FI57343C - Anordning foer veckning av hoeljen - Google Patents

Anordning foer veckning av hoeljen Download PDF

Info

Publication number
FI57343C
FI57343C FI772139A FI772139A FI57343C FI 57343 C FI57343 C FI 57343C FI 772139 A FI772139 A FI 772139A FI 772139 A FI772139 A FI 772139A FI 57343 C FI57343 C FI 57343C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
shell
folding
pleated
rollers
tube
Prior art date
Application number
FI772139A
Other languages
English (en)
Other versions
FI772139A (fi
FI57343B (fi
Inventor
Richard Regner
Gerd Schug
Original Assignee
Hoechst Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE2147498A external-priority patent/DE2147498C3/de
Priority claimed from DE19722231144 external-priority patent/DE2231144C3/de
Priority claimed from DE19722231145 external-priority patent/DE2231145C3/de
Priority claimed from FI2606/72A external-priority patent/FI57342C/fi
Application filed by Hoechst Ag filed Critical Hoechst Ag
Publication of FI772139A publication Critical patent/FI772139A/fi
Publication of FI57343B publication Critical patent/FI57343B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI57343C publication Critical patent/FI57343C/fi

Links

Description

I-ra1 KUULUTUSJULKAISU . _ JUA W (11) UTLÄGCNINÖSSKRIFT 5 7 34 3 ^ T ^ (51) Kv.ik?/iM.cu3 ^ 22 C 13/02 SUOMI —FINLAND (21) Λ*·"**"·*·""··—rutmmMutng 772139 (22) HkkamiipUv·—An*eknlnf*d«| 08.07*77 (23) AHupllv·—GIMth«Mda| 21.09.72 (41) Tullut lulklMfcsI — »IMt off«itll| 08.07,77
Patentti· ja rekisterihallitus «a Nihtivik»ipwwn jt kuuLjulkataun pvm. —
Patent- och registerstyrelsen ' ' AmMcan uthfd eeh uti.*krifMn puMcand 30.0U. 80 (32)(33)(31) tyritttr «cuoikain—BtgiKl prtorlm 23.09-71 26.06.72, 26.O6.72 Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) P 21U7U98.6-23 P 22311UU.0, P 223111*5*1 (71) Hoechst Aktiengesellschaft, 6230 Frankfurt (Main) 80, Saksan Liitto tasavalta- Förbundsrepubliken Tyskland(DE) (72) Richard Regner, Mainz-Bretzenheim, Gerd Schug, Mainz-Bretzenheim,
Saksen Liittotasavalta-Förbundsrepubliken Tyskland(DE) (7*0 Oy Kolster Ab (5^) Laitteisto kuorien laskostamiseksi - Anordning för veckning av höljen (62) Jakamalla erotettu hakemuksesta 2606/72 (kuulutusjulkaisu 573^*2) -Avdelad frän ansökan 2606/72 (utläggningsskrift 573^2) Tämän keksinnön kohteena on laitteisto svlinterimäisten kuorien, varsinkin makkarankuorien, laskostamiseksi laskosputkiksi, joissa on jatkuva ruuviviivamai-nen laskos, joka laitteisto käsittää laitteen kuoren syöttämiseksi eteenpäin aukipuhalletussa tilassa pituusakselinsa suunnassa laskostusasemalle, laitteen puhalluskaasun syöttämiseksi kuoren sisään ja laskostuslaitteen, joka sijaitsee mainitulla laskostusaseraalla aukipuhalletun kuoren laskostamiseksi vasteen aiheuttamaa vastavoimaa vastaan, jolloin laskostuslaitteessa on ainakin yksi elin, joka on sovitettu jatkuvaan toimiyhteen laskostusasemalle tulevan kuoren ulkosivun kanssa ainakin yhtä ruuviviivaa myöten, ja jolloin siihen kuuluu laite mainitun elimen pyörittämiseksi samankeskisestä kuoren pituusakselin suhteen kulkevaa rataa myöten.
Suolen käsittelemiseksi järkiperäisesti varsinkin makkaramassalla täytettäessä käytetään tänään yhä suuremmassa määrin pituussuunnassa laskostettuja kuoria. Näillä kuorilla, joita nimitetään seuraavassa laskosputkiksi, an tällöin oltava varsinkin seuraavat ominaisuudet: 2 57343
Laskostamattoman kuoren pituuden suhteen laskostettuun kuoreen on oltava mahdollisimman suuri, lasko sput keli a on oltava suuri taivutusjäykkyys, sen on oltava tarkasti suora, sillä on oltava mahdollisimman suuri sisähalkaisija ja sen on juostava täyttöputkesta pois hyvin ja tarkasti. Lisäksi kuoressa ei saa olla minkäänlaisia epätiiviitä kohtia.
