FI57803B - Press foer framstaellning av formstycken - Google Patents

Press foer framstaellning av formstycken Download PDF

Info

Publication number
FI57803B
FI57803B FI3177/70A FI317770A FI57803B FI 57803 B FI57803 B FI 57803B FI 3177/70 A FI3177/70 A FI 3177/70A FI 317770 A FI317770 A FI 317770A FI 57803 B FI57803 B FI 57803B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
matrix
press
compression
angle
pressing
Prior art date
Application number
FI3177/70A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI57803C (fi
Inventor
Edmund E Munk
Original Assignee
Werz Jr Kg J F
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Werz Jr Kg J F filed Critical Werz Jr Kg J F
Application granted granted Critical
Publication of FI57803B publication Critical patent/FI57803B/fi
Publication of FI57803C publication Critical patent/FI57803C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27NMANUFACTURE BY DRY PROCESSES OF ARTICLES, WITH OR WITHOUT ORGANIC BINDING AGENTS, MADE FROM PARTICLES OR FIBRES CONSISTING OF WOOD OR OTHER LIGNOCELLULOSIC OR LIKE ORGANIC MATERIAL
    • B27N5/00Manufacture of non-flat articles
    • B27N5/02Hollow articles
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21JFIBREBOARD; MANUFACTURE OF ARTICLES FROM CELLULOSIC FIBROUS SUSPENSIONS OR FROM PAPIER-MACHE
    • D21J3/00Manufacture of articles by pressing wet fibre pulp, or papier-mâché, between moulds

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Casting Or Compression Moulding Of Plastics Or The Like (AREA)
  • Dry Formation Of Fiberboard And The Like (AREA)
  • Press-Shaping Or Shaping Using Conveyers (AREA)
  • Polysaccharides And Polysaccharide Derivatives (AREA)

