FI62161B - Foerfarande foer att foerhindra tjaelupphoejningar i finkornigmark saerskilt foer att foerhindra tjaelbrott i gator - Google Patents

Foerfarande foer att foerhindra tjaelupphoejningar i finkornigmark saerskilt foer att foerhindra tjaelbrott i gator Download PDF

Info

Publication number
FI62161B
FI62161B FI1310/74A FI131074A FI62161B FI 62161 B FI62161 B FI 62161B FI 1310/74 A FI1310/74 A FI 1310/74A FI 131074 A FI131074 A FI 131074A FI 62161 B FI62161 B FI 62161B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
layer
frost
foer att
filter
att foerhindra
Prior art date
Application number
FI1310/74A
Other languages
English (en)
Other versions
FI131074A (fi
Inventor
Wolfgang Roth
Original Assignee
Chemie Linz Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Chemie Linz Ag filed Critical Chemie Linz Ag
Publication of FI131074A publication Critical patent/FI131074A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI62161B publication Critical patent/FI62161B/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01CCONSTRUCTION OF, OR SURFACES FOR, ROADS, SPORTS GROUNDS, OR THE LIKE; MACHINES OR AUXILIARY TOOLS FOR CONSTRUCTION OR REPAIR
    • E01C3/00Foundations for pavings
    • E01C3/06Methods or arrangements for protecting foundations from destructive influences of moisture, frost or vibration

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Investigation Of Foundation Soil And Reinforcement Of Foundation Soil By Compacting Or Drainage (AREA)
  • Road Paving Structures (AREA)
  • Materials Applied To Surfaces To Minimize Adherence Of Mist Or Water (AREA)
  • Cleaning Of Streets, Tracks, Or Beaches (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)

