FI62278B - Cementkomposition innehaollande sura formiater saosom paoskyndande tillsatser foer bindning och utveckling av haollfastheten samt ett foerfarande foer framstaellning av en saodan komposition - Google Patents

Cementkomposition innehaollande sura formiater saosom paoskyndande tillsatser foer bindning och utveckling av haollfastheten samt ett foerfarande foer framstaellning av en saodan komposition Download PDF

Info

Publication number
FI62278B
FI62278B FI793583A FI793583A FI62278B FI 62278 B FI62278 B FI 62278B FI 793583 A FI793583 A FI 793583A FI 793583 A FI793583 A FI 793583A FI 62278 B FI62278 B FI 62278B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
formate
cement
weight
sodium
calcium
Prior art date
Application number
FI793583A
Other languages
English (en)
Other versions
FI793583A (fi
FI62278C (fi
Inventor
David Berry
Brian David Black
Peter Kirby
Original Assignee
Bp Chem Int Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bp Chem Int Ltd filed Critical Bp Chem Int Ltd
Publication of FI793583A publication Critical patent/FI793583A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI62278B publication Critical patent/FI62278B/fi
Publication of FI62278C publication Critical patent/FI62278C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C04CEMENTS; CONCRETE; ARTIFICIAL STONE; CERAMICS; REFRACTORIES
    • C04BLIME, MAGNESIA; SLAG; CEMENTS; COMPOSITIONS THEREOF, e.g. MORTARS, CONCRETE OR LIKE BUILDING MATERIALS; ARTIFICIAL STONE; CERAMICS; REFRACTORIES; TREATMENT OF NATURAL STONE
    • C04B24/00Use of organic materials as active ingredients for mortars, concrete or artificial stone, e.g. plasticisers
    • C04B24/04Carboxylic acids; Salts, anhydrides or esters thereof

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Ceramic Engineering (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Curing Cements, Concrete, And Artificial Stone (AREA)