Description

γβ1 ««χ KUULUTUSJULKAISU ςποΠ7 $ΒΓ(£ lBJ ^utlAgcnincsskrift b f ον 5 C (45) Patentti uy'tr.r.etty 10 13 1330 'GgS' (5,, k,X^*T£ J 3/00, B 29 J 5/06 SUOMI—FINLAND (21) PnwMdWwmii·—PaMMamBMng 317T/70 (22) H*k*mi<plWt—An*6knln|*di| 25-11.70 (23) ΑΙΙαφΙΜ—GiM|h«fdag 25-11.70 (41) Tulkit Jutktoakal — liivit cffmltg l6.01.72 rumttj. nklttarilminti» «« n·***», i, ***·*«.,».- nitan». och ragietentymlMn 7 AmMcu» titltfd och utl-ckrMtan publiMnd 30.06.80 (32)(33)(31) Pyydvtty «tuoHc«uf—β«|*Η priority 15.07.70
Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) P 2035053.2 Toteennäytetty-Styrkt (71) Furnier- und Sperrholzwerk J.F. Werz Jr. K.G. Werzalit-Pressholzverk, 71^1 Oberstenfeld b. Stuttgart, Saksan Liittotasavalta-Forbundsrepub-liken Tyskland(DE) (72) Edmund E. Munk, Oberstenfeld, Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) (7M Leitzinger Oy (5*0 Puristin muotokappaleiden valmistamiseksi - Press för framställning av formstycken
Keksinnön kohteena on puristin muotokappaleiden valmistamiseksi juoksemattomasta lignoselluloosapitoisten osien ja sideaineen seoksesta, jossa puristimessa on alempi puristusmuottiosa puristettavan seoksen vastaanottamiseksi sekä vastaava ylempi puristusmuottiosa, jossa on ainakin yksi pystysuuntaan tai puristussuuntaan nähden kulmassa oleva sivupinta.
Lignoselluloosapitoiset osaset voivat olla lastujen tai kuitujen muodossa ja sideaineena sopiva liima-aine. Valitsemalla muottiosien halutut pintamuodot voidaan puristinta käyttää eri muotoisten muoto-kappaleiden valmistamiseen. Yleismuodoltaan muottipinnat ovat yleensä altaan muotoisia astioita. Jos toisiinsa liittyvien muottipinto-jen kulma tai vinosti ylös tai alas kulkevan pinnan ja puristussuun-nan välinen kulma on tarpeeksi suuri, ei muotokappaleen puristamisessa ole vaikeuksia, vaan riittää, että puristettavaksi massaksi joutuva vuota tuodaan sisään tarvittavalla, toivottua tiheyssuhdetta vastaavalla vahvuudella joko sirottelukoneella tai käsin. Jos kyseessä oleva rajakulma, ts. syöttökulma kuitenkin ylitetään, niin muoto-kappaleet täytyy valmistaa siten, että puristusmassa tuodaan esimerkiksi sydämen pinnan ja sivupainimen puristuspintojen avulla muodostettuun tilaan, kun yleensä vaakasuorien tai lähes vaakasuorien pin- 2 57803 tojen muodostamiseen tarkoitettu puristusmassa tulee sydämen ylöspäin oleville pinnoille. Puristus jakso tapahtuu tällöin siten, että niin ylhäältä kuin myös yhdeltä tai useammalta sivulta suuntautuvat painimet puristavat, kunnes materiaalin toivottu tiheys on saavutettu. On myös jo tunnettua, että tällainen puristin toimii siten, että puristusmuotin määrätyt osat tuodaan sisään ylhäältä ja toiset osat alhaalta samanaikaisesti tai määrätyssä järjestyksessä. Kaikki tällaiset puristimet ovat erityisen monimutkaisia ja kalliita, koska käytettyjen työkalujen, puristuslaitteen moitteettoman toiminnan saavuttamiseksi, täytyy olla kyseessä oleviin toimintoihin tarkalleen sovitettuja, minkä lisäksi erilaisten pai- - nimien tai puristustyökalujen lukumäärä aiheuttaa laitteen huomattavan kalleuden.
Sikäli kun puristettavat muotokappaleet ovat ontelokappaleita, on myös jo ehdotettu, että valmistusmenetelmä jaetaan kahteen vaiheeseen siten, että ontelokappale jaetaan geometrisesti yksittäisiin, litteäksi puristettaviin osiin ja aluksi kylmäpuristusvaiheessa valmistetut esipuristuskappaleet liitetään toisiinsa tätä seuraavassa kuumapuristusvaiheessa siten, että ne liittyvät yhtenäisiksi kappaleiksi. Siitä huolimatta, että tässä menetelmässä tarvitaan suuri määrä yksittäisiä työkaluja ja sen käyttö on suhteellisen kallista, ei sitä voida kuitenkaan käyttää kaikilla käytännössä kysymykseen tulevilla muotokappaleilla.
Suurin vaikeus puristettaessa puristussuuntaan nähden jyrkkiä pintoja aiheutuu siitä, että vaikka käytetyn materiaalin yläpinta olisikin hiukan kalteva, pyrkii ylhäältä vaikuttava puristustyökalu viemään materiaalia puristussuuntaan, eikä yksinomaan syöttökörkeuden tai puristussuunnan suunnassa tiivistämiseksi, koska se johtuen sen kuitumaisesta kokoomuksesta ja liimamaisesta sideaineesta on joka paikassa keskinäisesti kiinni tarttuvaa ja yhdessä pysyvää; mutta tästä syystä aiheutuu epätasainen materiaalinen jakaantuminen ja siten osittain riittämätön ja osittain suuri tiheys.
Keksinnön tarkoituksena on välttää edellä mainitut epäkohdat ja saada aikaan sellainen puristin, jossa puristussuuntaan siirrettävää puristusmuottia on estetty ottamasta mukaansa kuituainepartikkelei-ta sellaisissa tapauksissa, joissa sivuseinämät ovat suhteellisen jyrkässä kaltevuuskulmassa vaakasuuntaiseen perustasoon tai muodostavat vain vähäisen poikkeamakulman puristussuuntaan nähden.
