FI62978B - Motordrivet hjulchassi - Google Patents
Motordrivet hjulchassi Download PDFInfo
- Publication number
- FI62978B FI62978B FI780679A FI780679A FI62978B FI 62978 B FI62978 B FI 62978B FI 780679 A FI780679 A FI 780679A FI 780679 A FI780679 A FI 780679A FI 62978 B FI62978 B FI 62978B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- frame
- lever arm
- arm
- locking
- wheels
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B62—LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
- B62D—MOTOR VEHICLES; TRAILERS
- B62D61/00—Motor vehicles or trailers, characterised by the arrangement or number of wheels, not otherwise provided for, e.g. four wheels in diamond pattern
- B62D61/10—Motor vehicles or trailers, characterised by the arrangement or number of wheels, not otherwise provided for, e.g. four wheels in diamond pattern with more than four wheels
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A61—MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
- A61G—TRANSPORT, PERSONAL CONVEYANCES, OR ACCOMMODATION SPECIALLY ADAPTED FOR PATIENTS OR DISABLED PERSONS; OPERATING TABLES OR CHAIRS; CHAIRS FOR DENTISTRY; FUNERAL DEVICES
- A61G5/00—Chairs or personal conveyances specially adapted for patients or disabled persons, e.g. wheelchairs
- A61G5/04—Chairs or personal conveyances specially adapted for patients or disabled persons, e.g. wheelchairs motor-driven
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B62—LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
- B62B—HAND-PROPELLED VEHICLES, e.g. HAND CARTS OR PERAMBULATORS; SLEDGES
- B62B5/00—Accessories or details specially adapted for hand carts
- B62B5/0026—Propulsion aids
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B62—LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
- B62B—HAND-PROPELLED VEHICLES, e.g. HAND CARTS OR PERAMBULATORS; SLEDGES
- B62B2301/00—Wheel arrangements; Steering; Stability; Wheel suspension
- B62B2301/08—Wheel arrangements; Steering; Stability; Wheel suspension comprising additional wheels to increase stability
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Combustion & Propulsion (AREA)
- Transportation (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- General Health & Medical Sciences (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Animal Behavior & Ethology (AREA)
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Public Health (AREA)
- Veterinary Medicine (AREA)
- Handcart (AREA)
- Arrangement And Driving Of Transmission Devices (AREA)
- Body Structure For Vehicles (AREA)
- Vehicle Body Suspensions (AREA)
- Arrangement Or Mounting Of Propulsion Units For Vehicles (AREA)
Description
ΓΒΐ ««HUULUTUSJULKAISU Mba lbj (11) utläggningsskrift oi y ( ö C Patentti oyCnnctty 11 04 1933 ^ Patent ocddelat ^ ^ (51) Kv.ikP/intci.3 B 60 K 17/32, B 62 D 63/02 SUOMI —FINLAND (21) Ptttnttlhekeim»· — PKMUMMmlnf 780679 pi) H»k«ml»pllvi — AinBknlnyidf 28.02.73 ^ ^ (23) Alkupilvi — GHtl(H«tadig 28.02.78 (41) Tullut |ulMsalctl — Blivlt ofhmlif 15.09.78
Patentti-ja rekisterihallitus /44) Nlhaviksiptnon j* kuuL{ulk^tun pvm. — οη 1? r?
Patent- och register Styrelsen ' Antttkan utltgd oeh ucLski-Hten publkend J
(32)(33)(31) Pyydetty «tuoikaut—B^trd prloritat li .03-77
Norja-Norge(NO) 770901 (71) Sentralinstitutt for Industriell Forskning, Forskningsvn. 1, Oslo 3,
Norja-Norge(NO) (72) Per 0istein Finden, Skärer, Norja-Norge(NO) (jb) Berggren Oy Ab (5J4) Moottorikäyttöinen pyöräalusta - Motordrivet hjulchassi Tämä keksintö tarkoittaa ohjattavaa, moottorikäyttöistä pyöräalus-taa, joka käsittää vapaasti laakeroiduilla tukipyörillä varustetun kehyksen, ja toisen, käyttöpyörillä varustetun kehyksen, kummankin kehyksen ollessa järjestetty kiertymään toisiinsa nähden erilaisiin asentoihin ja pysymään niissä.
Keksintö tarkoittaa pyöräalustaa ajoneuvoja varten yleensä, mutta se on erityisesti päässyt käyttöön pyörätuoleissa, rullavuoteissa, varastovaunuissa ja trukeissa. Keksintöä selitetään seuraavassa pyö-rätuoleihin liittyen, mutta on käsitettävä ettei pyöräalusta rajoitu tällaisiin ajoneuvoihin.
Tunnettu pyörätuoli, esim. amerikkalaisessa patenttijulkaisussa 3 920 093 selostetun kaltainen käsittää alemman suorakulmaisen kehyksen, jonka jokaiseen kulmaan on vapaasti laakeroitu tukipyörä. Kehyksen keskeltä pistää esiin pystysuora akseli, jonka alapäässä on käyttöpyörä ja yläpäässä istuin, jolla käyttäjä voi istua. Istuimen tasolle on sijoitettu vaakasuora putkimainen tarttumarengas, jota pääasiallisesti pystysuorat, kehykseen kiinnitetyt tuet kannattavat. Pyörätuoli on suunniteltu siten, että istuin, käyttöpyörä 2 62978 ja tukipyörät voidaan samanaikaisesti kääntää kehykseen nähden, mikä aikaansaa sen, että kaikki pyörät ja istuin aina osoittavat samaan suuntaan.