Makkarankuorien laskostaminen on tähän asti aina suoritettu menetelmällä, joka tarkoittaa käsityön mekanisointia. Tämän vuoksi on myös laskostuselimiä aina liikutettu makkarankuoren pituusakselin suunnassa. Näitä tunnettuja menetelmiä on jatkuvasti parannettu vaihtelevalla menestyksellä ja vaihtelevin teknisin kustannuksin
Aluksi’ on yritetty laskostaa makkarankuoreif laskosputkiksi siten, että makkarankuorien ympärille kytkettiin vaiheittain poimut ussormet ja kuori painettiin vastatukea vasten. Myöhemmin ehdotettiin poimutussormien kytkemistä makkarankuorelle siten, että makkarankuoren vastakkainen alue jäisi vapaaksi poimutusvoiman vaikutuksesta. Tällä menetelmällä aikaansaatiin makkarankuoren yhteentyöntäminen aksiaalisessa suunnassa vuorotellen toisiaan vastapäätä sijaitsevien poimutussormien avulla. Näin saavutettiin tietty parannus, koska makkarankuoren yksittäiset poimut sinkattiin näin osaksi kiinni toisiinsa. Tiivistyssuhde oli kuitenkin melko huono. Viimeksi mainittu menetelmä on esitelty DE-patenttijulkaisussa n:o 1 072 500. Tässä patenttijulkaisussa on myös ehdotettu poimutusvoimien käyttöä poimutussormien avulla, joista kutakin sormea liikutetaan poimutusta varten makkarankuoren akselin suuntaan, mutta jotka kuitenkin lepäävät peräkkäin makkarankuorella ruuviviivaa pitkin.
Makkarankuoren sellaisen laskostuksen ja tiivistyksen aikaansaamiseksi, jossa syntyy olennaisesti ruuvin tai kierukan muotoinen pääpoimu, on lisäksi ehdotettu laskostuksen suorittamista rihlatuilla rullilla, jolloin nämä rullat suorittaisivat kuitenkin samalla pienen epäkeskisen liikkeen. Kahta, kolmea ja neljää tällaista, epäkeskisesti pyörivää rullaa on kokeiltu menestyksellä (vrt. DT-pat.julk. 1 192 072). Ruuvimaisella pääpoimul- V-‘ ' - 3 57343 la varustetun laskosputken saamiseksi on lisäksi ehdotettu kolmen poimutussormihammaspyörän käyttämistä, jolloin kunkin hammaspyörän hampaiden urat olisi järjestetty vuorotellen keskiasemaan, tästä vasemmalla olevaan asemaan ja oikealla olevaan asemaan vrt. DT-pat.julk. 1 235 766).
On myös ehdotettu laskostuksen suorittamista poimutus-sormilla, jotka asetetaan vinosti suhteessa makkarankuoren pituus-akseliin. Nämä poimutussormet ovat tämän ehdotuksen mukaisesti rihlattuja ja tarttuvat makkarankuoreen kierukkaviivan katkonaisia osia pitkin (vrt. DT-pat.julk. 1 632 137).
Kaikille näille tunnetuille menetelmille ja laitteille on yhtenäistä se, että kysymyksessä olevaa osaa (poimutussormea tai laskostusrullan sektoria) on varsinainen poimutustoiminnan yhteydessä, so. makkarankuori syötetään vapaata vastatukea tai vastavoimaa vastaan, toisaalta liikutettava aksiaalisessa suunnassa ja toisaalta säteittäisessä suunnassa ulos laskostusaluees-ta tilan jättämiseksi vapaaksi seuraavaa, laskostettua ainetta varten. Tämän säteissuunnassa tapahtuvan uloskääntämisen vuoksi poimutussormet raaputtavat makkarankuorta vasten. Tällöin on olemassa vaara makkarankuoren vahingoittumisesta. Näiden haittojen välttämiseksi on jo tehty huomattavia ponnistuksia (vrt. esim. US-pat.julk. 2 583 654, varsinkin kuvio 9 ja vastaava teksti, palsta 11), mutta missään näistä ei ole pystytty välttämään tämän poimutusmenetelmän periaatteellisia heikkouksia.
Keksinnön tehtävänä on tämän vuoksi kehittää laitteisto, jossa hyvin yksinkertaisella ja varmalla tavalla saadaan aikaan laskosputki, jossa on erittäin yhdenmukaiset poimut, jossa välitetään kuoren vahingoittuminen, jota voidaan käyttää käytännöllisesti katsoen makkarankuorien kaikkien läpimittojen kanssa ja jonka voi toteuttaa rakenteellisesti yksinkertaisimmalla tavalla.
Tämä tehtävä ratkaistaan keksinnön mukaisella laitteistolla, jolle on pääasiallisesti tunnusomaista, että se käsittää vähintään kaksi koveran vaippapinnan omaavaa rullaa, jotka ovat sovitetut ympäröimään aukipuhalletun kuoren vähän ennen sitä kohtaa, jossa mainittu elin on kosketuksessa kuoren kanssa, ja että vasteeseen
