FI100202B - Menetelmä ja ketjupyörä ketjun käyttöön - Google Patents

Menetelmä ja ketjupyörä ketjun käyttöön Download PDF

Info

Publication number
FI100202B
FI100202B FI961706A FI961706A FI100202B FI 100202 B FI100202 B FI 100202B FI 961706 A FI961706 A FI 961706A FI 961706 A FI961706 A FI 961706A FI 100202 B FI100202 B FI 100202B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sprocket
chain
pins
side flanges
abutment surfaces
Prior art date
Application number
FI961706A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI961706A0 (fi
Inventor
Pekka Tuomikoski
Original Assignee
Finnketju Invest Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Finnketju Invest Oy filed Critical Finnketju Invest Oy
Priority to FI961706A priority Critical patent/FI100202B/fi
Publication of FI961706A0 publication Critical patent/FI961706A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI100202B publication Critical patent/FI100202B/fi

Links

Landscapes

  • Gears, Cams (AREA)

Description

100202
Menetelmä ja ketjupyörä ketjun käyttöön
Keksinnön kohteena on menetelmä ketjun käyttöön, joka 5 ketju, kuten voimansiirto-, kuljetinketju ja/tai vastaava muodostuu useammasta, nivelöidysti toisiinsa liitetystä muotokappaleesta ja, jota käytetään pyörä-järjestelyllä, joka käsittää ainakin yhden ketju-pyörän, kuten vetopyörän, taittopyörän tai vastaavan.
10 Ketjun kantopinta käsittää ketjun kulkusuuntaan nähden oleellisesti poikittaisesti järjestetyt aukot, jotka ovat ketjua siirrettäessä yhteistoiminnassa ketju-pyörään kuuluvien, aukkojen mukaisesti ja kulkusuuntaan nähden oleellisesti poikittaisesti järjestettyjen 15 vastinpintojen kanssa. Ketjupyörä käsittää sopivimmin oleellisesti yhtenäiset sivulaipat, joihin vastinpin-toina toimivat tapit tai vastaavat on kiinnitetty irrotettavasti, ja jolloin ketjupyörään kuuluvia vastinpintoja, kuten tappeja tai vastaavia siirretään 20 säätöjärjestelyn avulla ketjupyörässä yhdelle tai useammalle, peruskehästä halkaisijaltaan poikkeavalle toiselle kehälle.
:'· . Edellä esitetyn tyyppinen ketjurakenne on aikaisemmin • ·;··25 tunnettu esim. suomalaisista patenteista FI 64707 tai . .·. FI 91798. Näissä esitetty muotokappale käsittää ketjun • « · kulkusuuntaan nähden poikittaissuuntaisen aukon, jonka • · · pituus vastaa muotokappaleen leveyttä, ja joka on .. edullisesti sijoitettu muotokappaleen toisen nivelkoh- • « *.^’30 dan läheisyyteen. Tällöin ketjun taittuessa käyttö- • · · *·* * pyörälle muodostuu edullinen vipuvarsi, jonka ansiosta : ketjurakenteeseen vaikuttava ketjuvoima painaa ketjun aukot lujemmin käyttöpyörän tappeja vasten. Tämän • · · ratkaisu vähentää merkittävästi ns. ylihyppimistä.
*. ·β5 Lisäksi muodostuvien vipuvarsien ansiosta ketjurakenne * t · *· *· irtoaa paluupuolella helposti käyttöpyörältä, jolloin sen ns. mukaanottaminen estyy.
2 100202