Tunnettua tuolia voidaan paikalla kiertää 360° ja teoriassa se voi kulkea mihinkä tahansa istuimen ja pyörien osoittamaan suuntaan.
Tuolia kuljetettaessa kuljettajan on tuolin kulkusuunnan muuttamiseksi aikaansaatava kehyksen ja istuimen väliin suhteellinen kään-töliike. Käyttäjän on silloin tartuttava tarttumarenkaaseen ja käännettävä itseään ja istuinta kunnes hän pääsee siihen asentoon, jossa pyörätuolin on kuljettava.
Tällaisen tunnetun pyörätuolin haittana on se, että tarvitaan suhteellisen suurta käsivoimaa suorittamaan pyörien ja kehyksen välistä suhteellista kääntöliikettä, mikä on erityisen epäedullista fyysisesti heikolle käyttäjälle. Lisäksi tällainen pyörätuolin paikasta toiseen liikkuminen vaatii käyttäjää pitämään kiinni tarttuma-renkaasta välttyäkseen epätoivottavalta suhteelliselta kehyksen ja istuimen väliseltä liikkeeltä, koska tällainen epätoivottava suhteellinen liike helposti voi aiheuttaa epävarman ja vaappuvan kulun.
Amerikkalaisesta patenttijulkaisusta 1 311 726 tunnetaan traktori, jossa tosin on neljä vapaasti laakeroitua "tukipyörää" tai lisäpyö-rää, mutta nämä toimivat ennen kaikkea traktorin suuntaa pysyttävinä pyörinä, traktorin liikkuessa normaaleihin suuntiinsa, nimittäin suoraan eteenpäin tai suoraan taaksepäin. Lisäksi lisäpyöriä voidaan käsikäyttöisen vipuvarren avulla nostaa ja laskea alustaan nähden. Lisäksi amerikkaisen patenttijulkaisun 1 311 726 mukaisessa traktorissa on vaakasuora sisempi pyöreä kehys, joka on kierrettävissä ja lukittavissa erilaisiin asentoihin ulompaan kehykseen nähden, koska sisemmässä kehyksessä on kaksi käyttöpyörää, kun taas ulommassa kehyksessä on vapaasti laakeroidut lisäpyörät, joita tarvittaessa voidaan nostaa ja laskea. Tämä tunnettu traktori voi tosin liikkua sivuttain, mutta silloin sisempää kehystä on ensin käsin kierrettävä haluttuun kulmaan traktorin ollessa levossa eikä traktorin ajoa aloiteta ennen kuin käyttöpyörät on sijoitettu siihen asentoon, johon traktorin on määrä kulkea.
62978
Amerikkalaisesta patenttijulkaisusta 2 874 791 on tosin tunnettu käyttöpyörillä varustettu yksikkö,jonka jokaista käyttöpyörää kuljettaa käännettävä sähkömoottori, mutta nämä käyttöyksiköt on asennettu samaan kehykseen, joka ei pysty kiertymään siihen pääyksikköön nähden, johon kehys on asennettu. Tällaista yksikköä ei siis voida saada liikkumaan sivuttain.
Amerikkalaisesta patenttijulkaisusta 3 404 746 tunnetaan moottorikäyttöinen ajopeli, jossa tosin on tuki- ja käyttöpyörillä varustettu kehys, mutta jossa kaikki tukipyörät eivät ole vapaasti laakeroituja, ja jossa käytetään vain yhtä käyttöpyörää. Amerikkalaisen patenttijulkaisun 3 404 746 mukaisen ajoneuvon avulla pystytään kyllä suorittamaan liikettä sivuttain mutta silloin on ensin kahta tukipyöristä kierrettävä kammella ja lukittava ne tiettyyn asentoon. Päinvastaisessa liikkeessä sivuttain on kaksi ensin mainittua tuki-pyörää irrotettava ja kahta muuta tukipyörää kierrettävä ja lukittava ne tiettyyn asentoon.
Tämä keksintö perustuu tavoitteeseen aikaansaada ajettava tuoli, jota voidaan käyttää sekä suoraan eteen- ja taaksepäin ajamiseen, että myös ympäri ja sivulle samalla kun ajoneuvon ajosuunta voidaan valita riippumatta siitä asennosta, jossa ajaja tai käyttäjä on.
Tämän tavoitteen ratkaisee johdannossa ilmoitetun kaltainen alusta, jossa toinen kehys on kaksivartinen vipuvarsi, jonka kummassakin päässä on vapaasti ohjattava käyttöelin ja jota voidaan kääntää pääasiallisesti pystysuoran akselin ympäri erilaisten lukittavien asentojen välillä toiseen kehykseen nähden, näiden vapaasti ohjattavien käyttöelinten avulla.
Vipuvarren ollessa lukittu ja käyttöpyörää käytettäessä synkronisesti samaan suuntaan aikaansaadaan tuolin likipitäen suoraviivainen eteen- ja taaksepäin ajo. Käyttämällä käyttöpyöriä asynkronisesti tai synkronisesti päinvastaisiin suuntiin aikaansaadaan vipuvarren ollessa lukittuna kehyksen ja samalla tuolin istuimen kääntyminen. Vipuvarren irrottaminen toisella sivulla, jonka jälkeen käyttöpyöriä käytetään päinvastaisiin suuntiin, saa vipuvarren kääntymään kehykseen nähden esim. uuteen asentoon, jossa se uudelleen lukitaan. Tällöin aikaansaadaan käyttöpyörien asennon muutos ajajan istuimeen ja kehykseen nähden. Vipuvarren tultua lukituksi uuteen asentoonsa 62978 tuolin kulku voi jatkua. Mikäli vipuvarsi lukitaan sellaiseen asentoon, jossa se on käännetty 90°, tuolia voidaan käyttöpyörien synkronikäytöllä liikuttaa sivuttain, esim. työpenkkiä tai varasto-hyllyä pitkin.
