FI60044B - Foerfarande och anordning foer aostadkommande av fluffat fibermaterial - Google Patents
Foerfarande och anordning foer aostadkommande av fluffat fibermaterial Download PDFInfo
- Publication number
- FI60044B FI60044B FI760164A FI760164A FI60044B FI 60044 B FI60044 B FI 60044B FI 760164 A FI760164 A FI 760164A FI 760164 A FI760164 A FI 760164A FI 60044 B FI60044 B FI 60044B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- rotor
- blocks
- fed
- defibering
- cellulosic
- Prior art date
Links
Classifications
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D01—NATURAL OR MAN-MADE THREADS OR FIBRES; SPINNING
- D01G—PRELIMINARY TREATMENT OF FIBRES, e.g. FOR SPINNING
- D01G11/00—Disintegrating fibre-containing articles to obtain fibres for re-use
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D01—NATURAL OR MAN-MADE THREADS OR FIBRES; SPINNING
- D01B—MECHANICAL TREATMENT OF NATURAL FIBROUS OR FILAMENTARY MATERIAL TO OBTAIN FIBRES OF FILAMENTS, e.g. FOR SPINNING
- D01B1/00—Mechanical separation of fibres from plant material, e.g. seeds, leaves, stalks
- D01B1/10—Separating vegetable fibres from stalks or leaves
- D01B1/14—Breaking or scutching, e.g. of flax; Decorticating
-
- Y—GENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y02—TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
- Y02W—CLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO WASTEWATER TREATMENT OR WASTE MANAGEMENT
- Y02W30/00—Technologies for solid waste management
- Y02W30/50—Reuse, recycling or recovery technologies
- Y02W30/66—Disintegrating fibre-containing textile articles to obtain fibres for re-use
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Textile Engineering (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Paper (AREA)
- Preliminary Treatment Of Fibers (AREA)
- Yarns And Mechanical Finishing Of Yarns Or Ropes (AREA)
- Nonwoven Fabrics (AREA)
Description
Ε35Ξ7 ΓβΙ ««KUULUTUSJULKAISU <r\C\AA
^Ta ^ ” UTLÄGG NINCSSKIU FT o0044 (51) Kv.ik.Va3 D 21 D 1/52
SUOMI — FINLAND (21) *w>ttn»k*mu·-Pw*M»wökninI T60i6U
(22) Hftkvmtaptlvt —Ameknlnitdig 23-01.76 (23) AJkupilvl—GIM(h«tid*f 23.01.76 (41) Tullut |ulklMk*l — Bltvtt off«ntli| 01.08.76
Patentti· ja rekitterihallltus .... , . .
_ ^ ^ , (44) NihUviksIpmon ja kuuL|ullulwn pvm.—
Patent-och ragistantyralaan ' An*ek»n uttegd och utUkrtft·» pubikmd 31.07.8l (32)(33)(31) ^nriatty acuotkaui —Begird priority 31.01.75
Ruotsi-Sverige(SE) 7501080-1 (71) Kamas Industri Aktiebolag, Sofielundsvägen 57» S-2lA 3^ Malmö,
Ruot si-Sveri ge(SE) (72) Lennart Rickard Borgqvist, Oxie, Ruotsi-Sverige(SE) . (7M Oy Heinänen Ab (5M Menetelmä ja laite kuohkeutetun kuitumateriaalin aikaansaamiseksi -Förfarande och anordning för ästadkommande av fluffat fibermaterial
Esillä oleva keksintö kohdistuu menetelmään kuidutettaessa sellu-loosapitoista, erityisesti kuituista materiaalia kuohkeutetun kuitumateriaalin aikaansaamiseksi, jossa menetelmässä selluloosa-pitoista materiaalia olevia kappaleita johdetaan pitkin niitä kannattavaa syöttölevyä kuidutusyksikköön, jossa kappaleita isketään roottoriin kiertyvästi laakeroiduilla, peräänantavilla isku- elimillä, Lisäksi keksintö kohdistuu kuidutus laitteeseen, jolla mainittu menetelmä on toteutettavissa.
On aikaisemmin tunnettua valmistaa kuohkeaa kuitumateriaalia selluloosapitoisesta aineesta, joka on rullalle rullattu paksu raina lähinnä kemiallista selluloosamateriaalia. Tämän kaltainen laite on selostettu ruotsalaisessa patenttijulkaisussa 339 909, jonka kohteena on laite kuivatun, selluloosapitoisen, kuitumaisen aineen hajoittamiseksi. Laitteessa on vaippaan järjestetty roottori eli pyörijä, jossa on joukko roottoriin kiinteästi sijoitettuja iskuelimiä, jotka päättyvät kärkiin, jolloin iskuelimi60 2 6U044 kärkien ja vaippaan järjestetyn arkin tuen välimatka on ennalta säädetyn välimatkan suuruinen, joka riippuu arkkimateriaalin paksuudesta.
Ruotsalaisessa patenttijulkaisussa 335 469 esitetään kone, joka on tarkoitettu arkin irroittamiseen paperimassaa olevasta arkkipaa-lista, sekä sen ohella laite arkin hajoittamiseksi. Tähän laitteeseen kuuluu leikkuri, jossa on akselille kiinteästi kiinnitettyjä iskuteriä, jotka iskevät rikki leikkuriin syötetyn arkin pieniksi kappaleiksi, jotka kuljetetaan laitteeseen niiden edelleen tapahtuvaa pienentämistä ja kuiduttamista varten.
Ruotsalaisessa patenttijulkaisussa 395 733 on selostettu laite paa-limaiseksi puristetun kuitumateriaalin repimiseksi ja siihen kuuluu tätä varten pyörivä, hampailla varustettu repimislieriö paaliin tulevan työstettävän kappaleen repimiseksi suunnilleen tasakokoisiksi kappaleiksi, jotka ovat tarkoitetut johdettaviksi tavallisiin liuotus-tai kuidutuslaitteisiin.