Description

GSr*l ΓβΊ m,KUULUTUSJULKAISU /^90
MA lBJ UTLÄGG NINGSSKRI FT
JS® c (45) Patentti -y'nn: liy 10 10 1932
Patent ccddelnt ^ T ^ (51) Kv.fc?/int.c».3 C 04 B 13/24 793583 SUOMI —FINLAND (21) Pfnttlh>k«m» — Pfwtmtaknlng (22) Hakamliptlvl—AiwBknlnpdtf 15-11-79 ^ ^ (23) Alkupilvi—GlWfh«ttd«| 15 · H · 7 9 (41) Tullut luffriMkal —Bllvlt offemllg 16.05.80 PMwittl. ja rekisteri hellitin NlhOrtalp™ f. famLNIutam 31 · 08.82
Patent- och rejisterstyrelsen ' ' Amftkan utiagd octi uti.*krtfwn public··™! (32)(33)(31) Pyydetty «tuoHMui—e*j»rd prior»*·* 15-11.78
Englanti-England(GB) 44643/73 (71) BP Chemicals Limited, Britannic House, Moor Lane, London EC2Y 9BU,
Engl anti-Engl and(GB) (72) David Berry, Hull, North Humberside, Brian David Black, Willerby,
North Humberside, Peter Kirby, Beverley, Norht Humberside, Englanti-England(GB) (7*0 Oy Kolster Ab (5*0 Sementtikoostumus, joka sisältää happamia formaatteja kovettuuni s en ja lujuuden muodostumisen kiihdytinlisäaineina sekä menetelmä tällaisen koostumuksen valmistamiseksi - Cementkomposition innehällande sura formiater säsom päskyndande tillsatser för bindning och utveckling av hällfastheten samt ett förfarande för framställning av en sadan komposition
Keksintö koskee sementtikoostumuksia, jotka sisältävät kiihdytinseosta koostumuksen kovettamista ja nopeaa lujuudenmuo-dostusta varten ja jotka syövyttävät vähemmän terästä vahvistetussa betonissa kuin tavanomaiset kloridiperustäiset lisäaineet.
Keksintö koskee myös menetelmää tällaisten koostumusten valmistamiseksi.
Rakennusteollisuudessa käytetään lukuisia erilaisia perus-seoksia. Näihin kuuluvat yleisellä nimellä "hydrauliset sementit" tunnetut seokset, näitä sementtejä sisältävät betonit, joihin on sekoitettu hienojakoisia lisäaineita, esimerkiksi hiekkaa ja karkeampia lisäaineita sekä muurauslaastit ja rappauslaastit. Jälkimmäiset kaksi ovat sammutetun kalkin, hiekan ja veden seoksia. Kaikkein tärkeimpiä näistä ovat hydrauliset sementit, joihin kuuluvat port-landsementti, aluminaattisementti, sulfaattia kestävät sementit, 2 62278 kuonasementit (masuunikuonat, jota muodostuu valmistettaessa rautaaa kalkkikiven reaktion vaikutuksesta piidioksidin, alumiinioksidin ja muiden malmissa olevien aineosien sekä koksituhkan kanssa) ja paisuvat sementit (jotka paisuvat hieman hydrataation muutamien ensimmäisten vuorokausi en aikana niin, että betoni ei koskaan kutistu niiden mittojen alapuolelle, jotka sillä oli tukirakenteista poistettaessa ja sisältää se jauhetun sulfoaluminaattiklinkkerin ja portlandsement-tiklinkkerin seosta).
Hydrauliset sementit on määritelty sementeiksi, jotka pystyvät kovettumaan veden vaikutuksesta sementin aineosien kanssa. Portland-sementti on esimerkki hydraulisista sementeistä ja muodostuu se pääasiassa kalsiumsilikaatista. Tavallinen portlandsementti sisältää trikalsiumsilikaattia ja dikalsiumsilikaattia sekä vähäisen määrän trikalsiumaluminaattia ja tetrakalsiumaluminoferriittiä. Sekoitettaessa veden kanssa asettuu portlandsementti muutamissa tunneissa ja kovettuu viikkojen aikana. Alkukovettuminen aiheutuu veden ja trikalsiumaluminaatin vaikuttaessa toisiinsa. Jatkokovettuminen ja koheesiolujuuden muodostuminen aiheutuu veden ja trikalsiumsilikaa-tin vaikuttaessa toisiinsa. Molempiin vuorovaikutuksiin liittyy geelimäisen hydratoituneen tuotteen eroaminen sen ympäröidessä yksittäisiä osasia ja sitoessa ne toisiinsa.
Sementin hydrataatio on kemiallinen muutos, joka riippuu lämpötilasta. Koska ympäristön lämpötila vaihtelee jatkuvasti, tehokas tapa hydratoitumisnopeuden valvomiseksi on oleellinen hyvälaatuisen betonin saamiseksi. Tämä on erikoisen tärkeää talvella haluttaessa nopeutettua hydrataatiota lujuuden nopeaa muodostumista varten ja matalien lämpötilojen haitallisten vaikutusten estämiseksi. Nopeutettu kovettuminen on myös edullinen valmistettaessa esivalmistettuja betonikappaleita nopean poiston sallimiseksi muoteista ja valmistettaessa esisekoitettua betonia.
Ulkopuolista lämmitystä on ehdotettu käytettäväksi nopeaa hydrataatiota varten. Yleisempi käytäntö on kiihdyttimen, kuten kalsium-kloridin, lisääminen sementtiseokseen. Kalsiumkloridin etuna on halpa hinta ja on se tehokas kiihdyttäjä kovettumista ja lujuuden nopeaa muodostumista varten näissä koostumuksissa. Sitä käytetään kuitenkin vastahakoisesti sovellutuksissa, joissa sementtikoostumus joutuu kosketukseen metallin kanssa, kuten armeeratuissa ja esijännitetyissä betonissa,koska se vaikuttaa syövyttävästi teräkseen armee-rauksissa, erikoisesti suurihuokoisissa rakenteissa. Tä nän vuoksi 62278 brittiläisessä kansainyhteisössä on ehdotettu lain säädäntöä näiden kiihdyttimien käytön kieltämiseksi ja on tämä voimassa eräissä Euroopan maissa. Neutraalia kalsiumformiaattia on käytetty kloridivapaana ja vähemmän syövyttävänä vaihtoehtona kalsiumkloridille, erikoisesti käytettäessä korrosionestoaineiden kanssa. Kuitenkin neutraalin kal-siumformiaatin pääepäkohtana on sen vähäinen liukoisuus veteen (16 grammaa 100 grammaa kohti vettä, 14 paino-%), mikä usein rajoittaa sen käyttöä jauhemaisena. Liukoisuus on tärkeä tekijä, koska kiihdyttäjän jakautumisen tasaisuus sementtikoostumuksessa on oleellinen tekijä, jos epätasainen kovettuminen ja siitä aiheutuva jännitysten muodostuminen saatuihin rakenteisiin halutaan välttää.