Tämän keksinnön lisäpiirteet ja edut selviävät seuraavasta selityksestä piirustukseen viitaten, joka esittää erästä sovellutusesimerkkiä keksinnön kohteesta.
Kuvio 1 on pohjapiirustus keksinnön mukaisen alustan eräästä sovel-lutusmuodosta, kuvio 2 on pystykuva kuvion 1 alustasta tukipyörien ollessa käännettyinä 180°, kuvio 3 kuvaa suuremmassa mittakaavassa ja osittain leikattuna vipu-varren kääntöakselin alueella olevia yksityiskohtia, kuvio 4 on pohjapiirustus kuvion 3 yksityiskohdista, osittain leikattuna pitkin linjaa A-A.
Kuvioissa 1 ja 2, jotka ovat sekä pohjapiirustus- että pystykuvia keksinnön eräästä sovellutusmuodosta, 1 ja 2 merkitsevät kahta pitkänomaista rakenneosaa, jotka keskikohdastaan ovat kiinnitetyt hylsyyn 3, josta puhutaan tarkemmin kuvioiden 3 ja 4 yhteydessä. Rakenneosat 1 ja 2 muodostavat alusta- tai ajokehyksen. Rakenneosien 1 ja 2 jokaiseen vapaaseen päähän on sijoitettu vapaasti kierrettävä pyörä 4, joka liitoshaarukalla 5 on laakeroitu kukin omaan tappilaakeriinsa 6. Pyörät 4 toimivat kehyksen tukipyörinä ja rullapyörinä sen liikuttamiseksi.
Hylsyyn tai napaan 3 on kiertyvästi laakeroitu akseli 13, jonka alapäässä on kaksivartinen vipuvarsi 7, jonka kummassakin päässä on käyttöpyörä 8a tai 8b. Nämä ovat kumpikin voimansiirtonsa 9a, 9b kautta yhteydessä kumpaankin käyttömoottoriinsa 10a, löb. Käyttö-moottoreita 10a, 10b, jotka saattavat esim. olla sähkömoottoreita, voidaan ohjata toisistaan riippumatta sopivien, ei näytettyjen oh-jauselimien avulla. Sähkömoottoreihin 10a ja 10b voidaan johtaa virtaa ei näytetyistä paristoista, jotka voivat olla asennetut rakenneosiin 1 ja 2. Näihin voi myös ei näytetty tuolin istuin olla kiinnitetty, jolla alustan käyttäjä voi istua.
5 62978
Kuten kuviossa 3 yksityiskohtaisesti on esitetty, niin kaksivarti-nen vipuvarsi tai käyttöpyörän akseli 7 voi olla nelikulmaisen putken muotoinen, jota läpimenevä pultti 12 pitää kiinni U-muotoisessa kiinnityshaarukassa 11, kun taas U-muotoisen kiinnityshaarukan 11 nousuosa 11a on kiinnitetty akselin 13 alapäähän. Kiinnityshaarukan 11 suuruus on ilmaistu pisteviivoin kuviossa 4 ja vipuvarsi tai käyttöpyörän akseli 7 voi pyöriä pultin 12 ympäri kunnes se joutuu nousuosan 11a päätyreunaa vasten.
Akseli 13 käsittää alemman leveämmän osan 13a, keskellä olevan porrastetun osan 13b ja ylemmän, kierteillä varustetun osan 13c. Akselin 13 alaosassa 13a on kahdella lovella 15a ja 15b varustettu kiekko 14, jotka lovet sijaitsevat 90° päässä toisistaan kiekon kehällä. Akselin 13 keskellä oleva porrastettu osa 13b ulottuu hylsyn eli navan 3 läpi ja sitä tukevat kaksi tukilaakeria 31 ja 32, kun taas akselin 13 ylempään, kiertein varustettuun osaan 13c on ruuvattu rengas 16, joka joutuu vasten hylsyn 3 ylemmässä osassa olevaa ympyränmuotoista laippaa 17 hylsyn tiivistämiseksi. Laajennetun osan 13a ja porrastetun osan 13b välimaastoon akseliin 13 on asetettu liukulaakeri 33, joka kantaa alustaan kohdistuvaa kuormitusta rakenneosien 1 ja 2 ja hylsyn 3 kautta.
Rakenneosan 2 alapinnalle on kiinnitetty yleensä 19:sta merkitty, lukkoelimellä varustettu levy 18, joka lukkoelin käsittää liikuteltavan lukitusvarren 20, joka toisesta päästään 21 on kääntyvästä laakeroitu rakenneosaan 1 ja jonka toisessa päässä on pyöreä luki-tuskiekko 22, joka sopii aikaisemmin mainittuihin loviin 15a, 15b. Lukitusvartta 20 liikuttaa ohjattavan käyttöelimen 24 vetovarsi 23, esim. sähkömagneetti. Käyttäjä voi aktivoida sähkömagneetin, lukitusvarren 20 saamiseksi suoraan kiekon 22 edessä olevan loven 15a, 15b otteeseen ja siitä pois. Kun lukituskiekko 22 on vedetty loven 15a otteesta pois, vipuvarsi 7 voidaan kääntää nuolien 25 suuntaan, katkoviivoin kuviossa 1 esitettyyn asentoon ja jossa lovi 15a on suoraan lukituskiekon 22 edessä. Etupäässä vetovarsi 23 voi vaikuttaa sitä vieterivoimaa vastaan, joka pitää lukituskiekkoa 22 varmassa tartunnassa loveen 15a, 15b tai vasten kiekkoa 14, sitä siirrettäessä niin että lukituskiekko 22 automaattisesti joutuu loven 15a, 15b otteeseen heti sen ollessa lukituskiekon edessä.