Edellä esitetystä tunnetun tekniikan tason selostuksesta kuohkean kuitumateriaalin aikaansaamiseksi selluloosapitoisesta aineesta käy selville, että on tunnettua kuiduttaa selluloosamateriaali yhdessä ainoassa työvaiheessa. Täten on olemassa koneita rullalle kierrettynä rainana, arkkeina tai paaleina, jotka muodostuvat useammista arkeista, olevan selluloosamateriaalin kuiduttamiseksi.
Useimmissa tunnetuissa laitteissa tapahtuu kuidutus kahdessa vaiheessa, nimittäin kahdessa peräkkäin järjestetyssä koneessa, jolloin ensimmäisessä selluloosamateriaali ensin hajoitetaan pienemmiksi kappaleiksi, jotka johdetaan toiseen koneeseen lopullista kuiduttamista varten.
Kuitenkin toimii ruotsalaisen patenttijulkaisun 339 909 mukainen laite siten, että selluloosamateriaalin kuidutus tapahtuu yhdessä työvaiheessa. Tässä laitteessa on kuitenkin kuidutusyksikkö, joka soveltuu käytettäväksi ainoastaan silloin, kun selluloosamateriaali on rainamuodossa.
Kaikissa tunnetuissa kuidutusyksiköissä esiintyvä pulma on se, että kuidutusyksikössä toimivat työstöelimet saattavat koneeseen syötetyn aineen sitä työstettäessä syöttösuuntaan vaikuttavan voiman alaiseksi, minkä johdosta materiaali voi tulla vedetyksi kuidutusyksikköön sää-tämättömällä tavalla ja tällöin aikaansaada haitallisia työstöolo-suhteita, jopa kuidutusyksikön tukkeutumisen.
Kuidutettaessa rullalta tulevaa rainamaista ainetta on tämä pulma ratkaistu siten, että kuidutusyksikön rainaan aikaansaamaa vetovoi- 3 60044 maa vastustaa jatkuvan rainan päinvastainen vetovoima.
Syötettäessä arkkeja ja paksumpia kappaleita kuidutusyksikköön saadaan työstettävään materiaaliin vaikuttavan sisäänvetovoiman aiheuttamat pulmat ratkaistuksi siten, että erityisiä syöttörullia ja/tai kiinni-pitoelimiä on järjestetty vastustamaan tätä voimaa. Niinpä on ruotsalaisessa patenttijulkaisussa 395 733 esitetty, miten kuidutusyksikköön on järjestetty kaksi vastakkaista, lähelle kuidutusyksiköiden repi-mislieriöitä ja kummallekin puolelle paalien kulkurataa järjestettyä puristuselintä. Nämä ja muut tunnetut elimet syötettävän materiaalin kiinnipuristamiseksi ovat kuitenkin rakenteeltaan ja ohjaukseltaan mutkikkaita, jotta he voisivat vaikuttaa jatkuvatoimisesti syöttötapahtuman aikana.
Edelleen on saksalaisesta patenttijulkaisusta 613 770 tunnettua, että kuivattu selluloosamassa on kuidutettavissa paalimaisena siten, että vesivalelulla pehmitetään kiinteä massa ja pehmitettyä massaa käsitellään iskuelimillä. Huomattava haitta on tällöin se, että saatu kuohkea massa täytyy kuivattaa, ennen kuin sitä voidaan käyttää kapalorie-pujen ja muiden saniteettitavaroiden täytteeksi.
Koska markkinoilla esiintyy kappaleita, jotka ovat etupäässä mekaanisesti valmistettua, seiluloosapitoista, kuitumaista ainetta, on olemassa suuri tarve siitä, että yksinkertaisella tavalla voidaan aikaansaada kuohkeutettua kuituainetta tällaisesta kappaleesta. Saatua kuohkeutettua ainetta käytetään etupäässä hygieniatuotteisiin ja täyteaineena muovi- ja kemiallisessa teollisuudessa.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on aikaansaada menetelmä ja laite kuohkean aineen aikaansaamiseksi erilaisessa muodossa olevasta selluloosapitoisesta aineesta yhdessä ainoassa työvaiheessa.
Keksinnön eräänä toisena tarkoituksena on yhdessä ja samassa käsittelyvaiheessa tehdä mahdolliseksi kuituaineen sekoittaminen, joka kuitu-aine on peräisin useassa eri muodossa esiintyvästä selluloosapitoisesta aineesta.
Keksinnön tarkoituksena on edelleen aikaansaada sellainen menetelmä ja laite, että selluloosamateriaalia kuidutettaessa kuidutusyksikkö ei aiheuta mitään sisäänvetovoimaa selluloosa-ainetta olevaan, syötettävään kappaleeseen.
Näihin päämääriin päästään edellä, sivun 1 alussa esitetyn mukaisella menetelmällä, jolle keksinnön mukaan on tunnusomaista se, että kappaleet, jotka makaavat syöttölevyä vasten, syötetään roottoriin niiden syöttölevyä vasten nojaavien sivujen sijaitessa radalla, joka katsottuna roottorin akselia vastaan kohtisuorassa poikkileikkauksessa muodostaa suoran viivan, joka sijaitsee sen suoran kulman sisäpuolella.
4 60044 joka muodostuu toisaalta roottorin akselin keskiöstä mainitun viivan ja iskuelimen kehäradan leikkauspisteeseen ulottuvan säteen jatkeen ja toisaalta mainittuun leikkauspisteeseen roottorin pyörimissuunnassa piirretyn mainitun kehäradan puolitangentin väliin.
”Kuohkeutuksella" tarkoitetaan tämän keksinnön yhteydessä selluloosa-pitoisen, kuitumaisen aineen työstämistä dispersioksi, jossa on erillisiä tai etupäässä erillisiä kuituja ilmassa. Selluloosapitoista materiaalia olevilla "kappaleilla" tarkoitetaan ennen kaikkea sellaisia kappaleita, jotka ovat kokoonpuristettua ainetta ja suuntaissär-miön muotoisia.
