FI67594C - Draeneringsroer - Google Patents

Draeneringsroer Download PDF

Info

Publication number
FI67594C
FI67594C FI793808A FI793808A FI67594C FI 67594 C FI67594 C FI 67594C FI 793808 A FI793808 A FI 793808A FI 793808 A FI793808 A FI 793808A FI 67594 C FI67594 C FI 67594C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
pipe
water
jacket
drainage
partitions
Prior art date
Application number
FI793808A
Other languages
English (en)
Other versions
FI793808A (fi
FI67594B (fi
Inventor
Gert Wilhelm Soederstroem
Original Assignee
Soederstroem Gert
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from SE7812472A external-priority patent/SE421940C/sv
Priority claimed from SE7906140A external-priority patent/SE421941B/sv
Application filed by Soederstroem Gert filed Critical Soederstroem Gert
Publication of FI793808A publication Critical patent/FI793808A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI67594B publication Critical patent/FI67594B/fi
Publication of FI67594C publication Critical patent/FI67594C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02BHYDRAULIC ENGINEERING
    • E02B11/00Drainage of soil, e.g. for agricultural purposes
    • E02B11/005Drainage conduits

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Agronomy & Crop Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Sink And Installation For Waste Water (AREA)
  • Rigid Pipes And Flexible Pipes (AREA)
  • External Artificial Organs (AREA)
  • Internal Circuitry In Semiconductor Integrated Circuit Devices (AREA)
  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)
  • Farming Of Fish And Shellfish (AREA)
  • Centrifugal Separators (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Dental Preparations (AREA)
  • Infusion, Injection, And Reservoir Apparatuses (AREA)
  • Investigation Of Foundation Soil And Reinforcement Of Foundation Soil By Compacting Or Drainage (AREA)
  • Sewage (AREA)
  • Recrystallisation Techniques (AREA)
  • Branch Pipes, Bends, And The Like (AREA)

