FI67572C - Foerfarande foer aotervinning av bly och silver ur bly-silveraoterstoder - Google Patents

Foerfarande foer aotervinning av bly och silver ur bly-silveraoterstoder Download PDF

Info

Publication number
FI67572C
FI67572C FI770338A FI770338A FI67572C FI 67572 C FI67572 C FI 67572C FI 770338 A FI770338 A FI 770338A FI 770338 A FI770338 A FI 770338A FI 67572 C FI67572 C FI 67572C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
lead
silver
slag
furnace
carbon
Prior art date
Application number
FI770338A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI770338A (fi
FI67572B (fi
Inventor
Takashi Suzuki
Hisashi Uchida
Ian George Matthew
Ralph Watt Pickering
Original Assignee
Mitsubishi Metal Corp
Electrolyt Zinc Australasia
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mitsubishi Metal Corp, Electrolyt Zinc Australasia filed Critical Mitsubishi Metal Corp
Publication of FI770338A publication Critical patent/FI770338A/fi
Publication of FI67572B publication Critical patent/FI67572B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI67572C publication Critical patent/FI67572C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22BPRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
    • C22B13/00Obtaining lead
    • C22B13/02Obtaining lead by dry processes
    • C22B13/025Recovery from waste materials
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22BPRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
    • C22B13/00Obtaining lead
    • C22B13/02Obtaining lead by dry processes
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22BPRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
    • C22B11/00Obtaining noble metals
    • C22B11/02Obtaining noble metals by dry processes
    • C22B11/021Recovery of noble metals from waste materials
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P10/00Technologies related to metal processing
    • Y02P10/20Recycling

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)
  • Processing Of Solid Wastes (AREA)
  • Processing And Handling Of Plastics And Other Materials For Molding In General (AREA)