Vaikkakin edellä on mainittu, että tämän keksinnön mukainen laite soveltuu seiluloosapitoisen aineen käsittelyyn, käy seuraavasta selville, että laitetta voidaan käyttää kaikenlaisen hajoitettavissa olevan aineen käsittelyyn.
Keksintöä selostetaan lähemmin seuraavassa viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa on esitetty keksinnön mukaisen laitteen eräs edullinen suoritusmuoto seiluloosapitoisen, kuitumaisen aineen ha-joittamiseksi ja kuohkeuttamiseksi. Siten esittää kuvio 1 tämän kaltaista laitetta osittain sivulta päin katsottuna ja osittain vinosti sivulta päin nähtynä. Kuvio 2 esittää kuviossa 1 esitettyä keksinnön mukaista laitetta suoraan ylhäältäpäin nähtynä. Kuvio 3 esittää poikkileikkausta keksinnön mukaiseen laitteeseen kuuluvasta ja kuviossa 1 ja 2 esitetyistä kuidutusyksiköstä.
Keksinnön mukaiseen laitteeseen, joka on tarkoitettu ainakin kappale-muodossa olevan selluloosapitoisen kuituaineen kuiduttamiseksi, kuuluu etupäässä kaksi yksikköä, yksi kuidutusyksikkö 1 ja sen etupuolelle järjestetty syöttöyksikkö 2, joka sijaitsee kuvioissa 1 ja 2 vastaavasti vasemmalla ja oikealla puolella.
Mitoiltaan suunnilleen 8D0 mm x 600 mm x 100 mm kokoinen kappale on tavallisesti mekaanisesti valmistettua, kuitumaista selluloosa-ainetta. Kuviossa 2 on esitetty kaksi tällaista kappaletta katkoviivoilla.
Syöttöyksikkö käsittää toisaalta käytettävän kuljetuslaitteen 3, johon muodoltaan samanlaisia suuntaissärmien muotoisia kappaleita syötetään piirustuksissa esittämättömästä varastosta jatkuvasti kuidutuslait-teeseen 1, sekä toisaalta tähän jälkimmäiseen ja kuljetuslaitteeseen järjestetty syöttölevy 4, jolloin levyn yläpuolelle on sijoitettu 5 60044 jousipaketti 5 kappaleen kiinnittämiseksi kitkan avulla paikoilleen syöttölevyyn syötettäessä sitä kuidutusyksikköön 1.
Kuljetuslaitteeseen kuuluu ylempi ja alempi, runkoon 8 asennettu tela-kuljetin, jossa on pyörivästi laakeroituja alempana ja ylempänä sijaitsevia teloja 6 ja 7.
Kuljetuslaitteen toisessa päässä ovat kaikki telat akseliensa päissä varustetut niiden käyttämistä varten tarkoitetuilla ketjuhammaspyö-rillä 14, jotka ovat yhteistoiminnassa päättömän ketjun 15 kanssa, jota käyttää käyttölaite 16 ja joka ketju pysyy'kiristettynä kaavamaisesti esitetyn ketjunkiristyslaitteen 17 akulla.
Kuiduttamisyksikkö, jota selostetaan lähemmin seuraavassa, käsittää oleellisesti vasaramyllyn, jossa pyörijä 18, joka on varustettu isku-elimillä 19 laitteeseen syötettävän kappaleen työstöä varten. Kuidutus-yksikkö on siten järjestetty syöttöyksikköön 2 nähden, että syöttö-suunta muodostaa pyörijänakselin kanssa kulman,joka eroaa kulmasta 90° ja on edullisimmin 30-60°. Tällä järjestelyllä saavutettavat edut selostetaan lähemmin jäljempänä.
Syöttölevyn 4 yläpuolella ovat rungossa 8 aikaisemmin mainitut jousi-paketit, jotka ovat kiinnitetyt siten, että ne kitkamaisesti kiinnittävät kappaleen syöttölevyä 4 vastaan kappaletta syötettäessä kuidutusyksikköön ja työstettäessä pyörijän iskuelimillä 19.Jousipaketit 5 ovat ennen kaikkea tarkoitetut puristamaan kappaleen syöttölevyä 4 vastaan työstön aikana siten, että ne nojaavat tiiviisti sitä vastaan koko pituudeltaan eivätkä pääse luiskahtamaan kuidutusyksikköön.
Jousipakettien 5 lukumäärä on mielivaltainen mutta sopivimmin on niitä 8 kappaletta, jolloin 5 on sijoitettu suoraviivaisesti välittömästi kuidutusyksikön eteen. Muista kolmesta jousipaketista on kaksi järjestetty symmetrisesti kohtisuorasti kulkusuuntaan nähden siten, että ne liittyvät kuljetinlaitteen 3 ulossyöttöpäähän, kun taas kolmas on sijoitettu syöttölevyn 4 yhdensuuntaisista sivuista sen läheisyyteen, joka on pitempi, ja oleellisesti keskelle tätä sivua.
Yksityiset jousipaketit 5 voivat olla muotoilultaan minkälaiset tahansa, kunhan ne vaan ovat järjestetyt aikaansaamaan sellaisen voiman, joka puristaa kuidutuslaitteeseen syötettyä kappaletta syöttölevyä A vastaan.
6 60044
Kuidutusyksikkö 1 on, kuten edellä on mainittu, lähinnä vasaramylly, jossa on vaippaan 22 pyörivästi laakeroitu roottori 18, minkä lisäkhi siinä on vaipan alapuolella sijaitseva ja vaippaan yhteydessä seulan 23 välityksellä oleva kammio 24, joka on tarkoitettu kuohkeutetun tavaran ulossyöttöä varten. Pyörijässä eli roottorissa on keskeisesti pyörijänakselin ympärille sijoitettuja ja tasaisesti jaettuja levyjä 25, jotka ovat muodoltaan pyöreitä. Jonkin verran levyjen ulkoreunojen sisäpuolella on yhdensuuntaisesti pyörijänakselin kanssa pyörijän koko pituuden alalla sijaitsevia ja sen kehän ympärillä olevia, tasaisin välimatkoin sijaitsevia ohuita akseleita 26. Näiden ympärille on rajoittavien levyjen väliin sijoitettuja, nivellaakeroituja iskuelementtejä eli vasaroita 19, jotka muodostavat vapaasti heiluvia tankoja, joiden pituus on sellainen, että ne pyörijän pyörimisliikkeen aikana, jolloin ne siirtyvät keskipakoisvoiman vaikutuksesta kohti vaipan seinämiä, muodostavat pienen välitilan, niiden ulkopäiden ja vaipan seinämien väliin.