Description

ΓβΙ KUULUTUSJULKAtSU
JSTa LJ (11) UTLÄGGNINOSSKRIFT 62161 (45) ^ (51) Kv.lk.3/lnt.CI.3 Ε 01 C 3/06
SUOMI—FINLAND W Ptt*nttlh«k«mu( — Pituntanaeknlng 1310/7U
(22) Htkamiipilvl — Aiwttknlnpdai 29.0U.7U
(23) AlkMptlvt—GlMghuttdag 29-0U.7U
(41) Tulkit lulktoukal — Bllvlt offumlig 09.12.7U
Patentti· ja rekisterihallitus .... ..... , . ., .., _ ' , (44) Nihttvikslpmon |· kuul.|ulk*ltun pvm. —
Patent- och registerstyrelsan Amttlun utltgd och utl.tkrtftun publicund 30.07.82 (32)(33)(31) Pyydutty utuolkuu* — Begird priority 08.06.73
Itavalta-Österrike(AT) A 505U/73 (71) Chemie Linz Aktiengesellschaft, Postfach 296, A-U021 Linz,
Itävalta-Österrike(AT) (72) Wolfgang Roth, Van Nuys, California, USA(US) (7U) Leitzinger Oy (5U) Menetelmä routakohoumien estämiseksi hienorakeisissa maissa, erityisesti routamurtumien estämiseksi kaduissa - Förfarande för att för-hindra tjälupphöjningar i finkomig mark, särskilt för att förhindra tjälbrott i gator
On tunnettua, että maaperillä, joiden raerakenne sisältää enemmän kuin 3 painoprosenttia rakeita läpimitalla 0,02 mm saakka lämpötiloissa alle 0°C, on pyrkimystä routakohoumiin eli -pullistumiin. Vesi rakeiden välillä jäätyy ja siten syntyneet jäälinssit aikaansaavat rajoittuvissa, vesitäytteisissä kapillaareissa alapuolisessa, vielä jäätymättömässä maakerroksessa alipainetta, joka vaikuttaa jäälinssei- hin voimakkaana vedensiirto-ottona. Siten kasvavat jäälinssit nopeasti \ edelleen, mikä lopuksi johtaa routakohoumiin ja kastejaksossa pohjamaan pehmenemiseen johtuen vesilisäyksestä.
Vaikuttavimpana toimenpiteenä routavahinkoja vastaan katsottiin olevan tähän saakka routavaaraa käsittävän maaperän vaihto - odotettuun roudantun-keutumissyvyyteen saakka - routavarmalla soralla, joka vaatii suuren ainekustannuksen korkea-arvoisen soran vuoksi.
Edelleen tunnetaan rakennustapoja, jotka mitoittavat kannatinkerrok-set ja/tai ajoratapäällysteet niin voimakkaasti, että ne eivät vahingoitu routakohoumilla eikä aluspohjan pehmenemisellä liikennekuormitusten alaisena. Kohoneet ainekustannukset (teräsbetoni-ajoratapäällys-te, maaperän stabilisoin!i ja sellaiset) tekevät tämän menetelmän samoin hyvin kalliiksi.
62161 2
Menestyksellä on myös kokeiltu säilyttää routavaarallinen maaperä lämpösuojalla ennen jäähtymistä alle 0°C. Estetyn lämmönsiirron vuoksi ajoratapäällysteen ja maapohjan välille muodostuu kuitenkin tällaisilla teillä oleellisesti nopeammin liukasta jäätä kuin ei-eris-tetyillä ajoradoilla.
Lopuksi on vielä tunnettu menetelmä, joka estää edellä mainitun veden-siirron jäärajan tiivisterainoilla routarajan alapuolella. Jotta estettäisiin tihkuveden rikastuminen tällä tavalla tiivistetyissä pohjakerroksissa, täytyy suorittaa monimutkainen tiivistys myös sivulta ja päältä. Erityisesti yläpuolinen tiivistys, mikä juuri on ajorata-päällysteen alla, on tällöin joutuva suurille rasituksille (liikenteen mekaaninen rasitus ja murtumavaara routalämpötiloilla).
Keksintö perustuu siihen, että vedensiirron keskeyttämiseksi maaperä-kapillaareissa routarajan alueella järjestetään karkeahuokoinen kerros ja että sovitetaan sen ylä- ja alapuolelle kummallekin vettä läpäisevä syöpymätön kudos-, huopa- tai hahtuvavuotoraina suodatinkerroksen likaantumisen estämiseksi hienoilla maaosasilla rajoittuvista pohjakerroksista. Täten on mahdollista järjestää kapillaareja murtavia suo-datinkerroksia jo vahvuudella lähtien vain 10 cm, ilman, että on vaaraa rajoittavan maaperän epäpuhtausvaikutuksesta. Tällaisen ohuen suodatinkerroksen rakenteella säästetään korkea-arvoista sora-ainetta, sillä maaperän täytyy olla ohuen suodatuksen alapuolella ja yläpuolella hyvin kantokykyinen, ei kuitenkaan routavarma.