Tämä vaikeus on poistettu käyttämällä happamia kalsiumformiaat-teja, kuten GB-patenttihakemuksessa n:o 1 551 656 on esitetty.
Nyt on havaittu, että näiden lisäaineiden liukoisuutta ja kovet-tumisominaisuuksia voidaan parantaa käyttämällä muita happamia for-miaatteja.
Keksinnön mukainen sementtikoostumus sisältää a) hydraulista sementtiä, sementtiä sisältävää betoniseosta, muurauslaastia tai rappauslaastia ja b) kiihdytinseosta.
Keksinnön mukaiselle sementtikoostumukselle on tunnusomaista, että kiihdytinseos sisältää hapanta ammonium-, natrium- tai kalium-formiaattia, jonka kationin moolisuhde formiaattianioniin on välillä 1:1,5 ja 1:5. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että komponenttiin, joka on hydraulista sementtiä, sementtiä sisältävää betoniseosta, muurauslaastia tai rappauslaastia lisätään happaman ammonium-, natrium- tai kaliumformaatin vesiliuosta, jossa formiaa-tissa kationin moolisuhde formiaattianioniin on välillä 1:1,5 ja 1:5.
Tässä määritellyt happamat formiaatit ovat happamia suoloja neutraalista kalsiumformiaatista poiketen. Tämän tyyppisiä happamia suoloja on kuvattu GB-patenttihakemuksessa n:o 1 505 388. Näitä happamia formiaatteja, joita voidaan käyttää esiteltävän keksinnön mukaisissa sementtikoostumuksissa, ovat natrium-, kalium- ja ammo-nium-kationien di-, tri-, tetra- ja pentaformiaatit, jolloin kationien moolisuhde anioneiden kussakin formiaatissa on vastaavasti 1:2, 1:3, 1:4 ja 1:5, sekä näiden seokset.
4 62278
Happamia formiaatteja voidaan muodostaa antamalla ylimäärän muurahaishappoa reagoida vastaavan kationin hydroksidin, karbonaatin tai bikarbonaatinkanssa. Täten natriumtetraformiaattia voidaan muodostaa antamalla muurahaishapon vesiliuoksen (85-paino-%, 4 moolia) reagoida natriumhydroksidin vesiliuoksen (47-paino-%, 1 mooli) kanssa vesiliuoksen muodostamiseksi. Tämä liuos voidaan sopivasti valmistaa suurempaan kuin 68-paino-%:seen happaman formiaatin pitoisuuteen, vaikkakin näiden happamien formiaattien liukoisuus veteen on vielä suurempi. Tämä liukoisuus on paljon suurempi kuin joko kalsiumtetraformiaatin(noin 22 paino-%, mikä vastaa 27,5 g kalsiumtetraformiaatin liukoisuutta 100 grammaa kohti vettä) tai kalsiumformiaatin (noin 14 paino-%). Vastaavan väkevyyden omaava happaman formiaatin liuos voidaan valmistaa myös lisäämällä muurahaishapon vesiliuosta (3 moolia) natriumformiaatin vesiliuokseen (1 mooli).
Esiteltävän keksinnön mukaisen happaman formiaatin lisääminen sementtiseokseen alentaa seoksen viskositeettia.Tämä on erittäin käyttökelpoinen etu erikoisesti haluttaessa pienen viskositeetin omaavia koostumuksia. Liaäksi tämä ominaisuus sallii käytetyn vesimäärän alentamisen valmistettaessa näitä koostumuksia parantaen sitei kiihdytys vaikutus ta.
Sementtikoostumukseen lisättävän happaman formiaatin määrä voi vaihdella välillä 0,2-5 paino-%,edullisesti välillä 0,2-3,5 paino-% koostumuksen perussementistä laskettuna. Hapan formiaatti lisätään sopivasti vesiliuoksena sekoitusmenettelyssä käytettyyn veteen vesimäärän riippuessa koostumukseen halutusta viskositeetista. Happamia formiaatteja voidaan lisätä sementtikoostumuksiin sellaisenaan tai yhdessä muiden neutraalien tai happamien formiaattien kanssa. Erikoisesti esiteltävän keksinnön mukaiset happamat formi-aatit käytettyinä yhdessä happamien kalsiumformiaattim tenssa, joita on esitetty GB-patentissa n:o 1 551 656, omaavat verrattain nopeita kovettumisominaisuuksia erikoisesti matalissa lämpötiloissa. Esimerkiksi natriumtetraformiaatin (moolisuhde kationi : formiaatti =1:4) ja kalsiumtetraformiaatin (moolisuhde kationi :formiaatti = 1:4) seos käytettynä kovettumisen kiihdyttäjänä betoniseoksessa 0-2°C lämpötilassa talviolosuhteita vastaten antoi 24 tunnin kuluttua puristuslujuuden, joka oli suurempi kuin mitä 5 62278 saavutetaan käytettäessä jompaakumpaa yksinään ja joka oli verrattavissa kalsiumkloridia sisältävän betoniin ilman jälkimmäisen syö-vyttäviä epäkohtia.
Happamia formiaatteja esiteltävän keksinnön mukaisissa koostumuksissa käytetään edullisesti vesiliuoksina, koska näiden happamien formiaattien suuri liukoisuus sallii lisäaineen tasaisen jakautumisen koostumuksen. Tämä liukoisuus ja tasainen jakautuminen ovat tärkeitä, jos näitä happamia formiaatteja lisätään kiinteinä aineina,koska vettä lisätään aina koostumuksiin jossakin vaiheessa ja kalsium-formiaatti pyrkii saostumaan käytettynä yksinään vaikuttaen tällöin haitallisesti rakenteiden lujuuteen. Esiteltävän keksinnön mukaisten kiihdyttävien lisäaineiden erikoisen merkittävä etu on,että toisin kuin kalsiumformiaattia käytettäessä näiden lisäaineiden vahingossa tapahtuva yliannostus ei vaikuta haitallisesti kiihdytyskykyyn heikentäen muodostunutta rakennetta.