Description

μ rftl KUULUTUSJULKAISU , nc n .
Wg W nUTlUeMiHCSs(Mn 67594 C (45) Pate:: Lti r:y wia.>, : :y IQ G4 l^o5 ^ ’ (51) KvJk/lm.CX3 E 02 B 11/00 SUOMI—FINLAND pi) Νι«βΐ*ΐι^-Ν«.*ίΐ^ 793808 (22) AinBtoUngrf^i 04-12.79 * * (23) ANcupaM—GHtigfc«tad«g 04.12.79 (41) TnUat JulklMk*l— MMtoffimtlg 05.U6.80
Patentti- ia rekisterihallitut . * rtwwwnn«.«»w (44) NlMMfaipano* J« kuuL|ufk>laiii μη*.— ,, ,. ..
Patent· och reghtantyralam ' Amefcan utiacd odi yd^krStM pubUcmd 31.12.84 (32)(33)(31) Pyydetty moMm··—Begirt prtorfcet 04.12.78 16.06.79 Ruotsi-Sverige(SE) 7812472-4, 7906140-4 (71)(72) Gert Wilhelm Söderström, 62 Hammarbyvägen, S—194 00 Upplands Väsby, Ruotsi-Sverige(SE) (74) Forssen S Salomaa Oy (54) Salaojaputki - Dräneringsrör
Rakennusten yhteydessä sekä monissa muissa tapauksissa on toivottavaa ja tarpeellista johtaa sadevesi pois kosteusvaurioiden ja painumisten välttämiseksi. Tähän asti ratkaisematon ongelma tunnetuissa salaojaputkissa on se, että ne lähes aina määrätyn käyttöajan jälkeen liettyvät umpeen, ne on kaivettava ylös ja vaihdettava tai puhdistettava, mistä tietenkin aiheutuu suuria kustannuksia. Tämä koskee sekä jo vanhastaan tunnettuja tiiliputkia sekä yhä useammin esiintyviä rei'illa tai urilla varustettuja muoviputkia, joiden luotettavuuden katsotaan kuitenkin olevan niin kyseenalainen, että ne on jopa kielletty määrätyissä kunnissa.
Keksinnön tehtävänä on tästä syystä saada aikaan salaojaputki, joka erittäin pitkään varmistaa hyvän salaojituksen ilman umpeenliettymistä ja joka samanaikaisesti on helppo asentaa ja valmistaa. Tätä tarkoitusta varten keksinnön mukaisen salaojaputken ulkoputkivaipan pohjasta on vedetty ylös putkivaipan sisäsivuun liitetyt ja väliinsä kuivatusveden vedennou-sutilan muodostavat seinämät putken pohjassa olevan yhden tai useamman raon tai pitkänomaisen aukon molemmille sivuille, joiden seinämien yläreunoihin, joista nämä seinämät on kiinnitetty putkivaippaan, on muodostettu syvennykset, joiden kautta vedennousutilassa ylös noussut kuivatusvesi voi virrata väliseinämien ja putkivaipan välissä oleviin virtaustiloihin.
Tämän rakenteen avulla voi salaojitusvesi, joka nousee ylös raon läpi 67594 putkeen sisäseinämien välistä*virrata pois salaojaputken kahteen sivukanavaan.
Näin vähenee umpeenliettymisvaara olennaisesti. Ensinnäkin sen johdosta, että veden on aina liikuttava ylöspäin päästäkseen salaojaputkeen ja koska veteen liettynyt liete on aina hieman raskaampaa kuin vesi, vesi puhdistuu, kun se nousee ylös seinämien välistä. Toiseksi parannetaan veden puhdistustehoa salaoja-putken erittäin suuren saiaojituspinnan avulla seinämien välisen välitilan muodossa, mikä johtaa alhaiseen veden sisäänvirtausnopeuteen salaojaputkeen.
Kun vesi sitten saapuu kahteen saiaojituskanavaan erotusseinämien molemmille puolille, salaojitusvesi saa suhteellisen kohtuullisen läpivirtauspoikkileikkauksen johdosta hyvän nopeuden, mikä vastaa siitä, että liete, joka on tullut mukana näihin kanaviin, kuljetetaan nopeasti pois. Tätä tehoa parannetaan edelleen keksinnön eräässä edelleensovellutusmuodossa, jonka mukaisesti reiät tai aukot salaojitusveden nousutilasta väiiseinämien välissä ja kahteen poisto-kanavaan asti on järjestetty eri korkeudelle, niin että kun vettä saapuu kohtuullisesti, kaikki tämä johdetaan pois toisen sivun poistokanavan kautta, jotta sen jälkeen kun tämä taso on ylitetty, toinen kanava voidaan ottaa käyttöön. Koska yleensä salaojitetut vesimäärät ovat kohtuullisia, tullaan lähes aina käyttämään vain sitä poistokanavaa, jossa on alhainen taso aukkoja varten, ja jos tämä vähitellen liettyy umpeen, esimerkiksi epäsuotuisista ulkoisista olosuhteista johtuen, on toinen poistokanava jäljellä, mistä syystä salaojaputken kestoikä pitenee huomattavasti.
