FI64707C - Kedjekonstruktion - Google Patents

Kedjekonstruktion Download PDF

Info

Publication number
FI64707C
FI64707C FI820903A FI820903A FI64707C FI 64707 C FI64707 C FI 64707C FI 820903 A FI820903 A FI 820903A FI 820903 A FI820903 A FI 820903A FI 64707 C FI64707 C FI 64707C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
chain
shaped body
drive wheel
shaped
opening
Prior art date
Application number
FI820903A
Other languages
English (en)
Other versions
FI64707B (fi
Inventor
Pentti Vanhatalo
Original Assignee
Ketjumyynti Tuomikoski Ky
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ketjumyynti Tuomikoski Ky filed Critical Ketjumyynti Tuomikoski Ky
Priority to FI820903A priority Critical patent/FI64707C/fi
Priority to SE8301431A priority patent/SE458056B/sv
Publication of FI64707B publication Critical patent/FI64707B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI64707C publication Critical patent/FI64707C/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16GBELTS, CABLES, OR ROPES, PREDOMINANTLY USED FOR DRIVING PURPOSES; CHAINS; FITTINGS PREDOMINANTLY USED THEREFOR
    • F16G13/00Chains
    • F16G13/02Driving-chains
    • F16G13/06Driving-chains with links connected by parallel driving-pins with or without rollers so called open links

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Chain Conveyers (AREA)