ont” L
57343 it on laskostettavan kuoren etupään kiinnittämiseksi ja kuoren sisäosan ja puhalluskaasulähteen välisen yhteyden muodostamiseksi sovitettu kiinnityslaite, jonka ulottuvuus kuoren akselin suunnassa on olennaisesti pienempi kuin kuoren muodostama laskos-putki.
Tässä keksinnön mukaisessa laitteistossa on laskostuksen aikaansaavan voiman suuruus muuttumaton ja voimavektori pyörii kuoren pituusakselin ympäri. Tämän laitteiston avulla on siis ensi kertaa mahdollista suorittaa poimutustoiminta todella keskeytyksittä. Laitteistolla aikaansaadaan laskosputkia , joissa poimut muodostavat erittäin tasaisesti ja joilla on suoruus, jota tähän asti ei ole voitu saavuttaa ilman ylimääräisiä toimenpiteitä.
Laskostuksen aikaansaava voima kytketään kuoren pituus-akseliin nähden aina ja jatkuvasti samaan kohtaan akselin ympäri kiertävänä. Tällä tavalla on mahdollista saada täysin muuttumattomat ja määritetyt työolosuhteet makkarankuoren mahdollisimman pienellä rasituksella, mikä on tähänastisissa, poimutussormia käyttävissä menetelmissä ollut mahdotonta varsinkin siksi, että aksiaalisesta liikutettujen poimutussormien oli poimutuksen aikana, siis juuri makkarankuorella tapahtuvan voimakkaimman kytkennän aikana, suoritettava myös säteittäinen liike tai kääntöliike.
Keksinnön mukaisen ajatuksen voi toteuttaa siten, että laskostettava kuori viedään tuurnan yli vastatuen luokse, jolloin tuurnaa käytetään kaasun, varsinkin ilman, puhaltamiseksi kuoreen. Tällä tuurnalla on mvös tärkeintä tehtävänään kantaa -laskosoutkea, pitää se suorana ja muodostaa laskosputken sisähalkaisija. Laskosputken poistaminen tuurnalta johtaa kuorien tiettyyn vahingoittumisvaaraan”, varsinkin kun työstetään hyvin hienoja kuoria. Näiden haittojen välttämiseksi tehdään tuurnat - mikä on sinänsä tunnettua - useimmiten hieman kartiomaisiksi ja varustetaan hyvin sileällä pinnalla. Lisäksi on suunniteltu liukuaineen käyttöä laskostuksen aikana, lähinnä öljyn, tuurnan ja kuoren välissä (sisävoitelu). Sellaisten tuumien valmistaminen, joilla on hyvin pieni karticpcikkeaoa tarkasta sylinterinuodosta, on kallista.
Toinen osaongelma, jonka voi ratkaisiä puheena olevan keksinnön parhaana pidetyllä toteutusmuodolla, on keksinnön mukaisen menetelmän parantaminen siten, että vältetään ne ongelnat ja haitat, jotka tuuman käyttö tuo väistämättä mukanaan.
S 57343 Tähän päästään siten, että laskostuksen aikaansaavan voiman kohdistaa ainakin yksi, kuoren pituusakselin ynpäri liikkuva osa, mutta niin että kuori laskostetaan vapaasti kantavana suhteessa muodostuvaan laskosputkeen. Määritelmällä "vapaasti kantava" tarkoitetaan tällöin, että laskosputki, lukuunottamatta mahdollisesti käytettyä, lyhyttä istukkaa, seisoo erikseen sinänsä vapaasti kantavana ilman sisäistä ohjausta vastavoiman aikaansaavan vastatukiosan taholta.
Keksinnön mukaisessa laitteistossa laskostuselementissä on ainakin yksi elin, joka on sovitettu jatkuvaan toimiyhteyteen laskostusasemalle tulevan kuoren ulkosivun kanssa ainakin yhtä ruuvi viivaa myöten, sekä että siihen kuuluu laite mainitun elimen pyörittämiseksi samankeskisesti kuoren pituusakselin suhteen kulkevaa rataa myöten.
Rengasosa on mieluiten hylsyn muotoinen ja laskostuksen suorittava osa on hylsvn sylinterimäiseen sisätilaan ruuvimaisesti kierrettv ulkonema. Hylsyssä voi ^ tätä varten olla ruuvimaisesti kierretty sisälovi, johon pannaan vastaavasti kierretty osa, joka ulkonee hylsyn sylinte.rimäisestä sisäsivusta ruuvin nousuna, jolloin kierretty osa koostuu aineesta, jolla on edulliset liukuominaisuudet. Erittäin hyvät tulokset saadaan silloin, kun hylsy ja ruuvimaisesti kierretty ulkonema tai ruuvimaisesti kierretyt ulkonemat on tehty yhtenä kappaleena.