Vaipassa on alempi, etupäässä puolisylinterimäinen Beinämä 28, joka on suureksi osaksi aikaisemmin mainitun eeulan 23 peittämä, jonka kautta kuidutettu aine putoaa alapuolella sijaitsevaan kammioon 24. Puolisy-linterimäisen seinämän ylempi, syöttösuuntaanpäin käännetty reuna 28 sijaitsee etupäässä siinä vaakasuorassa tasossa, joka kulkee pyörijänakselin keskiviivan kautta ja se on varustettu reunan yläpuolella sijaitsevalla vastelevyllä 29, joka on tarkoitettu syötettävää kappaletta varten. Vastelevy kuuluu syöttölevyyn sen osana sen yläpinta on tällöin korkeammalla kuin pyörijänakselin keskiviivan kautta kulkeva vaakasuora taso ja se liittyy syöttölevyn 4 yläpintaan samassa tasossa sen kanssa. Tällöin on edellytyksenä, että vasaramyllyn pyörijällä on kuviossa 3 nuolella 40 esitetty pyörimissuunta siten, että myllyn pyöriessä yksityisten iskuelinien 19 vapaat päät ensin kulkevat kappaleen syöttöaukon ohi ja kulkevat sen jälkeen syöttölevyn 4 pidennyksen kautta. Tällä järjestelyllä saavutettava tarkoitus käy lähemmin selville seuraavasta.
Kuten kuviossa 3 esitetystä kuidutusyksikön erään suoritusmuodon poikkileikkauksesta käy selville, on sisäänsyöttöaukko 9 pyörijän 22 kotelossa sen oikealla puolella vastelevyn 29 yläpuolella, kun taas kotelon vastakkaisella sivulla liittyy puolisylinterimäiseen seinämään etupäässä pystysuora seinämän osa 30, jonka pituussuunta on sama kun pyörijän 18.
7 60044
Vaipan yläosa on myös muodostettu pitkänomaiseksi, tasomaiseksi seinämän osaksi 31 vaipan koko pituuden alalla. Ylemmän seinämänoean 31 ja pystysuoran seinämänosan 30 välillä on etupäässä koko vaipan kautta ulottuva, tasomainen tarkastuäLuukku 32, joka on järjestetty siten, että se on tiiviisti kiinnitetty molempiin seinämänosiin kiinnitettyihin laippoihin. Molemmat tasomaiset seinämänosat 30 ja 31 sekä luukku 32 ovat koteloon nähden sisäänpäin suunnatuilta sivultaan varustetut vaihdettavissa olevilla revintäsegmenteillä 33, joiden tehtävänä on edelleen hajoittaa suurehkot kuitumaista ainetta olevat kappaleet yhteistoiminnassa iskuelinten 19 kanssa.
Kotelon ylemmän tasomaisen seinämänosan 31 siihen sivuun, joka on suunnattu kohti sisäänsyöttöaukkoa 9» on samoin sen pitkänomaiselle, tasomaiselle seinämänosalle kiinnitetty putkikappale 34, joka on poikkileikkaukseltaan suorakulmainen. Tämän putken osan kautta virtaa ilmaa, jota syötetään sopivimmin puhaltimella, kuidutusyksikön vaipassa oleva n paineen nostamista varten, jotta kuitumaisen aineen pois siirtäminen seulan 23 kautta, joka sijaitsee vaipan alaosassa, helpottuisi sekä pyörijän ja edullisesti myös sen iskuelinten 19 ja niiden kiinnityskohtien jäähdyttämiseksi.
Pyörijän vaipan 22 alapuolella sijaitseva kammio 24 toimii seulan kanssa ulossyötetyn kuituaineen keräämiseksi, joka kuituaine on tällöin saavuttanut halutun hienojakoisuuden ja voidaan kuohkeana mattona syöttää putkea myöten käytettäväksi välittömästi ilman mitään jälkikäsittelyjä.
Mainitussa ulossyöttöputkessa on lisäksi puhallin, joka on järjestetty imemään ilmaa kuidutusyksiköstä, minkä johdosta aikaansaadaan tyydyttävä ilmanvirtaus seulan kautta kuohkean aineen syöttämiseksi.
Kammiosta johtavaan ulossyöttöputkeen järjestetty tuntoelin tuntee ulossyötetyn maton paksuuden ja riippuen pitoarvon suuruudesta antaa ohjaussignaalin säätölaitteelle syöbtöyksikön syöttönopeuden muuttamiseksi, minkä johdosta ulossyötetylle matolle voidaan saada haluttu paksuus.