Esiteltävän keksinnön mukaiset sementtikoostumukset voivat sisältää yhtä tai useampaa muuta tavanomaista lisäainetta happamien formiaattien lisäksi. Ne voivat esimerkiksi sisältää aineita korro-sion estämiseksi ja routimisen torjumiseksi, betonia nesteyttäviä aineita, pinta-aktiivisia tai kostuttavia aineita, inerttejä lisämateriaaleja kuten huokoisia täyteaineita, kuituja tä. pigmenttejä, hydraulisia sideaineita, lämpöä ja ääntä eristäviä aineita, synteettisiä hartseja ja lujitusaineita sekä hiekkaa.
Keksintöä esitellään edelleen seuraavien esimerkkien avulla.
Esimerkki 1
Seuraavassa esimerkeissä puristuslujuus mitattiin betonille, joka sisälsi yhdav paino-osan portlandsementtiä ja 4,5 paino-osaa täyteainetta, joka sisälsi 35 paino-% hiekkaa, 23 paino-% 10 millimetrin soraa ja 43 paino-% 20 millimetrin soraa.Käytetyn veden keskimääräinen suhde sementtiin oli 0,47:1, jolloin nimellislaskeumaksi saatiin 50 mm. Lisäaineet lisättiin betoniseokseen vesiliuoksina.
Betonin testiseoksia kaadettiin muotteihin 100 millimetrin testikuutioiden saamiseksi. Testikuutioita varastoitiin kovetus-tankissa ja puristuslujuudet mitattiin 24 tunnin, 2 vuorokauden, 3 vuorokauden ja 7 vuorokauden kuluttua.
Testattiin betoneja, jotka sisälsivät kalsiumkporidia, kalsiumformiaattia ja natriumtetraformiaattia. Keskimääräiset puristuslujuudet on esitetty seuraavassa taulukossa I yhdessä tulosten kanssa.
6 62278 jotka saatiin betonille, joka ei sisältänyt lisäaineita. Lisäaineen pitoisuus on ilmoitettu neutraalin tai happaman suolan paino-% kuivan sementin painosta laskettuna esimerkiksi 1,5 % natriumtet-raformiaattia vastaa 68,5 paino-%:sen natriumtetraformiaatin liuoksen 2,2 paino-%:n lisäystä.
Taulukko I
2
Lisäaine Suolan tai happaman Puristuslujuus N/mm suolan pitoisuus (paino-% kuivasta 24 h 2 vrk 3 vrk 7 vrk sementistä
Ei 13,8 28,0 33,4 45,8
Kalsiumkloridi 1,5 21,6 33,0 37,2 46,0
Kalsium formiaatti 1,5 16,0 28,8 33,6 45,2
Natriumtetraformiaatti 1,5 17,0 30,4 35,0 45,0 " 1,0 16,7 28,0 33,0 43,6 " 0,5 14,3 29,0 35,6 45,8
Kuten taulukon I tuloksista voidaan havaita, paino-%;na laskettuna, betonien puristuslujuus valmistettuna käyttäen 1 % natrium-tetraformiaattia vastaa lujuutta, joka saadaan käytettäessä 1,5 % kalsiumformiaattia.
Taulukon II tulokset osoittavat lisäksi, että käytettäessä esiteltävän keksinnön mukaisia tetraformiaatteja kiihdyttävinä lisäaineina, alenevat annostusmäärät lähes neljännekseen kalsiumtet-raformiaatin määristä. Tämä alentunut annosmäärä ja esiteltävien happoformiaattien suurempi liukoisuus eivät pelkästään aiheuta säästöjä vähentyneiden pakkaus-, käsittely- ja kuljetuskustannusten suhteen vaan myös todella käytetyssä happaman formiaatin määrässä.
7 62278
Taulukko II
Kalsiumtetraformiaatin ja natriumtetraformiaatin vertaileva tutkimus
Kalsiumtetraformiaatti* Natriumtetraform - miaatti
Liuoksen väkevyys 21,5 % 68 %
Tiheys 1,1 1,3
Annosmäärä 1 S aktiivista aineosaa 1 % aktiivista aine- sementin painosta 2,11 lit- osaa sementin raa/50 kg sementtiä painosta 0,57 litraa/50 kg sementtiä x vertailutestit
Esimerkit 2-5
Seuraavissa esimerkeissä mitattiin puristuslujuudet betonille, joka sisälsi yhden paino-osan tavallista portlandsementtiä ja 4,5 paino-osaa täyteainetta, joka sisälsi 34 paino-% hiekkaa, 23 pai-no-% 10 millimetrin ja 43 paino-% 20 millimetrin soraa. Käytetyn veden keskimääräinen suhde sementtiin oli 0,47:1, jolloin nimellis-laskeumaksi saatiin 50 mm. Kiihdyttäjät lisättiin betoniseokseen vesiliuoksina.
Betonitestiseoksia kaadettiin muotteihin 100 mm testikuutioi-den saamiseksi. Testikuutioita varastoitiin kovetustankissa ja puristuslujuudet mitattiin aikavälein, jotka olivat 16 tunnista 7 tai 28 vuorokauteen.
Kiihdyttäjän pitoisuus on ilmaistu neutraalin tai happaman suolan paino-%:teinä kuivan sementin painosta laskettuna, esimerkiksi 1,5 % natriumtetraformiaattia vastaa 68,5-paino-%:sen natriumtetra-formaattiliuoksen 2,2 paino-%:n lisäystä.
Esimerkki 2 Tässä esimerkissä testattiin ympäristön lämpötilassa valmistettuja betoneja, jotka sisälsivät kalsiumkloridia, kalsiumformaattia ja eri pitoisuuksina käytettyä natriumtetraformiaattia. Seuraavassa taulukossa III on esitetty keskimääräiset puristuslujuudet lausuttuina prosentteina betonin lujuudesta, jossa ei käytetty kiihdyttäjä (vertailunäyte).
\ 8 62278
Taulukko III
t
Puristuslujuus prosentteina vertailusta 16 h 24 h 48 h 72 h 7 vrk 28 vrk 1.57. CaCl2 266 157 118 111 100 100 1.57. Ca—formiaattia 175 ll^> 103 101 99 95 ^57. Na-tetraformi- 200 12^ 106 105 99 ' 96 aattia { ^07. Na-tetraformi- 173 121' 102 99 96 91 aattia 0.57. Na-tetraformi- 57 104 101 107 100 101 aattia 3·07· Na-tetraformi- 120 io4 104 110 101 99 aattia | Nämä tulokset osoittavat, että puristuslujuuden nopeutuminen on yhtä hyvä käytettäessä 1,0 % natriumtetraformiaattia kuin mikä saavutetaan käytettäessä 1,5 % kalsiumformiaattia. Käytettäessä jopa 3-kertainen yliannos (3,0 % lisäys) natriumtetraformiaattia ei havaittu haitallista vaikutusta puristuslujuuteen. Tämä tärkeä var-muusvara,jos ammattitaidottomat käyttävät kiihdyttimiä.
