FI62373B - Foerfarande foer kalandrering av papper och kalander som tillaempar foerfarandet - Google Patents

Foerfarande foer kalandrering av papper och kalander som tillaempar foerfarandet Download PDF

Info

Publication number
FI62373B
FI62373B FI793201A FI793201A FI62373B FI 62373 B FI62373 B FI 62373B FI 793201 A FI793201 A FI 793201A FI 793201 A FI793201 A FI 793201A FI 62373 B FI62373 B FI 62373B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
calender
soft
hard
rollers
rolls
Prior art date
Application number
FI793201A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI62373C (fi
FI793201A (fi
Inventor
Matti Kankaanpaeae
Original Assignee
Valmet Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Valmet Oy filed Critical Valmet Oy
Priority to FI793201A priority Critical patent/FI62373C/fi
Priority to US06/192,026 priority patent/US4326456A/en
Priority to EP80106192A priority patent/EP0027621A1/en
Priority to CA000362205A priority patent/CA1145985A/en
Priority to NO803069A priority patent/NO803069L/no
Priority to BR8006622A priority patent/BR8006622A/pt
Priority to JP14423980A priority patent/JPS5663094A/ja
Publication of FI793201A publication Critical patent/FI793201A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI62373B publication Critical patent/FI62373B/fi
Publication of FI62373C publication Critical patent/FI62373C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21GCALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
    • D21G1/00Calenders; Smoothing apparatus
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21GCALENDERS; ACCESSORIES FOR PAPER-MAKING MACHINES
    • D21G1/00Calenders; Smoothing apparatus
    • D21G1/002Opening or closing mechanisms; Regulating the pressure

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Diaphragms For Electromechanical Transducers (AREA)
  • Sheet Holders (AREA)