Description

1 64707
Ket jurakinne - Ked j ekon st rukt i on
Keksintö kohdistuu patenttivaatimuksen 1 johdannossa lähemmin määritellyn ketju rakenteeseen.
Paten11ijui kaisusta DE-OS 25 01 481 on tullut tunnetuksi ketju, jonka muodostavat muotokappaleet on yhdistetty toisiinsa ketjun kulkusuuntaan nähden poikittaisilla nivelillä. Mainitut muotokappaleet koostuvat ketjun kulkusuunnassa olevasta tukilevystä, jonka sivureunoi1 la on tukilevyä vastaan kohtisuorat sivulevyt. Kummankin sivulevyn alareunaan on tehty yksi tai useampia lovia tai uria, joista jokainen on sovitettu vastaanottamaan kerrallaan yhden käyttöpyö-rään, ketjun kulkusuuntaan nähden poikittain kiinnitetyn tapin. Käyttöpyörä on sovitettu kulkemaan muotolevyjen välistä ja siihen on tasavälein asennettu tietyllä säteellä mainittuja poikittaisia tappeja käyttöpyörään muodostettuun vastaavaan reikäjakoon siten, että tappien päät jäävät käyt-töpyörän sivupinnan ulkopinnalle.
DE-OS 25 01 481 mukaisen ketjun epäkohtina voidaan mainita seuraavat seikat: muotokappaleiden rakenne on monimutkainen, itse ketjun rakenne vaatii kaksi niveltä jokaisen toisiinsa liitettävän muotokappaleparin välillä, ketjun kuluminen on käytännössä nopeaa, sillä muotokappaleen uran ja käyttöpyörän tapin välinen kosketuspinta-ala on pieni, jolloin pintapaineet kasvavat suuriksi. Käytännössä saksalaisen kuulutusjυ1 kaisun mukaisella ketjurakentee11 a ei voida välittää kovin suuria rasituksia.
Tämän keksinnön tarkoituksena on esittää ket ju rakenne , i onka avulla tunnetun tekniikan tason mukaisen ratkaisun epäkohdat poistuvat ja siten kohotetaan alalla vallitsevaa tekniikan t a s oa .
2 64707
Keksinnön mukaiselle k e l j u rak en t e e 11 e on tunnusomaista se, mi kä on esitetty oheisessa patenttivaatimuksessa.
Keksinnön mukaisen k etjurakenteen muotokappale on rakenteeltaan yksinkertainen, rakenteesta johtuen muotokappaleiden välissä ei tarvita kuin yksi ntvelliitos, jossa ei tarvitse käyttää erillistä hoikkia, mainittu nivel on helposti muotoiltavissa eri tasoissa taipuvaksi, koska niveleen ei kohdistu ketjun siirtämiseen tarvittavia rasituksia. Nivelten voitelu on helppo "ärjes*ää. Ket iurakent een hammasaukko on koko muotokappaleen levyinen ja siten ketjun ja kävttöpyörän tapin välinen kulutus-pinta-ala on varsin suuri, näinollen pintapaineet hamrr.asaukon ja kävttöpyörän välillä ovat pieniä, joten ketjun kuluminen on vähäistä. Käyttöpyörun ja ketjun muotoilun vuoksi ket jurakent ee-seen ei keräänny roskia. Koska ketjurakenne on pääasiassa tarkoitettu käytettäväksi kuljetusketjuna, on muotokappaleet muotoiltu siten, että ketjuun kiinnitettävien kuljetinlai11eiden , esim. kolien ja vastaavien kiinnitysalue on laaja ja monipuoliset kiinnitykset ovat mahdollisia. Ketjun kulkiessa kulutuskis-koa vastaan on kulutuspinta-ala suuri ja sitä voidaan muotoilla 1iukuominaisuuksia parantavasti, esim. rasvataskut, upotetut liukupalat, tms. Ketjun huolto ja korjaus on yksinkertaista ja nopeaa. Muut keksinnön avulla saavutettavat edut käyvät selville j ä1jempänä.
Keksintöä lähdetään seuraavassa lähemmin selvittämään kahden, oheisissa piirustuksissa esitetyn suori tusesimerkin avulla.
Pii ru st uk sis sa kuva 1 esittää perspek t i. i vikuvant ona keksinnön mukaisen ketju-rakenteen ensimmäisessä suoritusmuodossa käytettävää muotokappaletta, kuva 2 esittää sivulta katsottuna kuvan 1 mukaisten muotokappaleiden avulla muodostettua ketjua sekä vastaavaa käyttö-pyörää , kuva 3 esittää kuvan 2 mukaista rakennetta päältä katsottuna, kuva L esittää perspektiivikuvantona keksinnön mukaisen toisen suorit, u s mu od on mukaista muotokappaletta, 3 64707 kuva 5 esittää sivulta katsottuna kuvan 4 mukaisten muoto- kappaleiden avulla muodostettua ketjua sekä vastaavaa käyt töpyoraa ja kuva 6 esittää kuvan 5 mukaista rakennetta päältä katsottuna.
Kuvassa 1 esitetty muotokappale 1 käsittää ketjun kulkusuuntaan nähden poikittaissuuntaisen aukon tai uran 2, jonka pituus vastaa muotokappaleen leveyttä 3. Aukon tai uran 2 poikki1eikkausmuoto vastaa käyttöpyörän tapin poikkileik-kausmuotoa, Vaikka aukko 2 voi periaatteessa sijaita missä tahansa kohdassa muotokappaleen alapintaa, on se kuitenkin edullisinta sijoittaa kuvan 1 mukaisesti toisen nivelkoh-dan 4 läheisyyteen. Tällöin ketjun hammasaukkojako poikkeaa niveljaosta 4, 5· Tällöin muodostuu ketjun taittuessa ja hamrnasaukon vastatessa käyttöpyörän hammastappi i n tai vastaavaan vipuvarsi, jonka ansiosta ketjurakenteeseen vaikuttava ketjuvoima painaa hammasaukot lujemmin hammastap-pia vasten. Tällöin ns. ylihyppiminen estyy. Tätä vaikutusta edistää vielä se, että aukko 2 on sijoitettu niveljaon 4,5 vaakatason alapuolelle. Lisäksi vipuvarsien ansiosta ketju-rakenne irtoaa käyttöpyörän paluupuolella helposti käyttö-pyörän tapilta, jolloin ns. mukaanottaminen estyy.