6 62978
Kuviossa 3 on esitetty sähkömagneettiin 24 vievä virtajohto 26. Virransaantia voidaan ohjata käyttäjän käyttämällä säätö- tai katkaisijaelimellä. Tällaisen säätöelimen voi vääntökatkaisija ja ohjaussauva muodostaa. Vääntökatkaisija vaikuttaa siitä asennosta riippuen, johon se on asetettu, käyttöpyöräakselin 8 irrottamiseksi ja sen kääntämiseksi uuteen asentoon, jossa akseli 7 lukitaan uudelleen. Tällaisen käyttöpyöräakselin 7 kääntämisliikkeen aikana on ohjaussauvan ohjaaman ohjauskoneiston oltava poiskytket-tynä. Käyttöpyöräakselin 7 päästyä uuteen lukittuun asentoonsa, ohjaussauva pääsee jälleen toimimaan ja ilmoittamaan alustalle käyttäjän mahdollisesti haluamat ajoliikkeet. Ohjaussauva voi tyypiltään olla sellainen, että se levossa ollessaan asettuu pystysuoraan, neutraaliin asentoon, ja joka missä viistoasennossa tahansa toimittaa enemmän tai vähemmän virtaa käyttömoottoreihin.
Koska kaksivartisessa vipuvarressa 7 on käyttöpyörät, joita voidaan ohjata sekä kiertosuunnasta että kierrosmäärästä riippumatta, voidaan käyttöpyörien nopeudesta ja siitä asennosta riippuen, mikä kaksivartisella vipuvarrella on kehykseen 1, 2 nähden, aikaansaada useita ajomahdollisuuksia. Vipuvarren 7 ollessa lukittuna kuviossa 1 esitettyyn asentoon voidaan käyttöpyörien 8a ja 8b synkronikäytöl-lä samaan suuntaan aikaansaada alustan ajoa likipitäen suoraan eteen- ja taaksepäin, kuten on osoitettu kuvion 1 kaksoisnuolen 27 kohdalla. Jos käyttöpyöriä 8a ja 8b käytetään asynkronisesti, ts. erilaisella nopeudella samaan kiertosuuntaan tai mahdollisesti päinvastaisiin suuntiin, niin koko alusta voidaan kääntää suuremmalla tai pienemmällä säteellä käyttöpyörien 8a ja 8b nopeuseroista riippuen. On käsitettävä, että halutaan saavuttaa pienin kääntösäde kun käyttöpyöriä 8a ja 9b käytetään synkronisesti mutta päinvastaisiin kiertosuuntiin. Kun kaksivartinen vipuvarsi 7 on irrotettu, ts. kun käyttöelin 24 vastaanottaa signaalin käyttäjältä, voidaan moottoreita 11a ja 11b synkronisesti käytettäessä vastakkaisiin kiertosuuntiin aikaansaada vipuvarren 7 kiertyminen kehyksen osiin 1 ja 2 nähden, ts. kehyksen osat 1 ja 2 pysyvät levossa kun taas kaksivartinen vipuvarsi 7 käyttöpyörineen 8a ja 8b kääntyvät akselin C ympäri hylsyn 3 edessä, kunnes se asettuu uuteen asentoon, esim. kuten kuviossa 1 on katkoviivoin esitetty. Koko tämä liike-tapahtuma voidaan aikaansaada käyttämällä edellä mainittua vääntö-katkaisijaa. Sen jälkeen kun vipu 7 on lukittu tähän asentoon alustaa voidaan esim. ajaa sivuttain jompaankumpaan suuntaan, jota 7 62978 katkoviivoin merkitty kaksoisnuoli 28 kuviossa 1 esittää. Tämä voi olla tarkoituksenmukaista jos kehystä käytetään pyörätuolin alustana tai varastovaununa kappaletavaran noutamiseksi jostakin varastosta, koska silloin usein on toivottavaa voida ajaa poikittain käyttäjän istumasuuntaan nähden. Tällainen ajo jommallekummalle puolelle voi esim. olla ajankohtaista ajettaessa varastohyllyil-le tai työpenkeille, jossa ajoneuvon ajosuuntaa on muutettava ilman että kehyksen osan 1 ja 2 on seurattava tätä muutosta.
On tärkeää, että tukipyörät 4 ovat rullapyöriä, joiden kääntölaake-rointipiste on kehyksen osissa 1 ja 2, jota on siirretty pyörien kiertoakseliin nähden. Tällöin vältytään siltä, että rullapyörät estäisivät alustan ajoa, kun ne vipuvarren tai käyttöpyöräakselin 7 kääntämisen takia ovat poikittain ajosuuntaan nähden, kuten tilanne on katkoviivoin merkityssä vipuvarren 7 asennossa kuviossa 1. Lisäksi on tärkeätä, että käyttöpyörät 8a ja 8b vipua 7 käännettäessä voivat liikkua vapaasti, tukipyörän 4 estämättä, riippumatta siitä missä asennossa ne ovat. Kuviossa 1 tätä tilannetta on valaistu suuremmalla ympyrällä 29 ja pienemmällä ympyrällä 30.