Description

ΓβΙ fin ^wulutusjulkaisu £2 37 3
JSff l*J V1') liTLAGGN I NOSSKRI FT
^ T ^ (51) K».ik.3/int.a.3 D 21 G 1/00 SUOMI —FINLAND (21) Hwnttlh*k#mu*-P*»«ntii»ekn<n| 793201 (22) 15-10.79 * ' (23) AHnipiNt—GHtl|h*c*d*f 15-10-79 (41) Tullut JulklMkti — Bltvtt ο(Τ·κΠ| l6. Ok . 81 PMwtCi. j* rekisterihallitus (44) NlhtMkel|Mnen „
Patent- och reglsterstyralsan 1 ' AmMcm uttafd odi utl.tkrtftan publican* 31.0Ö. op (32)(33)(31) Pjndsny ucuolkau<-aaglrd prtorfcat (71) Valmet Oy, Punanotkonkatu 2, 00130 Helsinki 13, Suomi-Finland(FI) (72) Matti Kankaanpää, Espoo, Suomi-Finland(FI) (7M Forssen & Salomaa Oy (5*0 Paperin kalanterointimenetelmä ja sitä soveltava kalenteri -Förfarande för kalandrering av papper och kalander som till-lämpar förfarandet
Keksinnön kohteena on paperin kalanterointimenetelmä, jossa käytetään joukkoa ka-lanteriteloja ja joukkoa pehmeitä teloja, jotka on sovitettavissa muodostamaan mainittujen kovien telojen kanssa pehmeitä superkalanterinippejä.
Lisäksi keksinnön kohteena on keksinnön mukaisen menetelmän toteuttamiseen tarkoitettu paperin kalanteri, joka on tarkoitettu paperi- tai kartonkikoneeseen välittömästi liitettäväksi ja toimivaksi ns. konesuperkalanterina ja joka käsittää joukon kovia kalanteriteloja, jotka on sovitettu päällekkäin muodostamaan tela-pinon ja joukon pehmeitä teloja, jotka on sovitettavissa muodostamaan mainittujen kovien telojen kanssa pehmeitä superkalanterinippejä.
Paperikoneen kuivatusosalta tuleva paperi ei sellaisenaan ole yleensä myyntikelpoista, vaan vaatii viimeistelyä. Eräs viimeistelyn vaihe on paperin kalanterointi, jolla vaikutetaan lähinnä paperin pinnan sileyteen ja kiiltoon sekä paperin tiiveyteen. Kalanterointi tapahtuu johtamalla jatkuva paperiraina toisiaan vastaan vaikuttavien kalanteritelojen välisten puristus- eli nippikohtien kautta edelleen.
Tavanomaisen tekniikan mukaisesti kalanterointi tapahtuu paperikoneeseen välittömästi liittyvällä ns. konekalanterilla. Tätä käsittelyä voidaan tarpeen vaatiessa niinikään tavanomaisesti täydentää erillisessä ns. superkalanterissa suoritetulla superkalanteroinnilla.
2 62373
Telat, joita paperin kalanterointia varten tarkoitetuissa koneissa käytetään, voivat olla "kovia" teloja tai "pehmeitä" teloja. Kovilla teloilla tarkoitetaan tässä keksinnön selityksessä teloja, joiden materiaali on kokillivalua tai terästä ja joiden kova pinta on sileäksi hiottu. Pehmeillä teloilla taas tarkoitetaan seuraavassa teloja, joiden pinta on joustavaa, elastista, ei-metallista materiaalia. Tavallisimmin pehmeät telat ovat ns. täytettyjä teloja, joiden joustava materiaali muodostuu paperikerroksista, jotka on ladottu telan akselin ympärille kohtisuoraan tätä vastaan ja voimakkaasti puristettu yhtenäiseksi tiiviiksi telan päällysteeksi.
Konekalanterissa ovat kaikki telat kovia, superkalanterissa on kovien telojen lisäksi pehmeitä teloja samassa kalanteripinossa. Tavanomaisissa ja sinänsä tunnetuissa superkalantereissa on telapinossa pääasiassa vuorotellen kovia ja pehmeitä teloja. Pehmeitten telojen lukumäärä on olennaisesti sama kuin kovien telojen luku.
Tämän keksinnön selityksessä käytetään nimitystä "pehmeä nippi" tarkoittamaan kalenterissa pehmeän telan ja sitä vastaan toimivan kovan telan välistä kosketus-linjaa. Vastaavasti "kova nippi" tarkoittaa kosketuslinjaa, joka kalanterissa muodostuu kahden kovan telan väliin.
Termi "nippi" tai "nippikohta" tarkoittaa varsinaisesti telojen kosketuslinjaa, mutta laajemmin käsitettynä sitä telan tai telojen kohtaa, johon nippi voidaan aikaansaada. Tässä selityksessä käytetään termiä "nipin avaaminen" tarkoittamaan nippikosketuksessa olevien telojen erottamista toisistaan ja termiä "nipin sulkeminen" tarkoittamaan toisistaan erillään olevien telojen saattamista toistensa kanssa nippikosketukseen.
Termit "konekalanterointi" ja "konekiilloitus" tarkoittavat tässä keksinnön selityksessä vain kovien kalanterinippien välissä tapahtuvaa rainan käsittelyä, jonka tuloksena raina tiivistyy ja sen pinta tasoittuu ja saa ns. "konekiillon". Vastaavasti termi "superkalanterointi" tai "superkiilloitus" tarkoittaa pehmeitten nip-pien välissä tapahtuvaa rainan käsittelyä, jonka tuloksena rainan pinta saa "kone-kiiltoa" huomattavasti korkeamman kiillon. "Superkiilto" ei tässä yhteydessä tarkoita kuitenkaan kiillon astetta, vaan yleisesti sitä että kiilto on aikaansaatu superkalanteroimalla pehmeitten nippien välissä. "Superkiillon" aste voi siten vaihdella esim. superkalanteroinnissa käytettyjen pehmeitten nippien luvusta tai nippipaineesta riippuen.