Patentin FI 64707 mukainen ketjurakenne on käytännössä osoittautunut hyväksi, joten se on siinä aikaansaatujen vipuvarsien ansiosta merkittävästi aikaisempia vastaavia ratkaisuja edullisempi. Tietyissä käyttö-5 kohteissa, kuten vedenpuhdistamoissa käytettävissä ketjurakenteissa on kuitenkin jouduttu korroosion ja ketjun ominaispainon vähentämiseksi siirtymään muovisiin tai vastaaviin ei-metallisiin materiaaleihin. Tällöin suurista kuormista sekä uusien materiaalien, 10 teräkseen verrattuna joustavammasta käyttäytymisestä johtuen, on tietyissä sovellutuksissa todettu edellä mainittua ylihyppimistä, jolloin käyttöpyörällä oleva ketju pääsee ketjun vähäisen venymän, värähtelyn tai vastaavan syyn takia nousemaan käyttöpyörän tapeilta 15 siten, että käyttöpyörä rupeaa pyörimään sen tappien liukuessa vapaasti pitkin ketjun ulkopintaa. Tällöin ketjun ja käyttöpyörän alkuperäisen voimansiirtotoi-minnan palauttamiseksi käyttöpyörän pyörintä keskeytetään ja ketju asetetaan sille uudelleen. Käytännössä 20 tällaisen ylihyppimisen aiheuttamat vahingot saattavat olla sangen merkityksellisiä aiheuttaen mitä erilai-simpia huolto-, kunnossapito- ym. vastaavia toimenpi-teitä.
• · *:· ;25 Tälläkään ratkaisulla ei ole mahdollista estää täysin : edellä mainittua ylihyppimistä esim. perusprofiilin • · · j*:*. syvyyttä lisäämällä, koska tästä on seurauksena se, että ketju ei pääse irtautumaan käyttöpyörän paluupuo- lelta, vaan tapahtuu ns. mukaanottaminen. Esim. edellä *... 30 mainitun patentin FI 91798 mukaisella ratkaisulla on • · · • · « *. saatu kuitenkin tässä suhteessa aikaan merkittävä i.·.! parannus. Tässä ratkaisussa on ketjussa olevien i”: aukkojen vapaa pituussuuntainen sisämitta järjestetty ;·*·, muuttuvaksi, jolloin muotokappaleiden muodostaman *. *.35 ketjun aukkojen ollessa yhteistoiminnassa käyttöpyörän ' ’ vastinpintojen kanssa, on kunkin aukon vapaa pituus suuntainen sisämitta muutettavissa yhtä suureksi kuin vastaavan vastinpinnan kontaktipituus eli tapin 3 100202 halkaisija. Tällä ratkaisulla voidaan välttyä kaikilta aikaisemmilta ratkaisuilta tyypillisiltä ongelmilta, kuten ylihyppimiseltä ja mukaanottamiselta. Lisäksi tämän tyyppistä ketjua on mahdollista käyttää yhtä 5 suurella kuormituksella kumpaankin liikesuuntaan, mikä ei vastaavilla ratkaisuilla ole aikaisemmin ollut mahdollista.
Valmistettaessa näin ollen ketjuja nykyaikana mitä 10 erilaisimpiin tarkoituksiin erityisesti ei-metallisis- ta materiaaleista, on käytännössä ongelmaksi toisaalta todettu ketjun niveljaon muuttuminen sen käytön aikana. Tästä syystä ketju rupeaa käyttäytymään epätoivotulla tavalla (mm.ylihyppiminen), minkä 15 korjaamiseksi edellytetään ennen pitkää joko ketjun tai sitä käyttävän ketjupyörän vaihtoa. Käytännössä tilanne on aina se, että ketju joudutaan purkamaan sitä käyttävältä pyörä järjestelyltä, jotta tarvittavat asennus- ja muutostyöt saadaan tehtyä. Käytännössä 20 tästä aiheutuu aina suhteettoman pitkiä käyttökatkok- sia ja järjestelyongelmia sekä varastoinnin että kunnossapidon hoidossa. Tietyissä käyttökohteissa ι...: saattaa ketjun venymä olla sangen voimakasta, mikä • ' edellyttää sangen lyhyin aikavälein suoritettavia ·:*·:25 vaihtotoimenpiteitä.