On käsitettävä, että tätä keksintöä voidaan toteuttaa muillakin tavoin kuin yllä selitetyllä. Kehyksen osat 1 ja 2 voidaan esim. lukituksen avauduttua kääntää hylsyn 3 ympäri siten, että osat 1 ja 2 voidaan kääntää likipitäen samaan tasoon, mikä voi esim. olla hyödyksi osittain asennettuja alustoja kuljetettaessa.
Edelleen keksinnön mukaisen alustan toinen sovellutusmuoto voi perustua siihen, että kehys käsittää pääasiallisesti kolmikulmion muodostavia osia kun kolmikulmion jokaiseen kulmaan on sijoitettu yllä selitetyn kaltainen rullapyörä. On käsitettävä, että myös kolmikulmion muotoista kehystä käytettäessä on pidettävä huolta siitä, etteivät tukipyörät voi joutua käyttöpyörien liikkeen tielle käyttöpyörä-akselia käännettäessä.
Lisäksi on käsitettävä, että käyttöpyörien käyttöelimet voivat olla hydraulisia moottoreita, ja että hydrauliselle väliaineelle välttämätöntä painetta toimittavia pumppuja voidaan käyttää käsin.
Lukituslaite voidaan tietenkin tehdä monella muulla tavalla kuin yllä selitetyllä. Kiekko 14 voidaan esim. korvata kahdella pultilla, 8 62978 jotka 90° etäisyydellä pistävät vaakasuorasti esiin akselin 13 alaosasta 13a. Nämä pultit voivat tarttua kumpikin omaan loveensa lukko-osassa, joka on kiertyvästi sijoitettu vaakasuoran akselin ympäri kehykseen ja voidaan lukita kahteen erilaiseen asentoon jommankumman pultin kiinnittämiseksi. Käyttäjän antamalla signaalilla lukko-osa voidaan irrottaa. Lukittu pultti vapautuu silloin lukko-osasta ja käyttöpyöräakseli pääsee tällöin kääntymään uuteen asentoon, jossa toinen pultti joutuu lukitsevaan tartuntaan lukko-osan kanssa.
Yksi tai useampi käyttö- tai rullapyöristä saattaa olla laakeroitu joustavasti myötäillen siten,että kaikki pyörät aina sijaitsevat vasten alustaa. Tällainen joustava laakerointi on myös edullista kun pyörien on ohitettava alustan pieniä esteitä. Joustava laakerointi voidaan myös aikaansaada tekemällä rakenneosat 1 ja 2 joustaviksi.
Claims (5)
1. Ohjattava moottorikäyttöinen pyöräalusta, jossa on ensimmäinen kehys (1, 2) vapaasti kääntyviksi laakeroituine tukipyöri-neen (4) ja toinen kehys (7), jossa on käyttöpyörät (8a, 8b), minkä ohessa kehykset on sovitettu kierrettäviksi pääasiallisesti pystysuoran akselin (C) ympäri ensimmäisen kehyksen (1, 2) keskiosan alueella ja pysymään kiinni toisissaan erilaisissa lukittavissa asennoissa toistensa suhteen, tunnettu siitä, että toinen kehys on kaksivartinen vipuvarsi (7), jonka kummassakin päässä on vapaasti ohjattavalla käyttöelimellä (10a, 10b) varustettu käyttöpyörä (8a, 8b), ja että lukituselin (19), joka lukitussa asennossa pitää vipuvartta (7) määrätyissä asennoissa ensimmäiseen kehykseen (1, 2) nähden ja lukitsemattomassa asennossa päästää vipuvarren (7) kääntymään käyttöelimien (10a, 10b) avulla, on sovitettu vipuvarren (7) kääntöpisteen alueelle.
2. Vaatimuksen 1 mukainen alusta, tunnettu siitä, että lukituslaite (19) käsittää kiekon (14), jonka kehä on lovitettu (15a, 15b), lukitusvarren (20), jonka toinen pää (21) on käänty-västi kiinnitetty kehykseen (1, 2), ja jonka toisessa päässä on lukituskiekko (22), joka sopii loviin (15a, 15b), kun taas luki-tusvarsi (20) on yhdistetty ohjauselimeen (24), joka ohjaussignaalin avulla voi saada lukituskiekon (22) tartuntaan jonkin loven (15a, 15b) kanssa.
3. Vaatimuksen 1 tai 2 mukainen alusta, tunnettu siitä, että ensimmäinen kehys käsittää kaksi pitkänomaista rakenneosaa (1, 2) , jotka pystysuoran akselin (C) alueella ovat ristikkäin, minkä ohessa vapaasti laakeroitu tukipyörä (4) on sovitettu osien (1, 2) jokaiseen vapaaseen päähän.
4. Jonkin edellä olevan vaatimuksen mukainen alusta, tunnettu siitä, että kaksivartinen, käyttöelimenä toimiva vipu-varsi (7) on kiinnitetty alustaa kohden avoimeen, U-muotoiseen kiinnityshaarukkaan (11), joka voi kääntyä pääasiallisesti pystysuoran akselin (C) ympäri yhdessä vipuvarren (7) kanssa, ja että vipuvarsi (7) on kiinnitetty haarukkaan (11) läpimenevällä, pääasiallisesti vaakasuoralla pultilla (12) siten, että vipuvarsi (7) voi kääntyä pultin (12) ympäri, kunnes se joutuu vasten kiinnitys-haarukan (11) kantaosaa (11b). 10 62978
5. Vaatimuksen 3 mukainen alusta, tunnettu siitä, että rakenneosat (1, 2) ovat irrotettavasti kiinnitetyt akseliin (13) pystysuoran akselin (C) alueella siten, että osien välistä kulmaa voidaan haluttaessa muuttaa.