Keksinnön kohteen valmistuksen helpottamiseksi on parhaiten kaksi putken pohjassa olevasta raosta vedettyä väliseinämää yhdistetty yläreunoistaan keskenään ja/tai putken sisäseinältään vinosti toisiinsa päin, niin että näihin seinämien osiin voidaan helposti porata reikä tai jyrsiä niihin aukot raon läpi viedyllä poralla tai jyrsinkoneella. Näin on mahdollista valmistaa salaojaputki ruiskuttamalla, minkä jälkeen suoritetaan jyrsintä, eikä putkea ole vaikeampaa valmistaa huolimatta sen vaativasta toiminnasta kuin muitakaan muovista olevia salaojaputkia. Yhdistämällä väliseinämät putken sisäsivuun lisätään sitä paitsi putken vastus-tusvoimaa normaalisti esiintyvissä pystysuorassa rasitussuunnassa.
Jotta vältettäisiin salaojaputken kokoonpuristuminen alasivulla maapuristuksen johdosta, järjestetään parhaiten tuet putkea varten, jotka koukkumaisesti tarttuvat putken ympäri sekä pitävät tätä siten, että rako on alaspäin, ja joka pienellä tulpalla tai nokalla tarttuu rakoon, niin että tätä ei voida puristaa kokoon.
Jotta estettäisiin veden kulkeutumiset putken pituussuunnassa veden nousutilassa väiiseinämien välissä, on parhaiten tasaisten välitilojen kanssa viety erotussei-nämiä tulppia tms. muodossa tähän tilaan. Tämä voi esimerkiksi tapahtua kunkin 67594 putkijatkoksen kohdalla siinä tapauksessa että putkea ei valmisteta päättömänä. Muussa tapauksessa riittävät luultavasti vain tulpat, jotka voidaan muodostaa yhteen yllämainittujen putken tukien kanssa.
Vastaväite, joka voi näyttää olevan läheinen keksinnön kohteen toimintaa vastaan, on se, että vesi ei virtaisi kahteen poistokanavaan salaojaputken tarvitseman nousukorkeuden johdosta ennen tätä ja että salaojaputkessa tämän lisäksi ei ole salaojitusreikää yläsivulla ja että se siten mahdollistaisi huonomman salaojituksen kuin tähän asti tunnetut rakenteet.
Tämä tosin looginen perustelu on kuitenkin väärä. Ei ole nimittäin tarpeellista salaojaputkelle, että sillä itsellään on sama taso kuin tarkoitetulla salaojitus-tasolla. Tähän asti tunnetut rakenteet osoittavat kuitenkin, että salaojaputkien suunnittelijat eivät ole aikaisemmin onnistuneet vapautumaan tästä väärästä ajatuksesta. Keksinnön kohteen salaojitustaso määräytyy siten vastaavien väliseinä-mien aukkojen alareunan mukaan poistotason ollessa sitten tämän tason alapuolella. Tästä johtuen on tietenkin tarpeellista asentaa keksinnön mukainen salaojaputki hieman alemmaksi kuin tähän asti tunnetut salaojaputket. Tämä määrä on kuitenkin pienempi kuin putken läpimitta ja ne vähäiset lisäkustannukset, jotka liittyvät siihen, että on kaivettava hieman syvemmälle salaojaputken asennusta varten, korvautuvat toki täysin sen suuren tehokkuuden ja ennen kaikkea luotettavuuden avulla verrattuna tunnettuihin rakenteisiin.