3 57803 Tämän tarkoituksen saavuttamiseksi keksinnön mukainen puristin on tunnettu siitä, että alemmassa puristusmuottiosassa liittyy lähes vaakasuuntaiseen perustasoon yksi tai useampi jyrkässä kulmassa, joka on pienempi kuin 90°, oleva pinta, joka on varustettu terävä-reunaisilla rappumaisilla portailla, ja että ylempi puristusmuotti-osa on muodostettu sileäseinäiseksi siten, että mainittua jyrkässä kulmassa olevaa pintaa vasten nojaavan puristusmateriaalin mukaanotto estyy molempien puristusmuottiosien liikkuessa toisiinsa nähden.
Tämä.portaanomainen muodostus aiheuttaa sen, että kuitumainen materiaali pysäytetään yksittäisten askelmien johdosta ja se erottautuu yksittäisissä kulmissa siihen liittyvästä ja yhdessä olevasta ^ materiaalista, jokapuristetaan edelleen viemättä tätä materiaalia mukanaan alas. Tällaisen portaanomaisen muodostuksen vaikutus on sitä parempi, mitä teräväkulmaisempia yksittäiset porrasaskelmat ulkokulmaltaan ovat. Kuten on edullisinta, ovat yksittäisten askelmien ylöspäin olevat pinnat ja lähes puristussuunnan kanssa yhdensuuntaiset pinnat toisiinsa nähden suorassa kulmassa ja sisältävät kulman, joka on pienempi kuin 90°.
Kun puristusmassa on tuotu muottiin siten, että syöttökorkeus syöt-tökulma huomioon ottaen on erilainen, esimerkiksi sellainen, että muotin alemmalle osalle annetaan suurempi syöttökorkeus kuin ylemmälle osalle, niin täytyy samana pysyvän tiheyden saavuttamiseksi ottaa tämä tosiasia huomioon, jossa puristussuunnan ja silenä pu-ristustyökalun vinon pinnan välinen kulma on suurempi kuin puristussuunnan ja yksittäisten askelmien kulmien kautta ajatelluksi kulkevan pinnan välinen kulma. Tällä tavoin saavutetaan se, että ^ kappaleen jyrkkäseinäisen osan seinäpaksuus esimerkin mukaisesti kasvaa jatkuvasti ylhäältä alaspäin ja alas liittyvä, vaakasuora tai lähes vaakasuora levy on paksumpi kuin samalla tavoin vaakatasossa, jyrkkäseinäisen osan yläpäähän liittyvä levy.
Jos puristinta käytetään esimerkiksi siten, että ontelokappaleen valmistamiseksi käytetään portaanomaisesti muodostetulla seinäpinnalla varustettua matriisia ja tämän matriisin sisään puris- 57803 tusvaiheen aikana painettavaa patriisia, jossa on sileä yläpinta, niin voidaan ensiksi käsikäytössä tehdä siten, että puristusmassa täyttää koko muotin ja pistää esiin niin paljon, jotta se vastaa odotettua tiheyttä. Täytetyn massanylempi rajapinta on silloin vaakasuora taso. Matriisin ja patriisin täytyy olla sovitettu juuri edellä esitetyllä tavalla näihin suhteisiin, jos kaikkiin paikkoihin pitää saada sama tiheys. Tässä valitussa esimerkissä ei ole otettava huomioon vain sitä, että valmiissa muotokappaleessa seinämäpaksuus kasvaa pohjan suuntaan, vaan että myös pohjaosan suurempi paksuus tulee otetuksi huomioon siten, että patriisin pituus on pienempi kuin matriisin syvyys niin, että ylhääl- ~ tä vaikuttavan puristustyökalun alemmalla päätypinnalla on suurempi väli vastatyökalun vastaavasta pinnasta kuin ylhäältä tulevan työkalun ylemmällä reunalla vastatyökalun yläreunasta tai ylemmästä päätypinnasta. Tällä tavoin aikaansaadulla ontelokappaleella on sitten jatkuvasti kasvava seinämäpaksuus ja pohjanpaksuus on suurempi kuin seinämänpaksuus ylemmässä reunassa.
Vinosti kulkevan pinnan paksuuden, edellä kuvatussa esimerkissä siis ontelokappaleen seinämän paksuuden liian suuren muuttumisen välttämiseksi ja jopa kaikkialla saman seinämäpaksuuden saavuttamiseksi, voidaan käsin täytettäessä täytetyn, ensin tasaisen pinnan muodostavan materiaalin yläpinnalta ottaa käsin jälleen määrätty osa puristusmassaa pois siten, että materiaalin yläpinnassa on vastaavasti muotoutunut, kaukalon muotoinen syvennys. Tässä tapauksessa voi muotokappale tulla valmistetuksi siten, että seinämäpaksuus puristussuunnassa kasvaa vain hiukan tai saavutetaan samana pysyvä seinämäpaksuus.
Edullisimmin puristusmassan täyttäminen tässä tapauksessa ei kuitenkaan tapahdu käsin ja mahdollisesti ei myöskään sirot-telukoneen avulla, vaan puhaltamalla. Tässä tapauksessa sijoitetaan ylhäältäpäin vaikuttava työkalu niin kauas alemmasta työkalusta, että muotin alempi osa peitetään vastaavasti muotoillulla sihdillä, jonka pinta on taivutettu siten, että sisään puhallettava materiaali saa toivottua tiheuttä vastaavan pintamuodon. Tässä on kuitenkin huomattava se, että 57803 5 ei ylitetä sallittua kaltevuuskulmaa, jotta estetään materiaalin jäl-kiliukuminen sihtiä poistettaessa. Kun puhaltaminen tapahtuu kuitenkin määrätyllä paineella, niin voidaan saavuttaa se, että sallittu kaltevuuskulma on suhteellisen jyrkkä, koska puristusmassaan liimautuneilla osasilla on mahdollisesti riittävän suuri keskinäinen pitävyys .
Keksinnön mukainen menetelmä tarjoaa sen edun, että hyvin jyrkälläkin kulmalla muotokappaleen vaaktasossa tai lähes vaakatasossa olevan pinnan ja tähän liittyvän pinnan, mahdollisesti jyrkästi olevan seinämän välissä, jäävät yksittäiset puristusmassan osaset puristusvaiheen aikana paikoilleen ilman, että sileäseinämäinen työkalu molempien puristustyökalujan vastakkaisen liikkeen aikana ottaa ne mukaansa. Tällä tavoin saadaan aikaan joka paikkaan tarvittava materiaalitiheys.