Toisaalta US-julkaisu 4 457 739 pitää sisällään ratkaisun, jonka tarkoituksena on välitysten muuttami-nen erityisesti polkupyöräkäytössä tai vastaavassa, • · * *... 30 mikä tapahtuu siten, että keskiössä olevan vetopyörän • · · • · « *. tappien paikkaa muutetaan esim. magneettisella kytken- täjärjestelyllä halutulle halkaisijalle. Näin ollen kyseisessä ratkaisussa ei tarkoituksena ole erityises-ti ketjun kiristäminen sen kulumisen/venymisen myötä '.35 muuttamalla ko. tappien paikkaa niveljaon kasvattami- * ’ seksi. Ko. ratkaisussa ketjuun voimaa välittävässä yhteydessä olevien tappien paikkoja muutetaan veto-pyörässä useammalle halkaisijoiltaan toisistaan 4 100202 poikkeaville kehille. Tappeja ei kiinnitetä kuitenkaan vetopyörään kiinteästi, vaan tässä yhteydessä käytetään erityistä magneettijär jestelyä, mikä mahdollistaa tappien asettelun "kaukokäytöllä" siten, että polku-5 pyörän välitystä on mahdollista muuttaa ajon aikana (minkä toimivuus käytännössä lienee tosin kyseenalaista) .
Tämän keksinnön mukaisella menetelmällä on tarkoituk-10 sena saada aikaan ratkaiseva parannus edellä esitet tyihin ongelmiin ja siten parantaa oleellisesti alalla vallitsevaa tekniikan tasoa. Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi keksinnön mukaiselle menetelmälle on pääasiassa tunnusomaista se, että sopivimmin ruuvi-15 mutteri-, jousitappi-, bajonettilukituksella ja/tai vastaavalla kiinnitettävien tappien tai vastaavien paikkaa ketjupyörässä muutetaan ketjupyörän sivulaip-poihin järjestettyjen yhtenäisten leikkausten avulla, joissa on ohjausurat tappien tai vastaavien kiinnittä-20 miseksi eri niveljaoille.
M. Keksinnön mukaisen menetelmän tärkeimpinä etuina voidaan mainita sen yksinkertaisuus sekä käytännön • ‘ · konstruktioiden että siihen liittyvien asennustoimen- *: * *: 2 5 piteiden yksinkertaisuus. Ketjun jako muuttuu aina i käyttöiän myötä, koska nivelissä tapahtuu kulumista,
«M
minkä vuoksi ketjun jako pitenee. Vastaavasti ketju-pyörän kulumisen vuoksi sen jako lyhenee. Keksinnön mukaisesti voidaan ketjupyörän jako sovittaa aina • · * ’... 30 muuttuvan ketju jaon mukaiseksi. Eräs keskeinen etu on t « · *. lisäksi se, että niveljaon korjaamiseen liittyvät * ·.·.· asennustoimenpiteet on mahdollista suorittaa pitämällä i ketju jatkuvasti ketjupyörän päällä. Tästä syystä ei ;·*·, aiheudu suhteettomia käyttökatkoksia, kun esim.
. ’.35 tappien paikkaa ketjupyörässä on mahdollista muuttaa ‘ * ketjun päällä ollessa. Tämän ansiosta on ensinnäkin mahdollista vähentää varastointitarvikkeita sekä 5 100202 lisäksi pidentää merkittävästi sekä ketjun että sitä käyttävän ketjupyörän käyttöikää.
Menetelmään kohdistuvissa epäitsenäisissä patenttivaa-5 timuksissa on esitetty keksinnön mukaisia edullisia sovellutuksia.
Keksinnön kohteena on myös menetelmän mukaisesti säädettävä ketjupyörä, joka on määritelty lähemmin 10 siihen kohdistuvan itsenäisen patenttivaatimuksen johdanto-osassa. Ketjupyörälle pääasiassa tunnusomaiset piirteet on esitetty vastaavan patenttivaatimuksen tunnusmerkkiosassa.