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
NO770901 | 1977-03-14 | ||
NO770901A NO143484C (no) | 1977-03-14 | 1977-03-14 | Styrbart, motordrevet hjulunderstell. |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI780679A FI780679A (fi) | 1978-09-15 |
FI62978B true FI62978B (fi) | 1982-12-31 |
FI62978C FI62978C (fi) | 1983-04-11 |
Family
ID=19883410
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI780679A FI62978C (fi) | 1977-03-14 | 1978-02-28 | Motordrivet hjulchassi |
Country Status (13)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4221273A (fi) |
JP (1) | JPS53140728A (fi) |
CA (1) | CA1079649A (fi) |
CH (1) | CH627137A5 (fi) |
DE (1) | DE2810420A1 (fi) |
DK (1) | DK143390C (fi) |
FI (1) | FI62978C (fi) |
FR (1) | FR2383822A1 (fi) |
GB (1) | GB1597456A (fi) |
IT (1) | IT1102975B (fi) |
NL (1) | NL185006C (fi) |
NO (1) | NO143484C (fi) |
SE (1) | SE437248B (fi) |
Families Citing this family (68)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US4483405A (en) * | 1981-08-05 | 1984-11-20 | Koyu Enterprise, Inc. | Omnidirectional motorized wheelchair |
SE431393B (sv) * | 1982-05-03 | 1984-02-06 | Permobil Ab | Styrbart, motordrivet hjulunderrede |
JPS59110766U (ja) * | 1983-01-18 | 1984-07-26 | 富士重工業株式会社 | 組立式小型運搬車両 |
US4657104A (en) * | 1983-07-23 | 1987-04-14 | Cybermation, Inc. | Concentric shaft mobile base for robots and the like |
US4529052A (en) * | 1983-08-25 | 1985-07-16 | Mitsubishi Denki Kabushiki Kaisha | Conveyor truck |
DE3538275A1 (de) * | 1985-10-28 | 1987-04-30 | Achim Von Dipl Ing Petery | Motorangetriebenes landfahrzeug |
JPS62128884A (ja) * | 1985-11-28 | 1987-06-11 | Usac Electronics Ind Co Ltd | 無人搬送車の走行機構 |
US4696486A (en) * | 1986-01-21 | 1987-09-29 | Deere & Company | Rear steer angle indicator for articulating vehicle |
JPH0641868Y2 (ja) * | 1987-01-24 | 1994-11-02 | 神鋼電機株式会社 | 全方向移動台車 |
US4932489A (en) * | 1988-04-07 | 1990-06-12 | Transitions Research Corporation | Steering and drive means for robot vehicle |
US5337845A (en) | 1990-05-16 | 1994-08-16 | Hill-Rom Company, Inc. | Ventilator, care cart and motorized transport each capable of nesting within and docking with a hospital bed base |
US5456332A (en) * | 1992-11-10 | 1995-10-10 | The Board Of Regents Of The University Of Michigan | Multiple-degree-of-freedom vehicle |
WO1994021208A1 (de) * | 1993-03-16 | 1994-09-29 | Harald Reinhardt | Rollstuhl |
US5445233A (en) * | 1994-08-04 | 1995-08-29 | Fernie; Geoffrey R. | Multi-directional motorized wheelchair |
US5924512A (en) * | 1994-12-14 | 1999-07-20 | Fuji Electric Co., Ltd. | Omnidirectional vehicle and method of controlling the same |
GB2311970B (en) * | 1996-04-03 | 2000-05-03 | Brian Wilson | Device for enabling the conversion of a chair with castors into a highly manoeuvrable,powered,disabled wheelchair |
US6186252B1 (en) | 1996-07-03 | 2001-02-13 | Pride Mobility Products, Corporation | Foldable midwheel drive power chair |
US5944131A (en) * | 1996-07-03 | 1999-08-31 | Pride Health Care, Inc. | Mid-wheel drive power wheelchair |
US6129165A (en) | 1996-07-03 | 2000-10-10 | Pride Mobility Products, Corporation | Curb-climbing power wheelchair |
EP0820749A1 (de) * | 1996-07-22 | 1998-01-28 | Schweizerische Eidgenossenschaft vertreten durch die SM Schweizerische Munitions-unternehmung der Gruppe Rüstung | Rollstuhl mit Motorantrieb |
US6000486A (en) * | 1997-04-18 | 1999-12-14 | Medicart, L.L.C. | Apparatus for providing self-propelled motion to medication carts |
US5988306A (en) * | 1997-08-29 | 1999-11-23 | Yazaki Industrial Chemical Co., Ltd. | Automatically guided vehicle |
AT404820B (de) * | 1997-09-15 | 1999-03-25 | Anton Kahlbacher | Fahrbares chassis |
DE19827142A1 (de) * | 1998-06-18 | 1999-12-23 | Wanzl Metallwarenfabrik Kg | Von Hand bewegbarer Transportwagen |
US6209670B1 (en) * | 1998-11-16 | 2001-04-03 | Sunnybrook & Women's College Health Science Centre | Clutch for multi-directional transportation device |
US6341657B1 (en) | 1998-11-18 | 2002-01-29 | Electric Mobility Corporation | Suspension for central drive vehicle |
US6330926B1 (en) | 1999-09-15 | 2001-12-18 | Hill-Rom Services, Inc. | Stretcher having a motorized wheel |
US6772850B1 (en) * | 2000-01-21 | 2004-08-10 | Stryker Corporation | Power assisted wheeled carriage |