Käytettäessä keksintöajatusta on tietenkin yhdentekevää, mikä Työkalu vaikuttaa ylhäältäpäin vastaavaa vastatyökalua vastaan puristusmassan päällä. Samalla tavoin yhdentekevää on, liikkuuko alempi työkalu ylös tai ylempi työkalu alas , tai liikkuvatko molemmat työkalut toisiaan vasten.
Seuraavassa kuvaillaan keksinnön mukaista laitetta mukaan liitettyjen piirustusten avulla mielivaltaisesti valituin esimerkein.
Kuvio 1 esittää poikkileikkausta puristusmuotista keilamaisen ontto- kappaleen valmistamiseksi, jossa on alatyökalu tehty keksinnön mukaisesti askelmilla varustetuksi matriisiksi ja ylätyökalu vastaavasti sileäseinämäiseksi patriisiksi; - Kuviot 2, 3 ja 4 esittävät kukin osaleikkausta suuremmassa mittakaavassa matriisista vastaten pistekatkoviivalla merkittyä leikkausta Q kuviossa 1, askelmien kolmessa erilaisessa suoritusmuodossa;
Kuvio 5 esittää poikkileikkausta kuvion 1 mukaisesta matriisista, jossa on käsin täytetty puristusmassa;
Kuvio 6 esittää poikkileikkausta samasta matriisista, joka on täytetty puhaltamalla ja sihdin läpi;
Kuvio 7 esittää poikkileikkausta puristusmuotista puristusvaiheen lopussa; 6 57803
Kuvio 8 esittää erästä toista esimerkkiä, jossa U-muotoisen, molemmista päistään avoimen profiilin valmistamiseksi on alempi työkalu keksinnön mukaisesti tehty porrastetusti muodostetuksi patriisiksi ja ylätyökalu sileäseinäiseksi matriisiksi, tämä kaikki U-profiilin keskisymmetrian tasoon nähden suorakulmaisesta olevassa pystyleikkauksessa;
Kuvio 9 esittää kuvion 8 mukaisen muotin alatyökalun poikkileikkausta, jossa on puhaltamalla sisään tuotu puristusmassa ja tätä rajoittava sihti;
Kuvio 10 esittää kuvion 8 ja 9 mukaisen puristusmuotin poikkileikkausta puristusvaiheen lopussa;
Kuvio 11 esittää saman alatyökalun poikkileikkausta kuten kuviossa 8, kuitenkin varustettuna puristustyökalulla, jolla saadaan tasapaksu seinämävahvuus, puristusvaiheen loppuasennossa;
Kuvio 12 esittää seuraavaa esimerkkiä, jossa tasaisen levyn valmistamiseksi ylös vedetyllä reunalla on alatyökalu muodostettu matriisimaiseksi ja ylätyökalu patriisimaiseksi, kaikki ulos vedettyjen ylätyökalujen, ylös vedettyyn reunaan nähden kohtisuoraan kulkevana pystyleikkauksena;
Kuvio 13 esittää kuvion 12 mukaista muottia puristusvaiheen loppu-asennossa.
Seuraavassa kuvatuissa esimerkeissä on esitetty mielivaltaisesti, että käsitellään keilamaista, vaakasuoraan levyyn, esimerkiksi polettiin puristettua jalkaa, joka pitää olla muodostettu ylöspäin avautuvaksi onttokappaleeksi ja jossa alatyökalu on muodostettu matriisiksi. Vastaava patriisi ajetaan sitten joko puristusmassan täyttämisen jälkeen ylhäältä kiinni pysyvän matriisin sisään tai matriisi alhaalta kiinni pysyvää patriisia vastaan. Seuraavassa edellytetään, että patriisi tuodaan ylhäältäpäin kiinni pysyvää matriisia vastaan.
Kuviossa 1 on matriisia merkitty numerolla 1 ja patriisia numerolla 2. Matriisi on järjestetty siten, että sen poistonavaus la suuntautuu ylös. Puristussuuntaa, johon patriisi 2 liikutetaan, vastaa nuo- S li a. Kuten kuviosta 1 ilman muuta voidaan todeta, on matriisissa j 7 57803 olevan koverruksen sivupinta muodostettu portaittaiseksi siten, että portaat 11 muodostuvat puristussuuntaan a nähden samansuuntaisesta tai lähes samansuuntaisesta pinnasta, siis suunnilleen pystytasopin-nasta 111 ja lähes suorakulmaisesti olevasta, siis lähes vaaktasossa olevasta pinnasta 112. Patriisin pinta on siitä poiketen täysin sileä.
Kartiomaisen puristuspainimen 2 sileän sivupinnan 21 kaltevuus puristussuuntaan a nähden vastaa kulmaa a, joka on suurempi kuin kulma 3 puristussuunnan a ja yksittäisten portaiden 11 kulmien kautta kulkevaksi ajatellun pinnan välissä. Painimen 2 alempi pinta 22 on hiukan ^ kalotin muotoisesti pyöristetty ja yhtyy sivupintaan 21 ilman terävää kulmaa. Patriisin 2 alaspäin esiinpistävän osan kokonaispituus L on määrätyn verran lyhyempi kuin koverruksen la syvyys T matriisissa 1. Tällainen patriisin muoto antaa onttokappaleen alaspäin kasvavan seinävahvuuden, jolla pohjapinnalla on suurin paksuus.