Description

R]55^1 M ««KUULUTUSJULKAISU srjrrjn jBK ™ UTLACGN INGSSKRIFT 675 7 2 ^ ^ (51) Κ*Λ?/IM.CL3 C 22 B 13/02 SUOMI—FINLAND pi) 770338 (22) Hekembpilv· —Ai»8knlng*d»| 3 Ί .01 .77 '***' (23) AlkuplM—GlMghättdag 31.01.77 (41) TaNut |«nUMksl — BIWH olfmtRg 2g Qg ηη
Patentti· ia rekisteri halittu· ____________. . ,. M , • (44) NUitMlalfMon |a kuulJulkalMi pvm. —
Patent- och registerstyrslssn ' AmBkan uö«d och ucLskrttwi puMtc*r*J 31.12.84 (32)(33)(31) »VHeejretMoJkeu·—e^lrd priortMt 27.02.76
Australia-Australien(AU) PC 5043 Toteennäytetty-Styrkt (71) Mitsubishi Metal Corporation, 5-2 Ohtemachi, 1-Chome, Chiyoda-Ku,
Tokyo, Japani-Japan(JP),
Electrolytic Zinc Company of Australasia Limited, 390 Lonsdale Street, Melbourne, Victoria, Australia-Australien(AU) (72) Takashi Suzuki, Kagawa-Ken, Hisashi Uchida, Kagawa-Ken, Japani-Japan(JP) , lan George Matthew, Kew, Victoria, Ralph Watt Pickering, Sandy Bay,
Tasman ia , Australia-Australien(AU) (74) Berggren Oy Ab (54) Menetelmä lyij'yn ja hopean ta 1 teenottamiseksi lyijy-hopeajätteistä -Förfarande för ätervinning av bly och silver ur bly-si1veraterstoder
Esillä oleva keksintö koskee menetelmää lyijy-hopeajätteiden suoran sähkösulatuksen suorittamiseksi, jotka jätteet voivat myös sisältää kultaa, sellaisen korkealaatuisen sulan raakalyi-jyn valmistamiseksi, joka sisältää pääaineosinaan lyijyä ja hopeaa sekä mahdollisesti kultaa.
Keksinnön mukainen menetelmä on sopiva sellaisten lyijv-hopea-jätteiden käsittelemiseksi, jotka pysyvät liukenemattomina sen jälkeen, kun konverttipölyt ja muut pölyt, jotka ovat muodostuneet kuparin pyrometallurgisen valmistuksen aikana, on uutettu laimeaan rikkihappoon.
Keksintö on erittäin sopiva jäännösten käsittelyyn, kuten sellaisten, jotka pysyvät liukenemattomina kun kiinteitä aineita, jotka sisältävät liukenemattomia sinkki-, kupari- ja kadmium-ferriittejä, käsitellään kuuman rikkihappo-uuttamiskäsittelyn avulla osana menetelmää, jonka avulla valmistetaan elektrolyyttistä sinkkiä.
2 67572 Tällaisen kuuman rikkihappouttaamisen aikana elektrolyyttisessä sinkkimenetelmässä liukenee pääosa sinkki-, kupari- ja kadmium-ferriiteistä, kun taas suurin osa lyijyä, hopeaa ja kultaa jää liukenematta ja voidaan erottaa yhdessä minkä hyvänsä muun liukenemattoman tai saostuneen kiinteän aineen kanssa. Tällaisia erottuneita kiinteitä aineita nimitetään usein lyijyjätteiksi tai lyijy-hopea jätteiksi riippuen läsnä olevan hopean määrästä. Mukavuussyistä niitä nimitetään seuraavassa yksinkertaisesti lyijyjätteiksi.
Se lyijy, hopea ja kulta, jotka sisältyvät tällaisiin lyijyjättei-siin, ovat tavallisesti peräisin vähäisimpinä aineosian sinkkisul-fidi-vaahdotusrikasteista, joita käytetään raaka-aineena elektrolyyttistä sinkkiä valmistettaessa. Lyijyn, hopean ja kullan väkevyydet tällaisissa lyijyjätteissä riippuvat näiden alkuaineiden niistä määristä, jotka esiintyvät käsitellyissä alkuperäisissä sinkkisulfidirikasteissa.
Pääosa alkuperäisiin sinkkirikasteisiin sisältyneestä lyijystä on tavallisesti lyijykiilteen muodossa joko erillisinä osasina tai monimutkaisempien osasten aineosina. Tavallisen elektrolyyttisen sinkin valmistuksen kuluessa kohdistetaan sinkkisulfidirikasteeseen ensin pasutuskäsittely sinkkisulfidin pääosan muuttamiseksi sinkki-oksidiksi, joka liukenee helposti laimeaan rikkihappoon.
Pasutuskäsittelyn aikana on sinkkirikasteissa olevilla rautayhdis-teillä taipumus yhtyä läsnä olevan sinkin, kuparin ja kadmiumin osan kanssa, jolloin muodostuu ferriittejä, jotka ovat suhteellisen liukenemattomia laimeaan rikkihappoon. Kuten edellä mainittiin, niin nämä ferriitit liukenevat huomattavassa määrässä kun niitä käsitellään uuttamalla kuumalla hapolla.
Tällainen kuumalla rikkihapolla suoritettu uuttamiskäsittely on nykyisin yhdistetty suurimmassa osassa elektrolyyttisistä sinkin-valmistuslaitoksista osaksi Jarosite-menetelmää, Goethite-menetel-mää tai jotain muuta näiden kaltaista menetelmää, joita käytetään elektrolyyttisessä sinkkiteollisuudessa sinkin, kuparin ja kadmiumin ottamiseksi talteen niiden ferriiteistä. Katso esimerkiksi artikkelia "Improved leaching technologies in the electrolytic zinc industry", A.R. Gordon ja R.W. Pickering, Metallurgical Transactions of ΑΙΜΕ, osa 6B, maaliskuu 1975, sivut 43-53.
67572
Pasutus- ja uuttamisvaiheiden aikana menetelmässä, jonka avulla valmistetaan elektrolyyttistä sinkkiä, muuttuu niiden lyijy-yhdisteiden pääosa, jotka alunperin olivat läsnä sinkkirikasteissa, lyijysulfaatiksi, vaikkakin tällöin voi myös muodostua pieniä määriä sellaisia yhdisteitä kuin lyijysilikaattia ja lyijysul-fidia, tai ne voivat jäädä muuttumattomiksi.
Koska sinkkisulfidi-vaahdotusrikasteiden erilliset osaset ovat erittäin pieniä, niin myös niillä lyijyjäännöksillä, jotka erottuvat kuumalla hapolla suoritetun uuttamisen jälkeen, on taipumus koostua pienistä osasista.
Me lyijyjäännökset, joita käsitellään keksinnön mukaisessa menetelmässä, sisältävät tavallisesti vähemmän kuin 60 % lyijyä, josta enemmän kuin 70 % on läsnä lyijysulfaatin muodossa.
Lyijyn, hopean ja kullan väkevyydet tällaisissa lyijyjätteissä ovat tavallisesti seuraavilla alueilla lyijyä 10 - 60 % hopeaa 10 - 2000 g/tonni kultaa 1 - 100 g/tonni
Mikäli välttämätöntä, voidaan lyijyjätteet, jotka sisältävät pieniä väkevyyksiä lyijyä, hopeaa ja kultaa, rikastaa hyvin tunnetuilla menetelmillä, kuten vaahdottamalla ennen käsittelyä esillä olevan keksinnön mukaisella menetelmällä.
Pieniä määriä lyijyjäännöksiä on käsitelty niiden raaka-aineiden vähäisempänä osana, joita käsitellään nykyisissä lyijynsulatus-laitteissa, joissa käytetään sintrausta ja masuunia.