Pyörijä, joka on pyörivästi laakeroitu vaipan 22 sivuseinämiin, käy piirustuksessa esittämättömän käyttölaitteen avulla ja sillä on sellainen pyörimissuunta, että sen yläosa siirtyy kuidutusyksikköön syötetyn kappaleen yläosaa kohti, kun taas sen alaosa siirtyy poispäin 8 60044 siitä, Tämän johdosta sekä siitä johtuen, että syöttölevy 4 ja vaste-levy 29 sijaitsevat pyörijän symmetria-akselin määräämän vaakasuoran tason yläpuolella, tulee pyörijän iskuelin 19 aiheuttamaan syötettävään kappaleeseen sitä työstettäessä sellaisen voirhan pyörijän tangent-tisuuntaan, että se aiheuttaa syöttösuuntaan nähden päinvastaisen voiman komponentin. Tämä voidaan yleisemmin lausua siten, että kuidu-tusyksikköön liittyvänä syöttöyksikköön tuleva) syöttölevy on järjestetty yhdensuuntaisesti kuidutusyksikön akselin kanssa mutta tasoon, joka on sen yläpuolella, ja että pyörijä on järjestetty pyörimään sellaiseen pyörimissuuntaan, että se kulma, jonka muodostaa toisaalta .pyörijän keskuksesta kuljetusyksikön syöttölevyn vapaan reunan kautta kulkeva * säde ja toisaalta tästä keskuksesta lyöntielimen vapaan pään kautta kulkeva säde jatkuvasti pienenee kappaletta käsiteltäessä. Tämän johdosta syötettävään kappaleeseen syöttösuuntaa vastaan vaikuttavan voiman ansiosta varmistetaan se seikka, että kappale tulee syötetyksi ainoastaan kappaleen syöttöyksikköön johdetulla eteenpäin syöttävällä voimalla ja kappale tulee täten estetyksi säätämättömällä tavalla siirtymään kuidutusyksikköön, varsinkin silloin, kun käsiteltävästä kappaleesta on jäljellä ainoastaan pieniä osia.
Keksinnön mukaisen koneen selostetussa suoritusmuodossa on edellytetty, että syöttölevy 4 on vaaksuora ja että kappale syötetään kuidutusyksikköön sen ollessa syöttölevyn päällä. Kuitenkin voi syöttölevy myös muodostaa kulman vaakasuoran tason kanssa. Edelleen voi syöttölevy poikkeuksellisesti sijaita syötettävän kappaleen yläpuolella, missä tapauksessa jousipaketti on järjestetty puristamaan kappaletta syöttö-levyä vastaan. Vaikkakin koneen oleellinen piirre selluloosamassaa olevan kappaleen syötössä on se, että kappaleen sisäänsyöttösuuntaa:· vastaan suunnattu voima kohdistuu kappaleeseen iskuelimien vaikutuksesta koko sen ajan, kun sitä käsitellään, voidaan tähän kohtaan asettaa myös yleisempi kriteeri . Niinpä tulee pyörimissuuntaa koskevan mainitun vaatimuksen lisäksi syöttölevyn liittyä kuidutusyksikköön sillä tavoin, että sen pidennys tulee sen suoran kulmsm sisälle, joka muodostuu toisaalta sen säteen, joka lähtee roottorisymmetria-akselista ja kulkee sen leikkausviivan kautta, jonka syöttölevyn pidennys muodostaa sen sylinteripinnan kanssa, jonka iskuelimen vapaat päät muodostavat roottorin pyöriessä,ja toisaalta sen toottorisymmetriä-akselista lähtevän säteen kanssa, joka kulkee iskuelimen pyörimissuuntaan mainitusta leikkausviivasta vedetystä tangentista.
Kuten edellä on mainittu, on kuidutusyksikkö siten sijoitettu, et1& 9 60044 sen roottoriakseli muodostaa sopivimmin 30-60° kulman syöttösuuntaan nähden. Tämän johdosta tulee uusi kappale, jota syötetään kuidutus-yksikköön, käsitellyksi aluksi kulmastaan lähtien. Samalla tavoin myös kappaleen käsittely lopussa ainoastaan vähitellen vähenevä kulmaosa on jäljellä, ja sitä mukaan kun kappale seuraa toista kappaletta jatkuvana syöttönä ilman välitiloja- alkaa seuraavan kappaleen kulma-0Ban käsittely jo ennenkuin edellisen kappaleen käsittely on loppunut. Seurauksena vinoöta syötöstä saavutetaan roottorin käsitellessä kappaletta jatkuva siirtyminen perättäisten kappaleitten kesken ja varmistetaan tasainen kappaleiden syöttö sekä eliminoidaan kohtisuorassa syötössä roottoriakselin suhteen vaikeasti vältettävissä olevat iskut, joita esiintyy siirryttäessä peräkkäisessä kappaleessa seuraa-vaan. Tämän johdosta eliminoidaan myös se pulma, joita aiheutuisi kuorimaisista jäännöskappaleista, joita muuten tulisi jäämään jäljelle.
Vaipan yläpinnalle sijoitettua putkenosaä 34 käytetään paitsi ilmaa johtavana elimenä myös selluloosapitoisen aineen syöttämiseksi rainan muodossa rullalta kuidutusyksikköön pyörijän iskuelimien aikaansaaman hajoittamisen ja kuohkeutuksen lisäksi samanaikaisesti kun suoritetaan kappaleen muodossa olevan selluloosa-aineen kuidutusta. Lisäksi voidäan palautettava materiaali, so. koneen koekäytössä ja käynnistettäessä epätäydellisesti hajautunut massa syöttää putken osan 34 kautta.
Koska kappaleena oleva selluloosamateriaali on sopivimmin mekaanista selluloosamateriaalia ja rullalta johdettava selluloosamateriaali on sopivimmin kemiallista selluloosamateriaalia, voidaan suorittamalla näiden kahden materiaalin samanaikainen kuidutus aikaansaada kemiallisen ja mekanisen selluloosamateriaalin seos halutussa seossuhteessa.
Putkenosaan 34 on järjestetty kaksi pyörivää telaa 41 ja 42, joiden välissä nauhamainen selluloosamassa on järjestetty syötettäväksi kuidutusyksikköön. Putkenosaan 34 siinä päässä, joka päättyy kuidutusyksikköön, on pyörimissuuntaan nähden vastakkaiseen suuntaan sijoitettu jarrulevy 43, joka varmistaa sen, että roottorin aikaansaama ilmavirta vaikuttaa mahdollisimman vähän putkenosan kautta syötettyyn selluloosa-massan rainaan. Jarrulevy 43 peittää osittan putken suorakulmaisen aukon kuidutusyksikköä kohti, jolloin se ulottuu putkenosan yläosasta lähtien ja päättyy vapaaseen päähän, joka on välimatkan aukon alaosasta. Tällä tavoin muodostuu pieni sisäänsyöttöaukko. Edelleen on putkenosan 34 toisella pitkällä sivulla ensimmäinen ohjausrivi 44 rainan johtamiseksi putkenosaan, jolloin ohjauslevy muodostaa putkenosan vastakkaisella pitkällä sivulla olevan toisen ohjauslevyn kanssa syöttöaukkoa kohti alaspäin kapenevan tilan.