Putken korkealle vedettyjen väliseinämien avulla saadaan ylimääräinen etu keksinnön kohteella verrattuna aikaisempaan tekniikkaan. Voidaan nimittäin vaikeuksitta johtaa myös riippu- tai syÖksykouruista saatu sadevesi salaojaputken johtokana-viin, ilman että tämä lisää salaojaputken toimintaa, mutta on sen hyväksi. Pikemminkin on niin, että tämä salaojaputken kaksinkertainen hyväksikäyttö tuottaa sen paremman huuhtelun ja vähentää edelleen umpeenliettymisvaaraa samanaikaisesti, kun säästetään siinä, että ei tarvita poistoputkijärjestelmää syöksykourusta tulevaa vettä varten. Menettelemällä tällä tavoin saadaan lisäksi välitön ilmoitus siitä, jos salaojaputkisto on liettynyt umpeen siten, että kyseessä oleva syöksy-kouru tulvii yli. Useissa tapauksissa on tällöin varmasti myös mahdollista puhdistaa syöksykourun kautta jokin salaojaputken vedenpoistokanavista, niin että sen toiminta voidaan palauttaa. Salaojaputken mitoitus on tietenkin sovitettava laskettuun poistettavaan vesimäärään sekä syÖksykouruista poistettavaan vesimäärään, mutta putken kokonaiskustannukset ovat kuitenkin vähäisemmät kuin kahta putkea varten, joissa on sama yhteinen kapasiteetti.
Keksintöä selitetään seuraavassa lähemmin suoritusesimerkin avulla. Tällöin kuv.
1 ja 2 ovat poikkileikkauskuvia keksinnön mukaisen salaojaputken eri suoritus- 67594 muodoista. Kuv. 3 esittää kuviossa 2 esitettyä salaojaputkea perspektiivikuvana, jossa siitä on yksi sivu osittain jätetty pois. Kuv. 4 esittää salaojaputken asennus tuke a .
Kuviossa 1 esitetty salaojaputki käsittää ulkoputkivaipan 1, joka on alasivustaan uritettu tai varustettu koverruksella 2, jonka reunasta väliseinämät 3 tai 4 ulottuvat ylöspäin putkivaipan 1 yläsivuille. Väliseinämät 3 ja 4 on ylemmistä reunoistaan vinoilla jatkeilla sijoitettu putkivaipan 1 sisäseinämään, jolloin vino-liitokset, jotka on merkitty numeroilla 5 tai 6, kulkevat toisiaan kohden ja ne yhdistetään keskenään kiinnityspisteessä putkivaipan 1 suhteen. Kuviossa 1 olevassa suoritusesimerkissä vasen vino osa 5 on jyrkemmin kalteva kuin oikea 6. Näin on saatu yksinkertaisella tavalla aikaan keskeisesti rakoon 2 menevällä jyrsinkoneella eri tasot vinoja osia 5 ja 6 varten jyrsityille aukoille, minkä johdosta saadaan aikaan yllä kuvatut ja halutut eri sisääntulotasot vesijohtokanaviin väliseinämien 3 ja 4 välissä putkivaipan 1 sisäosan suhteen.
Kuv. 2 esittää salaojaputkea, joka pääasiassa on yhtäpitävä kuviossa 1 esitetyn kanssa, paitsi että vinot osat, jotka yhdistävät väliseinämät 3 ja 4 putkivaippaan 1, ovat yhtä vinot, jonka johdosta saadaan aikaan sama taso molemmissa.
Kuviossa 3 esitetään selvemmin, mitä ennen kaikkea aukot vinoissa jatkeissa väli-seinämillä 3 ja 4 näyttävät.
Kuv. 4 esittää lopuksi putken tukea, jota on kokonaisuudessaan merkitty numerolla 7. Putken tuki 7 käsittää pohjalevyn 8 ja kaksi koukkua tai vartta 9 putken ympäri tarttumista varten. Tämän putken tuen toiminta on se, että se sekä asennuksessa että käytössä pitää salaojaputken siten, että rako on alaspäin. Näiden kahden varren 9 välissä tuki sisältää edelleen tulpan tai erotusseinämäosan 10, jolla on kaksi tehtävää. Se estää osittain salaojaputkea painumasta kasaan maapuristuksen johdosta ja osittain estää veden liikkeitä putken pituussuunnassa, jotka saattaisivat aiheuttaa lietteen kerääntymisen putken toiseen päähän.
Salaojaputken liittämiseksi sadevesikaivoihin tai näihin meneviin putkiin järjestetään parhaiten tulppa putkeen, joka sulkee välisienämien välisen tilan, mutta joka olennaisesti jättää poistokanavat vapaiksi vettä varten. Siten, että annetaan tulpan täydentää putkivaipan piiriä raon kohdalla, saadaan aikaan täysin pyöreä putken ulkosivu, jotka voidaan jatkaa hyvin tunnetulla tavalla esimerkiksi putki-muhvi1la.