Konekalanterointi voi tapahtua käsiteltävän paperin lajista ja sille asetetuista vaatimuksista riippuen vain yksinippiselläkin, siis yhden telaparin muodostamalla 3 62373 kalanterilla. Tavallisimmin konekalanteri käsittää kuitenkin 6-8 telaa, jotka siis muodostavat 5-7 nippiä.
Superkalanteroinnissa pyritään rainan molemmille puolille yleensä saamaan yhtäläinen kiilto. Tämän vuoksi pehmeitä nippejä täytyy olla vähintään kaksi ja lisäksi niin, että rainan kumpikin puoli tulee vuorollaan olemaan kovan telan pintaa vastassa, jonka katsotaan enemmän kuin pehmeän telapinnan vaikuttavan kiillon syntymiseen.
Kaksi pehmeätä nippiä ei pysty kaikissa tapauksissa antamaan sellaista "superkiil-toa", joka olisi olennaisesti konekiiltoa parempi. Tämän vuoksi pehmeitä nippipa-reja täytyy olla enemmän kuin yksi ja varsinaisissa erillisissä superkalantereissa onkin jopa 10 nippiparia.
Tuotannon tehostamiseksi paperin valmistuksessa on osoittautunut tarpeelliseksi pyrkiä aikaansaamaan kalanteriyksikkö, jossa yhdistyvät sekä konekalanterin että superkalanterin toiminnot. Niinpä hakijan Fi-patenttihakemuksessa n:o 761764 on esitetty paperikoneeseen liitettäväksi tarkoitettu ns. kone-superkalanteri. Tämä kalanteri koostuu tavanomaisten kovien telojen muodostamasta telapinosta ja olennaisesti yhtä suuresta määrästä pehmeitä teloja, jotka on sijoitettu telapinon ulkopuolelle muodostamaan kovia teloja vastaan pehmeitä nippejä.
Tämän tunnetun konekalanterin ja superkalanterin yhdistelmän avulla on mahdollista toivotulla tavalla suorittaa rainan superkalanterointi välittömästi paperikoneen jälkeen ilman välivaiheita. On kuitenkin osoittautunut, että eräissä tapauksissa itse kalanterointitulos, siis se superkiilto, joka paperille tällaisella kalante-rointikäsittelyllä saadaan, ei ole aina tyydyttävä. On havaittu, että kiilto ei ole tasainen vaan laikullinen ts. rainassa esiintyy paikallisesti kiiltävämpiä kohtia. Niinikään on voitu todeta, että rainalla on taipumus mustumiseen. Tämä johtuu osittain siitä, että kovat nipit ovat tarpeettoman kovia ja joustamattomia.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on aikaansaada paperikoneeseen liitettävä superkalanteri, jonka toiminta ei aiheuta mainitunlaisia vikoja paperiin ja jossa paperin venymisestä johtuva "pussin" syntyminen tiettyjen nippien välillä saadaan estetyksi.
Keksinnön tarkoituksena on lisäksi saada aikaan kalanteri, jossa raina voidaan sen käsittelyn aloittamiseksi viedä läpi kalanterin helposti ja häiriöittä suurella nopeudella, kuten normaalissa konekalanterissa. Edellä esitettyihin ja myöhemmin 4 62373 selviäviin päämääriin pääsemiseksi keksinnön mukaiselle menetelmälle on pääasiallisesti tunnusomaista se, että sekä mainittuja kovia teloja että pehmeitä teloja siirretään keskenään siten, että rainaa läpivietäessä kovien telojen väliset kovat nippikohdat suljetaan ja superkalanterinipit avataan ja että jatkuvan superkalan-teroinnin suorittamiseksi mainitut kovat nippikohdat avataan ja superkalanteri-nippikohdat suljetaan.
Keksinnön mukaista menetelmää soveltavalle kalanterille on pääasiallisesti tunnusomaista se, että sekä kovat telat että pehmeät telat on sovitettu sellaisten voimalaitteilla varustettujen kannatuslaitteiden varaan, että rainaa läpivietäessä kovien telojen väliset kovat nippikohdat ovat suljettavissa ja superkalanterinipit avattavissa ja että mainittuja laitteita käyttäen kalanteroinnin suorittamiseksi ovat mainitut kovat nippikohdat avattavissa ja superkalanterinippikohdat suljettavissa.
Keksinnön mukaisesti paperikoneen yhteydessä suoritettava superkalanterointi tapahtuu johtamalla raina neljän peräkkäisen pehmeän nipin kautta, joista kahdessa ensimmäisessä nipissä joustavapintaiset telat ovat paperirainan yhtä ja samaa pintaa vastassa ja kahdessa seuraavassa rainan toista, vastakkaista pintaa vastassa ilman, että rainaa käsitellään kovissa nipeissä pehmeitten nippien välillä.
Keksinnön mukaista kalanteria käytettäessä ja menetelmää sovellettaessa tulevat kysymykseen seuraavat toimintavarianiit - käynnistysvaihe - jatkuvan toiminnan vaihe a) superkalanterina b) konekalanterina Käynnistysvaiheessa raina voi tulla kalanterille jaksottain, epätasaisesti laskos-tuneena ja paksuina paakkuinakin. Tällöin kalanterin pehmeiden nippien tulee olla avattuina paperitelojen vahingoittumisen estämiseksi. Rainan läpivientiä varten ainoastaan kovat nipit ovat käytössä ja käynnistysvaihe jatkuu siihen asti, kunnes rainan juoksu kalanterin läpi sen nippien kautta tasaisena ja häiriöittä on saatu vakiinnutetuksi.