US7014000B2 (en) | 2000-05-11 | 2006-03-21 | Hill-Rom Services, Inc. | Braking apparatus for a patient support |
US6564890B2 (en) | 2001-03-12 | 2003-05-20 | Jervis B. Webb Company | Floating drive for vehicle |
US7090042B2 (en) * | 2001-03-12 | 2006-08-15 | Jervis B. Webb Company | Floating drive for vehicle |
US6948576B2 (en) * | 2002-01-10 | 2005-09-27 | Jorge Angeles | Driving and transmission unit for use in rolling vehicles |
SE525970C2 (sv) * | 2002-01-22 | 2005-06-07 | Visual Act Scandinavia Ab | En drivenhet och ett motordrivet fordon |
US6752224B2 (en) | 2002-02-28 | 2004-06-22 | Stryker Corporation | Wheeled carriage having a powered auxiliary wheel, auxiliary wheel overtravel, and an auxiliary wheel drive and control system |
EP1568581B1 (de) * | 2004-02-24 | 2006-07-26 | Vermop Salmon Gmbh | Reinigungswagen |
US7464776B2 (en) * | 2005-06-10 | 2008-12-16 | Textron Innovations | Motorized vehicle |
US7472005B2 (en) * | 2005-07-25 | 2008-12-30 | Ephraim Ubon B | Auxiliary steering system for vehicles |
US7694758B1 (en) * | 2006-02-27 | 2010-04-13 | Hammonds Technical Services, Inc. | People moving vehicle with reduced turn radius having omni-directional cab |
US7882582B2 (en) | 2006-10-13 | 2011-02-08 | Hill-Rom Services, Inc. | User interface and control system for powered transport device of a patient support apparatus |
US7886377B2 (en) | 2006-10-13 | 2011-02-15 | Hill-Rom Services, Inc. | Push handle with rotatable user interface |
US7676310B2 (en) * | 2006-11-30 | 2010-03-09 | Gm Global Technology Operations, Inc. | Systems and methods for controlling a vehicle steering system |
US7865983B2 (en) | 2007-04-26 | 2011-01-11 | Hill-Rom Services, Inc. | Patient care equipment support transfer system |
US7789187B2 (en) | 2008-01-29 | 2010-09-07 | Hill-Rom Services, Inc. | Push handle with pivotable handle post |
US7690473B2 (en) * | 2008-02-19 | 2010-04-06 | Hammonds Technical Services, Inc. | Omni-directional vehicle with elevatable observation platform |
US9032806B2 (en) | 2008-02-25 | 2015-05-19 | Atrial Systems, Llc | Force assessment device and method for lead extraction |
US7953537B2 (en) | 2008-02-29 | 2011-05-31 | Hill-Rom Services, Inc. | Algorithm for power drive speed control |
JP5305810B2 (ja) * | 2008-09-26 | 2013-10-02 | 愛知機械テクノシステム株式会社 | 無人搬送車 |
US20100104414A1 (en) * | 2008-10-23 | 2010-04-29 | Jervis B. Webb Company | Workpiece Transport Assembly And Method Of Using Same |
US8757308B2 (en) | 2009-09-10 | 2014-06-24 | Hill-Rom Services Inc. | Powered transport system and control methods |
US8442738B2 (en) * | 2009-10-12 | 2013-05-14 | Stryker Corporation | Speed control for patient handling device |
RU2443584C1 (ru) * | 2010-10-14 | 2012-02-27 | Максим Петрович Смирнов | Устройство безопасности транспортного средства |
WO2012167324A2 (en) * | 2011-06-08 | 2012-12-13 | Compact Parking Solutions Pty Ltd | Storage systems |
US8944446B1 (en) * | 2012-06-08 | 2015-02-03 | Brent R. Cottingham | Swivel drive system |
US9707143B2 (en) | 2012-08-11 | 2017-07-18 | Hill-Rom Services, Inc. | Person support apparatus power drive system |
US8950522B1 (en) | 2013-12-31 | 2015-02-10 | Thomas E. Lenkman | Drive unit for propelling a cart forward-and-backward and side-to-side |
US10073522B2 (en) | 2014-12-12 | 2018-09-11 | Regents Of The University Of Minnesota | Articles of handwear for sensing forces applied to medical devices |
CN106006499A (zh) * | 2016-08-05 | 2016-10-12 | 湖南星邦重工有限公司 | 一种高空作业设备及其底盘 |
US10611405B2 (en) * | 2016-10-08 | 2020-04-07 | Zhejiang Guozi Robot Technology Co., Ltd. | Unmanned transporting robots and the chassis thereof |
US10335330B2 (en) | 2017-03-02 | 2019-07-02 | Travelsys4u Ltd. | Motor-driven chair steered by seat rotation |
ES2699407B2 (es) * | 2017-07-26 | 2020-03-13 | Univ Catalunya Politecnica | Plataforma omnidireccional |
CN108454728B (zh) * | 2018-03-13 | 2021-07-20 | 覃盛安 | 万向车 |
US11628102B2 (en) * | 2018-05-21 | 2023-04-18 | Hill-Rom Services, Inc. | Patient support apparatus adaptable to multiple modes of transport |
CN109720437A (zh) * | 2019-01-29 | 2019-05-07 | 浙江瑞华康源科技有限公司 | 一种驱动底盘 |
ES2934144T3 (es) | 2019-03-20 | 2023-02-17 | Asti Mobile Robotics S A U | Vehículo autónomo omnidireccional |