Portaittaisten askelmien ylöspäin olevat pinnat 112 matriisin sisässä voivat olla muodostetut myös puristussuuntaan tarkalleen pystysuoraan olevasta pinnasta niin, että askelman kulma esimerkin mukaisesti pystyn, siis puristussuuntaan a nähden samansuuntaisesti kulkevan pinnan 111 ja alaspäin seuraavan askelman ylöspäin olevan pinnan 112 välissä on γ = 90°. Eräissä olosuhteissa on kuitenkin myös etua muodostaa yksittäisten askelmien ylöspäin olevat pinnat siten, että ne ovat etukulmaltaan ylöspäin seuraavan askelman pystysuorassa kulkevaa pintaa vastaan vinossa asennossa, jolloin askelman ylöspäin olevan, kaltevasta kulkevan pinnan 112 ja pystysuorassa kulkevan pinnan 111 välissä oleva kulm γ' < 90° (vertaa kuvio 3). Tällä tavalla vältetään puris-tusmassan yksittäisten osasten mahdollinen jälkiliukumimen työnnettäessä painin 2 sisään vielä varmemmin niin, että ylöspäin osoittavan pin-" nan 112 yläpuolella jokaisella askelmalla oleva puristusmassa tulee myös tässä paikassa kokonaisuudessaan puristetuksi. Kulmaa toinen toistansa seuraavan askelman toisiinsa liittyvien pintojen välissä, joka on suurempi kuin 90°, on ehdottomasti vältettävä, sillä tässä tapauksessa ei voida välttyä puristusmassaosasten jälkiliukumiselta.
Tietenkin on myös mahdollista, että yksittäisten askelmien lähes samansuuntaisesti puristussuunnan kanssa olevat pinnat tehdään puristus-suuntaa vastaan määrätyssä kulmassa kalteviksi, kuten tämä on näytetty kuviossa *+. Tässä tapauksessa on tietenkin erikoisen merkityksellistä huomata, että yksittäisten askelmien lähes vaakasuorassa kulkevat pinnat eivät ole kaltevia siten, että se edistää puristusmassan muodosta- 8 57803 vien osasten lukumista. Kulma γ ei siis saa olla suurempi kuin 90°.
Päinvastoin kuin ulkokulmat 35 (kuvio 2), jotka ovat tehty mahdollisimman teräviksi, ovat yksittäisten askelmien sisäkulmat 38 kahden toistansa seuraavien askelmien välissä tehty edullisimmin kevyesti pyöristetyiksi. Tällä tavoin tulevat vastaavat valmiin puristuskap-paleen vastaavat kulmat, jotka tällöin muodostavat ulkokulmat, materiaalin murtumista vastaan kulmissa suojatuiksi.
Kuvio 5 esittää matriisia 1, jossa on puristusmassalla täytetty ont-totila la, jolloin on tarkoitus, että puristusmassa täytetään käsin. Jotta vältyttäisiin siltä, että joko on tarpeen muotokappaleen pohjan suuri paksuus, tai muotokappaleen alempiin osiin tulee voimakas ti-hentymä, on puristettavaksi tuodun seoksen yläpinta 3, joka muuten olisi tasainen, varustettu kaukalomuotoisella säästöllä 3’, joka on syntynyt siten, että puristusmassan täyttämisen jälkeen poistetaan koverruksen la keskeltä osa puserrusmassasta käsin.
Tällainen muoto tulee edulliseksi erikoisesti silloin, kun käytetään kokonaisuudessaan suhteellisen monimutkaista tapaa, täyttäminen ei tapahdu käsin ja ei myöskään sirottelukoneen avulla kuten juuri mainittiin, vaan puristusmassalle annetaan puhaltamalla muoto, jolloin sisäänpuhalletun materiaalin yläpinta on rajoitettu sisäänpuhallus-tapahtuman aikana sopivaksi muotoillun sihdin avulla, joka sitten poistetaan puristustapahtuman läpi viemiseksi.
Kuvio 6 esittää matriisia 1 sen takapuolella olevan sihdin 4 kanssa. Sihdin ja matriisin väliin on matriisin sisätilaan la tuotu puristus-massa puhaltamalla. Sihdin seinämien taivutus vastaa, kuten on edullista, suunnilleen lähes patriisin ulkoista muotoa ja on valittava joka tapauksessa sellaiseksi, ettei ylitetä kaatokulmaa, jolla puristus-massa valuu. Seinämän kaarevuuskulman sopivalla valinnalla on kuitenkin mahdollista tuoda puristusmassa puhaltamalla sisään siten, että tasaisella tiheydellä voidaan saavuttaa myös valmiiksi puristetun muotokappaleen tasainen paksuus.
Matriisin täytön jälkeen, joko kuvion 5 mukaisella tavalla tai kuvion 6 mukaisella tavalla, painetaan patriisi 2 sisään ja puristusmassa puristetaan matriisin ja patriisin mittoja vastaavasti, kuten kuviossa 7 muotokappale, jolla on pohjaanpäin kasvava seinämäpaksuus, on esitetty pystypoikkileikkauksessa. Puristuskappale 5 saa tällöin pi- 57803 9 tuusleikkauksessaan ristikkoviivoituksella esitetyn muodon kuvion 7 mukaisesti.
Kuviossa 8 on eräs toinen käyttöesimerkki keksintöajatuksen toteuttamiseksi. Siinä otaksutaan, että pitää valmistaa molemmista päistä avoin U-profiili, jossa on jyrkät haarat, ja jonka ulkopinta on sileä ja sisäpinta voi olla mielivaltaisesti muotoutunut. Tässä tapauksessa muodostetaan alamuotti siten, että U-profiilin sisäpinta vastaa patriisimaisesti muodostettua, U-profiilin pitkittäissuunnassa olevaa sydäntä 102, jonka sivupinnat keksinnön mukaisesti muodostuvat - portaittaisesti askelmista 150, jolloin jokainen askelma muodostuu puristussuunnan kanssa samansuuntaisesta pinnasta 151 ja ylöspäin olevasta pinnasta 152 ja jokaisen yksittäisen askelman molemmat pinnat - juuri edellä esitetyllä tavalla ovat toisiinsa nähden suorakulmaisesta Askelmien muodostumiseen nähden pätee periaatteessa kuvioiden 2, 3 ja 4 yhteydessä mainitut seikat.
Täyttötilan rajoituksen aikaansaamiseksi puristusmassalle, on tämä suljettu pystysuoralla, U-profiilin keskisymmetriatason kanssa samansuuntaisesti olevalla, tasaisella pinnalla 103 kuten myös kahdella profiilin päädyssä olevalla, tähän pintaan 103 nähden kohtisuoralla sydämen 102 yhteydessä kiinteästi oleva la, sileällä, tasaisella pinnalla 103'.