Jatkuvassa toiminnassa kalanteri on keksinnön mukaisesti tarkoitettu toimimaan superkalanterina, mutta se voi toimia myös tavanomaisena konekalanterina, jolloin ainoastaan kovat nipit ovat käytössä. Nämä kolme nippiä riittävät useimmilla paperilajeilla antamaan riittävän viimeistelyn rainalle.
5 62373
Keksinnön mukaisen kalanterin toiminta superkalanterina voidaan toteuttaa kahtena rakenteellisena ja toiminnallisena varianttina.
1) Superkalanterointi suoritetaan pelkästään pehmeissä nipeissä.
2) Superkalanteroinnin tehostamiseksi rainaa käsitellään yhdessä kovassa nipissä ennenkuin se johdetaan paperitelojen muodostamiin pehmeisiin nippeihin.
Pehmeitä nippejä edeltävässä kovassa nipissä raina saadaan jonkin verran pehmitetyksi ja siinä olevat suuremmat epätasaisuudet eliminoiduksi ennenkuin varsinainen superkalanterointi alkaa. Näiden molempien esikäsittelyvaiheiden ansiosta rainan superkalanterointi on helpompaa kuin siinä tapauksessa, että kysymyksessä olisi "raaka" paperiraina.
Tämän keksinnön mukaisella kone-superkalanterilla rainaa käsitellään siis kuten su-perkalantereissa yleensäkin olennaisesti vain pehmeissä nipeissä kovien telojen välissä tapahtuvan rainan ajon rajoittuessa vain rainan läpivientivaiheeseen paperikoneen käyntiinlähdön yhteydessä silloin, kun paperikonetta seisokin tai käyntihäiriön jälkeen uudelleen käynnistetään. Yhtä kovaa nippiä ennen pehmeitä nippejä voidaan tosin yllä esitetyn mukaisesti käyttää.
Tämän keksinnön mukaisesti kone-superkalanteri koostuu samalla tavalla kuin Fi-hakemuksen 761764 mukainen kalanterikin kovista teloista, jotka päällekkäin sijoitettuina muodostavat tavanomaista konekalanteria vastaavan pystysuoran tela-pinon sekä pehmeistä teloista, jotka on sijoitettu siten, että niitä on yksi pari yhtä kovaa telaa vastassa.
Sopivimmin tähän kalenteriin kuuluu neljä kovaa telaa, joista vähintään kolme on samassa pystytasossa muodostaen telapinon sekä neljä pehmeää telaa. Kovien telojen pinossa on ylätela, kaksi välitelaa ja alatela. Pehmeät telat on sijoitettu pa-rittain välitelojen tuntumaan.
Keksinnön mukainen kone-superkalanteri toimii seuraavalla tavalla. Paperikoneen lähtiessä käyntiin kovat telat ovat nippikosketuksissa toisiinsa tavanomaisen konekalanterin tapaan. Pehmeät telat ovat sopivien kannatuslaitteiden varassa telapinon ulkopuolella olematta nippikosketuksessa koviin teloihin.
Rainan läpivienti tapahtuu samoin kuin tavanomaisessa konekalanterissa tavalla, joka on ammattimiehelle sinänsä tunnettu. Läpivientivaiheessa rainan kulkusuunnassa ensimmäinen ja viimeinen pehmeä tela voivat toimia rainan ohjausteloina.
6 62373
Senjälkeen kun rainan häiriötön kulku kalanteripinon kautta on saatu vakiinnutetuksi, pehmeät telat saatetaan nippikosketukseen välitelojen kanssa. Samalla kun pehmeät nipit muodostetaan, kovat telat siirretään erilleen toisistaan välin päähän niin, että raina tulee kulkemaan ainoastaan neljän peräkkäisen pehmeän nippikohdan kautta, joissa rainan kiilloitus tapahtuu.
Keksinnön erään edullisen sovellutusmuodon mukaisesti kovien telojen muodostamassa pinossa välitelat on varustettu kumpikin omalla käyttölaitteellaan ja niiden pyörimisnopeudet ovat säädettävissä toisistaan riippumatta. Tämä tekee mahdolliseksi rainan kireyden säädön toisen ja kolmannen nipin välillä. Väliteloja vastaan toimivat pehmeät telat on sopivimmin kukin varustettu omalla käytöllään tai niitä käytetään hihnan välityksellä väliteloista.
Kumpaakin välitelaa vastaan toimivan pehmeän telaparin telat sijaitsevat edullisimmin symmetrisesti kyseisen välitelan keskipisteen suhteen.
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisen piirustuksen kuvioissa esitettyihin keksinnön eräisiin sovellutusesimerkkeihin, joiden yksityiskohtiin keksintöä ei ole rajoitettu.
Kuvio 1 esittää sivukuvantona keksinnön mukaista kalanteria runkorakenteineen ja eri telojen kannatus- ja siirtolaitteineen.
Kuvio 2 esittää keksinnön mukaisen kalenterin telojen asemaa rainan läpivienti-vaiheessa.
Kuvio 3 esittää kuviota 2 vastaavalla tavalla telojen asemaa rainan kalanteroin-tia suoritettaessa.
Kuvio 4 esittää erästä toista keksinnön mukaista kalanteria, jonka telat ovat kalanterointiasennossa.