Esillä oleva keksintö koskee menetelmää lyijyn ja hopean talteen-ottamiseksi lyijy-hopea-jätteistä, käsittäen sen, että jätteet pelkistetään sähköuunissa n. 1000-1500°C kuonauslämpötilassa ja lisäämällä kuonaa muodostavia aineita ja hiilipitoista pelkistys-ainetta, jolle menetelmälle on tunnusomaista se, että käsiteltävät jätteet ovat sitä tyyppiä, jossa enemmän kuin 70 % lyijystä esiintyy lyijysulfaattina ja että jätteiden, kuonaa muodostavien aineiden ja pelkistysaineen seos syötetään suoraan ja olennaisen jatkuvasti sähköiseen Heroult-uuniin, jossa muodostuu ainakin kolme sulafaasia, 67572 nimittäin kuonafaasi, sulfidi- tai speissifaasi ja lyijy-hopea-faasi erillisinä kerroksina ja että lyijy-hopeasula, epäpuhtauksi-neen ja sisältäen vähemmän kuin 1,1 % rikkiä, syötetään ulos uunista.
Esillä olevan keksinnön mukainen menetelmä aikaansaa uuden ja edullisen menetelmän sellaisten lyijyjätteiden käsittelemiseksi, joissa lyijyä on läsnä suhteellisen alhaisissa väkevyyksissä ja joissa se suurimmaksi osaksi esiintyy lyijysulfaatin muodossa. Tällä menetelmällä on etuna, että sen avulla käsitellään lyijyjäännöksiä ilman, että tarvitsee käyttää ennakoivaa sintrausta, ja menetelmä on pääasiallisesti jatkuva. Menetelmästä saadut tuotteet muodostaa korkealaatuinen raakalyijy, joka sisältää pääosan lyijyä, hopeaa ja kultaa ja kuona, joka sisältää pääosinaan muut lyijyjätteiden aineosat rikkiä lukuunottamatta. Jäähdyttämisen jälkeen tällaiset kuonat ovat erittäin inerttisiä ja sopivat erinomaisesti sellaisiksi pois heitettäviksi jätteiksi, jotka eivät pilaa ympäristöä.
Käsittelystä poistuvat kaasut muodostuvat pääasiallisesti hiiliok-sideista ja rikkioksideista, jotka ovat sekoittuneina ilman kanssa. Nämä kaasumaiset tuotteet voidaan käsitellä tavanomaisilla menetelmillä niiden sisältämän tai niihin joutuneen pölyn ja hienojakoisten aineiden poistamiseksi, ja myös tavanomaisilla menetelmillä rikkidioksidien absorboimiseksi tai käsittelemiseksi.
Keksinnön mukainen menetelmä toteutetaan Heroult-tyyppisessä sähköuunissa, jossa edullisesti on kolme tai useampi elektrodi, jotka ovat osittain upotetut kuonafaasiin.
Uuni toimii sellaisella syöttönopeudella ja siihen syötetään sellainen sähköenergian määrä, että sulan kuonakerroksen lämpötila pysyy alueella 1000-1500°C, edullisimmin alueella 1100-1350°C.
Koska lyijyjäännökset erotetaan tavallisesti menetelmän juoksevista tuotteista sellaisilla tavanomaisilla menetelmillä kuin sakeuttamalla, suodattamalla ja pesemällä, on niissä tavallisesti kosteutta enemmän kuin 15 %. On edullista kuivata lyijyjäännökset kosteuspitoisuuteen alle 10 %, edullisesti alle 5 % ennen johtamista sähköuuniin, jolloin eliminoidaan räjähdysvaara, joka muutoin voi aiheutua liian suurten höyrymäärien kehittymisen johdosta. Lyijy-
II
5 67572 jäännöstä ei kuitenkaan saa kuivata sellaisessa määrässä, että pölyn muodostuminen aiheuttaa vaikeuksia.
Sen sulatusaineen luonne ja määrä, joka on lisättävä lyijyjättee-seen ennen sen johtamista sähköuuniin tai tämän johtamisen aikana, määräytyy sen perusteella, että saadaan sellaisen kokoomuksen omaava kuona, jolla on seuraavat ominaisuudet: (a) juoksevuus, joka mahdollistaa massan siirron ja reaktion sopivat määrät ja mahdollistaa raakaöljyfaasin sopivan laskeutumis-nopeuden, (b) johtamiskyvyn, joka mahdollistaa sopivan kuuraennusasteen sähkövirran kulkiessa elektrodien ja raakalyijyn välillä sulan kuonan lävitse, (c) alhaisen syöpymisvaikutuksen uunin tulenkestävään vuoraukseen, (d) sopivan lyijyn ja hopean poistamisen raakalyijyfaasiin.
Sellaisten kuonien, jotka perustuvat CaO-FeO-SoC^-järjestelmään ja jotka sisältävät myös aina 17,4 % ZnO ja 12,3 % A^O-j, on todettu omaavan sopivat käsittelyominaisuudet lämpötiloissa 1100-1380°C. Muutamien sellaisten kuonien kokoomuksia, joita käytettiin keksinnön mukaista menetelmää kehitettäessä ja kokeiltaessa, on esitetty alla olevassa taulukossa 1.
Kuonissa olevien alkuaineiden määrät on mukavuussyistä esitetty niiden oksideina, mutta tämä ei tarkoita sitä, että nämä alkuaineet ehdottomasti esiintyisivät oksideina.
6 , 67572 £ οί f» ro tj. 04 :rO en ^ v v v :G :0 cn cn o o
1-3 G I H
O oo vo ro cn X) *- *· · « *> (*> pLi i—i o cn h4 o o
G
•rl ro
G O
ft rs vo 03 vo ro rH
H ^ ^ ^ ^ * <C 'S· vo Γ" es in g r-ι
G
e o O O t" CN O rH 03 ry pj s s h h % O N LO νχι O I—I r^·
-H pH
G
rtJ
G (N O (N 03 VO rH
O O ·> *· * « * G -rl O VO Γ-- TT 03 ft Ui ro cn cn cn cn
O 1—I 03 i—| >—I LO
G ^ ^ V V
ft ro oo ro 03 in
(N CM CN CN (N
O (N -O· 03 O O
tO *
H U O 00 VO ro (N
ro CN (N (N (N
O
ft I I I ft)
ft ·Η -H MO
G :t0 -P 01 -H M VO ft -
G :G ft G G
G :«J £ G M O O O O o
Eh g :G 0 g oo 03 r-4 cn rH
H h G dl cNCNrororo
ft ft G I—I r-l iH I—I r-H
en G ft G G ro o
ft G i—I M
I I
•h en rl :r0 G 'd* cn r- G I Ή M g «* - -G :G -H g O <N ro o O ro
-P -P Cd -P M
CU rH G G :G
•H -P -P I
G -H en | to
to 01 :0 -P -P
G G :G G G G
Ή 4-> ft G ft G -P (33 VO 03 O 03 G G :G G M g .....
Λ rH(0:G S-lrH (O rl O 'f H
G G -rl -ro G G G rH rH
ε g g >1 s -p ε O G -Γ3
O G 0 -H
ft -Γ3 4-1 >1 I
O 03 rH -H
ft Go ft ro m o tn ro GOG ft-H - - - - - G OH G rH > 03 Γ--· 00 00 00 G 4-i N k» G -H i—i i—i G >i-H ft ft
0 G 4-1 G
G -rl 4J ft I
ft > :G i -h •H g :G -P ft G -rl :G G -Μ G 0 ft rH > ft -rl G -rl tn ft G H VO O rH (N 03
M -rl rH
G G 0 G vo vo cn (N rH
2 -P -P ft G O o ·· ft G h n tn d m
II
67572
Sopivan kokoomuksen omaavien kuonien saamiseksi sisältävät lisättävät sulatusaineet tämän johdosta CaO:ta, FeO:ta ja Siesta, jolloin otetaan huomioon niiden kalsium-, rauta-, pii-, alumiini- ja sinkkiyhdisteiden määrät, jotka ovat lyijyjätteissä, sulatusaineis-sa ja pelkistysainepitoisessa hiilessä, joka myös lisätään.
Kalkkikivi on tarvittavan CaO:n sopiva lähdeaine. Kalkkikivi murskataan edullisesti kokoon, joka on keskimäärin pienempi kuin 5 mm.
Rautamalmia, hiiliteräsromua, sinkinvalmistuslaitteen jäännöksiä, jotka sisältävät sinkkiferriittiä, jarositteeja, geotiittia, hema-tiittia ja pyriittituhkaa voidaan myös käyttää FeO:n lähteinä. Edullisesti käytetään tällöin rautamalmia ja se murskataan edullisesti pienemmäksi kuin 5 mm osasiksi. Piidioksidihiekka tai murskattu kvartsi ovat sopivia SiC^n lähteitä. Piidioksidi on myös edullisesti murskattu kokoon alle 5 mm.