Ylätyökalu on tässä tapauksessa tehty sileäseinämäiseksi, altaan muotoiseksi matriisiksi, jonka molemmat päät ovat avoimet. Tämä työkalu painuu seinämien 103 ja 103’ rajoittamaan täyttötilaan, jolloin sen ulkopinnat ohjataan näiden seinämien 103 ja 103' avulla.
Jos otaksutaan, että patriisin 102 sisältämä muoto täytetään puristus-massalla siten, että tämä on suljettu ylös tasaisen pinnan avulla, joka peittää patriisin ylöspäin olevan pinnan 102' puristusta vastaavalla massapaksuudella, niin täytyy matriisin tietenkin olla muodostettu siten, että tasaisen tiiviyden aikaansaamiseksi valmiilla kappaleella on tasaisesti kasvava seinämäpaksuus, jolloin U-profiilin molempien haarojen vapaiden reunojen suunnassa muodostuu suurin seinämäpaksuus. Matriisin 101 ontelon 101a syvyyden täytyy siis olla pienempi kuin patriisin 102 korkeus siten, että matriisin sivuttaiset sisäpinnat ovat puristussuuntaan nähden suuremmassa kaltevuuskulmassa kuin patriisin yksittäisten askelmien kulmia yhdistäväksi ajateltu pinta.
10 57803
Tietenkin voidaan täytettäessä puristusmassaa muotoon puhallusmene-telmällä, jonka aikana muoto saavutetaan sihdin avulla, tämä sihti muodostaa siten, että U-profiilin seinämäpaksuudelle voidaan saavuttaa myös muita mielivaltaisia suhteita, edellyttäen että ei ylitetä sallittua täyttökulmaa. Kuviossa 9 on patriisiin 102 puhaltamalla täytetty muoto peitetty sihdin 104 avulla, jonka muoto on valittu siten, että puristusmassa 102a sopii yläpinnaltaan lähes patriisin muotoon.
Jos nyt sihti 104 poistetaan ja sen sijasta ajetaan matriisi sisään - tietenkin voivat liiketapahtumat myös olla vastakkaisia ja patriisi 102 liikkua alhaalta tulevana kiinteästi olevaa matriisia 102 kohti - niin jatketaan puristusjaksoa niin kauan, kunnes saavutetaan pu-ristusmassan toivottu tiiviys ja molemmat puristustyökalut ovat kuviossa 10 esitetyssä, keskinäisessä asemassa. Puristusmassa on sitten puristettu ristiviivoituksella merkityksi muotokappaleeksi 105 ja esimerkiksi käytettäessä lämpökovettuvaa sideainetta vastaavan lämmityksen avulla kovetettu.
Kuviossa 10 esitetyn, U-profiilin haarojen vapaiden sivujen suuntaan kasvavan seinämäpaksuuden sijasta voi kappale eri kulmien sopivalla valinnalla omata myös tasaisen seinämäpaksuuden, kuten kuviossa 11 on esitetty. Tässä tapauksessa vastaa matriisin 101 sivupintojen kulma puristussuuntaan nähden tietenkin täydellisesti patriisin 102 yksittäisten askelmien kulmien kautta ajatellun pinnan kulmaa puristus-suuntaan nähden ja muotokappale 105 saa näytetyssä poikkileikkauksessa kuviossa ristiviivoituksella esitetyn muodon.
Tietenkin voidaan saada aikaan myös tasainen seinämäpaksuus, vieläpä kun täyttökorkeudet muotin eri paikoissa ovat erilaisia (suunnilleen kuviossa 9 esitetyllä tavalla) edellyttäen, että ollaan pakotetut epätasaiseen tiheyteen, esimerkiksi kuvion 1 mukaisessa suoritusmuodossa onttokappaleen pohjaan päin kasvavalla ja kuvion 8 mukaisessa suoritusmuodossa U-profiilin haarojen vapaita sivuja vastaan kasvavalla materiaalitiheydellä.
Edelleen kehitetty esimerkki keksintöajatuksen toteuttamiseksi on esitetty kuvioissa 12 ja 13. Se koskee tässä tasaisen levyn valmistamista, jossa yksi sen reunoista on vedetty ylös jyrkässä kulmassa ja reuna on varustettu ulospäin taivutetulla reunalistalla. Alatyökalu 202 on rakennettu tässä tapauksessa matriisimaiseksi, ylätyökalu 201 pat- 57803 11 riisimaiseksi. Kuviossa 12 on esitetty avattu muotti pystyleikkaukses-sa vaakasuoraan ylös vedetyn reunan suunnassa. Muotin vasen puoli on leikattu murtoviivalla pois, koska sillä ei ole keksintöön nähden merkitystä.
Kuten kuviosta on ilman muuta nähtävissä, on matriisin 202 jyrkästi kulkeva pinta varustettu askelmilla 211 ja tällä tavoin portaan muotoisesti muodostunut. Yksittäisten askelmien ylöspäin olevat pinnat 221 ja puristussuuntaan nähden lähes samansuuntaiset pinnat 222 voivat olla muodostetut vaatimusten mukaan vastaten kuvioita 2, 3 tai 4. Listamaisen, ulospäin olevan lisäkkeen rakentamiseksi kaltevan pinnan yläosaan on järjestettävä vastaava tila 225.
Patriisi on sileäseinäinen. Patriisin jyrkästi viistottua ylössyö-tettyä reunaa vastaava puristuspinta muodostaa vaakatason kanssa saman kulman kuin porrasaskelmien kulmien kautta kulkevaksi ajateltu pinta. Patriisi on muodostettu siten, että itse levyn paksuus on suurempi kuin ylös vedetyn reunan ja siihen liitetyn listan.
Kuvio 13 esittää muottia suljetussa tilassa puristusjakson lopussa. Valmis muotokappale 250 on merkitty ristiviivoituksella.
Keksinnön mukainen menetelmä antaa tietenkin mahdollisuuden mielivaltaisille variaatioille ja sitä voidaan käyttää vastaavasti sopivalla tavalla kaikkialla siellä, missä täytyy valmistaa muotokappaleita, joissa eri pinnat liittyvät toisiinsa jyrkässä kulmassa (ei kuitenkaan suorassa kulmassa).
O