Esimerkki 3 Tässä esimerkissä testibetonit valmistettiin 0-2°C lämpötilassa vastaamaan talviolosuhteita ja sisälsivät ne kalsiumkloridia, kalsiumformiaattia, natriumdiformiaattia, natriumtetraformiaattia ja natrium/kalsiumtetraformiaattiseosta, joka sisälsi ekvimolaariset määrät natriumtetraformiaattia ja kalsiumtetraformiaattia. Seuraa-vassa taulukossa IV on jälleen esitetty puristuslujuudet prosentteina betonin puristuslujuudesta, joka ei sisällä lisäaineita.
9 62278 3 ,i<t Γ) ΟΊ oi -t co n P Mj oof'i'-1 ^ O' «1 >i .—< .—< —i <-·
3 I
>—i r* •H — —* 3 1
-P
M O' « oo h <r σ' m ^ <J\ Oi ^ Oi o~ > a\ ^ ^ 3 (N | 3 i" •H — ^ i --------- 1 — · "" 1 ·~~ o p
P vt Q Ό 00 Ό UH
3 CO -3 00 Ό f'- —* (J) r-i r-i —I < —<
co A
o M a>
Qi AtL.-—-—-
CO
3 I
2 CO o O O O oo ro A ro in m ui uh <o
3 Ό ro vt es Ό M
<H TT
CO CN
3..........
p
CO
•H
M a OOOO O O
o o uh o o o ö H rH ^ O ----
M
X. I I
3 +·> «-«H
r—I 3 dP(Ö 3 m —&
3 ·Η CO (C
H g 33 C
k 3HS
O CO4-I4- 4-1 -H3-P vt σ' 0s- m —t 00 (U o r» co 00 co 3 +J£*! ' · · ' ·
O -HOto i-< O O O O
3 CU0 3 •H -H pH rH S3 pH 033 O tH>4J Ό l-HCO
0 -H30 fr -0*3_______ f , ! k li i- 1 0¾ ifcJ II tiä >i m -p c -e-p S g -ö -p
ό ·> o-^l IS s«8 IS
a ™ 4h 3 .3H .3.2 .3 a .3 .2 'H mm to ä h y 3 3-öp-Ph hj +j hm· « <3 ucg!SS^ g 5 3 «8 «ν’ fv· jv· s-; sv* εν·
m uh O O O. O
r**4 rH »Ή tH o-t *—* 62278 ίο
Tulokset osoittavat/ että puristuslujuuden nopeutuminen käytettäessä 1,0 % natriumdiformiaattia ja 1,0 % natriumtetraformiaattia 0-2°C lämpötilassa on samaa suuruusluokkaa, kuin mitä saavutetaan käytettäessä 1,5 % kalsiumformiaattia. Natrium/kalsiumformiaatin seos antoi puristuslujuuden, joka on verrattavissa jopa kalsiumkloridia sisältävän betonin lujuuteen 24 tunnin kuluttua, mikä osoittaa ilmeisen edun saavutettavuuden käytettäessä happaman natrium/kalsiumformiaatin seosta talvilämpötiloissa valmistetussa betonissa.
Esimerkki 4
Natriumtetraformiaatin vaikutus betonissa käytettyjen teräslu-jitteiden syöpymisen määrättiin sähkökemiallisesti. Lujiteteräs (standardi BS.4483:1969) polarisoitiin potentiodynaamisesti kyllästetyissä kalsiumhydroksidiliuoksessa, jotka sisälsivät kalsiumkloridia, kalsiumformiaattia, natriumtetraformiaattia ja kahta hapanta kalsiumformiaattia, jotka on esitetty brittiläisessä patentissamme n:o 1 551 656.
Käytetyt elektrodit olivat 6 mm läpimittaisia terästankoja (BS.4483:1969) niiden pituus oli 25 cm ja niiden toinen pää oli hiottu 5 mm läpimittaiseksi noin 1 cm pituudelta. Jokainen hiottu pää märkäkiilloitettiin 600 mesh-luvun hiomajauheella ja tangon loppuosa merkittiin käyttäen Interprinol bitumimaalia. Kalsiumhyd-roksidia käytettiin tukielektrolyyttinä, koska se vastaa likimain tavallisen portlandsementistä valmistetun betonin huokosissa olevaa elektrolyyttiä.
Teräselektrodit polarisoitiin potentiodynaamisesti niiden lepo-potentiaalista (E ) 5 minuutin upottamisen jälkeen liuokseen 0,8 V
XV
potentiaaliin (SCE). Tämä suoritettiin potentiostaatilla käyttäen jännitepyyhkäisygeneraattoria ja potentiaali/virran logaritmi piirrettiin suoraan X-X-piirturin avulla. Jokaisessa tapauksessa pyyhkäisy-nopeus oli 50 mV/min huoneenlämpötilassa ja levossa olevassa liuoksessa. Saadut potentiodynaamiset polarisaatiokäyrät on esitetty kuviossa 1.
Voidaan havaita, että natriuntetraformiaatti, kalsiumformiaatti, kalsiumtriformiaatti ja kalsiumtetraformiaatti tukivat lujiteteräksen normaalia passiivista/transpassiivista käyttäytymistä kyllästetyssä kalsiumhydroksidiliuoksessa niiden pitoisuuden ollessa 10 grammaa litraa kohti, mutta kalsiumkloridi aiheutti pistesyöpymistä pitoisuuksilla, jotka olivat suurempia kuin 0,782 g/1 (500 ppm Cl ): (Piste- 11 62278 syöpyminen alkamiselle on ominaista virtatiheyden nopea kasvu, jos etenemistä ilmenee). Nämä tulokset osoittavat että natrium-tetraformiaattia voidaan lisätä määrinä, jotka ylittävät runsaasti 1,5 paino-% sementistä, betoniin, joka on valmistettu tavallisesta portlandsementistä ilman haitallista vaikutusta lujitukseen.
Esimerkki 5 Tässä esimerkissä natriumteraformiaattia sisältävän betoniin syövyttävyys tutkittiin kvalitatiivisesti. Kiilloitettuja ja rasvasta puhdistettuja lyijyvapaita pehmytterästankoja (ulkoläpi-mitta 9 mm) sijoitettiin muotteihin, jotka sisälsivät tavallisesta portland-sementistä valmistettua betonia, 2,54 cm läpimittaisten kappaleiden saamiseksi. Nämä kappaleet sijoitettiin kaappiin, jossa vallitsi 90-95%;n suhteellinen kosteus ja 33°C lämpötila. Kolmen kuukauden kuluttua betoni rikottiin ja tangot tutkittiin. Niissä kappaleissa, jotka sisälsivät kalsiumformiaattia (1,5 % kuivan sementin painosta), natriumtetraformiaattia (1,5%) sekä ne, jotka eivät sisältäneet lisäainetta (vertailu), ei havaittu nopeutunutta syöpymistä, kun taas tangoissa, jotka olivat kalsiumkloridia sisältävissä kappaleissa (1,5%), esiintyi voimakasta pistesyöpymää.