Sellaisia kuonia, joita on valmistettu muissa rautaa käsittelevissä tai rautaa sisältämättömissä metallurgisissa käsittelyissä, voidaan myös käyttää yhden tai useamman tarvittavan sulatusaineen lähetteenä, Lyijyn masuunikuonat ovat erittäin sopivia. Määrätyissä olosuhteissa voi olla edullista kierrättää uudelleen osa sellaista kuonaa, joka on valmistettu lyijyjätteiden sulatuksen aikana sähköuunissa .
Tarvittavan pelkistysaineen sisältävän hiilen sopivia lähteitä ovat sellaiset raaka-aineet kuin koksi, koksimurska (so. hienojakoinen koksi), grafiitti, eläinhiili, puuhiili, antrasiitti ja hiili. Hiilipitoisten elektrodien kuluminen auttaa myös pelkistys-ainepitoisen hiilen saamista. Pelkistysainepitoinen hiili murskataan edullisesti osaskokoon alle 5 mm.
Sen pelkistysainepitoisen hiilen määrä, jota käytetään keksinnön mukaisessa menetelmässä, säädetään edullisesti määrätynlaisten reaktioitten ja olosuhteiden ylläpitämiseksi sähköuunissa.
Tarvittavan pelkistysaineen määrä voidaan laskea seuraavasta kaaviosta, jota olemme käyttäneet empiirisenä kaaviona olettamalla, että sen hiilen määrä, joka tarvitaan reagoimaan jäännöksissä, sulatusaineissa ja hiilipitoisen materiaalin lähdeaineessa olevan 8 67572 hapen kanssa (nimitetään jäljempänä "panokseksi"), on seuraava: (a) 24 g hiiltä tarvitaan kutakin 207 g kohden panoksessa lyijy-sulfaattina olevaa lyijyä kohden, (b) 12 g hiiltä tarvitaan kutakin 112 g kohden rautaa, joka esiintyy panoksessa ferrioksidina tai ferriitteinä, (c) 12 g hiiltä tarvitaan kutakin 44 g kohden hiilidioksidia, joka vapautuu panoksessa olevien karbonaattien hajotessa, (d) 12 g hiiltä tarvitaan kutakin grammamoolia kohden panoksessa olevia sinkki-, mangaani-, magnesium- ja ferrorauta-sulfaatteja kohden, (e) 48 g hiiltä tarvitaan kutakin 335 g kohden rautaa, joka esiintyy panoksessa jarosiitteina, (f) 12 g hiiltä tarvitaan kutakin grammamoolia kohden panoksessa olevaa kalsiumsulfaattia, ja (g) 32 g alkuainerikkiä panoksessa poistaa 32 g käytettävissä olevaa happea siitä.
Täten laskettu hiilentarve voidaan sitten säätää ilman virtaamisen mahdollistamiseksi uunin kaasukehään ja sen hiilimäärän muodostumisen sallimiseksi, joka syntyy sähköuunin elektrodien kulumisen johdosta, jolloin saadaan empiirinen hiilen tarve.
Keksinnön mukainen käsittely voidaan toteuttaa menestyksellisesti käyttäen sellaista hiililisäystä, joka on pienempi tai yhtä suuri tai suurempi kuin laskettu tarve, ja on todettu, että menetelmä voidaan toteuttaa menestyksellisesti käytettäessä 94-130 % siitä empiirisestä hiilitarpeesta, joka on laskettu edellä esitetyllä tavalla.
Lyijyjäännösten, sulatusaineiden ja pelkistysaineen sisältävän hiilen seos lisätään jatkuvasti sähköuuniin. Mukavuussyistä voidaan uuniin lisättävän panoksen eri osat varastoida erillisissä säiliöissä ja ottaa näistä säiliöistä säädetyllä nopeudella keräyskuljetti-melle ja johtaa sitten uunin syöttökuljettimelle, kuten kierukka-kuljettimelle. Voidaan myös käyttää useampaa kuin yhtä syöttölaitetta seoksen jakautumisen parantamiseksi uunissa tai uuni voidaan saattaa pyörimään vertikaaliakselin ympäri.
Syöttö sähköuuniin tapahtuu jatkuvasti, mutta haluttaessa voidaan
II
9 67572 syöttö keskeyttää lyhyeksi ajaksi ennen nestefaasin poistamista tai sen aikana niin, että voidaan aikaansaada faasien täydellisempi erottuminen toisistaan.
Määrättyjen aikojen kuluessa poistetaan nestemäiset faasit uunista. Vaihtoehtoisesti uuni voidaan rakentaa siten, että nestefaasit poistuvat uunista jatkuvasti ja niin, että päällekkäisten nestemäisten kerrosten välinen pinta (tai väliset pinnat) pidetään määrätyillä korkeuksilla. Uunissa muodostetaan vähintään kaksi nestemäistä faasia, nimittäin raakalyijyfaasi ja kuonafaasi.
Keksinnön mukaisen menetelmän avulla muodostettu raakalyijy on laadultaan hyvä sen kokonaisrikkipitoisuuden ollessa alhaisen, yleensä pienemmän kuin 1 %. Yli 70 % siitä lyijystä, hopeasta ja kullasta, jotka sisältyvät käsiteltäviin lyijyjäännöksiin, saadaan talteen raakalyijyn muodossa.
Tätä raakalyijyä voidaan käsitellä edelleen käyttäen tunnettuja puhdistusmenetelmiä hopean ja kullan erottamiseksi ja talteenotta-miseksi ja minkä hyvänsä halutun puhtauden omaavan lyijymetallin valmistamiseksi.
Tyypillisiä sellaisen raakalyijyn analyysejä, jotka on valmistettu keksinnön mukaisen menetelmän avulla käsiteltäessä sellaisia lyijy-jätteitä, joilla on esimerkissä 1 esitetty kokoomus, on esitetty alla olevassa taulukossa II.
67572 10
H
β c o 4-> Γ3 \ in oo σι in oo -P (O (N rp rH (N rp
i—I E
3 e « <d
P
tn in
3 -H
e β O β o m o
Ai <0 -P
O Di \ ooooo Λ! O <d iHmr^fNco K g ro r~ m n m β E m ^ in >t <d
ro P
•h tn
>1 rH
(C
Ai -H
td a: rd Ai cc -p
p OP
in i •H O OI ^ (O Is (d β öo i—i o i—i β -H ' O id o o o i—i o
Ai (X
o IN « o A!
Ai 3 rH df>
3 I
id >1 o moioooo
Eh ·Γοβ miNc-irooo P ·Ρ >i (d r-~ n- n~ r-~ r-~ j dl φ OI (Λ OI <31
— -H
in tn -P
3 >i tn
E :rd (U
O tn in (d o -H -P -P (0 a: h p in -p O -P 3 in oo oi o\ ^ o
Ai C-Ρ-ΡΦ oorpcnro
(1) β| ID 0) I—Il—I rp I—I
β H s Ai Dl >1 ·ρ 0) in p •π -P rd fd -P 33 OP rH 4-1 r—i id i -V -P i id (d β td rd M O -P l cC tn -P c >i P β -ro β id O -P E -P -P >i»d
in rp 4-1 ·*Γ rP O rH CN
>1 Ai o tn *·
4) O o id Ώ CO OO ID CO
•P X rH (0 β :<d \ > β in id (d ·ρ :id •p β -p β :<d i-3 -P β Ai -n
03 O
O ·· h oi n 'i m te β 11 67572
Sulatusaineen lisäys, kuonan keskimääräinen lämpötila ja kuonan kokoomus kussakin kokeessa on esitetty aikaisemmin taulukossa 1.
Todellinen lyijyn, hopean ja kullan talteenotto raakalyijyssä käytettäessä keksinnön mukaista menetelmää on esitetty seuraavassa taulukossa 3.
Taulukko 3
Metallin talteenottaminen raakalyijyssä: prosenttia
Koe n:o Lyijy Hopea Kulta 1 & 2 96,1 94,6 100 yhdessä 3 79,2 73,5 74 4 71,7 71,6 87 5 92,0 88,6 100 Näiden kokeiden käsittelyolosuhteet on esitetty edellä taulukoissa 1 ja 2.
Kuten taulukossa 1 esitetyistä arvoista voidaan todeta, sisältävät keksinnön mukaisen menetelmän mukaisesti valmistetut kuonat tavallisesti vain vähän lyijyä. Lyijyhäviöt kuonassa ovat vähäiset. Neljännen kuonan korkea PbO-pitoisuus 4,3 % johtuu siitä, että hiilen lisäys on ollut ainoastaan 94 % empiirisestä tarpeesta, kun taas muut kuonat valmistettiin käyttäen sellaisia hiililisäyksiä, jotka olivat alueella 100-130 % empiirisestä tarpeesta.