Tämä keksintö kohdistuu siten menetelmään routakohoumien estämiseksi hienorakeisissa maissa, erityisesti routamurtumien estämiseksi kaduissa, keskeyttämällä vedensiirto alustakapillaareissa routarajan alueella, jolloin routarajan alueeseen järjestetään karkearakeinen suodatin-kerros soraa ja kiviä, joiden raekoko on 4-70 mm ja josta vesi johdetaan sivuilta pois, joka on tunnettu siitä, että suodatinkerros ylä- ja alapuolelta on suojattu alustamaata ja yläpuolella olevaa maakerrosta vastaan vettäläpäisevällä, mätänemättömällä synteettikuituisella kudos-, huopa- tai hahtuvavuotarainalla rajoittavista alustakerroksista irtautuvien hienojen hiukkasten aiheuttamaa likaantumista vastaan.
Suodatinkerros voi muodostua löysästi sovitetuista rakeista, kuten 3 62161 sorasta, kuonasta tai tekoaineosasista, jolloin välitilat rakeiden välillä täytyy olla niin suuret, että ilmenevä tihkuvesi ei kapillaa-rivaikutuksella pysy suodattimessa. Tästä kapillaarivaikutuksesta on esimerkki teoksessa T.W. Lampe & R.v. Whitman, M.I.T. "Soil Mechanics" 1969, sivu 245, 246 Aufschluss. Siten esitetään aineella raesuuruudel-la ^10 = mm kapillaarinen kyllästyskorkeus 6 cm.
Keksinnön mukainen vaikutus joka tapauksessa saavutetaan vasta sitten, kun mitään kapillaareja ei täyty vedellä suodoskerroksen koko korkeuden yli. Tämä on esimerkiksi saavutettu, jos 4 mm rakeisuudella järjestetään kerroksen korkeudeksi vähintään 10 cm. Jos raesuuruus on pienempi, täytyy kohottaa vastaavasti kerrosta, samoin voitaisiin suuremmalla raesuuruudella vähentää kerrospaksuutta.
Huokoskerroksen syvyysasema riippuu syntyvän tai suodatinaineen yläpuolelle sovitetun alusta-aineen odotetusta roudantunkeutumissyvvy-destä. Periaatteessa on katsottava, että suodatin tulee olla 0°C rajan alapuolella; kuitenkin voi päällä olevan kantokerroksen hyvillä lu-juusteknillisillä ominaisuuksilla myös olla laskettavissa routaraja suodatinkerroksen alapuolele ilman mitään vahinkoja, tällöin syntyvät jäälinssit suodattimen alapuoella pidetään korkealla kuormituksella kannatinkerroksesta ja ajoratapäällysteestä rajoissa. Lisäksi vaikuttaa koko rakenne suodattimen yläpuolella tasoittavana kerroksena sekä paikallisille kohoumille routajaksossa että myös kastejaksossa, jolloin jäälinssit sulavat suodattimen alapuolella. Tässä tapauksessa on suodattimen suoja erityisen tärkeä hienohuokoisella, vettäläpäiseväl-lä kudos-, huopa- tai hahtuvavuotarainalla, sillä pehmentynyt maaperä muutoin tukkisi suodatinhuokoset.
Mikäli sivuttaista pitkittäistä salaojitusta on, niin tulee suodatin-kerros paremman vedenpoiston vuoksi taivuttaa kattomaiseksi ja liittää tähän. Jos salaojitus puuttuu, niin voidaan reunahäiriöiden välttämiseksi suodatinkerros sivuttaisesti kohottaa, jolloin on huomattava, että päiväveden tunkeutuminen estetään tiivistämällä. Reunahäiriöt voidaan myös estää sivuttaisella tiivistyksellä suodattimen päällä olevilla maaperäkerroksilla tiivisterainojen kera. Katujen keksinnön mukainen suoja routavahinkoja vastaan voidaan jo saavuttaa, kun suodatinkerros on vähintään 10 cm korkea ja löysän massan tapauksessa 4 62161 vähin raesuuruus on vain 4 mm. Tarkoituksenmukaista on käyttää suoda-tinkorkeuksia välillä 15 ja 25 cm, jolloin rakeisaine tarkoituksenmukaisesti tulee olla raesuuruudella 8-50 mm. Vettä läpäisevinä, syöpymättöminä rainoina soveltuvat ensisijaisesti käyttöön lämpöplas-tisista tekoaineista olevat rainat, kuten polyvinyylikloridi, polyesteri jne. Erityisen edullisia vaikuttamattoman luonteensa vuoksi ovat polyolefiinit, erityisesti polypropyleeni, polyetyleeni ja propylee-nin ja etyleenin sekapolymeerit.