Claims (3)

5 67594 Pat ent t ivaat imukse t
1. Salaojaputki, tunnettu siltä, että salaojaputken ulkoputkivaipan (1) pohjasta on vedetty ylös putkivaipan (1) sisäsivuun liitetyt ja väliinsä kuivatusveden vedennousutilan muodostavat seinämät (3,4) putken pohjassa olevan yhden tai useamman raon tai pitkänomaisen aukon molemmille sivuille, joiden seinämien (3,4) yläreunoihin, joista nämä seinämät on kiinnitetty putki-vaippaan, on muodostettu syvennykset, joiden kautta vedennousutliassa ylös noussut kuivatusvesi voi virrata väliseinämien (3,4) ja putkivaipan (1) välissä oleviin virtaustiloihin.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen salaojaputki, tunnettu siitä, että se muodostuu pitkänomaisesta profiilista, jossa on koko putken pituudella kulkeva, pohjaan päin oleva rako ja että raosta ylöspäin ulottuvat välisei-nämät (3,4) päättyvät ylhäällä vinoa kattoa muistuttaviin, toisiaan kohti oleviin osiin, jotka yläpäistään on kiinnitetty putkivaipan (1) sisäsivuun, joihin vinoa kattoa muistuttaviin osiin on jyrsitty tarpeelliset ylivuoto-aukot vettä varten.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen salaojaputki, tunnettu siitä, että näissä kahdessa vinoa kattoa muistuttavissa ja väliseinämät (3,4) päättävissä osissa (5,6) on eri kulmat väliseinämlin nähden, niin että saadaan aikaan eri tasot ylivuotoaukkojen alareunoja varten.
FI793808A 1978-12-04 1979-12-04 Draeneringsroer FI67594C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7812472 1978-12-04
SE7812472A SE421940C (sv) 1978-12-04 1978-12-04 Dreneringsror
SE7906140A SE421941B (sv) 1979-07-16 1979-07-16 Dreneringsror
SE7906140 1979-07-16

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI793808A FI793808A (fi) 1980-06-05
FI67594B FI67594B (fi) 1984-12-31
FI67594C true FI67594C (fi) 1985-04-10

Family

ID=26657162

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI793808A FI67594C (fi) 1978-12-04 1979-12-04 Draeneringsroer

Country Status (16)

Country Link
US (1) US4389138A (fi)
EP (1) EP0020630B1 (fi)
JP (2) JPS55500948A (fi)
AT (1) ATE4923T1 (fi)
AU (1) AU534600B2 (fi)
CA (1) CA1136869A (fi)
DE (1) DE2966281D1 (fi)
DK (1) DK329380A (fi)
ES (1) ES255181Y (fi)
FI (1) FI67594C (fi)
GR (1) GR74047B (fi)
IT (1) IT1165249B (fi)
MX (1) MX149395A (fi)
NO (1) NO150646C (fi)
NZ (1) NZ192284A (fi)
WO (1) WO1980001180A1 (fi)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO150009C (no) * 1979-11-28 1984-08-01 Platon As Anordning ved dreneringsroer.
IL70774A0 (en) * 1983-01-31 1984-04-30 Soederstroem Gert Draining device
GB2178933B (en) * 1985-04-24 1989-06-28 Waertsilae Oy Ab Improved land drainage system
GB8813543D0 (en) * 1988-06-08 1988-07-13 Smith I T Fin drain jointing system
JP2567757B2 (ja) * 1991-06-27 1996-12-25 未来工業株式会社 管内への配線・配管材の布設方法、これの布設装置及びこれに使用される配線・配管用の管
US6517283B2 (en) 2001-01-16 2003-02-11 Donald Edward Coffey Cascading chute drainage system
JPH1191352A (ja) * 1997-09-24 1999-04-06 Sanyo Mach Works Ltd インパクトバーおよびその製造方法
US5890837A (en) * 1997-10-02 1999-04-06 Wells; Raymond Multiple compartment drainage conduit with diverters
HK1181246A2 (en) * 2013-06-06 2014-04-04 Green Channels International Ltd Greenpipe planting container and greenpipe planting system
US10371287B2 (en) * 2014-09-19 2019-08-06 Geomatrix, LLC Alignment orifice shield
US11944045B2 (en) * 2016-08-25 2024-04-02 Drought Diet Products Liquid containment and focus for subterranean capillary irrigation
US11124240B2 (en) * 2018-09-14 2021-09-21 GM Global Technology Operations LLC Interlocking extruded vehicle rail assembly