Sellaiset lyijyjätteet, joita valmistetaan elektrolyyttisissä sinkinvalmistuslaitteissa ja joita on käsitelty keksinnön mukaisen menetelmän avulla, voivat sisältää epäpuhtauksia alkuaineiden ja yhdisteiden muodossa, kuten alkuainerikkiä, kipsiä tai jarosiittia, jotka voivat aiheuttaa nestemäisen metallikivifaasin muodostumisen raakalyijy- ja kuonafaasien lisäksi.
Jos lyijyjäännökset sisältävät huomattavan määrän arsenikkia tai antimonia, niin määrätyissä olosuhteissa voi muodostua nestemäinen arsenikkikivifaasi.
Mikäli käsittelyssä muodostuu kolmas nestefaasi, niin tällöin tämä faasi poistetaan erikseen uunista. Nestefaasien ominaispainot ovat sangen erilaiset, tavallisesti kuona 3,5, metallikivi 5, arsenikki- 67572 12 kivi 6 ja raakaöljy 11 niin, että sähköuunissa tapahtuu tyydyttävä erottuminen erillisiksi kerroksiksi sangen helposti.
Heroult-tyyppisissä sähköuuneissa, joissa sähköisesti johdettu lämpö on peräisin pääasiallisesti vastuskuumennuksesta sähkövirran virratessa kuonafaasin lävitse, tapahtuu ainoastaan vähäinen sekoittuminen induktiivisen sekoituksen johdosta. Tällainen induktiivinen sekoittaminen edistää tyydyttävien massan siirtonopeuksien ja reaktionopeuksien aikaansaamista faaseissa ja niiden välillä, mutta se ei vaikuta nestefaasien tyydyttävään toisistaan erottumiseen. Tämä on huomattava etu, joka aiheutuu sähköuunin käytöstä keksinnön mukaisessa menetelmässä verrattuna masuuniin tai pyörivään uuniin, jossa sekoittuminen on liian voimakasta, ja verrattuna vastusuuniin, jossa sekoitus on liian vähäistä.
Kun lyijyjäännöksissä olevat epäpuhtaudet aiheuttavat tai edistävät metallikivifaasin muodostusta on todettu, että hiilen lisäyksen pienentäminen pienentää muodostuneen metallikiven määrää.
On todettu, että romuhiiliteräksen lisääminen poistaa lyijyä, hopeaa ja kultaa kaikista tällaisista metallikivifaaseista lisäten täten näiden metallien talteenottoa raakalyijyssä.
Romuhiiliteräksen osasten edullisin suuruus on 0,5-50 cm, vielä edullisemmin 1-25 cm. Tämä takaa sen, että romu laskeutuu helposti ylimmän nestefaasin lävitse kelluen raakalyijyllä ja joutuu suoraan kosketuksiin nestemäisen metallikivifaasin kanssa, jolloin se on edullisessa asemassa syrjäyttäen lyijyn, hopean ja kullan metal-likivestä raakalyijyyn. Kokeiden 3 ja 4 tulosten (taulukko III) vertailu kokeiden 1 ja 2 (yhdistelmä) ja 5 tuloksiin osoittaa tämän vaikutuksen. Romuhiiliterästä lisättiin ainoastaan kokeissa 1, 2 ja 5. Kokeen n:o 4 kysymyksen ollessa voi, kuten aikaisemmin mainittiin, lyijyn alhaisempi talteenotto raakalyijyssä johtua osittain kuonan lisääntyneestä lyijypitoisuudesta sekä pienemmän hiilimäärän käytöstä.
Jos lyijyjäännökset sisältävät enemmän kuin 0,1 % arsenikkia, on edullista lisätä romuhiiliterästä sähköuuniin riittävässä määrässä edistämään nestemäisen arsenikkikivifaasin muodostumista, johon arsenikki väkevöityy, jolloin mahdollistetaan alhaisemman arsenik-kipitoisuuden omaavan raakalyijyn muodostuminen.
13 67572
On edullista lisätä riittävästi romuhiiliterästä niin, että rauta-pitoisuus saadussa arsenikkikivifaasissa on riittävän suuri uuttamaan arsenikin raakalyijytipoista niiden laskeutuessa nestemäisen arsenikkikivifaasin lävitse lyijyfaasiin.
Kun nestemäinen arsenikkikivifaasi poistetaan sähköuunista sen annetaan jäähtyä edullisesti sopivissa astioissa niin, että saadaan suuria kiinteän metallimaisen faasin muodostamia kappaleita, jotka kestävät ulkoilman vaikutuksen ja joita voidaan varastoida ulkona ilman, että ne aiheuttavat ympäristön saastumisvaaraa.
Käsiteltäessä lyijyjäännöksiä keksinnön mukaisen menetelmän avulla kulkeutuu jonkin verran niitä hienoja kiinteitä aineita, jotka johdetaan sähköuuniin, pois suspensiona poistuvissa kaasuvirroissa. Nämä kiinteät aineet tai pölyt voidaan ottaa talteen tavanomaisilla menetelmillä. Pölyn lisäksi näissä kaasuvirroissa on myös jonkin verran sellaisia höyryjä, jotka ovat peräisin haihtuvista metalleista tai metalliyhdisteistä, erikoisesti sinkkiä, lyijyä ja kadmiumia. Nämä häyryt voidaan myös ottaa talteen tavanomaisilla menetelmillä. Pölyt ja kaasut voidaan kierrättää uudelleen uuniin, tai mikäli niiden kokoomukset ovat sopivia, ne voidaan ensin uuttaa hapon avulla sinkin ja kadmiumin poisuuttamiseksi ja saatu jäännös kierrättää uudelleen raaka-aineeksi uuniin.
Keksintöä kuvataan seuraavassa alla olevien esimerkkien avulla. Esimerkki 1 28,06 tonnia (kuivapaino) lyijyjätteitä, jotka oli saatu elektrolyyttisestä sinkinvalmistuslaitoksesta, johdettiin jatkuvasti ja suoraan 800 kVA Höroult-tyyppiseen sähköuuniin keskimääräisen syöt-tönopeuden ollessa 0,4 tonnia (kuivapaino) lyijyjäännöstä tunnissa.
Uuniin johdettu lyijyjäte sisälsi 3,5 % kosteutta ja sillä oli kuivapainon perusteella laskettuna seuraava kokoomus: ί: 14 67572
Lyijyä 24,9 % 6,99 tonnia
Hopeaa 973 g/tonni 27,3 kg
Kultaa 3 g/tonni 84 g
Sinkkiä 5,4 % 1,515 tonnia
Rautaa 8,0% 2,245 tonnia
CaO 5,5% 1,543 tonnia
Si02 6,9 % 1,936 tonnia
Al^ö^ 1,8 % 0,505 tonnia
Kuparia 0,17 % 0,048 tonnia
Kadmiumia 0,05 % 0,012 tonnia
Arsenikkia 0,06% 0,017 tonnia
Antimonia 0,05% 0,014 tonnia
Magnesiumia 0,12 % 0,034 tonnia
Bariumia 0,1 % 0,028 tonnia
Kaliumia 0,30 % 0,084 tonnia
Natriumia 0,02 % 0,005 tonnia NH4 0,76 % 0,213 tonnia Jäännöksen kokonaisrikkipitoisuus oli 14,75 %, joka muodostui seuraavista aineosista: alkuainerikkiä 3,5 % sulfidirikkiä 0,7 % sulfaattirikkiä 10,55 %
Enemmän kuin 90 % jäännöksessä olevasta lyijystä oli lyijysul-faattina.
Käytetty sähköuuni oli sisähalkaisijaltaan noin 2,1 metriä ja se oli varustettu kolmella yläosaan sovitetulla, esimuodostetulla grafiittielektrodilla, jotka oli sovitettu tasasivuisen kolmion muotoon. Sähköuunin sähkövirran kulutus kokeen aikana oli noin 400 kW.
Sulatusaineiden ja koksimurskan määrät, jotka johdettiin sähköuuniin yhdessä lyijyjäännöksen kanssa, on esitetty alla olevassa taulukossa 4.
67572 15
Taulukko 4
Uuniin syötetyt materiaalit