Voidaan myös ajatella, että rengasosalle on kiinnitetty useat pidäkkeet kääntyvinä laakeroituja pikkupyöriä varten ja että pikkupyörät on sijoitettu kuoren pituussuunnassa ja kehän suunnassa kulloinkin matkan verran siirrettyinä.
Sellainen laite on osoittautunut edulliseksi, jossa rengasosa on tehty hjfeyn muodossa, joka ympäröi käytössä kuorta ja jonka sisäsivusta ulkonee ainakin yksi ruuvimaisesti kierretty ulkonema, joka on käytössä kytkettynä kuoren pinnan kanssa, jolloin kuitenkin ainakin yksi rengasosan kanssa tahdistettuna kuoren ynpäri pyö--ritettövä osa on kytkennässä kuoren kanssa kuoren syötlnsuunnassa katsottuna kuoresta kohti olevan kehän sektorin osallaan jatkuvasti kytkettynä kuoren kanssa käytössä, ja jonka kiertoakseli viettää siten ruuvimaisesti kierretyn ulkoneman nousukulmassa suhteessa kuoren pituusakseliin, että pikkupyörä käytössä ikäänkuin pyörii pois uiko* neman kuoressa muodostamaan syvennykseen.
Laitteessa, jolla toteutetaan edellä kuvattu, vapaasti kantava laskostusmene-telmä, on väline, joka syöttää kuoren laskostusasemaan, sekä vastatuki, jossa on aukko, jonka kautta syötetään paisutuskaasua kuoren sisälle. Tällöin laskostus-asemassa on rengasosa, joka ympäröi kuorta käytössä ja jota voi pyörittää tänrän ympärille, ja laskostuksen suorittava osa on kiinnitetty rengasosalle ja vastatuelle on sijoitettu kuoren .pään kiinnitystä varten ja kuoren sisätilan yhdistämiseksi paisutuskaasun liitoksen kanssa kiinnitysväline, joka on kuoren akselin suunnassa nähtynä olennaisesti lyhyempi kuin aikaansaatava laskosputki.
;· < .C rv S7343
Kuvatulla laitteella on se oleellinen etu, että kuoren eli laskosputken poisto on siinä erittäin yksinkertainen. Putken tarvitsee vain poistaa hyvin lyhyeltä kiinnitysosalta. Tähän asti käytettyjä kalliita rakenteita, joissa on heikosti kartiomainen tuurna, ei tarvitse lainkaan käyttää. Myöskin poistomatka kuoren akselin suunnassa lyhenee huomattavasti. Putken vahingoittumisvaara on lisäksi hyvin pieni.
Keksinnön mukaisen laitteen muut yksityiskohdat käyvät ilmi seuraavasta kuvauksesta ja patenttivaatimuksista.
Piirustuksissa kuvio 1 esittää kaaviomaista kuvantoa keksinnön mukaisesta laitteesta, kuvio 2 esittää osakuvantoa kuvion 1 esittämästä laitteesta, — kuvio 3 esittää osaksi läpileikkauksena kuvantoa keksinnön mukaisen laitteen toisesta toteutusmuodosta, kuvio 1* esittää laitteen yksityiskohtaa makkarankuoren pituusakselin _ suunnassa nähtynä, kuvio 5 esittää perspektiivistä kuvantoa aukileikatusta laskostusosasta, kuvio 6 esittää sen profiilin eri muotoja, jota vasten kuoren voi työntää kokoon, kuvio 7 esittää kahta kuvantoa keksinnön mukaisen laitteen toisenlaisesta toteutusmuodosta, kuvio 8 esittää kaaviomaista kuvantoa toisesta keksinnön mukaisesta laitteesta.
Kuvion 1 näyttämässä laitteessa sijaitsee litteäksi kokoonpainettu kuori 1 varastokelalla 2. Moottori 5 käyttää vaihteen 6 välityksellä rullia U ja V ja ne syöttävät makkarankuoren 1' tuurnan 7 yli piiristusvälineen luokse. Tuurnan 7 avulla puhalletaan sinänsä tunnetulla tavalla ilmaa kuoren 1 paisuttamiseksi. Paisutettu kuori 1' liikkuu kahden, moottorin 5 vaihteen 8 kautta käyttämän rullan 9 ja 9’ välistä, joiden toimintaa kuvataan lähemmin kuvion k yhteydessä, edelleen kohti varsinaista laskostusasemaa. Suuttimen 10 avulla voidaan panna liukuainetta kuoren 1' päälle. Kun kuori on kulkenut jäljempänä lähemmin kuvattavien osien 11 — läpi, se tulee puristetuksi tiukasti kokoon. Laskostus tapahtuu liikkuvaa vasta-tukea 13 vasten, joka kohdistaa muuttumattoman vastavoiman makkarankuoreen tämän syöttösuuntaan nähden vastakkaisessa suunnassa, esim. painon 16 avulla, joka on ripustettu köyden 1U ja kääntörullien 15 varaan.