Claims (5)

12 62278
1. Rakennusainekoostumus, joka sisältää a) hydraulista sementtiä, sementtiä sisältävää betoniseosta, muurauslaastia tai rappaus-laastia ja b) kiihdytinseosta, tunnettu siitä, että kiihdytin-seos sisältää hapanta ammonium-, natrium- tai kaliumformiaattia, jonka kationin moolisuhde formiaattianioniin on välillä 1:1,5 ja 1:5.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen rakennusainekoostumus, tunnettu siitä, että happamen formiaatin määrä on 0,2-5 paino-% laskettuna kuivan komponentin a) määrästä.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen rakennusainekoostumus, tunnettu siitä, että happamen formiaatin määrä on 0,2-3,5 paino-% laskettuna kuivan komponentin a) määrästä.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen rakennusaine-koostumus, tunnettu siitä, että kiihdytinseoksen hapan formi-aatti on natrium-, kalium- tai ammoniumkationin di-, tri-, tetra- tai pentaformiaatti.
5. Menetelmä patenttivaatimuksen 1 mukaisen rakennusainekoostu-rauksen valmistamiseksi, tunnettu siitä, että komponenttiin, joka on hydraulista sementtiä, sementtiä sisältävää betoniseosta, muurauslaastia tai rappauslaastia, lisätään happaman ammonium-, natrium-tai kaliumformiaatin vesiliuosta, jossa formiaatissa kationin moolisuhde formiaattianioniin on välillä 1:1,5 ja 1:5.
FI793583A 1978-11-15 1979-11-15 Cementkomposition innehaollande sura formiater saosom paoskyndande tillsatser foer bindning och utveckling av haollfastheten samt ett foerfarande foer framstaellning av en saodan komposition FI62278C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB7844643 1978-11-15
GB7844643 1978-11-15