Kuivapaino, Kuivapaino, Kuiva lyijyjäännös, tonnia tonnia/vrk tonnia/100 tonnia
Lyi-jy jäännös 28,06 9,6 100
Koksimurska2,31 0,79 8.2
Piidioksidi (murskattu 0,42 0,14 1,5 piipitoinen kivi)
Kalkkikivi 2,33 0,80 8,3
Murskattu rautamalmi 3,23 1,10 11,5
Hiiliteräsromu^ 1,04 0,36 3,7
Yhteensä 37,39 12,79 133,2 (1) Lisää hiiltä johdettiin nopeudella noin 5 kg/h esimuodostettu-jen grafiittieleketrodien hitaan kulumisen johdosta sähköuunissa ja koko lisätty hiilimäärä oli 130 % lasketusta tarpeesta.
(2) Hiiliteräsromua, jonka koko oli alueella 5-25 cm, lisättiin jaksottaisesti uuniin, mutta vähintään kerran joka kahdeksas tunti.
Voiman johtamimen sähköuuniin säädettiin siten, että nestemäisen kuonafaasin lämpötila oli alueella 1220-1380°C. Kokeen aikana muodostui kolme nestefaasia, raakalyijy, kuona ja metallikivi. Nämä poistettiin jaksottaisesti ja erikseen uunista. Sellaista nestemäistä kuonafaasia, jonka paksuus oli vähintään 10 cm, ylläpidettiin koko ajan sähköuunissa. Kuonan kokoomus oli 22,0 % CaO, 25,5 % FeO, 29,1 % SiC>2, 7,9 % ZnO, 5,1 % ja 0,2 % PbO, jolloin kuo nassa olevien alkuaineiden määrät on esitetty mukavuussyistä oksideina .
Sähköuunista poistuvat kaasut jäähdytettiin sekoittamalla ilman kanssa ja johdettiin syklonien ja letkusuodatinkammion kautta pö-lymäisten osasten talteenottamiseksi.
Sähköuunista kokeen aikana saatujen tuotteiden painot on esitetty taulukossa 5 samoin kuin niiden lyijy- ja hopeapitoisuudet ja lyijyn ja hopean prosenteissa laskettu jakautuminen kussakin tuotteessa.
16 67572
Taulukko 5
Tuotteet: lyijy ja hopeapitoisuudet: lyijyn ja hopean jakautuminen
Paino (kuiva) J akautuminen
Kaikkiaan, Pb Ag, Pb Ag tonneja tonneja kg % %
Raaka-aine:
Lyijyjäännös 28,06 6,99 27,3 100 100
Tuotteet
Raakalyijy 5,25 5,16 25,54 72,8 83,5
Kuona 9,69 0,17 0,47 2,4 1,6
Metallikivi 4,62 0,25 2,65 3,5 9,0 Pölyt ja kaasumaiset aineet:
Syklonit 1,39 0,42 0,82 5,9 2,8
Letkusuodatinkammio 2,00 1,09 0,92 15,4 3,1
Yhteensä 22,95 7,09(1) 29,40(1) 100,0 100,0 (1) Odottamattomat määrien lisäykset johtuvat näytteen otossa tapahtuneista erehdyksistä tai analyyttisistä virheistä.
Muodostunut raakalyijy sisälsi ainoastaan kaikkiaan 0,17 % rikkiä ja sitä käsiteltiin tavanomaisilla jälkikäsittely- ja puhdistusmenetelmillä hopean ja kullan talteenottamiseksi ja sellaisen lyijy-metallin valmistamiseksi, jonka puhtaus oli 99,99 %.
Esimerkki 2 hyijyjäännöstä käsiteltiin keksinnön mukaisella menetelmällä nopeudella 7 tonnia (kuivapaino) vuorokaudessa samassa 800 kVA HSroult-sähköuunissa, jota käytettiin esimerkissä 1.
Tässä esimerkissä käytetyn lyijyjäännöksen kokoomus oli seuraava:
Lyijyä 39,0 %
Kuparia 2,5 %
Arsenikkia 4,0 %
Tinaa 3,2 %
Sinkkiä 9,5 %
Kadmiumia 1,0 %
Rautaa 0,8 %
CaO 0,6 %
Si02 1,4 %
Vismuttia 0,86 %
Kokonaisrikkimäärä oli 9,0 % ja se oli kaikki sulfaattina, ja enem män kuin 70 % lyijyjäännöksessä olevaa lyijyä oli läsnä sulfaattina.
67572 Tämä lyijyjäännös oli se jäännös, joka jäi jäljelle uuttamisen jälkeen rikkihappoliuoksella, ja pölyt ja höyryt, jotka erotettiin kaasuista, jotka poistuivat konverttereista, käytettiin kuparin pyrometallurgisessa valmistuksessa.
Tämä lyijyjäännös johdettiin ennen ennakolta tapahtuvaa sintrausta tai jotain muuta kompleksista esikäsittelyä yhdessä sulatusaineiden ja koksimurskan kanssa, kuten taulukossa 6 on esitetty, suoraan ja jatkuvasti 800 kVA:n sähköuuniin lukuunottamatta lyhyitä ajanjaksoja ennen nestefaasien poistamista ja tämän poistamisen aikana uunista.
Taulukko 6
Uuniin lisätyt raaka-aineet
Syöttönopeus Tonnia(kuivana)/ tonnia (kui- 100 tonnia lyijy-vana) /vrk jäännöstä
Lyijyjäännös 7,00 100,0
Koksimurska 0,82 11,7
Kalkkikivi 1,21 17,4
Murskattu piikivi 0,54 7,7
Puhallettu lyijypitoinen uunikuona 2,50 35,9
Hiiliteräsromu 1/11 15,9
Yhteensä 13,18 188,6 Käytetty hiiliteräsromu oli samanlaista kuin esimerkissä 1 ja lisättiin jaksottaisesti sähköuuniin, mutta ainakin kerran joka kahdeksas tunti.
Kaikkiaan n. 4 kg lisähiiltä johdettiin tunnissa kolmesta esimuo-dostetusta grafiittielektrodista sähköuuniin. Lisätty hiilimäärä oli 104 % empiirisestä hiilen tarpeesta.
Uuni toimi siten, että kuonan lämpötila pidettiin alueella 1120-1300°C. Kolme nestefaasia - raakalyijy, kuona ja arsenikkikivi -valmistettiin uunissa ja poistettiin jaksottaisesti ja erikseen. Kuonakerroksen minimisyvyys oli aina 10 cm. Kuonan kokoomus oli ι: 67572 18 18 % CaO, 30,0 % FeO, 18 % Si02, 17,4 % ZnO, 3,4 % Al203 ja 2,5 %
PbO, jolloin kuonassa olevien alkuaineiden määrä on esitetty mukavuussyistä oksideina. Sähköuunista poistuvat kaasut jäähdytettiin sekoittamalla ilman kanssa ja johdettiin syklonien ja letkusuoda-tinkammion lävitse pölyjen ja höyryjen erottamiseksi.
Niiden tuotteiden paino, jotka saatiin sähköuunista, on esitetty taulukossa 7 yhdessä niiden lyijy-, hopea-, kulta- ja arsenikki-pitoisuuksien kanssa. Alkuaineiden prosentti-jakautuminen tuotteissa on myös esitetty.
Taulukko 7
Tuotteet: Metallipitoisuudet: Metallin jakautuminen
Tonnia Pb Ag Au As Pb Ag Au As per vrk to/vrk kg/vrk g/vrk to/vrk jakautuminen, % lyijy" 2,79 2,48 1,04 2,79 °'03 87,3 86,1 86'7 9'9
Kuona 6,29 0,14 0,0025 hieman 0,05 5,0 2,1 hieman 16,0 kikivik~ 0,64 0,04 0,11 0,14 0,19 1/4 8,9 4,4 66,7 Pöly 0,71 0,18 0,035 0,29 0,02 6,3 2,9 8,9 7,4
Yhteensä 10,43 2,84 1,21 3,22 0,29 100 100 100 100
Raakalyijy sisälsi vähemmän kuin 0,5 % rikkiä.
Raakalyijy sisälsi noin 10 % lyijyjäännöksestä peräisin olevaa arsenikkia sen väkevyyden ollessa noin 1 %. Arsenikkikivi sisälsi kuitenkin noin 67 % lyijyjäännöksestä peräisin olevaa arsenikkia väkevyydessä noin 30 %. Täten pääosa sitä arsenikkia, joka sisältyi jäännökseen, oli poistunut muodostuneeseen inertiseen arsenik-kikivifaasiin.
Raakalyijyyn kohdistettiin tavanomaiset käsittely- ja puhdistus-menetelmät hopean ja kullan talteenottamiseksi ja halutun puhtauden omaavan metallilyijyn valmistamiseksi.
Koska muita keksinnön piiriin kuuluvia muunnoksia voidaan helposti aikaansaada asiantuntijan toimesta, on ymmärrettävä, että keksintö ei rajoitu ainoastaan edellä esitettyihin toteuttamismuotoihin.