Seuraavassa kuvataan varsinaista poimutustoimintaa, minkä yhteydessä viitataan kuvioon 2. Pidäkkeen 17 sisällä on hylsy 18 yhdistetty kiinteästi hihna-pyörän 19 kanssa ja laakeroitu kääntyvänä laakerin 20 avulla. Hylsyn 18 sisällä on ruuvimaisesti kierretty, sisälle ulkoneva ulkonema 21, jonka muoto näkyy paremmin kuvion 5 esittämästä, osaksi aukileikatusta kuvannosta. Hihnapyörä 19 on kytkettynä käyttöhihnan 22 kanssa, jonka avulla hihnapyörää 19 voidaan pyörittää.
’ 57343
Paisutettu kuori 1' menee kytkentään kierukkamaisesti kierretyn ulkoneman 21 kanssa, kuten kuvio 2 näyttää. Rullien 4 ja 4' ja rihlattujen rullien 9 Ja 9' kehänopeus säädetään mieluiten niin, että se antaa tarkasti kuoren 1 syöttönopeudei* joka saadaan hylsyn 1Θ ja ulkoneman 21 pyörimisnopeudesta ja ulkoneman 21 ruuvimai-sen kierteen nousukorkaudesta.
Paisutetun kuoren 1' kierukkamaisesti kierretyn ulkoneman 21 suurin osa aikaansaa tietyn esimuoyauksen, mutta varsinaisen laskostus- ja puristustoiminnan aikaansaa ulkoneman 21 pää 23, joka on vastatukea kohti. Tämä pää 23 (vrt. kuvioon 5) painaa kierukkamaisen kierteen ’ edessä olevan makkarankuoren vastatuen 13 vastavoimaa K vastaan, jolloin tämä pää 23 kulkee laskostuksen aikana kuoren kanssa. Yksikierteisen ulkoneman 21 assmesta voidaan myös käyttää kaksi-tai usearrpikierteistä ulkonemaa. Kaksi kierteistä ulkonemaa käytettäessä käytetään kähta toisiinsa nähden siirrettyä laskostusosaa.
Kuvatulla työtavalla valmistettiin yhdessä ainoassa vaiheessa putki 12, jonka voi hyvin poistaa tuumalta 7 ja jolla on suuri taivutuslujuus ja erinomainen suoruus. Tiivistyssuhde oli parempi kuin 00:1.
Kuvio 3 esittää keksinnön mukaisen laitteen toista toteutusmuotoa. Tämä toteutusmuoto eroaa kuvion 2 esittämästä siinä, että hylsyn 18 sisällä olevan, kierukkamaisesti kierretyn ulkoneman 21 pää 23 ei tässä aikaansaa varsinaista laskostus- ja puristustoimintaa, vaan tähän käytetään erillistä pikkupyörää 24, Pikkupyörän 24 pidäke 25 on yhdistettv kiinteästi kuorta 1’ ympäröivän käyttö-pyörän 19 kanssa. Pikkupyörä 24 on tällöin järjestetty niin, että se kytkeytyy ruuvimaisen ulkoneman kuoressa 1’ muodostamaan syvennykseen 26. Pikkupyörä 24 kulkee yhdessä pyörän 19 kanssa kuoren ympäri ja muodostaa kuoressa tiiviit poimut päällekkäin vastavoimaa K vastaan.
Kuvio 7 esittää toisenlaista toteutusmuotoa. Keksinnön mukaisen laitteen tässä toteutusmuodossa ei käytetä kierukkamaisesti kierrettyä ulkonemaa 21 hylsyssä 18. Sen asemesta käytetään vastaavia pikkupyöriä 28 varten neljää pidäkettä 27, jotka on siirretty hihnapyörällä 19 90° verran toisiinsa suhteessa kuoren 1' pituus-suuntaan. Näiden pidäkkeiden 27 aksiaalinen pituus kasvaa pyörästä pyörään - siis kutakin neljänneskierrosta kohti - samalla määrällä. Pikkupyörien 28 akselit ovat tässä toteutusesimerkissä siten kaltevia, että pikkupyörät 28 muodostavat käytössä ruuvimaisen syvennyksen paisutetussa kuoressa 1’ ja juoksevat tässä syvennyksessä. Lähimpänä vastatukea 13 oleva pikkupyörä 28 suorittaa varsinaisen laskostus- ja puristustoiminnan, kun se asettaa kuoren päällekkäin olevien poimujen muodossa vas-tatukea 13 tai laskosputkea 12 vasten. Käyttämällä tällaisia pikkupyöriä 28 kierokka-maisesti kierretyn ulkoneman 21 (kuvio 2) asemesta saavuteatan se etu, että kuoreen kohdistuu hyvin pieni kitkeräsitus. Näin voidaan huomattavasti lisätä työnopeutta ja kuoren vahingoittunisvaara pienenee. Haluttaessa voidaan pikkupyöriä käyttää esim, planeettauspyörästön välityksellä.
8 57343
Pikkupyörien 28 matemaattiset kiertoakselit viettävät siten, että ne sijaitsevat kulloinkin kosketuskohdassa kohtisuorasta tangenttiin nähden, joka on sen läpikulkevan kuoren 1' päällä muodostaman ruuviviivan kohdalla. Tämän kierto-akselin ja kuoren akselin välimatka on sama kuin kuoren säteen ja pikkupyörän säteen summa vähennettynä pikkupyörän 28 kuoressa 1' muodostaman painuman syvyydellä.
