FI62887C - Grov i-balk - Google Patents

Grov i-balk Download PDF

Info

Publication number
FI62887C
FI62887C FI813663A FI813663A FI62887C FI 62887 C FI62887 C FI 62887C FI 813663 A FI813663 A FI 813663A FI 813663 A FI813663 A FI 813663A FI 62887 C FI62887 C FI 62887C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
glulam
web
shows
deflection
chords
Prior art date
Application number
FI813663A
Other languages
English (en)
Other versions
FI62887B (fi
Inventor
Matti Kairi
Markku Lehtonen
Original Assignee
Metsaeliiton Teollisuus Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metsaeliiton Teollisuus Oy filed Critical Metsaeliiton Teollisuus Oy
Priority to FI813663A priority Critical patent/FI62887C/fi
Priority to DE8282306003T priority patent/DE3269471D1/de
Priority to EP19820306003 priority patent/EP0079761B1/en
Priority to CA000415638A priority patent/CA1196169A/en
Priority to DK511282A priority patent/DK511282A/da
Application granted granted Critical
Publication of FI62887B publication Critical patent/FI62887B/fi
Publication of FI62887C publication Critical patent/FI62887C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04CSTRUCTURAL ELEMENTS; BUILDING MATERIALS
    • E04C3/00Structural elongated elements designed for load-supporting
    • E04C3/02Joists; Girders, trusses, or trusslike structures, e.g. prefabricated; Lintels; Transoms; Braces
    • E04C3/12Joists; Girders, trusses, or trusslike structures, e.g. prefabricated; Lintels; Transoms; Braces of wood, e.g. with reinforcements, with tensioning members
    • E04C3/14Joists; Girders, trusses, or trusslike structures, e.g. prefabricated; Lintels; Transoms; Braces of wood, e.g. with reinforcements, with tensioning members with substantially solid, i.e. unapertured, web