Claims (6)

67572 19
1. Menetelmä lyijyn ja hopean talteenottamiseksi lyijy-hopea-jätteistä, käsittäen sen, että jätteet pelkistetään sähköuunissa n. 1000-1500°C kuonauslämpötilassa ja lisäämällä kuonaa muodostavia aineita ja hiilipitoista pelkistysainetta, tunnet-t u siitä, että käsiteltävät jätteet ovat sitä tyyppiä, jossa enemmän kuin 70 % lyijystä esiintyy lyijysulfaattina ja että jätteiden, kuonaa muodostavien aineiden ja pelkistysaineen seos syötetään suoraan ja olennaisen jatkuvasti sähköiseen Heroult-uuniin, jossa muodostuu ainakin kolme sulafaasia, nimittäin kuonafaasi, sulfidi- tai speissifaasi ja lyijy-hopeafaasi erillisinä kerroksina ja että lyijy-hopeasula, epäpuhtauksineen ja sisältäen vähemmän kuin 1,1 % rikkiä, syötetään ulos uunista.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että se hiilimäärä, joka lisätään hiilipitoisen pelkistys-aineen muodossa yhdessä muista lähteistä tulevan hiilen kanssa, on 94-130 % siitä hiilimäärästä, joka on laskettu kokonaismäärästä seuraavasti: a) 24 g hiiltä kutakin 207 g kohti lyijyä, joka on lyijysulfaattina lyijv-hopeajätteissä; b) 12 g hiiltä kutakin 112 g kohti rautaa, joka on läsnä rauta(III)oksidina tai ferriitteinä uuniin panostetussa materiaalissa ; c) 12 g hiiltä kutakin 44 g kohti hiilidioksidia, joka vapautuu hajotettaessa karbonaatteja uunissa; d) 12 g hiiltä kutakin g moolia kohti sinkkisulfaattia, man-gaanisulfaattia ja rautasulfaattia uuniin panostetussa materiaalissa ; e) 48 g hiiltä kutakin 335 g kohti rautaa, joka on läsnä panoksessa jarosiitteina; f) 12 g hiiltä kutakin g moolia kohti kalsiumsulfaattia uuniin panostetussa materiaalissa, jolloin kokonaismäärä laskettuna tällä tavalla asetetaan sillä perusteella, että 32 g elementaa-ririkkiä panoksessa poistaa 32 g saatavilla olevaa happea panoksesta ja asetetaan ilman vuotoa varten Heroult-uuriin ilmakehään.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että lyijy-hopeajäännös on lyijy-hopeajäännös, joka I; 20 67572 on erotettu ferriittien kuuman happouuttamisen jälkeen elektrolyyttisen sinkin valmistusmenetelmässä.
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lyijy-hopeajäännös on lyijy-hopeajäännös, joka on erotettu sellaisen tomun happouuttamisen jälkeen, joka on muodostunut kuparinvalmistusmenetelmässä.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että Heroult-uuniin lisätään rautaromua lyijyn, hopean ja kullan syrjäyttämiseksi sulfidifaasista lyijy-hopeasulaan.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että Heroult-uuniin lisätään rautaromua sellaisen speissifaasin muodostumisen suosimiseksi, johon arseeni on liittynyt, minkä kautta valmistetaan lyijy-hopeasula, jonka arseenipitoisuus on alle 1,5 %.
FI770338A 1976-02-27 1977-01-31 Foerfarande foer aotervinning av bly och silver ur bly-silveraoterstoder FI67572C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AUPC504376 1976-02-27
AUPC504376 1976-02-27