Sinänsä jokainen kudos- tai hahtuvavuotaraina edellä mainituista aineista on käyttökelpoinen keksinnön mukaiseen tarkoitukseen, mutta erityisen sopivia ovat suojaavat rainat kehruuhahtuvista, jotka ovat päättömistä langoista, sillä ne omaavat korkean lujuuden edun eivätkä tarvitse minkäänlaista kemiallista liitäntää. Riittää, kun ne esim. vapaasti ovat lujitetut neulatuksella.
Piirustuksessa kuvataan keksintöä sovellutusesimerkeillä kaaviolli-sesti.
Kuvio 1 esittää suodatinkerroksen sovitelmaa odotetun 0°C rajan alapuolella.
Kuvio 2 esittää 0°C rajan laskun tapausta suodatinkerroksen alapuolelle.
Kuviossa 1 esitetään ajoradan päällyste, joka on tehty kuten tavallista. 2 esittää alustaa suodatinkerroksen yläpuolella, joka on hyvin kantokykyinen, mutta se ei kuitenkaan ole routavarma ja siten sillä ei ole sidontaominaisuutta. Jos 0°C raja 3 on suodattimen yläpuolella, niin vedensiirto alemmasta pohjakerroksesta 7 ei ole tällöin mahdollinen, kun suodatinkerroksen 5 huokoset ovat niin suuria, että ne eivät kapillaariteetin perusteella ole täyttyneet vedellä ja siten ne eivät voi toimia vedensiirron siltoina ylemmän alustakerroksen 2 ja alemman alustakerroksen 7 välillä. Yläpuolinen kudos-, huopa- tai hahtuvavuotaraina 4 estää suurten suodatinrakeiden puristumisen yläpuoliseen alustakerrokseen 2 ja hienojen alustaosasten tunkeutumisen tästä kerroksesta tihkuvedellä. Alapuolisella kudos-, huopa- tai hahtuva-vuotarainalla 6 on tehtävänä suojella suodatinkerrosta 5 puristumasta sisään alapuoliseen alustakerrokseen 7. Lisäksi estää tämä kerros 6 pehmentyneen alustan 7 ylöspumppauksen 0°C rajan 3 laskun tapauksessa suodattimen alapuolelle (kts. kuvio 2).
62161 5
Kuvio 2 esittää 0°C rajan 3 laskun tapausta alapuoliseen alustaker-rokseen 7. Routarajan siirtyessä vedensiirron kulun keskeytymisen vuoksi suodatinkerroksessa 5, ei alustakerrokseen 2 imeydy vettä alapuolisesta alustakerroksesta 7, niin yläpuoliseen alustakerrokseen 2 imeytyy nyt muualta lisävettä. Jäälinssien muodostus alustakerrok-sessa 7 kuitenkin sillä olevan kuormituksen vuoksi ajoratapäällys-teestä 1, yläpuolisesta alustakerroksesta 2 ja suodatinkerroksesta 5 estetään voimakkaasti. Lisäksi vaikuttavat yläpuoliset kerrokset 1, 2 ja 5 tasoittavina kerroksina mahdollisille voimakkaille paikallisille kohoumille. Kastejaksoissa omaa alapuolisen pohjakerroksen 7 yläpuolinen alue siinä syntyvien jäälinssien sulamisesta kohonneen vesisisällön ja siten vähäisemmän kantokyvyn. Kuormitusta jakavalla vaikutuksella kerroksista 1, 2 ja 5 kuitenkin estetään ajoratapääl-lysteen 1 vahingoittuminen liikennekuormituksilla kastejaksossa. Alapuolinen kudos-, huopa- tai hahtuvavuotaraina 6 suojaa tällöin suodatinkerrosta pehmenneen alusta-aineen 7 läpitunkeutumiselta tai "korkeuspumppaukselta".
Esimerkki
Kadun rakentamiseksi bitumipäällysteen kera saviselle alustalle korkealla vesisisällöllä suoritettiin nostosiirto noin 66 cm syvyyteen. Sijoitettiin neulattu polypropyleeni - päätön - kuituvuota pintapaineitaan 400 g/m^ ja repäisylujuudeltaan 16 kp/cm tämä vuota päällystettiin 20 cm paksulla kerroksella jyräsoraa raesuu-ruudella 15 - 70 mm läpimitalla. Sorakerros peitettiin polypropy-leenivuodalla samalla omainaisuudella kuin vuota jyräsoran alapuolella. Sitten täytettiin 40 cm paksu tiivisteaine ja 6 cm bitumi-päällyste sovitettiin päälle.
Katu, jossa oli kysymyksessä usein vaaralliset katualueet, ei osoittanut yhden talven jälkeen minkäänlaisia routavaurioita.
FI1310/74A 1973-06-08 1974-04-29 Foerfarande foer att foerhindra tjaelupphoejningar i finkornigmark saerskilt foer att foerhindra tjaelbrott i gator FI62161B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AT505473 1973-06-08
AT505473A AT318693B (de) 1973-06-08 1973-06-08 Verfahren zur Verhinderung eines Wassertransportes aus tieferen Bodenschichten zur Eisgrenze in frostgefährdeten Böden