Description

1 62887 Järeä I-palkki
Keksintö kohdistuu järeään I-palkkiin. Järeitä puupalk-keja valmistetaan nykyisin liimaamalla sahatavaralamelle-ja yhteen ja tuotetta kutsutaan liimapuuksi. Liimapuun lujuus/paino-suhde on melko edullinen. Sille on kuitenkin ominaista se, että eri kuormitustilanteissa mitoituksen määräävä lujuusominaisuus vaihtelee, jolloin muiden ominaisuuksien osalta puheenaoleva puupalkki on ylimitoitettu.
Kyseeseen tulee lähinnä kolme pääominaisuutta lujuuden kannalta. Ensinnä on taipuma, joka yleisesti on noin palkin jänneväli/200-300, esim. 15 m:n jännevälillä 50 mm.
Toisena on kuormituksen palkkiin aiheuttama taivutusjännitys. Se on suurimmillaan jännevälin keskellä yksiaukkoisen palkin kyseessä ollen. Tiettyä aineelle ominaista laskennallista taivutusjännitystä ei saa ylittää, koska muuten on vaara, että palkki murtuu keskeltä poikki.
Kolmantena ominaisuutena on kuorman palkkiin aiheuttama leikkausjännitys, joka kohdistuu palkin päihin tuilla. Suurilla kuormilla leikkausvoima pyrkii halkaisemaan liimapuupalkin sen päistä pituussuunnassa siten, että palkin alareuna taipuman vuoksi joutuu venymään ja yläpinta vastustaa tätä siirtymää, jolloin palkki halkeaa päistä vaakatasossa sen keskilinjaa pitkin.
Lähdettäessä liimapuun kapasiteettialueen toiselta ääri-laidalta, pitkä jänniteväli ja pieni kuorma, on mitoittavana tekijänä taipuma (kuvan 1 väli 1). Keskivaiheilla aluetta mitoittavana tekijänä on taivutusjännitys (kuvan 1 väli 2) ja vastakkaisessa äärilaidassa, jossa on suuri 2 62887 kuorma ja pieni jänneväli, on mitoittavana tekijänä leikkausjännitys (kuvan 1 väli 3) .
Kuten edellä jo todettiin, yhden ominaisuuden määrätessä tulee liimapuu muilta osin ylimitoitetuksi. Asiantilan korjaamiseksi on liimapuuta ryhdytty liimaamaan myös I-profiilin muotoon (kuva 3) .
Taipuma ja taivutusjännitys onnistutaan näin optimoimaan niin, että kummankaan osalle ei tule ylimitoitusta, jolloin raaka-ainesäästö olisi huomattava. Kuitenkaan tätä ei voida määrättyjä erikoistilanteita lukuunottamatta toteuttaa, koska leikkausjännitys tulee kuorman kasvaessa mitoittamaan kavennetun uuman niin, että sitä pitäisi leventää. Näin tästä profiilista ei saada riittävästi hyötyä, jotta sen taloudellinen valmistus olisi järkevää. Tällaista liimapuuta ei siksi nykyisellään merkittävästi valmisteta.
Toisena vaihtoehtona on tutkittu vanerin käyttämistä uumana leveiden paarteiden välissä. Ristivanerin leikkaus-lujuus on riittävä, mutta ongelmaksi on tullut erittäin hoikasta ja kapeasta rakenteesta (kuva 4A) johtuvat nurjahdus- ja lommahdustaipumukset. Liimaamalla ns. kotelo-rakenteita (kuva 4B), on näitä ongelmia pyritty ratkaisemaan, mutta silloin on jouduttu kalliisiin liitosratkai-suihin, sillä jos halutaan käyttää vanerilevyjä taloudellisesti, tulee ne tehdä palkin pituisiksi levyiksi. Se, että vaneriuumaisia järeitä yhdistelmäpalkkeja ei yleensä valmisteta, johtunee edellisen lisäksi ilmeisesti kyseessä olevan palkin kosteuskäyttäytymisen hankalasta hallinnasta sekä olemattomista palonkesto-ominaisuuksista.
Kertopuu on jo aikaisenmin tunnettu tuote, jossa yli 2 nm paksuisista viiluista on säänkestävästi liimaamalla valmistettu ensin 25-75 mm paksu ja aina 2 metriin saakka leveä jatkuva, jopa 30 m 3 62887 pitkä laatta. Viilujen syistä on suuri osa pitkittäisiä. Paloittelemalla laatta saadaan liimattuja puupalkkeja, lankkuja tai erilaisia pienprofiileja. Tuote on ollut markkinoilla vuoden 1978 alusta lähtien.