Claims (7)

12 57803
1. Puristin muotokappaleiden valmistamiseksi juoksemattomasta ligno- selluloosapitoisten osien ja sideaineen seoksesta, jossa puristimessa on alempi puristusmuottiosa (1) puristettavan seoksen vastaanottamiseksi sekä vastaava ylempi puristusmuottiosa (2), jossa on ainakin yksi pystysuuntaan tai puristussuuntaan nähden kulmassa oleva sivupinta (21), tunnettu siitä, että alemmassa puristus-muottiosassa (1) liittyy lähes vaakasuuntaiseen perustasoon yksi tai useampi jyrkässä kulmassa, joka on piempi kuin 90°, oleva pinta (ajateltu pinta x), joka on varustettu teräväreunaisilla rappumaisilla ~ portailla (11), ja että ylempi puristusmuottiosa (2) on muodostettu sileäseinäiseksi (21) siten, että. mainittua jyrkässä kulmassa olevaa pintaa (ajateltu pinta x) vasten nojaavan pur is tusina te- riaalin mukaanotto estyy molempien puristusmuottiosien liikkuessa toisiinsa nähden.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen puristin, tunnettu siitä, että yksittäisten portaiden (11) ulkoreunat (35) ovat tasossa, joka on kohtisuorassa puristussuuntaa (a) vastaan.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että lähes puristussuunnassa (a) olevat yksittäisten porataiden (11) pinnat (111) ovat kallistetut puristussuuntaan nähden samassa kulmassa tai pienemmässä kulmassa kuin puristuskappaleen seinämä (kuvio 4).
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen puristin, tunnettu siitä, että yksittäisten portaiden (11) ylhäältä alas suuntautuvat pinnat (111) ovat yhdensuuntaiset puristussuunnan (2) kanssa (kuviot 2 ja 3).
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen puristin, tunnettu siitä, että portaan (11) yhdensuuntaisena tai lähes yhdensuuntaisena puristussuuntaan (a) nähden suunnattu pinta (111) ja alemman portaan (11) yläpinta (112) liittyvät toisiinsa 90° kulmassa (γ) (kuviot 2 ja 4) tai hieman pienemmässä kulmassa (γ·) (kuvio 3).
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että kahden peräkkäin seuraavan portaan välinen sisäreuna (38) on pyöristetty. 13 57803
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että perustasoon nähden kulmassa olevat sileäpintaisen puristus-työkalun (2, 101) puristuspinnat liittyvät puristussuuntaan (a) sellaisessa kulmassa, että ylemmän ja alemman puristusmuottiosan seinämien välinen etäisyys on suurempi puristusmuotin alaosassa kuin sen yläosassa.
FI3177/70A 1970-07-15 1970-11-25 Press foer framstaellning av formstycken FI57803C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2035053 1970-07-15
DE2035053A DE2035053C3 (de) 1970-07-15 1970-07-15 Presse zur Herstellung von Fonnteilen

