1) DE3047394A1 (fi)
FI (1) FI68906C (fi)
FR (1) FR2472162B1 (fi)
GB (1) GB2065844B (fi)
IL (1) IL61590A (fi)
IN (1) IN155618B (fi)
IT (1) IT1146948B (fi)
NL (1) NL8006839A (fi)
NO (1) NO153703C (fi)
SE (1) SE430820B (fi)
YU (1) YU43481B (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3725666C2 (de) * 1987-08-03 1995-11-16 Rheinmetall Ind Gmbh Magazinkette für die Aufnahme von Munition
FR2668253B1 (fr) * 1990-10-17 1994-09-30 Creusot Loire Dispositif d'identification et de controle de munition d'une arme a feu a chargement automatique et procede pour sa mise en óoeuvre.
DE19738418C2 (de) * 1997-09-03 2000-11-09 Rheinmetall Ind Ag Munitionsmagazin für großkalibrige Munition
IT1299951B1 (it) * 1998-04-03 2000-04-04 Ima Spa Trasportatore per la movimentazione e contenitori tra stazioni operative.
SE512596C2 (sv) * 1998-07-29 2000-04-10 Aga Ab Anordning och transportband för framställning av pellets
DE102004050215B4 (de) * 2004-08-11 2019-05-02 Rheinmetall Landsysteme Gmbh Munitionskette für insbesondere großkalibrige Munition in einem Munitionsmagazin
US7237580B2 (en) * 2005-02-16 2007-07-03 Evergreen Packaging Inc. Container guide for a container filling apparatus
CN108673219B (zh) * 2018-04-05 2020-02-18 南通海高数控机械有限公司 一种圆盘工件翻转加工机构

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1136695A (en) * 1914-12-02 1915-04-20 Alexander Miclaus Jr Automatic gun.
US2460384A (en) * 1944-05-25 1949-02-01 United Shoe Machinery Corp Gun-loading mechanism
FR1099576A (fr) * 1954-02-16 1955-09-07 Véhicule blindé de combat
US3376968A (en) * 1965-03-26 1968-04-09 George T. Lott Loading fixture
DE1301742B (de) * 1966-01-26 1969-08-21 Rheinmetall Gmbh Magazin fuer in Panzerkuppeln eingebaute Geschuetze
US3703954A (en) * 1971-03-16 1972-11-28 Artos Engineering Co Conveyor system for wire like articles
JPS5036622Y2 (fi) * 1971-05-31 1975-10-25
JPS4919744U (fi) * 1972-05-22 1974-02-19
SE396998B (sv) * 1973-04-02 1977-10-10 Bofors Ab Anordning for laddning av en artilleripjes
US4044649A (en) * 1973-09-17 1977-08-30 General Electric Company Conveyor mechanism
JPS50102072A (fi) * 1974-01-21 1975-08-13
JPS5262869A (en) * 1975-11-18 1977-05-24 Hatsuo Sakurazawa Device for conveying out food container
SE413697B (sv) * 1976-03-31 1980-06-16 Bofors Ab Transportanordning for skott vid artilleripjes
US4041822A (en) * 1976-06-11 1977-08-16 Gabel Floyd S Sausage slicing machine
JPS5726352Y2 (fi) * 1976-07-31 1982-06-08

Also Published As

Publication number Publication date
NO803822L (no) 1981-06-19
NL8006839A (nl) 1981-07-16
FI803829L (fi) 1981-06-19
CA1158470A (en) 1983-12-13
JPS5694198A (en) 1981-07-30
SE430820B (sv) 1983-12-12
YU43481B (en) 1989-08-31
US4393747A (en) 1983-07-19
DE3047394A1 (de) 1981-09-17
IL61590A (en) 1984-10-31
SE7910436L (sv) 1981-06-19
FR2472162A1 (fr) 1981-06-26
YU318380A (en) 1983-09-30
DE3047394C2 (fi) 1992-09-24
IN155618B (fi) 1985-02-16
FR2472162B1 (fr) 1986-04-18
NO153703B (no) 1986-01-27
IT1146948B (it) 1986-11-19
IT8050379A0 (it) 1980-12-16
NO153703C (no) 1986-05-07
JPH0123719B2 (fi) 1989-05-08
FI68906C (fi) 1985-11-11
GB2065844B (en) 1983-07-27
CH652202A5 (de) 1985-10-31
GB2065844A (en) 1981-07-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI68906B (fi) Laddbord
US2767983A (en) Bowling pin elevating mechanism
US5052666A (en) Device for processing printed products
NO117389B (fi)
US3526401A (en) Pin distributing apparatus with cantilever supported extensible belt conveyor
US3945485A (en) Tray conveying apparatus
EP2019803A1 (en) Sorting conveyor system
US3735573A (en) Agricultural machine
CN107850415B (zh) 具有管束的武器
CN109277834B (zh) 一种自动化轴件加工设备
US3937125A (en) Device for loading an artillery piece
JPH02504369A (ja) 2層から成る溶接された格子体を製造する方法および設備
US491680A (en) Elevating and packing mechanism for harvesters
CN210418288U (zh) 一种柱料存储装置及分料理柱输送生产线
DE2415943A1 (de) Vorrichtung zum laden eines artilleriegeschuetzes
DE713345C (de) Vorrichtung zum Zufuehren von Patronenmunition in fahrbare Schnellfeuergeschuetze mit selbsttaetiger Zuenderstellung
US2542A (en) Improvement in cutting and cleaning grain
JP2006055816A (ja) 根菜類選別機
US434521A (en) Grain-binding harvester
JPH0325299A (ja) 弾倉及び弾薬筒供給装置
US193234A (en) Improvement in harvesters
US1240850A (en) Apparatus for finishing curved stereotypes.
KR20230038114A (ko) 이중 탄창 공급을 가진 무기용 자동 재장전 장치 및 이를 포함하는 무기 시스템
KR20150124153A (ko) 탈곡장치
JPS6036025Y2 (ja) コンバインにおける穀稈搬送装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: AKTIEBOLAGET BOFORS