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI793583A FI793583A (fi) 1980-05-16
FI62278B true FI62278B (fi) 1982-08-31
FI62278C FI62278C (fi) 1982-12-10

Family

ID=10501069

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI793583A FI62278C (fi) 1978-11-15 1979-11-15 Cementkomposition innehaollande sura formiater saosom paoskyndande tillsatser foer bindning och utveckling av haollfastheten samt ett foerfarande foer framstaellning av en saodan komposition

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4261755A (fi)
EP (1) EP0011485B1 (fi)
JP (1) JPS5571653A (fi)
AU (1) AU526190B2 (fi)
CA (1) CA1125793A (fi)
DE (1) DE2963904D1 (fi)
DK (1) DK479679A (fi)
FI (1) FI62278C (fi)
NO (1) NO150634C (fi)
NZ (1) NZ192046A (fi)
PT (1) PT70460A (fi)

Families Citing this family (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4328036A (en) * 1980-12-19 1982-05-04 The Dow Chemical Company High temperature expanding cement composition and use
US4419138A (en) * 1981-09-18 1983-12-06 Sandor Popovics Accelerator additive for cementitious compositions
SE452313B (sv) * 1983-04-19 1987-11-23 Johan Alexanderson Anvendning av byggnadsmaterial som avjemningsskikt
JPS61242938A (ja) * 1985-04-20 1986-10-29 株式会社 東京ボ−ス工業者 防凍、防錆モルタルまたはコンクリ−トの製造方法
US4769077A (en) * 1987-06-30 1988-09-06 Texas Industries, Inc. Cementitious grout patching formulations and processes
US4953620A (en) * 1989-08-14 1990-09-04 Atlantic Richfield Company Accelerating set of retarded cement
ES2121864T3 (es) * 1991-09-07 1998-12-16 Bando Kiko Co Maquina para cortar placas de vidrio por doblado.
NO300038B1 (no) * 1995-05-12 1997-03-24 Norsk Hydro As Fremgangsmåte for fremstilling av produkter inneholdende dobbelsalter av maursyre
FR2741616B1 (fr) * 1995-11-23 2000-03-10 Sandoz Sa Accelerateurs du ciment
DE19649478A1 (de) * 1995-12-22 1997-06-26 Bauer Wulf Dr Dispersionen und deren Einsatz in Betonmischungen
CA2208275A1 (fr) * 1997-08-04 1999-02-04 Ciments Francais Methode d'amelioration des resistances a court terme des betons
JP4128299B2 (ja) * 1999-03-29 2008-07-30 電気化学工業株式会社 セメント混和材及びセメント組成物
JP4128300B2 (ja) * 1999-03-30 2008-07-30 電気化学工業株式会社 セメント混和材及びセメント組成物
DE10064083C2 (de) * 2000-12-21 2003-07-03 Wacker Polymer Systems Gmbh Gips-Zusammensetzungen mit verbesserter Haftung auf Kunststoff- und Metalloberflächen
BR0213869A (pt) * 2001-11-09 2004-08-31 Basf Ag Processo para a preparação de formiatos de ácido fórmico, e, uso de formiatos de ácido fórmico
AR040415A1 (es) * 2002-07-12 2005-04-06 Basf Ag Preparaciones que contienen diformiatos y acidos carboxilicos de cadena corta, un procedimiento para su obtencion y su uso como alimento animal
DE10231891A1 (de) * 2002-07-12 2004-01-22 Basf Ag Zubereitungen, enthaltend Diformiate
DE10237379A1 (de) * 2002-08-12 2004-02-19 Basf Ag Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung von ameisensauren Formiaten und deren Verwendung
DE10237380A1 (de) * 2002-08-12 2004-02-19 Basf Ag Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung von ameisensauren Formlaten und deren Verwendung
DK1641350T3 (da) * 2003-06-24 2009-02-02 Basf Se Coatede præparater indeholdende mindst et hydroformiat
MX2015000834A (es) * 2012-07-20 2015-07-06 U S Concrete Inc Composiciones de concreto de secado acelerado y metodos de manufactura de las mismas.
CN107987813B (zh) * 2016-10-27 2020-08-11 中国石油化工股份有限公司 一种聚合物负载型促凝剂及其制备方法和水泥浆