AT522589B1 (de) | 2019-06-08 | 2020-12-15 | Omnidirektionaler Radnabenatrieb | |
USD902272S1 (en) | 2019-07-11 | 2020-11-17 | Asti Mobile Robotics Sau | Automatic guided vehicle |
US11858573B2 (en) | 2019-08-29 | 2024-01-02 | Conceptual Innovations, L.L.C. | Steerable drive wheel |
CN112590933A (zh) * | 2020-12-02 | 2021-04-02 | 广东嘉腾机器人自动化有限公司 | Agv底盘 |
Family Cites Families (10)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2362626A (en) * | 1943-04-08 | 1944-11-14 | Cons Vultee Aircraft Corp | Tensiometer |
GB1092120A (en) * | 1964-12-14 | 1967-11-22 | Saginaw Products Corp | Vehicle suspension system |
US3680653A (en) * | 1968-08-28 | 1972-08-01 | Hitachi Ltd | Self-driven carriage |
DE1911410A1 (de) * | 1969-03-06 | 1970-09-24 | Messerschmitt Boelkow Blohm | Lenkbares Fahrwerk mit Antrieb |
US3700058A (en) * | 1969-12-08 | 1972-10-24 | Agency Ind Science Techn | Motorized amusement car |
US3720281A (en) * | 1971-02-16 | 1973-03-13 | J Frownfelter | Remotely controlled vehicle |
AT301417B (de) * | 1971-03-23 | 1971-09-11 | Fritz Holzdorfer | Autodromwagen |
IT978377B (it) * | 1973-01-23 | 1974-09-20 | Folco Z | Struttura mobile con raggio di curvatura di valore zero |
US3876026A (en) * | 1973-11-15 | 1975-04-08 | Stefan Pronasko | Directionally driven automobile |
US3901339A (en) * | 1974-04-15 | 1975-08-26 | Clark Equipment Co | Hydrostatic drive-steer system |
-
1977
- 1977-03-14 NO NO770901A patent/NO143484C/no unknown
-
1978
- 1978-02-28 FI FI780679A patent/FI62978C/fi not_active IP Right Cessation
- 1978-03-01 SE SE7802300A patent/SE437248B/sv not_active IP Right Cessation
- 1978-03-07 US US05/884,197 patent/US4221273A/en not_active Expired - Lifetime
- 1978-03-09 CH CH256978A patent/CH627137A5/de not_active IP Right Cessation
- 1978-03-10 DE DE19782810420 patent/DE2810420A1/de active Granted
- 1978-03-10 DK DK107278A patent/DK143390C/da active
- 1978-03-10 FR FR7806986A patent/FR2383822A1/fr active Granted
- 1978-03-13 CA CA298,793A patent/CA1079649A/en not_active Expired
- 1978-03-13 GB GB9871/78A patent/GB1597456A/en not_active Expired
- 1978-03-13 IT IT12509/78A patent/IT1102975B/it active
- 1978-03-14 NL NLAANVRAGE7802758,A patent/NL185006C/xx not_active IP Right Cessation
- 1978-03-14 JP JP2835278A patent/JPS53140728A/ja active Granted
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FR2383822B1 (fi) | 1983-03-04 |
CA1079649A (en) | 1980-06-17 |
DE2810420C2 (fi) | 1989-02-02 |
IT1102975B (it) | 1985-10-14 |
FI62978C (fi) | 1983-04-11 |
DE2810420A1 (de) | 1978-09-21 |
DK143390C (da) | 1981-12-21 |
US4221273A (en) | 1980-09-09 |
NO143484C (no) | 1981-02-25 |
NO770901L (no) | 1978-09-15 |
JPS53140728A (en) | 1978-12-08 |
DK107278A (da) | 1978-09-15 |
CH627137A5 (fi) | 1981-12-31 |
SE437248B (sv) | 1985-02-18 |
NL7802758A (nl) | 1978-09-18 |
IT7812509A0 (it) | 1978-03-13 |
SE7802300L (sv) | 1978-09-15 |
DK143390B (da) | 1981-08-17 |
JPS6137156B2 (fi) | 1986-08-22 |
NO143484B (no) | 1980-11-17 |
NL185006C (nl) | 1990-01-02 |
FI780679A (fi) | 1978-09-15 |
GB1597456A (en) | 1981-09-09 |
FR2383822A1 (fr) | 1978-10-13 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI62978B (fi) | Motordrivet hjulchassi | |
US7712558B2 (en) | Rolltainer transporter | |
US5482125A (en) | Steerable four wheel drive vehicle | |
US6913102B2 (en) | Working vehicle with traversing system | |
US9585801B2 (en) | Powered mobility device | |
US20070245488A1 (en) | Maneuverable Device for Transporting Loads Over a Surface | |
US20080101903A1 (en) | Transport system and method | |
US4520893A (en) | Electric cart station | |
JPH04302664A (ja) | 床カバー除去装置 | |
US6854552B2 (en) | Fork lift with traverse motion system | |
JP2002059843A (ja) | 自在キャスタを取り付けた車両 | |
JP2018090106A (ja) | 補助輪および補助輪を備えた運搬車 | |
JPH0699865A (ja) | ハンドリフトトラック | |
JPH0848252A (ja) | 荷 車 | |
JPH0249098Y2 (fi) | ||
JP3375569B2 (ja) | サイドフォーク式搬送用車両 | |
JPH05162580A (ja) | 自走式の軽荷物用運搬車 | |
RU2528518C1 (ru) | Малогабаритный трактор | |
JPH0699864A (ja) | ハンドリフトトラック | |
JPH0376275B2 (fi) | ||
JPH09188258A (ja) | 車 両 | |
JPH04128981U (ja) | 操向モード切換機構 | |
JPS62241731A (ja) | 全方向移動走行車 | |
JP2005102868A (ja) | 移乗機 | |
JPH0699863A (ja) | ハンドリフトトラック |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: SENTRALINSTITUTT FOR |