Kuviossa 1 esitetty konesuperkalanteri on sijoitettu paperikoneen yhteyteen siitä tulevaa rainaa W kalanteroimaan. Kalanterin runko muodostuu kahdesta pystypalkis-ta 20 ja 21 koneen kummallakin puolella. Pystypalkkien 20 ja 21 väliin on tuettu kalanteritelat, joista telat 11,12,13 ja 14 ovat superkalantereista sinänsä tunnettuja pehmeitä teloja esim. paperiteloja. Telat 15,16,17 ja 18 ovat konekalante-reista sinänsä tunnettuja kovapintaisia, esim. kokilliteloja. Kuvioiden 1,2 ja 3 mukaisesti kovat telat 15-18 on sijoitettu päällekkäin pinoon siten, että niiden akselit ovat samassa pystytasossa V-V. Välitelojen 16 ja 17 läpimitta on suurem- 7 62373 pi kuin kovan alatelan 15 ja kovan ylätelan 18. Kuvio 1 esittää telojen keskinäistä asentoa kalanterin toimiessa keksinnön mukaisesti superkalanterina jatkuvassa käynnissä. Tällöin kovien telojen 15,16,17 ja 18 väliset nipit S^,S2 ja ovat l i auki kun taas pehmeät telat 11,12,13 ja 14 ovat nippikosketuksessa väliteloja 16,17 vastaan muodostaen kalanteroimisnipit Ν^,Ν^,Ν^ ja N^. Rainan tuloa kalenteriin on merkitty viitteellä W. ja poistoa viitteellä W . Kuviossa 1 rainan tuloa W.
m out in ohjaa johtotela 10, jonka laakerikannattimet on kiinnitetty pystypalkkien 20 sivuun. Raina W poistuu kalanterista johtotelan 19 ohjaamana. Telan 19 laakerikannattimet on kiinnitetty kalanterin rungon pystypalkkien 21 ulkosivuun.
Kuvion 1 mukaisessa rakennemuodossa alin kova tela 15 on kiinteästi laakeroitu alustalle. Ylemmät kovat telat 16,17 ja 18 on kiinnitetty kääntyviin kannatus-varsiin 26,27 ja 28, jotka on kannattimilla 29 ja nivelakseleilla 30 kiinnitetty pystypalkkien 20 sisäsivuihin. Kovien telojen 15,16,17 ja 18 pystysuuntaista siirtoa varten on pystypalkkien 20 yläpäähän kiinnitetty voimalaitteet esim. kalvomoottorit 41, jonka varsi 42 on tuettu vipuvarteen 43. Kovien telojen 16,17 ja 18 kannatusvarret 26,27 ja 28 on yhdistetty voimalaitteisiin 41 pystyvarsilla 42 ja 44. Kalvomoottoreita 41 on esim. kaksi, yksi rungon kummassakin sivussa samoin kuin varsia 42,43 ja 44. Varsi 44 on piirretty kuvioon 1 kaaviollisesti pis-tekatkoviivoin. Pystyvarsien 44 ja kannatusvarsien 26,27,28 välillä on sellainen sovitus 45, että kalanteriteloja 16,17 ja 18 voimalaitteella 41 nostettaessa syntyy kalanteritelojen välille sopivimmin tasasuuruiset pystyraot Kovien nip- pien S^>S2 Ja ollessa suljettuna lepäävät telat 15,16,17 ja 18 varsiensa 26,27 ja 28 varassa vapaasti omalla painollaan toisiaan vasten.
Eräissä tapauksissa voi olla edullista, että alempi välitela 16 on kiinteästi laakeroitu, jolloin kannatusvarret 26 lisälaitteineen jäävät pois. Telojen 17 ja 18 nosto siten, että nipit ja S2 samanaikaisesti avautuvat, tulee tässä tapauksessa verraten yksinkertaiseksi. Alin tela 15 kuitenkin vaatii oman mekanisminsa telan nostoa ja laskua s.o. nipin avaamista ja sulkemista varten.
Pehmeiden kalanteritelojen 11,12,13 ja 14 kannattamiseksi on pystypalkkien 20 ja 21 sisäsivuissa vaakasuuntaiset ulokeosat 22,23,24 ja 25, joihin pehmeät telat 11-14 on kannatettu pystyvarsiparien 31,32,33 ja 34 välityksellä. Mainitut varret 31-34 on nivelöity ulkopäistään nivelakseleilla 35 vaakapalkkeihin 22,23, 24 ja 25. Kalanterinippien Ν^,^,Ν^ ja avaamiseksi, sulkemiseksi ja kuormittamiseksi on pystyvarsiparien 31,32,33 ja 34 vastakkain olevat päät yhdistetty vaakavarsipareihin 38 ja 39, jotka ovat puolestaan yhteydessä palkkien ulkosivui-hin kiinnitettyihin voimalaitteisiin, esim. kalvomoottoriin 36 ja 37. Varsiparit 38 ja 39 on yhdistetty varsien 31,32,33 ja 35 vastakkain oleviin päihin sellaisella 8 62373 sovituksella 40, että molempia varsia 31 ja 32 sekä 33 ja 34 voidaan kääntää samalla voimalaitteella 36,37. Koska paperitelat 11,12,13 ja 14 ovat joustavia ja täten niiden läpimitat vaihtelevat, on mainitun sovituksen kuitenkin oltava sellainen, että kukin pehmeä tela 11,12,13 ja 14 kuormittuu erillisesti. Tämän wok-si mainittu sovitus 40 käsittää vipuvarren 49, joka on keskikohdaltaan nivelellä 46 yhdistetty kuormitusvarsiin 38,39. Varsien 49 päät ovat niveltapilla ja pitkulaisella reiällä 47,48 tai muulla vastaavalla sovituksella yhdistetty pystyvarsi-parien 31,32,33 ja 34 ulkopäihin. Luonnollisesti voidaan kullekin pehmeälle telalle 11,12,13 ja 14 järjestää omat kuormituslaitteensa.