Kertopuun etuna on soveltuminen moniin toisistaan selvästi poikkeaviin käyttökohteisiin, koska sen rakennetta on voitu tarvittaessa laajoissakin rajoissa muunnella. Tämän johdosta lähdettiin tietoisesti kehittämään järeää I-puu-palkkia kertopuuta optimoimalla.
Tavoitteeksi asetettiin sellainen järeä, jatkuva ja paloa kestävä palkki, jossa sekä taipuma, taivutusjännitys ja leikkausjännitys olisivat kaikki yhtä paljon mitoittavia tekijöitä, jolloin päästään mahdollisimman suureen materiaalisäästöön. Yllättäen tähän tavoitteeseen päästiin, kun keksittiin kertopuuta soveltaen tehdä seuraavan patenttivaatimuksen tunnusmerkkien mukainen ratkaisu.
Esimerkiksi julkisiin tiloihin on paloluokituksissa määrätty käytettäväksi I-palkkeja, joiden uuma on vähintään 65 mm. Keksinnön mukaisen I-palkin palonkestävyys on vähintään 1/2 tuntia.
Keksinnön mukaisella I-palkilla päästään pitkiin jännevä-leihin niin, että poikkileikkaus on selvästi pienempi kuin vastaavaan jänneväliin mitoitetulla liimapuupalkilla. Oheisena on esitetty vertailutaulukko. Taulukosta ilmenee ker-topuisen I-palkin ja vastaavan liimapuun maksimijännevälit, kun kolmen mitoittavan pääominaisuuden: taivutusjännityksen, leikkausjännityksen ja taipuman vaikutus on huomioitu erikseen. Lopullinen palkin maksimijänneväli on näiden kolmen arvon minimi.
Kertopuu-I-palkin hyväksi voidaan kirjata seuraavat edut liimapuupalkkiin verrattuna: 4 62887 - Samankorkuisella rakenteella päästään 37-84 % pienempään poikkileikkaukseen kuin liimapuulla, ks. taulukkoa.
- Uuman ja paarteiden ristikkäisten viilujen ansiosta palkin eläminen pystysuunnassa on lähes täysin estetty, kun se liimapuulla on noin 4 % täysin kuivasta märkään puuhun.
- Uuman poikittaisten viilujen ansiosta liitostekniikka tulee yksinkertaisemmaksi I-palkin päissä.
- Poikittaisten viilujen ja paarteiden pystyssä olevien liimasaumojen ansiosta leimapaineet eivät muodostu ongelmaksi. (Leimapaine on voima, jolla palkin ja sen alla olevan tuen pinnat painavat toisiaan. Kapean palkin pää menee läjään, kun leimapaine on liian suuri.) - Kertopuu-I-palkin sinänsä hyvää palonkestoa on helppo parantaa paloluokitellulla villalla.
- Samalla valmistustekniikalla pystytään valmistamaan erittäin järeitä kotelopalkkeja, ja koska uuman ja paarteiden materiaali ovat pitkälle samantyyppiset, pystytään kosteus-vääntelyt hallitsemaan.
- Järeän palkin lisäksi voidaan puheena olevaa profiilia käyttää pilarina, jolloin se omaa erittäin korkeat stabi-liteettiarvot ja tekee liitostekniikan erittäin yksinkertaiseksi siten, että pilarissa paarteet jatkuvat vaaka-palkin uuman korkeuden verran pilarin uuman yli, ja vaaka-palkin uuma jatkuu pilarin uuman korkeuden verran vaaka-palkin paarteiden yli. Näin voidaan pilarin paarteet liittää helposti vaakapalkin uumaan (kuva 6).
Keksintöä havainnollistetaan seuraavassa oheisiin piirustuksiin viittaamalla, jossa kuva 1 esittää graafisesti liima-puun eri kuormitustapauksia ja kuva 2 graafisesti liima-puun ja kertopuisen I-palkin lujuusominaisuuksien vertailua. Kuva 3 esittää liimapuusta tehtyä tunnettua I-palkkia ja kuva 4 vanerista tehtyjä tunnettua I-palkkia ja kotelopalk-kia. Kuva 5 esittää keksinnön mukaista, kertopuusta tehtyä I-palkkia ja kuva 6 erästä keksinnön mukaisen I-palkin erikoiskäyttöä.
5 62887