15 Keksinnön mukaisen ketjupyörän tärkeimpinä etuina voidaan mainita sen yksinkertaisuus ja toimintavarmuus, jolloin sen avulla on mahdollista esim. lisätä merkittävästi ketjun käyttöön liittyvien komponenttien käyttöikää. Lisäksi keksinnön mukainen ketjupyörä 20 tehostaa merkittävästi voimansiirtokäyttöä, koska huolto- ja kunnossapitotoimenpiteet esim. ketjun venymisestä johtuvan nivel jaon korjaamiseksi on mahdollista suorittaa pitämällä ketju jatkuvasti : ' ketjupyörän päällä. Edullisesti sovellettuna ketju- '"' 25 pyörään kuuluu samalle kehälle peräkkäin järjestetyt i : leikkaukset, joihin on järjestetty edullisesti useam- i’:’: pia lukitusuria tappien kiinnittämiseksi eri nivelja- oille, jolloin ne on asennettavissa helposti ja ;·. nopeasti paikalleen esim. ketjupyörän alapuolelta * · · ... 30 taittopyörän yläpuolen ollessa ketjua vasten.
1 · I
·.:.· Ketjupyörään kohdistuvissa epäitsenäisissä patentti- l...: vaatimuksissa on esitetty keksinnön mukaisen ketju- pyörän edullisia sovelluksia.
1-/:35
Seuraavassa selityksessä keksintöä havainnollistetaan yksityiskohtaisesti samalla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa 6 100202 kuva 1 esittää sivukuvantona erään edullisen ketju-pyörä järjestelyn toimintaperiaatetta, kuva 2a ja 2b 5 esittävät sivukuvantoa ja etukuvantoa eräästä edullisesta keksinnön mukaisessa menetelmässä hyödynnettävässä ketjussa käytettävästä muotokappaleesta, 10 kuva 3 esittää sivukuvantoa keksinnön mukaista menetelmää hyödyntävästä ketjupyörästä, kuva 4 esittää yksityiskohtaa edellä mainitusta sivukuvannosta ja 15 kuva 5 esittää poikkileikkausta ketjupyörään kuuluvan tapin kiinnityksestä.
Keksinnön kohteena on menetelmä ketjun käyttöön, joka 20 ketju, kuten voimansiirto- , kuljetusketju ja/tai vastaava, muodostuu useammasta, nivelöidysti toisiinsa liitetystä muotokappaleesta 1 ja, jota käytetään pyöräjärjestelyllä, joka käsittää ainakin yhden ketjupyörän 7, kuten vetopyörän, taittopyörän tai 25 vastaavan. Ketjun kantopinta Ib käsittää ketjun i : kulkusuuntaan s nähden oleellisesti poikittaisesti I*:*: järjestetyt aukot 2, jotka ovat ketjua siirrettäessä yhteistoiminnassa ketjupyörään 7 kuuluvien, aukkojen 2 mukaisesti ja kulkusuuntaan s nähden oleellisesti • · · ... 30 poikittaisesti järjestettyjen vastinpintojen 9 kanssa.
• · ·
Ketjupyörä 7 käsittää edullisesti oleellisesti yhte-näiset sivulaipat 7a, joihin vastinpintoina 9 toimivat tapit 9a tai vastaavat on kiinnitetty irrotettavasti, ja jolloin ketjupyörään 7 kuuluvia vastinpintoja 9, .·. : 35 kuten tappeja 9a tai vastaavia siirretään säätöjärjes- telyn avulla ketjupyörässä 7 yhdelle tai useammalle, peruskehästä Dl halkaisijaltaan poikkeavalle toiselle kehälle D2-D4. Edullisesti ruuvi-mutteri-, jousitappi-
II
7 100202 , bajonettilukituksella ja/tai vastaavalla kiinnitettävien tappien 9a tai vastaavien paikkaa ketjupyöräs-sä 7 muutetaan ketjupyörän 7 sivulaippoihin 7a järjestettyjen yhtenäisten leikkausten x;xl avulla, joissa 5 on ohjausurat xl' tappien 9a tai vastaavien kiinnittä miseksi eri niveljaoille p, pl, p2, p3.