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US780189A (en) * 1904-09-30 1905-01-17 Charles Jaeckel Drain-conduit.
US1052226A (en) * 1910-12-29 1913-02-04 William Davis Douglas Drainage, irrigation, and aeration device.
US1078637A (en) * 1912-11-23 1913-11-18 Isaac B Naylor Conduit for irrigation.
US1350229A (en) * 1920-01-17 1920-08-17 Charles O Lee Irrigation-tile
US1608889A (en) * 1925-06-16 1926-11-30 Lampe Thorwald Peter Drain conduit
US3080124A (en) * 1960-10-24 1963-03-05 William G Rathmann Soaker
US3369367A (en) * 1966-02-02 1968-02-20 Saad Drain tile structure
US3416321A (en) * 1966-08-08 1968-12-17 Oscar C. Saad Drain tile structure
JPS48412U (fi) * 1971-05-30 1973-01-06
JPS50121509U (fi) * 1974-03-18 1975-10-03
CH611118A5 (fi) * 1976-12-22 1979-05-31 Verdyol Int Ag

Also Published As

Publication number Publication date
DK329380A (da) 1980-08-04
IT7969331A0 (it) 1979-12-03
WO1980001180A1 (en) 1980-06-12
EP0020630B1 (en) 1983-10-05
US4389138A (en) 1983-06-21
NO150646C (no) 1984-11-21
NO150646B (no) 1984-08-13
EP0020630A1 (en) 1981-01-07
JPS55500948A (fi) 1980-11-13
NZ192284A (en) 1983-05-10
IT1165249B (it) 1987-04-22
AU5334279A (en) 1980-06-12
CA1136869A (en) 1982-12-07
ATE4923T1 (de) 1983-10-15
DE2966281D1 (en) 1983-11-10
ES255181U (es) 1981-09-16
FI793808A (fi) 1980-06-05
ES255181Y (es) 1982-04-16
AU534600B2 (en) 1984-02-09
FI67594B (fi) 1984-12-31
JPS6395734U (fi) 1988-06-21
GR74047B (fi) 1984-06-06
NO793932L (no) 1980-06-05
MX149395A (es) 1983-11-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI67594C (fi) Draeneringsroer
KR100642330B1 (ko) 배수기능을 가지는 보도블록 유닛
US3882683A (en) Drain extension
KR200270193Y1 (ko) 하천 옹벽용 배수관
JP2000160535A (ja) 傾斜水路、傾斜水路を有する法面構造及び水路ブロック
KR100720597B1 (ko) 철도 터널용 배관 부재
CN212715530U (zh) 一种新型幕墙的防水结构
KR100954800B1 (ko) 배수로가 형성된 경계부재
CA3013148C (en) French drain style drainage system
CN220620359U (zh) 一种用于水土保持工程的生态排水沟
KR200167415Y1 (ko) 교량을 위한 배수처리구조
SU1193227A2 (ru) Гибка муфта дл соединени дренажных труб
JP4540367B2 (ja) 軒樋集水器
KR950009238Y1 (ko) 도로배수구용 집수정
CN207878859U (zh) 一种排水地砖
KR200370435Y1 (ko) 철도 터널용 배관 부재
KR200338296Y1 (ko) 절토지 배수구조
JPH0724421Y2 (ja) 擁壁用コンクリートブロック
KR100531251B1 (ko) 사면 보호시설구조
SU1113461A1 (ru) Водосброс
SU1420104A1 (ru) Водосбросное сооружение
KR840001710Y1 (ko) 개량 수로식 합성수지제 비탈면 보호블록
JPS61117327A (ja) 排水強化土工法
KR890000951Y1 (ko) 배수 배관용 집수 죠인트
FI73485C (fi) Roerkoppling med vattenlaos mellan hoar i ett diskbord och avloppsroeret.

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: SOEDERSTROEM, GERT WILHELM