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI131074A FI131074A (fi) 1974-12-09
FI62161B true FI62161B (fi) 1982-07-30

Family

ID=3571397

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI1310/74A FI62161B (fi) 1973-06-08 1974-04-29 Foerfarande foer att foerhindra tjaelupphoejningar i finkornigmark saerskilt foer att foerhindra tjaelbrott i gator

Country Status (15)

Country Link
US (1) US3925993A (fi)
JP (1) JPS5032705A (fi)
AT (1) AT318693B (fi)
BE (1) BE816058A (fi)
CA (1) CA1005999A (fi)
CH (1) CH582277A5 (fi)
DE (1) DE2419013A1 (fi)
DK (1) DK285174A (fi)
FI (1) FI62161B (fi)
FR (1) FR2232639B1 (fi)
GB (1) GB1420900A (fi)
IT (1) IT1011799B (fi)
NL (1) NL163841C (fi)
NO (1) NO137701C (fi)
SE (1) SE407094B (fi)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2510735C3 (de) * 1975-03-12 1981-06-25 Morlock, Günter, Dipl.-Phys., 7500 Karlsruhe Verwendung von mit energiereichen Strahlen gehärteten Kunststoff- oder Gummiabfallstücken für eine als Schüttung eingebrachte Frostschutzschicht im Unterbau einer Fahrbahnbefestigung
DE2534117C3 (de) * 1975-07-31 1981-04-30 Morlock, Günter, Dipl.-Phys., 7500 Karlsruhe Verwendung von Gummiabfallstücken für eine als Schüttung eingebrachte Frostschutzschicht im Unterbau von Fahrbahnbefestigungen
JPS6039814B2 (ja) * 1976-12-13 1985-09-07 株式会社精研 地盤の凍結膨脹を抑制する方法
FR2468693A1 (fr) * 1979-10-31 1981-05-08 Intergreen France Procede de construction de sols stabilises et terrains realises selon ce procede
DE3206105C2 (de) * 1982-02-19 1987-03-05 Franzen, geb. Gräfin von Schönborn, Angela, 8031 Alling Allwetterboden für Reitplätze und Verwendung metallfreier Altkabelabfälle für Reitplätze
SE460062B (sv) * 1984-10-19 1989-09-04 Anonyme Compagnie Internati On Anordning foer vibrationsisolering och/eller vaermeisolering
DE3843974A1 (de) * 1988-12-27 1990-06-28 Alois Dold Tretschicht fuer reitplaetze
US5697730A (en) * 1995-07-21 1997-12-16 University Of Alaska Roadway having convection cooling for permafrost regions
DE19627092C2 (de) * 1996-07-05 1998-02-05 Bilfinger Berger Bau Kapillarsperre zur Oberflächenabdichtung
CA2458918C (en) * 2002-03-20 2008-07-22 Diamond J Industries Ltd. A method of reducing ground disturbance
DE102004006165B4 (de) * 2004-02-07 2007-01-18 Terraelast Ag Wasserdurchlässiger Bodenbelag und Verfahren zur Herstellung eines Bodenbelags
CN101956356B (zh) * 2010-09-01 2012-05-23 中国科学院寒区旱区环境与工程研究所 一种防止寒区道路翻浆的新型路基结构
CN113789777A (zh) * 2021-09-23 2021-12-14 福建润盈建设集团有限公司 一种冻土地基施工方法
CN114645492B (zh) * 2022-03-18 2023-03-31 中国矿业大学 一种聚丙烯酰胺溶液改性土体减缓冻胀变形的方法
CN115931675B (zh) * 2022-12-08 2024-04-26 中国地质大学(武汉) 一种岩土体温度-渗流-沉降可视化观测试验系统和方法