Alussa esitetyn mukainen ketjupyörä 7, joka käsittää erityisesti kuviin 3-5 viitaten oleellisesti yhtenäi-10 set sivulaipat 7a, joihin vastinpintoina 9 toimivat tapit 9a on kiinnitetty, on näin ollen paranneltu siinä suhteessa, että siihen on järjestetty säätöjär-jestely x siihen kuuluvien vastinpintojen 9, kuten tappien 9a tai vastaavien muodostaman niveljaon p 15 muuttamiseksi siirtämällä niitä ketjupyörässä 7 yhdelle tai useammalle, peruskehästä Dl halkaisijaltaan poikkeavalle toiselle kehälle D2-D4. Tässä yhteydessä viitataan erityisesti kuviin 3 ja 4. Ketju-pyörän 7 sivulaippoihin 7a järjestetty yhtenäiset 20 leikkaukset xl, joissa on ohjausurat Xl' tappien 9a kiinnittämiseksi ketjupyörään 7 ruuvi-mutteri-, ;; jousitappi-, bajonettilukituksella ja/tai vastaavasti ';·· eri nivel jaoille p, pl, p2, p3.
25 Tällöin ketjupyörän 7 sivulaipoissa 7a oleviin leik- ·,·, kauksiin xl on järjestetty oleellisesti kehän suuntai- » :*: nen liuku-ura xl" tappien 9a liikuttamisen mahdollis tamiseksi. Vastaavasti leikkauksiin xl on järjestetty oleellisesti radiaalisuuntaiset ohjausurat xl' tappien .*”.30 9a kiinnittämiseksi ainakin kahdelle oleellisesti • · · toisistaan poikkeavalle niveljaolle p, pl, p2, p3.
• · · ‘•i·’ Tämä periaate ilmenee erityisesti kuvasta 4. Luonnol- • · · lisesti tässä yhteydessä on mahdollista käyttää esim. oleellisesti radiaalisuunnassa peräkkäin olevaa .*. :35 reikäjärjestelyä, joihin tapit 9a kiinnitetään sopivin järjestelyin esim. rannekellon hihnan kiinnityksessä käytetyllä jousitappi-periaatteella. Tässä yhteydessä saattavat ketjusta kohdistuvat kuormitukset kuitenkin 8 100202 aiheuttaa käytännössä sangen massiivisia rakenteita, mistä syystä luotettavuuden takaamiseksi saattavat valmistuskustannukset nousta suhteettomasti esim. kuvassa 5 esiteltyyn tavanomaiseen ruuvi-mutteriluki-5 tukseen verrattuna.
Erityisesti kuvissa 3 ja 4 esitetyissä sovellutuksissa on ketjupyörän sivulaipoissa 7a oleviin leikkauksiin xl järjestetty ohjausurat xl' neljää niveljakoa p, pl, 10 p2, p3 varten. Edelleen erityisesti kuvaan 4 viitaten on ketjupyörän sivulaipoissa oleviin leikkauksiin xl järjestetty ohjausurat xl' niveljaon muuttamiseksi vakiomitalla eli esim. 0,5 mm välein.
15 Kuvaan 1 viitaten keksinnön mukaiseen ketjuun kuuluu näin ollen useampia nivelöintikohdista toisiinsa liitettyjä muotokappaleita 1 ja pyöräjärjestely, joka käsittää ainakin yhden käyttöpyörän 7 mainituista muotokappaleista 1 muodostuvan ketjun siirtämiseksi.
20 Ketjun kantopinta Ib käsittää kunkin muotokappaleen 1 nivelöintikohdan läheisyyteen, kulkusuuntaan nähden poikittaisesti ja niveljakoon nähden epäkeskeisesti järjestetyn aukon 2, joka muodostuu ryntöreunasta A, : ' pohjasta B ja jättöreunasta C. Ketjun aukot 2 ovat ':-,;25 ketjua siirrettäessä yhteistoiminnassa käyttöpyörään i : : 7 kuuluvien, aukkojen 2 mukaisesti ja ketjun kul- i*:‘; kusuuntaan nähden poikittaisesti järjestettyjen vastinpintojen 9 eli tappien 9a kanssa. Tappien 9a pituus vastaa edullisesti muotokappaleiden leveyttä 1.
• ·· ... 30 Tappien 9a ja aukon 2 ryntöreunan A puoleisen pään • · · kosketuksesta alkavan yhteistoiminnan aikana, jolloin « *.:.· ketju on ainakin taittumassa käyttöpyörän päälle, on • · · muodostuvan kontaktialueen leveys tällöin edullisesti muotokappaleen leveyttä 1 vastaava. Mainitun yhteis- .·. : 35 toiminnan jälkeen, ketjun suoristuessa vastinpinta 9 • · · poistuu ketjussa olevan aukon 2 jättöreunan C puoleisesta päästä. Ainakin suorana olevassa ketjussa on kunkin aukon 2 vapaa pituussuuntainen sisämitta