Rihlattujen rullien 9 ja 9’ erikoisen toiminnan valaisemiseksi viitataan seuraavassa kuvioihin 2 ja U. Kuoren 1' kanssa kytkennässä olevalla ulkonemalla 21 ja myöskin tietyssä määrin pikkupyörillä 28 on kuoren akselin ympäri pyöriessään taipumus kiertää kuorta 1’ sen kiertosuunnassa. Moottorikäyttöiset rullat 9 ja 9' vaikuttavat tätä vastaan. Paisutettu kuori 1' asettuu rullien 9 ja 9' urien sisälle ja rullien päälle. Tämän ohjauksen avulla estetään täydellisesti kuoren 1' ei-suo-tava kiertyminen.
Kuvio 6 esittää erilaisia esimerkkejä keksinnön mukaisella laitteella saavutettavan puristusprofiilin muodoista. Näiden erilaisten muotojen päätarkoituksena on saavuttaa valmi in putken suuri taivutusjäykkyys ja samalla hyvä tiivistys-suhde (laskostamattoman kuoren pituuden suhde rakkulan pituuteen).
Keksinnön mukaisella laitteella voidaan tehtävän ratkaisun ohella saavuttaa varsinkin seuraavat edut. On mahdollista valmistaa valmis putki 12, siis makkaran-kuori, jonka tiivistyssuhde on 80:1 ja suurempi, yhdessä ainoassa työvaiheessa, so. ilman myöhempää puristusvaihetta. Tämän työtavan voi lisäksi toteuttaa hyvin varovasti ja sillä saadaan aikaan putki, joka on täysin vahingoittumaton seinämän pienestä paksuudesta huolimatta, jonka poimut ovat tähänastisia yhdenmukaiset ja jolla on suuri taivutusjäykkyys.
Laitteen rakenne on erittäin yksinkertainen ja sen toiminta on varma. Samaa laitetta voidaan käyttää suolien eri läpimittoja varten, jolloin laitteen sovittaminen voidaan suorittaa kädensijan avulla tai automaattisesti. Keksinnön mukaisen laitteen avulla voidaan työskennellä taloudellisemmin ja nopeammin kuin tähän asti tunnetuilla menetelmillä.
Kuvion 8 näyttämä laite vastaa oleellisesti kuvion 1 näyttämää. Laskostus-toiminnan alussa vedetään kuitenkin kuoren 1 pää lyhyelle istukalle 30, joka ulko-nee vastatuesta 13, ja puristetaan tässä kiinni kahden puristusleuan 31, 31' avulla, jotka ovat yhteydessä kahteen paineilmasylinteriin 32 ja 32'. Aukon 33 kautta syötetään kuoren sisälle paineilmaa, niin että rulliin k ja U' liittyvä kuori 1 tulee puhalletuksi täyteen. Varsinainen laskostustoiminta tapahtuu kuvatulla tavalla laskostusosassa 11.
Nyt on huomattu, että tuurnasta voidaan kokonaan luopua, kun laskostetaan < tämän menetelmän mukaisesti. Kuvatulla menetelmällä muodostetaan nimittäin laskos- _ | putki 12, jolla on niin tasainen ja tarkka muoto ja suoruus, että myöskin laekosput- ; ken .suuremmilla'pituuksilla voidaan laskostus suorittaa vapaasti kantavaa-laskosput-kea 12 vasten. lyhyttä istukkaa 30 käytetään tällöin vain kuoren pään kiinnittämi- ___ 9 57343 seksi. Tällä tavalla laskostetaan putki, jonka pituus oli 25 cm ja jonka tiivistys-suhde (laskostetun kuoren pituus suhteessa laskosputken pituuteen) oli 80 ja suurempi, ilman myöhempää puristustoimintaa. Vapaasti kantavana laskosputkessa 12 oli hyvin tasaisesti pyöreä sisätila eikä siinä sojottanut ulos minkäänlaisia yksittäisiä poimuja, niin että oli mahdollista viedä ilman vaikeuksia sisälle täyttö-putki laskosputken täyttämiseksi makkaramassalla.
Kuvatussa esimerkissä oli paisutetun kuoren 1' halkaisija noin 18 mm. Laskosputken sisähalkaisija oli hieman yli 11,2. Esimerkissä käytettiin laskostusosaa, jonka nousukorkeus oli 12 mm.
Valmiin putken poisto vastatuelta on erittäin yksinkertainen. Putken tarvitsee nimittäin vain työntää alas istukasta 30 esim. leukojen 31, 31' avulla, jolloin kuori 1 istuu tätä varten hyvin löyhästi istukalla. Näin ei tarvitse käyttää tähänastisia, koneteknillisesti ja menettelytavan puolesta kalliita toimenpiteitä valmiin rakkulan 12 työntämiseksi pois heikosti kartiomaiselta tuurnalta, joka näytetään kuviossa 1 viitenumerolla 7·