Kuvassa 1 on esitetty graafisesti palkin jänneväli L pystysuorana akselina ja kuorma F vaakasuorana akselina taipuman lw, taivutusjännityksen lb ja leikkausjännityksen lv vaikutus tavallisen liimapuun mitoitukseen. Suhteet on esitetty mielivaltaisesti, joten taivutusjännityksellä ei välttämättä ole kuvatunlaista kaistaleveyttä. Taipuma on mitoittavana tekijänä välillä 1, taivutusjännitys välillä 2 ja leikkausjännitys välillä 3. Kuvassa 2 on esitetty graafisesti liimapuun L (katkoviivoin) ja vastaavien kerto-puisten I-palkkien K (täysin viivoin) poikkileikkausala tulon funktiona, joka tulo saadaan kertomalla keskenään maksimijänneväliarvot taivutus- ja leikkauslujuuden sekä taipuman osalta. Kannatteiden jakovälit ovat 4,8, 6,0 ja 7,2 m (vrt. taulukkoon). Kullakin jakovälillä on otettu kolme jänneväliä, joihin kaikkiin on optimoitu sekä liima-puu että kertopuinen I-palkki, joten erot ilmaisevat jollakin liimapuun lujuusominaisuudella olevan ylikapasiteettia.
Kuvasta 3 näkyy I-profiilin muotoon tehty tunnettu liima-palkki, jossa on uuma u ja paarteet p. Kuvassa 4A on esitetty tunnettu I-palkki, jossa uuma u on tehty vanerista ja sovitettu leveiden paarteiden p väliin. Kuviosta 4B taasen näkyy niinikään tunnettu kotelorakenteinen vaneripalkki.
Kuvasta 5 näkyy eräs esimerkki keksinnön mukaisen palkin mitoituksesta.
Kuvassa 6 on esitetty miten keksinnön mukaista I-palkkia voidaan käyttää pilarina ja liittää se yksinkertaisella tavalla vaakapalkkiin siten, että pilarin paarteet pp jatkuvat vaakapalkin uuman uv korkeuden verran pilarin uuman u^ yli ja vaakapalkin uuma u taasen jatkuu pilarin uuman u korkeu- V ^ den verran vaakapalkin paarteiden pv yli.
S I 1 62887 6
1"^ -H ^ I—1 r—I '—I
man οϋ a,. ^ 1Ä- g τί iH E so so rs r- o m (sh® H id H 3 *> k. * »» «. ·. «. » ·.
idH $ a -»r rn rs oo h m r^mcsi
m H Öj -H t—I r—I i—I r—I i—Il—I (S (S (N
ill e ° -i 3
•HdJO Π3 CM SO rH H ro (N Γ0 Γ' SD
i—I i—I H ^ t ^ ^ :njrHÄ 3 i' o H ^ m in ® O in
-H ^ *rH trt irt rrt CNfHrH OOOOCN
<u M m ^ qj i|3 3 E ft-H P ro SO TT Tj> ·>® (N OS 00 -H frt »—I rj ^ v * s ^ ^ k v m 6 :p p m n rs ostoin oo s1 rs
3·ΗΡ -Γ-j i—I <—I f—I r—I r—Il—I CS ΓΗ CS
BH 11 ra
2 Ή C EH
I I
I :¾ in]
P G G P
ra 53 -h ω CO ϋ Wo oo O rs cd O rs oo o rs G -r-| CO C >1 E * * * *»-*- *. k » H m o) S >*. — tj· so r> vo r~ -m· so r- « P M G fi
c m p ^ S S S
Q-H>i<UX o cm r- 3 3 £*8 s 3 3 3 3 ra m o E o in <S c H S h w so h era ra H rH es nj •h-1 § „ 'i i HOI 3 n co in rr O rH so as e en rarH CL| ·**.*. * * * ^ P p
dfH -H ^ (M H 00 VO in fN f M P P
c*H fd rHiHiH rH rH r—I CN (N (N y) -p
5¾ β &U
84^ g ^ e
•H H ra Λ S' H rH i—I H ® in SO G V
i—1| ,ν ^ s *. * *· «» * * o H
:ra p 2 so m rH ** as m M’ r" os ra >3 -H rH rH rH CM rH rH f) (N (M jg CLt isl3 33 n qj m h p
rt M P -HP
E P CO rH OS o O O rH OS LT) -H H
•H <D P *»*»*» <s s s £> ^ co rH > ^ n h σ> tn co^cn +j
rH *H rH rH rH rH rH rH M (N (N rH *H
1 8 S 54°4 «s il ra -r) -H CO Γ'- <ΰ to en h sIsiL Ia e che oo O m oo O m oo O nj q
e C Ή ί(ϋ s k «. < * ^ ***. (DG
p 5J .*03 -P tj* vo r*' rr vo r- ^rvor^ m h « t3 e ra g ra ä lii
Cu H .V ~ ^ H H in
FI813663A 1981-11-18 1981-11-18 Grov i-balk FI62887C (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI813663A FI62887C (fi) 1981-11-18 1981-11-18 Grov i-balk
DE8282306003T DE3269471D1 (en) 1981-11-18 1982-11-11 A sturdy i-girder
EP19820306003 EP0079761B1 (en) 1981-11-18 1982-11-11 A sturdy i-girder
CA000415638A CA1196169A (en) 1981-11-18 1982-11-16 Sturdy i-girder
DK511282A DK511282A (da) 1981-11-18 1982-11-17 I-bjaelke