II
9 100202 oleellisesti suurempi kuin vastinpinnan 9 kontaktipi-tuus eli esitetyssä sovellutuksessa tapin 9a halkaisija. Ketjussa olevien aukkojen 2 vapaa pituussuuntainen sisämitta on näin ollen järjestetty patentin FI 91798 5 mukaisesti muuttuvaksi, jolloin muotokappaleiden 1 muodostaman ketjun aukkojen 2 ollessa yhteistoiminnassa käyttöpyörän 7 vastinpintojen 9 kanssa on kunkin aukon 2 vapaa pituussuuntainen sisämitta järjestetty muutettavaksi yhtä suureksi kuin tappien 9a halkaisi-10 ja. Luonnollisesti keksinnön mukaista menetelmää voidaan soveltaa myös tavanomaisemminkin toimivien ketjujen yhteydessä.
Vastaavasti kuvan 2b mukaisesti on kussakin muotokap-15 paleessa 1 kaksi nivelkohtaa 4, 5, joista ensimmäinen nivelkohta on järjestetty yhtenäiseksi, oleellisesti muotokappaleen leveyttä 1 kapeammaksi ulokkeeksi 4 ja toinen haarukaksi 5. Lisäksi kummassakin nivelkohdassa 4, 5 on edullisesti samansuuruinen reikä 6, jolloin 20 ketjun muodostamiseksi on kukin nivelöintikohta muodostettavissa sijoittamalla edellisen muotokappa-leen mainittu uloke 4 seuraavan muotokappaleen haarukan väliin ja sijoittamalla reikiin 6 niveltappi tai vastaava. Erityisesti kuvaan 1 viitaten on muotokappa-"·" 25 leiden 1 muodostamassa ketjussa olevien aukkojen 2 pituussuuntainen sisämitta järjestetty muuttumaan I1:1: peräkkäisesti muotokappaleen 1 kiertyessä toistensa suhteen nivelkohdassa 4, 5 oleellisesti vastinpinto jen ^ 9 kontaktipituutta pienemmäksi ainakin ketjun ollessa m 30 täysin taittuneena ket jupyörälle 7.
• · · m Tällöin edullisena sovellutuksena on erityisesti • 1 · kuvissa 1 ja 2a esitetyn mukaisesti muotokappaleiden 1 muodostamassa ketjussa kunkin aukon 2 ryntöreuna A .·. : 35 järjestetty ketjun kulkusuunnassa tarkasteltuna edelliseen muotokappaleeseen ja jättöreuna C seuraa-vaan muotokappaleeseen, jolloin aukon 2 pohja B on järjestetty oleellisesti nivelkohdan 4, 5 kohdalle.
10 100202 Tällöin muotokappale 1 käsittää esim. kuvassa 2a esitetyn mukaisesti sen toisessa nivelkohdassa 5 olevan ryntöreunan A ja vastaavasti ensimmäisessä nivelkohdassa 4 olevan jättöreunan C. Edullisena 5 sovellutuksena on kuvassa 2a kuvattu muotokappale 1 muodostettu keskikohtaansa k suhteen symmetriseksi, jolloin muotokappaleen 1 nivelkohtiin 4, 5 järjestetyt ryntöreuna A ja jättöreuna C ovat oleellisesti samanmuotoiset.
10
On selvää, että keksintö ei rajoitu edellä esitettyihin tai selitettyihin sovellutuksiin, vaan sitä voidaan muunnella huomattavastikin. Tässä yhteydessä on näin ollen mahdollista käyttää edellä esitetyn 15 mukaisesti esim. radiaalisuunnassa peräkkäisiä reikä- järjestelyjä tai esim. ketjupyörän napaan liikkuvasti kiinnitettyjä vastinpintoja, missä yhteydessä on edelleen luonnollisesti mahdollista käyttää mitä erilaisimpia nivelvarsijärjestelyjä jne.
i : • · · : • · • · • ·· • ·· • · • · t 1 il · « • · · • · · ··« i : • · · • · • ·,