Claims (3)

10 S7343
1. Laitteisto sylinterimäisten kuorien, varsinkin makkarankuorien, laskostamiseksi laskosputkiksi (12), joissa on jatkuva ruuviviivaraainen laskos, joka laitteisto käsittää laitteen (4, 4’) kuoren (V) syöttämiseksi eteenpäin aukipuhalletussa tilassa pituusakselinsa suunnassa laskostusasemalle (11), laitteen (7, 30) puhallus-kaasun syöttämiseksi kuoren sisään ja laskostuslaitteen (18,19,21,23,24,25, 27, 28), joka sijaitsee mainitulla laskostusasemalle aukipuhalletun kuoren laskostamiseksi vasteen (13 - 16) aiheuttamaa vastavoimaa vastaan, jolloin laskostuslaittees-sa on ainakin yksi elin (21, 23, 24, 28), joka on sovitettu jatkuvaan toimiyh-teen laskostusasemalle (11) tulevan kuoren (V) ulkosivun kanssa ainakin yhtä ~ ruuviviivaa (26) myöten, ja jolloin siihen kuuluu laite (5, 17, 19, 20, 22, 27)maini-tun elimen pyörittämiseksi samankeskiseäd. kuoren (1’) pituusakselin suhteen kulkevaa rataa myöten, tunnettu siitä, että se käsittää vähintään kaksi koveran vaippapinnan omaavaa rullaa (9, 9'), jotka ovat sovitetut ympäröimään aukipuhalletun kuoren (V) vähän ennen sitä kohtaa, jossa mainittu elin (21, 23, 24, 28. on kosketuksessa kuoren kanssa, ja että vasteeseen (13 - 16) on laskostettavan kuoren (V)etupään kiinnittämiseksi ja kuoren sisäosan ja puhalluskaasulähteen välisen yhteyden muodostamiseksi sovitettu kiinnityslaite (30, 31, 31', 32, 32'), jonka ulottuvuus kuoren (1') akselin suunnassa on olennaisesti pienempi kuin kuoren muodostama laskosputki (12).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että rullat (9, 9') ovat moottorikäyttöisiä.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että kiinnityslaite (30, 31, 31’, 32, 32’) käsittää vasteesta (13 - 16) ulos työntyvän lyhyen istukan (30), jolle kuoren (1*) pää voidaan kiinnittää ja jossa on vähintään yksi puhalluskaasun syöttökanava (33) kuoren sisätilaan. 5 k"
FI772139A 1971-09-23 1977-07-08 Anordning foer veckning av hoeljen FI57343C (fi)