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI57803B true FI57803B (fi) 1980-06-30
FI57803C FI57803C (fi) 1980-10-10

Family

ID=5776821

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI3177/70A FI57803C (fi) 1970-07-15 1970-11-25 Press foer framstaellning av formstycken

Country Status (16)

Country Link
AT (1) AT303362B (fi)
BE (1) BE759351A (fi)
CA (1) CA926066A (fi)
CS (1) CS184804B2 (fi)
DE (1) DE2035053C3 (fi)
DK (1) DK134590C (fi)
ES (2) ES391323A1 (fi)
FI (1) FI57803C (fi)
FR (1) FR2109663A5 (fi)
GB (1) GB1326959A (fi)
IE (1) IE35267B1 (fi)
IL (1) IL35904A0 (fi)
NL (1) NL169563C (fi)
NO (1) NO136141C (fi)
SE (1) SE373064B (fi)
YU (1) YU35077B (fi)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2316250C2 (de) * 1973-03-31 1986-07-10 Klenk Holzwerke GmbH & Co, 7163 Oberrot Verfahren und Vorrichtung zur Verpressung von Formteilen mit lotrechten oder nahezu lotrechten Formabschnitten oder Kanten aus zellulosischen Faserstoffen und einem Bindemittel
DE2701480C3 (de) 1977-01-12 1986-01-02 Lignotock Verfahrenstechnik Gmbh, 1000 Berlin Schrittweise arbeitende Vorrichtung zum Herstellen von Vorformkörpern
DE2759279C3 (de) * 1977-01-12 1983-06-09 Lignotock Verfahrenstechnik Gmbh, 1000 Berlin Vorrichtung zum Herstellen von Vorformkörpern aus Lignozellulose-Wirrfaservliesen
DE3045702A1 (de) * 1980-12-04 1982-07-08 Valentin 6503 Mainz-Kastel Schollmayer Pressform zur herstellung von hohlkoerpern aus holzfasern und/oder -spaenen
EP0197255B1 (de) * 1985-04-10 1991-11-06 Werzalit - Werke J.F. Werz KG Verfahren zur Herstellung eines gepressten Profilkörpers
GB8716507D0 (en) * 1987-07-14 1987-08-19 Robust Mouldings Ltd Mouldings
DE10344598B3 (de) * 2003-09-25 2005-03-03 Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V. Nachformbare Holzwerkstoffplatte und Verfahren zu deren Herstellung

Also Published As

Publication number Publication date
AT303362B (de) 1972-11-27
ES391323A1 (es) 1973-07-01
NO136141B (no) 1977-04-18
NL169563B (nl) 1982-03-01
IL35904A0 (en) 1971-02-25
DE2035053B2 (de) 1978-03-23
YU279270A (en) 1980-03-15
YU35077B (en) 1980-09-25
FR2109663A5 (fi) 1972-05-26
DE2035053A1 (de) 1972-01-20
DK134590C (da) 1977-05-09
SE373064B (fi) 1975-01-27
DE2035053C3 (de) 1978-12-14
IE35267B1 (en) 1975-12-24
NL7016655A (fi) 1972-01-18
FI57803C (fi) 1980-10-10
GB1326959A (en) 1973-08-15
NO136141C (no) 1977-08-03
ES391324A1 (es) 1973-07-01
BE759351A (fr) 1971-04-30
CA926066A (en) 1973-05-15
NL169563C (nl) 1982-08-02
IE35267L (en) 1972-01-15
DK134590B (da) 1976-12-06
CS184804B2 (en) 1978-09-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI57803B (fi) Press foer framstaellning av formstycken
CN110014512B (zh) 陶瓷等静压成型模具的上料装置
CN202725817U (zh) 冲压模具
KR930021511A (ko) 복수회의 복용량을 갖는 플라스틱으로 제조된 블리스터 스트립과 그 제조 방법
CN209077606U (zh) 一种精密翻边模具
RU2006140371A (ru) Способ и устройство для придания заданной формы корпусам контейнеров
CN210679552U (zh) 一种用于汽车门板喇叭网孔的二次顶出机构
CN110126065B (zh) 陶瓷等静压成型系统
CN110039636B (zh) 加压装置
CN110027095B (zh) 陶瓷等静压成型模具
CN208615228U (zh) 一种直顶机构以及注塑模具
JPH0434485B2 (fi)
JP3559141B2 (ja) 粉末成形機における成形品搬出装置
CN211191643U (zh) 一种电视机背板后盖自动化冲压成形工艺的模具
CN213413061U (zh) 实验室药品储存专用阶梯式储存柜隔板成型模具
CN207447087U (zh) 高速精冲装置
CN215750905U (zh) 一种秸秆建筑材料压制成型机
CN211221713U (zh) 一种竖向剪切式半溢料模压结构
CN210414849U (zh) 一种家具用三角形木条切割机
KR101133690B1 (ko) 구획된 내부를 갖는 튜브 제조장치
CN218699894U (zh) 一种透水砖模具
JPS6233281B2 (fi)
CN107957215B (zh) 烟花筒体冷压成型模具及工艺
CN211438097U (zh) 一种冶金产品成型模具
CN108615473B (zh) 一种制作发光字的方法