Claims (6)

11 100202
1. Menetelmä ketjun käyttöön, joka ketju, kuten voimansiirto-, kuljetusketju ja/tai vastaava, muodos- 5 tuu useammasta, nivelöidysti toisiinsa liitetystä muotokappaleesta (1) ja, jota käytetään pyöräjärjestelyllä, joka käsittää ainakin yhden ketjupyörän (7), kuten vetopyörän, taittopyörän tai vastaavan, jonka ketjun kantopinta (Ib) käsittää ketjun kulkusuuntaan 10 (s) nähden oleellisesti poikittaisesti järjestetyt aukot (2), jotka ovat ketjua siirrettäessä yhteistoiminnassa ketjupyörään (7) kuuluvien, aukkojen (2) mukaisesti ja kulkusuuntaan (s) nähden oleellisesti poikittaisesti järjestettyjen vastinpintojen (9) 15 kanssa, jolloin ketjupyörä (7) käsittää sopivimmin oleellisesti yhtenäiset sivulaipat (7a), joihin vastinpintoina (9) toimivat tapit (9a) tai vastaavat on kiinnitetty irrotettavasti, ja jolloin ketjupyörään (7) kuuluvia vastinpintoja (9), kuten tappeja (9a) tai 20 vastaavia siirretään säätöjärjestelyn avulla ketju- pyörässä (7) yhdelle tai useammalle, peruskehästä (Dl) ;; halkaisijaltaan poikkeavalle toiselle kehälle (D2-D4) , ; tunnettu siitä, että sopivimmin ruuvi-mutteri-, jousitappi-, bajonettilukituksella ja/tai vastaavalla 25 kiinnitettävien tappien (9a) tai vastaavien paikkaa *.·, ketjupyörässä (7) muutetaan ketjupyörän (7) sivulaip- : poihin (7a) järjestettyjen yhtenäisten leikkausten (x;xl) avulla, joissa on ohjausurat (xl') tappien (9a) ·*·.. tai vastaavien kiinnittämiseksi eri niveljaoille (p, Plf P2 , p3 ) . • · ♦
2. Ketjupyörä ketjun käyttöön, joka ketju, kuten | · ...* voimansiirto-, kuljetinketju ja/tai vastaava, muodos- tuu useammasta, nivelöidysti toisiinsa liitetystä : 35 muotokappaleesta (1) ja, joka on järjestetty käytettä väksi pyöräjärjestelyllä, joka käsittää ainakin yhden ketjupyörän (7), kuten vetopyörän, taittopyörän tai vastaavan, jonka ketjun kantopinta (Ib) käsittää 12 100202 ketjun kulkusuuntaan (s) nähden oleellisesti poikittaisesta järjestetyt aukot (2), jotka ovat ketjua siirrettäessä yhteistoiminnassa ketjupyörään (7) kuuluvien, aukkojen (2) mukaisesti ja kulkusuuntaan 5 (s) nähden oleellisesti poikittaisesti järjestettyjen vastinpintojen (9) kanssa, jolloin ketjupyörä käsittää sopivimmin oleellisesti yhtenäiset sivulaipat (7a), joihin vastinpintoina (9) toimivat tapit (9a) tai vastaavat on kiinnitetty irrotettavasta, ja johon 10 ketjupyörään (7) on järjestetty säätöjärjestely siihen kuuluvien vastinpintojen (9), kuten tappien (9a) tai vastaavien siirtämiseksi ketjupyörässä (7) yhdelle tai useammalle, peruskehästä (Dl) halkaisijaltaan poikkeavalle toiselle kehälle (D2-D4), tunnettu siitä, 15 että ketjupyörän (7) sivulaippoihin (7a) on järjes tetty yhtenäiset leikkaukset (x;xl), joissa on oh-jausurat (xl’) tappien (9a) tai vastaavien kiinnittämiseksi ketjupyörään (7) ruuvi-mutteri-, jousitappi-, bajonettilukituksella ja/tai vastaavasti eri nivelja-20 oille (p, pl, p2, p3).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen ketjupyörä, tunnettu siitä, että ketjupyörän (7) sivulaipoissa • (7a) oleviin leikkauksiin (xl) on järjestetty oleelli- 25 sesti kehän suuntainen liuku-ura (xl") tappien (9a) i tai vastaavien liikuttamisen mahdollistamiseksi. ·«· « j :
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen ketju-pyörä, tunnettu siitä, että leikkauksiin (xl) on * «· 30 järjestetty oleellisesti radiaalisuuntaiset ohjausurat { « · (xl1) tappien (9a) tai vastaavien kiinnittämiseksi ainakin kahden oleellisesti toisistaan poikkeavan • · · nivel jaon (p, pl, p2, p3) mahdollistamiseksi. 4·/; 35
5. Jonkin edellisistä patenttivaatimuksista 2 - 4 mukainen ketjupyörä, tunnettu siitä, että ketju-pyörän (7) sivulaipoissa (7a) oleviin leikkauksiin II 13 100202 (xl) on järjestetty ohjausurat (xl') neljää nivelja-koa (p, pl, p2, p3) varten.
6. Jonkin edellistä patenttivaatimuksista 2-5 5 mukainen ketjupyörä, tunnettu siitä, että ketjupyorän (7) sivulaipoissa (7a) oleviin leikkauksiin (xl) on järjestetty ohjausurat (xl') niveljaon (p, pl, p2, p3) muuttamiseksi vakiomitalla, kuten 0,5 mm:n välein. i , i Γ: »· • « • ·· e « ·< : : r • · · • « « • ·« • · · i : ··« « · · 14 100202 Patentkrav;
FI961706A 1996-04-19 1996-04-19 Menetelmä ja ketjupyörä ketjun käyttöön FI100202B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI961706A FI100202B (fi) 1996-04-19 1996-04-19 Menetelmä ja ketjupyörä ketjun käyttöön