Seuraavassa selostetaan kuvioihin 2 ja 3 viitaten kuviossa 1 esitetyn kalenterin toiminta. Rainan W läpivientivaiheessa esim. paperikonetta käynnistettäessä ovat kalanteritelat kuvion 2 mukaisessa asemassa siten, että kalanterinipit Ν^,Ν^,Ν^ ja ovat auki ja näiden nippien kohdalla on vaakarako Δ^· Kovat nipit 8,,5.,8- ovat kiinni ja raina W ohjataan kulkemaan siten, että raina W. tulee ka-1 2’ 3 J J ’ in lanteriin pehmeän kalanteritelan 11A ohjaamana ja kulkee kovien telojen 15A-18A välisten nippien ja kautta. Viimeisestä nipistä raina W ohjataan peh meän telan 14A ohjaamana kalenterista ulos (W ). Sen jälkeen kun rainan W häiriötön kulku kalanteripinon kautta on saatu vakiinnutetuksi pehmeät kalanteritelat 11B,12B,13B ja 14B siirretään voimalaitteita 36 ja 37 käyttäen kuvion 3 esittämään positioon niin, että mainitut pehmeät telat tulevat nippikosketukseen kovien telojen 16B,17B kanssa muodostaen pehmeät nipit ja N^. Samalla kun mainitut pehmeät nipit ja muodostetaan, kovat telat 15A-18A siirretään voima- laitteita 41 käyttäen irti toisistaan niin, että niiden välille muodostuu pystyra-ko Δ^. Täten kuvion 3 mukaisesti kalenteri suorittaa pehmeillä nipeillään N^,^, ja rainan W superkalanterointia on-line toimintana. Kalanterin jälkeen raina V siirtyy tavanomaisesti rullauslaitteelle.
Välitelat 16 ja 17 on varustettu omalla käyttölaitteellaan, samoin edullisesti myös pehmeät kalanteritelat 11,12,13 ja 14, joskin nämä voivat saada käyttönsä esim. hihnavälityksellä väliteloista. Telojen 16 ja 17 pyörimisnopeudet ovat säädettävissä toisistaan riippumattomasti siten, että rainan kireyden säätö tulee mahdolliseksi toisen ja kolmannen nipin Nj ja välillä siten, ettei rainan W venymisestä aiheutuvaa "pussi"-muodostusta tällä kohtaa pääse esiintymään.
Kuvioiden 1,2 ja 3 mukaisesti pehmeät telat 11,12,13 ja 14 on siten sijoitettu, että telat 11 ja 13 sekä 12 ja 14 sijaitsevat pareittain välitelojen 16 ja 17 vastakkaisilla puolilla symmetrisesti välitelojen akselin suhteen. Tällä on tarkoituksena se, että nippikuormitukset nipeissä sekä ja kumoavat vastak- 9 62373 kaissuuntaisina toisensa aiheuttamatta teloihin 16 ja 17 taipumia. Kuvioissa 2,3 ja 4 on pehmeitä teloja merkitty vinoristillä. Se että tela on varustettu käyttölaitteella on indikoitu telan akselin kohdalle merkityllä sektoriympyrällä.
Kuvio 4 esittää kalenteria eräänä keksinnön mukaisena toimintavarianttina, jossa kalanterin kovien ja pehmeiden telojen asema vastaa superkalanteroinnin suoritusta. Tämä ratkaisu poikkeaa kuvioista 1-3 siinä, että kova tela 18c on sijoitettu siten, että se muodostaa välitelan 17c kanssa kovan nipin Nq ennen pehmeitä teloja 11c ja 13c. Kuvion 4 esittämän rakennevaihtoehdon mukaisesti ylempää väli-telaa 17c vastaan muodostetaan siten superkalanterointia varten yhteensä kolme nippiä, joista yksi on kova nippi Nq ja kaksi muuta ovat pehmeitä nippejä N^ ja Nj, joista viimeksimainitut muodostuvat telojen 11c ja 13c puristuessa telaa 17c vastaan. Alemman välitelan 16c osalta kuvion 4 rakenne on samanlainen kuin kuvioissa 1-3, toisin sanoen pehmeät telat 12c ja 14c muodostavat pehmeät superkalante-rointinipit ja alemman välitelan 16c kanssa.
Nippien Nq,N^ ja Nj keskinäinen asema on valittava siten, että nippikuormitukset kompensoivat toisensa, jotta välitelalle 17c ei aiheutettaisi tarpeentonta taipumaa. Yksinkertaisin rakenne on sellainen, jossa pehmeä tela 11c ja siten nippi sijaitsee kovien telojen 17c-15c muodostaman pinon vertikaalitasossa V'-V' kun taas kovan telan 18c ja pehmeän telan 13c välitelaa vastaan muodostamat nipit No ja N2 sijaitsevat symmetrisesti tämän vertikaalitason V’-V' suhteen. Tämä edellyttää, että kalanterointikuormitukset nipeissä N ja ^ ovat yhtä suuret.
Tämän rakenneratkaisun toiminta siinä vaiheessa, jolloin kalanterointia alettaessa raina viedään kalanterin läpi, on samanlainen kuin kuvioiden 1-3 esittämissä rakenteissa. T^mä merkitsee sitä, että pehmeät nipit N^-N^ ovat rainan päällevien-tivaiheessa avattuina ja nipit Nq,S2 ja suljettuina. Nippi Nq kuviossa 4 vastaa siis nippiä kuvioissa 1-3.
Ratkaiseva ero kuvion 4 ja kuvioiden 1-3 mukaisten kalanterirakenteiden toiminnassa on se, että kuvion 4 mukaisesti kovaa nippiä Nq käytetään hyväksi myös jatkuvassa toiminnassa suoritettaessa superkalanterointia. Tarkoituksena on se, että kovan nipin Nq avulla rainassa olevat suuremmat epätasaisuudet saadaan eliminoiduiksi, jolloin superkalanterointi pehmeissä nipeissä helpottuu ja tehostuu.
Edellä esitetyn kuvioiden 1-3 mukaisesti ovat kovat nipit S esitetty avatuiksi superkalanterointia suoritettaessa. Kuitenkin voidaan eräissä tapauksissa kalenteria käyttää myös niin, että viimeinen kova nippi telojen 15 ja 16 välissä pidetään kevyesti kiinni kuitenkin niin, ettei rainan laikkuuntumista tai mustu-