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3210207A (en) * 1964-08-24 1965-10-05 Grace W R & Co Non-corrosive accelerator for setting of cements
FR1566705A (fi) * 1968-03-28 1969-05-09
US3619221A (en) * 1970-03-25 1971-11-09 Grace W R & Co Amine formate accelerator additives for portland cement compositions
GB1386081A (en) * 1971-02-15 1975-03-05 Celmac Ag Hydraulic cements
US3801338A (en) * 1972-07-10 1974-04-02 Fosroc Ag Cement additives
CH599066A5 (fi) * 1975-07-18 1978-05-12 Meynadier & Cie Ag
GB1505388A (en) * 1975-11-27 1978-03-30 Bp Chem Int Ltd Acid salt solutions
US4033782A (en) * 1976-03-23 1977-07-05 Martin Marietta Corporation Calcium aluminate cement compositions and mixes and method for preparing them
US4116706A (en) * 1977-07-01 1978-09-26 W. R. Grace & Co. Additive composition for hydraulic cement compositions
DD129070A1 (de) * 1976-12-17 1977-12-28 Eberhard Lang Verfahren zur herstellung fruehhochfester bindemittel
GB1551656A (en) * 1977-05-17 1979-08-30 Chemicals Ltd Cementitious compositions

Also Published As

Publication number Publication date
EP0011485B1 (en) 1982-10-20
NO150634B (no) 1984-08-13
AU526190B2 (en) 1982-12-23
NO793669L (no) 1980-05-19
NZ192046A (en) 1981-02-11
FI793583A (fi) 1980-05-16
DE2963904D1 (en) 1982-11-25
DK479679A (da) 1980-05-16
FI62278C (fi) 1982-12-10
PT70460A (en) 1979-12-01
CA1125793A (en) 1982-06-15
EP0011485A1 (en) 1980-05-28
AU5256779A (en) 1980-05-22
NO150634C (no) 1984-11-21
US4261755A (en) 1981-04-14
JPS5571653A (en) 1980-05-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI62278B (fi) Cementkomposition innehaollande sura formiater saosom paoskyndande tillsatser foer bindning och utveckling av haollfastheten samt ett foerfarande foer framstaellning av en saodan komposition
KR820000152B1 (ko) 내식성이 높은 콘크리이트의 제조방법
FI72962B (fi) Tillsatsblandning foer betong och bruk, foerfarande foer dess framstaellning och dess anvaendning.
US3210207A (en) Non-corrosive accelerator for setting of cements
KR910006892B1 (ko) 콘크리트 혼합물의 경화를 위한 액체 촉진제
US5211751A (en) Hydraulic cement set-accelerating admixtures incorporating amino acid derivatives
WO2016123010A1 (en) Corrosion resistant spray applied fire resistive materials
US6565645B1 (en) Water-resistant hydraulically setting compositions
US3950178A (en) Concrete containing sparingly soluble barium compounds
US4441929A (en) Superplasticizers for cementitious compositions
JP3624294B2 (ja) ポリマーセメント系複合材
CA3000052C (en) Calcium nitrate for reducing the pore size distribution of a hardened cementitious composition and steel reinforced concrete having an elevated resistance towards carbonation
US4365999A (en) Corrosion-inhibiting method for steel materials in concrete
FI57926B (fi) Accelerator innehaollande cementkomposition
FI65984B (fi) Foerfarande foer framstaellning av ett laempligt bindemedel for laettflytande betong
US4762561A (en) Volume-stable hardened hydraulic cement
US4705569A (en) Hydraulic material composition
JP7372159B2 (ja) 水硬性組成物
US4897120A (en) Accelerator for portland cement derived from fertilizer
NO151544B (no) Fremgangsmaate for aa forhindre korrosjon av armeringen i betong
JPH11157895A (ja) 遅硬性固化材用刺激材及びそれを含む遅硬性固化材
Karim et al. EFFECT AND OPTIMISATION OF MICRO SILICA ON HIGH GRADE STRENGTH OF CONCRETE
JPS63242952A (ja) セメント用添加剤
RU2158247C2 (ru) Бетонная смесь и добавка в бетонную смесь
EP0024432B1 (en) Rust prevention of steel materials in concrete

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: BP CHEMICALS LIMITED