10 60044
Edelleen voi kuidutusyksikön vaipan vasemmalla sivulla, esim. tarkastusluukun 32 sijasta olla irrotettava sisäänsyöttöyksikkö kemiallista tai mekanista selluloosapitoista ainetta varten, joka on arkkeina, minkä johdosta saadaan lisämahdollisuus valmistaa kuituseok-sia, joiden seossuhteet ovat halutut, jolloin lisäksi tulee mahdollisuus käyttää laitteessa vielä muunkinlaista selloloosapitoista ainetta. Jos halutaan välttää työstettäessä kuidutusyksikköön syötettyä ainetta syntyviä sisäänvetäviä voimia, järjestetään arkkien syöttö-yksikköön sisäänsyöttölevy sopivimmin samaan tapaan kuin kappaleiden syöttölevy 4, jolloin arkille on järjestettävä ylempi tukipinta. Tässä i täl lgin (i tapauksessa tulee tukipinnanasijäitä sen tasoni yläpuolella, joka kulkee kuidutusyksikön symmetria-akselin tason kautta.
Käytettäessä laitetta syötetään kappaleet varastosta kuljetuslaitteen 3 sisäänsyöttöpäähän ja kuljetetaan eteenpäin ensimmäisten alempien telojen 6 avulla nopeudella v. Kuljetuslaitteen 3 ulosyöttöpää puristaa kappaleen toisensa jälkeen syöttölevyä 4 vastaan siten, että neräkkäiset levyt kulkevat välittömästi toistensa perässä kuljetus-laitteessa. Koska kappaleet puristuvat kiinteästi syöttölevyä 4 vastaan jousioaketin 5 vaikutuksesta, vaaditaan kappaleiden syöttöä varten kappaleiden muodostaman peräkkäisen rivin aikaansaama syöttövoima syöttölevyn kiinni puristamaan kappaleeseen nähden, joka voima on suurempi kuin kappaleeseen vaikuttavien kitkavoimien sekä siihen kappaletta työstettäessä kohdistuvien iskuelimien aiheuttamien voimien summa, joka voima vaikuttaa päinvastaiseen suuntaan kuin kappaleeseen kohdistuva sisäänsyöttövoima.
Kappaleet syötetään kuidutusyksikköön etupuoleltaan kulmassa roottorin-akselin suhteen ja tulevat seurauksena tästä roottorin iskuelimien vaikutuksesta käsitellyiksi kulmasta lähtien. Työstöpinta tulee sisäänsyötön aikana jatkuvasti lisääntymään,kunnes seuraava kappale ensimmäisen kulmansa kohdalta tulee kuidutusyksikköön, jolloin kappaleen työstöpinta vähitellen pienenee ja seuraavan kappaleen työstöpinta samalla kasvaa.
Kappaleen syöttönopeus kuidutusyksikköön on sovitettu siten, että se riippuu kuidutusyksikön kapasiteetistä ja kappaleiden ominaisuuksista. Kun käsitellään mekanista selluloosamateriaalia olevia kappaleita, joiden suuruus on suunnilleen 800 mm x 600 mm x 100 mm, on osoittautunut edulliseksi syöttää kappaleita 0,2 mm jokaista iskuelemenlin iskua 11 60044 kohti, joka isku kohtaa syötettävää kappaletta. Samanaikaisesti vaikuttavien iskuelementtien rivi 19 toinen toisensa jälkeen tulee pyörijän pyörijässä kohtaamaan kappaleen työstettävän pinnan ja tämän johdosta iskemään tai repimään pois pieniä hiukkasia kuituainetta kappaleesta. Pienhiukkaset lentävät iskuelimien 19 vaikutuksesta ympäriinä pyörijän vaipassa ja hajoavat tällöin rikki yksityisiksi tai suunnilleen yksityisiksi kuiduiksi toisaalta iskuelimien 19 ja toisaalta seulan 23 ja revintäsegmentin 33 yhteisvaikutuksesta. Koska iskuelimet 19 ovat vapaasti liikkuvia ohuitten akselien 26 varassa ja tulevat työstettäessä vaikuttamaan joustavasti syötettävään kappaleeseen, minkä johdosta etupäässä leikkaava vaikutus syötettyyn kappaleeseen ja irrotettuihin pienhiukkasiin saadaan vältetyksi, tulevat kuidut suuremmaksi osaksi säilyttämään alkuperäisen pituutensa.
Putkenosan 34 vaippaan22 johdettu ilmavirta nopeuttaa kuidutetun materiaalin syöttöä seulan 23 kautta kuohkeaksi tuotteeksi.
Selluloosapitoista ainetta olevaa rainaa syötetään rullalta putken eli syöttöaukon 34 kautta kuidutusyksikköön 1 samanaikaisesti, kun pyörijä 18 suorittaa työstöä. Koska selluloosamateriaalia olevalla rainalla ei pyörijän iskuelintön 19 vaikutuksesta ole mitään suurempaa vastusta niihin nähden, vaan iskuelimet tulevat siirtymään vain vähässä määrin sivuun säteettäisestä suunnastaan, on mahdollista, että niiden suorittaessa jatkuvaa kiertoliikettä kohti vaippaa syöttöaukon 9 kautta syötettyä kappaletta, saavat pääasiassa säteettäisen suuntansa, minkä johdosta ne tulevat työstämään kappaletta suunnilleen riippumatta siitä, että ne ovat aikaisemmin työstäneet selluloosa-materiaalia olevaa rainaa.