Claims (12)

10 62373 mistä pääse syntyinään. Edellä mainittu toiminta saadaan aikaan helposti sellaisessa tapauksessa, että alempi välitela 16 on kiinteästi laakeroitu ja alinta kovaa telaa kuormitetaan sitä vastaan. Seuraavassa esitetään patenttivaatimukset, joiden määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa keksinnön eri yksityiskohdat voivat vaihdella.
1. Paperin kalanteroimismenetelmä, jossa käytetään joukkoa kovia kalanteriteloja (15,16,17,18) ja joukkoa pehmeitä teloja (11,12,13,14), jotka on sovitettavissa muodostamaan mainittujen kovien telojen kanssa pehmeitä superkalanterinippejä (Ν^,Ν^Ν^,Ν^), tunnettu siitä, että sekä mainittuja kovia teloja (15,16, 17.18) että pehmeitä teloja (11,12,13,14) siirretään keskenään siten, että rainaa läpivietäessä (kuvio 2) kovien telojen (15,16,17,18) väliset kovat nippikohdat (S^jS^jS^jS^) suljetaan ja superkalanterinipit (Ν^,Ν^Ν^,Ν^) avataan ja että jatkuvan superkalanteroinnin suorittamiseksi mainitut kovat nippikohdat (S^,S2,S.j) avataan ja superkalanterinippikohdat (N1,N2,Ν^,Ν^) suljetaan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainittua superkalanterointia tehostetaan yhdellä kovalla nipillä (N ) ennen superkalanteroinnin suoritusta. 1 Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukaisen menetelmän toteuttamiseen tarkoitettu paperin kalanteri, joka on tarkoitettu paperi- tai kartonkikoneeseen välittömästi liitettäväksi ja toimivaksi ns. konesuperkalanterina ja joka käsittää joukon kovia kalanteriteloja (15,16,17,18), joka on sovitettu päällekkäin muodostamaan telapi-non (15,16,17,18;15,16B',17B’) ja joukon pehmeitä teloja (11,12,13,14), jotka on sovitettavissa muodostamaan mainittujen kovien telojen kanssa pehmeitä superkalan-terinippejä (Ν^,Ϊ^,Ν^,Ν^)* tunnettu siitä, että sekä kovat telat (15,16, 17.18) että pehmeät telat (11,12,13,14) on sovitettu sellaisten voimalaitteilla (38,39,41) varustettujen kannatuslaitteiden (16-35) varaan, että rainaa läpivietäessä (kuvio 2) kovien telojen (15,16,17,18) väliset kovat nippikohdat (S^.S^S^.S^) ovat suljettavissa ja superkalanterinipit (Ν^,Ν^Ν^,Ν^) avattavissa ja että mainittuja laitteita (26-35,38,39,41) käyttäen kalanteroinnin suorittamiseksi ovat mainitut kovat nippikohdat (S^,S2,Sj) avattavissa ja superkalanterinippikohdat (N^,N2,N^,N^) suljettavissa. 62373
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen kalanteri, tunnettu siitä, että kovia kalanteriteloja (15-18) on olennaisesti samassa pystytasossa (V-V,V'-V') vähintään kolme päällekkäin ja että kovista teloista on kaksi alimman telan (15;15C) yläpuolella sijaitsevaa telaa (16,17) halkaisijaltaan alinta telaa (15;15C) suurempia.
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen kalanteri, tunnettu siitä, että kalanteriin kuuluu neljä pehmeätä telaa (11,12,13,14), jotka on sovitettu muodostamaan pehmeät nipit (Ν^,Ν,^,Ν^,Ν^) kovien telojen (15-18) muodostamassa pinossa olevien välitelojen (16 ja 17) kanssa.
6. Patenttivaatimuksen 3,4 tai 5 mukainen kalanteri, tunnettu siitä, että kalanterin yksi kova tela (18C) on sovitettu siten, että se muodostaa kalenterin ylemmän välitelan (17C) kanssa kovan nipin (Nq) ennen kalanterin pehmeitä nippejä (Νχ,Ν2,Ν3,Ν4) (kuvio 4).
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen kalanteri, tunnettu siitä, että ylempää kovaa välitelaa (17C) vastaan toimii kaksi pehmeätä telaa (11C ja 13C), jotka muodostavat kaksi pehmeätä nippiä (N^ ja N2) sanotun kovan nipin (Nq) lisäksi (kuvio 4).
8. Patenttivaatimusten 3-7 mukainen kalanteri, tunnettu siitä, että pehmeät nipit (N^ ja N2 sekä ja N^) sijaitsevat parittain symmetrisesti kovien telojen akseleiden kautta asetetun pystytason (V-V) suhteen.
9. Patenttivaatimusten 3-8 mukainen kalanteri, tunnettu siitä, että pehmeät nipit (N^ Ja N2 sekä ja N^) ovat parittain vastakkain kovien välitelojen (16 ja 17) akseleiden suhteen.
10. Patenttivaatimusten 3-9 mukainen kalanteri, tunnettu siitä, että ka-lanteripinon kovat välitelat (16 ja 17) on kumpikin varustettu omalla kierrosluku-säätöisellä käyttölaitteellaan niin, että rainan (W) kireys toisen (N2) ja kolmannen nipin (N^) välillä on säädettävissä.
11. Patenttivaatimusten 3-10 mukainen kalanteri, tunnettu siitä, että kovien telojen muodostaman kalanteripinon alin tela (15) tai toiseksi alin tela (16) on laakeroitu kiinteästi alustalleen ja että muut kovat telat (17 ja 18) on laakeroitu kannatusvarsiin (26,27 ja 28) tai vastaaviin, jotka ovat voimalaitteella (41,42,43,44,45) nostettavissa ja laskettavissa kovien nippikohtien (S^,S2 ja S^) avaamista ja sulkemista varten.
12. Patenttivaatimuksen 3-11 mukainen kalanteri, tunnettu siitä, että mai- 12 62373 nitut pehmeät kalanteritelat (11,12,13,14) on laakeroitu kannatusvarsien (31,32, 33,34) varaan, jotka kannatusvarret ovat sopivimmin olennaisesti pystysuuntaisia ja että mainittuihin kannatusvarsiin (31,32,33,34) on sovitettu vaikuttamaan voimalaitteet (36,37,38,39,40), joilla mainitut pehmeät nipit (Ν^,^,Ν^,Ν^) ovat avattavissa rainaa (W) läpivietäessä ja vastaavasti suljettavissa ja kuormitettavissa kalanterointia suoritettaessa. 13 62373
FI793201A 1979-10-15 1979-10-15 Foerfarande foer kalandrering av papper och kalander som tillaempar foerfarandet FI62373C (fi)