Kuvan 1 mukaisesti muotokappaleen päihin sovitetut nivel-kohdat on muodostettu siten, että oikea pää, kohta 4, on muodostettu muotokappaleen leveyttä kapeammaksi ja varustettu poikittaisella rei'alla 6 sekä muotokappaleen yläpinnasta reikään ulottuvalla voitelu-uralla 7· Vastaavasti kuvan 1 vasemmanpuoleinen nivelkohta on muodostettu haarukaksi, jonka haaroihin on muodostettu samankeskiset, yhtäsuuret rei'ät 8, jotka vastaavat suuruudeltaan toisen nivelosan rei'än 6 suuruutta. Koottaessa ketjua kuvan 1 mukaisista muotokappaleista nivelosa 4 sijoitetaan osan 5 väliin ja kiinnitys suoritetaan akseiitapi1 la sinänsä tunnetusti.
L 64707 .Vuot okappal een 1 osuus 9 nivelkohtien välissä voidaan muotoilla ketjurakenteen käyttötarkoituksen mukaisesti. Muoto-kappaletta voidaan tältä kohdalta ohentaa rakenteen keventämiseksi, tähän kohtaan voidaan muodostaa muotokappale-valmistuksen yhteydessä kcrvakkeita tai muita kiinnityseiimiä,, joihin esim. kolat voidaan kiinnittää. Muotokappaleen raakn-aineena voidaan tarpeen mukaan käyttää terästä, valuteräs-tä, -rautaa, taetta tai muovia. Tällöin kolat tai muut kiinnity sei imet on mahdollista kiinnittää muotokappaleen kor-vakkeisiin mekaanisesti, jolloin vältetään hitsausliitoksen a iheu11ama t j änn i ty svyöhykkee t.
Kuvassa 2 on esitetty sivulta katsottuna kuvan 1 mukaisten muotokappaleiden avulla muodostettu ketju sekä vastaava käyttöpyörä. Käyttöpyörä 10 käsittää kaksi kappaletta käyt-töakselin 11 suhteen samankeskeisesti järjestettyä, yhdensuuntaista levyä 12, 12', joiden välinen aksiaalinen etäisyys vastaa olennaisesti ketjun leveyttä. Levyjen 12, 12' väliin on sovitettu samalle sätee11äise 11 e etäisyydelle akselin 11 keskipisteestä tasavälein käyttöpyörän 10 pyörimissuuntaan nähden poikittaisia tappeja 13. Tappien 13 välinen etäisyys vastaa ketjurakenteen muotokappaleiden 1 aukkojen 2 välistä etäisyyttä perättäisissä muotokappaleissa. Käyttöpycrän 10 sivulevyt 2 toimivat reuna-aiuei 11 aan ketjun ohjaimena estäen sen sivuttaissuuntaisen liikkeen. Aukkojen 2 sekä tappien 13, jotka tässä suoritusmuodossa ovat pyöreitä, kosketuspinta-ala on laaja, sillä kosketuspinta on koko ketjun levyinen. Lisäksi aukot on siten muotoiltu, että myös tapin kehän suunnassa syntyy suhteellisen pitkä kosketusmatka, joten pintapaineet tapin ja aukon välillä jäävät pieniksi ja kuluminen on vähäistä. Tapit voidaan laakeroida pituusakselinsa ympäri kiertyviksi esim. pronssi-n o 1kk i1aak e r i en avulla. Tällöin liukukitka häviää hammasaukon 2 ja raoin 13 väliltä. Tappien kulutusosana eli pintamateriaalina voida an myös käyttää muovia, esim. muovi h oi kkia, jolloin nelu-a i t o t väh en evä t .
Il 5 64707
Kuvassa 4 esitetty muotokappaieen toinen suoritusmuoto 1' eroaa kuvassa I esitetystä suoritusmuodosta sikäli, että siihen on järjestetty alapinnalle kaksi aukkoa 2' poikittain ketjun kulkusuuntaan nähden, sijoitettuna niveljakoon nähden epäkeskeisesti lähelle niveliä 4', 5', niveljaon vaakatason alapuolelle. Muuten muotokappale on rakenteeltaan ja toiminnaltaan kuvan 1 muotokappaleen 1 kaltainen. Vastin-osat on kuvassa 4 esitetty samoilla viitenumeroilla kuin kuvassa 1. Käyttötarpeen mukaiselle muotoilulle vapaa alue muotokappaleessa on merkitty viitenumerolla 9'.
Kuvissa 5 ja 6 esitetty käyttöpyörä on vastaavalla tavalla kuvissa 2 ja 3 esitetyn kaltainen, paitsi siinä suhteessa, että tappeja 13' on kaksinkertainen määrä verrattuna ensimmäisen suoritusmuodon mukaiseen käyttöpyörään. Kuvien 5 ja 6 mukaisessa rakenteessa on aikaisemman suoritusmuodon kanssa vastaavat osat merkitty samoilla viitenumeroilla. Tappien 13' etäisyys toisistaan vastaa käyttöpyörän kehän suunnassa luonnollisesti muotokappaleiden aukkojen jakoa.
Kuvien 5 ja 6 mukaisella rakenteella saavutetaan se etu, että useampien tappien ollessa rvnnössä samanaikaisesti aukkojen sekä tappien väliset pintapaineet jäävät erittäin p i enik si .
Keksinnön suoritusmuodot voivat vaihdella oheisen patenttivaatimuksen puitteissa.