Syöttöaukko, joka on tarkoitettu selluloosamateriaalia olevan rainan syöttämiseksi rullalta .uidutusyksikköön, voi myös olla järjestetty periaatteessa samalla tavalla kuin kappaleen syöttöaukko, vaikkakaan sitä ei tarvita. Piirustuksissa on esitetty myös syöttökohta 34, joka on järjestetty tavalliseen tapaan. Koska selluloosamateriaalin kuohkeutus tapahtuu samanaikaisesti rainalta ja kappaleista samassa laitteessa, tulevat rainasta ja kappaleesta saadut kuidut sekoittumaan homogeeniseksi seokseksi. Johtamalla laitteeseen kemiallista selluloosamateriaalia rainana ja mekaanista selluloosamateriaalia kappaleina voidaan aikaansaada mekanisen ja kemiallisen selluloosa-materiaalin seos, jolloin näitä aineita on siinä halutussa suhteessa.
<12 60044
Eri ainelaatujen suhteet seoksessa ovat vaihdeltavissa vaihtelemalla sekä rainan että kappaleen syöttönopeutta pyörijään. .
Keksinnön mukaisella koneella saadaan kuohkeutettua selluloosamassaa kuivassa muodossa, minkä johdosta se voidaan suoraan käyttää kapalo-vaippojen eli kapaloriepujen ja muiden hygieniatuotteiden täytteeksi.
Kuten aikaisemmin on mainittu, voidaan myös selluloosamateriaalia arkkien tai paalien muodossa johtaa kuidutusyksikköön siten, että arkkien syöttöyksikkö järjestetään kuidutusyksikköön sille kohdalle, jossa on tarkastusluukku.
Keksintöä on selostettu edellä olevassa sen erään edullisen suoritusmuodon havainnollistamana, mutta on luonnollista, että keksinnön rilaiset, käytäntöön soveltuvat suoritusmuodot voivat monin tavoin vaihdella jäljempänä olevien patenttivaatimusten puitteissa.
Claims (4)
1. Menetelmä kuidutettaessa selluloosapa.toista, erityisesti kuituista meteriaalia kuohkeutetun kuitumateriaalin aikaansaamiseksi, jolloin selluloosapitoista materiaalia olevia kappaleita johdetaan pitkin niitä kannattavaa syöttölevyä (4) kuidutusyksikköön (1), jossa kappaleita isketään roottoriin (18) kiertyvästä laakeroiduilla, peräänantavi11a iskuelimillä (19), tunnettu siitä, että kappaleet, jotka makaavat syöttölevyä (4) vasten, syötetään roottoriin niiden syöttölevyä vasten nojaavien sivujen sijaitessa radalla, joka katsottuna roottorin (18) akselia vastaan kohtisuorassa poikkileikkauksessa muodostaa suoran viivan, joka sijaitsee sen suoran kulman sisäpuolella, joka muodostuu toisaalta roottorin akselin keskiöstä mainitun viivan ja iskuelimen kehäradan leikkauspisteeseen ulottuvan säteen jatkeen ja toisaalta mainittuun leikkauspisteeseen roottorin pyörimissuunnassa piirretyn mainitun kehäradan puolitan-gentin väliin.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kappaleet syötetään roottoriin kappaleiden syöttölevyyn (4) nojaavien sivujen muodostaman radan sijaitessa vaakasuorassa tasossa, joka sijaitsee roottorin symmetria-akselin kautta kulkevan vaakasuoran tason yläpuolella.
3. Kuidutuslaite patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän toteuttamiseksi kuidutettaessa selluloosapitoista, erityisesti kuituista materiaalia olevia kappaleita kuohkeutetun kuitumateriaalin aikaan-, saamiseksi, joka laite käsittää roottorin (18), jossa on kiertyvästi laakeroituja, peräänantavia iskuelimiä (19) ja roottoriin liittyvä syöttölevy (4) selluloosapitoista materiaalia olevia kappaleita varten, jotka syötetään kuidutusta varten roottoriin, tunnet- t u siitä, että syöttölevyn (4) kappaleita kannattava pinta sijaitsee tasossa, joka - roottorin (18) akselia vastaan kohtisuorassa poikkileikkauksessa katsottuna - muodostaa suoran viivan, joka sijaitsee sen suoran kulman sisäpuolella, joka muodostuu toisaalta roottorin akselin keskiöstä mainitun viivan ja iskuelimen kehäradan leikkauspisteeseen ulottuvan säteen jatkeen ja toisaalta mainittuun 1 eikkauspisteeseen‘roottorin pyörimissuunnassa piirretyn mainitun kehäradan puolitangentin väliin.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen kuidutuslaite, tunnettu siitä, että mainittu taso on vaakasuora ja sijaitsee roottorin symmetria-akselin kautta kulkevan vaakasuoran tason yläpuolella. 14 60044
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE7501080 | 1975-01-31 | ||
SE7501080A SE399917B (sv) | 1975-01-31 | 1975-01-31 | Forfarande och anordning for astadkommande av fluffat fibermaterial |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI760164A FI760164A (fi) | 1976-08-01 |
FI60044B true FI60044B (fi) | 1981-07-31 |
FI60044C FI60044C (fi) | 1981-11-10 |
Family
ID=20323560
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI760164A FI60044C (fi) | 1975-01-31 | 1976-01-23 | Foerfarande och anordning foer aostadkommande av fluffat fibermaterial |
Country Status (11)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4030672A (fi) |
JP (1) | JPS51102180A (fi) |
CH (1) | CH609114A5 (fi) |
DE (1) | DE2603442A1 (fi) |
DK (1) | DK40676A (fi) |
FI (1) | FI60044C (fi) |
FR (1) | FR2299427A1 (fi) |
GB (1) | GB1502071A (fi) |
IT (1) | IT1053572B (fi) |
NO (1) | NO144495C (fi) |
SE (1) | SE399917B (fi) |