Priority Applications (7)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI793201A FI62373C (fi) 1979-10-15 1979-10-15 Foerfarande foer kalandrering av papper och kalander som tillaempar foerfarandet
US06/192,026 US4326456A (en) 1979-10-15 1980-09-29 Method and apparatus for calendering paper webs or the like
EP80106192A EP0027621A1 (en) 1979-10-15 1980-10-10 Paper calender
CA000362205A CA1145985A (en) 1979-10-15 1980-10-10 Method and apparatus for calendering paper webs
NO803069A NO803069L (no) 1979-10-15 1980-10-14 Fremgangsmaate og anordning for kalandrering av papir og lignende.
BR8006622A BR8006622A (pt) 1979-10-15 1980-10-14 Processo para a calandragem de papel e calandra para papel
JP14423980A JPS5663094A (en) 1979-10-15 1980-10-15 Calendering method of paper and calender apparatus

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI793201 1979-10-15
FI793201A FI62373C (fi) 1979-10-15 1979-10-15 Foerfarande foer kalandrering av papper och kalander som tillaempar foerfarandet

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI793201A FI793201A (fi) 1981-04-16
FI62373B true FI62373B (fi) 1982-08-31
FI62373C FI62373C (fi) 1982-12-10

Family

ID=8512955

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI793201A FI62373C (fi) 1979-10-15 1979-10-15 Foerfarande foer kalandrering av papper och kalander som tillaempar foerfarandet

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4326456A (fi)
EP (1) EP0027621A1 (fi)
JP (1) JPS5663094A (fi)
BR (1) BR8006622A (fi)
CA (1) CA1145985A (fi)
FI (1) FI62373C (fi)
NO (1) NO803069L (fi)

Families Citing this family (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI62374C (fi) 1980-05-22 1982-12-10 Valmet Oy On-machine superkalander foer papper eller motsvarande
FI65106C (fi) * 1980-06-10 1984-03-12 Valmet Oy On-machine superkalander foer en pappersmaskin
DE3201635C2 (de) * 1982-01-20 1984-02-16 Küsters, Eduard, 4150 Krefeld Kalanderanordnung
DE3216182C2 (de) * 1982-04-30 1994-02-24 Kleinewefers Gmbh, 4150 Krefeld Kalander für Papier- und andere Materialbahnen
GB2141692A (en) * 1983-06-20 1985-01-03 Hewlett Packard Co Friction roller pair for moving paper and the like
US4670102A (en) * 1986-01-08 1987-06-02 Westvaco Corporation Tandem calender
FI80109B (fi) * 1987-04-28 1989-12-29 Valmet Paper Machinery Inc On-machine kalander foer pappersmaskin samt foerfarande foer slutbearbetning av pappersbana.
DE3821027A1 (de) * 1988-06-22 1989-12-28 Kuesters Eduard Maschf Kalanderanordnung
FI86092C (fi) * 1989-11-27 1992-07-10 Valmet Paper Machinery Inc Kalander avsedd foer on-line anslutning till en pappersmaskin.
FI87590C (fi) * 1990-10-11 1998-02-17 Valmet Corp Kalander i pappers- eller kartongmaskin
US5215008A (en) * 1991-10-24 1993-06-01 Kartovaara Ilkka K Calendering machine for testing paper
DE4417760C2 (de) * 1994-05-20 1999-03-25 Voith Sulzer Papiermasch Gmbh Preßvorrichtung
DE19729531C2 (de) 1997-07-10 2002-12-12 Voith Paper Patent Gmbh Papierkalander
US6352022B1 (en) * 1999-08-12 2002-03-05 Stora Enso North America Web calendering method and apparatus
ATE270728T1 (de) * 2001-03-22 2004-07-15 Kuesters Eduard Maschf Kalander
US20040123966A1 (en) * 2002-04-11 2004-07-01 Altman Thomas E. Web smoothness improvement process
FI121084B (fi) * 2004-12-01 2010-06-30 Metso Paper Inc Menetelmä ja sovitelma kuituradan käsittelemiseksi
DE102015106045B3 (de) * 2015-04-21 2016-08-11 Andritz Küsters Gmbh Kalander

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI54359C (fi) * 1972-12-22 1979-07-05 Valmet Oy Kalander foer anvaendning vid glaettning av en pappersbana
FI58801C (fi) * 1976-06-17 1981-04-10 Valmet Oy Till en pappersmaskin hoerande sk superkalander

Also Published As

Publication number Publication date
FI62373C (fi) 1982-12-10
EP0027621A1 (en) 1981-04-29
FI793201A (fi) 1981-04-16
CA1145985A (en) 1983-05-10
BR8006622A (pt) 1981-04-22
JPS5663094A (en) 1981-05-29
NO803069L (no) 1981-04-21
US4326456A (en) 1982-04-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI62373B (fi) Foerfarande foer kalandrering av papper och kalander som tillaempar foerfarandet
FI62874B (fi) Pappers kalander
EP0718435A2 (en) Apparatus for drying a web
FI65106B (fi) On-machine superkalander foer en pappersmaskin
US5131324A (en) Calender device for on-line connection to a paper machine
JPH0411676B2 (fi)
FI58801B (fi) Till en pappersmaskin hoerande sk superkalander
FI62374C (fi) On-machine superkalander foer papper eller motsvarande
FI80109B (fi) On-machine kalander foer pappersmaskin samt foerfarande foer slutbearbetning av pappersbana.
US5144758A (en) Apparatus for drying a web
FI72159B (fi) Kompakt pressparti i pappersmaskin
EP1195464A2 (en) Dryer sections provided with intermediate calendering in a paper machine
SE451203B (sv) On-machine superkalander for papper
CA1328167C (en) Apparatus for drying a web
US2926600A (en) Method and means of supercalendering
CA2277428A1 (en) Calender for webs of paper or a similar material
FI75382C (fi) Pressparti utan pressugvals i pappersmaskin.
CA2557924A1 (en) Method and apparatus for producing calendered paper
JP2003508641A (ja) シューロール
WO2007082986A1 (en) A calendering method and a multiroll calender for producing either a glossy or matte-surfaced fibrous web
GB2241968A (en) Calender arrangement
JPH04281093A (ja) 抄紙機またはボール紙用抄紙機におけるカレンダ
FI117832B (fi) Menetelmä monitelakalanterissa ja monitelakalanterder
FI127336B (fi) Kiillotussylinterillä varustettu kuiturainakone
JP4526947B2 (ja) 段付きカレンダ

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: VALMET OY