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI770338A FI770338A (fi) 1977-08-28
FI67572B FI67572B (fi) 1984-12-31
FI67572C true FI67572C (fi) 1985-04-10

Family

ID=3766554

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI770338A FI67572C (fi) 1976-02-27 1977-01-31 Foerfarande foer aotervinning av bly och silver ur bly-silveraoterstoder

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4135912A (fi)
BE (1) BE841411A (fi)
CA (1) CA1086073A (fi)
DE (1) DE2705654C2 (fi)
ES (1) ES455324A1 (fi)
FI (1) FI67572C (fi)
FR (1) FR2342345A1 (fi)
NL (1) NL188105C (fi)
NO (1) NO146995C (fi)
SE (1) SE415373C (fi)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE412766B (sv) * 1978-06-29 1980-03-17 Boliden Ab Forfarande for framstellning och raffinering av rably ur arsenikhaltiga blyravaror
SE441189B (sv) * 1984-02-07 1985-09-16 Boliden Ab Forfarande for framstellning av metalliskt bly genom smeltreduktion
SU1544829A1 (ru) * 1987-04-07 1990-02-23 Всесоюзный научно-исследовательский горно-металлургический институт цветных металлов Способ переработки мелкозернистых свинцовых и свинцово-цинковых медьсодержащих сульфидных концентратов
EP0412048A1 (en) * 1989-07-19 1991-02-06 Kensington Limited Process for recovering pure lead and waterproofing ecological slags from worn-out batteries
NO171798C (no) * 1990-12-06 1993-05-05 Elkem Technology Fremgangsmaate for behandling av sinkholdige biprodukter og avfallsmaterialer
FR2695651B1 (fr) * 1992-09-11 1994-12-09 Metaleurop Sa Procédé de récupération de plomb, provenant notamment de la matière active de batteries usagées et four électrique destiné notamment à mettre en Óoeuvre le procédé.
EP3036348B1 (en) * 2013-08-19 2018-10-17 Glencore Technology Pty Ltd. Treatment of high sulphur solids
WO2020081559A1 (en) * 2018-10-15 2020-04-23 Chemtreat, Inc. Spray cooling furnace electrodes with a cooling liquid that contains surfactants
US10694592B1 (en) 2018-10-15 2020-06-23 Chemtreat, Inc. Methods of protecting furnace electrodes with cooling liquid that contains an additive
EP3868906A1 (de) * 2020-02-18 2021-08-25 Heraeus Deutschland GmbH & Co. KG Verfahren zur herstellung einer edelmetall umfassenden sammlerlegierung oder von reinem silber

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB187313A (en) * 1921-07-14 1922-10-16 Frank Edward Elmore Improved process for the production of metallic lead from lead sulphate
DE650265C (de) * 1934-05-23 1937-09-17 Curt Doerschel Dr Verfahren zum Verarbeiten von Bleisulfat und bleisulfathaltigem Gut
DE945413C (de) * 1950-10-31 1956-07-05 Forni Lubatti Soc Elektrothermisches Verfahren zur Gewinnung von Werkblei aus Bleierzen oder anderen bleihaltigen Stoffen
FR1101561A (fr) * 1953-06-05 1955-10-07 Metallgesellschaft Ag Procédé pour extraire le plomb des poussières fines ou des boues
DE1233608B (de) * 1964-11-26 1967-02-02 Funk A Bergbau Huettenkombinat Verfahren zur Verhuettung von Akkuschrott
DE1483170A1 (de) * 1965-12-02 1969-02-20 Bergbau U Huettenkombinat Albe Verfahren zur Gewinnung von Blei bei der Verhuetung von Bleikonzentrat und anderen bleihaltigen Materialien
US3395010A (en) * 1967-07-20 1968-07-30 Shoeld Mark Reclamation of lead-acid storage batteries
US3689253A (en) * 1970-08-27 1972-09-05 Minerals Technology Corp Reclaiming lead from storage batteries
NO135428C (fi) * 1974-03-21 1977-04-05 Norske Zinkkompani As
CH597351A5 (fi) * 1975-01-08 1978-03-31 Andres M Liniger
US3940265A (en) * 1975-06-25 1976-02-24 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Interior Recovery of lead from battery scrap

Also Published As

Publication number Publication date
ES455324A1 (es) 1978-01-16
SE415373B (sv) 1980-09-29
FR2342345B1 (fi) 1983-11-25
NL7700682A (nl) 1977-08-30
SE415373C (sv) 1987-03-16
FI770338A (fi) 1977-08-28
DE2705654C2 (de) 1986-06-05
NO146995C (no) 1983-01-12
SE7702055L (sv) 1977-08-28
NO770525L (no) 1977-08-30
BE841411A (fr) 1976-09-01
NO146995B (no) 1982-10-04
FI67572B (fi) 1984-12-31
DE2705654A1 (de) 1977-09-01
CA1086073A (en) 1980-09-23
FR2342345A1 (fr) 1977-09-23
NL188105B (nl) 1991-11-01
NL188105C (nl) 1992-04-01
US4135912A (en) 1979-01-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Li et al. Novel recycling process for lead-acid battery paste without SO2 generation-Reaction mechanism and industrial pilot campaign
EP2839045B1 (en) Method for processing slags of non-ferrous metallurgy
CN104263965B (zh) 难处理金矿搭配含铅废渣原料富氧熔池熔炼回收金和铅的方法
CN105950869B (zh) 一种提高湿法炼锌铅银渣高效资源化利用搭配量的方法
FI67572C (fi) Foerfarande foer aotervinning av bly och silver ur bly-silveraoterstoder
CN114774703A (zh) 铜/锡/铅生产中的改进
CN101914693A (zh) 一种锑的低温熔盐清洁冶金方法
FI84367C (fi) Foerfarande foer framstaellning av kopparmetall.
CA1245460A (en) Oxidizing process for sulfidic copper material
CN111601903A (zh) 改进的铜生产方法
AU2004221471B2 (en) Recovery of metal values from cermet
FI84365B (fi) Foerfarande foer framstaellning av en jaernfri metallisk kopparprodukt.
Wang et al. Recovery of Cu-Fe-S matte from electroplating sludge via the sulfurization-smelting method
FI78125B (fi) Foerfarande foer behandling av jaernhaltiga koppar- eller koppar/zinksulfidkoncentrat.
FI94538C (fi) Menetelmä nikkelihienokiven ja metallisoituneen kiven valmistamiseksi
CN112143908B (zh) 一种处理复杂金矿的冶炼工艺
CN115369260A (zh) 一种低度氧化锌矿生产高等级氧化锌产品的方法及其产品
CN108118158A (zh) 从硫化渣与高炉瓦斯灰中提取有价金属的方法
CN106929684A (zh) 一种铜冶炼电炉贫化渣回收铜、铁用的改性添加剂及应用
JP2001521583A (ja) 真鍮鋳造工場廃棄物の再利用法
CN112176202A (zh) 一种采用富氧侧吹有柱熔炼的锑冶炼方法
FI64191C (fi) Foerfarande foer tillvaratagande av nickel ur nickel-jaern-slagg eller nickelmalm av laog grad
KR0176230B1 (ko) 납-함유 물질의 처리방법
Opic et al. Dead Roasting and Blast-Furnace Smelting of Chalcopyrite Concentrate
Zhai et al. Reduction Smelting Experiment of Copper Dross with Low Copper Content

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: MITSUBISHI METAL CORPORATION

Owner name: ELECTROLYTIC ZINC CO OF AUSTRALASIA LTD.