Families Citing this family (10)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE3123484C2 (de) * | 1981-06-13 | 1984-09-27 | Zippe Gmbh U. Co, 6980 Wertheim | Zerkleinerungsvorrichtung für faseriges Gut |
US4526325A (en) * | 1981-08-10 | 1985-07-02 | Recycled Paper Bedding, Inc. | Hammermill apparatus for subdividing cellulosic material |
US4437615A (en) | 1981-08-10 | 1984-03-20 | Recycled Paper Bedding, Inc. | Process for preparing animal bedding |
US4729516A (en) * | 1986-04-14 | 1988-03-08 | Williams Patent Crusher And Pulverizer Company | Fluff mill |
JP2694474B2 (ja) * | 1990-07-26 | 1997-12-24 | トスコ 株式会社 | 天然セルロース繊維のフィブリル化装置 |
US5244158A (en) * | 1990-08-02 | 1993-09-14 | Popovich Paul D | Scrap processor |
US5560553A (en) * | 1995-01-13 | 1996-10-01 | Weyerhaeuser Company | Nose bar deflector for fiberizing hammermill |
US20070063080A1 (en) * | 2005-09-21 | 2007-03-22 | Evans Michael E | Adjustable screen for loose fill fibrous insulation machine |
JP4412558B2 (ja) * | 2006-07-25 | 2010-02-10 | 晃立工業株式会社 | 粉砕機 |
US20230041502A1 (en) * | 2020-01-23 | 2023-02-09 | 3M Innovative Properties Company | Machine systems and methods for making random fiber webs |
Family Cites Families (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US1013611A (en) * | 1910-11-10 | 1912-01-02 | Milton C Peters | Rotary cutter. |
US1258969A (en) * | 1914-05-09 | 1918-03-12 | Williams Patent Crusher & Pulv | General grinder. |
US1973074A (en) * | 1932-07-06 | 1934-09-11 | Howes Bros Hide Co | Machine for shredding leather |
US3771733A (en) * | 1972-07-03 | 1973-11-13 | Deere & Co | Feed grinding apparatus |
-
1975
- 1975-01-31 SE SE7501080A patent/SE399917B/xx unknown
-
1976
- 1976-01-23 FI FI760164A patent/FI60044C/fi not_active IP Right Cessation
- 1976-01-26 GB GB290876A patent/GB1502071A/en not_active Expired
- 1976-01-27 US US05/652,690 patent/US4030672A/en not_active Expired - Lifetime
- 1976-01-28 CH CH104476A patent/CH609114A5/xx not_active IP Right Cessation
- 1976-01-29 IT IT4785576A patent/IT1053572B/it active
- 1976-01-30 DK DK40676A patent/DK40676A/da unknown
- 1976-01-30 DE DE19762603442 patent/DE2603442A1/de not_active Withdrawn
- 1976-01-30 FR FR7602555A patent/FR2299427A1/fr active Granted
- 1976-01-30 NO NO760313A patent/NO144495C/no unknown
- 1976-01-31 JP JP993776A patent/JPS51102180A/ja active Pending
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
CH609114A5 (fi) | 1979-02-15 |
GB1502071A (en) | 1978-02-22 |
FI60044C (fi) | 1981-11-10 |
JPS51102180A (fi) | 1976-09-09 |
NO760313L (fi) | 1976-08-03 |
IT1053572B (it) | 1981-10-10 |
SE399917B (sv) | 1978-03-06 |
FI760164A (fi) | 1976-08-01 |
NO144495C (no) | 1981-09-09 |
NO144495B (no) | 1981-06-01 |
FR2299427B1 (fi) | 1979-08-24 |
FR2299427A1 (fr) | 1976-08-27 |
DE2603442A1 (de) | 1976-08-05 |
DK40676A (da) | 1976-08-01 |
SE7501080L (sv) | 1976-08-02 |
US4030672A (en) | 1977-06-21 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US3857657A (en) | Fiberizing and pad forming apparatus | |
FI60044B (fi) | Foerfarande och anordning foer aostadkommande av fluffat fibermaterial | |
AU582367B2 (en) | Dry forming paper sheets | |
US4520530A (en) | Fiber feeding apparatus with a pivoted air exhaust wall portion | |
EP0175774A1 (en) | Apparatus for forming fibrous pads | |
CA1051163A (en) | Machine for forming lignocellulosic fiber mats | |
EP1443142B1 (en) | Process for singulating cellulose fibers from a wet pulp sheet | |
WO2017173983A1 (zh) | 散包除尘装置 | |
EP0169174A2 (en) | Apparatus for the dry defibration of sheets of fibrous cellulose material and like materials, particularly for the preparation of absorbent masses for disposable nappies and the like | |
CN101631656B (zh) | 可分散材料设备 | |
US2830772A (en) | Nodulator for mineral wool | |
US3709441A (en) | Machine for disintegration of cellulose pulp sheets | |
SK279087B6 (sk) | Zariadenie na kontinuálnu výrobu rúna | |
US5253815A (en) | Fiberizing apparatus | |
US2943656A (en) | Pulpwood-debarking drum having angularly slotted wall and stationary shearing bars | |
FI59823B (fi) | Foerfarande foer rivning av massabalar och maskin haerfoer | |
US5324391A (en) | Method for crosslinking cellulose fibers | |
EP0728236B1 (en) | Defibrator having improved defibration | |
US3883081A (en) | Apparatus for shredding baleformed compressed fiber material | |
US5913393A (en) | Device for metering fibers | |
JP4531891B2 (ja) | 紙繊維を含有するプレスされた材料を解す方法と装置 | |
SU818496A3 (ru) | Установка дл непрерывной подачии дОзиРОВКи дРЕВЕСНОй МАССы K МЕль-НицЕ дл РАзМОлА МАССы | |
JPH0745598Y2 (ja) | ディスパーサー | |
RU149010U1 (ru) | Устройство для распушивания целлюлозы из спрессованных кип | |
DK144132B (da) | Fremgangsmaade ved defibrering af et celluloholdigt isaer fibroest materiale til frembringelse af et flosset fibermateriale og defibreringsapparat til udoevelse af fremgangsmaaden |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: KAMAS INDUSTRI AB |