Claims (1)

  1. 64707 Patenttivaatimus: Ket jurakenne, joka käsittää useampia toisiinsa nivelöityjä ίά, 5, L', 5') muotokappaleita (1) sekä käyttöpyöriä (10) tai vastaavia elimiä ketiun siirtämiseksi, kunkin muotokappaleen (1) ollessa varustettu ainakin yhdellä ketjun kulkusuuntaan nähden poikittaisella aukolla (2, 2'), jotka ovat yhteistoiminnassa käyttöpyöriin (10) tai vastaaviin kuuluvien, aukkojen mukaisesti sovitettujen, poikittaisten tappien (13. 13') tai vastaavien kanssa ja joiden pituus vastaa muotokappaleen (1) leveyttä (3), tappien (13» 13') tai vastaavien sekä aukkojen (2, 2') kosketusalueen vastatessa pituudeltaan muotokappaleiden (1) leveyttä (3), tunnettu siitä, että aukko (2)/ aukot (2') on sijoitettu kussakin muotokappaleessa epäkeskeisesti niveljakoon nähden toisen nivelkohdan (L,, 5) / molempien nivel-kohtien (4', 5') läheisyyteen siten, että aukkojako poikkeaa niveljaosta (4, 5, 4', 5’) ketjun pitävyyttä lisäävän vipuvar- , ren aikaansaamiseksi muotokappaleeseen. >
FI820903A 1982-03-17 1982-03-17 Kedjekonstruktion FI64707C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI820903A FI64707C (fi) 1982-03-17 1982-03-17 Kedjekonstruktion
SE8301431A SE458056B (sv) 1982-03-17 1983-03-16 Kraftoeverfoering bestaaende av kedja och kedjehjul

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI820903 1982-03-17
FI820903A FI64707C (fi) 1982-03-17 1982-03-17 Kedjekonstruktion

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI64707B FI64707B (fi) 1983-08-31
FI64707C true FI64707C (fi) 1983-12-12

Family

ID=8515208

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI820903A FI64707C (fi) 1982-03-17 1982-03-17 Kedjekonstruktion

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI64707C (fi)
SE (1) SE458056B (fi)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2018167356A1 (en) 2017-03-14 2018-09-20 Finnchain Oy Piece of chain

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI91798C (fi) * 1993-06-16 1994-08-10 Finnchain Oy Ketjuvoimansiirtojärjestelmä
FI20106342A0 (fi) * 2010-12-20 2010-12-20 Finnketju Invest Oy Menetelmä ja laitteisto ketjukäyttöön
FI124948B (fi) * 2014-02-14 2015-04-15 Finnchain Oy Laitteisto ketjukäyttöön
WO2017077173A1 (en) * 2015-11-06 2017-05-11 Finnchain Oy Formed piece for chain use

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2018167356A1 (en) 2017-03-14 2018-09-20 Finnchain Oy Piece of chain

Also Published As

Publication number Publication date
FI64707B (fi) 1983-08-31
SE8301431L (sv) 1983-09-18
SE8301431D0 (sv) 1983-03-16
SE458056B (sv) 1989-02-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP4121029B2 (ja) エネルギー案内チェーン
US5131728A (en) Crawler assembly
US4597492A (en) Conveyor chain
USRE37254E1 (en) Track link for tracked crawlers
FI101098B (fi) Menetelmä ketjun käyttöön ja ketju
US20050056114A1 (en) Cable or the like protection and guide device
US4141599A (en) Endless track
FI69345B (fi) Transportkedja
FI64707C (fi) Kedjekonstruktion
US6494800B1 (en) Wear-resistant silent chain
US3054300A (en) Sprocket chain
KR101144468B1 (ko) 작업로(作業路)용 컨베이어 체인
US3853360A (en) Master coupling link
FI85755C (fi) Konstruktion foer kedjetransmission.
GB2127520A (en) Driving chain
KR101772450B1 (ko) 체인 및 체인용 가이드 플레이트
DE4421001A1 (de) Antriebssystem für eine Gleiskette
US4480743A (en) Conveyor chain and supporting bracket assembly
US3826150A (en) Link configuration for distribution of transverse loads on drive and drag chain
FI91798B (fi) Ketjuvoimansiirtojärjestelmä
FI87178B (fi) Styrskoaggregat foer hiss.
FI100202B (fi) Menetelmä ja ketjupyörä ketjun käyttöön
CA1128586A (en) Anti torsion means for track assemblies for track type vehicles and methods
US3137166A (en) Plastic chains
US11021196B2 (en) Track assembly for a machine

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired

Owner name: KETJUMYYNTI KY