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1747125A (en) * 1928-06-06 1930-02-11 Guy F Murphy Road and street construction
US2402597A (en) * 1944-12-19 1946-06-25 Charles D Bourcier Emergency landing strip
FR1601049A (fi) * 1968-12-31 1970-08-03
US3818712A (en) * 1972-07-10 1974-06-25 Atlantic Richfield Co Frozen embankments

Also Published As

Publication number Publication date
NL163841C (nl) 1980-10-15
CA1005999A (en) 1977-03-01
FR2232639B1 (fi) 1978-10-13
DK285174A (fi) 1975-01-27
IT1011799B (it) 1977-02-10
FR2232639A1 (fi) 1975-01-03
NL7406320A (fi) 1974-12-10
SE407094B (sv) 1979-03-12
JPS5032705A (fi) 1975-03-29
NO137701B (no) 1977-12-27
BE816058A (fr) 1974-12-09
NO741873L (fi) 1975-01-06
SE7407528L (fi) 1974-12-09
NO137701C (no) 1980-01-28
US3925993A (en) 1975-12-16
DE2419013A1 (de) 1975-01-02
GB1420900A (en) 1976-01-14
FI131074A (fi) 1974-12-09
AT318693B (de) 1974-11-11
NL163841B (nl) 1980-05-16
CH582277A5 (fi) 1976-11-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI62161B (fi) Foerfarande foer att foerhindra tjaelupphoejningar i finkornigmark saerskilt foer att foerhindra tjaelbrott i gator
US9163375B2 (en) Synthetic ground cover system with binding infill for erosion control
RU2379405C1 (ru) Насыпь на мерзлом грунте
KR101020718B1 (ko) 지반보강용 지오셀과 중공형 섬유보강 투수블록을 이용한 지반침투형 포장구조
US4909662A (en) Roadway and method of construction
US11542667B1 (en) Flexible pavement structure
CN2837360Y (zh) 透水式公路、道路结构
AU2006212015B2 (en) A water detention system incorporating a composite drainage membrane
JPH0995903A (ja) 保水性舗装材、および保水性舗装構造、並びに保水性舗装方法
CN206418364U (zh) 一种透水路基结构
CN210596858U (zh) 一种高原冻土区路基结构
KR100654667B1 (ko) 투수성 도로 포장체에서 저수저감 공간을 형성하는 환경친화적 다공 패널
JP2014105508A (ja) 人工芝の敷設構造
RU205993U1 (ru) Геокомпозит геотекстильный для армирования дорожных сооружений
KR101959680B1 (ko) 방초 투수보도블록 구조 및 그 시공방법
RU89858U1 (ru) Дорожная насыпь на вечномерзлых грунтах оснований
KR100888883B1 (ko) 보차도 블록 포장 구조 및 방법
KR101083032B1 (ko) 블록포장구조물
CN206090204U (zh) 一种高透水生态路面结构
RU2322543C1 (ru) Геокомпозитная прослойка для земляного полотна автомобильной дороги
CN211395209U (zh) 一种隧道防渗漏复合式路面
KR200262770Y1 (ko) 투수 블록 포장판 및 이를 이용한 포장 구조
ES2935061T3 (es) Sistema de cobertura de suelo sintético para el control de la erosión
JP2004183296A (ja) 揚水・保水性舗装の施工方法
CN219568504U (zh) 一种强盐渍土地区高速公路路基结构