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI813663A FI62887C (fi) 1981-11-18 1981-11-18 Grov i-balk
FI813663 1981-11-18

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI62887B FI62887B (fi) 1982-11-30
FI62887C true FI62887C (fi) 1983-12-05

Family

ID=8514880

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI813663A FI62887C (fi) 1981-11-18 1981-11-18 Grov i-balk

Country Status (5)

Country Link
EP (1) EP0079761B1 (fi)
CA (1) CA1196169A (fi)
DE (1) DE3269471D1 (fi)
DK (1) DK511282A (fi)
FI (1) FI62887C (fi)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4669243A (en) * 1985-11-06 1987-06-02 Truswal Systems Corporation Fire protective system and method for a support structure
FR2599770B1 (fr) * 1986-06-09 1991-11-15 Jomard Daniel Portiques realises a partir de ctbx, debits de bois traditionnels et broches en tube
US5377472A (en) * 1992-02-06 1995-01-03 Terenzoni; Bob Timber system
US5974760A (en) * 1993-03-24 1999-11-02 Tingley; Daniel A. Wood I-beam with synthetic fiber reinforcement
US6173550B1 (en) 1993-03-24 2001-01-16 Daniel A. Tingley Wood I-beam conditioned reinforcement panel
CA2192427C (en) * 1996-08-19 2001-07-31 Marcel Leblanc Steel-wood system
AU4005597A (en) 1996-08-19 1998-03-06 Les Bois Laumar Inc. Steel-wood system
FR2764622A1 (fr) * 1997-06-17 1998-12-18 Paul Henri Mathis Poutre composite armee a base de fibres vegetales
CA2353202C (en) 2001-07-17 2009-01-06 Guildo Deschenes I-shaped wooden beam
PL3919698T3 (pl) 2020-06-05 2024-01-22 Phylem Structures, Sl System konstrukcyjny z drewna inżynieryjnego

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1825643U (de) * 1960-11-22 1961-01-26 Wilhelm Poppensieker Fa Stegplatte aus mehreren abwechselnd mit sperrholzschichten zusammengeleimten schichten.
AT298013B (de) * 1970-01-12 1972-04-25 Oesterr Doka Schalung Kastenträger aus Holz
FR2367883A1 (fr) * 1976-10-12 1978-05-12 Uhalde Bernier Sa Perfectionnements aux procedes de fabrication de charpentes en materiaux ligneux, procede tcp
GB1514879A (en) * 1976-10-22 1978-06-21 Nickerson & Co Ltd W Joints in wooden structural elements
DE8033681U1 (de) * 1980-12-18 1981-05-27 Achberger GmbH & Co KG, Karl, 8903 Bobingen Vorrichtung zum abstuetzen von bauelementen, schalungen o.dgl.

Also Published As

Publication number Publication date
EP0079761A1 (en) 1983-05-25
EP0079761B1 (en) 1986-02-26
DK511282A (da) 1983-05-19
FI62887B (fi) 1982-11-30
DE3269471D1 (en) 1986-04-03
CA1196169A (en) 1985-11-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI62887C (fi) Grov i-balk
DE102006033324B4 (de) Leichtbauplatte
EP1511906B1 (de) Holzbauelement und bausatz zum aufbau von gebäudewänden mit holzbauelementen
EP3455064A1 (de) Bauelement mit deckplatten und rohrsegmenten aus einem holzwerkstoff
EP3202567B1 (de) Verfahren zur herstellung eines als holz-beton-verbund ausgebildeten bauelements
DE2508628B2 (de) Fussbodenelement
US6761009B1 (en) Method and arrangement for wood studs
DE202004020808U1 (de) Wand- oder Dachelement
EP2060694A1 (de) Gebäudewandelement
EP0593984B1 (de) Wandbauelement sowie daraus gebildete Wand
AT505266B1 (de) Trägerelement, stegträgeranordnung und verfahren zu deren herstellung
CH692424A5 (de) Holzbautafel für Decken, Wände und Dächer.
EP3573895A1 (de) Palette mit platten und rohrsegmenten
DE69911055T2 (de) Triangulierte holzbauweisen, wie gitterträger, brücke, decken
WO1996026334A1 (en) Wooden beam
SE434172B (sv) Flerskiktsbalk
DE10219981B4 (de) Holzbautafel
FI10462U1 (fi) Hirsiseinä
AT518854B1 (de) Lamellen-Bauelement
NO175162B (no) Spesiell trebjelke for oppbygning av et rammeverk hvis vertikale og horisontale bjelker har samme tverrsnitt
DE202005003808U1 (de) Bauelement
CA2133776C (en) Fabricated wooden beam with multiple web members
EP3741921B1 (de) Holzplattenelement aus einer vielzahl holzbohlen
FI129236B (fi) Lamellihirsirakenne, menetelmä ja käyttö
DE202007001771U1 (de) Hohlkastenträger

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: METSAELIITON TEOLLISUUS OY