Applications Claiming Priority (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2147498 1971-09-23
DE2147498A DE2147498C3 (de) 1971-09-23 1971-09-23 Verfahren und Vorrichtung zum Raffen von Hüllen
DE19722231144 DE2231144C3 (de) 1972-06-26 1972-06-26 Verfahren und Vorrichtung zum Raffen von Hüllen
DE2231145 1972-06-26
DE19722231145 DE2231145C3 (de) 1972-06-26 1972-06-26 Verfahren und Vorrichtung zum Raffen von Hüllen
DE2231144 1972-06-26
FI260672 1972-09-21
FI2606/72A FI57342C (fi) 1971-09-23 1972-09-21 Foerfarande foer sammanfoering av cylindriska hoeljen till veckade straengar och anordning foer genomfoerande av detta

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI772139A FI772139A (fi) 1977-07-08
FI57343B FI57343B (fi) 1980-04-30
FI57343C true FI57343C (fi) 1980-08-11

Family

ID=27431328

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI772139A FI57343C (fi) 1971-09-23 1977-07-08 Anordning foer veckning av hoeljen

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI57343C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI772139A (fi) 1977-07-08
FI57343B (fi) 1980-04-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI57342C (fi) Foerfarande foer sammanfoering av cylindriska hoeljen till veckade straengar och anordning foer genomfoerande av detta
US4185358A (en) Apparatus for shirring casings
US3407638A (en) Method for forming serrated or corrugated hollow tubes
US5327765A (en) Internal articulated mandrel for the stretch forming of elongated hollow metal sections
JPH10505289A (ja) 円筒表面への溝形成装置
US1196648A (en) Apparatus for making tubes.
US5533373A (en) Method and apparatus for making shaped cans
FI57343C (fi) Anordning foer veckning av hoeljen
US3907003A (en) Shirred sausage casings and method and apparatus for making same
FI72678B (fi) Foerfarande och anordning foer boejning av straeckt plast.
SU1138005A3 (ru) Устройство дл собирани надутой цилиндрической гибкой колбасной оболочки в гофры
FI74869C (fi) Foerfarande foer veckande av slangformigt hoelje och anordning foer detta foerfarande.
CN86101429A (zh) 在移动的纤维织带上制作曲线折边的方法和所使用的装置
US3863480A (en) Apparatus for forming corrugated strip material into helically wound tubing
US4336222A (en) Process of and an apparatus for bending stretched plastic casings
US2614607A (en) Apparatus for corrugating tubes
US3973424A (en) Production of corrugated tubing
FI64497B (fi) Anordning foer axiell hopstoetning av ett tunvaeggigt slangmaterial skaerskilt en konsttarm foer korvtillverkning
US4450025A (en) Method and apparatus for wrapping a tire bead ring
US4370780A (en) Process and device for axial shirring of a tubular material using an air stream
US1168390A (en) Apparatus for manufacturing rubber tubing.
KR890002878B1 (ko) 금속 주름관 성형장치
US4480455A (en) Method and device for rolling tube to a smaller diameter
JPS61209729A (ja) 金属製円筒管に螺旋状の波形を形成する装置
JPS60127023A (ja) 波形管の製造装置

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired

Owner name: HOECHST AKTIENGESELLSCHAFT