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI961706 1996-04-19
FI961706A FI100202B (fi) 1996-04-19 1996-04-19 Menetelmä ja ketjupyörä ketjun käyttöön

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI961706A0 FI961706A0 (fi) 1996-04-19
FI100202B true FI100202B (fi) 1997-10-15

Family

ID=8545880

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI961706A FI100202B (fi) 1996-04-19 1996-04-19 Menetelmä ja ketjupyörä ketjun käyttöön

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI100202B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI961706A0 (fi) 1996-04-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
USRE37254E1 (en) Track link for tracked crawlers
CA1092858A (en) Non-metallic transmission chain
US7481582B2 (en) Bearing device and pin for bearing device
JP4121029B2 (ja) エネルギー案内チェーン
FI101098B (fi) Menetelmä ketjun käyttöön ja ketju
US8590987B2 (en) Idler and undercarriage assembly for track-type machine
EP1047589B1 (en) Pin and bushing configuration for a track assembly
US6193335B1 (en) Endless drive track with improved drive lug configuration
DE60125642T2 (de) Ringförmige flexible Raupe
FI69345C (fi) Transportkedja
US6474754B1 (en) Roller assembly for an undercarriage of a work machine
FI100202B (fi) Menetelmä ja ketjupyörä ketjun käyttöön
FI85755C (fi) Konstruktion foer kedjetransmission.
US5735325A (en) Tree feeding device of a tree handling machine
FI64707B (fi) Kedjekonstruktion
KR101129483B1 (ko) 콘베어용 체인
EP3814204B1 (en) Track assembly for a machine
US5056306A (en) Track assembly for track-laying vehicle
US11964711B2 (en) Track link in track link assembly having guide protrusion
KR102057484B1 (ko) 체인 플라이트식 슬러지 수집기
CN219198009U (zh) 一种变径链节及变径链条
CN112218793B (zh) 用于机器的履带组件
RU2067069C1 (ru) Устройство для направления цепи в приводе скребкового конвейера
EP1884687A1 (de) Seilscheibe
EP0704031A1 (en) Chain transmission system

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: FINNKETJU INVEST OY

GB Transfer or assigment of application

Owner name: FINNKETJU INVEST OY

MM Patent lapsed